Sveriges 100 mest populära podcasts

Hälsohormoner

Hälsohormoner

Detta är en podcast som tar upp allt som påverkar våra hormoner, det vill säga allt vi gör; hela tiden, varje dag. Tine Worén och Sofi Eklund tar upp ämnen som naturlig kost och rörelse, fertilitet, stress, sömn, giftminimering i vardagen, och så precis allt däremellan.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

halsohormoner.libsyn.com/website

Avsnitt

109. Hälsohormoner - sista avsnittet

Vi har kommit till slutet på den här resan och med detta avsnitt vill Sofia och Tine säga tack till alla som lyssnat, medverkat som gäst, sponsor eller sänt in frågor till våra avsnitt och till famlj och vänner som stöttat på olika sätt.

Tack till er alla!

2023-08-18
Länk till avsnitt

108. Camilla Ahlberg - graviditetsrelaterade besvär

I avsnitt 108 av Hälsohormoner återser vi vår favorit-osteopat Camilla Ahlberg! Den här gången djupdyker vi in i ett av de områden som Camilla brinner allra mest för - graviditetsrelaterade besvär.

Vi går igenom bäckenproblematik (bl.a det som tidigare kallats foglossning), inkontinens, framfall och magmuskeldelning (rectus diastas).

Det diskuteras bristen på bra uppföljning inom vården, fördomar kring träning innan/under/efter graviditet, hormonernas påverkan på den gravida kroppen, och om att gå på behandling under en graviditet.

Vi pratar också om operation som lösning för olika besvär, om att ?säkerhetskissa? lite för ofta, tips vid förstoppning, hur lång tid det tar att identifiera ett framfall, och om att funktion säger mer än utseende vid en magmuskeldelning.

Under avsnittet svarar Camilla på flera av era lyssnarfrågor. Vi är glada och stolta över att få bidra till mer kunskap inom de här, till viss del tabubelagda, ämnena. Enligt oss borde alla, såväl kvinnor som män, gravida som icke gravida, lyssna på det här avsnittet!

Ni hittar avsnittet på iTunes, Spotify, acast m.fl., och alla länkar till avsnittet finns på Hälsohormoners Facebook-sida!

2023-07-13
Länk till avsnitt

107. Axel Bohlin - Fascia och den kvinnliga cykeln

I detta avsnitt får vi återigen prata med Axel Bohlin från Fasciaguiden och den här gången blir det fokus på fascian kopplad till den kvinnliga cykeln med allt vad det kan innebära.

Har ni frågor till oss kan ni sända dm/om i våra sociala medier, eller maila [email protected].

2023-06-29
Länk till avsnitt

106. Louise Tjernqvist - Del 2: nervsystemsreglering i praktiken

Om ni har några frågor kan ni sända DM/PM på våra sociala medier eller maila oss på [email protected]

2023-06-15
Länk till avsnitt

105. Louise Tjernqvist - Del 1: nervsystemet - en saknad pusselbit?

Dags för den första delen av en efterlängtad intervju med Louise Tjernqkvist ? Sofias nervsystems-coach sedan ett antal månader tillbaka!

Ända sedan i höstas har Sofia jobbat ihop med Louise, inte bara för att få hjälp med sin SIBO, utan även med sin hälsa på ett ännu djupare plan. Ett arbete bakom kulisserna som vi sparat till podden!

I första avsnittet börjar vi som vanligt med the basics! Vad fick Louise, en f.d. OS-atlet, att vilja jobba med hälsa genom just nervsystemet (kombinerat med funktionsmedicin)?

Många av Louise klienter har nämligen gjort det mesta rätt på pappret, ändå krånglar deras mage, de har ångest eller känner sig nedstämda, har kanske autoimmuna sjukdomar. Kanske är det en pusselbit som saknas?

Louise vill nämligen hjälpa oss att få ihop kroppen och huvudet ? där nervsystemet är bron mitt emellan. På vilka sätt kan nervsystemet vara dysfunktionellt, hur påverkar fight, flight och freeze-responserna oss, vad klassas som ett trauma (ledtråd: fler saker än du tror!), hur påverkar vagusnerven maghälsan, och hur kan vi ersätta en del av våra mer destruktiva snuttefiltar med bl.a. somatiska övningar?

De flesta av oss har nog, av många olika anledningar, hamnat i det Louise nämner som ?Too much too fast, eller too little for too long?. Så vad kan vi göra för att ta oss ur det och låta nervsystemet känna sig tryggt igen, oavsett om vi ?fastnat? där p.g.a. tidigare händelser i livet, eller är mitt i det just nu? (Lyssna till slutet för att själv uppleva hur en somatisk övning kan ge direkt respons på nervsystemet!).

Om två veckor släpper vi del 2 av intervjun, där vi går mer in på nervsystemsarbete i praktiken, bl.a. genom att dela Sofias erfarenheter av att ta hjälp av Louise.

Har ni frågor kan ni som vanligt kontakta oss på dm/pm eller maila oss på [email protected].

2023-06-01
Länk till avsnitt

104. Johannes Cullberg - från frustration till passion

Efter ett lite längre uppehåll är nu Hälsohormoner tillbaka, med en vår- och sommarsäsong!   Vi inleder med en intervju med hälsoentreprenören Johannes Cullberg, där temat på avsnittet är hur frustration kan leda till passion! Kanske lyssnar du på podden under en promenad i dagsljus ? varför det är en bra idé får du höra om du lyssnar till slutet!   En del av er kanske känner igen Johannes från hans populära Instagramkonto @johannescullberg, har besökt hans inovativa Paradiset-matbutiker för några år sedan, eller t.o.m. är klienter på Cullberg Coaching (där Sofia jobbar ihop med Johannes).   I intervjun får vi höra om hur Johannes genom åren började se mer och mer luckor inom såväl matindustrin som i företagshälsovården, och bestämde sig för att göra något åt detta. Vi pratar om hur svårt det är att genomföra hälsoarbete när det motarbetas på så många plan (både i företagsvärlden och på samhällsnivå), vilken typ av ?hälsobudskap? som belönas i sociala medier, och att faktiskt vilja hjälpa klienter långsiktigt istället för att bara sälja quickfix.   Kanske ger det här avsnittet dig inspiration till att våga satsa på din passion och inte vara så rädd för ?misslyckanden?. Tänk om du faktiskt kan använda den hälso-relaterade frustrationen du känner som drivkraft för att förbättra hälsan, oavsett om det är för dig själv eller för att hjälpa andra?! Eller så känner du dig trött på kortsiktiga dieter, är lost bland alla olika hälsobudskap, eller har ett stort hälsointresse själv, men får ändå inte till den livsstilsförändring du skulle önska? Då kan du lämna en intresseanmälan för Cullberg Coaching, för att ta reda på om Johannes, Sofia och deras duktiga kollegor kan hjälpa dig!   Om du har några frågor kan du skriva till oss på Hälsohormoner kan du kontakta oss via dm/pm eller på email: [email protected].
2023-05-18
Länk till avsnitt

103. Disa Mineur - PMS/PMDS

Då kör vi ett till mkt informativt avsnitt tillsammans med Disa Mineur (Hormonhexan på instagram) och den här gången djupdyker vi i ämnet PMS/PMDS.

Disa förklarar dels vad det är, men kommer också med andra perspektiv på PMS och PMDS och berättar hur man kan komma till bukt med de värsta symptomen.

Detta är sista avsnittet för säsongen och vi avslutar också vårat långa och trevliga samarbete med Upgrit. Därför är det koden HHJUL20 med 20% rabatt som gäller fram tills 31/12. Passa på att handla innan dess!

Som vanligt kan ni också kontakta oss på instagram eller facebook eller maila på [email protected] om ni har några frågor.

2022-12-22
Länk till avsnitt

102. Disa Mineur - PCO & PCOS

Disa Mineur, sexualhälsorådgivare och hälsocoach, är tillbaka i podden!
Den här gången med två avsnitt där vi tar upp ämnen kopplade till kvinnohälsa ? något vi på Hälsohormoner verkligen brinner för!

I den första intervjun med Disa är det PCO & PCOS som är i fokus! OBS: Innan ni lyssnar är det jättebra att ha med sig vår första intervju med Disa ? avsnitt 87 om Fertilitetsförståelse, så in och lyssna om ni missat den!

Vad är egentligen PCO & PCOS? Vad är skillnaden på dem, vad krävs för att få en diagnos (och är det alltid rätt diagnos?), och hur ?löser? vården den här problematiken? Vad finns det för orsaker till de här symtomen (som oregelbunden cykel eller utebliven ägglossning, förhöjda androgener där kanske acne och ökad kroppsbehåring blir följden, polycystiska ovarier m.m.)? Och såklart ? hur kan vi med hjälp av åtgärder inom kost, rörelse, sömn, och stresshantering påverka både vår risk för att få PCO/PCOS, men också faktiskt bli av med de symtom du har?

Vi pratar om blodsockerreglering, p-pillers påverkan, att äta olika tider på dygnet, jordning, magproblem och inflammation, koffein, träning och hunger under menscykel

2022-12-08
Länk till avsnitt

101. Axel Bohlin - Fascia: kroppens nätverk

I det här avsnittet fick vi äran att prata med Axel Bohlin om det mycket intressanta ämnet fascia!
Vi gick igenom grunderna i vad det är för något, hur det fungerar och vad händer när vi får värk? Fascia är så mycket viktigare i att förstå hur vi fungerar än vi trott tidigare och det är fascinerande när man börjar förstå hur det är del i allt i vår kropp, omsluter varenda cell och hur viktigt det är att vi tar hand om hela oss, hela fascian. Vår kropp lever och vi måste sluta se den som något dött vi bara dras med. Vi måste börja ta bättre hand om våra levande kroppar.
Axel ger oss sina fem grundläggande tips för att ta hand om sig själv. Missa inte de tipsen i poddavsnittet!

Vi rekommenderar er verkligen att lyssna på detta avsnitt som förberedande inför avsnitt med Axel i kommande säsonger av Hälsohormoner för det finns så mycket att upptäcka kring fascian och man skulle kunna ha en hel podcast om bara det. Och det finns! Axel har en podcast (Fasciaguiden) tillsammans med Hans Bohlin och Camilla Ranje Nordin som vi rekommenderar.

Om ni har några frågor kan ni maila oss på [email protected] eller skriva till oss på instagra och facebook.

2022-11-24
Länk till avsnitt

100. Jubileumsavsnitt

Tänk att vi nu har gjort 100 avsnitt av Hälsohormoner!
Och det vill vi fira i det här avsnittet genom att bjuda er på klipp från våra tidigare avsnitt.

Vi pratar kring avsnitt och våra personliga resor och kopplingar till klippen och kommer med rekomendationer.

Så kom med och fira med oss genom att lyssan på avsnitt 100!

Har ni frågor kan ni skicka dm på IG eller fb, eller maila oss på [email protected]

2022-11-10
Länk till avsnitt

99. No Bond Beauty - svensk, naturlig hudvård

I det här avsnittet kommer ni få veta det mesta ni vill veta om naturlig hudvård från djurriket, nämligen med huvudingrediensen talg! Ett fett som har nstan samma fettsammansättning som fettet i vår egen hud.

Sanna och Jannica från No Bond Beauty pratar dels om fördelarna med talg både för vår hud, men också för miljön, de berättar vad de har för fantastiska prdukter och för vem de passar.

Vi hoppas ni ska tycka om avsnittet!

Som vanligt kan ni höra av er till oss om ni har några frågor, antingen via DM på Instagram eller facebook eller genom att maila oss på [email protected]

2022-10-27
Länk till avsnitt

98. Anna Hallén - ADHD och hälsosamma vanor

Vi är tillbaka med ett avsnitt med Anna Hallén! Vi pratade med henne i avsnitt 71 och 72 också om bland annat "energibarn och vuxna", dvs de som har en NPF-diagnos. Och vi djupdyker lite mer i det ämnet i det hr avsnittet.

Hur kan man med hjälp av hälsosamma vanor som kost, rörelse, sömn och minskad stress få hjälp i sin vardag med en NPF-diagnos?
Det pratar vi kring i detta avsnitt.

Om ni har några frågor kan ni skriva DM till oss på IG eller fb, eller maila oss på [email protected]

2022-10-13
Länk till avsnitt

97. Säsongsstart och catch-up

Äntligen börjar vi en ny poddsässong!

I säsongens första avsnitt berättar Sofia och Tine om vad de haft för sig sen sist, om SIBO, återhmtning och hälsa överlag.

Vi hoppas ni ska tycka om den line-up av gäster vi har för den här säsongen.

Vi önskar er god lyssning!

2022-09-29
Länk till avsnitt

96. Peter Martin - precisionshälsa och SIBO

Äntligen har vi fått honom till podden, självaste Peter Martin!
Peter är legitimerad läkare och medicine doktor i läkemedelslära. Han har även utbildat sig vid Institute for Functional Medicine i USA. Bland annat!

I dagens avsnitt ligger fokuset på IBS då Peter och Sofia reder ut lite vad det egentligen är, hur man får det och lite kort om vad man kan göra åt det. Det pratas i och med detta om precisionsmedicin också.

En viktigt avsnitt med massor av matnyttig information för alla er som misstänker SIBO.
Vi vill också säga det att all behandling är individuell och om du misstänker SIBO är det bra att kontakta en funktionsmedicinare för att få hjälp. Att äta carnivore i 2-6 veckor skadar inte om du vill pröva det, men experimentera inte med örter etc. utan professionell hjälp.

Om ni har några frågor till oss kan ni kontakta oss på [email protected] eller sända PM på vår IG eller FB

2022-04-07
Länk till avsnitt

95. Biohacking Collective - rödljusterapi

Vi är tillbaka med ett avsnitt med Daniel från Biohacking Collective och den här gången delar han med sig av sina bästa biohacking tips.

Vi stannar upp vid rödljusterapi och Near Infra Red och vilka positiva effekter det har och hur man kan använda sig av de rödljuspaneler och lampor som sälj hos Biohacking Collective.

Dessutom kör vi en utlottning av en rödljuspanel! Lyssna på avsnittet och läs inlägget på IG och fb för instruktioner om vad du ska göra för att vara med i utlottningen.

 

Om ni har några frågor kan ni kontakta oss via IG eller fb eller maila oss på [email protected]

2022-03-24
Länk till avsnitt

94. Biohacking Collective - Blåljusblockerande glasögon

I det här avsnittet av Hälsohormoner pratar vi med Daniel Larsson från Biohacking Collective!

Vi pratar lite snabbt kring varför Daniel kom in på biohacking och varför han, tillsammans med några kompisar, startade Biohacking Collective. Sen ägnar vi resten av avsnittet åt att prata om blåljusblockerande glasögon och vad de kan vara bra för och hur de fungerar.

Vår kod HÄLSOHORMONER15 gäller fram till 31/3-22 även för biohacking Collectives blåljusblockerande glasögon som ni finner på upgrit.se. Och som vanligt gäller koden också för upgrits egna produkter om du köper dem på upgrit.se.

Om ni har några frågor kan ni kontakta oss via IG eller fb, eller maila oss på [email protected]

2022-03-10
Länk till avsnitt

93. My Westerdahl - fatshaming

Vi träffar My igen i detta avsnittet och uppdaterar oss om vad som hänt sen förra året när vi intervjuade My för första gången i podden.
Då var My höggravid med tvillingar och i avsnittet pratar vi om vad som hände sen med havandeskapsförgiftning, att gå upp minst ett kilo om dagen och om fatshaming inom vården. Ett mycket viktigt avsnitt.

Om ni har några frågor kan ni sända dem på DM på IG eller fb, eller maila oss på [email protected].

2022-02-26
Länk till avsnitt

92. My Westerdahl - matfri

I avsnitt 92 återser vi en tidigare Hälsohormoner-gäst, nämligen härliga My Westerdahl!

 

I vårt förra avsnitt med My fick vi höra allt om hennes långa hälsoresa, och vi pratade bl.a. om sockerberoende och om PCOS (in och lyssna på avsnitt 76 om ni missat detta!). Ett år senare har det dock hänt mycket i Mys liv, som fått henne att omvärdera en hel del gällande hälsa.

 

Huvudfokus för första delen av vår intervju med My handlar om MATFRIHET. Det som fick My själv att gå från tankar om ?vad är det för fel på mig? till att känna sig mer trygg än någonsin i sin kosthållning, och i sin kropp.

För trots att My mådde bättre rent fysiskt av strikta dieter som ex. LCHF, så upplevde hon ett ganska ohälsosamt fokus på hälsa, där mat, vikt och träning upptog alla tankar.

 

I avsnittet pratar vi om hur nästan alla idag, framförallt kvinnor, befinner sig någonstans på ätstörningsskalan, med en ständig rädsla för att bli tjocka, eller att vårt fett på kroppen ska göra oss sjuka.

Matfrihet däremot är motsatsen till detta, och bygger på principerna för intuitivt ätande, vilka My har översatt och kokat ner till 5 principer.

Vi pratar om hur utmanande det kan vara att överge alla regler du satt upp kring din kost, diskuterar om det går att vara matfri trots att man följer en specifik kosthållning, om hur restriktivt ätande påverkar våra barn, både fysiskt och psykiskt, och mycket mer!

 

Hälsohormoner görs i samarbete med @Upgrit, som precis som vi brinner för hälsa! Såhär i vabbruari tipsar vi om kosttillskottet ?Rent Försvar?, med vitamin C, glycin och zink, samt ?Rent C-vitamin? ? två boosters för immunförsvaret! Koden ?HÄLSOHORMONER15? ger er 15% rabatt på alla produkter från Upgrits egna varumärke, d.v.s. både livsmedel och kosttillskott!

2022-02-21
Länk till avsnitt

91. Våra intentioner 2022

Vi börjar det nya året med att berätta för er om våra egna intentioner för 2022. Vad är bra saker från 2021 som vi tar med oss in i det nya året, vad lämnar vi bakom oss och vad kan vi bli bättre på?

Vi pratar mål och intentioner, meditation och law of attraction, samt lite snabbt om kvartalsplanering.
Ämnen som kan låta flummiga, men vi lovar att vi har en mening med det vi pratar om.

Om du har några frågor, kontakta oss på [email protected] eller sänd DM på IG eller fb.

 

2022-01-20
Länk till avsnitt

90. Naturalliving.nu - carnivore, kyla och mindset

Vi har kommit fram till årets sista avsnitt och i deta avsnitt 90 pratar vi med Michael och Helena från Naturalliving.nu.

Vi pratar om carnivore då både Michael och Helena ätit carnivore en längre tid och även coachar andra igenom kostomläggning för att dels läka kroppen och att se vad kroppen tål och inte tål.
Vi pratar om kyla, närmare bestämt om kallbad/kalldusch och dess härliga hälsoeffekter och lite praktiska frågor kring vad som räknas som kallbad, om det ger effekt om man bara är i någon minut, om man måste doppa huvudet och kan man basta i samband med kallbad?
Sen pratar vi om mindset. Om att hitta sitt inre lugn, att finna positiviteten och tacksamheten i livet.

Det är som ni hör ett fullspäckat avsnitt och vi är så glada över att få dela detta med er.

Sofia och Tine passar på att önska alla fina lyssnare ett Gott Nytt År!

Om ni har frågor om något vi pratat om i podden maila gärna på h[email protected] och besök instagram- eller Facebooksidan.

2021-12-30
Länk till avsnitt

89. Johanna Hector - SoulWork Club och Yoga Nidra

I avsnitt 89 möter vi Johanna Hector, yogaläraren och entreprenören som gästar Hälsohormoner för att prata smart träning, och vila!

Vi får följa med på Johannas resa, från att (som så många andra, framförallt kvinnor) ha fastnat i prestationsmönster, till att hitta yogan, och så småningom arbeta med att lära ut en mer ärlig, intelligent och lekfull approach till livet, på många plan!

Vi pratar om soulwork club, den online-plattform Johanna skapat som innefattar både smart träning, mjuk yoga, meditation, soul surfing och mycket mer. Hur tränar vi smartare, inte hårdare, hur kan vi skapa balans mellan workout och workin, och vad innebär det egentligen att soulsurfa?

Sedan djupdyker vi in i en av Johannas senaste passion, som även Sofia upptäckt just via Johanna - yoga nidran! Vi pratar om både fysiska och psykiska effekter av nidran, hur man gör för att VÅGA VILA, och får massa bra tips på hur man rent praktiskt får till mer återhämtning i sitt liv.

Ett extra viktigt avsnitt för alla högpresterande, stressade kvinnor där ute som önskar sig ett lite mer lustfyllt liv, där axlarna har fått sjunka några cm (samtidigt som de fått de resultaten de strävar emot)!

Om ni har frågor om något vi pratat om i podden maila gärna på h[email protected] och besök instagram- eller Facebooksidan.

2021-12-16
Länk till avsnitt

88. Disa Mineur - cellförändringar och HPV

Vi får återigen ta del av Disa Mineurs kloka ord och otroliga kunskap. I det här avsnittet pratar vi om vellförändringar och HPV. Vad är det egentlien och vad är några riskfaktorer för att få HPV. Om man väl har fått det, vad kan man göra åt det? Vi pratar dels om hur det kan gå till i vården, men också om sånt man kan göra själv i förebyggande syfte och om du redan fått cellförändringar.

Vi vill lägga in en disclaimer att varken Disa eller vi som driver Hälsohormoner uppmuntrar till att inte gå till vården eller lyssna på vad de har att säga. Vi vill endast informera och sen låta er göra era egna informerade val.

Vi pratar även lite om snippsauna, hur man kan prata med sitt/sina barn om underlivet och sex och så pratar vi kost, sömn, stress och mycket, mycket mer.

Det är ett längre och mycket matnyttigt avsnitt som vi verkligen rekommenderar att ni lyssanr på.
Missa inte del 1 med Disa som var det föregående avsnittet, nr 87.

Om ni har frågor om något vi pratat om i podden maila gärna på h[email protected] och besök instagram- eller Facebooksidan.

2021-12-02
Länk till avsnitt

87. Disa Mineur - Fertilitetsförståelse och hormonbalans

Äntligen får vi prata med Disa Mineur aka Wahini WIld Woman! Disa är sexualhälsorådgivare, lärare i fertilitetsförståelse, en av grundarna av Nordic Union for Fertility Awareness och har dessutom en bakgrund inom örtmedicin, shiatsuterapi och bioenergetics. Disa är också kunnig på så kallad snippsauna och är Vaginal Steam Facilitator och har även designat en ihopfällbar ångpall!

I det här avsnittet pratar vi fertilitetsförståelse, varför det är viktigt att veta mer än bara när du kommer att få mens, hur olika preventivmedel påverkar oss och miljön, klimakteriet, östrogendominans, stress, natural cycles och mycket mer.

Ett spännande avsnitt med mycket information!

Vill ni läsa mer om Disa kan ni hitta henne på instagram och facebook som @wahiniwildwoman och kolla in hennes hemsida https://www.wahini.se för massor av nyttig information.

Om ni har frågor om något vi pratat om i podden maila gärna på h[email protected] och besök instagram- eller Facebooksidan.

2021-11-18
Länk till avsnitt

86. Carnivore-kost del 2

Nu kommer den andra delen om Tines och Sofias erfarenheter av att äta en Carnivore-kost.
Vi pratar om vad vi åt, lite tips, tankar och idéer, och vad våra positiva och negativa erfarenheter var av att äta en så strikt kost.

Har ni några frågor kan ni sända DM till oss på instagram eller facebook, eller maila oss på [email protected]

2021-11-09
Länk till avsnitt

85. Carnivore-kost del 1

Nu är vi tillbaka med nya avsnitt för hösten och vi sparkar igång med avsnitt om carnivore!
Både Sofia och Tine har under våren och sommaren prövat på carnivorekosten av olika anledningar och i del 1 av våra erfarenheter av carnivorekosten går vi in i detalj om våra "varför". Varför valde vi att äta carnivore under en period?

Dessutom pratar vi om vad det egentligen finns för olika sorts carnivoretyper, från väldigt strikt till det som en del kallar för "fusk-carnivore", men som fortfarande är ganska strikt om man jämför med andra kosthållningar.

Då vi hade så mycket att säga kring det här ämnet och fått så mycket frågor från er lyssnare valde vi att göra på avsnitt av ämnet Avsnitt två kommer ut om ett par veckor.

Om ni har frågor på något vi har pratat om i podden maila gärna till [email protected] och besök instagram- eller facebooksidan.

2021-10-21
Länk till avsnitt

84. Våra strategier för bättre mående

Det är dags för sommarens sista avsnitt och äntligen är Tine tillbaka i podden! Vi avslutar den här säsongen med ett specialavsnitt där vi fokuserar på ett ämne som vi tycker känns superviktigt att prata om.

I avsnitt 84 av Hälsohormoner delar vi våra topp 5-strategier för ett bättre mående. Från magen till hjärnan - vilka saker har gjort störst skillnad i våra egna liv för att minska ångest, depression och nedstämdhet?

Utan att avslöja för mycket hoppas vi att våra insikter om vad som påverkar vårt psykiska mående kan hjälpa er, eller få er att fundera över kopplingen mellan kost, rörelse, sömn, stress + och hjärnan!

Precis som vi nämner i avsnittet så uppmuntrar vi också ER lyssanre att dela ERA strateger för ett bättre mående. Lägg en kommentar på vår instagram eller facebook eller maila till oss vilka ERA strategier är. Mer information på vår instagram och faecbook-sida.

Nu tar vi semesteruppehåll!

Om ni har frågor på något vi har pratat om i podden maila gärna till [email protected] och besök instagram- eller facebooksidan.

2021-07-22
Länk till avsnitt

83. Petra & Sofia - Sofias hälsoresa 2.0 - del 5

Det är dags för den avslutande delen i Sofias hälsoresa 2.0, där vi under flera månaders tid har fått följa hur Petra från Upgrit har hjälpt Sofia att jobba med grundorsaken till flera olika hälsoproblem, som t.ex. IBS, histaminintolerans och näringsbrister.

Vi inleder del 5 med cliffhangern från förra avsnittet - vad visade egentligen Sofias återtest av SIBO?! (och har du ingen aning om vad vi pratar om - gå tillbaka och lyssna på del 1-4, d.v.s. avsnitt 79-82 av Hälsohormoner!)

I avsnittet år du även svar på frågor som:
- Vad är skillnaden på metan- och väte-SIBO?
- Klarar man sig med ett SIBO-test eller äe andra tester ett måste?
- Varför är det så viktigt med tarmrörelser och hur kan de (kallat migrating motor complex) påverkas av saker som ätstörningar, bantning, mediciner och mellanmål?

Dessutom; mer om utrensning och olika metoder för att bli av med SIBO, vikten av att lyssna på sin kropp, påverkan av kolhydrater och socker, tips för att minska risken för återfall, och va man kan vända sig om man själv misstänker SIBO!

Alla tillskott i Sofias behandlingsplan finns att beställa på upgrit.se. Glöm inte heller våra sommarfavoriter från upgrit: ren vila, rent magnesium och rent kollagen, som du får 15% rabatt på med koden HÄLSOHORMONER15 (gäller på alla Upgrits egna produkter).

OBS! Vi vill påminna om att avsnitten med Petra och Sofia utgår från Sofias specifia bakgrund och hälsosituation just nu, samt Petras sätt att arbeta. Vill ni veta mer om vad och hur funktionsmedicin funkar generellt rekommenderar vi er att lyssna på avsnitt 74.

Om ni har frågor på något vi har pratat om i podden maila gärna till [email protected] och besök instagram- eller facebooksidan.

2021-07-08
Länk till avsnitt

82. Petra & Sofia - Sofias hälsoresa 2.0 - del 4

Detta är del 4 i Sofias hälsoresa 2.0. Hon har ätit en strikt carnivorekost i flera veckor och mått både bra och dåligt. I avsnittet berättar Sofia hur det har gått och Petra förklarar lite bakgrunden till att Sofia har mått som hon gjort. Sofia väntar  nu på svar från sitt andra SIBO-test för att se om hennes veckor på en strikt carnivore-kost har gett resultat.

Tänk på att alla tester utgått från Sofias hälsostatus och alla råd gäller just henne.

Om ni har frågor om något vi pratat om i podden maila gärna på h[email protected] och besök instagram- eller Facebooksidan.

2021-06-10
Länk till avsnitt

81. Petra & Sofia - Sofias hälsoresa 2.0 - del 3

Då har vi kommit fram till del 3 i Sofia shälsoresa 2.0. Och efter förra avsnittet då Sofia fick veta alla resultat från de prover hon tagit så har Petra nu kommit fram till hur Sofia ska äta och vilka kosttillskott hon ska ta för att bland annat bli av med sin SIBO (bakteriell överväxt i tunntarmen).

Vad tror ni att Sofia ska äta, eller inte äta?

Tänk på att alla tester utgått från Sofias hälsostatus och alla råd gäller just henne.

Om ni har frågor om något vi pratat om i podden maila gärna på h[email protected] och besök instagram- eller Facebooksidan.

2021-05-13
Länk till avsnitt

80. Petra & Sofia - Sofias hälsoresa 2.0 - del 2

Nu har vi kommit till del 2 i Sofias hälsoresa och i det här avsnittet får Sofia reda på resultaten av alla de tester hon tagit.

Har hon problem med könshormonerna, hur ser hennes sköldkörtel ut och har hon bra nivåer av de olika B-vitaminerna, och hur var det egentligen med hennes mage, har Sofia SIBO?
Alla spännande resultat får ni ta del av i detta avsnitt.

Tänk på att alla tester utgått från Sofias hälsostatus och alla råd gäller just henne.

Om ni har frågor om något vi pratat om i podden maila gärna på h[email protected] och besök instagram- eller Facebooksidan.

2021-04-29
Länk till avsnitt

79. Petra & Sofia - Sofias hälsoresa 2.0 - del 1

Under våren har Hälsohormoners Sofia påbörjat en ny hälsoresa. Hälsoresa 2.0 kanske man kan kalla den. Och den här gången får ni lyssnare den unika inblicken i hur det är att gå till en funktionsmedicinsk expert! Sofia går nämligen till Petra Bouemdienne från Upgrit och får hjälp att hitta de där sista pusselbitarna mot bättre hälsa.

I detta avsnitt går Sofia och Petra igenom de prover som Sofia gjorde inför sitt första möte. Vad säger dem egentligen och hur kan de med hjälp av privresultaten gå vidare? Måste Sofia ta fler prover?

Detta blir en serie under våren och detta är alltså del 1.

Om ni har frågor om något vi pratat om i podden maila gärna på h[email protected] och besök instagram- eller Facebooksidan.

2021-04-15
Länk till avsnitt

78. Camilla Ahlberg - osteopat

Nu är vi tillbaka! Och i veckans avsnitt har vi med oss Camilla Ahlberg som är osteopat.

Camilla säger själv att osteopatin "handlar om att hjälpa kroppen att hjälpa sig själv. Jag vill veta VAD som smärtar, VARFÖR problemet/skadan uppkommit och HUR vi kan undvika att det kommer tillbaka."

Sofia intervjuar Camilla i avsnitt 78 och de pratar om hur en tid hos Camilla går till, hur hon behandlar sin patient/klient och vad olika smärta egentligen kan komma sig av. De pratar även om övrrörlighet och om mamma-mage-träning!

Mycket intressant avsnitt där du får med information och kunskap kring kroppen.

Om ni har frågor om något vi pratat om i podden maila gärna på h[email protected] och besök instagram- eller Facebooksidan.

2021-03-25
Länk till avsnitt

77. Paleoteket - sköldkörteln och AIP

Vi får träffa Karl Hultén igen och denna gång tillsammans med den andra delen av Paleoteket, nämligen Anna-Maria Norman!

Vi fokuserar mest på sköldkörteln i detta avsnitt och Paleotekets kokbok för sköldkörteln. Vi pratar om vad sköldkörteln är för något, varför det kan bli problem och vad det då blir för problem. V snackar om koppling mellan sköldkörtelsjukdom och typ 1 diabetes och kopplingen till celiaki och olika magproblem.

Vi pratar om det Autoimmuna protokollet (AIP) och hur den kostuppläggningen skiljer sig från kosten i "Kokbok för sköldkörteln" som Karl Hultén skrivit faktadelen på, med recept av Cecilia Nisbet-Nilsson (finns med i avsnitt 22 av Hälsohormoner) och där Anna-Maria Norman var redaktör för boken.
Och såklart när man pratar om sköldkörteln så pratar vi kring det här med jod. Borde man inte äta korsblommiga grönsaker (kål exempelvis) om man har problem med sköldkörteln?

Ni hör ju, ännu ett fullspäckat avsnitt!

Om ni har frågor om något vi pratat om i podden maila gärna på h[email protected] och besök instagram- eller Facebooksidan.

2021-02-11
Länk till avsnitt

76. My Westerdahl - kroppskompis, PCOS och sockerberoende

I avsnitt 76 av Hälsohormoner får vi äntligen prata med efterlängtade gästen My Westerdahl!

My berättar om sin kamp att få leva genom att ändra sin kost, vilket ledde till en insikt i sockerberoende och även att bli symptomfri från flera allergier och astma. När avsnittet spelades in var My gravid med tvillingar och nu när avsnittet sänds ska hon föda inom bara ett par veckor! Hon berättar om sin kamp att bli gravid, PCOS, HA, synen på överviktiga i vården och hur det är att vara gravid med tvillingar.

Vi pratar oxå mer ingående om sockerberoende, insulinresistens och om att vara en kroppskompis. Ett avsnitt ni absolut inte får missa!

Om ni har frågor om något vi pratat om i podden maila gärna på h[email protected] och besök instagram- eller Facebooksidan.

2021-01-28
Länk till avsnitt

75. Susanna Almström - sockersmart & fredagsfys

Susanna Almström är en riktig eldsjäl.
Hon jobbar med barn, ungdomar, arbetsplatser och äldre för att främja en mer hälsosam livsstil. Bland annat har hon startat En sockersmart skola, Fredagsfys, skolmatslyftet, sockerskolan m.m.

I detta avsnitt pratar vi med Susanna om vad för dolt socker som kan finnas på förskolor och skolor, vi pratar om vad man som förälder kan göra för att påverka förskola/skola.
Vi pratar om fredagsfys och om hur det kom till och så pratar vi om hur Susanna under den pågående pandemin ville sträcka ut en hand till de äldre.

Detta och mycket mer tas upp i avsnitt 75 av Hälsohormoner.

Om ni har frågor om något vi pratat om i podden maila gärna på h[email protected] och besök instagram- eller Facebooksidan.

2021-01-14
Länk till avsnitt

74. Petra Boumedienne - funktionsmedicin

I avsnitt 74 av Hälsohormoner pratar vi med Petra Bouemedienne från Upgrit! Vi pratade även med henne i avsnitt 65.

I det här avsnittet pratar vi bland annat om varför Petra vände sig till alternativ medicin när sjukvården inte kunde hjälpa henne fullt ut.
Vi pratar om funktionsmedicin, vad det är för något och vem som kan dra nytta av adet och kna det alltid vara till hjälp? Måste man ta en massa tester och vilka då i såna fall?
Petra berättar hur ett besök med henne går till och så pratar vi lite kring kosttillskott.

Om ni har frågor om något vi pratat om i podden maila gärna på h[email protected] och besök instagram- eller Facebooksidan.

2020-12-17
Länk till avsnitt

73. Cecilia "Ila" Lassfolk - morotsliv

Nu har vi fått prata med den glädjespridande tjejen bakom det populära instagramkontot Morotsliv, nämligen Cecilia "Ila" Lassfolk!

Ila är född och uppvuxen i svensktalande Österbotten på Finlands västkust och bor numera i Stockholm. Hon är utbildad förskollärare, specialpedagog, berörningspedagog, arbetskonsulet, diplomerad kostrådgivare och näringsterapeut! Hon vann dessutom Bästa Gröna Instagramprofil i Organic Beauty Awards 2020!

I det här avsnittet pratar vi om att kemikaliebanta. Både i köket som i alla andra delar av hemmet. Hur man kan städa ekovänligt och vad ska man tänka på när det gäller kropps- och hudvård?
Vi får en hel del bra information som du som lyssnare kan ta med dig och använda i din livsstil om du vill kemikaliebanta.

Om ni har frågor om något vi pratat om i podden maila gärna på h[email protected] och besök instagram- eller Facebooksidan.

2020-12-03
Länk till avsnitt

72. Anna Hallén Buitenhuis - Lymfan, levern & livet

Vi är tillbaka med ett spännande avsnitt med Anna Hallén Buitenhuis. Den här gången pratar vi om ett ämne som varit denna poddens mest diskuterade, nämligen det lymfatiska systemet.

Vi får en kort bakgrund av hur det lymfatiska systemet fungerar, vad lip- och lymfödem är för nånting och vad är egentligen myxödem? Dessutom pratar vi en del om Annas egna kosthållning som är bra för det lymfatiska systemet, nämligen ACT ALP. Och så kommer vi in på corona så här mitt under pandemin.

Ja, ännu ett fullspäckat avsnitt helt enkelt och vi hoppas ni ska tycka om det!

Om ni har frågor om något vi pratat om i podden maila gärna på h[email protected] och besök instagram- eller Facebooksidan.

2020-11-19
Länk till avsnitt

71. Anna Hallén Buitenhuis - Energibarn (och vuxna)

I avsnitt 71 har vi fått besök av Anna Hallén Buitenhuis som är en kvinna med många strängar på sin lyra, men i just detta avsnittet kommer vi att fördjupa oss i ADHD, ADD, autismspektrumet...ja, det Anna kallar för energibarn (eller vuxna).

Det blir prat kring hur biokemin ser ut hos en person med ADHD/ADD, vad man kan tänka på kring kosten, hur barnen kan få mer hjälp på skolan (eller vuxna på jobben), om varför barnen får utbrott, information kring gluten och mycket mer!

Detta är ett avsnitt både för dig som har ADHD/ADD eller ligger i autismspektrat, du som är anhörig till någon med dessa diagnoser eller jobbar med barn eller vuxna med dessa diagnoser.

Om ni har frågor om något vi pratat om i podden maila gärna på h[email protected] och besök instagram- eller Facebooksidan.

2020-11-05
Länk till avsnitt

70. Martina Johansson - hormonell hälsa

Nu kommer avsnitt 2 med Martina Johansson!

I det här avsnittet pratar vi mer kring hormonell hälsa och balans som är det som är huvudämnet i Martinas nya bok hormonstark.

Vi kommer även in lite grann på autism och adhd, samt varför så många som äter en ketogen kost inte sover så bra.

Om ni har frågor om något vi pratat om i podden maila gärna på h[email protected] och besök instagram- eller Facebooksidan.

2020-10-22
Länk till avsnitt

69. Martina Johansson - biohacking och ketogen kost

Nu har vi fått biohack-drottningen Martina Johansson till podden!

Det blir ett avsnitt fullt med tips kring biohacking, vad det egentligen är för nånting, ketogen kost och om det passar för alla, och så pratar vi lite snabbt kring den rådande corona-pandemin.

Vi hoppas ni får mycket nyttigt ut av avsnittet.

Om ni har frågor om något vi pratat om i podden maila gärna på h[email protected] och besök instagram- eller Facebooksidan.

2020-10-08
Länk till avsnitt

68. Hälsohormoner - frågor och svar

Välkomna tillbaka till en ny säsong med Hälsohormoner!

Till det här avsnittet bad vi er lyssnare ställa frågor till oss - Tine och Sofia.
Vi fick flera spännande frågor som vi svarar på i podden, bland annat mer om stress, tips för vegetarianer/veganer, prat om att hantera småbarnslivet, att ta hand om det lymfatiska systemet och mer.

Dessutom börjar vi ett nytt segment, så missa inte det!

Om ni har frågor om något vi pratat om i podden maila gärna på h[email protected] och besök instagram- eller Facebooksidan.

2020-09-24
Länk till avsnitt

67. Säsongsavslutning

Då har vi kommit fram till säsongens sista avsnitt och Sofia och Tine tar lite välbehövlig semester från det mesta i några veckor.

I det här avsnittet pratar vi om de produkter vi provat från upgrit i ca en månad. Har. vi känt nån skillnad, vilka produkter kommer vi fortsätta med, vilka rekommenderar vi?

Sen pratar vi om var vi ligger i vår egen hälsa just nu, vi kommer med lite sommartips och så berättar vi om våra planer (eller ikke-planer) för sommaren.

Lite allt möjligt i säsongens sista avsnitt helt enkelt!

Om ni har frågor om något vi pratat om i podden maila gärna på h[email protected] och besök instagram- eller Facebooksidan.

2020-07-02
Länk till avsnitt

66. Monika Björn - stark genom klimakteriet

Vi har äntligen kommit mer in på ett ämne som vi tror att många av er lyssnare varit intresserade av att veta mer om, nämligen klimakteriet!

Monika Björn är entreprenör inom träning och hälsa.
Hon är konceptutvecklare, lärare och tränare, samt att hon driver yogalärarutbildningen Yoga247. Monika har släppt ett par yogaböcker och boken "Stark genom klimakteriet" som kom ut 2018.

Monika vill utbilda och informera kvinnor, sjukvårdspersonal, tränare med mera i hur klimakteriet fungerar, vad som händer i kroppen hos kvinnan och varför vissa symptom uppstår.
Efter en egen dålig erfarenhet i vården när hon själv gick in i förklimakteriet väcktes intresset och nu utbildar och föreläser hon kring just klimakteriet.

I avsnittet försöker vi få med som mycket som möjligt, men vi skrapar bara på ytan av vad klimakteriet är, hur det påverkar oss och vad man kan göra för att må sitt bästa under övergångsperioden.

Om ni har frågor om något vi pratat om i podden maila gärna på h[email protected] och besök instagram- eller Facebooksidan.

2020-06-18
Länk till avsnitt

65. Petra från Upgrit - kosttillskott, hälsoutbildningar och testosteron

Vi har fått en ny sponsor! Upgrit!
Vi berättade lite om vår nya sponsor i förra avsnittet och i det här avsnittet intervjuade vi Petra Boumedienne som är en av produktutvecklarna på Upgrit och även Funktionsmedicinsk Terapeut och lärare på Paleo Institute och Funktionsmedicinska institutets yrkesutbildningar.

I det här avsnittet pratar vi om Upgrit som företag, om deras produkter, föreläsningar och mycket mer.
Petra pratar även om något vi inte haft med så mycket i podden, nämligen det väldigt manliga hormonet Testosteron (även om kvinnor också har det). Vi pratar om hur mäns testosteronnivåer är lägre i 30-årsåldern än de varit tidigare, vi snackar övervikt och testosteron och om det manliga klimakteriet bland annat. Superspännande!

Om ni har frågor om något vi pratat om i podden maila gärna på h[email protected] och besök instagram- eller Facebooksidan.

2020-06-04
Länk till avsnitt

64. Tina Haldorsson - colorfulhealth

Äntligen ett nytt intervju-avsnitt och den här gången pratar vi med den färgglada konstnären, kostrådgivaren och författaren Tina Haldorsson från colorfulhealth.se.

Vi pratar med Tina om sin resa med hormonell obalans och hur den påverkat henne under många år. Hur hon prövat vegetarisk kost med mejerier och ägg för att vara hälsosam, om en otrolig trötthet och en konstant "talande" hjärna som varit svår att stänga av. Om att pröva olika dieter och komma fram till nåt som passar henne och som hjälpt henne må mycket bättre.

Mycket inspirerande intervju med härliga Tina!

Om ni har frågor om något vi pratat om i podden maila gärna på h[email protected] och besök instagram- eller Facebooksidan.

 

2020-05-21
Länk till avsnitt

63. Vegetarisk kost - del 2

Här kommer andra delen om vegetarisk kost, avsnitt 63.
Vi fortsätter diskussonen kring olika vegetariska alternativ som tofu, tempeh, quorn, natto, oumph och annat. Vi snackar vidare om hälsa och den vegetariska kostens påverkan på fertilitet. Vi pratar oxå lite kring miljö och går igenom lite påståenden om att äta kött.

Med dessa avsnit hoppas vi kunna inspirera er att läsa mer kring vegetarisk kost och ta ett välinformerat beslut i om du vill äta mer vegetariskt/veganskt eller ej.

Om ni har frågor om något vi pratat om i podden maila gärna på h[email protected] och besök instagram- eller Facebooksidan.

 

2020-05-07
Länk till avsnitt

62. Vegetarisk kost - del 1

Vi har en tendens att få lite långa avsnitt när vi nördar ner oss så detta avsnitt om vegetarisk kost blev också indelat i 2 delar.

I det första avsnittet pratar vi om vad vegetarisk kost egentligen är för något. Äter man ägg då? Dricker man mjölk?
Vad för vitaminer och mineraler kan det bli svårt att få i sig via en vegetarisk kost, kan man få i sig tillräckligt med biotillgängligt protein, och kan man äta en paleolitisk vegetarisk kost?
Vi pratar också lite om antinutrienter och oxalater.

Om ni har frågor om något vi pratat om i podden maila gärna på h[email protected] och besök instagram- eller Facebooksidan.

2020-04-23
Länk till avsnitt

61. Socker och sötningsmedel - del 2

Vad är egentligen fett, vilka olika sorters fetter det finns och varför kroppen behöver fett för optimal hormonell hälsa och bland annat för viktnedgång.
Vad det betyder att vara en fettförbrännare istället för en sockerförbrännare?

I förra avsnittet pratade vi om vad socker är för nånting, vad det finns för olika socker och mycket annat. Ett mer nördigt avsnitt.

Detta avsnitt blir också nördigt när vi pratar om artificiella sötningnsmedel, sockeralkoholer, kort om kortisol och vilka sockersorter som anses ok inom paleo. Vi pratar ocksp om sötsug och tips på att hantera sötsug, samt snack om sockerberoende och vår egen sockerkonsumtion.

Vi sänder detta avsnitt på skärtorsdag och under särskilda omständigheter på grund av covid-19 och en massa karantän runtom i världen. Vi hoppas att det gör att många köper mindre godis i år. =o) Lyssna gärna på vårat påskavsnitt 31 för mer kring att hantera godis och socker i påsk.

Glad Påsk alla fina lyssnare!

Om ni har frågor om något vi pratat om i podden maila gärna på h[email protected] och besök instagram- eller Facebooksidan.

2020-04-09
Länk till avsnitt

60. Socker och sötningsmedel - del 1

Vad är egentligen fett, vilka olika sorters fetter det finns och varför kroppen behöver fett för optimal hormonell hälsa och bland annat för viktnedgång.
Vad det betyder att vara en fettförbrännare istället för en sockerförbrännare?

Vi är tillbaka efter ett längre uppehåll och vi gör det med en smäll i form av nördiga avsnitt om socker och sötningsmedel. Denna vecka får ni del 1 i detta ämne.

Vi tar upp vad scker är för nånting, hur det påverkar oss, vad för olika slags socker det finns och vi nördar ner oss lite extra i fruktsocker.

Om ni har frågor om något vi pratat om i podden maila gärna på h[email protected] och besök instagram- eller Facebooksidan.

2020-03-26
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.