Sveriges 100 mest populära podcasts

Förlagspodden

Förlagspodden

podcasten som tar er bakom kulisserna i bokbranschen

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

forlagspodden.blubrry.net

Avsnitt

Vi följer upp vårt resonemang om kvinnligt och manligt läsande och har en längre intervju med Bonnier Books vd om Bonniers internationella utmaningar.

Avsnitt 128: Vi plockar upp ett par lyssnarreaktioner på vårt samtal om manligt och kvinnligt läsande och aktar oss för att komma med absoluta svar.   I ett längre samtal med Håkan Rudels, Bonnier Books vd, luftar vi den internationella marknaden sedd med svenska ögon. Vi pratar Norge på ett sätt som ni inte hört ? Continue reading Vi följer upp vårt resonemang om kvinnligt och manligt läsande och har en längre intervju med Bonnier Books vd om Bonniers internationella utmaningar. ?
2021-12-20
Länk till avsnitt

Vi pratar om årets märkligaste konflikt i bokbranschen och kör sista delen i vår ljudboksanalys

Avsnitt 127: Mondial förlag ger ut en kokbok av kocken Erik Videgård. Snygg, spännande. Åtminstone om ni frågar ett kokboksfreak. Men någonstans går det snett. Vem har koll på rättigheterna? Ingen vad det verkar. Den som gillar Videgård och har köpt hans tidigare kokbok, utgiven på Natur & Kulturs förlag och fortfarande i handeln, konstaterar ? Continue reading Vi pratar om årets märkligaste konflikt i bokbranschen och kör sista delen i vår ljudboksanalys ?
2021-12-13
Länk till avsnitt

Vi pratar om hur glädje förbyts till besvikelse på förlaget, om vad det kostar att göra en ljudbok och ger oss in i den komplicerade frågan om varför kvinnorna dominerar skrivande och läsandet i Sverige.

Avsnitt 126: Allt såg lovande ut och alla var nöjda, ända tills någon frågade hur mycket det kostade. Då blev en bra idé något helt annat. Det finns inget enkelt svar på frågan ?Vad kostar det att göra en ljudbok??. Som alltid betalar du för det du får. Varje genväg du tar påverkar slutresultatet, och ? Continue reading Vi pratar om hur glädje förbyts till besvikelse på förlaget, om vad det kostar att göra en ljudbok och ger oss in i den komplicerade frågan om varför kvinnorna dominerar skrivande och läsandet i Sverige. ?
2021-12-06
Länk till avsnitt

Vi pratar om hur mycket en bok måste ?streamas? innan den är lönsam, blickar tillbaka på en annan tid och till en klassisk förläggare och pratar Milleniumserien med Jonas Axelsson

Avsnitt 125: Vad mer finns att veta om ljudböcker? En hel del visar det sig när förläggaren, motvilligt, svarar på frågor från en lyssnare. Till och med journalisten som, som vanligt, trodde han visste allt, hade en del att lära. Och förläggaren hade flow och tystnade inte förrän korna gått hem. Så vi fick ihop ? Continue reading Vi pratar om hur mycket en bok måste ?streamas? innan den är lönsam, blickar tillbaka på en annan tid och till en klassisk förläggare och pratar Milleniumserien med Jonas Axelsson ?
2021-11-29
Länk till avsnitt

Vi ser hur Storytel skrämmer de stora elefanterna, funderar över dåliga översättningar, Stordalens exit, en tolkning som biter sig fast, ett förlag som lever farligt och samtalar med förläggaren som gav ut årets Nobelpristagare i litteratur.

Avsnitt 124: En sak ser vi när vi följer kommentarerna på Storytels köp av Audiobooks.com: de stora förlagsgrupperna är rädda för att tappa kontroll över marknaden. På något annat sätt kan man inte tolka utspelet från världens största förlagsgrupp Penguin RandomHouse som vi analyserar i det här avsnittet av podden. Journalisten har stött på ett ? Continue reading Vi ser hur Storytel skrämmer de stora elefanterna, funderar över dåliga översättningar, Stordalens exit, en tolkning som biter sig fast, ett förlag som lever farligt och samtalar med förläggaren som gav ut årets Nobelpristagare i litteratur. ?
2021-11-22
Länk till avsnitt

Vi lyfter fram spännande nyheter på ljudbokssidan, tittar på Unescos nya svenska samarbetspartner, funderar över Kulturrådets syn på bokpriser och pratar Print on Demand med Peter Karlsson på Norstedts.

Avsnitt 123: Storytel köper Audiobooks.com och Spotify köper Findways, två jättar positionerar sig i den anglosaxiska världen. För Storytel handlar det om den dyraste affären någonsin och en helt ny affärsmodell. Och det är bara början om ni frågar förläggaren och journalisten.   Göteborg utnämndes nyligen till ?Unesco City of Literature? till en del skadeglada ? Continue reading Vi lyfter fram spännande nyheter på ljudbokssidan, tittar på Unescos nya svenska samarbetspartner, funderar över Kulturrådets syn på bokpriser och pratar Print on Demand med Peter Karlsson på Norstedts. ?
2021-11-15
Länk till avsnitt

Vi pratar bokfest, prishöjningar, tryckkaos, AI, digitala plattformar och kvinnlig dominans

Avsnitt 122: Vi hör Martin Kaunitz och Tomas Olsson, organisatörerna bakom Stockholms bokhelg, berätta varför de valt att flytta nästa års bokfest till våren. Bered er på stigande bokpriser. I stort sett alla förlag höjer sina priser åtminstone en gång under nästa år. Förläggaren ser det som en nödvändighet medan journalisten konstaterar fakta. Trots allt ? Continue reading Vi pratar bokfest, prishöjningar, tryckkaos, AI, digitala plattformar och kvinnlig dominans ?
2021-11-08
Länk till avsnitt

Vi ger er nästa revolution inom bokbranschen, fortsätter att bevaka tryckerikaosets utveckling, får svar på frågor vi undrat över och ser hur bokbranschen i Storbritannien och USA sakta slutar prata och börjar handla.

Avsnitt 121: Datorstyrda röster blir nästa steg i ljudboksutvecklingen, en teknik som redan nu håller hög klass och inom kort kommer i en dator nära dig. En teknikutveckling som kommer att skrämma många och vända upp och ner på bokbranschen. Igen.   Kaoset på tryckmarknaden utvecklas fort, väldigt fort och, såvitt vi kan se, ser ? Continue reading Vi ger er nästa revolution inom bokbranschen, fortsätter att bevaka tryckerikaosets utveckling, får svar på frågor vi undrat över och ser hur bokbranschen i Storbritannien och USA sakta slutar prata och börjar handla. ?
2021-11-01
Länk till avsnitt

Vi pratar om Frankfurtmässan, reflekterar över tryckerikaoset, slår in öppna dörrar och minns en förläggare med starkt patos och en egen stil

Avsnitt 120: Årets Frankfurtmässa var för förläggaren en gles historia. Men samtidigt var det en markering ? vi är här och vi tänker återkomma med full kraft.   Alla pratar om problemen med att få fram nya böcker från världens tryckerier. Men hur ser det ut från ett tryckeris horisont? Journalisten ringde upp och mötte ? Continue reading Vi pratar om Frankfurtmässan, reflekterar över tryckerikaoset, slår in öppna dörrar och minns en förläggare med starkt patos och en egen stil ?
2021-10-25
Länk till avsnitt

Vi balanserar på slak lina när vi pratar recensioner, funderar på vilken roll en ljudboksinläsare spelar, diskuterar översättarens plats i bokens ekosystem och pratar polsk ljudboksmarknad.

Avsnitt 119: En härdad förläggare kan inte låta bli att bli irriterad, vad han än säger, när han läser en BTJ-recension.   Nej vi kan inte ge ett klart eller kort och enkelt svar, så vi vandrar från argument till argument. Som så ofta. Till alla författares förtvivlan.   En stor grupp författare och översättare ? Continue reading Vi balanserar på slak lina när vi pratar recensioner, funderar på vilken roll en ljudboksinläsare spelar, diskuterar översättarens plats i bokens ekosystem och pratar polsk ljudboksmarknad. ?
2021-10-18
Länk till avsnitt

Vi slänger in våra korvören i Nobelprisringen, sneglar på den norska marknaden och ger er en rövarhistoria om årets unikaste utgivning.

Avsnitt 118: Ibland hamnar vi i en uppförsbacke som kan vara tung att vandra, som när vi pratar Nobelpriset i litteratur 2021, lååångt efter att nyheten har vandrat runt världen tretton varv. Så vi vandrar tillbaka till 2005 och hittar paralleller.   Danska Politiken köpte Kagge förlag i Norge, en av de få oberoende aktörerna ? Continue reading Vi slänger in våra korvören i Nobelprisringen, sneglar på den norska marknaden och ger er en rövarhistoria om årets unikaste utgivning. ?
2021-10-11
Länk till avsnitt

Vi pratar censur och bokbål eller snarare skenet av, summerar årets Bokmässa, synar tjänsteföretaget Ekström & Garay och pratar länge med Magnus Brundin om Bonniers bokhandelssatsning i österled.

Avsnitt 117: Det finns ett gammal ?ordspråk? i journalistvärlden, åtminstone i den generation journalisten tillhör, som säger: ?Syna aldrig en bra historia?. Det verkar som att flera av dagens kulturjournalister har det som ledord. Som i turerna runt Bengt Anderbergs Amorina.   Får man uttala sig om något man inte var med på? Tveksamt. Men ? Continue reading Vi pratar censur och bokbål eller snarare skenet av, summerar årets Bokmässa, synar tjänsteföretaget Ekström & Garay och pratar länge med Magnus Brundin om Bonniers bokhandelssatsning i österled. ?
2021-10-04
Länk till avsnitt

Vi flummar lite, pratar lätt om läsning och resonerar med en förläggare om böcker som är viktiga att ge ut

Avsnitt 116: Förläggaren reflekterar över sitt nordiska öde och journalisten pratar om sig själv, inte så ovanligt i podden men den här gången är det ovanligt flummigt. Vi har en förkärlek för Anna-Lena Lauréns texter, inte minst när hon reflekterar över läsning. Men som vanligt är vi inte helt överens. I synnerhet inte förläggaren som ? Continue reading Vi flummar lite, pratar lätt om läsning och resonerar med en förläggare om böcker som är viktiga att ge ut ?
2021-09-27
Länk till avsnitt

Vi reder ut varför det gamla förlaget behåller backlisten när författaren byter förlag, synar ett litet kulturbråk med fokus på litet och samtalar med Kattis Åström från Adlibris som snart lanserar en ny hemsida med större fokus på mer information om författare och böcker.

Avsnitt 115: Men det är ju mina böcker! Författare blir ofta upprörda när deras gamla böcker inte får följa med till det nya förlaget. Förläggaren berättar hur han själv resonerar ? varför, och när, han släpper gamla rättigheter och varför, och när, han behåller dem. Sven-Anders Johansson, litteraturkritiker på Aftonbladet, jobbar hårt på att synas ? Continue reading Vi reder ut varför det gamla förlaget behåller backlisten när författaren byter förlag, synar ett litet kulturbråk med fokus på litet och samtalar med Kattis Åström från Adlibris som snart lanserar en ny hemsida med större fokus på mer information om författare och böcker. ?
2021-09-20
Länk till avsnitt

Vi funderar över vem som tjänar på att författare uppvaktas av konkurrerande förlag, vrider på begreppet spökskrivare, synar en inte helt överraskande statistik och samtalar med en av SvB:s nya ägare som svarar på frågor om tidningens framtid.

Avsnitt 114: Förläggaren får chansen att utveckla sina tankar kring författares rörlighet och begrepp som rekrytering, raggning och ren stöld. Sömlöst glider vi över i frågor som: för vem är spökskrivare en tillgång? och växer tanken på att göra en ?James Patterson? i branschen? Och journalisten får återigen reda på att han hade fel. Förläggaren ? Continue reading Vi funderar över vem som tjänar på att författare uppvaktas av konkurrerande förlag, vrider på begreppet spökskrivare, synar en inte helt överraskande statistik och samtalar med en av SvB:s nya ägare som svarar på frågor om tidningens framtid. ?
2021-09-13
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.