Sveriges 100 mest populära podcasts

Förlagspodden

Förlagspodden

Förlagspodden tar dig bakom kulisserna i bokbranschen

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

forlagspodden.blubrry.net

Avsnitt

Avsnitt 189. Vi läser en omstridd förläggares memoarer, journalisten stämmer av med Konkurrensverket, vi konstaterar att bibliotek som gör politiska utspel gör bort sig totalt och förvånas (inte) över Vulkans marknadsföring. Dessutom möter vi ett förlag som ger laglösheten ett ansikte.

Avsnitt 189. Vi läser Svante Weylers bok Böckerna och meningen med världen och möter en bitvis elegant berättelse om böckerna som formade ett liv. Men samtidigt, bokläsaren har företräde framför förlagschefen. I de delar där han väljer förlagschefens perspektiv är boken bitvis mycket bitter och det är inte en bok om läkta sår. Tvärtom. Såren är vidöppna än idag. Konkurrensverket har bestämt sig för att gräva djupare i Nextorys anmälan av Storytel. Journalisten ger en lägesrapport. Högsbo bibliotek blinkar till i det politiska samtalet och sätter en ny lägstanivå i debatten. Vulkan Media marknadsför sig med stora ord. Ord som i bästa fall är förvillande och i sämsta fall falska. Kanske ett fall för Marknadsdomstolen? Tristero förlag har ett helt eget sätt att arbeta och en tydlig egen profil. Det tilltalar journalisten som ser hur de saktare än sakta lägger bok till bok till en backlist full av klassisk sydstatslitteratur.   00 23 ? Vi läser Svante Weylers Böckerna och meningen med världen 12 40 ? Konkurrensverket gräver vidare i Nextory/Storytels relation 14 07 ? Hur tänkte de på biblioteket? 18 39 ? Hybridförlaget Vulkan pryder sig med lånta fjädrar 21 19 ? Tristero, förlaget med ett helt eget tempo
2023-05-29
Länk till avsnitt

Avsnitt 188. Vi tar med er till Amsterdam, läser en maskinframställd novellsamling och möter Ramus förlag i ett samtal.

Avsnitt 188. Vi tror gärna att bokbranschen i Nederländerna är lik den svenska. Och det stämmer till viss del men skillnaderna är mer intressanta. Så journalisten tog ett samtal med den administrative chefen för den Nederländska Förläggareföreningen för att få hjälp att orientera sig. Det visade sig att där finns väldigt intressanta nyanser. Förläggaren läser Novellix nya box med fyra AI-producerade noveller framtagna för att likna fyra klassiska svenska romaner. Resultat? Han blev väldigt förtjust. Men kanske inte i novellerna. Sist ut i detta avsnitt är ett samtal med Thomas Alm, en av två delägare till förlaget Ramus, i ett försök att nagla vilken sorts förlag Ramus är och varför.   00 22 ? En utveckling som blir svår att stoppa 15 30 ? Så skönt att de inte blev bättre 20 39 ? Ramus, ett förlag mer eller mindre utanför det kommersiella kretsloppet
2023-05-22
Länk till avsnitt

Avsnitt 187. Vi lyfter en möjligen svårlöst konflikt som uppstår när AI-genererat ljud konkurrerar med traditionella ljudböcker, nagelfar radioprogrammet Medierna, ger er lite skvaller och pratar med en älskvärd förläggare.

Avsnitt 187. Vad händer när ljudboklyssnare börjar lyssna till AI-framställda ljudböcker? Ska dessa ljudböcker ersättas inom samma system som i dag där författare och förlag delar på lyssningspotten i strömningstjänsterna? Utvecklingen inom musiktjänsterna pekar mot en svårlöst konflikt. När radioprogrammet Medierna, som är tänkt att kritiskt granska hur svenska medier gör sitt jobb, nyligen gav sig på Uppdrag Gransknings mer än årslånga gräv runt Niclas Salomonsson och Salomonsson Agency gick de totalt vilse. Helt aningslöst blev de brickor i ett spel de inte kan tolka, inte förstår. Resultatet blev ett svårslaget magplask, ett journalistiskt lågvattenmärke. Vi ger er detaljerna. Så några mindre inslag. Vi lade örat till marken och hörde att budgivningen runt Andreas Cervenkas nya bok var stökig och från flera håll benämndes som den girigaste budgivning de förlagen varit med om. Inget gott rykte att bära med sig för den relativt nya agenturen Albatross. Och, under över alla under. B-formatet verkar röra på sig. Bonniers fick göra nytryck på sina kampanjtitlar och Carolina Ek, förläggare och pocketansvarig på Norstedts berättade att man framöver kommer att kontrollera läsbarheten på sina nyutgivningar efter att ha lyssnat på journalistens reaktion på deras utgivning Av Hans-Gunnar Axbergers Statsministermordet som var oerhört svårläst. Och som sista inslag i detta avsnitt ytterligare ett inslag i vår serie med förlagsintervjuer/förlagspresentationer. Den här gången samtalar vi med Anders Teglund, en av två ägare till Teg Publishing. En humla i den svenska förlagsvärlden. 00 21 ? Vem vill dela pengar med robotgenererat innehåll? 02 30 ? Ett journalistiskt magplask av sällan skådat slag 20 46 ? Albatross aggressiva på marknaden 21 33 ? Gör som Norstedts så kommer B-formatet att bli lyckat 23 02 ? Anders Teglunds Teg Publishing i fullformat    
2023-05-15
Länk till avsnitt

Avsnitt 186. Vi synar 75 varningens ord av en känd advokat, ger ett förslag till hur författare ska förhålla sig till agenter och funderar över nästa steg i försäljningen av en av världens större utgivare av skönlitteratur och sakprosa.

Avsnitt 186. Vi drar dramatiken runt Uppdrag Gransknings gräv på Niclas Salomonsson och hans agentur ett varv till. Den här gången utgår vi från Salomonssons advokats brev till UG där han i 75 punkter markerar var han anser att gränserna går. Det är ett konstnärligt aktstycke där tydligheten är lika omfattande som otydligheten och de indirekta markeringarna har stor betydelse. En inlaga som är avsedd att tolkas på flera sätt. Men dock, en partsinlaga där advokaten listar anklagelserna mot Salomonsson i klartext. Ett misstag enligt journalisten då de nu finns bara ett knapptryck bort. Så mycket för att skrämma journalister till tystnad. Vi funderar runt ett par nya författarflyttar till Bonniers. I vems intresse sker de? Författarens? Agentens? Förlagets? Journalisten har en fundering på hur författaren ska kunna tillvarata sina intressen bättre, och mer strategiskt, i en liknande situation. Och så gör vi ett litet tillägg apropå att försvarsadvokatens 75 punkter nu ligger uppe på nätet för den som känner sig hugad. Vi ger er också våra funderingar angående försäljningen av amerikanska Simon & Schuster när den nu tar fart igen efter att samgående med Penguin Random House stoppats.   00 26 ? En försvarsadvokats vedermödor och eventuella misstag 12 34 ? Vem arbetar med en författare utan att ha ett egenintresse? 17 32 ? Ett litet tillägg till försvarsadvokatens vedermödor 19 27 ? Paramount gör ett nytt försök att sälja Simon & Schuster
2023-05-08
Länk till avsnitt

Avsnitt 185. Vi drar affären runt Salomonsson Agency ytterligare ett varv, funderar runt ett maktbruk i demokratins namn och konstaterar att Stockholms bokhelg minskar i omfång.

Avsnitt 185. Det bidde en tumme! Åtminstone som det ser ut när vi sänder det här avsnittet. Stora delar av bokbranschen har med spänning sett fram emot Uppdrag Gransknings genomgång av Salomonsson Agencys affärsmetoder och av Niclas Salomonsson. Men precis när granskningen ska sändas stoppas den efter ett ?hot? från Salomonssons advokat som i 75 punkter listar vad UG kan vänta sig om dom sänder programmet. Vi gör ett försök att analysera vad som händer och vad vi kan vänta oss av fortsättningen. Varför är ordföranden i Förläggareföreningen styrelse alltid från Bonniers eller Nordstedts? Och varför är det de två stora förlagsgrupperna som alltid leder arbetet? Vi lever i en tid där gamla surdegar behöver rensas undan och en doft av mer demokratiskt slag bör svepa in i detta styrelserum. Just nu jäser missnöjet mer än vanligt så förläggaren tar frågan på stort allvar i detta inslag. Stockholms Bokhelg står för dörren. Efter två år har den hittat sin form, ändå ser det ut som att färre förlag deltar. En tillfällighet? Inte om förläggarens spaning betyder något.   00 59 ? En agent och hans advokat 16 44 ? Ett ordförandeval med gamla anor 23 34 ? Stockholms Bokhelg och Bokbranschdagen 2023 26 13 ? En nyhetsflash!
2023-05-01
Länk till avsnitt

Avsnitt 184. Vi ger er Londons Bokmässa från ett golvperspektiv, synar Ekström & Garay ? igen, och släpper loss Bonnier Books UK:s chef Perminder Mann.

Avsnitt 184. Som alltid, numera, tar Londons Bokmässa temperaturen på bokbranschens viktigaste och mest intressanta frågor. Och som alltid har vi vår egen blick på vilka dessa frågor är och vad andra medier ?missar?. Vi funderar runt Ekström & Garays novelltävling, regelverket och deras försök att slingra sig när de blir synade. Hur mycket de än säger att det är enligt branschens standard så är det tvärt om. Ofta vandrar en intervju/ett samtal sin egen väg. Åtminstone när journalisten är inblandad. Den här gången är det, handen på hjärtat, en intervju som skimrar. Så missar ni Perminder Manns berättelse så missar ni den roligaste intervjun journalisten har deltagit i i modern tid.     03 31 ? Några reflektioner från Londons Bokmässa 14 31 ? Ekström & Garays novelltävling 20 26 ? Vad får Perminder Mann att ticka?
2023-04-24
Länk till avsnitt

Avsnitt 183. Vi gräver lite djupare i historiska förtal, funderar över hur förlagen hanterar författarna när de makulerar böcker och ger er två speciella läsupplevelser.

Avsnitt 183. I ett tidigare avsnitt funderade vi över möjligheten att Alex Schulman skulle kunna stämmas för förtal när det gäller boken Bränn alla mina brev. Nu går vi vidare och ser vilka prejudikat som finns i historien. Vilket pris är skäligt för en författare att betala om hen vill ha några böcker när hens böcker ska makuleras? Utgångspunkten för frågan är en historia där ett förlag gör en klassisk rip off och ?lurar? författaren att betala dyrt. Förläggaren läser en biografi där han kan gå tillbaka i sina egna spår och journalisten ger er ett liv i läsandets tecken. Två böcker vi talar oss varma för. Yes, vi vet. Ett lite kort avsnitt. Kvalitetskontrollen slog till. Så vi stekte ett inslag i sista stund.   00 58 ? Detta med förtal, en fortsättning 05 00 ? Så här bör författare behandlas när deras böcker makuleras 09 17 ? Två läsupplevelser utöver det vanliga
2023-04-17
Länk till avsnitt

Avsnitt 182. Vi minns en man nyfiknare än de flesta, tröskar veckans ?skandal?, blir förvånade över en ofokuserad lansering och en tysk kulturcheck. Och så ger vi er del tre i vår serie förlagssamtal.

Avsnitt 182. Alla har bara gott att säga om den brittiske barnboksförläggaren med stort B, Peter Usborne, efter att denne avled förra veckan, 85 år gammal. Vår egen förläggare minns hur han, när de möttes första gången, lyckades med konststycket att med sin första fråga göra Peter Usborne förargad. Han fick svaret att han skulle få svaret på sin fråga den dag Peter Usborne dog genom att läsa dennes dödsruna. Så blev det. Alex Schulmans roman Bränn alla mina brev blev nyligen utsatt för en rigorös genomgång i tidskriften Kvartal. Romanen med sanningsanspråk, Schulman har gång på gång hävdat att han skrev sanningen om sina släktingar i sista instans, klarade inte granskningen utan föll ihop som ett korthus. Kultursidorna är fulla av artiklar för och emot. Men nästan ingen har lyft den mest intressanta frågan, den om förtal. Så då gör vi det. Bonniers lanserar sitt nya B-format i årets påskkampanj. Journalisten är måttligt imponerad, nej faktiskt besviken på hur virrigt det upplevs. Slutligen en rak fråga ställd med ett leende. Varför kan inte vi göra som Tyskland gör? Vad dom gjort? Lyssna på inslaget så förstår ni. Sist men inte minst kommer nu vår tredje del i vår serie förlagssamtal med mindre och inte fullt så små förlag. Den här gången möter vi Hans-Olov Öberg från Southside Stories med imprintet Lavender Lit.   01 58 ? Peter Usborne i minne 08 23 ? Får vi en ny förtalsrättegång runt en roman? 15 42 ? Men snälla, så förvirrat det blir 20 47 ? Tyskland tar kulturen på allvar 23 24 ? Ett förläggarliv sett i backspegeln
2023-04-10
Länk till avsnitt

Avsnitt 181. Vi funderar över vad patriotism betyder i dag och vilken rysk kultur som är tillåten att ta del av i nuläget, reflekterar över ett avancerat försök att distansera sig från ett möjligt kaos, har en del tankar om den nya norska Boklagen och undrar om det inte är dags för Svenska Mässans ledning att sluta vara tondöva.

Avsnitt 181. Förläggaren är, med journalistens ord, irriterad på hur trångt och förutsägbart det offentliga samtalet är i slagskuggan av Rysslands angrepp på Ukraina. Går det att ha två tankar i huvudet samtidigt? Och hur påverkar det bokutgivningen? Inför SvT:s grävprogram Uppdrag Gransknings redovisning av sitt gräv runt agenten Niclas Salomonsson i maj blir det viktigt för alla inblandade att positionera sig och eventuellt arbeta med skadekontroll. Det kan ta sig olika uttryck, som hos Bonnier och hos Ahlander Agency. Hur långt ska man gå? Ska man till exempel ljuga om sina ägarförhållanden? Nu lämnar den norska regeringen sitt förslag till en ny Boklag och vi konstaterar att vi lever i en helt annan kulturell miljö än den vi ser i Norge. Den norska regeringen säger sig fokusera på författarna och läsarna. Allt vi ser är att de ger en sedelpress till de stora förlagen. SvB:s enkät visar att förlagen drar ner på sina kostnader till höstens bokmässa och att Bokmässans ledning har en viss förståelse för detta. Men journalisten anar att frågan om kostnaderna kommer att komma upp varje år och bli svårare och svårare att hantera. I synnerhet som Bokmässans ledning inte äger frågan och att dess ägare, Svenska Mässan, inte förstår frågan och inte heller begriper Bokmässans unika position.   00 46 ? Får man ta till sig rysk kultur idag? 08 41 ? Vem äger egentligen Ahlander Agency? 17 04 ? Den norska Boklagen blir offentlig 22 55 ? Kan kostnadsfrågan stjälpa Bokmässan på sikt?
2023-04-03
Länk till avsnitt

Avsnitt 180. Vi synar en reklamtext för världens, eventuellt, första AI-förlag, ger er en lägesrapport, dissar Amazon och pratar med ett rackarns intressant barnboksförlag.

Avsnitt 180. Journalisten går, som vanligt, på krigsstigen när han ser en reklamtext förklädd till journalistik. I synnerhet när den publiceras i branschtidningen Svensk Bokhandel. Förläggaren är mer eftertänksam. Så tittar vi på kostnadsbilden för svenska förlag. Vad händer med papperspriserna och transportkostnaderna? Vart tog Amazon vägen? Vi konstaterar att de, efter knappt tre år, inte lämnar några spår på den svenska bokmarknaden. Så ger vi er del två i vår serie med förlagssamtal. Den här gången handlar det om barnboksförlaget Opal som fyller 50 år i år.   00 22 ? Ett AI-förlag för de mindre bemedlade 08 27 ? Papperspriserna faller... 12 22 ? Finns Amazon i Sverige? 16 02 ? Inte bara Pettson  
2023-03-27
Länk till avsnitt

Avsnitt 179. Vi gräver djupt i förlaget Modernistas konflikt med översättare, undrar när verkligheten ska komma ikapp landets kulturredaktioner och funderar över vad som händer med ljudboksbacklisten när författare byter förlag.

Avsnitt 179. Förlaget Modernista förlorade till sist målet mot två översättare som fått vänta nästan åtta år på royalty för en översättning de gjort. I slutändan citerade media ur domen, tog två pratminus och gick vidare. Ett sådant slöseri. Hade de tittat bortom domen på alla inlagor där parterna argumenterade för sin sak så hade de funnit dramatik i mängder. Allt levererat av Modernista i ett desperat försök att undvika att följa ett ingånget avtal. Så vad gjorde vi? Grävde ner oss till Kina såklart och kom tillbaka upp för att berätta vad vi har hittat. Det blev ett långt och ruffigt inslag som ni inte får missa. Idag är majoriteten av alla böcker som konsumeras ljudböcker. Trots det undviker media att göra ljudboksrecensioner. Vi funderar över varför de är så passiva och vad det kan bero på. Slutligen fick vi en fråga av en lyssnare om vad som händer med en författares ljudboksbacklist när hen byter förlag. En fråga, visade det sig, som passade förläggaren perfekt.     00 20 ? Modernista, en tveksam historia 22 48 ? Hallå kulturredaktionen! Sover ni? 25 51 ? Flytta en ljudboksbacklist? Då gäller inte de gamla reglerna.
2023-03-20
Länk till avsnitt

Avsnitt 178. Vi pratar AI och översättning, författare som känner sig hotade och en utveckling av kampen för att försvara böcker mot bannlysning och ger er första delen i en serie förlagsintervjuer.

Avsnitt 178. Förläggarens utspel i Kulturnytt härförleden, om hur förlaget använder AI-verktyg för översättning, väckte starka reaktioner. Så starka att vi utvecklar frågan i det här avsnittet. Journalisten väljer ett par spaningar där ordet/boken är i centrum; norska författare vill skydda sina böcker från politiskt motiverade språkjusteringar efter deras död och politiker i USA tar första steget för att kunna stoppa bannlysningen av böcker på amerikanska bibliotek. I det här avsnittet börjar vi en serie samtal med svenska förlag. Förlag som sällan hamnar i centrum för uppmärksamheten. Mindre förlag ner till mikroförlag. Förlag som ofta rör sig lite vid sidan av de stora förlagen i ett eget kretslopp. Vi släpper de här samtalen med ojämna mellanrum under våren/sommaren och vi börjar med Johanna Kinch och förlaget Éditions J. som ?sprängde banken? med en av sina första böcker.     00 23 ? Starka reaktioner på AI-stöd vid översättning 08 08 ? Konflikterna runt ordet/boken växlas upp 13 23 ? Hur svårt kan det vara?
2023-03-13
Länk till avsnitt

Avsnitt 177. Vi grottar runt i statistik som gjord för nördar, utser en vinnare i vår tävling om nytt namn på B-formatet, resonerar om vad som händer med författares ljudboksbacklist när de byter förlag och rider vår käpphäst om det engelska språkets utbredning ytterligare en liten sträcka.

Avsnitt 177: Årsstatistiken blir mer och mer innehållsrik, något av en guldgruva för den som vill förstå hur bokbranschen förändras och inte minst hur bokläsare och boklyssnare förändrar sitt beteende. Trogna sina personligheter men professionellt nyfikna ger förläggaren och journalisten sina tankar runt den nya statistikrapporten. Äntligen!, skulle man kunna utropa, har vi en vinnare i vår tävling där vi tog lyssnarna till hjälp för att hitta ett samlande och säljande namn till det nya bokformatet som vi lite ?slarvigt? kallar för B-formatet. Längs vägen får ni också våra mer genomtänkta funderingar om vad och varför. Vad händer med en författares ljudbacklist när de byter förlag? Förläggaren ger oss en inblick i en värld där möjligheterna och spelreglerna totalt förändrats. Vi, och många andra i bokbranschen, följer hur det engelska språket får ett allt större inflytande. Det handlar inte bara om det egna språkets funktion och betydelse men också om vilka böcker som ges ut, vem som ska tjäna pengar på att de ges ut och vem som i slutändan ska kunna delta i, och skaffa sig kunskaper om, bredare idésamtal. Så här är vi igen. Och vi tar sats utifrån ett par internationella händelser.   00 25 ? Kolla vad vi hittat! Ur fjolårets statistik 12 55 ? Vi har det nya namnet som kan ersätta B-format 21 01 ? En författares val när de byter förlag 24 30 ? Översättningar någon?
2023-03-06
Länk till avsnitt

Avsnitt 176. Vi pratar om en fest för historieböckerna, synar ljudbokslyssnarnas vanor, kommenterar en ögonblicksbild av rean och får Bonnier Books chef Håkan Rudels tankar om det internationella läget på bokmarknaden. Plus några mindre reflektioner från Oslo.

Avsnitt 176: Förläggaren går på finfest i Stockholms Stadshus och träffar gamla bekanta och firar det näst största förlagets 200 första år. Bookbeat har plockat fram en graf som visar lyssnarmönstret hos sina prenumeranter. När lyssnar man som mest på dygnet? Just listen... eller ja, vi berättar om det i podden. Men ta oss inte bara på orden. Vi har, med tillstånd, lagt upp grafen på vår hemsida. Så kan ni grotta ner i den om ni är lagda åt samma håll som journalisten. Journalisten fick förresten sin favorit-bokrea till slut. Helt utan egen förskyllan när han gick in på ett par privatägda boklådor i Stockholm på reans första dag. Journalisten gör dessutom en avstickare till Oslo och blir fundersam över prissättningen av böcker. I vems intresse liksom... Håkan Rudels, chef för Bonnier Books, gästar podden och ger oss en internationell utblick sett från Bonniers perspektiv. Det är en röst som är relativt unik på den svenska bokmarknaden, för att inte säga helt unik. Ingen annan har den praktiken och de erfarenheterna. Det sista sagt till dem som undrar om han har klippkort till podden. Vilket han inte har. Det ser bara så ut.     01 27 ? Norstedts har något att fira 07 36 ? Bookbeat ger oss ljudbokslyssnarnas vanor 11 47 ? Ett nedslag i början av bokrean 13 42 ? I Oslo kostar det bokläsarna fläsk att vårda det egna språket 19 22 ­? Allt är, relativt, väl i Bonnierland. Trots allt.
2023-02-27
Länk till avsnitt

Avsnitt 175. Vi pratar Storytel, Bokusgruppen, Adlibris, rean, ger er massor av namnförslag och djupdyker i en jubileumsbok

Avsnitt 175: När de stora aktörerna redovisar sin verksamhet för 2022 är vi sist på bollen. Så vi tittar på siffrorna för Storytel och Bokusgruppen men gräver lite vid sidan av boksluten och hittar saker som intresserar oss mer. Och ja, vi är på väg in i en lågkonjunktur med snabba steg. Och det betyder neddragningar, människor som får lämna sina arbetsplatser. Vi lyfter fram några företag men har inga illusioner att de är annat än början på en tråkig utveckling. Och så tar vi ett tag till runt rean och ger er statistik som förvånar er och ger oss vatten på vår kvarn, Efter förra veckans inslag om B-formatet där vi efterlyste namnförslag och satte ramarna för en tävling så forsade förslagen in. Vi redovisar det mesta men fortsättning följer. Norstedt har gett ut en jubileumsbok lagom till sitt 200-årsjubileum. Förläggaren gräver djupt, och länge, och blottar kanske mer än innehållet i boken.   00 24 ? Marknaden reagerade negativt på Storytels rapport 04 37 ? Konturerna av en lågkonjunktur 11 28 ? Reaintäkterna har minskat med mer än 70 procent 16 25 ? Mjukband, flikband, engelskt band, gobok... 20 13 ? Förläggaren ger nörden ett ansikte
2023-02-19
Länk till avsnitt

Avsnitt 174. Vi följer upp en profilerad miljösatsning, konstaterar att bokrean är en miljöbov, ser förskotten minska och lanserar återigen vår tävling.

Avsnitt 174: Var sker de största utsläppen i bokbranschen? I framställningen av papper. Så när Bonnier Books, i samarbete med Lessebo Pappersbruk, lanserar ett papper som minskar utsläppen med mer än 90 procent passerar miljöarbetet i branschen en ny milstolpe. Men det sker inte av sig självt. Frågan är om BB:s miljöstrategi kan sätta standard internationellt? Äntligen, säger journalisten, är förläggaren och journalisten överens; Bokrean tillhör en svunnen tid. Men vi har inte riktigt samma argument, samma utgångspunkter. Förläggarens är mer foträta, en ståndpunkt förankrad i tiden. Förläggaren ser hur förändringen på marknaden pressar ner författarnas förskott på en marknad där det numera är vanligare än inte att de stora förskotten aldrig tjänas in. Vi ger er de första inkomna förslagen till Förlagspodden på vad det ?nya? B-formatet kan komma att heta.   00 32 ? Ett nytt riktmärke för ?grönt? papper 10 01 ? Rean - en stor miljöbov 16 07 ? Författarförskotten på väg neråt 19 36 ? Lyxpocket någon?
2023-02-13
Länk till avsnitt

Avsnitt 173. Vi reflekterar över en nödvändig prishöjning, visar er Adlibris försäljning per genre och ger er en skandal och en fråga om ansvar. Vi konstaterar också hur lätt det är att skylla allt ont på ljudboken och ser hur det nya B-formatet slarvas bort i dörröppningen.

Avsnitt 173: Vi konstaterar att branschtidningen/plattformen Svensk Bokhandel fördubblade prenumerationspriset vid årsskiftet. Till er förvåning, antar vi, så tycker vi att det var nödvändigt. Men det borde bara vara början på en resa som måste göras för att hålla plattformen relevant i bokbranschen. Hur stor är den andel av Adlibris omsättning som konkurrerar med den fysiska bokhandeln? Inte i närheten av vad ni tror. Vi ger er en översikt och siffror som gör analyserna lättare. Förläggaren konstaterar att Natur och Kultur har ett etiskt problem i sin ledning och funderar över hur de ska hantera det så att den egna profilen inte ifrågasätts. Lotta Olssons krönika i DN nyligen om ljudbokens roll i barns minskade läsning faller oss inte på läppen. Så vi gör en liten genomgång och funderar över vad som är hönan och vad som är ägget. Kan ljudboken vara orsaken till allt som är dåligt inom kultur och utbildning? Journalisten blir lite sur när han ser de första böckerna i det nya B-formatet. Hur tänker Norstedts när man trycker en bok som knappt går att läsa?   00 30 ? Svensk Bokhandels prishöjningar 06 02 ? Näthandel vs fysisk bokhandel, verkliga siffror 09 52 ? Hur stark är Fredrik Strömholms position idag? 13 14 ? Är ljudboken orsaken till allt ont? 20 52 ? Får man ge ut böcker som inte går att läsa?
2023-02-06
Länk till avsnitt

Avsnitt 172. Vi ser hur brittiska förlag prisar ut sig från den svenska marknaden, hur EU ger ChatGPT rätt att kamma nätet på innehåll, hur tekniken bakom robotröster blir alltmer detaljerad och finkalibrerad och så lyfter vi fram en bokutgivning som ställer saker på sin spets.

Avsnitt 172: Förläggaren ser förvånat på hur utländska förlag, läs brittiska, totalt missar att deras skönlitterära titlar börjar bli svåra att sälja i översättning och, trots en minskande marknad, kräver allt större förskott. Vi blir klokare för var dag. Nu har vi fått lära oss att det inte är olagligt att kamma av nätet på information för att bygga en tjänst som ChatGPT. Så ibland måste man bara älska sina lyssnare som hjälper till att göra oss klokare. Och vi, framför allt journalisten, fortsätter blotta vår okunskap när vi ställs inför tekniken bakom robotrösterna vi hör i ljudböcker och inser att det nog kommer att gå fortare än fort att etablera den här tekniken. Anders Gustavsson, förläggare på Lind & Co, får, som alla förläggare värda sitt salt, en energikick av att hitta en bok som kan sätta spår i människors tankar och i förlagets intäktskolumn. Så i Frankfurt i höstas gick han i gång på en titel som han absolut ville ha. Det blev början på ett äventyr (med förlagsmått mätt) som vi följer i realtid här i podden. I en kommentar ger förläggaren sin syn på vad och varför när det gäller utgivning av litteratur som kan skapa kontroverser.   00 23 ? Tondöva brittiska förlag 03 56 ? Helt lagligt att kamma nätet på information 05 48 ? Det här visste du inte om robotröster 08 10 ? En bokutgivning i ett kontroversiellt ämne 15 45 ? En förlagschefs försvarstal
2023-01-30
Länk till avsnitt

Avsnitt 171. Svenska läsare får ett nytt, internationellt, bokformat, julhandeln förebådar tuffa tider och vi ser en snabb reaktion mot AI-byggda bildprogram.

Avsnitt 171: Äntligen utbrister journalisten när Bonniers skrotar storpocket-formatet och lanserar det internationellt hyllade B-formatet. Vad är det, hur ska det lanseras och kommer det att fungera i Sverige. Vi ger er bakgrunden. Julhandeln var inte bara svag för de flesta förlag, den var exempellöst dålig enligt förläggaren som dessutom ser bokhandeln drabbas av stora hyreshöjningar. Resultat? Högre, och kanske mer differentierade, bokpriser. En nåd att stilla be om, om ni frågar förläggaren. Vi ser de första juridiska skärmytslingarna mellan AI-byggda bildprogram som Sta bility AI, Mindjourney och DeviantArt å ena sidan och konstnärer och bildbyråer å andra sidan. En nödvändig utveckling och inte särskilt förvånande om man ser till hur ny teknik passas in i våra liv. Kanske ovanligt snabbt om man ser till historien.     00 22 ? Bokformatet alla i bokbranschen gillar lanseras i Sverige 16 31 ? En svag julhandel följs av ett tufft år för branschen 22 10 ? Förväntade stämningar mot AI-byggda bilddatabaser
2023-01-23
Länk till avsnitt

Avsnitt 170. Vi gör en spaning på hur AI kommer att utvecklas i förlagsbranschen, följer en aningslöst Facebooktråd, lyssnar på en luttrad förlagschefs erfarenheter, pratar försäljningsstatistik och synar ett för Sverige tråkigt beslut.

Avsnitt 170: Vi står inför ett historiskt skifte. Under året kommer användandet av AI och maskininlärning att vara ?da shit? i den svenska bokbranschen. Alla kommer att prova och vi kommer att se hur branschen mer genomgående börjar arbeta med nya verktyg. Så vi gör en spaning. Vem vill ha bingelyssnarna som kunder? Troligtvis ingen. Vi följer en tråd på nätet där jakten mot nollpunkten är intensiv. Vem betalar minst per lyssnad bok? Bertil Ekerlid är gammal i branschen och när han talar lyssnar förläggaren som känner igen en frände och inte kan låta bli att bli att rida en av sina käpphästar. Vad är jobbigast för en förlagschef? Vi har svaret. Vi ser ofta försäljningsstatistik över sålda böcker men vet du vad som ingår? Vi vet. Prins Harrys memoarer är en storsäljare världen över men kanske inte i Sverige då den inte kommer ut som ljudbok. Vi tar upp det för att ge förläggaren en chans att lufta sin irritation.   00 59 ? AI blir det stora samtalsämnet i branschen 13 03 ? Tre kronor och sjutton öre per lyssnad bok 15 54 ? Det jobbigaste för en förlagschef är... 22 00 ? Allt läggs ihop 23 47 ? Stackars prins Harry
2023-01-16
Länk till avsnitt

Avsnitt 169. Vi funderar över hur ChatGPT kan användas inom förlagsvärlden, lyssnar till mannen som grundade Augustpriset, funderar över vad som krävs för att bli en framgångsrik förlagschef, sörjer en avgång och låter Pelle Andersson gräva runt i sina mörka hörn ivrigt påhejad av förläggaren.

Avsnitt 169: Årets sista avsnitt av Förlagspodden ger er en del överraskande insikter om AI och förläggeri sett ur förläggarens perspektiv. Vi citerar mannen som skapade Augustpriset. Vi citerar hans kommentarer om den pågående debatten ur ett brev till Förläggareföreningen. Det liknar ord och inga visor tycker journalisten. Så fick då Piratförlaget en ny vd. Men lovorden i media verkar missa poängen med en förlags-vd. Förläggaren gräver i sina erfarenheter och ger oss konturerna av vad jobbet består av och vad som krävs för att lyckas. Och självklart avgick PenguinRandomHouse vd, Marcus Dohle, när förlagsgruppen förlorade kampen om att köpa Simon & Schuster. Sorgligt slut på den historien om ni frågar journalisten. Slutligen släpper vi fram Ordfronts förlagschef Pelle Andersson i säsongens sista inslag där han lyfter en av sina största farhågor just nu. Lite skrämmande framtidsutsikter om han har rätt. Har han rätt? Ja säger förläggaren i en kommentar efteråt som förstärker Pelle Anderssons funderingar.   00 47 ? ChatGPT, ett löfte om en helt ny syn på manusarbete 06 28 ? Per Gedin har ordet om Augustpriset 08 41 ? Ny chef på Piratförlaget 13 39 ? En riktkarl lämnar branschen 15 44 ? Vi introducerar ett samtal om skönlitteraturens villkor 16 55 ? Pelle Anderssons största sorgebarn 28 58 ? Visst har han rätt!
2022-12-19
Länk till avsnitt

Avsnitt 168. Vi synar en erbarmlig ?debatt?, en ny lag, en tidskrift som läggs ner och ger er våra läsfavoriter från 2022.

Avsnitt 168: Kanske ska Förläggareföreningen skicka ett fång rosor till skribenten Björn Werner som spikades upp på offerväggen av sårade kulturskribenter när han ställde den retoriska frågan om vad Augustpriset ska vara efter att ha suttit i juryn för den skönlitterära klassen. Men när drevet gick var instiftarna i bokbranschen tysta. Så hur vore det om de går ut och redogör för sin syn på priset? Något som borde göras med jämna mellanrum om ni frågar oss. I januari införs det nya DSM-direktivet, en EU-lag som nu även gäller i Sverige. Den ska reglera författares rätt, och förlagens skyldigheter, på digitala plattformar. Men den är i stycken väl vag och kan leda till en hel del konflikter när den ska tolkas och anpassas via avtal under våren. Tidskriften Respons var unika på den svenska marknaden med sin bevakning av fackböcker. Vi sörjer dess hädanfärd trots att vi själva inte var aktiva supportrar. Årets höjdpunkt? Kanske inte våra boktips. Men här har ni dem i all ödmjukhet.     00 35 ? Augustprisdebatten som snabbt spårade ur 09 13 ? Ny lag, men varken författare eller förlag vet vad som väntar 16 13 ? Tack och farväl till tidskriften Respons 20 29 ? Vi väljer våra läsfavoriter från året som gick
2022-12-12
Länk till avsnitt

Avsnitt 167. Vi pratar minskad försäljning, den ständigt växande utgivningen av deckare, en intressant kritik av Augustpriset och en hyllning, diskuterar en rekordbot i Norge och ger er en bild av den finska marknaden.

Avsnitt 167: Förläggaren har sett sina egna siffror och pratat med några förlag. Alla visar samma mönster med stora försäljningstapp under senhösten. Svenska Deckarakademin gör varje år en lista över årets deckare. Vi gör en djupdykning i listan och statistiken och hittar en hel del intressanta mönster. Vi lyfter fram en oväntad kritik inifrån av arbetet med att välja titlar till Augustpriset. Fortsättning lär följa. Samtidigt lyfter vi hyllningen till Bertil Falck på Augustgalan. Norska Konkurrensverket har, för vilken gång i ordningen, dömt ut böter till de stora förlagen i Norge. Över en halv miljard norska kronor för att de, förlagen, ska ha begränsat konkurrensen för andra förlag på marknaden. Rätt eller fel? Vi gräver runt i frågan. Inslag nummer två från vår resa till Helsingfors och den finska bokmarknaden. Vi samtalar med WSOY:s (Bonnierägt) vd Timo Julkunen. Det blir ett öppet samtal som ger en bra bild av läget i Finland samt ger oss en del att fundera över inför framtiden. Lyssna hela vägen så ni inte missar funderingarna runt AI och annat.   00 23 ? Stora försäljningstapp 05 10 ? Årets deckarutgivningen 2022 11 24 ? Årets August - en kritik och en hyllning 17 23 ? En förbluffande hög bötessumma 22 12 ? Samtal med Timo Julkunen
2022-12-05
Länk till avsnitt

Avsnitt 166. Vi nördar ner oss i siffror, avslutar historien om det som blev Penguin Random House stora nederlag, följer Spotifys lansering av sin ljudbokstjänst och Audibles test av strömmandeplattform, synar världens snabbaste etablering av ljudböcker och lyssnar till Sari Forsström från Bookbeat i Finland.

Avsnitt 166: Förläggaren, som är en siffernörd, stör sig på en trubbig redovisning av tillståndet i branschen och påpekar att han inte är så snygg som det ser ut. I slutändan står Penguin Random House som förlorare när föremålet för deras kärlek, Simon & Schuster i USA, hoppar av affären som stoppades i domstol. Ingen överklagan och ett saftigt skadestånd till S&S ser inte så snyggt. Vi synar det, troligen, sista kapitlet i den långa historien. Spotify slår på trumman för sin ljudbokssatsning som ser ut som en liten puff om ni frågar oss. Samtidigt satsar Audible på strömmande format i världens folkrikaste land. Vi inleder vår rapport från Finland med fokus på ljudböcker och lär oss, bland annat, att Finland är på väg att springa om Sverige. Om man räknar lyssning per capita.   00 28 ? Förlagsspecialen plus 10 51 ? Så tog det slut, till slut 14 40 ? Spotify låtsas som ingenting 19 22 ? Rapport från Helsingfors 1 26 28 ? Samtal med Sari Forsström
2022-11-28
Länk till avsnitt

Avsnitt 165. Vi ger er två hälsningar från Helsingfors, ifrågasätter en lansering, lyssnar till en egenutgivande författare och ger er förläggarens syn på egenutgivning.

Avsnitt 165: Det här avsnittet spelade vi i stort sett in i Helsingfors veckan innan sändning. Så vi skickar er ett litet vykort från ett anrikt hotell och ger er en tidstypisk men något bagatellartad reflektion från vårt grannland i öst. Hur löser finska förlag kontorsnärvaro i eftercovidtider? Rätt smart om ni frågar oss. När Polaris nyligen skickade ut ett pressmeddelande om att författaren Emma Hamberg lämnar Piratförlaget för Polaris 2024 men har en bok som kommer 2023 på det gamla förlaget väckte det ingen större reflektion. Varför? Det är ett utspel som har många förlorare och ett fåtal vinnare. Så lyssnar vi till Mats Billmark, tillsammans med Susan Billmark skickliga marknadsförare och egenutgivande författare som går utanpå de flesta. Samtidigt vill vi inte undanhålla er förläggarens reflektioner eller försvarstal om ni så vill.   00 23 ? En utblick från hotell Torni, Helsingfors 02 41 ? Finsk eftercovidstrategi för närvaro på arbetsplatsen 05 05 ? Emma Hamberg har dåliga rådgivare 08 35 ? Intro till ett samtal med Mats Billmark 09 59 ? Ett samtal om egenutgivande författares möjligheter 31 07 ? Förläggaren synar egenutgivning relativt förlagsutgivning
2022-11-21
Länk till avsnitt

Avsnitt 164. Vi funderar runt ett kulturupprop utan större mening, följer ett intressant samtal i Norge, förbereder oss på en resa i österled, läser med illa dold förtjusning ett anmärkningsvärt domslut och låter förläggaren syna kulturbudgeten.

Avsnitt 164: Löjlig, fånig och pinsam enligt förläggaren. Meningslös enligt journalisten. Föremålet för vår kärlek är en debattartikel i Expressen undertecknad av författare, förläggare och kulturpersonligheter som protesterar mot tankarna på en kulturkanon. En artikel som, enligt oss, missar sitt mål totalt. Det tog tid men nu börjar kritiken mot ägarstrukturerna i den norska bokbranschen att synas, så länge det nu varar. Och vi följer dem med stort intresse. Förlagspodden är på väg till Helsingfors nästa vecka så vi värmer upp lite inför resan. Penguin RandomHouse fick inte köpa Simon & Schuster i USA men domslutet var också en vidräkning med världens största förlagsgrupp som mer eller mindre blev avklädda tillsammans med sina vittnen. En inte helt vanlig syn i journalistens universum. Förläggaren synar årets kulturbudget och kommer, i ett rätt infekterat debattklimat, fram till en något oväntad slutsats.   00 25 ? Tankar runt en kulturkanon 05 51 ? Äntligen en debatt om ägarförhållandena i bokbranschen i Norge 12 37 ? Inför vårt Helsingforsbesök 15 07 ? En ?dressing down? som heter duga 21 04 ? Kulturbudgeten bortom politiska positioneringar
2022-11-14
Länk till avsnitt

Avsnitt 163. Vi synar PRH:s stoppade köp av Simon & Schuster, förvånas över flatheten inför läsningens ställning i skolan, synar en förklädd PR-kampanj från Bonniers, ger er en ögonblicksbild från Milleniumlanseringen och vrider lite på Storytels delårsrapport.

Avsnitt 163: Den amerikanska regeringen väljer bokbranschen som test för sin förväntade attack mot den stora ägarkoncentrationen inom framför allt teknikindustrin. De gick till domstol för att stoppa sammanslagningen mellan en av världens största förlagsgrupper, Penguin Random House och en av ?de fem stora? i USA, Simon & Schuster. Vi synar spelet bakom och frågar oss vad domen, som gav den amerikanska regeringen rätt, leder till. Skolinspektionens nya rapport fokuserar på den minskade läsningen i skolan och pekar ut bristerna. De är, åtminstone för förläggaren och journalisten, självklara och vi blir båda milt sagt förvirrade när vi försöker förstå varför inget genomgripande sker. Bonniers ger varje år ut ett pris som dom i all ödmjukhet kallar Årets Bok. Journalisten, som ibland har svårt att förstå hur man silar mygg och undviker att svälja kameler, reagerar stort på en liten sak och blir mäkta irriterad på medias förmåga att släppa igenom förtäckta PR-kampanjer osynade. Så fort det är gulligt och rätt förpackat så åker skiten rakt in i tidningarna. Nu när både den nya Millenium-titeln och ?Boken-som-aldrig-blev-en -Millenium-titel? ligger på försäljningsdiskarna kommer den pikanta bakgrundshistorien att få nya vingar och åtminstone journalisten är övertygad om att långt ifrån att vara konkurrenter om läsarna kommer böckerna att driva fram varandra. Fortsättning lär följa. Och som avslutning vandrar vi runt i Spotifys delårsrapport som fick aktien att, som omväxling, ta ett glädjeskutt.   00 51 ? Domstol stoppade samgåendet mellan PRH och S&S 10 00 ? Vad är det dom inte fattar? 15 38 ? Bonniers PR-kampanj Årets Bok en sorglig historia 12 51 ? Millenium och icke-Millenium en vinst för läsarna? 25 58 ? Storytels värdering ökar kraftigt
2022-11-07
Länk till avsnitt

Avsnitt 162. Vi diskuterar möjligheten av att Apple stoppar Spotifys ljudbokssatsning, reder ut en fråga runt Augustpriset, ?stjäl? en intressant fråga och intervjuar Rakuten Kobos chef, kanadensaren Michael Tamblyn, om vad som händer när folk går över till strömmat innehåll.

Avsnitt 162: Apples krav på upp till 30 procent på allt som säljs via deras app-plattform ser ut att, åtminstone tillfälligt, stoppa Spotifys satsning på ljudböcker. Hur som blir det en intressant konflikt som kan förändra Apples dominerande ställning. Hur ser könsfördelningen ut i Augustprisets elektorgrupper, de som utser vinnarna? Rykten pratar om en total kvinnlig dominans. Så var det men hur är det i dag. Vi kollade. Är det någon poäng för författare att möta sin publik ? på bokmässor, bibliotek och skolor? Inte nödvändigt vis ur ett förlags synpunkt säger förläggaren och försöker hålla tungan rätt i mun. Vad händer när en digital försäljningsplattform går från styckförsäljning till en ?all-you-can-eat?-plattform? Michael Tamblin, chef på Rakuten Kobo, vet då Kobo har gjort den resan i sju länder i världen. Deras data visar exakt hur konsumenterna reagerar. Här berättar han i en intervju från årets Frankfurt-mässa. Och ger oss en del intressant information om egenförfattarnas ställning internationellt.   00 27 ? Konflikten mellan Spotify och Apple, del 1 04 23 ? Augustpriset, en kvinnlig affär? 07 26 ? Hur viktigt är det för författare att möta sina läsare? 12 51 ? Hur strömmandeplattformarna ökar intresset för böcker
2022-10-31
Länk till avsnitt

Avsnitt 161. Vi luftar ett par oväntade nyförvärv hos Lind & Co, vi har fokus på bokmässan i Frankfurt och ger er årets skvaller och en ?slick operator? utan fingertoppskänsla och så tar vi reda på vad som får en framgångsrik författare att skriva om sina böcker.

Det är kris men det märks väldigt lite på Lind & Co som på några år börjat bli trångbodda. Tre nya personer är på väg in meddelar en stolt förläggare som börjar ser sig om efter större arbetslokaler. Kanske inte så intressant för den oinvigde om det inte vore för vilka de nya är. SvT:s program för grävande journalistik, Uppdrag Granskning, var på plats i Frankfurt och intervjuade utländska förläggare och agenter inför ett kommande program om den svenska agenturen Salomonsson Agency. Ryktena var många och intensiva. UG besökte vattenhålet framför alla andra, Frankfurter Hof, rörde sig i agentcentret och runt på mässan. Inte en chans att det skulle gå obemärkt förbi. Till det så fanns det lilla skvallret om hur Salomonsson Agency nyligen pressat danska Gyldendal att ge upp Lars Keplers nästa bok som flyttas till det, i sammanhanget, lilla Bonnierägda Gutkind förlag. Reaktionen på golvet i Frankfurt var för det mesta uppgiven och lite sura uttalanden om att det är så den fungerar ? Salomonsson-Bonnierpakten. Vad mer hände i Frankfurt? Allt om ni frågar journalisten som, till sin lycka, hamnade i en sal med hundratals förlagsfolk som lyssnade på Spotifys ljudboksansvarige Nir Zicherman. En något surrelastisk upplevelse med en amerikansk försäljare som lyckades med konststycket att helt missa stämningen i lokalen och, som det verkade, totalt missade tillfället att göra intryck. Stefan Spjut, som en gång skrev böckerna Stallo och Stalpi, vill inte längre kännas vid de böckerna så han har skrivit om dem med förlagets goda minne. En inte helt vanlig händelse i svensk bokbransch. Det var inget som blev enklare av att en ledande kritiker totalt missade poängen.     00 32 ? Ett ständigt växande förlag drar till sig intressanta namn 05 11 ? Det största skvallret på året bokmässa i Frankfurt var svenskt 12 26 ? Intryck från Frankfurt 24 47 ? Författaren Stefan Spjut gör något helt unikt
2022-10-24
Länk till avsnitt

Avsnitt 160. Vi funderar över vad som kan hända när Adlibris köper Pocketshop och hur Adlibris möter lågkonjunkturen, vi ser att Storytels vd har en ekonomisk ersättning som ingen annan i bokbranschen, ser en mus som ryter, berättar om ägarförhållandena i podden och samtalar med en pseudonym.

Avsnitt 160: Vi börjar med ett inslag om Adlibris där vi pratar om flera aktuella saker: att Adlibris tar över Pocketshop, att försäljningen på nätet går ner rätt ordentligt, tankar om att satsa sig ur krisen och att Adlibris fysiska butiker är överlägset billigast utan att marknadsföra det. Dagens Industri lyfter den ekonomiska moroten som Storytels nya vd, Johannes Larcher, blir erbjuden av den dominerande ägaren EQT och vi finner att han rör sig i ett annat universum än alla andra i bokbranschen. Förläggaren reder ut detaljerna och finner dem högst normala i sammanhanget. Det lilla förlaget Trombone säger upp avtalet med Adlibris, trots att näthandeln står för 75 procent av försäljningen, då villkoren från Adlibris gör vardagen alltför irriterande för förlaget. Vi får ibland frågan vem som äger Förlagspodden. Lind & Co? Storytel? Som alla vet äger Storytel 70 procent av Lind & Co. Dock inget av Förlagspodden. Vi lever i den fasta förvissningen om att podden ägs av Kristoffer Lind och Lasse Winkler. Och inget i vårt arbete talar emot det. Det kan låta spännande, rent av dramatiskt, när Ordfront ger ut en ny thrillerförfattare som vill vara anonym för omvärlden. Är det en mycket känd näringslivsprofil, en politiker, en välkänd journalist? Eller kanske en mindre känd sådan? Och spelar det någon roll? Ordfront gör stor sak av identiteten och journalisten hakar på. Ibland är det bara så enkelt att det är busigt och kul att göra en intervju. Och lyssnarna får höra något de inte fått höra annars.   00 32 ? Pocketshop läggs under Adlibris 07 15 ? Johannes Larchers optioner 12 26 ? Förlaget Trombone har tröttnat på Adlibris 19 57 ? Varför skriver Luciane Andrev under psuedonym?
2022-10-17
Länk till avsnitt

Avsnitt 159. Vi funderar runt Nobelpriset i litteratur från ett förlags perspektiv, gör en rundtur i ljudboksvärlden och har ett intressant förslag till nästa års bokmässa.

Avsnitt 159: Nobelpriset i litteratur i all ära, men hur förbereder sig ett förlag innan blixten slår ner? Vi frågade Ordfronts förlagschef Pelle Andersson som hade gjort sin hemläxa och var beredda på allt. Nåja, nästan allt. Och så noterar vi att förlaget Fri tanke fick dubbel utdelning under Nobelveckan. I Sverige är Storytel lika med den ofta kritiserade ersättningedmodellen ?revenue share?, i Frankrike har de samma modell som Bookbeat och i USA säljer de ljudböcker styckvis. Varje marknad har sina krav eller regelverk, samtidigt finns det små regelbrytare överallt. Är Spotify framtiden för ljudböcker? Inte om ni frågar förläggaren och journalisten. Och att döma av deras ersättning till förlag och författare och deras förståelse av marknaden verkar de ha långt fram till att spela en viktig roll på ljudboksmarknaden. Ytterligare några tankar om nästa års Bokmässa ? mer rockstjärnor och skådespelare, mer folk som drar brett med besökare ? frågan är mer genomtänkt än vad det först kan verka. Åtminstone när vi pratar med en förläggare som vet vad han pratar om.   00 23 ? Hur ett förlag förbereder sig på ett Nobelpris i litteratur 09 05 ? Små nedslag i ljudboksvärlden 13 34 ? Spotify, nej tack 19 29 ? Folklighet och elitism, en perfekt bokmässemix
2022-10-10
Länk till avsnitt

Avsnitt 158. Vi funderar över hur man lanserar en författare som vill vara anonym, förvånas över gränslösa kulturjournalister, ser vissa av de samma agera aktivister i valrörelsen och minns en Bokmässa med större lyskraft än dagens.

Förläggaren har en viss erfarenhet av att lansera författare som skriver under pseudonym och tillskriver ljudbokens framgångar det faktum att det är lättare idag än innan ljudboken slog igenom. I sin nya roman tackar författaren Alex Schulman DN:s biträdande kulturchef Åsa Beckman för hjälpen med språket. Sällsynt dåligt omdöme av Beckman enligt journalisten som förvånas över vilka regler som gäller på DN kultur. Förläggaren är mindre upprörd, mindre förvånad. Mer cynisk? När vi är överens i ett ämne blir det sällan bra radio. Men den här gången är det för viktigt för att inte lägga sig i debatten om kulturjournalisterna agerade mer som aktivister än journalister i valrörelsen i sin iver att bekämpa SD. Men åtminstone journalisten ser flera strukturella problem i botten. Ack vad minnet kan vara förrädiskt. Vi trodde vi mindes detaljer från gamla bokmässor men så fel vi hade. En lyssnare, och tidigare en central spelare i bokbranschen, ger oss något att fundera på. Se det som ett inlägg i en pågående debatt.   00 20 ? Hur svårt är det att lansera en författare som skriver under annat namn? 06 04 ? Har DN Kultur några gränser när det gäller samarbete med författare? 09 16 ? Kulturjournalister som hejaklacksledare för alla som hatar SD 16 20 ? Visst var bokmässan galnare och mer omskriven förr?
2022-10-03
Länk till avsnitt

Avsnitt 157. Vi ger er en delrapport från Bokmässan, tvekar om Spotify som en ljudbokplattform, trycktestar branschens nya topplistor och ser en förvånande utveckling på den nederländska bokmarknaden.

Journalisten gör en första summering av årets Bokmässan efter en rundvandring bland montrarna. Stor glädje men en del potentiella konflikter inför nästa år är den korta summeringen. Spotify lanserar en ljudbokstjänst där de säljer lyssningar styckvis. Knappast den lösning de velat ha och en lösning som är en kompromiss som kan göra det svårt för dem att växa och inte i närheten av deras ställning inom musiken. Vi fyller på med ett ämne där åtminstone journalisten är grinig när han funderar runt de nya boktopplistorna från branschorganisationerna. Ok men inte tillräckligt bra är omdömet. Förläggaren är bekymrad över det engelska språkets utbredning på bekostnad av andra språk, en utveckling som ställer till det på den nederländska bokmarknaden och pressar fram en oväntad motreaktion där förlag nu försöker köpa engelska rättigheter för att ge ut dem på engelska.   00 29 ? En bokmässesummering full av glädje och en del problem 14 42 ? Spotify lanserar en ljudbokstjänst, till slut 19 43 ? Nya boktopplistor ett steg på vägen 28 05 ? Engelska utgåvor konkurrerar på samma marknad
2022-09-26
Länk till avsnitt

Avsnitt 156. Vi går igenom hur branschen hanterar ?karantän? på e-böcker, ser fram emot ett nytt fenomen – ljudboksrecensioner, ger er lite förhands inför Bokmässan och samtalar med John-Henri Holmberg om att översätta Stephen King.

Avsnitt 156: Vi börjar med ett ämne där vi inte är riktigt överens. Fungerar det att ha karantän på e-böcker? Förläggaren är mer än skeptisk medan journalisten tycker det låter förnuftigt. Göteborgs-Posten lyfter fram ett projekt ?Den lyssnande kritiken? som analyserar och prövar hur framtidens ljudbokrecensioner kan komma att se ut. Ett bra första steg och början på en nödvändig debatt där branschen bör gå in och lägga sig i. Bokmässan är på g och vi kommer att vara där, både på scen och med vår bevakning. Här släpper vi lite tankar inför... Slutligen ett samtal med Stephen Kings översättare till svenska framför alla andra, John-Henri Holmberg. Eftersom John-Henri inte följer vindarna så bränner det till ibland.   00 37 ? Karantän på e-böcker 06 05 ? Test av ljudboksrecensioner 12 46 ? Om årets Bokmässa 18 03 ? Vad tänker man på när man översätter Stephen King?
2022-09-19
Länk till avsnitt

Avsnitt 155. Vi samtalar med en författare som fick erbjudande om att skriva en Millenium-bok och får höra vad som sedan hände, rapporterar från bokmässan i Amman och funderar över vad en topplista egentligen kan vara.

Avsnitt 155: Ibland dyker det upp en historia som är värd en hel del umbärande för en journalist så journalisten slängde sig direkt på tåget, därefter två bussar innan hann var fram för en tjugo minuter lång intervju innan det var dags att vända hem igen. Och visst är det kittlande att få en insikt i hur arbetet med Millenium-franchisen ser ut mer i detalj. Samtidigt är det en historia som ser ut att ha konturerna av en ovanlig konflikt i branschen. Kanske höstens stora snackis? Garanterat, tror journalisten, en vitamininjektion för bokbranschen. Så har förläggaren varit på bokmässa i Amman och ger oss en rapport full av detaljer. Den brittiska kedjan W H Smith säljer platser på sina boktopplistor och försöker få det till att vara en helt naturlig praxis. Fast den lätte går inte förläggaren och journalisten på.   00 43 ? Intro till en ovanlig historia 01 53 ? Samtal med John Ajvide Lindqvist 22 42 ? Bra för alla eller en dyr konflikt? 29 40 ? Dagar i Amman 36 38 ? Köpta topplisteplaceringar
2022-09-12
Länk till avsnitt

Avsnitt 154. Vi pratar vikten av inläsare, en levande backlist, en ny inriktning för Storytel och lyssnar till en bred överblick över villkoren för att ge ut böcker i Europa just nu.

Avsnitt 154: I förra avsnittet av podden berättade förläggaren om hur ljudbokslyssnare protesterat relativt vilt när den nya boken av Dag Öhrlund hade författaren som inläsare och inte Stefan Sauk. Det var ett drag som var tvunget men det satte förlaget i en ovan situation. Hur skulle lyssnarna reagera över tid? I detta avsnitt får vi facit. En stor skillnad mellan pappersbok och digital bok är att en digital bok alltid är levande medan en pappersbok försvinner över tid. Det skapar en helt ny mental miljö för författarna, och för läsarna som alltid hittar en författares tidigare böcker. Storytel har fått en ny vd och nya styrelsemedlemmar, alla med internationell bakgrund och med erfarenheter från andra strömningstjänster inom film och tv. Förläggaren håller tungan rätt i mun medan journalisten spekulerar mer vilt när vi funderar över Storytels framtid. Journalisten pratar med Bonnier Books vd Håkan Rudels om läget i Europa. Vilka utmaningar möter europeiska bokförlag och hur ser Bonniers strategier ut på olika marknader?   01 07 ? Dag Öhrlund klarar sig på egen hand 05 48 ? Den digitala backlisten ger böcker en evig livslängd 10 46 ? Är Storytel på väg att byta strategi? 16 25 ? Ett samtal med Håkan Rudels om samtiden och framtiden
2022-09-05
Länk till avsnitt

Avsnitt 153. Vi pratar rykten, ett oväntat avsked och ett försök att komma åt de gränslösa. Vi benar upp en reaktion på sociala medier, saknar grävande journalister och summerar en rättegång där konkurrensmöjligheterna står i centrum.

Avsnitt 153: Ska Bonniers sälja Pocketshop? Och till vem? Vi lyfter ett rykte som kan stimulera fantasin. Hon var tänkt som lösningen på Piratförlagets problem, förlagschefen som skulle ta Piratförlaget in i framtiden. Nu lämnar hon efter en kort tid. Varför? Alla strömningstjänsters kärnlyssnare är också deras största huvudvärk. De som lyssnar, och lyssnar, och lyssnar. Bookbeat blir först med att höja priset för dem. Vi tror att de andra aktörerna kommer efter. När Dag Öhrlund läste in sin senaste bok själv blev reaktionen omedelbar. Vart tog Stefan Sauk vägen? Förläggaren förklarar bakgrunden och drar slutsatsen att marknaden kommer att hårdna. Journalisten uppmanar andra journalister att gräva i konflikten Nextory-Storytel när han själv lämnar walk over. Hur stora kan Penguin Random House tillåtas bli på den amerikanska marknaden? Inte större än nu svarar det amerikanska Justitiedepartementet som stämt PRH för att stoppa köpet av Simon & Schuster, en av de ?fem stora? på den amerikanska bokmarknaden. Det är det första steget den amerikanska regeringen tar under nuvarande president för att begränsa och motverka framväxten av stora monopolliknande företag på den amerikanska marknaden.   00 47 ? Vi hörde ett rykte... 02 33 ? Pia Printz lämnar Piratförlaget 04 09 ? Bookbeat fokuserar på storkonsumenterna 06 31 ? Dag Öhrlund läser in sin egen bok. Ett lätt val? 11 58 ? Sökes: Grävande journalister! 14 51 ? Penguin Random House mot den amerikanska regeringen
2022-08-29
Länk till avsnitt

Avsnitt 152. Vi ser en ny affärsidé, tragglar försäljningssiffror, summerar en konflikt och minns en ovanlig man.

Avsnitt 152: Nyheten är liten men kan komma att få en viss betydelse för svenska förlag tror journalisten ­? den amerikanska Cosco etablerar sig i Sverige med kraftigt pressade priser enbart till medlemmar. Första halvårets försäljning visar att kunderna återvänder till de fysiska butikerna men marknaden för fysiska böcker minskar totalt. Samtidigt så fortsätter ljudboksmarkanden att växa, om än i en lugnare takt. Och, passar förläggaren på att skryta, Lind & Co växer och tar marknadsandelar. Vårens skärmytsling mellan återförsäljare och förlag, läs Bonniers, om förlagspriset på en pocket slutade i en kompromiss. Priserna höjs och en ny prisklass införs, M, men netto efter rabatter ger återförsäljarna fortsatt möjlighet att hålla sig under hundralappen. Men det nyanya priset för en pocket i butik, 99 kronor, lämnar små marginaler för förhandlingar. Det gör att hösten kan bli ?grinig? med bojkottade titlar i en del butiker. Bonniers, och bokköparna, reagerade direkt på attacken på Salman Rushdie. Bonniers trycker nytt och Satansverserna kommer återigen att klättra på topplistorna. Vi har bakgrunden. Med Thomas Fischers frånfälle försvinner en, av få, ur den ekonomiska överklassen som satsat på förlagsverksamhet. Förläggaren minns en man med genuint intresse för litteratur.   00 32 ? En ny affärsidé landar i Sverige 02 11 ? En djupdykning i första halvårets försäljning 05 46 ? Det blev både ock 10 40 ? En solidarisk markering 13 34 ? Thomas Fischer ? till minne
2022-08-22
Länk till avsnitt

Avsnitt 151. Höstens första avsnitt innehåller en massa, fördömligt, korta inslag där vi pratar förlagsekonomi, förlagsuppköp i plural, lyfter några sommarhändelser från glömskan och lyfter ett tidstypiskt inslag från Facebook.

Avsnitt 151: Den första vågen av prishöjningar och inflation klarade förlagen att parera med traditionella åtgärder. Nu kommer nästa våg av prishöjningar och en fortsatt inflation. Förläggaren spår en tuff höst som kommer att kräva andra svar och nya åtgärder av förlagen. Bonniers köp av Historiska Media, som vi lyfter lite längre fram i programmet, var inte det enda förlagsuppköpet. Förläggaren köpte också ett förlag, om än lite mer i skymundan. Varför frågar sig journalisten som ser ett helt annat ?mind set? bakom det köpet. Natur & Kultur och Mondial förlikades i vårens stora konflikt på den svenska bokbranschen. Mondial fick ge sig på alla väsentliga punkter så vi funderar lite på vilka eventuella effekter det kan få på de inblandade. Reaktionerna på marknaden när Bonniers köper Historiska Media visar att det är en logisk affär. Vi slänger in våra cent i ringen för att åtminstone ha något eget att lägga till. Det kommer direkt från hästens mun så att säga. Vi har länge och ihärdigt kritiserat Författarförbundets ledning för deras bristande kunskap om ljudboksmarknaden i Sverige. I senaste numret av Författaren motbevisar de oss, om det inte vore för några grundläggande fakta när det gäller ersättningarna till författare. Journalisten lyfter ett inlägg från Facebook där författare, eller blivande författare, diskuterar hur den svenska förlagsbranschen ser ut. Vem är stor, vem är bra, vem är vem? Och vi konstaterar att kunskapen om svenska förlag är väldigt låg på sina ställen.   00 55 ? Den andra vågens prisökningar 03 21 ? En satsning på Mellan Östern 08 26 ? En konflikt som löstes upp i skymundan 13 04 ? Historiska Media byter ägare 16 51 ? Tidningen Författaren får det, nästan, rätt 21 10 ? Hur djupa kunskaper har författare om förlagsbranschen egentligen?
2022-08-15
Länk till avsnitt

Vårens sista avsnitt. Vi funderar över Modernistas möjligheter, HOI:s nyemission, gör ett litet uppsamlingsheat och har ett samtal om Bra Böcker 1.0.

Avsnitt 150: När DN gör en längre artikel om Modernistas läge blir det uppenbart, för förläggaren och journalisten, att försvaret går på tomgång. Nu måste det hända saker om man inte, som journalisten anar, ska bli tvungna att lägga ner längs vägen. HOI Publishing gör en nyemission och söker 20 miljoner kronor från nya investerare. Affärsvärlden är oväntat positiva i sin analys, så positiva att vi undrar om de förstår begränsningarna i affärsmodellen. Till slut avråder de från en investering och precis när vi spelar in detta inslag så avslutar HOI sin nyemission i förtid, tecknad till drygt 30 procent. Ett misslyckande även om man tar hänsyn till det ekonomiska läget just nu. Vi plockar upp en del mindre nyheter och rykten för att tömma ladorna inför semestern. John-Henri Holmberg arbetade på Bra Böckers första ikarnation, det som skapades och ägdes av Rolf Jansson. I ett samtal med journalisten tecknar han en interiör och en företagskultur som gick utanpå det mest och som åtminstone journalisten i dag kan längta efter.   00 37 ? Vart är Modernista på väg? 07 49 ? En tveksam nyemission 17 15 ? English Bookshop, kokbokskonflikten och lyssnarreaktioner 23 01 ? Förlaget som inte var som alla andra
2022-06-27
Länk till avsnitt

Vi pratar säljrykten och vår egen självpåtagna uppgift, funderar över releasepartyts nya funktion, journalisten Lottas Olssons funderingar runt ljudbokens påverkan på författares stil och en förläggares tankar runt bokrean.

Avsnitt 149: Vilken roll har förlagspodden? Är vi en nyhetskommenterade podd? Det finns lyssnare som uppfattar oss så, dock inte vi själva. Så vi tar en sväng runt några uppblåsta nyheter och ger er några reflektioner, men bara där vi tror oss ha något att tillföra. Releasepartyt är bokstavligt talat inte vad det en gång varit om ni frågar förläggaren som här ?skriver? nekrologen och samtidigt ser en ny företeelse växa fram ? fest i alla lägen. Påverkar ljudboksformatet hur författare skriver? Ja, svarar DN-journalisten Lotta Olsson, nej säger förläggaren. Bokrean blir alltmer ifrågasatt. Nu drar Polaris förlagschef Jonas Axelsson en lans för att flytta bokrean närmare sommaren samtidigt som journalisten drar sin lans för att skrota rean helt.   00 32 ? Rykten, rykten och vilken roll vi spelar 10 09 ? För vem fungerar releasepartyt? 15 15 ? Varför skriver författare så kort numera? 19 48 ? Världen förändras men bokrean består
2022-06-20
Länk till avsnitt

Vi släpper fram en röst som får en av oss att hicka och lova bot och bättring, funderar på hur streamingstjänsterna lyfter fram böcker och tar reda på hur ljudboken påverkar den fysiska bokhandeln.

Avsnitt 148: Alla som känner Zandra Weldon, förläggare på Lind & Co, vet att man får passa sig för att hamna på hennes ?shit list?. Och är man inte skärpt när man pratar om genrelitteratur och i synnerhet om böcker skrivna av kvinnor med kvinnligt perspektiv så är det lätt att åka upp på listan. Vilket journalisten gjorde. Och nu får sona för i detta avsnitt. Vem bestämmer vilka böcker som syns på streamingtjänsternas plattformar? Egenintresset? En professionell strävan att stimulera lyssnarna till en bättre upplevelse? Det beror på vem du frågar. Numera hittar förläggaren och journalisten, kanske till ingens förvåning, varandra i olika läger. Journalisten, ständigt på jakt efter nya trender och förändringar kunde inte motstå möjligheten att få reda på hur ljudboksutvecklingen påverkar Akademibokhandelns fysiska butiker. Svaret var en aning förvånande.   00 22 ? En sorts inledning 02 22 ? En mycket irriterad reaktion 11 55 ? Kurering, en balansakt på slak lina 18 37 ? Överraskande analys från Akademibokhandeln
2022-06-13
Länk till avsnitt

Vi pratar om varför tar det så lång tid att betala ut royalty, vad konflikten mellan Författarförbundet och Modernista handlar om och om en ?speed dating?-fest mellan böcker och bokhandlare.

Avsnitt 147: OK, ett extralångt avsnitt. Men vad gör vi när verkligheten tränger på? Jo vi blir generösa med vår tid. Och er! Först en lite jobbig fråga som spiller över i de två första inslagen. En författare frågar varför det tar så lång tid att beräkna och betala ut royalty. Förläggaren ger ett svar med många detaljer. Sedan rakt in i en unik konflikt i bokbranschen. Författarförbundet varnar sina författare för Modernista. Vi är, som ofta, sist på bollen när det är en fråga som exploderar på alla media direkt. Så vi gräver lite djupare. Vad handlar det här egentligen om och vilket ansvar har Modernista? Vi samtalar med Modernistas nyutnämnda chef, Kristofer Anderson. En något svettig historia om ni frågar Kristofer. Tänk er att ni står på en scen inför 90 domare. Tiden är utmätt. Tio böcker på 15 minuter Eller 80 böcker på tre timmar. På den tiden ska publiken få svar på frågor som: Är boken bra? Är den intressant? Går den att sälja? Och gärna få ett möte med en scenvan författare. Om inte är det kanske god natt för den boken, de böckerna. Välkommen till bokhandelskedjan Ugglans Bokinfodagar. Det är mer fest än namnet låter ana. Journalisten möter en förlagschef och en bokhandlare som spelar helt olika roller i denna dans.   00 24 ? Hur krångligt kan det vara? 08 05 ? En konflikt som kan bli långdragen 36 41 ? Konsten att sälja en bok 46 51 ? Ständigt dessa feelgood-romaner
2022-06-06
Länk till avsnitt

Vi pratar bokfester, franchiseförfattare och en ständigt framflyttad gräns för hur böcker skrivs. Och vi pratar med Nextorys vd Shadi Bitar.

Avsnitt 146: Vi summerar Stockholms Bokhelg, synar en orättvis kritik och får lyssna till förläggarens oväntade förtjusning. Och vi pratar om höstens Bokmässsa på ett sätt som varit svårt innan pandemin. Förläggaren tar er med in i en ny, gammal värld. Ljudbokstillväxten förändrar möjligheterna hur man skriver böcker när gamla, en gång fasta, gränser förflyktigas. Så vänj er vid nya svar på frågor som; Vem är författaren? Vem äger karaktären? Hur många böcker kan man skriva och ge ut på ett år? I vår strävan att prata med alla svenska streamingtjänster har journalisten kommit till Nextory och dess vd, och delägare, Shadi Bitar som ger oss tankarna och affärsmodellen bakom Nextory.   00 22 ? En sorts summering 08 06 ? En författare, två författare, tre... och en bok 16 42 ? Detta är Nextory   Och ja, innan ni skickar sms om journalistens sätt att uttrycka ordet sinekur, så är uttalet fel. Betoning på i. YES!
2022-05-30
Länk till avsnitt

Vi synar ett vacklande författarbegrepp, ser Lex Patterson på allvar på väg in i Sverige, pratar om dem som inte är som vi och ger er bakgrunden till Netflixserien ?Kärlek och anarki?.

Avsnitt 145: Avsnitt 145 är inte som våra vanliga poddavsnitt. Vi spelar in inför publik på Stockholms Bokdagar och kallar det liveinspelning. Eller kanske ska det kallas liveinspelning light. Vi trycker på knappen när vi börjar och när vi slutar och sänder ut det några dagar senare utan klipp eller redigering. Så det blir ett lite annorlunda upplägg. Vi betar av tre-fyra olika uppslag men kör dem i en följd utan den obligatoriska avskiljaren, jingeln, som vi annars alltid kör mellan olika inslag. Vi avslutar och säger hej då. Först därefter kommer extrarussinen fram ? intervjun med Lisa Langseth som ni missar på egen risk.   Innehåll: Är du författare och kan du söka medlemskap i Författarförbundet om du skrivit två ljudböcker? Det beror på vem du frågar och i vilket sammanhang. Vi konstaterar att dagens institutioner som utgör en stor del av bokens ?ekosystem? har svårt att svara på frågan och svårt att inkludera den nya tidens författare. Nu får vi börja vänja oss vid att Marvel-konceptet från filmvärlden snabbt är på väg in på den svenska bokmarknaden. Du har en framgångsrik serie i bokform som kan mångfaldigas och ?utvecklas? med hjälp av andra författare som skriver utifrån ?ursprungsförfattarens? instruktioner eller i dennes anda. Nu kommer det på bred front i Sverige. Vi pratar ljudmarknad i Polen och Nederländerna, ett inslag garanterat för nördar. Eller kanske är det riktat till nördarnas nördar? Ni avgör. Det är dags för säsong två av tv-serien som charmat större delen av den svenska förlagsvärlden. Och det är ingen smal sak om ni frågar journalisten. Bokbranschen har fallit pladask och många spekulerar om vem som kan vara förebilder till seriens rollfigurer och en del önskar eller trr nog att de inspirerat till en del scener i serien. Så även förläggaren. Så vad vore bättre än att låta honom debutera som intervjuare och försöka locka hemligheterna ur seriens regissör och skapare, Lisa Langseth? Sagt och gjort.     01 43 ? Vem är fattare? 09 49 ? Vem skriver vad? 17 27 ? Ett besök hos Notarius Publicus och en norsk succé 23 28 ? En ovanlig gäst och en ovanlig intervjuare
2022-05-23
Länk till avsnitt

Vi rör oss i klassisk förlagshistoria, rapporterar från Bokbranschdagen och pratar om konflikten som kan bli långvarig.

Avsnitt 144: Förläggaren går loss på Natur & Kulturs jubileumsbok. En tegelsten han läst från pärm till pärm med uppenbar förtjusning. Så vi får oss till livs anekdoter, konflikter, en urkund och en samling stadgar som styrt förlagets utgivning under alla år. Inte alltid helt friktionsfritt. Alla hyllar Bokbranschdagen i ny och nedan. Journalisten plockade upp ett par godbitar, vandrade vidare till ett bokparty och inser att vi nu är tillbaka i bokfestande irl. Storytel drar tillbaka alla sina förlags nyheter från Nextory i hela Norden då de är missnöjda med ersättningen. Vi vänder på frågan.   Innehåll: 00 30 ? En fängslande förlagshistoria 17 00 ? Festen är tillbaka 24 25 ? Nextory/Storytel, en konflikt med oanade konturer
2022-05-16
Länk till avsnitt

Vi pratar om litterär kvalitet ur ett förlags perspektiv, noterar att branschen växer, synar Storytels siffror, pratar Frankfurtmässan och ger en lägesrapport inför Stockholms Bokhelg.

Avsnitt 143: Förläggaren vänder och vrider på den ?eviga? frågan om vad som är en bra bok. Hur definierar man litterär kvalitet? Forum anställer två nya förläggare, en vilja att växa som förlagschefen Annie Kabala tillskriver hela branschen. Och som förläggaren säger: ?Vi har också anställt två nya förläggare.? Kan vi syna Storytel på djupet när förläggaren är en del av Storytel? Troligen inte. Men vi gör ett försök här och konstaterar att vi är en aning oense. Med en dåres envishet tror journalisten att den som lyssnar på Förlagspodden är nyfiken på Frankfurt Bokmässas öde. Eller rättare ? borde vara nyfikna på. Stockholms Bokhelg är snart här för andra året. Vi släpper lös initiativtagarna Thomas Olsson och Martin Kaunitz som får skryta ohämmat om alla nyheter och kittla våra förväntningar.     Innehåll: 00 22 ? Får en bra bok se ut hur som helst? 05 35 ? Förlagen planerar för en större utgivning 08 37 ? En sorts dans på slak lina 19 04 ? Det här med Frankfurtmässan 20 52 ? Det växer så det knakar
2022-05-09
Länk till avsnitt

En man med stil, en jobbig text och ett svårtolkat lagförslag.

Avsnitt 142: Vi minns Gudmund Hamrelius, en man med sällsynt värme och energi. Så här i backspegeln framstår han som en av sin tids mest framstående bokhandlare, en bokhandlare för historien. Förläggaren har, enligt journalisten, ibland en tendens att bli irriterad när han står inför en arbetsuppgift han tycker illa om. Då tar journalisten betäckning. Men den här gången löste det sig, som ni kan höra här. Det nya DSM-direktivet som bland annat berör rättighetsfrågor som EU driver och som snart ska anpassas till svensk lag kan verka svårt att tolka. Men vi gör ett försök att titta på de delar som berör svenska förlag, och indirekt svenska författare. Det börjar inte så bra... Innehåll: 01 28 ? En människa att minnas 05 37 ? En text att glömma 13 30 ? Om framtidens avtal mellan förlag och författare
2022-05-02
Länk till avsnitt

Vi får en rapport från ett möte med ukrainska förlag, ger er ett par kortare nyheter från den stora världen, pratar med Niclas Sandin, gör några rättelser och avslutar med en efterlysning.

Avsnitt 141: Vi konstaterar att branschens topplistor nu utvecklas till förmån för alla. Förläggareföreningen ordnade ett Zoom-möte mellan svenska och ukrainska förlag för att försöka skapa direkta kontakter och för att stimulera svenska förlag. Förläggaren Anders Gustafson rapporterar, han var en av en handfull svenskar som deltog. Ett par smånyheter; Frankfurts Bokmässa diskuterar möjligheten att flytta bokfesten från oktober till september 2023. En inte helt önskvärd diskussion sett med svenska ögon. Och så pratar vi Netflix och brittiska boklådor. De svenska ljudboksplattformarna leds av aktörer som inte är särskilt förtjusta att prata offentligt. Undantaget är Bookbeats Niclas Sandin. Det kunde journalisten inte motstå. Vi avslutar med en fest för nördar och efterlyser författare som arbetar/arbetat med tjänsteplattformen Ekström & Garay.   Innehåll: 01 21 ? Bättre topplistor 02 23 ? Ett möte med ukrainska förlag 07 51 ? En inte så önskvärd krock 11 38 ? Niclas Sandin ger oss en grundkurs i Bookbeats värld 41 35 ? En rättelse och en efterlysning
2022-04-25
Länk till avsnitt

Vi prisar den som prisas bör, analyserar festkommentarer, är sällsynt tramsiga och ger röst åt en kritisk pocketboksaktör.

Avsnitt 140: Bonniers gör ett rekordår på alla plan 2021. Det var inte många år sedan koncernen var i en djup kris. Desto intressantare hur de lyckats vända och göra tidningar och böcker inte bara lönsamma men också del av ett framtidshopp. När förläggaren går på party blir det inte alltid som han tänkt sig. Ett kort samtal kan leda till många tankar, i synnerhet när journalisten får reda på vad som hände. För övrigt gör journalisten en ?Refat? och gör en fiskmås av en fågelholk, om någon nu bryr sig. Så till vårt garanterat mest lättviktiga inslag i poddens historia. Och den - applåder - handlar om bokinköp, korkat beteende och låg självinsikt. När Bonniers lanserade sin nya pocketstrategi i förra avsnittet av Förlagspodden gick topplocket på många bokförsäljare. Här lägger Pocketshops vd, Fredrik Axegård, fram sina reaktioner och berättar för oss varför han tycker det är en dålig idé och ett ogenomtänkt agerande från Bonniers.   Länk till den omtalade intervjun som nämns i inslaget om Bonniers: https://thefix.media/2022/3/29/interview-with-editorial-development-director-of-bonnier-news    Innehåll: 00 33 ? En mediarevolution 10 41 ? Så skevt det kan bli 16 38 ? Vårt tramsigaste inslag - någonsin 19 00 ? Marknadens reaktioner på Bonniers pocketutspel
2022-04-18
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.