Sveriges 100 mest populära podcasts

Talkshow i P1

Talkshow i P1

En aktuell och personlig talkshow måndag till torsdag. Programledare: Katherine Zimmerman. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Ansvarig utgivare: Karin Lindblom

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

sverigesradio.se/talkshow-i-p1

Avsnitt

Trädgårdsmästarlitteratur & damsportsboomen

Vad kan vi lära oss av jorden? Vad är Caitlin Clark-effekten? Och varför har avskräckningsförmågan avtagit?

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Ordet avskräckningsförmåga har den senaste tiden används flitigt, både i samband med Irans attack på Israel och Rysslands invasion av Ukraina. Framförallt pratas det om hur avskräckningen inte har funkat. Vad är det som avgör hur effektiv avskräckningsförmågan är och hur har förmågan använts framgångsrikt i historien? Vi frågar Oscar Jonsson, forskare i krigsvetenskap på Försvarshögskolans.

Damidrotten förväntas dra in över en miljard dollar 2024, en ökning på 300% på bara några år. Vad är det som händer? Är det Caitlin Clark-effekten? Här för att ge oss klarhet är Richard Henriksson, programledare för Viaplay Fotboll.

Dessutom, om att byta dyra handväskor mot leriga åkrar och dårört. Maja Alskog Bredberg har skrivt boken Till Växten - en kärlekshistoria om det nya livet som trädgårdsmästare och varför jorden får oss tänka.

Programledare: Katherine Zimmerman
Bisittare: Thomas Nordegren
Producent: Amanda Rydman

2024-04-18
Länk till avsnitt

Svårt att hitta en jury till Trumprättegången, om Lasse-Majas öden apropå juridiskt kön, och om svensk konst i Venedigbiennalen.

Så svårt är det att vara neutral inför ex-presidenten för att kvala in till en jury. Det händer för den som byter kön juridiskt och hamnar i fängelse. Så ser den nordiska paviljongen i Venedig ut.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

I samband med att det första åtalet mot Donald Trump nu blivit verklighet så sliter domstolen i USA med att hitta en jury som består av människor som inte redan har en åsikt om den åtalade ex-presidenten. Hur svårt kommer det att bli och hur granskas nämndemännen i Sverige utifrån en möjlig jävssituation? Vi talar med Martin Weyler, rådman vid Solna tingsrätt.

Riksdagen röstar idag om att det ska bli lättare att byta juridiskt kön. Två av de lagar som ändras idag är fängelse- och häkteslagarna. Hur ska myndigheten göra när någon bytt juridiskt kön och vill byta från manlig anstalt till kvinnlig anstalt eller tvärtom? Emma Ekstrand, chef för avdelningen för verksamhetsinnehåll hos Kriminalvården medverkar. Hör också om 1800-talets stora transbrottsling Lasse-Maja som uppträdde som både man och kvinna. Hen dömdes till livstids straffarbete, benådades av kungen och skrev senare dåtidens mest säljande bok.
Vi talar med Sam Holmqvist som forskar vid Södertörns högskola om transhistoria.

Vi talar också med konstnären Lap-See Lam direkt från konstbiennalen i Venedig. Hennes gigantiska kinesiska drakhuvud dominerar den nordiska paviljongen där som invigs på lördag.

programledare: Thomas Nordegren
bisittare: Katherine Zimmerman
producent: Julius Bäckman

2024-04-17
Länk till avsnitt

Elchockvapen till pensionärer och om att vara ett jävla svin

Vad händer när 400 år av kulturarv står i lågor? Behöver man ha dåligt samvete 30 år efter en taskig recension? Dessutom om tiden när Iran och Israels relation såg väldigt annorlunda ut än idag.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Köpenhamns Notre Dame brinner och spiran på det gamla börshuset har rasat. Arkitektkritiker Mark Isitt är med oss direkt från den danska huvudstaden och berättar vad det innebär att 400 år av kulturarv nu står i lågor.

Så om att vara ett jävla svin. Tillförordnade kulturchefen på Sydsvenskan Maria Francke tycker att hon var det när hon recenserade Peter Jöback för 30 år sen. Nu ber hon om ursäkt.

Vi pratar också om tiden när Iran och Israel var typ ganska goda vänner. Korrespondent och utrikeskommentator Agneta Ramberg, en välkänd röst för vana P1-lyssnare, berättar om vad som gick snett.

Till sist så kommer Stefan Granath från Tullverket hit och berättar om ett lite udda fynd, elchockvapen som svenska pensionärer beställer från Tyskland.

Programledare: Kathrine Zimmerman
Bisittare: Daniel Sjölin
Producent: Fabian Asserbäck

2024-04-16
Länk till avsnitt

Hur lönsam är en gammal student, om myter kring familjebildning och om bundna lån som sägs upp utan tennisboll i munnen.

En aktuell och personlig talkshow måndag till torsdag. Programledare: Katherine Zimmerman.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Idag är sista dagen att söka till höstens utbildningar på universitet och högskolor i Sverige. Utbildningsminister Mats Persson (L) vill dra ner på antalet fristående kurser som uppfattas som ?hobbyliknande? på högskolan. ?Det devalverar värdet av en akademisk utbildning? skrev han i en debattartikel i SvD förra veckan.
Vi talar med 79-årige Lars Hultkvist som håller på att läsa till en fil kand-examen i litteraturvetenskap på universitetet om vilket värde han sätter på sin utbildning. Vi talar också med Cecilia Bjursell som är professor i livslångt lärande och prorektor vid Mälardalens universitet om hur hon ser på värdet av det stora utbudet av kurser och om att äldre fortbildar sig gratis.

Vi har helt andra förutsättningar när vi blir föräldrar än vad våra förfäder hade. Vad är idag ?naturligt? i familjelivet? Hör Caroline Uggla är doktor i evolutionär antropologi och docent i demografi vid Stockholms universitet som skrivit boken Familjeformeln.

Hur bundet är ditt bundna bolån egentligen? Vi kollar vi upp det här med ränteskillnadsersättning. Något som du med höga bolån kanske bör tänka på nu när räntesänkningarna står för dörren.
Vi talar med ekonomen Günther Mårder, som också kallas för ?Sveriges snålaste man?.

Programledare: Daniel Sjölin
Bisittare: Katherine Zimmerman
Producent: Amanda Rydman

2024-04-15
Länk till avsnitt

Ozempicrevolutionen, Ola Lindholm om ADHD & civilkurage efter dödsskjutningen i Skärholmen

En aktuell och personlig talkshow måndag till torsdag. Programledare: Katherine Zimmerman.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Dödsskjutningen i Skärholmen där en pappa sköts ihjäl framför sin son har chockat Sverige idag. Hur är det möjligt och hur ska vuxna tänka kring civilkurage efter något sådant? Vi pratar med Nadim Ghazale, fd. polis och debattör.

Kommer vi se överviktiga människor i TV i framtiden? Vi pratar Ozempic och andra läkemedel mot övervikt. Vad finns det för andra billigare mediciner och vad händer med våra ideal och folkhälsa när mycket av övervikten går att medicinera bort? Med oss i studion är komikern Fredrik Boltes, som gjort en dokumentär om sin övervikt och Expressens medicinreporter Amina Manzoor.

Vi har också med fd programledaren och TV-producenten Ola Lindholm. Vi pratar längtan tillbaka till rutan och om att ge sig själv en ADHD-utredning i 50-års present.

Programledare: Katherine Zimmerman
Bisittare: Jonas Bonnier
Producent: Amanda Rydman

2024-04-11
Länk till avsnitt

Sanktioner mot Ryssland, om kroppen efter 70 och artisten Ellen Krauss

Idag pratar vi om att sanktioner biter dåligt på Ryssland, om vad som händer i kroppen efter 70 och så kommer ni få höra artisten Ellen Krauss spela i studion.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Minns ni att USA:s president Joe Biden påstod några veckor efter invasionen av Ukraina att Ryssland skulle tvingas att kapitulera? Uppenbarligen blev det inte så, trots beslagtagna lyxyachter. Vad gick fel, hur kunde den ryska ekonomin överleva? Journalisten och författaren Katrine Kielos-Marçal kommer till studion och berättar.

 Hör också om den manliga kroppen och den manliga fåfängan. Sven-Erik Sjögren i Hotell Romantik axlade ju Naken-Jannes mantel, eller var det Kejsarens nya kläder han tog på sig? Hur som helst har han ägnat en stor del av sitt liv åt sin kropp. Är det för sent att börja när man fyllt 60, frågar Jonas Bonnier åt en vän. I studion finns Ove Rytter, mannen som vet allt som är värt att veta om muskelgrupper och träning.

 Vi får även celebert besök av underbara Ellen Krauss. Hon ska inte bara sjunga för oss, hon tänker dessutom hoppas in som andra vice programledare.

Programledare: Jonas Bonnier
Bisittare: Katherine Zimmerman
Producent: Julius Bäckman

2024-04-10
Länk till avsnitt

Carl-Oscar Bohlin, guldtandspanel & Bert Karlsson om Folklistan

Idag pratar vi om konsten att säga till med Carl-Oscar Bohlin, om vart guldtänderna tog vägen och om nystartade Folklistan.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Vi pratar konsten att säga till och hur får man folk att ta eget ansvar? Intervju med ministern för civilt försvar Carl-Oscar Bohlin.

Vi har samlat en guldtandspanel för att prata om just guldtänder. Idag är det få som har en men förr hittade man dem i nästan varenda mun. Vart tog de vägen, hur bra var dem och går det att skaffa idag? Kända guldtandsbärare Peppe Eng och Nina Persson i samtal med specialisttandläkare och professor emeritus Björn Klinge.

Och så får vi besök av Bert Karlsson och pratar om vilka frågor han tror behövs för att locka soffliggare till EU-valet.

Programledare: Katherine Zimmerman
Bisittare: Daniel Sjölin
Producent: Olle Björkman

2024-04-09
Länk till avsnitt

Är det synd om mannen?

Eller är det på tiden att männen objektifieras? Vad hände på dagens mest upphaussade politiska tillställning? Blir det fler svenska katoliker om vi får en påve från Sverige på den Heliga Stolen?

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Är det rätt åt mannen av idag att mobbas på kultursidorna och få sin kropp lika objektifierad som kvinnan alltid fått? Eller är de bara missförstådda? Och varför vill inga män skriva om kvinnor? Selma Brodrej har skrivit essäsamlingen ?Testosteron? om manlighet och gästar oss.

Katherine har varit på något som kanske kan beskrivas som ett udda kombination av politiskt möte och youtubesändning. Sara Skyttedal (kd) lanserade sin nya EU-satsning Folklistan tillsammans med Jan Emanuel (fd S), som toppar listan. Efter tillställningen försvann de båda i helikopter - utan att svara på vilka hjärtefrågor de vill driva.

Vad skulle en svensk påve innebära för katolicismen i Sverige? Biskop Anders Arborelius är nu med i diskussionen när man diskuterar en efterträdare till påve Franciskus. Joel Halldorf, professor i kyrkohistoria, och författaren och katoliken Stig Larsson kommer hit och begrundar denna möjlighet.

Programledare: Daniel Sjölin
Bisittare: Katherine Zimmerman
Producent: Fabian Asserbäck

2024-04-08
Länk till avsnitt

David Dencik & guldmysteriet i Mölndal

En aktuell och personlig talkshow måndag till torsdag. Programledare: Katherine Zimmerman.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

2024-04-04
Länk till avsnitt

Vad är mikrootrohet?

Är dagens countrymusik fortfarande country? Vad räknas som mikrootrohet? Går det att lösa problemen på de svenska fotbollsläktarna? Allt detta och mer diskuteras i dagens Talkshow.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Jill Johnson är aktuell med ny musik samtidigt som Beyoncé släpper sitt countryalbum. Hur låter countryn idag? Är det fortfarande country?

Under den allsvenska premiären så har det väckts diskussioner om läktarvåld och huliganism. Kammaråklagare Marie Bastin och Fotbollskanalens expert Olof Lundh är med i studion för att berätta mer.

Dessutom diskuteras fenomenet mikro-otrohet. Är det okej att slänga iväg en eldslåga-emoji till ett gammalt ex på Instagram? Eller är det den oundvikliga inledningen till den affär som snart ska leda till din skilsmässa? Den romandebuterande litteraturkritikern Malin Ullgren kommer och pratar om otrohetens nyanser.

Programledare: Jonas Bonnier
Bisittare: Katherine Zimmerman
Producent: Fabian Asserbäck

2024-04-03
Länk till avsnitt

Inte min cirkus ? inte mina apor

Varför älskar vi att använda oss av talesätt? Och vad kommer legaliseringen av cannabis i Tyskland att innebära för resten av Europa? Detta och mycket mer i dagens Talkshow i P1.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Natten till måndag fylldes Brandenburger Tor i Berlin av folk som samlats för att räkna ned till tolvslaget. Den första april trädde nämligen en ny lag i kraft i Tyskland, som gör det lagligt att både inneha och odla cannabis. Hur fungerar lagen och vad kommer det att innebära för resten av Europa att storspelaren Tyskland väljer att gå den här vägen? Vi reder ut cannabislegaliseringen tillsammans med radions Berlinkorrespondent Daniel Alling, samt SVT:s Johan Wicklén, som länge bevakat narkotikafrågan.

Så ska det handla om att vara queer i Mellanöstern. Filmaren Naures Sager reste till Jordanien tillsammans med sin pojkvän ? trots varningar. Hur gick det, och hur var bemötandet? Vi pratar även med radions Mellanösternkorrespondent Samar Hadrous om hbtq-rättigheter i Mellanöstern.

Att kratta manegen eller prata om att inte ha alla hästar hemma gör många nästan av bara farten. Vart kommer alla de här ordspråken ifrån, och varför verkar vi tycka så mycket om dem? Det har även uppstått många moderna ordspråk efter millennieskiftet som fått stor spridning. Vi får besök av folklivsforskaren Bengt af Klintberg som inlett arbetet med att skriva en bok om moderna talesätt.

Programledare: Kathrine Zimmerman
Bisittare: Daniel Sjölin
Producent: Amanda Rydman

2024-04-02
Länk till avsnitt

Inget skämt - ett extra påskägg!

Idag samlar vi fler favoriter från årets första tre månader.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Är det okej att läsa sina döda föräldrars dagböcker? Författaren och psykiatern Åsa Nilsonne, som läste sin mammas och fick en annan bild av henne - författaren Lydia Sandgren vill bränna sina dagböcker. Felix Herngren är så intresserad av ufon att det blivit en tv-serie och fotografen Albin Biblom har gjort en prisbelönt kortfilm om alla djur som människan skickat upp i rymden. Dessutom - vad är en mobwife?

Programledare: Katherine Zimmerman, Jonas Bonnier, Daniel Sjölin
Producent: Amanda Rydman

2024-04-01
Länk till avsnitt

Blandade vårfavoriter

Idag blir det godbitar från vårens program!

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Hur dricker man mer måttfullt? Hannah Widell drömmer om att stå i en bar som i ungdomen, Gert Wingårdh dricker inte alls numera. Vi unnar oss med Elecktra, alias Robin Werner, som minns sina rastaflätor från gymnasiet. Niklas Strömstedt och Stig Larsson berättar om den stora kattsorgen och hur funkar egentligen lukttv?

Programledare: Katherine Zimmerman, Daniel Sjölin, Jonas Bonnier, Hélène Benno.
Producent: Amanda Rydman

2024-03-28
Länk till avsnitt

Superchip, Elsa Beskow-skräck och påsktrafik

I vårt sista livesända program innan påsk pratar vi om vilka svenska klassiska verk som kan göras om till slasherfilmer och får höra ljuv musik. Dessutom, Jonas gör en ansvarsutkrävande intervju.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

I studion gästas vi idag av Sibille Attar, en artist som länge har hyllats unisont av kritiker men som fortfarande är ganska okänd för ganska många. Kanske kommer det förändras nu, för om ett par veckor släpper hon ett album på svenska och idag spelar hon en sång för oss på sin autoharpa. Jonas frågar sig om hon är spindeln mitt i det svenska kulturnätet.

Och idag är den sista dagen som bara heter dag, för imorgon är det Skärtorsdag och sen far vi iväg mot Blåkulla genom dagarna med epitet. Påsken är också årets största trafikhelg, vi pratar med Bengt Olsson, presschef på Trafikverket om hur man bäst orienterar sig i påsktrafiken. Jonas gör en ansvarsutkrävande intervju.

På fredag har Nalle Puh-remaken Winnie the Pooh: Blood and Honey 2 premiär och Jonas grunnar på om det finns några svenska verk som kan göras om till slasherfilmer. Till sin hjälp har han Åsa Anesäter, förbjundsjurist på Svenska författarförbundet.

Vi försöker dessutom introducera Jen Hsun Huang. Han är VD för världens kanske mest omtalade företag just nu, Nvidia. Han bygger den digitala arkitekturen som kallas Blackwell, och som ska se till att AI verkligen tar över världen. Om vi nu bestämmer oss för att vi vill att AI tar över världen. Med oss för att reda i det är Talkshowveteranen Björn Jeffrey, techanalytiker på SvD.

I Talkshow eftermiddag med Kathrine Zimmerman och mig, Jonas Bonnier.

Programledare: Jonas Bonnier
Bisittare: Kathrine Zimmerman
Producent: Fabian Asserbäck

2024-03-27
Länk till avsnitt

Varför mår unga så dåligt att de inte kan mönstra?

Två av tre unga är för sjuka för att göra lumpen, enligt sig själva i alla fall. Och hur illa kan det gå för en hockeyspelare som åkt på en massa hjärnskakningar genom karriären?

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

I dagens Talkshow pratar vi om hur hockeyspelare påverkas av upprepade hjärnskakningar med tidigare NHL-proffset Douglas Murray och Yelverton Tengner som varit Luleå Hockeys lagläkare i 40 år.

Halva Malmö består av killar som har dumpat mig blir nu tv-serie. För författaren Amanda Romare var det viktigt att skådespelaren som hade hoppats på en skåning med dejtingerfarenhet i huvudrollen. Nu blir det Carla Sehn från Stockholm som varit ihop med samma kille i 10 år på fansens begäran.

Och så pratar vi om att två av tre unga är för sjuka för att göra lumpen när de får skatta sig själva. Hur blev det såhär? Vi pratar med Mikael Tornving, komiker och tidigare reservofficer och bataljonschef i hemvärnet.

Programledare: Katherine Zimmerman
Bisittare: Daniel Sjölin
Producent: Olle Björkman

2024-03-26
Länk till avsnitt

Daniel ger alla stela pappor ett ansikte

Går det att klaga mer konstruktivt över alla de krämpor som kan drabba en som äldre? Och hur ska Daniel stretcha för att kunna leka på golvet med sina barn?

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

I Talkshow idag ska det handla om att åldras i allmänhet och att prata om sina krämpor i synnerhet. Kan det bli för mycket monolog när en god vän som kommit till åren börjar tala om sina kroppsliga problem? Och kan man hitta ett mer konstruktivt sätt att klaga över sina krämpor? Psykologen och psykoterapeuten Anna Kåver gästar oss.

Och så blir det stretching för stela pappor. Vi får tips från en yogaexpert om övningar för dig som inte har tid, plats, lust eller ork, men som kanske behöver bli litet mer elastisk. Hillevi Borga kommer till studion och instruera.

Annars slår vi ett slag för udda sporter, inspirerade av kyparloppet i Paris som nu har återuppstått och som avgjordes igår, och undrar hur dalfolket ställer sig till eventuella amerikanska trupper på deras övningsanläggning i Älvdalen.

Programledare: Daniel Sjölin
Bisittare: Katherine Zimmerman
Producent: Amanda Rydman

2024-03-25
Länk till avsnitt

Magdalena Andersson skäms

Landslagsåkaren Kristoffer Jakobsen och SVT möts i en SM-debatt. Dessutom: Vinnaren i riksdagens stegtävling och en före detta statsminister, vars parti kom sist.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Hur långt behöver man gå för att vinna riksdagens stegtävling? Och hur hanterar man att ens parti kom sist? Vi frågar Centerpartiets Rickard Nordin och Socialdemokraternas Magdalena Andersson.

Och så blir det debatt. Slalomstjärnan Kristoffer Jakobsen ifrågasätter SVT:s beslut att inte sända slalomtävlingarna under SM-veckan och SVT:s projektledare svarar på kritiken.

Maja Francis spelar sin nya låt ?Hello Cowboy?, som är en typ av kontaktannons ? och pratar om kärleken till Nashville och varför countrymusik är så hett just nu.

Och så diskuterar vi konstnärer som fuskar med Michael Storåkers, grundare av konsthallen CFHill och doktorand i konstvetenskap och ekonomi.

Programledare: Katherine Zimmerman
Bisittare: Jonas Bonnier
Producent: Julius Bäckman

2024-03-21
Länk till avsnitt

Är det ett politiskt ställningstagande att köra pickup?

Hanif Bali berättar varför Österåker är pickup-högerns starkaste fäste, och så pratar vi Transnistrien och ålfiske.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Är det ett politiskt ställningstagande att köra en pickup, eller varför är de stora amerikanska bilarna så populära bland vissa hantverkare? Enligt moderaten Hanif Bali är Österåker pickup-högerns starkaste fäste i Sverige ? han avslöjar varför i dagens program.

Och så berättar journalisten Yukiko Duke om gränslösa turister som jagar geishor i Kyoto, och analytikern Hugo von Essen lär oss om Transnistrien ? kan det vara Putins nästa mål?

Dessutom: Hur tar man livet av en ål så barmhärtigt som möjligt? Vi frågar ålfiskaren Mats Svensson.

Programledare: Katherine Zimmerman
Bisittare: Daniel Sjölin
Producent: Olle Björkman

2024-03-19
Länk till avsnitt

Allt om nya stekarstilen: ?Små pojkgubbar?

Om glädjebetyg, att våga göra motstånd och den nya varianten av stekare: Grischare.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

I dagens Talkshow pratar vi glädjebetyg och humanistiskt bildning med handelshögskolans rektor Lars Strannegård.

Och efter söndagens så kallade presidentval i Ryssland undrar vi hur en människa ska vara skickad för att vara den som vågar protestera? Daniel Ritter, universitetslektor och docent i sociologi vid Stockholms universitet, reder ut.

Dessutom: Vad är grisch? Journalisten Ebba Kleberg von Sydow berättar allt som finns att veta om den nya stekarstilen.

Programledare: Daniel Sjölin
Bisittare: Katherine Zimmerman
Producent: Fabian Asserbäck

2024-03-18
Länk till avsnitt

Är Göran Greider fortfarande emot?

I dagens Talkshow undrar vi hur det känns att vara Göran Greider i dessa tider, och lär oss allt om snigelslem. Även: hur nära var Ryssland att använda kärnvapen?

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Hur nära var egentligen Ryssland att använda kärnvapen hösten 2022, och hur kommer det sig att dom avstod? Det ska vi försöka reda ut i Talkshow idag tillsamman med Peter Haldén, lektor i krigsvetenskap vid Försvarshögskolan.

Snigelslem är plötsligt hudvårdsingrediensen på allas läppar, och vi undrar ? fungerar det? Hudläkaren Lykke Bark berättar allt som finns att veta om snigelslem.

Och så undrar vi hur det är att vara Göran Greider. Så mycket av det han kämpar mot genomförs ? nu senast ett svenskt medlemskap i Nato ? men även gräsmattor och materialistisk poesi. Ger motståndet energi, och har han någonsin ändrat sig?

Programledare: Katherine Zimmerman
Bisittare: Daniel Sjölin
Producent: Fabian Asserbäck

2024-03-14
Länk till avsnitt

Att åldras värdigt som hiphop-artist

Om umeågitarristen som blev internationell modeskapare, och den mycket höga uppklarningsprocenten av grova brott hos Stockholmspolisen. Även livemusik med Movits och Linnea Henriksson.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Till Talkshow idag kommer en av de internationellt mest framgångsrika svenska modeskaparna någonsin. Hur gick det till när Jonny Johansson gick från gitarrspel i Umeå till att grunda märket Acne studios?

Det har hänt något med polisen i Stockholm. Uppklarningsprocenten av grova brott har gått från under 20 procent till 70 procent under 2023. Har de knäckt någon kod, eller har de bara tur? Vi frågar Lars Bröms, gruppchef och Åsa Hansson, sektionschef på Stockholmspolisens regionala utredningsenhet.

Hiphop-gruppen Movits kommer till studion tillsammans med sångerskan Linnea Henriksson. De har släppt låten ?Mammas port? ihop, som handlar om att åldras. Är det svårare att åldras för hiphop-artister? Jonas Bonnier undrar.

Programledare: Jonas Bonnier
Bisittare: Katherine Zimmerman
Producent: Olle Björkman

2024-03-13
Länk till avsnitt

Kokainkaoset på Holmenkollen + Sten Ljunggren och Carla Sehn

Vi pratar Tjechov och meningen med livet med Sten och Carla, frågar oss varför svenska barn är så ivriga med att flytta hemifrån och varför har skidfesten på Holmenkollen ballat ur?

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Just nu spelas Tjeckovs klassiker Tre systrar på stadsteatern i Stockholm. Skådespelarna Carla Sehn och Sten Ljunggren pratar pjäsens eviga teman ? längtan, oförmågan att göra något med sitt liv och försöken att hitta någon mening i tillvaron.

Katherine är chockad över helgens bilder från Holmenkollen. Fylla, kokain och allmänt kaos rådde vid sidan av femmilen. Vi pratar med förre längdskidåkaren Robin Bryntesson om festfenomenet och vad han själv har erfarenhet av att åka genom festande skidfans.

Svenskar flyttar hemifrån tidigast i Europa och den här frigörelsen från familjen har vi sysslat med sen medeltiden. Varför är det så? Historikern Lars Trädgårdh är med och vår lyssnare Åsa Stenberg berättar om hur det var när hennes barn flyttade hemifrån.


Programledare: Katherine Zimmerman
Bisittare: Jonas Bonnier
Producent: Julius Bäckman

2024-03-12
Länk till avsnitt

Hon är svensk mästare i pussel

I Talkshow idag går vi igenom allt som finns att veta om det svenska mästerskapet i pussel. Vi pratar även med en heraldiker om när och hur det är läge att hissa Nato-flaggan.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Det svenska mästerskapet i pussel ägde rum i Göteborg i helgen, och det var Katarina Svensson som gick därifrån med mästartiteln. Hur går ett mästerskap i pussel egentligen till, och vad rör sig i den svenska pusselelitens huvud vid skarpt läge? Daniel Sjölin har många frågor till Katarina Svensson, svensk mästare, och David Engelhardt, arrangör för pussel-SM.

Sverige är nu med i Nato, och vi undrar ? när är det egentligen läge att hissa den blå Nato-flaggan med den stiliserade kompassen? Vi frågar heraldiska föreningens Stefan Bede.

Vi pratar även med Sveriges radios Ukrainakorrespondent Lubna El-Shanti om eventuella Nato-trupper till Ukraina.

Storslam för Oppenheimer på Oscarsgalan i natt. Bland annat prisades Ludwig Göransson för orginalmusiken och fotografen Hoyte van Hoytema för bästa foto. Hoyte van Hoytema var tidigare verksam i Sverige, och vi ringer upp regissören Stephan Apelgren, som samarbetade med van Hoytema redan 2005, när de gjorde filmen Pistvakt.

Programledare: Daniel Sjölin
Bisittare: Katherine Zimmerman
Producent: Fabian Asserbäck

2024-03-11
Länk till avsnitt

Ann Lindes Turkiet-strategi: lukta på blomman, blås ut ljuset

Ann Linde berättar om när Nato-processen kändes som svårast, och så pratar vi krogrecensioner och så har vi med oss vår nya mästare på dålig stämning: filmregissören Ernst de Geer.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Expressens nya krogrecensioner har vållat en del diskussion. Är de för taskiga? Hur mycket betyder en recension egentligen för en restaurang? Stefan Ekengren som driver restaurangen Hantverket berättar, och så kommer Expressens Gunilla Brodrej och Svenska Dagbladets krogredaktör Joanna Drevinger.

Vi pratar med regissören Ernst De Geer, som gjort den rosade filmen Hypnosen, om varför svenska regissörer från Bergman till Östlund är så bra på att skildra dålig stämning.

Och så berättar Ann Linde om taktiken under Madrid-mötet 2022 när allt kändes hopplöst med Turkiet inför Nato-inträdet.

Programledare: Katherine Zimmerman
Bisittare: Jonas Bonnier
Producent: Fabian Asserbäck

2024-03-07
Länk till avsnitt

Felix Herngren om ufon

I dagens Talkshow diskuteras rymden med Felix Herngren, skillnader mellan kultur och nöje med Svenska dagbladets nya kulturchef Ida Ölmedal och Ukrainakriget med historikern Peter Englund.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

I dagens Talkshow i P1 ska det handla om rymden. Felix Herngren har alltid varit fascinerad av rymden, och är nu aktuell med ett nytt ufo-jägarprogram. Han kommer på besök för att prata om möjligt liv i universum. 

Så ska vi prata om skillnaden mellan kultur och nöje. På många håll i landet försvinner kulturredaktörerna från tidningarna, eller slås ihop med nöjesavdelningen. Ida Ölmedal är nytillträdd kulturchef på Svenska dagbladet, vad säger hon om den här trenden? Och kan hon själv skilja mellan kultur och nöje? Vi testar. 

Ukraina står än så länge emot Ryssland, men vad det egentligen för rimliga slut på det pågående invasionskriget? Vi pratar med historikern och författaren Peter Englund.

Programledare: Jonas Bonnier
Bisittare: Katherine Zimmerman
Producent: Julius Bäckman

2024-03-06
Länk till avsnitt

Är det okej att läsa sina döda föräldrars dagböcker?

I dagens program pratar Katherine, Jonas och ett flertal gäster om att läsa sina döda föräldrars dagböcker, förhandlingarna mellan Israel och Hamas samt om filmen Längtan till Áhkká.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

I dagens Talkshow kommer det att pratas om förhandlingarna mellan Israel och Hamas. Hur bestämmer man vilka i gisslan som ska bytas mot vilka fångar? Vilka är de båda sidornas prioriteringar? Statsvetaren Isabell Schierenbeck ger oss en inblick i denna byteshandel som ska leda till någon form av vapenvila i regionen.

Är det okej att läsa sina döda föräldrars dagböcker? Författaren och psykiatern Åsa Nilsonne, som läste sin mammas dagbok och fick en annan bild av henne, diskuterar detta tillsammans med författaren och psykologen Lydia Sandgren som tidigare sagt att hon vill bränna sina dagböcker.

Längtan till Áhkká är en dokumentär om en 100 år gammal expedition för att bestiga ett av Sveriges högsta fjäll och om att hedra en gammelmorfar som blev bannlyst av familjen. Skidproffset Magnus Granér är i vår studio och berättar sin historia.

Programledare: Katherine Zimmerman
Bisittare: Jonas Bonnier
Producent: Fabian Asserbäck

2024-03-05
Länk till avsnitt

Vad är det som avgör vem man blir?

Katherine Zimmerman är tillbaka i studion efter sin resa. Tillsammans med Jonas Bonnier och gäster diskuteras energidrycker, personlighetspsykologi och jakten på Baader Meinhoff-pensionärerna.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

I dagens Talkshow välkomnar vi Katherine Zimmerman, som äntligen är tillbaka från Nya Zeeland.

Utöver det så pratas det om den långsamma och liksom lömska förändringen av matvarubutikerna i Sverige. I kilometerlånga kyldiskar exploderar de i regnbågens alla färger: energidryckerna. Hur gick det till? Är de skadliga? Vad har vi slutat dricka för att få plats med alla dessa koffeinbomber? Ingela Stenson gästar för att berätta mer om just energidryckerna.

Terroristpensionärerna i Baader Meinhof-ligan verkar äntligen vara på väg att fångas in. Daniel Alling, vår korrespondent i Berlin, berättar mer om vad som händer i staden.

Anders Hansen, programledare och överläkare i psykiatri, kommer in för att prata om personligheter, det Anders försöker reda ut i sitt program på TV just nu. Vad är det egentligen som bestämmer hur man blir som person? Är det genetiken eller omgivningen?

Till sist blir det vetenskap med Lars Broström som berättar om livsmedel som passerat sitt bäst före-datum.

Programledare: Jonas Bonnier
Bisittare: Katherine Zimmerman
Producent: Amanda Rydman

2024-03-04
Länk till avsnitt

Lasse Holms bilkaos

Prästbrist, Lasse Holms bilkaos, OS-sporter från förr & Susanne Ljung om slipsens återkomst

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Det behövs fler präster. Hur ska svenska kyrkan kunna locka fler att bli präst och hur ser en dag ut som präst? Eva Posth, kyrkoherde och präst förklarar.

OS i Paris drar igång i sommar och den här gången kommer deltagarna kunna tävla i breakdance. OS-historien är full av sporter som kommit och gått och vi pratar om vad som krävs för att få bli en OS-sport med historiker Martin Johansson och SOK:s generalsekreterare Åsa Edlund Jönsson.

Slipsen är superhet våren 2024. Vi pratar stil med modeskribenten och programledaren Susanne Ljung.


Vi ringer upp Lasse Holm som befinner sig ute på kontinenten och tagit bilen genom Europa.

Programledare: Hélène Benno
Bisittare: Martin Wicklin
Producent: Olle Bjökman

2024-02-29
Länk till avsnitt

Arvet efter Jan Stenbeck

Jan Stenbeck-anekdoter, att känna sig yngre än sin ålder och hur ska vi få upp engagemanget för EU-politiken.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Kinnevikkoncernen har sålt bolaget Tele2 och det innebär att det sista av Jan Stenbecks företag nu lämnat sfären. Vad innebär det här? Hur lever hans arv kvar och hur var det att jobba för Jan Stenbeck? Petter Nylander, tidigare Kinnevikschef och SvD:s Jan Almgren kommer till studion.

Dagens panelsamtal handlar om ålder. Många känner sig yngre än sin faktiska ålder. Hur kommer det sig? Lotta Ramel, deltagare i hotell romantik och Maria Schottenius, kulturskribent diskuterar.

I sommar är det val till EU-parlamentet och Jonas oroas över engagemanget för EU-politiken. Hur ska fler engagera sig i sommarens val till EU-parlamentet? Och varför uppfattas EU-politiken av så många som torr och tråkig? Är det EU:s, mediernas eller parlamentarikernas fel? Paul Alarcon från föreningen Höj rösten ger sina bästa tips för hur vi på Talkshow ska tänka för att engagera.

Och så följer vi historien om den vit fjällräven som rymt. Anna Blinkowski, zoologisk chef på djurparken i Skåne är med direkt.

Detta och mycket mer!

Programledare: Jonas Bonnier
Bisittare: Hélène Benno
Producent: Amanda Rydman

 

 

 

2024-02-28
Länk till avsnitt

Andligt & Elvis med Christer Sjögren

Intervju med Christer Sjögren, EU-parlamentarikernas makt, Sveriges danska förbundskapten och laxgungor.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Christer Sjögren ska ut på turné och det blir en hel del andlig musik. Vi pratar om varför Christer dras till den musiken, om tvivlet att spela den utan att vuxit upp i ett religiöst hem, om tro och om Elvis.

Inte en enda svensk finns med bland dem hundra EU-parlamentariker som har mest inflytande, det visar en ny rapport. Varför hörs och syns inte våra EU-parlamentariker inte mer? Brysselbaserade journalisten Sigrid Melchior förklarar.

Sverige har fått en ny förbundskapten för herrarnas landslag i fotboll. Det är danske Jon Dahl Tomasson som tar över efter Janne Andersson. Vem är han och hur skiljer sig det danska sättet att spela mot det svenska? Vi får besök av Expressens sportjournalist Therese Strömberg.

Och så ska vi prata om Laxgungor. Vad är det och hur ser det ut? Vi ska till Vitaniemi, vid Torneälven några mil norr om Haparanda, där just en laxgunga finns. Theodor Ringborg, chefen för Konsthall Tornedalen pratar om gränsen mellan skulptur, konstverk och kul.   

2024-02-27
Länk till avsnitt

Mästerkocken i P1 - går Jonas vidare?

Het mat, doftforskning, USA-politik och bandybråk.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Idag kommer stjärnkocken och domaren i Sveriges Mästerkock Tommy Myllymäkki och lär oss allt om het mat. Hur bygger man upp en hetta? Dessutom har Helene och Jonas lagat varsin rätt med hetta och frågan är om någon av dem skulle hålla för att ta sig vidare i tävlingen..

Och det blir doftradio. Johan Lundström, luktforskare på Karolinska Institutet, förklarar hur man digitalt ska kunna överföra dofter ? är det ens möjligt?

Joe Biden blunders och Donald Trumps tarvligheter är något som upprör många i Sverige. Men hur oroade är amerikanerna över flygplanstrappor och felsägningar? Ginna Lindberg, Sveriges radios USA-korrespondent, reder ut. 

Och till sist så pratar bandybråk med SVTs Chris Härenstam.

Programledare: Hélène Benno
Bisittare: Jonas Bonnier
Producent: Amanda Rydman

2024-02-22
Länk till avsnitt

Filip Hammar om ?Den sista resan?

Filip Hammar pratar om sin nya film, artisten Kaah kommer in för att snacka musik och kulturskribenten Mikaela Blomqvist recenserar Jonas och Helenes rekommendationer för bokrean.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Bokrean inleddes igår, och Jonas och Helene, som sänder Talkshow idag, har några tips. Men är det bra tips? Sveriges hårdaste litteraturkritiker Mikaela Blomqvist kommer för att recensera deras rekommendationer.

Om en vecka är det premiär för Filip och Fredriks nya biofilm, Den sista resan. Det här är en dokumentär om Filips pappa Lars, som på ålderns höst har tappat livslusten. Filip vill väcka den till liv igen, genom att låta Lars återuppleva semesterresorna de alltid gjorde till den franska rivieran. Men handlar filmen om pappas minnen, eller handlar den om Filip Hammars egen rädsla för åldrandet? Filip hälsar på i studion och pratar film och ångest.

Peter Alexandersson, mera känd under sitt artistnamn Kaah besöker studion. Även som Kaah är Peter något av en hemlighet. Varje gång han släpper ny musik utses han till Sveriges soulkung, men sen dröjer det fem, tio år innan han hörs av igen. Vad gör han under tiden? Och hur låter han idag?

Programledare: Jonas Bonnier
Bisittare: Hélène Benno
Producent: Fabian Asserbäck

2024-02-21
Länk till avsnitt

UNNA DAJJJJ

Vi går igenom Magdalena Anderssons tuffa vecka i pressen, taktiken för de som vill börja odla i sin trädgård redan nu, och så pratar vi med den älskade drag-artisten Elecktra.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Lova Olsson från Ekot kommer och drar de senaste turerna kring Magdalena Anderssons uppmärksammade intervju i Dagens Nyheter.

Idag pratar vi vintersådd med Gustav Klarin från Odla med P1 och Lotta Lundgren, trädgårdsexpert från podden Jordkommissionen.

Sedan möter vi drag-artisten som vann allas hjärtan efter Dragrace Sverige, Robin Werner och hans karaktär Elecktra.

Programledare: Hélène Benno
Bisittare: Daniel Sjölin
Producent: Amanda Rydman

2024-02-20
Länk till avsnitt

Jacob Hård läser en vanlig svensk meny

Borde Daniel ge sig iväg på en arbetsvandring tillbaka till sina rötter i Dalarna? Hur mycket slösas det i kommunerna och så får vi högläsning av Jacob Hård.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Jacob Hård kommer till studion och läser vackra svenska restaurangmenyer och berättar varför han, häromveckan, blev upprörd över engelskan intrång på menyerna.

Daniel söker sina rötter och vill ge sig iväg på den 30 mil långa dalkarlsvägen. Vi pratar med Jan-Olof Montelius, ordförande föreningen Dalkarlsvägen och Sofia Sternberg, violinist, ger oss en härlig vandringsmelodi.

Och så ska det handlar om slarv och slöseri med skattemedel. Kommuner och regioner skulle kunna spara miljardbelopp varje år på att skaffa bättre upphandlare. Det menar entreprenören Jens Nylander som programmerat en databas som automatiskt laddar ner och granska alla fakturor som skickas till Sveriges kommuner och regioner.

Programledare: Daniel Sjölin
Bisittare: Hélène Benno
Producent: Olle Björkman

2024-02-19
Länk till avsnitt

Allt om den unika domen för grovt fornminnesbrott

Hovrätten skärpte straffen för de tre hobbydykare som tagit hundratals fornminnen från svenska Östersjövrak - hur utredaren som kom dem på spåren.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Utredaren från Kustbevakningen Therese Dorsch och marinarkeologen Jimmy Hansson kommer och berättar om det unika rättsfallet där tre män dömdes till fängelse för grovt fornminnesbrott efter att ha plockat upp saker från vrak i åratal.

Dessutom pratar vi med Björn Hedensjö, psykolog, om trenden med ?affirmation? och ?manifestation?. Går det att tänka sig lycklig? Och kan man få drömjobbet genom att skriva ner sin önskan om och om igen.

Dessutom frågar vi Cecilia Uddén hur man egentligen uttalar de allra svåraste arabiska bokstäverna.

Programledare: Hélène Benno
Bisittare: Daniel Sjölin
Producent: Fabian Asserbäck

2024-02-15
Länk till avsnitt

Hur mår kärleken ? och tryckaren?

Det är alla

2024-02-14
Länk till avsnitt

Hur vet man att det är ett tredje världskrig på gång?

Varför kallar regissören Suzanne Osten deckardrottningen Camilla Läckberg för sin Beyoncé? Och varför gör Beyoncé plötsligt countrylåtar?

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Vad har dramatikern och regissören Suzanne Osten och deckarförfattaren Camilla Läckberg gemensamt? Jo, de jobbar ihop i ett nytt filmprojekt. Det är en komedi som handlar om genikulten kring Ingmar Bergman. Men Suzanne och Camilla verkar också väldigt imponerade av varandra. Vi pratar om spirande vänskap, makt och romantik med dem.

Hur vet vi om vi befinner oss i upptakten av ett tredje världskrig? Det händer ju mycket i Ukraina, det är oroligt i Mellanöstern och så har vi Kinas anspråk på Taiwan. Vad är utmärkande för ett förkrigstillstånd och vad kan vi lära oss av andra världskriget? Historikern Henrik Berggren och Dagens Nyheters Björn Wiman funderar och resonerar.

Beyoncé har släppt countrymusik som hyllar genrens svarta rötter. Hur rötterna ser ut och hur det kommer sig att hiphop och country håller på att gifta sig reder P4 Countrys Mattias Hansson ut.

Programledare: Katherine Zimmerman
Bisittare: Jonas Bonnier
Producent: Fabian Asserbäck

2024-02-13
Länk till avsnitt

Ta dig i kragen, människa!

Daniel försöker med hjälp av vetenskap bevisa att förmågan till självdisciplin är medfödd. Om du inte tagit dig i kragen hittills är det alltså inte ditt fel. Det är bara något du får lära dig att leva med.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Vi pratar om självdisciplin, eller ?grit? som det kallas i forskningsvärlden. Den är medfödd, menar vissa. Kan vi då lastas för våra nederlag? Med oss är Torkel Klingberg, professor i kognitiv neurovetenskap och Sofia Jeppsson, moralfilosof.

Och så går vi igenom helgens finska vinnare: Windows94man och Alexander Stubb. Med oss vår man i Finland, Janne Grönroos.

Och så pratar med en av de kritiker som nominerats till litteratur-podcasten Gästabudets pris Årets sågning. Med oss Björn Kohlström, som sågade Jonas Hassen-Khemiris nya roman. Men vad är skillnaden mellan en ok sågning, och en bra sågning?

Programledare: Daniel Sjölin
Bisittare: Katherine Zimmerman
Producent: Amanda Rydman

2024-02-12
Länk till avsnitt

Borde p-avgiften för suvar höjas?

Vi spelar black jack, debatterar högre parkeringsavgift för stora bilar och reder ut hur man flyttar en kyrka som väger 600 000 kilo. Dessutom: Går det att känna igen en gängkriminell på klädsel?

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Vi prata om Casino Cosmopols uppgång och fall nu när de stänger i Göteborg och Malmö. Författare och krönikör Patrik Lundberg - som också har en förflutet som croupier - kommer till studion.

Det blir även debatt om stora bilar. I Paris ska det nu kosta tre gånger så mycket att parkera en SUV - och det finns dom som menar att Sverige borde följa efter. Vad tycker våra bilexperter Alrik Söderlind och Peder Karlsson om det här?

Och så tittar vi närmare på flytten av den stora träkyrkan i Kiruna. Hur flyttar man en byggnad som väger 600 ton och hur gör man med orgeln och altaret? Kyrkoherde Lena Tjärnberg och projektledare Stefan Holmblad berättar.

Dessutom: Idag går regeringen vidare med sitt förslag om visitationszoner. Enligt Justitieminister Gunnar Strömmer kan kläder vara en grund för polisen att visitera. Men går det att känna igen en gängkriminell på klädsel? Vi frågar områdespolis Hanif Azizi.

Programledare: Katherine Zimmerman
Bisittare: Jonas Bonnier
Producent: Olle Björkman

2024-02-08
Länk till avsnitt

Hur sörjer man ett husdjur?

Deepfejkspecial, hur man blir av med åksjuka och ett möte mellan Stig Larsson och Niklas Strömstedt om sorgen över att förlora sin katt.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Varför gör det så jävla ont när ens husdjur dör och hur kommer det sig att man kan skapa så otroligt starka band till dem? Författaren Stig Larsson och musikern Niklas Strömstedt har båda erfarenhet av kattsorg och tänkt mycket på detta.

Många oroar sig över deepfejks. Redan idag används de i bedrägerier, i kändisporr och sprids som falsk information. Kommer tekniken till och med påverka politiska val? Idag pratar vi med Aftonbladets kulturchef Karin Pettersson och AI-konsulten Karin Hamberg Sten om tekniken är ett hot mot demokratin och hur nära verkligheten en deepfejk kommer?

Tillsist så frågar vi oss om det finns något värre än att bli sjösjuk och om det finns något man kan göra åt det? Måns Magnusson, professor i öron-, näs- och halssjukdomar vid Lunds universitet, svarar på våra frågor.

Programledare: Jonas Bonnier
Bisittare: Katherine Zimmerman
Producent: Amanda Rydman

2024-02-07
Länk till avsnitt

Olof Johansson (C) reagerar på ny bro

Behöver vi en bro mellan Umeå och Vasa? Finland vill utreda. Shima och Shebly Niavarani berättar om hur man tränar upp sin komiska tajming. Och så om amerikanska högerns Swift-konspirationer.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Syskonen och skådespelarna Shima och Shebly Niavarani är med oss och pratar om vad som egentligen är komisk tajming och hur man kan förbättra sin egen.

Och så har Finland bestämt sig för att utreda frågan om en bro mellan Umeå och Vasa, något som
Umeås starke man, socialdemokraten Lennart Holmlund, som verkade för under hela sin karriär.

Hur mår han idag? Och vad säger Sveriges starkaste bro-motståndare, Olof Johansson, tidigare C-ledare, som avgick som miljöminister i protest mot bygget av Öresundsbron 1993.

Och så kommer P2:s Johan Korssell, vår expert på klassisk musik, och berättar om 600 år långa verket at John Cage som spelas i en kyrka i Tyskland. Häromdagen bytte de ton.

Programledare: Katherine Zimmerman
Bisittare: Daniel Sjölin
Producent: Fabian Asserbäck

2024-02-06
Länk till avsnitt

Är potatisen en grönsak?

Varför är knölen så baktalad? Varför kallar sig El Salvadors omvalde president Bukele för världens coolaste diktator och vem är frisk nog att kunna vara sjuk i den nya svenska sjukvården?

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Den sittande presidenten i El Salvador, Nayib Bukele, blev som väntat omvald med stor marginal. Varför är han är så poppis och vad säger befolkningen om presidentens hårda tag? Sveriges Radios korrespondent Love Lyssarides rapporterar direkt ifrån San Salvador.

I USA diskuteras nu om potatisen ska fortsätta att sorteras in som grönsak. Varför är det så klurigt att klassa potatisen? Vilka är de bästa recepten? Åsa Brugård Konde, nutritionist på Livsmedelsverket och kocken Stefan Ekengren, författare till boken ?Potatis?.

Dessutom om en de större samhällsförändringarna de senaste tjugo åren i Sverige: vårdreformen - utförsäljningar, vårdval och avregleringar. Anna Gustafsson, journalist på Dagens Nyheter och författare, har skrivit boken ?Du sköna ny vård? med undertiteln ?friska vinnare och sjuka förlorare?. Titeln bär på ett budskap som Anna reder ut.

Programledare: Daniel Sjölin
Bisittare: Katherine Zimmerman
Producent: Olle Björkman

2024-02-05
Länk till avsnitt

Cilla Benkö svarar på era frågor

Sveriges radios VD svarar på lyssnarfrågor och mycket mer!

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Varför försvann kinapodden, vad händer med klimatbevakningen och kommer israpporten att återinföras? Det är några av dom frågor som ni lyssnare skickat in och Sveriges Radios VD Cilla Benkö svarade på.

Idag pratar vi om samkönat sex genom historien, från stenåldern fram till idag. Den nya pjäsen Kärlekens historia handlar bland annat om det. Operasångaren Rickard Söderberg och regissören Melker Sörensen är med oss.

Hur sprids virus i toaletten när vi spolar? Det är en fråga som aktualiserades tidigare i veckan och som vi fördjupar idag med Ulf Ellervik, professor i kemi.


Programledare: Katherine Zimmerman
Bisittare: Jonas Bonnier
Producent: Amanda Rydman

2024-02-01
Länk till avsnitt

Jonas konfronterar Fröken Snusk

Tillsammans med dagens gäster diskuterar Jonas och Katherine Paris plats i konstvärlden, Macrons plats i Lund och EPA-dunkens plats i mello.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

I dagens Talkshow så gästas studion först av Daniel Birnbaum, konstkritiker och tidigare museichef, och Sara Arrhenius, chef för det svenska institutet i Paris. De kommer att svara på frågor om hur den svenska kulturen ska synas på den viktiga arenan Frankrike.

Finns det plats för snusk och EPA-dunk i mello? Artisten Fröken Snusk gästar studion och svarar på en hel del frågor om musik och annat.

Den avkragade biskopen Tomas Pettersson kommer också in till studion för att berätta om hur det är att söka förlåtelse och om han tycker sig ha fått den.

Till sist så frågar vi Erna Stintzing, aktiv på studentradion ?Radio AF? i Lund, om Macrons besök i de studentikosa kretsarna. Vad säger studentvärlden om presidentens besök? Hinner han med den omtalade Pytt i panna-sittningen?


Programledare: Katherine Zimmerman
Bisittare: Jonas Bonnier
Producent: Fabian Asserbäck

2024-01-31
Länk till avsnitt

Guiden till att dricka mindre

Ta små klunkar och köp dyr alkohol, det är några tips från dagens gäster på ämnet dricka mindre alkohol.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Ta små klunkar och köp dyr alkohol är ett par av råden i boken ?Att dricka mindre? av Sven Andréasson. Han ger tips på ett hälsosammare alkoholintag, och arkitekten Gert Wingårdh och programledaren Hannah Widell är med och berättar om sin relation till alkohol.

?Du äcklar mig, hoppas du dör i en bilolycka.? Så sa Italiens vice kulturminister till reportern som frågade honom om anklagelserna om att han stulit värdefull konst. Hör allt om det italienska kulturbråket.

Och så har vi med oss konstnären Albin Biblom som gjort en film om alla de djur som vi människor skickat upp i rymden,

Programledare: Katherine Zimmerman
Bisittare: Daniel Sjölin
Producent: Amanda Rydman

2024-01-30
Länk till avsnitt

Ett år på en svensk toppskola ? vilka lyckas bäst?

Vi pratar om hur levande meritokratin är i Sverige, om varför barns motorik är på väg ner och hur en perfekt helg i Bangkok ser ut.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

I dagens Talkshow börjar vi med serien ?hej, hur var din helg??. Daniel ringer någon av Sveriges Radios korrespondenter och frågar hur en perfekt helg ser ut i deras bevakningsområde. Först ut är Axel Kronholm i Bangkok.

Är Sverige det mest egalitära landet i världen? Max Persson, doktor i Sociologi har spenderat ett år på en av Sveriges bästa gymnasieskolor för att undersöka hur meritokratin funkar i praktiken.

Vi fortsätter i skolan världen. Hur står det till med både fin och grundmotoriken bland svenska barn idag? Slöjdlärare och idrottslärare har börjat varna för en sviktade motorik. Vad beror det på och varför är det viktigt att ha en motorik? Vi pratar med Anna Corneliusson, lärare i textilslöjd och Rami Aro, idrottslärare.

Programledare: Daniel Sjölin
Bisittare: Katherine Zimmerman
Producent: Olle Björkman

2024-01-29
Länk till avsnitt

Ulf Peder Olrog SPECIAL

Hör Tomas Ledin, Niklas Strömstedt, Anna Järvinen, Love Lyssarides och många fler spela och berätta om trubaduren Ulf Peder Olrog.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Som den trogna lyssnaren av Talkshow i P1 vet så har Jonas under hösten uppmärksammat den svenska vissångaren och trubaduren Ulf Peder Olrog och hans stora vis-skatt.

Här har vi samlat de bästa delarna, i ett specialprogram.

Ni kommer höra Tomas Ledin, Anna Järvinen, Niklas Strömstedt, Sonen Bengt Peder Olrog, journalisten Malin Marko, pianisten Joel Lyssarides, sångerskan Matilda Skonare och trubaduren Marie Bergman. Dessutom insatser av musikerna Peter Milefors, Ulrik Johansson, Jörgen Ingeström, Jonas Wall och Love Bonnier.

Tack till alla som medverkat!

2024-01-25
Länk till avsnitt

Hur glamorös blir ?Party-Uffes? 60-årsfest?

Vi är inte bjudna, vilket gör att vi får skvallra som vi vill.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

I slutet av detta program pratar vi med Lars Berge från Svenska dagbladet som gjort en podd som heter Lyxvillans hemlighet. Här vill vi göra ett förtydligande. Johan Lundberg, som vi pratar om, har aldrig handlat med kärnvapen. Tillsammans med det statliga svenska Rymdbolaget gjorde han affärer med uttjänta raketer som konverterats för fredliga syften, som att skjuta upp vädersatelliter.

Ikväll är det dags för statsminister Ulf Kristerssons andra 60-årsfest, den som vi alla är med och betalar. Men hur glamorös blir egentligen firandet, hur mycket kostar det, och hur ser gästlistan ut? Svenska Dagbladets inrikespolitiska kommentator Henrik Torehammar reder ut.

Och så dyker två romandebutanter upp i studion. Agri Ismail och Amer Sasour har skrivit två olika romaner om två statslösa familjer på flykt från Syrien respektive Iran. Hur svårt var det att skriva den där första boken, och nu när det händer: Är det verkligen så fantastiskt som det ofta påstås?

Dagens mystiska inslag står journalisten Lars Berge för. Han har gjort en podd om Sveriges dyraste hus, Villa Söderås på Lidingö, som bjuds ut för 380 miljoner. Men vem äger egentligen huset, varför har det stått tomt tio år, och är alla ryssrykten om det sanna?

Programledare: Jonas Bonnier
Bisittare: Katherine Zimmerman
Producent: Olle Björkman

2024-01-24
Länk till avsnitt

Fungerar terapi i långa loppet?

Hur gick det med artisten Caroline af Ugglas terapi hos poeten och psykologen UKON? Dessutom: så samarbetar de olika hackernätverken och svensk synthmusik räddade liv.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Efter den senaste ransomwareattacken mot svenska företag och kommuner undrar Katherine: hur jobbar hackergrupperna ihop? Varför är det viktigt att framstå som tuffa? Och när är det kriminella nätverk som slår till och när är det främmande lands säkerhetstjänster? Linus Larsson, techredaktör på Dagens Nyheter redde ut.

Nu kommer den första svenska filmen om synthare: ?Düsseldorf, Skåne?. Katherine och Daniel pratar med regissören Patrik Blomberg Book och synthikonen Marina Schiptjenko som berättade hur musiken förändrade deras liv i grunden. Det handlar bl.a. om den svenska scenen nu och då, hårdrockshat och en evig synthidentitet.

Blir man någonsin av med sina problem genom terapi?Artisten och körledaren Caroline af Ugglas kommer till studion för att samtala om det här med poeten och psykologen UKON. Hennes terapi hos honom för 15 år sedan har blivit ljudbok.

Programledare: Katherine Zimmerman
Bisittare: Daniel Sjölin
Producent: Fabian Asserbäck

2024-01-23
Länk till avsnitt

Optimist i dystra tider ? så kommer du igång

Vi pratar om mänsklig framtidstro och om slutspurten i det finska presidentvalet. Dessutom: Är det fel att pussla på arbetstid?

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Går det att vara optimist om människans natur och framtid här på jorden? Författare Lasse Berg är med oss och reder ut.

Och så tittar vi närmare på Finlands presidentval. Vad ska en finsk president vara, hur mycket makt har hen och vilken är det viktigast frågan idag? Programledare och ståuppkomiker Janne Grönroos förklarar.

Dessutom: Är det en en bra idé att lägga pussel när det blir stressigt på jobbet, eller tvärtom en usel idé? Och vilka var egentligen den svenske astronautens Marcus Wandts första ord i rymden?

Programledare: Daniel Sjölin
Bisittare: Katherine Zimmerman
Producent: Amanda Rydman

2024-01-22
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.