Sveriges 100 mest populära podcasts

Radiokorrespondenterna Ryssland

Radiokorrespondenterna Ryssland

Här hör du Sveriges Radios Rysslandskorrespondent Maria Persson Löfgren och Ukrainakorrespondent Lubna El-Shanti, tillsammans med experter på Ryssland och Ukraina. Programledare: Fredrik Wadström. Producent: Marina Nilsson Malmström. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Ansvarig utgivare: Klas Wolf-Watz

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

sverigesradio.se/radiokorrespondenterna

Avsnitt

Därför beskriver Putin sitt krig som en tragedi

Inför världens ledare talar Putin om kriget som en tragedi, som någon borde stoppa. Samtidigt förbereder sig ukrainarna för en kall krigsvinter med ryska robotattacker.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Hela poddens redaktion är i Kiev, Ukraina. Hör Anna-Lena Laurén, Dagens Nyheters korrespondent i Ukraina. Fredrik Wesslau, tidigare biträdande chef för EU-missionen i Ukraina och nu på Centrum för Östeuropastudier. Maria Persson Löfgren, korrespondent på Sveriges Radio med flera årtiondens erfarenhet av att rapportera från Ukraina.

Programledare: Fredrik Wadström
Producent: Marina Nilsson Malmström

2023-11-30
Länk till avsnitt

PODDTIPS: Radiokorrespondenterna Mellanöstern

Nu finns en podd för dig som vill följa konflikten mellan Israel och Hamas. Lyssna på vår systerpodd Radiokorrespondenterna Mellanöstern med Cecilia Uddén och Johan Mathias Sommarström.

2023-11-28
Länk till avsnitt

På plats i Ukraina: Här startade första motoffensiven

Hemsnickrade barrikader, brinnande bildäck och tältläger på Kievs största torg. Den politiska jordbävningen hade startat - och den pågår än idag.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Hör om varför president Volodymyr Zelenskyj nu står här i Kiev, på torget och kallar just det här för Ukrainas första motoffensiv.

Det här avsnittet görs från Kiev, Ukraina, Majdantorget. Hör Sveriges Radios korrespondent Maria Persson Löfgren, som gick runt bland barrikaderna på torget berätta om hur presidenten till slut flydde i helikopter till Ryssland. Hör också korrespondent Lubna El-Shanti om hur det plötsligt dök upp inbussade motdemonstranter och Volodymyr Senatovskyi som själv deltog i protesterna.

Programledare: Fredrik Wadström
Producent: Marina Nilsson Malmström

2023-11-22
Länk till avsnitt

Talet som väcker konspirationsteorier om Putin

Efter att Putins närmaste man höll tal om presidentens betydelse i den ryska historien fylldes internet av konspirationsteorier.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Nikolaj Patrusjev, före detta chef för den ryska säkerhetstjänsten FSB, och sekreterare i Rysslands säkerhetsråd är en gammal vän med Vladimir Putin. I talet från Patrusjev räknade upp alla goda egenskaper Putin hade som ledare när han kom till makten och hur det har vänt utvecklingen i Ryssland i vad han beskriver som den allra bästa riktning.

Hör om varför den här bilden av Putin presenteras just nu och om ryktesfloden som talet öppnade för.

Hör Hugo von Essen analytiker vid Centrum för Östeuropastudier, Sveriges Radios Rysslandskorrespondent Maria Persson Löfgren och överstelöjtnant Joakim Paasikivi, som undervisar på Försvarshögskolan.

Programledare: Fredrik Wadström
Producent: Marina Nilsson Malmström

2023-11-16
Länk till avsnitt

Så vill världen få slut på den ryska invasionen

Natochefen pratar om förhandlingsbordet, politiker i Europa pratar om krigströtthet.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Vapenleveranser är vägen för att skapa en stark utgångspunkt i fredsförhandlingar, menar Natos generalsekreterare. Andra ser läget från motsatt håll, ju färre vapen desto färre dödas.

Samtidigt beskriver europeiska politiker en krigströtthet, medan ukrainare ställer sig frågan hur länder som lever i fred kan tröttna före ukrainarna själva.

Medverkande: Lubna El Shanti, Sveriges Radios Ukrainakorrespondent. Jakob Hedenskog, analytiker vid Centrum för Östeuropastudieranalytiker. Överstelöjtnant Joakim Paasikivi, som undervisar på Försvarshögskolan.

Programledare: Fredrik Wadström
Producent: Marina Nilsson Malmström

2023-11-09
Länk till avsnitt

Den ansiktslösa torpeden bakom Putins dolda krig

Han pekas ut som Putins torped och kopplas samman med giftattacker, sprängningar och det störtade Wagnerplanet. Hör om general Andrej Averjanov och Rysslands långdragna skuggkrig.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Strålkastarljuset riktas allt mer mot specialenhet 29155 inom den ryska militära säkerhetstjänsten, efter medieuppgifter om dess inblandning i den flygkrasch som dödade Wagnerledaren Jevgenij Prigozjin i slutet av augusti. Detta är bara en av många uppmärksammade attacker utomlands som GRU-enheten misstänks ligga bakom, så vilken funktion i det ryska skuggkriget har den här sortens operationer? Och vem är han ? den tidigare så okända general Andrej Averjanov ? som leder 29155?

Flygplatsstormningen i Dagestan

Hör också om stormningen av en flygplats i ryska delrepubliken Dagestan, där en aggressiv folkmassa samlades för att ge sig på judar som kom med ett plan från Tel Aviv. I vilken kontext sker attacken, och kan vi vänta oss fler, liknande händelser?

Medverkande: Överstelöjtnant Joakim Paasikivi, Försvarshögskolan och Sveriges Radios Rysslandskorrespondent Maria Persson Löfgren.

Programledare: Fredrik Wadström
Producent: Anna Roxvall

2023-11-02
Länk till avsnitt

Så ska ukrainska barn bli ryska patrioter

Tusentals ukrainska barn bortförda till Ryssland. Så ska de bli ryska patrioter.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Ryska myndigheter påstår att barn från Ukraina räddas undan kriget och att de får den bästa patriotiska fostran i Ryssland.

Hör om vad de barn som skulle på sommarkollo och istället hamnade i omskolningsläger. Nu har några återvänt och kan berätta om tiden i Ryssland.

Det finns också de fall där ukrainska föräldrar åkt till Ryssland för att ta tillbaka sina barn.

Medverkande: Stefan Ingvarsson, analytiker vid Centrum för Östeuropastudier. På plats i Kiev finns Ukrainakorrespondent Lubna El-Shanti. Sveriges Radios Rysslandskorrespondent Maria Persson Löfgren.

Programledare: Fredrik Wadström
Producent: Marina Nilsson Malmström

2023-10-26
Länk till avsnitt

Länderna bakom vapenkapplöpningen mellan Ryssland och Ukraina

Utsmugglade iranska vapen beslagtas av USA och skickas till Ukraina medan Ryssland får drönare från Kina och ammunition från Nordkorea

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

I en spektakulär aktion förra året bordade amerikanska soldater ett skepp utanför Omans kust och hittade iranska vapen på väg till Huthi-rebellerna i inbördeskriget i Jemen. USA beslagtog vapnen från Iran för att de bröt mot ett FN-embargo mot vapenleveranser till Jemen. Nyligen bestämde USA sig för att skicka ammunitionen som beslagtogs vid tillslaget, över en miljon patroner, till Ukraina för att förstärka den ukrainska armén i kampen mot den ryska invasionen.

Det kommer också rapporter om att Ukraina börjat använda det amerikanska ballistiska robotsystemet ATACMS mot ryska mål på ockuperade områden i östra och södra Ukraina.

Hör om hur kapplöpningen om vapenleveranser till både Ryssland och Ukraina skruvas upp för varje månad. Iran och Nordkorea stöder på olika sätt Ryssland och nu verkar också Kina finnas med i bilden. Ukraina har en rad länder på sin sida med USA och flera EU-länder i spetsen.

Medverkande:

överstelöjtnant Joakim Paasikivi, som undervisar på Försvarshögskolan.

Charlotta Rodhe, biträdande chef på Centrum för Östeuropastudier vid Utrikespolitiska Institutet.

Torbjörn Becker, chef för Östekonomiska institutet vid Handelshögskolan i Stockholm.

Programledare: Fredrik Wadström

Producent: Marina Nilsson Malmström

2023-10-19
Länk till avsnitt

Så håller Putin kriget ifrån sig

Stödet för kriget i Ryssland tycks vackla men Putins popularitetssiffror är starka.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

En av förklaringarna till det ryska anfallet mot Ukraina var att Putin behövde ett patriotiskt projekt eftersom hans popularitet dalade i de statliga ryska opinionsmätningarna. Nu säger den officiella ryska statistiken att majoriteten av ryssarna inte aktivt stöder kriget men Putins siffror ligger ändå högre än för några år sedan.

Hör om hur Putin lyckas hålla isär sitt ledarskap med hur det går för den ryska invasionen i Ukraina.

Dessutom om den ryska ledarens spekulationer kring flygkraschen i augusti där Jevgenij Prigozjin och delar av ledningen för den paramilitära Wagnergruppen dog.

Hör också om hur det ryska invasionskriget i Ukraina påverkas av utvecklingen mellan Israel och Palestina.

Medverkande:
Gudrun Persson, forskningsledare på Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI). Stig Fredrikson, journalist och författare med lång erfarenhet av Ryssland. Rysslandskorrespondent Maria Persson Löfgren.

Tekniker: Linus Sjöholm
Programledare: Fredrik Wadström
Producent: Marina Nilsson Malmström

2023-10-12
Länk till avsnitt

Ryssland firar trots uteblivna segrar

Ryssland hävdar anslutning av fyra Ukrainska territorier - Armenien har skrivit under Romfördraget och håller EU:s enighet om stöd till Ukraina?

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

På Röda Torget i Moskva firades nyligen den påstådda anslutningen av fyra ukrainska territorier, fastän de fortfarande inte är under rysk kontroll. Mängder av svajande flaggor ramade in scenen men huvudpersonen saknades, president Vladimir Putin dök inte upp. Hör om vad det skickar för signaler och om vad Ryssland gör i de ockuperade områdena för att vinna över befolkningen.

Efter cirka 30 år har FN skickat en delegation till Nagorno-Karabach, varifrån över 100 000 armenier just flytt över gränsen till Armenien.

Samtidigt valde Armenien att skriva på Romfördraget och därmed bli en del av den internationella brottmålsdomstolen i Haag. Ryssland kritiserar Armenien för detta eftersom Vladimir Putin är efterlyst av domstolen för krigsbrott i Ukraina.

Parlamentsvalet i EU-landet Slovakien vanns av ett parti som historiskt stått Kreml nära. Hör om vad det kan innebära för enigheten inom EU för stödet till Ukraina.

Medverkande:

Stefan Ingvarsson, analytiker vid Centrum för Östeuropastudie

Överstelöjtnant Joakim Paasikivi, Försvarshögskolan

SR:s Rysslandskorrespondent Maria Persson Löfgren

Programledare Fredrik Wadström

2023-10-04
Länk till avsnitt

Så stressat är Ryssland av högkvarter i lågor

Ukraina pekar ut genombrott vid fronten medan ryska Svarta havsflottans högkvarter brinner.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Vladimir Putin ska ha gett den ryske försvarsministern en deadline för att återta det militära initiativet i Ukraina, enligt den amerikanska tankesmedjan ISW i ny rapport.

Hör om de genombrott Ukraina pekar på i söder, samtidigt som ryska Svarta havsflottans högkvarter på Krim träffats av kryssningsrobotar.

Dessutom blossar en gammal konflikt upp söder om Ryssland, trots att landet ser sig som en stabiliserande faktor i regionen.

Medverkande: Jakob Hedenskog, analytiker vid Centrum för Östeuropastudier. Överstelöjtnant Johan Huovinen, lärare vid Försvarshögskolan. Lubna El-Shanti, Sveriges Radios Ukrainakorrespondent, på plats i Ukraina.

Tekniker: Fabian Begnert
Programledare: Fredrik Wadström
Producent: Marina Nilsson Malmström

2023-09-28
Länk till avsnitt

Ukrainas dom ? då tar Putins krigsresurser slut

I en internationell tidning drar Ukrainas militära säkerhetschef slutsatsen att Ryssland har militär kapacitet för högst två år till.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Hör överstelöjtnant Joakim Paasikivi, som undervisar på Försvarshögskolan och Sveriges Radios Rysslandskorrespondent Maria Persson Löfgren om varför han drar de slutsatserna.

Tekniker: Linus Sjöholm
Programledare: Fredrik Wadström
Producent: Marina Nilsson Malmström

2023-09-21
Länk till avsnitt

Putins fäste i Svarta havet attackerat

Världens ögon skiftar fokus från fronten mot Svarta havet efter ukrainsk robotattack mot Krim.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Natten till onsdagen genomförde Ukraina en stor attack mot en militär anläggning i hamnstaden Sevastopol på den ryskockuperade Krim-halvön.

Hör överstelöjtnant Johan Huovinen, lärare vid försvarshögskolan. Ekots ekonomikommentator Kristian Åström som precis kommit hem från en topphemlig konferens i Kiev med bland andra Zelenskyj. Sveriges Radios Rysslandskorrespondent Maria Persson Löfgren och Lubna El-Shanti, radions Ukrainakorrespondent.

Tekniker: Fabian Begnert
Programledare: Fredrik Wadström
Producent: Marina Nilsson Malmström

2023-09-14
Länk till avsnitt

Nya försvarsministern ? en direktsignal till Putin

Den nya Ukrainska försvarsministern är från Krim. Utnämningen är en stark signal om att Ukraina inte kommer förhandla om ockuperad mark.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Rustem Umjerov, 41, är en doldis för allmänheten men i det politiska toppskiktet. Han har tidigare medverkat i fredssamtal med Ryssland tillsammans med den nu sparkade försvarsministern, ett tillfälle då Umjerov rapporteras ha blivit förgiftad.

Den förra försvarsministern fick sparken för vinterjackor som inte tålde kyla, men har också hyllats för att lyckats få vapensystem från väst. Hör om hur relationerna till väst nu påverkas.

Medverkande: Jakob Hedenskog, analytiker vid Centrum för Östeuropastudier. Sveriges Radios Rysslandskorrespondent Maria Persson Löfgren.

Tekniker: Elin Hagman
Programledare: Fredrik Wadström
Producent: Marina Nilsson Malmström

2023-09-07
Länk till avsnitt

Putins militärer försvinner en efter en

I Ryssland försvinner de från kriget en efter en. Wagnerledaren död, generalen avskedad, militären som startade kriget fängslad.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Hör om General Surovikin, som förra hösten ledde de ryska styrkorna men avskedades i förra veckan från det ryska flygvapnet. Varför spekuleras det nu öppet i statlig propaganda-tv om Surovikins eventuella död?

Militären och säkerhetsagenten Igor Girkin, som var med och startade den ryska invasionen 2014, sitter i fängelse sedan i juli. Ledaren för ryska paramilitära Wagnergruppen, Jevgenij Prigozjin, död i flygkrasch i förra veckan och begravdes han under stort hemlighetsmakeri.

Hör om vad som händer med militärerna som tagit sig ton och vad som väntas bli nästa steg. Medverkar gör Gudrun Persson, forskningsledare på Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI). Överstelöjtnant Joakim Paasikivi, som undervisar på Försvarshögskolan. Lubna El-Shanti, Sveriges Radios korrespondent på plats i Ukraina.

Tekniker: Monika Bergmark
Programledare: Fredrik Wadström
Producent: Marina Nilsson Malmström

2023-08-31
Länk till avsnitt

PODDTIPS: Dagens Eko om Prigozjins sista månader i livet

Fredrik Wadström från Radiokorrespondenterna Ryssland gästar podden Dagens Eko, och berättar om Wagnerledaren Jevgenij Prigozjins liv den sista tiden före flygkraschen som tog hans liv.

2023-08-25
Länk till avsnitt

Så kan kriget i Ukraina nå ett slut | Radiokorrespondenterna live

Rysslands storskaliga invasion av Ukraina har nu pågått i ett år och 139 dagar. Hör Sveriges Radios korrespondenter i ett samtal från Kulturhusets stora scen.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Medverkande: Lubna El-Shanti, Ukrainakorrespondent, Maria Persson Löfgren, Rysslandskorrespondent, Samuel Larsson, Polenkorrespondent och Carina Holmberg, korrespondent i Baltikum.

Programledare: Fredrik Wadström

Producent: Marina Nilsson Malmström

2023-08-22
Länk till avsnitt

Putins strategi ? bli en man av folket

Putin tycks ha lämnat sin isolering, nu syns han krama jublande folksamlingar. Samtidigt hägrar ett presidentval.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Den senaste tiden har omvärlden fått se en annan sida av Vladimir Putin. På bilderna sitter han inte längre långt ifrån sina gäster vid enorma mötesbord i storslagna salar. Nu ser vi honom istället i pussa, krama och ställa upp på selfies. Hör om vad det är för bild som han vill ge av sig själv och varför.

Gudrun Persson, forskningsledare på Totalförsvarets forskningsinstitut. Maria Persson Löfgren, Rysslandskorrespondent nyss hemkommen från Moskva. Överstelöjtnant Peter Lidén, som undervisar på Försvarshögskolan.

Tekniker: Jakob Gustavsson
Programledare: Eriks Mårtensson
Producent: Marina Nilsson Malmström

2023-08-17
Länk till avsnitt

Därför hetsar Wagnergruppen mot Polen

Polens luftrum har kränkts av militär från Belarus, där den paramilitära Wagnergruppen tränar Belarus soldater. Samtidigt kommer varningar om att inte ta kränkningen lättvindigt.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

"Vi kommer vi göra den belarusiska armén till den näst bästa i världen". Det säger den ryska ledaren för den ökända Wagnergruppen från en Belarusisk militärbas, dit gruppen placerats efter sitt uppror mot Moskva.

I Ryssland slår Vladimir Putin allt hårdare mot sina kritiker, i efterspelet av Wagnergruppens uppror. Samtidigt slipar Ukraina på en fredsplan, som storspelaren Kina verkar intresserad av, något som irriterar rejält i Ryssland.

Medverkande: Ekots Johanna Melén, tidigare Moskvakorrespondent. Fredrik Wadström, Ekots utsände i Ukraina. Överstelöjtnant Joakim Paasikivi, som undervisar på Försvarshögskolan.


Tekniker: Oskar Thor
Programledare: Erika Mårtensson
Producent: Marina Nilsson Malmström

2023-08-10
Länk till avsnitt

Därför ökar drönarattackerna mot Moskva

Drönare slår till mot Moskva och skapar oro. Samtidigt planerar Ryssland en ny drönarfabrik, trots sanktioner som pressat industrin. Vid fronten påstås kriget nu vara i ett nytt skede.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

På gatorna i Moskva är förödelsen efter drönarattackerna visserligen inte att jämföra med förödelsen i Ukraina, men kriget kommer allt närmare de ryssar som är långt från fronten.

När den senaste veckans attacker inträffade var Vladimir Putin inte där. Han var i St. Petersburg där han lovade bort enorma mängder gratis spannmål. Majoriteten av de inbjudna afrikanska länderna dök inte upp. Hör Torbjörn Becker, doktor i ekonomi, om hur vägen till inflytande i FN för Ryssland, skulle kunna gå via de afrikanska länderna.

Samtidigt vid fronten pågår den ukrainska motoffensiven, vars största utmaning just nu är minor.

Medverkande: Överstelöjtnant Joakim Paasikivi, som undervisar på Försvarshögskolan. Torbjörn Becker, ekonomie doktor vid Handelshögskolan i Stockholm med Östeuropa som specialområde. Fredrik Wadström, utsänd reporter i Kiev.

Tekniker: Joachim Persson
Programledare: Edgar Mannheimer
Producent: Marina Nilsson Malmström

2023-08-03
Länk till avsnitt

Nya vapen som "havsdrönare" testas i realtid i kriget

SOMMARSPECIAL: Slagfälten i Ukraina har blivit en experimentverkstad i realtid för nya typer av vapen: havsdrönare, störning av teletrafik och nya appar för positionering av stridande är några exempel. Samtidigt pågår strider längs gammaldags skyttegravar, med gammal utrustning och stridsvagnar från Sovjettiden. Podden handlar denna vecka också om hur mycket ukrainska specialstyrkor egentligen opererar på ryskkontrollerad och till och med rysk mark?

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Medverkar gör Hans Liwång, docent i försvarssystem på Försvarshögskolan och forskare i marina system på Kungliga Tekniska Högskolan, Carolina Vendil Pallin, forskningsledare för Rysslandsprogrammet vid FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut, samt Radiokorrespondenterna Rysslands egen Fredrik Wadström, Sveriges radios utsände i Ukraina.

Programledare: Marie-Louise Kristola

Tekniker: Joachim Persson

Producent: Anna Pandolfi

2023-07-27
Länk till avsnitt

Spannmålsavtalet och bromancen som kärvar

SOMMARSPECIAL: Spannmålsavtalet mellan Ryssland och Ukraina förnyas inte, meddelade Kreml i veckan.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Avtalet har gjort det möjligt för Ukraina att säkert frakta säd genom Svarta havet och nå bland annat länder i Afrika med livsviktigt spannmål. Och Turkiet, som var avgörande för att driva igenom avtalet verkar inte kunna medla efter att Turkiets president Recep Tayyip Erdogans vänskap med Rysslands president Vladimir Putin verkar ha tagit slut. Vad hände?

Dessutom om Vatikanen som skickat en kardinal på medlingsresa till Moskva, Kiev och Washington för att förhandla om de bortrövade ukrainska barnhemsbarnen.

Medverkar gör Maria Georgieva, journalist och under många år verksam i Ryssland, överstelöjtnant Johan Huovinen, lärare Försvarshögskolan, och Sveriges radios Trygve Ulriksen Skogseth, nyss hemkommen från Ukraina.

Tekniker: Brady Juvier
Programledare: Edgar Mannheimer
Producent: Anna Pandolfi

2023-07-23
Länk till avsnitt

Zelenskyjs plötsliga vändning under Natos toppmöte

SOMMARSPECIAL: Inför mötet i Vilnius twittrade Ukrainas president ilsken kritik. Några dagar senare uttryckte han stor tacksamhet. Hör om Zelenskyj är nöjd eller frustrerad efter toppmötet.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Ukrainas väg till ett eventuellt medlemskap i militäralliansen var den hetaste politiska frågan inför Natos toppmöte. Radiokorrespondenterna Ryssland analyserar mötet och reaktionerna i Ryssland och Ukraina.

Medverkande:
Sveriges Radios Brysselkorrespondent Andreas Liljeheden och Ekots Nato-reporter Jan Andersson, båda på plats i Vilnius. Sveriges Radios Rysslandskorrespondent Maria Persson Löfgren, direkt från en tågstation i Sankt Petersburg, och Ekots utsände Trygve Ulriksen Skogseth, på en rastplats någonstans i Polen.

Programledare: Nina Benner
Producent: Anna Holm
Tekniker: Linus Sjöholm

2023-07-13
Länk till avsnitt

Generalerna som försvann

SOMMARSPECIAL: Den ryska regimens propagandaapparat går på högvarv efter Wagnergruppens marsch mot Moskva: det är en enad och stark front som visas upp. Men vad vet vi egentligen om vad som pågår i Kreml just nu? Och vad har hänt general Surovikin, som tidigare var befälhavare över de ryska styrkorna i Ukraina?

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Hör om ett vykort som kanske kom fram, de avslagna mobilerna, privatarméer, pengar och sprickorna i den högsta militära ledningen i Moskva.

Medverkande denna vecka är Maria Georgieva, journalist och under många år verksam i Ryssland, överstelöjtnant Johan Huovinen, själv utbildad vid Generalstabskademin i Moskva och Trygve Ulriksen Skogseth, som bevakar Ryssland för Sveriges radios räkning i sommar.

Tekniker: Joar Jonsson
Programledare: Jesper Lindau
Producent: Anna Pandolfi

2023-07-06
Länk till avsnitt

Så skapade Putin sina egna monster

SOMMARSPECIAL: Ryska soldater förhindrade ett inbördeskrig genom att stoppa Wagnergruppens marsch mot Moskva, hävdar Putin. Men kanske är Wagner bara ett av de monster som Putin själv har skapat.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

De dramatiska händelserna i helgen, då privatarmén Wagnergruppen föreföll inleda ett väpnat uppror mot Putinregimen, tolkas av många som att Vladimir Putin har börjat tappa kontrollen över sitt imperium. Wagnergruppen och dess ledare Jevgenij Prigozjin har varit viktiga verktyg för den ryska staten när det kommer till militäroperationer på platser där man själv inte kan agera, men nu verkar monstret alltså ha vänt sig mot sin skapare. Vilka andra krafter kan ha satts i rörelse?

Lukasjenko största vinnaren

Upproret fick en oväntad vändning då Belarus president Aleksander Lukasjenko klev in och erbjöd Prigozjin och Wagnersoldaterna en fristad i landet. Lukasjenko framställer sig nu som den som räddat både Putin och Ryssland från ett hotande inbördeskrig.

Hör om Wagnergruppen, kriget och propagandan som har bidragit till Putins uppgång, men som också kan komma att bli hans fall.

Medverkande denna vecka är Per Enerud, författare och tidigare pressråd vid Sveriges ambassad i Moskva, Maria Persson Löfgren, Moskvakorrespondent och Ekots Johanna Melén, tidigare Moskvakorrespondent.

Tekniker: Joachim Persson
Programledare: Marie-Louise Kristola
Producent: Anna Roxvall

2023-06-29
Länk till avsnitt

Grova ryska krigsbrott stärker den Ukrainska motståndsviljan

Nya rapporter om sexuellt våld från ryska soldater, ryska attacker mot räddningsarbetet kring översvämningarna vid Kachovkadammen och ukrainska soldater åtalas som terrorister i rysk domstol.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Hör om oroande rapporter som i helgen slog ner som en bomb i Ukraina. Brittiska The Sunday Times publicerade en artikel om något som tydligen varit känt länge i snäva kretsar men som först nu börjat talas öppet om. Ukrainska soldater som tillfångatagits av ryska soldater, det kan handla om flera hundra män, ska ha kastrerats av ryska soldater.


Medverkande denna vecka är Jakob Hedenskog, analytiker vid Centrum för Östeuropastudier vid Utrikespolitiska institutet, Lubna El-Shanti, Sveriges Radios korrespondent i Ukraina och Ekots Johanna Melén, tidigare Moskvakorrespondent.

Tekniker: Calle Hedlund
Programledare: Fredrik Wadström
Producent: Lena Bejerot

2023-06-22
Länk till avsnitt

Så trängda är ryssarna av den ukrainska motoffensiven

Den ukrainska motoffensiven är igång. Så ska Rysslands trängas ut ur landet.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Hör om varför den ukrainska motoffensiven startar nu och om varför den ukrainska säkerhetstjänstens chef inte säger ett ord om den. Hör också om de röda linjer som Ryssland varnat Ukraina att inte korsa, men som gång på gång klivits över. Nu väntar nästa ? de kommande F-16-planen.

Medverkande:
Överstelöjtnant Peter Lidén som undervisar på Försvarshögskolan. Per Enerud, författare och före detta pressråd i Moskva. Ekots Johanna Melén, tidigare Moskvakorrespondent.

Tekniker: Linus Sjöholm
Programledare: Fredrik Wadström
Producent: Marina Nilsson Malmström

2023-06-15
Länk till avsnitt

TIPS: Så får du de senaste nyheterna från Sveriges Radio

I appen Sveriges Radio Play uppdateras nyheterna minst hundra gånger om dagen.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Om du går in på Mina sidor kan du skräddarsy dina notiser. Välj bland lokala nyheter från P4, nationella och globala nyheter från Ekot, sportnyheter från Radiosporten ? eller alltihop om du vill.

2023-06-12
Länk till avsnitt

Dammkollapsen påverkar Ukrainas offensiv

Mitt i den planerade storoffensiven kämpar Ukraina med översvämningarna från Kachovkadammen.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Hör analys hur dammkollapsen påverkar den planerade ukrainska offensiven. Dessutom om de långsiktiga konsekvenserna för matpriserna i världen och om varför de båda sidorna skyller på varandra.

Medverkande:
Överstelöjtnant Peter Lidén som undervisar på Försvarshögskolan. Lubna El-Shanti, Sveriges Radios korrespondent just hemkommen från södra Ukraina. Jakob Hedenskog, analytiker vid Centrum för Östeuropastudier. Ekots Johanna Melén, tidigare Moskvakorrespondent.

Tekniker: Erika Engborg
Programledare: Fredrik Wadström
Producent: Marina Nilsson Malmström

2023-06-07
Länk till avsnitt

Kartan som ska bevisa att Putin har rätt

Putin letar i historien i jakt på argument för invasionskriget i Ukraina.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Hör om den uppmärksammade artikel som Vladimir Putin skrev, strax innan den fullskaliga invasionen, om det han kallar den historiska gemenskapen mellan ryssar och ukrainare. En artikel flera i efterhand har beklagat att de inte reagerade starkare på.

Dessutom har en karta från 1600-talet dykt upp i rysk tv som sägs ge Putin argument för sin idé om att Ukraina inte skulle finnas.

Hör också om de senaste dagarnas beskjutning av Ukrainska städer som ökat, efter att Ryssland i tisdags sköt ner åtta drönare över Moskva.

Medverkande:
Gudrun Persson, forskningsledare på Totalförsvarets forskningsinstitut. Maria Persson Löfgren, Rysslandskorrespondent. Ukrainakorrespondent Lubna El-Shanti, på plats i Mykolajiv i södra Ukraina.

Tekniker: Jakob Lalér
Programledare: Fredrik Wadström
Producent: Marina Nilsson Malmström

2023-06-01
Länk till avsnitt

Här hyllar Wagnergruppens ledare Ukrainas soldater

Därför tar desinformation allt större plats i Rysslands invasionskrig mot Ukraina.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Hör om anledningarna till att den ryska paramilitära gruppens ledare hyllar de ukrainska soldaterna i slaget om staden Bachmut.

Hör också om attackerna i den sydryska Belgorod-regionen, där en militär gruppering som påstår sig vara ryska regimkritiker, har attackerat mål inne i Ryssland.

Medverkande: Per Enerud, senior analytiker på Myndigheten för psykologiskt försvar. Överstelöjtnant Joakim Paasikivi, som undervisar på Försvarshögskolan. Lubna El-Shanti, Sveriges Radios Ukrainakorrespondent.

Tekniker: Christer Tjernell
Programledare: Fredrik Wadström
Producent: Marina Nilsson Malmström

2023-05-25
Länk till avsnitt

Så vill Putin försvaga hela Europa

Hör om Europas strategi för att hålla samman även på sikt.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Invasionskriget i Ukraina påverkar hela Europa. På lång sikt blir läget allt mer ansträngt, något som Ryssland vet. Samtidigt arbetar Europa för att stå emot och fortsätta hålla samman.

Medverkande: Jakob Hedenskog, analytiker vid Centrum för Östeuropastudier. Lubna El-Shanti, Sveriges Radios Ukrainakorrespondent. Maria Persson Löfgren, Sveriges Radios Rysslandskorrespondent.

Tekniker: Johanna Carell
Programledare: Fredrik Wadström
Producent: Marina Nilsson Malmström

2023-05-18
Länk till avsnitt

PODDTIPS: Dagens Eko

Vi på Radiokorrespondenterna Ryssland vill tipsa om att det går att lyssna på Fredrik Wadström också i podden Dagens Eko. Hör om hur Putins vacklande hälsa påverkar kriget.

Podden Dagens Eko tar upp en stor nyhet varje vardagsmorgon. Med programledarna Robin Olin, Lena Nordlund och Sveriges Radios skarpaste journalister.

2023-05-15
Länk till avsnitt

Därför var Putins segerdag så avslagen

Vladimir Putin tonar ned firandet av Segerdagen på Röda torget i Moskva medan Ryssland fortsätter att bomba Ukraina.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Militärorkestern spelade, soldaterna marscherade och åtminstone en stridsvagn körde förbi hedersläktaren vid Kreml-muren vid årets 9 maj i Moskva. Men Segerdagens flyguppvisning var inställd, minnesmarscherna för släktingar dödade i strid borttagna och folkmassorna på Moskvas gator fanns bortanför avspärrningar.

Hör om varför årets firande av den ryska Segerdagen var så avslaget, en dag när både minnet av andra världskriget högtidlighölls och nya fiender pekades ut.

Medverkande:

Gudrun Persson, forskningsledare på FOI, överstelöjtnant Joakim Paasikivi, lärare på Försvarshögskolan, Maria Persson Löfgren, Rysslandskorrespondent

Programledare: Fredrik Wadström

Producent: Marina Nilsson Malmström

Tekniker: Sofie Andersson

2023-05-11
Länk till avsnitt

Så märks Putins desperation inför ?Segerdagen?

Hör om Vladimir Putins drag i jakten på resultat inför sin årliga militäruppvisning på Röda torget.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Nästa vecka firar Ryssland segern över Nazityskland i andra världskriget genom en stor militäruppvisning på Röda torget. En tradition Vladimir Putin själv skapat. Hör om varför det blir viktigt för Rysslands ledare att kunna leverera resultat från invasionskriget i Ukraina när strålkastarna riktas mot honom.

Hör också om de allt mer intensiva striderna och ifall det kan ses som starten på den väntade ukrainska offensiven ? och hur den ryska segerdagen spelar roll även här.

Medverkade:
Överstelöjtnant Peter Lidén som undervisar på Försvarshögskolan. Lubna El-Shanti, korrespondent för Sveriges Radio i Ukraina. Maria Persson Löfgren, Rysslandskorrespondent.

Programledare: Fredrik Wadström
Producent: Marina Nilsson Malmström
Tekniker: Alma Segeholm

2023-05-04
Länk till avsnitt

Därför kan Putin inte sluta kriga

Trots Rysslands militära motgångar i Ukraina kan Putin inte dra sig ur det krig han startat.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Hör om varför Vladimir Putin inte längre skulle sitta på makten om Ryssland drog tillbaka sina trupper i morgon. Om varför hans position står och faller med invasionskriget.

Hör också om den ryska ledarens strategi för att undvika interna fiender och aldrig låta någon annan växa sig för stor nära makten.

Medverkande:
Gudrun Persson, forskningsledare på Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI).
Stig Fredriksson, journalist och författare med lång erfarenhet av Ryssland och Sovjetunionen.

Programledare & manus: Fredrik Wadström
Producent & manus: Marina Nilsson Malmström
Tekniker: Hanna Melander

2023-04-27
Länk till avsnitt

Ryska svagheterna som blottas i Pentagonläckan

Läckta dokumenten från Pentagon blottar sårbarheter även för Ryssland och Vladimir Putin.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Dokumenten avslöjar brister i Ukrainas luftförsvar och att nya avancerade system är på väg från USA. Men de visar också att ryska specialtrupper nästan helt utplånats i invasionen av Ukraina. Hör om hur stort problem läckan är för Ryssland.

Medverkande: Överstelöjtnant Joakim Paasikivi, som undervisar på Försvarshögskolan. Maria Persson Löfgren, Sveriges Radios Rysslandskorrespondent. Johanna Melén, utrikesreporter på Ekot.

Programledare & manus: Fredrik Wadström
Producent & manus: Marina Nilsson Malmström
Tekniker: Alma Segeholm

2023-04-20
Länk till avsnitt

?Gasvapnet taget ur händerna på Putin?

Rysk gas går genom ukrainska ledningar. Hör om varför har Zelenskyj inte stängt gaskranen.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Europa är på väg att göra sig fritt från sitt ryska energiberoende. Sanktionerna äter sig in i den ryska ekonomin och viktiga näringsgrenar går ner, enligt forskning från Yale universitetet i USA.
Hör om hur avgörande ekonomin är för Rysslands fortsatta invasion.

Samtidigt låter Ukraina rysk gas flöda genom ledningar på Ukrainsk mark. Hör om vad Ukraina kan dra för nytta av det.

Medverkande: Torbjörn Becker, ekonomie doktor vid Handelshögskolan i Stockholm med Östeuropa som specialområde. Malcolm Dixelius, dokumentärfilmare om rysk gas och tidigare korrespondent i Moskva. Maria Persson Löfgren, Sveriges Radios Rysslandskorrespondent

Programledare: Fredrik Wadström
Producent: Marina Nilsson Malmström
Tekniker: Joakim Carlsson

2023-04-13
Länk till avsnitt

Pressen ökar ? kriget sprider sig in i Ryssland

Putin hyllar den kände militärpropagandisten som sprängdes i Sankt Petersburg när kriget nu sprider sig in i Ryssland.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Trycket ökat i Ryssland. I landets näst största stad utförs ett bombdåd mot en känd bloggande propagandist, Vladlen Tatarsky, som tycker att kriget inte förs på ett tillräckligt effektivt sätt. Hör om varför Vladimir Putin väljer att tilldela en tapperhetsmedalj postumt till Tatarsky och teorierna om vem som ligger bakom dådet.

Ett annat tecken är gripandet av den amerikanska korrespondenten Evan Gershkovich från Wall Street Journal. Att en amerikansk journalist grips i Ryssland har inte hänt sedan Kalla kriget och gripandet får USA:s president att begära honom fri. Hör om vad Ryssland kan ha för planer med gripandet.

Dessutom tar nu Ryssland plats som ordförande i FN:s säkerhetsråd och Ukraina är rasande. Hör om vad de kan tänkas använda platsen till.

Medverkande: Överstelöjtnant Joakim Paasikivi, som undervisar på Försvarshögskolan. Per Enerud, senior analytiker på Myndigheten för psykologiskt försvar. Ekots Johanna Melén, tidigare Rysslandskorrespondent.

Programledare: Fredrik Wadström
Producent: Marina Nilsson Malmström
Tekniker: Josef Reinhold

2023-04-06
Länk till avsnitt

Så spelar Ukraina det globala spelet

Medan Ukraina strider i skyttegravarna sätter landet press på omvärlden för att slå tillbaka den ryska invasionen.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Det globala politiska spelet mellan länder är i full gång.

Ukraina är beroende av Europas fortsatta stöd, och som landet påpekar är Europa beroende av att Ukraina får stopp på Rysslands fullskaliga invasion av landet.

Kinas högsta ledare besöker Moskva samtidigt som man skickar stöd till Ukraina. Kina vill hålla sig väl med båda länderna och agera fredsmäklare. Ukraina har inte rakt av avfärdat Kinas ambitioner om fred trots att de är långt borta - för Ukraina vill hellre ha Kina på sin sida, än på Rysslands sida.

Dessutom som stödet till Ukraina kan bli en valfråga i det annalkande valet i USA nästa år. Samtidigt uppvaktar Ryssland fler länder i Afrika.

Medverkande: Lubna El-Shanti, korrespondent på plats i Ukraina. Inga Näslund från Olof Palmes Internationella Center. Maria Persson Löfgren, Rysslandskorrespondent.

Programledare: Fredrik Wadström
Producent: Marina Nilsson Malmström
Tekniker: Joakim Carlsson

2023-03-30
Länk till avsnitt

Därför är Putin nu efterlyst

Nu när Putin är efterlyst för krigsbrott, så förändrar det Rysslands roll i världen.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Ingen väntar sig en rättegång inom överskådlig tid. Men Vladimir Putin kan inte längre resa internationellt som han vill och alla länder måste förhålla sig till en ny politisk spelplan.

Hör också om varför det ses som en trotsig handling att Vladimir Putin dagen efter arresteringsordern, för första gången besöker ockuperade områden i Donbass sedan starten på den storskaliga ryska invasionen av Ukraina.

Medverkande: Stefan Ingvarsson, analytiker vid Centrum för Östeuropastudier. Maria Persson Löfgren, Sveriges Radios Rysslandskorrespondent. Johanna Melén, tidigare Moskvakorrespondent. Fredrik Wadström, programledare.

Tekniker: Heinz Wennin
Producent: Marina Nilsson Malmström

2023-03-23
Länk till avsnitt

Därför har Putin kört fast i östra Ukraina

Ryssland kör fast i östra Ukraina men den ryske försvarsministern är en politisk överlevare.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Striderna rasar i staden Bachmut som blivit symbolisk. Mitt i striderna står Wagnergruppens grundare och försöker få mer ammunition från Ryssland.

Samtidigt stiger försvarsministern Sergej Sjojgu allt mer fram i rampljuset - trots de ryska motgångarna.

Medverkande: Gudrun Persson, forskningsledare på Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI). Överstelöjtnant Joakim Paasikivi, som undervisar på Försvarshögskolan. Sveriges Radios Rysslandskorrespondent Maria Persson Löfgren.

Tekniker - Maria Stockhaus
Programledare - Fredrik Wadström
Producent - Marina Nilsson Malmström

2023-03-16
Länk till avsnitt

Så misslyckades Putins kuppförsök

Attentat mot ryskt spionplan i Belarus, kuppförsök i Moldavien, gatuprotester i Georgien. Nu sprider sig underrättelsedelen av kriget.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Hör om uppgifterna att Ryssland förberedde en statskupp i Moldavien ? och hur den avvärjdes. 

Underrättelsedelen av kriget sprider sig med destabiliseringsförsök i områden kring Ukraina. Hör också om attentat mot ett ryskt spionplan i Belarus och om gatuprotester i Georgien.

Dessutom blev Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov utskrattad när han under ett besök i Indien sa att Ryssland var offer för krig. Hör om vad som ligger bakom ett sånt uttalande.

Medverkande: På plats i Moldavien Ekots utsända utrikesreporter Johanna Melén. Moskvakorrespondent Maria Persson Löfgren. Analytiker på Utrikespolitiska Institutet, Stefan Ingvarsson.

Programledare: Fredrik Wadström
Producent: Marina Nilsson Malmström
Tekniker: Monica Bergmark

2023-03-09
Länk till avsnitt

PODDEN I UKRAINA: Svenskarna i krigets vardag

Så tränger den ryska invasionen in i vardagen för svenskar i Ukraina, från frontlinjen till de politiska förhandlingsborden. Podden på plats i Ukraina.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Flera svenskar har åkt till Ukraina för att som frivilliga delta i både stridigheter, hjälptransporter och sjukvård. Hör om svenskarna som stöttar Ukraina, varför de är där och vad som driver dem.

Dessutom med en av de mest uppmärksammade sommarpratarna i P1, svensktalande Kateryna Martiniuk, om varför hon vägrar lämna Ukraina.

Hör också om vad som driver den svenska ambassadören som fortfarande är kvar i landet och journalisten som rör sig längs frontlinjen för att fånga svenskarnas röster. Men också om hur Ukraina fortsätter sin strävan mot den Europeiska gemenskapen.

Medverkande: Tobias Thyberg, Sveriges ambassadör i Ukraina. Alex Voronov, journalist. Kateryna Martiniuk, student

Programledare: Fredrik Wadström
Producent: Marina Nilsson Malmström
Tekniker: Emilia Martin

2023-03-02
Länk till avsnitt

PODDEN I UKRAINA: Så tung är Bidens markering i Ukraina

Podden på plats i Ukraina för att se hur landet håller emot, ett år efter den fullskaliga invasionen från Ryssland. Dessutom fångar vi reaktioner efter utspelen från presidenterna Putin, Biden och Zelenskyj.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Det är flyglarm och beskjutning under inspelningen, när podden är på plats i Ukraina. Våra två utsända team befinner sig dels nära fronten och dels i huvudstaden Kiev.

Hör om reaktionerna på den amerikanska presidentens besök i Kiev, om vardagen i kriget och om kampen för att stå emot Putins försök att få väst att tröttna.

Medverkande är korrespondenterna Lubna El-Shanti och Caroline Kernen, även utsända Johan-Mathias Sommarström och utsänd programledare Fredrik Wadström.

Producent: Marina Nilsson Malmström
Tekniker: Maria Stockhouse

2023-02-22
Länk till avsnitt

Så ska Ukraina stoppa ryska offensiven

Just nu kraftsamlar både Ryssland och Ukraina och det kan bli avgörande vem som först blir tillräckligt stark.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Ukraina väntar på fordon från väst. Ryssland samlar ihop soldater. Striderna fortsätter, men ännu har ingen sida i Rysslands invasionskrig mot Ukraina ett tydligt övertag.

Överstelöjtnant Joakim Paasikivi, forskare Martin Kragh och korrespondent i Moskva Maria Persson Löfgren. Hör dem om hur Ryssland nu försöker utnyttja det krypande tidsfönster som finns så länge Ukraina väntar på stridsvagnarna från väst.

Samtidigt gör ryska propagandister utspel om att sikta mot Polen och Ukrainas grannland Moldavien får veta att Ryssland planerar statskupp för att destabilisera regionen ytterligare.

Programledare: Fredrik Wadström
Producent: Marina Nilsson Malmström
Tekniker: Adam Alwin

2023-02-16
Länk till avsnitt

Militären som startade kriget dömer ut Ryssland

Hör om ryssar som ber för att Ukraina ska segra och högt uppsatta militärer som öppet kritiserar Putin och krigsledningen.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Ryssland har varit samstämmigt kring invasionen av Ukraina. Nu kommer flera kritiska utspel från ryska tidigare militärer om de små möjligheterna för den ryska armén att vinna.

Hör bland annat om Igor Girkin som ledde de första beväpnade grupperna som startade kriget i Donbass och var en nyckelspelare 2014 i Rysslands annektering av Krim. Nu kritiserar han Putin öppet och dömer ut Rysslands möjligheter att genomföra invasionen av Ukraina. Frågan är varför han ännu inte fängslats för sina utspel.

Dessutom på gatan i Moskva, där människor berättar för vår korrespondent på plats, att de inte kan leva med en förlust för Ukraina. Trots att de kan få fängelse lägger de i smyg blommor vid ukrainska monument.

Medverkande: Maria Persson Löfgren Rysslandskorrespondent på plats i Moskva, Stefan Ingvarsson analytiker vid Centrum för Östeuropastudier, Johanna Melén tidigare Moskvakorrespondent.

Programledare: Fredrik Wadström
Producent: Marina Nilsson Malmström
Tekniker: Joachim Persson

2023-02-09
Länk till avsnitt

Wagnergruppen träder fram allt mer

I takt med motgångarna för den ryska armén ger Putin den brutala Wagnergruppen allt större roll i invasionen av Ukraina.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Nu rekryterar den fruktade privatarmén i Rysslands fängelser och är ett allt viktigare kort för Vladimir Putin när han vill genomföra sin invasionsplan. Gruppen har gått från en armé i skuggorna till huvudkontor mitt i stan. Nyligen terrorstämplade USA både gruppen och alla som hjälper den.

Medverkande: Maria Persson Löfgren Rysslandskorrespondent, Jakob Hedenskog Utrikespolitiska institutet, Peter Lidén överstelöjtnant Försvarshögskolan.

Programledare: Fredrik Wadström
Producent: Marina Nilsson Malmström
Tekniker: Alma Segeholm

2023-02-02
Länk till avsnitt

Paasikivi ? Så fel hade Putin om Europa

Putins krig förändrade världen men inte på det sättet han tänkt sig.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

När podden startade i januari 2022 såg världen annorlunda ut. Putins Ryssland räknade med att Europa var splittrat och försvagat. Ukraina trodde inte att ett storskaligt krig hotade. Sedan dess har en ny säkerhetsordning trätt fram och ett enat Europa har slutit upp bakom Ukraina. Radiokorrespondenterna Ryssland fyller ett år.

Medverkande: Johanna Melén tidigare Rysslandskorrespondent. Joakim Paasikivi överstelöjtnant och lärare vid Försvarshögskolan. Per Enerud senior analytiker på Myndigheten för psykologiskt försvar.

Programledare: Fredrik Wadström
Producent: Marina Nilsson Malmström
Tekniker: Joachim Persson

2023-01-26
Länk till avsnitt

Putin tappar tålamodet ? krigsindustrin under press

Putin är pressad under västs sanktioner. Nu framträder en spricka i den vanligtvis så putsade fasaden när Putin tappade tålamodet i ett möte om industriproduktionen.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Den ryske ministern för handel och industri, Denis Manturov, lade fram en rapport om att allt gick utmärkt inom rysk flygplans- och helikoptertillverkning. Då avbröt den ryske presidenten och sa att han hade helt andra uppgifter.

Hör dessutom överstelöjtnant Joakim Paasikivi och Rysslandskorrespondent Maria Persson Löfgren kommentera helikopterkraschen, där bland andra Ukrainas inrikesminister omkom.

Medverkande: Maria Persson Löfgren, Rysslandskorrespondent. Joakim Paasikivi, överstelöjtnant och lärare vid Försvarshögskolan. Torbjörn Becker, ekonomie doktor vid Handelshögskolan i Stockholm med Östeuropa som specialområde.

Programledare: Fredrik Wadström
Producent: Marina Nilsson Malmström
Tekniker: Jakob Lalér

2023-01-19
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.