Sveriges 100 mest populära podcasts

Radiokorrespondenterna Ryssland

Radiokorrespondenterna Ryssland

En podd om kriget i Ukraina. Sveriges Radios korrespondenter och inbjudna experter ger den skarpaste analysen och fördjupningen. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Ansvarig utgivare: Klas Wolf-Watz

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

sverigesradio.se/radiokorrespondenterna

Avsnitt

Kriget trappas upp ? då kommer ryska fredsutspelet

Vapen och pengar till Ukraina ökar trycket mot Ryssland. Samtidigt avfyrar Ryssland ombyggda sovjetbomber.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Ukrainska drönare slår till inne i Ryssland, ryssarna anfaller med ombyggda sovjetbomber, Putin kopplar greppet om makten medan ryska Svarta havsflottan krymper. Trots ett upptrappat läge ser vi inte att någon sida får ett tydligt övertag.

Under det här första halvåret av 2024 har vi sett en upptrappning av kriget, både av den ryska invasionen och Ukrainas försvarsförmåga. Nyss samlades mer än 90 länder i en fredskonferens i Schweiz på initiativ av Ukraina. Samtidigt presenterar Putin en egen kravlista.

Hör Magnus Christiansson, universitetslektor på Försvarshögskolan, Martin Kragh, östeuropaforskare vid Utrikespolitiska Institutet och författare och Ukrainakorrespondent Lubna El-Shanti.

Manus: Programledare Fredrik Wadström & producent Marina Nilsson Malmström.

2024-06-20
Länk till avsnitt

Putin läxar upp sina tjänstemän

Den ryska presidenten vill ha större enighet och att alla ska arbeta som om de befinner sig vid fronten.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Dessutom efterlyste han hjälp att ingjuta patriotism i människor, under ett toppmöte i Sankt Petersburg.

Samtidigt väcktes spekulationer kring hur ett generationsskifte inom makteliten skulle kunna se ut, av att bland annat Putins vuxna döttrar gjorde framträdanden.

Stefan Ingvarsson, analytiker vid Centrum för Östeuropastudier vid Utrikespolitiska Institutet. Johanna Melén, Sveriges Radios tidigare Moskvakorrespondent. Sveriges Radios Rysslandskorrespondent Maria Persson Löfgren.

Programledare: Fredrik Wadström
Producent: Marina Nilsson Malmström

2024-06-13
Länk till avsnitt

Wagner fick rätt ? Putin rensar bland militären

Skräcken i det ryska försvarsministeriets korridorer växer inför vem som kan stå på tur att gripas, flyttas eller avskedas.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Inte under hela det storskaliga anfallskriget mot Ukraina har vi inte sett någonting liknande, som det vi ser utspela sig just nu.

Allt började med att försvarsminister Sergej Sjojgu flyttades och hans högra hand greps. På bara några veckor har knappt tio personer i det militära toppskiktet bytts ut.

2024-06-05
Länk till avsnitt

Planen bakom utspelet om vapenvila

Ryssland bombar Ukraina alltmer och den ryska krigsindustrin växlar upp samtidigt som Kreml gör utspel om vapenvila.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Källor nära Putin ska ha sagt att Ryssland är redo för vapenvila längs de nuvarande frontlinjerna. Det här är inte första gången den ryska sidan säger något sådant, men varför skulle det inte kunna vara möjligt den här gången?

Vad är Putin beredd att göra för en stabil vapenvila, eller rent av fred?


Hör Magnus Christiansson, universitetslektor på Försvarshögskolan. Stefan Ingvarsson, analytiker vid Centrum för Östeuropastudier vid Utrikespolitiska Institutet. Sveriges Radios Rysslandskorrespondent Maria Persson Löfgren.

Manus: Programledare Fredrik Wadström & producent Marina Nilsson Malmström

2024-05-30
Länk till avsnitt

Putin pressad ? den ryska flottan krymper

Ryssland använder Krimhalvön i Svarta havet för att beskjuta hela Ukraina. Men den ryska Svarta havsflottan blir allt mindre för varje månad som går av kriget.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Trycket från Ukraina är stort. Den stora ryska flottbasen tvingas lämna den ockuperade Krim halvön.

Själva kronjuvelen i flottan, pansarkryssaren Moskva ligger på botten. En lång rad ukrainska attacker mot militära mål, flygfält, vapenlager och bränsledepåer. Dessutom har den strategiskt viktiga Krimbron utsatts för attacker flera gånger för att skära av den ryska logistikkedjan. Bron är dessutom Vladimir Putins personliga prestigeprojekt.

Gäster: Överstelöjtnant Joakim Paasikivi, som undervisar på Försvarshögskolan. Johanna Melén, Sveriges Radios tidigare Moskvakorrespondent. Ukrainakorrespondent Lubna El-Shanti.

Manus: Programledare Fredrik Wadström och producent Marina Nilsson Malmström.

2024-05-23
Länk till avsnitt

Putin rycker fram med ny markoffensiv

Ny rysk markoffensiv inledd mot i Ukraina medan Putin rensar ut i det ryska försvarsministeriet.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Hör om vad Putin vill med gripandena inom det ryska försvarsministeriet. Dessutom om varför försvarsministern får lämna sin post och kopplingar till ökända Wagnergruppen.

Samtidigt tränger ryska soldater in i den ukrainska Charkivregionen och förlänger fronten norrut. Alldeles intill den ryska offensiven, har vi med oss vår korrespondent Lubna El-Shanti.

I Georgien växer de alltmer våldsamma gatuprotesterna mot det ökande ryska inflytandet i landet. Rysslandskorrespondent Maria Persson Löfgren är där.

Medverkar gör också Jakob Hedenskog, analytiker vid Centrum för Östeuropastudier.

Manus: Programledare Fredrik Wadström och producent Marina Nilsson Malmström.

2024-05-16
Länk till avsnitt

Så vill Putin skrämma väst

Varningar sprider sig i Europa för ryska sabotageförsök. Samtidigt Putin svär presidenteden och signalerar ommöblering i regeringen.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Det är en överdådig sal som öppnar sig för Vladimir Putin när han ska svära presidenteden, för femte gången. I sitt tal målar han upp en ny värld. Samtidigt varnar europeiska säkerhetstjänster för ryska sabotageförsök i Europa. Hör om skrämseltaktik och Rysslands plan för världsordningen.

Carolina Vendil Pallin, forskningsledare för Rysslandsprogrammet vid Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI. Per Enerud, författare och tidigare Moskvakorrespondent för SVT. Ukrainakorrespondent Lubna El-Shanti.

Manus: Programledare Fredrik Wadström och producent Marina Nilsson Malmström

2024-05-09
Länk till avsnitt

Toppmilitären som kan efterträda Putins ?attackhund?

Kreml har inlett jakten på efterträdare till Putins man i Tjetjenien. Den utpekade tronarvingen lovar att inom några år krossa Nato.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Envisa rykten talar om att Ramzan Kadyrov, ledaren för krigshärjade Tjetjenien i södra Ryssland, är allvarligt sjuk.

Samtidigt har en av Kadyrovs närmaste män, ledaren för den ökända paramilitära Achmat bataljonen, utsetts att hålla tal på det ryska maktpartiet Enade Rysslands kongress och dessutom fått ett toppjobb inom ryska armén.

Hör om vad makten i Moskva måste hitta och varför man har ögonen på en möjlig efterträdare som deltagit i den storskaliga invasionen av Ukraina.

Jakob Hedenskog, analytiker vid Centrum för Östeuropastudier. Johanna Melén, Sveriges Radios tidigare Moskvakorrespondent. Radions Rysslandskorrespondent Maria Persson Löfgren Ukrainakorrespondent Lubna El-Shanti.

Manus: Programledare Fredrik Wadström och producent Marina Nilsson Malmström

2024-05-02
Länk till avsnitt

Putins attack efter USA:s besked

Tiotusentals ryska soldater försöker storma strategiskt viktig stad i östra Ukraina innan det amerikanska stödet når fram.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

I sex månader har Ukrainas president Zelenskyj varit tydligt med det pressande läget vid fronten. Nu är det amerikanska stödet på väg och samtidigt försöker upp emot 25 000 ryska soldater storma staden Tjasiv Jar i östra Ukraina.

Hör om var det ukrainska försvaret främst kommer använda stödet och hur det skulle gå att överraska Ryssland på slagfältet.

Överstelöjtnant Joakim Paasikivi, som undervisar på Försvarshögskolan. Johanna Melén, Sveriges Radios tidigare Moskvakorrespondent. Radions Rysslandskorrespondent Maria Persson Löfgren.

Manus: Programledare Fredrik Wadström och producent Marina Nilsson Malmström.

2024-04-25
Länk till avsnitt

Kriget ?dopar? den ryska ekonomin ? beskrivs som urstark

Rysk ekonomi växer samtidigt som väst försöker täppa till kryphålen i sanktionsnätet.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Det pratas om en allt mer stabil rubel och goda tillväxtsiffror för den ryska ekonomin. Är siffrorna som landet rapporterar tillförlitliga? Hur går det här till efter drygt två år av internationella sanktioner?

Hör om hur sanktionsbrytare ska stoppas, smuggling och var Ryssland skulle kunna vara ekonomiskt idag, utan sanktioner mot landet.

Torbjörn Becker, chef för Östekonomiska institutet vid Handelshögskolan i Stockholm. Maria Persson Löfgren Sveriges Radios Rysslandskorrespondent och Lubna El-Shanti, Ukrainakorrespondent.

Manus: Programledare Fredrik Wadström & producent Marina Malmström.

2024-04-18
Länk till avsnitt

Så vill Putin hämnas förödmjukande reträtt

Ryssland tvingades retirera från miljonstaden Charkiv. Nu pratar man i rysk tv om hur staden måste bombas sönder för att dra igång en rysk offensiv.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Putin kommer att vinna kriget om inte USA skickar utlovat stöd till Ukraina, säger den ukrainske presidenten, samtidigt som han kallar in fler soldater.

Vi är mer vana vid att höra Zelenskyj prata om att kämpa till siste man än att ens snudda vid tanken på nederlag. Hör om vad som ligger bakom utspelet.

Carolina Vendil Pallin, forskningsledare för Rysslandsprogrammet vid Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI. Johanna Melén, Sveriges Radios tidigare Moskvakorrespondent. Ukrainakorrespondent Lubna El-Shanti, på plats i Ukrainas huvudstad Kiev.

Manus: Programledare Fredrik Wadström och producent Marina Malmström.

2024-04-11
Länk till avsnitt

Nu tar Putins nya ?supervapen? plats i kriget

Ukrainska drönare spränger allt fler militärstrategiska mål djupt inne i Ryssland. Nu pratar ryska politiker återigen öppet om att inta Kiev.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Samtidigt har Ryssland utvecklat ett nytt mycket snabbt robotsystem som använts de senaste veckorna mot bland annat Kiev.

Överstelöjtnant Joakim Paasikivi, som undervisar på Försvarshögskolan. Lubna El-Shanti, Sveriges Radios Ukrainakorrespondent och Rysslandskorrespondent Maria Persson Löfgren.

Manus: Programledare Fredrik Wadström & producent Marina Malmström

2024-04-04
Länk till avsnitt

Konspirationsteorierna tar fart efter terrordådet i Moskva

Trots brist på bevis anklagas Ukraina av ryska företrädare för terrorattacken i Moskva den 22 mars då 137 människor dödades. Men ryktena växer samtidigt om rysk inblandning i dådet.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Den ryska regimen vill övertyga befolkningen om att det är väst och Ukraina som bär ansvaret för terrordådet. Desinformation pumpas ut trots en skriande brist på bevis och i kontrast med alla fakta som stödjer IS egen utsago att det var terroristorganisationen som låg bakom dådet.

Till och med Belarus diktator Alexander Lukasjenko har sagt att terroristerna var på väg till Belarus, inte Ukraina, men greps vid gränsen.

Följden är en ?pandemi i sociala medier?, där människor på olika sätt försöker hitta svar på vad som hänt.

Hör om detta och hur Vladimir Putin agerat vid andra stora terrordåd i Ryssland i dagens avsnitt.

Medverkande:

Maria Persson Löfgren, Rysslandskorrespondent

Johanna Melén, tidigare Moskvakorrespondent

Martin Kragh, författare och forskare vid Centrum för Östeuropastudier

Programledare: Fredrik Wadström

Producenter: Linda Aktén och Anna Pandolfi

2024-03-28
Länk till avsnitt

Så farligt är Putins Ryssland

Putin startar storkrig i Europa med budskapet till ryssarna om att hotet från väst är överhängande. Två år och 28 dagar senare drabbas Moskva av ett terrordåd som islamister tar på sig.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Efter att Vladimir Putin nyligen offentligt viftat bort varningen om ett stort terrordåd i Ryssland, inträffade ett av de blodigaste dåden under hans 25 år vid makten.

Samtidigt bedriver Putin ett storkrig i Europa och Ryssland planerar nu att skapa 16 nya brigader och 14 nya divisioner. Hör analys från överstelöjtnant Joakim Paasikivi, vad den upptrappningen ytterst kan innebära för Europa.

Den här veckan spelar vi in avsnittet inför publik under ?Poddfest?, med Stig Fredrikson med lång bakgrund av att bevaka Ryssland och Sovjetunionen. Överstelöjtnant Joakim Paasikivi från Försvarshögskolan, tillsammans med Sveriges Radios Lubna El-Shanti, Ukrainakorrespondent och Rysslandskorrespondent Maria Persson Löfgren.

Manus: Programledare Fredrik Wadström & producent Marina Nilsson Malmström.

2024-03-24
Länk till avsnitt

Så mycket hårdare blir Putins Ryssland efter valet

Ökad mobilisering och övervakning - det här väntar Ryssland efter att Putin än en gång utropat sig själv till president.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Enligt officiella statliga källor i Ryssland fick Vladimir Putin hela 87 procent av rösterna, i ett val som de flesta demokratiska stater dömt ut som riggat och illegitimt.

Samtidigt väntas flera impopulära beslut fattas i presidentvalets kölvatten, så som ökad mobilisering till anfallskriget i Ukraina och höjda skatter. Digitaliserad övervakning gör det också allt enklare för myndigheterna att kontrollera sina invånare. Hur mycket hårdare kan det ryska samhället bli under de kommande åren?

Under valnattens presskonferens valde Putin plötsligt att nämna den nu döda oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj vid namn, varför skedde detta just nu?

Medverkande:
Carolina Vendil Pallin, FOI
Maria Persson Löfgren, Sveriges Radios Rysslandskorrespondent
Johanna Melén, Sveriges Radios tidigare Moskvakorrespondent

Programledare: Fredrik Wadström
Producent: Linda Aktén

2024-03-21
Länk till avsnitt

Det ryska presidentvalets förlorare

Ryssland går till val men alla Putins utmanare vet att de är chanslösa. Därför väljer de att ändå ställa upp i valet.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Det är inte första gången en president ska väljas medan Ryssland befinner sig i krig. Hur påverkar det pågående ryska invasionskriget i Ukraina situationen när landet går till val i helgen?

?Vilka som ställer upp är egentligen oväsentligt?

Hör om spelet bakom det ryska valet, vad de på förhand uträknade presidentkandidaterna har att vinna på att ställa upp - och vad som kommer att krävas av den politiska ledare som en dag ska ta över efter Putin.

Medverkande:
Joakim Paasikivi, överstelöjtnant
Johanna Melén, Sveriges Radios tidigare Moskvakorrespondent
Maria Persson Löfgren, Sveriges Radios Rysslandskorrespondent

Programledare: Fredrik Wadström
Producent: Linda Aktén

2024-03-14
Länk till avsnitt

Svarta havets pärla hotas från flera håll

Ukrainska hamnstaden Odessa bombas av ryska drönare medan hotet ökar i närregionen.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Odessa har ibland kallats Svarta havets pärla men har också en strategisk betydelse i Ukrainas försvar mot den ryska invasionen. Redan 2014 fanns det uppgifter om att Ryssland hade planer på att inta staden och när den storskaliga invasionen startade i februari 2022 var den ett uttalat ryskt mål. Hittills har staden stått emot men den utsätts regelbundet för ryska robot- och drönarattacker mot både civila mål och den kommersiellt viktiga hamnen. Nu uttalar dessutom ryska politiker hot mot intilliggande Moldavien.

Medverkande:

Maria Persson Löfgren, Sveriges Radios Rysslandskorrespondent

Lubna El-Shanti, Svergies Radios Ukrainakorrespondent

Jacob Hedenskog, analytiker vid Centrum för Östeuropastudier

Programledare Fredrik Wadström, producent Lena Bejerot

2024-03-07
Länk till avsnitt

Den förryskade korrespondentens självrannsakan

Mångårige Moskvakorrespondenten Malcolm Dixelius känner sig förryskad efter mer än 50 års arbete med Ryssland. Nu har han skrivit en bok där han rannsakar sig själv.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Journalisten och författaren Malcolm Dixelius senaste bok heter ?Den förryskade svenskens bekännelser?. Den handlar om arbetet med journalistik i Sovjetunionen och i de självständiga stater som uppstod efter imperiets fall. Men boken är också en självrannsakan över den ryska identitet som författaren tillägnat sig genom årtionden och som nu blivit alltmer komplicerad i ljuset av det storskaliga ryska anfallskriget i Ukraina.

2024-02-29
Länk till avsnitt

Putins tystnad efter Navalnyjs död

Den ryska oppositionspolitikern Aleksej Navalnyjs död uppmärksammas världen över - men Putin tiger. Vad vill han signalera med denna tystnad?

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Aleksej Navalnyj kallades för Putins största hot. Omständigheterna kring hans död i ryskt fängelse diskuteras världen över samtidigt som Putin möter händelsen med total tystnad. Tidigare har Putin vägrat att ens nämna Navalnyj vid namn för att på så sätt signalera hans ringa betydelse.

Frågan är hur länge Putin kan stå emot omvärldens frågor och vilket fäste Navalnyjs änka, Julia Navalnaja kommer att få för den ryska oppositionen.

Martin Kragh, Östeuropaforskare vid Utrikespolitiska institutet

Johanna Melén, Sveriges Radios tidigare Moskvakorrespondent

Maria Persson Löfgren, Sveriges Radios Rysslandskorrespondent

Redaktion: Programledare Fredrik Wadström och producent Catarina Spåre Gustafsson

2024-02-22
Länk till avsnitt

Putins dolda budskap i kändisintervjun

Två timmar med Putins världsbild i uppmärksammad tv-intervju. Därför vill Putin nå ut till väst just nu.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Ryssland lider förluster i Svarta Havet och kan tvingas dra sin flotta längre bort från Ukraina. Tusentals människor dör i det ryska anfallskriget, både ukrainare och ryssar. Samtidigt nämner Vladimir Putin knappt det pågående kriget alls under den uppmärksammade tv-intervjun med före detta Fox-stjärnan Tucker Carlson. Hör varför och vad Putin egentligen vill förmedla till väst.

Carolina Vendil Pallin, forskningsledare för Rysslandsprogrammet vid Totalförsvarets forskningsinstitut.

Ekots Johanna Melén, tidigare Moskvakorrespondent.

Lubna El-Shanti, Sveriges Radios Ukrainakorrespondent.

Manus: Programledare Fredrik Wadström och producent Marina Nilsson Malmström.

2024-02-15
Länk till avsnitt

Kreml tiger om Putins försvunna toppgeneral

Putins överbefälhavare tycks försvunnen medan Zelenskyj har planer på att sparka sin ÖB.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Två rykten har på senare tid vuxit sig allt starkare: att den ukrainske överbefälhavaren ska få sparken och att den ryske överbefälhavaren är död.

I Ryssland sågs den ryska generalen Valeryj Gerasimov offentligt senast i slutet av december förra året. Sedan en rad ukrainska attacker mot ockuperade Krim i början av januari ryktas det att Gerasimov var där och att han dödats. Kreml har inte velat kommentera uppgifterna vilket har spätt på ryktena.

I Ukraina säger presidenten att han vill skaka om i det politiska och militära toppskiktet. Hör om vad det kan det få för effekt för det ukrainska försvarsinsatsen mot invasionen om den omåttligt populära militärledaren tvingas bort.

Hör Jakob Hedenskog, analytiker vid Centrum för Östeuropastudier. Lubna El-Shanti, Sveriges Radios Ukrainakorrespondent. Rysslandskorrespondent Maria Persson Löfgren.

Manus: programledare Fredrik Wadström och producent Marina Nilsson Malmström.

2024-02-07
Länk till avsnitt

Utmanaren kan förvandla Putins val till en mardröm

Utmanaren Boris Nadezjdin dömer ut invasionskriget i Ukraina som ett misstag och har redan samlat tillräckligt med röster för att delta i presidentvalet i mars.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Över hela Ryssland har människor köat i sträng kyla för att ge politikern Boris Nadezjdin sin röst och därmed en plats i det kommande valet.

Med Nadezjdin som utmanare får Putin problem. Valet skulle plötsligt förvandlas till en form av öppen opinionsmätning om invasionskriget.

I ryska presidentval brukar det finnas kandidater som egentligen bara är med för att ge sken av att det finns en debatt i landet fast kandidaterna själva är extremt lojala med den sittande makten.

Samtidigt ser Nadezjdin ut att överraska genom ett brett stöd över hela landet redan nu.

Hör också om det nedskjutna transportplanet i Belgorodregionen och korruptionsskandalen inom det ukrainska försvarsministeriet. Tiotals miljoner dollar som skulle gått till inköp av vapen och ammunition till den ukrainska armén har stulits.

Överstelöjtnant Joakim Paasikivi, som undervisar på Försvarshögskolan. Johanna Melén, utrikesreporter på Ekot och radions tidigare Moskvakorrespondent. Maria Persson Löfgren, Sveriges Radios Rysslands korrespondent.

Manus: programledare Fredrik Wadström och producent Marina Nilsson Malmström

2024-01-31
Länk till avsnitt

Ryska militären riskerar bensinstopp efter attack mot oljedepå

Ryska oljelager brinner efter ukrainska drönarattacker när den asymmetriska krigföringen blir allt vanligare.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Hör om hur den ryska militären kan komma att påverkas av att flera ryska oljeanläggningar bombats av Ukraina, som den viktiga ryska exporthamnen vid Östersjön, Ust-Luga nära Sankt Petersburg. Gastankar exploderade och brandmän täckte stora cisterner i släckningsskum. Samtidigt kommer rapporter om att Ryssland ställer i ordning allt fler skyddsrum för befolkningen.

Sanktionerna biter i Ryssland, men kryphål finns alltid. Hör om hur Ryssland tar sig förbi en del av sanktionerna men också tvingas använda gammal och misskött ammunition från Nordkorea.

Moskva skakas av protester i Basjkortostan i sydvästra Ryssland, där röster höjs mot bland annat kriget och metoderna för rekrytering till den ryska armén.

Magnus Christiansson, universitetslektor på Försvarshögskolan.
Torbjörn Becker, chef för Östekonomiska institutet vid Handelshögskolan i Stockholm. Sveriges Radios Rysslandskorrespondent Maria Persson Löfgren.

Manusproduktion: Programledare Fredrik Wadström och producent Marina Nilsson Malmström.

2024-01-25
Länk till avsnitt

Protester i Ryssland efter Putins värmeflopp

Nedisade trapphus i ryska städer medan Putins vapenfabriker går varma.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Det kommer rapporter från olika delar av Ryssland där folk värmer sig utomhus vid öppna eldar. Uppvärmningen av husen och varmvattnet försvunnit mitt i den stränga vinterkyla. Det delas protestfilmer från de boende, med vädjan till president Putin om att hjälpa dem.

Samtidigt som det sprids mobilfilmer med istappar i trappuppgångar eftersom infrastrukturen är så pass eftersatt, har Ryssland ställt om till krigsekonomi, där alla intäkter ska gå till invasionen av Ukraina. Bland det dyraste som de ryska flygvapnet har är radarspaningsplanet A-50 och ett av dessa ska ha skjutits ned häromdagen. Ett sådant plan beräknas vara värt upp mellan 3 och 4 miljarder svenska kronor och används bland annat för att koordinera ryska robotattacker mot ukrainska städer.

Hör hur ryssar får ihop det ibland knappa vardagslivet med massiva ekonomiska och mänskliga insatser i krigföringen.

Stig Fredrikson, journalist och författare med lång erfarenhet av Ryssland och Sovjetunionen.
SR:s Ukrainakorrespondent Lubna El-Shanti, på länk från västra Ukraina.
Ekots Johanna Melén, radions tidigare Moskvakorrespondent.

Manusproduktion: Programledare Fredrik Wadström och producent Marina Nilsson Malmström.

2024-01-18
Länk till avsnitt

Ryska stridsflyg utslagna ? så vill Putin slå tillbaka

Flera ryska militära mål utslagna medan Rysslands robotar och drönare regnar över ukrainska städer.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Under de senaste veckorna har Rysslands krig i Ukraina rasat vidare med dramatiska nyheter nästan dagligen. Med bara dagar kvar av förra året sänkte Ukraina ett ryskt landstigningsfartyg i hamnen i Feodosija på östra delen av Krimhalvön. Ett par dagar tidigare ska Ukraina ha skjutit ned tre ryska stridsplan över Chersonregionen alldeles norr om Krim.

Några dagar in på det nya året kom uppgifter från den ukrainska flygvapenchefen att Ukraina bombat en rysk flygbas i staden Saky på Krim.

Samtidigt skruvar Ryssland upp intensiteten i bombräderna över Ukrainska städer. Hör om hur Ukrainas framsteg påverkar Rysslands krigföring.

Medverkar gör Sveriges Radios Rysslandskorrespondent Maria Persson Löfgren. Lubna El-Shanti, radions Ukrainakorrespondent. Johanna Melén, tidigare Moskva korrespondent.

Manusproduktion: Programledare Fredrik Wadström och producent Marina Nilsson Malmström.

2024-01-11
Länk till avsnitt

De är på plats vid fronten

Minor, lera och skyttegravar så ser vardagen ut för soldater, sjukvårdare och reportrar, vid fronten.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Sedan Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina har journalisten Alex Voronov rest genom landet för att rapportera från den ukrainska fronten för Liberala Nyhetsbyrån. Hör honom berätta om en middag som tog en olycksbådande vändning, lyxbilsinköp i brinnande krig och om en ukrainsk självbild i förändring.

Hör också om boken där Alex Voronov följer tre svenska volontärer som tagit sig till Ukraina för att hjälpa människor på flykt ? eller till och med strida. Vad är det med kriget i Ukraina som får svenskar att engagera sig på det här sättet, hur skiljer sig hjälpinsatserna i Ukraina mot dem i andra konflikter och hur utmanas journalistrollen när det handlar om liv och död?

Programledare: Fredrik Wadström
Producent: Anna Roxvall

2024-01-04
Länk till avsnitt

Sanktioner och granater ? frågepodd om ryska anfallskriget

Rysslands anfallskrig mot Ukraina fortsätter väcka frågor så också bland våra lyssnare och i det här avsnittet sätter vår expertpanel tänderna i några av dem.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Varifrån får ryska soldater sin stridsmoral? Hur vanligt är det med ukrainska desertörer? Varför sätter inte FN in fredsbevarande styrkor på gränsen mellan Ukraina och Belarus om nu president Lukasjenko är så orolig, och hur bra funkar de där sanktionerna mot Ryssland egentligen? Hör om lyxbilar med elfel, segerparader utan något att fira och säkerhetshot lika sannolika som en attack från mars.

Dessutom tipsar lyssnaren Jörgen i Göteborg om spännande forskning från Totalförsvarets forskningsinstitut, om hur ett väderfenomen kan ha hjälpt ukrainarna att sänka robotkryssaren Moskva förra året.

Medverkande: Joakim Paasikivi, överstelöjtnant, Stefan Ingvarsson, analytiker vid Centrum för Östeuropastudier på UI och Maria Persson Löfgren, Sveriges Radios Rysslandskorrespondent.
Programledare: Fredrik Wadström
Producent: Anna Roxvall

2023-12-28
Länk till avsnitt

Putin kan ha försagt sig om ryska förluster

Presidenten avslöjar i direktsändning Rysslands stora förluster i invasionen av Ukraina.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Hör om hur dödstalen påverkar makten i Kreml och om oron som spridit sig efter uppgifter från den amerikanska tankesmedjan ISW (Institute for the Study of War) om att Ryssland kan vara på väg att förbereda för ett krig mot NATO.

Dessutom hur Ukraina nu kan börja förhandla med EU om medlemskap.


Magnus Christiansson, universitetslektor på Försvarshögskolan. Fredrik Wesslau, tidigare biträdande chef för EU-missionen i Ukraina. Nu på Centrum för Östeuropastudier i Stockholm. Maria Persson Löfgren, Sveriges Radios Rysslandskorrespondent.

Manusproduktion: Programledare Fredrik Wadström och producent Marina Nilsson Malmström.

2023-12-21
Länk till avsnitt

Paasikivi: Därför kan Ryssland inte dominera Svarta havet

Vintern är här och den ryska invasionen i Ukraina är inne i en ny fas.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Hör om varför Ryssland inte kan dominera Svarta Havet men också om hur soldaterna vid fronten nu använder sig av vintern.

Dessutom om vapenleveranserna, stridsflygplanen och hur de amerikanska republikanerna som tvekat kring ekonomiskt stöd till Ukraina vaknade till när Moskva började prata om framgångar.

Medverkar gör överstelöjtnant Joakim Paasikivi, som undervisar på Försvarshögskolan. Sveriges Radios Rysslandskorrespondent Maria Persson Löfgren. Lubna El-Shanti, Sveriges Radios Ukrainakorrespondent.

Programledare: Fredrik Wadström
Producent: Marina Nilsson Malmström

2023-12-14
Länk till avsnitt

Putin rustar för utnötningskrig

Putin utökar den ryska armén samtidigt som inresande utlänningar kan tvingas svära lojalitet mot Ryska Federationen.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Hör forskarna Martin Kragh och Gudrun Persson, och korrespondent Lubna El-Shanti, om den största utmaningen för den ryska krigföringen och varför den ryska armén måste utökas.

Hör även om dokumentet som utlänningar kan komma att tvingas skriva på för att komma in i Ryssland. Blir det verklighet krävs full lojalitet och betyder stopp för kritik.

Medverkande: Martin Kragh, Östeuropaforskare vid Utrikespolitiska institutet. Gudrun Persson, forskningsledare på Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI). Lubna El-Shanti, Sveriges Radios Ukrainakorrespondent.

Programledare: Fredrik Wadström
Producent: Marina Nilsson Malmström

2023-12-07
Länk till avsnitt

Därför beskriver Putin sitt krig som en tragedi

Inför världens ledare talar Putin om kriget som en tragedi, som någon borde stoppa. Samtidigt förbereder sig ukrainarna för en kall krigsvinter med ryska robotattacker.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Hela poddens redaktion är i Kiev, Ukraina. Hör Anna-Lena Laurén, Dagens Nyheters korrespondent i Ukraina. Fredrik Wesslau, tidigare biträdande chef för EU-missionen i Ukraina och nu på Centrum för Östeuropastudier. Maria Persson Löfgren, korrespondent på Sveriges Radio med flera årtiondens erfarenhet av att rapportera från Ukraina.

Programledare: Fredrik Wadström
Producent: Marina Nilsson Malmström

2023-11-30
Länk till avsnitt

PODDTIPS: Radiokorrespondenterna Mellanöstern

Nu finns en podd för dig som vill följa konflikten mellan Israel och Hamas. Lyssna på vår systerpodd Radiokorrespondenterna Mellanöstern med Cecilia Uddén och Johan Mathias Sommarström.

2023-11-28
Länk till avsnitt

På plats i Ukraina: Här startade första motoffensiven

Hemsnickrade barrikader, brinnande bildäck och tältläger på Kievs största torg. Den politiska jordbävningen hade startat - och den pågår än idag.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Hör om varför president Volodymyr Zelenskyj nu står här i Kiev, på torget och kallar just det här för Ukrainas första motoffensiv.

Det här avsnittet görs från Kiev, Ukraina, Majdantorget. Hör Sveriges Radios korrespondent Maria Persson Löfgren, som gick runt bland barrikaderna på torget berätta om hur presidenten till slut flydde i helikopter till Ryssland. Hör också korrespondent Lubna El-Shanti om hur det plötsligt dök upp inbussade motdemonstranter och Volodymyr Senatovskyi som själv deltog i protesterna.

Programledare: Fredrik Wadström
Producent: Marina Nilsson Malmström

2023-11-22
Länk till avsnitt

Talet som väcker konspirationsteorier om Putin

Efter att Putins närmaste man höll tal om presidentens betydelse i den ryska historien fylldes internet av konspirationsteorier.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Nikolaj Patrusjev, före detta chef för den ryska säkerhetstjänsten FSB, och sekreterare i Rysslands säkerhetsråd är en gammal vän med Vladimir Putin. I talet från Patrusjev räknade upp alla goda egenskaper Putin hade som ledare när han kom till makten och hur det har vänt utvecklingen i Ryssland i vad han beskriver som den allra bästa riktning.

Hör om varför den här bilden av Putin presenteras just nu och om ryktesfloden som talet öppnade för.

Hör Hugo von Essen analytiker vid Centrum för Östeuropastudier, Sveriges Radios Rysslandskorrespondent Maria Persson Löfgren och överstelöjtnant Joakim Paasikivi, som undervisar på Försvarshögskolan.

Programledare: Fredrik Wadström
Producent: Marina Nilsson Malmström

2023-11-16
Länk till avsnitt

Så vill världen få slut på den ryska invasionen

Natochefen pratar om förhandlingsbordet, politiker i Europa pratar om krigströtthet.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Vapenleveranser är vägen för att skapa en stark utgångspunkt i fredsförhandlingar, menar Natos generalsekreterare. Andra ser läget från motsatt håll, ju färre vapen desto färre dödas.

Samtidigt beskriver europeiska politiker en krigströtthet, medan ukrainare ställer sig frågan hur länder som lever i fred kan tröttna före ukrainarna själva.

Medverkande: Lubna El Shanti, Sveriges Radios Ukrainakorrespondent. Jakob Hedenskog, analytiker vid Centrum för Östeuropastudieranalytiker. Överstelöjtnant Joakim Paasikivi, som undervisar på Försvarshögskolan.

Programledare: Fredrik Wadström
Producent: Marina Nilsson Malmström

2023-11-09
Länk till avsnitt

Den ansiktslösa torpeden bakom Putins dolda krig

Han pekas ut som Putins torped och kopplas samman med giftattacker, sprängningar och det störtade Wagnerplanet. Hör om general Andrej Averjanov och Rysslands långdragna skuggkrig.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Strålkastarljuset riktas allt mer mot specialenhet 29155 inom den ryska militära säkerhetstjänsten, efter medieuppgifter om dess inblandning i den flygkrasch som dödade Wagnerledaren Jevgenij Prigozjin i slutet av augusti. Detta är bara en av många uppmärksammade attacker utomlands som GRU-enheten misstänks ligga bakom, så vilken funktion i det ryska skuggkriget har den här sortens operationer? Och vem är han ? den tidigare så okända general Andrej Averjanov ? som leder 29155?

Flygplatsstormningen i Dagestan

Hör också om stormningen av en flygplats i ryska delrepubliken Dagestan, där en aggressiv folkmassa samlades för att ge sig på judar som kom med ett plan från Tel Aviv. I vilken kontext sker attacken, och kan vi vänta oss fler, liknande händelser?

Medverkande: Överstelöjtnant Joakim Paasikivi, Försvarshögskolan och Sveriges Radios Rysslandskorrespondent Maria Persson Löfgren.

Programledare: Fredrik Wadström
Producent: Anna Roxvall

2023-11-02
Länk till avsnitt

Så ska ukrainska barn bli ryska patrioter

Tusentals ukrainska barn bortförda till Ryssland. Så ska de bli ryska patrioter.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Ryska myndigheter påstår att barn från Ukraina räddas undan kriget och att de får den bästa patriotiska fostran i Ryssland.

Hör om vad de barn som skulle på sommarkollo och istället hamnade i omskolningsläger. Nu har några återvänt och kan berätta om tiden i Ryssland.

Det finns också de fall där ukrainska föräldrar åkt till Ryssland för att ta tillbaka sina barn.

Medverkande: Stefan Ingvarsson, analytiker vid Centrum för Östeuropastudier. På plats i Kiev finns Ukrainakorrespondent Lubna El-Shanti. Sveriges Radios Rysslandskorrespondent Maria Persson Löfgren.

Programledare: Fredrik Wadström
Producent: Marina Nilsson Malmström

2023-10-26
Länk till avsnitt

Länderna bakom vapenkapplöpningen mellan Ryssland och Ukraina

Utsmugglade iranska vapen beslagtas av USA och skickas till Ukraina medan Ryssland får drönare från Kina och ammunition från Nordkorea

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

I en spektakulär aktion förra året bordade amerikanska soldater ett skepp utanför Omans kust och hittade iranska vapen på väg till Huthi-rebellerna i inbördeskriget i Jemen. USA beslagtog vapnen från Iran för att de bröt mot ett FN-embargo mot vapenleveranser till Jemen. Nyligen bestämde USA sig för att skicka ammunitionen som beslagtogs vid tillslaget, över en miljon patroner, till Ukraina för att förstärka den ukrainska armén i kampen mot den ryska invasionen.

Det kommer också rapporter om att Ukraina börjat använda det amerikanska ballistiska robotsystemet ATACMS mot ryska mål på ockuperade områden i östra och södra Ukraina.

Hör om hur kapplöpningen om vapenleveranser till både Ryssland och Ukraina skruvas upp för varje månad. Iran och Nordkorea stöder på olika sätt Ryssland och nu verkar också Kina finnas med i bilden. Ukraina har en rad länder på sin sida med USA och flera EU-länder i spetsen.

Medverkande:

överstelöjtnant Joakim Paasikivi, som undervisar på Försvarshögskolan.

Charlotta Rodhe, biträdande chef på Centrum för Östeuropastudier vid Utrikespolitiska Institutet.

Torbjörn Becker, chef för Östekonomiska institutet vid Handelshögskolan i Stockholm.

Programledare: Fredrik Wadström

Producent: Marina Nilsson Malmström

2023-10-19
Länk till avsnitt

Så håller Putin kriget ifrån sig

Stödet för kriget i Ryssland tycks vackla men Putins popularitetssiffror är starka.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

En av förklaringarna till det ryska anfallet mot Ukraina var att Putin behövde ett patriotiskt projekt eftersom hans popularitet dalade i de statliga ryska opinionsmätningarna. Nu säger den officiella ryska statistiken att majoriteten av ryssarna inte aktivt stöder kriget men Putins siffror ligger ändå högre än för några år sedan.

Hör om hur Putin lyckas hålla isär sitt ledarskap med hur det går för den ryska invasionen i Ukraina.

Dessutom om den ryska ledarens spekulationer kring flygkraschen i augusti där Jevgenij Prigozjin och delar av ledningen för den paramilitära Wagnergruppen dog.

Hör också om hur det ryska invasionskriget i Ukraina påverkas av utvecklingen mellan Israel och Palestina.

Medverkande:
Gudrun Persson, forskningsledare på Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI). Stig Fredrikson, journalist och författare med lång erfarenhet av Ryssland. Rysslandskorrespondent Maria Persson Löfgren.

Tekniker: Linus Sjöholm
Programledare: Fredrik Wadström
Producent: Marina Nilsson Malmström

2023-10-12
Länk till avsnitt

Ryssland firar trots uteblivna segrar

Ryssland hävdar anslutning av fyra Ukrainska territorier - Armenien har skrivit under Romfördraget och håller EU:s enighet om stöd till Ukraina?

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

På Röda Torget i Moskva firades nyligen den påstådda anslutningen av fyra ukrainska territorier, fastän de fortfarande inte är under rysk kontroll. Mängder av svajande flaggor ramade in scenen men huvudpersonen saknades, president Vladimir Putin dök inte upp. Hör om vad det skickar för signaler och om vad Ryssland gör i de ockuperade områdena för att vinna över befolkningen.

Efter cirka 30 år har FN skickat en delegation till Nagorno-Karabach, varifrån över 100 000 armenier just flytt över gränsen till Armenien.

Samtidigt valde Armenien att skriva på Romfördraget och därmed bli en del av den internationella brottmålsdomstolen i Haag. Ryssland kritiserar Armenien för detta eftersom Vladimir Putin är efterlyst av domstolen för krigsbrott i Ukraina.

Parlamentsvalet i EU-landet Slovakien vanns av ett parti som historiskt stått Kreml nära. Hör om vad det kan innebära för enigheten inom EU för stödet till Ukraina.

Medverkande:

Stefan Ingvarsson, analytiker vid Centrum för Östeuropastudie

Överstelöjtnant Joakim Paasikivi, Försvarshögskolan

SR:s Rysslandskorrespondent Maria Persson Löfgren

Programledare Fredrik Wadström

2023-10-04
Länk till avsnitt

Så stressat är Ryssland av högkvarter i lågor

Ukraina pekar ut genombrott vid fronten medan ryska Svarta havsflottans högkvarter brinner.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Vladimir Putin ska ha gett den ryske försvarsministern en deadline för att återta det militära initiativet i Ukraina, enligt den amerikanska tankesmedjan ISW i ny rapport.

Hör om de genombrott Ukraina pekar på i söder, samtidigt som ryska Svarta havsflottans högkvarter på Krim träffats av kryssningsrobotar.

Dessutom blossar en gammal konflikt upp söder om Ryssland, trots att landet ser sig som en stabiliserande faktor i regionen.

Medverkande: Jakob Hedenskog, analytiker vid Centrum för Östeuropastudier. Överstelöjtnant Johan Huovinen, lärare vid Försvarshögskolan. Lubna El-Shanti, Sveriges Radios Ukrainakorrespondent, på plats i Ukraina.

Tekniker: Fabian Begnert
Programledare: Fredrik Wadström
Producent: Marina Nilsson Malmström

2023-09-28
Länk till avsnitt

Ukrainas dom ? då tar Putins krigsresurser slut

I en internationell tidning drar Ukrainas militära säkerhetschef slutsatsen att Ryssland har militär kapacitet för högst två år till.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Hör överstelöjtnant Joakim Paasikivi, som undervisar på Försvarshögskolan och Sveriges Radios Rysslandskorrespondent Maria Persson Löfgren om varför han drar de slutsatserna.

Tekniker: Linus Sjöholm
Programledare: Fredrik Wadström
Producent: Marina Nilsson Malmström

2023-09-21
Länk till avsnitt

Putins fäste i Svarta havet attackerat

Världens ögon skiftar fokus från fronten mot Svarta havet efter ukrainsk robotattack mot Krim.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Natten till onsdagen genomförde Ukraina en stor attack mot en militär anläggning i hamnstaden Sevastopol på den ryskockuperade Krim-halvön.

Hör överstelöjtnant Johan Huovinen, lärare vid försvarshögskolan. Ekots ekonomikommentator Kristian Åström som precis kommit hem från en topphemlig konferens i Kiev med bland andra Zelenskyj. Sveriges Radios Rysslandskorrespondent Maria Persson Löfgren och Lubna El-Shanti, radions Ukrainakorrespondent.

Tekniker: Fabian Begnert
Programledare: Fredrik Wadström
Producent: Marina Nilsson Malmström

2023-09-14
Länk till avsnitt

Nya försvarsministern ? en direktsignal till Putin

Den nya Ukrainska försvarsministern är från Krim. Utnämningen är en stark signal om att Ukraina inte kommer förhandla om ockuperad mark.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Rustem Umjerov, 41, är en doldis för allmänheten men i det politiska toppskiktet. Han har tidigare medverkat i fredssamtal med Ryssland tillsammans med den nu sparkade försvarsministern, ett tillfälle då Umjerov rapporteras ha blivit förgiftad.

Den förra försvarsministern fick sparken för vinterjackor som inte tålde kyla, men har också hyllats för att lyckats få vapensystem från väst. Hör om hur relationerna till väst nu påverkas.

Medverkande: Jakob Hedenskog, analytiker vid Centrum för Östeuropastudier. Sveriges Radios Rysslandskorrespondent Maria Persson Löfgren.

Tekniker: Elin Hagman
Programledare: Fredrik Wadström
Producent: Marina Nilsson Malmström

2023-09-07
Länk till avsnitt

Putins militärer försvinner en efter en

I Ryssland försvinner de från kriget en efter en. Wagnerledaren död, generalen avskedad, militären som startade kriget fängslad.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Hör om General Surovikin, som förra hösten ledde de ryska styrkorna men avskedades i förra veckan från det ryska flygvapnet. Varför spekuleras det nu öppet i statlig propaganda-tv om Surovikins eventuella död?

Militären och säkerhetsagenten Igor Girkin, som var med och startade den ryska invasionen 2014, sitter i fängelse sedan i juli. Ledaren för ryska paramilitära Wagnergruppen, Jevgenij Prigozjin, död i flygkrasch i förra veckan och begravdes han under stort hemlighetsmakeri.

Hör om vad som händer med militärerna som tagit sig ton och vad som väntas bli nästa steg. Medverkar gör Gudrun Persson, forskningsledare på Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI). Överstelöjtnant Joakim Paasikivi, som undervisar på Försvarshögskolan. Lubna El-Shanti, Sveriges Radios korrespondent på plats i Ukraina.

Tekniker: Monika Bergmark
Programledare: Fredrik Wadström
Producent: Marina Nilsson Malmström

2023-08-31
Länk till avsnitt

PODDTIPS: Dagens Eko om Prigozjins sista månader i livet

Fredrik Wadström från Radiokorrespondenterna Ryssland gästar podden Dagens Eko, och berättar om Wagnerledaren Jevgenij Prigozjins liv den sista tiden före flygkraschen som tog hans liv.

2023-08-25
Länk till avsnitt

Så kan kriget i Ukraina nå ett slut | Radiokorrespondenterna live

Rysslands storskaliga invasion av Ukraina har nu pågått i ett år och 139 dagar. Hör Sveriges Radios korrespondenter i ett samtal från Kulturhusets stora scen.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Medverkande: Lubna El-Shanti, Ukrainakorrespondent, Maria Persson Löfgren, Rysslandskorrespondent, Samuel Larsson, Polenkorrespondent och Carina Holmberg, korrespondent i Baltikum.

Programledare: Fredrik Wadström

Producent: Marina Nilsson Malmström

2023-08-22
Länk till avsnitt

Putins strategi ? bli en man av folket

Putin tycks ha lämnat sin isolering, nu syns han krama jublande folksamlingar. Samtidigt hägrar ett presidentval.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Den senaste tiden har omvärlden fått se en annan sida av Vladimir Putin. På bilderna sitter han inte längre långt ifrån sina gäster vid enorma mötesbord i storslagna salar. Nu ser vi honom istället i pussa, krama och ställa upp på selfies. Hör om vad det är för bild som han vill ge av sig själv och varför.

Gudrun Persson, forskningsledare på Totalförsvarets forskningsinstitut. Maria Persson Löfgren, Rysslandskorrespondent nyss hemkommen från Moskva. Överstelöjtnant Peter Lidén, som undervisar på Försvarshögskolan.

Tekniker: Jakob Gustavsson
Programledare: Eriks Mårtensson
Producent: Marina Nilsson Malmström

2023-08-17
Länk till avsnitt

Därför hetsar Wagnergruppen mot Polen

Polens luftrum har kränkts av militär från Belarus, där den paramilitära Wagnergruppen tränar Belarus soldater. Samtidigt kommer varningar om att inte ta kränkningen lättvindigt.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

"Vi kommer vi göra den belarusiska armén till den näst bästa i världen". Det säger den ryska ledaren för den ökända Wagnergruppen från en Belarusisk militärbas, dit gruppen placerats efter sitt uppror mot Moskva.

I Ryssland slår Vladimir Putin allt hårdare mot sina kritiker, i efterspelet av Wagnergruppens uppror. Samtidigt slipar Ukraina på en fredsplan, som storspelaren Kina verkar intresserad av, något som irriterar rejält i Ryssland.

Medverkande: Ekots Johanna Melén, tidigare Moskvakorrespondent. Fredrik Wadström, Ekots utsände i Ukraina. Överstelöjtnant Joakim Paasikivi, som undervisar på Försvarshögskolan.


Tekniker: Oskar Thor
Programledare: Erika Mårtensson
Producent: Marina Nilsson Malmström

2023-08-10
Länk till avsnitt

Därför ökar drönarattackerna mot Moskva

Drönare slår till mot Moskva och skapar oro. Samtidigt planerar Ryssland en ny drönarfabrik, trots sanktioner som pressat industrin. Vid fronten påstås kriget nu vara i ett nytt skede.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

På gatorna i Moskva är förödelsen efter drönarattackerna visserligen inte att jämföra med förödelsen i Ukraina, men kriget kommer allt närmare de ryssar som är långt från fronten.

När den senaste veckans attacker inträffade var Vladimir Putin inte där. Han var i St. Petersburg där han lovade bort enorma mängder gratis spannmål. Majoriteten av de inbjudna afrikanska länderna dök inte upp. Hör Torbjörn Becker, doktor i ekonomi, om hur vägen till inflytande i FN för Ryssland, skulle kunna gå via de afrikanska länderna.

Samtidigt vid fronten pågår den ukrainska motoffensiven, vars största utmaning just nu är minor.

Medverkande: Överstelöjtnant Joakim Paasikivi, som undervisar på Försvarshögskolan. Torbjörn Becker, ekonomie doktor vid Handelshögskolan i Stockholm med Östeuropa som specialområde. Fredrik Wadström, utsänd reporter i Kiev.

Tekniker: Joachim Persson
Programledare: Edgar Mannheimer
Producent: Marina Nilsson Malmström

2023-08-03
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.