55 avsnitt • Längd: 15 min • Månadsvis
Beyond Tomorrow är podden för dig som vill få insikt och praktisk vägledning inom digitalisering, kvalitetssäkring och effektivisering av era verksamhetsprocesser. Experter med många års branscherfarenhet delar med sig av både kunskap och inspiration. Vi pratar om trender, framgångar, utmaningar och lösningar inom Life Science, Energi, Processindustrin med mera – allt som behövs för att bidra till branschernas konkurrenskraft och framgång… imorgon and on and on.
The podcast Beyond Tomorrow is created by Plantvision AB. The podcast and the artwork on this page are embedded on this page using the public podcast feed (RSS).
I detta mini-avsnitt blickar vi framåt till Industrimässorna Öresund 2025 (21-22 maj, Mälmö) där vi kommer att live-sända vår podd under hela mässan. Linn Fransson och Lydia Söderlund berättar mer om mässan, de olika ämnen som kommer att diskuteras och hur du kan ta del av podden.
Besöker du mässan kan du lyssna live vid poddstudion som ligger nära entrén. Alla avsnitt kommer sedan att läggas upp direkt på poddkanalen ”Beyond Tomorrow – Framtidens Industri”, vilket innebär att du kan lyssna on-demand oavsett om du är med på mässan eller ej. Hitta och följ podden redan idag på Spotify och Apple Podcast. Du kommer även att kunna hitta alla avsnitt på poddkanalens hemsida https://beyondtomorrow-framtidens-industri.podbean.com.
Du får ta del av engagerande diskussioner med mässans talare, utställare och besökare – allt från nya trender inom industrin till heta ämnen som AI, digitalisering, hållbarhet, effektivisering och kompetensförsörjning, med mera.
Besök oss i vår monter E:17 om du vill prata om din organisations behov inom digitalisering och produktionseffektivisering. Vi kommer även att hålla två presentationer under mässan på NyTeknik Education Stage; "Digitalisering av produktion – Från designbord till modern fabrik" (21/5, kl 10.55) och "Ökad konkurrenskraft genom bättre spårbarhet, kvalitet och hållbarhet i produktionen" (22/5, kl 09.15). Vi ses och hörs i maj!
Inom pharma- och bioteknikvärlden är det viktigt med validering och testning för att säkerställa att produkter och processer uppfyller regulatoriska krav och högsta möjliga kvalitetsstandard. I det här avsnittet diskuterar Plantvisions Jessica Kjellberg och Kanar Mahmoud hur man går till väga för att validera och använda ett elektroniskt testverktyg inom GMP-miljöer. De ger dig även svaret på hönan och ägget-frågan vid införande av ett testverktyg – nämligen, kan man använda själva testverktyget för att validera testverktyget eller måste man ha en pappersprocess först?
I detta avsnitt bjuder Plantvisions Jessica Kjellberg och Katarina Stojanovic på värdefulla insikter till alla små företag och forskningsbolag som befinner sig i startgroparna för att utveckla sitt kvalitetssystem. När man startar en GMP-verksamhet, eller börjar med CE-märkning för en medicinteknisk produkt, kan det kännas både förvirrande och överväldigande med alla lagar och regelverk man måste följa. I dagens avsnitt får du svar på dina frågor! Vad behöver man tänka på när man sätter upp ett kvalitetssystem? Hur går man tillväga om man behöver ändra sina processer? Vad fyller inspektioner för roll och vad är egentligen skillnaden mellan interna och externa audits? Du får även en inblick i hur en extern audit från en myndighetsorganisation brukar gå till.
I detta avsnitt får Plantvisions Cecilia Jacobsson en pratstund med Janet Hoogstraate, PhD, som är CEO på NorthX Biologics. Janet är en framstående ledare inom den biofarmaceutiska sektorn med lång erfarenhet av alla utvecklingsfaser från tidig forskning till fullskalig produktion. De diskuterar tillverkning inom Life Science sektorn och djupdyker i de utmaningar men också möjligheter som svensk läkemedelsproduktion har. Bland annat får du höra om utmaningar med produktionsuppskalning för mindre företag, kompetensbehovet och hur vi kan attrahera nya talanger, teknikutveckling och användning av AI inom läkemedelstillverkning, samt regelverkets roll och regeringens strategi för Life Science.
I det här avsnittet samtalar Plantvisions Fredrik Arrigucci med Daniel Espinoza, forskare på Lunds Tekniska Högskola, om hur han och hans forskargrupp använder sig av digitala tvillingar för att stabilisera och effektivisera produktionen av biotekniska läkemedel. Vi diskuterar vad en digital tvilling faktiskt är och exemplifierar hur den kan användas.
Detta avsnitt är del 3 av 3 i vår poddserie om framtidens tillverkningsprocesser inom bioteknik. Lyssna även på avsnitt #49 och #50.
Cecilia Jacobsson på Plantvision fortsätter sitt samtal med professor Bernt Nilsson på Lunds Tekniska Högskola. I detta poddavsnitt delar Bernt med sig av sin kunskap kring kontinuerliga processer i bioteknisk produktion. Tillsammans djupdyker vi i hur ett nedströmsflöde kan göras mer kontinuerligt, vilka fördelarna är och de utmaningar som kan uppstå.
Detta avsnitt är del 2 av 3 i vår poddserie om framtidens tillverkningsprocesser inom bioteknik. Lyssna även på avsnitt #49 och #51.
I detta avsnitt samtalar Plantvisions Cecilia Jacobsson med Bernt Nilsson, professor på Lunds Tekniska Högskola, om hur matematiska modeller kan användas för att effektivisera bioteknisk produktion med fokus på vaccinproduktion. Vi diskuterar vad en matematisk modell är och hur man kan applicera dem för att effektivisera både produktion och att skala upp.
Detta avsnitt är del 1 av 3 i vår poddserie om framtidens tillverkningsprocesser inom bioteknik. Lyssna även på avsnitt #50 och #51.
I detta avsnitt får vi en inblick i innovationsmiljön ATMP 2030. Vad är ATMP 2030? Vilka aktörer är inblandade, och vilka utmaningar väntar ATMP-företag de kommande åren? För att få svar på dessa frågor har Plantvisions Karin Tördahl intervjuat Ewa Ellis från Karolinska Centrum för Cellterapi vid Karolinska Universitetssjukhuset. Ewa är även en del av kärnteamet för ATMP Sweden – det nationella nätverket för Sveriges verksamhet inom läkemedel baserade på gener, celler eller vävnadsteknik, klassade som Advanced Therapy Medicinal Products (ATMPs).
Vart är vi på väg? I det här avsnittet framtidsspanar våra experter Fredrik Arrigucci och Linn Fransson mot morgondagens processindustri. På vilka sätt kommer teknik och digitalisering kunna vara betydande faktorer i att öka företagens konkurrenskraft? Följ med beyond industri 4.0 och 5.0.
Robert Velén och Andreas Eriksson går igenom de utmaningar och lösningar som finns för att hantera all teknisk information kopplad till en processanläggning, både dokumentation och tekniska data. För många anläggningsägare är denna information utspridd på olika platser – från pappersarkiv till flera IT-system. Underhållspersonal spenderar ofta orimligt mycket tid på att söka efter och verifiera information inför olika åtgärder.
In this English-speaking episode of the podcast, Robert Velén interviews Mohamed Al Kadari, Vice President Global Business Development - Industrial IIoT at IFM. Mohamed uncovers the key factors to consider for anyone torn between cloud and on-premises solutions for their IIoT implementation. You’ll also find out how to “connect, transform, and gain insights” from your application data. Listen in and discover which option will best support your business objectives.
I detta avsnitt möts Andreas Eriksson och Christoffer Malm, medgrundare till Epicz lab med erfarenhet från svenska verkstadsindustrier med att utveckla och implementera digitalisering. Andreas och Christoffer diskuterar de svårigheterna det innebär när man har digitala system i sin produktion som inte är helt sammankopplade samt hur man genom ett innovativt sätt kan skapa en digital tvilling för hela sin fabrik och koppla data till den.
I detta avsnitt samtalar Fredrik Arrigucci med Günter Sand, Lean coach och tekniklärare på Göteborgs Tekniska College. Günter berättar närmare om hur projektet Production for Future ökar teknikintresset hos ungdomar. Projektet involverar flera organisationer, både skolor och näringsliv. Günter berättar även om hur elever på gymnasieprogram blir en del i att inspirera yngre elever till att bli mer teknikintresserade.
Andreas Eriksson och Sandra Mattsson, senior forskare från RISE, pratar om hur en alltmer digitaliserad industri skapar fantastiska möjligheter, men även utmaningar. Inte minst när det kommer till kompetensbrist och säkerhet hos personalen.
Slit- och slängmentaliteten är som bekant dåligt för miljön, men kan det även vara oekonomiskt? Christian Johnsson och Anders Andersson (Metrolog, Fagerberg) pratar tillsammans bland annat om vad industrin har att vinna på att gå från kortsiktigt till långsiktigt.
Missa inte när Henrik Widén, VD för Sustainability Circle, och Fredrik Arrigucci poddar om hur vi blir mer hållbara i våra verksamheter, med fokus på underhåll och produktion. De diskuterar även hur företag kan bli mer hållbara i sina anläggningar, tex kopplat till automation, produktion och innovation.
I detta avsnitt får vi besök av Kenneth Pettersson, IT-strateg och expert på miljöfarlig verksamhet på Naturvårdsverket. Kenneth brinner för spårbarhet och delar med sig av hur digitala lösningar kan revolutionera avfallssektorn – från att öka cirkulariteten till att bekämpa avfallsbrott. Vi dyker ner i hur teknik kan förhindra brott, som de i det ökända Think Pink-fallet, och skapa en säkrare och mer hållbar framtid för avfallshantering.
I det här avsnittet diskuterar Josef Forsman och Tanja Illic, CCO på GreenIron, möjligheterna att göra avfall från metall- och gruvindustrin till värdefulla råvaror och där CO2-utsläppen dramatiskt minskar. Tillsammans pratar de om framtidens gröna stålproduktion med CO2-fri värdekedja - hela vägen från malmbrytning till metalltillverkning.
Christian Johansson och Frederic Prothon, expert inom växtbaserad innovation samt PhD i livsmedelsteknik, diskuterar livsmedelsindustrins utmaningar och vilka nya teknologier som kan förändra framtidens livsmedelsproduktion - inte minst kopplat till miljö och hållbarhet.
Josef Forsman, Kevin Widlund (Lead OT Analyst, Truesec SOC) och Nicklas Keijser (Threat Research Analyst, Truesec) diskuterar hur ransomwareattacker idag har blivit ett reellt hot mot drift, tillgänglighet och personsäkerhet och att ett ”lyckat” angrepp kan slå ut hela den industriella miljön. Insikter om hur attackerna går till samt hur man, via tex analys kan detektera och stoppa dem.
I detta avsnitt pratar Lydia Söderlund med Niklas Henningsson från Defensify om varför OT-härdning är avgörande för industrins säkerhet. De går igenom vad OT-härdning innebär, varför företag inte alltid kan lita på sina systemleverantörers kompetens inom området, och varför IT-avdelningar inte räcker till för att hantera säkerheten. Dessutom får du som lyssnare insikter i hur rätt säkerhetsstrategi inte bara skyddar produktionen utan också skapar verkligt affärsvärde.
Lyssna in när Marcus Rickardsson och Axel Baur Siby, Säkerhetsexpert Phoenix Contact, pratar ett av kraven inom modern automation: en flexibel och kostnadseffektiv lösning för säkerhetskretsarna. Möjligheter när allt inte är helt specificerat från start, och sena ändringar med stora konsekvenser vill undvikas.
Nicole Safai möter Jiunn-Jer Sun, Senior Cyber Security Expert hos Phoenix Contact, i ett samtal om att IIoT-lösningar, tex datainsamling och remote access, är vitala i dagens industriella automations- och kontrollsystem. Men cyberhoten mot IIoT har eskalerat, så hur vet du om just din lösning håller måttet och hur säkrar du bäst ditt IIoT-aktiverade system?
I det här avsnittet får vi lyssna till Fredrik Arrigucci och Jonas Ivarsson, Professor i informatik, när de pratar om samspelet mellan AI och människan och de senaste innovationerna inom teknik. Även utmaningen med att utbilda framtidens specialister i en värld där AI hanterar allt mer blir ett ämne för diskussion.
Tekniken med AI går framåt i ett rasande tempo och hjälper oss människor med en mängd olika uppgifter. Och visst kan väl AI även hjälpa klimatet? Lyssna in när Marcus Rickardsson, tillsammans med Olof Mogren, senior forskare från RISE, diskuterar hur AI kan bidra till minskad påverkan på klimat och miljö.
I detta avsnitt samtalar Lydia Söderlund med Anders Bjurström, VD och medgrundare av AI-bolaget Tenfifty, om hur svenska företag kan bli mer hållbara med hjälp av AI och den fjärde industriella revolutionen. Anders delar konkreta exempel och tips på hur AI kan förbättra automation och flexibilitet i produktionen samt hur du kan accelerera hållbarhetsarbetet i din verksamhet.
I dagens avsnitt dyker vi ner i den snåriga djungeln av regulatoriska krav för medicinteknisk mjukvara. Vad behöver du tänka på under utvecklingen av din produkt? Vilka vanliga misstag bör du undvika? Och hur kan du säkerställa att din mjukvara uppfyller alla krav innan den når marknaden? Lyssna in när en av våra konsultchefer Sara Kyrkander samtalar med kollegan och ämnesexperten Gustav Hoppe som har många års erfarenhet av att arbeta med just medicinteknisk mjukvara. Gustav delar med sig av sina insikter om bland annat utvecklingsmetodik, mjukvaruarkitektur och cybersäkerhet samt ger praktiska råd om hur du navigerar bland de viktigaste regulatoriska kraven.
I detta mini-avsnitt blickar vi framåt till Scanautomatic och Process Teknik 2024 (8-10 oktober, Göteborg) där vi kommer att live-sända vår podd under mässans alla dagar. Linn Fransson och Cecilia Jacobsson berättar om de olika avsnitt som sänds och hur du kan ta del av podden.
Besöker du mässan kan du lyssna live vid poddstudion (bås #A03:31). Alla avsnitt kommer sedan att läggas upp direkt på poddkanalen ”Beyond Tomorrow – Process & Automation”, vilket innebär att du kan lyssna on-demand oavsett om du är med på mässan eller ej. Hitta och följ podden redan idag på Spotify och Apple Podcast. Du kommer även att kunna hitta alla avsnitt på poddkanalens hemsida https://beyondtomorrow-process-automation.podbean.com.
Du får ta del av engagerande diskussioner om hur man tillämpar teknik, automation och digitala verktyg för att förbättra och utveckla produktion och tillverkning. Ämnesområden kommer att täcka digitalisering och automation, hållbarhet, cybersäkerhet, AI och nya processtekniker för att nämna bara några. Allt detta med fokus på att ge dig som lyssnare en tydlig bild av vad som görs och kan göras i branschen idag.
Med stor sannolikhet kommer de flesta företag använda 5G-teknik inom deras produktion inom några år. I detta avsnitt diskuterar Micael Hermansson (Director Device Ecosystem, Ericsson) och Gary Troberg (Digitalisation Manager, ifm electronic AB) tillsammans med Plantvisions Fredrik Arrigucci varför och hur man kan utnyttja 5G i produktion. Ett stort fokus inom detta område ligger på hur man kan använda tekniken på ett sätt som inte riskerar att skapa säkerhetsproblem.
I detta avsnitt samtalar Plantvisions Filip Abrahamsson med Seyed Hosseini (Marknadschef på RISE och ansvarig för Additive Intelligence 4.0 mässan) om additiv tillverkning i underhållsbranschen. Vad är det egentligen? Hur kan man använda det inom underhåll? Du får även en nulägesanalys samt framtidsspaningar på vart additiv tillverkning är på väg.
I detta avsnitt samtalar Plantvisions Marcus Rickardsson och Robert Velén om olika digitala tvillingar, vad de innebär och hur de kan användas i underhållsarbetet. Bland många andra insikter får du även förståelse inom begreppet ‘Industrial Metaverse’ och hur det hänger ihop samt hur det relaterar till just digitala tvillingar.
I detta avsnitt får vi en pratstund med Patrik Forsberg (Driftchef på Lilla Edets kommun) och Peder Welin (Kundansvarig, Siemens AB, Digital Industries). De berättar om ett spännande projekt i Lilla Edets kommun där kommunen har valt att byta Scada-system på deras vatten- och avloppsanläggningar för att modernisera och uppfylla NIS2 - det nya EU-direktivet kring cybersäkerhet. I detta har de även valt att använda Siemens Edge som bland annat erbjuder predikativt underhåll med hjälp av AI.
I detta avsnitt samtalar Plantvisions Robert Velén och Fredrik Arrigucci om utbyte av teknisk data från leverantörer till anläggningsägare i samband med projekt. Underhåll är en av de stora mottagarna av data och där finns det många utmaningar då kedjan av parter är lång. Men inom området interoperabilitet finns det användbara lösningar i form av standarder och tjänster.
Idag är hotet om en cyberattack något som alla företag ställs inför. Hur väl förberedd är din organisation? I det här avsnittet Plantvisions cyberexperter Magnus Rosendahl och Joacim Örnhöjd delar med sig deras insikter om nuläget och utmaningarna kring cybersäkerhet. Bland annat diskuterar de hotbilden mot Sverige just nu, NIS2-direktivet och cyberhygien. De ger även exempel på åtgärder för OT-miljön, som MFA (multifaktorautentisering), segmentering och Zero Trust- strategi. Avslutningsvis får du tre användbara tips för att enkelt öka din organisations cybersäkerhet.
I det här avsnittet samtalar Plantvisions Robert Velén och Fredrik Arrigucci om hur AI, och framförallt maskininlärning, används i underhållsarbetet redan idag. Vad behöver man tänka på och vilka utmaningar, insikter samt spaningar ser Fredrik och Robert? Allt detta och lite till hinner Fredrik och Robert diskutera på bara tio minuter.
Sverige står inför en industrirevolution i samband med etableringen av storskalig batteriproduktion. I detta avsnitt samtalar Plantvisions Fredrik Arrigucci med Jon Bokrantz om vilka krav batteritillverkning ställer på produktionsteknik och hur man kan säkerställa driftsäkerhet, hållbarhet och konkurrenskraft i de nya batterifabrikerna. Jon Bokrantz är forskningsspecialist vid institutionen för industri- och materialvetenskap på Chalmers tekniska högskola. Hans forskning fokuserar på produktion och driftledning med särskild tonvikt på industriellt underhåll.
Artificiell Intelligens förändrar industrin. Hur kan AI användas i drift- och underhållsarbetet och hur gör man det på bästa sätt? I detta avsnitt samtalar Plantvisions Robert Velén med Ramin Karim, PhD, Professor eMaintenance & Industrial AI på Luleå Tekniska Universitet. Ramin delar med sig av sina kunskaper och ger en översiktlig bild av industriell AI samt dess roll i framtidens drift och underhåll.
I detta avsnitt samtalar Plantvisions Filip Abrahamsson med My Bergdahl som är näringspolitisk expert med ansvar för digital handel och standardisering på Teknikföretagen. Bland annat diskuterar de varför cybersäkerhet är så viktigt i dagsläget samt vilka EU-regler är på gång och vilka av dessa är viktigast för dig att hålla koll på. Detta och mycket mer får du ta del av i detta avsnitt.
I detta mini-avsnitt blickar vi framåt till Underhållsmässan 2024 (12-15 mars, Göteborg) där vi kommer att live-sända vår podd under mässans alla dagar. Magnus Severin, Linn Fransson och Filip Abrahamsson, som är experter inom produktion, underhåll och digital transformation, berättar om de olika ämnen som sänds och hur du kan ta del av podden. Besöker du mässan kan du lyssna live vid poddstudion (bås #A03:12, nära Entré 2). Alla avsnitt kommer sedan att läggas upp direkt på poddkanalen ”Beyond Tomorrow – Underhåll”, vilket innebär att du kan lyssna on-demand oavsett om du är med på mässan eller ej. Hitta och följ podden redan idag på Apple Podcast, Spotify eller Google Podcast. Du kommer även att kunna hitta alla avsnitt på poddkanalens hemsida https://beyondtomorrow-underhall.podbean.com. I vårt poddsamarbete med mässan kommer vi att ta Underhåll(ning) till nya nivåer – visst hörs vi väl?
I detta avsnitt fokuserar vi på beslutsstöd för anläggningseffektivitet. Magnus Severin, Senior Advisor på Plantvision, tillsammans med Linn Fransson guidar oss genom ett ämne som är ständigt aktuellt för företag som vill förbättra sin konkurrenskraft och lönsamhet. Bland annat diskuterar de hur man kan mäta sin anläggningseffektivitet och öka kapacitetsutnyttjandet, vilka nyckeltal man kan använda sig av, vilka andra fördelar som kommer med att mäta sin anläggningseffektivitet och vilka skillnader som finns mellan olika industrier. Magnus delar med sig av sin erfarenhet från 25 år inom svensk industri och ger insikter om viktiga framgångsfaktorer blandat med tips för hur man kan lyckas stödja strategiska långsiktiga mål samtidigt som man förbättrar anläggningens dagliga styrning. Du får även höra några inspirerande exempel som illustrerar hur OEE-nyckeltal har applicerats i verkligheten.
I detta avsnitt samtalar Filip Abrahamsson och Andreas Eriksson om sina egna erfarenheter och insikter från att jobba med underhåll. De berättar om sina upplevelser om hur man jobbar praktiskt som underhållsingenjör och driftingenjör. Frågor som diskuteras inkluderar bland annat: hur ser verkligheten ut, hur hittar man information, hur förbereder man inför ett underhållsarbete och hur kan digitalisering hjälpa vid underhållsarbete? De diskuterar även några av de lågt hängande frukterna som företag kan ta tag i för att ta nästa steg i sin digitaliseringsresa.
I detta avsnitt har vi en lite annorlunda vinkling på just digitalisering – nämligen hur digitalisering kan stödja manuell produktion. Det är allt vanligare att företag kopplar upp sina maskiner för att mäta till exempel tillgänglighet och produktivitet, samtidigt glöms ofta människorna samt de manuella momenten i produktionen, bort. Det finns fortfarande många verksamheter som lever kvar med pappersbaserad information för produktorder och kvalitetsrelaterade rutiner. I dagens avsnitt fokuserar våra experter Morgan Bodin och Thomas Bachinger på hur digitalisering av informationsflöde och manuella arbetsmoment kan hjälpa företag att öka sin effektivitet och höja sin kvalitetsnivå. De beskriver även några av de systemlösningar som finns till stöd och hur sådana lösningar kan implementeras i praktiken.
I detta avsnitt står Life Science i fokus då vi tar en närmare titt på ISPEs GAMP 5 riktlinjer för kvalitetssäkring av datoriserade system. Vad är GAMP 5? Hur kan man använda det på ett effektivt sätt inom sin verksamhet? Vad är nytt i den nya utgåvan GAMP 5 second edition’? Och hur kan man lära sig mer om GAMP 5? De som medverkar i avsnittet är Anna-Lena Mann, Affärsområdeschef för Plantvision Compliance, tillsammans med sina kollegor Gisela Gaeyner Persson som jobbar med strategisk affärsutveckling och Lina Stange, specialistkonsult inom validering och kvalitetssäkring av datoriserade system. Lyssna på våra experter när de utbyter erfarenhet och insikter över ett brett spektrum av områden inklusive det ökade fokus på leverantörer, trenden med molnlösningar och tjänsteleverantörer samt kravställning, riskbedömning, projektöverlämning, systemavveckling och nya utbildningsbehov.
I detta avsnitt fokuserar vi på processanläggningskonstruktion. Våra ämnesexperter Filip Abrahamsson och Robert Velén diskuterar de utmaningarna som kan uppstå när flera discipliner är inblandade i konstruktionsarbetet och jobbar i olika system. Hur håller man koll på all dokumentation och alla ändringar? Våra experter målar upp en bild av hur en optimal lösning kan se ut – där alla discipliner jobbar i ett och samma system som håller reda på all information, data och dokumentation. Ett system där man bara behöver mata in informationen en gång och där det finns full spårbarhet när ändringar görs. Filip och Robert diskutera även varför de tror start-ups och mindre bolag är mer benägen att använda sådana typer av lösningar jämfört med de stora och mer etablerade företagen.
I detta avsnitt utforskar ämnesexperterna Morgan Bodin och Claes Engman hur företag kan effektivisera sin produktionsstyrning med hjälp av digitalisering. De diskuterar de utmaningar många tillverkare stå inför idag, skillnader mellan diskret- och processtillverkning, exempel på hur AI kan tillämpas inom produktion, planering och synkronisering av produktionens aktiviteter, samt tips och råd för hur man kan lyckas med sin digitaliseringsresa.
Detta är det tredje avsnittet av tre där Cecilia Jacobsson tillsammans med ämnesexpert Per-Åke Södergren utforskar de senaste trenderna inom avancerad produktionsdataanalys. Fokus i detta avsnitt är prediktivt underhåll – mer specifikt hur maskininlärning (självlärande algoritmer) kan hjälpa dig att öka produktivitet och spara stora summor pengar genom tidiga varningar om potentiella produktionshaverier.
Detta är det andra avsnittet av tre där Cecilia Jacobsson tillsammans med ämnesexpert Per-Åke Södergren utforskar de senaste trenderna inom avancerad produktionsdataanalys. Fokus i detta avsnitt är multivariat analys – ett område där de senaste tekniska utvecklingarna har ökat användarvänligheten och gjort det enklare att släppa loss kraften i din data för att optimera olika produktionsprocesser.
Detta är det första av tre avsnitt där vi utforskar de senaste trenderna inom avancerad produktionsdataanalys. I detta avsnitt ger Cecilia Jacobsson tillsammans med ämnesexpert Per-Åke Södergren en introduktion på ämnet – vad är avancerad dataanalys egentligen, hur kan man nyttja det i sin produktion och vilka förutsättningar som krävs? I kommande avsnitt kommer vi att djupdyka i några specifika applikationer.
I detta avsnitt utforskar vi hur företag kan förenkla underhållsarbetet och öka sin anläggnings upptid genom kvalitetssäkrad hantering av data och dokumentation. Våra experter inom digitalisering av underhåll och anläggningsinformation, Robert Velén och Filip Abrahamsson, berättar om de vanligt förekommande utmaningarna som finns kring hantering av teknisk anläggningsinformation och hur de kan lösas med hjälp av en central databas för data och dokumentation.
I detta avsnitt fortsätter Cecilia Jacobsson och ämnesexpert Mikael Juretic deras diskussion om produktionsdatainsamling. Bland annat förklarar de hur du kan få ut det fulla värdet av din produktionsdata och vad du kan göra för att komma längre i din datainsamlingsprocess.
Detta är det första av två avsnitt där vi utforskar de senaste trenderna inom produktionsdatainsamling. Cecilia Jacobsson tillsammans med ämnesexpert Mikael Juretic guidar dig igenom ämnet och ger svar på frågorna som varför produktionsdatainsamling är så viktigt, vilka typer av produktionsdata finns och vad du behöver tänka på för att ta fram en optimerad lösning för just din verksamhet.
I detta avsnitt diskuterar Marcus Rickardsson och Robert Velén de olika typerna av digitala tvillingar som används i en modern produktionsanläggning. Primärt fokuserar de på användning och nytta av fyra typer av digitala tvillingar: 3D-modeller av anläggningar; Virtuell drift och simulering; Teknisk anläggningsinformation (Data & Document Management System); och ‘Data Historians’ (historisk produktionsinformation).
I det här avsnittet har vi fått en pratstund med Claes Engman, som har lång erfarenhet av digitalisering inom svensk industri. Claes delar med sig av de utmaningar tillverkande företag står inför idag och hur ett produktionsstyrningssystem (MES/MOM) kan stödja ett företags digitaliseringsresa. Vilka möjligheter finns, hur kommer man igång och vad behöver man sätta i fokus?
I det här avsnittet fokuserar vi på produktionsplanering. Linn Fransson gästas av Morgan Bodin och Lydia Söderlund, som tillsammans har lång erfarenhet av ämnet. Bland annat diskuteras planeringens påverkan på hela leveranskedjan, begränsningar med affärssystem och Excel och varför just möjligheten att kunna planera med hänsyn till faktisk kapacitet i produktionen är så viktigt.
I detta avsnitt intervjuar Linn Fransson en av Plantvisions affärsområdeschefer, Cecilia Jacobsson. Cecilia delar med sig av sina insikter kring förutsättningar för ett lyckat digitaliseringsprojekt och praktiska tips om hur man kommer igång. Bland annat diskuterar de läget i svensk tillverkningsindustri just nu, coronapandemins påverkan, vikten av att ta med människor i förändringsprocessen samt industritrender.
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.