75 avsnitt • Längd: 65 min • Månadsvis
Din Röst – En podd med rösten i centrum.
Hur ser vi på vår röst? Ett kommunikationsverktyg i livet och karriären, ett instrument, en demokratisk möjlighet?
Showbiz möter politik när Sanna Martin med gäster reflekterar kring samhällsfrågor, underhållning, politik, bildning, livsöden och utmaningar – ja, allt som ryms inom begreppet Röst!
Med folkkära profiler från såväl nöjesvärlden som politiken till forskning, journalistik, folkbildning, idrott, humor och sakkunniga inom olika områden lyfts frågor som på något sätt rör oss alla och uppmanar oss till att använda vår röst på olika sätt!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
The podcast Din Röst is created by Sanna Martin. The podcast and the artwork on this page are embedded on this page using the public podcast feed (RSS).
En röst som tar ansvar för att tala om psykisk ohälsa och som kämpar för ett inkluderande samhälle!
Föreläsaren, folkbildaren och instagramprofilen Henrik Wahlström fick diagnosen bipolär sjukdom när han var 24 år. Han hade jobb i tv-branschen och höll sin sjukdom hemlig i 12 år. Vad var det som gjorde att han öppnade upp kring det? Hur kan vi alla på ett bättre sätt prata med varandra om våra olikheter? Och hur är det att veta att man genom sin öppenhet räddat liv?
Vi pratar om hans diagnos och resa hittills, om skov av depression och hypomani, om att resursbrist i vården drabbar de svagaste, om julen, upp-och nerkampanjen, ambassadörsskapet för MIND och om hans instagramkonto som en megafon, med både trams och allvar.
Henrik vill genom detta konto opinionsbilda och synliggöra att saker är möjligt trots diagnos, att man kan ha ett bra liv. Bilden av människor med sjukdom måste breddas.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Han säger själv att han har gjort förvånansvärt få grejer för att ha hållit på i 30 år. Kristian Luuk tar oss med bakom kulisserna på Min Sanning och På spåret och delar med sig av hur det gick till när förfrågningar kommit, när tvivlet slår till och vad som gör en bra programledare.
Vi pratar om klassiska busringningar i Hassan, syskonrelationer, medialandskapet och public service, jobb som är svåra, att ta kritik och hur hans familjs flykt från Estland präglat honom.
Vad har ändrats under hans tid i offentligheten? Och vad har han för drömgäster? Och hur är det att förstå att ens sätt att intervjua faktiskt gör skillnad?
God lyssning!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Petra Nielsen - en ikon inom svensk musikalhistoria.
Med över 40 år på scenen är anekdoterna, lärdomarna och minnena många! Hör Petra berätta om uppväxten, kärleken till dansen, tiden som tonårsidol, nedslag på West End och på Broadway under 9/11 med mycket mera.
Vad händer när kroppen belastas hårt, när rösten inte lyder och människor tror att du bara kommer göra huvudroller? Hur har branschen förändrats under dessa år och vilket ansvar har vi för oss själva?
Vi pratar gruppdynamik, jobbångest och att yrket blir ens identitet. Alkohol, utbrändhet och återhämtning, stjärnstatus, arbetsgivares skyldigheter och ett helt LIV på scenen. Lyssna!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
USA går mot ett val där det är relevant att fråga sig; Hur mår demokratin egentligen?
Åsa Wikforss är en tung röst i att lyfta frågor som faktaresistens, fake news, kunskapsförakt, bildning - och demokratifrågor. Hon är författare, filosof och professor i teoretisk filosofi vid Stockholms Universitet. Hon har doktorerat i USA och har ett starkt band till landet.
Hon har alltid haft en längtan efter att förstå och har blivit illa berörd av det grumliga. Ffilosofins verktyg ger viss klarhet.
Hur går hennes tankar kring valet i USA? Vad tål demokratin? Och vad kräver vår tid av oss vad gäller källkritik?
Vi pratar om Trumps agenda, om skillnaden mellan honom nu och 2016 och om hans motstånd.
Vi pratar även om skillnaden mellan bildning och expertis, hennes plats i Svenska Akademien och förutsättningar för en välfungerande demokrati.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Avsnitt 70 blir en tillbakablick över de dryga 2 år som podden funnits.
Reflektioner, lyssnarfrågor, anekdoter med mera, kring såväl gäster som framtid och podden syfte.
En paus pga andra åtaganden står nu inför dörren - så god lyssning på de avsnitt som gjorts hittills och en fin sommar 2024 önskas! På återhörande!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Ewa Fröling!
Hennes kraft och frispråkighet går få förbi. Med över 50 år i offentligheten via teater, film, tv och på senare år även böcker har hon synts i massor av olika sammanhang - just för att hon ser det som att man i ett konstnärskap aldrig hejdar sig i sina uttryck.
Hon beskriver det som att hon var som Pippi på Dramaten på den tiden hon var där, vilket inte passade perfekt, och berättar hur det gick till när hon fick den ikoniska rollen i Fanny och Alexander.
Vi pratar om hur hon höjt sin röst, om det sköra frilanslivet med luddiga avtal och kass kommunikation och vad det livet gör med en. Ewas tre böcker har kommit att betyda mycket för många, och inte minst den senaste har blivit en bok att hålla i handen för kvinnor som utsatts för misshandel.
Hur är det med svordomarna egentligen? Och vad har hon för tankar om Guldbaggen? Och - varför jobbar hon inte mer?
Ewa blir tydligt provocerad av politik och är engagerad i frågor som rör vården, utifrån egna erfarenheter. Krasst konstaterar hon att det - i diverse sammanhang - har ett pris att sätta sina gränser.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
En kreatör som få - Tomas Andersson Wij!
Artist, låtskrivare, översättare och även journalist och poddare. Han började sjunga inför publik som liten, men klev i tonåren in i journalistiken, först på radio och sedan som musikskribent. Då höll han det hemligt att han spelade och skrev låtar. Han konstaterar att det inte är lika ängsligt idag när folk gör olika saker.
Han var enligt sig själv inte alls hipp när han började på 90-talet. Vi pratar om låtar, vemod, förutsättningar för att hålla länge i branschen, hur rösten funkat och om mellansnacken. Han berättar anekdoter, bl a om hur det kom sig att han sjöng Evighet, och fick en bredare publik.
Varför påstår en del att han är pretentiös, och vad är egentligen det? Har någon försökt få honom till något han inte är? Och har han följt det där bästa rådet han fick en gång?
God lyssning!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Kulturminister Parisa Liljestrand!
Efter en dramatisk flykt från Iran hamnade hon som 3-åring i Sverige. Att ha två kulturer är en styrka, inte minst i rollen som Kulturminister.
Hon ville bli poet och skriva, och begreppet frihet är centralt för henne.
Parisas politiska karriär började på kommunal nivå i ett helt nystartat parti och hittade senare sin väg vidare.
Hur tänkte hon när frågan om att bli Kulturminister kom? Hur kan vi ge kulturen rätt förutsättningar att frodas både privat och offentligt? Och har hon velat ta folk i örat när de lagt sig i fel saker?
Hennes vision är att verkligen ta vara på det kulturella stoftet som finns i Sverige och jobba både med spets och bredd. Vi pratar om budgetar, missuppfattningar, närvaro, återhämtning, att vara dömd på förhand, kasst samtalsklimat och hur det är att vara en doer i politiken som ju faktiskt ska gå långsamt!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Mi Ridell - En karriär fylld av sång, musik, komik OCH inte minst expertämnet Kroppsspråk!
Den icke verbala kommunikationen har blivit Mi´s gebit och hon är ständigt ute och föreläser för att få oss att förstå kraften i att ha koll på sitt kroppsspråk!
Mi slog igenom som komedienne i succérevyn Mulliga Vitaminer under tidigt 90-tal. Med förebilder som Kjerstin Dellert och Birgitta Andersson har hon värnat om kollegial bjussighet och respekt för publiken.
Hon började föreläsa då hon helt enkelt fick frågan, och tycker det är roligare att säga ja än nej.
Mi vill verkligen att vi ska förstå det här; Varför hjälper vår hållning vårt psyke? Vad kan vi göra när vi känner oss grå? Och kan man verkligen se om någon ljuger?
Vi pratar om Förrädarna, om att det hörs när politiker och ledare inte skriver sina tal själva, om närvaro, vad re-spect betyder och ger tips om saker att kolla in och se upp med!
Hon är högaktuell med sin andra bok som vi passar på att lotta ut ett exemplar av!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Janne Josefsson, en röst som verkligen förknippas med tuff journalistik!
Vad har det gjort med honom att ses på det sättet?
Engagemang är den röda tråden i Jannes över 45 år långa karriär och i mängder av anekdoter berättar han om livet som en samhällets synare. Engagemanget hörs även i rummet där vi sitter, med smällar i bordet, klappar och utspel.!
Vi pratar om när jan gjorde radio med Lasse Brandeby, om vad som hände på ett uppdrag i Ryssland, om drivkrafter som är större än rädsla och oro.
Janne vill vara en som kan granska allt och en del reportage genom åren har verkligen fått stora effekter i samhället. Men vilka reportage ångrar han ? Och varför är han kritisk till Dumpens metoder? Och vad drömmer han om?
Ett vitalt och kul samtal med en som varit med länge i gamet!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Ett nej är ett långsamt ja! Det går att förändra i system - men viljan och drivet måste finnas. Linnea Lindquist - aka Rektor Linnea, har både och!
Vi pratar om att vara en röst i ett ämne som spelar större roll i vårt samhälle än mycket annat; skolfrågan.
Hur är det att vara en nagel i ögat på makthavarn i detta ämne, hur väcktes hennes stora engagemang, och vad är det som gått snett i svensk skola?
Politiska beslut gynnar aktieägarna alternativt de politiska systemen och inte eleverna. Vi går igenom hur systemen ändrats och vad effekterna blir. Friskolorna är inte problemet - det är lagstiftningen som är det. Vi pratar om aktiebolagsdrivna koncerner, utsatta områden, statlig eller kommunal styrning, elever m särskilda behov, läraruppdraget, föräldrars attityd och om inkluderingshysteri.
Linnea blev nyligen utsedd till en av representanterna i den expertgrupp som utsetts till att se över läroplanen i Sverige.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Journalisten, utrikeskorrespondenten och Mellanösternexperten Terese Cristiansson kände tidigt ett behov av att konfrontera sig med sådant hon inte förstod eller kände till. Hon har alltid ett fokus på rättvisa. Utan den- ingen lösning.
Första krigsresan gick till Irak 2006 och blev en tydlig vändpunkt.
Vi pratar om alla resor och jobb som som tagit henne till så många platser, och vad som händer i kölvattnet av ett krig, allt man inte tänker på.
Och givetvis pratar vi om nuet. Om rapportering, samtalsklimatet, Sverigebilden, om konflikter omvärlden liksom tillåter, och skillnader mellan ökända grupper.
Med en dåres envishet är hon vår röst ifrån drabbade platser i tider som vi vill se ljusning i.
Lyssna, och lär.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Peter Jöback - Ett extra långt julavsnitt, inspelat i Peters hus i sann vinterskrud!
När han sjöng som liten - då lyssnade folk. Ändå skämdes han för sin röst. Nu har den tagit honom oerhört långt, och om detta kretsar vårt samtal!
Han var tonårsidol på musikalscenen, har skönjt internationella framgångar i såväl London som på Broadway och haft ett starkt driv.
Vårt samtal gör inga musikalnördar besvikna, vi pratar både om Kristina från Duvemåla och givetvis vår gemensamma nämnare Phantom of the Opera, och om skillnaderna mellan arbetssätten i Sverige och Broadway. Som skivartist har Peter bl a gjort ett av Sveriges mest sålda julalbum genom tiderna - Jag kommer hem igen till jul.
Peter har även vågat vara en stark röst i att prata om det som är svårt. Han har berättat om att han utsattes för övergrepp som barn, vilket varit svårt att acceptera och förstå, det var inte förrän han var 35 som han förstod det fullt ut.
Hur är det här att ta ett nej - och att själv säga nej? Vad är framgång? Och vad var det första Peter sa till Tommy Körberg?
Han har varit såväl tokyllad som sågad, har kämpat för att få hålla i och visa sin artistiska bredd och även för att vara sann mot sig själv. Peter poängterar det så viktiga - att ingen ska behöva gömma sig från den man faktiskt är.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Greenfluencern och kommunikatören Annika Sundin - kvinnan bakom kontot Medveten i stan på Instagram!
Ett samtal om medvetenhet, omställningstänk och kommunikation -samt om detta med att vara barncancerförälder.
När jag frågar om vad hållbarhet är för henne svarar hon snällhet. Varför? Annika arbetar med att få företag att ställa om till ett mer hållbart arbetssätt, och märk väl att hennes populära konto inte heter "perfekt i stan" utan "medveten i stan"! Hur väcktes tanken med det här kontot och hur kom hennes egen medvetenhet i frågan?
Och - hur håller man en tonen fri från pekpinnar på sociala medier?
Vi pratar om hur anpassningsbara vi människor är, om hållbarhet i vården och vi bryter ner hållbarhet i vardagen i delar vad gäller mat, kläder, elektronik, hemmiljö och resande. Annika uppmuntrar oss alla att börja fundera på hur vi kan stötta företag som arbetar cirkulärt och påminner om att god kommunikation börjar med ett intresse för andra människor.
Annika vill ändra synen på omställning, den behöver inte vara torr och tråkig. Alla har börjat någonstans och vi ska aldrig döma och banna varann!
Vi ska däremot sträva efter att vara tillräckligt bra och få med oss fler!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Den uppskattade, erfarna och prisade journalisten Malou von Sivers är gäst nr 60! Ett spännande avsnitt, som bl a berör att journalistik och yttrandefrihet har tuffa tider idag, och att ängsligheten är enormt problem.
En tid i Grekland blev till ett politiskt uppvaknande för den samhällsengagerade Malou som ung. Starten på journalistkarriären blev i wallraffeportage i kvällspressen, därefter kom kriminaljournalistik och senare en stor delaktighet i uppstarten av Tv4 - bland mycket annat!
Vi pratar om storartade möten i omtalade intervjuer med bl a Ingmar Bergman, Nelson Mandela, Britney Spears och nu senast Olena Zelenska.
Vad sticker ut i minnesbanken? Vad gör man när man inte når fram till en gäst? Eller när det skaver hos en själv? Hemligheten ligger i att det gäller att skapa ett mentalt rum i samtalet.
Malou konstaterar det viktiga i att man måste fråga sig själv varför man ska göra en intervju. Och - att ta fram människor som får tycka och uttrycka sig är inte detsamma som att man som journalist ger intryck för sina åsikter Det är en stor avvägning vilka perspektiv man vill ge plats.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
"Jag spelar lite teater”, säger han när någon frågar vad han jobbar med.
Komikern, skådespelaren och superunderhållaren Per Andersson växte upp i Mölndal utanför Göteborg. Där blev humor, teater och underhållning tidiga inslag i tillvaron och han har burit med sig föräldrarnas ord; Bara du har kul så löser sig allt annat.
Mölndalsrevyn, egna produktioner och Teater Cyklons osannolika resa genom Sverige gav känslan av att i stort sett allt går! Vi snackar om olika nedslag i karriären och avsnittet blir en riktig anekdotfest om oväntade jobb, seriös sång, ett osannolikt arbetstempo, behovet av att ramla av sig, svårighet att säga nej, stekpannan som hamnade i huvudet två gånger och kärleken till humor.
Vi pratar om effekten av att konsumera kulturella upplevelser, om humor som del i hållbarhet och jag frågar om Per känner ett slags ansvar för att vara ”den galna”.
En sak är säger - Det ÄR roligare att säga ja än nej!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Kristoffer Triumf - kreativ mångsysslare som blev poddkung.
Att det tog tid att landa i vad han skulle ägna sig åt var som det skulle, när han tänker tillbaka. Kristoffer gick rån Nöjesguiden till Breaking News till att skapa en av våra största poddar!
2012 startade han den enormt uppskattade intervjupodden Värvet. Han berättar om vägen dit, vad han såg framför sig när han drog igång den och om att det tänkta temat gick lite sådär.
596 avsnitt senare pratar vi poddinspiration, research och om hans egen röst - på olika sätt. Han berättar om intervjun med Kungen, möten som skapat spånning och kritik som verkligen fört med sig obehag.
Kristoffer kommer han på att han borde glatt sig mer åt nomineringen till Stora Journalistpriset, berättar att han funderar mycket på vilket samhälle våra unga växer upp i och konstaterar att : Nyfikenhet är enda sättet att växa!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Maria Lundqvist - hylllad och uppskattad skådespelerska.
Alldeles i dagarna fyllde hon 60 år. Ålder är bra konstaterar hon, man blir modigare med åren och vi måste våga kliva på och ta för oss utifrån där vi är idag!
Maria växte upp i Göteborgs skärgård bland dragspel, havsvindar och tre bröder. Hon berättar om sin längtan till teatern, vikten av trygga vuxna som såg henne, och om hur hon tidigt hade ett mod, som i unga år bl a fick henne att ringa upp Folkteaterns chef Lennart Hjulström. Vi pratar om vägen fram genom teater, filmer och humor, om Sally som var en vattendelare, om pedagoger som gjort övertramp som fortfarande sitter i som en tagg.
Vad sa Margaretha Krook egentligen? Vilka har Maria inspirerats av? Och vem är städerskan Birgitta?
Maria är aktuell med sin föreställning Om att våga flyga, som filmats och nu visas på bio runtom i landet. Hur har hon själv gjort och känt kring att våga?
Hon är en stark röst i frågor som rör mäns våld mot kvinnor, och berättar bland annat om den uppmärksammade rättegången mot en kollega och om vad den typen av civilkurage kan kosta.
Ett rikt samtal mellan högt och lågt, där Maria själv säger det så fint: Möten med en del människor har gjort mig till den jag är idag!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Thomas Bodström - abvokat och fd justitieminister - ett roligt samtal om modet att bli politiker, cancelkulturen och vår situation just nu efter ökad terrorhotnivå.
Han ville bli advokat tidigt, var ett rätt så stökigt barn som levde för fotbollen Som äldre spelade han i allsvenskan, innan juridiken och sedermera politiken tog över.
Det politiska intresset startade i stort sett med MUF´s generösa fester och det var inte helt självklart att Socialdemokraterna skulle bli det parti han sympatiserade mest med.
När Thomas företrädde familjerna efter den fruktansvärda diskoteksbranden i Göteborg blev han en viktig juridisk röst och mer och mer välkänd i media.
År 2000 blev han utsedd till att bli ny justitieminister efter Laila Freivalds avgång, ett oväntat val för alla inklusive honom själv.
Vi pratar om koranbränningar, gängkriminalitet och vilka verktyg som finns att tillgå i politiken. Gör man verkligen det man kan? Och vilka befogenheter har man?
Han är kritisk till både regeringen och sitt eget parti, Thomas bestämda åsikt är att trygghetsaspekten måste gå först, och det inte är samma sak som att ge efter för andras agendor.
Han konstaterar också att ger man sig in i debatten får man vara beredd på att få en smäll - men hur jobbigt det än kan vara så kräver en debatt ändå motstånd!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Varumärkesexperten Eva Ossiansson är ständigt aktuell.
Media vill ofta ha just hennes utlåtanden när ett företag och varumärke är i blåsväder.
Eva är ekonom och varumärkesdoktor och kan konstatera att om man ställer sig frågan varför man gör det man gör är det svårare att misslyckas med sitt varumärkesbyggande. Fascinanionen för just detta väcktes på Handelshögskolan då varumärket verkligen utgör kärnan i olika verksamheter.
Vi pratar varumärken i blåsväder, cancelkultur, personliga varumärken, knep, och varför en del företag hamnar i problem.
När företag vill bli relevanta för sin samtid kan det skruvas lite på storyn kring sig själv, och det bir sällan bra.
Hur väl rustade är av varumärken för att hantera kriser? Vad har vi för strategier att välja på i en krishantering? Tystnad, lögner, skylla på andra, pudla?
Eva påminner och vikten av att stå rakryggad och tydlig, vilket i allra högsta grad gäller varumärket Sverige. Hur mår det egentligen?
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Pernilla Ramslöv - näringslivstopp, vd & grundare av Nox Consulting.
Det kommer ett ansvar med att vara chef över ett bolag som omsätter över en halv miljard och bli utnämnd till näringslivets mäktigaste kvinna två gånger!
Pernilla Ramslöv är idag en maktfaktor i näringslivet och som liten älskade hon matematik och ville bli uppfinnare. Hon lyssnar mycket till värderingar och den inre rösten när hon tar beslut och arbetar med att implementera och inspirera till ett kärleksfullt ledarskap. Hur hade man själv hade velat bli ledd?
Vi pratar om entreprenörsskap, kvotering, myndighetssystem, engagemang, politikers lyhördhet och om att en konsult är så mycket mer än sitt CV.
Vi pratar även om att Nox vill bli navet i den växande gigekonomin och frågar oss - Vilka fördelar, nackdelar och fällor finns att vara medveten om kring gigekonomi?
Nox Consulting har ett ovanligt brett engagemang i företaget och har vävt in CSR i sin affärsmodell. Det går att driva framgångsrika bolag och även göra skillnad för världen. Det senaste initiativet Pernilla ligger bakom är CIOCO2. IT-branschen är en stor bov vad gäller utsläpp och det är dags att göra något åt det. Hon myntar även ett nytt uttryck - Å-fanism!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Skådespelerskan och komikern Katrin Sundberg är en stark humorröst som hittat egna vägar och satt den medelålders kvinnan och hennes humor på kartan!
Katrin berättar om en rörig småskoletid i Örebro och att hennes pappa var vägen in i teatervärlden. Hon lärde sig hela föreställningar utantill som liten och skanderade "Teater är mitt liiiiv", och så blev det ju!
Under karriären har hon tampats med röstproblem upprepade gånger vilket har lett till dråpliga stunder i kommunikationen med andra.
Vi pratar om det roligaste inspelningsögonblicket under Adam o Eva, om provfilmningars kval, Häxan Surtant, Jerry Williams och att Katrin varit rätt fri från tvivel. Det går fort från idé till genomförande och hon kan ha olika gott självförtroende inför olika saker. Ibland är det svårt att tyda vad som är ens egna röst och vad som är andras, men numera hörs det starkare för både henne själv och oss vad hon vill, som t ex föreställningen "Jag gör vad fan jag vill".
Vad skrattar hon själv åt? Är det svårare att få jobb ju äldre man blir? Och varför är det inte lika mycket värt att ha en till största delen kvinnlig publik i medelåldern?
Katrin brinner för kvinnofrågor i stort och påminner om att demokrati är ett ansvar att bära och vara rädd om!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Helena Kopp Kallner - en stark röst inom kvinnohälsa! Överläkare inom gynekologi på Danderyds Sjukhus och forskare på karolinska Institutet.
Helena är själv född på på sin nuvvarande arbetsplats och har fött alla sina tre barn där. Hon har varit en frågvis typ hela livet och alltid törstat efter kunskap.
HUR vi säger saker kan göra stor skillnad. Vi pratar mycket om att kommunikation inom vården inte kan underskattas Helena har alltid med sig en inre övertygelse om att det är värt att ta sig tid för att få med patienten på tåget kring hur hon tänker då förståelsen är viktig för motivationen framåt.
Vi pratar om kvinnokroppens olika faser, attityden i samhället om att vissa grejer är naturliga och ska tålas, hemmafödslar, restnoterade hormonpreparat och om vårdens stora utmaningar.
Hur är det att vara förändringsbenägen i vården? Vilka hinder finns? Och varför påverkar USAs abortpolitik världen i stort?
Politiken förstår inte hur ojämlik vården är över landet, det är en kamp som skulle gynnas av en betydligt större statlig styrning av vården.
Hon forskar i flera stora projekt men med en tydlig röd tråd- livskvalitet. Helena vill vara en tydlig röst i att belysa att det finns hjälp att få om man inte mår bra!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Fest - och eventarrangören som när kriget i Ukraina bröt ut startade organisation Operation Aid.
Är det då en krock mellan dessa världar och vad fick honom att agera?
Johan har ett enormt nätverk efter decennier som evenemangsarrangör. Vi pratar om hur detta kom till, hur man arbetar med att bjuda in till eftertraktade tillställningar och om att vara en doer med många projekt.
När Ryssland invaderade Ukraina hände något i honom, det var omöjligt att vara passiv. Hans eget nätverk kom att spela roll för finansiering av hjälp till de drabbade, men vad får en människa att själv hoppa på en buss ned i Europa i början av ett krig och sedan stanna i Warszawa och bara börja organisera?
Vi pratar om vad som hänt med honom under dessa månader, vad han sett och känt, om hur Operation Aid kom till, vad vi kan förvänta oss av större hjälporganisationer och om vikten av transparens. Johan ger konkreta exempel på hur Operation Aid valt sina insatser och berättar om behoven just nu. Vi frågar oss också vad man får tjäna om man arbetar med välgörenhet och konstaterar att det är viktigt att våga lyfta den reflektionen.
Den här veckan är Johan i Almedalen för att visa en del av Operation Aids arbete och prata om hur de vill agera framöver! Lyssna!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Mohammed Ali, 28årig fritidsledare och samhällsbyggare, gläds av att göra andra glada!
Han såg ett behov och agerade - 2015 startade han den omtalade fritidsgården MiniMix i Hammarkullen utanför Göteborg, en insats han uppmärksammats och prisats för. En spontan idé föddes när han såg att barn i området inte hade någonstans att vara och lätt lockades till att vara ute på gatorna. Mohammed är en nyckelperson i detta att identifierade det nödvändiga i att agera redan på mellanstadiet, när en del halkar snett.
Han säger att han själv är en produkt av Hammarkullen och beskriver området som Sveriges FN där alla länder möts.
Den mediala bilden, verkligheten och självbilden av området hos de boende stämmer inte helt överens.
Utmaningarna här är många, men möjligheterna likaså. Vi pratar om utanförskap, känslan när samhället inte tror på en och om rasprofilering.
Som barn ville Mohammed bli polis, idag har han nära kontakt med polisen utifrån sitt arbete som barn- och ungdomsledare i ett socioekonomiskt utsatt område .
Fritidsledare har en enormt viktig roll där representation på alla fronter i alltifrån bakgrund, idrottsintressen till religion spelar stor roll då detta skapar förtroende och de blir barnens förebilder!
Hur stärker man barns självkänsla? Hur förhåller man sig till föräldrarna? Och varför är det inte en bra lösning att rakt av porta barn som missköter sig?
Fritidsgårdar är vara onödiga om det saknas ett engagemang och dessvärre blundar en del av oss inför att barn runtom i landet inte har samma möjligheter- där måste våga se problematiken och kommunerna behöver resurser för att stärka insatser för utsatta barn.
Och makthavare, de har ofta åsikter men inte insikter!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Otto drakenberg är företagsledare och ordförande i Svenska Fäktförbundet.
Han höjde i vintras sin röst ordentligt rörande mänskliga rättigheter och de tävlandes säkerhet under ett kommande internationellt mästerskap, något som ledde till våldsamma protester på plats.
Mångfacetterade Otto fick en värja i handen i femårsåldern, hade fäktningen och idrottsengagemanget i släkten och kom sedan att ta en mängd medaljer under sin tid som elitfäktare.
Vägen ur idrottskarriären och att då hamna utanför ett sammanhang var riktigt tuff, och att senare i livet gå in som ordförande i Svenska fäktförbundet var inte givet.
Otto vill vara en god representant för svensk fäktning och månar om vara tydlig med sina värderingar- oavsett om det är inom idrotts -eller företagsvärlden han rör sig i.
Vi pratar om incidenten på IOKs kongress i Lausanne november 2022 som gjorde honom viral och kommer in på civilkurage och härskarteknik, korruption och tystnadskultur och bandet mellan olympisk idrott och världspolitik. Hur är det att känna sig ensam och utfrusen, samtidigt som man är övertygad om att man agerat rätt, vad bör vi tolerera, och vad kostar det att höja sin röst?
Till vardags arbetar Otto med företagskriser och styrelseuppdrag och berättar om att det Inom affärsvärlden över tid har visat sig vara ekonomiskt smart att ha sunda värderingar. Han påminner om att det ligger i ledarskapet om vi vill få barn och unga att vara motiverade att idrotta även om de inte vill elitsatsa, och om att det är så mycket vi kan som vi inte tror vi kan.
Och - minns att: Där det finns människor finns det politik!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Det fjärde och sista specialavsnittet i samarbete med Medborgarskolan under Medborgarskolans demokrativecka med temat ALLAS RÖSTER RÄKNAS!
Om du gör det du alltid gjort kommer du få det du alltid fått!
Lotta Lundberg är brottsförebyggande samordnare hos polisen. Hennes uppväxt banade väg för ett starkt engagemang, att tidigt se utsatthet gav en enorm drivkraft och en vilja att själv kunna påverka sin tillvaro.
Lotta har länge arbetat i med unga i destruktivitet och utanförskap.
Vi pratar om tiden på Fryshuset, lärorikt arbete i Sydafrika, och hur vägen in hos polisen såg ut och vi reder ut lite begrepp.
En demokrati bygger på att om folket ska kunna bestämma och ta kloka beslut - då behöver hela folket ha kunskap för det, något vi behöver se till når alla områden, även de utsatta!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Det tredje specialavsnittet av fyra i samarbete med Medborgarskolan under Medborgarskolans demokrativecka med temat ALLAS RÖSTER RÄKNAS!
Frida Ingha höjer sin röst på sin egna plattform; bloggen Ett gott liv!
Frida har en ovanlig diagnos som gör att hon lever ett liv på annorlunda villkor. Hon är i behov av assistans och berättar öppenhjärtigt om att hon tyckte det var svårt att stå upp för sig själv i unga år.
Vi pratar om att hon ibland upplever att det finns en slags skuld kring att behöva hjälp.
Hur kan vi göra samhället bättre för de med funktionsvariationer?
Frida påminner oss om att inte isolera diskussionen kring detaljerna utan se vad som skapar detaljerna- demokratin är bara fullgod om alla får tillgång till den. Vi kan inte uppnå en jämlikhet om vi håller fast vid ett vi-och-demtänk.
Till ungdomar som känner sig annorlunda- det är inte dig det är fel på. Det är samhället som inte är anpassat för alla!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Det andra specialavsnittet av fyra i samarbete med Medborgarskolan under Medborgarskolans demokrativecka med temat ALLAS RÖSTER RÄKNAS!
Artisten, koreografen, läraren och inspiratören Jonas Hedqvist hade en tuff skoltid och uppväxt och kände tidigt att andra tycker han var konstig. Han berättar om vägen in i artistvärlden och om att själv bli lärare på området.
Jonas ligger bakom den första officiella Pride-låten och tar oss med in i Dragshowens värld. I hans första möte med den konstformen såg han att
detta uttryck gav andra självförtroende, och under pandemin föddes idén med Dragacademy som han presenterade för Medborgarskolan och som genererat ett stort intresse.
Vi pratar om fördomar kring drag, att det blivit ett omdebatterat ämne på ett skev sätt och om att det gör en enorm skillnad för många att konstformen numera synliggörs i högre grad.
Vi berör även det bråddjupa, antalet självmordsförsök är fem gånger fler bland unga hbtqi-personer än bland andra grupper.
Samhället behöver öppna upp - vi alla SKA vara olika!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Det första specialavsnittet av fyra i samarbete med Medborgarskolan under Medborgarskolans demokrativecka. Årets tema är ALLAS RÖSTER RÄKNAS!
Susanna Dahlberg, Vd för Riksteatern sedan hösten 2022.
Om uppdraget att leda Sveriges största turnerande verksamhet, hela Sveriges teater! Riksteatern är en folkrörelse som bildades 1933.
Vi pratar om folkbildning och att konst av olika art öppnar upp för samtal och tankar. Susanna har som mål att hon och Riksteatern ska kunna bidra ännu mer i samtalet kring värdet av konst, kultur och bildning i samhället.
Kultur hanteras ofta instrumentellt, dvs att det ska vara till nytta för något annat. Dock- allt är inte beställningsbart och mätbart.
Kultur är även bearbetning!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Möt Lars Strannegård, rektor för Handelshögskolan i Stockholm.
En Göteborgare med brokig egen skoltid och dåliga betyg, har som rektor och ledare gjort sig känd för att betona vikten av konst och litteratur inom affärs- och finansvärlden. Hur kommer det sig?
Vi pratar om vägen som många så ofta tar - vi börjar specialisera oss redan i rätt tidig skolålder. Är det det bästa sättet att förbereda sig för livet på?
Lars påminner om att en Collage-tid ska få oss att vidga våra vyer och vårt synsätt på världen, där behöver utbildningsinstitutioner i Sverige bli bättre.
Vi bryr oss i alltför stor utsträckning för mycket om betygen och det mätbara och för lite om medborgerlig utbildning och den själsliga utvecklingen och har mycket att lära av hur andra länder jobbar med begreppet bildning snarare än utbildning.
På Handelshögskolan går 2000 elever varav en hel del blir chefer, toppolitiker och ledare- då behöver man lära sig att se världen på ett lite mer holistiskt sätt, något som Lars starkt använder sin röst för att betona.
Lars punkterar en och annan fördom kring Handels , lyfter den estetiska kommunikationen som talar direkt till våra sinnen och konstaterar att skolan verkligen inte är "One size fits all", än finns det mycket på utbildningsområdet att förbättra!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
The one and only - Babben Larsson!
I decennier av underhållning har hon inte varit rädd för att gå utanför sin comfort zone utan snarare tänkt - Hur svårt kan det vara?
Vi tar det mesta från början. Gotland, skolans ve och väl, starten inom humorn och scenen, och vikten av att känna lust till det man gör.
Babben är högst medveten om att hon har fått chanser- men, hon har också tagit dem!
Hon säger att det känns i kroppen, att något pirrar till och så fort någon vision finns av det frågan gällde så känns saker möjligt.
Hon bjuder på anekdoter, skratt och en befriande självdistans. Vi pratar om det där med att lyssna till den inre rösten, om det galna gensvaret efter genombrottet och om standupen, förstås! Om konkurrens, kassler, skrivdiciplin, ombudskränkning, tittarsiffror, REA, Bäst i Test och om hur hon förhåller sig till kritik och offentlighet.
Babben konstaterar att det som komiker alltid roligt att vara inne och peta på det man inte får röra, och att ju mer etablerad man är desto färre kan du driva med.
Hon brinner för folkhälsa att vi ska bli mer hållbara, för att vara för bra på att bita ihop är inte värst vettigt.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Han älskar det han gör, fotografen Mattias Klum.
Intresset för bild och foto väcktes i naturen i Dalarna som barn, då han upptäckte att han med en kamera kunde ta med sig upplevelser hem. Han hoppade av gymnasiet för att satsa helhjärtat på fotograferandet och har under vägen fått en holistisk syn på världen.
Den destabilisering som sker av våra nödvändiga livgivande system har han fått se från första parkett som verksam världen över. Han lärde sig förstå samband under de 21 år han var kontrakterad av National Geographic då man i varje story man gör lutar man sig mot experter- allt för att skapa begriplighet.
Vad drivs han av? Hur kan han minnas så många av de bilder han tagit? Och varför ska det vara kontroversiellt med regler i naturen?
Vi pratar om vår tids återkommande dumhet och att vi sätter en osannolik press på den värld vi är beroende av, men att det på ett sätt är en demokratisk situation då alla faktiskt måste anpassa sig. Utvecklingen från analogt till digitalt, tekniska utmaningar i olika väder och miljöer och alla otroliga möten
och Mattias konstaterar att han inte blivit blasé.
Fotografi tar oss tillbaka till platser, ögonblick och är ett stöd för minnet. Så dagens medskick blir - framkalla foton!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Specialavsnitt! Inspelat live på stora scenen inför publik på Musikaliska Kvarteret lördagen den 11/3, när Scendödsfestivalen hölls.
Snart kan Musikaliska Kvarteret på Nybrokajen 11 tvingas stänga sin verksamhet och huset riskerar stå tomt.
Huset invigdes 1877 och är Sveriges första konserthus, hör hölls de 26 första Nobelprisutdelningarna och rymmer 4-6 livescener beroende på årstid, och här huserar bl a Blåsarsymfonikerna och Musikaliska Akademien, grundad 1771.
Staten äger huset, som är k-märkt vilket gör att inte vad som helst får fylla det. Efter bred samsyn om vägen framåt med nödvändiga åtgärder för att kunna ha full fart i verksamheterna aviserade Statens Fastighetsverk plötsligt en 55%ig ökning av hyran- då utan åtgärder i lokalerna, vilket betyder att en ökad publikkapacitet uteblir, därmed även möjligheter för att bära den hyran!
2021 såldes 10.3 miljoner biljetter i Sverige till olika live-evenemang, till ett värde av 2.3 miljarder kronor. Det tyder minst sagt på ett visst intresse -folk vill uppleva saker tillsammans. Av detta får staten bara av biljettintäkter 6%.
16.200 företag i Sverige (däribland en mängd enskilda näringsidkare som musiker, tekniker mm) arbetar med någon form av verksamhet som rör kulturevenemang.
Om Musikaliska Kvarteret stänger säger det sig då självt att staten kommer gå miste om en hel del skatteintäkter då företagen får färre ställen att verka på.
Detta event talar sitt tydliga språk: Ett överfullt hus och köer bort till Berns signalerar att människor vill ha kvar det här.
Och. Kulturens mätbara hälsoeffekter är många och stora. Lyssna!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Avsnitt 40: Annie Lööf!
Vi ses i uppbrottsstämning i ett kontorsrum som håller på att tömmas, den näst sista dagen som riksdagsledamot. Hon har nyss klivit av efter 11 år som partiledare.
Annie och hennes systrar uppmuntrades att tycka och tänka under uppväxten. Som 23-åring blev hon inkryssad i Riksdagen men trodde bara hon skulle ägna sig åt politik vid sidan om juridiken. Efter några år blev hon vår yngsta partiledare någonsin. Vi pratar om fajter man väljer att ta, och att man ibland bara hamnar i en fråga och om Alliansen förstås. Hon blev tidigt ansvarig för typiskt manliga frågor och berättar om hur hon blev bemött som ung kvinna i tunga positioner.
Hur sätter man samman sitt lag? Vill alla alltid prata politik? Och hur ska unga idag orka gå in i politiken?
Inom svensk politik har Annie blivit en röst där anständighet blivit ett återkommande begrepp. Hennes engagemang och egna värderingar gjort henne utsatt. Givetvis berör vi Almedalen som är ett speciellt sammanhang med sin öppenhet, och det fasansfulla dådet 2022, samt hur detta påverkat henne och hur hon inte vill bli definierad utifrån en gärningsmans världsbild.
Det har blivit betydligt tuffare att vara politiker och höja sin röst i och med sociala mediers intåg. Samtalsklimatets utveckling under dessa år talar sitt tydliga språk. Vi behöver vara positiva krafter på sociala medier och Annie påtalar vikten av att sluta gnälla och engagera sig själv om man vill se och vara del i samhällets utveckling!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Avsnitt 39: Melodifestivalaktuelle artisten och inspiratören Axel Schylström !
En stark, ärlig och viktig röst inom allt som berör olikheter och utseendefixering. Axel ser det som ett ansvar att vara en röst som verkar för att vi i större utsträckning ska acceptera våra olika utseenden!
För 11 år sedan skulle han ta studenten, men så skedde olyckan som kom att ändra allt. Axel berättar om när han fick 16.000 volt genom kroppen, en tredje gradens brännskada på 70% av sin kropp och då blev den allvarligast brännskadade personen i Sverige.
Vi pratar om tiden därefter med 13 månader på sjukhus, alla operationer och - hans enastående inställning. Var kommer den styrkan ifrån, och hur har hans mindset fört honom framåt?
Axel berättar om den långa vägen mot att acceptera sitt nya utseende, om att utsätta sig för att gå ut och om rädslan för hur saker skulle kunna bli.
Idag inspirerar, peppar och föreläser han om mental träning och märker att det ger folk perspektiv att höra hans historia. Han föreläser även för ungdomar och ser effekter av att själv kunna hjälpa unga att tycka lite mer om sig själva.
Hur är det att leva med en brännskada? Vad gör det med honom att bli betraktad och bedömd? Och varför ställs frågan om vem han har som frikort?
Givetvis pratar vi om Idol, Melodifestivalen och den episka bilden på honom och dottern, men även om sociala mediers roll i utseendehetsen. Där vilar ett tungt ansvar på de som har en röst på dessa plattformar!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Claes Elfsberg - En av Sveriges främsta nyhetsröster !
Rösten som så många känner igen ratades av radion på grund av hans lite för breda Stockholmdialekt. När han tidigt i karriären hamnade på SVT blev det en skola bland många kompetenta och inspirerande kollegor. Claes berättar om den första rapportsändningen 1975 då han från att vara den yngste allmänreportern fick göra ett blixtinhopp som nyhetsankare.
Vi pratar om 40 år av nyhetssändningar, om ögonblick som sticker ut, vikten av att budskap går fram, och om hur det är att intervjua politiker.
Han saknar arbetet, sammanhanget och kamratskapet och berättar om känslan kring att ha tvångspensionerats. Något har gått snett i vår syn på äldre, och här är Claes en stark och engagerad röst. Han menar att våra system inte hängt med i att vi idag lever längre och får många fler friska år och att det är viktigt att företag har någon anställd som vet hur det är att vara äldre då 1/3 av väljarkåren faktiskt är över 60.
Vi pratar även om sorg, sorgebearbetning och maktlöshet, då Claes förlorade sin dotter Hanna i cancer 2018. Hur kan vi bli bättre med de som sörjer?
Vi får även höra hans bild av public services roll idag, vad han skulle tagit tag i om han var minister och en redig kärleksförklaring till Helen Sjöholm.
Och kom ihåg - Att göra fel är ingen katastrof !
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Frida Edman, General för Bokmässan i Göteborg - en litteraturens och det viktiga mötets röst i Sverige idag!
Född och uppvuxen i bohuslänska Lysekil av unga föräldrar fick hon ofta frågan; Vad tycker du Frida ? En fråga som präglat henne!
Frida är utbildad lärare och har under årens lopp inte varit rädd för att varken höja rösten inför andra eller i svåra frågor som berört henne.
Skrivandet har varit viktigt, och hon beskriver sig själv som värderingsstyrd.
Jag möter en driven ledare, som trots en ung ålder kände sig kapabel att kliva in i ledarrollen för Bokmässan när tillfälle gavs.
Vi pratar om hur mässan arbetar med läsfrämjande insatser, om enkla knep för ett bra ledarskap och om yttrandefrihet och dess gränser.
Sedan talar vi givetvis om Bokmässan - som är ett av de absolut största evenemangen vi har i Norden.
Vi får höra om hur allt började, om kärnan i verksamheten och om hur planeringen framåt ser ut nu.
Under pandemin ställde teamet runt Bokmässan snabbt om, vad hände när nordens största kulturevenemang tvingades bli digitalt?
Hur mycket böcker säljs i Sverige per år, och hur ser läsandet hos våra börd-VDs?
Vi pratar om vikten av skolbibliotek, om det fria ordets roll, om analogt vs digitalt och om ungas läsande.
Frida fick nyligen ta emot Göteborgs stads förtjänsttecken för sitt engagemang som samhällsröst inom litteratur. Att vara en röst innebär ett visst ansvar och hon konstaterar att världen mår bättre om vi möts och samtalar kring saker!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Årets första avsnitt - journalisten Belinda Olsson, en debattens röst i framförallt TV-Sverige.
Uppväxt i Göteborgsförorten Angered kom hon via studier i USA till kvällstidningsvärlden och senare till TV. Det kan vara en inre konflikt i att vara konflikträdd och känslig för stämningar men ändå leda program som kan framkalla dålig stämning. Denna debattdrottning - eller en flygvärdinna eller cirkusdirektör som hon beskriver det som ibland, var det många som hade en förutfattad mening om. Kunde Belinda verkligen vara en neutral debattledare?
När har detta varit svårt? Vi pratar om virala klipp och goofar, om kritiska röster som hänger sig kvar och om debatter som sticker ut i minnet och som faktiskt förändrat på riktigt.
Hon konstaterar att programledarrollen gör något med en, även när man slutar att synas. Trots att ålder gör en mer ödmjuk kan ens självkänsla svikta, och att våga öppna upp kring sin osäkerhet tror Belinda är viktigt.
Kan vem som helst delta i ett debattprogram? Varför älskar hon direktsändning? Och varför ringde Ingemar Bergman? Allt om detta!
Givetvis lyfter vi även arbetet med den berömda antologin Fittstim. Vi reflekterar kring detta med att vara en feministisk röst förr vs nu och hur mediabranschen tidigare helt dominerades av killar och tjejer gick från att konkurrera till att gå ihop och backa varann.
Slutligen vill vi slå ett slag för opinionsjournalistiken som är viktig för att väcka folks engagemang i olika frågor. Trots hat och hot påpekar Belinda att det är ett privilegium att vara journalist i just Sverige! God lyssning och god fortsättning på ett nytt år!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Nils Landgren - en unik trombonist och artist som verkligen lever musik!
Han började spela som sexåring och har efter 50 år på scenen en enormt bred palett.
I Degerfors i Värmland finns rötterna, och det var mycket musik i familjen.
Nisse kände en ganska omedelbar kärlek till trombonen. Det har inte varit lika självklart att ta plats med sången dock, och dålig kritik har gjort att han tappat lusten ibland.
Han berättar om att han tog risker i början och hyrde egna ställen som passade honom och producerade konserter själv, vi får höra om banden från förr, och om hur långt fler gig per dag man kunde göra då jämfört med nu. Vi snackar ledarskap, om att arbeta och leva i olika kulturer och om hur det ena uppdraget lett till det andra på alla möjliga sätt.
Kan ett brett genombrott ske med en psalm? Och en version som inte gillades av alla? Jajjamen.
Vi pratar om den stora vattendelaren, versionen av den blomstertid med Lill Lindfors som blev både älskad och hatad.
Vi pratar även om vad som kan vara lyckoreceptet för en lång och hållbar relation.
Nisse upplåter gärna en del av sin scentid för andra unga musiker och befäster hur viktigt det är med uppmuntran. Han berättar att hans band Funk unit håller honom själv ung, och delar med sig om deras otroliga arbete med projektet Funk for Life där de sprider glädje i delar av Afrikas slum via sin musik.
Degerforsaren Göran Hägglund skickar tillbaka en fråga till Nisse och vi djupdyker i något som Nisse är djupt engagerad i - ungas möjligheter till musicerande.
Många måste idag förstå hur allt hänger ihop hur - man drar undan mattan på "det svenska musikundret” som så många är stolta över, via den nedmontering av kulturskolan som nu sker.
Samhället har allt att vinna på att låta unga lära sig spela ihop då det lär folk så mycket mer än bara själva musiken. Musik är ett oslagbart kommunikationsredskap!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Han har kallats för framtidstrons och hoppets röst inom klimat-och miljöfrågan och är en av våra mest erfarna inom detta område.
Johan Kuylenstierna är geovetare, tidigare klimatexpert i Tv4 och numera generaldirektör för det statliga forskningsrådet Formas.
Intresset för miljö och klimat väcktes tidigt, inte minst frågan om människans påverkan - numera är människan benämnd som en geologisk kraft. Johan uttrycker en frustration över att saker går långsamt, och berättar att han ser energiförsörjningen som den enskilt största utmaningen just nu. Varför?
Johan forskade tidigt på polarområdena, och när han började vid FN blev det tydligt att hållbarhet handlade om mer än miljön. Allt hänger ihop- vi kommer inte lösa miljöfrågan om vi inte löser annat samtidigt.
Så hur orolig är en optimist? Vi reder ut begrepp kring klimat, miljö och väder och pratar om att resurser används på ett annat sätt idag, vilket gör att vi påverkar klimatsystemet. Vi är nu en stor mänsklighet på en liten planet.
Vi pratar havsis, glaciärer, fossila tillgångar och om att forskning är helt nödvändig- vi har inte alla svar. Det globala samarbetet är även det helt centralt.
Alla har ett gemensamt ansvar. För att få det stora samhällsengagemanget måste vi bredda frågan.
Drivkraften är att se möjligheter och lösningar, och i oro och frustration är det viktigt att minnas allt vi lyckats åstadkomma.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Bland sirener och ljud i ett rum på anrika Bonniers förlag ses Jens Lapidus och jag för att prata om hans författarskap, juristkarriär och om hur det är att vara en juridikens och rättsapparatens röst idag.
Många använder sin röst utan att faktiskt kunna det de talar om. Rösten som ett maktinstrument kräver för Jens del att man vet en hel del om vad man talar om offentligt.
Han har alltid varit samhällsintresserad och var rätt stökig i skolan.
Jens Lapidus är jurist, som sedermera blev advokat, bästsäljande författare och juridisk expert i tv och berättar hur han tänker om ordet som vapen i rättssalen - Hur kan man inte göra som målsägarbiträde eller advokat? Vi konstaterar att det är smått häpnadsväckande att man på juristlinjen inte har några som helst studier i retorik!
Vi pratar straffrätt- vad är fel? Hur skulle vi bättre kunna få träffsäkerhet i systemet? Och hur kommer det sig att en person faktiskt kan sitta häktad och frihetsberövad i ett år för att sedan släppas fri utan vidare misstanke?
Givetvis talar vi om Snabba cash tillkomst och hur det var att bokdebuten blev en sådan succé. Sociala medier, självförtroende vs självkänsla, pengar och vapen pratar vi också om, och om att jobbet blivit ett stort intresse, som gör att Jens följer nyhetsflödet och olika rättsfall ständigt.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Alice Bah Kuhnke och jag träffas en solig morgon i Bryssel och pratar förstås bland annat lite om denna stad!
Så länge hon kan minnas har hon känt, haft och visat ett stort engagemang, oavsett om det varit socialt, inom idrott, i nöje eller politik.
Det har alltid funnits en övertygelse kring att kunna göra skillnad och det har varit självklart att våga höras.
Vi pratar om vägen in i politiken och om hur det gick till när hon tillfrågades om att bli minister. Vad innebär egentligen ett ministerskap och måste en minister alltid tillhöra ett parti?
Riksdagen byttes mot EU efter att hon blev övertalad att kandidera och Alice berättar hur dagarna kan se ut och om hur hon ser på att vara EU-parlamentariker.
Har EU blivit för stort? Hur stor plats just nu tar problemen i Iran och Ukraina ? Hur går det till när EU påverkar i världen?
Skälen till att klimatfrågan är så central nu vet vi i mångt och mycket- Alice förklarar hur hon ser på detta och belyser de fyra B’na.
Vi pratar även cancelkultur, om att det gått fem år sedan MeToo och om hur vi som inte råkat ut för rasism kan agera och vara en konstruktiv kraft emot dessa strukturer.
God lyssning !
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Lisa Nilsson. - om rösten som en pålitlig partner
En podd, i två olika kök vid två olika tillfällen. Enormt mycket hanns med.
Det kan vara dränerande att höja rösten i ett slags engagemang, inte minst i känsligare mer politiska frågor på t ex sociala medier.
Att den egna rösten var viktig stod tidigt klart. Uppväxt med mycket musik var det även relevant vad hon hade att säga. Lisa konstaterar att trots ett visst svärande för egen del är språkets betydelse enorm, och orden är som klädsel.
Vi talar om de unga åren, om dansen, kroppen, supergruppen Stage4, vägen in i musikbranschen och värdet av vettiga vuxna som vill väl. Det bombastiska genombrottet kom 1992. Lisa berättar om hur det var att följa upp en stor succé, vad som hände när kroppen sa ifrån och det blev för mycket och hur hon så tydligt kände ett behov av att börja skriva eget material.
Hur är det egentligen, kan man ta ansvar för hur ens musik tas emot? Hur har det varit att prova nya genrer och uppdrag som artist? Och hur började hon se sin egen position och att folk faktiskt tjänar pengar på henne?
Vi snackar även hierarkier, världsläge, kamper, kultur och MeToo. Att kämpa för något innebär inte att man nödvändigtvis är emot något - utan För.
För allas trygghet, alltid. Däri hörs Lisas röst i både ord och ton.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Paula Bieler Eriksson Då: Riksdagsledamot för Sverigedemokraterna. Nu: Småbarnsmamma, pluggandes till dietist
Ett sladdbarn som inte varit rädd att ta ton, ta debatter eller skriva musik!
Överraskande nog var det en prao hos Centerns ungdomsförbund som kickade igång ett politiskt intresse i ungdomen.
Hon beskriver det som att hon känt en tydlig politisk kompass men inte alltid partipolitisk. Efter att ha hoppat av sitt arbete i Riksdagen är frågan om det var givet vart någonstans rösten lades i år? Vi pratar om detta, om att ta tuffa debatter i ung ålder, om Sverigedemokraterna förr och nu, om EU, Nato och om migration, som kom att bli hennes område under en stor del av den politiskt aktiva tiden.
Paula drivs av en vilja att förstå sina motparter och tycker det är arrogant att själv tro att man har alla perspektiv. Hon berättar om hur det var att bli utbränd efter att ha jobbat för länge utan paus, om sin syn på retoriken och polariseringen nu samt om hur det gått ihop för henne att med sin judiska familjebakgrund kunnat vara engagerad i just Sverigedemokraterna.
Hon beskriver det som att hon är en person som inte bromsar utan kör på. Hur mycket kan man kompromissa med och mot sig själv?
Det och mycket annat frågar vi oss!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Ett bonusavsnitt !
En måndagkväll våren 2022 - Ett samtal bakom en liten bar på ett hak i Vasastan i Stockholm, med en av våra största och mest älskade, aktade skådespelerskor;
Marie Göranzon!
Vi pratar teater, film, karriär och arbetsliv förstås, men även självkänsla, dialekt, patos och samhällsfrågor. Och - vi pratar siffror - eftersom hon varit aktiv i 54 år, gift i 52 och gjort 74 roller endast på Dramaten!
Trevlig Lyssning!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Riksbankschefen Stefan Ingves brinner för att folk ska begripa vad han säger.
En stark förvissning finns om att man måste veta vilka man talar till, förstå sin publik och ha en uppfattning om var åhörarna bottnar rent språkligt.
Man måste lägga tid på att kunna ta ett rum. Hans egna erfarenhet av att undervisa och inte nå fram har lärt honom mycket, och det är som om han går in i en roll när han ska ut med ett budskap.
Stefan ser sig själv som en nörd och levde som barn i en värld där samhällsfrågor diskuterades och där det fanns gott om förebilder i just detta att tala inför andra.
Hur är det då att vara svensk ekonomis tyngsta röst?
Han är alltså chef för en självständig myndighet som är världens äldsta centralbank, och om det här med pengar ska fungera behövs en oberoende sådan.
Arbetet tar mycket tid i anspråk, och visst kan han känna press på sig. Ämbetet innebär en hel del besvärliga situationer där stora beslut som påverkar många ska fattas, ofta på mycket kort tid.
Stefan reder ut begrepp som valutakris, finanskris och bankkris, bostadsbubblan och inflation. Vad beror på vad egentligen, och hur stor del Sveriges ekonomiska beslut ligger i Sverige? Vad föregår ett räntebesked, och hur ofta pratar han med finansministern?
Vi pratar om att hantera kriser och vad som faktiskt är ett worst case scenario i finansvärlden. Stefan får en fråga om LSS från en tidigare gäst och reflekterar över vad han längtar efter att göra när han kliver av sitt uppdrag.
Och ni vet marshmallow-testet? Där barn ska stålsätta sig för att inte äta en marshmallow med en gång för då kan man få fler? Hör Stefan Ingves parallell kring detta och våra ekonomiska beteenden.
En klok sak att ta med sig - Det som verkar för bra för att vara sant är ofta just för bra för att vara sant.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Möt Maria Wärme - en av Sveriges mest anlitande rullstolsburna skådespelerskor.
Hon blev golvad av teater sedan 4 års ålder och har levt och andats teater sedan dess. Maria berättar om uppväxten, synen på sig själv och om att hon kände sig obegränsad, trots att hon hade en liten rullstol. Omgivningen såg det på ett annat sätt och att vara normbrytande är inte lätt.
Hon har kommit att bli den första kvinnan i rullstol på många större scener runtom i Sverige och även på Teaterhögskolan . Vad har detta kostat, vad har det inneburit och hur har hon behandlats?
VI vänder på lite stenar, krossar en del fördomar och reder ut en del begrepp. Vi snackar om den omtalade hissen utanför Dramaten, om stämningen i det berömda huset och om att det inte är så lämpligt att se alla med olika funktionsvariationer som en grupp som buntas ihop.
Hur känns det att samhället tenderar att lägga problem i knät på de som avviker från den sk normen? Hur är det att folk pratar ovanför ens huvud? Och hur kan våra olikheter bli politik?
Maria redogör starkt och öppenhjärtigt om vad det innebär att ha assistens dygnet runt, om vikten av LSS och om myndighetsskräcken som dessvärre blir effekten av att bli ifrågasatt.
Vi kan lära oss enormt mycket av att bara vidga blicken. Vi är alla olika, har olika behov och behöver lära oss att vara lyhörda, rätt var det är kan de som minst anar det hamna i rullstol.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
En tung röst inom svensk politik - Sveriges ende valforskningsprofessor!
Med två veckor till valet djupdyker vi in det som i detta nu angår 7.495396 röstberättigade människor i Sverige.
Sedan barnsben har Henrik varit djupt intresserad av politik då det gjorde så mycket med de vuxna.
I 30 år har sedan han forskat kring varför folk tycker som de tycker. Vi pratar mycket om den färska och högaktuella boken Konsten att välja parti där Henrik lotsar oss väljare genom olika sätt att tänka.
Han är klart yrkesskadad när han bevittnar politiska debatter. Vi pratar ogiltiga röster, blankröster, valkompasser och reflekterar kring personfixering och om vi ska tänka riksdag eller regering när vi röstar och Henrik berättar att det är ett mycket högt politiskt intresse i samhället just nu.
Vi pratar om valrörelsens roll- och vad den hårda retoriken gör med oss, att folk dissar varandra. Om man vill bekämpa andra idéer måste man lära sig varför andra tänker annorlunda än man själv.
Visste ni att 960.000 röstberättigade väljer att inte rösta? Vad gör vi med det?
Vi kan påverka varann och påminna varandra om att gå och rösta!
Politik är ingen tyckar-tävling. Politik handlar om att se helheter och ta ansvar.
Den enskilt största utmaningen för demokratin idag är hat och hot mot förtroendevalda.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Möt Erik Nord - Chef för polisen i område StorGöteborg. En urgöteborgare och omtyckt chef som som varit polis sedan 1982. Han räds inte diskussioner, han tål kritik bättre än beröm och han älskar sitt jobb.
Vi får reda på hur en del saker ligger till ur polisens synvinkel idag, vi reder ut ett par begrepp och punkterar en del fördomar.
Är det kört att bli polis om man har lite dålig syn? Hur ser en arbetsdag ut för en högt uppsatt polischef? Och varifrån får politiker en specifik siffra som den att vi ska vara 20.000 poliser i Sverige?
Vi vänder och vrider på detta och får höra polisens bild av hur den siffran bör se ut idag.
Vi pratar om den grova brottsligheten och resonerar om vad som hänt i samhället i stort som kan ligga till grund för en del av problemen vi ser idag. 20-25% av morden i gängmiljö klaras upp och vi får höra vad som enligt organisationen själva krävs för att få resurser att klara upp fler.
Erik redogör för skyddsfaktorer och riskfaktorer och betonar att vägen in till att lösa grova brott är att förstå konflikterna och vara på plats i områdena. Vi snackar civilkurage, straffrabatt och om att man som chef för 1500 medarbetare inte bör säga en sak utåt i media och en annan sak inåt till medarbetarna - det behöver vara samma budskap!
Erik är imponerad över hur väl insatta många politiker är, men är inte lika imponerad över bristen på samarbetsklimat i stora samhällsfrågor. Vore det inte bättre om man tillsammans försökte se vad man ska åstadkomma?
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Gudrun Schyman - Sveriges första kongressvalda, kvinnliga partiledare.
Mitt i valrörelsen haffar jag henne - och i denna politiska hetluft har hon varit under många, många år.
Gudrun har varit urnervös för att tala inför andra och berättar om hur hennes tal kommer till och om det där med att skriva manus eller inte göra det.
Vi talar om vägen in på Socialhögskolan, om ett bildningskomplex som följt henne och om att ett politiskt uppvaknande faktiskt delvis skedde pga Folkpartiets ungdomsförbund.
Den första tiden i Riksdagen där hon kom in 1988 var förvirrande, och om hur oerhört mycket hon arbetade då.
Var det självklart att ställa upp som partiledare när hon var ensamstående småbarnsmamma? Hur ser hon på gränsen mellan det personliga och privata? Hur minns hon själv första gången hon kom i kontakt med begreppet feminism?
Gudrun delar generöst med sig av mycket, allt ifrån hur det var att vara öppen med sin alkoholism, om att hon faktiskt trodde hon kunde axla partiledarjobbet i V bättre än den föregåenden ledaren och om den berömda förlossningsfilmen.
Det nya projektet Klimatalliansen, hur stämningen i Riksdagen är och om det viktiga i att det bör finnas en igenkänning för oss hos våra politiker pratar vi också om.
Gudrun tittar sällan bakåt utan envist framåt. Hon säger att hon aldrig träffat någon som gått in i politiken som inte är där utan ett riktigt engagemang.
Och - kom ihåg - man gör så gott man kan.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Det fanns inte i planen att bli en röst för hälsa, träning och kvinnors välmående. Inte heller såg hon sig bli en klimakterie-aktivist som hon kallar sig.
Tränings -och hälsoentreprenören Monika Björn stack som adopterad i ett medelklassområde på 70-talet ut från mängden, och belyser det fina i att faktiskt äga den situationen och ta sin plats.
Som gruppträningsinstruktör behöver man behöver lära sig att använda sin röst, det är även ett sammanhang som direkt visar om ditt budskap går fram, dvs om folk förstår instruktionerna.
Hur blev det att denna arbetsvilliga, driftiga träningsinstruktör och hälso-coach började lägga mer och mer tid på att läsa på och hjälpa andra i frågan om Klimakteriet?
Ilskan och frustrationen som kom efter att själv ha blivit avmätt bemött göder fortfarande hennes starka engagemang i frågan. Monika påminner oss om att könshormonernas betydelse för vårt mående är gigantiskt.
Vi pratar tabun, träning och hormonbehandling och får en mini-lektion i vad som sker i klimakteriet. Hon berättar om länder som ligger före och om att ämnet klimakteriet knappt lyfts på läkarutbildningen. Enormt många kvinnor upplever inte bara fysiska förändringar ock besvär utan tuffa psykiska besvär som gör att synen på en själv kan ändras.
Kvinnor förminskar generellt sina symptom och avvaktar med att söka hjälp och kvinnors åldrande är fortfarande inte accepterat i samma grad som mäns. Hela frågan kring klimakteriet hänger ihop med jämställdhetsfrågan i stort.
Stark Genom Klimakteriet blev både en bok, ett banbrytande Instagramkonto och en community. Monika brinner för att sprida kunskap och betonar det många redan vet - Kunskap är makt.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Som jag säger i början - har man en podd på temat RÖST är det inte så konstigt om man frågar den här ikoniska rösten om att vara med.
Helen Sjöholm - en av de mest älskade rösterna vi har i sång- och scenväg i Sverige.
Helen var en typiskt duktig flicka som liten - som lät sedan start. Hon berättar om körens betydelse hemma i Sundsvall och hur viktigt det var att få förebilder att se upp till och bra ledare som såg och ställde krav.
Vi får höra om de tidiga gigen på barer i Sundsvall och om alla de peppande människor som betonade att hon inte skulle ge upp sången i unga år. Vi dyker sedan djupt in i hela Kristina Från Duvemåla-bubblan och får höra allt om vägen till denna episka roll, hur arbetet gick till och vad denna resa och det täta samarbetet med Björn & Benny gjort med Helen, tills vi blir avbrutna av…vem?
Hur spelar man 6 föreställningar i veckan som rätt ny i gamet? Är alla slags sånglektioner bra, frågar vi oss? Och hur får hon in nya låtar i knopp och kropp?
Vi pratar självbild, förväntningar och press. Hon berättar om röstproblem, tvivel och sund självdistans. Vi lyssnar till världens klipp och reflekterar över hur viktigt jobbet egentligen får bli och landar i att det går att påtala att flera saker får vara viktigt i livet.
Widget, tjurrusning och miljö får också plats i samtalet, vad nu det kan vara tänker säkert ni. Vackert konstaterar Helen att lusten till saker hon fått göra har varit större än tvivlet!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Stjärnkrögare, kock, matkreatör, mästarsommelier, och tv-personlighet.
En estradör med ett något knepigt förhållande till den egna rösten har nyligen firat 50 år i gastronomins tjänst.
Vi pratar givetvis mat, vin och om vägen till tre eftertraktade Guide Michelin-stjärnor. Vad betydde de här stjärnorna och vad innebar de?
Med föräldrar från Tjeckien och Österrike kunde Ulf inte ett ord svenska som barn. ”När kompisarna läste playboy läste jag en kokbok” - matintresset kom främst från mamma och han förstod tidigt vikten av bra råvaror. Vi pratar svinn, hållbarhet förr och nu och och om varför svensk politik i mångt och mycket går ut på att hitta brister i motståndarlaget.
Hur är det med hierarkin i köket egentligen? Hur hanterar man missnöjda kroggäster? Och vilka minnen sticker ut efter 10 år som kock i SvT´s Stjärnorna på Slottet?
Vi reflekterar kring att miljön verkligen bekymrar och att det mest odemokratiska vi har är vår jord. Ulf konstaterar att engagemang behövs för att förbättra maten inom vård och skola då mat på så vis är en del i att föra en demokrati framåt!
Att vara en röst för upplevelser kring mat och dryck med många egna krogar under åren har givetvis kostat på, men trots allt varit värt alla mödosamma timmar.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Sverige första kvinnliga Ärkebiskop - Antje Jackelén.
Som lillasyster fick hon ofta höra att hon var för liten, och det har inte alltid varit bekvämt att tala inför andra. Tydligt är att det hjälper att ha ett uppdrag, som det hon har nu och haft sedan 2014. sanna
Vi talar om kyrkans roll en demokrati och Ärkebiskopen konstaterar att kyrkan är en samlingspunkt som står för en stabilitet snarare än en mossighet - men den är samtidigt en rörelse.
Hon är mån om att tänka på alla som gått före henne och ser det som att hon är en i en kedja. Valspråket Gud är Större finns med henne i vardagen och vi pratar om begrepp som sorg, tvivel och synd.
Hur kan vi dra paralleller mellan tro och en kärleksrelation? Vad händer med kyrkans roll i samhället i en tid av oro när vi på ett plan tappat tro men på ett annat behöver den mer än någonsin? Och vad är, och vad är inte politiskt?
Tro får alltid konsekvenser i det offentliga rummet. Det kyrkan betraktar, synliggör och är del i måste den få uttala sig kring.
Antje Jackelén befäster att all kärlek är värd att hyllas och påpekar att Bibeln är mer än en inspiration, men att det inte vore så lyckat att tolka Bibeln bokstavligt idag.
Att känna en tillhörighet i en kyrka innebär att vi är med och bär det sammanhanget, men det bär också oss, när vi som mest behöver det.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Alla idrottsintresserade höjer volymen!
Möt Lars - eller Lasse G. Lasse Granqvist!
Rösten är en bra kompis, orden spelar roll, och hur vi pratar spelar roll!
Sportens röst nr 1 pratar eufori, kvickhet, engagemang, röstläge och kritik - och slår ett slag för att våga härmas och plocka de fina delarna från andra som inspirerar!
Hur förbereder han sig inför ett stort kommentatorsuppdrag?
På vilket sätt sticker år 1994 ut i minnesbanken? Och vad gjorde Lasse på roliga timmen i skolan?
Det var inte bara ett stort idrottsintresse Lasse hade som ung. Han hade läshuvud och en förmåga att lära sig allt utantill. Han drar gärna paralleller mellan idrotten och nöjessammanhang och här har ni chansen att höra Lasse recitera Phantom of the opera och gå in på varför just det verket är så speciellt. Vi går givetvis in på det osannolika tempot!! Lasse berättar att till och med de värsta kritikerna erkänner att man åtminstone kan höra vad han säger.
Att snabbt kunna beskriva ett pågående skeende - Det är det en kommentators jobb går ut på!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
En ännu yngre gäst än förra veckan - Centerns Ungdomsförbunds ordförande Réka Tolnai!
Hon brinner för att de unga ska våga använda och höja sina röster och tro på att de kan vara med och göra skillnad.
Det var en stor omställning att som 10-åring flytta från ungerska landsbygden till en Stockholmsförort och Réka lyfter begreppet mellanförskap, som många kan relatera till idag. Klasskillnaden i uppväxten var kännbar, inte för att hon inte fick vara med men för att hon inte kunde relatera till det en del andra talade om, och vägen till ett politiskt engagemang gick via ett besök i den egna skolan.
Reka hatar att sitta still och vi pratar om en del kontroversiella uttalanden hon gjort, i LAS-frågan samt avkriminalisering av drogbruk bland annat.
Vi konstaterar att man med 30 sekunders reflektioner i partiledardebatter i tv stjälper snarare än hjälper när vi ska rösta eftersom det är omöjligt att gå på djupet i ett sånt format. Varför är Sverige så kasst på att snegla på hur andra länder gör i olika frågor? Hur ser hon på politiken i sitt andra hemland Ungern? Och är det bra att politiker snuddar till att bli influencers?
Alla ungdomsförbund kämpar tillsammans för att kunna få besöka skolor , vilket märkligt nog inte är självklart. Hur ska ungdomar annars få reda på att man faktiskt kan engagera sig politiskt? Reka slås fast att ungdomsförbunden måste få vara något mer radikala än moderpartierna, och att politiken inte ska diktera villkoren kring hur människor ska leva sina liv - de ska däremot ge möjligheter och förutsättningar för att kunna leva det liv folk vill strävar efter.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Född in i offentligheten och äldst av fyra syskon - möt Peg Parnevik.
Ung men ändå Gammal, ärlig och frispråkig men ändå smått matt på att tycka till offentligt, med en fot i USA och en i Sverige.
Peg berättar om inspirationen fån farfar Bosse, rollen i syskonskaran och om hur hon såg på offentlighet som liten. Hon berättar att hon är hård mot sig själv och att popstjärnedrömmen fanns där tidigt. Det kan kosta på att vara offentlig, inte minst på sociala medier i dagens klimat. Hon har mött hat och åsikter men har ändå valt att okonstlat och ärligt vara öppen om såväl ätstörningar, som relationer och åsikter. Att stå upp för sig själv kan vara svårt idag, och bulimi kan få oönskade effekter på en popstjärnas röst.
Hur gick det till när genombrottet var ett faktum? Måste vi berätta öppet om hur vi äter, inte äter, eller ingrepp vi gör eller inte gör? Och hur står det till med golfen egentligen?
Mellan skratt och gråt frågar vi oss varför politik har blivit som en cirkus idag, och Peg drar paralleller mellan den amerikanska politiken som verkligen intresserar och upprör henne, och det som sker i Sverige.
Heads up från Peg - små medvetna val kan göra stor skillnad, alla kan göra något för att få samhället och världen att må lite bättre!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
En halvirländare som lever historia - Christopher O´Regan!
Det som en gång var en hobby blev till passion och en känsla av skyldighet. Som barn läste Christopher hellre om historia än fiktiva berättelser.
Vi konstaterar att vår historiska okunskap egentligen bara är frukten av vårt samhälle. Vi pratar naturligtvis om 1700-talet och Gustav III och hur vi kan kika på historien ur ett demokratiskt perspektiv. Vi pratar röst, ton och retorik. Vi avhandlar politik som inte når fram bra och reflekterar kring vad som krävs för att kunna göra historia mer lättillgängligt.
Mycket av det vi känner har vi gemensamt med våra förfäder. Men gör vi narr av vår historia och raljerar kring våra förfäder? Varför är det så svårt att förstå gott uppsåt och bra initiativ även har kunnat komma från högern eller till och med hovet i historien? Och har utvecklingen verkligen gått framåt i precis alla avseenden?
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Författaren och journalisten Caroline Engvall har gett ut 20 böcker. Hon är en stark röst för barn som råkar ut för sexualbrott på nätet och bildar oss i sådant vi knappt vill kännas vid finns.
Vi pratar om föräldraskap och vad som händer när våra barn genom sina telefoner får tillgång till världen och världen därmed på många sätt får tillgång till barnen. Vi behöver då rusta barnen och oss själva på bästa sätt för att klara det då förövare går snabbare på grova hot mot barn idag gentemot tidigare.
Carolines journalistiska bana började tidigt på lokaltidningen i Vänersborg. Hon berättar om sin framåtanda då, om chefredaktörsjobbet på ungdomstidningen Frida samt om att Kristian Luuk har en så stor del i hur karriären tog fart.
Att arbeta med ett stort allvarligt ämne skapar många frågor. Vilka resurser får polisen, hur ser vi på de här brotten, och hur arbetar politiska partier med att förebygga barns utsatthet på nätet?
Vi behöver lyfta den frågan tillsammans så politiken tvingas att ta hand om den. Caroline har bestämt sig för att lyfta kunskap kring detta tunga ämne i sina sociala medier, och genom att belysa det mörka finns förhoppningen om att vi alla kan gå mot en ljusare framtid tillsammans!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Bonusavsnitt!
En lektion och reflektion kring digitalt utanförskap! Vad är det, och vad kan vi göra åt det?
Elgigantens VD Niclas Eriksson och Stiftelsen Läxhjälpens Generalsekreterare Henrik Szabo berättar om problem, lösningar och engagemang som finns.
Hur kan digitalisering vara en del i att främja demokratin? Hur kan vi få mer samverkan mellan näringsliv, intresseorganisationer och politik? Och och hur kan vi se till att det digitala utanförskapet minskar?
Häng med - och läs gärna mer på elgiganten.se och laxhjälpen.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Han får bli nr 13 - precis som i landslaget - handbollslegendaren Staffan Olsson!
Det var något slumpartat att det blev handboll ändå. Att det blev så säger en del om samhällets möjligheter att hitta vägar för barn och fånga upp deras intressen.
Vi går igenom Staffan i siffror, olika framgångar och motgångar, och hur han sjukhusbesök och hjärtfel till trots ändå var aktiv som handbollsspelare ända till 40 års ålder.
Hur var det att bli hackkyckling efter ett stort mästerskap egentligen? Och hur kommer det sig att han har en egen öl? Och vad vill han vara med och påverka?
Staffan är aktuell med sin självbiografi Hur fan gick det till, och han höjer gärna sin röst i frågor som rör ledarskap och ungdomars möjligheter till idrott. Då det finns tydlig statistik på att kriminalitet i en del områden minskat drastiskt när man t ex öppnat upp för nattfotboll för ungdomar är det förvånande att det inte läggs mer pengar på idrott. Det skulle enligt dagens gäst göra en stor samhällsinsats!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Om man fötts med engagemanget i blodet och inte skyddats från att se det svåra i världen, är det inte konstigt att ens själva drivkraft blir att göra skillnad.
Rädda Barnens Generalsekreterare Helena Thybell berättar om en uppväxt i Indien och Bangladesh, behovet av att se kriser med egna ögon och frustrationen över vad det innebär om svenskt bistånd minskar. Hon poängterar också det hisnande faktum att var sjätte barn i världen idag vaknar upp i en konflikt eller en krigszon.
Hur kan vi då använda vår röst för att göra världen bättre?
Vi pratar välgörenhet, ledarskap och vilka fördelar och utmaningar som finns för en stor organisation som måste hänga med i samhällets utveckling.
Vi frågar oss också hur vi löser samhällsproblemen innan de faktiskt händer? Ett sätt kan enligt Helena vara att se mer holistiskt över samhället - Vi behöver se att allt hänger ihop.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Sveriges talman Andreas Norlén - om diplomati, demokrati och poesi.
Andreas leder Sveriges Riksdag, som alltså är den institution som är folkets främsta företrädare. Han har aldrig ångrat att han åtog sig det uppdraget trots att det minst sagt varit en speciell mandatperiod.
Hur går det egentligen till på vågen från idé till beslut? Hur långt är det till de folkvalda egentligen? Och vad får en talman uttala sig om?
Andreas berättar att han även i tidigare uppdrag drivits av att få ihop partier och han slår ett slag för att alla bordes till att besöka Riksdagen någon gång, som ju är hela Sveriges hus.
I tider då endast 14% av världens invånare lever i fullvärdiga demokratier pratar vi om demokratin och dess utmaningar, och att kultur kan ha en viktig roll då kulturella uttryck som musik eller poesi kan vara bärare av en demokratisk omvälvning.
Vår talman konstaterar även att många är alltför kritiska mot sig själva och skickar med en uppmaning - fler borde pröva och våga släppa tvivlen.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
En unik röst - som en varm filt, som sätter ord på det ogreppbara och som är en institution i svenskt musikliv: Eva Dahlgren.
Hur har 45 år i offentligheten varit? Har rösten förändrats över tid? Och hur ska vi navigera i politiken när den i nuläget inte låter oss förstå djupet i den?
Eva berättar att hon alltid har skrivit i bilder, om att stå upp för sig själv som tjej i en mansdominerad bransch och påtalar värdet av att ha rätt människor omkring sig i karriären. Vi pratar om den sällsamma styrkan hon hade som ung, när hon inte accepterade att vara till lags, le och behaga.
Vi pratar också om Anna Lindh, avtrycket hon gjorde och hur det ser ut med det politiska hoppet idag.
Och minns just detta- Det som inte blir, det blir alltid nånting annat!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hjärnforskare och författare Sissela Nutley - En röst som påminner oss om att inte bli för fartblinda av tiden vi lever i!
Idag är vi är överbelastade i vår tankeverksamhet. När digitala tjänster tävlar om vår tid ställs högre krav än någonsin på hjärnans förmåga att hålla fokus och inte bli distraherad och vi får svårare att återhämta oss.
Att bli fascinerad av kroppen, hjärnan och vår förmåga att bearbeta information - hur föddes det intresset? Vi reflekterar kring hur vi kan bli hållbara, kulturella uttryck som informationsverktyg och om hur unga påverkas unga av sociala medier.
Sissela är övertygad - Vi kan inte lösa problematiken med psykisk ohälsa om vi inte kommer till rätta med skolan. Läroplanen är tunn jämfört med andra länders, och för att ens få godkänt i grundskolan behöver barn arbeta med olika komponenter av arbetsminnet samtidigt. Det gör att alla barn idag inte kan få godkänt eftersom vi är olika i våra hjärnor.
En mycket viktig punkt att skicka med till makthavare.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Med engagemanget i blodet från barndommen är nyfikenheten och behovet av att förstå det som driver den prisbelönte journalisten Emanuel Karlstén.
Han berättar om den nyss upplevda resan till Ukraina, vad en uppväxt i Frälsningsarmén gjorde med honom och hur Alfons pappa blev en påminnelse i hans eget föräldraskap.
Emanuel påpekar att det är lätt att skylla saker på internet, när det egentligen handlar om människans sätt att bruka och missbruka saker. Fake news fanns långt före internet.
Vi pratar om att journalistikens utmaning i en demokrati ligger bakom betalväggar som hindrar informationsflödet och tillgängligheten till nyheter. Vi konstaterar att ett riksdagsval må vara förvirrande, men att ett val, ett OS eller en melodifestival faktiskt är lägereldar som förenar oss.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Alla har inte tur i livets lotteri. Då är det viktigt att kunna vara en röst åt de som inte själva gör sig hörda.
Bengt Westerberg har en unik bredd och stor erfarenhet av att befinna sig i toppskiktet av svensk politik.
Vi pratar om hur liberalism och socialism hänger ihop, om hur det demokratiska läget ser ut i världen och om att synen på flyktingar har kommit att förändras.
Hur är det att kunna lite om väldigt mycket? Är det naivt att vilja se en ihopslagning av två politiska partier? Och hur mår hans gamla parti Liberalerna egentligen?
Bengt påminner om vikten av att våga ta debatter med de man inte är överens med, och berättar om vad som kan ha varit den hemliga formeln bakom den berömda Westerberg-effekten inför valet 1985.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
D som i Driv, Dramaten, Demokrati, Dyslexi - och Dufvenius!
Skådespelerskan Julia Dufvenius är en av de röster vi lyssnar mest på, åtminstone i ljudboksvärlden då hon läst in mängder av böcker.
Som ung kände hon skam för att hon inte var bra på det sättet som förväntades av henne i skolan.
Vi konstaterar att engagemang är viktigare än tyckande och att begrepp som bra och dåligt inte leder oss framåt.
Vi pratar om Heder, Lust, teaterbranschen, mod, teaterns roll i en demokrati, och om kollegor att luta sig mot.
Vad innebär det att folk vet men man är? Är vi medvetna om när vi faktiskt har makt? Och när ska man inte höja sin röst?
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hur är det att vara den som tar det svåra samtalet?
2017 gav Klas Blomgren Sanna ett besked som ingen förälder vill ha. Klas är professor och överläkare i barnonkologi på Astrid Lindgrens Barnsjukhus i Stockholm. Tursamt nog har inte alltför många erfarenhet av den typen av samtal som initierar just det här poddavsnittet. Hur var det där första mötet, vad händer i forskningen kring cancer hos barn och hur valde Klas att bli just barnonkolog?
Klas använder sin röst, sin tid och sin kunskap till att genom sin forskning förbättra barncancervården i Sverige. Hur han gör det, vad det centrala i dialogen med familjerna är och mycket mer pratar vi om i detta avsnitt.
Vi ventilerar vad som kan bli bättre i vården, vad Barncancerfonden betyder och vad som är allra viktigast att förmedla till en familj i kris. Vi synliggör även stora frågor som skuld, behov av stöd och det enorma lagarbete som arbetet på en barnonkologisk avdelning faktiskt är.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Han har kallats för Sveriges roligaste partiledare.
Göran Hägglund gästar och berättar att han inte alls tänkte bli partiledare. Han påminner om att komplexa frågor aldrig kan ha enkla svar och reflekterar kring hur man bäst får fram sitt budskap.
Vad hände när han utgav sig för att vara Alliansens statsministerkandidat? Hur lite semester fungerar för en politiker? Och vad har han att säga om kultur?
Vi sjunger kompromissernas lov, reder ut hur man kan rösta om man är osäker och blir varse att kommunala musikskolan i all ära - den ger ändå ingen garanti när en mästare frågar hur det går med instrumentet!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Rösten kan vara ett verktyg för att förstå sig själv, och därmed kunna glädja andra.
Den hyllande inspirationsföreläsaren och författaren Christina Stielli gick ifrån en djup, personlig kris till att via konstruktiva verktyg skapa en ny, gladare tillvaro. Sedan dess har hon rest land och rike runt för att hjälpa andra att hitta mer glädje i sina liv.
Vi pratar om att gå ur kyrkan, om destruktiv oro, och om hur vi ska se på problem. Hur är det är att vara sin egen produkt, och hur kan vi hitta vår motivation när det är tufft?. Hon berättar om hur skolvärlden kunde bereda väg till föreläsningsvärlden, om vikten av återhämtning och vilken punkt hon ser som en riktig skamfläck i svensk politik.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Sveriges förra kultur, demokrati- och idrottsminister Amanda Lind använder sin röst i ett brett politiskt engagemang och reflekterar bland annat över tiden som kritiserad minister under pandemin.
Vi pratar om drivkrafter, om hur det var att arbeta som psykolog på BUP, och givetvis avhandlar vi hur det känns att blicka tillbaka i backspegeln på Coronapandemin och effekterna av dess restriktioner.
Vi frågar oss om det är hårdhudade eller empatiska och känsliga politiker vi behöver, och konstaterar att politik är ett sätt att vara oense på ett strukturerat sätt! Amanda påtalar även vikten av att kunna skilja på hat och åsikter, och avslöjar att det inte alltid är lätt när regeringen ska vara överens i sin kommunikationen utåt.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Den hyllade, samhällsintresserade och allmänbildade komikern och programledaren Kristoffer Appelquist lyfter rösten som ansvar.
Efter en tuff skoltid i Obs-klass kom en insikt om att han inte var dum, först då befästes rätten till att använda den egna rösten.
Vi pratar bildningskomplex, musikalcasting, värderingar, patos och uttrycksbehov. Vi pratar om podden Synfält Framåt, SVT-succén Svenska Nyheter och om hur det är att intervjua politiker. Han betonar vikten av att inte hålla på med något man inte bryr sig om och påminner oss om att vi alla är en del i "föreningen Sverige"!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.