267 avsnitt • Längd: 40 min • Månadsvis
Affärsnyheter • Böcker • Konst • Nyheter
Förlagspodden reflekterar över böcker och bokbranschen utifrån en förläggares perspektiv. Varför ser det ut som det gör? Finns det något intressant bakom kulisserna? Varför kommer just den här boken ut? Men inte den? Vilka böcker är intressanta just nu? Vad händer egentligen på ett förlag? Varför bråkar folk så mycket? Varför säger de en sak och gör en annan?
Och egentligen allt annat från den här världen som kan intressera bokälskare och andra allmänt nyfikna människor.
Högt och lågt och, i bästa mening, provokativt.
The podcast Förlagspodden is created by Kristoffer Lind and Lasse Winkler. The podcast and the artwork on this page are embedded on this page using the public podcast feed (RSS).
Avsnitt 266. Vi pratar Storytels och Bookbeats 2024, gör ett svep inför bokrean, funderar över Håkan Nessers öde och ger er ett oumbärlig samtal om AI, en svensk språkmodell och vem som ska äga kontrollen.
Avsnitt 266. Storytel och Bookbeat hade båda bra siffror för 2024. Men bakom dessa siffror finns nyanser värda att lägga märke till.
Inför bokrean gör journalisten en genomgång av prisvariationer i fysiska butiker och hittar ovanligt stora skillnader. På toppen gör vi en liten bokrea-undersökning och ger tips för den som vill leta fynd och låga priser.
Håkan Nesser med flera fick sin resningsansökan till HD nekad och står nu inför en 18 månader lång fängelsedom som, enligt oss, aldrig borde fällts. Håkan Nesser tänker, eventuellt, vägra infinna sig på plats. Men sista ordet är inte sagt. Det kan finnas en eller ett par turer till innan domen ska verkställas.
Frågan om de stora LLM-databaserna och en eventuell svensk språkmodell handlar inte bara om att tillgodose upphovsrätten men framför allt innehåller den allt som berör oss som samhällsmedborgare. Så dags att bredda kunskapen och översikten. Du kan hantera det sämre än att lyssna på vårt samtal med Sara Öhrvall.
01 06 Storytels 2024 var ett bra år men Bookbeats var bättre
06 11 En genomgång av bokpriser och bokreastrategier
15 03 Håkan Nesser fick avslag på resningsansökan
20 14 Ett samtal om en svensk språkmodell med Sara Öhrvall
Avsnitt 265. Dags för oss att syna Storytels köp av Bokfabriken, fundera över en olyckligt hanterad pristävling, prata Spotifys avtryck på marknaden, håna Storytels AI-test och njuta av Cecilia Knutssons bokhylla.
Avsnitt 265. Storytels köp av Bokfabriken ser relativt självklar ut men effekterna kan bli fler och djupare än vad man i förstone kan tro.
Adlibrispriset belönade en barn- och ungdomsbok där alla illustrationer var AI-genererade. Spelar det någon roll? Folk gillar ju boken. Men kanske det är dags att diskutera gränsdragningar och en branschstandard innan frågan blir överflödig?
Spotify är uttalat på väg in på den nordiska marknaden under året. Det ger oss anledning att fundera över hur marknaderna i Frankrike och Nederländerna utvecklats, de marknader där Spotify nyligen gick in.
Storytel lanserar en ljudbok helt producerad med hjälp av AI. De skrapar med foten men har ingen hållbar idé. Frågar ni oss är det svårt att lansera en sämre idé och en sämre marknadsföring.
Vi möter Cecilia Knutsson, publicistisk ansvarig på Rabén & Sjögren och B Wahlströms, framför hennes bokhylla och pratar böcker.
00 38 Storytels köp av Bokfabriken
07 16 Adlibrispriset – en tondöv historia
13 28 Spotifys bleka start i Frankrike och Nederländerna
19 17 Storytels nya horisont
28 01 Cecilia Knutssons bokhylla
Avsnitt 264. Vi pratar om agenturen som Salomonsson Agency inte kunde trycka ner, ser hur Forum steker en bok veckan innan utgivning, synar Norstedts nya författarsatsning, ser ett förväntat Trump-utspel och pratar om olika europeiska satsningar att möta den engelskspråkiga bokflodens verkningar.
Och, inte minst, samtalar vi med Författarförbundets ordförande Anja Gatu om vad de har framför sig.
Avsnitt 264. Vi funderar på om inte den senaste agenturen på den svenska marknaden snabbt kan bli den tyngsta och största. De slogs sönder för ett år sedan men har byggt upp sig till en desto starkare position just nu. First Edition förlorade inte en enda författare till Salomonsson Agency. Tvärt om.
Forum råkade ut för alla förlags mardröm. Dagarna innan en bok ska ges ut lyfts författaren fram som en lögnare och kanske aktiv brottsling i media. Nu hamnar förlaget i hetluften men förläggaren ser inte hur Forum skulle kunnat göra något annorlunda.
Fredrik Backman till Norstedts! Vi vill inte ta vinden ur seglen för förlagets eget pressutspel. Men rykten började gå; om en budgivning som Norstedts vann, om en branschfest där skvallret gick. Och alla inblandade gjorde sig onåbara så vi fick klara oss själva på en konkurrensutsatt mediamarknad. Skojar bara. Men det mesta ovan är sant. Vi hörde ryktena, fick dem bekräftade och så kör vi nyheten. Men det är några dagar kvar mellan denna text och sändning av avsnittet. Kanske hinner Norstedt gå ut och göra vårt inslag obsolet. Vi chansar.
Trump använder newspeak när han beordrar Utbildningsdepartementet i USA att stänga ner alla ärenden som handlar om bokcensur i skolor och bibliotek, avskedar alla anställda som arbetat med ämnet och konstaterar att det inte finns ett begrepp som heter bokcensur. Right on! Vi ses i historieboken!
Vi ger ett par exempel, av många, på hur förlag söker nya vägar att kontra den anglosaxiska floden av engelskspråkiga böcker i Europa.
Slutligen, ett längre samtal med Anja Gatu om de utmaningar Författarförbundet står inför. Ett samtal utan skygglappar och undanflykter.
00 50 First Edition fick med sig alla författarna
03 35 Forum tvingas stoppa utgivning
11 07 Fredrik Backman byter förlag
14 37 Trump och Rebecca Yarros i sökarljuset
20 32 Anja Gatu ger svar på tal
Vi synar Snydergate, rullar oss i självberöm och noterar konturerna av en större konflikt under uppsegling i den danska förlagsbranschen.
Avsnitt 263. Hade den välrenommerade översättaren Margareta Eklöf inte sagt vad hjärtat var fullt av till SvT Kulturnyheter hade turerna runt översättningen av Om frihet av Timothy Snyder aldrig blivit mer än en randanmärkning, ett hanterbart misstag. Vi sammanfattar historien med en oväntad vinkel. Men när inslaget är klippt och skuret och alla gått hem meddelar Bonniers att dom makulerar Margareta Eklöfs översättning och gör en ny översättning. Så vi gör ett tillägg i slutet på inslaget.
Bouq Publishing! Bonniers nya förlag med branschens löjligaste namn om ni frågar journalisten. Bonnier tar rygg på de ledande ljudboksförlagen, Lind & Co och Bokfabriken, men anpassar sitt upplägg för att passa den stora apparaten med de gamla strukturerna. Fågel eller fisk? Vi tvekar.
Danmark får sin första metoo-uppgörelse inom förlagsbranschen, tre år efter den första större uppgörelsen inom den danska kultursfären. I centrum står det relativt stora förlaget Lindhardt & Ringhof som gjorde alla fel som finns när de skulle försvara sig. Vi ger er bakgrunden.
00 30 Snydergate i sammanfattning
20 28 Bouq Publishing en inte helt klockren satsning
28 15 Metoo slår till i den danska förlagsvärlden
Vi läser en författares hämnd, låter förläggaren berätta om ett av förlagets roligaste år någonsin och avslutar med ett besök framför Håkan Bravingers bokhylla.
Avsnitt 262. David Lagercrantz nya bok Post Mortem utspelar sig delvis i förlagsbranschen och är samtidigt en uppgörelse med en litterär agent som framställs som en svår mobbare. Vi reflekterar över en person vi alltför väl känner igen.
Lind & Co kan se tillbaka på 2024 som ett år då allt gick förlagets väg. Förläggaren ger oss bakgrund och avslöjar samtidigt lite framtidsplaner.
Vår serie med branschmänniskor framför deras bokhyllor fortsätter. Men den här gången får vi tänja hårt på definitionen av vad som är en bokhylla för att få det att fungera. Inte för att det hindrar Håkan Bravinger, förlagschef på Norstedts, från att lägga ut texten. Tvärt om.
00 24 En osande vrede som läcker från boksidorna
04 30 Lind & Co:s 2024, ett år att minnas
12 14 Möte vid en tveksam bokhylla
Avsnitt 261. Vi inleder året med en ren spekulation och pratar runt Bonniers kommande satsning på ett nytt imprint, vi följer upp det med lite snack om Forums aggressiva satsning på andra förlags författare, funderar runt Copyswede-miljonerna, vrider på frågan över hur många som arbetar med en ny bok och avslutar med ett brandtal mot alla dessa EU-direktiv.
Vi kunde inte motstå frestelsen när vi hörde att Bonniers ska starta ett nytt förlag och informera världen om detta några dagar innan vi sätter igång vårsäsongen. Skulle vi missa den nyheten? Skulle vi vänta på deras meddelande och bli sist i kön med nyheten? Det såg inte bättre ut. Så vi beslöt oss för att börja en vecka tidigare än planerat och ge oss in i en riktig spekulation om vad det innebär. Så här har ni våra tankar inför Bonniers nya satsning eller kanske nya omorganisation om det blir som vi tror. Längs vägen hoppar åtminstone journalisten in med sin moraliska dom över Forums värvning av Sofie Sarenbrant från Bookmark.
Vi pratar Copyswede-pengar, 82 miljoner kronor i ett pengaregn över svenska förlag. Vi ger er bakgrund och förklaringar och förläggaren berättar hur mycket pengar han fått.
Hur många arbetar med en bok? Fler än du tror. Vi gnabbar oss igenom frågan. Överhuvudtaget är vi nog på ett bra humör så här i början av säsongen.
Som avslutning ger vi er något som mer liknar myndighetsinformation än en nyhet. Som omväxling.
Välkomna till en ny säsong.
01 48 Bonniers startar nytt förlag
17 45 Fördelningen av Copyswede-pengarna
23 16 Hur många arbetar med en bok?
29 00 Ett sent genomfört EU-direktiv
Avsnitt 260. Vi avslutar året med en nyårsspecial där vi samtalar med Bertil Wahlström om hans förläggarliv. Det är en berättelse som innehåller många oväntade detaljer och en hel del humor. Och det är en väsentlig pusselbit för den som är intresserad av den moderna svenska förlagshistorien. Den som utspelar sig strax intill, och i skuggan av, de stora aktörerna.
Avsnitt 259. Vi avslutar året med en initierad fundering runt svårigheten att ge ut konfliktskapande böcker, pratar AI-rekommendationer, funderar över den engelskspråkiga framtiden och serverar den sista, och märkligaste, fenomentiteln från i år.
När dokumentären om Catherine Da Costa och ”rättsläkarna” mer eller mindre exploderade i tv-rutorna nyligen uppstod en intensiv debatt om hur medier och myndighetspersoner hanterade frågan när det begav sig. Vem svek sitt uppdrag? Vem var mer eller mindre ansvarig för hur allmänheten kom att uppfatta, och döma, i rättsfallet. Förläggaren, som sitter på exklusiv information, berättar bakgrunden till hur den, i sammanhanget, centrala boken Döden är en man av Per Lindeberg kom ut och hur de större förlagen då vek ner sig.
De brittiska förlagsbranschen lanserar en gemensam plattform för hur man ska markera AI-röster på ljudböcker så att lyssnarna vet vad som är vad. Förläggaren funderar på hur det eventuellt kan påverka den svenska marknaden.
Vi har i flera inslag under året pratat om den ständigt växande exporten av engelskspråkig litteratur i Sverige. Nu har den brittiska förläggarföreningen beställt en rapport som visar vilken vikt den här exporten har för de egna förlagen, mer än hälften av omsättningen, och vilken stor tillväxt man räknar med fram till 2033. Omfattningen, och styrkan i utvecklingen, gör frågan om motstrategier, mer akut än tidigare.
Pojken, mullvaden, räven och hästen har snabbt blivit en modern klassiker och en svensk fenomentitel i en egen liga. Vi ger er bakgrunden.
01 17 Vikten av små förlag som vågar utmana opinionen
15 40 Brittiska förlagsbranschen skapar riktlinjer för AI-röster
19 21 Förläggarföreningen i UK ser ljust på litteraturexporten
24 08 En fenomentitel med ett helt eget liv
Avsnitt 258. Vi gräver i dagstidningarnas boktopplistor, ger er en solskenshistoria från Västervik, ser en polsk strömningstjänst begå harakiri, är sist med att kommentera Bokus köp av BTJ och förser er med boktips inför julen.
Svenska Dagbladets boktopplista retar förläggare genom sin totala dominans för Bonnierförlagens titlar. Tre av fyra titlar på listan ges ut på Sveavägen. Så journalisten började titta på siffrorna och listans villkor och tror sig veta var problemet ligger. Så vi redovisar det här.
I Västervik kom tomten tidigt. Tjust Sparbank köpte barnböcker till kommunens förskolor för 400 000 kronor. Man valde medvetet att gå via den lokala bokhandeln, Hultgrens, framför att använda Adlibris. Med Adlibris hade de fått fler böcker men det var viktigare att stödja den lokala kulturen och den egna bokhandeln. Ett tips till lokala politiker och tjänstemän och -kvinnor.
I Polen har den största streamingtjänsten, Legimi, fastnat med näven i syltburken. Nu stäms de av sina leverantörer för att ha streamat förlagens böcker men delvis behållit pengarna själva. En katastrof i en bransch som bygger på ömsesidigt förtroende för att kunna fungera.
Bokus köper BTJ eller… BTJ letade friare och hittade Bokus. En, på papperet, sund affär men samtidigt är BTJ bara en spillra av sitt forna jag. Så juryn avvaktar med domen…
Vi ger er två oväntade julbokstips. Journalisten lyfter Galagoboken av Rolf Classon, oumbärlig för den som vill känna till den moderna svenska förlagshistorien, även bortom de välansade rabatterna. Förläggaren sitter upp på en käpphäst och håller ett brandtal för sin syn på företagande och tipsar i förbifarten om en bok som alla, intresserade av ämnet, borde läsa.
00 24 Svenska Dagbladets boklista – en feltänkt idé
12 50 Tjust sparbank ger en miljon till barnböcker i Västervik
15 22 En polsk strömningstjänst som föll på eget grepp
19 10 Bokus köper BTJ
21 20 Två boktips och ett brandtal
Avsnitt 257. Vi synar Spotifys författarplattform, ger en rapport från en arabisk bokmässa, synar nedmonteringen av B Wahlströms förlag, funderar runt höstens försäljningssiffror och ger er ytterligare en fenomentitel i den långa raden av fenomentitlar vi vaskat fram under året.
Spotifys författarplattform som lanserades nyligen kan bli en trojansk häst om ni frågar journalisten. Förläggaren har ett bredare perspektiv. Han ser ett relativt trubbigt instrument jämfört med det statistikverktyg som svenska förlag snart kommer att ha tillgång till och delvis redan har tillgång till. Förläggaren ger oss detaljerna.
Eja Embrettson, förläggare för förlaget Dar Al-Muna, ger en ögonblicksbild från bokmässan i Kuwait där ryktena flyger om Sveriges hantering av barn och koranbränningar.
När B Wahlströms sista förläggare, Louella Bergman, får lämna Riddarholmen, försvinner den sista historiska länken till en stolt och lång förlagshistoria. Rabén & Sjögren, som driver B Wahlströms, behåller förlagsnamnet så länge det finns inköpta titlar att ge ut men om ungefär ett och ett halvt år är det stopp. I dag vet ingen om förlagsnamnet sedan läggs i malpåse eller används för någon annan utgivning.
Höstens försäljning ser lysande ut, om man räknar in regeringens pott för bokinköp till förskola och lågstadium. Utan den dopningen ser det ändå försiktigt positivt ut. Men bland barnboksförlag finns det en viss förvåning över beställningsnivåerna från skolor och bibliotek. Används hela beloppet, 176 miljoner, till bokinköp? Vi hjälper till att reda ut begreppen.
Bokfabriken fick en storsäljare i Anders Nilssons första bok i Johan Falk-serien. Kanske en väntad storsäljare men ett fenomen? Vi friar hellre än fäller när vi tittar på genomslaget och den snabba försäljningen. Så här har ni bakgrunden.
00 31 Spotifys statistiktjänst till författare är inte unik
10 06 Rapport från en bokmässa i Kuwait
14 12 Farväl till B Wahlströms?
18 55 Höstens försäljning större än i fjol
21 41 Bokfabrikens storsäljare – ett fenomen i sig
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.