300 avsnitt • Längd: 10 min • Månadsvis
Radiosportens intervjuer, reportage och sporttips för barn och unga. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Ansvarig utgivare: Tobias Rosvall
The podcast Juniorsporten is created by Sveriges Radio. The podcast and the artwork on this page are embedded on this page using the public podcast feed (RSS).
I veckans avsnitt av Juniorsporten pratar vi om ishockey. För det är nämligen så att ishockeyn toppar listorna som en av de dyraste sporterna för barn och ungdomar att utöva. Varför är det så? Vad kan vi göra åt det? I avsnittet träffar vi några ishockeyspelare i ESK, för att höra vad de tycker om att ishockey är högst upp på listan, och hur vi kan hjälpa dem som inte har råd att spela.
Antalet barn och ungdomar som håller på med längdskidor blir fler för varje år. Tre av de som gör det är Klara, Tyra och Matilda i Sätra IF. Juniorsporten var med där de firade skidåkarens lilla julafton säsongens första träningspass på snö.
Den senaste tiden har intresset för basket ökat. Kan det vara på grund av att Sverige, efter 17 år, har två spelare i den högsta ligan, NBA? Eller kan det vara för att Sveriges herrlandslag gick segrandes ur EM-kvalmatchen mot Tyskland? Den här veckan är Juniorsporten på besök hos Södertäljes Basketbollklubb, för att ta reda på allt om basket.
Golfintresset har ökat rejält bland ungdomar i Sverige och trots att vintern har anlänt fortsätter träningarna för ungdomarna i Djursholms Golfklubb. Men av alla nya personer som börjar med golf är det nästan bara killar. Hur kommer det sig?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Alice Berg von Linde, Ludvig Richardsson, Henri Jirhage Sandqvist och Gabriel Köster har alla spelat golf i flera år och ser att det mest är killar som dyker upp på rangen.
Juniorsporten får följa med på en träning inomhus där vi lär oss ett golfknep med torrschampo och varför stjärnan Ludvig Åberg är så bra.
Längdhoppsstjärnan Thobias Montler är veckans gäst i Juniorsporten och det är inte vilka som helst som ställer frågor till Thobias han intervjuas av de unga friidrottarna Amelia,10, och Saga,10, som pepprar Thobias med frågor om allt från frukostvanor till om han tror på tomten.
I idrottshallen i Fagersta möter vi framtidens alpina skidåkare, som tränar för fullt för att göra sig redo inför snön och skidsäsongen. För hur tränar man egentligen på en utomhussport, inomhus?
Hur hanterar man konflikter i sitt fotbollslag? Som den som dök upp i herrlandslaget mellan förbundskaptenen Jon Dahl Tomasson och unge mittfältaren Hugo Larsson. Enskede IK:s 13-åringar ger sin syn på landslagssnackisen och berättar om egna erfarenheter av att få feedback man inte bett om.
I Kråkebergets skog utanför Skövde fostras framtidens enduroförare som lär sig grunderna i den krävande sporten som går ut på att köra motorcykel i terrängen.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Längs med långa leriga stigar och knixiga sandspår så flyter en lång rad av unga enduroförare fram och mitt ibland dem finns en SM-guld medaljör som tog sina första gastag på just Kråkeberget.
Judo har fått en hel del uppmärksamhet på sistone efter Tara Babulfaths historiska OS-brons i Paris. Vi möter judokorna Elvira Ekenberg Eriksson, 14 år, Illyana Huang Lernö, 14 år och Arvid Matsson, 13 år.
Följ med till höstens första träningspass för de barn och ungdomar som börjat träna stavhopp i Uppsala, där den stora klubben stavas Upsala IF. Vi träffar Matilda Carlborg och Einar Thörn, båda 12 år, som berättar hur just de satte igång med den ganska svåra friidrottsgren som stavhopp är.
Speedway är en sport där man kör i hög fart på motorcyklar som saknar bromsar. Juniorsporten sladdar in på speedwaybanan och träffar Fabian, Tyr och Emmy som kör för Rospiggarna i Hallstavik.
Den nystartade bowlingklubben Valkyria IF i Stockholm är full av barn som tränar bowling en gång i veckan. Louie, Otis, Felicia, Nowa, Conor och Erik lär Juniorsporten allt om sporten. Hur spelar man? Vad behöver man för att bowla? Och framförallt: hur blir man riktigt bra på sporten?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Reporter: Sebastian Luuk.
Efter att Sverige tagit två silvermedaljer i bordtennis på OS i Paris har många börjat intressera sig för sporten. I det här avsnittet hänger Juniorsporten med på träningsläger på Spårvägens Bordtennisklubb. Här får vi lära oss vad man behöver för att spela bordtennis, varför vissa spelar med runt racket och vissa med kantiga och om man egentligen säger bordtennis eller pingis?
Om du badar utomhus är det bra att vara simkunnig så du inte drunknar. De kloka orden kommer från Alice, som simmar i simklubben Neptun. Juniorsporten har pratat med barnen i simgruppen Simiaden om hur roligt och viktigt det är att kunna simma.
I det här avsnittet av Juniorsporten hakar vi på några av de unga dartkastare som träffas i Hagsätra varje vecka för att kasta pil under Dartföreningen La Gambas ledning. Vart vill man sikta? Hur illa kan man göra sig på pilarna? Varför är det så enkelt med matten? Hur blir man bäst i världen? Och hur kommer zombies och voodoodockor in i bilden?
Golf är en av Sveriges största sporter. I det här avsnittet hälsar Juniorsporten på hos Landeryds Golfklubb utanför Linköping, när ett gäng av deras juniorer tränar i solen. Vi får lära oss mer om golf, vi får bra tips på vad man kan tänka på för att bli bättre och att det viktigaste är att man gör sitt bästa. Dessutom får vi lära oss att man kan ha nytta av golfen, när man gör ett svårt matteprov.
De senaste månaderna har ridsporten runt om i världen fått mycket kritik. Vissa kända ryttare är inte så snälla mot sina hästar som man trott, och videor visar hästar som fått sår när ryttarna varit för hårdhänta. Det här låter ju otäckt, men de allra flesta behandlar sina hästar bra, och på Trosa ridskola mellan Stockholm och Norrköping har de infört bettlösa lektioner. Här träffar vi bland andra Hailey, Hedda och Lena som tycker det är ett bra beslut.
Isak Johansson och Casper Larsson är 13 år och har upptäckt hur härligt det är på fotbollsläktaren. De kallar sig Blå pågar i sitt supportergäng med kompisar som träffas på läktaren, står i klacken och sjunger. Klubben Trelleborgs FF vill att alla som vill ska ha möjlighet att gå på fotboll och delar därför ut skolkortet som gör det gratis i årskurs 69 att se TFF i Superettan eller Damallsvenskan. Emanuel Ragnar och Stefan Jönsson från TFF ser läktaren som en unik mötesplats.
I Axvall mellan Skara och Skövde har en gammal ladugård byggts om till en modern skytteanläggning och där det förr i tiden stod kor i långa rader finns nu istället åtta skyttebanor. Två gånger varje vecka smäller luftgevärsskotten tätt och varje träningskväll kommer det mellan 35 och 40 unga skyttar. Axvalls skytteförening har upplevt ett uppsving det senaste året och fortsätter det i samma takt kommer de snart bli trångbodda i den gamla ladan.
Juniorsporten var med när elever som går i anpassad grundskola, för att de har olika funktionsvariationer, fick chansen att åka skidor under en av vinterns sista dagar. Jag åkte för första gången. Jag var lite nervös. Utan hjälp åkte jag 50 kilometer i timmen, så fort så ingen kunde stoppa mig. Jag har ramlat men jag är bra, berättar en entusiastisk Jordi.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Kanske är du också ett av alla barn som utmanats i skidspår och skidbackar över hela Sverige. Över 200 000 barn har fått chansen sedan starten 2008.
I Vedbobacken i Västerås åker en del själva som Jordi, Mirjeta och Cecilia. Andra åker biski, där du sitter, med en ledare som står och styr bakom dig. Tanken är att verkligen alla oavsett förutsättningar ska få testa och utvecklas.
Det går snabbt utför, över hopp och med riskfyllda närkamper. Häng med åkarna ned för skicrossbanan i Falun.
Den här veckan sätter Juniorsporten fokus på en sport som inte är så stor i Sverige. Däremot är den enorm i USA, nämligen amerikansk fotboll.
I veckans avsnitt av Juniorsporten träffar vi en tidigare deltagare från programmet, Ayla Hallberg Hossain. Hon var med i Juniorsporten för sju år sedan och intervjuade längdhoppsstjärnan Michel Tornéus och idag har hon själv vunnit ett JEM-guld i längdhopp. Hör henne berätta om vad som hänt sedan dess, hur det var att vinna EM-guld och så får hon höra sina egna tankar från när hon var tio år.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Redan som tioåring sa Ayla att hon ville bli bäst i världen: ”Det visste jag faktiskt inte att jag tänkte. Jag blev jätteförvånad att jag sa det redan då!”, säger hon nu, sju år senare.
När 11-åriga Vida de Viciola spelat cuper i innebandy har vem som helst kunnat se hennes matcher, även om de inte varit på plats i hallen. Matcherna filmas och streamas på nätet som vore det en landskamp, världscup eller Premier league-match, utan att hon eller hennes lag är något särskilt.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Vida minns första gången: ”Oh my god! Nej, jag blir filmad. Men sen gick det bra. Sen brydde jag mig inte så mycket”, säger hon.
Det här är ganska vanligt nu. Men inte för alla och inte inom alla sporter.
Linnea,17, och Malin, 18, spelar innebandy i IF Plus, en förening som bedriver parasport för barn, ungdomar och vuxna som vill utöva bowling, innebandy och fotboll. Vinnarmentaliteten och viljan att bli bättre bland de spelare vi träffat saknas verkligen inte.
I en gymlokal i hamnen i Lidköping har en utmanande hinderbana byggts upp. Där svingas det i ringar, studsas över hinder och avanceras upp för klätterväggar. Runt 200 barn och ungdomar tränar hinderbanelöpning, eller OCR/ninjaträning som det också kallas, varje vecka och grupperna har blivit fullbokade. Vi träffar Majlis Larsson som drömmer om att tävla i leran på Tough Viking och Arvid Reinhold vars passion för sporten fått honom att sätta ihop ett eget träningsprogram.
När novembermörkret närmar sig kliver Juniorsporten in i beachvolleyhallen i Huddinge och träffar ett gäng som lockats att börja på sporten som fått ett rejält ökat intresse i Sverige, mycket tack vare en av världens bästa duo. Och den här kvällen får Vilma, Anton och deras kompisar i 08 Beachvolley storfrämmande på träningen.
Den här veckan pratar vi om att spela match utan att räkna resultat. I flera sporter har man valt att strunta i tabeller och resultat inom barnidrotten när man spelar match och många vuxna har pratat om det är bra eller dåligt. Men vad tycker egentligen barnen? Vi träffar innebandylaget Farsta Sharks och pratar med Albin, Olle och Kaspian.
Breakdance är en dansstil med mycket akrobatiska moment som har sitt ursprunglig i 1970-talets hiphop-kultur i USA och som faktiskt kommer finnas med i OS nästa sommar. Juniorsporten träffar trion Amina, Emmie och Nilas som samtliga drömmer om att få dansa på de största scenerna.
I mitten av september går sommarsporterna in på upploppet och vintersporterna har just kommit igång. Det kan vara svårt att få ihop det pusslet när träningar, matcher och tävlingar krockar med varandra. Juniorsporten träffar syskonen Ricky, 12, och Elly, 9, som har fullt upp med vattenskidor, längdskidor, mountainbike, löpning och Ricky tränar även free running.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
”Jag tycker att allt med idrott är kul, jag gillar att vara ute och röra på mig och träffa många kompisar”, säger Ricky till Radiosportens reporter Samuel Sillén.
Idrott kan vara allt för många barn och ungdomar, med träning, tävling och matcher flera dagar i veckan. Men hur är det att bli skadad och helt plötsligt inte kunna syssla med sin idrott. Juniorsporten har träffat 12-årige Tudor Tocca som bröt armen och nu har kämpat sig tillbaka.
Den här veckan besöker Juniorsporten Bangolf-VM i Uppsala och träffar syskonen Elin Spets, 14, Jill Spets, 12, och Ken Spets, 10, som lär oss mer om sporten som de tävlar i.
Juniorsporten träffar i dag bordtennisspelaren Siri Benjegård. 12 år gammal har hon redan vunnit SM-guld för 16-åringar och dessutom blivit inofficiell europamästare i sin åldersgrupp. Till hösten gör hon som världsstjärnan Truls Möregårdh gjorde när han var lika gammal. Flyttar från skolkompisarna där hon växt upp för att i stället träna och bo i Eslöv.
Juniorsporten denna vecka träffar de två tennistokiga bröderna Bössfall från Västerås. 14-årige Isak och 10-årige Melker tillhör landets bästa i deras åldrar och har bestämt sig för att komma riktigt långt inom tennisen.
Juniorsporten om Mjällbys unga spelare.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Två Mjällbyfostrade spelare startade i U21-landskampen mot Skottland i mars – Noah Persson som blir proffs i Schweiz i sommar och Otto Rosengren som scoutats av Manchester United.
Vad är det som gör att den lilla orten med bara drygt tusen invånare fostrar så många bra spelare? Hör Otto Rosengren och ett knippe unga talanger i veckans Juniorsporten.
Hur är det att sporta när man inte ser något? Juniorsporten träffar åttaårige Loke som är blind men inte låter det stoppa honom från att idrotta.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Med hjälp av ny teknik kan blinda och synskadade idrotta utan ledsagare. Juniorsporten och friidrottstjejerna Alice och Tove testar den nya tekniken. Dessutom hör vi synskadade parasportstjärnan Zebastian Modin som tagit mängder med mästerskapsmedaljer.
De är med i Malmö FF:s jättesatsning inom damfotboll.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Agnes Mårtensson och Julia Cavander lever en fotbollsdröm som var otänkbar för bara några år sedan; de spelar i Malmö FF:s damlag. Sveriges rikaste klubb är på snabbresa genom seriesystemen och snålar inte när de ska nå Damallsvenskan 2025.
Nu har precis säsongen i division 1 dragit igång och trots att de fortfarande går i skolan lever de nästan proffsliv. Det finns inga frågetecken kring att MFF ska nå Sveriges högsta nivå inom kort och både Julia och Agnes har sen blickarna ut mot storklubbar i Europa.
"Man har sett hur det varit innan. Förut har tjejer inte kunnat drömma lika stort som vi kan nu. Det känns skönt nu att vi har möjligheterna att sitta och drömma om att bli världens bästa spelare."
Juniorsporten dyker in på några av idrottens mäktigaste stolar och ställer makthavarna mot väggen. Frågeställare är klass 5 i skånska byn Borrby i östra Skåne där Wilhelm vill se gratis idrott, Saga undrar över hur mäktiga jobb känns och Mohammed har fotbollsfunderingar. Svarar gör Anders Larsson, ordförande i Svenska ishockeyförbundet, Karl-Erik Nilsson, avgående ordförande Svenska fotbollförbundet och Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson.
Hur är det egentligen att ha sin mamma eller pappa som tränare? Många unga idrottare vet, så också några av världens bästa idrottare.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
”Det är jätteskönt att ha henne nära men ibland kan det bli ganska jobbigt. Man kan känna att man blir annorlunda behandlad än de andra. Jag får lite högre krav”, säger 13-åriga Wilma Nilsson, som har sin mamma som fotbollstränare.
”På matcherna när han ska skrika jättehögt på en, då kan det bli lite pinsamt”, säger 9-åriga Viggo vars pappa är hans fotbollstränare.
Programledare: Linn Nenzén
Reportrar: Mats Fagerström, Tobias Barle och Samuel Sillén
För det mesta är det jobbigt att vara lång tycker 16-årige Olof Tillman i Kristianstad, men hans storlek och långa armar har nu gett honom en unik möjlighet att skapa en karriär inom amerikansk fotboll i USA.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I sommar är Olof en av bara fyra svenskar som tillsammans med ungefär hundra andra talanger från 20 olika länder åker på the Dream Chaser Tour i USA. Det är en resa mellan olika universitet där man får chans att visa upp sig. Ungefär 50 stipendier för att få gå på college i USA och spela amerikansk fotboll på heltid ligger i potten.
”Det är en dröm”, säger Olof som går första året på gymnasium med NIU-inriktning amerikansk fotboll.
Hans storlek blev upptäckt via filmer han lagt ut på sociala medier.
”Vi filmar våra matcher och jag brukar filma träning också och så får man lägga ut filmer och hoppas att de ser det”.
Med sina långa armar och 197 cm, som fortfarande är på tillväxt förresten, har han imponerat på talangrekryterare inom amerikansk fotboll.
Volleybollstjärnan Isabelle Haak och basketlandslagets Lollo Halvarsson är två andra idrottare som vet hur det är att vara huvudet längre än kompisarna.
Hur ska Cornelia nu kunna träna slalom, storslalom och super-G?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
13-åriga Cornelia Ellström från Skåne tävlar i alpint med Landskrona Ski Club men inför årets säsong fick hon veta att hennes hemmaskidbacke Vallåsen stängde, för gott!
Hur löser hon nu träning på snö och hur känns det att se ”klubben falla” som hon själv uttrycker det runt den meriterade alpina klubben i Landskrona som nu saknar en skidbacke.
Handboll är en lagsport med mycket bollkontroll, samarbete, snabbhet, fokus och fair play. Och så är det bra om man inte är för bollrädd. Det säger de 11-åriga spelarna i Huddinge handbollsklubb.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Just nu pågår handbolls-VM för herrar i Polen och här i Sverige. Det svenska landslaget är regerande Europamästare efter finalsegern mot Spanien förra året. Då avgjordes matchen på ett straffkast. Det är ju något väldigt speciellt, i en lagsport som till exempel handboll, där något avgörs mellan bara två spelare och där skytten och målvakten dessutom står så nära att de verkligen kan se varandra i ögonen.
– Det kan vara lite nervöst men oftast går det bra. Det är bättre om man skjuter på olika ställen annars vet målvakten var man skjuter, säger Julia Gibbs.
Edvin Magnusson är målvakt.
– Jo, det är ganska svårt, Det gäller att få motståndaren ofokuserad så om man stå och gör olika rörelser då de inte kan sikta så att man distraherar dem, säger han.
Emil Blom har lagt många straffar. När han går fram brukar han tänka:
– Måste det vara jag som ska ta den? På ett sätt är det ju kul men man vill inte missa.
Cian Forsberg brukar mest titta på högersidan för det är där han känner sig säkrast.
– Det brukar oftast vara nere jag skjuter också, säger han.
– Det är ju svårt när de skjuter nere för då måste man vara med med fötterna, säger målvakten Edvin.
Radiosportens reporter Emanuel Nashed ska lära sig åka skidor inför Vasaloppet. I veckans avsnitt av Juniorsporten handlar det om hur det går att hålla på med skidåkning söder om Dalälven.
Radiosportens intervjuer, reportage och sporttips för barn och unga.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Viking Bandy från Hagfors har inte haft någon bandyverksamhet på ett antal år. Istället har de haft hand om konståkningen i ishallen. Men sedan ett par veckor tillbaka får de som vill också träna bandy. Nu träffar Juniorsporten tjejerna i Viking Bandy som spelar både bandy och åker konståkning.
I veckans avsnitt av Juniorsporten tar vi hjälp av en expertpanel för att summera världsmästerskapet i fotboll ungefär halvvägs in i turneringen.
Vilka vinner? Hur långt ska det räcka för Danmark? Och vilka ska man egentligen heja på när Sverige inte är med? Juniorsporten snackar upp fotbolls-VM i Qatar med hjälp av Rasmus Blomqvist, Leon Djalilnezhad och Mohamed Felfli från fotbollsklubben Vaksalas P11-lag.
Unga simmare i Stockholms kappsimningsklubb funderar över de nya reglerna som håller på att införas inom svensk simsport.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Upp till 12 års ålder ska i stort sett ingen kunna diskas i ett lopp, alltså få sitt resultat helt struket för att man missat något eller inte gjort exakt som man ska. Dessutom ska resultatlistorna efter loppen vara i alfabetisk ordning. De som börjar på ”A” först och de vars namn börjar på en bokstav långt bak i alfabetet kommer längst ned i listan, inte snabbast först. Och ska någon få medalj eller pris ska alla få det, inte de tre snabbaste.
Så här tror Svenska simförbundet, de vuxna som bestämmer över simsporterna i Sverige, att fler barn ska vilja tävla och fortsätta med simning.
11-åriga Ebba Forsberg tycker att det är superkul att tävla men tycker inte att reglerna behöver ändras. Hon jämför sig ändå inte med andra, säger hon.
”I början gjorde jag det. Fast sen lärde jag mig att det spelar ingen roll hur snabbt andra simmar. Det spelar mest roll hur roligt jag tycker att det är”.
Inte heller Christian Nilsson, 13 år, tycker reglerna behöver ändras, även om han diskats många gånger
”Oh, ja. Det har jag. Jag blev diskad på 25 meter fjärilsim många gånger, innan jag lärde mig det. Om man vet vad man blev diskad för så är det bra att man kan bli diskad. Ibland kan man ju bli lite ledsen men rätt ska ändå vara rätt”.
Juniorsporten följer med basebollaget Karlskoga Bats på en träning. Ronja, Victor, Emil, Smilla och Iris berättar att det kan bli en hel del resor när man spelar baseboll men att just det kanske är en av de roligaste sakerna med sporten. Dessutom får vi lära oss hur det känns när man träffar bollen alldeles perfekt!
11-åriga Melvin Kalousdian har redan hunnit vinna SM i gokart och har siktet riktat mot Formel 1 i framtiden. Juniorsporten reder ut hur man tar sig dit och får hjälp av superstjärnan Marcus Ericsson.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Hur kan man bli en bra motorförare när man inte får köra bil förrän man har fyllt 18 år? Svaret heter gokart.
Att tycka om fart och tuffa fajter är något som krävs för att bli en bra gokartförare, enligt Melvin Kalousdian från Örebro som redan varit aktiv i halva sitt liv.
På Örebro Motorstadion, där vi träffas under ett träningspass, har stora racerförare som Indy 500-vinnaren Marcus Ericsson och STCC-stjärnan Richard Göransson inlett sina karriärer. Men det är inte de, utan Melvin, som innehar banrekordet. Och i år har han också lyckats med att vinna SM.
”Det var kämpigt, men till slut gick det. Det var det bästa hittills”, säger Melvin.
Men för att lyckas ta sig hela vägen till Formel 1 behöver man mycket hjälp, och i det här avsnittet får Melvin tips från den allra bästa, Marcus Ericsson.
Sverige ska få en ny regering och någon ska få ansvar för idrottsfrågorna. Juniorsporten hjälper Sveriges nästa idrottsminister med de viktigaste idrottsfrågorna.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
”Om jag var idrottsminister skulle jag göra fler fotbollsplaner, särskilt konstgräs”, säger fotbollsspelaren Dan Hanna.
Han och hans lagkamrater i Stuvstas 09:or i södra Stockholm är väldigt överens. Förutom fler, bättre och belysta fotbollsplaner, idrottshallar och andra ytor att aktivera sig tycker de att det ska vara billigare att idrotta så att fler får möjlighet att göra det.
”Något form av idrottsbidrag kanske så alla barn har råd, för vissa barn kanske inte har råd och då går de barnen miste om någonting och det kanske också påverkar skolan och så”, säger Albin Fjällström.
Fotbollslandslagets Ludvig Augustinsson tycker som de 15 år yngre fotbollsspelarna att alla ska ha råd att idrotta.
”Det är ju superviktigt. Idrotten gör ju så mycket och det är ju hemskt om man inte har råd att göra vissa saker”.
När han var barn hade inga problem med pengar.
“Men så klart fanns det vänner som hade det problemet”.
Radiosportens intervjuer, reportage och sporttips för barn och unga.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I Juniorsporten träffar vi den här veckan 12-årige Silas Andersson. Han har sprungit 5 000 meter och 10 000 meter snabbare än nån annan i Europa genom alla tider.
”Det känns mest roligt. Jag tänker inte jättemycket på det, men roligt och spännande”, säger Silas Andersson.
Det var nästan en slump att han började springa, och träna friidrott. För Silas var en kille som ägnade sig åt olika bollsporter. Nu varvar han fotboll och friidrott, där löpning på längre distanser är hans specialitet.
Radiosportens intervjuer, reportage och sporttips för barn och unga.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Spelarna i Enköpings flicklag får inte längre spela 5 mot 5. Från den här säsongen gäller 3 mot 3 på mindre yta för dem och för alla andra hockeyspelande barn i Sverige.
- Man får röra pucken mer och man måste passa och använda varandra, säger Moa Ståhl.
Lagkamraten Maryam Marouki tycker att 5 mot 5 har varit roligare.
- Det är mer positioner, större plan, man får en bättre inlevelse, säger hon.
Maryam är 12 år och en av de äldre i Enköpings flicklag där de yngsta fyller 10 i år, men förra säsongen mötte de lag där spelarna ibland var betydligt äldre.
När alla nu ska spela 3 mot 3 tror Svenska hockeyförbundet, som bestämt om de nya spelformerna, att det kommer bli lättare för föreningar att få ihop rena flicklag och även enklare för föreningar på mindre orter att få ihop lag. Men det är inte det som är anledningen till att ingen längre ska spela 5 mot 5.
- Det är fler närkamper, man får vara delaktig, säger Sara Ridderlund på Svenska Ishockeyförbundet.
Tumba United började som ett kompisgäng som älskade att spela fotboll, men har nu blivit något betydligt större. Vännerna har blivit en del av IFK Tumba fotbolls sociala satsning och bedriver gratis aktiviteter för barn, som till exempel föreläsningar, läxhjälp och fotboll i ett utsatt område.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
För ungefär fem år sen hade ett kompisgäng i Tumba utanför Stockholm sin samlingsplats på en fotbollsplan, där man träffades nästan varje kväll. Instagramkontot Tumba United startades.
Alla var välkomna; från spelare i 18-årsåldern som tränade med lag i Allsvenskan, till yngre killar i mellanstadiet som inte tränade någon organiserad fotboll alls.
Och nu är Tumba United någonting betydligt större. Det som började som ett kompisgäng som älskade att spela fotboll, har blivit en del av IFK Tumba fotboll och klubbens sociala projekt.
Tumba United bedriver nu gratis eftermiddagsaktiviteter för barn och unga och styr upp föreläsningar, läxhjälp och spelar fotboll i Storvreten, ett område i Tumba som polisen klassar som utsatt.
Ihab Kahssay, 19, var en av dom unga killarna som var med och spelade fotboll under elljusen för några år sen. Nu är han 19 år och spelar i IFK Tumbas Herrlag, men är också en av flera ledare i Tumba United.
"Alla ska inkluderas och ha rätten att spela fotboll, även fast du är sämre ekonomiska förutsättningar", säger Ihab Kahssay.
Radiosportens intervjuer, reportage och sporttips för barn och unga.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Just nu pågår Innebandyfesten i Uppsala. Det är SM för 19-åringar. 16 tjejlag och 16 killag är här.
Vi träffade turneringens yngsta spelare – de båda 15-åringarna Lukas Wahl och Elias Lundberg. De spelar i turneringens minsta förening från den minsta orten Genarp. 3000 invånare i Lunds kommun.
Elias är yngst av alla i den här SM-turneringen – född 2007.
Det här är en fråga som just nu verkligen diskuteras i idrottssverige och idrottsvärlden. Olika sporter har olika regler. Och inom flera sporter funderar de just nu på att höja åldersgränsen. Det kan innebära att de som är bäst i världen inte får vara med på VM, för att de är för unga.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Inom konståkningen är det nu tillåtet för 15-åringar att tävla på VM och OS. Många är faktiskt så unga. Men det kan ändras – redan i sommar. Svenska konståkningsförbundet tycker att åldersgränsen ska höjas.
”Och att det är vuxna som tävlar mot vuxna”, säger Anna Burvall, sportchef på svenska konståkningsförbundet.
”Om man bara ändrar gränsen så tror jag inte det blir så stor förändring”, säger Josefin Taljegård, 26 år, som den här vintern tävlat på både VM och OS.
”Jag vet ju att det sker i vissa länder att man bantar åkare för att de inte ska komma in i puberteten och risken är ju att de bara kommer göra det ett par år längre”.
Men konståkning är bara en sport där åldersgränser diskuteras och reglerna är olika i olika sporter.
Visste du att en av dem som vann OS-medalj i Tokyo i somras bara var 12 år?
Skateboardåkaren Kokona Hiraki som vann silver i park. Ytterligare tre av skateboardens medaljörer var 13 år. Alltså i vanliga stora OS alltså, inte ungdoms-OS. Skateboarden har ingen åldersgräns.
Men när världens bäste karateutövare eller Europas bästa gymnast ska utses, då är det inte säkert att världens bästa får vara med. För där finns åldersgränser.
7-åriga Sergii är ett av över en miljon barn som är på flykt undan kriget i Ukraina. Han och hans familj bor i en klubbstuga utanför Norrköping och tränar orientering med OK Denseln.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
När kriget bröt ut i Ukraina erbjöd sig deras svenska orienteringskompisar att hjälpa dem. Nu bor de här, alldeles intill skogen, som 12-åriga systern Inna tycker så mycket om. Men hon oroar sig för sina släktingar som är kvar i landet och saknar sina vänner.
Efter fem år som målvakt i Svärtinge flyttade 11-åriga Elliot Klashed i somras från Sverige till Portugal med sina föräldrar. Där väntade svenska skolan i Carcavelos och fotboll med Benfica.
Den här veckan är Juniorsporten på plats i Kungliga tennishallen. Här har några av världens bästa tennisspelare under veckan gjort upp om att vinna Stockholm Open. Juniorsporten träffar Frans och Olivia, två av bollkallarna som i skuggan av alla världsstjärnor gör ett väldigt viktigt jobb.
Juniorsporten besöker denna vecka Parasportskolan i Beckomberga. Där dukas det varje lördag upp en buffé av olika idrotter som barn med funktionsnedsättning kan testa. Denna dag är Svenska Brottningsförbundet på plats för att visa upp parabrottning och vi hänger med när Vilmer och Sixten brottas. Vi träffar också bland annat Ludvig som testar boccia och Hugo som spelar pingis.
Under pandemin var det väldigt många ungdomar som valde att testa racketsporten padel när de började på en ny sport. Och nu börjar föreningarna även starta ungdomsträningar. Vi besökte Elliot Andersson, 13 år, och Mira Jonasson, 12 år, när de hade träning med sin klubb Västerås Padel Team.
9-årige konståkaren Kaspian Knifh berättar om sin första tävling. Pandemin har gjort att han fått vänta och längta i nästan två år. Hör också 14-årige Ville Bauer som såg fram emot att åter få spela matcher med sitt innebandylag, men under pandemin har så många lagkamrater slutat att han inte längre har något lag.
Juniorsporten handlar denna vecka om tennis. Vi träffar 10-årige Nick samt 11-åriga Ella från Kungälvs Tennisklubb. Två unga spelare som redan nu satsar på att bli riktigt bra i tennis. Häng med till Kungälvs Tennisklubb med fyra grusbanor inbäddade bland de gröna bladbeprydda träden i Fontins naturområden på höjden ovanför Bohus gamla fästning.
Aikido är en idrott där utövarna inte tävlar, alla är vinnare och ingen förlorar. Vi besöker Riai Aikido som håller till på Guldheden i Göteborg.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Där träffar vi bland andra Oscar, Maria, Klara, Oscar och Viggo som visar hur Aikido går till och berättar varför sporten är så kul, trots att de inte tävlar.
Vi får lära oss att Aikdo stärker självkänslan och är en sport med mycket kamratskap.
Luis Carlos Sandoval Aguiluz, Leo Romero och Kalle Hagen är tre fotbollsspelande 14-åringar med proffsdrömmar. Tillsammans har de sett filmen Tigrar, en sann historia om 17-åriga Martin Bengtsson som blir ungdomsproffs i italienska Inter, men vars dröm förvandlas till en mardröm.
För tio år sedan slutade många med volleyboll. Nu är det i stället kö till träningsgrupperna och ännu fler hör av sig efter damlandslagets framgångar på EM.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Kidsvolley som spelas med mindre plan, lägre nät och enklare regler har fått fler barn att börja spela volleyboll. Dessutom tränar tjejer och killar tillsammans upp till 14 års ålder.
”Gemenskapen, att man får köra med alla är bara kul”, säger 12-åriga Stella Nestorsson.
11-åriga lagkamraten i Solna volleybollklubb Hilding Näslund Sparreus håller med.
”Då är man många fler i laget”, säger han.
9-åriga gymnasten Alicia sparkades ut ur sin träningsgrupp, utan att få veta varför. Det var inte så schysst och jag blev ganska ledsen för jag gillade min gamla grupp och hade jättemycket kompisar där.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
En dag i vintras ringde Alicias tränare till hennes mamma Annelie och sa att hon inte längre var välkommen.
– Hon sa så mycket elakt, säger Annelie.
Exakt vad Alicia ska ha gjort fick de inte veta. De vet fortfarande inte, flera månader senare.
Styrelsen i föreningen säger att tränaren gjort fel.
– Man får inte utesluta ett barn, säger ordföranden bestämt.
Hon säger att hon inte heller vet vad som hänt.
– Vi håller fortfarande på att diskutera det här med dem.
Efter ett litet tag fick Alicia plats i en annan gymnastikförening.
– Så då blev jag inte lika ledsen.
Genom styrelsen i den gamla föreningen fick Alicia veta att hon var välkommen. Men då ville hon inte.
– Den här ledaren är ju kvar, tänk om hon är i hallen, förklarar mamma Annelie.
Våren är här och så också seglingssäsongen. Juniorsporten hänger med de 12-åringa optimistjolleseglarna Ludvig, Paul, Vide och Gorm ut på böljan blå för årets första träning. Har de kommit ihåg allt under det långa vinteruppehållet? Vad gör man om man ramlar i det kalla vattnet? Hur förbereder man en optimistjolle inför seglatsen? Häng med i maj månads första Juniorsporten och få svaren. Skepp ohoj!
Under veckan har världens bästa konståkare varit i Stockholm och tävlat om VM-medaljer. Juniorsporten åkte till Luleå och träffade ungdomar i 1115-årsåldern som har en tränare med meriter från EM, VM och OS.
Juniorsporten träffar spelare i Tumba ishall som spelar Easy Hockey. De är mellan 9 och 15 år och på träningarna får de lära sig allt från skridskoteknik, till att passa och skjuta och sen spelar de match. Azra Tumbas, 13, tycker att hockey är jätteroligt och att gruppen har en bra gemenskap. Dennis Moberg, 9, tycker att det roligaste med Easy Hockey är att spela match och att träffa nya kompisar.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Konceptet Easy Hockey betyder att barn i alla åldrar får komma och träna och spela i ett lag, utan att spela matcher.
Ett avsnitt av Miriam Maul.
Alla har vi gjort bort oss på ett eller annat sätt. I Juniorsporten berättar bland andra fotbollslandslagets målvakt Zecira Musovic om hur hon en gång släppte in ett skott i en viktig match mellan benen och om hur hon kom över det. Brynässtjärnan Nicklas Danielsson glömde ta av sig skridskoskydden och William 7 år, visste inte hur man gjorde avspark i fotboll.
10-åriga Marina Khalfy hade aldrig tidigare hållit på med någon sport. Men när basketlaget Geneta Gäris startade i skolans gymnastiksal följde hon med några klasskompisar. Det var skitroligt. Jag ska alltid fortsätta, säger hon.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Med tidigare basketproffset Nina Baresso som tränare har massor av tjejer som annars inte varit aktiva i någon förening börjat spela basket i Geneta i Södertälje.
Under en härlig vinterkväll på Ruddalens Idrottsplats träffar Juniorsporten på Emil och Nova som precis börjat åka skridskor. Solvej, som är 10 år, siktar på att bli snabbare än sin storasyster. Lova, som är på väg att bestämma sig för om hon ska satsa på skridskoåkningen eller inte. Och så träffar vi på Jan-Oscar som beskriver hur man hoppar som en kanin och landar som en elefant. Allt under ledning av skridskotränaren Sofia Hassel.
Radiosportens intervjuer, reportage och sporttips för barn och unga.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Strax före jul skärptes restriktionerna och efter det bommade många idrottshallar igen och föreningar pausade all gemensam träning. Men Arvid och Felix och deras lagkamrater i VIK hockeys team 10 har fortsatt träna på en rink som omges av tre väggar.
– Jätteroligt. Vissa lag, som de flesta lag i Stockholm, har ju stängt ned isarna helt så jag tycker det är roligt att vi fått fortsätta träna, säger Felix Fröjdén.
Juniorsporten träffar på 14-årige kartingföraren Christian Lovén från Forsvik utanför Karlsborg i Västergötland som i höstas fick uppleva ett riktigt äventyr och som fått en rivstart på sin karriär och som lever för sin racing.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
14-årige Christian Lovén har hållit på med karting i två år. I höstas kom samtalet som fick familjen Lovén att häpna. Christian erbjöds en plats i VM i Portugal tillsammans med världens främsta talanger inom kartingen. Tiden var knapp, inte bara vad gäller tävlingsförberedelser utan även vad gäller ekonomin, för en VM-satsning skulle kosta runt 100 000 kronor. Men efter omfattande sponsorjakt och målinriktad träning så stod Christian på startlinjen vid världsmästerskapen i Portimao i november.
Jens Prytz
[email protected]
Juniorsporten träffar tre 15-åriga tjejer som spelar elitseriebandy i KS Bandys (före detta Kareby), unga A-lag. Ni hör utespelarna Vilma Fischer och Leah Roos samt målvakten Elena Schulz.
Trots att det sägs att barn- och ungdomsidrotten får vara igång under pandemin är det flera föreningar som ställt in all träning. Andra har ställt om, till annan träning.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
”Jag blev ledsen, för jag gillar att träna”, säger 11-åriga Emilia Lundmark från Piteå.
Hennes cheerleadingträning har ställts in.
Hör också gymnasten Matilda och Sixten som tränar brasiliansk Jiu-Jitsu om hur deras träning påverkats av coronapandemin.
I Juniorsporten träffar vi Filip Gustafsson, 15, och hans pappa Magnus. Filip spelar tennis och skulle i helgen inlett seriespelet i div 1 med sitt Ullevi. Men serien är uppskjuten på grund av coronapandemin. Det speciella är att Filip ska spela tillsammans med sin pappa. Magnus Gustafsson är 53 år och var tidigare en världsspelare som vunnit Davis Cup och har 14 ATP-titlar.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Reporter: Jonas Enarson
14-åriga Ida Stenberg har nyligen börjat döma innebandy. För några år sedan slutade de flesta unga innebandydomare i Stockholm under eller efter sin första säsong. Sedan de infört domarcoacher som stöttar nya domare fortsätter nästan alla. "Nu vill jag döma nästan hela tiden, trycka in så mycket jag kan", säger Ida Stenberg.
Vi träffar 14-årige Felix Lindeblad. Han spelar Badminton i Påvelunds Tennis och Badmintonklubb i Göteborg. Han är även linjedomare och tränare vilket han berättar om.
Att träna en sport eller flera eller ingen alls. Hör ett gäng 11-åringar om fördelar och nackdelar, apropå RF:s kampanj Min andra idrott, som fått kritik i veckan.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
11-åriga Vendela Kylefors tränar tennis, ridning, dans och gymnastik. Hon vill inte välja en.
– Ifall man inte kan fortsätta på den sporten så blir man ju utan sport helt så det är ju inte jättebra.
Nackdelen, som Vendela ser det, är att hon inte hinner vara med kompisar så ofta.
– En av mina kompisar har också ganska mycket sporter så vi har ingen dag som vi kan hänga efter skolan, säger hon.
Edda, som spelar piano, känner att hon borde hitta en idrottsaktivitet.
– Jag måste träna mer. Det tycker både jag och mina föräldrar. För jag har inte jättebra kondition och så måste jag få lite mer kött på benen.
Linn Nenzén
[email protected]
Juniorsporten pratar med Hugo Frosteman Lundqvist. Utförsåkare från Stockholm. Han har precis, 16 år gammal, lämnat föräldrarna, kompisarna och Stockholm och flyttat 100 mil norr ut till Tärnaby för att gå på skidgymnasium.
I en fäktningssal blandas klangen som uppstår när två värjor av metall slås mot varandra med de elektriska pipen som signalerar att någon har fått in en stöt. Häng med Juniorsporten fäktningsträning.
14-åriga Ludvig tyckte att det var jättekul att döma. Men efter en match i början av hösten tyckte han inte det var så kul längre. "Deras tränare skrek extremt högt och jag blev rädd och ledsen."
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Linn Nenzén, Radiosporten
[email protected]
Juniorsporten tar sig ut i skogen med kartan i ena handen och kompassen i andra. Ungdomarna i Kungälvs Orienteringsklubb leder oss mellan kontrollerna.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Redaktör: Jonas Enarson.
Juniorsporten om att inte kunna följa sitt favoritlag som vanligt. Jag saknar nog mest att inte få stå så nära folk, för ibland känns det som att man är en person när man sjunger, säger 12-åriga Hammarbysupportern Cecilia Lindberg.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Hör också en av de ytterst få som fått se allsvensk fotboll live, bollkallen Julia Lindqvist.
– Eftersom det inte är någon publik så hör man verkligen hur de kommunicerar, "flytta över" eller "fall bakåt", så det är jättekul verkligen.
Redaktör: Linn Nenzén
Tänk att få ha en fotbollsstjärna som tränare. Det var precis vad som hände Ytterby IS P07, som under ett halvår tränats av den tidigare landslagsanfallaren Torbjörn Nilsson.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Redaktör: Jonas Enarson
Det är en strålande vacker, och varm, sommareftermiddag i Vara på Västgötaslätten. Lova Johansson rullar med hjälp av sin assistent Anna upp på gräsmattan bakom badhuset.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Just den här dagen är bassängen stängd så det blir fysträning utomhus. Lova Johansson är parasimmare. Para är ju termen för idrottsutövare med funktionsnedsättning. Lova har, sen födseln, nedsatt styrka i armar och ben så hon sitter i rullstol. Men inte när hon simmar. Då klarar hon sig själv, känner sig fri och siktar mot världstoppen.
Jonas Enarson
[email protected]
På Lökenebanan utanför Kil i Värmland var det full fart när motocrossungdomarna i 85cc och 125cc-klasserna hade träning under veckan. En del nybörjare och en del av åkarna med lång rutin trots sin ringa ålder.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
En av dessa är Jaqueline Löfqvist som fyller 15 senare i år, har kört i tio år redan och siktar på VM. Hon byter till en 250cc cykel i höst och lever verkligen för sin sport.
”Vi siktar på VM så fort som möjligt” säger Jaqueline Löfqvist med stort självförtroende.
Reporter: Mats Fagerström
På platsen där "svensk squash grundades år 1937" är det full aktivitet. Juniorsporten har träffat några av de aktiva i Stockholms Squashklubb.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Från 11-åriga Axel som drömmer om en karriär som squashproffs till 17-åriga Hugo som hoppas spela lika länge som farfar som varit med i klubben i 60 år. Christian Drakenberg har vunnit sex SM-guld och varit med i landslaget sen 1999. Nu tränar han den kommande generationens squashspelare.
Reporter: Martin Marhlo
Basketträningen i KFUM Kristianstad fick extra krydda när basketproffset och landslagets Kalis Loyd kom som en överraskning.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Kalis Loyd har lämnat proffslivet i Spanien och hjälper både till på sjukhus och besöker basketklubbar för att hjälpa till i ovanliga coronatider.
Julia och Daniella var två av basketspelarna som satte rubriken "coolt" på att Kalis ville spela basket med dem den här kvällen.
Juniorsporten träffar den här veckan ett innebandylag från IBK Kungälv som tränar fys istället för innebandy eftersom de just nu inte får träna inomhus.
Juniorsporten denna vecka träffar 16-åriga tennistalangen Måns Dahlberg som tränar hemma i Göteborg. Om allt varit som vanligt hade han i stället varit i Paris för spel i juniorvarianten av Franska öppna mästerskapen.
Juniorsporten har den här veckan rest till norra Dalarnas vintermetropol Idre. Via istäckta fjällvägar med meterhöga snövallar längs sidorna rullade vi in i Idre, för att mötas av beskedet att världscuptävlingen i puckelpist ställdes in på grund av coronaviruset bara timmar innan kvalet skulle dra igång.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Surt för 16-årige Filip Gravenfors som skulle gjort sin världscupdebut, på hemmaplan i säsongsavslutningen. Filip har i år fått sitt genombrott på seniornivå genom att göra bra resultat i Europacupen som är nivån under världscupen. Han vann en tävling och blev därmed den yngste vinnaren i Europacupen någonsin.
Jonas Enarson
Vi tar i från tårna. Vi träffar 17-årige Isac Manner från Kungsör som nyligen vann guld i ungdoms-SM och slog svenskt rekord i momentet marklyft med 208 kilo på stången. Och vi ställer också frågan hur farligt är det att styrketräna som ung?
Juniorsporten ger sig i kast med brottning och får veta att självlysande strumpor och grävlingsmat är saker som ger trygghet och framgång för att bli en bra brottare.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Snart 13-åriga Ida Boxe och lika unge Sixten Ottosson är två av de 15-talet brottare som ingår i fortsättningsgruppen i Lidköpings Atletsällskap. De brinner båda för brottningen och spenderar minst två pass i veckan på brottarmattorna i Idrottens hus i Lidköping.
"Det är viktigt att träna upp både styrka, kondition och smidighet", konstaterar Ida Boxe.
Både Ida och Sixten har speciella förberedelser inför en match.
"Jag har alltid mina turstrumpor på mig. De lyser i mörkret. Morsan hittade dem någonstans", säger Sixten Ottosson.
"Jag äter lasagne till frukost. Vi kallar det grävlingsmat. Vi säger att det är grävlingskött i fast det är vanlig lasagne", ler Ida.
Jens Prytz
[email protected]
Juniorsporten har den här veckan tagit sig till Valhallabadet i Göteborg där Lucie Hanquet tillbringar massor med timmar i bassängen eftersom hon är en väldigt lovande simmare.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Lucie är från Belgien - men större delen av sitt liv har hon bott utomlands eftersom hennes pappa flyttat dit jobbet tagit honom. Det är under framför allt under sju år i Abu Dhabi och nu två i Sverige och Göteborg som hon lärt sig simma på hög internationell ungdomsnivå. Hur är det att vara idrottare och hela tiden flytta till nya länder? Lucie berättar i Juniorsporten.
Juniorsporten har den här veckan varit i Göteborgs stora inomhusarena Scandinavium och träffat unga hoppryttare som för första gången tävlade inför storpublik.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Hur det gick för Alma, Tilda, Oscar och Isabell, hur de tyckte att det var att tävla i mäktiga Scandinavium och varför nästan alla hästar har smeknamn får ni veta om ni lyssnar på Juniorsporten.
Radiosporten
[email protected]
The Summit, en av världens största Cheerleadingtävlingar avgörs i Florida, USA. Vi besöker CheerXplosion i Karlstad som har åtta tävlingsgrupper och sex träningsgrupper och där Purple Angels ska till tävlingen i Florida i maj.
I Juniorsporten den här veckan tittar vi in på en träning i Cheerleading. I Berhalla i, Göteborg, ligger en mörkt blå, rejält sviktande matta över hela golvet. Där tränar grupperna Kittens och Cats Cheerleading.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Kittens är i tioårsåldern och Cats runt femton. Vi får träffa Ofelia Seipel, som är 14 år, och Victoria Hennung, 11, som tillsammans med sina kompisar i Gothenburg Cheer One visar upp hur spektakulärt cheerleading är när de dansar, hoppar och bygger mänskliga torn och pyramider.
Jonas Enarson
[email protected]
Vi har träffat 11-åringarna Adam Carlsson och Elias Bernhardsson från Västervik och Gamleby och pratat med om det mesta från att våga testa speedway, till att köra utan bromsar, hur man får sladd till vilka idoler dom har och hur dom förbereder sig för sin allra första tävlingssäsong.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Reporter Janne Rindstig
I Juniorsporten den här veckan berättar 16 åriga Emy Nyberg från Oxie om hur det är att vinna SM guld i skytte. Emy tävlar i luftgevär. Jag har aldrig varit så nervös och så lugn på samma gång säger Emy.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Skytte handlar mycket om att kunna koncentrera sig och att hålla sig lugn, hur blir man bra på det?
Kolla på när Emy skjuter på Radiosportens Insta Stories.
Redaktör: Andreas Matz
Juniorsporten greppar bågen, tar fram pilarna och siktar in sig. För det ska handla om bågskytte och platsen är Skövde Bågskytteklubb.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Jens Prytz
[email protected]
Saga, Kerstin, Susanna, Ebba, Molly, trähästen Julius och den mycket riktiga hästen Monetto visar hur sporten voltige går till, i ett ridhus på Billdals ridklubb, strax söder om Göteborg.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Christian Olsson
[email protected]
Att träna längdskidor och alpint på en ort där snö är långt ifrån en självklarhet är en utmaning för 12-åriga Leah Rånes från slalomklubben SK Vitesse och Melker Alvarsson 11 år från IFK Skövde skidor.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Den här gången handlar Juniorsporten om hur det är att hålla på med längdskidor och alpint på en ort där snö är långt ifrån en självklarhet och där man får hitta andra alternativ för att träna inför vintersäsongen.
Trots bristen på snö så finns det en härlig träningsglöd i gänget som samlats i slalombacken. Å det märks att utförsåkarna i SK Vitesse och längdskidåkarna i IFK Skövde hittar inspiration hos varandra och Leah och Melker tycker det är utvecklande att träna tillsammans.
Jens Prytz
[email protected]
Jaquline Öqvist är veckans juniorreporter och träffar OS-guldmedaljören André Myhrer och VM-silvermedaljören Anna Swenn Larsson.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Det handlar om idoler, medaljer, förberedelser inför tävling och nervositet.
Cecilia Paulsson
[email protected]
Hur lyckas man blir ett av de utvalda barnen som får hålla sin idol i handen innan match? Vi mötte några tjejer som vet.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Tindra Enocsson var 10 år när hon vann en tävling och som första pris fick åka till VM-finalen i fotboll i Brasilien 2014. Hon fick där äran att vara ett av barnen som fick hålla en stjärnspelare i handen när de gick in till match.
– Jag tänker tillbaka på det ibland och undrar ifall det verkligen hände, berättar Tindra nu 15 år.
Andra har sina idoler närmare. Elly, Iris och Alma spelar i flickor 09-laget i H65 Höör och hela den här säsongen får deras lag en möjlighet att följa med nära SHE-laget i klubben. Förutom att hålla dem i handen när de springer in till match får några vara med på uppvärmningen och i omklädningsrummet.
Juniorsporten utforskar denna gång hur det är att vara barn-maskot som det ibland kallas när man är det utvalda barnet som får hålla en stjärna i handen innan match.
Malin Rimfors
[email protected]
Radiosporten
Den här gången handlar Juniorsporten om att vara målvakt. Vi träffar innebandymålvakten Oscar Enbom, 13 år, som spelar i IBK Kungälv P06.
Världens näst största sport cricket växer lavinartat i Sverige och Juniorsporten besöker den här veckan Skandinaviens enda inomhushall för cricket i Malmö.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Här tränar barn och ungdomar från sju år och uppåt och vi träffar bland andra nioårige Sayan som redan är en klippa i cricket och 17 årige Zakir som drömmer om att spela i det svenska landslaget.
Juniorsporten den här veckan handlar om ungdomsishockey när vi åker till Angered och besöker Göteborgs HC.
Det är en av dom viktigaste saker man kan göra i varje sport som finns. Men samtidigt kan det verka som en av dom läskigaste grejerna att göra. Just att vara domare i en sport. Men hur är det egentligen att vara en domare när väl pirret i magen har släppt?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I veckans juniorsporten träffar vi både yngre och äldre domare för att ta reda på varför just dom blev domare.
Vi lära oss en hel del tips och tricks och även hur det gick för VM-domaren Jonas Eriksson som glömde det röda kortet inför en stor Champions League-match i fotboll.
Lyssna på programmet.
Juniorsporten besöker Gullbringa golfklubb, där stjärnor som Henrik Stenson, Helen Alfredsson och Carin Koch fostrats.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
– Nu märker man av det när Stenson spelar bra och juniorerna tar efter, säger 14-åriga golfspelaren Elsa Berg.
Redaktör: Jonas Enarson
[email protected]
Nästan varannan svensk har farligt dålig kondition. Många barn är inte aktiva ens en timma om dagen. Samtidigt visar forskning att hjärnan funkar bättre när vi är aktiva. Hur tycker du om att röra dig?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Kronprinsessan Victoria, prins Daniel, tidigare NHL-proffset Mats Sundin
och Carolina Klüft, som för några år sedan var kanske världens bästa friidrottare. Alla har de det gemensamt att de vill att barn - och vuxna också för den delen - ska röra sig mer.
Dansa, cykla, spela innebandy, segla, göra volter, stå på händer, simma, spela fotboll, springa, hoppa, klättra och hinderbana. Det är saker som eleverna i klass 6B tycker om att göra.
En av dem berättar om när han mår som bäst:
- När jag har varit på en träning eller spelat fotboll eller varit med kompisar.
Men att han inte använder sin kropp så mycket i skolan. Inte ens på rasterna.
- I femman spelade jag fotboll. Nu hänger jag mest inomhus. Vi måste typ vara utomhus, men jag är inomhus ändå ibland. Det finns inte så mycket att göra på rasterna.
Om han hade fått skapa sin egen skolgård hade den haft en stor fotbollsplan med konstgräs.
Hur ser det ut nu då?
- En liten asfaltsfotbollsplan.
Men efter skolan spelar han ofta fotboll, med sitt lag eller med kompisar. En klasskompis brukar dansa till Let's Dance, en annan öva på att slå volter och stå på händer, en tredje brukar klättra med sin familj.
Kanske kan du få några tips om kul saker att göra när du hör klass 6B berätta om vad de tycker är roligast att göra.
Redaktör: Linn Nenzén
[email protected]
Uppvärmningen är närmast akrobatisk. De slår kullerbyttor och volter. På mattan, i luften och över sina kompisar. Sedan kastar de varandra. Det smäller i mattorna. Men brottarna landar mjukt.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I ett garage mitt i ett bostadsområde i södra Stockholm finns ingen mobiltäckning. Hit når inte omvärlden. Hit når inte allt det som händer där utanför. Skjutningarna som drabbat området det senaste året. Skjutningar som gör att föräldrarna inte låter sina barn gå vart som helst. Men hit får de komma, nedför trappan och in till Huddinge brottarklubb.
– Alla på klubben är mina bästa vänner. Jag gillar att vara här. jag älskar sporten. Det känns som mitt första hem, säger Elliot Padilla, 12 år.
Linn Nenzén
[email protected]
Fanny Ahlin är 11 år och har bestämt sig. Mitt mål är att spela i landslaget och sen bli bäst. Det ville Lina Hurtig också i den åldern. Nu är hon en del av det svenska landslaget.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I trädgården utanför det gula huset i södra Stockholm står Fanny flera dagar i veckan och försöker slå sitt nysatta kickrekord.
– Det är bara så kul att spela fotboll och att få göra det hela tiden vore jätteroligt, säger hon.
Målet är att spela i landslaget. Det ville Lina Hurtig också när hon var i den åldern. Hon minns Mina Vänner-böckerna som hon fyllde i.
– Drömyrke var alltid fotbollsproffs och drömmar; VM-guld, berättar Hurtig.
Nu är hon 23 år och en del av det svenska landslaget som ska spela VM i Frankrike.
– Jag tror att allt startar med drömmar, säger landslagsmålvakten Zećira Mušović.
Reportrar: Paul Zyra
[email protected]
Kristopher Karlsson
[email protected]
Redaktör: Linn Nenzén
[email protected]
Juniorsporten handlar den här veckan om Kyokushin Karate. Vi har besökt en klubb i Kungälv.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Radiosporten har träffat Frej Andersson-Öberg, Bernhard Souter, Marcus Loid och Alex Loid samt huvudinstruktör Mikael Andersson som är grundare av Kungälv Kyokushi Karate.
Jonas Enarson
[email protected]
Juniorsporten handlar den här helgen om Judo. Vi träffar Disa Winberg som har en rejäl synnedsättning alltså en parajudoka.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Även hennes tränare Nicolina Pernheim är med i inslaget.
Jonas Enarson
[email protected]
Vilken är din favoritsport? Kanske är det svårt att välja. Kanske måste du inte välja. Kanske det är okej att ha flera favoritsporter. Men hur länge då? När måste man välja? Måste man välja?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Fotbollssäsongen är igång och Matilda Plan spelar i damallsvenskan med Eskilstuna United. Vintern har lagkamraterna ägnat åt försäsongsträning, men inte Matilda. Hon har spelat bandy. Och vunnit SM-guld med Västerås.
Hon är 20 år och spelar i högsta serien i både bandy och fotboll. Hon har aldrig valt och tänker inte göra det nu heller.
- Det funkar än så länge så jag tänker fortsätta, säger Matilda Plan.
Men det kanske inte alltid är så lätt. Alla tränare kanske inte tycker det är okej att skippa träningar för att i stället träna nånting annat och om det är dom som varit på flest träningar som får spela match, hur ska man då göra?
I Simrishamn har en fotbollsförening och en innebandyförening gått samman och bedriver gemensamma tärningar för yngre barn.
Hör också innebandyspelarna Ebba, 13 år, och Moa, 27 år, om hur de gör och gjort när träningar i olika sporter krockat.
Reporter: Malin Rimfors
[email protected]
Redaktör: Linn Nenzén
[email protected]
11-åriga Joel Bergström tävlar i bilsport. Hör hur han förbereder sig ihop med sin tekniker och hur nervös hans mamma är när han kör.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Visst har du också någon gång låtsat att du kört racerbil?
- Ibland när jag blundar så tänker jag mig en Formel 1-bil i Abu Dhabi, i en kurva, säger 11-åriga Joel Bergström.
Han är faktiskt inte så långt ifrån. Joel tävlar redan i carting, gokartbilar.
Men på ett annat sätt är Joel långt borta. Förra året flyttade han och hans föräldrar från Piteå till Italien. Joel berättar om hur det är att gå i skola på italienska.
Reporter: Joseph Knevel
[email protected]
Redaktör: Linn Nenzén
[email protected]
När 13-åriga innebandyspelaren Ebba Ekblom intervjuar Moa Tschöp, utsedd till årets spelare förra säsongen, berättar hon att hon var forward i början - för att hon inte vågade vara back.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Innebandy är en av Sveriges största sporter. Många spelar i lag. Ännu fler spelar på skolgården eller hemma i hallen. Men vad är egentligen svårast med innebandy? Och hur gör man ett slagskott?
Redaktör: Linn Nenzén
[email protected]
Mindre plan, färre spelare och mer speltid. Det är nya regler för landets alla 250 000 unga fotbollsspelare. Det var lite chockande, men ändå roligt med något nytt, säger 12-åriga Linnea Österlund.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Tre perioder i stället för två halvlekar och regeln att alla ska spela lika mycket gäller sedan årsskiftet alla fotbollsspelare upp till 15 år i Sverige.
– Barn har tidigare spelat fotboll utifrån vuxnas villkor, säger Mika Sankala på Svenska fotbollförbundet som bestämt de nya reglerna.
– Nu får vi mycket mindre tid på oss på planen. Den är bredare, men kortare. Vi behöver lära oss att bredda spelet och använda kanterna, berättar spelarna i Stuvsta IF:s flickor 06.
Hör också de unga fotbollsexperterna Valter Stendahl och August Hasselblad jämföra Europas bästa herrlag tillsammans med Radiosportens fotbollsexpert Richard Henriksson, nu när kvartfinalerna till Champions League har lottats.
Redaktör: Linn Nenzén
[email protected]
Hör om Tilda som skulle titta på när mamma spelade SM. Men mammas lagkamrat blev sjuk. Tilda, som nyss börjat med curling, fick spela i stället för henne och det slutade med en guldmedalj.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Tilda Knochenhauer är 7 år och har ganska nyligen börjat spela curling, precis som sin mamma. Agnes Knochenhauer vann faktiskt OS-guld i curling för ett år sedan och spelar just nu VM i Danmark.
Tidigare i år skulle hon spela SM i Jönköping. Tilda hade jullov och åkte med för att titta. Men en av mammans lagkamrater blev sjuk och Tilda fick spela i stället för henne.
Redaktör: Linn Nenzén
[email protected]
Hur är det egentligen att träna skidskytte? Det vet Albin, Moa och Viktor som denna vecka låter Juniorsporten hänga på under en träning.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
På Arninge Golfklubb strax utanför Stockholm är träningen i skidskytte i full gång. Skotten viner i luften när gevären ställs in. Eftersom skidskytte är en sport där man tränar både på skidåkning och skytte är det viktigt att båda delarna sitter. Men trots det kan något oväntat hända.
– När man skjuter, då kan man råka skjuta fel. Även om man är bäst på att åka skidor och allt så kan man komma sist för att man har missat och inte är så bra på skyttedelen, eller tvärt om, säger 12-åriga Albin Person.
Det är viktigt att skyttet sitter, men det kan vara svårt att hålla fokus. Viktor Graufeldts, 10 år, har ett knep för att kunna skjuta på bästa sätt.
– Man skjuter bäst när man inte tänker på någonting utan bara fokuserar. Men det är svårt. Ju längre man siktar desto tröttare blir ögonen så då är det större chans att man bommar, säger han.
Juniorsportens reporter Emma Holmsen får testa skytte och det är faktiskt mycket mer att tänka på än vad man kan tro.
Redaktör: Emma Holmsen
[email protected]
Vad minns du av din första tävling eller match? - Jag trodde att alla skulle vara väldigt duktiga, fast de var ju inte det, säger 11-åriga Simon Berhane om sin första löpartävling.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Hör också VM-skidåkare som Ebba Andersson som minns sin första tävling, då alla fick medaljer i form av ett kex som de hade trätt på ett snöre.
Redaktör: Linn Nenzén
[email protected]
Den här veckan handlar Juniorsporten om ishockey och hur det är att vara målvakt. 10-åriga Vilgot Sahlholm intervjuar en av Sveriges bästa målvakter, Djurgårdens och Tre Kronors, Adam Reideborn.
Juniorsportens reporter Linn Nenzén kan intyga att ridsport inte är lätt, när 11-åriga ryttaren Hedda Hultgren försöker lära 37-åriga Linn att över huvud taget sitta upp på 450 kilo tunga Salsa.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Hedda rider stoet Salsa 3 gånger i veckan.
– Oftast är hon pigg och glad och samarbetsvillig. Nu har de ju haft jullov, precis som oss, och då blir hon otroligt pigg. Så det blir några bocksprång och lite kasta med huvudet och springa iväg, säger Hedda.
Det gör Salsa förstås mer svårriden.
– Ja, ibland åker man av. Det var det som hände igår. Hon bockade så då åkte jag i backen.
Hur gick det?
– Det gick bra. Jag landade på rumpan. Man lär sig ju efter att ha ramlat av ett par gånger hur man ska landa och hur man inte ska landa. Jag tror hon är på lite bättre humör i dag, säger Hedda och klappar på Salsa.
Det får vi hoppas. Reporter Linn är smått skräckslagen inför utmaningen.
Redaktör: Linn Nenzén
[email protected]
Juniorsporten handlar denna vecka om skicross. Vi har träffat Jack Lindberg, Maja Westblad och Ante Wallin. I fall man är riktigt tuff själv kan man knuffa till folk, säger Maja Westblad.
"Engagerad, snäll, lugn och ha tålamod. Positiv och peppa hela tiden, även om det går dåligt." Så bör en bra tränare vara, tycker de idrottare som Juniorsporten pratat med. Men alla är tyvärr inte så.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
13-åriga innebandyspelaren Oscar berättar om en av de tränare han hade när han spelade fotboll.
- Han skällde väldigt mycket på alla. Han fick jättemånga personer att sluta. Jag tror det var 13 personer som slutade på grund av honom.
Men vad gör man om det blir så?
Hör unga gymnaster, innebandyspelare, handbollspelare, orienterare och fotbollsspelare beskriva hur en tränare ska och inte ska vara.
Hör också en aktuell svensk VM-spelare och en svensk olympisk mästare om bra tränare de har och haft.
Redaktör: Linn Nenzén
[email protected]
Gnistrande snö, branta backar och sväng i sväng runt röda och blå portar. Den här veckan träffar vi 12-åriga Tilde Tjärnås och Ted Olsson som tävlar i alpin skidåkning.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Redaktör: Cecilia Paulsson
[email protected]
10-åriga Irma Bengtsson tar oss med på en tävling i konståkning. - När man tävlar måste man ha ganska kort minne. Om du har ramlat på ett hopp så måste du kunna sudda bort det och blicka framåt.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Redaktör: Linn Nenzén
[email protected]
Vi hade cup i helgen och då var det någon förälder som sa det där är bara horungar till vårt lag, berättar 12-åriga Gustav Olsson. Hör killarna som försöker få stopp på skitsnacket. Dessutom intervju med Charlotte Kalla.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Skidstjärnan Charlotte Kalla svarar på 12-åriga Calle Normans frågor. Han undrar bland annat hur man ska motivera sig inför en träning när man känner sig trött och osugen på att träna och vilka tre saker som är viktiga för att bli en vinnarskalle.
Reportrar: Jenny Pettersson och Calle Norman
Redaktör: Linn Nenzén
[email protected]
I veckans avsnitt av Juniorsporten träffar vi 15-åriga parapingisspelaren Cajsa Stadler. Det är en rolig sport. Man måste tänka hela tiden, säger hon och berättar att hon drömmer om att tävla i Paralympics.
- Det är en sorts förening där alla barn i skolan har chans att utöva idrotter och sporter och allt möjligt roligt som får igång barnen, säger 12-åriga Fanny Bäckström, om skolans idrottsförening.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Klockan är strax före tre på eftermiddagen när Fanny Bäckström tillsammans med klasskompisen Isa Pira Boström kånkar ut massa plintar och tjocka mattor som de placerar ut i Bäckahagens skolas gymapsal. Strax anländer tredjeklassarna som är med i skolans idrottsförening. De ska få springa sig trötta och glada i leken Ali Baba.
Fanny Bäckström är inte bara tränare. Hon är med i föreningens styrelse också.
- Vi tar upp och bestämmer om frågor som rör skol-IF. Allt från att vi vill anordna ett mästerskap i handboll till att det ska vara en hopprepstävling, säger Fanny.
Hör Fanny berätta mer om varför hon ville bli ledare och vad Josef Ddumba och hans klasskompisar tycker om träningen med skol-IF.
Redaktör: Linn Nenzén
I det starka bandyfästet Lidköping så har en satsning på dam- och flickbandy de senaste åren gett resultat och totalt är det ett hundratal tjejer i sju olika lag som spelar bandy. Juniorsporten har träffat Lua Nyberg och Märta Stern i Villa Lidköping/Lidköpings AIK:s F12 lag som spelat bandy sen de var tre år.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
– Det känns som bandyn inte är så stor sport och då är drömmarna lite lättare att nå. VM-guld ska nog inte vara så svårt, skrattar Märta Stern.
Att det satsas på dam-och flickbandyn i Lidköping märks inte bara av genom att fler unga tjejer spelar bandy utan också på seniornivå. Förra året tog Villas damlag klivet upp i elitserien och inför säsongen har fyra landslagsmeriterade spelare värvats till klubben. Något som sporrar Märta och Lua som nu fått fler förebilder att se upp till.
– Villa satsar mycket på tjejbandyn och det känns roligt att de värvar mycket tjejspelare också, säger Lua Nyberg.
– Nu känns det som att damlaget är ett mål man kan ha. Det har kanske inte känts lika tydligt tidigare, säger Märta Stern.
Lyssna på ljudklippet ovan och häng med Märta och Lua på deras första ispass inför den stundande bandysäsongen.
Jens Prytz
[email protected]
Att känna att man inte riktigt passar in bland tjejer eller killar och varför idrotten så ofta delar upp på just det sättet. Det handlar Juniorsporten om den här veckan.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Att älska sin sport och sina lagkamrater, men ändå inte riktigt trivas, för att man inte känner att man passar in. Så var det för Leon. Eller Denise som han hette då, som målvakt i Leksand i hockeyns högsta serie på damsidan.
– Hockeyn har varit helt mitt liv. Allt från de kompisar jag varit med till det jag gjort på dagarna, skola och var jag har bott. Allt har speglats av hockeyn. Det finns ju inget så härligt som att plocka den där pucken eller vinna den där matchen och gemenskapen i ett lag.
Men i våras slutade han.
– Anledningen är att jag kommit ut som transsexuell. Det betyder att jag är född i en tjejkropp men identifierar mig som kille. Nu har jag börjat med hormoner och det blir som dopning, berättar 21-årige Leon Reuterström.
Han säger att han alltid känt sig som kille och önskar att alla fick möjlighet att välja om de vill spela med killar, tjejer eller i blandade lag.
Varför finns det inte fler lag och träningsgrupper med blandade kön? Vi ställde frågan till Riksidrottsförbundet, som organiserar och håller ihop alla förbund och föreningar i alla olika sporter i Sverige. Henrik Persson jobbar där och säger sig ha koll på vad som är vettigt när det gäller barn idrottande.
– Idrotten var uppdelad från början och sedan har den i många fall fortsatt så.
Varför gör ni inte om det?
– Jo, det finns en del mixade lag och träningsgrupper, framför allt inom individuella idrotter. Men jag tycker att det händer en del inom fotboll och andra lagidrotter - i alla fall i träningssammanhang. Det är bökigare med tävling.
Vad är fördelen med att blanda tjejer och killar?
– Den här uppdelningen innebär ofta att den ena ses som bättre än den andra och man jämför så fördelen är att man kan slippa den jämförelsen. En annan fördel är att man får fler kompisar, säger Henrik Persson på Riksidrottsförbundet.
– Jag tycker inte att kön ska ha så stor betydelse. Det ska handla om var du vill vara och var du känner dig hemma. Man ska inte bli intvingad att vara där man inte trivs, säger Leon Reuterström.
Redaktör: Linn Nenzén
Den här veckan går vi på seglingskurs och sticker ut på havet.
Juniorsporten handlar denna vecka om friidrott. Idrotten där man tränar allt från styrka, teknik och uthållighet. Och dessutom tränar både i grupp och för sig själv.
Juniorsporten den här veckan träffar ett gäng ungdomar som utövar rullstolsbasket i Göteborg.
En lördagmorgon frågade Ture, 8 år, sin lillasyster om han fick låna hennes fotbollsstrumpor. Ture skulle spela match en stund senare. Senast han hade haft hemmamatch hade han lånat hennes strumpor. Då hade han gjort mål, så nu ville han låna dem igen. Denna vecka handlar Juniorsporten om skrock.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Juniorsporten handlar om att göra samma sak inför en tävling eller match, sådant som egentligen inte är nödvändigt men du tror det. Du tror att det ska ge tur och att det ska gå ännu bättre för dig. Inte självklara saker som att byta om eller värma upp, utan de där lite annorlunda sakerna. Gör du något sådant?
– Nej, det gör jag inte, säger 11-åriga Lukas Axén, friidrottare och fotbollsspelare.
– Jag brukar alltid ta på mig höger ridsko först, för då får jag oftast tur. Och så brukar jag ha tur om jag har ridspöet i handen inåt mitten och inte ut mot väggen, säger 11-åriga Beatrice Tärnström.
Vad händer om du tar på vänster först?
– Det har ju hänt att jag ramlat och snubblat när jag tagit på vänster först.
– Själv har jag ju provat men för mig funkar det inte, men det funkar säkert för många andra. Mina föräldrar har tagit med medaljer som jag har vunnit förut men nej, jag tycker inte det har hjälpt, säger 11-åriga Ebba Ahlerup.
– Jag gör en liten hoppserie innan jag går in i omklädningsrummet och börjar byte om, säger hockeyspelaren Erika Grahm.
– Jag tar alltid på mig skydden på höger sida först, säger landslagskompisen Johanna Fällman.
– Jag hade en tandkräm som var jätteäcklig som jag någon gång hade borstat tänderna med och så var jag tvungen att borsta tänderna med den innan tävling, säger EM-silvermedaljören i gymnastik Jonna Adlerteg om hur skrockfull hon var när hon var yngre.
Redaktör: Linn Nenzén
Efter Armand Duplantis mäktiga hopp vid EM i Berlin och Angelica Bengtssons dubbla svenska rekord så är stavhopp kanske hetare är någonsin. Juniorsporten har träffat stavhopparna Tyra Tjulander och Ludvig Jaasund båda 14 år från Västerås FK för att ta reda på vad som är tjusningen med stavhopp och hur svårt det är.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Redaktör: Johan Bengts
Juniorsporten tar er med till Kungsbacka där ni träffar Allie, Samuel, Max och Arvid som tränar BMX. En Cykeltävling där man startar vid en startgrind kör ner för en backe och runt en bana med hopp och doserade kurvor.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Sporten, som påminner en hel del om motocross fast med cyklar, kommer ursprungligen från USA där den föddes på 70-talet. Sedan 2008 finns den på det Olympiska programmet.
Per Kahl
[email protected]
Älskar du att träna? Att utmana dig själv, bli bättre och lära dig nya saker, men ogillar att tävla? Du är inte den enda.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
– Jag känner inget behov av att tävla i parkour eller i någon annan sport heller för den delen. Det är kanske därför jag gillar parkour, säger 14-åriga Malcolm.
Häng med Malcolm Nermark, Lowe Godines Junkes, Elis Tvede Jensen och deras kompisar när de tränar hopp, löpning, klättring, smidighet, balans, styrka och snabbhet – för att det är kul.
Redaktör: Linn Nenzén.
Den här veckan besöker Juniorsporten en helt vanlig fotbollsträning för killar som är mellan 7 och 9 år.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
På Ytterns IP lirar Ytterbys pojkar 09. Vi träffar Elyas som beskriver vad kvadraten är för övning, Linus som helst spelar back, Hugo som gillar att kämpa, Samuel som gillar allt med fotboll och så Simon och Olle som fått sig ett par smällar.
Jonas Enarson
[email protected]
Sommarlovet närmar sig. Ska du också på läger, med övernattning? Eller vill du inte?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Det är lördag eftermiddag och även om det är vår så blåser det kallt och regnar nere vid Huvudsta strand där Solna seglarskola har läger den här helgen. De ska sova över i en stor segelbåt, de som vill.
– Jag ska inte sova här, jag känner mig inte riktigt trygg att sova här. Att sova i en båt och sova med bara killar, säger 11-åriga Agnes Stoezer.
– Jag har sovit med mina scouter förut, säger seglarkompisen Ansel Lindskog som ska sova kvar.
Juniorsporten har träffat seglarna som ska sova över på en båt och fotbollsspelarna som ska ta tåget till Tidaholm för att spela cup där.
Hör också dem som sedan blev bäst i Sverige berätta om hur det var första gången de var på läger:
– Jag tyckte det var ganska läskigt. Jag fick ringa hem mycket till mamma och pappa, säger Sverigeettan i bordtennis Kristian Karlsson.
– Jag tyckte det var jätteläskigt att sova i ett rum med massa våningssängar och tjejer som man inte kände innan och några äldre tjejer som var ledare, säger triatleten Lisa Nordén om ridlägret hon var på som barn.
– Jag tyckte det var så himla spännande och jag var så nervös. Men man känner sig ganska stor när man får åka iväg på egen hand. Så fort jag fick skridskorna på var det bara att köra, säger hockeyspelaren Jenni Asserholt.
Linn Nenzén
[email protected]
Juniorsporten den här veckan handlar om friidrott. Vi besöker IK Vikingens friidrottsskola i Friidrottens hus i Göteborg. Vi träffar William och Filip som tränade friidrott för första gången.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Vi möter också Alva, Jonas och Melvin som kommit lite längre i sina friidrottskarriärer.
Per Kahl
[email protected]
Hur är det att vara 14 år och debutera i landslaget? Träffa Yasamin Mohamadi som fått spela med Afghanistans fotbollslandslag.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Veckans avsnitt handlar om en mycket ovanlig upplevelse som få människor fått vara med om.
Jens Prytz
[email protected]
Malin Rimfors
[email protected]
Den här veckan hänger vi med Stockholm Cricket Club för att försöka lära oss hur man spelar cricketmatch. Men vad är egentligen cricket, och varför är det så kul?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I andra delar av världen är cricket en väldigt stor sport, men i Sverige är det inte lika vanligt. På Stockholm Cricket Clubs juniorträningar kommer barn med bakgrunder från hela världen för att umgås, träna och spela cricket.
Hamzah, Carl Sebastian och Medha berättar allt vi behöver veta om cricket. Till exempel vilka skydd man måste ha, hur en match går till och såklart varför cricket är så roligt.
Josefin Ulriksson
[email protected]
Hur känns det i din kropp innan du ska tävla? Med OS som börjar om bara några dagar har Juniorsporten ställt frågan om nervositet till både unga idrottare och svenska olympier.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Hur känns det i din kropp innan du ska tävla?
- Jag kan skaka, inte känna mig så bra, nästan illamående, säger 12-åriga innebandyspelaren Adam Lundgren.
- Det är klart man är nervös, framför allt när det är en viktig match, säger hans kompis Dante Lindsjö.
För några av Sveriges bästa vinteridrottare är det snart dags för det som de tycker är deras viktigaste tävling, OS i Pyeongchang. En av dem är freestyelstjärnan Emma Dahlström som i Juniorsporten berättar om sin nervositet.
- Alldeles torr i munnen. Jag blir skakig, massa adrenalinpåslag. Men det gör ju också att när du väl landar det där åket som du drömt om så bara exploderar alla känslor.
Hur är det att gå en skola med idrottsprofil? Juniorsporten har besökt Arenaskolan i Linköping.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
– Man får göra det man älskar och det som man verkligen tycker är kul. Man träffar sina kompisar i skolan och får extratid att göra det man verkligen gillar, säger Adam Lundgren som går i 7:an med innebandyprofil på Arenaskolan i Linköping.
Där träffar vi också fotbollsspelaren Linn Beckwall som berättar om hur det är att göra antagningsprov.
– Det är klart att det var nervöst och så men man kan ju inte göra mer än sitt bästa, säger hon.
Till dig som går i sexan och funderar på att söka idrottsprofil till hösten säger Adam:
– Jag har tänkt ganska mycket på det för jag har en yngre brorsa som är 05:a och som ska söka nu. Man måste väl verkligen intressera sig för det och man måste verkligen gilla det. Man ska vara 100 procent säker. Om man ångar sig är det för sent. Man ska väl söka om man verkligen gillar det och har intresse och vill utvecklas.
Vilka ska inte söka då?
– De som känner att de redan tycker att det blir för mycket fotboll. De som tröttnar lite på fotboll ibland, och känner att det blir för mycket, bara när de tränar efter skolan.
Linn Nenzén
[email protected]
Juniorsporten ska den här gången försöka lära sig lite mer om konstsim.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Konstsim är en ganska ovanlig sport och förutom en stor bassäng behöver du speciella saker som gelatin, smink och näsklämma när du ska tävla.
Det är Majken som leder oss rätt bland konstsimmets alla hemligheter!
Melker, Linus och Olle och deras lagkamrater i Smedby AIS P06 träffar Shanga Aziz från Locker room talk för att prata om attityder i omklädningsrummet och om killar måste vara på ett särskilt sätt.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Hur går snacket i omklädningsrummet? Vilka ord används? Säger du saker där som du inte får och inte skulle säga någon annanstans, i skolan eller hemma till exempel? I en del omklädningsrum är det så.
Shanga Aziz och Rogeiro Silva tror att tråkig attityd och dåligt beteende i ett omklädningsrum skapar större problem än obehag och tråkigheter där och då. Att där finns en uppfattning om att killar måste vara på ett särskilt sätt för att bli accepterade och en rätt dålig syn på tjejer.
Juniorsporten handlar den här veckan om snacket i omklädningsrummet.
Reporter: Daniel Grefve
Redaktör: Linn Nenzén
Veckans avsnitt handlar om sporter och framtiden. Det kanske kan vara svårt att hitta sin sport bland alla olika sporter som finns? Det kanske behövs nya sporter? I veckans Juniorsporten låter vi fantasin flöda.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Har du en idé om en ny sport?
I så fall är du varmt välkommen att höra av dig med den till [email protected]
Redaktör: Christian Olsson.
Veckans Juniorsporten handlar om utvisningar, diskningar och andra bestraffningar.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
En tjuvstart, en tackling eller nedskräpning... ja, faktiskt! Det är saker man inte får göra enligt sportens regler. Om du ändå gör det kan du straffas.
– Jag blev väldigt ledsen och skämdes. Det kändes som att alla tittade på mig och sa att "nu har han förstört allting", säger Oskar Bengtsson Marklund om när han slog bollen med handen i en fotbollsmatch och det andra laget fick frispark.
– Jag tror jag började gråta för jag blev riktigt besviken på mig själv, säger truppgymnasten Maja Pettersson om den där gången när hon för första gången skulle göra en rondat flickis salto på tävling, men inte vågade och laget därför fick ett stort poängavdrag.
Hör också världens bästa innebandyspelare Anna Wijk som fortfarande skäms efter den där gången för massa år sedan när hon, kanske lite hånfullt, firade sitt mål framför motståndarbåset och fick utvisning i 2 + 10 minuter för osportsligt uppträdande.
Triatleten Lisa Nordén berättar om när hon fick tidstillägg för att hon slängt skräp i naturen under en tävling.
I programmet hörs också 12-åringarna: Saga Lööf (simmare), Meja Classon (fotboll- och basketspelare), Thim Harvey (tennisspelare), Daniel Mårtensson (golf-, fotboll- och bandyspelare) och Viktor Palmgren (fotbollsspelare).
Dessutom: tennisspelaren Grigor Dimitrov och fotbollsspelaren Andreas Granqvist.
Reportrar är: Linn Nenzén, Malin Rimfors, Bengt Skött och Cecilia Ingman.
Juniorsporten den här veckan handlar om ishockey.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Ni träffar Sara El Sulaiman och Lilly El Sidawi som spelar ishockey i Göteborgs Hockey Club. De berättar om varför de brinner för ishockey.
Som vanligt i Juniorsporten blir det också en tävling och varet skickar ni till [email protected]
Per Kahl
[email protected]
För mig innebär det att min passion för hockey blir ännu större, säger målvakten Linus Söderström som vann SM-guld med HV71 i våras och som har både ADHD och Aspergers syndrom.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Simmaren Michael Phelps och gymnasten Simone Biles är världsstjärnor inom sina sporter som båda vunnit massor av OS-guld och som båda har ADHD. Det är en diagnos som kan göra vissa situationer svårare men som också kan vara en stor fördel.
I Juniorsporten träffar vi ishockeymålvakten Linus Söderström, som vann SM-guld med HV71 i våras, och som har både ADHD och Aspergers syndrom.
Det är diagnoser som också är vanliga bland fotbollsspelarna i NPF Hjärtat, ett lag där alla är välkomna på sina egna villkor. Juniorsporten fick vara med på träning en regnig oktobersöndag.
Reporter: Linn Nenzén
[email protected]
Hur är det egentligen att boxas, att gå en match, att slåss med en motståndare? Häng med Juniorsporten på boxningsträning med IF Linnea.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
11-åriga Jamie Bronx och 13-åriga Felix Lindström berättar om den hårda träningen och hur det känns att slå och bli slagen.
– Jag har ju blivit slagen ibland men alltså, det gör inte så himla ont för vi kör liksom inte så hårt på varandra. Vi kör tillräckligt hårt, men så man kan ta det i alla fall, säger Jamie.
Men en gång, när han fortfarande var ganska ny fick han ont i huvudet under en träning.
– När vi kör då kan man säga till varandra om man vill köra lösare. Men det gjorde inte jag så då fick jag ont i huvudet och började gråta.
Eftersom Jamie och Felix ännu inte fyllt 15 år går de matcher i något som kallas diplomboxning, där det inte handlar om att slå hårdast, berättar Felix.
– För i diplomboxning är det inte hur hårt som avgör utan tekniken. Tekniken på slagen, fotarbetet och försvaret. Då är två tredjedelar inte slag så slagen har inte så mycket makt som i matchboxning, förklarar Felix.
Hör dem också om det som föregår proffsboxningsmatcher, när boxarna inför ett möte visas upp, vägs in, ställs mot varandra och ofta är rätt nedlåtande, oschyssta och rent av elaka.
– På ett sätt är det bra attityd, säger Felix.
Reporter: Linn Nenzén
13-åriga Tijana Skrobic och 14-åriga Bella Persson spelar handboll i Sävehof och har höga mål. De vill spela i landslaget.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Det är handbollsträning i Lexbyskolans idrottshall i Partille. Sävehofs tjejer födda 2003 genomför ett av veckans fyra träningspass. Sävehof är världens största handbollsförening med plats för handbollsspelande barn och ungdomar i alla åldrar och med alla typer av mål.
Att bara få chansen att röra på sig och vara en del av ett stort kompisgäng men också för dem som vill bli bäst, som vill till landslaget. Till den senare kategorin hör 14-åriga Bella Persson och 13-åriga Tijana Skrobic, ja hon är också snart fjorton - fyller om en vecka.
Elitsatsningen i Sävehof börjar så sakteliga smyga igång för dem i en miljö där det inte alltid är helt lätt att uttrycka att man verkligen vill bli en elitspelare, att bli bäst. Klubbens mål är att fostra sina spelare till stor ödmjukhet men att samtidigt ge dem som verkligen brinner chansen att bli bli bäst, individuellt och som en del av ett lag.
– Jag har ju oändliga mål, att bli världsbäst och att spela i landslaget, säger Tijana, som inte kan förstå att inte alla som kommer på träningen hel tiden ger precis allt så som hon gör.
– Jag själv kollar på videoklipp innan träning för att se finter jag kan göra och försöka utvecklas hela tiden.
Bella Persson drömmer också om landslaget och att få spela i Champions League.
– Man ser på Instagram såna där skott som bara sitter i krysset, och man bara WOW, hur kan de? Man vill ju också komma där i flödet.
Men i veckans Juniorsporten handlar det inte bara om dem som vill bli bäst. Vi lyssnar även på barn som har svårt att ens få plats i en idrottsförening. Många föreningar har svårt att hitta tillräckligt med träningstider, och det drabbar barnen.
Jonas Enarson
[email protected]
Juniorsporten fortsätter på temat tennis. Förra veckan fick reportern Linn lära sig spela tennis. I dag blickar vi högre och pratar med tennisungdomar som vill bli bäst i världen.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
16-åriga Caijsa Hennemann från klubben Ullevi i Göteborg är näst bäst i Europa.
– Det slutgiltiga resultatmålet är att bli bäst i världen, det är det jag siktar på.
Caijsa har vunnit alla stora tävlingar i Sverige, hon har två titlar i internationella tävlingar där motståndarna var från andra delar av världen och Caijsa har tagit EM-silver, det innebär att hon är näst bäst i hela Europa och en stor förebild för de yngre talangerna i klubben. 12-åriga Amina Kadic ser verkligen upp till Caijsa.
– Ja, hon är en väldigt stor förebild för mig. Hon är en som som kämpar och jobbar väldigt mycket och ger liksom inte upp. Jag vill bli som hon när jag blir äldre.
Sverige saknar just nu en tennisstjärna i världseliten. På damsidan är Johanna Larsson bäst, men hon har svårt att hävda sig i de allra största tävlingarna, de som kallas Grand Slamturneringar.
På herrsidan har vi inte en enda spelare som ens får spela på den högsta världstouren ATP. Annat var det för 20, 30, 40 år sen. Catharina Lindkvist var i semifinal i Wimbledon och Australian Open och herrarna Björn Borg, Mats Wilander och Stefan Edberg var bäst i världen.
I veckans upplaga av juniorsporten får du även träffa Nea Mattsson, Daniel Margoulis, Samuel Rovai och Filip Gustafsson som alla siktar på att bli nummer ett i världen.
Jonas Enarson
[email protected]
I veckans avsnitt av Juniorsporten försöker 12-åriga Lisen Rinman lära reportern Linn Nenzén att spela tennis.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Lisen Rinman testade tennis för första gången för fem år sen, när hon var sju år.
– Då spelade jag med pappa men jag var åtta år när jag började träna med klubb. Min pappa har spelat tennis när han var liten och vi skulle testa och så tyckte jag att det var jättekul och ville bara spela mer, säger Lisen Rinman.
12-åriga Lisen tycker att tävlingarna är det roligaste med tennis.
– Man har fått så många kompisar genom tennisen och framför allt på de stora tävlingarna, då träffas alla och man hejar.
Lyssna på veckans avsnitt av Juniorsporten och hör när Lisen lär reporter Linn Nenzén att spela tennis.
Höstens första Juniorsport tar er med till Paradisbanan i Älvängen norr om Göteborg.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Här har Älvbygdens Motorklubb Crosskola och det är stor aktivitet på banan.
Ett trettiotal barn i varierande åldrar från fem år och uppåt, tränar motocross.
Barnen som kör är indelade i tre grupper beroende på hur fort och säkert de kan köra, och medan barnen kör är deras föräldrar engagerade som flaggvakter för att se till att inga olyckor inträffar.
Vi träffar Samuel Wingård som berättar hur hans motorcykel fungerar, vi möter systrarna Malin och Elin Hansson 13 och 10 år som berättar om tjusningen med motocross.
Vi träffar även instruktören Johan Danielsson som lär ut körteknik och håller ordning på banan.
Som vanligt i Juniorsporten blir det en tävlingsfråga, och svaret det skickar ni till [email protected]
Radiosporten
[email protected]
En gång i veckan samlas Bromma-Solna Skytteförening för att träna och vi fick hänga med på sista träningen innan sommaruppehållet.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Vi hängde på 11-åriga Lucas Jernberg Bjurén, 10-åriga Leo Frost och Ellika Ljunggren samt 13-åriga Brandon Mitchell Navell på Grimsta skjutbana i Stockholm för att skjuta korthållsgevär.
Radiosporten
[email protected]
Juniorsporten den här veckan handlar om att hitta rätt. Vad handlar det om då tro? Orientering, så klart.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
– Orientering är lite som en skattjakt, säger Adrian på Enbackaskolan i Gustafs i Dalarna, som för dagen orienterade med sin klass, på området kring skolgården.
– När man är ute i skogen är det som roligast, då är det svårare att hitta och svårare terräng, säger en klasskamrat.
Eleverna på Enbackaskolan får börja kring skolgården, och i takt med att de blir bättre (skolgympan har orientering ett tiotal gånger per termin) får de tuffare uppgifter.
– Vi kör mycket orientering. Eleverna tycker det blir roligare ju bättre de blir. De börjar med att orientera nära skolan men ju bättre de blir ju svårare kartor får de, säger läraren Mattias.
– Till slut är de långt utanför skolgården, och då blir det lite läskigt tycker eleverna. Men då får de springa två och två, säger Mattias.
Radiosporten
[email protected]
Fler domare och fler byten. Ta bort offside och indirekt frispark. Så skulle fotbollen förändras om Noel Nyström, 12 år, Elliot Durdel, 11 år, och Jakob Nord, 10 år, fick bestämma.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Den här veckan har de spelat fotboll hela dagarna på sitt sommarläger. Men de tar en paus, sätter sig i konstgräset och sparkar av sig fotbollsskorna för att tycka till om förslagen på nya regler från Fifa, Internationella Fotbollsförbundet.
En av idéerna är att ändra speltiden till 60 minuter, i stället för 90 som i dag. Men att klockan ska pausas så fort bollen inte är i spel, alltså utanför linjerna eller för att domaren har blåst av för till exempel frispark. Det kallas effektiv speltid och används inom bland annat ishockey.
– Jag tycker att det är bra att man inte kan maska för mycket, säger Jakob Nord.
– Men det är dåligt att det är mycket mindre tid för då kan man ju inte spela så mycket fotboll, säger Noel Nyström.
Ett annat förslag är att du vid frispark och hörna ska få peta till bollen först och sen drämma till den eller dribbla iväg med den. Inte som i dag när bollen måste ligga stilla innan du sparkar iväg den till lagkamraterna. Det kan de se fördelar med.
– Man kanske får mera kraft på bollen om man får peta till den, säger Elliot.
Men de andra två förslagen gillar de inte. Det ena handlar om att hands i straffområdet INTE ska leda till straff utan mål. Det andra är att när flera spelare samtidigt går fram och omringar domaren för att de är missnöjda med ett domslut så ska hela laget kunna straffas med poängavdrag.
– Jag tycker det är dåligt för medspelarna har ju kämpat för att få poängen, säger Elliot.
Nästa år bestäms om man ska testa de här ändringarna i tävlingsmatcher.
Linn Nenzén
[email protected]
Har du någon gång känt att du är för gammal för att börja med en sport?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I så fall, tänk om. Juniorsporten har träffat Hanna Hermansson som började med friidrott som 25-åring. Två år senare har hon klarat VM-kvalgränsen på 800 meter.
Dessutom möter vi Evelina Duljan som började spela fotboll för tre år sen. Nu, som 14-åring, är hon den yngsta spelaren i damallsvenskan.
Radiosporten
[email protected]
Michel Tornéus intervjuas i Juniorsporten av en annan friidrottare - 10-åriga Ayla Hallberg-Hossain. Han berättar bland annat om sin nervositet i samband med tävlingar och så ger sina bästa tips.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Testa att mäta upp 8 meter. Så långt kan Michel Tornéus hoppa. Det är ju nästan som att flyga.
Hans rekord är 8 meter och 44 centimeter och han är den svensk som hoppat längst.
Hur långt kan du hoppa? Testa i sanden. Antingen från stillastående eller som man gör när man tävlar, att springa fram till plankan, sätta ned foten och med fartens hjälp komma så långt som möjligt.
Japanen Tomokazu Harimoto är bara 13 år och var förra helgen i kvartsfinal i bordtennis-VM.
Finns det inga regler för hur gammal man måste vara för att måste vara för att få tävla i olika mästerskap - mot vuxna? För att få tävla i Eurovision song contest måste man till exempel ha fyllt 16 år. Jo, regler finns, i vissa sporter. Det berättar Anders Wahlström, som är ansvarig för barn- och ungdomsidrott på Riksidrottsförbundet, i veckans program.
Linn Nenzén
[email protected]
Juniorsporten är den här veckan på Borås Arena och träffar Unga Elfsborgare. Fotbollssupportrar mellan 9 och 14 år som vill bidra med en glad och positiv läktarkultur.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Carl Berg älskar sitt Elfsborg men gillar inte alls bengaler, smällare och hatramsor - så han bestämde sig inför den här säsongen att unga Elfsborgare ska ställa sig alldeles intill den stora, gulsvarta, elfsborgsklacken.
– Det var en final eller nåt sånt där mot Göteborg och då tände ju Elfsborg en massa bengaler så det var tråkigt. Och jag gillar ju Elfsborg så då sa jag att jag kan ju starta en klack för unga elfsborgare.
Vi träffar Karl och Kajsa, Devin och Esther, Erik och Alexander och många fler på ståplatsläktaren på Borås Arena. Där står de och lever sig in i matchen med sånger, hejaramsor och massor med gulsvarta flaggor och vimplar.
Redaktör: Jonas Enarson
Juniorsporten handlar om skador. Att inte få göra det roligaste man vet och att inte kunna träna som vanligt med sina kompisar.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Fotbollslandslagets Emilia Appelqvist skadade knät på årets första träning. Hon missar både sommarens fotbolls-EM och hela den allsvenska säsongen med Djurgården.
Medan hennes lagkamrater tränar och spelar matcher ligger hon på golvet på gymmet med vänsterbenet utsträckt. Hon kan inte böja det, hela benet sitter fast i en lång bred skena, som ska hjälpa henne att läka från skadan.
Känner du dig som en fotbollsspelare?
– Ja, det gör jag. Men att inte få vara med och träna med laget och vara på fotbollsplanen gör ju att man känner sig lite på sidan av.
På hur många månader får du inte spela fotboll?
– Jag fick höra före operationen att jag ska räkna med ungefär ett år.
Förra sommaren spelade Emilia Appelqvist med landslaget när de vann silver i OS i Rio. Den här sommaren hade hon hoppats på att få spela Europamästerskapen i Nederländerna, men den dubbla knäskadan (korsbandet och yttre ledbandet i vänsterknät gick av) vid årets första träning stoppar henne.
Emilia klarade sig bra från skador tills hon var 17 år och bröt foten.
– Jag fick en fraktur i foten. Det var väldigt tufft också. Jag tror inte riktigt man förstår heller att man kommer tillbaka men det tar tid. Det är inte så att när man väl är tillbaka på fotbollsplanen att allt sitter. Man måste ha tålamod och det kanske man inte förstår om man inte har haft en skada tidigare. Så det var tufft mentalt att det tog så lång tid att komma tillbaka till där jag var innan.
Har du några tips till yngre aktiva som åkt på en skada?
– Det är klart att man måste få vara ledsen. Allt man vill är ju att få vara med laget, få vara med kompisarna. Samtidigt gäller det att hitta en tillvaro som man trivs i och hitta glädjen på något sätt. Om det är att vara med kompisarna och laget ändå eller om det är att göra något helt annat, det får var och en bestämma. Men man måste komma från att "jag har skadat mig och allt är pest och jobbigt", till att ta sig vidare därifrån. Sedan gäller det också att vara noggrann med rehabilitering och göra allt det rätt för att kunna vara på topp igen.
11-åriga Ella Gunnarsson är också skadad och har inte haft möjlighet att dansa eller simma på över en månad.
– Det känns synd, för jag har fått hoppa över många tävlingar och läger. Så ser jag i sociala medier att mina kompisar har väldigt kul där.
Linn Nenzén
[email protected]
Vi tittar in i Angered Arena. På det illgröna golvet är det fullsmockat med barn och ungdomar som sparkar och slår.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
De ägnar sig åt taekwondo. Det är en koreansk kampsport. Taekwondo betyder handen och fotens väg och går ut på att slå och framförallt sparka sin motståndare ovanför midjan.
Vi träffar ungdomarna Leila, som började för bara ett år sen och är helt såld på taekwondo, och Arian, som siktar på att bli bäst i världen. Men vi får också en inblick i taekwondovärlden som är mer än bara en sport. Det är gemenskap, sammanhållning och kamratskap.
Juniorsporten, den här veckan om taekwondo.
Jonas Enarson
[email protected]
Ryttarna Matilda Modigs och Hilda Hallman-Karlsson i Lidköpings RK är båda 15 år och ger oss en inblick i hur det är att gå på ridskola.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Hur stark relation man får till sin häst och hur jobbigt det kan vara när hästen blir skadad. Men också tjusningen med att träna ihop sig med en ny häst.
– Den hästen som jag har nu är ganska envis. Det är många som inte riktigt orkar med henne men jag älskar henne, säger Hilda Hallman-Karlsson som ridit sen hon var tre år.
För hennes kompis Matilda Modigs är det första passet med en ny häst.
– Det kändes väldigt roligt och spännande. Hon blev lite fundersam eftersom vi gjorde en del grejer som hon inte var van vid så då blev hon ”oj vad hände nu, vad ska jag göra nu”. Men överlag så tycker jag hon skötte sig jättebra.
Anledningen till att Matilda nu får rida på en ny häst är att hennes gamla var tvungen att avlivas.
– Han hade ont så det var därför vi tog bort honom. Det var för hans eget bästa. Det var jättehemsk för jag hade verkligen klickat med den hästen så det var jättesvårt.
Vi får hänga med tjejerna under en dressyrlektion och samtidigt följa deras noggranna jobb i stallet som håller på långt in på kvällen
– Vi ska borsta dem och ta av dem alla grejer och krafsa hovar. Sen ska vi fodra dem och se så att de har vatten och mocka och sopa, säger Hilda Hallman-Karlsson.
Jens Prytz
[email protected]
Juniorsporten är på plats i Hagsätrallen i Stockholm och där hänger vi med på ett friidrottsläger.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Lägret leds bland andra av Olivia Klüft.
Vi träffar simhopparna Gustav Hager 9 år, Elsa Tjerneld 10 år, Albin Claesson 10 år, och Elsa Walentin 11 år. Alla tränar för Polisens IF. De berättar om modet som krävs i simhopp.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
– Det kommer faser då du blir rädd och du inte vill hoppa. Men de gånger du tar dig över trösklarna är det skönaste som finns med simhopp. Det är att klara det du är rädd för, säger Elsa Walentin.
– Det är en mäktig känsla. Man har ett hopp som man är jätterädd för och liksom stått och tvekat i flera träningar och nästan varit gråtfärdig på svikten. När man väl gör det så är känslan liksom ”åh, vad mäktigt!”, säger Elsa Tjerneld.
9-åriga Gustav Hager berättar om när han fick ett jack i huvudet och vad det har fått för konsekvenser för hans hoppande.
– Det var på träning en gång. Jag skulle göra ett hopp som heter tyska. Man hoppar bakåt och gör ett huvudhopp framåt. Jag slog i svikten, fick ett jack i huvudet och fick åka till sjukhus, säger Gustav.
– Men det är väldigt sällan man slår i svikten. Det är om man har väldig väldig otur, som Gustav hade, säger Elsa Tjernled.
Hur var första träningen när du kom tillbaka?
– Det kändes bra att komma tillbaka men jag gjorde inga huvudhopp utan mest fothopp och tog det väldigt lugnt. Nu har jag lärt mig ett nytt hopp, ett huvudhopp bakåt, men tyska har jag lite svårt med. Jag har inte velat prova.
Linn Nenzén
[email protected]
Veckans avsnitt handlar om filmningar. Är det fusk eller en del av spelet när fotbollsspelare kastar sig och försöker få frispark eller straff? 11-åriga Teodora Antovic och Elias Stenlund diskuterar.
Den här gången ska Juniorsporten kolla närmare på konståkning det kanske vackraste sättet att susa fram på en is.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Våra spänstiga konståkningskompisar finns i ishallen i Kungsbacka och de pratar, bland mycket annat, om:
* Att konståkning känns som att flyga
* Att konståkning är frihet
* Att konståkning är en farlig sport, lätt att stuka fötter..
* Att det vore roligt med mer än en kille i konståkningsklubben..
..och mycket mer!
Redaktör: Christian Olsson
I veckans avsnitt av Juniorsporten får 11-årige Olle Sandberg intervjua sin bandyidol Adam Gilljam som såg till att Sverige vann VM-guld i bandy.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Juniorreportern Olle Sandberg som är bandyspelare satt hemma och pratade med sin pappa om Sveriges VM-guld i bandy på herrsidan, mästerskapet som spelades här i Sverige och finalen som avgjordes på tilläggstid när Adam Gilljam satte 4-3-målet.
"Det vore jätteroligt att intervjua guldskytten Adam Gilljam", tänkte Olle.
Och så fick det bli. Hör i veckans program 11-åriga Olle intervjua världsmästaren Adam Gilljam.
Adam bjöd in Olle till Zinkensdamms IP i Stockholm, där de först bytte om tillsammans medan plogbilen röjde bort den nyfallna snön från isen så bandyspelarna Olle, 11 år och spelare i GT/76, och Adam, 26 år och spelare i Hammarby, kunde lira ihop.
För Adam är säsongen slut. Hans Hammarby förlorade i SM-kvartsfinalen mot Bollnäs.
Som bandyspelare är Olle och Adam vana vid att missförstås, för långt ifrån alla vet vad bandy är.
I Juniorsporten den här veckan får ni följa med till Ruddalen i Göteborg där Sofia och Anton tränar skridskoåkning. Vi tittar dessutom in på skridskoskolan där nybörjarna håller till.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Sofia har tränat hastighetsåkning på skridsko sedan hon var sex år Anton började för ett år sedan. Båda är tretton år och två gånger i veckan tränar de på Ruddalen i Göteborg.
I Juniorsporten får ni höra om vad som behövs för att träna skridskoåkning, vad som är svårt och varför det är roligt.
Sofia berättar dessutom att hon skall åka till Nederländerna och tävla på EM för trettonåringar.
Redaktör: Per Kahl
Vad är det att kunna simma? Hur långt ska man kunna simma och varför finns så många olika simsätt?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Hör andraklassare på simlektion i Huddingehallen, Radiosportens simningsexpert Anna-Karin Kammerling och en simlärare om simning och simkunnighet i Juniorsporten.
Redaktör: Linn Nenzén.
Fjärdeklassarna Maja, Fatima, Sulijana, Arsani och Miguel testar längdskidor för första gången och Juniorsporten hänger med.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Går du i fjärde klass? Då är det stor chans att du får åka skidor med skolan någon gång nu i februari. ”Alla på snö” är tanken, och att även de som aldrig åkt skidor ska få testa utför, alltså ned för en backe, eller längdskidor.
För Maja, Fatima, Sulijana, Arsani och Miguel, som alla går i fjärde klass på internationella engelska skolan i Skärholmen, var det första gången när de häromdagen fick testa.
– Man ska försöka glida genom snön och sen putta sig med de här pinnarna. Och böja sig medan man puttar dem, förklarar några av eleverna för vår reporter.
Och så motiverar sjätteklassarna i Treälvsskolan varför det borde vara fler timmar idrott och hälsa i skolan.
Redaktör: Linn Nenzén
I Juniorsporten den här veckan träffar vi Malte, Patrik och deras kompisar i Hammarbygymnasterna. Och förstås deras 13-åriga tränare Agnes Björndal.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Har du tänkt på att utan tränare skulle det inte bli någon träning?
Har du tänkt på hur det är att vara tränare? Att man faktiskt inte behöver vara vuxen för att vara en bra tränare.
När Agnes var 12 år blev hon tränare i sin favoritsport – gymnastik.
Fritidsbanken är en plats dit vem som helst kan gå för att låna idrottsutrustning. Den som inte har råd att köpa kan här låna skidor, skridskor, en fotboll eller puck och klubba.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Juniorsporten åker dit för att se hur det går till.
Kontringar, linjespelare, tittfinter, högernior och straffskyttar. Men också bollar i huvudet och röda kort. Veckans Juniorsporten handlar om handboll.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Spelarna i Baltichovs flickor 04 följer landslagets EM-match mot Tyskland, bedömer de svenska spelarna, pratar om hur viktigt det är att ha kul tillsammans. Om balansen mellan att spela tufft, men inte fult, och så intervjuar de världens genom tiderna bästa handbollsspelare.
Svenska Magnus Wislander utsågs för några år sedan till den bästa handbollsspelaren på herrsidan i hela världen genom alla tider.
Redaktörer: Linn Nenzén och Christian Olsson
I veckans avsnitt går Juniorsporten på Fotbollsgalan och träffar flera stjärnor.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Reporter Lukas Byström, 12 år, ställer kluriga frågor till bland annat Andreas Isaksson och Kim Källström.
Redaktör: Linn Nenzén
Den här veckan spelar vi badminton med Albert, Emma, Fiona och Marcus som alla tränar upp till fem dagar i veckan.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Varför är det så roligt att spela badminton? Hur tränar man och hur går spelet till?
Och inte minst, hur det går när Christian ska spela medan Fiona tar över mikrofonen?
Christian Olsson
[email protected]
Per Kahl
[email protected]
Veckans avsnitt av Juniorsporten handlar om böcker. Vilka sportböcker finns det och hur bra är de?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Här rekommenderar Radiosportens fotbollsexpert Richard Henriksson några böcker:
Böckerna om Åshöjdens BK
Av Max Lundgren
Svenska klassiker om det lilla laget från den lilla orten som börjar en häftig klättring mot allsvenskan. Bra böcker för den som ännu inte börjat läsa så mycket på egen hand.
Jag är Zlatan Ibrahimovic
Av Zlatan Ibrahimovic och David Lagercrantz
Zlatans häftiga historia som är skriven på ett väldigt bra sätt. Särskilt spännande att få veta om hur hans olika klubbyten gick till och den tuffa tiden i Barcelona.
Att spela är att tänka
Av Andrea Pirlo
Den italienske superstjärnan berättar om sin framgångsrika karriär och ger udda hisotrier, till exempel om när han spelade tv-spel hela dagen innan han skulle spela VM-final.
Mer än en sport
Av David Sumpter
Skriven av en professor. Det här är en bok för de som älskar både fotboll och matematik.
På engelska:
Fear and Loathing in La Liga
Av Sid Lowe
Engelsk journalist som är bosatt i Spanien har skrivit den här boken som är ett måste för alla fans av Real Madrid och Barcelona, den handlar om den enorma rivaliteten mellan lagen.
Inverting the pyramid
Av Jonathan Wilson
Handlar om hur fotbollstaktiken utvecklats genom åren. För den fotbollsnördige.
A Life Too Short: The Tragedy of Robert Enke
Av Ronald Reng
En väldigt tung och tragisk men också bra bok. Handlar om den tyske landslagsmålvakten som led av depression och sedan tog sitt liv.
Kan du vara tränare fast du bara är ett par år äldre än dina spelare? Ja, Juniorsporten hälsar på fotbollslaget Sandarna där det är just så.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Har du funderat på att bli tränare i stället för spelare? I veckans avsnitt av Juniorsporten hälsar vi på hos föreningen Sandarna i Göteborg där tränaren Parham bara är några år äldre än killarna som finns i laget.
Dessutom blir det tävling som vanligt!
Redaktörer: Linn Nenzén, Christian Olsson och Petra Svensson.
I veckans program hör vi hur aktiva i Tibble karateklubb får mer kraft i slagen och sparkarna när de skriker. Men vad är det de skriker egentligen?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Dessutom om veckans stora nyhet att världens bästa skidåkare Therese Johaug är dopad. Hon säger att hon fick i sig det förbjudna ämnet genom en salva, som hon fick av sin landslagsläkare.
Och så en efterlysning. Är du mellan 9 och 13 år och tränare i någon sport? I så fall skulle vi vilja träffa dig. Mejla [email protected] Skriv vad du heter, hur gammal du är samt vilken sport och vilken förening du är tränare i.
Redaktör: Linn Nenzén
Veckans avsnitt av Juniorsporten handlar om tyngdlyftning. Vi åker till Stockholm och träffar Nils som har tränat tyngdlyftning i snart tre år och Nilla som precis har börjat.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I somras var det första gången på 20 år som en svensk deltog i ett OS i sporten tyngdlyftning då Angelica Roos kom tolva i 58-kilosklassen.
Juniorsporten ska denna vecka handla om just tyngdlyftning där vi träffar en av de mest kända svenska tyngdlyftarna genom tiderna.
Men vi ska också träffa 13-åriga Nils och 12-åriga Nilla som tävlar i tyngdlyftning.
Redaktör: Marcus Nilsson.
Vi möter Jenny Rissveds som tog OS-guld i mountainbike. Och så får vi lära oss mer om sporten med hjälp av Daniel Fungdal.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Jenny Rissveds var snabbast av alla i mountainbike-tävlingen i OS. Hon fick kliva högst upp på prispallen för att ta emot guldmedalj.
Juniorsporten har pratat med den svenska stjärnan drygt en månad efter äventyret i staden Rio de Janeiro i Brasilien.
Vi åker också ut till Nacka utanför Stockholm och träffar Daniel Fungdal som berättar mer om sporten mountainbike.
Redaktör: Susanna Andrén
Veckans tema: Hur är det att idrotta med en funktionsnedsättning? Hur öppna är klubbarna för att ta emot barn och ungdomar med funktionsnedsättning? Krävs det något speciellt av klubben?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Vi träffar bland andra Olle, Max och Lille som spelar tennis på Ekerö, simtränaren Anne Forsell berättar hur hon fick tänka nytt när hon började träna synskadade Maja Reichard och hör om 12-åriga Erik som lärt sig spela badminton trots att det inte borde funka.
Redaktör: Martin Marhlo
Veckans avsnitt handlar om orientering. Juniorreporter Olle Sandberg, 11 år, intervjuar Helena Jansson, tvåfaldig världsmästare med sammanlagt 15 VM-medaljer.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Vad har hon för tips på hur man blir en bra orienterare? Vad är det som är kul? Och när är bästa åldern att börja?
Redaktör: Martin Marhlo
10-åriga Oskar är handbollsspelare men vill ha någonting att göra på sommaren och börjar därför spela baseboll med Sundsvall Mosquitos. Juniorsporten är med på hans första träning.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
För den som aldrig sett baseboll eller softboll kan man säga att det påminner lite om brännboll. För dem som spelat i flera år är det stora skillnader, även om brännboll på idrottslektionerna i skolan ger viss träning, säger Oliver och Martin, basebollspelare i Sundsvall Mosquitos.
Dessutom träffar vi kanotisten Petter Menning som vunnit VM-guld och tävlat på OS. I Juniorsporten berättar han vad paddlingen betydde för honom när han var barn och växte upp med en pappa som var alkoholist.
Redaktör: Linn Nenzén
Landslagsstjärnan Oscar Hiljemark svarar på om han är bättre än Zlatan, om han ofta har träningsvärk, hur det är att bli utvald till landslaget och vad som är jobbigast med att vara fotbollsspelare.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Dessutom får du lära dig allt du inte visste att du ville veta om fotbolls-EM när Minna Gifvas frågar ut Radiosportens fotbollsexpert Richard Henriksson.
Reportrar: Minna Gifvas och Tove Berg Göran. Redaktör: Linn Nenzén.
Juniorreportrarna Tove Berg Göran och Olle Sandberg testar och betygsätter frisbeegolf.
Juniorsporten tar er den här veckan med till Göteborg Padelcenter och tittar till popsporten padel. Vad är det? Jo, det är en blandning av flera olika racketsporter, framförallt tennis och squash.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Racket är tjockt och kort med runda hål i träffytan. Vanliga tennisbollar används och poängräkningssystemet är detsamma som i tennis - 15, 30, 40, lika, fördel, game, set och match.
Liknande typer av spel har funnits sen 1800-talet men det var först för drygt 40 år sen, i mitten på 1970-talet, som just den här typen av Padel etablerades.
Spelplanen, som är 10 meter bred och 20 meter lång, delas på mitten av ett nät. Det finns serverutor men inga ytterlinjer utan spelplanen begränsas av glasväggar på kortsidorna och en liten bit in på långsidorna och så ett stålnät på den största delen av långsidan.
Bollen får studsa en gång i marken men även på väggarna. Du måste serva nerifrån.
Alexandra Andersson från Göteborg är en av Sveriges mest lovande padelspelare. Men när hon berättar för sina kompisar att hon spelar padel vet de flesta inte vad det är.
Jonas Enarson
[email protected]
Juniorsporten hälsar på i stallet i Delsjöterrängen och pratar om hästsport. Där står de 52 hästarna i Göteborgs Fältrittklubb och väntar på att barn och ungdomar i ridskolan ska komma och rida.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Det handlar om hoppning, dressyr, ridutrustning och hästar såklart!
Redaktör: Jonas Enarson
Förra veckan gjorde hon sitt första landslagsmål. I dag är det allsvensk premiär för Emilia Appelqvist och hennes nya klubb Djurgården.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
10-åriga juniorreportern Dante Edlund har träffat Emilia och frågat hur det var att göra det där första landslagsmålet och hur det är att spela för klubben som hon alltid har hejat på.
Redaktör: Linn Nenzén.
Vi besöker Sveriges enda dopningslabb, där 5000 prov analyseras varje år. Vi möter experterna som kan svara på allt som gäller dopning.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Vår reporter Petra Svensson och elvaåriga juniorreportern Tove Berg Göran står utanför Dopinglaboratoriet på Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge utanför Stockholm.
Där ska de träffa Lena Ekström som är forskare på Karolinska Institutet och kan det mesta om dopning.
Inne på dopningslaboratoriet ska de också få se hur det ser ut när dopningsprov analyseras.
Förutom Lena Ekström får dom också träffa Elzbieta Palonek som är biträdande chef på labbet.
Alexander Lundholm
[email protected]
I taekwondo får man göra nästan allt man i vanliga fall inte får göra. Man får slåss, sparkas och skrika.
Hos klubben Tip Muay Thai tränar 13-åriga Josefin Dargren tillsammans med världsmästaren Isa Tidblad Keskikangas. Häftigt, eller hur?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Redaktörer: Kenneth Range och Linn Nenzén.
Häng med Juniorsporten på en klurig flygtur som också kräver teknik, snabbhet styrka och mod.
Vi har tagit oss till Nordmanna Bowling och är med när Kungälvs Bowlingklubb har juniorträning.
Den här gången är vi på Riksidrottsmuseet i Stockholm där man bland annat kan utmana familjen i femkamp.
Juniorsporten hänger med på en goalballträning och träffar Oscar Alverstedt och Felix Roswall.
Det vimlar av juniorstjärnor i Sverige just nu. I vinter-OS för ungdomar i Lillehammer fick Sverige 3 guld, 2 silver och 1 brons. Vi kollar även in hur det går i friidrott.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Lisa Gunnarsson, 16 år, bor i Frankrike sedan hon var 11 år. Hon tävlar i stavhopp.
Radiosportens Christian Olsson har träffat några unga squashspelare i centrala Göteborg.
I Stockholm är det dags för fjärdeklassarna att lära sig åka längdskidor. Det visar sig vara svårare än vad man kan tro.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Det finns inte så mycket snö i Sveriges huvudstad under vintrarna numera, så för många är detta den allra första gången som de står på ett par skidor.
På en smal snöslinga på Gärdet pågår projektet "Alla på snö", där fjärdeklassarna får låna skidor och lära sig åka längdskidor. Skidförbundet hoppas att detta innebär att fler ska börja träna längdskidor.
Men för barnen på Gärdet blir det problem direkt. Det visar sig vara svårt att få på sig skidorna.
Förbundets ordförande Mats Årjes är också på plats på Gärdet och får svara på frågan vad skidförbundet gör för att hjälpa till att stoppa klimatkrisen. Snöbristen är ett hot mot skidsporten inför framtiden - och påverkar sporten mycket redan nu.
Alexander Lundholm
[email protected]
Den här gången är Juniorsporten curling den där sporten där det gäller att skicka en ganska tung sten (med handtag) över en lång isbana och få den att stanna så nära mitten av boet som möjligt.
Det här är Juniorsporten från ett vintersmyckat Göteborg där snön ligger fluffigt tjock, åkrarna och golfbanorna har blivit till längdåkningsområden och i de få alpina pisterna knarrar snön.
Veckans avsnitt handlar om hur viktig idrott kan vara när man kommer som flykting till ett nytt land. Vi besöker Motala där flyktingungdomar får prova på att åka skridskor för allra första gången.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Och så pratar vi med Ahmed Hussein som laddar för sin tredje VM-turnering med det Somaliska bandylandslaget.
Redaktör: Petra Svensson.
Den här gången är Juniorsporten spinnande motorer, gasen i botten och fartpirr i hela kroppen! Det handlar om go-kart, små snabba bilar som kan sprida stor glädje.
Svenska hockeyförbundet har gett ett förslag att man inte ska räkna tabeller och resultat från matcher där spelarna är under 13 år. Vad tycker unga spelare om det?
Vi träffar fyra tjejer som håller på med ridning. Wanda, Emma, Anna och Elvira kommer att titta på Sweden International Horse Show. Möt också stjärnryttarna Jonna Ekberg och Malin Baryard Johnsson.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Juniorsporten den här veckan handlar om Sveriges avancemang till fotbolls-EM efter kvalsegern mot Danmark i veckan. Vi är i Ytterby ett par mil norr om Göteborg. Redaktör Jonas Enarson.
Vi besöker de första skoldistriktmästerskapen i ultimate frisbee. 16 högstadielag i Lund fick prova på den fartfyllda lagsporten under en idrottsdag.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Kan det finnas en framtida OS-deltagare i gympahallen?
Juniorsporten handlar om baskettalangen Cajsa Uhrström, 16 år, som valt att lämna hemmet i Stockholm för flytt till Norrköping och spel med Dolphins.
Klättring är en av de sporter som växer mest bland ungdomar i Sverige. Sporten är på väg att bli en OS-gren. Vi har besökt Sveriges framtida medaljhopp.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Reporter: Alexander Lundholm.
Juniorsporten har den här veckan tagit sig till Välens Idrottsplats i västra Göteborg. Där träffar vi Erik Wibly och Måns Andersson som spelar i Göteborgs Rugbyförenings U12-lag.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Reporter: Jonas Enarson
Linköpings lagkapten och tidigare landslagsspelaren, Charlotte Rohlin, tränar ett av Kentys flicklag i Linköping.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Redaktör: Petra Svensson.
Hör om längdskidåkning inomhus. I en del av Sverige där det nästan aldrig är snö, nämligen Göteborg.
Han har blivit utsedd till världens bästa fotbollsspelare två år i rad nu och nästa vecka kommer han till Sverige. Vi åkte till Videdalsskolan i Malmö för att snacka om Ronaldo med Simon Dall, Hana el Heish, Teoman Cetin och Eliza Zuta.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Alla spelar fotboll och har just Ronaldo som sin stora idol.
Hör också Radiosportens expert Richard Henriksson om hur du kan härma Ronaldo för att bli en bättre fotbollsspelare.
Armand Duplantis har varit världens bäste stavhoppare sedan han var sju år. I dag är han 15 och tävlar för Sverige. Här berättar han om varför han valde Sverige och vilka tips han har till andra som vill bli stavhoppare.
Just nu flyr många människor från sina hem där det pågår krig. Idrotten har blivit viktig för att känna sig hemma i ett nytt land. På träningar lär man sig språket och får nya kompisar.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Reportrar Alexander Lundholm och Petra Svensson.
Följ med på skolan Campus Manillas roddträning. Där träffar vi 11-åriga Otto Wigstrand och Victor Näslund som valt just rodd som fritidsaktivitet.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Reportrar är Martin Marhlo och Petra Svensson.
Vi besöker Långedrag och GKSS juniorträningsgrupp. Träffa Elin Sevedag som är 15 år och Jakob Haga 17 som båda tränar segling.
Juniorsporten har träffat en junior som är bäst i världen i sin ålderklass - på att kasta spjut! Simon Litzell är en av Sveriges mest lovande friidrottstalanger och kan bli vår nästa storstjärna.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Den här veckan har vi också samlat ihop en expert-panel (Ellen, Märta och Rebecca som är 8-9 år) för att prata om Fotbolls-VM i Kanada.
Redaktör: Alexander Lundholm.
I veckans Juniorsporten lär vi oss cheerleading. Vi har träffat Sanna, Maja och Isabell som tävlar för Uppsalaflickorna och som nyligen vann SM-guld.
Juniorsporten har träffat Malmö FF:s Oscar Lewicki som pratar om Sveriges chanser och berättar om sin tid som ungdomsproffs i storlaget Bayern München. Han kallar MFF för Sveriges Bayern München.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Vi träffar proffsboxaren Klara Svensson. Hon berättar varför hon började med boxning. Vi hälsar också på i en källare där två killar tränar.
Träffa den 15-åriga volleybollstjärnan Isabelle Haak! Hon avgjorde SM-finalen 2015. Hon är den yngsta landslagsspelaren någonsin. Hon har fått pris som Årets Volleybollspelare och Årets Genombrott.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Redaktör Andreas Matz.
I veckans Juniorsporten handlar det om sommaridrotter och vinteridrotter. Bandyförbundet vill nämligen att barn och ungdomar upp till 14 år inte ska kunna tävla i samma sport året runt utan t:ex bandymatcher ska hållas under vinterhalvåret och fotbollsmatcher ska spelas under sommarhalvåret. Bandyförbundet tror att detta skulle göra att man kan träna flera i sporter och att man inte så lätt tröttnar på sin sport. Reporter Andreas Matz
Vi träffar Axel Sandblom, Elias Ziani och Gustav Odenlind, mellan matcherna på skolgården, för att snacka Champions League-fotboll. I veckan blev det klart vilka lag som ställs mot varandra.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I Champions League-semifinalerna lottades Barcelona mot Bayern München och Juventus ställs mot Real Madrid.
Vi har varit på Sveriges största idrottstävling för funktionshindrade, Malmö Open, och träffat de tolvåriga pingislirarna Sam Gustafsson och Ludwig Andersson.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Och så guldmedaljören från Paralympics 2012 i London, Anna-Carin Ahlqvist. Reporter Andreas Matz.
Hanna Olsson är 16 år och har börjat spela hockey med killarna i Göteborg. Nu spelar hon för Damkronorna. Vi träffar också 12-åriga Alva Hellqvist som spelar med både tjejer och killar.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Redaktörer: Gustav Landmark och Henrik Säll
Torgny Mogren vann VM-guld i längdskidor i Falun för 22 år sedan. Nu åker han VM-banorna med 7-åriga Klara. Reportrar Linn Nenzén och Andreas Matz.
Vi har besökt Huddinge skidklubb i Stockholm. I Flottsbrobacken tränar tioåringarna Cornelia Öhlund och Adam Bohm.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Kan man bli en av de bästa i världen på att åka skidor om man bor nånstans där det knappt finns någon snö?
Reportrar Linn Nenzén och Petra Svensson.
Dante Kolgjini, 15 år, är den yngste travkusk som vunnit ett travlopp i Sverige. I loppet besegrade han pappa, den berömde kusken Lutfi Kolgjini. Ändå är det fotbollen som är nummer ett för Dante.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Redaktör Andreas Matz.
Inför EM i konståkning har Juniorsporten varit på konståkningsträning i Solna tillsammans med systrarna Julia och Josefine Browall, som tränar konståkning sex dagar i veckan.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Inte bara skridskoåkning står på schemat utan även gymnastik och teater.
Juniorsporten lär er också de viktigaste hoppen inom konståkningen i vår lilla hoppskola.
Reportrar Linn Nenzén och Andreas Matz.
Älskar du sport? Skulle du helst av allt vilja spela fotboll, handboll, innebandy, volleyboll och basket. Men tänker att "det går ju inte, man måste ju välja". Det måste man inte alls.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Inte om man har sådan tur som spelarna i Sätras 04:or. Hör i Juniorsporten den här veckan om Gävlelaget som tränar fem olika sporter tillsammans.
Reporter: Linn Nenzén
Satsa, toppa och platsa är något som det har pratats väldigt mycket om den senaste veckan. Vi har hört om tioåringar som inte platsar i sina lag och om att allt fler unga slutar med sin sport. Reporter: Andreas Matz
Vi träffar 13-åriga Amanda som har spastisk diplegi. Hennes muskler i benen är för korta och hon har lite svårt att gå. Men på hästryggen trivs hon. Favorithästen heter Betsy.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Med hästen Betsy har hon vunnit många priser i olika tävlingar.
Reportrar: Andreas Matz och Petra Svensson
Alice, Jonna, Stella och Malte ställer frågor till simmarna Sarah Sjöström och Therese Alshammar. Reporter Linn Nenzén.
Vendela Olsson och Emelie Nygren är båda 13 år och spelar hockey i Nacka i södra Stockholm. Men det finns inget tjejlag för dem att spela i, så de får spela med killarna.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Det finns väldigt få tjejlag i Hockey runtom i Sverige. Redaktör: Petra Svensson
Höjdhopparen Ebba Jungmark ger träningstips och 12-åriga Melanie Berg har träffat några av tennisens stora stjärnor. Redaktör Linn Nenzén.
Trots att Alexander Jeppsson, 12 år, har en riktigt jobbig sjukdom siktar han på att bli bäst i Sverige. Reporter Andreas Matz.
Fotbollsspelarna i Tyresö FF:s 02:or ska lämna 7-manna och börja spela 9-manna. Större plan, fler spelare på plan och några nya regler, med offside bland annat.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
12-åriga Philippa Falk, Anna Bengtsson och Amanda Johansson ser fram emot förändringen.
Redaktör Linn Nenzén.
Kristoffer berättar i Juniorsporten om hur det var att flytta själv till London och Arsenal som 16-åring utan föräldrarna. Man skulle kunna tro att det blev ensamt men inte.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Reportrar David Hjorter och Andreas Matz.
Juniorsporten har träffat basketlandslagets unga stjärna Ludde Håkansson, som skrev på ett proffskontrakt med Barcelona när han bara var 14 år. Några månader senare flyttade han själv till Spanien. Dessutom har vi besökt Rosa Pantern i Rissne, en ny streetbasketplan som baskettjejerna i Sundbyberg, utanför Stockholm, själva fått både döpa och bestämma hur den ska se ut. Redaktör Linn Nenzén
Tioåriga Theo i Karlstad tycker att föräldrarnas frågor om hans hockey många gånger blir jobbiga. Redaktör Linn Nenzén.
En av världens bästa hockeybackar besöker en hockeyskola i Järfälla. Sen besöker vi en simskola där barn lär sig att simma. Redaktör Linn Nenzén.
Redaktör Andreas Matz.
Juniorsporten fick följa med när några av eleverna på Rikstens skola i Tullinge utanför Stockholm körde Wild Kids på sin lektion.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Nästan alla elever i Sverige tycker nånting om skolidrotten. Några av Sveriges största idrottsstjärnor tycker att det borde vara fler idrottslektioner, så ofta som varje dag.
Reporter Linn Nenzén.
Fotbollspelaren Sara Anker Kofoed 18 år i FC Rosengård berättar om sin allergi och hur det är svårt att spela och träna på våren. En allergiläkare ger tips om vad man kan göra för att minska besvären.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Läkaren tycker att vissa matcher så här års egentligen borde ställas in om det är för mycket pollen i luften.
Nysningar och svårt att andas, det har varit en tuff vår för alla pollenallergiker inte minst för alla som idrottar.
Redaktör Andreas Matz.
13-åriga Signe Wettergren är en av dem som förra säsongen följde IFK Göteborgs hemmamatcher tillsammans med unga supporterföreningen Young Fellows. Redaktör Gustav Landmark.
Vi har träffat 16-åriga Albulena Azemi från Varberg som har dömt fotboll i ett års tid. Och så har vi träffat Malin Johansson som är elitdomare i bland annat damallsvenskan. Redaktör Petra Svensson.
Innebandyspelarna i Insjön fick nog av föräldrar som skrek på sina egna och andras barn under matcherna. En lapp på väggen inne i sporthallen, med regler för föräldrarna.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Det har gjort det mycket roligare att spela.
Redaktör Linn Nenzén.
Juniorsporten har träffat Valentina Lizana Wallner en av Damkronornas målvakter i OS i Sotji och redo att ta platsen som förstamålis.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Radiosportens hockeyexpert Krisofer Ottoson tipsar om några stjärnor att hålla extra koll på - och vilka lag han tror kommer att vinna gulden.
Programledare: Andreas Matz
Vi har träffat Jacob Jansson som är 15 år och redan har varit med i senior-EM i shorttrack. Själv hoppas Jacob på att tillhöra guldfavoriterna i nästa vinter-OS 2018 i Sydkorea.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Jacob berättar om vad man ska kolla särskilt på i shorttracktävlingarna under OS i Sotji och vilka som är guldfavoriter.
Radiosportens egen OS-veteran Bengt Skött ska i Sotji bevaka sitt 12:e OS och berättar i Juniorsporten om vilket som varit hans bästa vinter-OS och vad han er mest fram mot i år.
Redaktör Andreas Matz.
Jerringprisvinnaren Henrik Stenson ger sina bästa tips till alla er golfare. Vi träffar tonåringen Sven Thorgren som älskar att åka snowboard och som ska tävla i OS.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Dessutom minns vi fotbollsmålet som nyligen utsågs till världens snyggaste - Zlatans cykelspark mot England.
Redaktör Linn Nenzén.
Juniorreportern Axel Pihl har satt sig ned med handbollslandslagets försvarsjätte Magnus Jernemyr som berättar om sin långa karriär. Redaktör: Andreas Matz
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Det handlar om bra tränare, om dåliga tränare och om hur det är att vara tränare. Världsmästartränaren Yannick Tregaro berättar hur det var när han började träna sin bästa kompis.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Redaktör: Linn Nenzén.
Freja Norrman och Nicole Arnstrand är två 11-åriga innebandyspelare. Här får de intervjua sin idol, Emelie Lindström.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Reportrar: Andreas Matz, Linn Nenzén och Kenneth Range.
Veckans Juniorsporten handlar om JVM i hockey, som avgörs i december. Vi träffar Daniel Zaar, som hoppas ta en plats i det svenska laget.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Reporter: Andreas Matz
De tränar över tjugo timmar i veckan. De blir starkare, får bättre balans och bättre kondition, men ingen snackar om elitsatsning. Frågan är om det de håller på med ens är en sport.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
De är skejtare. Möt Wagner Perreira och Teo Goldschmidt. Även kvartsamtal om vad som är sport.
Redaktör Linn Nenzén.
Följ med till idrottshallen i Klågerup, här är alla tränare och ledare själva elever i skolan. 8-åringar tränar tillsammans med 15-åringar och det är mycket viktigare att ha kul än att vinna.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
- Vi har en helt annan gemenskap nu på skolan än tidigare berättar en av de unga ledarna i Juniorsporten. Vi får dessutom bestämma själva om vad vi ska göra och vad som behöver köpas in.
Klågerupskolans IF har blivit en sådan succé att flera andra skolor nu vill följa efter och förra året blev föreningen utsedd till Årets Idrottsförening i Skåne, före bl:a Malmö FF och Rögle...
Juniorsporten den här veckan handlar bara om tv-spel. Nio av tio barn spelar tv-spel och många av spelen är sportspel. Även Zlatan och andra idrottsstjärnor spelar - i spel som de själva finns med i.
Träffa Melker Nilsson 13 år, en av Sveriges största pingistalanger och som redan har varit i Kina och tränat. Melker berättar om hur kinesiska 10-åringar får gå i särskilda pingisskolor.
Denna vecka träffar vi Sveriges största gymnastikstjärna och så tioåriga Tilda och Stella som berättar hur det är att vara bättre än mamma och pappa.
Vi har träffat Kevin Walker, som spelar i Superettan och är med i Idol. Dessutom träffar vi 10-åriga Noak Hellsing, som är lovande i tennis, fotboll och popmusik.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Noak Hellsing är en duktig tennis- och fotbollsspelare. Han tränar ofta och mycket, ibland blir det flera pass på samma dag. Men han satsar också på musiken.
Programledare: Alexander Lundholm och Jonna Westman.
Reporter: Christer Jonasson.
Vi träffar silvermedaljören i fälttävlan från OS i London: Sara Algotsson Ostholt.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Redaktör: Andreas Matz.
Vi har träffat experten Tsegai Gebremeskel, som följde allt under friidrotts-VM och gillar Sveriges världsmästare Abeba Aregawi. Men hans stora favorit är Usain Bolt på 100 meter.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Redaktörer Alexander lundholm och Petra Svensson.
Länghoppsstjärnan Michel Tornéus berättar varför han började satsa på längdhopp och varför folk tror att han kan prata finska!
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Redaktör: Alexander Lundholm.
Den här veckan handlar Juniorsporten om handikappidrott.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Redaktör: Lovisa Giertta.
Veckans Juniorsporten handlar om Champions League.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Redaktör: Andreas Matz.
Den här veckan om vilken sport som är dyrast.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Redaktörer: Alexander Lundholm och Lovisa Giertta.
I dag handlar Juniorsporten om den där personen som aldrig får göra fel på planen - domaren.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Redaktör: Andreas Matz.
Kevin Dillman ses som en av de största talangerna i amerikansk fotboll. Trots att han bara är 16 år och har två år kvar i high school trillar anbuden från olika college in hela tiden. Kevin Dillman från Ystad är inne på sitt andra år på high school i Kalifornien. Han spelar quarterback och får anbud hela tiden. Jag har fortfarande två år kvar till jag behöver bestämma någonting, men just nu har jag tretton anbud från college. Det finns även andra skolor som är intresserade och jag ska på deras läger i sommarm, så får vi se hur det går, säger han till Radiosportens Annika Greder Duncan.
Vi har besökt en MMA-klubb för barn, där sex-åringar är välkomna att slå och sparka på varandra. Och varför är det okej för tolv-åriga killar att tacklas i ishockey, när inte ens vuxna kvinnor får det? På MMA Playground kan du börja när du är sex-sju år. Samuel Cord håller på med MMA och han tycker inte det är dumt att slåss och Samuels mamma tycker inte heller det är konstigt att han går på MMA.
Juniorsporten har träffat dietisten Agneta Andersson, som lagar till tre mellanmål som är bra för idrottare.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Redaktör: Alexander Lundholm
Malmö FF:s läkare ger tips om hur man bäst undviker skador. Och landslagets och Lugis handbollsstjärna Nathalie Hagman berättar om en svår knäskada hon hade under nästan ett år.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Redaktör: Andreas Matz
Idag handlar Juniorsporten om den mycket populära sporten Triathlon. Vi träffar 13-åriga Alma Johansson som vill bli nästa Lisa Nordén.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Redaktör: Alexander Lundholm.
För Tim Malmgren finns inget roligare än golf. Problemet för Tim var att han inte kunde hitta någon slags information för unga golfare eller så mycket satsning på yngre golftalanger.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Redaktör: Andreas Matz
I årets sista Juniorsporten tittar vi tillbaka på en del av allt vi har gjort 2012.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Du hör stjärnor som Marta och Pär Hansson, talanger som racingföraren Timmy Hansen och så träffar du några av alla unga idrottare som hörts under året och som sysslar med andra sporter än de vanligaste.
Redaktör: Andreas Matz
Två skidklubbar i Sverige utmanar alla andra skidklubbar med 9 till 12-åringar på en bloggkamp, där det gäller att blogga om träning och tävling.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
De två klubbar som till slut vinner får mötas på Svenska skidspelen i Falun.
Juniorporten har träffat Lisa Nystedt och Erik Dahlqvist som tävlar för Täby Skidklubb. De har fått en egen riktig skidstjärna som bloggcoach, Maria Rydqvist, som ska hjälpa dem med såväl träning som bloggande. Juniorsporten var med när de unga Täbyåkarna träffade Maria för första gången.
Redaktör: Andreas Matz
Det är dags att välja gymnasium och ska du gå på ett riksidrottsgymnasium är det bråttom att välja. Vi har träffat en skidåkare som flyttade hemifrån när hon skulle börja på gymnasiet.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Vad är ett idrottsgymnasium? Hur är det där? Vad gör de där? Juniorsporten den här veckan har besökt Torsby för att ge en bild av hur det kan vara att gå på ett riksidrottsgymnasium.
Redaktör: Alexander Lundholm.
Juniorsporten handlar den här veckan om två så skilda saker som bandy och gud. Eller är de så skilda egentligen? Vi har träffat en präst som tränar juniorer i bandy. Och konfirmerar dem.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Dessutom hör du Tobias Ödmark, en av dem som blivit bandykonfirmerad.
Redaktör: Anderas Matz.
Varför kallas Milan för Skruvmejslarna? Varför har Barcelona ett röd/vitt kors på klubbmärket? Och vilket storlag ska bygga en nöjespark i förenade arabemiraten?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I dag nördar vi ner oss i de stora europeiska fotbollslagen och Champions league-fotbollen.
Redaktör Alexander Lundholm.
Underhundar och överhundar är ett av alla ämnen som diskuteras i Juniorsporten den här veckan. Få tips om hur man själv som spelare kan försöka undvika att förlora mot sämre lag.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Malin Cronquist 15 år och handbollspelare i Lugi och Axel Pihl 12 år och fotbollspelare i Södra Sandby samtalar med Juniorsportens Andreas Matz om stort och smått som hänt i sportvärlden den senaste veckan. Då är just ”underdogs” ett av ämnena, efter Ajax sensationella seger mot Manchester City i Champions League. Malin berättar bl:a om hur man själv som spelare kan försöka undvika att förlora mot sämre lag.
Hanna Pettersson, Hedda Hövel och Matilda Dahlgren pratar om sommarens höjdpunkter, dömer ut herrarnas fotbollsallsvenskan och hyllar Pia Sundhage som är ny förbundskapten för damlandslaget i fotboll.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
– Hon verkar vara en så härlig person. Själv skulle jag drömma om att ha henne som tränare, säger Matilda. Tidigare i veckan utsågs Gabriel Landeskog till ny lagkapten för NHL-laget Colorado Avalanche. Han är bara 19 år och den yngsta lagkaptenen i NHL nånsin.
Juniorreportrarna beskriver hur en bra lagkapten ska vara: – Peppande och berättar hur man ska spela, säger Hanna Pettersson.
Redaktör Linn Nenzén.
Vi möter barn som har fått gå in med de professionella fotbollsspelarna in på fotbollsplanen på Råsunda stadion i Solna.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Du får också koll på medaljhoppen i Paralympics.
Englands vänsterback Ashley Cole som nyligen vann Champions League med Chelsea. Den ytterback som gjort flest landskamper för England.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
- Han ger alltid allt. En aggressiv spelare som går tufft in i dueller och verkligen satsar. Det är en spelare som man vet att man får 100 procent av, säger Richard Henriksson.
Reporter Linn Nenzén.
Med mindre än en vecka till premiären i herrarnas fotbolls-EM är det EM-special i Juniorsporten. Landslagsspelare som svarar på era frågor, en expertpanel som tippar, tycker och tänker om EM.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Och så presenterar vi Englands vänsterback Ashley Cole.
Redaktörer: Linn Nenzén och Lasse Persson.
Susanna Kallur berättar om varför hon slutade med gymnastik och började med friidrott när hon var kring 15-årsåldern.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Dessutom pratar Radiosportens fotbollsexpert Richard Henriksson om Spaniens stjärnmålvakt Iker Casillas.
Redaktör Linn Nenzén.
Arsenalanfallaren Robin van Persie blir en stor profil för Holland i sommarens fotbolls-EM.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Reporter Martin Marhlo
Radiosportens Alexander Lundholm och Richard Henriksson berättar om Portugals och Real Madrids Cristiano Ronaldo.
Vi har varit i skånska Klippan och träffat Jenny Fransson som ska brottas i OS i London. Möt också Nicholle Atlas och Filippa Strandberg, 11 och 10 år. De tränar brottning flera gånger i veckan.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Redaktör Andreas Matz.
Vår juniorreporter Axel Pihl intervjuar allsvenskans bäste målvakt: Helsingborgs Pär Hansson. Han berättar om sin värsta tabbe, att han hoppas på EM och att han har lärt sig knyta skorna själv.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Dessutom berättar några allsvenska utespelare vad de tycker om allsvenskans burväktare. Redaktör Andreas Matz
Hur ska en bra domare vara? Reportrarna Matilda och Anton tycker till. Vi träffar ishockeydomaren Marcus Filipson och fotbollsdomaren Kristian Bergström i Åtvidaberg, som leder fotbollsallsvenskan.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Hur funkar en sport som inte har någon domare? Det berättar Oda Klarén som spelar ultimate, en lagsport där spelarna dömer själva.
Redaktör: Linn Nenzén.
I veckans Juniorsporten så är temat Damallsvenskan. Vi åker bland annat till Tyresös träning och träffar unga supportrar och världsstjärnan Marta.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Redaktör: Andreas Matz.
Basket med Blackeberg och svenske NBA-stjärnan Jonas Jerebko. Tjejerna i Blackeberg/Nälstas F99-lag har gått från liten plan till skivstångsträning för att bli så bra basketspelare som möjligt.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Vi har träffat tjejerna i Blackeberg/Nälstas F99 lag som den här säsongen gått från ganska snäll basket på liten plan till höga korgar, stora planer och skivstångsträning för att bli så bra basketspelare som möjligt.
Och så svarar vår svenska NBA-stjärna Jonas Jerebko på era frågor som ni har skickat till oss. Jonas berättar bland annat om vilka som var hans idoler när han var liten och om han vill spela i något annat lag än Detroit.
Stor motorsportspecial i Juniorsporten med racinglöftet Timmy Hansen och före detta motorstjärnan Kenny Bräck som hade stora framgångar USA.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Redaktör: Linn Nenzén.
Om att hänga i och orka träna eller kanske lägga av med sport. Vi har träffat Edina och Sara 13 år, som tränar fotboll nio gånger i veckan. De älskar sin fotboll så mycket att de aldrig vill sluta.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Vi hör en ung Zlatan och Radiosportens expert Richard Henriksson om att orka fortsätta träna.
Redaktör Andreas Matz.
Vi träffar 12-åringarna Albin och Elin som tränar mycket hårt för att en dag lyckas i ringen och så Patricia 17 år som redan har vunnit EM två gånger.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Nu tränar Patricia tränar tio pass i veckan för att försöka komma till OS i Brasilien 2016.
Juniorsporten den här veckan handlar mycket om boxning. En av världens äldsta och svåraste sporter.
Juniorsporten har hälsat på hos boxningsklubben i Höllviken, en klubb som faktiskt en gång i tiden fostrat en världsmästare.
Let´s get ready to ruuuuumble!!!
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.