Han är känd som kock i TV-rutan, och har under många år lagat normbrytande, kreativ och hållbar mat på restaurangerna i Umeå, gjord på lokala råvaror. Men nu ska det bli ännu mer lokalt! I den sjätte delen av Matkompassens podd möter vi matinspiratören Anders Samuelsson, som har fått i uppdrag att driva ett nätverk med kockar från hela Västerbotten.
Kocknätverket jobbar för att länets restauranger ska ha mer lokal mat och dryck på menyerna. De träffas därför regelbundet och utbyter erfarenheter - både med varandra och med länets matproducenter. Träffarna har faktiskt fungerat som rena snabbspåret mellan kock och producent:
- Det som är roligt med nätverket är att det blir verkstad fort. I höstas träffade vi kockar en grönsaksodlare, som direkt fick en order på hela sin kommande skörd. Han var jätteglad. Det underlättar ju hans planering, och gör kanske att han vågar öppna en åker till, säger Anders Samuelsson.
Bildandet av nätverket är en del i samarbetsprojektet "Ät hela Västerbotten". Det leds av Länsstyrelsen Västerbotten, tillsammans med upphandlade aktörer, restauranger, matproducenter och pilotbutiker inom OK Västerbotten. Tanken är att göra lokalt producerad mat och dryck mer lättillgänglig – både som produkter att köpa och i form av maträtter på restaurangmenyerna.
Kocknätverket kommer närmast att ha en större träff i Lycksele för att hålla workshops, utbyta kunskap med varandra och träffa ännu fler matproducenter. Det blir också gemensam matlagning, där målet är att ta fram rätter som smakar som en riktig upplevelse, utifrån en viss råvara och en plats i länet.
Men det kommer att hända ännu mer till hösten. Nätverket vill att fler ska få bekanta sig med länets skafferi, och kockarna kommer därför att dra i gång en kampanj under SEE Hållbarhetsvecka. Under kampanjen ska ett antal restauranger över hela länet erbjuda en lokal meny eller en lokal rätt, allt utifrån sina förutsättningar – både fine dining-restauranger och pizzerior kan delta. Anders Samuelsson kallar det för ett gemensamt manifest.
- Manifestet var inget planerat från början. Men under träffarna har alla känt att man vill göra något mer - man vill berätta om varför lokalproducerad mat är så betydelsefullt. Det är väldigt inspirerande att se den här entusiasmen hos kockarna, säger Anders Samuelsson, och tillägger att alla restauranger som vill delta är välkomna att anmäla sig innan sommaren till
[email protected]
Lokal matproduktion är en viktig fråga - både för att hålla landsbygden levande och för att klara krisberedskapen. Målet med samarbetsprojektet ”Ät hela Västerbotten” är att skapa fler konkurrenskraftiga och lönsamma livsmedelsföretag i Västerbotten. Det är finansierat av Jordbruksverkets satsning Landsbygdsprogrammet, som är en del av EU:s strategi för hållbar tillväxt. Länsstyrelsens riktade livsmedelsarbete går under samlingsnamnet Matkompassen.