Bra podcast

Sveriges 100 mest populära podcasts

Hälsa kommer inifrån

Hälsa kommer inifrån

Inspiration och hälsosamma tips från hälsonördarna på Holistic i samarbete med Petra Månström.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

holistic.se

Avsnitt

Mat som medicin

"Även små förändringar i kosten kan göra stor skillnad". Det säger näringsterapeut Ellinor Ladenberg i tredje avsnittet av Holistics podd Hälsa kommer inifrån, som handlar om mat och näring. Vi får bland annat veta vad vi bör äta för att få mer energi, hur vi kan veta vilken kost som är bäst för oss, och om ekologiskt verkligen är nyttigare.

2019-06-14
Länk till avsnitt

Stress ? vän eller fiende?

Vi behöver bli vän med vår stress! Det konstaterar terapeuten och föreläsaren Inger Erland Tångring, gäst i det andra avsnittet av Holistics podd Hälsa kommer inifrån. Ämnet är stress och Inger avslöjar våra främsta stressbovar - och ger sina bästa tips på hur vi kan stressa ner. 

Inger Erland Tångring är en av Holistics föreläsare och ansvarar också för utbildningar och kurser på företaget. Hon är KBT-terapeut med en bakgrund som intensivvårdssjuksköterska. Inger är också utbildad inom biokemi, yoga och mindfulness.

Allt fler människor blir sjukskrivna på grund av stress - men enligt Inger är det inte stressen i sig som är farlig, utan bristen på återhämtning. Om vi gav oss själva tid för återhämtning skulle vi inte känna oss stressade lika ofta och mycket. Vi behöver bli vän med stressen, säger Inger, som anser att stress har fått en lite oförtjänt negativt klang - missa inte hennes intressanta resonemang kring detta!

En annan lika aktuell som viktig fråga som programledare Petra och Inger tar upp i detta avsnitt är hur vår hälsa påverkas av våra mobiler. Moderna smartphones är skapade för att tillfredsställa vårt belöningssystem och göra oss beroende, konstaterar de. Forskning visar dessutom att Smartphones gör oss stressade, osociala och ger sömnsvårigheter. Har du svårt att lägga ifrån dig mobilen? Lyssna på Ingers kloka råd om hur du får koll på mobilanvändandet.

Vi har brist på reflektion 

Petra och Inger tar också upp den allt vanligare hälsostressen - hur vi nära på stressar ihjäl oss för att vara hälsosamma. Samtidigt mår vi bättre och klarar stress bättre om vi motionerar regelbundet - så hur ska vi tänka egentligen? Och hur ska vi veta vad som är rätt och fel för just mig i flödet av hälsoinformation? Lyssna inåt, råder Inger i programmet. Reflektera!

- Vi har ingen kontakt mellan kropp och knopp i dag. Det råder en brist på reflektion, likväl som många har näringsbrist har vi reflektionsbrist, konstaterar hon bland annat.    

Så som vi pratar med och behandlar oss själva skulle vi aldrig behandla en vän. Vi behöver bli vår bästa vän, säger Inger, och tipsar om hur vi kan behandla oss själva bättre för att må bättre.

Missa inte heller de 5 tecknen på att du har drabbats av hälsohets, och tipsen på hur vi kan äta och tänka för att minska stressen. 

Viktigast av allt: Tillåt dig att njuta och slappna av!

Nästa avsnitt av Hälsa kommer inifrån kommer att handla mer om mat, nämligen om maten som medicin. Vad ska vi äta och är egentligen ekologisk mat nyttigare? 

2019-05-30
Länk till avsnitt

01. Hur lever man ett friskt liv?

[]
2019-05-08
Länk till avsnitt
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.