Sveriges 100 mest populära podcasts

Vetenskapsradion Hälsa

Vetenskapsradion Hälsa

Om vad som gör oss sjuka, vad som botar och hur vi håller oss friska. Vi söker vetenskapens svar och lösningar. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Ansvarig utgivare: Magnus Gylje

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

sverigesradio.se/vetenskapsradionhalsa

Avsnitt

Följ med in i psykiatriambulansen ?Så oerhört mycket bättre än polisen?

Pernilla har en psykisk sjukdom som har gjort att hon flera gånger har hämtats av polis, och även fått handfängsel. Men att få möta personal i en psykiatriambulans kändes väldigt mycket bättre för henne.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Sedan i höstas har antalet psykiatriambulanser ökat i Sverige. Det är nu sex av 21 regioner som har psykiatriambulanser, eller det som mer korrekt kallas prehospital akutpsykiatrisk mobil, PAM.

Pernilla i Skåne kan beskriva den tydliga skillnaden mellan att bli hämtat av polis som bär vapen och som kan sätta handfängsel jämfört med psykiatriutbildad personal som kan möta patienten på ett annat sätt.

Psykiatriambulans skapar ökad trygghet

I Skåne har också antalet personer som behöver följa med in till akutpsykatrin minskat efter att psykiatriambulans infördes. Forskning visar att psykiatriambulanserna skapar ökad trygghet hos patienter, anhöriga och personal.

Medverkar i Vetenskapsradion Hälsa gör Pernilla som åkt med i psykiatriambulans, Cornelia som är psykiatrisjuksköterska i Uppsala samt Jonas Bredford som är ordförande i Riksförbundet för Mentals och Social hälsa, RSMH, i Lund.

Programledare och producent: Annika Östman
[email protected]

2024-03-28
Länk till avsnitt

Det här vet forskarna om långtidscovid just nu

Fler än 11 000 personer har fått diagnosen postcovid efter att de sökt specialistvård i Sverige sedan pandemins start. Lisa Norén är den första försökspatienten som fått testa ett covidläkemedel mot postcovid.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Just nu pågår forskning i Sverige där ett par hundra patienter får aktiv läkemedelsbehandling. Pillret är egentligen enbart godkänt för akut sjukdom med covid, men nu testas det alltså också mot långtidscovid.

 De som fått hjärtklappning så fort de reser sig upp efter att det har haft mild covid19 - där finns nu olika teorier om vad det är som påverkar hjärtat.

Hör om vilka behandlingar som är på gång.

Programledare Annika Östman
Producent Lars Broström
[email protected]

2024-03-21
Länk till avsnitt

Markus fick sin demenssjukdom bortopererad

Markus Leonsson, 71 år, i Göteborg blev direkt bättre efter att ha opererat bort sin demens. Det handlar om hydrocefalus, vattenskalle, som många 70-åringar har utan att veta om det.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Hydrocefalus innebär att vätska samlas i hålrummen, ventriklarna, i hjärnan. Den trycker på och påverkar tydligt balans och kisseriet.

Omgivningen ser annorlunda gång

Ofta är det omgivningen som gör en person uppmärksam på att gången har försämrats.

Men efter diagnos så kan situationen åtgärdas med en operation. Den innebär att en shunt, en ventil opereras in i hjärnan, och för bort överskottet av vätska.

Många oupptäckta med hydrocefalus

En ny studie visar att många går utan diagnos, men dilemmat är att vården inte heller hinner med att operera alla som fått diagnos inom tre månader.

Medverkar gör Mats Tullberg, som är professor i neurologi och som arbetar på neurologimottagningen vid Sahlgrenska universitetssjukhuset samt Markus Leonsson, som blev opererad 8 mars 2023.

Programledare och producent Annika Östman
[email protected]

2024-03-14
Länk till avsnitt

Åkes hjärta täpps av plack ? nu kan ny behandling bromsa dödliga utgången

Den ärftlig Skelleftesjukan gör att internationella forskare riktar sina ögon mot norra Sverige för genterapier. Vissa fungerar bra mot problem i hjärtat. Men utanför EU finns billigare alternativ.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Det är med viss frustration som forskarna i Umeå och Skellefteå är med om spännande ny internationell forskning kring den ärftliga sjukdomen Skelleftesjukan. Den som heter ärftlig transtyretin amyloidos.

Skelleftesjukan idealisk för genterapier

Den har blivit en modellsjukdom eftersom det bara är en gen som skapar det felveckade proteinet, och det är ett protein som vuxna i hög uträckning kan klara sig utan. Därför är den idealisk för nya behandlingar, bland annat genterapier.

Åke testar nya genterapier för hjärtat

 83-årige Åke Johansson i Skellefteå har problem med hjärtat. Han har testat nya behandlingar, både tabletter och nu en spruta i magen mot Skelleftesjukan. Sprutan med genterapi är nu under utvärdering. Han känner sig väldigt omhändertagen även om han aldrig i studierna vet om han får aktiv substans eller sockerpiller, placebo.

Svenska forskare i forskningsfronten

Många forskare i Sverige har medverkat i att ta fram olika nya behandlingar. Medverkar i Vetenskapsradion hälsa gör Mona Olofsson, forsknings-biomedicinsk analytiker och medicine doktor i Skellefteå, Kurt Boman, professor emeritus i kardiolog och invärtesmedicin vid Skellefte lasarett, Jonas Wixner, överläkare och chef på amyloidoscentrum och medicincentrum vid Umeå universitetssjukhus, Ole Suhr, senior professor i medicin samt Björn Pilebro/överläkare i kardiologi och huvudansvarig för CRISPR-Cas9 studien för Skelleftesjukan vid Umeå universitetssjukhus.

Tidigare program om Skelleftesjukan i Vetenskapsradion Hälsa heter ?Genkniven hjälper Eva-Britt i kampen mot Skelleftesjukan?. Det sändes 29 feb i år.


Programledare och producent Annika Östman
[email protected]




2024-03-07
Länk till avsnitt

Genkniven hjälper Eva-Britt i kampen mot Skelleftesjukan

Eva-Britt är en av nio svenskar som behandlats med den nobelprisade genkniven CRISPR/Cas9 mot den ärftliga sjukdomen Skelleftesjukan. En sjukdom som nu lockar många forskare.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Trots att Eva-Britt hade sett effekterna av Skelleftesjukan i sitt jobb som arbetsterapeut så hade hon svårt att få gehör för sina farhågor om att hon själv hade sjukdomen. Läkarna trodde inte att hon kunde ha den ärftliga sjukdomen.

Lång tid att få diagnos för Skelleftesjuka

Det tog nästan tre år innan hon fick sin diagnos. Men det smärtade i hennes mamma-hjärta när hon fick beskedet. Så när hon fick möjlighet att vara med i en ny genterapi studie blev hon glad.

-Använd min kropp. Det blir jättebra. Försök att hitta botemedel, säger hon.

Skelleftesjukan modellsjukdom för genterapier

Orsaken till att Skelleftesjukan har blivit en modellsjukdom för forskare och läkemedelsföretag när de tar fram nya genterapier är att den är ganska geografiskt avgränsad, och att det är en gen som orsakar felveckade proteiner, samt att generna finns i levern - som är lätta att komma åt, berättar Eva-Britts läkare Jonas Wixner vid Universitetssjukhus i Umeå.

Den som är huvudansvarig för CRISPR/Cas9 studien i Sverige, kardiologen Björn Pilebro, vid Umeå universitets sjukhus konstaterar att norrlänningar har blivit försökskaniner för genterapier, men något som man också kan dra nytta av.

Medverkar gör:  Eva-Britt i Skellefteå som fick behandling med genkniven CRISPR/Cas9 i december 2022, Björn Pilebro som är huvudansvarig för CRISPR/Cas9 studien mot Skelleftesjukan i Sverige och överläkare på kardiologen vid Umeå universitetssjukhus samt Jonas Wixner, överläkare vid amyloidoscentrum och medicincentrum vid Umeå universitetssjukhus och Eva-Britts läkare.

Programledare och producent Annika Östman
[email protected]





2024-02-29
Länk till avsnitt

Så kan ukrainare få bättre hälsa i Sverige

Ukrainare som träffas tio timmar i grupp i expertledda samtal upplever att hälsan blir signifikant bättre. Det är resultatet av en trauma-inriktad hälsoskola.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Hälsoskolan har fram till februari 2024 hållits med 240 ukrainare i Härnösand, Sollefteå, Sundsvall, Ånge och Örnsköldsvik. Totalt befinner sig ungefär 38 000 ukrainare i Sverige efter massflyktdirektivet, enligt Migrationsverket, så det är ett fåtal som fått utbildningen.

Idén gav bättre hälsa till ukrainare i Sverige

Av de som deltagit har den upplevda hälsan förbättrats markant.

Hör om hur den enkla hälsoskolan är upplagd där de ukrainska psykologerna Oksana Gramatik och Yuliia Suprun assisterar Solvig Ekblad, psykolog vid akademiskt primärvårdcentrum i sthlm, och adjungerad professor vid Karolinska institutet. Solvig Ekblad fick idén till hälsoskolan från Harvard University i USA för många år sedan.

Medverkar gör Oksana Gramatik, psykolog från Odessa som nu bor i Sverige, Yuliia Suprun,psykolog från Kiev som nu bor i Sverige samt Solvig Ekblad, legitimerad psykolog vid akademiskt primärvårdcentrum i sthlm, och adjungerad professor vid institutionen för lärande, information, management och etik, LIME, vid Karolinska institutet och tillika forskningsledare för Culture medicin

Programmet är en repris från 21 september 2023.

Producent och programledare Annika Östman
[email protected]

2024-02-22
Länk till avsnitt

Mästerskap för dopade - oklart vad som händer med kropparna

Det har kallats Mästerskap för dopade - the Enhanced games - där idrottare ska få dopa sig så mycket de vill. Men går det att veta exakt vad som händer med en maximalt dopad kropp?

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Vad händer egentligen i kroppen när olika kraftiga dopningspreparat tas? Och hur mycket vet forskningen om de långsiktiga konsekvenserna av anabola steroider, bloddopning och amfetamin?

Mästerskap i dopning utan bestämd plats

Än så länge finns varken datum eller plats för var ett eventuellt mästerskap med tillåten dopning skulle kunna ske. Men de hävdar att det finns många myter kring dopning.

Hör idrottsläkaren Åke Andrén-Sandberg i samtal med docenten i endokrinologi som möter dopade personer,  Mikael Lehtihet, och Radiosportens Alexander Lundholm.

Programledare
Annika Östman
[email protected]

Producent
Camilla Widebeck
[email protected]


2024-02-15
Länk till avsnitt

Så skyddar du dig bäst från att falla utomhus i halkan

Det går på en sekund - fallet. Men vad säger forskningen kring broddar och andra halkskydd och om hur man ska bete sig för att undvika att halka och falla?

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Fallolyckor kan innebära stort lidande för den som drabbas. Det kostar också samhället 17 miljarder kronor varje år, enligt Socialstyrelsens utredning.  Då handlar det om fallolyckor både utomhus och inomhus.

Låg på is efter halka i nästan tre timmar

I dagens Vetenskapsradion Hälsa får du höra om den 78-åriga kvinna som blev liggande på trottoaren i cirka 2 tim och 40 minuter efter en halkolycka i centrala Stockholm i måndags.

Så mycket hjälper broddar vid halka

Vi reder ut vilka halkskydd som är effektivast med universitetslektorn Glenn Berggård vid Luleå tekniska högskola. Forskaren Carl Bonander, verksam vid Göteborgs och Karlstads universitet, berättar om effekterna när kommuner delat ut broddar gratis till alla över 65 år. Från Socialstyrelsen finns Michaela Prochazka med som är samordnare för äldrefrågor, och berättar om vikten av att lära sig att ta sig upp efter ett fall, när det är möjligt.

Medverkande är Lalla Thord, sköterska som tog hand om 78-åringen på trottoaren, Glenn Berggård, lektor vid Luleå tekniska högskola samt regionråd i Norrbotten för vänsterpartiet, Carl Bonander, forskare vid Göteborgs och Karlstads universitet, Michaela Prochazka, samordnare för äldrefrågor vid Socialstyrelsen.

Programledare Annika Östman
[email protected]
Producent Camilla Widebeck
[email protected]



MED:  Lalla Thord/ sköterska som tog hand om 78-åringen på trottoaren, Glenn Berggård/lektor vid Luleå tekniska högskola samt regionråd i Norrbotten för vänsterpartiet, Carl Bonander/ forskare vid Göteborgs och Karlstads universitet, Michaela Prochazka/samordnare för äldrefrågor vid Socialstyrelsen.

 


2024-01-25
Länk till avsnitt

Så kan små förändringar på lunch-tallriken bli stora vinster för klimatet

Skolelever i Lund lyckades minska koldioxidutsläppen med 20 procent - och det utan att eleverna tyckte att maten blev sämre.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Den mat vi äter i Sverige står för ungefär en tredjedel av koldioxidutsläppen i Sverige, utsläpp som bidrar till klimatförändringar. Utsläppen kommer både från matproduktionen, men vi kan också påverka den med vad vi väljer att äta.

Algoritm gjorde maten mer klimatsmart

I Lund genomfördes ett forskningsprojekt i samband med Mistra Sustainable Consumtion hösten 2021. Det innebar att fyra skolor fick sin skollunch förändrad. En algoritm fick alla ingredienser som användes i skolmaten. Maten skulle fortsätta att vara lika nyttig, billig men minska koldioxidutsläppen med 20 procent. Därefter fick ansvarig förändra recepten lite grand.

Eleverna märkte knappt förändringen

Eleverna som deltog i projektet gick på Hubertusgården, Nyvångsskolan, Gunneboskolan och Prästängsskolan. På de två första fick eleverna kort information om förändringen, medan på de två andra fick eleverna se en video och fick mer information. Men trots förändringen så tyckte inte eleverna att skolmaten varken blev sämre eller bättre.

- Det var knappt någon förändring alls på hur de reagerade på det, framförallt inte vad de tyckte om maten, konstaterar doktoranden Erik André vid Chalmers tekniska högskola och som dessutom är en kommundoktorand, alltså anställd av en kommun.

 Män äter klimatsmart - men mindre nyttigt

I Västerbotten har befolkningen  sen i slutet på 80-talet deltagit i Västerbotten i VIP ( Västerbotten intervention programme). Alla som fyller 40, 50 och 60 år kallas till hälsoundersökningar. Det gör att forskarna nu kan se vilken kost som gör att personer lever längre. Men lite förvånande kunde man se att när männen åt mer klimatsmart, så ökade dödligheten. Är det mackorna som är boven i dramat?

Medverkande: Filippa Pandza på Hubertusgården årskurs 6, Selma Wiikström på Hubertusgården årskurs 6, Amelie Lennberg på Hubertusgården årskurs 6, Ada Ahlberg Tennevall på Hubertusgården årskurs 6, Alice Wiik på Hubertusgården årskurs 6, Erik André, doktorand vid Chalmers, Anna Winkvist, professor i näringslära vid Göteborgs universitet, Hanna Eneroth,nutritionist vid Livsmedelsverket.

Reporter: Dimitri Lennartsson, rikskorrespondent i Syd för Ekot
Producent och programledare: Annika Östman
[email protected]





2024-01-18
Länk till avsnitt

Att föda på en pall kan minska förlossningsskador

Färre förlossningsskador och bättra hälsa hos de nyfödda barnen i Uganda. De dramatiska förbättringarna har skett med enkla metoder som knappt kostar någonting.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

I dagens Vetenskapsradion Hälsa får du följa med till två förlossningssjukhus i Kampala. Där är förutsättningarna för födande kvinnor, barnmorskor och läkare diametralt olika Sveriges.

Miljontals förlossningsskador kan undvikas

Varje dygn dör omkring 800 kvinnor runt om i världen i samband med graviditet eller förlossning. Högst mödradödlighet är det i Afrika söder om Sahara. Förutom livsfaran med att föda barn, beräknas 40 miljoner kvinnor varje år få långvariga hälsoproblem orsakade vid förlossningar. Många av problemen skulle kunna undvikas med enkla medel.

Minskad syrebrist hos barnen

Forsknings- och utvecklingsprojektet Midwize handlar om att skapa hållbara förbättringar av förlossningsvården, som både gör att man kan undvika förlossningsskador och minska risken för att barn föds med syrebrist.

Kvinnorna själva får styra över hur de vill föda

Det går ut på att ge födande kvinnor ett ökat stöd, för att minska stress och rädsla. En annan viktig del är att komma bort från det som blivit rutin på sjukhusen, nämligen att kvinnor föder liggandes på rygg på en brits. Så kallade dynamiska förlossningsställningar, där kvinnan själv får styra över hur hon vill föda, kan minska både smärta och risken för bristningar och gör att kvinnan får mer kraft i krystningarna.

Förlossningsprojekt i flera afrikanska länder

Projektet leds av barnmorskor från Sverige och pågår i samarbete med barnmorskor i fyra länder i Afrika: Uganda, Kenya, Malawi och Etiopien. Det finansieras av pengar från Svenska Institutet.

Reportage av Sveriges radios korrespondent för global hälsa Sara Heyman.

Medverkande:  Christina Lundberg, barnmorska; Helena Lindgren, professor i reproduktiv hälsa på Sophiahemmets högskola och Karolinska institutet och gästprofessor på universitetet i Gondar, Etiopien; Cattherine Nabbanja, barnmorska och omvårdnadschef Kawempesjukhuset; Ketty Ogwang, barnmorska Nagurusjukhuset; Johanna Blomgren, barnmorska och doktorand vid Karolinska institutet; Silvia Sylvia Kalagere, barnmorska Kawempesjukhuset; Firdausi, kvinna som föder barn.

2024-01-11
Länk till avsnitt

Covidhjälten Karikó ? från möte vid kopiatorn till genombrott för pandemivaccin | Del 2/2

Ett möte vid kopiatorn slutade med ett genombrott för covidvaccin. När Katalin Karikó skröt om sin nya upptäckt mRNA blev Drew Weissman intresserad. Båda slutade som covidhjältar och Nobelpristagare.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Särskilt för Katalin Karikó har resan mot årets nobelpris varit oerhört tuff. Hon blev hotad med deportation, förminskad, negligerad och uppsagd. Men det var ändå inte det värsta.

Ingen trodde på mRNA

Hon växte upp i det lilla samhället Kisújszsállás i Ungern. När hon i mitten av 80-talet kom till USA var det drömlandet för en biokemiforskare. Men mRNA, som är en liten lättflyktig genetisk informationskarta, som hon jobbade med var det ingen som trodde på. Framförallt inte de som satt på forskningsanslagen.

Kopieringsmaskinen vägen till nobelpriset

Men vid en kopieringsapparat på Penn University i Philadelphia i USA träffade hon immunologen Drew Weissman. Det var tillsammans med honom som hon lyckades göra den mödosamma forskningsresan under decennier. Men medan han var lycklig, så såg hon en katastrof med deras experiment.

Grunden för covidvaccinen

Genombrottet som de lyckades skapa lade sedan grunden för covidvaccinen. Det ledde fram till den helt nya vaccinmetoden med mRNA. En metod som kan öppna nya vägar för behandlingar av en mängd olika sjukdomar.

Firade nobelpriset i Szeged

Men eftersom Penn University i USA petade henne för tio år sen, dröjde det tio dagar tills hon kunde fira nobelpriset tillsammans med studenter och forskarkollegor. Det gjorde hon i sin gamla universitetsstad Szeged i södra Ungern. Om kvällen myllrade massorna fram med henne i spetsen mot domkyrkan.

Medverkande: Katalin Karikó, nobelpristagare i medicin 2023 och numera professor i biokemi vid Szeged universitet i Ungern.

Programledare Annika Östman
[email protected]

Producenter: Lars Broström
[email protected]
Sofia Kottorp
[email protected]

2024-01-04
Länk till avsnitt

Covidhjälten Karikó ? från arbetarklass till Nobelpris mot alla odds | Del 1/2

Nobelpristagaren Katalin Karikó är dotter till en slaktare. Hemma i trädgården i Ungern lärde hon sig hur allt hängde ihop. Den nyfikenheten gjorde att hon utvecklade grunderna för covidvaccin - och rädda miljontals liv.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Hennes forskarbana har varit allt annat än enkel. Det har tagit decennier att utveckla grundforskningen bakom mRNA-vaccin, det som ledde till snabbt framtagna covidvaccin under pandemin.

Riskerade utvisning

När hon kom till USA i mitten av 80-talet blev hon hotad med utvisning. Hennes professor hade ett våldsamt humör, och uppskattade inte att hon försökte söka sig vidare till andra enheter. Han hotade därför att dra in hennes tillstånd för forskning i USA.

Fick nobben när hon sökte pengar

Katalin Karikó fick sedan knappt några anslag till forskningen. Andra forskare upplät plats i labbet åt henne av pur välvilja.  Men ingen trodde på hennes idé om den lilla genetiska lättflyktiga kartan med mRNA, det som sen kom att bli grunden för ett helt nytt sätt att ta fram vaccin på.

Helhetsbild av naturen

I det lilla samhället Kisújszállás i Ungern, där hon växte upp,  fick hon lära sig vikten av att ta tillvara på allt. Även hur naturen hängde ihop. Det gjorde att hon lärde sig att se vad som fungerade naturligt i kroppen. På så sätt tog hon vara på den lilla genetiska informationen i mRNA och utvecklade det på ett naturligt sätt, så att det liknade mer som det fungerade i naturen. På så vis kunde en effektiv ny vaccinmetod tas fram.

Från slaktardotter till megastjärna

Följ med när medicinreporter Annika Östman följer megaforskarstjärnan Katalin Karikó i Ungern, just dagarna efter att nobelpriset i medicin tillkännagetts 2023. Och Annika Östman sträckläser Katalin Karikós  biografi ?Breaking Through - My Life in Science?.

Medverkar i dagens avsnitt av Vetenskapsradion Hälsa gör: Katalin Karikó, nobelpristagare i medicin 2023 och biokemist och utvecklade mRNA-vaccinen, Ali Harandi, vaccinlabbchef i vid Sahlgrenska Akademien i Göteborg, Marta Granström, en av Sveriges mesta vaccinexperter och professor emerita i mikrobiologi på Karolinska institutet, Jan Albert, professor i smittskydd vid Karolinska institutet, János Horvát, ungersk TV-profil, József Tóth, rektor på högstadieskolan i Kisújszállás, Vladimir Turok, engelsklärare i Kisújszállás, Homor Mohai, granne i Kisújszállás, Alara Yilmaz,medicinstudent från Turkiet i Szeged, Gabriella Fabian,molekylärbiolog från det biologiska institutet i Szeged där Karikó tidigare arbetade, Anna Erdein,Vetenskapsakademiens biträdande generalsekreterare i Budapest i Ungern.

Programledare Annika Östman
[email protected]Spara

Prodcuenter: Lars Broström
[email protected]
Sofia Kottorp
[email protected]

2023-12-28
Länk till avsnitt

Olivia med ADHD bedömd som uppmärksamhetssökande - fast en kille kan kallas impulsiv

Tjejer och killar med ADHD bedöms ofta olika. Mer än hälften av tjejerna på Statens institutionsstyrelse, SiS, har ADHD. Men forskning är bristfällig om hur tjejer upplever samhällsvården.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

21-åriga Olivia har varit placerad i samhällsvård 21 gånger. Det har handlat om jourhem, familjehem, HVB-hem och tvångsvård på Statens institutionsstyrelse SiS. Alla placeringar har gjort att hon nu har svårt att känna hopp och trygghet. Hon har varit med om en bra placering, men där hade de för lite kunskap om en av hennes diagnoser.

Saknas forskning om upplevelse av samhällsvård

Det finns knapp någon forskning kring hur tjejer med adhd eller autism upplever sina placeringar med samhällsvård. Men Sofia Enell, forskare i socialt arbetevid Linneuniversitet i Växjö, har följt över tio ungdomar i nästan tio års tid. Hon har då sett att när ungdomarna blir vuxna försöker de ofta skapa trygghet genom att gå in i relationer tidigt.

Bedömer tjejer och killar med adhd olika

Lotta Borg Skoglund, överläkare i psykiatri med inriktning på adhd och docent vid kvinnors och barns hälsa vid Uppsala universitet, berättar om forskning där man har låtit skolpersonal, socialtjänst och vårdpersonal möta exakt samma typ av diagnoser hos en kille eller tjej, som kanske hette Emil och Emilia ( som agerat). De vuxna runtomkring personerna med ADHD har dragit helt olika slutsatser pga av att personerna haft olika kön.

Medverkar gör Olivia med bland annat adhd och 21 placeringar i samhällsvård, Lotta Borg Skoglund som är docent vid institutionen för kvinnors och barns hälsa vid Uppsala universitet, och överläkare i psykiatri med inriktning på ADHD samt Sofia Enell, forskare i socialt arbete vid Linneuniversitet i Växjö.

Programledare och producent: Annika Östman
[email protected]

2023-12-21
Länk till avsnitt

Noah med autism efterlyser hjälp med enkla anpassningar (repris)

Tjejer med autism eller adhd som får samhällsvård har svårt att få de anpassningar som behövs. 23-åriga Noah skulle behöva stöd med enkla saker som att bli påmind om att ta mediciner och duscha.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Noah föll länge mellan stolarna eftersom hennes pappa inte ville att hon skulle få en diagnosstämpel. Först som 17-åring kom hon till ett jourhem som ovanligt nog sedan blev hennes familjehem. Där fick hon stöd och kunde börja utvecklas och hitta strategier för att kunna kommunicera med omgivningen, och inte längre bara använda sin standardmening "jag vet inte".

Attention med konstruktiva förslag

Riksförbundet Attention har gjort en enkät med ett 80-tal ungdomar med adhd och autism som fått samhällsvård, och djupintervjuer med 13 personer där de berättar om sina erfarenheter och kommer med konstruktiva förslag till förbättringar av insatserna med samhällsvård.

Knappt med forskning

Väldigt lite forskning finns kring hur tjejer med adhd och autism upplever placeringarna i familjehem, HVB- hem och tvångsvård på Statens institutionsstyrelse, SiS.

Sofia Enell som följt 11 ungdomar i nästan tio år visar att ungdomarna sällan förstår varför de har blivit placerade, och att det är en chockartad upplevelser att helt byta omgivning.

Positiva erfarenheter från SIP-möten

Noah har ändå positiva erfarenheter av välplanerade möten för samordnad individuell plan, SIP-möte, där en psykolog och hon kom överens om att alla frågor skulle ställas till honom. Han omformulerade sedan frågorna till ja- och nej-frågor som Noah - om hon ville - kunde svara på.


Medverkar gör 23-åriga Noah med autism, 21-åriga Olivia med bland annat adhd, Lotta Borg Skoglund, docent vid institutionen för kvinnor och barns hälsa vid Uppsala universitet, och överläkare i psykiatri, samt forskaren i socialtarbete Sofia Enell vid Linneuniversitet i Växjö.

Programmet sändes första gången 24 maj.

Programledare och producent: Annika Östman
[email protected]





2023-12-14
Länk till avsnitt

Covidhjälten Karikó ? från möte vid kopiatorn till genombrott för pandemivaccin | Del 2/2

Ett möte vid kopiatorn slutade med ett genombrott för covidvaccin. När Katalin Karikó skröt om sin nya upptäckt mRNA blev Drew Weissman intresserad. Båda slutade som covidhjältar och Nobelpristagare.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Särskilt för Katalin Karikó har resan mot årets nobelpris varit oerhört tuff. Hon blev hotad med deportation, förminskad, negligerad och uppsagd. Men det var ändå inte det värsta.

Ingen trodde på mRNA

Hon växte upp i det lilla samhället Kisújszsállás i Ungern. När hon i mitten av 80-talet kom till USA var det drömlandet för en biokemiforskare. Men mRNA, som är en liten lättflyktig genetisk informationskarta, som hon jobbade med var det ingen som trodde på. Framförallt inte de som satt på forskningsanslagen.

Kopieringsmaskinen vägen till nobelpriset

Men vid en kopieringsapparat på Penn University i Philadelphia i USA träffade hon immunologen Drew Weissman. Det var tillsammans med honom som hon lyckades göra den mödosamma forskningsresan under decennier. Men medan han var lycklig, så såg hon en katastrof med deras experiment.

Grunden för covidvaccinen

Genombrottet som de lyckades skapa lade sedan grunden för covidvaccinen. Det ledde fram till den helt nya vaccinmetoden med mRNA. En metod som kan öppna nya vägar för behandlingar av en mängd olika sjukdomar.

Firade nobelpriset i Szeged

Men eftersom Penn University i USA petade henne för tio år sen, dröjde det tio dagar tills hon kunde fira nobelpriset tillsammans med studenter och forskarkollegor. Det gjorde hon i sin gamla universitetsstad Szeged i södra Ungern. Om kvällen myllrade massorna fram med henne i spetsen mot domkyrkan.

Medverkande: Katalin Karikó, nobelpristagare i medicin 2023 och numera professor i biokemi vid Szeged universitet i Ungern.

Programledare Annika Östman
[email protected]

Producenter: Lars Broström
[email protected]
Sofia Kottorp
[email protected]

2023-12-06
Länk till avsnitt

Covidhjälten Karikó ? från arbetarklass till Nobelpris mot alla odds | Del 1/2

Nobelpristagaren Katalin Karikó är dotter till en slaktare. Hemma i trädgården i Ungern lärde hon sig hur allt hängde ihop. En nyfikenhet som gjorde att hon utvecklade grunderna för covidvaccin - och rädda miljontals liv.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Hennes forskarbana har varit allt annat än enkel. Det har tagit decennier att utveckla grundforskningen bakom mRNA-vaccin, det som ledde till snabbt framtagna covidvaccin under pandemin.

Riskerade utvisning

När hon kom till USA i mitten av 80-talet blev hon hotad med utvisning. Hennes professor hade ett våldsamt humör, och uppskattade inte att hon försökte söka sig vidare till andra enheter. Han hotade därför att dra in hennes tillstånd för forskning i USA.

Fick nobben när hon sökte pengar

Katalin Karikó fick sedan knappt några anslag till forskningen. Andra forskare upplät plats i labbet åt henne av pur välvilja.  Men ingen trodde på hennes idé om den lilla genetiska lättflyktiga kartan med mRNA, det som sen kom att bli grunden för ett helt nytt sätt att ta fram vaccin på.

Helhetsbild av naturen

I det lilla samhället Kisújszállás i Ungern, där hon växte upp,  fick hon lära sig vikten av att ta tillvara på allt. Även hur naturen hängde ihop. Det gjorde att hon lärde sig att se vad som fungerade naturligt i kroppen. På så sätt tog hon vara på den lilla genetiska informationen i mRNA och utvecklade det på ett naturligt sätt, så att det liknade mer som det fungerade i naturen. På så vis kunde en effektiv ny vaccinmetod tas fram.

Från slaktardotter till megastjärna

Följ med när medicinreporter Annika Östman följer megaforskarstjärnan Katalin Karikó i Ungern, just dagarna efter att nobelpriset i medicin tillkännagetts 2023. Och Annika Östman sträckläser Katalin Karikós  biografi ?Breaking Through - My Life in Science?.

Medverkar i dagens avsnitt av Vetenskapsradion Hälsa gör: Katalin Karikó, nobelpristagare i medicin 2023 och biokemist och utvecklade mRNA-vaccinen, Ali Harandi, vaccinlabbchef i vid Sahlgrenska Akademien i Göteborg, Marta Granström, en av Sveriges mesta vaccinexperter och professor emerita i mikrobiologi på Karolinska institutet, Jan Albert, professor i smittskydd vid Karolinska institutet, János Horvát, ungersk TV-profil, József Tóth, rektor på högstadieskolan i Kisújszállás, Vladimir Turok, engelsklärare i Kisújszállás, Homor Mohai, granne i Kisújszállás, Alara Yilmaz,medicinstudent från Turkiet i Szeged, Gabriella Fabian,molekylärbiolog från det biologiska institutet i Szeged där Karikó tidigare arbetade, Anna Erdein,Vetenskapsakademiens biträdande generalsekreterare i Budapest i Ungern.

Programledare Annika Östman
[email protected]Spara

Prodcuenter: Lars Broström
[email protected]
Sofia Kottorp
[email protected]

2023-11-30
Länk till avsnitt

Efterlängtat läkemedel kan blockera Karins lungcancer

För första gången kan patienter med en vanliga form av avancerad lungcancer behandlas med läkemedel. En forskare knäckte koden genom att blockera en mutation som skapar tumörer.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Glaskonstnären Karin Westman trodde att hon hade ett brutet revben. Men det visade sig vara lungcancer. Efter traditionell behandling såg allt bra ut. Men efter drygt ett år upptäcktes att cancern hade spritt sig också till hjärnan.

Ny behandling av lungcancer

Nu får hon ett nytt läkemedel, som kan ha bra effekt på vissa och på andra ingen alls. Det handlar om ett helt nytt sätt att behandla avancerad icke-småcellig lungcancer.

Under 40 års tid har forskarvärlden och läkemedelsbolagen uppfattat mutationen med den cancerdrivande genen K-ras vid icke-småcellig lungcancer som omöjlig att behandla. Orsaken var att proteinet var så stabilt och runt att inget kunde fästa på det.

Knäckte koden som alla trodde var omöjlig

Men professorn i genetisk kemi Kevan Shokat vid California University i San Franciso i USA lyckades med det som alla andra hade uppfattat som omöjligt. Han och hans team fick en lönndörr att öppna sig och hittade därmed en ficka som var 0.000002 milimeter stor. Där kunde en läkemedelsmolekyl låsas fast och därmed stoppa celldelningen och minska tumörerna.

Glad lungläkare i Uppsala

Kristina Lamberg, lungläkare vid lung- och allergikliniken vid Uppsala universitet, och dessutom Karin Westmans läkare, är oerhört glad över att nu ha ytterligare en behandlingsmöjlighet - den här gången med ett målsökande läkemedel mot en mutation i en vanlig typ av lungcancer. Alltså en ny behandling förutom cytostatika, immunterapi, strålning och operation.

Medverkar gör Karin Westman, 73-årig glaskonstnär som fått nytt läkemedel mot icke-småcellig lungcancer, hennes läkare, Kristina Lamberg, vid lung- och allergikliniken vid Akademiska sjukhuset i Uppsala samt Kevan Shokat, professor i genetisk kemi vid California University i San Fransisco i Usa.

Programledare och producent Annika Östman
[email protected]

2023-11-23
Länk till avsnitt

Antalet inlagda med covid ökar ? samtidigt startar ny vaccinering

Samtidigt som en ny vaccineringsomgång startat ökar antalet som läggs in på sjukhus med covid. Hör Folkhälsomyndighetens nye statsepidemiolog förklarar vad som händer.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Förra veckan startade vaccinationssäsongen mot covid19 och influensa. Men under de tre senaste veckorna har antalet som är inlagda på sjukhusen i Sverige ökat. Kom vaccineringen igång för sent i år för att skydda de sköra och äldre ?

Den nya statsepidemiologen Magnus Gisslén samt Helena Hervius Askling, nya expertkordinatorn vid Centrum för Hälsokriser vid Karolinska institutet, klargör situationen.

Flockimmunitet kan vara nådd

Flockimmuniteten kan vara nådd, enligt statsepidemiologen Magnus Gisslén. Anledningen är att färre nu riskerar att blir allvarligt sjuka. 50-plussare behöver inte vaccinera sig, medan de som är över 65 år eller har underliggande sjukdomar rekommenderas fortfarande att vaccinera sig.

Inget mRNA-vaccin från Moderna

I årets vaccinkampanj ges inte längre mRNA-vaccinet från Moderna. Enligt läkemedelsverket har det vaccinet visat på fler biverkningar med inflammation på hjärtmuskeln hos yngre. Men Folkhälsomyndigheten menar att det snarare handlar om vilken typ av avtal det är som har skrivits.

Olika virus sprids

Det är en ökning av spridning av covid i Stockholmsområdet, visar statistik från Karolinska institutet. Även adenovirus, som kan ge långvariga besvär hos barn, men också rhino-och enterovirus ökar. Än så länge har årets influensa inte riktigt kommit igång.

Programledare Annika Östman
[email protected]

Producent Lars Broström
[email protected]

2023-11-16
Länk till avsnitt

Sjukvårdspersonal i Gaza lider av sömnbrist och får hantera vården med enbart enkla smärtstillande läkemedel

Sjukvårdspersonal kämpar med vård i krigets Gaza. De har brist på sömn, för lite smärtstillande läkemedel och har svårt att rena vatten.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Johan von Screeb, professor i katastrofmedicin vid Karolinska institutet beskriver vad som är möjligt att göra när bara paracetamol och alvedon finns som smärtstillande.

Sara Heyman, Sverigesradios globala hälsokorrepsondent, har varit i kontakt med Mohammad Abu Mughaiseb som är biträdande medicinsk koordinator för Läkare utan Gränser i Gaza. Han berättar om sömnbrist, brist på smärtstillande läkemedel och situationen för gravida och nyfödda. Det finns även tecken på utbrott av kolera i Gaza.

2023-11-09
Länk till avsnitt

Många vill ta bort busken - men vildvuxet kan bli det nya rena

Könshåret skyddar mot både smuts och infektioner. Ändå vill många raka bort allt för att känna sig fräschare. I Vetenskapsradion Hälsa gör vi också en historisk tillbakablick på kroppshåret.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

På 70-talet fanns löshår till bröstkorgen för killar som ville bättra på sin manlighet. Idag ser vi inte så mycket lurv längre, och könshåret ryker helt för allt fler. ?Det känns lite som att man ska vara Barbiedocka. Det ska inte finnas några spår av hår eller hårsäckar?, säger Anna.

Intimrakning och hårborttagningskrämer

Karin Sanner är läkare på Venereologmottagningen på Akademiska Sjukhuset. När hon började jobba för 25 år sedan, var det ett mindre antal kvinnor som tagit bort könshåret. Idag är det vanligt att både män och kvinnor gör det berättar hon. Många upplever att de känner sig renare när håret är borta.

Medverkande:
Agneta, som var ung på 70-talet. Då var kvinnorörelsen stark och kroppen skulle vara naturlig.
Anna och Eva, som tror att många känner press att vara hårfria.
Karin Sanner, överläkare på Venereologmottagningen på Akademiska Sjukhuset.
Emma Erikdotter Lööv, barnmorska på Ungdomsmottagning i Uppsala.
Cecilia Wallquist, intendent på Nordiska museet i Stockholm.
Reporter: Cecilia Ohlèn
Producent: Annika Östman
Ljudmix: Elvira Björnfot

2023-11-02
Länk till avsnitt

Ättiksprit och män - så kan unga kvinnor i Afrika få sin cancer upptäckt (r)

Majoriteten av dödsfallen av cancer i Afrika söder om Sahara drabbar kvinnor, framför allt unga kvinnor. Men med hjälp av ättiksprit och bättre kunskap hos män hoppas forskarna kunna vända trenden

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.


Det är Lancet-kommissionen med fler än 50 forskare som visar att många unga kvinnor på den afrikanska kontinenten drabbas av bröstcancer och livmoderhalscancer.

Att upptäcka cancrarna tidigt menar forskarna skulle kunna göra att nästan hälften av cancerdödsfallen i Afrika söder om Sahara skulle kunna undvikas

Ättikssprit kan leda till upptäckt av livmoderhalscancer

Lancet-kommissionen menar bland annat att vinäger, ättikssprit, kan hjälpa till att vända trenden för livmoderhalscancer. Det handlar om en billig och enkel metod där celler från livmoderhalsen kan doppas i vinäger, ättikssprit, och vätskan ändrar då färg. Det är ett billig sätt att screena för livmoderhalscancer.

Flera länder har även infört HPV-vaccinering för flickor. Det land som har varit bättre än flera höginkomstländer är Rwanda.

Män kan hjälpa till mot bröstcancer

Men även män kan vara med och lära sig hur knölar känns i brösten. Det är information som forskarna hoppas ska leda till snabbare upptäckt av bröstcancer.

Att bryta stigmat om att inte våga prata om förändringar i bröstet är också viktigt, menar kommissionären Beatrice Addai.

Trippelnegativ cancer

Unga kvinnor drabbas i högre grad av bröstcancer i afrikanska länder. Det beror på genetiken, och där forskaren ännu inte vet varför personer med afrikansk ursprung får bröstcancer vid yngre ålder än annars. Det drabbas bland annat om en trippelnegativ cancer, som gör att hormonbehandlingar inte fungerar. Ökad kunskap om hur man själv kan upptäcka knölar är en väg att minska dödligheten. En annan form av cancer som också kan drabba yngre kvinnor på den afrikanska kontinenten är phyllodes tumör ( se bild nr 2).

Stor Lancet-kommission mot cancer

Medverkar i Vetenskapsradion Hälsa gör flera av de 54 kommissionärerna i Lancets kommission om cancer i Afrika söder om Sahara. Wil Ngwa, professor och röntgenläkare verksam i Storbritannien och vid Harvarduniversitet i USA samt ledare för Lancets 54-hövdade cancerkommission för Afrika söder om Sahara. Andra kommissionärer är Beatrice Wiafe Addai, cancerkirurg och chef för ett privatsjukhus i Ghana och bland annat ordförande i afrikanska cancerforsknings- och utbildningsorganisationen AORTIC och ordförande för Breast Care International, Lawrencia Dsane, gynekolog i Nederländerna och verksam i Ghana, epidemiolog Iacopo Baussano vid International Agency for Research on Cancer hos Världshälsoorganisationen.

Deltagare vid cancerkonferensen var bland annat studenten i globalhälsa Marie Christelle Igihozo och socionomen Christella Nsimire Karekezi.

Programmet är en återutsändning från 23 september i fjol.


Producent och programledare Annika Östman
[email protected]


2023-10-26
Länk till avsnitt

De här behandlingarna hjälper mot ryggont i längden

Rörelseträning, stärka musklerna kring bålen, pilates, akupunktur, massage eller behandling av en kiropraktor. Det finns en uppsjö av behandlingar kring ryggont. Hör vad som är effektivt.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

I Australien har forskare tillsammans med Helena Brisby, professorn i ortopedi vid Göteborgs universitet, tittat på alla studier som finns kring långvarig ländryggssmärta för att se vilka behandlingar som är effektiva. Resultaten är enligt henne övertygande om vad som inte hjälper i längden.

?Bättre rygg? vetenskapligt testat

I Linköping har Birgitta Öberg, professor i fysioterapi vid Linköpingsuniversitet, tillsammans med andra forskare testat vad som händer när 300 deltagare har fått följa övningarna enligt programmet ?Bättre rygg?.

Medverkar gör professorn i ortopedi med inriktning mot ryggkirurgi, Helena Brisby, vid Göteborgs universitet och Birgitta Öberg, professor i fysioterapi vid Linköpingsuniversitet samt Iben Axén, kiropraktor och docent i muskel - och skeletalhälsa vid Karolinska institutet


Programledare: Annika Östman
Producent: Magnus Gylje

2023-10-19
Länk till avsnitt

Järnbrist vanligt hos unga tjejer - extra svårt när det drabbar värnpliktiga

Leder till depression och utmattning, kan vara dolt hälsoproblem hos kvinnor.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

På ledningsregementet i Enköping upptäckte läkaren Mats Navrén att det var ganska många värnpliktiga som sökte hjälp för att de kände sig nedstämda eller hade dåligt med energi. Han drog igång ett forskningsprojekt tillsammans med Gymnastik och- Idrottshögskolan och Försvarsmedicinskt centrum. Resultaten överraskade. Var fjärde tjej som ryckte in i Enköping hade låga blodvärden, och 10% hade också järnbrist.

Stefan Lindgren, som är professor emeritus i medicin och gastroenterologi, menar att vården måste bli bättre på att fånga upp och behandla järnbrist.

Medverkande
Mats Navrén, läkare och specialist i allmänmedicin och arbetsmedicin. Arbetar på Försvarshälsan i Enköping, som är företagshälsovård för värnpliktiga och anställda.
Hoa Sjöholm som gjort värnplikten som skyttesoldat i Falun och det senaste året arbetat på Pliktrådet.
Stefan Lindgren, professor emeritus i medicin och gastroenterologi vid Lunds universitet. Har arbetat som överläkare vid Skånes universitetssjukhus i Malmö.

Reporter Cecilia Ohlén
Producent Annika Östman

2023-10-12
Länk till avsnitt

Flashback har talat: så känner internet inför covidvaccinet som fått Nobelpris

Upptäckarna bakom covidvaccinen prisas av Nobelstiftelsen. Men på internet pyr oron. Genom att kategorisera 11 000 flashbackinlägg har forskare tagit pulsen på åsikterna kring det prisade mRNA-vaccinet.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

I Sverige säger 4 procent att de väljer att avstå från att vaccinera sig, enligt SOM-institutet. Medan den stora majoriteten har valt att vaccinera sig. Miljontals liv har räddats tack vare vaccinen, visar forskning.

Flashback hade 60 procent vaccinskeptiker

Hur de som tvekar kring vaccin och uttrycker det på det öppna diskussionsforumet Flashback har nu kartlagts i ny svensk forskning. Där var 60 procent av inläggen skeptiska till vaccinen, medan 20 procent var neutrala och 20 procent positiva . Många medicinska termer används i inläggen.

De alla flesta som fått covid-vaccin i Sverige har antingen Moderna eller PfizerBiontechs mRNA vaccin. De som upptäckte hur mRNA kan användas för vaccin är de som fått årets nobelpris i medicin.

mRNA framöver behöver en bättre fettbubbla

Mycket forskning pågår också där mRNA kan komma att användas i många olika behandling framöver. Men det finns tydliga dilemman för att få det att fungera för annat än vacciner. Den lilla fettbubblan måste blir effektivare för att det ska fungera bättre. Men kliniska försöka pågår för behandling av flera olika cancrar.

Medverkar gör Anders Wittrup, forskare vid Lunds universitet och läkare på Skånes universitetssjukhus, Elin Esbjörner, docent vid institutionen för Life Sciences på Chalmers tekniska högskola i Göteborg samt Mia-Marie Hammarlin, lektor och forskare vid Institutionen för kommunikation och medier i Lund.

Programledare Annika Östman
[email protected]

Producent Cecilia Ohlén
[email protected]

2023-10-05
Länk till avsnitt

?Fantastiskt om ett blodprov kan upptäcka tolv cancrar?

Ett enda blodprov kan avslöja tolv vanliga cancrar, som bröst-, prostata- och lungcancer. Men även tjocktarmscancer och flera blodcancrar. Även för typiska kvinnocancrar tas nu ett särskilt test fram.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Forskare i Sverige har med hjälp av artificiell intelligens, AI, skapat en modell för hur proteiner uttrycks för tolv vanliga cancrar. Med hjälp av prover från svenskar som har fått olika cancrar har programmet lärt sig vad som är särskiljande för de olika cancrarna. Bland tusentals proteiner har några få proteiner sållats fram för de olika cancertyperna.

Hoppas kunna använda för cancerscreening

Mathias Uhlén, som är professor i bioteknik vid KTH, hoppas att det här ska kunna användas för att upptäcka vilka personer som har cancer innan de har fått några symptom, alltså ett system med screening.

Idag finns screening med mammografi för bröstcancer, PSA-test för prostatacancer och avföringsprov och koloskopi för tjocktarmscancer. Men med den här typen av blodtest skulle cancrar kunna upptäckas snabbare, menar han.

Risk att felaktiga cancerbesked ges

Men Martin Eklund, professor i epidemiologi, menar att det finns en stor risk att den  här typen av screening skulle skapa många falska positiva svar, att personer som inte har cancer ändå skulle få cancerbesked.

Här är cancrarna som blodprovet hittar

Totalt handlar det om bröst- och prostata- och lungcancer, hjärncancern gliom, flera blodcancrar som akut myeloisk leukemi, diffus storcellig B-cellslymfom, kronisk lymfatisk leukemi och myelom samt tjocktarmscancer, äggstockscancer och livmoderhalscancer. Även endometrios. Det visar forskarna från Sverige i en studie i Nature Communications som publicerades nyligen.

Vaginalvätska för upptäckt av kvinnocancrar

För särskilda kvinnocancrar, som äggstockscancer, livmoderhalscancer och livmodercancer, håller professorn i molekylär genetik vid Uppsala universitet, Ulf Gyllensten, på och utvecklar ett särskilt test med vaginalvätska. Det ska enkelt kunna tas i hemmet och bland annat hjälpa kirurger att avgöra vilka med äggstockscancer som verkligen behöver opereras. 

Medverkar i Vetenskapsradion Hälsa om pan-cancer-screening gör Ann-Margret Svensson, vars tjocktarmscancer upptäcktes efter en kollaps, Martin Eklund som är professor i epidemiologi vid Karolinska institutet, Mathias Uhlén som är professor i biokemi vid KTH samt Ulf Gyllensten, professor i medicinsk molekylärgenetik vid institutionen för immunologi, genetik och patologi vid Uppsala universitet.

Programmet sändes första gången 26 jan 2023

 Producent och programledare Annika Östman
[email protected]

2023-09-28
Länk till avsnitt

Så kan ukrainare få bättre hälsa i Sverige

Ukrainare som träffas tio timmar i grupp i expertledda samtal upplever att hälsan blir signifikant bättre. Det är resultatet av en trauma-inriktad hälsoskola.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Hälsoskolan har hittills hållits med ett 100-tal ukrainare i Härnösand, Sollefteå, Sundsvall, Ånge och Örnsköldsvik. Totalt befinner sig ungefär 38 000 ukrainare i Sverige efter massflyktdirektivet, enligt Migrationsverket, så det är ett fåtal som fått utbildningen.

Idén gav bättre hälsa till ukrainare i Sverige

Av de som deltagit har den upplevda hälsan förbättrats markant.

Hör om hur den enkla hälsoskolan är upplagd där de ukrainska psykologerna Oksana Gramatik och Yuliia Suprun assisterar Solvig Ekblad, psykolog vid akademiskt primärvårdcentrum i sthlm, och adjungerad professor vid Karolinska institutet. Solvig Ekblad fick idén till hälsoskolan från Harvard University i USA för många år sedan.

Medverkar gör Oksana Gramatik, psykolog från Odessa som nu bor i Sverige, Yuliia Suprun,psykolog från Kiev som nu bor i Sverige samt Solvig Ekblad, legitimerad psykolog vid akademiskt primärvårdcentrum i sthlm, och adjungerad professor vid institutionen för lärande, information, management och etik, LIME, vid Karolinska institutet och tillika forskningsledare för Culture medicin

Producent och programledare Annika Östman
[email protected]

2023-09-21
Länk till avsnitt

Säsong för virus ? kan jag pussa mormor i höst?

Många virus är i omlopp. Inte bara för covidsmitta utan också andra förkylningsvirus som kan ge allvarliga konsekvenser. Vetenskapsradion Hälsa sänder direkt från Folkhälsomyndigheten.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Rhino- och enterovirus finns i ovanligt hög mängd i Sverige just nu. De ger ofta vanliga förkylningssymtom man kan i värsta fall också leda till påverkan på hjärnan. Det handlar om hjärnhinneinflammation eller hjärninflammation.

Pandemins nödläge slut

Pandemin som internationellt nödläge är förklarad avslutad, men fortfarande så cirkulerar också coronaviruset SARS-Cov2 med dess undervariant Omikron. Nu börjar en undervariant till undervarianten Omikron att dyka upp. Den kallas Pirola, men heter på forskarspråk BA.2.86.

Mutation hos Pirola kan ge ökad smittspridning

Pirola har mer än 30 mutationer i den ände av viruset, det så kallade spikeproteinet, som gör att viruset kan landa hos oss. Än så länge är mycket osäkert. En rapport från England visar på ökad smittspridning på ett äldreboenden. Men vad betyder det här för oss i Sverige?

Medverkar i Vetenskapsradion Hälsa gör Sara Byfors, som är avdelningschef för mikrobiologi vid Folkhälsomyndigheten, Niklas Arnberg, professor i virologi vid Umeå universitet och  Maria Eriksdotter, professor i geriatrik vid Karolinska institutet.

Programledare: Annika Östman
[email protected]
Producent: Sara Sällström
[email protected]





2023-09-14
Länk till avsnitt

Svårt prata om sex med dementa(r)

Sex och lust på äldreboenden och hos dementa personer kan vara svårt för anhöriga och personalen att hantera. Det visar en svensk studie om sjuksköterskors syn på sexualitet hos dementa.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

På äldreboendet Rönnbäret i Malmö har personalen utbildats och certifierats som ett av Sverige fyra HBTQI-äldreboenden. För en del personal där är det inga konstigheter att exempelvis handla kondomer åt de boende om det önskas, men för andra kan det kännas obekvämt.

Första studien om demens och sexualitet

Mari-Louise Nilsson, forskare och sjuksköterska, har gjort den första svenska studien om dementa och sexualitet. Hon har djupintervjuat tio sjuksköterskor på olika äldreboenden om vilka situationer de har stött på och hur de har hanterat det. Flera anställda efterlyser riktlinjer, men Mari-Louise Nilsson tror att det är fel väg att gå. 

Pell Uno Larsson, 81-årig fd sjuksköterska och aktivt inom RFSL, menar att det behövs mycket mer utbildning.  

Medverkande: Jasminka Ivanovska och Selga, boende på äldreboendet Rönnbäret i Malmö. Yasemin Green Yakisan och Céleste Niklasson undersköterskor på Rönnbäret i Malmö. Mari-Louise Nilsson, som är sjuksköterska samt universitetsadjunkt och forskare. Pell Uno Larsson/81-årig fd sjuksköterska och aktiv i RFSL.

Programmet sändes första gången 23 mars i år.

Reporter Jonna Westin
[email protected]

Programledare och producent:
Annika Östman
[email protected]

  

2023-09-07
Länk till avsnitt

Från TikTok-trend till hjärtmedicin ? här är semaglutidens nya bonuseffekt

Semaglutid, ett läkemedel som fått stor uppmärksamhet för sin effekt på viktminskning, fungerar också mot symtom vid hjärtsvikt hos överviktiga. Det visar en ny studie.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Medicinen mot diabetes typ2 och obesitas, det vill säga allvarlig övervikt, som blivit så omskrivet ? inte bara i medicintidskrifter utan i alltifrån kulturartiklar till skvallerpress ? verkar också fungera mot symtom vid hjärtsvikt.

Veckans avsnitt av Vetenskapsradion Hälsa handlar om hjärtsvikt, ett vanligt och ofta svårt tillstånd, och nya behandlingar.

Diabetesläkemedel gjorde livet lättare för överviktiga

Resultaten från en ny studie* presenterades nyligen vid den stora hjärtkonferensen ESC i Amsterdam och i tidskriften New England Journal of Medicine**. I studien ingick 529 patienter med allvarlig övervikt och så kallad diastolisk hjärtsvikt, ett tillstånd då hjärtat blivit stelt och får svårt att fylla på sig med blod, och som saknar bra behandling. Patienterna lottades till att få riktigt läkemedel eller placebo.

Studien visade att läkemedlet semaglutid hjälpte patienter med allvarlig övervikt och diastolisk hjärtsvikt. Efter ett år skattade de som fått aktiv substans sin livskvalitet och sina förmågor att klara vardagssysslor högre. De hade ökat hur långt de kunde gå på sex minuter med 21,5 meter jämfört med kontrollgruppen, som ökat med 1,2 meter. Läkemedelsgruppen hade också fått en kraftigare sänkning av inflammationsmarkör i blodet (CRP). De hade även gått ner betydligt mer i vikt.

Men var det själva viktminskningen som framför allt orsakade symtomlindringen, eller andra mekanismer?

Medverkar gör Lars Wallentin, professor i kardiologi vid Uppsala universitet och Annika Rosengren, professor i medicin vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet.

Programledare och producent: Sara Heyman
[email protected]

*Studien var finansierad av företaget bakom läkemedlet, Novo Nordisk.

**Studiens abstract finns här.

2023-08-31
Länk till avsnitt

Hälsan i gungning i världen - men det finns hopp

Klass, knark, klimat och krig - det är vad några av Sveriges radios korrespondenter samtalade om när det gällde hälsoläget i världen. Det skedde inför publik på Kulturhuset i Stockholm i tisdags.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Fler än vad många tror dog av pandemin i Latinamerika, knarkmarknaden kommer troligen att förändras, krig leder till långsiktiga hälsokonsekvenser och färre har råd med vård än tidigare. Det framkom i samtalet med Sara Heyman, korrespondent i global hälsa, Caroline Kernen, korrespondent med fokus på unga, Naila Saleem, Sydasien korrespondent och Ivan Garcia, korrespondent i Latinamerika. Samtalet leds av Sara Stenholm.

2023-08-24
Länk till avsnitt

Han lyckades göra en förändring vid beskedet om typ2 diabetes(r)

Livsstilssjukdomar står för en stor del av samhällets sjukdomsbörda. Så hur får man patienter att ändra livsstil? För Mats Michaneck blev beskedet om diabetes typ 2 startskottet för hans nya liv.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Mats Michaneck var kraftigt överviktig när han fick beskedet om typ 2 diabetes. Han insåg att det bara finns en av honom, och den personen ville han vara snäll mot. Det innebar att han slutade vara en gottegris.

På Högskolan i Skövde pågår forskning kring hur vården kan hjälpa individer att lättare ta rodret över sitt liv. Mia Berglund, biträdande professor i omvårdnad vid Högskolan i Skövde, berättar hur utmanande frågor och tankeväckande bilder kan göra att patienter lättare får möjlighet att styra över sina liv. Något som kan vara viktigt när de till exempel drabbats av en livsstilssjukdom som typ 2 diabetes.

Pedaler för de som får dialys

I Tyskland har ett forskningsprojekt genomförts där patienter som får dialys samtidigt ligger och cyklar med pedaler i sängen.

- De tycker det är roligt och de får bättre blodcirkulation, konstaterar professor Martin Halle i München i Tyskland.

Hans mål är att alla som kommer in på ett sjukhus ska fråga efter träningsverktyg.

Hälften av hälsan beror på livsstil

Ungefär hälften av det som påverkar vår hälsa beror på vår livsstil, berättar Mats Börjesson, hjärtspecialist, professor i idrottsfysiologi och föreståndare för det nya Centrum för livsstilsintervention i Göteborg. Genomsnittligt beror bara 20 procent av hälsoläget för individen på genetiskt arv, 20 procent på miljön och 10 procent beror på tillgången på sjukvård

Medverkar gör Mats Michanek, som har typ 2 diabetes, Mia Berglund, biträdande professor i omvårdnad vid Högskolan i Skövde, Martin Halle, professor i kardiologi vid Münchens tekniska universitet, Mats Börjessonhjärtspecialist, professor i idrottsfysiologi och föreståndare för det nya Centrum för livsstilsintervention i Göteborg

Programmet sändes första gången 2 mars i år.

Reporter Ylva Carlqvist Warnborg
Producent Annika Östman
[email protected]

2023-08-17
Länk till avsnitt

Hon återskapar hjärtat med pulserande celler(r)

Forskaren Karin Jennbacken har lyckats skapa miljarder omogna hjärtceller och för första gången kunnat reparerat hjärtan. Åtminstone hos grisar. Om något år startar kliniska försök på människor.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

På AstraZeneca labb i Mölndal söder om Göteborg har hon tillsammans med sitt team skapat omogna hjärtceller genom att använda ursprungsceller eller det som kallas stamceller. De omogna hjärtcellerna har sprutats in i hjärtan hos grisar som en cellterapi.

Första gången med cellterapi för hjärtat

Cellerna har hittat rätt till de skadade områdena och lyckats börja slå i takt med det skadade hjärtat de transplanterats in i. Det är första gången forskare har lyckats med cellterapi för hjärtan och där funktionen i hjärtat har förbättrats.

Åtta procent bättre funktion av hjärtat

Hittills har forskarna i Mölndal visat att hjärtfunktionen kan förbättras med åtta procent, berättar Regina Fritsche Danielson, chef för forskning och tidig utveckling för bla kardiovaskulära sjukdomar. Men det är fortfarande lång väg kvar innan det också går att visa att cellterapi med pulserande hjärtceller skulle kunna vara ett alternativ till hjärttransplantation för de cirka 10 000 i Sverige med allvarlig hjärtsvikt.

Hjärtsvikt innebär att hjärtat inte klarar av att pumpa ut blod i kroppen på ett bra sätt.

En båtmotor eller ett armborst

Det finns också andra metoder för de med allvarlig hjärtsvikt. En ser ut som en liten båtmotor och hjälper hjärtat att pumpa ut blodet. Eller vad sägs om små armborstliknande saker som hjälper till att täppa till hjärtklaffarna bättre? Billiga läkemedel testas också i ett projekt där inga läkemedelsbolag är inblandade, berättar Lars Lund, professor i kardiologi vid Karolinska institutet.

Medverkar i Vetenskapsradion Hälsa gör Karin Jennbacken som är projektledare för stamcellsprojekt kring hjärtstamceller vid AstraZenecas labb i Mölndal. Vid labb-bänken finns också Regina Fritsche Danielson, chef för forskning och tidig utveckling för bla kardiovaskulära sjukdomar, alltså hjärtsjukdomar samt seniorforskaren Sofia Martinsson. Lars Lund jobbar med annan typ av behandling för hjärtsvikt och är professor i kardiologi på Karolinska institutet i Solna.

Programmet sändes första gången 5 april i år.

Programledare och producent Annika Östman
[email protected]

2023-08-10
Länk till avsnitt

Hiv minskar i Afrika - Botswana mest effektivt (r)

Den kraftigaste minskningen av hiv i världen sker nu i Afrika. I flera länder har dödstalen mer än halverats under de senaste femton åren, och antalet nysmittade minskar.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Ett av de länder som lyckats bäst är Botswana i södra Afrika. Landet har uppnått Världshälsoorganisationens mål med hiv-bekämpning flera år i förväg. Det gäller att hiv-testa så många som möjligt, och dessutom lyckas ge effektiv behandling.

Strategi med 95 procent

Nästan alla i Botswana, 95 procent, som lever i riskzon hiv-testas. AV dem får 95 procent behandling, som dessutom leder att 95 procent har låga virusnivåer. Målet är hundra procent, och just nu kämpar man för att nå de allra sista procenten.

Tydlig politisk vilja, bra samarbete lokalt och internationellt, samt att Högsta domstolen beslut som gav alla tillgång till lika vård oavsett sexuell läggning. Det är några av förklaringarna bakom framgången. 

Flickor i farozonen

Men fortfarande smittas unga flickor i hög grad. UNAIDS rapport från 1 dec 2022 visar att flickor i åldern 15-24 år i Afrika söder om Sahara har tre gånger så hög att smittas jämfört med pojkar i samma ålder.  Den som får i sig smittad sperma har ökad risk att bli smittad. Men det handlar också om att ha makt över sitt liv och ha möjlighet att säga nej till sex.

I Kongo-Kinshasa och Tanzania jobbar man också på olika sätt för att på ned smittan, även om de länderna inte har hunnit lika långt som Botswana.  

Medverkar gör Alankar Malviya, UNAIDS representant i Botswana, Anna-Mia Ekström som är professor i infektionsepidemiologi vid Karolinska institutet, Sanna Gustafsson, informatör Läkare utan gränser, Rosaline Urrio från Tanzania som är doktorand i global hälsa vid Karolinska institutet .

Programmet sändes första gången 2 december 2022.

Programledare och producent: Annika Östman 
[email protected]

 

2023-08-03
Länk till avsnitt

Ett steg närmare evigt liv om hjärnor laddas upp till datorer(r)

Kan människan leva för evigt? Forskare tror att det är möjligt. Vi har ställt frågan till hjärnspecialisten, framtidsforskaren och AI-experten, och vissa tror att vi faktiskt kan få evigt liv - men på lite olika sätt.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Drömmen om evigt liv har funnits i tusentals år hos människan. Med ny teknik tror vissa forskare att det skulle kunna vara möjligt med evigt liv. Det skulle i så fall ske genom att scanna av och ladda upp alla kopplingar från en människas hjärna till en dator.  

Superdator med kapacitet för hjärnan

Än så länge finns en superdator som har kapacitet till 1.7 miljarders miljarders beräkningar per sekund, och då är det lite mer än vad en mänsklig hjärna klarar av, menar framtidsforskaren Anders Sandberg vid Oxford University i England. Men den datorn kräver oerhört mycket mer kraft än våra mänskliga hjärnor som kanske kan jämföras med några watt i en lampa.  

Nya perspektiv om evigt liv

I en vindlande resa i Vetenskapsradion Hälsa säger en forskare saker hon aldrig sagt förut. Det hände Ylva Söderfeldt,  idéhistoriker inom medicin och föreståndare för centrum för medicinsk humaniora vid Uppsala universitet.

Nya perspektiv ges också av hjärnforskaren Martin Ingvar, Karolinska institutet i Solna, biologen Tom Kirkwood som är brittisk åldringsforskare i New Castle University i Storbritannien, Helga Nowotny, tidigare  chef för europeiska forskningsrådet och professor emerita i vetenskapsforskning vid tekniska högskolan i Zurich i Schweiz.

Programmet sändes första gången 29 dec 2022.

Programledare och producent Annika Östman
[email protected]

2023-07-27
Länk till avsnitt

Risk för demens minskar ? livsstilsförändringar gör skillnad(r)

Risken att drabbas av demens har minskat kraftigt under senaste årtionden, visar forskning från Göteborgs universitet. Genom livsstilsförändringar kan du påverka situationen både innan och även efter en demensdiagnos, visar annan forskning.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

På ungefär 30 år har förekomsten av demens hos 88-åringar i Sverige minskat från ungefär 40 procent ner till 25 procent.  Det handlar om allt från Alzheimer, till Parkinson, vaskulär demens, pannlobsdemens och Lewy Bodys sjukdom. Det visar forskning som doktoranden Hanna Wetterberg jobbar med vid Göteborgs universitet.  Forskning som ännu inte har hunnit granskats vetenskapligt och är opublicerad.

Antalet som får demens blir fler

Samtidigt ökar också antalet personer som blir över 80 år i Sverige.  Andelen blir färre med demenssjukdomar, men antalet fler. En utmanande ekvation att få ihop, konstaterar forskare.

Under en konferens på Akademiska sjukhuset i Uppsala berättar professor Ingmar Skoog om de här resultaten. Samtidigt som professorn Miia Kivipelto  kan visa hur hennes FINGER-studie med livsstilsförändringar har minskat risken för demens för dem med riskfaktorer, och även kan påverka de som fått en lindrig Alzheimerdiagnos.  

Lidingö först med särskild hjärngympa för 65-plussare

Lidingö kommun är först i Sverige med att införa den forskningsbaserade metoden för livsstilsförändringar för 65-plussare som har riskfaktorer för Alzheimer.  74-åriga Maria Arwidson tränar därför styrketräning två gånger i veckan och ställer ägguret på ringning för att inte bli stillasittande framför tv:n eller datorn. 

Medverkar gör Ingmar Skoog, professor i psykiatrisk geriatrik och föreståndare för centrum för åldrande och hälsa vid Göteborgs universitet, doktorand Hanna Wetterberg, vid Göteborgs universitet, Miia Kivipelto, professor i klinisk geriatrik vid Karolinska institutet, samt 74-åriga Maria Arwidson som deltar i livsstilsförändringsprogrammet för 65-plussare på Lidingö Träna Hjärna.  

Programmet sändes första gången 4 november 2022.

Programledare och producent Annika Östman
[email protected]

2023-07-20
Länk till avsnitt

Intensiv träning för äldre gav bättre korttidsminne (r)

Intensiv träning på en minut gav bättre arbetsminne för personer över 65år. 71-åriga Gerd Andersson i Umeå tyckte det var kul att få testa en för henne helt ny träningsform.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Det handlar om att cykla intensivt i intervaller. Just de väldigt intensiva perioderna är sex sekunder långa. De ska upprepas 10 gånger med vila emellan. Sex sekunder på tio gånger blir 60 sekunder, alltså en minut. Men med uppvärmning och den intensiva träningen, samt vila så blir det allt som allt ett pass på 20 minuter. Det kallas högintensiv intervallträning.  

Numera 71-åriga Gerd Andersson hade aldrig tidigare gått på gym, men var en allmänt aktiv person.

Jättekul även för en äldre nybörjare

- Jag tyckte det var jättekul att ta i. Det kändes också som att jag efteråt fick bättre korttidsminne, säger Gerd Andersson.  

Nästan 70 personer i Umeå lottades till två grupper - en med vanlig träning i 40 minuter två gånger i veckan, och en grupp med högintensiv intervallträning också två gånger i veckan. 

Forskarna ville testa vilken metod som passade bäst för otränade pensionärer. 

Bara sex sekunder intensiv träning

- Sex sekunders intensiv intervallträning kan vara en bra metod för vissa personer, det säger Erik Rosendahl, professor i fysioterapi vid Umeå universitet som lett studien.  

Båda grupperna fick bättre kondition, men i gruppen med högintensivintervallträning kunde forskarna också se att arbetsminnet förbättrades. Men kognition på det stora hela förbättrades inte.  

-    Det berodde antagligen på att träningsperioden var så pass kort som tre månader, det säger Carl - Johan Boraxbekk, professor i neurologi vid Köpenhamns universitet, som också lett studien. 

Tommy Lundberg på Karolinska institutet, som inte deltagit i studien, menar att det är viktigt att både få en bättre kondition och öka muskelstyrkan så att man orkar gå i trappor och klara sig bättre i hemmet. 

Medverkar gör Gerd Andersson i Umeå, som testat högintensiv intervallträning HIIT, samt forskarna bakom studien professor i fysioterapi vid Umeå universitet Erik Rosendahl och professor i neurologi vid Köpenhamns universitet Carl-Johan Boraxbekk. Dessutom Tommy Lundberg som är lektor vid Karolinska institutet med inriktning på träning.

Programmet sändes första gången 30 mars i år.

 Programledare och producent: Annika Östman
[email protected]

  

2023-07-13
Länk till avsnitt

Bara var fjärde brottsling får vård för att de ska sluta begå brott(r)

Personer som bedöms ha risk att återfalla i brott erbjuds behandlingar inom kriminalvården. Men det är bara 25 procent som påbörjar behandling.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Antalet intagna på anstalter i Sverige har ökat kraftigt de senaste tre åren. Tidigare var det 4 500 interner som nu har ökat till drygt 5 500. Det innebär utmaningar för verksamheter och behandlingar. Men Kriminalvården försöker ge de som vill behandlingar.

Tre behandlingar mot våldsbrott

För att bli aktuell för en behandling, så undersöker först Kriminalvården vilka intagna man bedömer har störst risk att återfalla i brott. Av de med medelhög eller hög risk att återfalla så erbjuds alla behandlingar. För de med våldsbrott är det i dagsläget tre typer av behandlingar som finns. Det handlar om Vålds preventivt program - VPP, Puls och Entre. Alla tre utgår från kognitiv beteendeterapi, KBT.

VR-glasögon för att göra diskussionerna bättre

I flera av behandlingsprogrammen så används rollspel för att göra situationer mer konkreta, så att diskussioner om hur man kan agera utan våld startar hos de intagna. För att göra de diskussionerna ännu mer realistiska testar nu också Kriminalvården att använda VR-glasögon, som ett slags heltäckande glasögon som förstärker illusionen att man befinner sig i en verklig situation.

Hör Martin Larde´n, chef för kriminalvårdens behandlingsverksamhet, Elvar Jonsson behandlare och programledare inom kriminalvården. En morddömd 31-åring som sitter på Hällbyanstalten utanför Eskilstuna som vi kallar Alexander. Dessutom Matias Arriola som nu lämnat kriminaliteten.

Programmet sändes första gången 16 september 2022.

Producent och programledare Annika Östman
[email protected]

2023-07-06
Länk till avsnitt

?Kriminalvården har dragit en nitlott"(r)

Tolvstegsprogrammet för missbruksvård ges inte längre till intagna på Sveriges anstalter. Orsaken är att Kriminalvården istället vill nå fler och yngre kriminella.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Vad händer innanför murarna när fler fängslas ? vilken behandling är effektiv för att motverka återfall i brott? Det handlar dagens Vetenskapsradion Hälsa om i två program. Det här är första delen.  

- Det är en nitlott som Kriminalvården drar, säger Matias Arriola som tidigare varit dömt för våldsbrott och varit narkotikamissbrukare, numera verksam i Kriminellas revansch i samhället, KRIS. 

I valrörelsen 2022 lades mycket fokus på brott och straff, men inte så mycket kring vad som händer bakom murarna. Nu sitter drygt 5 500 personer på anstalt. En ökning med cirka tusen personer på tre år. Vad innebär det för behandlingar som kan minska återfallsrisken för brott? 

Klosterverksamheten lades ned pga platsbrist

Flera andra verksamheter som funnits tidigare i Kriminalvården har fått dras in pga av utrymmesskäl. Klosterverksamheten i Kumla är en av dem. Den innebar att internerna gav sig in i retreat under total tystnad.  

- Den gjorde att jag började titta in i mig själv och hitta medkänsla för andra människor, säger en 31-årig morddömd man som sitter på Hällbyanstalten utanför Eskilstuna.  

Hör också kriminologen Lena Roxell från Stockholms universitet och Martin Lardén, chef för Kriminalvårdens behandlingsverksamhet om den svåra balansgången som Kriminalvården nu har att gå.  

Medverkar gör Lena Roxell, kriminolog vid Stockholms universitet, Martin Lardén, chef för behandlingsverksamheten vid kriminalvården, Matias Arriola, fd narkoman nu vid Kriminellas revansch i samhället KRIS, ?Alexander?, morddömd 31åring på Hällbyanstalten utanför Eskilstuna. 

Programmet sändes första gången 9 september 2022.

Programledare och producent Annika Östman 
[email protected]

  

2023-06-29
Länk till avsnitt

Svårt prata om sex med dementa(r)

Sex och lust på äldreboenden och hos dementa personer kan vara svårt för anhöriga och personalen att hantera. Det visar en svensk studie om sjuksköterskors syn på sexualitet hos dementa.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

På äldreboendet Rönnbäret i Malmö har personalen utbildats och certifierats som ett av Sverige fyra HBTQI-äldreboenden. För en del personal där är det inga konstigheter att exempelvis handla kondomer åt de boende om det önskas, men för andra kan det kännas obekvämt.

Första studien om demens och sexualitet

Mari-Louise Nilsson, forskare och sjuksköterska, har gjort den första svenska studien om dementa och sexualitet. Hon har djupintervjuat tio sjuksköterskor på olika äldreboenden om vilka situationer de har stött på och hur de har hanterat det. Flera anställda efterlyser riktlinjer, men Mari-Louise Nilsson tror att det är fel väg att gå. 

Pell Uno Larsson, 81-årig fd sjuksköterska och aktivt inom RFSL, menar att det behövs mycket mer utbildning.  

Medverkande: Jasminka Ivanovska och Selga, boende på äldreboendet Rönnbäret i Malmö. Yasemin Green Yakisan och Céleste Niklasson undersköterskor på Rönnbäret i Malmö. Mari-Louise Nilsson, som är sjuksköterska samt universitetsadjunkt och forskare. Pell Uno Larsson/81-årig fd sjuksköterska och aktiv i RFSL.

Programmet sändes första gången 23 mars i år.

Reporter Jonna Westin
[email protected]

Programledare och producent:
Annika Östman
[email protected]

  

2023-06-22
Länk till avsnitt

Karins lungcancer kan blockeras av efterlängtat läkemedel(r)

För första gången kan patienter med en vanliga form av avancerad lungcancer behandlas med läkemedel. En forskare knäckte koden genom att blockera en mutation som skapar tumörer.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Glaskonstnären Karin Westman trodde att hon hade ett brutet revben. Men det visade sig vara lungcancer. Efter en traditionell behandling såg allt bra ut. Men efter drygt ett år upptäcktes att cancern hade spridit sig också till hjärnan.

Ny behandling av lungcancer

Nu får hon ett nytt läkemedel, som kan ha bra effekt på vissa och på andra ingen alls. Det handlar om ett helt nytt sätt att behandla avancerad icke-småcellig lungcancer.

Under 40 års tid har forskarvärlden och läkemedelsbolagen uppfattat mutationen med den cancerdrivande genen K-ras vid icke-småcellig lungcancer som omöjlig att behandla. Orsaken var att proteinet var så stabilt och runt att inget kunde fästa på det.

Knäckte koden som alla trodde var omöjlig

Men professorn i genetisk kemi Kevan Shokat vid California University i San Francisco i USA lyckades med det som alla andra hade uppfattat som omöjligt. Han och hans team fick en lönndörr att öppna sig och hittade därmed en ficka som var 0.000002 millimeter stor. Där kunde en läkemedelsmolekyl låsas fast och därmed stoppa celldelningen och minska tumörerna.

Glad lungläkare i Uppsala

Kristina Lamberg, lungläkare vid lung- och allergikliniken vid Uppsala universitet, och dessutom Karin Westmans läkare, är oerhört glad över att nu ha ytterligare en behandlingsmöjlighet - den här gången med ett målsökande läkemedel mot en mutation i en vanlig typ av lungcancer. Alltså en ny behandling förutom cytostatika, immunterapi, strålning och operation.

Medverkar gör Karin Westman, 73-årig glaskonstnär som fått nytt läkemedel mot icke-småcellig lungcancer, hennes läkare, Kristina Lamberg, vid lung- och allergikliniken vid Akademiska sjukhuset i Uppsala samt Kevan Shokat, professor i genetisk kemi vid California University i San Francisco i Usa.

Programmet sändes första gången 27 april i år.

Programledare och producent Annika Östman
[email protected]

2023-07-15
Länk till avsnitt

"En smärta som göra att man vill försvinna ur sin kropp"(r)

29 -årige Fabian Bernhardson i Örebro har haft klusterhuvudvärk i tio år. Han är en av uppemot tio tusen personer i Sverige som har klusterhuvudvärk. En huvudvärk med en extremt kraftfull smärta.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Klusterhuvudvärk är ett ganska okänt tillstånd men där det nu forskas intensivt. Tidigare kallades den för Hortons huvudvärk.

För Fabian börjar klusterhuvudvärken under vinterhalvåret kl 10 på förmiddagarna och håller oftast på en timme. En smärta som gör att han vill försvinna ut ur sin kropp. Många kallar den för självmordshuvudvärk. Nu har han haft uppehåll en längre period, och har hittat sina egna metoder att hantera smärtan.

Inget läkemedel än för klusterhuvudvärken

Än så länge finns det ingen specifik behandling eller läkemedel mot klusterhuvudvärk. Forskarna jobbar intensivt för att förstå ärftliga orsaker, men också varför de stora flertalet får sina attacker på natten.

Följ med till Andrea Carmine Belins labb på Karolinska institutet, där det görs sömnstudier och tester på hudceller och blodprover - allt för att förstå klusterhuvudvärk bättre.

Medverkar gör seniorforskaren Andre Carmine Belin, forskningsspecialist Caroline Ran, doktorand Felica Jennysdotter Olofsgård - alla tre på institutionen för neurovetenskap på Karolinska institutet samt 29-åriga Fabian Bernhardson i Örebro, som länge drabbats av klusterhuvudvärk.

Programmet sändes första gången 18 november 2022

Programledare och producent Annika Östman
[email protected]

2023-07-08
Länk till avsnitt

Olivia med ADHD bedömd som uppmärksamhetssökande - fast en kille kan kallas impulsiv

Forskning visar att tjejer och killar med ADHD ofta bedöms olika. Mer än hälften av tjejerna på Statens institutionsstyrelse, SiS, har ADHD. Men forskning är bristfällig om hur tjejer upplever samhällsvården.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

21-åriga Olivia har varit placerad i samhällsvård 21 gånger. Det har handlat om jourhem, familjehem, HVB-hem och tvångsvård på Statens institutionsstyrelse SiS. Alla placeringar har gjort att hon nu har svårt att känna hopp och trygghet. Hon har varit med om en bra placering, men där hade de för lite kunskap om en av hennes diagnoser.

Saknas forskning om upplevelse av samhällsvård

Det finns knapp någon forskning kring hur tjejer med adhd eller autism upplever sina placeringar med samhällsvård. Men Sofia Enell, forskare i socialt arbetevid Linneuniversitet i Växjö, har följt över tio ungdomar i nästan tio års tid. Hon har då sett att när ungdomarna blir vuxna försöker de ofta skapa trygghet genom att gå in i relationer tidigt.

Bedömer tjejer och killar med adhd olika

Lotta Borg Skoglund, överläkare i psykiatri med inriktning på adhd och docent vid kvinnors och barns hälsa vid Uppsala universitet, berättar om forskning där man har låtit skolpersonal, socialtjänst och vårdpersonal möta exakt samma typ av diagnoser hos en kille eller tjej, som kanske hette Emil och Emilia ( som agerat). De vuxna runtomkring personerna med ADHD har dragit helt olika slutsatser pga av att personerna haft olika kön.

Medverkar gör Olivia med bland annat adhd och 21 placeringar i samhällsvård, Lotta Borg Skoglund som är docent vid institutionen för kvinnors och barns hälsa vid Uppsala universitet, och överläkare i psykiatri med inriktning på ADHD samt Sofia Enell, forskare i socialt arbete vid Linneuniversitet i Växjö.

Programledare och producent: Annika Östman
[email protected]

2023-05-27
Länk till avsnitt

Noah med autism efterlyser hjälp med enkla anpassningar

Tjejer med autism eller adhd som får samhällsvård har svårt att få de anpassningar som behövs. 23-åriga Noah skulle behöva stöd med enkla saker som att bli påmind om att ta mediciner och duscha.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Noah föll länge mellan stolarna eftersom hennes pappa inte ville att hon skulle få en diagnosstämpel. Först som 17-åring kom hon till ett jourhem som ovanligt nog sedan blev hennes familjehem. Där fick hon stöd och kunde börja utvecklas och hitta strategier för att kunna kommunicera med omgivningen, och inte längre bara använda sin standardmening "jag vet inte".

Attention med konstruktiva förslag

Riksförbundet Attention har gjort en enkät med ett 80-tal ungdomar med adhd och autism som fått samhällsvård, och djupintervjuer med 13 personer där de berättar om sina erfarenheter och kommer med konstruktiva förslag till förbättringar av insatserna med samhällsvård.

Knappt med forskning

Väldigt lite forskning finns kring hur tjejer med adhd och autism upplever placeringarna i familjehem, HVB- hem och tvångsvård på Statens institutionsstyrelse, SiS.

Sofia Enell som följt 11 ungdomar i nästan tio år visar att ungdomarna sällan förstår varför de har blivit placerade, och att det är en chockartad upplevelser att helt byta omgivning.

Positiva erfarenheter från SIP-möten

Noah har ändå positiva erfarenheter av välplanerade möten för samordnad individuell plan, SIP-möte, där en psykolog och hon kom överens om att alla frågor skulle ställas till honom. Han omformulerade sedan frågorna till ja- och nej-frågor som Noah - om hon ville - kunde svara på.


Medverkar gör 23-åriga Noah med autism, 21-åriga Olivia med bland annat adhd, Lotta Borg Skoglund, docent vid institutionen för kvinnor och barns hälsa vid Uppsala universitet, och överläkare i psykiatri, samt forskaren i socialtarbete Sofia Enell vid Linneuniversitet i Växjö.

Programledare och producent: Annika Östman
[email protected]





2023-05-24
Länk till avsnitt

Sågspån och el tycks kunna förbättra läkning av svåra sår

Så hoppas forskarna kunna snabba på sårläkningen av svårläkta sår.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

El kan locka hudceller att samlas för snabbare läkning av sår. Sågspån kan bli till ett förband som signalerar av sig själv om det uppstår bakterier i såret. Det jobbar forskare med i Sverige.

Omkring 40 000 personer i Sverige drabbas av sår som aldrig tycks vilja läka. Det kan ta månader eller år innan såren läks. Det leder till mycket lidande, komplicerade omläggningar, arbetskrävande insatser och höga kostnader för vården.

Vid forskningsfronten pågår det olika försök att snabba på och förenkla läkningen av sår. I Göteborg jobbar Maria Asplund , biträdande professor i bioelektronik vid Chalmers, på ett material som med elektricitet ska kunna locka hudceller att snabbare samlas till ytan där såret har uppstått.

I bland annat Linköping jobbar Daniel Aili, professor vid avdelningen för biofysik och bioteknik, på att använda en råvara som det finns gott om i Sverige - sågspån. Spånen ska sen likt ett lackmuspapper färgas blått om bakterier skulle uppstå under förbandet. Det skulle kunna minska behovet av att ofta lägga om såren, tror forskarna.

Medverkar gör dessutom 77-årige Christer Olausson i Frölunda med ett svårläkt sår och Rut Öien, allmänläkare i Blekinge och docent vid Lunds universitet och ordförande i den nationella arbetsgruppen för personcentrerat och sammanhållet vårdförlopp för svårläkta sår att läsa

Reporter Ylva Carlqvist Warnborg

Producent Annika Östman
[email protected]

2023-05-18
Länk till avsnitt

Järnbrist vanligt hos unga tjejer - extra svårt när det drabbar värnpliktiga

Leder till depression och utmattning.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

På ledningsregementet i Enköping upptäckte läkaren Mats Navrén att det var ganska många värnpliktiga som sökte hjälp för att de kände sig nedstämda eller hade dåligt med energi. Han drog igång ett forskningsprojekt tillsammans med Gymnastik och- Idrottshögskolan och Försvarsmedicinskt centrum. Resultaten överraskade. Var fjärde tjej som ryckte in i Enköping hade låga blodvärden, och 10% hade också järnbrist.

Stefan Lindgren, som är professor emeritus i medicin och gastroenterologi, menar att vården måste bli bättre på att fånga upp och behandla järnbrist.

Medverkande
Mats Navrén, läkare och specialist i allmänmedicin och arbetsmedicin. Arbetar på Försvarshälsan i Enköping, som är företagshälsovård för värnpliktiga och anställda.
Hoa Sjöholm som gjort värnplikten som skyttesoldat i Falun och det senaste året arbetat på Pliktrådet.
Stefan Lindgren, professor emeritus i medicin och gastroenterologi vid Lunds universitet. Har arbetat som överläkare vid Skånes universitetssjukhus i Malmö.

Reporter Cecilia Ohlén
Producent Annika Östman

2023-05-04
Länk till avsnitt

Efterlängtat läkemedel kan blockera Karins lungcancer

För första gången kan patienter med en vanliga form av avancerad lungcancer behandlas med läkemedel. En forskare knäckte koden genom att blockera en mutation som skapar tumörer.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Glaskonstnären Karin Westman trodde att hon hade ett brutet revben. Men det visade sig vara lungcancer. Efter traditionell behandling såg allt bra ut. Men efter drygt ett år upptäcktes att cancern hade spritt sig också till hjärnan.

Ny behandling av lungcancer

Nu får hon ett nytt läkemedel, som kan ha bra effekt på vissa och på andra ingen alls. Det handlar om ett helt nytt sätt att behandla avancerad icke-småcellig lungcancer.

Under 40 års tid har forskarvärlden och läkemedelsbolagen uppfattat mutationen med den cancerdrivande genen K-ras vid icke-småcellig lungcancer som omöjlig att behandla. Orsaken var att proteinet var så stabilt och runt att inget kunde fästa på det.

Knäckte koden som alla trodde var omöjlig

Men professorn i genetisk kemi Kevan Shokat vid California University i San Franciso i USA lyckades med det som alla andra hade uppfattat som omöjligt. Han och hans team fick en lönndörr att öppna sig och hittade därmed en ficka som var 0.000002 milimeter stor. Där kunde en läkemedelsmolekyl låsas fast och därmed stoppa celldelningen och minska tumörerna.

Glad lungläkare i Uppsala

Kristina Lamberg, lungläkare vid lung- och allergikliniken vid Uppsala universitet, och dessutom Karin Westmans läkare, är oerhört glad över att nu ha ytterligare en behandlingsmöjlighet - den här gången med ett målsökande läkemedel mot en mutation i en vanlig typ av lungcancer. Alltså en ny behandling förutom cytostatika, immunterapi, strålning och operation.

Medverkar gör Karin Westman, 73-årig glaskonstnär som fått nytt läkemedel mot icke-småcellig lungcancer, hennes läkare, Kristina Lamberg, vid lung- och allergikliniken vid Akademiska sjukhuset i Uppsala samt Kevan Shokat, professor i genetisk kemi vid California University i San Fransisco i Usa.

Programledare och producent Annika Östman
[email protected]

2023-04-26
Länk till avsnitt

Alzheimerforskare känner framtidstro

När mer än fyra tusen internationella Alzheimerforskare samlades i Göteborg våren 2023 så var det många positiva tongångar. En ny typ av läkemedel håller på att godkännas och mycket forskning ligger i pipeline.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

En av föreläsarna professorn i neurologi Marwan Sabbagh från Phoenix i Arizona i USA menade till och med att det kan komma så bra behandlingar mot Alzheimer inom en snar framtid att sjukdomen kommer att gå att leva med som en kronisk sjukdom, på liknande sätt som behandlingar har utvecklats mot bland annat diabetes och hiv.

Oklart vilken förbättring Alzheimläkemedel ger

Men även om läkemedlen visar effekt så är professorn emeritus i farmakologi och psykiatri Ezio Giacobini kritisk och undrar hur mycket bättre livet blir för en patient i praktiken, även om de nya monoklonala antikropparna visar på en möjlighet att minska mängden proteiner som leder till Alzheimer.

Störd sömn kan leda till Alzheimer

Helsinborgsfödda Samira Parhizkar, som nu forskar i St Louise i USA, har visat i musstudier att hjärnans mikroglia som ska städa bort skadliga proteiner som kan leda till Alzheimer - att de fungerar sämre vid störd sömn. Något som hon menar går att överföra till människor. För att minska risken för störd sömn menar hon att det gäller att skapa god sömnkvalitet.

Medverkar gör också Johan Sandin från Alzecure vid Karolinska institutet och Maria Ankarcrona, professor i experimentell neurogeriatrik på Karolinska institutet

Programledare och producent: Annika Östman
[email protected]

2023-04-19
Länk till avsnitt

Det räcker inte med vaccin för att bekämpa en pandemi, menar höjdare inom läkemedelsindustrin

Nya undergrupper av covidviruset dyker upp våren 2023 som XBB, men verkar inte ge allvarligare sjukdom. Behövs det annat än vaccin för att bekämpa en pandemi framöver? Läkemedelsbolag efterfrågar politiskt ledarskap från Sverige.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Om det inte sker diagnostik är det svår att veta vem, var och när fienden i form av ett virus dyker upp, påpekar Jerome Kim, chef för International Vaccine Institute i Sydkorea.

När forskare inte har överblick över virusets utveckling kan förändringar, mutationer, ske utan att man känner till det. Men den undergrupp av omikronvarianten som just nu dominerar i västvärlden tycks inte ge allvarligare sjukdom.

Svårt att veta var viruset finns

Många låg- och medelinkomstländer har inte fått tillgång till vaccin, och heller inte sett nödvändigheten i att vaccinera sin befolkning. Under 2022 var det omkring 70 procent av invånarna i dessa länder ovaccinerade mot covid19, enligt vissa beräkningar.

I Kenya trodde man att det var 0.02 promille av befolkningen som var smittad av covid19-viruset, men när blodbanker undersöktes visade det sig att 78 procent bildat antikroppar och alltså redan varit smittade.

Små vaccinfabriker byggs

Nu byggs containrar i modulform för att ett land som Rwanda i Afrika ska kunna producera egna mRNAvaccin mot covid19, och andra framtida vaccin.

Politiker behövs för att klara av en pandemi

De stora läkemedelsbolagen som Pfizer och AstraZeneca är intresserade av att skapa ett bättre hälsosystem och läkemedelsindustri i fattiga länder, för att klara en framtida pandemi bättre. Men de efterlyser politiskt ledarskap, bland annat från Sverige som under första halvåret 2023 har ordförandeklubban i EU.

Medverkar gör Mikael Dolsten, ansvarig för forskning, medicin och utveckling på läkemedelsbolaget Pfizer, Leif Johansson, som är ordförande i läkemedelsbolaget AstraZeneca, Jerome Kim, chef för International Vaccination Institute i Sydkorea som jobbar med vaccin för låg- och medelinkomstländer samt Noella Bigirimana, chef på Rwandas biomedicinska centrum.

Programmet sändes första gången 9 december 2022.

Programledare och producent: Annika Östman
[email protected]

2023-04-13
Länk till avsnitt

Hon återskapar hjärtat med pulserande celler

Forskaren Karin Jennbacken har lyckats skapa miljarder omogna hjärtceller och för första gången kunnat reparerat hjärtan. Åtminstone hos grisar. Om något år startar kliniska försök på människor.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

På AstraZeneca labb i Mölndal söder om Göteborg har hon tillsammans med sitt team skapat omogna hjärtceller genom att använda ursprungsceller eller det som kallas stamceller. De omogna hjärtcellerna har sprutats in i hjärtan hos grisar som en cellterapi.

Första gången med cellterapi för hjärtat

Cellerna har hittat rätt till de skadade områdena och lyckats börja slå i takt med det skadade hjärtat de transplanterats in i. Det är första gången forskare har lyckats med cellterapi för hjärtan och där funktionen i hjärtat har förbättrats.

Åtta procent bättre funktion av hjärtat

Hittills har forskarna i Mölndal visat att hjärtfunktionen kan förbättras med åtta procent, berättar Regina Fritsche Danielson, chef för forskning och tidig utveckling för bla kardiovaskulära sjukdomar. Men det är fortfarande lång väg kvar innan det också går att visa att cellterapi med pulserande hjärtceller skulle kunna vara ett alternativ till hjärttransplantation för de cirka 10 000 i Sverige med allvarlig hjärtsvikt.

Hjärtsvikt innebär att hjärtat inte klarar av att pumpa ut blod i kroppen på ett bra sätt.

En båtmotor eller ett armborst

Det finns också andra metoder för de med allvarlig hjärtsvikt. En ser ut som en liten båtmotor och hjälper hjärtat att pumpa ut blodet. Eller vad sägs om små armborstliknande saker som hjälper till att täppa till hjärtklaffarna bättre? Billiga läkemedel testas också i ett projekt där inga läkemedelsbolag är inblandade, berättar Lars Lund, professor i kardiologi vid Karolinska institutet.

Medverkar i Vetenskapsradion Hälsa gör Karin Jennbacka som är projektledare för stamcellsprojekt kring hjärtstamceller vid AstraZenecas labb i Mölndal. Vid labb-bänken finns också Regina Fritsche Danielson, chef för forskning och tidig utveckling för bla kardiovaskulära sjukdomar, alltså hjärtsjukdomar samt seniorforskaren Sofia Martinsson. Lars Lund jobbar med annan typ av behandling för hjärtsvikt och är professor i kardiologi på Karolinska institutet i Solna.

Programledare och producent Annika Östman
[email protected]

2023-04-05
Länk till avsnitt

Intensiv träning för äldre gav bättre korttidsminne

Intensiv träning på en minut gav bättre arbetsminne för personer över 65år. 71-åriga Gerd Andersson i Umeå tyckte det var kul att få testa en för henne helt ny träningsform.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Det handlar om att cykla intensivt i intervaller. Just de väldigt intensiva perioderna är sex sekunder långa. De ska upprepas 10 gånger med vila emellan. Sex sekunder på tio gånger blir 60 sekunder, alltså en minut. Men med uppvärmning och den intensiva träningen, samt vila så blir det allt som allt ett pass på 20 minuter. Det kallas högintensiv intervallträning.  

Numera 71-åriga Gerd Andersson hade aldrig tidigare gått på gym, men var en allmänt aktiv person.

Jättekul även för en äldre nybörjare

- Jag tyckte det var jättekul att ta i. Det kändes också som att jag efteråt fick bättre korttidsminne, säger Gerd Andersson.  

Nästan 70 personer i Umeå lottades till två grupper - en med vanlig träning i 40 minuter två gånger i veckan, och en grupp med högintensiv intervallträning också två gånger i veckan. 

Forskarna ville testa vilken metod som passade bäst för otränade pensionärer. 

Bara sex sekunder intensiv träning

- Sex sekunders intensiv intervallträning kan vara en bra metod för vissa personer, det säger Erik Rosendahl, professor i fysioterapi vid Umeå universitet som lett studien.  

Båda grupperna fick bättre kondition, men i gruppen med högintensivintervallträning kunde forskarna också se att arbetsminnet förbättrades. Men kognition på det stora hela förbättrades inte.  

-    Det berodde antagligen på att träningsperioden var så pass kort som tre månader, det säger Carl - Johan Boraxbekk, professor i neurologi vid Köpenhamns universitet, som också lett studien. 

Tommy Lundberg på Karolinska institutet, som inte deltagit i studien, menar att det är viktigt att både få en bättre kondition och öka muskelstyrkan så att man orkar gå i trappor och klara sig bättre i hemmet. 

Medverkar gör Gerd Andersson i Umeå, som testat högintensiv intervallträning HIIT, samt forskarna bakom studien professor i fysioterapi vid Umeå universitet Erik Rosendahl och professor i neurologi vid Köpenhamns universitet Carl-Johan Boraxbekk. Dessutom Tommy Lundberg som är lektor vid Karolinska institutet med inriktning på träning.  

 Programledare och producent: Annika Östman
[email protected]

  

2023-03-30
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.