Sveriges 100 mest populära podcasts

I huvudet på en entreprenör

I huvudet på en entreprenör

Podcasten där du får möta Sveriges vassaste entreprenörer och får en unik inblick i vad som rör sig i deras huvuden. Edit Künstlicher ställer frågorna. Det här är samtal och insikter du inte får någon annanstans. Podden som ger igenkänning och konkreta tips till dig som vill starta eller driver företag. Entreprenörspodden där varannan gäst alltid är en kvinna. Podden tar upp ämnen som investeringar, relationer, uthållighet, digitalisering, ägarskifte, ledarskap, motgångar, familjeliv, mod och mycket mer.

Entreprenörsprofiler som Sven Hagströmer, Sara Wimmercranz, Torsten Jansson, Pernilla Ramslöv, Richard Lyko, Elena Bergström Scherwitzl och Jonas Tellander är några giganter som suttit i Edits studio. 

Podden publiceras:

?Torsdagar - Do?s & don?ts med veckans gäst

?Söndagar - Intervju med veckans gäst

?Varje vecka, året om! 

Läs mer om podden på ihuvudetpaenentreprenor.se

Läs bloggen på hemsidan

Följ med bakom kulisserna på Instagram

Följ podden på LinkedIn

Följ podden på Facebook

Kontakt: [email protected]

Producent: Edit Künstlicher

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

ihuvudetpaenentreprenor.se

Avsnitt

167. GULDKORN ? 10 lärdomar jag tar med mig in i mitt nästa äventyr

Sveriges kanske tyngsta entreprenörsprofiler har öppenhjärtigt bjudit in oss bakom sitt pannben vecka efter vecka och gett oss kloka tips och insikter. Men vad har jag lärt mig egentligen efter de här 166 avsnitten och dryga 3 år i poddstudion? Jag delar med mig av mina 10 bästa lärdomar och anledningen till varför jag väljer att pausa podden.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2023-12-31
Länk till avsnitt

166. Jenny Collén ? Livets formel, att må bra när världen är i kaos och sätt din agenda för det nya året

Entreprenörscoachen Jenny Collén har under ett långt yrkesliv både levt med, gått bredvid och coachat entreprenörer till att göra smartare val, växa som individer och maximera sin potential. Jenny är också den gästen som suttit i min studio flest antal gånger! Det här blir vårt fjärde avsnitt tillsammans och i det här avsnittet ska vi bland annat avhandla det Jenny kallar för Livets formel, den ständiga jakten på lyckan och hur vi kan må bra när världen är i kaos. Vår ambition med det här avsnittet är att ge dig kraft och motivation att ta dig an det nya året!


Vi pratar bland annat om:

Summering av vårt 2023Vikten av att vara sig självAtt vara lycklig utan skuldAtt gå från halvtomt glas till halvfullt glasFördomar om jakten på lyckaDefinitionen på lyckaSå tar du bra beslutVerktyg för motivationTrenden att reflekteraAffirmation 2.0Modet att rensa ut

?Det har aldrig någonsin varit så viktigt att vara glad som nu?


?Lycka existerar aldrig i framtiden, bara i nuet?


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2023-12-24
Länk till avsnitt

Do´s and don´ts med Jenny Collén ? Så ökar du självledarskapet hos medarbetare

Jenny Collén är en flitigt anlitad coach, inte minst bland entreprenörer. Hon har också skrivit boken ?Konsten att vara entreprenör?. Hon föreläser, coachar och håller kurser på temat ?Självledarskap 2.0?. Jag vill veta vad man ska göra för att öka självledarskapet bland sina medarbetare så att de klarar att leda både sig själva och andra.


Vi pratar om:

Självledarskap 2.0Så får du andra att prestera bättreVikten av ett tryggt ledarskapVåra motivatorerDe största misstagen ledare görFrågor vi bör ställa oss

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2023-12-21
Länk till avsnitt

165. Johan Stael von Holstein ? Hotet från AI, strävan efter lycka och vad som är högst upp på Johans önskelista

Han gav IT-boomen ett ansikte, både i upp- och nedgång. Johan Staël von Holstein symboliserade runt millennieskiftet den unga fräcka entreprenören som sades kunna skriva ner sina affärsidéer på servetten på krogen och få investerare att gå in med miljardbelopp. Ingenting var omöjligt, något som Johan har fortsatt att hävda. Trots IT-krasch och en rad andra motgångar har han rest sig ? igen och igen. Vi pratar om att bli äldre, att ta fighten i media och hur relationen till Jan Stenbeck såg ut. Johan berättar om sin strävan efter lycka, livet efter sina sju hjärtoperationer och hur han ser på entreprenörs-Sverige idag!


Avsnittet innehåller bland annat:

Paradigmskiftena i Sverige vid millenniumskiftetRelationen till Jan Stenbeck och hur det slutadeJohans bästa affär någonsinFörmågan att tänka i bilder som ger försprångJohans hang-up på SossarSå ser Johan på entreprenörs Sverige idagDen första ekonomiska bubblan och vad en bubbla kan skapaJohans syn på euronTillit till den nya generationenAtt ha en komplex relation till sina föräldrarAtt ta striden i mediaDrömmen om att göra sina pojkar stoltaDet Johans fru fått försaka för hans entreprenörskapJohans bästa relationstips till entreprenörerSträvan efter lycka Johans största bedrift i karriären

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2023-12-17
Länk till avsnitt

Do´s and don´ts med Johan Staël von Holstein - Så tar du dig an en ledighet som entreprenör

Johan Staël von Holstein gav it-boomen ett ansikte i slutet av 1990-talet. Hans bolag Icon Medialab blev det första svenska it-konsultbolaget att börsnoteras innan det drogs med i it-kraschen efter millennieskiftet. Sedan dess har Johan, som den serieentreprenör han är, gett sig in i en rad olika satsningar. Entreprenörskapet är en livsstil och många lyssnare reagerade när Jacob De Geer sommarpratade 2022 och berättade om stressen att inte kunna vara helt och fullt närvarande på semestern med familjen.

 

Nu går vi snart in i en välförtjänt julledighet och jag tänkte passa på att fråga en av Sveriges kanske mest rutinerade entreprenörer hur man tar sig an en ledighet när tankarna är på annat håll. Går det att vara helt ledig som entreprenör?


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2023-12-14
Länk till avsnitt

164. Titti Schultz ? Så blev hon Sveriges största radioröst, att straffa sig själv för att bli bättre och vikten av lojalitet

Titti Schultz har varit programledare på radio sedan 1994 med över 25 000 intervjuer under bältet. Idag programleder Titti Sveriges största radioprogram, P4 Extra och driver podden Monarkerna på SR tillsammans med Ebba Kleberg von Sydow. Jag vill påstå att Titti Schultz är Sveriges version av Oprah Winfrey. Båda har en exceptionell förmåga att få den som intervjuas att slappna av, samtidigt som de inte duckar för att ställa de obekväma frågorna. Båda är dessutom mina programledarförebilder till den här podden. Titti har varvat anställning med företagande större delen av karriären. I avsnittet får vi en unik inblick i vad som rör sig i huvudet på Titti Schultz! 

 

Så blev hon Sveriges största radioröstFöretagaren Titti SchultzTittis stora förebildFörsta gången vi träffadesTitti recenserar min intervjuteknikMetoder för att bli bättreBaksidan av nyfikenhetenAtt leverera på topp under extrema förhållandenIntrovert eller extrovertEtt blombud som Titti inte vill haPrestationsångest som drivkraftTitti om programledarkollegan Bianca Ingrosso

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2023-12-10
Länk till avsnitt

Do´s and don´ts med Titti Schultz ? Hemliga knepen för hur man håller igång ett samtal och pratar inför andra

Titti Schultz är en av våra mest erfarna programledare, känd inte minst från P4 Extra där hon sänder live varje vecka. Få kan som Titti parera lättsamheter med att rapportera om stora världshändelser. Jag menar att hon kan få stenar att prata. Titti berättar hur man håller i gång ett samtal och vad man ska tänka på när man pratar inför andra. Det här avsnittet är ett måste för dig som vill bli en bättre nätverkare och säljare.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2023-12-07
Länk till avsnitt

163. Konrad Bergström ? Så övertalade han banken, att komma igen efter svåra svek och råden när du tar in partners

Serieentreprenören Konrad Bergström är grundare av bland annat X Shore och det som idag är Marshall Group. Han har alltid valt att gått sin egen väg, något som lett till både höga toppar och djupa dalar. Vi pratar om hur Konrad lyckas skapa två miljardbolag, hur han rest sig och gått vidare efter svåra svek och varför han nördar ner sig i sin köksträdgård. Vi får veta vad han lärt sig längst den krokiga vägen, vad som krävs för att lyckas och råden när du tar in partners. 

 

Avsnittet innehåller även:

Valet att hoppa av ekorrhjuletSå startar Konrad sina dagarNya rutiner kring affärsresornaKreativiteten som frizonFörmågan att kunna övertala bankenSå byggde han sin köksträdgårdAtt våga nörda ner sigFarhågorna kring AIVerktygen att hantera negativ energiLärdomarna från konkursenLättnaden att ta in en extern vdSaker som han har fått försakaRåden när du tar in partnersPassionen för hållbarhet

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2023-12-03
Länk till avsnitt

Do´s and don´ts med Konrad Bergström - Så gör du hållbarhet till en del av affären

Konrad Bergström är mannen bakom bland annat Marshall Group och elbåten XShore. Han har uppmärksammats för sitt entreprenörskap och bland annat fått medalj av kungen för det. Konrad brinner för design, teknik ? och hållbarhet. Hållbarhetstänket en självklar del av Konrads liv, både privat och i entreprenörskapet. Därför ska han få dela med sig av hur man ska tänka när man gör hållbarhet till en del av affärsidén och vi får en inblick i Konrads nya entreprenörssatsning.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2023-11-30
Länk till avsnitt

162. Sara Viktorsson ?  Konceptet family office, så förvaltar man förmögna kunders pengar och samhällets syn på förmögenhet

Är du god för 25 miljoner eller mer så finns det en bra anledning att ta hjälp av ett så kallat family office. Ett koncept som är vanligare utlandet och som tidigare varit hårt kopplat till bankerna. Sara Viktorsson har en lång bakgrund inom bank och finans och såg en lucka på marknaden när hon tillsammans med andra entreprenörsfamiljer startade kapitalförvaltningsbolaget Wictor Family Office. Vi får en inblick i en värld som är sluten för många och eftersträvansvärd för andra. Vi pratar om ett av de mest kontroversiella ämnena i Sverige; nämligen förmögenhet och vad som krävs för att ta hand om förmögna klienter. 

 

Avsnittet innehåller även:

Samhällets syn på förmögenhetSå funkar konceptet Family officeDärför är inte entreprenörskapet ett yrkeSaras oväntade karriärsvalKraften i kapitaletTrender i finansbranschenSå förvaltar man förmögna kunders pengarLivet som ensamstående entreprenörEntreprenörens utmaningar idag

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2023-11-26
Länk till avsnitt

Do´s and don´ts med Sara Viktorsson - Så bygger du en förmögenhet

Sara Viktorsson som har en lång bakgrund inom bank och finans innan hon tog steget och startade eget. Sara såg en lucka på marknaden när hon tillsammans med andra entreprenörsfamiljer startade kapitalförvaltningsbolaget Wictor Family Office. Sedan starten 2014 arbetar bolaget åt förmögna entreprenörer, sport- och nöjesprofiler för att underlätta vardagen åt sina klienter.

 

2022 fanns det 155 000 dollarmiljonärer i Sverige. Historien visar att det är lättare att bygga en förmögenhet om du redan har pengar. Men finns det några bra tips och trix som vi dödliga kan ta med oss från någon som kan det där med att förvalta förmögenheter? Jag ställer frågan till Sara Viktorsson som kan allt om hur man bygger och behåller en förmögenhet.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2023-11-23
Länk till avsnitt

161. Thomas Karlsson ? Historien bakom förvärvet av Gekås. Strategin att välja bort e-handel, klimatångest och valet att inte vara vd

Han är inte lika känd som Morgan & Ola-Conny, men Thomas Karlsson är den verkliga Ullareds-profilen. Uppvuxen på orten började Thomas extrajobba på Gekås som 16 åring och blev delägare tio år senare. Sedan 2019 är Thomas ensam ägare till miljardbolaget Gekås Ullared som är Skandinaviens största varuhus och Sveriges största turistmål. Jag har länge varit nyfiken på Thomas som gjort en helt ofattbar entreprenörsresa utan att ha suttit på vd-stolen en enda gång. Vi pratar om hur är det att ha jobbat på samma ställe hela livet, varför han valt bort att bli vd och hur han hanterar sin klimatångest. Jag vill veta hur Thomas ser på hållbarhet och på Gekås möjligheter att påverka svenskarnas konsumtionsvanor. Vi får även reda på varför Gekås valt bort e-handel och hur man håller sams när det är så mycket pengar involverat.

 

Avsnittet innehåller även:

Historien bakom förvärvet av GekåsTveksamheten kring tv-satsningenTv-seriens inverkan på affärenKringaffärerna runt varuhusetSå rekryterades Boris till vdStrategin kring nyetableringarÖga för starka trender

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2023-11-19
Länk till avsnitt

Do´s and don´ts med Gekå´s Thomas Karlsson - Så får du till en bra deal

Thomas Karlsson är den verkliga Ullareds-profilen. Sedan 2019 är han ensam ägare till miljardbolaget Gekås Ullared. Och han är en self-made man med en tvåårig gymnasieutbildning i ryggen. Gekås har varit hans arbetsplats sedan han var 16 år. Fyra år senare blev han inköpare, något han fortfarande verkar som. Thomas Karlsson är Sveriges kanske mest erfarna inköpare och dessutom ägare av Skandinaviens största varuhus. Han ska ge oss sina bästa tips för att få till en bra deal.


?


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2023-11-16
Länk till avsnitt

160. Karin Bodin ? Hemliga passionen, lärdomar från återuppbyggnaden och tankar kring en börsnotering

Polarbröds Karin Bodin är femte generationen brödskapare och var 13 år när hon tillsammans med sin syster Anna Borgeryd, som då var 18 år, blev delägare i familjeföretaget. 2006 tackade Karin motvilligt ja till att ta över vd-rollen i familjeföretaget. Sedan dess, och fram till systern Annas bortgång 2019, har systrarna tillsammans byggt fortsatt bygga och återinvestera i Polarbröd. Ett år efter Annas bortgång ställdes Karin inför sin karriärs största utmaning när fabriken i Älvsbyn brann ner 2020. Idag omsätter koncernen över miljarden, har Norrbotten som bas och Karin är huvudägare. Vi pratar om mental styrka, lärdomarna av återuppbyggnaden och Karins hemliga passion. Vi får även veta vilka förebilder Karin har inom hållbarhet, om hon pratar generationsskifte med sina barn och känslan att ha svikit människor.


Avsnittet berör även:

Entreprenörskapet i blodetAtt vara en sårbar ledareGenerationsskifte till sjätte generationenVikten av att få göra det man vill inte det man måsteAtt sätta en hållbar agendaHållbara förebilder i näringslivetSteg du som företagare måste ta för att överlevaTankar kring en börsnoteringMental styrka och andlighetVanan av att vara i krisMediacirkusen kring brandenKraften att göra skillnad

För fler avsnitt och inspiration, gå in på poddens hemsida ihuvudetpaenentreprenor.se


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2023-11-12
Länk till avsnitt

Do´s and don´ts med Karin Bodin - Så reser du dig efter svåra motgångar

Karin Bodin blev delägare i familjeföretaget Polarbröd som 13 åring och drev vidare bolaget med sin syster Anna Borgeryd fram till systerns bortgång 2019. Året efter familjens svåra förlust av en tongivande delägare och syster brann Polarbröds fabrik ner i Älvsbyn och bolaget tappade 75 procent av sin kapacitet.


Sommaren 2021 stod jag själv nere i min tvättstuga och vek tvätten med Karins sommarprat i öronen. Efter en svår period i mitt entreprenörskap hade jag tankar på att ge upp. Efter att ha lyssnat på Karin Bodins sommarprat den eftermiddagen fick jag ny energi och kraft. I motgångarna som kom därefter hade jag Karins sommarprat med mig. Kan hon ? kan jag, upprepade jag i ett mantra genom ångesten.

 

Nu sitter Karin i min poddstudio och hon ska få ge oss sina do´s and don´ts för hur man reser sig upp efter svåra motgångar.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2023-11-09
Länk till avsnitt

159. Andreas Carlsson ? Konsten att leverera över tid, fenomenet Taylor Swift och att checka ut innan festen är slut

Han har skrivit och producerat några av vår tids mest kända låtar och har arbetat med artister som Katy Perry, Britney Spears, Pitbull, Westlife, N*SYNK och Celine Dion. Många känner säkert igen honom från tiden han satt i IDOL-juryn med sitt glimrande leende. Musikundret Andreas Carlsson har sedan en tid Sverige som bas och lever ett liv bakom strålkastarljuset där musiken fortfarande har en central roll i hans liv. Vi pratar om hur Andreas överlevt i musikbranschen i 30 år, varför stora artister säljer sina låtskatter och förmågan att sälja in sig själv. Vi får veta vad Andreas gör en fredag kväll, varför Andreas bara är på besök i Sverige och livet som ensamvarg.

 

Avsnittet berör även:

Förmågan att sälja in sig självKänslan för affärerSå klarar sig Svenskar i konkurrensen i USAFavoritplatser på jordenSå lukrativt är det att skriva låtarMusikbranschen idag och i framtidenIntresset för det ekonomiska flödet kring musikPassionen för måndagarArtisterna som påverkat Andreas mest

?Det är inte turen som styr långsiktig framgång?


?Jag kommer inte bli långrandig här ? jag är på väg någon annanstans?


?Jag har slutat bry mig om den gamla ekonomin i musik?


I avsnittet berör vi även att Andreas mamma insjuknat i ALS. För mer information om sjukdomen och hur du kan bidra besök: https://www.hjarnfonden.se/om-hjarnan/diagnoser/als/Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2023-11-05
Länk till avsnitt

Do´s and don´ts med Andreas Carlsson ? Så bygger man upp och bibehåller långvariga relationer

Musikundret Andreas Carlsson är kanske mest känd för sin låtskatt som streamats över 50 miljarder gånger och medverkan i Idol juryn 2008 -2010. Under sin karriär jag Andreas skrivit låtar till otaliga kända artister som Celine Dion, N*Sync, Britney Spears och Katy Perry för att nämna några. Han har producerat musikaler, är involverad i musikutbildningar och han har pendlat mellan USA och Sverige sedan 1998. För att lyckas med allt detta krävs det ett EQ och socialt skill set. Ett starkt nätverk är oumbärligt för att lyckas.


Andreas Carlsson ger oss sina do´s and don´ts i hur man bygger upp och behåller långvariga relationer. Vi får även Andreas verktygslåda i hur man lyckas skapa ett starkt personligt varumärke.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2023-11-02
Länk till avsnitt

158. Jenny Rydhström ? Skäggtrenden som blev big business och att våga ta fighten

Hon har varit Svensk mästarinna i boxning, är medlem i Menza, är utbildad jurist med skattejuridiken som expertis, har skrivit pekböcker för barn och sedan 2010 driver Jenny Rydhström Gents.se vilken är Sveriges största nätbutik för manlig hudvård och grooming. Sedan dess har Jenny utvecklat egna produkter och kringkoncept med bland annat fysiska salonger. Vi pratar om hur det är att ligga rätt på vågen, att hålla fokus när man startar fler bolag och om alla käftsmällar Jenny råkat ut för i sitt entreprenörskap.


Avsnittet berör bland annat:

·     Förskjutning av könsroller

·     Att förlora sin förebild

·     Att facket har spelat ut sin roll

·     Att våga ta fighten med facket

·     Att inte vara lika inför lagen

·     Konsten att hålla fokus

·     Risken att bli administratör i entreprenörskapet


?Vi tar strategin varje morgon i turbulenta tider?


?Fighten med facket pratar man inte om i Sverige ? de bryr sig inte om sina medlemmar som många medlemmar tror?


?Pappa var en blomsterpinne och jag clematisen ? så drog någon bort pinnen?


Missa inte prenumerera på podden i din podcaster!


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2023-10-29
Länk till avsnitt

Do´s and don´ts med Jenny Rydhström ? Dofternas hemligheter

2004 startade skattejuristen Jenny Rydhström tillsammans med sina två kusiner e-handelsföretaget Gents.se. 2010 valde hon att köpa ut sina kusiner och har sedan dess byggt upp Sveriges största nätbutik för manlig skönhet. Med ett nördigt intresse för vad som funkar för hennes kunder har Jenny utvecklat affären med egna produkter och fysiska salonger. Jenny menar att det går att påverka sin omgivning med doft och därför tänkte jag att hon ska få ge oss sina do´s and don´ts för hur vi ska dofta för att tex vinna en förhandling eller när vi går in i ett pitchmöte.


Vi får veta:

·     Så funkar en parfyms olika noter

·     Dofterna du ska använda på jobbet

·     Dyraste parfymen Jenny köpt

·     Det räknas som smutsiga dofter

·     Dofter du bör undvika på jobbet


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2023-10-26
Länk till avsnitt

157. Pigge Werkelin ? Att ge sig in i dödsbranschen, avundsjuka och att omändra sig

Min gäst den här veckan började jobba extra som åttaåring och har varit entreprenör i över 45 år. Hans namn är starkt förknippad med både Gotland och Tsunamin. Pigge Werkelin är entreprenören personifierad och han har drivit bolag i drygt tio olika branscher. Med över 30 bolag under bältet har Pigge bland annat grundat nöjespark, restauranger och flygbolag. Pigge står aldrig still och berättar om sin nya lite otippade affärsidé, om hur mycket fel man får göra som medarbetare och han delar med sig av sitt bästa säljknep. Jag vill veta om han kan tänka sig flytta från Gotland och vilken låt som ska spelas på hans begravning. Vi får även veta hur man tar sig vidare i livet när det värsta har hänt, hans förhållningssätt till media och jag tar humorpulsen på Pigge. 


Vi pratar även om:

Egenskaper entreprenörskapet kräverKan man driva för många bolag?Skulle Pigge kunna lämna Gotland?KlimatflyktingarNya satsningen i dödsbranschenSmarta säljtipsLivslusten efter förlustenKänsloyttringar och pinsamheter

"Det blev 50 procent bättre än j-vligt bra!"


?Jag kommer dö med stövlarna på?


?Jag bestämde att jag aldrig mer ska ha så många anställda?


?Jag lever ett bättre liv idag än när jag var 44?


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2023-10-22
Länk till avsnitt

Do´s and don´ts med Pigge Werkelin - Så överlever du som katt bland hermeliner

I Sverige så ses man som lite svår och besvärlig när man inte tycker som andra medan i andra kulturer kan man ses som tråkig när man tycker som alla andra. Veckans gäst är känd för att vända upp och ner på himmel och jord för att hitta lösningar. Pigge Werkelin har drivit bolag i över 45 år och han är inte ängslig över att sticka ut eller göra bort sig. Han ställer gärna frågorna ingen annan vågar ställa på styrelsemötet. Pigge ska få ge sina bästa tips på hur man överlever som katt bland hermeliner.


?

 


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2023-10-19
Länk till avsnitt

156. Specialavsnitt - Drakarnas drivkrafter - Så hittar du din drivkraft

Vilka är dina drivkrafter? Vad får dig att gå upp på morgonen? Det är lätt att glömma bort sitt why när vardagen rullar på. Ändå är det många gånger den inre motivationen som får oss entreprenörer att orka. Om ni är som jag så följer ni Draknästet på SVT slaviskt och sörjer att tredje säsongen nu är slut. Men misströsta inte! Vi har alla något att lära av drakarnas och entreprenörernas drivkrafter, inte minst när det gäller att reflektera över våra egna. Därför har jag ett helt avsnitt dedikerad just drakarnas drivkrafter. Jag hoppas att det kan inspirera dig att "tappa in" i din drivkraft och fortsätta framåt med full fart!


I avsnittet medverkar drakarna Douglas Roos, Sara Wimmercranz, Sven Hagströmer och Jonas Tellander samt entreprenörerna Clara Lidman och Tilda Wissmar. Även Draknästets egna business coach och researcher Karin O´Connor medverkar.


Draknästet sänds på SVTPlay


Om du uppskattar podden så får du gärna dela avsnittet med en vän!


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2023-10-15
Länk till avsnitt

Do´s and don´ts med Edit Künstlicher - Lyssnarfrågor om drivkrafter

I det här avsnittet svarar Edit Künstlicher på lyssnarfrågor om drivkraft. Hur kanaliserar man en överentusiastisk medarbetares drivkraft? Kan man driva bolag om man inte vill jobba med redovisningen? Vad gör man när bränslet är slut i tanken och utbrändheten står för dörren? Edit delar med sig av sina personliga erfarenheter som du aldrig hört henne tidigare och ger sina Do´s and don´ts när man är på gränsen till utbränd.


Tipsen som ges i avsnittet är inte avsedda som medicinska råd. Rådgör alltid med läkare.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2023-10-12
Länk till avsnitt

155. Saeid Esmaeilzadeh ? Bolagsbyggarens livsfilosofi, att vända trauman till drivkraft och framtiden för Iran

Entreprenören Saeid Esmaeilzadeh har skapat och byggt över ett dussin bolag som sysselsätter tusentals personer och levererar varor och tjänster i över åttio länder. Efter avyttrandet av flera bolag ägnar sig Saeid idag åt att hjälpa andra entreprenörer att växa och bygga framgångsrika bolag utifrån hans beprövade modell.


Vi får veta hur killen från Husby tagit sig till vindsvåningen på Östermalm, modet att opponera sig öppet mot regimen i Iran och hur man kan vända trauman till drivkraft. Jag vill veta vad som krävs för att bygga framgångsrika bolag, varför Saeid använder personlighetstester i sitt entreprenörskap och om han tror på kärleken.

Så vänder vi våldsspiralen i SverigeDet som krävs för att leva ett bra livDet letar Saeid efter i en affärspartnerBästa gåvan Sverige har gett SaeidDärför är det inte är viktigt mångfald i en regeringDärför är fler män entreprenörerVad Saeid har offrat för sitt entreprenörskapBästa rådet han ger till sitt 20-åriga jagUtmaningen att skapa bra relationer när man är ekonomiskt oberoendeHemligheten bakom kärlek

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2023-10-08
Länk till avsnitt

Do´s and don´ts med Saeid Esmaeilzadeh ? Så lyckas du som entreprenör

I veckan har jag besök av en entreprenörsgigant i studion. Saeid Esmaeilzadeh är killen vars familj flydde över bergen i Iran till Husby i Sverige. Han blev Sveriges yngste docent 2002, nådde framgång genom ett experiment som gick fel, har startat och sålt ett dussin bolag sedan dess och han har tagit emot otaliga entreprenörspriser. Saeid driver idag tillsammans med sin syster doktor Mona Esmaeilzadeh och några vänner, Esmaeilzadeh Holding som har tillgångar på 9 miljarder. Genom sin verksamhet arbetar Saeid med att få andra entreprenörer att blomstra.


Saeid ger oss sina do´s and don´ts hur man lyckas i sitt entreprenörskap. Vi pratar om:


? Egenskaper som urskiljer framgångsrika entreprenörer

? Därför använder Saeid IQ test i sina rekryteringar

? Vi får veta Saeids IQ

? Varför man ska undvika att bygga bolag ensam

? De viktigaste stakeholders du har som entreprenör


Glöm inte att dela avsnittet med en duktig entreprenör i din närhet!


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2023-10-05
Länk till avsnitt

154. Maria Eklund ? Idén som räddade bolaget och framgångsfaktorerna för att ta bolaget genom en kris

Under tre decennier har Maria Eklund varit verksam i besöksnäringen med verksamheter som Görvälns Slott och Hufvudsta gård. Idag driver Maria tillsammans med maken Johan, hotellgruppen Workation Group som har fem verksamheter i Sverige och Spanien. 2017 valde paret att flytta familjen till Palma och fortsätta driva sina verksamheter på Svensk mark. Det resulterade i flera nya insikter och ett helt nytt hotellkoncept i hjärtat av Palma. Maria och jag pratar om framgångsfaktorerna för att ta bolaget igenom en kris, varför hon och maken Johan blir behandlade olika i officiella sammanhang och hur man ska tänka när man tar in familjen i bolaget.


·     Så ska man tänka när man tar in familjen i bolaget

·     Driva bolag i Sverige från ett annat land

·     Att driva bolag i Spanien

·     Idén som räddade bolaget under pandemin

·     Framgångsfaktorer för att ta sig igenom en kris i bolaget

·     Därför är entreprenörsnätverken värdefulla


?Om jag säger saker så är jag hårdare eller bitchigare, när Johan säger samma sak är han tydlig?


?Före pandemin hade vi inte så många tuffa perioder, det var den första riktiga smällen för oss båda?


Dela gärna det här avsnittet med någon som du tror kan bli inspirerad!


För att få mer av podden - besök gärna poddens hemsida ihuvudetpaenentreprenor.se och läs under fliken nyheter. Där hittar du poddens blogg.Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2023-10-01
Länk till avsnitt

Do´s and don´ts med Maria Eklund ? Så bygger och driver bolag från ett annat land

Det är en stor trend bland entreprenörer idag att flytta till ett varmare land och fortsätta driva sina verksamheter i Sverige. Ida Backlund, Gabriel Forss och Anders Jensen är två av mina tidigare gäster som valt Spanien som bas. Men är det en god idé att driva en verksamhet från ett annat land?


Maria Eklund bestämde sig redan 2018 att flytta ner familjen till Palma och bedriva sin verksamhet med två stora hotell-, restaurang och konferensanläggningar från värmen. Det beslutet resulterade i ett helt nytt hotellkoncept i Palma. Idag är de tillbaka med Sverige som bas och driver fortsatt din verksamhet Workation Group och hotell Ocho i Palma.

Maria ska få ge oss sina do´s and don´ts hur man lyckas att driva och bygga bolag från ett annat land.


Vi får veta:


·     Därför flyttade paret ner familjen till Palma

·     Det ska du tänka på när du tar in en extern vd

·     Så funkade upplägget

·     Tips på hur du ska tänka om du driver din verksamhet från ett annat land


Glöm inte prenumerera på podden i din podcaster!


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2023-09-28
Länk till avsnitt

153. Oskar Andersson ? Från start-up på KTH till lärdomarna från ett framgångsrikt förvärv

Under utbildningen på KTH lade Oskar Andersson och hans medgrundare grunden till signeringsverktyget Cling som de sålde till Fortnox sex år senare. Under utvecklingsfasen tog de hjälp av kunder för att hitta rätt väg framåt men längst vägen hamnade många goda idéer i soptunnan. Vi pratar om fördelarna med att starta bolag under studietiden, hur en inkubator funkar och visionen bakom Cling. Vi får även en inblick i hur killarna valde köpare till bolaget, Oskars definition av ett framgångsrikt förvärv och vad Cling bidrar med till oss som vill konvertera våra offerter till en affär. Det här avsnittet gör jag i ett stolt samarbete med Fortnox. 


Vi pratar om:

·     Andelen kvinnor på tech-utbildningar

·     Så funkar en inkubator

·     Lärdomarna från försäljningen till Fortnox

·     Därför ska du starta bolag under studietiden

·     Magin med slumpen

·     För och nackdelen med att bygga tillsammans med kunderna

·     Definitionen av ett framgångsrikt förvärv

·     Året efter integrationen med Fortnox


För mer information om Cling, besök hemsidan: https://cling.se/

För mer information om Fortnox, besök hemsidan: https://www.fortnox.se/


Du missar väl inte att prenumerera på podden i din podcaster, då får du alla avsnitt först! Prenumerera i din podcaster.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2023-09-24
Länk till avsnitt

Do´s and don´ts med Oskar Andersson ? Hemligheten bakom en vinnande offert

I veckans do´s and don´ts möter vi entreprenören Oskar Andersson som startade Cling som nykläckt student från KTH och sålde bolaget till Fortnox sex år senare. Cling hjälper företag att förenkla processen att skapa, skicka och e-signera digitala dokument som tex offerter och avtal. Eftersom jag älskar försäljning men avskyr admin så vill jag pumpa Oskar på allt han kan om hur jag ska skriva en vinnande offert. För är det något vi alla behöver just nu så är det att skriva många offerter och vinna fler affärer. Det här avsnittet är i ett stolt samarbete med Fortnox.


Hela samtalet hittar du i avsnitt 153.


För att läsa mer om Cling besök hemsidan här: https://cling.se/


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2023-09-21
Länk till avsnitt

152. Moa Gürbüzer ? Från socialarbetare till vinmakare vid 57, att ta sig an alkoholindustrin och att aldrig ge upp

Hennes entreprenörskap har förändrat marknaden för alkoholfria drycker! Socionomen och familjeterapeuten Moa Gürbüzer var 57 år när hon hittade sitt WHY. Sedan dess har hon fått utmärkelsen Årets nybyggare av kungen 2016, Ernst & Youngs prestigefyllda pris Årets kvinnliga stjärnskott 2018 och nominerats till SvD Affärsbragd två gånger. Vi ska prata om hur man kan få hjälp från oväntat håll, klyftorna mellan manliga och kvinnliga entreprenörer och varför det aldrig är för sent att byta bana.


Vi pratar om:

Att starta bolag vid 57Så reagerade Moas man på hennes nya entreprenörslivKungens pris som öppnade dörrarDet "andra" bokslutetBankernas makt över kapitalet

För fler avsnitt och mer inspiration, besök poddens hemsida på www.ihuvudetpaenentreprenor.se


Missa inte att prenumerera på podden i din podcaster - då får du alla avsnitt först!


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2023-09-17
Länk till avsnitt

Do´s and don´ts med Moa Gürbüzer - Så går du från dreamer till dooer

Du kanske drömmer om att starta ett helt nytt bolag? Eller så kanske du drömmer om att starta ett andra bolag i en helt ny bransch? Det är aldrig för sent! Det vet Moa Gürbüzer som sadlade om från socionom till vin-entreprenör vid 57 års ålder. Idag, 10 år senare har hon tillsammans med sonen Mehmet byggt varumärket Oddbird. Moas entreprenörskap har förändrat det alkoholfria sortimentet i hela världen. Hon är någon jag kallar en dooer av rang! Hon ska lära oss allt om hur man blir en dooer!


Glöm inte att prenumerera på podden i din podcaster - då får du alla nya avsnitt först!


För mer information och fler avsnitt, besök poddens hemsida på www.ihuvudetpaenentreprenor.seHosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2023-09-14
Länk till avsnitt

151. Stefan Ytterborn - Sveriges Elon Musk om försäljningen av POC, nollvisionen och investerarklimatet

Serieentreprenören Stefan Ytterborn är pappa till över en handfull framgångsrika och prisbelönta varumärken som han har startat, byggt och sålt av. Han har arbetat för att få ut svensk design internationellt och brinner för innovationer som gör världen bättre. Sedan 2016 är han helt dedikerad sitt varumärke Cake som utvecklar högpresterande elektriska motorcyklar. Vi pratar om resan med POC och Cake, hur man vänder skeptiker till följare, om det är viktigare att göra impact än att tjäna pengar och hur Stefan ser på jämförelsen med Elon Musk? Jag får även ett oväntat svar gällande vad Stefan önskar sig i 60-årspresent och varför han aldrig rekryterar folk från storbolag.


Vi pratar om:

Så tänker Stefan kring risktagande idag kontra för 30 år sedan?Därför är det omöjligt att lyckas med rekrytering 100%Investerarklimatet och bristen på kapital i Sverige Så väljer Stefan sin nästa bolagsidéMisstaget han ångrar med försäljningen av POCFördelarna med den Svenska modellen kontra den amerikanskaStrategin kring Stefans ägande i bolagUtvecklingen för el-fordon globalt - Sverige ligger efter...

Glöm inte att prenumerera på podden i din podcaster - då får du alla nya avsnitt först!


För mer information och fler avsnitt, besök poddens hemsida: www.ihuvudetpaenentreprenor.se


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2023-09-10
Länk till avsnitt

Do´s and don´ts med Stefan Ytterborn ? Så definerar du en målgrupp och bygger en fan-base

Det finns en stor sannolikhet att du kan ha kommit i kontakt med en produkt som Stefan Ytterborn har tagit fram. Om du älskar att åka skidor så är sannolikheten väldigt hög. Stefan är nämligen pappa till hjälmvarumärket POC och nu även elmotorcykelvarumärket CAKE. Med en bakgrund inom reklam och design kan Stefan allt om hur man bygger ett framgångsrikt varumärke som appellerar på en specifik målgrupp. När han gästade podden så passade jag på att få Stefan Ytterborns Do´s and don´ts hur man definierar en målgrupp och bygger en stark fan-base.


Gå gärna in och ge avsnittet en recension i din podcaster.


För mer information och fler avsnitt, besök www.ihuvudetpaenentreprenor.seHosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2023-09-07
Länk till avsnitt

150. Magdalena Hermelin ? från tjänsteman till jordbrukare, att stå upp för sina livsval och arbetsmoral

Många drömmer om att säga upp sig från ett kontorsjobb och jobba med något som fyller livet med mening. Det är något som den prisade grönsaksodlaren Magdalena Hermelin gjort. Hon sadlade om från projektledare på Cancerfonden till att bli jordbrukare och entreprenör. Idag driver hon Hermelins Grönsaker som producerar KRAV-märkta grönsaker och bedriver en gårdsbutik i Skänninge med fokus på säsong. Jag vill veta hur Magdalena gjorde och hur det är att vara jordbrukare i Sverige idag. Vi pratar om arbetsmoral, varför konsumenter vet så lite om var maten kommer från och varför Sveriges självförsörjning är livsviktig.


Vi pratar om:

Så sadlade Magdalena om och bytte stan mot landetNervositeten inför varje ny säsongAtt stå upp för sina livsvalSå fick makarna Hermelin distansförhållandet att funkaUtmaningarna som formar ossDärför förtjänar jordbrukare respektBilden av jordbrukare i medierObekväma åsikter

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2023-09-03
Länk till avsnitt

Do´s and don´ts med Magdalena Hermelin ? Så lyckas du med din prissättning

Den här veckan pratar jag potatisar, kravmärkning och självförsörjning med prisade grönsaksbonden Magdalena Hermelin som driver Hermelins Grönsaker på Fallsbergs gård i Östergötland. I veckans Do´s and don´ts vill jag prata om ett ämne som är känsligt och lite obekvämt för många; nämligen prissättning. Magdalena odlar KRAV-märkta grönsaker som kräver en högre prissättning än de konventionella. Men hur motiverar man ett högre pris och hur tar man högre betalt än konkurrenterna? Vad kan vi lära av en ekobondes entreprenörskap?


Vi får även veta vilken som är den mest prisvärda grönsaken att köpa.


Glöm inte prenumerera på podden i din podcaster!


Följ gärna podden på instagram @ihuvudetpaenentreprenör


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2023-08-31
Länk till avsnitt

149. John Mellkvist ? Bli vän med din ålder, ungdomsfixering och tankar om tid

I det här avsnittet vill jag att du ska omdefiniera hur du spenderar din tid och hur du känner kring din ålder. Statistiken är väldigt tydlig. 2023 har Sverige dryga 500 000 företagare. 40 procent av alla företagare är mellan 65-74 år. Snittålder för att starta ett bolag i Sverige är 42 år. Jag har bjudit in John Mellkvist som gjort ålder till sin nisch och är en stark röst i debatten. John arbetar för att minska ålderism och åldersdiskriminering, han har skrivit boken Välj din ålder, han är medgrundare till Erfarenhetsstiftelsen och fick nyligen utmärkelsen Årets Superkommunikatör av Tidningen Resumé. Vi pratar om åldersbubblor, hur vi ska njuta av varje ålder i livet och varför Sverige är världens kanske mest åldersfixerade land. Jag får även veta hur John reagerar på en podd statistik kring mina gästers ålder som kan förvåna och vilken Johns mentala ålder är.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2023-08-27
Länk till avsnitt

Do´s and don´ts med John Mellkvist - Så blir du en superkommunikatör

Det här med kommunikation är verkligen inte helt enkelt. Vi lever i ett kommunikationssamhälle och flödet av information är kanske snabbare än någonsin. Vi som driver bolag och varumärken kan aldrig bortse ifrån att vår förmåga att kommunicera blir allt mer central.

Den här veckan möter jag PR-konsulten och superkommunikatören John Mellkvist som gjort ålderismen till sin kärnfråga. Han har fått en mängd utmärkelser för sitt arbete kring åldersdiskriminering och ålderism. I somras tog han emot kommunikationsbranschens pris Årets Superkommunikatör i kategorin Kommunikation för andra gången. Jag tänkte att vi ska få Johns Do´s and don´ts hur man blir en riktigt bra kommunikatör.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2023-08-24
Länk till avsnitt

148. Sofia Svanteson - Så kommer medtech att förändra världen, hantera investerarnas förväntningar och erövra USA

Hon brinner för att förbättra världen och har tagit tekniken till sin hjälp. Sofia Svanteson är serieentreprenör och grundare av designbyrån Ocean Observations och medgrundare av tjänsten Elsa Science. Tillsammans med tungviktare inom vetenskapen och investerarscenen satsar Elsa Science stort från start med målet att förbättra livet för miljontals reumatiker genom att gå in i USA först. Sofia berättar om ansvaret att hålla vad tjänsten lovar, hur hon utvecklat sitt kall att förbättra världen och om AI kommer få fler kvinnor att bli tech-entreprenörer. Vi får även veta vad som stressar Sofia idag och hur hon ser på Sveriges konkurrenskraft inom innovation internationellt.

Så hanterar du investerarnas förväntningarDärför gick Elsa Science in i USA förstKvinnor inom tech och i styrelserummetEn vinnande inställning till entreprenörskapet

Ibland är den där pressen nästan omänsklig. Du känner att det är frustration åt nästan alla håll du tittar. Investerarna är frustrerade, dina medarbetare är frustrerade, patienterna är frustrerade och till viss del är ju också vårdgivarna frustrerade. Det gäller att ha ventiler så att du inte spricker?


Missa inte att lyssna på Do´s and don´ts med Sofia Svanteson där hon berättar om när Japanska maffian stämde hennes bolag vid två tillfällen och hon ger sina bästa tips på hur du hanterar entreprenörskapet.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2023-08-20
Länk till avsnitt

Do´s and don´ts med Sofia Svanteson - Så lyckas du som entreprenör

Hennes bolag blev stämd två gånger av Japanska maffian! Sofia Svanteson har byggt bolag och hjälpt andra företag med digitalisering större delen av sitt 50 åriga liv. Hon är serieentreprenör och grundare av designbyrån Ocean Observations och medgrundare av tjänsten Elsa Science. Hon har varit verksam som entreprenör på marknader som Japan, USA och Sverige. Här delar med sig av sina lärdomar hon har fått efter över 20 år som entreprenör på den internationella marknaden. I den här veckans Do´s and Don´ts får vi Sofias bästa tips för hur du lyckas som entreprenör.


Glöm inte ge podden en recension i din Podcaster!


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2023-08-17
Länk till avsnitt

147. 10 Business Hacks - Boosta ditt entreprenörskap och må bättre

Edit Künstlicher bjuder på ett avsnitt fullt av insikter och poddgästernas absolut bästa tips! Hon avhandlar det som kan ses som framgångsfaktorer i entreprenörskapet, saker som varit avgörande för att kunna springa snabbt, ta bra beslut eller ha förmågan att borsta av sig på vägen. Du kan kalla dem Business Hacks ? smarta knep som gör att du kan prestera och må bättre!


I avsnittet pratar Christian Fricke om vikten av attityd, Karin O´Connor om hur vi ska hantera en VUCA-värld, Johan Andersson hjälper oss att sätta mål, Jonas Tellander om hur vi kan påverka nästa generation, Kristina Lindhe om balans i livet och hur man tar sig ur en svacka, Peter Settman ger oss bättre självförtroende, Ann Söderlund om hur du kan sälja vad som helst till vem som helst och Pontus Frithiof hjälper oss skapa struktur för att vinna tid.


Besök podden blogg här: https://ihuvudetpaenentreprenor.se/nyheter/


Glöm inte ge podden din recension i Podcaster!


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2023-08-13
Länk till avsnitt

Do´s and don´ts med Edit Künstlicher - Mina bästa säljtips och saker jag hade gjort annorlunda

I veckans do´s and don´ts svarar Edit på lyssnarfrågor som kommit in under sommaren. Frågorna är kopplade till konkreta tips och trix inom entreprenörslivet för ge dig så mycket inspiration så möjligt på den här kvarten! Edit svarar på frågan vad hon ångrar eller skulle gjort annorlunda under sina 15 år som entreprenör, hon ger oss sina fem bästa säljknep och berättar hur hon motverkar negativa tankar och självtvivel.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2023-08-10
Länk till avsnitt

146. Elvira Eriksson - Lärdomarna av framgång och floppar, utbrändheten och Mockbergs vändning

Hon tog emot Founders Alliances pris som ?Årets unga entreprenör 2020?, samma år råkade Mockbergs medgrundare Elvira Eriksson ut för en ridolycka som nästan kostade henne livet. Efter både branta toppar och djupa dalar har Elvira kommit ut på andra sidan med nya insikter och prioriteringar. Vi pratar om hur hon ställer sig upp efter att vara nere för räkning, sorgen att förlora sitt största intresse och lärdomarna av att nå framgång tidigt i entreprenörskapet. Elvira berättar om moroten till att lyckas, floppande kollektioner och vikten av likviditet i bolaget. 

 

Känslan av att vara annorlundaBaksidan av framgångLyckas med e-handelVändningen efter tvärnitenBygga bolag när man pluggar

"Vi la inte en krona i marknadsföring och vi sålde för 10 miljoner första året."


"Jag förstod tidigt att du kommer att behöva jobba hårt för att skapa dig ett bra liv"


"Jag gick i mina brorsors kläder och hade aldrig någonting nytt"


"Det är perfekt att starta bolag när man pluggar, om det går åt helvete ? ja men fortsätt plugga och gå på CSN"


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2023-08-06
Länk till avsnitt

Do´s and Don´ts med Elvira Eriksson - Så bygger du en fan base i sociala medier

Allt fler företag förlitar sig på att marknadsföra sina produkter och tjänster via just sociala medier. Mockberg är ett av dessa bolag.

Grundaren Elvira Eriksson har byggt större delen av Mockbergs försäljning till direktkund och är riktigt duktiga på försäljning via sociala kanaler. Elvira ska ge oss sina Do´s and Don´ts hur man lyckas bygga en fanbase i sociala kanaler.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2023-08-03
Länk till avsnitt

145. Deniz Yildirim - Vikten av yttrandefrihet, modet att lämna Turkiska militären och lögnen om entreprenörslivet

Han var 14 år när han värvades till det militära i Turkiet och hade karriären utstakad framför sig. Men några månader innan officersutbildningen är klar hoppar Deniz Yildirim av och flyttar till Sverige. Magkänslan sa att han valt fel riktning. Han fick upp ögonen för internet och la om hela livet för att utforska möjligheterna. Sedan dess har Deniz byggt flera framgångsrika verksamheter, gjort exit och börjat om igen. 


Vi pratar om hur hans mamma pantade sitt hem för att få ut sonen från det militära i Turkiet och kulturkrocken mellan officerslivet i Turkiet och studentlivet i Lund. 


Vi får reda på varför Deniz lämnade VD-posten i bolaget han byggt och sedan valde att komma tillbaka och leda igen. Jag är även nyfiken på varför Deniz valt flytta från Sverige och hur entreprenörslivet ser ut i Dubai. 


Vi får reda på varför man inte ska bli entreprenör om man vill ha balans i livet. 

 

?Priset för yttrandefrihet 

?Sanningen om entreprenörslivet

?Därför är Sverige fantastiskt

?Entreprenörslivet i Dubai

?Modet att ändra riktning


Glöm inte recensera avsnittet i din podcaster och läs mer om poddavsnitten på poddens hemsida.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2023-07-30
Länk till avsnitt

Do´s and Don´ts med Deniz Yildirim - Lyckas med att ta in en extern vd

Många entreprenörers dröm är att plocka in en extern vd för istället kunna ägna sig åt det de brinner för i bolaget. Att ta in en extern operativt ansvarig vd kan vara både räddningen och slutet för ett bolag. Jag har hört mardrömshistorier från entreprenörer som velat släppa den operativa kontrollen och som nästan mist sina bolag på kuppen. Jag har även hört solskenshistorier där en ny person med nya ögon tagit bolaget till nya höjder. Så hur ska man tänka när man som entreprenör lämnar vd-stolen?


Den här veckan gästar Deniz Yildirim podden. Han har byggt konsultbolag hela sitt vuxna liv, gjort exit och börjat på ny kula igen. 2016 lämnade Deniz vd-posten i bolaget tretton37 och 2023 är han tillbaka som operativ vd igen. Hur ska man tänka när man tar in en extern vd och vilka fallgropar bör man undvika?Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2023-07-27
Länk till avsnitt

144. Elina Berglund Scherwitzl ? Att vara bäst i klassen, kopplingen till Nobelpriset, mediestormens svallvågor och livet efter döden

Kvantfysikern Elina Berglund Scherwitl har inte hunnit fylla 40 men är redan en entreprenörslegend genom appen Natural Cycles. Hon har gett den traditionella bilden av forskare och tech-entreprenören ett nytt ansikte. Elina driver aktivt utvecklingen kring kvinnohälsa och har genom åren plockat in kring en halv miljard i externt kapital. I år gick Samsung in som delägare i appen som har över 3 miljoner registrerade användare globalt. 


Elina berättar om kopplingen till Nobelpriset, flytten till New York och utmaningarna med att bryta ny mark. Vi får även veta hur bolaget stärkt Elinas och maken Raouls förhållande och om hon som fysiker tror på livet efter döden. 

 

Därför gör makarna Scherwitzl allt tillsammansSå blev Elina stärkt efter mediestormenKulturkrockar och ambitioner?Remote first? ? så funkar det i realitetenElinas tankar om livet efter döden

"Jag spelade lite dumma blondin-rollen ibland, för att vara cool"


"Higgs-upptäckten, det är fortfarande det starkaste moment som jag har varit med om."


"Jag tror magkänslan är sammansättningen av alla ens erfarenheter och alla ens tankar." 


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2023-07-23
Länk till avsnitt

Do`s and Don´ts med Elina Berglund Scherwitzl - Så skapar du företagskultur i en remote värld

Den här veckan gästar en entreprenörslegend podden. Natural Cycles medgrundare Elina Berglund Scherwitzl är hemma i Sverige över sommaren och sitter i min studio. Natural Cycles är världens första digitala preventivmedel med över 3 miljoner användare och kring 100 anställda. Hos Natural Cycles gäller "remote first", det innebär att alla möten görs digitalt och att de anställda kan sitta var som helst om de önskar. 2018 så godkände det amerikanska läkemedelsverket FDA Natural Cycles vilket innebar att Elina flyttade med familjen till New York. Men hur bygger man en bra företagskultur i en start up där alla sitter på distans?


?Jag har bett Elina ge oss sina Do´s and don´ts hur man bygger en bra företagskultur i en "remote-värld".


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2023-07-20
Länk till avsnitt

143. Hosni Teque-Omeirat - Så vände han Eniro till tillväxt, meningen med livet och varumärket Sverige

Hosni Teque Omeirat landade i Sverige från Beirut via Tyskland med sina föräldrar och fem syskon 1989. Med en barndom kantad av mobbing och rasism sökte han sig ifrån småstaden, till studierna och aktiemarknaden. Idag 20 år senare är Hosni storägare i Eniro genom sitt ägande i SpectrumOne. Han är även Eniros femte vd:n på fyra år. Hosni har bestämt sig för att vända skeppet Eniro som varit nära att sjukna flera gånger sedan starten i slutet på 80-talet. Jag vill veta hur Hosni överlevt sin barndom, varför han tagit sig an sorgebarnet Eniro som gjort sitt första tillväxtår på 13 år och vilka insatser som krävs för att vända skutan. Vi pratar även om integration och det Sverige vi lever i idag jämfört med det Sverige som Hosnis föräldrar valde bosätta sig i på 80-talet.


"Jag har blivit oroligt rik på min egen barndom, rik på erfarenheter, rik på lärdomar, rik på relationer som jag har behövt skaffa"


"Jag tror att entreprenörer är lyckligare än andra människor"


"Jag är inte så angelägen vinnare men jag ska banne mig inte förlora"


"Sverige är ett land som har gett mig och min familj alla chanser i världen"


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2023-07-16
Länk till avsnitt

Do´s and don´ts med Hosni Teque-Omeirat - Så får du med dig folk i förändring

Hosni Teque Omeirat blev storägare i förlusttyngda Eniro, 2022 och sitter idag även på vd-posten med ambitionen att vända bolaget. Bolaget är inne i en stor förändringsresa vilket kan vara utmanande för både organisation, kunder och medarbetare. Hosni ger oss sina Do´s and Don´ts när det kommer till att få med sig en organisation på en förändringsresa.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2023-07-13
Länk till avsnitt

142. Hedda Spendrup - På egna ben, sorgen efter brodern och bryggeribranschen

Hon tillhör fjärde generationen i bryggarfamiljen Spendrup med Ulf Spendrup som pappa. Hedda Spendrup har jobbat i familjeföretaget större delen av sin karriär och grundade dotterbolaget Omaka under brinnande pandemi. Omaka är ett lokalt ölbryggeri och restaurangkoncept i centrala Stockholm. Med ett brinnande intresse för öl är Hedda en av två bryggmästare i familjen. Vi pratar om ålderismen i Sverige, rastlösheten och arvet efter Heddas farfars far. Jag vill veta hur man hanterar ett 100 årigt arv, hur hon tar för sig i styrelserummet och hur Hedda hanterar skuldkänslorna som nybliven entreprenör och mamma. 


"Min farfars far sa alltid att stillestånd är lika med tillbakagång och det skulle jag säga representerar mig också"


"Att vi ens pratar om ålder tycker jag är så tröttsamt, istället för att prata om erfarenhet"


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2023-07-09
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.