27 avsnitt • Längd: 20 min • Månadsvis
Konst • Mat • Näringsliv
Lilla Surdegspodden: en podcast för alla som älskar bröd, värdesätter hantverk och vill lära sig mer om surdegens fascinerande värld.Lilla Surdegspodden är där vi (Tess och Mattias) pratar om surdegsbröd och allt därikring. Surdeg, starter, mjöl och bulk jäsning är ämnen som ligger oss varmt om hjärtat. Tess driver Lilla Surdegsbageriet och bakar och säljer äkta surdegsbröd. Mattias, han äter.Mer om oss hittar du på https://lillasurdegsbageriet.se och hrrps://lilltorp.nu.
The podcast Lilla Surdegspodden is created by Mattias och Tess. The podcast and the artwork on this page are embedded on this page using the public podcast feed (RSS).
Skicka ett meddelande till oss
Avsnittet i Småbrukarpodden där Mattias pratar medLars på Allkorn om allt mellan mjöl, genetisk mångfald och var det gåratt odla spannmål.
I det här avsnittet av Lilla Surdegspodden pratar vi om Lars besök, ordförande för Allkorn och kunnig på spannmålsodling. Även om inspelningarna med Lars inte kommer att ingå direkt i podden, diskuterade vi flera ämnen med honom, såsom olika vetesorter som kan odlas i norr och skillnaderna mellan industriellt och äldre kulturspannmål. Det var var intressant att lära sig om praktiska odlingsmetoder.
Vi pratade även om småskalig veteodling, inklusive om man bör börja med 10 eller 100 kvadratmeter, och varför det inte är en bra idé att så råg i en enda lång rad. Det finns många faktorer att ta hänsyn till när man odlar sitt eget spannmål, bland annat hur mycket vete som behövs för att få fram 1 kg vetemjöl.
I avsnittet diskuterar vi även hur olika faktorer påverkar smaken på surdegsbröd. De konstaterar att även om de inte märker någon stor smakskillnad mellan olika vetesorter, spelar surdegsstarten, mjölets styrka och hanteringen av degen en avgörande roll för det slutliga resultatet. Maillard-effekten och dess påverkan på skorpan nämns också.
Mattias och Tess introducerar fyra experiment som de "planerar" att genomföra:
● De kommer att var för sig underhålla sin egen surdegsstart i tre månader för att se om de utvecklar olika smaker.
● De ska jämföra hållbarheten på ett industriellt bröd och ett hemmabakat surdegsbröd.
● De ska testa om det finns någon skillnad på surdegsstarter gjorda med russin eller äpple.
● Tess ska baka med torkad surdeg och skapa en guide för hur man återupplivar den.
Avsnittet går även in på ämnet salt i surdegsbakning. Vi diskuterar tidpunkten för att tillsätta salt och om det spelar någon roll. Slutsatsen är att salthalten i surdegsstarten är viktig och att starten inte bör blandas direkt med den totala mängden salt. Det är bättre att först kombinera alla torra ingredienser och därefter tillsätta surdegen och vattnet.
Dessutom förklaras tekniken bassinage, som innebär att en del av vattnet hålls tillbaka vid blandning av degen. Det är särskilt användbart när man arbetar med lös deg med hög vätskehalt.
Podden uppmuntrar lyssnarna att dela sina tankar och erfarenheter, särskilt om sina egna upplevelser med salt i bakning, och att lämna ett meddelande till dem i podden.
Fakta:
● Maillard-effekten: En kemisk reaktion under gräddning som ger brödet dess färg och en nötig smak.
● Bassinage: En teknik där en del av vattnet tillsätts senare i processen för att hjälpa glutenutvecklingen, särskilt i mycket lös deg.
● Hög vätsk
Lilla Surdegspodden: en podcast för alla som älskar bröd, värdesätter hantverk och vill lära sig mer om surdegens fascinerande värld.
Beställ ditt bröd idag!
Upptäck smaken av traditionellt surdegsbröd. Besök vår hemsida och beställ ditt bröd idag: Länk till Lilla Surdegsbageriets hemsida: https://lillasurdegsbageriet.se
Följ oss på sociala medier:
Vi hoppas att du gillar våra bröd lika mycket som vi gör!
#lillasurdegsbageriet #surdegsbröd #orest #relationsmat #kulturspannmål #hantverk #tradition #lokalproducerat #surdeg
Skicka ett meddelande till oss
Vi har fått en fråga: vi använder ölflak som bäremballage vid utlämning. Gratis för oss, återbruk för oss o h kunden kanelda eller återbruka det.
Brovn bakning dome
https://www.brovn.com/en
Vi har fått fanmail
Åh men jättetack för info om tråddtagare i senaste avsnittet av er inspirerande podd! Intressant och lärorikt! Och googlar jag bilder på det säger jag bara urk! Så nä, ingen risk att man äter det, men tänk ändå vilka fantastiska mikroorganismer vi lever tillsammans med. Inspirerande att höra om era "torkade idéer" också. Ingen idétorka där inte ...
Salt i surdegsbaket
Salt har flera funktioner:
* Dra ut fukt
* Stärka gluten
* Sänka jäsningshastigheten
* Det självklara: smak
Vissa väljer att tillsätta salt sist eftersom de tror att det hjälper degen att bli fastare.
Den mängd vi använder i surdeg är så obetydlig att det inte gör någon skillnad om saltet tillsätts i början tillsammans med allt annat eller tillsätts senare. Det handlar om personlig preferens.
Ibland så häller hemmabagare i vatten, sedan surdeg, sedan salt och sedan rör om, vilket resulterar i att glutenet i surdegen separeras och de hamnar med klumpar av gluten som inte blandas in. Det är den enda gången jag skulle säga att man inte ska tillsätta salt utan mjöl. Men det är inget fel med att lägga salt, mjöl, surdeg och vatten tillsammans, röra om och blanda.
Att inte tillsätta salt samtidigt som surdegen på grund av att det "dödar jästen" är också en myt, det finns ingen sanning i det.
Lilla Surdegspodden: en podcast för alla som älskar bröd, värdesätter hantverk och vill lära sig mer om surdegens fascinerande värld.
Beställ ditt bröd idag!
Upptäck smaken av traditionellt surdegsbröd. Besök vår hemsida och beställ ditt bröd idag: Länk till Lilla Surdegsbageriets hemsida: https://lillasurdegsbageriet.se
Följ oss på sociala medier:
Vi hoppas att du gillar våra bröd lika mycket som vi gör!
#lillasurdegsbageriet #surdegsbröd #orest #relationsmat #kulturspannmål #hantverk #tradition #lokalproducerat #surdeg
Skicka ett meddelande till oss
Vad hände 2024
Mattias brödsmulor - Riva bröd var inte bra
Brödmallar (recepturmallar) länk till pdf
Fått återkommande kunder.
Väldigt mycket positiv respons
Baka fler bröd på kortare tid
Jässkåp
Kylvilaskåp
Sälja på marknad är svårt med provsmak på fryst bröd
Dubbelt så många bröd sålde slut på samma tid
Vadser vi fram emot 2025
Börja jobba aktivt för att synas och höras.
Tess avslutar sin utbildning med 6 mån LIA.
Produktutveckling.
Låta ett bröd stå i två dagar i försäljningspåsen.
Mackan samarbete med lokala aktörer.
Vad tror du Tess ser fram emot mest att få prata om när vi gör ett liknande avsnitt 2026?
Lilla Surdegspodden: en podcast för alla som älskar bröd, värdesätter hantverk och vill lära sig mer om surdegens fascinerande värld.
Beställ ditt bröd idag!
Upptäck smaken av traditionellt surdegsbröd. Besök vår hemsida och beställ ditt bröd idag: Länk till Lilla Surdegsbageriets hemsida: https://lillasurdegsbageriet.se
Följ oss på sociala medier:
Vi hoppas att du gillar våra bröd lika mycket som vi gör!
#lillasurdegsbageriet #surdegsbröd #orest #relationsmat #kulturspannmål #hantverk #tradition #lokalproducerat #surdeg
Skicka ett meddelande till oss
Stort hej till vår yngste lyssna och mästerbagare som kommit igång med seriöst bakande (och hans mamma)
Pål Svensson pratade sig varm om surdegsströbröd i alla applikationer i en radiointervju. Mattias funderar på att starta tillverkning.
Pål, säg till så får du testa vårt surdegsströbröd. Eller du som känner någon som känner Pål, säg till så tar Mattias kontakt.
Vad säger du? Ströbröd eller brödsmulor.
Vi pratar om stenciler, färgat avhäll och andra trender.
Vi fick en fråga om tråddragare från en lyssnare. Något ingen av oss hört talas om tidigare.
Bacillus Subtilis - tråddragare aka höbakterien
Bacillus subtilis, ofta kallad "tråddragare", är en typ av bakterie som vanligtvis finns i jord och damm. Den är ganska vanlig i miljön och kan överleva i tuffa förhållanden.
Varför är den ett problem i bagerier?
* Sporbildning: Bakterierna kan bilda sporer som är extremt motståndskraftiga mot värme, torka och kemikalier. Dessa sporer kan överleva bakprocessen och orsaka problem i det färdiga brödet.
* Trådbildning: När sporerna groddar i brödet kan de bilda långa, sega trådar som förstör brödets utseende och konsistens. Detta leder till att brödet blir oattraktivt och oätligt.
Hur många blir sjuka?
Det är svårt att säga exakt hur många som blir sjuka av Bacillus subtilis varje år, eftersom infektioner ofta är milda och inte rapporteras. De flesta människor som får i sig små mängder av bakterierna blir inte sjuka.
Hur märker man om den finns i brödet?
* Trådar: Det mest uppenbara tecknet är långa, sega trådar i brödet.
* Smakförändringar: Brödet kan få en bitter eller obehaglig smak.
* Konstig lukt: Ibland kan brödet lukta unket eller annorlunda.
Vanliga symptom
Om du får i dig stora mängder av Bacillus subtilis kan du uppleva milda matsmältningsbesvär som:
* Diarré
* Kräkningar
* Magkramper
Viktigt att notera:
* Inte en livsmedelsburen sjukdom: Bacillus subtilis är inte en vanlig orsak till livsmedelsburna sjukdomar.
* Förebyggande åtgärder: Bagerier har strikta hygienrutiner för att minimera risken för kontaminering.
* Säkerhet: Om du misstänker att ditt bröd är kontaminerat bör du kasta det.
Sammanfattning
Bacillus subtilis är en vanlig bakterie som kan orsaka problem i bagerier genom att bilda sporer som överlever bakning och sedan växer och bildar trådar i brödet. Även om det inte är en allvarlig hälsorisk, kan det förstöra brödets utseende och smak.
Lilla Surdegspodden: en podcast för alla som älskar bröd, värdesätter hantverk och vill lära sig mer om surdegens fascinerande värld.
Beställ ditt bröd idag!
Upptäck smaken av traditionellt surdegsbröd. Besök vår hemsida och beställ ditt bröd idag: Länk till Lilla Surdegsbageriets hemsida: https://lillasurdegsbageriet.se
Följ oss på sociala medier:
Vi hoppas att du gillar våra bröd lika mycket som vi gör!
#lillasurdegsbageriet #surdegsbröd #orest #relationsmat #kulturspannmål #hantverk #tradition #lokalproducerat #surdeg
Skicka ett meddelande till oss
Lillasurdegsbageriet på Kajsa Kavat
Vad sålde, i vilken ordning, vattendelare
Pettestet och råd på nätet
https://www.facebook.com/leslie.kuther/videos/1254962395648641/?idorvanity=2841604162602509
Det är inte lätt att beom rådpå nätet
Förändra kli så vi kan baka på det
https://www.slu.se/ew-nyheter/2024/12/vetekli/
De flesta svenskar föredrar vitt, fluffigt bröd framför fullkornsbröd. Det bidrar till att nästan 70 procent av befolkningen inte äter tillräckligt med fibrer.
Vetekli är en biprodukt från när vete mals till mjöl. Trots att det innehåller massor med näringsämnen så används vetekli idag mest som djurfoder. Att baka bröd med vetekli förbättrar näringsinnehållet men gör också brödet kompakt, något som många konsumenter ogillar.
Hon har jobbat med en fiber (arabinoxylan) i vetekli och hur dess egenskaper kan förfinas.
Fibrer tas från vetekliet med vatten och tryck, modifieras med enzymer och används sedan i bakning för att minska den negativa effekten av fibrer i bröd
- Genom att minska storleken på fibern har jag kunnat baka bröd av vetekli som har både bättre textur och högre volym. Samtidigt är det ett bröd med högt fiberinnehåll. Med andra ord den typ av bröd som de flesta föredrar men mer näringsrikt.
Varför skall vi förändra för att fortsätta konsumera? Hyperprocessad mat är inte bra för oss och förändringar på fibernivå borde vi välkunna låta bli. Eller?
För att vara ärlig, bakar du bra bröd på fullkornsmjöl använder du kli:et.
Lilla Surdegspodden: en podcast för alla som älskar bröd, värdesätter hantverk och vill lära sig mer om surdegens fascinerande värld.
Beställ ditt bröd idag!
Upptäck smaken av traditionellt surdegsbröd. Besök vår hemsida och beställ ditt bröd idag: Länk till Lilla Surdegsbageriets hemsida: https://lillasurdegsbageriet.se
Följ oss på sociala medier:
Vi hoppas att du gillar våra bröd lika mycket som vi gör!
#lillasurdegsbageriet #surdegsbröd #orest #relationsmat #kulturspannmål #hantverk #tradition #lokalproducerat #surdeg
Skicka ett meddelande till oss
Shoutout till Per Gullberg, #perbakar på Facebook Det är han som testat sig igenom detta och postat om det.
Det är ingen hemlighet att en surdeg som gått strax över peak kan matas på med lite mjöl för att komma igång igen. Per har testat det mer systematiskt. Tess kommer prova det med.
Vad är fördelarna?
Timing - du matar och har en fördubblad surdegsstarter efter ca två timmar!
Surdegen får bättre jäskraft eftersom mikroorganismerna är mer aktiva.
Glutenet i surdegen är mer intakt vilket gör degen starkare och mindre sur
Vad är nackdelarna?
Startern dubblas i storlek. Håll koll påbehållaren!
Smaken kan bli lite annorlunda.
Tess testar nu tvåstegsmatning och vi återkommer om resultatet!
Lilla Surdegspodden: en podcast för alla som älskar bröd, värdesätter hantverk och vill lära sig mer om surdegens fascinerande värld.
Beställ ditt bröd idag!
Upptäck smaken av traditionellt surdegsbröd. Besök vår hemsida och beställ ditt bröd idag: Länk till Lilla Surdegsbageriets hemsida: https://lillasurdegsbageriet.se
Följ oss på sociala medier:
Vi hoppas att du gillar våra bröd lika mycket som vi gör!
#lillasurdegsbageriet #surdegsbröd #orest #relationsmat #kulturspannmål #hantverk #tradition #lokalproducerat #surdeg
Skicka ett meddelande till oss
På lördag är det dags för Kajsa Kavat Julmarknad i Ramsele. Det startar 13.00 och du kan provsmaka:
Kom förbi och köp ett bröd!
Lilla Surdegspodden: en podcast för alla som älskar bröd, värdesätter hantverk och vill lära sig mer om surdegens fascinerande värld.
Beställ ditt bröd idag!
Upptäck smaken av traditionellt surdegsbröd. Besök vår hemsida och beställ ditt bröd idag: Länk till Lilla Surdegsbageriets hemsida: https://lillasurdegsbageriet.se
Följ oss på sociala medier:
Vi hoppas att du gillar våra bröd lika mycket som vi gör!
#lillasurdegsbageriet #surdegsbröd #orest #relationsmat #kulturspannmål #hantverk #tradition #lokalproducerat #surdeg
Skicka ett meddelande till oss
Vad är Serratia marcescens?
Serratia marcescens är en opportunistisk nosokomial patogen. Denna bakteriella patogen har isolerats från flera humana kliniska prover och vissa icke-humana källor. Det förekommer naturligt i mark och vatten och finns vanligtvis i jord, vatten och matsmältningsorganen hos människor och djur. Det producerar ett distinkt rött pigment, som ibland används i vetenskapliga experiment som en visuell markör.
Det är förekomsten av S. Marcescens som färgar din starter och din surdeg rosa
Serratia marcescens är en vanlig orsak till sjukhusförvärvade infektioner i vårdmiljöer, särskilt på intensivvårdsavdelningar och andra områden där patienter löper ökad risk för infektion. Serratia marcescens kan spridas från patient till patient via kontaminerad utrustning, ytor eller händerna på vårdpersonal
Vilka hälsoproblem kan exponering för Serratia marcescens orsaka?
Exponering för Serratia marcescens kan orsaka urin- och luftvägsinfektioner, endokardit, osteomyelit, ögoninfektioner, sårinfektioner och meningit.
Serratia marcescens är resistent mot olika typer av antibiotika
Vad kan jag göra om min sutdegsstarter eller min surdeg blir rosa?
Släng!
Rengör alla ytor och verktyg noggrant, helst med klorlösning. Koka i 15 minuter om du inte vill använda kemikalier.
Operation Sea Spray
On 26 and 27 September 1950, the U.S. Navy conducted a secret experiment named "Operation Sea-Spray" in which balloons filled with S. marcescens were released and burst over urban areas of the San Francisco Bay Area in California.
Although the Navy later claimed the bacteria were harmless, beginning on September 29, 11 patients at a local hospital developed very rare, serious urinary tract infections. One of the afflicted patients, Edward J. Nevin, died.
Cases of pneumonia in San Francisco also increased after S. marcescens was released. (That the simulant bacteria caused these infections and death has never been conclusively established.)
Nevin's son and grandson lost a lawsuit they brought against the government between 1981 and 1983, on the grounds that the government is immune and that the chance that the sprayed bacteria caused Nevin's death was minute.
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Serratia_marcescens
https://www-marylandmedicalmalpracticeattorneyblog-com.translate.goog/serratia-marcescens-eight-things-you-need-to-know/
ht
Lilla Surdegspodden: en podcast för alla som älskar bröd, värdesätter hantverk och vill lära sig mer om surdegens fascinerande värld.
Beställ ditt bröd idag!
Upptäck smaken av traditionellt surdegsbröd. Besök vår hemsida och beställ ditt bröd idag: Länk till Lilla Surdegsbageriets hemsida: https://lillasurdegsbageriet.se
Följ oss på sociala medier:
Vi hoppas att du gillar våra bröd lika mycket som vi gör!
#lillasurdegsbageriet #surdegsbröd #orest #relationsmat #kulturspannmål #hantverk #tradition #lokalproducerat #surdeg
Skicka ett meddelande till oss
Så förvarar du ditt surdegsbröd.
Absolut enklast är att skiva det, frysa in det och värma det i ugn eller brödrost. Vi skivar det vi vill ha och låter det stå med snittytan mot skärbrädan.
Vill du ha lite mjukare skorpa är papp- eller plastpåse utmärkt.
Hur förvarar du ditt surdegsbröd?
Pamela Andersson surdegsstarter heter Astrid. Viking Warrior Princess.
Varför är det helt ovesäntligt att den är tre årgammal?
Lilla Surdegspodden: en podcast för alla som älskar bröd, värdesätter hantverk och vill lära sig mer om surdegens fascinerande värld.
Beställ ditt bröd idag!
Upptäck smaken av traditionellt surdegsbröd. Besök vår hemsida och beställ ditt bröd idag: Länk till Lilla Surdegsbageriets hemsida: https://lillasurdegsbageriet.se
Följ oss på sociala medier:
Vi hoppas att du gillar våra bröd lika mycket som vi gör!
#lillasurdegsbageriet #surdegsbröd #orest #relationsmat #kulturspannmål #hantverk #tradition #lokalproducerat #surdeg
Skicka ett meddelande till oss
Dagens spartips, skiva upp brödet och vacuumpacka. När du tinar så är brödet som nytt.
Du kan vacuumpacka med en ziplock påse och ett sugrör.
https://www.facebook.com/share/r/ZVagWEntRadmYeYF/
När du har ditt goda bröd kan du även göra krutonger av det. Av krutongerna kan du sedan göra ströbröd
Lilla Surdegspodden: en podcast för alla som älskar bröd, värdesätter hantverk och vill lära sig mer om surdegens fascinerande värld.
Beställ ditt bröd idag!
Upptäck smaken av traditionellt surdegsbröd. Besök vår hemsida och beställ ditt bröd idag: Länk till Lilla Surdegsbageriets hemsida: https://lillasurdegsbageriet.se
Följ oss på sociala medier:
Vi hoppas att du gillar våra bröd lika mycket som vi gör!
#lillasurdegsbageriet #surdegsbröd #orest #relationsmat #kulturspannmål #hantverk #tradition #lokalproducerat #surdeg
Skicka ett meddelande till oss
Har du någonsin bakat ett surdegsbröd som mer liknar en pannkaka än en fluffig limpa? Det är en besvikelse som många nybörjare och till och med erfarna bagare stöter på. Men oroa dig inte, du är inte ensam! I det här avsnittet ska vi dyka ner i de vanligaste orsakerna till ett platt surdegsbröd och ge dig tips på hur du kan undvika det.
De tre vanligaste misstagen:
Andra faktorer som kan påverka resultatet:
Tips för att lyckas med surdegsbak:
Slutsats:
Att baka ett perfekt surdegsbröd kräver lite övning och tålamod. Genom att förstå de grundläggande principerna bakom surdegsbakning och genom att vara uppmärksam på detaljer som temperatur, fuktighet och jästid kan du snart baka bröd som är både vackert och gott.
Vilket är det vanligaste felet till att ditt surdegsbröd blir platt? Jo att din surdegsstarter inte är i toppform.
Lilla Surdegspodden: en podcast för alla som älskar bröd, värdesätter hantverk och vill lära sig mer om surdegens fascinerande värld.
Beställ ditt bröd idag!
Upptäck smaken av traditionellt surdegsbröd. Besök vår hemsida och beställ ditt bröd idag: Länk till Lilla Surdegsbageriets hemsida: https://lillasurdegsbageriet.se
Följ oss på sociala medier:
Vi hoppas att du gillar våra bröd lika mycket som vi gör!
#lillasurdegsbageriet #surdegsbröd #orest #relationsmat #kulturspannmål #hantverk #tradition #lokalproducerat #surdeg
Skicka ett meddelande till oss
Har du någonsin tagit en tugga av ett nybakt surdegsbröd och känt den där krispiga, tillfredsställande knastret? Det där ljudet är mer än bara en trevlig detalj – det är resultatet av en komplex process som förvandlar en enkel deg till ett bakverk med djup smak och fantastisk textur. I det här avsnittet ska vi dyka ner i den fascinerande världen av surdegsbakning och avslöja hemligheterna bakom den perfekta, knäppande skorpan.
Vad gör surdegsbröd så speciellt? Vi har alla smakat ett surdegsbröd som sticker ut från mängden, med sin unika smak och den där karakteristiska knäppningen. Men vad är det egentligen som gör surdegsbröd så speciellt? Svaret ligger i en kombination av naturliga processer och noggrann hantverk.
Tre nycklar till den perfekta skorpan:
Andra faktorer som påverkar skorpan:
Slutsats: Att baka ett surdegsbröd med en perfekt skorpa är både en konst och en vetenskap. Genom att förstå de grundläggande principerna bakom fermentering, glutenutveckling och bakning kan du skapa bröd som inte bara ser bra ut utan också smakar fantastiskt. Så nästa gång du bakar surdegsbröd, tänk på alla de processer som sker inuti ugnen och njut av resultatet!
Vad är Maillard-effekten?
Maillard-reaktionen är en komplex kemisk reaktion som sker mellan aminosyror och reducerande sockerarter när de utsätts för värme. Denna reaktion är ansvarig för den brunfärgning och smakutveckling som sker i många livsmedel, inklusive brödskorpor, kött och kaffe.
Maillard effekten
Maillard-reaktionen är uppkallad efter den franska kemisten Louis-Camille Maillard, som först beskrev den 1912. Reaktionen är en serie av kemiska reaktioner som leder till bildandet
Lilla Surdegspodden: en podcast för alla som älskar bröd, värdesätter hantverk och vill lära sig mer om surdegens fascinerande värld.
Beställ ditt bröd idag!
Upptäck smaken av traditionellt surdegsbröd. Besök vår hemsida och beställ ditt bröd idag: Länk till Lilla Surdegsbageriets hemsida: https://lillasurdegsbageriet.se
Följ oss på sociala medier:
Vi hoppas att du gillar våra bröd lika mycket som vi gör!
#lillasurdegsbageriet #surdegsbröd #orest #relationsmat #kulturspannmål #hantverk #tradition #lokalproducerat #surdeg
Skicka ett meddelande till oss
PS. Det kan bildas både mjölksyra (lactic acid) och ättiksyra (acetic acid) när bakterierna jobbar. Vi nämnde bara de ena.
Har du någonsin bakat ett surdegsbröd som blev alldeles för syrligt? Det kan vara frustrerande när man lägger ner tid och energi på att baka, bara för att resultatet inte blir som man tänkt sig. Men oroa dig inte, det finns en lösning!
De tre främsta orsakerna till en för syrlig surdeg är:
Andra faktorer som spelar in är:
Så, hur kan du få en mer balanserad surdeg?
Kort sagt: Att få till en perfekt surdeg kräver lite tålamod och experiment. Tänk på hur du kan minimera ättikssyrorna och dess tillväxt. Genom att förstå de olika faktorerna som påverkar surdegens syra kan du finjustera din process och baka fantastiska surdegsbröd.
Lilla Surdegspodden: en podcast för alla som älskar bröd, värdesätter hantverk och vill lära sig mer om surdegens fascinerande värld.
Beställ ditt bröd idag!
Upptäck smaken av traditionellt surdegsbröd. Besök vår hemsida och beställ ditt bröd idag: Länk till Lilla Surdegsbageriets hemsida: https://lillasurdegsbageriet.se
Följ oss på sociala medier:
Vi hoppas att du gillar våra bröd lika mycket som vi gör!
#lillasurdegsbageriet #surdegsbröd #orest #relationsmat #kulturspannmål #hantverk #tradition #lokalproducerat #surdeg
Skicka ett meddelande till oss
Tess harav någon märklig anledning fått för sig att använda recepturmall i sina bak. Det är konstigt för hon är inte den strukturerade och logiska. Men när det gäller baket så visar det sig att receptmallarna är något som fylls i med extrem noggranhet.
Grisbrödet var ett bröd som visar på nyttan att ta processen hela vägen och att baka av degen.
I just det här fallet så visade det sig att brödet som blev för varmt och sedan blev ännu varmare när det vilade. Som sprack under vikningen och inte gick att forma till frallor blev de godaste frallorna Tess har bakat.
Bara för att du tror att något är misslyckat behöver det inte vara det.
Lilla Surdegspodden: en podcast för alla som älskar bröd, värdesätter hantverk och vill lära sig mer om surdegens fascinerande värld.
Beställ ditt bröd idag!
Upptäck smaken av traditionellt surdegsbröd. Besök vår hemsida och beställ ditt bröd idag: Länk till Lilla Surdegsbageriets hemsida: https://lillasurdegsbageriet.se
Följ oss på sociala medier:
Vi hoppas att du gillar våra bröd lika mycket som vi gör!
#lillasurdegsbageriet #surdegsbröd #orest #relationsmat #kulturspannmål #hantverk #tradition #lokalproducerat #surdeg
Skicka ett meddelande till oss
Vad är ett bra surdegsbröd?
En "brahet" är att kunna upprepa resultatet från gång till gång.
- Underjäst är oftast kompakt, slätt och hårt.
Blir brödet fläckigt eller ljust är det ofta underjäst.
- Överjäst flyter ofta ut när du hanterar degen. Lyfter inte i ugnen.
- Hålen i brödet heter alveoler. Lagom jäst bröd har runda alveoler. Desto ovalare, endera överjäst eller underjäst.
- Snittet, magen, örat är jämnt och fint. Magen är jämn och rund i brödet.
- Inkråmet, är bubblorna jämna, genomgräddat
- Formen, skär en skiva i mitten. Är skivan symmetrisk.
- Problem med starter blir ett eget avsnitt
- Skorpan, för länge eller för kort i ugnen påverkar mest
- Mjölet påverkar näst mest. Du bör ha ett mjöl med högt proteinhalt och starkt gluten. Kulturspannmål har ofta hög proteinhalt men svagt gluten. Svagt gluten ger låga kompakta bröd utan alveoler i sig
Om det är ett bra bröd är helt det som du själv tycker. Det du tycker är bra är det som är bra.
Lilla Surdegspodden: en podcast för alla som älskar bröd, värdesätter hantverk och vill lära sig mer om surdegens fascinerande värld.
Beställ ditt bröd idag!
Upptäck smaken av traditionellt surdegsbröd. Besök vår hemsida och beställ ditt bröd idag: Länk till Lilla Surdegsbageriets hemsida: https://lillasurdegsbageriet.se
Följ oss på sociala medier:
Vi hoppas att du gillar våra bröd lika mycket som vi gör!
#lillasurdegsbageriet #surdegsbröd #orest #relationsmat #kulturspannmål #hantverk #tradition #lokalproducerat #surdeg
Skicka ett meddelande till oss
Idag pratar vi om Tess beslut om att låta Lilla surdegsbageriet växa långsamt.
Varför gör Tess ingen marknadsföring?
Varför lanserar inte Tess massor med produkter?
Hur kommer det sig att så få affärsplaner tar med livsglädje, meningsfullhet och nöjdhet?
Lilla Surdegspodden: en podcast för alla som älskar bröd, värdesätter hantverk och vill lära sig mer om surdegens fascinerande värld.
Beställ ditt bröd idag!
Upptäck smaken av traditionellt surdegsbröd. Besök vår hemsida och beställ ditt bröd idag: Länk till Lilla Surdegsbageriets hemsida: https://lillasurdegsbageriet.se
Följ oss på sociala medier:
Vi hoppas att du gillar våra bröd lika mycket som vi gör!
#lillasurdegsbageriet #surdegsbröd #orest #relationsmat #kulturspannmål #hantverk #tradition #lokalproducerat #surdeg
Skicka ett meddelande till oss
Skillnad att baka på vinter o sommar
Jäst är spännande. Här är en reklamfilm från 60-talet om Torrjäst
Termostaten - vända på kylen så den blir varm på vintern
Lyx med kyl(ar)
Lilla Surdegspodden: en podcast för alla som älskar bröd, värdesätter hantverk och vill lära sig mer om surdegens fascinerande värld.
Beställ ditt bröd idag!
Upptäck smaken av traditionellt surdegsbröd. Besök vår hemsida och beställ ditt bröd idag: Länk till Lilla Surdegsbageriets hemsida: https://lillasurdegsbageriet.se
Följ oss på sociala medier:
Vi hoppas att du gillar våra bröd lika mycket som vi gör!
#lillasurdegsbageriet #surdegsbröd #orest #relationsmat #kulturspannmål #hantverk #tradition #lokalproducerat #surdeg
Skicka ett meddelande till oss
Det är svårt att skala uppåt. Det finns många gränser för en självfinansierande mikrobagare.
Moms är viktigt att ha koll på.
Vi har hittat ett mobilt mikrobageri. Haken? Tess behöver sälja 7 000 bröd för att kunna köpa det...
Vad finns det för hinder i uppskalningen
1. Kylförvaring
2. Avbakningen
3. Degbearbetningen
4. Degmaskinen
Kylförvaringen är spräckt. Därefter blir det ugn eller degmaskin.
Målet är att bageriet kan självfinansiera sig självt. Utan att vi gör reklam för det.
Lilla Surdegspodden: en podcast för alla som älskar bröd, värdesätter hantverk och vill lära sig mer om surdegens fascinerande värld.
Beställ ditt bröd idag!
Upptäck smaken av traditionellt surdegsbröd. Besök vår hemsida och beställ ditt bröd idag: Länk till Lilla Surdegsbageriets hemsida: https://lillasurdegsbageriet.se
Följ oss på sociala medier:
Vi hoppas att du gillar våra bröd lika mycket som vi gör!
#lillasurdegsbageriet #surdegsbröd #orest #relationsmat #kulturspannmål #hantverk #tradition #lokalproducerat #surdeg
Skicka ett meddelande till oss
Vad är din historia kring surdeg? Dela gärna med dig! Klicka på länken såöppnas din sms app och du kan skicka in det till oss.
Surdegsbrödets historia
Surdegsbrödets historia sträcker sig årtusenden tillbaka. Det började troligtvis i forntida Egypten där man först använde naturliga jästbakterier för att jäsning skulle ske i degen. Denna teknik spreds sig till det antika Rom och Mellanöstern, där surdegsbrödet blev en grundpelare i kosten.
Under medeltiden utvecklades surdegsbakning vidare i Europa. De hantverksmässiga bagerierna i Frankrike och Tyskland blev särskilt kända för sina surdegsbröd. Surdegsprocessen gjorde brödet mer hållbart och tillät enklare lagring, vilket var särskilt viktigt i en tid utan moderna konserveringsmetoder.
I Sverige har surdegsbröd haft en lång tradition, influerad av närheten till surdegsbakningens hemland Tyskland. Under 1800-talet och framåt fortsatte surdegsbrödet att vara en viktig del av den svenska kosten. På senare tid har det återupplevt popularitet tack vare intresset för traditionell matlagning och hantverk.
Kuriosan kring surdegsbröd inkluderar dess koppling till hälsa. Forskning pekar på att surdegsbröd kan vara mer lättupptagligt och näringsrikt jämfört med jästbröd, på grund av den naturliga jäsningsprocessen och förbättrad näringsprofil.
Idag är surdegsbröd en symbol för hantverk, hälsa och långsam matlagning. Det har anammat moderna trender samtidigt som det upprätthåller sitt arv som ett autentiskt och näringsrikt bröd
Lilla Surdegspodden: en podcast för alla som älskar bröd, värdesätter hantverk och vill lära sig mer om surdegens fascinerande värld.
Beställ ditt bröd idag!
Upptäck smaken av traditionellt surdegsbröd. Besök vår hemsida och beställ ditt bröd idag: Länk till Lilla Surdegsbageriets hemsida: https://lillasurdegsbageriet.se
Följ oss på sociala medier:
Vi hoppas att du gillar våra bröd lika mycket som vi gör!
#lillasurdegsbageriet #surdegsbröd #orest #relationsmat #kulturspannmål #hantverk #tradition #lokalproducerat #surdeg
Skicka ett meddelande till oss
Idag pratar vi om att sälja mathantverksprodukter på marknad.
Delar av det vi diskuterar är:
Lilla Surdegspodden: en podcast för alla som älskar bröd, värdesätter hantverk och vill lära sig mer om surdegens fascinerande värld.
Beställ ditt bröd idag!
Upptäck smaken av traditionellt surdegsbröd. Besök vår hemsida och beställ ditt bröd idag: Länk till Lilla Surdegsbageriets hemsida: https://lillasurdegsbageriet.se
Följ oss på sociala medier:
Vi hoppas att du gillar våra bröd lika mycket som vi gör!
#lillasurdegsbageriet #surdegsbröd #orest #relationsmat #kulturspannmål #hantverk #tradition #lokalproducerat #surdeg
Skicka ett meddelande till oss
Mjölets Magi: 11 fakta om mjöl.
1. Vårvete vs Höstvete: Vårvete, sått på våren och skördat samma höst, anses vara den bästa brödsäden. Med sitt högre proteininnehåll ger det en härlig seghet och stuns till brödet.
2. Glutenets kraft: Gluten, en proteinkedja i sädesslag som vete, korn och råg, gör degen elastisk och underlättar jäsningen. Ju bättre glutenutveckling, desto godare, luftigare och segare blir slutresultatet.
3. Glutenfritt bakverk: Att baka utan gluten kan vara en utmaning, men det är möjligt! Ersätt vetemjölet med glutenfria alternativ som mandelmjöl, kokosmjöl eller bovetemjöl. Psylliumhusk kan användas som "klister" för att binda degen.
4. Färskt mjöl ger godast smak: Använd alltid färskt mjöl, speciellt fullkornsmjöl, för att undvika en härsken smak.
5. Väg mjölet för bästa resultat: Mät mjölet i vikt för ett mer stabilt resultat. Proffsen använder alltid vikt istället för volym, då volymmått kan vara opålitliga. En enkel grundprincip: 1 dl vetemjöl = 60 g.
6. Kladdig deg - inget problem: Våga ha en lite kladdig deg. Att tillsätta för mycket mjöl kan ge ett torrt resultat.
7. Sikta mjölet för fluffiga bakverk: Sikta mjölet för luftiga och finkorniga bakverk som sockerkakor, muffins och pannkakor. Det ger också en klumpfri deg. Vet du varför mjölet siktades från första början?
8. För mycket mjöl ger torra bröd: Var sparsam med mjölet under knådning. För mycket mjöl kan ge torra bröd som inte jäser lika bra.
9. Lösning på stum deg: Om degen är svår att kavla ut beror det på fel mängd mjöl. För mycket mjöl ger en stum deg - fukta bakbordet och kavla i mindre delar. För lite mjöl ger en kladdig deg - tillsätt mer mjöl och kavla på ett väl mjölat bakbord.
10. Rosta mjölet för intensivare smak: Rosta rågmjölet innan bakning för en intensivare smak i brödet.
11. Falltal - en kvalitetsindikator: Falltal är ett mått på stärkelsens klistrighet i spannmål och visar hur bra mjölet lämpar sig för bakning. Ett lågt falltal kan ge kletiga degar och redningar som inte tjocknar.
Lilla Surdegspodden: en podcast för alla som älskar bröd, värdesätter hantverk och vill lära sig mer om surdegens fascinerande värld.
Beställ ditt bröd idag!
Upptäck smaken av traditionellt surdegsbröd. Besök vår hemsida och beställ ditt bröd idag: Länk till Lilla Surdegsbageriets hemsida: https://lillasurdegsbageriet.se
Följ oss på sociala medier:
Vi hoppas att du gillar våra bröd lika mycket som vi gör!
#lillasurdegsbageriet #surdegsbröd #orest #relationsmat #kulturspannmål #hantverk #tradition #lokalproducerat #surdeg
Skicka ett meddelande till oss
Lilla Surdegspodden: En doft av historia, kultur och gemenskap
Följ med oss på en fascinerande resa genom brödets värld i Lilla Surdegspodden! Vi dyker ner i surdegens magiska värld och utforskar allt från dess uråldriga historia till moderna tekniker och smarta tips.
Från faraonernas bord till ditt eget kök:
En hyllning till det hembakade:
Spannmålens magi:
Surdegens mysterier:
Mer än bara bröd:
Lilla Surdegspodden: en podcast för alla som älskar bröd, värdesätter hantverk och vill lära sig mer om surdegens fascinerande värld.
Beställ ditt bröd idag!
Upptäck smaken av traditionellt surdegsbröd. Besök vår hemsida och beställ ditt bröd idag: Länk till Lilla Surdegsbageriets hemsida: https://lillasurdegsbageriet.se
Följ oss på sociala medier:
Vi hoppas att du gillar våra bröd lika mycket som vi gör!
#lillasurdegsbageriet #surdegsbröd #orest #relationsmat #kulturspannmål #hantverk #tradition #lokalproducerat #surdeg
Skicka ett meddelande till oss
Lilla Surdegsbageriet: Bakverk med tradition och kärlek (Del 3 av 3)
I den tredje delen av vår bakgrundsserie dyker vi ner i Lilla Surdegsbageriets filosofi och hantverk. Vi pratar om orest, kulturspannmål och den tidskrävande processen bakom våra surdegsbröd.
Orest: En form av relationsmat. Råvarorna skall vara sjysst odlade utan konstigheter. Råvarorna skall helst vara lokala och brödet bakat "här". Vi levererar också våra bröd själva inom "cykelavstånd" från gården.
Kulturspannmål: Vi använder kulturspannmål från svenska gårdar. Kulturspannmål odlas på traditionellt vis och ger en rikare smak och bättre näringsvärde än moderna spannmålssorter. Anina (jämtland) och Ölandsvete är två exempel på spannmål vi använder.
Varför använder vi inte ekologiska råvaror? Vi säger inte att vi använder ekologiska råvaror - vet du varför?
Långsam bakning: Våra bröd får ta tid på sig att mogna. Vi låter degen jäsa länge och vila kallt, vilket ger en bättre struktur och smak.
Bulkjäsning: Det är den långa jäsperioden som utvecklar smaker och bearbetar gluten.
Kylvila: Degen vilar i kylen minst 12 timmar, vilket ger den tid att utveckla sina smaker och aromer.
Från måndag till torsdag: Bröden hos Lilla Surdegsbageriet börjar sitt liv redan på måndag kväll då surdegsstartern matas. Sedan följer dagar av jäsning, formning och gräddning. På torsdag morgon bakas bröden av och levereras till våra kunder samma dag.
Färskt och lokalproducerat: Vi värdesätter närhet och kvalitet. Därför bakar vi allt vårt bröd i vårt eget bageri och levererar det direkt till våra kunder.
Hur gick det med det höghydrerade brödet som fick jäsa i brödkorg? Med smakerna rosmarin och vitlök så var vi spända på resultatet.
Vilket typ av bröd tycker Tess är bäst? Vad tycker Mattias?
Lilla Surdegspodden: en podcast för alla som älskar bröd, värdesätter hantverk och vill lära sig mer om surdegens fascinerande värld.
Beställ ditt bröd idag!
Upptäck smaken av traditionellt surdegsbröd. Besök vår hemsida och beställ ditt bröd idag: Länk till Lilla Surdegsbageriets hemsida: https://lillasurdegsbageriet.se
Följ oss på sociala medier:
Vi hoppas att du gillar våra bröd lika mycket som vi gör!
#lillasurdegsbageriet #surdegsbröd #orest #relationsmat #kulturspannmål #hantverk #tradition #lokalproducerat #surdeg
Skicka ett meddelande till oss
Månadens bröd (April) är Grötfrukost.
Vi förklarar konceptet, vad är månadens bröd?
Varför heter det grötfrukost?
Hur kom brödet till?
Tess har en speciell notering i sitt recept, inte upp och ned, varför då?
Den som vill köpa grötfrukost, hur gör den?
Vad smakar det? Vi beskriver ätupplevelsen
Lilla Surdegspodden: en podcast för alla som älskar bröd, värdesätter hantverk och vill lära sig mer om surdegens fascinerande värld.
Beställ ditt bröd idag!
Upptäck smaken av traditionellt surdegsbröd. Besök vår hemsida och beställ ditt bröd idag: Länk till Lilla Surdegsbageriets hemsida: https://lillasurdegsbageriet.se
Följ oss på sociala medier:
Vi hoppas att du gillar våra bröd lika mycket som vi gör!
#lillasurdegsbageriet #surdegsbröd #orest #relationsmat #kulturspannmål #hantverk #tradition #lokalproducerat #surdeg
Skicka ett meddelande till oss
Dagens ämne är bakgrund
Vad är Lilltorp
Varför hamnade vi i Västernorrland?
Lilla Surdegspodden: en podcast för alla som älskar bröd, värdesätter hantverk och vill lära sig mer om surdegens fascinerande värld.
Beställ ditt bröd idag!
Upptäck smaken av traditionellt surdegsbröd. Besök vår hemsida och beställ ditt bröd idag: Länk till Lilla Surdegsbageriets hemsida: https://lillasurdegsbageriet.se
Följ oss på sociala medier:
Vi hoppas att du gillar våra bröd lika mycket som vi gör!
#lillasurdegsbageriet #surdegsbröd #orest #relationsmat #kulturspannmål #hantverk #tradition #lokalproducerat #surdeg
Skicka ett meddelande till oss
Avsnitt 1
Dagens ämne är bakgrund
Formbrödet, det misslyckade baket som vi inte vet är misslyckat (än)
Vem är Tess? En komplex och existentiell fråga.
Kontaktinformation
Lilla Surdegspodden: en podcast för alla som älskar bröd, värdesätter hantverk och vill lära sig mer om surdegens fascinerande värld.
Beställ ditt bröd idag!
Upptäck smaken av traditionellt surdegsbröd. Besök vår hemsida och beställ ditt bröd idag: Länk till Lilla Surdegsbageriets hemsida: https://lillasurdegsbageriet.se
Följ oss på sociala medier:
Vi hoppas att du gillar våra bröd lika mycket som vi gör!
#lillasurdegsbageriet #surdegsbröd #orest #relationsmat #kulturspannmål #hantverk #tradition #lokalproducerat #surdeg
Skicka ett meddelande till oss
Trailer för Lilla surdegspodden.
Lilla Surdegspodden är där vi (Tess och Mattias) pratar om surdegsbröd och allt därikring. Surdeg, starter, mjöl och bulk jäsning är ämnen som ligger oss varmt om hjärtat.
Tess driver Lilla Surdegsbageriet och bakar och säljer äkta surdegsbröd. Mattias, han äter.
Lilla Surdegspodden: en podcast för alla som älskar bröd, värdesätter hantverk och vill lära sig mer om surdegens fascinerande värld.
Beställ ditt bröd idag!
Upptäck smaken av traditionellt surdegsbröd. Besök vår hemsida och beställ ditt bröd idag: Länk till Lilla Surdegsbageriets hemsida: https://lillasurdegsbageriet.se
Följ oss på sociala medier:
Vi hoppas att du gillar våra bröd lika mycket som vi gör!
#lillasurdegsbageriet #surdegsbröd #orest #relationsmat #kulturspannmål #hantverk #tradition #lokalproducerat #surdeg
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.