100 avsnitt • Längd: 55 min • Månadsvis
Retailpodden blir ”Retail & Fastighetspodden”! I vår podd vill vi omfamna och belysa den viktiga kopplingen mellan detaljhandel och fastighetsbranschen. Dessa två områden är intimt sammankopplade och påverkar varandra på många sätt. Genom att bredda vårt fokus strävar vi efter att erbjuda en djupare förståelse för hur dessa sektorer samverkar och påverkar vår vardag.
Här får du de mest intressanta och aktuella ämnena inom detaljhandel och fastigheter där vi kommer att fortsätta att bjuda in branschexperter, ledande företagsledare och innovatörer för att diskutera trender, utmaningar och möjligheter inom båda dessa sektorer.
Vill du komma i kontakt med oss?
Skicka ett mail till: [email protected]
www.gate46.se
The podcast Retail & Fastighetspodden is created by Gate 46. The podcast and the artwork on this page are embedded on this page using the public podcast feed (RSS).
Dags för årets första poddavsnitt! Runt om i Stockholm växer det upp nya spännande stadsdelar och i dagens avsnitt av Retail & Fastighetspodden så ska vi lägga till med båten vid Stockholms Hamnkvarter för att dyka ner i detaljerna kring vad som händer i den här delen av Djurgårdsstaden. Stockholms Hamnkvarter har särskilt goda förutsättningar att skapa en stadsdel som kombinerar hållbarhet, innovation och social integration. Genom sin strategiska placering vid vattnet, där natur och stad möts, öppnas möjligheten för en modern och naturnära livsstil. Den tidigare industriella prägeln har gett utrymme för en omfattande omvandling, där hållbarhetslösningar kan implementeras från grunden. Jämför vi med andra framgångsrika hamnprojekt som Nordhavn i Köpenhamn och Rotterdam, är Stockholms Hamnkvarter på god väg att bli en ledande modell för framtidens urbana liv.
Men vad är det egentligen som händer just nu? Området är under full utveckling, och när det står klart beräknas hamnkvarteren bli hem för 4 000–5 000 boende och arbetsplats för omkring 20 000 personer. Här kommer attraktiva bottenvåningar att hysa handel, småbutiker och caféer, och den förbättrade kollektivtrafiken, inklusive en förlängning av Spårväg City, kommer att binda samman området med resten av staden.
Med oss i studion har vi Olle Zetterberg, samordningsansvarig för projektet, för att ge oss insikter om hur detta område har unika förutsättningar att bli en förebild för hållbar stadsutveckling. Så följ med oss när vi undersöker hur Stockholms Hamnkvarter förvandlas till en ny stad i staden – en plats där människor kan bo, arbeta och trivas, med hållbarhet och innovation i centrum. Trevlig lyssning!
Välkommen till årets sista avsnitt av Retail & Fastighetspodden! I dagens avsnitt utforskar vi de stora frågorna om vad som krävs för att bygga framgångsrika, hållbara och lönsamma fastighetsbolag i en tid av snabb förändring. Tillsammans med Knut Rost, vd för Diös Fastigheter, ett av Sveriges största kommersiella fastighetsbolag med fokus på norra Sverige, går vi på djupet i de utmaningar och möjligheter som präglar dagens marknad – från hybridkontor och gröna omställningar till digitalisering och kundförändringar. Diös har en stark närvaro i städer som Umeå, Luleå, Östersund och Gävle, där de genom strategiska fastighetsinvesteringar och stadsutveckling arbetar för att skapa levande stadskärnor med mixade funktioner. Vi diskuterar hur fastighetsägare kan göra hållbarhetsarbete lönsamt, vilka tekniska innovationer som kan revolutionera branschen, och hur man skapar relevanta och flexibla lokaler i en tid där både fysisk handel och e-handel söker nya former. Knut delar sina insikter om hur en stark företagskultur byggs och upprätthålls, hur modigt och entreprenöriellt ledarskap kan driva bolag framåt, och vad som krävs för att lyckas på mindre orter där behoven skiljer sig från storstäderna. Med konkreta erfarenheter och strategier får vi höra Knuts tankar kring riskhantering, innovation, och hur man navigerar marknadens svängningar. Det här avsnittet är ett måste för alla som vill förstå vad som verkligen krävs för att bygga ett framtidssäkert fastighetsbolag. Trevlig lyssning!
Varmt välkomna till ett nytt avsnitt av Retail & Fastighetspodden. Idag ska vi dyka ner i två mycket spännande och sammanlänkade ämnen. Utvecklingen av Slakthusområdet i Stockholm och hur framtidens algoritmer kan användas för att skapa levande dynamiska städer och stadsdelar.
Slakthusområdet i Stockholm genomgår just nu en imponerande transformation. Genom en rad ambitiösa projekt håller området på att förvandlas till en av stadens mest levande stadsdelar med en väl avvägd mix av bostäder, kontor, restauranger och kulturella mötesplatser.
Visionen är att bevara det historiska arvet samtidigt som modern design och hållbarhet integreras sömlöst. Målet är att skapa en destination som lockar med allt från kulinariska upplevelser till spännande affärsmöjligheter. Att bygga en stad är så mycket mer än att hantera bygglov, gjuta betongplattor och resa väggar och tak. Det handlar om människor. Utan människor, ingen stad.
Så hur skapar vi platser där människor vill vara redan innan dessa platser är fullt utvecklade? I dagens avsnitt tar vi ett djupt kliv in i den moderna stadsutvecklingens komplexa värld. Vi diskuterar vad som krävs för att bygga miljöer där människor trivs och hur man med hjälp av framtidens verktyg och strategier kan forma städer som är både hållbara och anpassade till invånarnas ständigt föränderliga behov.
För att bryta ner och förstå alla beståndsdelar som krävs för att skapa en framgångsrik modell eller kanske till och med en algoritm för framtidens stadsutveckling har vi bjudit in en riktig expert: Petter Klingofström, Leasing Manager Project på Atrium Ljungberg. Ett företag som gång på gång har visat hur man bygger levande stadsdelar. Petter, vår moderna stadsutvecklingens Albert Einstein delar med sig av sina erfarenheter och visioner för framtiden. Välkommen till ett avsnitt där vi får utforska han och hans teams inspirerande projekt och tankar.
”Grönt stål” eller fossilfritt stål som det kanske ska kallas - snacka om klimatpåverkan! Hela världen har nu ett allt starkare fokus på klimatanpassning och åtgärder för att minska utsläppen som bidrar till växthuseffekten. För att nå globala klimatmål krävs omfattande insatser inom många sektorer, och en av de största utmaningarna är stålindustrin. Globalt står stålindustrin för 7–9 % av de totala koldioxidutsläppen, och i Sverige är andelen så hög som 10 %. Att omvandla denna industri till en mer hållbar och fossilfri produktion är därför avgörande för att minska utsläppen och begränsa den globala uppvärmningen. Det krävs innovativa lösningar och stora investeringar för att uppnå en grön omställning, men potentialen för att göra en betydande miljömässig påverkan är enorm.
Idag ska vi i Retail & Fastighetspodden utforska vad "grönt stål" eller fossilfritt stål egentligen innebär, varför det är en avgörande faktor för att skapa en hållbar fastighetssektor, och hur svenska företag, med hjälp av fossilfri energi, leder vägen i denna omvandling.
I studion har vi glädjen att välkomna Christina Båge Friborg, Executive Vice President och Head of Sustainability på SSAB. Christina är en nyckelperson inom hållbarhetsarbetet och en drivande kraft bakom företagets satsningar på fossilfritt stål. Med sin omfattande erfarenhet och djupa insikt i och hållbarhetsfrågor kommer hon att ge oss en unik inblick i hur SSAB hanterar både de miljömässiga, sociala och affärsmässiga aspekterna av denna gröna omställning. Vi ser fram emot att höra hennes perspektiv på hur denna förändring påverkar bygg- och fastighetssektorn och hur den kan bidra till en mer hållbar framtid.
Luta er tillbaka och följ med oss på en spännande resa in i stålindustrins framtid och dess påverkan på vår byggda miljö.
Välkomna till ett tankeväckande avsnitt av Retail & Fastighetspodden. Idag tar vi upp en fråga som påverkar oss alla på djupet: "Kontoret är en av nycklarna till svenska folkhälsa - just nu går vi i helt fel riktning." Vi befinner oss i en tid där arbetsplatsen spelar en alltmer central roll för både individens och samhällets välmående. Trots mer tid hemma och en ökad medvetenhet om hälsa, mår många sämre än någonsin. Kontoret, som förut var en plats för samarbete och socialt utbyte, riskerar att förlora sin betydelse, samtidigt som vi ser växande problem med folkhälsan. Så vad har vi egentligen att förlora om vi inte agerar?
Följ med oss när vi utforskar hur en väl utformad arbetsplats kan bidra till bättre fysisk, mental och social hälsa och varför det kan vara avgörande för både företagets framgång och individens välbefinnande.
För att gräva på djupet har vi valt att bjuda in företagshälsans svar på Richard Branson, Fredrik Karlsson grundare till corporate health bolaget, Twitch Health men med mindre jetlag och fler burpees! Precis som Branson banat väg för kreativa arbetsmiljöer och innovation, leder Fredrik svenska arbetsplatser mot hälsa med samma entreprenörsanda. Men nu är det dags att leverera Fredrik, ge oss svar på tal och riktiga lösningar inför framtiden.
I retail handlar det om att göra intryck och skapa avtryck, det inte längre räcker att bara erbjuda produkter om du inte säljer till lägsta pris utan det handlar om att beröra, att skapa en upplevelse som sticker ut och stannar kvar hos kunden. Det handlar om att överraska, engagera och få kunden att vilja komma tillbaka. I dagens konkurrensutsatta detaljhandelsvärld behöver varumärken skapa en känslomässig koppling, något som går bortom själva köpet och bygger på upplevelsen i varje interaktion – från atmosfären i butiken till hur produkterna presenteras och vilka minnen kunden tar med sig hem. För att verkligen lyckas måste du inte bara fånga kundens uppmärksamhet för stunden, utan lämna ett avtryck som gör att de kommer ihåg dig lång tid efteråt.
I dagens avsnitt av Retail & Fastighetspodden, ska vi ta med er bakom kulisserna på en av Sveriges mest ikoniska destinationer – Nordiska Kompaniet, eller NK. Det här är inte bara ett varuhus, det är en plats där historia, lyx och innovation möts för att skapa oförglömliga upplevelser. Från att ha varit en symbol för exklusiv shopping under decennier, till att idag bli en dynamisk arena för både välkända och nyskapande varumärken – NK fortsätter att omdefiniera hur vi ser på fysisk retail.
Men vad är det som gör NK så unikt? Hur lyckas de gång på gång överraska sina besökare och hålla sig i framkant, samtidigt som de bär ett arv av tradition och klass? Idag ska vi prata om hur hela varuhuset lever och andas nya upplevelser och om NK Stage, ett koncept för popup som kan skalas upp och integreras med NK för en bättre kundupplevelse - som när Samsung tar över en hel yta för att visa upp sin senaste teknik, eller när vakanta ytor blir scenen för tillfälliga installationer och events som engagerar både hjärta och sinne.
Med oss har vi ingen mindre än Karin Wickberg, Marknadschef på NK. Hon kommer att dela med sig av sina insikter om hur NK fortsätter att vara en magnet för både modeälskare och nytänkande varumärken. Och vi kommer också att få höra om hur deras flexibla ytor, som NK Stage, har blivit en lekplats för varumärken som vill erbjuda sina kunder något alldeles extra. Häng med när vi tar reda på vad som gör NK till mer än bara ett varuhus – det är en destination som lockar, överraskar och inspirerar.
I dagens avsnitt av Retail & Fastighetspodden tar vi ett djupdyk in i hur AI revolutionerar företagande och optimerar arbetsprocesser. Genom att automatisera administrativa uppgifter och skapa smarta lösningar frigör AI inte bara tid utan även mänsklig potential som kan användas för mer värdeskapande aktiviteter.
Vi har med oss Caroline Ortmark, VD för Machines like me, ett innovativt techföretag som fokuserar på att utveckla och implementera AI-lösningar i företag. Hon delar med sig av sina insikter om hur AI-agenter kan effektivisera allt från kundtjänst till komplexa logistiska system.
För att sätta scenen börjar vi med att reflektera över var vi befinner oss i integreringen av AI i samhället. Vi står vid en historisk korsväg där AI inte längre är framtidens teknologi – den är här och den är nu. Företag världen över experimenterar med och implementerar AI för att transformera hur vi arbetar, men resan är inte utan sina utmaningar. Samtidigt som möjligheterna är enorma, finns det en utbredd oro för hur denna teknologi kommer att påverka arbetsmarknaden och våra dagliga liv.
Hur kan företagsledare hantera förändringen och säkerställa att AI implementeras på ett sätt som gynnar både anställda och verksamheten? Vi diskuterar hur bolag kan överkomma den här rädslan och i stället se AI som ett verktyg för att lyfta företaget till nya höjder.
Detta avsnitt är ett måste för alla som vill förstå hur AI kan skapa verkligt affärsvärde och framtidssäkra verksamheter, samtidigt som vi adresserar de farhågor som finns kring teknologins framväxt.
Kapitalets betydelse för en branschs utveckling kan inte underskattas. Innovation behöver kapital för att kunna spira och växa sig stark nog att axla den förändring den är skapad för att driva. I dagens avsnitt av Retail & Fastighetspodden tar vi oss an den dynamiska världen av PropTech – en bransch som befinner sig i snabb förändring. Vi kommer att djupdyka i hur den teknologiska utvecklingen påverkar fastighetssektorn, där digitalisering, AI och nya energieffektiva lösningar spelar en allt viktigare roll.
Vi diskuterar aktuella trender och utmaningar inom fastighetsbranschen, där investeringarna nu förskjuts från en renodlad tillväxtstrategi till ett fokus på avkastning och lönsamhet. Hur har denna skiftning påverkat bolagen, och vilka är de hetaste bolagen på marknaden idag? Vi pratar också om konsolidering inom sektorn och varför många PropTech-bolag nu ser möjligheter att slå sig samman för att överleva i en tuffare ekonomisk miljö.
Vad krävs egentligen för att få fastighetsägare att anamma nya teknologiska lösningar, och hur påverkar de tuffare kapitalmarknaderna utvecklingen av nya innovationer? För att få svar på alla våra frågor har vi bjudit in Richard Lindqvist, partner på AMAVI Capital, som är en ledande expert inom PropTech och investeringar med omfattande erfarenhet från både svenska och internationella marknader. Richard ger dessutom sin syn på framtiden – både utmaningarna och möjligheterna – och vad som krävs för att lyckas i den snabbt växande PropTech-branschen.
Häng med för ett spännande samtal där vi kartlägger framtiden för fastigheter, teknologi och investeringar – och hur PropTech kan komma att omdefiniera hela branschen.
I det här avsnittet av Retail & Fastighetspodden tar vi upp en av de mest aktuella frågorna för både fastighetsägare och hyresgäster i en marknad som präglas av snabb förändring: riskhantering och finansiell trygghet. Med stigande vakanser och pressade marginaler inom både e-handeln och den traditionella detaljhandeln, ställs aktörer inför allt större utmaningar. Hur kan man som fastighetsägare våga ta in nya hyresgäster och göra långsiktiga investeringar utan att ta onödiga risker? Och hur kan hyresgäster få möjlighet att satsa på nya lokaler utan att binda upp för mycket kapital?
För att diskutera detta har vi med oss Edvin Lindhout, VD och medgrundare av fintechlösningen Ebie. Ebie erbjuder en innovativ lösning genom gruppförsäkringar som kan ersätta traditionella bankgarantier och frigöra kapital för både fastighetsägare och hyresgäster. Vi pratar med Edvin om hur Ebie arbetar för att skapa bättre trygghet och större flexibilitet på marknaden, och om hur deras lösning kan bidra till fler affärer och minskad risk. Det blir ett spännande samtal om framtiden för fastighetsbranschen och hur man kan hantera risker på ett nytt sätt. Trevlig lyssning! 🎧
Som e-handlare ställer man sig ofta, likt Shakespeare, frågan: lönsam eller icke lönsam – det är frågan. Svaret ligger ofta i hanteringen av returer. En stor del av en e-handlares omsättning befinner sig ute på vägarna, på väg att bli antingen ett slutgiltigt köp eller en retur. Returer är ett problem, både ur ett lönsamhets- och hållbarhetsperspektiv.
I detta avsnitt av Retail & Fastighetspodden utforskar vi tillsammans med eComID, en svensk startup som har väckt stor uppmärksamhet med sin innovativa lösning på ett av e-handelns största utmaningar: de höga returfrekvenserna inom modeindustrin.
eComID vill revolutionera e-handeln genom att minska returerna inom modeindustrin. Med H&M och CapitalT som investerare har eComID säkrat 30 miljoner kronor för att vidareutveckla sin AI-baserade plattform, som hjälper kunder att göra mer informerade köp. Idag ska vi prata med Oscar Rundqvist, eComIDs medgrundare och VD, om hur denna teknik kan förändra branschen, minska klimatpåverkan och skapa en mer lönsam och hållbar shoppingupplevelse för framtiden.
Join the waitlist: https://www.ecomid.com/waitlist
Välkommen till Retail & Fastighetspodden – podden där vi tar dig med bakom kulisserna på framtidens innovationer inom detaljhandel och fastigheter! I dagens avsnitt har vi ett riktigt spännande ämne – Epicenter Retail Community, den banbrytande plattformen för detaljhandelsinnovation med verklig påverkan.
Och vi är extra glada att ha med oss en fantastisk gäst, Carl Setterberg, Head of Epicenter Store, med lång erfarenhet från H&M där han drev innovation och utveckling och har en djup förståelse för globala kundupplevelser.
Carl är djupt involverad i Epicenters Retail Community och deras arbete med att forma framtidens detaljhandel. Vi kommer att prata om allt från hur man skapar nya kundupplevelser till hur teknologin förändrar detaljhandeln. Med Carls samlade expertis och insikter kommer vi att få en unik inblick i hur innovation verkligen kan skapa förändring och han kommer att beskriva hur handeln kommer att se ut i framtiden.
Så häng med oss i detta avsnitt där vi tar dig på en resa genom Epicenter Retail Communicty – där framtidens handel experimenteras fram just nu.
Välkommen till ett nytt avsnitt av Retail & Fastighetspodden! Idag ska vi ta med er på en resa till en plats som en gång hade allt, men som med åren fallit i glömska – Sånga Säby. Här finns närheten till vattnet, fantastisk natur och otroliga lokaler, men trots dessa förutsättningar har platsen saknat en viktig ingrediens: ett hjärta som pumpar av liv, kundservice, fantastisk mat och minnesvärda upplevelser. Vi ställer oss frågan, kan man väcka liv i en plats som har fallit i glömska?
Vår resa börjar 2020 när Calle Glaumann, kliver in med uppdraget att vägleda ägarna i att antingen sälja anläggningen eller ge den en ny chans. Calle har en gedigen bakgrund inom hotell- och konferensbranschen och är en man med stor erfarenhet av att leda komplexa projekt till framgång. Ägarna valde att ge Calle utmaningen att återuppliva Sånga. Med passion, beslutsamhet och en tydlig vision har Calle, tillsammans med sitt team, lyckats omvandla Sånga till en levande destination som kombinerar äkta service, exceptionell mat och en upplevelse utöver det vanliga. Det här är en historia om att våga satsa när oddsen är emot dig, om att bygga upp något från grunden och skapa ett varumärke som genomsyras av äkthet och gemenskap - på riktigt.
Under avsnittet kommer vi att utforska de stora beslut som låg bakom förvandlingen, hur pandemin både utmanade och stärkte teamet, och hur de byggde en stark företagskultur. Vi kommer också att tala om de personliga prövningarna och triumferna som format den framgångssaga vi ser i dag. Det här är mer än en berättelse om ett företag – det är en historia om överlevnad, om att återuppbygga och om att förnya sig mitt i svårigheterna.
Så luta er tillbaka och följ med oss när vi utforskar varje steg av denna inspirerande resa. Det här är sagan om Sånga.
I dagens avsnitt av Retail & Fastighetspodden tar vi oss an ett ämne som är mer aktuellt än någonsin: Framtiden för handelsfastigheter i Sverige. Med detaljhandeln under hård press och fastighetsägarna i en tuff situation, är det tydligt att vi står inför stora förändringar. Frågan är inte om handeln kommer att överleva, utan hur den kommer att utvecklas och vilken roll fastighetsägarna kommer att spela i denna omvandling.
För att hjälpa oss att navigera genom dessa frågor har vi bjudit in Carl Strufve, som knappast är någon nykomling i fastighetsdjungeln. Carl har en gedigen karriär bakom sig och har bland annat navigerat bland jättarna Unibail-Rodamco-Westfield, Atrium Ljungberg och Grosvenor. Idag står han stadigt på egna ben som konsult, redo att dela med sig av sina insikter och erfarenheter. Med Carl vid rodret dyker vi ner i de utmaningar och möjligheter som väntar runt hörnet för handelsfastigheter i Sverige, och vilka strategier som kan vara avgörande för att lyckas i denna dynamiska och utmanande marknad.
Hur har marknaden förändrats över tid? Hur påverkar makroekonomiska trender, förändrade konsumtionsmönster och hållbarhet kraven på fastighetsägare och investerare? Och vad tror Carl om framtiden för både kommersiella fastigheter och detaljhandeln? Det och mycket mer ska vi utforska i dagens avsnitt. Trevlig lyssning! 🎧
Välkommen till dagens avsnitt där vi diskuterar framtidens kontor och de utmaningar som fastighetsbranschen och företag står inför i den nya verkligheten av flexibelt arbete. Med oss har vi Anneli Jansson, VD på Humlegården och en av de ledande gestalterna inom branschen. Tillsammans med sitt team har hon utvecklat Origo, Humlegårdens senaste satsning i Solna, som kan vara en lösning på hur man skapar kontorsmiljöer som är så attraktiva att medarbetarna vill lämna sina hemmakontor.
Vi diskuterar hur företag kan balansera behovet av flexibilitet med att främja samarbete och innovation, samt hur fastighetsägare kan hantera den ökande konkurrensen och vakanserna som uppstår när fler hyresgäster väljer mindre ytor. Dessutom utforskar vi vilka element som gör en arbetsplats lockande och funktionell i en tid där hybridarbete har blivit normen. Häng med oss när vi undersöker hur framtidens arbetsplatser kan möta de nya kraven och utmaningarna med både humor och insikt. Trevlig lyssning!
Hur vänder du vinden i seglen när den har mojnat? Ja, retail är precis som segling - man behöver starka vindar i seglen och marginalerna är extremt små. I en värld som skakar av global konkurrens, makroekonomiska utmaningar och allmän kalabalik, hur vänder man ett bolag som tappat vinden i sina segel? Idag ska vi få träffa Retail & Fastighetspoddens egenutnämnda "turn-around doctor", Yvonne Magnusson. Hon har dedikerat sitt liv till att förvandla motgång till framgång. Om företagsvärlden hade haft en akutmottagning, hade Yvonne varit dess stjärnkirurg. Hon är expert på att lappa ihop företag som sett bättre dagar, hjälpt dem att återfå kundrelevans som leder till lönsamhet och har spenderat sitt yrkesliv med att ge företag en rejäl dos av framgångsvitaminer.
Hon har vridit på rattar, justerat segel och blåst liv i företag över hela branschkartan – från mediabolag som kämpat för att hänga med i digitaliseringens våg till detaljhandelskedjor som behövt revitalisera sina affärsmodeller.
Vi kommer att utforska de hemliga knepen bakom en lyckad företagsomvändning, från att granska varje rad i resultat- och balansräkningen, till att klä företaget i en ny kostym – fast ekonomiskt, förstås. Yvonne kommer att dela med sig av sina erfarenheter om hur man inte bara räddar ett sjunkande skepp, utan också sätter full fart framåt med flaggan i topp.
Så gör dig redo att skratta, lära, och kanske till och med få lite sjöben i processen. Vi ska navigera genom retailvärldens turbulenta vatten och lära oss hur man inte bara överlever utan också frodas – allt medan vi håller både humör och kassaflöden på topp. Sätt på dig livvästen, här kommer en riktig kunskapsstorm!
Välkommen till dagens avsnitt där vi utforskar hur tekniken inte bara förändrar, utan faktiskt förbättrar vår shoppingupplevelse i takt med den snabba digitaliseringen som sveper över världen. Idag kommer vi att dyka djupt in i hur innovativa teknologiska lösningar kan revitalisera den traditionella detaljhandeln.
Från AI-drivna personliga shoppingassistenter till avancerade lagersystem och interaktiva skyltfönster, tekniken omformar fysiska butiker till dynamiska och engagerande platser som lockar besökare med mer än bara produkter. Vi kommer även att utforska hur AR och VR skapar uppslukande upplevelser som för kunden närmare produkterna de överväger att köpa.
I dagens avsnitt har vi nöjet att presentera Linda Pimmeshofer, en framstående expert inom retailteknologi. Linda, som tidigare var en ledande figur på Microsoft och nu driver sitt eget bolag, Change Retail, har en unik inblick i teknikens roll i affärsvärlden. Med ett förflutet där hon kunde kalla Bill Gates för kollega och en nuvarande roll som drivande kraft bakom hållbar förändring inom retail, är Linda passionerad över att använda data för att revolutionera detaljhandeln.
Om du någonsin har undrat hur man använder teknik för att göra affärer både smartare och grönare, är Linda den du vill lyssna på. Hon är inte bara en del av förändringen; hon leder den.
Så sätt dig bekvämt, plugga in hörlurarna och förbered dig på att få en inblick i hur den fysiska handeln är på väg att transformeras på sätt du aldrig kunnat föreställa dig. Det här är ett avsnitt du inte vill missa - Trevlig lyssning 🎧
Vill du komma i kontakt med Linda: [email protected]
Ur askan i elden! Idag tar vi ett djupdyk i bokbranschens halsbrytande digitaliseringsäventyr under det senaste decenniet, en tid då vissa trodde att den tryckta boken skulle bli till bokhyllans dinosaurier samtidigt som e-böcker och ljudböcker smög sig in i våra enheter som ninjas i cyberrymden.
Idag har vi den stora äran att välkomna Maria Edsman, VD för Bokusgruppen och bokhandlarnas egen Wonder Woman. Vi ska utforska hur den fysiska bokhandeln inte bara överlever utan blomstrar, varför Amazon inte skrämmer skjortan av oss, och hur ljudböcker har seglat upp som de nya digitala superstjärnorna.
Vi diskuterar även pandemins omskakande påverkan, hur e-handeln har ritat om kartan för köpbeteenden, och varför pappersboken fortfarande är en trogen följeslagare. Maria kommer att bjuda på sina insikter om allt från sortimentsstrategier till magiska kundupplevelser, och hur Akademibokhandeln lyckas mixa digitalt glitter med fysiskt guld. Och ja, förbered dig på att höra om de fantastiska evenemang de skräddarsyr för att bokälskare ska kunna nörda ner sig tillsammans.
Så knyt säkerhetsbältet för en tour de force genom bokhandelns digitala landskap. Trevlig lyssning!
Välkommen till dagens avsnitt där vi gräver ner oss i detaljhandelns digitala förvandling. Vi dyker rakt in i Swish-rapporten om unika besökare – och när vi säger Swish, tänk på att det inte bara är en app, utan nästan en folkrörelse i Sverige! Swish är så integrerat i svenskarnas liv att det nästan känns som att appen borde få ett eget personnummer. Swish vet allt värt att veta! De vann "Supplier of the Year" på D-congress och har utsetts till Sveriges starkaste varumärke för tredje året i rad – till och med Ikea har hamnat på efterkälken.
Idag tittar vi på trenden där självbetjäning i butik skjuter i höjden. Omsättningen har ökat med 10 % från föregående år, och det verkar som att alla – ja, i princip hela köpcentrumet – föredrar att swisha fram vid självutcheckningsstationerna när de handlar mat.
Och vem driver denna high-tech revolution? Generation Z, de digitala infödingarna som hellre skannar en QR-kod än pratar med en människa. De är som ninjas med sina smartphones, redo att digitalisera allt som går att digitalisera i butiken. Vi kommer också att dyka in i fördelarna med självbetjäning – hur det skär ner kötider och ger personalen chansen att faktiskt hjälpa kunder istället för att bara pipa varor vid kassan.
Men inte nog med det! Vi kommer även att diskutera de roliga detaljerna kring självbetjäning, som kreativa kunders lösningar för att skanna dyra aprikoser som billig lök, eller hur de använder utskrivna streckkoder hemifrån för att få kött till priset av kaffe. Det är inte bara självbetjäning, det är självbetjäning med en twist!
Med oss har vi den oslagbara Charlotta Lindblad, Swishs egen kommunikationsguru, som inte bara är expert på digitala transaktioner utan också kan förklara dem så att till och med din mormor skulle förstå.
Förbered dig för att bli underhållen och upplyst när vi utforskar hur tekniken inte bara förändrar hur vi köper, utan också hur vi tänker på shopping. Häng med på ett avsnitt fyllt med insikter, innovation och en hel del skratt. Låt oss swisha igång!
När internet slog igenom globalt 1995, revolutionerade det vårt sätt att kommunicera, sprida och tillgå information. De tidiga dagarna av webben handlade främst om att publicera och länka samman så mycket information som möjligt, en digital vilda västern där allt och alla kunde hitta en plats. Nu, nästan tre decennier senare, har fokus skiftat från att bara samla information till att strukturera och skapa plattformar som inte bara organiserar denna information, utan också gör den mer tillgänglig och användbar för den gemene man.
Teknisk utveckling idag handlar om att skapa verktyg och system som förenklar både stora och små aspekter av våra liv. Dessa plattformar är designade för att maximera effektivitet, förbättra tillgängligheten och framför allt, göra det enklare för varje individ att navigera i vardagens komplexitet. Det handlar inte längre bara om att ha tillgång till information, utan om att ha verktygen för att effektivt använda denna information till att förbättra vår vardag och utöka våra möjligheter.
Idag ska vi träffa trollkarlen och entreprenören Wilhelm Lundborg som med techplattformen Homer har tagit sig an utmaningar att förenkla det som ligger oss kanske närmast, hemmet. För många är det huset som står i centrum för våra liv – en plats där minnen skapas, där familjer växer. Hemmets betydelse sträcker sig bortom dess fysiska väggar; det formar våra dagliga rutiner, influerar vårt välbefinnande och blir en grundpelare i vår identitet.
Med magiska formler i bagaget från sin tid från techraketerna Spray, Skype och Spotify kommer han att dela med sig av sin vision om att göra livet för bostadsägare enklare och mer pålitligt genom smart teknik och AI. Häng med oss för att få en djupare förståelse av de utmaningar och möjligheter som kommer med att innovera inom det digitala hemmet.
Dagens avsnitt kommer troligen att bli vårt längsta hittills, det gick inte att sluta formulera nya frågor. Vi kommer att dyka in i en fantastisk resa som började med en skilsmässa men som växte till att bli en ambitiös strävan att förändra en hel bransch.
Välkommen till ett speciellt avsnitt av vår podcast där vi utforskar en otrolig resa av passion, innovation och överlevnad inom restaurangvärlden. Idag utforskar vi berättelsen om Rockstjärnorna Adam och Albin, två framstående kreatörer som förvandlade en vision till en blomstrande gastronomisk verklighet.
Vår saga börjar för 21 år sedan när Albin, en energisk göteborgare, mötte Adam i Stockholm på den katalanska restaurangen Bon Lloc. Detta var inte bara en restaurang; det var en plats som utmanade konventioner och var svår att få tillgång till, mycket tack vare sitt rykte som Stockholms kanske mest innovativa matställe. Där föddes en gemensam dröm om att skapa något mer än bara mat – de ville skapa upplevelser. Denna vision blev verklighet när de 2014 öppnade Adam och Albins Matstudio i Vasastan, en kombination av kulinarisk verkstad och pop-up restaurang. Deras filosofi var enkel: fantastisk mat behöver inte vara komplicerad, bara otroligt god.
Från tillfälliga pop-ups till en permanent restaurangdel 2016, har deras resa fortsatt med öppningen av Misshumasshu 2019 och det senaste projektet, Solen, 2023 i Slakthusområdet – en ny hub för mat och kultur i Stockholm. Deras arbete belönades 2022 med en stjärna i Guide Michelin, ett erkännande av deras innovation och kreativa uttryck som placerat dem på den kulinariska världskartan.
I det här avsnittet utforskar vi inte bara deras professionella resa utan även de personliga prövningar som format dem längs vägen, inklusive Albins kamp mot cancer. Från att ha kämpat i skuggan av en svår sjukdom till att nå nya höjder med sitt företag, visar deras historia på en otrolig kämparglöd och förmåga att anpassa sig, blomstra mot alla odds och äkta vilja ge tillbaka till samhället när det behöver det som mest.
Följ med oss idag när vi utforskar varje sväng i denna inspirerande resa, från tidiga utmaningar till triumferande segrar. Det här är berättelsen om Adam och Albin - två män som inte bara överlevde utan som också förändrade spelreglerna i en hel bransch.
I dagens avsnitt Retail & Fastighetspodden dyker vi djupt ner i ämnet "AI och exponentiell utveckling med kunden i fokus". Världen förändras i en allt snabbare takt tack vare teknologiska framsteg, och artificiell intelligens står i spetsen för denna revolution. För att utforska detta tema har vi med oss en särskild gäst, Alex Baker, en erkänd guru inom retail och teknik. Alex kommer att dela med sig av sina insikter och erfarenheter kring hur AI påverkar detaljhandeln och andra sektorer.
Vår diskussion kommer att beröra hur retailföretag kan anpassa sig och vilka förmågor som behövs för att vara framgångsrika i en framtid som formges av AI. Vi kommer också att utforska varför nyfikenhet och olika perspektiv är avgörande för framtidens arbetsplatser. Dessutom kommer vi att titta på lärdomar från föregångare som redan börjat sin resa mot att integrera AI i sina verksamheter och hur Generation Z:s syn på hållbarhet formar framtidens tekniklandskap.
Följ med oss för en insiktsfull diskussion om hur vi kan förbereda oss för en framtid präglad av snabb teknologisk utveckling. Trevlig lyssning! 🎧
🎉 Idag är vi extra upprymda! Retail & Fastighetspodden firar sitt 100:e avsnitt, och det gör vi genom att välkomna tillbaka vår fantastiske vän och en lyssnarfavorit, Jörgen Andersson från H&M. 🎉
Vi vill skicka ett stort tack till alla er lyssnare som fortsätter att öka i antal och engagera er. Vi älskar att höra hur podden berikar er vardag. Fantastiskt – fortsätt gärna dela med er av era tankar! ❤️
Nu är det dags att dra igång vårt jubileumsavsnitt med Jörgen, en sann magiker och rockstjärna inom sitt fält. Jörgen är inte bara ett geni när det gäller marknadsföring och varumärkesbyggande; han är nästan som en trollkarl vars karriär har trollbundit oss genom samarbeten och kreativa insatser hos några av de mest ikoniska namnen inom både svensk och internationell modeindustri. Tillsammans med Jörgen ska vi i dagens avsnitt ta oss an en spännande resa genom varumärkesidentitet, teknologins roll inom retail och framtiden för detaljhandeln.
I retailvärlden är framgång en konstant balansgång mellan att vara i framkant och risken att bli omodern. Denna sektor kräver mer än bara att hålla tummen på pulsen; det handlar om att vara pulsen – att antingen förutse eller skapa de trender som definierar morgondagens marknad. Att alltid vara ett steg före och vägleda till vad som blir nästa stora trend inom mode skiljer de ledande aktörerna från mängden. Men vad inträffar när dessa stil- och innovationsgiganter börjar förlora sin riktning, när de tycks missa sin anslutning till publiken? Hur finner ett varumärke vägen hem när det har gått vilse?
Att skapa trender är idag också djupt förknippat med teknik där besluten blir allt mer datadrivana. Hur kommer ny innovation att omforma köpupplevelsen och vilka möjligheter öppnar teknik för varumärken för att utveckla djupare och mer meningsfulla relationer med sina kunder?
Avslutningsvis skall vi kasta oss in i framtiden. Hur kommer framtidens retail att se ut? Vilken inverkan kommer teknologin att ha och vilken roll spelar den fysiska butiken?
Nu är det dags för lite svar, spänn fast er och häng med när vi navigerar genom det ständigt föränderliga retail-landskapet. Låt oss börja!
Välkommen till ett nytt och spännande avsnitt där vi dyker in i hur Elon Musk och Tesla inte bara revolutionerade elbilsmarknaden, utan också omdefinierade hela vår uppfattning om bilkörning. Från att ha valt bilar baserat på utseende och känsla, har vi nu förflyttat oss till en era där bilen ses som en teknisk plattform, ett verktyg tillgängligt för alla. Det är en tid där en familjevänlig folkabuss kan utmana och till och med överträffa supersportbilar i hastighet, vilket omkullkastar traditionella marknadsföringsstrategier och förändrar spelplanen på ett dramatiskt sätt.
Men denna resa, från hårdvara till mjukvara, hur ser den egentligen ut inom andra traditionella industrier? Och varför är en sådan transformation inte bara möjlig, utan också nödvändig? Kan andra företag, likt Tesla, förändra hur vi ser på och använder deras produkter genom innovativ mjukvara?
För att utforska dessa frågor har vi idag äran att välkomna en särskild gäst. Inte bara en expert inom ämnet, utan någon som befinner sig mitt i denna transformationsresa – Daniel Wentz, Global Produktchef för Mjukvaruprodukt på Electrolux. Med Daniels insikter kommer vi att navigera genom denna fascinerande resa och upptäcka hur traditionella industrier kan omformas genom kraften i mjukvarudriven innovation.
Så gör dig redo för ett avsnitt fyllt med insikter och framtidsspaningar som kanske förändrar hur du ser på vardagliga produkter.
Välkommen till dagens avsnitt i Retail & Fastighetspodden där vi dyker in i hjärtat av innovation och teknik inom retailbranschen. Idag utforskar vi en fråga som blir alltmer central för framtidens shoppingupplevelser: Var befinner sig retail i utvecklingen när det kommer till artificiell intelligens? AI har länge varit en buzzword, men hur påverkar det faktiskt detaljhandeln idag och vad kan vi förvänta oss framöver? Och varför ser vi så många genombrott inom AI bara det senaste året?
Från personaliserade kundupplevelser till optimering av lagerhantering och förutsägelser om shoppingtrender, verkar potentialen för AI inom retail vara närmast gränslös. Men hur långt har vi egentligen kommit? Och ännu viktigare, hur kan detaljhandlare implementera AI på sätt som är både effektiva och etiskt hållbara?
För att ge oss de allra djupaste insikterna har vi med oss en särskilt spännande gäst, Jens Palmborg från Unbox AI. Som antyds av företagsnamnet, är Jens här för att "packa upp" och avslöja de transformerande effekter som AI inte bara kan ha i framtiden utan redan idag bidrar med inom detaljhandeln. Följ med på en resa genom den artificiella intelligensens landskap – ett landskap som redan börjar omforma detaljhandelns framtid. Trevlig lyssning!
Som Judith Wolst brukar säga, "plötsligt händer det" – och just nu är det AI som står för de oväntade händelserna. Ta exempelvis Vinge, som har revolutionerat sitt arbete genom att investera i egen AI. Likaså OpenAI, som med sin lansering av en 'App Store' för ChatGPT-ekosystemet, öppnar för oanade möjligheter. Det här påminner om hur Apples App Store förändrade spelplanen för 15 år sedan, genom att göra det enklare för utvecklare att nå ut och för användare att tillgå AI-applikationer.
Men borde vi samtidigt vara oroliga för att utvecklingen går för fort när personligheter som Elon Musk, Wozniak och Forskaren Max Tegmark går ut i ett öppen brev och ber om att pausa AI-utvecklingen. Fram tills idag har AI-team suttit i sin egna värld och utvecklat utan krav på varken lönsamhet eller etiska regleringar
Denna trend bär frågor med sig. När AI:s superkraft möjliggör fler verktyg, hur påverkas då retail- och fastighetsbranschen? Vilka riktlinjer och ansvarsområden behövs för att hantera denna blixtsnabba utveckling? Hänger vi med, eller riskerar vi att bli åskådare till vår egen framtid?
Idag har vi nöjet att välkomna chefsekonomen och grundaren av det etiska AI-bolaget Anch.AI, Anna Felländer, för att ge oss insikter om framtiden. Trevlig lyssning!
När ekonomier ställer om och marginaler blir mindre för allas plånböcker blir det allt tydligare vilka företag som är vinnare i tuffare förhållanden och vilka som är förlorare. I en värld där finansiering av fastigheter är både dyrt och komplicerat vem sitter på trumf på hand – vem är då vinnare? I dagens avsnitt av Retail & Fastighetspodden ska vi utforska fastighetsbolag kan navigera genom ekonomiska förändringar och krympande marginaler. Idag zoomar vi in på Prisma Properties, en ledande fastighetsutvecklare värderad till cirka 6 miljarder kronor, känd för sin inriktning mot lågprisbutiker och snabbmatsrestauranger. Med nästan 120 fastigheter i sitt bestånd och Alma Property Partners som huvudägare, står de starka i Norden och siktar på expansion.
I detta avsnitt diskuterar vi deras unika strategi att anpassa sig till svåra ekonomiska tider genom att fokusera på kostnadseffektiva fastigheter, attraktiva för lågpriskedjor, vilket kan vara avgörande i en bransch där många söker billigare alternativ. Vi utforskar hur denna balansgång mellan att erbjuda prisvärda lokaler och att vara redo för marknadens svängningar kan vara nyckeln till framgång. Idag har vi nöjet att välkomna en framstående personlighet i fastighetsvärlden, Fredrik Mässing, VD för Prisma Properties. Fredrik är känd för sin strategiska blick och förmåga att förvandla visioner till verklighet. Han kommer att dela med sig av sina insikter om den ökande populariteten för lågprisbutiker och Prismas ambitiösa tillväxtplaner. Är Prisma Properties en av de "vinnarna" i en föränderlig ekonomi? Låt oss dyka djupare in i deras värld och strategi tillsammans med Fredrik. Häng med!
Att förändra världen handlar om att förändra beteenden och det är jävligt enkelt om du bara gör det på rätt sätt. Elon Musk lyckades ställa om en hel fordonsindustri från fossildrivna fordon till el men det var inte drivet att tvång utan han skapade ett klart bättre alternativ till vad som fanns på marknaden. You get the point! Att leva och skapa mer miljövänligt och hållbart har inte gått någon förbi men hur ska det ske inom fastighetsbranschen. Det kommer att kräva att alternativen är hållbara, kvalitativa och convenient UTAN några som helst kompromisser, är det möjligt?
I dagens avsnitt i Retail & Fastighetspodden, dyker vi in i en fascinerande diskussion om framtidens mötesplatser och hållbara destinationer. I detta avsnitt utforskar vi hur "ChouChou" – ett framstående veganskt och hållbart koncept – kan transformera inte bara matindustrin, utan även fastighetsbranschen. I en värld där hållbarhet och miljömedvetenhet blir allt viktigare, undersöker vi hur veganska restauranger och caféer inte bara erbjuder hälsosamma och miljövänliga matalternativ, utan även fungerar som katalysatorer för att skapa hållbara mötesplatser och destinationer.
Dagens gäst är en vegansk förkämpe som verkligen har fattat grejen - allt som är hållbart måste vara ett jävligt bra alternativ. I dagens avsnitt välkomnar vi en verklig kraftkälla inom vegansk matlagning, Gustav Johansson, skaparen bakom Sveriges största veganska matsajt "Jävligt Gott". Han är inte bara en kulinarisk visionär utan också delägare i den växtbaserade restaurangen ChouChou, belägen i Mood Gallerian i Stockholm. Med sitt engagemang och kreativa tillvägagångssätt visar Gustav att hållbarhet och smakfull mat går hand i hand. Han är en pionjär som inspirerar till en grönare livsstil, och idag delar han med sig av sina erfarenheter om hur veganska koncept kan formge framtidens stadsmiljöer och påverka fastighetsmarknaden.
.
Varmt välkomna till ett nytt avsnitt i Retail & Fastighetspodden där vi tar ett djärvt kliv in i framtiden, utan tidsmaskin men med gott humör! Vår diskussion idag kommer att kretsa kring något som berör oss alla: framtiden för våra städer och hur de formar och formas av vårt ekonomiska klimat och nya beteenden. Med fokus på stadsutveckling från ett långsiktigt och erfaret perspektiv, kommer vi att utforska de faktorer som formar den urbana miljön och hur dessa påverkar vårt dagliga liv och arbete.
En central fråga i dagens samtal är framtiden för hybridkontoret. Är detta bara en tillfällig lösning, eller representerar det en djupgående förändring i vårt sätt att arbeta och leva? Hur kommer detta att påverka utformningen och funktionen av våra städer och stadsdelar i framtiden?
Genom att sätta ljuset på dessa frågor hoppas vi ge våra lyssnare en djupare förståelse och nya perspektiv på de dynamiska förändringar som pågår i fastighets- och retailbranschen.
Vår guide på resan kommer vara en person med många verktyg i sin låda, Stefan Dahlbo, tidigare bland annat Ordförande i Svenska Tennisförbundet och VD på Investment AB Öresund och nu VD på Fabege. Han kommer från Helsingborg och han är vida känd för sitt goda ledarskap och entreprenöriella förmåga.
Så sätt på dig hörlurarna, luta dig tillbaka och förbered dig på en tankeväckande och insiktsfull diskussion som kommer att ge dig en ny syn på den värld vi bygger och lever i. Låt oss börja!
Varmt välkomna till en ny episod av Retail & Fastighetspodden, där vi idag ska utforska arbetsvärldens evolution iskuggan av pandemin. Idag tar vi oss an ett högaktuellt och spännande ämne: hur hybridkontoret och pandemirelaterade beteendeförändringar påverkar folkhälsan och arbetsprestandan. Forskning pekar på att fysisk närvaro på arbetsplatsen förbättrar samarbete och produktivitet, ett fenomen som kallas "The Cantine Effect" men utmaningen ligger nu i våra händer – att motivera oss själva och våra kollegor att återvända till kontoret. Hur navigerar vi tillsammans i detta skifte? Vi kommer också att gemensamt utforska insikter från forskning, som belyser viktiga brister i dagens kontorsmiljöer och nödvändigheten av att tillsammans omforma dessa för framtiden.
För att guida oss genom detta gästas vi av inte bara en, utan två hjärnstormande gäster i studion! Vi introducerar de fenomenala hjärnkraftverken, Lena Nyholm och Mia Öhrn, som kommer att dela med sig av sina mästerliga kunskaper i neuroestetik och neuroledarskap. Mia Öhrn, en fd diplomat på UD, yogaälskare med erfarenheter från Asien, London, Bryssel och Paris som i över två decennier har arbetat med v att driva varumärkes- och strategiarbete med människan i fokus. Lena Nyholm, som med sin gedigna bakgrund inom mode, musik och inredningsdesign skapat miljöer som vi sett i TV soffan under flera års tid. En färgexpert som menar att vackra miljöer kan leda till världsfred.
De kommer att ge oss en inblick i hur vi som företag och arbetsgrupper kan arbeta med aspekter såsom psykologisk trygghet, stresshantering, ökat engagemang, självledarskap och attraktivitet som arbetsgivare. Genom deras observationer har de märkt att många företag inte fullt ut utnyttjar det mentala värdet av sina kontorsmiljöer. Men som de själva uttrycker det “En snygg soffa kommer inte att få ett ledarskap att bli bättre”. Det är viktigt att förstå att framgång inte enbart kommer från inredning, ledarskap eller strategi – allt är sammanlänkat och kräver ett kollektivt angreppssätt. Det är denna helhetssyn och vårt gemensamma ansvar som vi kommer att utforska i dagens avsnitt. Följ med oss på denna tankeväckande resa där vi tillsammans utforskar framtiden för våra arbetsplatser, hur vi går från jaget till vi:et och hur vi kan skapa miljöer som främjar både hälsa och effektivitet. Låt oss tillsammans börja vår upptäcktsfärd!
Welcome to an exhilarating new episode of Retail & Fastighetspodden, where we delve into the pulsating heart of urban development and the fashion industry's transformative role in it! "You reap what you sow," they say, but can we truly cultivate thriving cities and buzzing meeting places without dynamic ground floors pulsating with life?
In this captivating episode, we're not just talking about trade; we're diving into how it breathes life into our cities, creating vibrant, magnetic hubs of human connection. Imagine the bustling streets, the kaleidoscope of storefronts, each telling a story - this is where fashion meets urbanity, crafting the future's cityscapes.
We will investigate the challenges of building successful fashion brands in a world marked by uncertainties such as war, pandemics, and rapid technological development. How is fashion retail affected by inflation and global competition, changing consumer behaviors, and the increasing demand for personalized shopping experiences? Is there still a place for physical stores in the future, or will all trade be digital? What is the recipe to build a profitable and successful fashion brand?
To answer all these questions, we have invited Linda Dauriz, CEO of Tiger of Sweden. Linda, a prominent leader in fashion, shares her experience and insights on how to succeed in a fast-moving and competitive industry. Get ready for an exciting discussion about the future of the fashion industry!
Välkommen till dagens avsnitt där vi ska utforska den spännande världen av hybrid och digital arbetsplatsstrategi. Vi granskar hur innovation, prestationskultur och samarbete möjliggörs i det moderna, digitalt drivna arbetslivet. Vår guide på resan är Gustav Molnar. Gustav är en inspirerande föreläsare och expert på att jobba smart och hållbart i det moderna arbetslivet. Med en bakgrund som entreprenör, managementkonsult och futurist, har han över 15 års erfarenhet av att stödja organisationer genom digital och kulturell transformation. Han föreläser om trender som formar arbetslivet och ger konkreta tips för att blomstra i en ständigt föränderlig värld. Han är också författare till boken "Jobba smartare – 50 tankar och forskningsbaserade tips för att jobba smart och hållbart i det nya arbetslivet"
Vi kommer att dyka in i inspirerande berättelser och strategier som används för att navigera i den digitala och hybrida arbetsplatsen. Från strategisk samverkan mellan olika avdelningar till att hantera motstånd och främja medarbetarnas välbefinnande, kommer vi att täcka det allt. Så, om du är intresserad av att lära dig hur man arbetar smartare och mer hållbart i den nya eran av arbetslivet, är detta avsnittet för dig. Nu kör vi!
Det råder ingen tvekan om att digitalisering och framför allt generativt AI är på allas läppar idag. Men vilken påverkan har dessa teknologier egentligen? Teknisk utveckling är ofta ett dubbeleggat svärd - det öppnar för nya möjligheter samtidigt som det för med sig utmaningar som kräver vår uppmärksamhet. I en serie avsnitt kommer vi att samtala med fastighetsägare, företagare, och experter inom proptech och retailtech. Vi utforskar de möjligheter tekniken erbjuder, men också de utmaningar, och kanske till och med hot, som de representerar. Kom ihåg, tekniken är endast en del av ekvationen; för verklig förändring krävs det människor.
I dagens avsnitt koncentrerar vi oss på fastighetssektorn, särskilt inom proptech, ett område som fått stor uppmärksamhet på senaste tiden. Fastighetsbranschen, som representerar världens största tillgångsslag, måste ställa om för miljöns skull samtidigt som potentialen till förbättringar är väldigt stor då branschen överlag har en låg digitaliseringsgrad.
I takt med ökande vakanser, finansieringsproblematik, hållbarhetsutmaningar och nya permanentade beteenden som hybridkontoret, ser branschen behovet av nya verktyg för att upprätthålla och öka fastighetsvärdena. För att diskutera detta har vi bjudit in ingen mindre än Mikael Sahlberg, Co-founder, partner och COO på Portally, också kallat för "fastighetsbranschens Tinder". Portally är ett digitalt ekosystem utvecklat i samarbete med fastighetsbranschens olika aktörer för att skapa en mer transparent och tillgänglig lokalmarknad för alla partner men de har en vision om att vara mer än en plattform; De vill underlätta mötet av banbrytande innovationer med deras ideala kunder inom fastighetssektorn – alla inom ett ekosystem. De är övertygade om att det kommer att accelerera omställningen mot en mer hållbar och lönsam fastighetsmarknad för alla parter.
2021 markerade FN:s generalsekreterare António Guterres världens situation som "Code Red for Humanity", vilket understryker behovet av en snabb och genomgripande grön omställning. Denna omställning kräver en övergång till fossilfria och cirkulära system som opererar inom planetens gränser, vilket innebär en omfattande samhällsförändring bortom småskaliga klimatåtgärder.
Fastighets-, bygg- och retailsektorn är stora negativt bidragande källor till växthusgasutsläpp och energianvändning i Sverige och i övriga världen, och de beslut som görs inom dessa sektorer idag kommer att ha långsiktiga effekter på utsläppen.
Samtidigt som vi befinner oss i en kritisk period med avseende på klimatförändringarna står vi inför historiska framsteg inom teknik och AI. 2023 var året då datorer började klara Turingtestet, vilket innebär att de kan uppfattas som människor av någon som inte vet att de kommunicerar med ett datorsystem eller en människa.
AI används idag inom många sektorer för att utveckla lösningar inom områden som medicinsk diagnostik, utveckling av nya läkemedel, återvinning av material, och optimering av byggmaterial. Till exempel kan AI-teknik reducera koldioxidutsläpp i betongproduktion med upp till 40%.
I en värld där den gröna omställningen accelererar och AI och automatisering integreras allt mer i vårt vardagsliv, står fastighetsbranschen inför betydande förändringar. Vad händer med mänskliga arbetstillfällen? Hur kommer framtidens handel se ut, existerar den över huvud taget? Hur förbereder vi oss för en framtid där våra roller och ansvar kanske ser radikalt annorlunda ut? Är AI är en innovativ superkraft eller kryptonit för mänskligheten?
För att diskutera AI:s roll i denna utveckling har vi bjudit in ett digital orakel tillika AI alkemist, Judith Wolst, en framstående entreprenör, digital rådgivare, föreläsare och författare. Senast medverkade hon i SVT:s "Utrikesbyrån" där AI:s makt diskuterades. Judith kommer att dela med sig av sin expertis kring hur AI kan driva förändring och framsteg inom retail- och fastighetsbranschen, med klimatkrisen som drivkraft och AI:s möjligheter som katalysator.
Trevlig lyssning!
Välkommen till "Retail & Fastighetspodden", där vi utforskar de mest framgångsrika och nyskapande strategierna inom detaljhandeln och fastighetsbranschen.
I dagens avsnitt har vi bjudit in en unik person i retailvärlden: Grandpas grundare, Jonas Pelz! Han och hans team, hade en vision långt före sin tid. De insåg betydelsen av att skapa ett community, en insikt som inte bara var visionär, utan också avgörande för deras långsiktiga framgång. Innan världen insåg hur viktigt ett community kunde vara, var Grandpa redan i full gång med att bygga ett.
Vi kommer idag att hylla och reflektera över Grandpas 20 år av framgångar, en resa som började på Södermannagatan 21 och som förvandlade en enkel butik till en banbrytande föregångare inom detaljhandeln. Genom tjugo års ekonomiska svängningar, från finanskris till pandemi, har Grandpa inte bara överlevt utan också blomstrat. Deras framgång ligger inte bara i produkterna de säljer, utan också i det starka community de har byggt. En gemenskap som präglas av "Good People, Good Products, Good Impact", en plats där varje kund, leverantör och anställd känner sig som en del av något större.
Jonas Pelz, en sann visionär, har lett Grandpa med en kombination av passion, innovation och en djup förståelse för vikten av gemenskap. Hans engagemang för att skapa en inkluderande och välkomnande miljö har inte bara skapat en lojal kundbas, utan även en livlig atmosfär där varje besök blir en upplevelse. I detta avsnitt diskuterar vi hur Grandpa har använt communityn som en nyckel till framgång och hur detta har format deras unika plats i retailvärlden. Vi utforskar deras resa, utmaningarna de mött och de strategier de använt för att skapa en varaktig påverkan i branschen. Ställ in dig på en inspirerande resa genom Grandpas historia, och förbered dig på att upptäcka hur ett community kan vara hjärtat och själen i en framgångsrik verksamhet.
Välkommen till ett nytt avsnitt av Retail & Fastighetspodden, där vi idag dyker in i ett av de mest diskuterade och kritiska ämnena i vår bransch – Hållbarhet. Temat för dagens avsnitt är "Hållbarhet - från teori till verklighet", och vi kommer att utforska hur detta omfattande och komplexa koncept omvandlas till praktiska åtgärder och strategier i fastighetsvärlden.
I det här avsnittet har vi privilegiet att välkomna en särskilt insiktsfull gäst, Johan Sandborgh, hållbarhetschef på Lundbergs Fastigheter. Johan är en pionjär inom området och började prata om hållbarhetsfrågor i fastighetsbranschen långt innan det blev en av de topp tre hetaste rubrikerna på LinkedIn-inlägg. Med sin omfattande erfarenhet och djupgående kunskap kommer Johan att dela med sig av sina insikter om hur hållbarhetsarbetet har utvecklats över tid, och hur Lundbergs Fastigheter praktiskt integrerar hållbarhet i sina dagliga operationer och långsiktiga planer.
Vi kommer att ta en titt på både utmaningarna och möjligheterna som hållbarhetsarbetet medför, samt hur man balanserar ekonomisk tillväxt med miljömässigt ansvar och socialt engagemang. Från teoretiska ramar till verkliga exempel, kommer dagens avsnitt att ge en unik inblick i hållbarhetsresan inom fastighetssektorn.
Så sätt dig bekvämt, och låt oss tillsammans utforska hållbarhetens många dimensioner i fastighetsbranschen med Lundbergs Fastighets egen hållbarhetsninja Johan Sandborgh. Det här är ett avsnitt du inte vill missa!
Välkomna till ett spännande avsnitt av Retail & Fastighetspodden, där vi kastar oss in i framtidens retail och mötesplatser! Idag är vi priviligierade att ha med oss två speciella gäster från AMF Fastigheter, företaget bakom några av Sveriges mest betydelsefulla mötesplatser. Tillsammans kommer de inte bara att dela med sig av insikter om framtidens mötesplatser, utan även den utmanande balansgången att hålla dem relevanta för stockholmarna, svenskarna och turisterna.
Vår första gäst är Kenneth Jävervall, Senior Leasing Manager för Gallerian. Inom branschen behöver han ingen introduktion – han är lika mycket retail som en Black Friday-försäljare! Kenneth skapar butiksupplevelser som blir själva destinationen och kommer att dela de senaste trenderna inom retail och mötesplatser. Han är en unik kombination av fastighetsvisionär och shoppingentusiast, som verkligen vet hur man sticker ut i bruset.
Vår andra gäst är Cecilia Åkesson, Centrumchef för Gallerian. Hon är hjärnan bakom den magiska transformationen av butiker till destinationer och säkerställer att shopping blir en minnesvärd upplevelse!
Tillsammans med våra gäster kommer vi att utforska framtidens spännande landskap av retail och mötesplatser samt diskutera konsten att balansera de lokala invånarnas och besökarnas förväntningar. Så häng med oss när vi utforskar hur teknologi och kreativitet kommer att omforma hur vi shoppar och interagerar med varumärken på några av Sveriges mest ikoniska mötesplatser.
I dagens avsnitt tar vi oss an ett ämne som påverkar oss alla, oavsett om vi är medvetna om det eller inte – Framtidens retail. Med en värld i ständig förändring, där teknik, mode, konsumentbeteende och globala trender smälter samman, hur kommer detaljhandeln att se ut i framtiden? Kommer vi att handla i flytande megastores, eller kanske genom tankekraft? Blir butiksupplevelsen mer digital, personlig, eller kanske helt och hållet virtuell?
I dagens avsnitt sveper vi över catwalken och rakt in i hjärtat av framtidens retail men frukta inte, för idag har vi en speciell gäst som kan hjälpa oss att navigera genom dessa outforskade vatten. Vi kommer att träffa Helena Waker, VD på Stockholm Fashion District. Helena är en kvinna med många namn, men en sak är säker – mode, det kan hon. Hon är lika trendkänslig som börsen och bär med sig insikter om framtidens trender som många hade betalat guld för att känna till. Tänk på henne som... den allvetande skräphögen Matilda i Fragglarna, eller den intelligenta och rådgivande programvaran "The Oracle" i Matrix.
Så, oavsett om du är modeentusiast eller bara nyfiken på framtiden, är du i gott sällskap. Sätt på dig dina mest futuristiska hörlurar, luta dig tillbaka och låt oss tillsammans med Helena utforska framtidens shoppingvärld.
Fastighetsbranschen balanserar på en knivsegg. Räntorna skjuter i höjden, samtidigt som vårt svenska välstånd tycks rasa som ett korthus. Konkursernas skugga breder ut sig allt mer och jobben verkar försvinna som sand mellan fingrarna och klimathotet är på riktigt. Mitt i denna oroliga tid tyder allt på att hybridkontoren har kommit för att stanna. Hyresgäster jagar mindre, men mer exklusiva, kontorsutrymmen, medan arbetsgivare kämpar med att locka tillbaka sina anställda från hemmakontorens bekvämlighet. Och som om det inte vore nog, så viskar ryktena att AI är redo att svepa bort stora delar av vår arbetsmarknad. Är detta början på slutet, eller finns det fortfarande hopp?
För att försöka klura ut detta mysterium har vi bjudit in en sann framtidsspanare: Nadia Tolstoy, inredningsarkitekt och partner på Tengbom. Vad är det som gör Nadia så speciell? Hon har den unika gåvan att förutse morgondagens trender. Redan den 6:e februari 2020, på Furniture Fair, skissade hon upp en bild av framtidens arbetsliv där hon menade att "tack vare en fusion av teknik och samhällets skiftande normer, kommer vi svenskar att flytta vårt arbete hemåt." Och snacka om att hon hade rätt…så in i bängen.
Fastighetsbranschen har nått en point of no return. Vi kan tycka och tro att fastighetsägares största utmaning ligger i stigande räntor som medför problem med finansiering, bränslepriser som driver upp driftskostnaden eller en inflationstakt som sätter stopp för svenska konsumtionskraft men icke sa nicke. Om vi tittar lite bakom kulisserna så upplever vi nu ett skifte i fastighetsbranschen som först första gången förenar både fastighetsägare och hyresgäster. Det handlar inte längre om att hyra ut kontor, det handlar om att hjälpa företag locka deras medarbetare tillbaka till kontoren. Vad krävs då? Jo ett kunderbjudande som på riktigt utmanar hemmakontorets och alla soffliggares trygga, praktiska, tidsbesparande och kostnadseffektiva famn. Hur ser ett sådant erbjudande ut då? Och behövs det verkligen?
Idag ska Retailpodden få träffa en person som sitter mitt i spelplanen med fullt mandat att skapa: Lena Boberg, VD på Alecta Fastigheter som uttrycker det tydligt, det är första gången fastighetsbranschen måste ha en kunderbjudande.
Vad är egentligen narrativet för framtidens varumärken när vi lever i en omvärld där alla förutsättningar har satts ur spel med; skenande el- och råvarupriser, krig, historiska ränteökningar, stigande inflation och reallönesänkningar. För att söka svar har Retailpodden vänt sig till en världskändis, varumärkesbyggandets motsvarigheten till Karl Lagerfeldt i modevärlden, Jörgen Andersson.
Jörgen är ett marknads- och varumärkesgeni som har levt jämsides med Stefan Persson och Karl-Johant och den globala giganten H&M under många år. Han är en av de ledande krafterna bakom de berömda designsamarbetena på H&M och varit en del av skapandet av COS, Weekday, Monki och arbetat som marknadschef på Uniqlo i Japan. Idag är han rådgivare till varumärken inom mode skönhet och matindustrin. Han är som ett stort filter när det kommer till varumärkesbyggande och han har nu vaskat fram framgångsreceptet till att bygga ett framgångsrikt varumärke.
Så vad är det då om krävs idag av nutidens och framtidens varumärken för att synas och förtjäna sitt existensberättigande när vi står mitt i en digital transformation, jämfört med för 20 år sedan? För att citera Jörgen själv “Dålig retail är död, och ska dö”- Det har varit för lätt, alldeles för länge att tjäna pengar på retail, men den tiden är förbi. Så vad ska du med befintligt varumärke göra för att undvika att hamna där?
Hur bygger man ett starkt varumärke och hur tar man ett befintligt varumärke och transformerar det till en framgångssaga?
Det ska du få svar på idag.
Vill du komma i kontakt med Retailpodden?
Efter att ha överlevt en pandemi står vi nu mitt i stormens öga där dramatiska prisökningar driver inflationen till historiska höjder. Räntorna tvingar både privatpersoner och fastighetsägare till försäljning medan lönerna minskar i värde och konsumtionskraften sviker som ett resultat. Samtidigt fortsätter den digitala revolutionen att skaka om hela industriers grundläggande förutsättningar och kapaciteten är enorm.
I en tid där allt står på spel är det inte längre möjligt att göra precis som igår. Framtiden tillhör de som vågar satsa på innovation och har förmågan att se bortom dagens förtjänster. Att ta rätt beslut på både kort och lång sikt är avgörande för att överleva. Men i tuffa tider har företag ofta ett kvartalsfokus som leder till att de säger upp sin kompetenta personal på kort sikt och fokuserar på att tjäna pengar på det de alltid har gjort.
Men det som företagen ofta missar är förmågan att se in i framtiden och anpassa sig till nya förutsättningar. Det är lätt att bli paralyserad av rädsla för att göra fel och missa de grundläggande förutsättningarna för framgång. När allt står på spel är intraprenörskap inte längre en lyx utan en nödvändighet. Intraprenörer är de som kan se bortom det uppenbara och hitta nya lösningar på problem.
Intraprenörskap är framtidens guld och för att diskutera detta ämne har författarna till boken Principles of Intrapreneurial Capital, Albert Bengtsson och Roland Williams, bjudits in till Retailpodden. Det är hög tid att tänka på framtiden och jobba med intraprenöriellt kapital för att hitta nya vägar till framgång.
Att det är en tuff period för retail det kan vi konstatera bortom allt rimligt tvivel, men hur ska företag agera för att överleva denna makroekonomiska kris? Vilka har den uthållighet som krävs för att inte duka under? På väldigt kort tid har de flesta kostnaderna ökat markant, samtidigt som intäkterna minskar och konsumtionstakten avtar. Allt detta låter som de exakta ingredienserna för “The perfect storm”, och det krävs ingen makroanalytiker för att inse att det här kan innebära ett nytt stålbad för retail.
Vad krävs för att överleva, eller kanske till och med komma ut på andra sidan starkare än förut? För att få svar på våra frågor har vi vänt oss företaget Kjell & Company som har ridit ut ett flertal stormar tidigare med goda resultat och idag ska vi få prata med deras alldeles egen storm trooper, Christopher Thour - Concept & Expansion manager.
Det är just nu en näst intill en omöjlig resa att ta sig från studentboende till det första boendet, ett klassiskt moment 22. Det här är ett samhällsproblem som bidrar till segregation och minskar den sociala hållbarheten.
Tanken som ledde fram till Colive är lika banbrytande som den är enkel. Med grundarduons bakgrund inom start-ups, företagsledning och entreprenörskap föll bitarna på plats, inte bara för landets intressantaste bostadslösning för Sveriges unga, men också på vägen mot att etablera en NY social hållbarhet som gagnar hela samhället.
I dagens avsnitt av Retailpodden så ska vi få träffa Katarina Liljestam Beijer, VD och medgrundare av Colive; företaget som ger unga en möjlighet att bo själva men leva tillsammans.
Idag krävs det mer än någonsin för att vara framgångsrik. Du behöver vara både fysisk och digital, och samtidigt besitta en expertkompetens inom e-handel och logistik, inte minst om du vill ha världen som marknad.
I en värld i kris där kunder kommer fortsätta ställa allt högre krav, kan Amazon då vara nyckeln till framgång? Eller lever de upp till ryktena som omger Amazon; att de tar från de framgångsrika och ger till sig själva? Idag tycker jag vi reder ut myten om Amazon en gång för alla och beger oss djupt in i djungeln för att hitta skatten, the true potential of Amazon. För att vi ska lyckas ta oss igenom den snåriga djungeln av frågor så har vi bjudit in en expert på området; Christopher Skogfeldt, Affärsutvecklingschef på Amazon Sverige. Han blir vår helt egna expeditionsledare och han ska lära oss allt han kan….
Med dagens skenande elpriser, räntor, inflation och reallönesäkningar är det många som tittar djupt i plånboken. Livsmedelspriserna är inget undantag; under 2022 ökade matpriserna med minst 20 % och förväntas fortsätta stiga under 2023. Det är tuffa tider för de svenska hushållen, men det finns pengar att spara.
I veckans avsnitt ska vi titta närmare på en traditionell kategori, livsmedelsindustrin. En industri som styrs och utvecklas av ett fåtal väldigt stora aktörer. Den digitala omställningen har påbörjats genom ett flertal initiativ; onlinehandeln, digitala verktyg i butik m.fl. MEN när kommer livsmedelsindustrin att konkurrensutsättas fullt ut likt andra branschen och prisgaranti erbjudas till kunderna?
Dagens gäst är riddaren på den vita hästen. Omid Ghanbari, grundare och VD på prisjämförelsesajten Matspar.se; hjälper konsumenter att hitta den billigaste matkassen på nätet och i snitt sparar kunden 30 % på sin matkasse(!). Men hur får man med livsmedelsbranschen på tåget? Idag ska vi ta reda på vad som krävs för att digitalisera livsmedelsbranschen.
I dagens avsnitt får vi träffa en väldigt intressant och viktig aktör inom fastighetsbranschen; Thomas Erséus, VD på AMF Fastigheter.
AMF Fastigheter har länge likställts med att vara en innovativ, nydanande och modig fastighetsägare med fantastiska resultat som följd. Nu har tankfartyget bytt kapten och en ny era står för dörren.
Vi står mitt i en makroekonomisk kris med högsta inflationsökningen i Europa, räntebanor som fortsätter i en aggressiv riktning, höga drivmedelspriser, mindre konsumtionsutrymme och allt dyrare finansiering.
- Hur säkrar man pensionerna för cirka 4 miljoner pensionstagare i osäkra tider? Vad är AMF Fastigheters strategi, gasa och investera eller bromsa och vänta?
I en bransch som befinner sig i början av en stor digital omställning och ett tydligt ökat fokus på hållbarhet; hur säkerställer han att AMF är i framkant när det kommer till proptech och hållbarhet? Och kanske mest intressant vem är egentligen personen bakom kaptensmössan?
Det är med en stor skopa nyfikenhet och ödmjukhet vi välkomnar en av våra tungviktare inom fastighetsbranschen Thomas Erséus.
TIPS till alla Retailpodden-lyssnare. Nytt avsnitt av PortallyPodden!
Vi som hyresgäster, kunder och privatpersoner kräver konstant fler digitala lösningar som förenklar våra liv.
I dagens avsnitt i PortallyPodden ska vi ställa oss frågan: Hur ser fastighetsbranschen ut när 50% av intäkterna är digitala? Hur kommer affärer och hållbarhet höra ihop?
För att dyka ner i det här ämnet ska vi träffa Gustav Stenbeck. Gustav är entreprenör, miljöaktivist, teknikoptimist och riskkapitalist. Hur många -ist kan man egentligen vara? Han har tidigare arbetat som hållbarhetschef åt Petter Stordalen och har erfarenheter från Greenpeace. Gustav menar att business och hållbarhet är beroende av varandra och att den ena inte kan existera utan den andra. Han är nutidens Karl-Bertil Johnsson, utklädd till riskkapitalist, han brinner för hållbara tekniska lösningar som kan hjälpa de företag som verkligen behöver det för att rädda klimatet, kombinerat med hög avkastning.
Det handlar inte längre om kampen mellan e-handel och den fysiska butiken... E-handeln har utvecklats i ett rasande tempo; från att bara ha bilder på produkter och en köpknapp, till algoritmer, AI, virtuell shopping och snart kanske allt kopplas samman i Metaverse.
Om vi då vänder blicken mot den fysiska handeln. Här har utvecklingen stått relativt stilla och i vissa hänseenden till och med backat. Visserligen finns det många snygga koncept, men i dagens gig-ekonomi så är det allt svårare att hitta personal som faktiskt kan och känner för sin produkt. Så hur ska vi få tillbaka den fysiska butikens status?
Idag ska vi få träffa Jonas Borglin, VD på Turnpike. Turnpike erbjuder tjänster som kopplar samman personal och kund i rätt tid, rätt plats och med rätt kompetens och därmed sänkt en rejäl tröskel mellan kund och personal. Deras bärbara teknik ger information i realtid till personal ute i butiker, fabriker och hotell. Är det här tjänsten som ska rädda fysiska handeln?
Önskar du komma i kontakt med Retailpodden? Maila gärna: [email protected]
EXKLUSIVT! Vi är otroligt stolta att vi här i sändningen har fått möjligheten att avslöja att ReRobe kommer att etablera fler butiker och Gate46 har fått både äran och uppdraget att guidea de genom processen från idé till färdig lokal. Så nu till alla er fastighetsägare som lyssnar; vill ni presentera en lokal i Vasastan eller på Östermalm med en butiksyta på minst 150 kvm, ett aktivt område med god fottrafik och bra skyltläge, ta kontakt med oss på Gate46.
I och med att handeln blir alltmer digitaliserad och kunden efterfrågar en hållbar och cirkulär konsumtion ställs allt högre krav på varumärken. Kunden vill ha en utvald upplevelse, bra service och samtidigt vara en del av ett community och visionen runt varumärket. Framtidens retail bygger på en symbios mellan teknik, fysiska butiker och hållbarhet. Second hand, Pre-loved eller Re-loved spelar en allt viktigare roll.
Synen på marknaden för secondhand har förändrats dramatiskt och produkter som såldes för en spottstyver förr är värda rätt mycket idag. Nutidens och morgondagens konsumenter kan fortsätta konsumera och leva ut sina trender precis som generationer innan men med gott samvete och en sundare ekonomi och den tekniska utveckling är en del av förklaringen till den snabba utvecklingen.
Idag ska vi få träffa ett företag som är “The future of vintage” eller som de kallar sig framtidens retail. ReRobe är retail- och techbolaget som har tagit de bästa delarna från digitala peer-to-peer marknadsplatser, secondhandbutiker och auktionshus och designat en helt ny retail-upplevelse för pre-loved fashion. En techplattform för second hand.
För att guida oss vidare i detta har vi bjudit in Elon-Musk motsvarighet inom second hand, Vendela Ragnarsson CEO och Co-founder på ReRobe.
Att vara eller icke vara – det är frågan. Om du tar rätt beslut nu, kan ditt företag ta stora marknadsandelar och få ett stort försprång på marknaden. Kriser kan verkligen vara företags bästa vän. Men hur vet man vad som är rätt och vilka verktyg bör du ha i din verktygslåda när det ekonomiska läget ser ut som det gör?
För att ta rätt beslut krävs endera förmågan att se in i framtiden… om du har den förmågan ta kontakt med Retailpodden för vi har massor med kunder, ELLER så ser du till att ha tillgång till rätt fakta och förmågan att analysera vilken inverkan makroekonomiska trender har. Svaret är enkelt – du behöver din helt egna makroanalytiker.. men vem har det?
Jo Retailpodden! Idag gästas vi av ingen mindre än Ola Nevander, nationalekonomen som står bakom Makrologik, motsvarigheten till Verstappen inom Formel 1 där optimering på en tusendels millimeter kan avgöra om du blir en vinnare, förlorare eller rent ut av kraschar rakt in i väggen. Nu kör vi…
Retailpodden växer så det knakar tack vare er lyssnare och alla fantastiska gäster. Vi är tacksamma och ödmjuka över den respons vi har fått från er. Eftersom vi är nyfikna och har en brinnande passion för utveckling av fastighetsbranschen så kan vi idag stolt presentera att vi lanserar ytterligare en podd: PortallyPodden- Techpodden om fastigheter och handel.
I PortallyPodden kommer vi att ta med er lyssnare på en upptäcktsresa bland företag, personer och tjänster inom tech vars syfte är att utveckla och lyfta in fastigheter och handel in i framtiden. Vi hoppas att ni vill följa med oss på vår expedition - Nu kör vi!
Syns du inte finns du inte! Och finns du inte så säljer du inte! Du kanske är en succé utan att veta om det för du når inte dina kunder! 2 miljarder, 1,3 miljarder, 1 miljard, 538 miljoner, 440 miljoner, 436 miljoner, 250 miljoner månatliga användare. Det är precis så enormt stora några av de största sociala mediekanalerna är just idag. Idag använder 4,62 miljarder människor i världen sociala medier och siffran ökar för varje dag som går. Under förra året växte användandet av sociala medier med nästan fjorton nya användare per sekund och nära 75 procent av alla människor över tretton år använde sociala medier. Idag gäller "syns du inte finns du inte", mer än någonsin. För att nå dina kunder måste du vara där dina kunder är... alltså i sociala medier och idag ska utbilda dig till en "true TikTokker". Vad är kraften bakom TikTok igentligen…förutom 1 miljard månatliga användare?
Men hur gör man då som företag för att sälja på TikTok och hur kan man använda sig av plattformen på bästa sätt? Hur skapar man lyckade samarbeten med profiler och hur skapar man intressant och relevant innehåll? För att ta oss igenom en snårig djungeln av frågor så har vi bjudit in en expert på området, Karin Winther. Karin Winther är strategisk konsult med fokus på digital kommunikation, yngre målgrupper, hållbarhet och video. Hon vägleder företag i hur man bygger strategier och producerar kreativt innehåll för nå ut till sina kunder i digitala kanaler. Och hon är branschledande expert på hur man ska jobba med Generation Z när det kommer till hållbarhet.
Karin ska i dagens avsnitt få leda oss igenom detta och ta fokus på er Retailers där ute och berätta hur man som företag ska agera på TikTok, ge oss Checklistan med stort C för att lyckas på plattformen – hur ska du som retailer göra rätt och sälja mer? När du lämnar det här avsnittet då vet du hur du ska göra. Och….om inte poletten har fallit ner… då vet du vem du ska ringa.
Det Karin inte kan om TikTok, det kan inte TikTok om Karin……alltså inte värt att veta.
Företag på TikTok:
Newpark Hotel Kilkenny - på TikTok
Önskar du komma i kontakt med Retailpodden? Maila gärna [email protected]
1915 grundades fastighetsbolaget Hufvudstaden och det första nybyggda huset blev fastigheten Kvasten 6 i korsningen mellan Biblioteksgatan och Mäster Samuelsgatan med den ikoniska biografen Röda Kvarn. Sen dess har de genomgått många stålbad; Det Stora kriget, Andra världskriget, och finanskriser, för att bara nämna några. Men de har gått ut starka ur prövningarna och är idag ett av Sveriges största börsnoterade fastighetsbolag med sina 29 fastigheter på några av de mest attraktiva adresserna i både Stockholm och Göteborg
Efter 15 år på Hufvudstaden var det dags för Anders Nygren att ta över det legacy som Ivo Stopner under de senaste 22 åren som VD byggt upp med stor framgång. Det är en tung roll som han nu axlar och vi är givetvis spända på att höra hans planer för Hufvudstaden framöver. Men även om skorna är stora att fylla är det knappast en duvunge som tar över, Under sina 15 år på Hufvudstaden har bland annat varit chef för fastighetsutveckling och nu senast chef för Affärsområde Stockholm och vice VD.
Men som om det inte vore en nog stor utmaning så befinner sig Sverige i en väldigt speciell situation, tuffare tider väntar... svarta rubriker duggar tätt med fortsatt stigande priser, räntor som sticker, handeln som dyker, rekordhöga elpriser med mera.
Hur ser han på nuläget för fastighetsbranschen, vad är det som väntar? Och vilka möjligheter och utmaningar står vi inför?
Vad är egentligen narrativet för framtidens varumärken när vi lever i en omvärld där alla förutsättningar har satts ur spel med; skenande el- och råvarupriser, krig, historiska ränteökningar, stigande inflation och reallönesänkningar. För att söka svar har Retailpodden vänt sig till en världskändis, varumärkesbyggandets motsvarigheten till Karl Lagerfeldt i modevärlden, Jörgen Andersson.
Jörgen är ett marknads- och varumärkesgeni som har levt jämsides med Stefan Persson och Karl-Johant och den globala giganten H&M under många år. Han är en av de ledande krafterna bakom de berömda designsamarbetena på H&M och varit en del av skapandet av COS, Weekday, Monki och arbetat som marknadschef på Uniqlo i Japan. Idag är han rådgivare till varumärken inom mode skönhet och matindustrin. Han är som ett stort filter när det kommer till varumärkesbyggande och han har nu vaskat fram framgångsreceptet till att bygga ett framgångsrikt varumärke.
Så vad är det då om krävs idag av nutidens och framtidens varumärken för att synas och förtjäna sitt existensberättigande när vi står mitt i en digital transformation, jämfört med för 20 år sedan? För att citera Jörgen själv “Dålig retail är död, och ska dö”- Det har varit för lätt, alldeles för länge att tjäna pengar på retail, men den tiden är förbi. Så vad ska du med befintligt varumärke göra för att undvika att hamna där?
Hur bygger man ett starkt varumärke och hur tar man ett befintligt varumärke och transformerar det till en framgångssaga?
Det ska du få svar på idag.
Vill du komma i kontakt med Retailpodden?
Maila: [email protected]
Vilken stad vill vi ha? Om vi vill ha attraktiva och levande städer och stadskärnor då krävs det investeringsvilja från både staden och fastighetsägarna. Men vad sätter då egentligen värdet på staden, handlar det om att bygga snygga och hållbara hus eller är det stadens folkliv, arbetstillfällen, handel och innovationer som genererar fastighetsbranschens lönsamhet och därmed även dess investeringsvilja. Och hur mår våra stadskärnor? Enligt vissa när det gäller handeln är trenden tydlig. Stadskärnorna ser ut att förlora matchen mot externhandeln.
Så vad krävs då för en framgångsrik och långsiktigt hållbar stadsutveckling? Hur bygger vi hållbara och levande städer i framtiden? Och hur har synen på byggande och stadskärnans funktion förändrats?
Idag har vi bjudit in Mats Hederos, AMF Fastigheters tidigare VD, författare och en av Sveriges mest visionära fastighetspersoner, för att få hans samlade syn på stadsutveckling och ta del av hans erfarenheter kring förvandlingen av Stockholms city under det senaste decenniet. Och sist men inte minst har han ett ovärderligt tips till alla er som jobbar med stadsutveckling...
1964 öppnade Ole och Margit Reitan självbetjäningsbutiken Reitans Snarkjøp i Havstein i Trondheim. Efter första dagen stängde de butiken med en omsättning på 25,50 NOK. Där och då var det nog få som anade att det här var början på ett nytt imperium. Idag har flera välkända varumärken köpts upp av Reitan så som Pressbyrån och 7-Eleven och de har idag en omsättning på ca 104 mdr NOK och finns i sju länder(!).
Företaget har under många år haft fokus inställt på tillväxt men sedan några år sedan har Reitan siktet tydligt inställt på hållbarhet som affärsstrategi... Men hur driver man egentligen hållbarhet inom convenience? Är det möjligt att skapa lönsamhet genom hållbarhet och hur driver man hållbarhet digitalt?
För att få svar på våra frågor har vi bjudit in Anna Wallenberg, VD på Reitan Convenience i Sverige och därmed även ansvarig för Pressbyrån och 7-Eleven i Sverige. Hon vill sätta en ny standard för hållbarhet, och vi vill självklart ta reda på vad det innebär...
Sluta förlora kunder! Det är relativt få som gör rätt när det kommer till digital marknadsföring och SEO-optimering. Hur svårt kan det vara tänker kanske många av er... Det är väl bara att köpa några ord på Google och sedan kommer trafiken och därmed också konverteringarna och avsluten. Så enkelt KAN det vara, MEN hur vet du att du har gjort rätt? Hur ska du som företagare rankas högst upp bland sökträffarna på Google? Gör du rätt så finns det otroligt mycket att vinna, både i trafik och konverteringar men om du gör fel förlorar du trafik för varje dag som går och slänger pengar i sjön.
Gör om gör rätt, eller kanske slipp göra fel från början – I det här avsnittet av Retailpodden delar vi med oss av SEO-guldets ABC. För att bryta ner det och göra det enkelt att förstå har vi bjudit in ett orakel inom SEO; grundaren av företaget Growth Marketing, Jorge Castro som 2021 korades till årets marknadsförare av E-star awards... Dyk ner i SEO:ns förtrollade värld tillsammans med oss.
Vad händer när världen blir alltmer osäker - PÅ RIKTIGT! – För det är först när saker händer på riktigt och du står vid stupets rand och tittar ner som de flesta inser allvaret. De senaste åren har vi stått öga mot öga med vår dödlighet. De unga har blivit alltmer medvetna om att de kan dö innan de är gamla, bucket-listorna letar sig allt längre ner i åldrarna och vi är betydligt mer porösa inför vår överlevnad. Om vi då plockar in det i cyber- och affärsvärlden så har vi även där fått känna på vår egen skörhet då cyberbrottsligheten fullkomligt exploderat. Frågan är inte längre OM du blir hackad, utan NÄR och det kan bli en riktigt dyr historia! I Sverige drabbas verksamheter i snitt av 713 attacker per vecka, vilket är en ökning med 131 procent jämfört med 2020; pandemin har tagit cyberbrottsligheten och nätfisket till nya höjder
Vad beror denna utveckling på och vad kan du som företagare göra för att inte drabbas i detta pågående cyberkrig mot hackarna?
För att räta ut våra frågetecken kring detta eskalerande problem, har vi bjudit in James Bonds motsvarighet till M, IT- och säkerhetsexperten Johan Nordin, på Extenda Retail.
NYTT AVSNITT!
Några som gick vinnande ur den beteendeförändring som pandemin förde med sig är tveklöst outdoor-branschen, den har fullkomligt exploderat de senaste åren. Siffror från Market visar på en tillväxt om 30% från föregående år. Men med framgång växer även konkurrensen. Så hur sticker man ut i en allt hårdare konkurrens? Går det att bygga ett starkt varumärke med små medel eller krävs det alltid mycket kapital OCH hur ska man gå tillväga rent praktiskt?
I veckans avsnitt har vi bjudit in en av två grundare bakom outdoor-succén Astrid Wild, Maria Paulsson Rönnbäck, som såg en stagnerad marknad och ett snävt designuttryck. Istället för att fundera på varför det inte gick att hitta bekväma OCH snygga outdoorkläder till kvinnor tog hon och medgrundaren Jemina Pomell, tillfället i akt och täppte igen hålet i marknaden med sin nytänkande design. Idag får ni följa med på Astrid Wilds resa, från en idé på ett papper till 7 miljoner i omsättning på bara några år.
Önskar du komma i kontakt med Retailpodden?
Maila gärna: [email protected]
Alla känner väl till den närmast mytiska NK-byggnaden på Hamngatan i Stockholm. De har genomlevt alla finanskriser och lyckas behålla sin legendar-stämpel år efter år. Hur kommer det sig att NK är en självklarhet i en evighet?
Vad händer egentligen bakom väggarna på den välputsade fasaden? Hur klarar de omställningen till en mer digital värld? Hur står sig deras e-handel mot de stora e-handelsjättarna och vad kan vi förvänta oss av NK i framtiden?
Ni hör själva, många frågor som söker svar. För att reda ut allt har vi bjudit in mr NK him self, Bo Wikare, VD på NK och vice VD på Hufvudstaden, som får inleda Retailpodden 2022.
Tack för att ni fortsätter lyssna, kommentera och tipsa om spännande gäster.
Trevlig lyssning!
Vill du komma i kontakt med Retailpodden? Maila gärna: [email protected]
Visual Art har har knäckt koden koden för hur man tar kunden från en digital plats in i den fysiska... Så hur gör man då?
För att ge oss svaret har vi bjudit in marknadsföringsdrottningen; Monika Lindquist, Marketing & Communications Director på Visual Art.
I veckans avsnitt ger hon dig en checklista för hur du lyckas med konststycket att konvertera besökare till kunder.
Lyssna och lär när Monika ger dig sina bästa tips!
Önskar du komma i kontakt med Retailpodden?
Maila gärna: [email protected]
Hoppas att ni har det bra i sommarvärmen!
Vi på Retailpodden har tagit en paus men i höst väntar nya spännande avsnitt. Så länge tänkte vi bjuda på några ev era favoritavsnitt under året som gått. Först ut är världsstjärnan Micael Dahlen
Forskaren, författaren och professorn Micael är en citat-maskin av rang och vet nog mer än de flesta om det mesta och har en gedigen meritlista i ryggen. Han är närmast aktuell med boken: Sifferdjur.
I samtalet med Micael ställer vi oss bl.a. frågorna: Vilka konsekvenser har pandemin resulterat i för oss människor? Går vi tillbaka gamla eller gör vi något helt nytt permanent?
Vi kan lova er ett avsnitt utöver det vanliga!
Trevlig lyssning!
Önskar du komma i kontakt med Retailpodden?
Kontakta gärna: [email protected]
Visste du att varannan svensk aktivt väljer bort varumärken och företag som inte uppfyller deras krav inom hållbarhet? Det visar Jung Relations senaste rapport om framtidens hållbara varumärken.
Frågan är då: Hur ska jag kunna konsumera hållbart när utbudet är näst intill oändligt. Precis den frågan ställde sig entreprenören Amanda Thorén för drygt två år sedan när hon satt och sökte på gummistövlar åt sina barn och där och då uppstod idén till jämförelsesajten- och appen Bencha som utifrån hållbarhetsparametrar jämför företag inom modesegmentet.
Hur hållbara är egentligen dina favoritvarumärken? Med hjälp av Bencha, kan konsumenter handla medvetet ur både ett mode- och hållbarhetsperspektiv. Men hur har resan från idé till färdig produkt sett ut? Hur ser kopplingen hållbarhet - lönsamhet ut idag och var är Bencha om fem år?
Önskar du komma i kontakt med Retailpodden? Maila gärna [email protected]
I veckans avsnitt har vi bjudit in retailexperten och pionjären Daniel Herrmann, en av grundarna till Singular Society som med sitt nytänkande ändrar spelplanen för hur framtidens retail kan se ut.
Vad är det som skiljer de från en traditionell affärsmodell och hur gör man den lönsam?
Vi pratar om handelns stora utmaningar och diskuterar lösningar och stämmer det som Daniel säger ”Billigt kan vara riktigt bra”!
Trevlig lyssning!
Önskar du komma i kontakt med Retailpodden. Maila gärna: [email protected]
Pandemiåret 2020 var extremt ur ett e-handelsperspektiv. Under 2020 växte den globala e-handeln med 28 % och 40 % i Sverige vilket resulterade i att tiotals konsumtionsmiljarder flyttades från fysiska butiker till e-handeln.
Vi har fått se bransch efter bransch fullkomligt revolutioneras, där de digitala plattformarnas logik ganska snabbt blir det självklara valet. Handeln är inget undantag och med pandemin som accelerator så har digitala beteenden permanentats vilket har kastat en hel industri rakt i en massiv omställning med bränslet att utvecklas eller avvecklas. Ett tydligt och bra exempel är Apoteksbranschen, där den fysiska butiken har varit en självklarhet under urminnestider men som idag befinner sig i mitt i sin omställning. 2021 stod näthandeln med apoteksprodukter för 19 procent av den totala apotekshandeln, för bara fem år sedan var motsvarande siffra ungefär fyra procent.
När omställningen kommer snabbare än förväntat, HUR ställer man om en fysisk jätte till en digital first. För att svara på dagens fråga har vi bjudit in en gigant som står mitt sin omställning och som representerar just Apoteksbranschen, varmt välkommen Hannes Hasselrot, VD Kronans Apotek.
Om vi utgår från att fastighetsbranschen befinner sig i början av sin digitaliseringsresa så står branschen inför en omskakning där stora skiften kommer att ske för att till slut nå en ny jämvikt.
Vad innebär digitaliseringen för fastighetsbranschen? Vilka är de nya arbetssätten? Vilka nya krav kommer ställas på kompetens? Vad krävs från fastighetsbranschens sida för att bli en attraktiv arbetsgivare?
Idag har vi valt att bjuda in en person som ständigt har örat mot rälsen och som hör viskningarna i korridoren, Jan Gösbeck, Marknad- och Försäljningschef på Fasticon.
Stadsutveckling med fokus på miljö, hållbarhet och långsiktigt värde det låter verkligen som en beskrivning av framtiden. Hållbart och härligt men om vi tittar lite närmare på definitionen av hållbar stadsutveckling så innebär det att städer och tätbebyggda samhällen möter människornas och företagens behov och samtidigt erbjuder en långsiktigt bra livsmiljö för sina invånare. Det känns kanske som en självklarhet men vad är det egentligen som bygger värde i en stad?
Om vi utgår från hur stadsutveckling sker idag och filtrerar den mot pandemins efterdyningar och människors nya fokus på välmående, var befinner vi oss då idag när vi pratar stadsutveckling? Dagens gäst, Camilla Wallander, VD på Berghs School of communications , menar att det idag utvecklas platser med stort fokus på utformning och koncept, men kanske inte så mycket med sikte på en långsiktig värdeutveckling. Det här vill Camilla råda bot på genom nya spännande utbildningar för yrkesverksamma som ska ta stadsutvecklingen in i framtiden. Det här vill du inte missa.
Önskar du kommer i kontakt med Retailpodden? Maila gärna: [email protected]
Önskar du komma i kontakt med Retailpodden? Maila gärna: [email protected]
Efter stora framgångar inom privatbetalningar har de nu nått en mättad marknad och de senaste 2-3 åren har de tagit mark inom den ständigt växande e.-handeln och nu står de fysiska butikerna näst på tur och knackar på dörren till Swish-världen.
Vilka betalningslösningar kommer framtiden bjuda på och var är Swish på väg? Vilka konkurrenter jagar de i hasorna? Och vad ser ett pionjärbolag som Swish i sin spåkula?
Trevlig lyssning!
Dagens gäst är nämligen ingen mindre än tillväxtraketen MEDS vd och tillika en av grundarna; Björn Thorngren, vars företag utsågs till årets e-handel inom hälsa 2021 av Pricerunner OCH årets e-handel av Retail Awards.
Hur blir man kundernas kelgris och lyckas med konststycket att särskilja sig när man inte kan konkurrera om pris? Vad krävs för att leda en så snabbväxande organisation?
Och är de fysiska apoteken dödsdömda eller finns det någon framtid även för dem? Allt detta och mer därtill ska du få svar på i veckans avsnitt.
Trevlig lyssning!
Har du något tips på en spännande gäst eller önskar komma i kontakt med Retailpodden? Maila gärna: [email protected]
Rubrikerna har haglat tätt om kontorets vara eller icke-vara, om retails dystra framtidsprognos med nedstängningar och röda siffror som följd MEN vad hände egentligen? Vi är alla trötta på att prata om pandemin baksidor SÅ låt oss idag djupdyka i ALL den innovation, förändring och framtidsvisioner den här perioden har resulterat i. Idag har vi bjudit in en fastighetsgigant! Både sett till person och företaget hon jobbar för, Atrium Ljungberg, som länge stått i framkant när det kommer till innovation och utveckling och som nu kommit ut med sin högaktuella framtidsrapport; Hybriduniversum. Vi välkomnar, Annica Ånäs, VD för Atrium Ljungberg som lett företaget med framgångsrik hand.
Alla känner väl till den närmast mytiska NK-byggnaden på Hamngatan i Stockholm. De har genomlevt alla finanskriser och lyckas behålla sin legendar-stämpel år efter år. Hur kommer det sig att NK är en självklarhet i en evighet?
Vad händer egentligen bakom väggarna på den välputsade fasaden? Hur klarar de omställningen till en mer digital värld? Hur står sig deras e-handel mot de stora e-handelsjättarna och vad kan vi förvänta oss av NK i framtiden?
Ni hör själva, många frågor som söker svar. För att reda ut allt har vi bjudit in mr NK him self, Bo Wikare, VD på NK och vice VD på Hufvudstaden, som får inleda Retailpodden 2022.
Tack för att ni fortsätter lyssna, kommentera och tipsa om spännande gäster.
Trevlig lyssning!
Vill du komma i kontakt med Retailpodden? Maila gärna: [email protected]
Varför är det så få kvinnor som investerar i fastigheter?
I årets sista avsnitt av Retailpodden har vi bjudit in Ellie Elmondt, medgrundare av WIRE Invest - Women in Real Estate tillsammans med Lovisa Löwenborg. Ellie är en outtröttlig entreprenör, investerare och poddare med siktet tydligt inställt – 50% av ALLA fastigheter ska ägas av kvinnor. Idag står kvinnor för endast 15% av innehavet, så de har en del jobb framför sig.
Men pengar är pengar oavsett om det kommer från en man eller kvinna.. spelar det verkligen någon roll om fördelningen inte är jämlik? Ellie menar på att det är precis det det gör.. det här sträcker sig utanför att tjäna pengar.
Handlar det om att kvinnor inte är lika intresserade av att investera i fastigheter, är de inte lika riskbenägna som män ELLER och jag säger ELLER handlar det om något helt annat.
Sist men inte minst, vad syftar Ellie på när hon säger ”Det är det här de rika har gjort hela tiden, de har bara aldrig berättat det för mig”. Vad hon syftar på tror jag att de flesta av oss vill veta!
God jul och God fortsättning önskar vi på Retailpodden! Tack för att ni lyssnar, kommenterar och tipsar om spännande gäster.
Vi hörs 2022!
Önskar du komma i kontakt med Retailpodden, maila gärna: [email protected]
”Han är hetare än halvledare inom fordonsindustrin” så beskrivs Daniel Lundh, grundare av Lifvs och Storekey och det här är inga tomma ord. Daniels resa med Lifvs har mer eller mindre gått spikrakt uppåt och om det inte är kärleken för livsmedel vad är det då som ligger bakom denna framgångssaga? Lösningen stavas: Storekey - en techplattform som inte bara tycks rädda glesbygden från att stå utan matbutiker, utan det här är ett system som kan implementeras i otaliga branscher, förbättrar kundupplevelsen och kan hjälpa retailers in i framtiden.
Det och mycket mer kommer ni få svar på i veckans avsnitt.
Trevlig lyssning!
Second hand är det nya svarta! Att vara hållbar har för de flesta blivit en självklarhet och mode är inget undantag.
När den hårt arbetande superentreprenören Caroline Hamrin, för många år sedan tog över sin mormors second hand-butik märkte hon att många av kunderna gömde påsen när de gick därifrån, att handla begagnat var inget man ville skryta om. Men sen hon grundade succékonceptet Arkivet har det svängt 180 grader, nu är påsen istället något man vill framhäva - att handla på Arkivet är ett statement.
Hon har lyckats med det som av många ansågs omöjligt, att skala upp second hand-konceptet och hon lever efter devisen våga tänka nytt och TESTA, TESTA, TESTA!
Men hur skapar man lönsamhet genom att sälja begagnade kläder? Är det möjligt att även skapa en ny affärsmodell för att konsumtion av kläder?
- Är det här framtidens koncept?
Önskar du komma i kontakt med Retailpodden? Maila: [email protected]
Vill du ha tillbaka kunderna till din fysiska handelsplats? Utmaningen idag är att besökarna i regel börjar sin shoppingresa på nätet och den fysiska handelsplatsen är inte längre en naturlig del av den resan.
För att välja rätt hyresgäst till din handelsplats och för att välja rätt handelsplats för dig som hyresgäst KRÄVS att båda parter förstår det FAKTISKA värdet av den fysiska platsen.
Idag har vi bjudit in Annie Grönblad, en techentreprenör och digital wizard för att diskutera – ”Hur ska man som fastighetsägare bevisa värdet av den fysiska platsen?” Vi pratar även om den uttjatade butiksdöden, om digitala skyltfönster och hur du ska göra för att lyckas sudda ut gränsen mellan det fysiska och digitala och mycket mer…..
Annie tar med oss på en resa, och bjuder på lösningarna som du helt enkelt inte har råd att missa! En resa som du kanske kan bli en del av……
Trevlig lyssning!
Önskar du komma i kontakt med Retailpodden?
Maila gärna: [email protected]
Nya beteenden skapar nya behov! Arkitekterna spelar en väldigt viktig roll för stadsutvecklingen och bestämmer förutsättningarna för hur vi människor ska mötas och umgås i framtiden.
De leder oss med andra ord rakt in i framtiden.
I veckans avsnitt av Retailpodden har vi bjudit in den internationellt erkände arkitekten, Andreas Bozarth Fornell, grundare av Specific Generic. Med kunder som DKNY, Acne Studios, On Running, bara för att nämna några.
Önskar du komma i kontakt med Retailpodden?
Maila gärna: [email protected]
Ett varumärke som utmanar en hel bransch - underklädesindustrin - Understatement Underwear Istället för ett osunt och ouppnåeligt ideal á la 90-tal presenteras underkläderna på ett nytt sätt med autentiska bilder och kvinnokroppar som de flesta kan relatera till. De går mot strömmen - och det verkar vara ett vinnande koncept, nu har de fått både kunders och investerares blickar vända mot sig. Marie Stolt och Maria Lager är grundarna bakom succén som ”föddes ur en livskris” och här får ni höra deras resa - en PR-konsult och en ingenjör som skapade en riktig tillväxtraket. 🔸Vilka är de fyra P:na? - Receptet för framgång 🔸Hur bygger man upp en stark community? 🔸Och hur sticker man ut i mängden? Trevlig lyssning! Önskar du komma i kontakt med Retailpodden? Maila gärna: [email protected]
"En entreprenör som skapar trender för andra att surfa på" - det sammanfattar Konrad Bergström väldigt väl. Han är mannen med kristallkulan i högsta hugg som ser glapp i marknaden som andra missar och satsar sedan allt.
Än så länge har det visat sig vara en väldigt lyckad taktik, det började med Zound Industries och nu går han all-in i sitt senaste projekt - X Shore, som med sina elbåtar revolutionerat hela upplevelsen att vara på sjön. En idé som till en början blev utskrattad av båtindustrin men som blivit en succé. Man brukar säga; ”Bästa sättet att bli miljonär är att vara miljardär och ge sig in i båtindustrin”, men det gäller inte Konrad.
I veckans avsnitt av Retailpodden tog vi en tur ut på sjön för att ta del av hans entreprenörsresa och hans bästa tips för att skapa ett miljardbolag. Det och mycket, mycket mer...
Önskar du komma i kontakt med Retailpodden?
Maila gärna: [email protected]
Har du bestämt dig för att komma igång med din e-handel men vet inte hur och var du ska börja? Eller behöver du kanske tips för att göra en redan befintlig e-handel ännu mer effektiv och framgångsrik, då är det här avsnittet för dig!
Fredrik Burman, Managing Consultant på Columbia Road har varit med sen e-handelns begynnelse och jobbar till vardags med att effektivisera och guida företag till en optimerad digital försäljning och han vet precis vilka fallgropar som är lätta att falla i och hur man bäst undviker dem.
Önskar du komma i kontakt med Retailpodden?
Maila gärna:
Elisabet Karlsson: [email protected]
En nästintill exponentiell utveckling på kort tid med en och samma produkt. Vi pratar om Beauty Generations omtalade ögonfransserum - XLASH. Under flera år låg deras omsättning stabilt men plötsligt under 2019 hände något och omsättningen tog rekordfart. Hur lyckades förvandla ett resultat från bra till succé på så kort tid?
Finns det ett mirakelrecept när det kommer till entreprenörskap och exponentiell tillväxt?
I veckans avsnitt har vi bjudit in mirakelmannen Svante Gabrán, VD på XLASH Cosmetics och här delar han med sig av sina bästa tips för att lyckas som entreprenör.
Önskar du komma i kontakt med Retailpodden?
Maila: [email protected]
Världen behöver inte ännu ett klädvarumärke och absolut inte mer kläder. Vi konsumerar alltmer kläder och slänger de ofta långt innan de blivit utslitna.
I veckans avsnitt har vi bjudit in Jakob Dworsky och August Bard Bringéus, grundarna till en uppstickare i modebranschen - Asket - vars syfte är att motverka överkonsumtion. De skapar med evighet som perspektiv och kläder som håller över tid, både i design och kvalitet.
Men är det en möjlig ekvation;
Önskar du komma i kontakt med Retailpodden?
Maila: [email protected]
I veckans avsnitt har vi bjudit in ett känt ansikte från förr, Arne (på Posten) Andersson. En man som kan mer om e-handel än de flesta och som genom sina populära spaningar alltid håller sig ajour med både samtid och framtid.
Här bjuder han på både sina förebilder och räknar upp några skräckexempel och du får ta del av hans skarpaste framtidsspaningar och tips på hur du ska lyckas med din butik.
Önskar du komma i kontakt med Retailpodden?
Maila: [email protected]
Han kallar sig själv frustrationsentreprenör med en stark problemlösningsförmåga och det är en väldigt passande beskrivning av Johannes Cullberg, VD och grundare av Paradiset - en matvaruaktör som helt klart sticker ut i mängden. Han har fört en tuff kamp mot livsmedelsbranschen och trots att han slagits ner har han alltid rest sig och kommit tillbaka.
Nu är Paradiset 2.0 här! - Sveriges mest ärliga och hälsosamma matvaruaktör.
I veckans avsnitt av Retailpodden berättar Johannes öppenhjärtigt om konkursen, kampen tillbaka och drivkraften i hans entreprenörskap.
Önskar du komma i kontakt med Retailpodden?
Maila: [email protected]
Går det att skapa lönsamhet med ett stort och kompromisslöst fokus på hållbarhet och kan det rentav vara en framgångsfaktor? Det är en av huvudfrågorna vi ställer oss i dagens avsnitt där vi bjudit in hållbarhets-kämpen och entreprenören Anders Ankarlid, CEO och grundare av A Good Company. Som bland annat gör anteckningsböcker av återvunnen sten, tandtråd av majsstärkelse och mobilskal av linfrö-plantor för att bara nämna några av deras klimatneutrala produkter. Nu ger de sig även in i modeindustrin, en tuff nöt att knäcka.
Här får ni ta del av både framgångar och hinder på vägen, för det är sannerligen ingen rak väg framåt när hållbarhet är i fokus, men med ett gott samvete på vägen och en vilja av stål når man långt.
Ta gärna kommande 50 min och lyssna in i framtiden tillsammans med Retailpodden och Anders. Hållbarhet ÄR det nya svarta!
Önskar du komma i kontakt med Retailpodden?
Maila gärna: [email protected]
Likt superhjältarna Batman och Robin har Den Dynamiska Duon, bestående av Venke Osnes och Niklas Larsén, som den nya VD-duon på MER Arkitekter, tagit sig an utmaningen att bevisa att 1+1=3, en super-administratör och HR-proffs och en kreativ visionär, är det här ett välfungerande recept för framgång? Hur får man ett delat ansvar att fungera?
Vi kommer även diskutera framtidens kontor, post-covid:
Hur kommer framtida arbetsplatsen att se ut?
Vad krävs för att skapa en hälsosam, kreativ och produktiv arbetsplats?
Trevlig lyssning!
Önskar du komma i kontakt med Retailpodden?
Maila: [email protected]
Sakta men säkert tar corona allt mindre plats i våra liv. Nya vanor och beteenden har tagit plats, men snart är det väl ändå dags att ta sig tillbaka till våra kontor, eller?
I Veckans avsnitt har vi bjudit in två experter på förändringsarbete inom fastighetsbranschen; Catrin Brodin, grundare av Way och Caroline Widing, Head of Workplace på Gate46.
Vill du veta mer om förändringsarbete; maila:
Trevlig lyssning!
Önskar du komma i kontakt med Retailpodden,
maila: [email protected]
Vårt längsta avsnitt hittills men det finns god skäl till det. Veckans gäst är ingen mindre än den passionerade och framgångsrika entreprenören Stefan Ytterborn, mannen bakom succén POC, och som numera ägnar sin tid åt Cake - elmotorcykel företaget som är på väg att ta världen med storm.
Han jobbar efter fyra värdeord: Purpose, innovation, performance och quality och detta genomsyrar inte bara Cake som företag utan även samtalämnena i avsnittet.
Vi pratar om hållbar konsumtion, viljan att förlänga en produkts livscykel och utmaningen med vår konsumtionshastighet.
Och mycket mer...
Trevlig lyssning!
Önskar du komma i kontakt med Retailpodden,
maila: [email protected]
Idag är det svårare än någonsin att sticka ut i mediabruset. En studie visar att vi exponeras för cirka 3 000 kommersiella budskap varje dag(!). Människans förmåga är dock lika begränsad som tidigare och i slutet av dagen är det bara en handfull av dessa som vi faktiskt minns. För att lyckas nå fram med sitt budskap krävs tajming, behov eller förtroende, och i de bästa av världar, helst alla tre.
I veckans avsnitt kommer du få en skolboks-manual i hur du ska jobba med Influencer Marketing för att maximera din framgång. Men kanske viktigast av allt - du kommer få tips på hur du kan bli din egen lyckas smed. Vi har nämligen en Hypotes: Du, alltså företaget måste bli din egen influencer-kanal. Skapa en relation med din målgrupp så att de vänder sig till dig för att lyssna om råd, tips och kunskap. Lättare sagt en gjort, men när du har lyssnat på avsnittet kommer du ha tagit många steg i rätt riktning, tack vare influencer marketing-proffset Sanna Ödmark, Head of Marketing på Cure Media.
Trevlig lyssning!
För att skapa en äkta kundupplevelse krävs både tid och kunskap och för att skapa tid och kunskap krävs i sin tur - teknik!
Det kanske låter enkelt och hur svårt kan det vara? Svaret är: Det enkla är oftast det svåra.
I veckans avsnitt ska vi lyfta fram en väldigt viktig del i att göra just det - Det svåra enkelt. En fundamental pusselbit i resan för att skapa en sömlös kundupplevelse är: Betallösningar.
Hur kommer vi betala i framtiden? Och hur ska man tänka som e-handlare? Vilka betallösningar är relevanta?
Vi har bjudit in Peter Nilsson, Managing Director på Bambora för att ta reda på hur man kan göra affären mer sömlös och friktionsfri, såväl fysiskt som digitalt.
Glöm inte att följa oss på LinkedIn och Instagram för de senaste nyheterna.
Som att gå från att ena dagen spela en statistroll i en indiefilm till att nästa dag bli inkastad i en huvudroll i en påkostad Hollywood-rulle. Kanske en inte helt vattentät liknelse men säger något om den resa som dagens gäst har gjort. 2020 var det gasen i botten för veckans gäst Alexander Hjertström, en av grundarna till ansiktsmask-succén, Airinum. På två veckor slog de föregående års årsomsättning. Från att ansiktsmasken sågs som något avvikande kunde man nu se Gwyneth Paltrow spatsera längs gatorna i en Airinum-mask.
Vi pratar om just det; när pendeln svängde, när allt ställdes på sin spets och en hel värld plötsligt ville ha deras produkter. Hur ställer man om en hel verksamhet mer eller mindre över en natt? Vad händer när man som företag hamnar mitt i stormens öga? Hur arbetade de för att anpassa sig till de nya behoven och spelreglerna?
I händelsernas centrum har aldrig känts mer träffande.
I en tidigare serie avsnitt har vi bjudit in framgångsrika Digital Natives. Idag ska vi träffa ett fenomen och ett varumärke som är står med ett ben i varje kategori.
De är både en digital native och en influencer, Djerf Avenue. Eller som de kallar det ”social natives”, från deras bakgrund i sociala medier. Matilda Djerf, en av grundarna har över 1,5 miljoner följare, vilket gör henne till en av våra största influencers i Sverige. Hur bygger man upp en trogen följarskara över tid? Räcker det med att vara en influencer för att skapa ett framgångsrikt retailbolag? Vad är framgångsfaktorn bakom deras community? Kommer vi ha fysiska butiker i framtiden och hur ser deras dröm-butik ut? Ni hör ju själva, det här får ni inte missa!
Det är, för att uttrycka det milt, våghalsigt eller kanske rentav, dumdristigt att inte haka på digitaliseringståget nu. För tåget kommer avgå, vare sig du har hoppat på eller ej. Men hur ska man tänka som företag? Var börjar man? Vilka vanliga problem uppstår i digitaliseringens spår?
Många e-handlare har tillgång till oändligt mycket data kring försäljning, när, var och hur deras kunder handlar, men det är desto färre som vet hur de ska hantera all denna information. Företagen måste riva ner murarna som står mellan olika system och informationssilos för att kunna skapa en sömlös kundupplevelse. Låter det krångligt? Det behöver det inte vara.
Vi har bjudit in två stycken ”Digital Wizards” som ska hjälpa oss och dig som lyssnar att ta steget in i framtiden. Det är duon som enligt dem själva skapar mästare, grundarna till techbolaget Occtto, Niclas Mollin och Jimmy Ekbäck.
Framtiden är här! Hur kommer vi handla, när kommer vi handla och vad kommer vi handla? Vad är ”Super-kvarter” och stämmer uttrycket att ”Local is the new black”? I veckans avsnitt har vi bjudit in fastighetsbranschens egen DaVinci, Annelie Gullström, Affärsutvecklingschef på AMF Fastigheter. En sann visionär och innovatör som ständigt vågar doppa tårna i framtiden och brinner för att brygga gapet mellan online och offline handel. Varsågoda, här har ni Annelie Gullström!
Vi tar in fastighetsägarna i våra spaningar och blickar in både i nutiden, men kanske desto mer in i framtiden. Louise Ryning jobbar som Director of Operations på Unibail-Rodamco-Westfield och är det någon som kan svara på våra frågor om framtidens handel så torde det vara hon. URW är kända för sina kreativa lösningar och idéer och har till och med ett eget Innovation lab!
Vilka innovationer väntar runt hörnet?
Vad kommer syftet med handelsplatserna vara i framtiden?
Vilka kundupplevelser kan vi förvänta oss och hur ska de fysiska platserna fortsätta vara relevanta för kunderna?
Vi har frågorna och Louise har svaren. Trevlig lyssning!
Vad är AI och är AI räddningen för framtidens handel och kanske till och med klimatet till viss del?
Efter att ha lyssnat på det här avsnittet kommer du veta betydligt mycket mer om AI men framförallt vad AI kan göra för dig och ditt företag för att öka lönsamheten, minska svinn, få bättre prognoser mm. Låter det för bra för att vara sant? Det tyckte vi också först, men efter intervjun med Simon Åkerlund, medgrundare till Binary Brains så tror vi att ordspråket ”för bra för att vara sant” inte alltid stämmer. Ibland är det precis så bra som det verkar. In och lyssna och bedöm själv, är AI något för dig?
God lyssning!
Handelsforskarna från Borås, bestående av Sofia Norén och Malin Sundström, är bryggan precis som namnet avslöjar bryggan mellan forskningen och praktiken. Kommer kassapersonal och stå i kö för att få betala, snart bara vara ett minne blott i butikerna? Vilka är framtidens intäktsbärare?
Det här är andra avsnittet i serien med branschens rockstars och de som vi tror sitter inne på svaret på våra frågor om framtidens handel.
I dagens avsnitt beskrivs handeln som en ankdamm – där vi har tittat väldigt mycket inåt och gör som vi alltid ha gjort. Är de tiderna förbi nu, är det dags att börja samverka över gränserna? De intressanta resonemangen haglar tätt, så håll i dig så kör vi!
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.