Sveriges 100 mest populära podcasts

Bildningsbyrån

Bildningsbyrån

Levande dokumentärer som gör dig smartare på 29 minuter. Möt människor som gått mot strömmen och förändrat vår tid.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

ur.se/id/191553

Avsnitt

Anna-Britt Agnsäter - matrevolution i folkhemmet

Anna-Britt Agnsäters revolutionerande tankar om att alla skulle kunna laga god och hälsosam mat var med och byggde upp folkhemmet. Men inte utan att reta upp många mäktiga män på köpet. I alla svenska kök går det att hitta en måttsats med decilitermått, matsked, tesked och kryddmått. De flesta äger också en stektermometer och Vår kokbok. De har alla skapats av Anna-Britt.
2022-11-23
Länk till avsnitt

Margaret Sanger - preventivmedel och familjeplanering

Pionjären Margaret Sanger är sjuksköterskan som i början av 1900-talet kämpar för att legalisera familjeplanering och myntar begreppet födelsekontroll. Hon fängslas och arresteras flera gånger för att ens prata om preventivmedel offentligt. Men ger aldrig upp drömmen om ett piller som ska frigöra kvinnan.
2022-11-16
Länk till avsnitt

Hermann Hesse - världens första hippie

Nobelpristagaren Hermann Hesse, 1877-1962, är en av de mest översatta och lästa tyskspråkiga författarna. Han var en rebell och en sanningssökande ensling, som trivdes bäst med att vara för sig själv. Under några stormiga ungdomsår vistades han på sanatorier, blev olyckligt kär och köpte en revolver för att begå självmord. Självmordsförsöket resulterade i diagnosen melankoli och en vistelse på mentalsjukhus. Till hans räddning kom arbetet i en bokhandel vilket gav honom möjlighet både till läsande och eget skrivande.
2022-11-09
Länk till avsnitt

Maria Sibylla Merian ? konstnär och ekologisk pionjär

I en tid då insekter ansågs uppstå spontant ur smuts var Maria Sibylla Merian en av de allra första att dokumentera metamorfosen. Hon var på 1600-talet en pionjär i att dokumentera och avbilda växter och insekter tillsammans och lade grunden för en ekologisk syn på naturen. Men hur gick hennes egen livsresa? Och hur använde sig Maria Sibylla Merian av konsten som ett sätt att förstå världen?
2022-11-02
Länk till avsnitt

Charles Darwin ? evolutionsteorin

När den unga forskaren Charles Darwin kliver i land på Galapagosöarna 1835 får han se saker som kommer att leda honom fram till sin evolutionsteori om arternas uppkomst. En teori som revolutionerar vår syn på världen, naturen och oss själva och som håller än idag.
2022-10-24
Länk till avsnitt

Sparwenfeldt ? de vita slavarna

På 1600-talet såldes hundratals svenska sjömän på den lokala slavmarknaden i Alger. Forskningsresenären Johan Gabriel Sparwenfeldt får en chock när han anländer till den Nordafrikanska staden och upptäcker detta. Han övertalar den svenska kronan att köpa svenskarna fria, men ställs inför ett dilemma. Hur värderar man egentligen ett människoliv?
2022-10-19
Länk till avsnitt

Gustaf Mannerheim ? ett självständigt Finland

Den finlandssvenske friherren Gustaf Mannerheim kom att bli den mest uppburna, men även mest omstridda personen i finsk 1900-talshistoria. Han föds 1867 på ett slott i Åboland. Som barn har han ett häftigt lynne och han blir relegerad från kadettskolan. Efter en katastrof i ungdomen hamnar han i Ryssland där han gör en makalös karriär. Efter ryska revolutionen återvänder han till Finland totalt utblottad och vid 50 års ålder inleds det som kommer göra legendarisk.
2022-10-12
Länk till avsnitt

Bill Wilson ? 12 steg mot nykterhet

1934 får Bill Wilson ett andligt uppvaknade leder till att han blir en av grundarna till Anonyma Alkoholister. Efter år av kamp för att övervinna sitt begär för alkohol upplever han att han plötsligt blir befriad. Upplevelsen leder till att han tillsammans med andra som vill sluta dricka utvecklar de 12 stegen för att bli fri från missbruk. Idag finns det över 200 olika 12-stegs gemenskaper för olika problem i livet och miljoner människor är en del av olika 12-stegsprogram.
2022-10-05
Länk till avsnitt

Carl Jung ? att möta sitt omedvetna

Carl Jung är upphovsmannen bakom analytisk psykologi och är en av de banbrytande psykiatriker som har format hur psykoterapi bedrivs idag. Mitt i livet får han själv psykiska problem. Han ser syner och tror att de visar vad som ska hända i framtiden, men genom sina psykoterapeutiska metoder lyckas han ta sig igenom sitt eget sammanbrott.
2022-09-28
Länk till avsnitt

Seneca ? vägen till själslig ro

För 2 000 år sedan levde Lucius Annaeus Seneca ett dramatiskt och osäkert liv. Men han vidareutvecklade också stoicismens tankar, och hans förhållningssätt till tillvaron har kommit att bli användbara för människor idag.
2022-09-21
Länk till avsnitt

Aina Cederblom ? äventyrare och filantrop

Aina Cederblom var filantrop och vävlärare, äventyrare och hjälparbetare. Hon reste ensam i en liten motorbåt runt i världen från 1930-talet och framåt och kom under sitt nästan 90-åriga liv att engagera sig för fattiga och utsatta människor. Hon gjorde viktiga insatser för finländare efter finska vinterkriget och hon grundade vävskolor på Färöarna, i Indien och i Brasilien.
2022-09-14
Länk till avsnitt

Lise Meitner ? upptäckten av kärnklyvning

Fysikern Lise Meitner gör en makalös vetenskaplig karriär inom radioaktivitet och kärnfysik under tidigt 1900-tal. När Hitler och nazismen får makten i Tyskland måste hon fly och hamnar i Sverige. Här fortsätter hon att forska och knäcker gåtan med fission, kärnklyvning som uppstår då uran utsätts för neutronstrålning. Den epokgörande upptäckten banar väg för kärnenergi, men också för kärnvapen. Vem var Lise Meitner och vad har hennes forskning betytt och varför blev det aldrig något Nobelpris?
2022-07-26
Länk till avsnitt

Sonja Kovalevsky ? kvinnlig matematikprofessor

Den 24 januari 1884 är en historisk dag. Då står den första kvinnliga matematiska föreläsaren bakom katedern på Stockholms högskola. Rummet är fyllt till bredden av manliga studenter och professorer - men också nyfikna invånare, som vill se detta egendomliga: en matematiker i kjol! Föreläsaren heter Sonja Kovalevsky och hon kommer bli världens första kvinnliga matematikprofessor, men också ?Sveriges lärdaste fruntimmer? enligt August Strindberg. Hur tog hon sig hela vägen från ryska landsbygden till professuren? Och vem var hon egentligen?
2022-07-25
Länk till avsnitt

Peter den store ? den ryske imperialisten

Rysslands förste kejsare, tsar Peter den store, hade i början på 1700-talet storslagna drömmar om att skapa en modern supermakt. Han närmade sig först väst för att lära sig europeiska stridstekniker, som till exempel hur man bäst bygger krigsfartyg. När tiden var inne började han forma det som skulle bli det nya Ryssland: en supermakt som skulle växa till världens största imperium. Peter den store ses än idag som en av Rysslands mest framgångsrika politiker och han är en viktig förebild för Vladimir Putin.
2022-06-01
Länk till avsnitt

Mirjam Israel ? barnuppfostran utan våld

Barnpsykologen Mirjam Israel var en pionjär med sin agitation för en mer humanistisk och mindre auktoritär uppfostran. Redan 1946 kom hennes banbrytande bok "Det finns inga elaka barn. Hon arbetade för en uppfostran fri från psykiskt och fysiskt våld och var aktiv i debatten mot barnaga.
2022-05-25
Länk till avsnitt

Ruth Bader Ginsburg ? den notoriska juristen

Det är den 17 januari 1973. En ung kvinnlig jurist står framför nio äldre manliga domare i Högsta Domstolen i USA. Hon ska argumentera här inne för första gången. På skakiga ben ska hon försöka övertyga dem om någonting som dittills inte varit självklart; att könsdiskriminering bryter mot USA:s konstitution. Kommer de att lyssna eller kommer hon att bli hånad? Hon heter Ruth Bader Ginsburg. Långt senare kommer hon att bli känd för sina sylvassa argument och sitt brinnande engagemang.
2022-05-18
Länk till avsnitt

Victor Jara ? den eviga sången

Victor Jara tog sitt land med storm när han med sin sammetslena röst sjöng om kärlek och orättvisor i samhället. En gång i tiden drömde han om att bli präst men istället blir han en internationell ikon för motstånd när han blir brutalt mördad i samband med militärkuppen i Chile 1973. Medverkande i programmet är Jasmin Belmar Shagulian, postdoktor vid Romanska och klassiska institutionen och Nordiska Latinamerikainstitutet, Stockholms universitet, och Julio Numhauser Navarro, musiker och vän till Victor Jara.
2022-05-11
Länk till avsnitt

Filip Orlik ? Ukrainas första konstitution

Filip Orlik var en ukrainsk statschef som ägnade hela sitt liv åt befrielsekampen mot den ryska överhögheten. Han stred med Karl den XII vid Poltava och efter förlusten bodde han några år i Kristianstad i exil. Filip Orlik utformade den första ukrainska författningen, med maktfördelning som princip. Författningens antogs den 5 april 1710, erkändes av Karl XII, och är ett av Ukrainas mest betydelsefulla historiska dokument.
2022-05-04
Länk till avsnitt

Indira Gandhi ? Indiens järnlady

Indira Gandhi föds rakt in i befrielsekampen mot det brittiska styret i Indien. Hon är en beslutsam och stark ledare som får igenom sin politik, vilket gör henne både älskad och hatad. Hon vill centralisera makten och kuvar delstater som vill ha mer självbestämmande. Tidvis präglas hennes styre av brutalitet: pressen censureras och obekväma partimotståndare fängslas. Efter att hon sänt in militära trupper i delstaten Punjab, och hundratals människors dödats, skjuts hon ihjäl av sina egna livvakter.
2022-04-27
Länk till avsnitt

Bayard Rustin ? med kroppen som vapen

En sensommardag 1963 i USA står han framför ett hav av människor, större än han någonsin sett. Kommer den stora marschen att bli fredlig, eller blir den ett våldsamt kaos? Han är Bayard Rustin, hjärnan bakom historiens mest kända demonstration, det är han som lär medborgarrättsrörelsen vikten av ickevåld. Men han kommer att få betala ett högt pris för sitt mod. Och hans namn får aldrig glänsa i rampljuset.
2022-04-20
Länk till avsnitt

Jiang Qing ? Maos änka

Upp till två miljoner människor dog, lynchades eller avrättades under kulturrevolutionens Kina på 1960-talet. Bakom ledaren Mao Zedong stod hans hustru Jiang Qing - en skådespelerska inställd på hämnd för uteblivna framgångar inom den gryende filmindustrin. Hon drevs av ett starkt politiskt patos, men var samtidigt besatt av makt och inflytande. Hon såg sig själv som Kinas blivande kejsarinna och efter Maos död 1976 gjorde hon allt för att ta över makten.
2022-04-13
Länk till avsnitt

Drottning Kristina ? frihet och självständighet

Drottning Kristina chockar hela Europa när hon abdikerar från den svenska tronen och blir katolik. På jakt efter frihet och självständighet slår hon sig till slut ner i Rom där hon blir kulturens drottning.
2022-04-06
Länk till avsnitt

Anna Nzinga ? västafrikansk renässansdrottning

Drottning Anna Nzinga är berömd för sin militära och diplomatiska begåvning och betraktas som en symbol för självständigheten i dagens Angola. Det är 1600-tal och Anna Nzinga lyckas hålla stånd mot portugiserna, som vill komma åt landets naturtillgångar. Hon regerar i nästan 40 år men självständigheten har ett högt pris.
2022-03-30
Länk till avsnitt

Axel Oxenstierna ? byråkratins fader

Axel Oxenstierna var rikskanslern som omformade Sverige genom att dela in landet i län. Dessutom grundade han domstolsväsendet och Riksbanken. I Sverige fattas politiska beslut i riksdagen och det är myndigheterna som ser till att de efterlevs. Det var Axel Oxenstierna som la grunden till de myndigheter som skulle få Sverige att fungera effektivt.
2022-03-23
Länk till avsnitt

Johannes Gutenberg ? medierevolutionens fader

Johannes Gutenberg är kanske den person i världshistorien som påverkat mänsklighetens utveckling allra mest. I mitten av 1400-talet, i Mainz i nuvarande Tyskland, utvecklade han tekniken för att trycka och massproducera böcker. Boktryckarkonsten spred sig snabbt över kontinenten. Nu blev böcker och kunskap inte längre en lyxvara, få förunnad, utan kunde spridas till alla.
2022-03-16
Länk till avsnitt

Leif Persson ? flykt som motstånd

När Berlinmuren byggs 1961 blir Leif Persson från Alingsås av en slump en av många som hjälper människor att fly förtryckets DDR (Östtyskland). Han samlar in svenska pass och skickar dem till östtyskar som behöver falska dokument för att kunna ta sig ut förbi järnridån. Den våghalsiga flykthjälpen fortsätter under två år, tills Leif Persson grips.
2022-03-09
Länk till avsnitt

Olympe de Gouges ? feministrevolutionär

I slutet av 1700-talet bubblar upplysningens tankar om förnuft och jämlikhet i Frankrike och snart blir det revolution. En kamp för jämlikhet som kommer göra att huvuden rullar, men också att deklarationen om de mänskliga rättigheterna klubbas. Men de mänskliga rättigheterna gäller inte för alla. Olympe de Gouges tar striden för jämställdhet på riktigt.
2022-03-02
Länk till avsnitt

Agda Rössel ? Sveriges röst i världen

I slutet av 1950-talet gör Agda Rössel en svindlande klassresa. Hon får stort inflytande inom världsdiplomatin när hon som världens första kvinna blir FN-ambassadör i New York. Resan som börjar i en enkel banvaktsstuga i Norrbotten slutar med att hon blir Sveriges röst i världen.
2022-02-23
Länk till avsnitt

Eva Perón ? oäkta politiker

Eva Perón kom från fattiga förhållanden men lyckades bli Argentinas första dam. Hon lämnar landsbygden med ett mål; att bli någon. Målmedvetet och bestämt driver hon sig själv uppåt i samhällets hierarkier, och kommer nå längre än hon någonsin kunnat drömma om. Hon får allt, skönhet, glamour, kärlek och makt. Men inte mycket tid. Hon dör redan vid 33 års ålder. Trots att Eva Perón aldrig fick en formell politisk position har hon ändå satt djupt avtryck i den argentinska politiken.
2022-02-09
Länk till avsnitt

Isadora Duncan - den moderna dansens moder

Isadora Duncan brukar kallas den moderna dansens moder. Hon föddes 1877 i San Francisco och levde ett kringflackande och på den tiden okonventionellt liv. I sin dans inspirerades hon av naturen, hon uttryckte egna tankar och känslor i sina dansverk och var först med att dansa barfota på de stora scenerna i Europa och USA. Privatlivet med många kärleksrelationer och tragiska livshändelser intresserade människor runt om i världen och hennes tragiska död i en bilolycka har skildrats i såväl film som teater.
2021-12-29
Länk till avsnitt

Ahmad Shah Massoud - legenden från Pansjirdalen

Ahmad Shah Massoud gerillaledare, motståndsman och politiker föds på 1950-talet i Pansjirdalen i Afghanistan och stred mot Sovjets ockupation på 1980-talet och mot talibanerna på 1990-talet. Hans liv blir dramatiskt och hans död likaså. Han var välutbildad, men konservativ. För vissa var han en hjälte men inte för alla. Han drömde om en afghansk nationalstat på islamsk grund. Ahmad Sha Massoud blev en legend. Vem var han? Och var han en hjälte eller en förtryckande islamist?
2021-11-24
Länk till avsnitt

Alexander von Humboldt - en ny natursyn

I början av 1800-talet visar den tyska upptäcktsresanden Alexander von Humboldt hur naturen är sammanlänkad som väv av liv, en organism där allt hänger samman. Han är också en av de första som upptäcker jordens olika vegetationszoner och som dokumenterar klimatförändringar i människornas fotspår. I sina bästsäljande böcker blandar han forskning med levande naturbeskrivningar och lägger grunden för det moderna miljömedvetandet.
2021-11-18
Länk till avsnitt

Carl von Linné - blomsterkungen och rasismen

Carl von Linné har under århundraden hyllats för sitt arbete att kartlägga naturen. Redan på 1700-talet, när han systematiserade växter och djur, myntades frasen "Gud skapade och Linné ordnade". Men på senare år har hans delaktighet i statens kampanj mot samer och hans nedsättande beskrivningar av asiater och afrikaner fått uppmärksamhet. Han har kallats både rasismens stamfader och en av världshistoriens mest inflytelserika rasistiska ideologer. Hur såg Linnés liv ut? Och kan man verkligen kalla honom rasistisk?
2021-11-10
Länk till avsnitt

Maria Christina Kjellström - alias Ulla Winblad

Maria Christina Kjellström föds i misär och fattigdom, men kom att bli superkänd i 1700-talets Stockholm. Hon är förebilden för den fiktiva personen Ulla Winblad, omtalad och besjungen i Carl Michael Bellmans visor. Sångerna förföljer Maria Christina Kjellström långt efter att hon lämnat sitt gamla liv bakom sig. Ryktena och skvallret gör att hon hamnar i rätten flera gånger. Trots det står hon upp för sig själv och kämpar sig tillbaka till ett värdigt liv.
2021-11-03
Länk till avsnitt

Carl Michael Bellman - nationalskalden

I mitten av 1700-talet föds en stjärna i Stockholm. Alla pratar om Bellman och det sägs att han är fantastisk. Han sjunger och spelar sina egna visor om trashankar, krogslagsmål och prostituerade i 1700-talets Stockholm. Carl Michael Bellman blir en del av Gustav III:s inre krets, och en maktfaktor i svenskt kulturliv. Men lyckan vänder hastigt när kungen mördas. Bellman fängslas, dör utfattig och begravs utan gravsten. Hur kunde det sluta så illa för Sveriges nationalskald?
2021-10-27
Länk till avsnitt

Aung San - Burmas landsfader

Aung San kämpar för att den brittiska kolonin Burma, eller Myanmar som vi säger idag, ska bli självständig. Efter att ha blivit sviken av Japan och därefter förhandlat med Storbritannien, lyckas han och blir i april 1947 premiärminister. Men bara ett par månader senare mördas han, bara 32 år gammal. En politisk motståndare döms, men många frågetecken kvarstår. Aung San, som fortfarande hyllas som en nationalhjälte, är pappa till Myanmars omstridda tidigare ledare Aung San Suu Kyi.
2021-10-20
Länk till avsnitt

Malcolm McLaren - punkens gudfader

Hans uppväxt var kaotisk och dysfunktionell. Tidigt upplärd att gå mot strömmen drogs han till konst och musik. Malcolm McLaren, med sitt ostyriga röda hår, var tillsammans med sin fru, designern Vivienne Westwood, celebriteter i Londons avantgarde på 1970-talet. Tillsammans skapade de bandet Sex Pistols. Som ständigt provokativ och en nagel i ögat på det brittiska klassamhället blev han beundrad av många men också föraktad, han har kallats både geni och utsugare.
2021-10-13
Länk till avsnitt

Gustaf Ericsson - trollformler, sagor och dialekter

Gustaf Ericsson var en av 1800-talets stora folklivssamlare. En fattig smed som tidigt blev besatt av att samla gamla berättelser. Eftersom han hade rykte som trollkunnig lyckas han komma nära människor när han vandrar runt på landsbygden i Södermanland och samlar in trollformler, ramsor, svartkonst och andra folkminnen. 7000 sidor nedtecknade av Gustaf Ericsson finns bevarade på dialekt och folkminnesarkivet i Uppsala.
2021-10-06
Länk till avsnitt

Ibn Battuta - resan till världens ände

I början av 1300-talet drabbas den 22-åriga marockanen, Ibn Battuta, av historiens värsta resfeber. Han ska egentligen bara resa till Mecka, men kan inte sluta. Han färdas genom öknar, bergspass och över stormiga hav till världens alla hörn. Han träffar krigarprinsessor, mystiker och rövarband. 30 år senare kommer han hem. Då har han färdats motsvarande tre varv runt jordklotet. Tre gånger så långt som Marco Polo.
2021-09-29
Länk till avsnitt

Lubbe Nordström - lortsverige

1938 ger sig journalisten och författaren Ludvig "Lubbe" Nordström ut på en historisk resa genom Sverige. Han har fått i uppdrag av Radiotjänst att skildra bostadssituationen i landet. Reportagen ges också ut som bok, med titeln Lort-Sverige. Lubbe ser ett elände som han inte trodde existerade. Han pekar ut tjänstemän som ansvariga, men lägger också skulden på de drabbade själva, vilket väcker ilska. Speciellt arga är skåningarna, som enligt Lubbe är snuskigast i Sverige. Och samerna har definitivt inte någon plats i Lubbes framtida drömsamhälle.
2021-09-22
Länk till avsnitt

Gudrid Thorbjarnadóttir - upptäcktsresande viking

Gudrid Torbjörnsdotter föds på Island för 1000 år sedan som barnbarn till en slav. Kanske är det just därför hon blir en viking, köper skepp och skaffar manskap, och seglar till Nordamerika, eller Vinland som vikingarna sa, nästan 500 år före Columbus. Gudrids livshistoria finns nedtecknad i två olika isländska sagor och genom dem får vi en inblick i vem personen Gudrid var och i livet vid den här tiden. Andra pusselbitar kommer från arkeologiska utgrävningar i Amerika som bekräftar vikingarnas bosättningar där.
2021-06-02
Länk till avsnitt

Ho Chi Minh - befrielse till varje pris

1941 dyker en man i stripigt skägg upp djungeln i norra Vietnam. Han kallar sig Ho Chi Minh, och leder den väpnade befrielserörelsen Viet Minh. På några årtionden kommer denna oansenliga man och hans kommunistiska gerilla att kasta ut supermakterna Frankrike och USA och vinna självständighet åt Vietnam. Men Ho Chi Minh är inte hans riktiga namn. Tidigare har han rest jorden runt med över 50 olika alias. Han har jagats av fransk säkerhetspolis, varit sovjetisk agent och gömt sig i Thailand utklädd till buddistmunk.
2021-05-26
Länk till avsnitt

Helen Keller - aktivist med dövblindhet

När Helen var liten blev hon svårt sjuk, Hon överlevde men förlorade både sin syn och sin hörsel. Ändå tog hon, som den första dövblinda personen, en akademisk examen i början av 1900-talet. Så småningom blir hon både aktivist, föreläsare och författare. Hon lär sig flera språk, blir känd över hela världen och ses som ett mirakel. För andra blinda och personer med dövblindhet blir hon en röst - ett hopp om att det kan finnas möjligheter för dem också, att studera, att utvecklas och att få ett värdigare liv.
2021-05-19
Länk till avsnitt

Djingis khan - det militära geniet från stäppen

På 1200-talet var Djingis khan, mongolernas ledare, en stor strateg och lade väldiga landmassor under sig. Att han var en blodtörstig och våldsam general är välkänt, men det är inte hela sanningen. Han kom ridande med sin här från stäppmarken i Mongoliet och tog snabbt över stora delar av Asien. I hans spår följde skräck och död, men han införde också religionsfrihet, gynnade fjärrhandel och förstod nyttan av bildning. Det mongoliska väldet hann bli världens till ytan största rike innan det föll.
2021-05-12
Länk till avsnitt

Leni Riefenstahl - propagandafilmens mästare

Leni Riefenstahl var ett filmgeni i Hitlers tjänst. Hennes nya sätt att använda kameran fick publiken att tappa andan, och hennes propagandafilmer hyllades som mästerverk, också av Tysklands ärkefiender. Efter kriget hävdar Leni Riefenstahl att hon aldrig varit nazist, och inte känner till förintelsen. Och trots att hon lever i över 100 år, verkar ingen riktigt veta vem hon var.
2021-05-05
Länk till avsnitt

Johann Wolfgang von Goethe - jaget och kärleken

Johann Wolfgang von Goethe har blivit Tysklands mest betydelsefulla författare. Han blev känd som 24-åring efter att ha skrivit romanen Den unga Werthers lidande. Den fick läsarna att relatera till huvudpersonen på ett sätt som var ovanligt vid den här tiden. Goethe satte jaget i centrum och fokuserade på de egna känslorna. Hans eget känsloliv var svajigt, han flydde gärna ifrån känsliga situationer, och drabbades sedan av ångest. Hans stora mästerverk, Faust, handlar just om människans tillkortakommanden och moraliska dilemman.
2021-04-28
Länk till avsnitt

Hilma af Klint - konstnär och medium

Den svenska konstnären Hilma af Klint ägnar sig åt seanser. I sina kontakter med andevärlden får hon ett uppdrag, och inleder arbetet med en originell och fascinerande serie målningar. Men tiden är inte mogen för den här typen av abstrakt konst, och när Hilma af Klint dör gör hon klart att hennes livsverk inte får visas offentligt förrän 20 år senare. Under lång tid glöms hon bort - för att i vår tid få ett enormt genombrott på den globala konstscenen.
2021-04-21
Länk till avsnitt

Carl Bernhard Wadström - svensk slaverimotståndare

I slutet av 1700-talet blir ingenjören Carl Bernhard Wadström utsänd till Västafrika av den svenska kronan. Han ska rekognosera inför grundandet av en ny svensk koloni. Men de fasor som möter honom i Afrika sätter djupa spår. Efter resan viger han sitt liv åt att bekämpa den transatlantiska slavhandeln. Och med hjälp av hans vittnesmål lyckas den brittiska abolitioniströrelsen till slut få igenom ett förbud mot slavhandeln. Men trots hans betydande insatser är det få i Sverige som känner till honom.
2021-04-14
Länk till avsnitt

Louis De Geer - svensk slavhandel i Afrika

Industrimannen Louis De Geer är en av Sveriges förgrundsgestalter och har länge kallats för den svenska industrins fader. Men att han var drivande när Sverige gav sig in i den transatlantiska slavhandeln på 1600-talet var länge höljt i dunkel. Genom historien har han hedrats för sina insatser, bland annat med en stor staty i Norrköping. Idag vill många kritiker riva den statyn. Men hur hårt kan man döma en person för gärningar som begåtts för flera hundra år sen, i en helt annan tid?
2021-04-07
Länk till avsnitt

Lina Ben Mhenni - revolutionsbloggaren

I december 2010 blossar ett uppror i Tunisiens fattiga inland upp mot den repressiva regimen. Människor misshandlas, slängs i polisbussar och skjuts från hustaken. Men tidningar och tv låtsas som ingenting. Då bestämmer sig bloggaren Lina Ben Mhenni för att berätta för världen vad som händer i Tunisien - och snart står hela arabvärlden i brand. Det är början på den arabiska våren.
2021-03-31
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.