Bra podcast

Sveriges 100 mest populära podcasts

Plånboken

Plånboken

Programmet som reder ut stora som små konsumentfrågor. Ansvarig utgivare: Nina Glans

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

sverigesradio.se/planboken

Avsnitt

Hyresgäster drabbas vid ombildningar ? fick gift i brevinkastet

Ombildningar innebär att de hyresgäster som väljer att inte köpa sina lägenheter får grannarna i bostadsrättsföreningen som hyresvärdar. En undersökning visar nu att det är mycket vanligare att bostadsrättsföreningar försöker vräka hyresgäster än andra typer av hyresvärdar. Hör reportaget om hyresgästen Eva som trakasserades. Du får också massor av tips om du funderar på att köpa elbil eller munskydd och så berättar vi om vilka företag som toppar årets Svarta lista.

2021-02-24
Länk till avsnitt

Stor bedrägerihärva ? dödsbon hårt drabbade

Just nu pågår en rättegång mot en man som misstänks ha bedragit 14 dödsbon som anlitat honom för att upprätta deras bouppteckningar. Anhöriga, Cancerfonden och Röda Korset hör till dem som tillsammans blivit av med omkring sju miljoner kronor. Hör om hur mannen misstänks ha vilselett Sveriges alla storbanker och vad du ska göra för att undvika att bli lurad. I programmet hör ni också köptips om längd- och slalomskidor samt ett reportage om fenomenet richsplaining.

2021-02-17
Länk till avsnitt

Stölder av katalysatorer ökar lavinartat

Över 3 000 katalysatorer stals från personbilar förra året. Även telefonbedrägerierna ökar hur går det till och hur kan man genomskåda bedragarna? 12-åriga Alice gör egna smycken och säljer på nätet.

2021-02-10
Länk till avsnitt

Sprickor i kaklet i nybyggd lägenhet

Agneta upptäckte sprickor i kaklet i den nybyggda lägenheten, sex år efter inflyttning. Är den dyra hudkrämen alltid bättre än den billiga? Pengar att tjäna på gammal teknik.

2021-02-03
Länk till avsnitt

Thomas fick vänta tre månader på a-kassan

Väntetiden för att få ersättning från a-kassan har ökat under pandemin, Thomas fick vänta tre månader på besked. Varning för börsbubbla när det gäller bolag och fonder inom förnybar energi. Hjälp att få för digitalt ovana konsumenter.

2021-01-27
Länk till avsnitt

Pandemilag, vintercykling och ungas ekonomi

Den nya pandemilagen har påverkat oss konsumenter på flera sätt vad har vi för rättigheter när vi inte längre får plats i butiken eller på gymmet? Massor av tips om vintercykling och intervju med sparekonomen Christina Sahlberg om ungas privatekonomi.

2021-01-20
Länk till avsnitt

Insurellos försäkringstjänster kritiseras, kedjebrev och Stefan Ingves

Bolaget Insurello storsatsar just nu men deras försäkringstjänst har fått kritik för att vara både onödig och dyr, reportage om kedjebrev och intervju med Stefan Ingves som nu varit riksbankschef i hela 15 år.

2021-01-13
Länk till avsnitt

Skuldfällan - unga dras med allt större skulder

Obetalda räkningar och fakturaköp gör att unga drar på sig allt större skulder. När Robin fick påhälsning av Kronofogden hade han skulder på 150 000.

Reportage av Anna Berg och Pia Fridén Medverkande: Temur Potaskaevi, Aicha Singh, Kim Jonsson, Roger Liljeström, Annika Creutzer
2021-01-06
Länk till avsnitt

Plånbokens årskrönika

Så påverkade pandemin konsumtionen och ekonomin. Vad hände med toapappersbunkringen? Och så ringer vi upp några konsumenter som var med i programmet under året som gått för att höra hur det gick sen.

2020-12-30
Länk till avsnitt

Kostsam familjerådgivning och bästa sällskapsspelen om pengar

Allt fler söker familjerådgivning men priserna varierar kraftigt. Trött på att förlora i Monopol? Vi tipsar om andra spännande sällskapsspel om pengar. Från öde finrum till fredagsmys - vardagsrummets historia.

2020-12-23
Länk till avsnitt

Blåst på fjällstugan och slopad uppskovsränta

Claes hyrde fjällstuga via en välkänd stugförmedlare men uthyraren gick upp i rök. Bör man skjuta på vinstbeskattningen vid bostadsförsäljning, nu när räntan avskaffas? Sovrummet - från sängskåp till sovappar.

2020-12-16
Länk till avsnitt

Dyra glasögonabonnemang och gröna fonder

Kunder kritiska mot dyra glasögonabonnemang med villkor som är svåra att överblicka, Hur ska konsumenter navigera i djungeln av hållbara fonder? Vi repriserar del 1 i sommarserien om rummen i våra svenska hem, denna gång om köket.

2020-12-09
Länk till avsnitt

Dyrare barnförsäkring, dåliga klappar och julhandel i cornatid

Barnförsäkringen blev 17 procent dyrare på två år. Hur påverkar en dålig julklapp relationen mellan den som ger och den som får? Annorlunda julhandel i coronatid.

2020-12-02
Länk till avsnitt

Masskonsumtion, dyra hörapparater och lyckliga konsumenter

På fredag infaller Black Friday, men hur ska vi förhålla oss till masskonsumtionen med tanke på klimatkris och pandemi? Kostnaden för en hörapparat kan skilja sig kraftigt åt mellan olika regioner. Hur blir man en lyckligare konsument?

2020-11-25
Länk till avsnitt

Butiksdöd, struliga parkeringsappar och kvinnors och mäns sparande

Butiksdöden drabbar stadskärnorna så hur ser framtidens konsumtion ut? Struliga parkeringsappar skapar irritation hos konsumenter. Sandra Bourbon om varför kvinnor borde ta högre risk i sitt sparande.

2020-11-18
Länk till avsnitt

Inkassoproblem, Singles Day och VHS-filmer

Inkassobolaget Sergel Kredittjänsters kunder har mycket svårt att komma i kontakt med bolaget. Dags för Singles Day, men hur många readagar orkar vi med? Gamla VHS-filmer kan vara värda tusenlappar.

2020-11-11
Länk till avsnitt

Månadspeng, Tone Schunnesson och dyra hundar

Ska man som förälder ge barnen månadspeng eller en slant då och då? Tone Schunnesson har skrivit en roman om pengabrist. Det har blivit dyrt med hund under coronapandemin.

2020-11-04
Länk till avsnitt

Barncykel för fyrtiotusen kronor, USA-valsekonomi och tips inför nätauktionen

Föräldrar måste själva bekosta dyra hjälpmedel till sina barn med funktionsnedsättningar. Så kommer resultatet i presidentvalet påverka vår privatekonomi. Hur blir man en vinnare på nätauktionen?

2020-10-28
Länk till avsnitt

Föräldrakritik mot Kivra, förskönande influencers och dyra seniorlån

Fjortonåring skapade digital brevlåda hos Kivra utan föräldrarnas vetskap - hamnade hos Kronofogden. Smygreklam och halvsanningar när influencers påverkar ungas köpbeteende. Vilka är riskerna med att ta ett seniorlån?

2020-10-21
Länk till avsnitt

Nekad sjukpenning, vintersvemester och obemannade matbutiker

För sjuk för att jobba men inga pengar från Försäkringskassan - hur ska man försörja sig? Så semestrar du billigt och exotiskt i Sverige i vinter. Kan obemannade matbutiker ersätta gamla lanthandlar?

2020-10-14
Länk till avsnitt

Guldpris, orealistiska bostadsdrömmar och dyr laktosfri mjölk

Guldbrev stäms för otydlig prisinformation, unga bostadsköpare överskattar sin köpförmåga och därför är laktos- och glutenfria produkter så mycket dyrare.

2020-10-07
Länk till avsnitt

Inställd läxhjälp, lyxtörstande kändisar och lånade prylar

Läxhjälpsföretaget fortsatte fakturera trots inställda lektioner. Slösar vi mer ju rikare vi blir? Så ska fler börja dela prylar i stället för att köpa egna.

2020-09-30
Länk till avsnitt

Larmbedrägeri, pensionssvindel och hemleveransens klimatpåverkan

Anna köpte en larmtjänst med 99 månaders bindningstid som inte fungerade sen gick larmbolaget i konkurs. Så svindlade Falcon Funds pensionssparare på miljardbelopp. Vilken leverans vid e-handel är mest klimatsmart?

2020-09-23
Länk till avsnitt

Renovräkning, lagning och barnets första veckopeng

Hyresgäster tvingas flytta när bostadsbolag gör kraftiga hyreshöjningar efter renovering, så kallad renovräkning. Tips på hur du lagar kläder och prylar. Barnets första veckopeng i kontanter eller app?

2020-09-16
Länk till avsnitt

Robotgräsklippare, pensionsrättvisa och ekonomirådgivning

Plånboken Special med tidigare sända godbitar. Om trasig robotgräsklippare, pensionsrättvisa, privatekonomisk rådgivning, löparskor och guldkorn i förrådet.

2020-09-11
Länk till avsnitt

Konsumentvägledning läggs ner, rostskyddsgaranti och privatekonomiappar

Konsumenter drabbas när allt fler kommuner lägger ned sin konsumentvägledning. Rostskyddsgaranti kommer ofta med många friskrivningar. Vilka för- och nackdelar har de populära apparna om privatekonomi?

2020-09-02
Länk till avsnitt

Uthyrningsproblem, skidresor och frisörreklamation

Den som hyr ut sin lägenhet i andra hand tar en risk och väntan hos Kronofogden är lång. Hur blir det med skidresorna i vinter? Så reklamerar du besöket hos frisören om du är missnöjd.

2020-08-26
Länk till avsnitt

Svensk Fanta tre gånger sötare än engelsk

En Fanta apelsin köpt i Sverige innehåller nästan tre gånger så mycket socker som en köpt i England eller Spanien. En sammanställning av Cancerfonden visar att det är stor skillnad på sockerhalten i populära läskedrycker. Linda försökte reklamera sin trasiga elscooter till bygghemma.se i över två månader utan att lyckas. Många vill köpa lamm från närbelägna gårdar - men hur tar man hand om allt kött?

2020-08-19
Länk till avsnitt

Plånboken sommarspecial

Svårigheter för äldre att få banklån, spelappar för barn som kan bli dyra och om man kan lita på användarrecensioner på internet.

2020-08-12
Länk till avsnitt

Bilköpsbedrägeri, hemjobbarlunch och studentekonomi

Bedragare utnyttjar ägarbyten vid bilköp och kommer undan med det. Tips på snabb och näringsriktig lunch för hemmajobbare. Så påverkar coronakrisen privatekonomin för studenter.

2020-08-05
Länk till avsnitt

Plånboken sommarspecial

Piratkopierade möbler, missfärgat badrumsgolv och att vi överskattar hur miljövänliga vi är.

2020-07-29
Länk till avsnitt

Plånboken sommarspecial

Strul vid installation av fiber i villan, värdelösa presentkort och appen som kan hitta farliga kemikalier.

2020-07-22
Länk till avsnitt

Plånboken sommarspecial

Om delbetalning på internet, så hittar du rätt BH och allt du behöver veta om din privatekonomi.

2020-07-15
Länk till avsnitt

Fattigdom under Corona, sommartips och vardagsrummets historiska utveckling

Den ekonomiska turbulensen i pandemin slår hårt mot redan utsatta och fler behöver hjälp. Tips om film, böcker och radio om pengar och konsumtion. Vardagsrummet - från finrum till funktionalitet - del 3 i serien om rummen i våra svenska hem.

2020-07-08
Länk till avsnitt

Problem med husbil, dyra fritidshus och sovrummets historiska utveckling

Jan och Lena köpte en helt ny husbil, men semesterdrömmarna byttes mot frustration. Priserna på fritidshus har skjutit i höjden. Del 2 i serien om rummen i våra svenska hem, denna gång om sovrummet.

2020-07-01
Länk till avsnitt

Acnebehandling som gick fel, pensioner och historiska kök

Michelles acne blev sämre istället för bättre efter besöken hos hudvårdssalongen. Hur påverkas pensionerna när ekonomin bromsar in i coronans spår? Sommarserie del 1 om hur våra kök förändrats historiskt.

2020-06-24
Länk till avsnitt

Aggressiv telefonförsäljning från Vitalplus, svemestertips och Pia Fridén hjälper sina barn

Vitalplus telefonförsäljare lockade in en 84-årig demenssjuk kvinna i ett dyrt abonnemang på D-vitaminer två gånger. Reseexperterna tipsar om bästa svemestern. Pia Fridén hjälper sina barn med privatekonomin.

2020-06-17
Länk till avsnitt

Farlig elektronik och självhushållning

Plånboken Special med inslag från tidigare i år, bland annat om farlig elektronik, paret som lämnade storstan för självhushåll på en ö och företag som lockar in kunder i kostsamma medlemskap.

2020-06-12
Länk till avsnitt

Trasig robotgräsklippare, cykeltips och programledaren Pia Fridén hjälper grannen med bankbyte

Joakim lämnade in en trasig robotgräsklippare till K-Rauta det tog nästan ett år och tre misslyckade lagningsförsök innan han fick häva köpet. Lars Strömgren från Cykelfrämjandet ger cykeltips, programledaren Pa Fridén hjälper grannarna med bankbyte.

2020-06-03
Länk till avsnitt

SL vägrar pausa pensionärers årskort i coronatider

Storstockholms lokaltrafik (SL) uppmanar 70-plussare att inte åka med dem - men de får inte pausa sina årskort, Första avsnittet av en miniserie där programledaren Pia Fridén hjälper personer i sin omgivning med konsumentproblem, Föreningen Pensionsrättvisa vill se rättvisare pensionssystem.

2020-05-27
Länk till avsnitt

Kritiserat ID-stöldskydd, klimatmärkning av kött och kriskonsumtion.

Bolaget Nordiska bevakningsgruppens säljer dyra ID-stöldskydd via telefon som enligt kritiker är onödiga, Forskaren Anna Edenbrandt har studerat svenskarnas inställning till klimatmärkning av kött, hur påverkar coronakrisen vår psykologi när vi konsumerar.

2020-05-20
Länk till avsnitt

Inställd student, bil online och hemester

Studentflaket som kostar trots att det står still. Vågar man köpa bil online? Alternativen för semester på hemmaplan.

2020-05-13
Länk till avsnitt

Osäkert utbytesår, smart sparande och vegetarisk husdjuskost

Vad gäller om man bokat utbytesår i USA? Så kan du spara rätt. Så matas hunden eller katten för att minska påverkan på klimatet?

2020-05-06
Länk till avsnitt

Nätkasinospel i coronatider, vinnaren av Blåslampan och cigarrinvesteringar

Spelandet på nätcasinon ökar i coronatider. Vinnaren av konsumentpriset Blåslampan vill göra de svagaste till starka konsumenter. Hur bra är det att investera i konst, vin och cigarrer?

2020-04-29
Länk till avsnitt

Ingen försäkring för kräks i bilen, flera bank-id på en mobil och dyra barnappar

Trots tilläggsförsäkringar och självriskeliminering fick Karin stå för saneringen när barnbarnet kräktes i hyrbilen. Rätt och fel om bank-id. Femåring satte sprätt på 8 000 kronor i en spelapp.

2020-04-22
Länk till avsnitt

Missfärgat badrumsgolv, börspsykologi och force majeure

Badrumsgolvet blev missfärgat men tillverkaren åtgärdar inte felet. Så styr de psykologiska faktorerna om du blir en vinnare eller förlorare på börsen. Vad innebär force majeure för konsumenter?

2020-04-15
Länk till avsnitt

Fiberförsening, ekonomirensning och presentkort

Fiberbolaget vill ha betalt trots att avtalet gått ut. Så får du ner kostnader i kristider. Presentkortet kan bli värdelöst.

2020-04-08
Länk till avsnitt

Livförsäkringar, användarrecensioner och bankdagar

Åldersgränser för livförsäkringar. Kan man lita på recensionerna på nätet? Varför tar det så lång tid att flytta pengar?

2020-04-01
Länk till avsnitt

Fel i nyproduktion, sparbuffert och källarrensning

80-talet fel i nyproducerad bostadsrätt. Viktigt med sparade pengar i kristider. Vad kan jag sälja i förrådet.

2020-03-25
Länk till avsnitt

Coronasvar, kärleksekonomi och e-kronor

Expertsvar om konsumentfrågor i kristider. Hur vi hanterar ekonmin påverkar kärleken. Framtidens betalningar.

2020-03-18
Länk till avsnitt
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.