Sveriges 100 mest populära podcasts

Plånboken

Plånboken

Programmet som reder ut stora som små konsumentfrågor. Ansvarig utgivare: Nina Glans

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

sverigesradio.se/planboken

Avsnitt

Hur ska vi bete oss under en lågkonjunktur?

Samtidigt som inflationen är hög med höga matpriser och stigande räntor, befinner vi oss i början av en lågkonjunktur. Hur bör man som konsument bete sig nu ska man konsumera mycket eller lite? Och hur ska man göra med sin privatekonomi för att ta sig igenom lågkonjunkturen? Vi reder ut med experter.

Allt färre väljer ekologiskt och rättvisemärkt från mathyllorna i spåren av inflation och lågkonjunktur. Vilka konsekvenser får det här egentligen? Vi har besökt ett ekologiskt lantbruk. Lyssna också på den uppföljande intervjun med forskaren Elin Röös.Vår juridiska expert Margareta Brattström svarar på lyssnarnas frågor.
2023-03-29
Länk till avsnitt

Många äldre känner sig lurade av teleoperatören Fibio

Magnus och Håkans 82-åriga mamma tecknade avtal med teleoperatören Fibio utan att förstå det eller vilja det. Fibio har även många anmälningar hos Konsumentverket som handlar om att konsumenter blivit pålurade telefonabonnemang. Vilka skyldigheter har telefonförsäljare vad gäller tydlighet när de vill sälja olika tjänster till konsumenter?

Att hyra ut sin bostad, eller delar av den, kan vara en bra idé för att kunna tjäna in en slant nu när det är ett kärvt ekonomiskt läge. Men vad ska man tänka på när man hyr ut lägenheten, villan eller attefallshuset på tomten? Vi reder ut med en hyresexpert.Många av oss väljer kanske flyget, tåget eller bilen när vi ska resa någonstans. Men hur kan man resa med båt? Hör reportaget om olika sätt att ta sig till såväl USA som Island sjövägen.
2023-03-22
Länk till avsnitt

Kunder rasar mot kritiserat elbolag

Svealands elbolag får massiv kritik från kunder och bolaget har sats upp på Konsumenternas energimarknadsbyrås varningslista. Personerna bakom bolaget driver även Stockholms elbolag som kritiserats under flera år och har förbjududits att lura in kunder i elavtal av tingsrätten.

Konsulten Marie Wikander ger tips på hur du ska tänka inför lönesamtalet med chefen. Och så pratar vi matpriser med två experter: Hur länge kommer priserna stiga? Och går det att fynda i matbutikerna?Vår teknikexpert Elin Häggberg svarar på veckans lyssnarfrågor.
2023-03-15
Länk till avsnitt

Ungdomsidrott allt dyrare: ?Många som inte har råd?

Många ungdomsidrotter har blivit dyrare och flera sporter kan kosta över 10 000 kronor per säsong. Nu vittnar ungdomar om att kompisar varit tvungna att hoppa av idrottsföreningar eftersom de inte har råd.

Vi pratar också med Mikael Goldstein som har skrivit en bok om riskerna med att köpa nyproducerade lägenheter. Och så sänder vi ett reportage om hur man ska förstå alla siffror och termer på elräkningen.Vår konsumentexpert Maria Wiezell svarar på veckans lyssnarfrågor.
2023-03-08
Länk till avsnitt

Experterna om bostadsmarknaden ? då vänder den uppåt igen

Kommer bostadspriserna fortsätta att sjunka eller finns det tecken på att de börjar gå upp? Och vad händer med boräntorna? Vi besvarar de här frågorna med hjälp av flera experter.

Vi pratar också med Telekområdgivarna om hur man undviker att barnen köper spel eller dyra emojis med mobilen. Det har kommit flera appar som gör det möjligt att hyra ut bilen till andra privatpersoner vi sänder ett reportage om fenomenet.Vår pensionsexpert Mikael Nyman svarar på veckans lyssnarfrågor.
2023-03-01
Länk till avsnitt

Kritik mot skidjättens priser: ?Det blir tufft för en familj att åka upp?

Skidkoncernen Skistar har växt kraftigt och dominerar nu den svenska marknaden. Samtidigt har storbolaget också höjt priserna på liftkort kraftigt och infört flera kritiserade regler och avgifter. Kritiker menar att utvecklingen gått så långt att allt fler inte har råd att åka till fjällen med barnen.

Vi ger också tips på sportlovsaktiviteter som inte kostar så mycket pengar. Och så sänder vi ett reportage om butiker som kräver att kunderna betalar för medlemsskap för att få handla  ett amerikanskt koncept som nu kommit till Sverige.Vår försäkringsexpert Anna-Karin Baltzari Danfors svarar på veckans lyssnarfrågor.
2023-02-22
Länk till avsnitt

Urban hamnade hos Kronofogden när fakturorna inte kom med posten: "Moment 22"

Efter att Urban åkt över den nya bron i Sundsvall fick han inte räkningarna för broavgiften på posten vilket gjorde att han hamnade hos Kronofogden. Men Transportstyrelsen står fast vid sitt krav på att han ska betala 800 kronor i extraavgifter utöver ursprungsfakturan på 9 kronor.

Ockerhyror, falska förstahandskontrakt och massuppsägning vi pratar med Conny Pettersson, reporter på Hem och hyra, om deras granskning av så kallad blockuthyrning. Och så sänder vi ett reportage om att många barn nu oroar sig för familjens ekonomi.Vår juridiska expert Margareta Brattström svarar på veckans lyssnarfrågor.
2023-02-15
Länk till avsnitt

Kunder rasar mot leksaksbutikens försäljningsmetoder

Leksaksbutiken Little happy presenterar verksamheten som ett familjeföretag som vill hjälpa föräldrar att få en den bästa starten i livet. Men många kunder som nappat på företagets, så kallade, medlemspriser känner sig inlurade i dyra abonnemangsfällor.

Vi pratar också med vardagsekonomen Magnus Hjelmér om hur det går att spara tusenlappar på att byta elavtal. Och så sänder vi ett reportage om att kattägande numera kan bli en mycket dyr affär när priserna på kattmat och försäkringar stiger.Vår privatekonomiska expert Patrick Siegbahn svarar på veckan lyssnarfrågor.
2023-02-08
Länk till avsnitt

Resespecial ? hör experter om läget inför vår- och sommarresandet

Ännu är det en stund kvar till sommar och semester, men vissa har kanske redan börjat planera för vårens och sommarens resor. Men hur påverkar det ekonomiska läget med inflation och stigande matpriser och räntor bokningsläget? Hur kan man resa på en billigare budget? Och var kommer man kunna ta sig med tåg i vår och sommar? Vi pratar med flera experter om detta.

Det svåra ekonomiska läget har gjort att många fått det allt tuffare med sin ekonomi. Vi intervjuar en budget- och skuldrådgivare om hur hon märker av detta.Energidrycker har blivit allt mer populärt. Och utbudet har blivit större idag finns en mängd olika märken och smaker. Men vad innebär det att dricka energidryck? Fungerar de? Och vad kostar dryckerna? Lyssna på vårt reportage.Vår teknikexpert Elin Häggberg svarar på veckans lyssnarfrågor.
2023-02-01
Länk till avsnitt

Thord fastnade i treårig prenumeration hos Dagens Industri: "Bedrägeri"

Många av oss prenumererar på en dagstidning, antingen digitalt eller i pappersformat. För att få nya läsare erbjuder tidningarna ofta tidsbegränsade billiga erbjudanden. Tidningen Dagens Industri har lockat läsare med förmånliga priser och genom detta bundit upp sina kunder i långa och dyra prenumerationer. Många drabbade har klagat och anmält tidningen, en av dem är Thord Sundström.

Vi handlar allt mer varor över nätet. Ofta är det helt gratis att skicka tillbaka varan om den inte passar eller man helt enkelt inte vill ha den. Men en stor del av de textil- och elektronikvaror som returneras i Västeuropa slängs istället för att läggas ut till försäljning på nytt, visar en studie. Vi intervjuar en av forskarna bakom studien.Lanthandlar fyller ofta en viktig funktion, både som service och social knutpunkt. Men många har små marginaler och det är en kamp varje år för att få ihop ekonomin. Vi har besökt Dalarna, där flera lanthandlar varit tvungna att stänga den senaste tiden. Lyssna på vårt reportage från byn Malungsfors.Vår expert på konsumenträtt Maria Wiezell svarar på lyssnarnas frågor.
2023-01-25
Länk till avsnitt

Bilservicen blev oväntat dyr för Bengt: "Orimligt"

Många bilägare lämnar in bilen på service en gång om året, för att ha koll på bilens skick och underhålla den. Ofta är priset på servicen bestämt på förhand, men det händer att bilägare hamnar i kläm mellan verkstäder när nya fel upptäcks som inte ingår i servicen. Och då kan det bli dyrt för bilägaren. Så vad gäller för kunden i ett sådant läge? Vi reder ut med en expert.

Från sjunkande börskurser under 2022 har det nya året istället inletts med börsuppgångar. Samtidigt står vi inför en kommande lågkonjunktur. Hur kommer konsumenter påverkas av den? Vilka kommer drabbas hårdast? Och hur kommer börsåret 2023 bli? Kommer uppgångarna hålla i sig, eller bör småsparare snarare vänta sig röda siffror? Vi pratar om detta med experter.Hör också vår pensionsexpert Mikael Nyman svara på lyssnarnas frågor.
2023-01-18
Länk till avsnitt

Stefan krockade med annan skidåkare i alperna ? fick betala över 300 000

Skidsäsongen är igång och många laddar för att ge sig ut i skidbackarna. Men utförsåkning är en riskfylld sport, och skulle olyckan vara framme är det viktigt att ha en bra försäkring. Men vad täcker hemförsäkringen? Och vad kan man göra om något händer som inte täcks av sin försäkring? Vi reder ut med experter.

Vi har lämnat 2022 ett år med krig, hög inflation och stigande mat- och elpriser. Även 2023 ser ut att bli tufft ekonomiskt med lågkonjuktur och fortsatta prisökningar och räntehöjningar. Vi intervjuar en sparekonom som ger sina bästa tips och råd för hur konsumenter ska få ekonomin att gå ihop.Lyssna också på reportaget där träningsprofilen Sofia Ståhl tipsar om hur man på det nya året kan komma igång med träningen på ett billigare sätt.Vår försäkringsexpert svarar på lyssnarnas frågor.
2023-01-11
Länk till avsnitt

Görans ugnslucka exploderade i småbitar ? fick ingen ersättning av företaget

Att få sin vara reklamerad är inte alltid helt enkelt för konsumenter. När Görans ugnslucka plötsligt gick sönder vägrade Electrolux betala någon ersättning, trots att Göran hävdade att han inte orsakat skadan. Vad gäller för konsumenten i ett sådant läge?

Guldpriset är det högsta på tio år och för den som behöver extra tillskott i kassan är det ett bra läge att sälja sina guldföremål eller guldsmycken nu. Men hur går det till när man ska sälja sitt guld? Och vad är viktigt att tänka på? Vi får tips och råd från två experter.Allt fler svenskar har fått upp ögonen för det som kallas kollektivhus, en boendeform där man kan dela på alltifrån gemensamma utrymmen till dagstidning, och ha gemensamma måltider. Men vad kostar det egentligen att bo i kollektivhus? Vad kan man spara in på, och är det verkligen bättre för plånboken? Lyssna på vårt reportage.Vår expert på privatekonomi Patrik Siegbahn svarar på lyssnarnas frågor.
2023-01-04
Länk till avsnitt

Plånbokens årskrönika 2022

I Plånboken årskrönika blickar vi tillbaka på händelser, trender och beslut som gäller privatekonomi och konsumtion och spanar framåt mot 2023. Hur har det gått för lyssnarna som vänt sig till Plånboken för hjälp och har de kritiserade företagen bättrat sig? Och hur blev det med politikernas vallöften om mer i plånboken till elkunder, pensionärer och bilägare?

2022-12-28
Länk till avsnitt

Kunden Britta känner sig vilseledd av second hand-sajt: "Riktigt besviken"

Intresset för att handla begagnade kläder har ökat de senaste åren, eftersom många vill försöka konsumera mer hållbart. I dag finns det flera e-handelsplattformar där privatpersoner kan köpa och sälja kläder secondhand. Men hur vet man att kläderna verkligen är begagnade och inte nyproducerade?

Vi befinner oss i bistra tider med krig i Ukraina, inflation och stigande priser på det mesta. Samtidigt står julen för dörren, och med den några extra dagar ledigt för många. Kulturjournalisten Gunilla Brodrej och författaren Charlotta von Zweigbergk delar med sig av tips och inspiration till kultur som passar särskilt bra att konsumera i dessa snåltider.Lyssna också på reprisen av tredje och sista delen i vår sommarserie om hur unga vuxna påverkats av rekordåren under 2000-talet, med stora börsuppgångar och stigande bostadspriser.Vår expert på vardagsjuridik Margareta Brattström svarar på lyssnarnas frågor.
2022-12-21
Länk till avsnitt

Elpriser, boräntor och inflation ? så klarar du krisvintern 2023

Hur länge kommer matpriserna fortsätta rusa? Blir elkrisen värre 2023? Finns det något man kan göra för att sänka sina bolånekostnader? Och hur länge kommer bopriserna falla? Vi pratar med flera experter om hur elpriser, boräntor och inflation kommer påverka våra plånböcker nästa år: Hur tuff blir krisvintern 2023?

Och så repriserar vi den andra delen i vår serie om hur unga vuxna påverkats av den långa tiden av ekonomisk uppgång, och rusande bostadspriser som tog slut i år.Vår pensionsexpert Mikael Nyman svarar på veckans lyssnarfrågor.
2022-12-14
Länk till avsnitt

Anna-Lena tvingades betala för kraschad leasingbil: ?Fruktansvärt dåligt?

Att leasa bil har blivit allt mer populärt och det marknadsförs ofta som smidigt och bekvämt men vad händer om leasingbilen blir påkörd? Anna-Lena blev blev tvungen att fortsätta betala månadsavgifterna till Santander consumer bank för en bil som lämnats in till skrotning.

Personer med ekonomiska problem har en fördubblad risk att utveckla nedsatt psykisk hälsa. Vi pratar med Per-Olof Östergren, professor i socialmedicin vid Lunds universitet, om hans nya studie.Och så repriserar vi den första delen i vår serie om hur unga vuxna påverkats av den långa tiden av ekonomisk uppgång, och rusande bostadspriser som tog slut i år.Vår teknikexpert Elin Häggberg svarar på veckans lyssnarfrågor.
2022-12-07
Länk till avsnitt

Kunder rasar mot Cdon efter samarbetsföretagets konkurs: ?Väldigt besviken?

De senaste åren har Cdon gått från att vara en nätbutik till att bli en marknadsplats, liknande Amazon. De har lovat att de är en garant för trygga köp men efter att ett av deras samarbetsföretag gått i konkurs har många kunder fått en helt annan bild av nätjätten.

Många kommer att stå inför en tuff ekonomisk situation i vinter vilket kan bli påfrestande för de som lever i relationer. Psykologen Satu Hirsch Fjellstedt tipsar om hur man gör för att undvika pengabråk med sin partner.Vi repriserar också del ett i vår serie om hur unga vuxna påverkats av den rekordlånga perioden av låga räntor, börsuppgångar och ständigt ökande bostadspriser som tog slut i år.Vår privatekonomiska expert Patrick Siegbahn svarar på veckans lyssnarfrågor.
2022-11-30
Länk till avsnitt

Massiv kritik mot företag som säljer hälsotester: ?Löjligt?

Tjänsten Svensk Hälsokontroll skickar ut frågeformulär med mycket privata frågor till pensionärer. Utifrån svaren påstår de sig sedan kunna berätta för kunderna vilka kosttillskott de bör köpa av dem. Men många som fått utskicken är kritiska och de sågas av läkare.

Flera givarorganisationer märker av att privatpersoners gåvor minskar nu när många har det svårt ekonomiskt. Vi pratar med Charlotte Rydh på Giva Sverige om hur det här påverkar organisationernas arbete i krisdrabbade länder.Det blir allt vanligare att kvinnor tjänar mer än sina män vilket skapar problem i många relationer. Vi sänder ett reportage där vi försöker besvara vad det beror på.Vår juridiska expert Margareta Brattström svarar på veckans lyssnarfrågor.
2022-11-23
Länk till avsnitt

Amed fick vänta ett år på värmepumpen: "Man blir desperat"

Nätbutiken Polarpumpen lovade Amed att bergvärmepumpen han beställt skulle levereras efter max åtta veckor men det tog nästan ett år innan han fick pumpen. Det har inneburit höga elräkningar för Amed när han varit tvungen att värma huset med elelement.

Nu är det snart Black friday. Inflation och höjda räntor innebär att det är en speciell situation för både konsumenter och butiker. Vi pratar med Emma Hernell, vd på HUI, om vad konsumenterna kan vänta sig av årets reahelger.Vi sänder också ett reportage om hur det är att vara skogsägare.Vår konsumentexpert Maria Wiezell svarar på veckans lyssnarfrågor.
2022-11-16
Länk till avsnitt

E-butiker använder så kallad dropshipping ? kritiseras för returkrångel och falsk marknadsföring

Eva-Maria beställde en stickad kofta från vad hon uppfattade vara en ung och lovande svensk modedesigner. Men denna "Linnea" existerar i själva verket inte och koftan som levererades var en tunn trikå som gick att köpa gratis i en kinesisk e-handel.

Plånboken har tittat närmare på fenomenet dropshipping, som innebär att prylar skickas direkt från utländska tillverkare till konsumenten. Den här affärsmodellen har vuxit på senare åt men den har också kopplats ihop med stora konsumentjuridiska brister.I spåren av de stigande matpriserna försöker många lägga om sina matvanor. Men hur näringsriktiga är budgetrecepten?Pensionsexperten Mikael Nyman svarar på lyssnarfrågor och berättar om hur nuvarande och blivande pensionärer påverkas av regeringens nya budget.Programledare: Pia FridénProducent: Ellinor ErikssonTekniker: Daniel Högberg
2022-11-09
Länk till avsnitt

Digitala banker svårtillgängliga för anhöriga till demenssjuka

Personer som sköter bankärenden åt en anhörig med demens riskerar att stöta på stora problem när banken är helt digital, som till exempel ICA Banken och Skandiabanken.

I regel kräver bankerna att man tar med fullmakten i original till sitt bankkontor och när det inte existerar något sådant måste fullmakten postas med rekommenderat brev. Anhöriga till demenssjuka vittnar om oro, mycket extraarbete, och okunskap från bankernas sida.Kommer lågkonjunkturen få människor att unna sig lyxiga läppstift? Den effekten kunde man se under finanskrisen i slutet av 1920-talet, berättar Emma Severinsson, lektor i modevetenskap.Vår reporter har besökt ett testkök där man arbetar för att "skräpfisken" braxen ska hamna på våra tallrikar istället för att slängas som bifångst ett exempel på många initiativ för att bättre ta tillvara på svenska råvaror.Programledare: Pia FridénProducent: Ellinor ErikssonTekniker: Daniel Högberg
2022-11-02
Länk till avsnitt

Nya konsumentministern om risken för ökade kreditskulder i lågkonjunkturens spår

Erik Slottner (KD), tidigare äldre- och trygghetsborgarråd i Stockholms stad, är ny civilminister med ansvar för konsumentfrågor. Han intervjuas i Plånboken om hur han vill stärka konsumentskyddet, och vilken typ av konsument han själv är.

Inför en resa till italienska Turin hade Linköpingsborna Lars och Gudrun bokat och betalat vad de trodde var ett lägenhetshotell som visade sig inte existera. Allt fler söker sig till småskaliga och billiga semesterboenden, men det finns fallgropar att se upp för.De stigande matpriserna har knappast någon missat. Men för inte så länge sedan la svenskarna en betydligt större del av sin disponibla inkomst på mat, jämfört med de senaste åren. Hur kommer det sig att vi har vant oss vid billig mat, och kan det komma ut något gott av de högre priser som vi ser nu?Plånbokens expert på privatekonomi Patrick Siegbahn svarar på lyssnarfrågor.Programledare: Pia FridénProducent: Ellinor ErikssonTekniker: Daniel Högberg
2022-10-26
Länk till avsnitt

Ebba fick råttor i lägenheten ? drabbas hårt ekonomiskt

Råttproblemen ökar på många platser i landet och för de som får in skadedjuren i hemmet kan det bli en mycket dyr affär. Försäkringsskyddet för omfattande råttskador är nämligen svagt. Bostadsrättsinnehavaren Ebba kan bli tvungen att själv bekosta en renovering av badrummet.

Inflation, höga elpriser och dyrt bränsle gör att hjälporganisationer nu varnar för att fler har svårt att få ihop ekonomin. Budget- och skuldrådgivaren Ceren Karatas ger tips till de med pengaproblem och berättar hur dyrt det kan bli för de som tar SMS-lån för att betala räkningarna.För de som funderar på att leta igenom källarförrådet efter något att sälja så kan det finnas tusenlappar att tjäna vi pratar med Blockets vd Robin Suwe om vilka begagnade prylar som rusat i pris.Vår juridiska expert Margareta Brattström svarar på veckans lyssnarfrågor.
2022-10-19
Länk till avsnitt

Dyrt att föra över pengar till utlandet när kronan är svag

Inflation och svag krona har gjort det dyrare för de invandrare som skickar pengar till släktingar i hemlandet och redan sen tidigare har man behövt betala en avgift motsvarande fem till 50 procent av den överförda summan.

Bostadsmarknaden är svalare än på mycket länge. Innebär det här guldläge för unga som har haft svårt att ha råd att köpa bostad tidigare? Och vad ska man tänka på om man vill försöka få amortera mindre? Oktober är den månad då flest par skiljer sig och det här kan bli en tuff ekonomisk smäll, särskilt för kvinnor.Programledare: Pia FridénProducent: Ellinor ErikssonTekniker: Kim Hellberg
2022-10-12
Länk till avsnitt

Därför är tågbiljetterna dyra när många vill resa

Vi har fördjupat oss i hur SJ:s bokningssystem fungerar och hur mycket du hade fått betala för en tågresa om alla resenärer hade betalat lika mycket för sina platser.

I veckan skickar Energimyndigheten ut en kampanj som ska få svenskarna att dra ner sin elförbrukning men för somliga är detta med energieffektivisering inget nytt. Vår reporter har besökt en bostadsrättsförening i Falun som med en rad olika renoveringar har lyckats bli nästan självförsörjande på el och värme.Det oroliga ekonomiska läget kan få oss att fatta ogenomtänkta beslut om vår privatekonomi. Psykologen Niklas Laninge berättar om hur du känner igen ekonomisk ångest, och vad du kan göra för att hantera den bättre.Programledare: Pia FridénProducent: Ellinor ErikssonTekniker: Daniel Högberg
2022-10-05
Länk till avsnitt

Säljarens marknad när efterfrågan på begagnade bilar skenar

Kajsa hittade fel på bilen hon nyss köpt från en bilhandlare, men när hon ville häva affären fick hon nej. Vad har du för rättigheter när du byter bil?

Dessutom har vi pratat med Lena, som blev spärrad från en klädbutik på nätet efter att hon skickat tillbaka för många av plaggen hon hade beställt. Med hjälp av ny teknik ska det bli lättare att hitta rätt storlek från början.När DN-journalisten Carl-Johan von Seth fick sitt första barn insåg han att hans fru, statistiskt sett, stod inför ett ekonomiskt stup. Gapet mellan mäns och kvinnors inkomster kan idag till stor del förklaras som ett resultat av familjebildning.Programledare: Pia FridénProducent: Linda Aktén och Ellinor Eriksson
2022-09-28
Länk till avsnitt

Knepen i hemmet som sänker din elräkning

Lönar det sig att släcka alla lampor hemma, hur mycket tjänar man på att sänka inomhustemperaturen och bör man diska för hand istället för i diskmaskin? Plånboken reder ut hur du minskar din energianvändning effektivt, oavsett om du bor i lägenhet, radhus eller villa.

Men först i programmet möter vi Maria, vars partner var hotfull och även kontrollerade hennes ekonomi. Många av de kvinnor som utsätts för våld i nära relationer drabbas också av ekonomiskt våld.Och så har vi träffat träffat familjen som ställde bilen och tog cykeln istället - och som därmed sparade 9 000 kronor på bara några månader.Programledare: Pia Fridén Producent: Linda Aktén
2022-09-21
Länk till avsnitt

Gunillas pengar försvann - betaltjänsten PayPal anmäld av hundratals kunder

Gunilla blev av med 2 300 kronor när hon skulle föra över pengar med hjälp av betaltjänsten PayPal och hon är långtifrån ensam. Många kunder vittnar om försvunna pengar och bristande kundservice.

Känd svensk barnidol på youtube kritiseras för att lurar sina fans på pengar.Allt fler villaägare får trädgården förstörd av vildsvin, men försäkringsbolagen vill inte ersätta skadorna.Vår expert svarar på frågor om privatekonomi.
2022-09-14
Länk till avsnitt

Sven förstod inte telefonförsäljaren - fick betala 17 500 kronor

Sven blev uppringd av en telefonförsäljaren från Svensk Bolagsförmedling och snart hade företaget dragit 17 500 från hans konto. Trots Svens neuropsykiatriska funktionsnedsättning vägrar företaget häva köpet.

Slutspurt i valrörelsen och partierna hotar med höjda utgifter om den andra sidan vinner valet. Får politikerna påstå vad som helst när det gäller motståndarnas politik?Allt fler äter vegetariskt men hur nyttig är sojakorven och de andra vegetariska halvfabrikaten?Vår expert svarar på lyssnarfrågor om arv, skilsmässor och fastighetsaffärer.
2022-09-07
Länk till avsnitt

Så påverkar politikernas vallöften din ekonomi

Hur står partierna i olika privatekonomiska frågor? Påverkas väljarna av alla utspel om sänkta bränslepriser och elsubventioner till hushållen som haglat under valrörelsen? Och vilka effekter får alla de här utspelen för väljarnas privatekonomi och statskassan? Det är några av frågorna vi försöker besvara i programmet med hjälp av flera experter.

Vi sänder också ett reportage om svenskt vin: Hur smakar det? Har det någon framtid? Och är det värt de höga priserna?Vår konsumentexpert Maria Wiezell svarar på veckans lyssnarfrågor.
2022-08-31
Länk till avsnitt

Så kan hackare spionera på dig via babymonitorer och övervakningskameror

Länsförsäkringars forskningsfond har testat smarta prylar som babymonitorer, övervakningskameror, röstassistenter och robotdammsugare och hittat säkerhetsbrister med alla. Vi pratar med forskningsansvarige Marie Sparr om hur hackare, relativt enkelt, kan spionera i folks sovrum genom att hacka babymonitorer.

Studenter kan idag tvingas betala 7000 kronor i månaden för en liten etta. SSU och MUF möts i en debatt om vad de vill göra åt problemet med dyra nyproducerade studentlägenheter.Är det snålt att kräva tillbaka en skuld på två kronor? Och lönar sig snålhet i längden? Lyssna på reportaget om psykologin bakom snålhet.Vår försäkringsexpert Anna-Karin Baltzari Danfors svarar på veckans lyssnarfrågor.
2022-08-24
Länk till avsnitt

Inflation, boräntor och elräkningar ? så klarar du höstens höjda kostnader

Under hösten kommer många svenskars levnadsomkostnader öka kraftigt på grund av hög inflation, höjda boräntor och elpriser. Vi pratar med flera experter om vad konsumenterna egentligen har att vänta i höst, och hur de ska parera det.

Vi sänder också ett reportage med massor av tips till de som funderar på att köpa elcykel. Och så pratar också om en dom i högsta domstolen som innebär att en bank tvingas betala tillbaka 385 000 kronor till en kund som blivit bestulen på pengarna efter att lämnat ut koden till sin bankdosa till bedragare.Vår pensionsexpert Mikael Nyman svarar på veckans lyssnarfrågor.
2022-08-17
Länk till avsnitt

Elbil vs bensinbil ? experterna tipsar om bästa köpet

För de som ska köpa bil idag finns det en mäng olika varianter att välja mellan: bensin-, diesel-, el-, biogas- och olika hybridbilar. Vi pratar med experter om vilken biltyp som är billigast att äga.

Kräftpremiären är här vi pratar om kräftskivans historia med mathistorikern Richard Tellström och kräftfiske med journalisten Albin Boman. Och så sänder vi ett reportage om hur man ska tänka för att ha råd att semestra nästa sommar trots rekordhög inflation och stigande boräntor.Vår teknikexpert Elin Häggberg svarar på veckans lyssnarfrågor.
2022-08-10
Länk till avsnitt

Sommarspecial ekonomiskt oberoende 40-åringar och Allente-kritik

Programmet som reder ut stora som små konsumentfrågor.

2022-08-03
Länk till avsnitt

Sommarspecial om skamlösa bedragare och utländska bluffnummer

Programmet som reder ut stora som små konsumentfrågor.

2022-07-27
Länk till avsnitt

Sommarspecial om låga pensioner

300 000 svenska pensionärer har en pension på under 13 100 kronor i månaden efter skatt. Många måste vända på slantarna för att få dem att räcka. I detta repriserade specialprogram från i vintras om pensioner följer vi Laila Wahl och Nils Junior Lundh som berättar hur de får ekonomin att gå runt. De har ca 12 000 kronor i månaden efter skatt. I programmet intervjuas Ole Settergren, chef för Pensionsmyndighetens analysavdelning om hur det svenska pensionssystemet är utformat.

2022-07-20
Länk till avsnitt

Uteblivna leveranser och svårt att få rätt på auktionssajt

Flera månader har gått sen Christian vann en auktion på nätet, men trädgårdsmöblerna han köpt är fortfarande spårlöst försvunna. Och han är inte ensam om att ha problem med auktionssajten Auctionet.

Hur blir det för de unga som kommer ut på arbetsmarknaden idag? Hör sista delen i vår sommarserie. Eleonore Lind, som arbetar med medling och konflikthantering bland annat mellan grannar, och Eric Bodin, jurist på Villaägarna berättar också om de vanligaste grannkonflikterna och hur man ska lösa dem. Vår expert på privatekonomi Patrick Siegbahn svarar på lyssnarnas frågor.
2022-07-13
Länk till avsnitt

Organisation anmäler Ellos reklam: ?Femwashing?

Nätbutiken Ellos hyllar jämställdhet och kvinnors rättigheter i reklamkampanjen Made by women samtidigt vägrar de berätta vad kvinnorna i Asien som tillverkar deras kläder tjänar. Falsk marknadsföring och "femwashing" anser organisationen Fair action som anmält Ellos till Reklamombudsmannen.

Gästerna Gunnar Harrius och Johanna Lundin ger sina bästa sommartips på böcker, poddar, filmer och serier med ekonomitema.Och så sänder vi del två i vår sommarserie om hur unga vuxna påverkats av den rekordlånga perioden av låga räntor, börsuppgångar och ständigt ökande bostadspriser. Utvecklingen har nu gått så långt att många unga från medelstora städer inte längre har råd att köpa eget boende.Vår konsumentexpert Maria Wiezell svarar på veckans lyssnarfrågor.
2022-07-06
Länk till avsnitt

Höga priser på många populära sommarnöjen

På många av Sveriges mest populära nöjesparker och sommarland kostar det mellan 1500 och 2400 kronor för biljetter till en familj med två barn. Och då tillkommer resa, mat och sockervadd. Många familjer har inte råd med semester vi tipsar om flera gratisnöjen som går att hitta på i sommar.

Vi pratar också med etnologen Jonas Engman om semesterns historia. Och så sänder vi del ett i vår sommarserie, som handlar om hur unga vuxna påverkats av den rekordlånga perioden av låga räntor, börsuppgångar och ständigt ökande bostadspriser.Vår pensionsexpert Mikael Nyman svarar på veckans lyssnarfrågor.
2022-06-29
Länk till avsnitt

Abonnemangsfällor och bluffakturor ? massiv kritik mot låneförmedlaren SMS Cash

Abonnemangsfällor och bluffakturor många konsumenter klagar på låneförmedlaren SMS Cash. Nu vill de att myndigheterna agerar mot företaget bakom tjänsten.

Sveriges Konsumenter har frågat riksdagspartierna vad de tycker i olika plånboksfrågor. Vi intervjuar deras generalsekreterare Jan Bertoft om undersökningen. Och så sänder vi ett reportage där vi reder ut varför lunchpriserna stigit så kraftig på senare tid.Vår teknikexpert Elin Häggberg svarar på veckans lyssnarfrågor.
2022-06-22
Länk till avsnitt

Kökaos och pandemirestriktioner ? här är experternas råd inför sommarens resor

Kaos i säkerhetskontrollerna på Arlanda, flygstrejker, långa väntetider på pass, stängda luftrum och coronarestriktioner det finns många mörka moln på himlen för de som ska flyga i sommar. Flera experter pratar om hur läget ser ut inför sommarens flyg- och tågresor.

Vi sänder också ett reportage om vad man ska tänka på om man leasar bil och så pratar vi med Sveriges konsumenter om konsumentproblem i gamingvärlden.Vår privatekonomiska expert Patrick Siegbahn svarar på veckans lyssnarfrågor.
2022-06-15
Länk till avsnitt

Stigande räntor och nedåt på börsen ? så bör småspararen tänka

Efter en lång period av extremt låg ränta och börsuppgångar har situationen förändrats. Räntan är nu på väg upp med dyrare bostadslån för miljontals svenskar som följd. Samtidigt ser många sina besparingar krympa i samband med att börsen gått ner. Så hur ska man tänka som småsparare nu? Och hur hög ränta bör man ta höjd för de närmaste åren? Vi reder ut med experter.

Kryptofenomenet NFT har blivit allt mer populärt att handla med. Hypen har bland annat resulterat i att digitala bilder på apor sålts för miljontals dollar. Och medan vissa ser NFT:er som en investering ser andra snarare det som digitala samlarkort. Så hur fungerar det egentligen? Och kan det kallas för en investering? Lyssna på vårt reportage.Vi intervjuar också Per Holgersson vid Patent och registreringsverket om ungas vanor kring köp av piratkopierade produkter.Vår expert på vardagsjuridik Margareta Brattström svarar på lyssnarnas frågor.
2022-06-08
Länk till avsnitt

Lecakulor skulle stoppa vildsvinen ? var helt verkningslösa

Vildsvin har blivit allt vanligare i Sverige, och alla som fått sin gräsmatta uppbökad vet att djuren kan orsaka stora och kostsamma skador. Samtidigt har det kommit flera produkter som säger sig hindra vildsvinsskador. Men hur väl fungerar de egentligen? Vi reder ut med en expert.

Många vill renovera sin bostad på egen hand. Och visst finns det pengar att spara på att fräscha upp köket eller måla om sovrummet själv istället för att anlita hantverkare. Men vad finns det för risker? Och får man göra vad som helst själv? Lyssna på vårt reportage.Vi intervjuar också Peter Stark vid Konsumenternas Försäkringsbyrå om vad man ska tänka på när man tecknar båtförsäkring.Vår konsumentexpert Maria Wiezell svarar på lyssnarnas frågor.
2022-06-01
Länk till avsnitt

Så använder robotdammsugaren din personliga information

Uppkopplade och smarta produkter är något allt fler använder. Men för att kunna använda prylarna måste vi ofta godkänna villkor, som kan innebära att vi tillåter att företagen samlar in information om oss. Vilka risker innebär det här? Och vad används informationen till? Vi reder ut med experter.

Intresset för att köpa husvagn och husbil har ökat och det finns många varianter att välja bland för både stora och små plånböcker. Vad ska man tänka på om man ska köpa husvagn eller husbil? Och vad är det egentligen som kostar? Lyssna på reportaget som reder ut frågetecknen.Vi pratar också om falska läkemedel på nätet och vad man ska tänka på som konsument för att undvika att råka köpa dem.Vår expert på pensioner, Mikael Nyman, svarar på lyssnarnas frågor.
2022-05-25
Länk till avsnitt

Agneta drabbades av vägglöss ? blev dyr historia

Vägglöss har blivit allt vanligare i Sverige. Men att bli av med dem när man väl fått in dem i sitt hem är inte så enkelt. För Agneta Kanold som drabbades blev det en dyr och långdragen process. Vad gäller egentligen för den som drabbas? Och hur brukar saneringar gå till? Vi reder ut med experter.

Att dryga ut en produkt eller att minska på ingrediensen i ett livsmedel är ett klassiskt sätt att smyghöja priset på en vara lyssna på reportaget om krympande förpackningar.Vi intervjuar också Anne Lagerqvist från Kemikaliecentrum vid Stockholm stad om vilka prylar i våra hem som kan innehålla skadliga ämnen och som man bör rensa ut.Vår expert på privatekonomi, Patrick Siegbahn, svarar på lyssnarnas frågor.
2022-05-18
Länk till avsnitt

Sara,18, nedringd av arga föräldrar efter id-kapningen

18-åriga Sara Berglund blev id-kapad av en bedragare som lade ut fejkannonser på köp-och säljappen Plick. Efter det ringde arga, bedragna köpare upp henne och hennes släktingar för att klaga. Nu är Sara besviken på Plick och på polisens motivering till varför de lade ner utredningen.

Vi intervjuar också Annette Tannerfeldt, från tjänsten Nix telefon, om varför det ringer telefonförsäljare trots att man spärrat sitt nummer. Och så sänder vi ett reportage om vad man ska tänka på när man köper cykelhjälm eller lås.Vår juridiska expert Margareta Brattström svarar på veckans lyssnarfrågor.
2022-05-11
Länk till avsnitt

Bilköpare drabbas av långa väntetider

De som köper ny bil idag får ofta räkna med flera månaders väntan innan den levereras. En av orsakerna är komponentbrist, men hur länge kommer den att vara? Och vilka rättigheter har bilägare om leveransdatumet skjuts upp gång på gång? Vi reder ut det med experter.

Nu har en ny konsumentköplag börjat gälla vi pratar med vår konsumentexpert Maria Wiezell om hur den stärker konsumenters rättigheter. Och så sänder vi ett reportage om proteinbars, vitaminberikat vingummi och annat sockerfritt godis: Hur nyttigt är det egentligen?Vår försäkringsexpert Anna-Karin Baltzari-Danfors svarar på veckans lyssnarfrågor.
2022-05-04
Länk till avsnitt

Svårt att få ersättning för bostadsköpare som upptäcker fel med lägenheten

De som köper en bostadsrätt har ett stort ansvar för att själv undersöka lägenheten, innan de skriver kontrakt och betalar. Men det finns fel som är svåra att upptäcka under en visning och om felet upptäcks först i efterhand då kan det bli dyrt för köparen.

Vi intervjuar också Johanna Leymann och Jennie Dahlén om deras bok Klä barnen, där de ger tips om vad föräldrar ska tänka på om de handlar begagnade barnkläder, och hur de kan lappa och laga dem. Vi sänder också ett reportage om menstrosor, tygbindor och andra hållbara mensskydd.Vår konsumentexpert Maria Wiezell svarar på veckans lyssnarfrågor.
2022-04-27
Länk till avsnitt

20 000 i månaden för vanlig villa ? så dyra kan räntekostnaderna bli

Flera storbanker har höjt räntorna och många experter tror att de kommer höjas ännu mer framöver. Så hur många fler tusenlappar i månaden skulle en räntehöjning på några procent innebära för en vanlig villa- eller bostadsrättsägare?

Vi intervjuar också ekonomijournalisten Andreas Cervenka om hans nya bok Girig-Sverige och så pratar vi vårens träningstrender med träningsexperten Sofia PT-Fia Ståhl.Vår teknikexpert Elin Häggberg svarar på veckans lyssnarfrågor.
2022-04-20
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.