Bra podcast

Sveriges 100 mest populära podcasts

Plånboken

Plånboken

Programmet som reder ut stora som små konsumentfrågor. Ansvarig utgivare: Nina Glans

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

sverigesradio.se/planboken

Avsnitt

Plånboken sommarrepris om abonnemangsfällor, grejen med saker och sparrobotar

Hundratals konsumenter har fastnat i dyra abonnemang av bantnings- och potenspiller från Vitality Club. Helena von Zweigbergk, som skrivit boken Grejen med saker, kommer till studion. Sparrobotar marknadsförs som ett enkelt hjälpmedel för att få pengarna att växa, men hur bra funkar de?

2019-07-17
Länk till avsnitt

Plånboken om kritik mot låneförmedlarnas marknadsföring, boktips om pengar och hur arvslagstiftningen påverkat våra liv förr och nu

Låneförmedlare som Advisa och Bynk uppmanar konsumenter att samla sina lån för att få pengar över till mer konsumtion, nu får de kritik. Ulrika Knutson och Joel Dahlberg tipsar om ekonomiböcker. Del 3 i Plånbokens sommarserie, om arvets betydelse förr och nu.

2019-07-10
Länk till avsnitt

Plånboken om säkerhetsbrister på lekland, hur man står emot semesterns dyra frestelser och hur dagens pensionssystem växt fram

De populära leklanden har stora säkerhetsbrister, i värsta fall riskerar barn att dö, konstaterar Konsumentverket. Kognitionsvetaren Elin Helander tipsar om hur du ska tänka när pengarna rinner iväg på semestern. Så har det svenska pensionssystemet utvecklas under 1900-talet och fram till idag.

2019-07-03
Länk till avsnitt

Plånboken om dyra andrahandsbostäder, rökförbud på uteserveringar och hur äktenskapet påverkat privatekonomin förr och nu

Många bostadssökande är hänvisade till den dyra och otrygga andrahandsmarknaden. Kommer det stundande förbudet att röka på uteserveringar leda till minskad tobakskommunikation? Del 1 i Plånbokens sommarserie om hur äktenskapet påverkat vår privatekonomi, förr och nu.

2019-06-26
Länk till avsnitt

Plånboken om att konsumtionslånen ökar, hur staten har kontrollerat vår konsumtion historiskt och att simskolan har blivit en klassfråga

Programmet som reder ut stora som små konsumentfrågor.

2019-06-19
Länk till avsnitt

Plånboken Special om kontanthantering, barnmat, fula grönsaker, bilbränsle och att lämna ekorrhjulet

I detta Plånboken Special repriserar vi några tidigare sända inslag. Det handlar om krav på bankerna om att tillhandahålla kontanter, oro kring barnmat, fula grönsaker, vilket bilbränsle man bör välja och att lämna ekorrhjulet.

2019-06-14
Länk till avsnitt

Plånboken om framtidsfullmakt, tågsemester och varför vi slänger fullt fungerande prylar.

Programmet som reder ut stora som små konsumentfrågor.

2019-06-05
Länk till avsnitt

Plånboken om kritik mot hållbarhetsmärkning för trävaror, ekonomitips till blivande föräldrar och svårigheter att försäkra hus nära vatten

Programmet som reder ut stora som små konsumentfrågor.

2019-05-29
Länk till avsnitt

Plånboken om inlåningsföretag, mors dag och att vad ska man på inför köpet av sommarstuga?

Inlåningsföretag erbjuder räntor på upp till 10% och därmed god avkastning. Men få konsumenter vet att det är förenat med risk att placera sina pengar i den här typen av företag. Det är 100 år sedan morsdag infördes i Sverige. Hur har firandet av mor förändrats? Och vad bör du som går i stugdrömmar tänka på inför köpet?

2019-05-22
Länk till avsnitt

Plånboken om ersättning efter SAS-strejken, konsumentfrågorna inför EU-valet samt om kaffe

SAS-strejken drabbade nästan 360 000 resenärer, men hur gör man för att få ersättning och vad har man rätt till? Inför kommande EU-val går vi till botten med de mest aktuella konsumentfrågorna inför valet. Och vad får du i koppen när du betalar 75 kronor för en kopp java?

2019-05-15
Länk till avsnitt

Plånboken Special om vattenläckor, begagnade kläder och ekonomin efter skilsmässan

Hör om paret som trots dubbla besiktningsmän inför husköpet, drabbades av en vattenläcka, ekonomin efter skilsmässan, överfyllda förråd och begagnade kläder.

2019-05-10
Länk till avsnitt

Plånboken om klagomålen mot Klarna, konsumentmakt förr och nu och hur nya betallösningar förändrar vårt köpbeteende

Klarna växer och klagomålen fortsätter att strömma in mot bolaget. Köpbojkotter förr och nu. 75% av den svenska befolkningen använder betal-appen Swish. Hur påverkar den nya tekniken vår konsumtion?

2019-05-01
Länk till avsnitt

Plånboken om när betalsystemet kraschar, konsumtionens digitalisering och konstant "utförsäljning"

Vad händer om betalsystemet kraschar? Så påverkas vi av att konsumtionen blir mer digital. Knepet om konstant "utförsäljning" är inte tillåtet, men används ändå av flera butiker.

2019-04-24
Länk till avsnitt

Plånboken om krånglig sms-parkering, märkning av ägg och kundklubbar

SMS Park, som erbjuder sms-parkering, är mycket snabba med att skicka ut fakturor med höga påminnelseavgifter. Vilken sorts äggmärkning ger bäst ägg? Är kundklubbar bra för konsumenterna?

2019-04-17
Länk till avsnitt

Plånboken om ojämlik tjänstepension, hudvårdsprodukter och cykelreparationer

Det har blivit allt vanligare att olika fackförbund förhandlar om bättre pensionsvillkor för sina medlemmar varför ser avtalen så olika ut? Johanna Gillbro, som har skrivit boken Hudbibeln, gästar Plånboken. Vad behöver man kolla hos cykelverkstan innan man kan kasta sig ut på vägarna?

2019-04-10
Länk till avsnitt

Plånboken om missar på bilbesiktningen, klädbytardagen och mobilens metaller

Sofie köpte en nybesiktigad bil utan anmärkning, men på verkstaden sa de att den var en trafikfara  kan man lita på besiktningen? I helgen anordnas Sveriges största klädbytardag. Våra mobiltelefoner kan innehålla metaller som grävts fram av barnarbetare.

2019-04-03
Länk till avsnitt

Plånboken om abonnemangsfällor, grejen med saker och sparrobotar

Hundratals konsumenter har fastnat i dyra abonnemang av bantnings- och potenspiller från Vitality Club. Helena von Zweigbergk, aktuell med boken Grejen med saker, kommer till studion. Sparrobotar marknadsförs som ett enkelt hjälpmedel för att få pengarna att växa, men hur bra funkar de?

2019-03-27
Länk till avsnitt

Plånboken om att bli blåst på hotellbokningen, den rekordsvaga svenska kronan och betydelsen av förpackningar

Hasse bokade hotell via bokningssajten Galahotels.com, men när han kom till hotellet på Havanna fanns ingen bokning gjord. Hur påverkar den rekordsvaga svenska kronan oss som konsumenter? Vilken inverkan har förpackningarna på våra köpbeslut?

2019-03-20
Länk till avsnitt

Plånboken om krångliga finansiella produkter, nye konsumentministern Ardalan Shekarabi och prisvärda sängar

Säljaren föreslog att Jan skulle låna flera miljoner kronor för att investera i en obligation, utan att nämna de stora riskerna. Vad vill nye konsumentministern Ardalan Shekarabi prioritera? Vad får man för pengarna när man köper en ny säng?

2019-03-13
Länk till avsnitt

Plånboken om nätdejting, att bli miljonär som pensionär och plastförbud

Att hitta kärleken på nätet blir allt vanligare, men kan bli en dyr historia. Ta tag i pensionsfrustrationen och få ett rikt liv på ålderns höst. Snart förbjudet med engångsartiklar i plast, men hur ska det gå till och vilken effekt får det?

2019-03-06
Länk till avsnitt

Plånboken om unga och skulder, att äta insekter och om hur man ska välja bil

Antalet unga vuxna som får kravbrev från Kronofogden är rekordstort, näthandel är en av orsakerna. Maskburgare eller chokladdoppad syrsa - är insekter framtidens mat? Att köpa bil är en av de största privatekonomiska investeringar vi gör, men vad ska man välja som är snällt mot både miljö och plånbok?

2019-02-27
Länk till avsnitt

Plånboken om premiepensionens förlorare, om att konsumera sig till lycka och byggemenskaper

Egna fondval skulle ge oss chans till högre pension men de som gjort aktiva val är de stora förlorarna visar granskning. Trots att vi säger och vill annorlunda konsumerar vi mer och mer, hur mår vi av det? Bygga och bo med kompisarna blir allt mer populärt och kan bli bättre för plånboken.

2019-02-20
Länk till avsnitt

Plånboken Special med höstens bästa reportage och gäster

Vem har bevisbördan när ord står mot ord mellan kunden och biluthyraren? Ljuddesign som får oss att shoppa mer. Vad signalerar vi med våra matval? Dessutom om etiska fonder och mångmiljonyra i Rydaholm.

2019-02-15
Länk till avsnitt

Plånboken om försenade nybyggen, fula och fina varor och dyr vegetarisk mat

Många nyproducerade lägenheter blir kraftigt försenade, vilka rättigheter har du då som köpare? Vad får oss att välja en knölig paprika framför en perfekt i grönsaksdisken? Och allt fler väljer vegetariskt på tallriken, men varför är dom vegetariska halvfabrikaten så dyra?

2019-02-06
Länk till avsnitt

Plånboken Special med godbitar från sommaren och hösten

Tiotusentals svenskar har fått hotfulla kravbrev för filmer de påstås ha laddat ner. Vad innehåller schampoflaskan? Barn, pengar och bråk. Så planerar du din begravning. KonMari tar världen med storm.

2019-02-01
Länk till avsnitt

Plånboken om företag som försöker se ut som myndigheter

Många klagomål på konsumentområdet gäller företag med myndighetsliknande namn, som säljer tjänster som riktiga myndigheter tillhandahåller gratis. Åsa Axelsson började arbeta mindre och leva bättre med mindre budget. Kvinnorna är de ekonomiska förlorarna när skilsmässan är ett faktum.

2019-01-23
Länk till avsnitt

Plånboken om åldersavdrag i försäkringar

Ju äldre hus desto lägre ersättning från försäkringsbolaget när olyckan är framme i hemmet. Mycket pengar att spara på andrahandsmarknaden för vintersportutrustning. Hur kommer vi att handla i framtiden? del 3 i Plånbokens konsumenthistoriska reportageserie.

2019-01-16
Länk till avsnitt

Plånboken om andrahandsbiljetter till överpriser, hur börsoron påverkar vårt sparande och om när varuhusen kom till stan på 1950-talet

Biljettsajten Viagogo är anmäld och dömd men fortsätter ändå sälja biljetter till överpriser. Vad innebär den ryckiga börsen för småspararna? Del 2 i Plånbokens konsumenthistoriska serie, om butikernas utveckling från 1940-talet fram till idag.

2019-01-09
Länk till avsnitt

Plånboken om bankernas ansvar för kontanthantering, hur man gör klipp på mellandagsrean och hur de första butikerna dök upp och utvecklades

Det kontantfria samhället ställer till problem nu ökar trycket på bankerna att trygga kontanter för alla. Så förbereder du dig bäst för att göra kap på rean. Första delen i vår konsumenthistoriska serie om marknadsplatser då, nu och i framtiden.

2019-01-02
Länk till avsnitt

Plånboken om konsumentåret 2018: Bank-ID-bedrägerier, skärpt amorteringskrav och bättre skydd för resenärer

Hur har det gått för de lyssnare som bad Plånboken om hjälp? Tillsammans med programmets konsumentexpert Maria Wiezell och privatekonomiska expert Annika Creutzer summerar vi året 2018 ur ett konsument- och privatekonomiskt perspektiv.

2018-12-26
Länk till avsnitt

Plånboken om svårigheter för funktionshindrade att få hjälp av Försäkringskassan, trubbel på resan och julklappar

Försäkringskassan uppmanade Johanna Bogren, som har en grav hörselnedsättning, att ta sina ärenden på telefon nu står hon utan sjukpenning. Så gör du för att minimera risken för missöden på resan. Så har julklappen utvecklats historiskt, från bondesamhället fram till dagens köp i app-klapp.

2018-12-19
Länk till avsnitt

Plånboken om miljömärkta kläder, om att handla allt begagnat och hur man ska dela på utgifterna för barnen efter separation

Förvirrande många olika miljömärkningar i klädkedjornas butiker, och alla är inte seriösa menar kritiker. Lyssnare bytte livsstil efter reportage i Plånboken, nu köper hon allt begagnat. Tips till separerade föräldrar om hur man kommer överens om utgifterna för barnen.

2018-12-12
Länk till avsnitt

Plånboken om husbesiktningar som gått fel, myter om våra smarta prylar och barnmat

Fredrik och Fanny slog till på drömvillan men trots grundlig besiktning missades en allvarlig fuktskada. Mobiler som avlyssnar och datorer som smygfilmar, kan vi lita på våra smarta prylar? Hemlagad grönsakspuré eller fabriksmosad spagetti, vad ska man välja till bebisen?

2018-12-05
Länk till avsnitt

Plånboken om vår integritet på apotek, tågsemester och gemensam el

Det är få tillfällen vi är så utsatta som konsumenter som på apotek, men de lever inte upp till kraven på integritet. Vinnare av Blåslampan vill slå ett slag för tågsemester. Gemensam el kan vara ett ekonomiskt alternativ men vad händer med dina rättigheter som elkonsument?

2018-11-28
Länk till avsnitt

Plånboken om dyr skuldsanering, reahets och förråd

Förening lockar överskuldsatta med hjälp att ansöka om skuldsanering, för dyra pengar. Readagarna i butiker blir bara fler och fler, men kan man lita på att priserna verkligen är lägre? Varför sparar vi på allt möjligt bråte som vi inte ens har koll på att vi äger? Plånboken tittar närmare på förråd.

2018-11-21
Länk till avsnitt

Plånboken om id-kapningar, julklappar från Kina och vintersäker bil

Att få sin identitet kapad kan bli en dyr erfarenhet när bedragare handlar på kredit i ditt namn. Handla julklappar från utlandet? Så undviker du de vanligaste fallgroparna. Och dags att fixa till bilen inför vintersäsongen.

2018-11-14
Länk till avsnitt

Plånboken om semesterdrömmar som gått i kras, barn och pengar och om smarta högtalare

Många kunder nappade på erbjudandet om en alpresa på sajten Let's deal, men det visade sig vara för bra för att vara sant. Hur undviker man konflikter kring pengar med sina barn? De smarta högtalarna spås vara framtiden men hur mycket information får tillverkarna om oss?

2018-11-07
Länk till avsnitt

Om tillgänglighet på arenor, om en konsumenträttskämpe som fyller 60 år och hudvård

Om man är rullstolsburen är platserna till exempelvis konserter försvinnande få. Varför är våra arenor inte tillgängliga för alla? Råd och röns nya chefredaktör berättar om tidningens 60 åriga historia. Många lägger tusentals kronor på hudvård men håller den vad den lovar?

2018-10-31
Länk till avsnitt

Om nyproducerade bostäder, om hur man ser om sitt hus när ekonomin skakar och varför och hur vi ska reklamera mera

Att köpa nybyggt kan vara en riskfylld affär, inte minst ekonomiskt. Dessutom motsvarar kvalitén inte alltid priset menar kritiker. Hur ska man göra med privatekonomin när börsen går ner och räntan ska upp? Konsumentombudsmannen om varför och hur vi ska reklamera mera.

2018-10-24
Länk till avsnitt

Om försäkringar efter trafikskador, den nya spellagen och sparappar

Varför är det så svårt att få rätt mot försäkringsbolagen när man skadat nacken i en trafikolycka? Vad betyder den nya spellagen för den som gillar att spela och för de som riskerar att fastna i spelmissbruk? Hur kan ny teknik hjälpa oss att spara?

2018-10-17
Länk till avsnitt

Om att hyra bil, om att lappa och laga kläder och givmilda köpfester

Vad ska man göra när man krävs på tusentals kronor för en skada på hyrbilen som man inte orsakat och ord står mot ord? Lär dig ge kläderna längre liv med lappning och lagning. I oktober blir vi överrösta av rosa produkter. Men vad händer med vårt givande när vi gör det till en köpfest?

2018-10-10
Länk till avsnitt

Om barnvräkningar, om hållbart sparande och vad har hänt i Rydaholm efter miljonregnet?

Trenden har vänt - nu vräks fler barn. Södertälje är den kommun där flest barn blev av med sina hem 2018. Vad beror det på? Fler vill spara hållbart, men går det att lita på fondernas miljömärkning? Och så har vi besökt Rydaholm, fem år efter att 11 grannar blev mångmiljonärer.

2018-10-03
Länk till avsnitt

Bajs i duschen, klimatsmarta vardagstips och vad betyder det att gå i borgen?

Avloppet i Ingas nyköpta bostadsrätt är felkonstruerat. När hon spolar i toaletten hamnar bajs och toapapper i duschens golvbrunn. Den tidigare ägaren märkte inte av problemet, och föreningen vill inte ta ansvar för att åtgärda rören. Naturskyddsföreningen tipsar om hur man lever mer hållbart och så reder vi ut bankens begrepp för den som vill hjälpa någon ta lån.

2018-09-26
Länk till avsnitt

Dyr djursjukvård, miljövänligt byggande och så skapar vi vår identitet genom mat.

När hunden Trixie blev akut sjuk landade veterinärräkningen på nästan 60 000 kronor. Matte fick stå för över 16 000 kronor, trots att Trixie var försäkrad. Varför är djursjukvården så dyr? Vi hör också om miljövänlig renovering och hur mat fungerar som identitetsmarkör.

2018-09-19
Länk till avsnitt

Försäkringen som försvann, fällorna som får oss att shoppa och så är det att jobba inom gig-ekonomin

Marcos var övertygad om att han hade en sjuk- och efterlevandeförsäkring hos Folksam. Men när han fick cancer och ringde försäkringsbolaget för att anmäla det, fick han reda på att det var ett missförstånd. Intervju med psykologen och designern som skrivit en bok om försäljningsknep, och är gig-ekonomin här för att stanna?

2018-09-12
Länk till avsnitt

Debatt om stöd till ekonomiskt svaga grupper, så får du koll på privatekonomin och hur tvättar man rätt?

I Plånbokens sista valdebatt möts Ulla Andersson (V) och Jakob Forssmed (KD) i en debatt om hur stödet till de med minst pengar ska se ut. Författarna till boken "Medveten ekonomi" gästar programmet, och vi frågar oss också hur man tvättar på rätt sätt.

2018-09-05
Länk till avsnitt

Debatt om konsumtion och klimat, musik som får oss att shoppa och svältåren i Sverige.

Behöver vi konsumenter lägga om vår livsstil för att klara klimatmålen? Och hur kommer vi märka av partiernas miljösatsningar i våra plånböcker? Hör debatt mellan Lars Tysklind (L) och Martin Kinnunen (SD). Magnus Västerbro berättar om när svälten drabbade Sverige. Och kan musik få oss att shoppa mer?

2018-08-29
Länk till avsnitt

Debatt om hushållens skulder, restauranger under 700 år och reklam i privatlivet

Hushållen har rekordhöga skulder, och den största delen består av bolånen. Vilka risker finns med skulderna och måste de minska? Per Bolund (MP) och Elisabeth Svantesson (M) debatterar. Etnologen Håkan Jönsson berättar om hur restaurangerna har växt fram i Sverige. Reklamen blir mer privat, men hur villiga är vi att själva göra reklam i sociala medier?

2018-08-22
Länk till avsnitt

Debatt om jobben, magisk prylrensning och så sparar ungdomar sin sommarlön

Trots att arbetslösheten är på den lägsta nivån sedan finanskrisen 2008, är jobben en av de hetaste valfrågorna i år. Hur ska fler få en chans att visa vad de kan på arbetsmarknaden? Debatt mellan Socialdemokraterna och Centerpartiet. Vi får också tips om livsförändrande prylrensning och så frågar vi oss vad ungdomar sparar sin sommarjobbslön till.

2018-08-15
Länk till avsnitt

Dyrare mat efter sommarens torka, nya regler för sms-lån och glassens historia.

Många lantbrukare har gått på knäna under sommarens svåra torka. Men än så länge märks inte böndernas kris i våra mataffärer. Vad kommer hända med priserna framöver? Vi hör om nya regler för snabblån som ger kunderna bättre villkor och så tar vi en titt på glassens historia.

2018-08-08
Länk till avsnitt
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.