Sveriges 100 mest populära podcasts

Plånboken

Plånboken

Programmet som reder ut stora som små konsumentfrågor. Ansvarig utgivare: Nina Glans

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

sverigesradio.se/planboken

Avsnitt

Massiv kritik mot företag som säljer hälsotester: ?Löjligt?

Tjänsten Svensk Hälsokontroll skickar ut frågeformulär med mycket privata frågor till pensionärer. Utifrån svaren påstår de sig sedan kunna berätta för kunderna vilka kosttillskott de bör köpa av dem. Men många som fått utskicken är kritiska och de sågas av läkare.

Flera givarorganisationer märker av att privatpersoners gåvor minskar nu när många har det svårt ekonomiskt. Vi pratar med Charlotte Rydh på Giva Sverige om hur det här påverkar organisationernas arbete i krisdrabbade länder.Det blir allt vanligare att kvinnor tjänar mer än sina män vilket skapar problem i många relationer. Vi sänder ett reportage där vi försöker besvara vad det beror på.Vår juridiska expert Margareta Brattström svarar på veckans lyssnarfrågor.
2022-11-23
Länk till avsnitt

Amed fick vänta ett år på värmepumpen: "Man blir desperat"

Nätbutiken Polarpumpen lovade Amed att bergvärmepumpen han beställt skulle levereras efter max åtta veckor men det tog nästan ett år innan han fick pumpen. Det har inneburit höga elräkningar för Amed när han varit tvungen att värma huset med elelement.

Nu är det snart Black friday. Inflation och höjda räntor innebär att det är en speciell situation för både konsumenter och butiker. Vi pratar med Emma Hernell, vd på HUI, om vad konsumenterna kan vänta sig av årets reahelger.Vi sänder också ett reportage om hur det är att vara skogsägare.Vår konsumentexpert Maria Wiezell svarar på veckans lyssnarfrågor.
2022-11-16
Länk till avsnitt

E-butiker använder så kallad dropshipping ? kritiseras för returkrångel och falsk marknadsföring

Eva-Maria beställde en stickad kofta från vad hon uppfattade vara en ung och lovande svensk modedesigner. Men denna "Linnea" existerar i själva verket inte och koftan som levererades var en tunn trikå som gick att köpa gratis i en kinesisk e-handel.

Plånboken har tittat närmare på fenomenet dropshipping, som innebär att prylar skickas direkt från utländska tillverkare till konsumenten. Den här affärsmodellen har vuxit på senare åt men den har också kopplats ihop med stora konsumentjuridiska brister.I spåren av de stigande matpriserna försöker många lägga om sina matvanor. Men hur näringsriktiga är budgetrecepten?Pensionsexperten Mikael Nyman svarar på lyssnarfrågor och berättar om hur nuvarande och blivande pensionärer påverkas av regeringens nya budget.Programledare: Pia FridénProducent: Ellinor ErikssonTekniker: Daniel Högberg
2022-11-09
Länk till avsnitt

Digitala banker svårtillgängliga för anhöriga till demenssjuka

Personer som sköter bankärenden åt en anhörig med demens riskerar att stöta på stora problem när banken är helt digital, som till exempel ICA Banken och Skandiabanken.

I regel kräver bankerna att man tar med fullmakten i original till sitt bankkontor och när det inte existerar något sådant måste fullmakten postas med rekommenderat brev. Anhöriga till demenssjuka vittnar om oro, mycket extraarbete, och okunskap från bankernas sida.Kommer lågkonjunkturen få människor att unna sig lyxiga läppstift? Den effekten kunde man se under finanskrisen i slutet av 1920-talet, berättar Emma Severinsson, lektor i modevetenskap.Vår reporter har besökt ett testkök där man arbetar för att "skräpfisken" braxen ska hamna på våra tallrikar istället för att slängas som bifångst ett exempel på många initiativ för att bättre ta tillvara på svenska råvaror.Programledare: Pia FridénProducent: Ellinor ErikssonTekniker: Daniel Högberg
2022-11-02
Länk till avsnitt

Nya konsumentministern om risken för ökade kreditskulder i lågkonjunkturens spår

Erik Slottner (KD), tidigare äldre- och trygghetsborgarråd i Stockholms stad, är ny civilminister med ansvar för konsumentfrågor. Han intervjuas i Plånboken om hur han vill stärka konsumentskyddet, och vilken typ av konsument han själv är.

Inför en resa till italienska Turin hade Linköpingsborna Lars och Gudrun bokat och betalat vad de trodde var ett lägenhetshotell som visade sig inte existera. Allt fler söker sig till småskaliga och billiga semesterboenden, men det finns fallgropar att se upp för.De stigande matpriserna har knappast någon missat. Men för inte så länge sedan la svenskarna en betydligt större del av sin disponibla inkomst på mat, jämfört med de senaste åren. Hur kommer det sig att vi har vant oss vid billig mat, och kan det komma ut något gott av de högre priser som vi ser nu?Plånbokens expert på privatekonomi Patrick Siegbahn svarar på lyssnarfrågor.Programledare: Pia FridénProducent: Ellinor ErikssonTekniker: Daniel Högberg
2022-10-26
Länk till avsnitt

Ebba fick råttor i lägenheten ? drabbas hårt ekonomiskt

Råttproblemen ökar på många platser i landet och för de som får in skadedjuren i hemmet kan det bli en mycket dyr affär. Försäkringsskyddet för omfattande råttskador är nämligen svagt. Bostadsrättsinnehavaren Ebba kan bli tvungen att själv bekosta en renovering av badrummet.

Inflation, höga elpriser och dyrt bränsle gör att hjälporganisationer nu varnar för att fler har svårt att få ihop ekonomin. Budget- och skuldrådgivaren Ceren Karatas ger tips till de med pengaproblem och berättar hur dyrt det kan bli för de som tar SMS-lån för att betala räkningarna.För de som funderar på att leta igenom källarförrådet efter något att sälja så kan det finnas tusenlappar att tjäna vi pratar med Blockets vd Robin Suwe om vilka begagnade prylar som rusat i pris.Vår juridiska expert Margareta Brattström svarar på veckans lyssnarfrågor.
2022-10-19
Länk till avsnitt

Dyrt att föra över pengar till utlandet när kronan är svag

Inflation och svag krona har gjort det dyrare för de invandrare som skickar pengar till släktingar i hemlandet och redan sen tidigare har man behövt betala en avgift motsvarande fem till 50 procent av den överförda summan.

Bostadsmarknaden är svalare än på mycket länge. Innebär det här guldläge för unga som har haft svårt att ha råd att köpa bostad tidigare? Och vad ska man tänka på om man vill försöka få amortera mindre? Oktober är den månad då flest par skiljer sig och det här kan bli en tuff ekonomisk smäll, särskilt för kvinnor.Programledare: Pia FridénProducent: Ellinor ErikssonTekniker: Kim Hellberg
2022-10-12
Länk till avsnitt

Därför är tågbiljetterna dyra när många vill resa

Vi har fördjupat oss i hur SJ:s bokningssystem fungerar och hur mycket du hade fått betala för en tågresa om alla resenärer hade betalat lika mycket för sina platser.

I veckan skickar Energimyndigheten ut en kampanj som ska få svenskarna att dra ner sin elförbrukning men för somliga är detta med energieffektivisering inget nytt. Vår reporter har besökt en bostadsrättsförening i Falun som med en rad olika renoveringar har lyckats bli nästan självförsörjande på el och värme.Det oroliga ekonomiska läget kan få oss att fatta ogenomtänkta beslut om vår privatekonomi. Psykologen Niklas Laninge berättar om hur du känner igen ekonomisk ångest, och vad du kan göra för att hantera den bättre.Programledare: Pia FridénProducent: Ellinor ErikssonTekniker: Daniel Högberg
2022-10-05
Länk till avsnitt

Säljarens marknad när efterfrågan på begagnade bilar skenar

Kajsa hittade fel på bilen hon nyss köpt från en bilhandlare, men när hon ville häva affären fick hon nej. Vad har du för rättigheter när du byter bil?

Dessutom har vi pratat med Lena, som blev spärrad från en klädbutik på nätet efter att hon skickat tillbaka för många av plaggen hon hade beställt. Med hjälp av ny teknik ska det bli lättare att hitta rätt storlek från början.När DN-journalisten Carl-Johan von Seth fick sitt första barn insåg han att hans fru, statistiskt sett, stod inför ett ekonomiskt stup. Gapet mellan mäns och kvinnors inkomster kan idag till stor del förklaras som ett resultat av familjebildning.Programledare: Pia FridénProducent: Linda Aktén och Ellinor Eriksson
2022-09-28
Länk till avsnitt

Knepen i hemmet som sänker din elräkning

Lönar det sig att släcka alla lampor hemma, hur mycket tjänar man på att sänka inomhustemperaturen och bör man diska för hand istället för i diskmaskin? Plånboken reder ut hur du minskar din energianvändning effektivt, oavsett om du bor i lägenhet, radhus eller villa.

Men först i programmet möter vi Maria, vars partner var hotfull och även kontrollerade hennes ekonomi. Många av de kvinnor som utsätts för våld i nära relationer drabbas också av ekonomiskt våld.Och så har vi träffat träffat familjen som ställde bilen och tog cykeln istället - och som därmed sparade 9 000 kronor på bara några månader.Programledare: Pia Fridén Producent: Linda Aktén
2022-09-21
Länk till avsnitt

Gunillas pengar försvann - betaltjänsten PayPal anmäld av hundratals kunder

Gunilla blev av med 2 300 kronor när hon skulle föra över pengar med hjälp av betaltjänsten PayPal och hon är långtifrån ensam. Många kunder vittnar om försvunna pengar och bristande kundservice.

Känd svensk barnidol på youtube kritiseras för att lurar sina fans på pengar.Allt fler villaägare får trädgården förstörd av vildsvin, men försäkringsbolagen vill inte ersätta skadorna.Vår expert svarar på frågor om privatekonomi.
2022-09-14
Länk till avsnitt

Sven förstod inte telefonförsäljaren - fick betala 17 500 kronor

Sven blev uppringd av en telefonförsäljaren från Svensk Bolagsförmedling och snart hade företaget dragit 17 500 från hans konto. Trots Svens neuropsykiatriska funktionsnedsättning vägrar företaget häva köpet.

Slutspurt i valrörelsen och partierna hotar med höjda utgifter om den andra sidan vinner valet. Får politikerna påstå vad som helst när det gäller motståndarnas politik?Allt fler äter vegetariskt men hur nyttig är sojakorven och de andra vegetariska halvfabrikaten?Vår expert svarar på lyssnarfrågor om arv, skilsmässor och fastighetsaffärer.
2022-09-07
Länk till avsnitt

Så påverkar politikernas vallöften din ekonomi

Hur står partierna i olika privatekonomiska frågor? Påverkas väljarna av alla utspel om sänkta bränslepriser och elsubventioner till hushållen som haglat under valrörelsen? Och vilka effekter får alla de här utspelen för väljarnas privatekonomi och statskassan? Det är några av frågorna vi försöker besvara i programmet med hjälp av flera experter.

Vi sänder också ett reportage om svenskt vin: Hur smakar det? Har det någon framtid? Och är det värt de höga priserna?Vår konsumentexpert Maria Wiezell svarar på veckans lyssnarfrågor.
2022-08-31
Länk till avsnitt

Så kan hackare spionera på dig via babymonitorer och övervakningskameror

Länsförsäkringars forskningsfond har testat smarta prylar som babymonitorer, övervakningskameror, röstassistenter och robotdammsugare och hittat säkerhetsbrister med alla. Vi pratar med forskningsansvarige Marie Sparr om hur hackare, relativt enkelt, kan spionera i folks sovrum genom att hacka babymonitorer.

Studenter kan idag tvingas betala 7000 kronor i månaden för en liten etta. SSU och MUF möts i en debatt om vad de vill göra åt problemet med dyra nyproducerade studentlägenheter.Är det snålt att kräva tillbaka en skuld på två kronor? Och lönar sig snålhet i längden? Lyssna på reportaget om psykologin bakom snålhet.Vår försäkringsexpert Anna-Karin Baltzari Danfors svarar på veckans lyssnarfrågor.
2022-08-24
Länk till avsnitt

Inflation, boräntor och elräkningar ? så klarar du höstens höjda kostnader

Under hösten kommer många svenskars levnadsomkostnader öka kraftigt på grund av hög inflation, höjda boräntor och elpriser. Vi pratar med flera experter om vad konsumenterna egentligen har att vänta i höst, och hur de ska parera det.

Vi sänder också ett reportage med massor av tips till de som funderar på att köpa elcykel. Och så pratar också om en dom i högsta domstolen som innebär att en bank tvingas betala tillbaka 385 000 kronor till en kund som blivit bestulen på pengarna efter att lämnat ut koden till sin bankdosa till bedragare.Vår pensionsexpert Mikael Nyman svarar på veckans lyssnarfrågor.
2022-08-17
Länk till avsnitt

Elbil vs bensinbil ? experterna tipsar om bästa köpet

För de som ska köpa bil idag finns det en mäng olika varianter att välja mellan: bensin-, diesel-, el-, biogas- och olika hybridbilar. Vi pratar med experter om vilken biltyp som är billigast att äga.

Kräftpremiären är här vi pratar om kräftskivans historia med mathistorikern Richard Tellström och kräftfiske med journalisten Albin Boman. Och så sänder vi ett reportage om hur man ska tänka för att ha råd att semestra nästa sommar trots rekordhög inflation och stigande boräntor.Vår teknikexpert Elin Häggberg svarar på veckans lyssnarfrågor.
2022-08-10
Länk till avsnitt

Sommarspecial ekonomiskt oberoende 40-åringar och Allente-kritik

Programmet som reder ut stora som små konsumentfrågor.

2022-08-03
Länk till avsnitt

Sommarspecial om skamlösa bedragare och utländska bluffnummer

Programmet som reder ut stora som små konsumentfrågor.

2022-07-27
Länk till avsnitt

Sommarspecial om låga pensioner

300 000 svenska pensionärer har en pension på under 13 100 kronor i månaden efter skatt. Många måste vända på slantarna för att få dem att räcka. I detta repriserade specialprogram från i vintras om pensioner följer vi Laila Wahl och Nils Junior Lundh som berättar hur de får ekonomin att gå runt. De har ca 12 000 kronor i månaden efter skatt. I programmet intervjuas Ole Settergren, chef för Pensionsmyndighetens analysavdelning om hur det svenska pensionssystemet är utformat.

2022-07-20
Länk till avsnitt

Uteblivna leveranser och svårt att få rätt på auktionssajt

Flera månader har gått sen Christian vann en auktion på nätet, men trädgårdsmöblerna han köpt är fortfarande spårlöst försvunna. Och han är inte ensam om att ha problem med auktionssajten Auctionet.

Hur blir det för de unga som kommer ut på arbetsmarknaden idag? Hör sista delen i vår sommarserie. Eleonore Lind, som arbetar med medling och konflikthantering bland annat mellan grannar, och Eric Bodin, jurist på Villaägarna berättar också om de vanligaste grannkonflikterna och hur man ska lösa dem. Vår expert på privatekonomi Patrick Siegbahn svarar på lyssnarnas frågor.
2022-07-13
Länk till avsnitt

Organisation anmäler Ellos reklam: ?Femwashing?

Nätbutiken Ellos hyllar jämställdhet och kvinnors rättigheter i reklamkampanjen Made by women samtidigt vägrar de berätta vad kvinnorna i Asien som tillverkar deras kläder tjänar. Falsk marknadsföring och "femwashing" anser organisationen Fair action som anmält Ellos till Reklamombudsmannen.

Gästerna Gunnar Harrius och Johanna Lundin ger sina bästa sommartips på böcker, poddar, filmer och serier med ekonomitema.Och så sänder vi del två i vår sommarserie om hur unga vuxna påverkats av den rekordlånga perioden av låga räntor, börsuppgångar och ständigt ökande bostadspriser. Utvecklingen har nu gått så långt att många unga från medelstora städer inte längre har råd att köpa eget boende.Vår konsumentexpert Maria Wiezell svarar på veckans lyssnarfrågor.
2022-07-06
Länk till avsnitt

Höga priser på många populära sommarnöjen

På många av Sveriges mest populära nöjesparker och sommarland kostar det mellan 1500 och 2400 kronor för biljetter till en familj med två barn. Och då tillkommer resa, mat och sockervadd. Många familjer har inte råd med semester vi tipsar om flera gratisnöjen som går att hitta på i sommar.

Vi pratar också med etnologen Jonas Engman om semesterns historia. Och så sänder vi del ett i vår sommarserie, som handlar om hur unga vuxna påverkats av den rekordlånga perioden av låga räntor, börsuppgångar och ständigt ökande bostadspriser.Vår pensionsexpert Mikael Nyman svarar på veckans lyssnarfrågor.
2022-06-29
Länk till avsnitt

Abonnemangsfällor och bluffakturor ? massiv kritik mot låneförmedlaren SMS Cash

Abonnemangsfällor och bluffakturor många konsumenter klagar på låneförmedlaren SMS Cash. Nu vill de att myndigheterna agerar mot företaget bakom tjänsten.

Sveriges Konsumenter har frågat riksdagspartierna vad de tycker i olika plånboksfrågor. Vi intervjuar deras generalsekreterare Jan Bertoft om undersökningen. Och så sänder vi ett reportage där vi reder ut varför lunchpriserna stigit så kraftig på senare tid.Vår teknikexpert Elin Häggberg svarar på veckans lyssnarfrågor.
2022-06-22
Länk till avsnitt

Kökaos och pandemirestriktioner ? här är experternas råd inför sommarens resor

Kaos i säkerhetskontrollerna på Arlanda, flygstrejker, långa väntetider på pass, stängda luftrum och coronarestriktioner det finns många mörka moln på himlen för de som ska flyga i sommar. Flera experter pratar om hur läget ser ut inför sommarens flyg- och tågresor.

Vi sänder också ett reportage om vad man ska tänka på om man leasar bil och så pratar vi med Sveriges konsumenter om konsumentproblem i gamingvärlden.Vår privatekonomiska expert Patrick Siegbahn svarar på veckans lyssnarfrågor.
2022-06-15
Länk till avsnitt

Stigande räntor och nedåt på börsen ? så bör småspararen tänka

Efter en lång period av extremt låg ränta och börsuppgångar har situationen förändrats. Räntan är nu på väg upp med dyrare bostadslån för miljontals svenskar som följd. Samtidigt ser många sina besparingar krympa i samband med att börsen gått ner. Så hur ska man tänka som småsparare nu? Och hur hög ränta bör man ta höjd för de närmaste åren? Vi reder ut med experter.

Kryptofenomenet NFT har blivit allt mer populärt att handla med. Hypen har bland annat resulterat i att digitala bilder på apor sålts för miljontals dollar. Och medan vissa ser NFT:er som en investering ser andra snarare det som digitala samlarkort. Så hur fungerar det egentligen? Och kan det kallas för en investering? Lyssna på vårt reportage.Vi intervjuar också Per Holgersson vid Patent och registreringsverket om ungas vanor kring köp av piratkopierade produkter.Vår expert på vardagsjuridik Margareta Brattström svarar på lyssnarnas frågor.
2022-06-08
Länk till avsnitt

Lecakulor skulle stoppa vildsvinen ? var helt verkningslösa

Vildsvin har blivit allt vanligare i Sverige, och alla som fått sin gräsmatta uppbökad vet att djuren kan orsaka stora och kostsamma skador. Samtidigt har det kommit flera produkter som säger sig hindra vildsvinsskador. Men hur väl fungerar de egentligen? Vi reder ut med en expert.

Många vill renovera sin bostad på egen hand. Och visst finns det pengar att spara på att fräscha upp köket eller måla om sovrummet själv istället för att anlita hantverkare. Men vad finns det för risker? Och får man göra vad som helst själv? Lyssna på vårt reportage.Vi intervjuar också Peter Stark vid Konsumenternas Försäkringsbyrå om vad man ska tänka på när man tecknar båtförsäkring.Vår konsumentexpert Maria Wiezell svarar på lyssnarnas frågor.
2022-06-01
Länk till avsnitt

Så använder robotdammsugaren din personliga information

Uppkopplade och smarta produkter är något allt fler använder. Men för att kunna använda prylarna måste vi ofta godkänna villkor, som kan innebära att vi tillåter att företagen samlar in information om oss. Vilka risker innebär det här? Och vad används informationen till? Vi reder ut med experter.

Intresset för att köpa husvagn och husbil har ökat och det finns många varianter att välja bland för både stora och små plånböcker. Vad ska man tänka på om man ska köpa husvagn eller husbil? Och vad är det egentligen som kostar? Lyssna på reportaget som reder ut frågetecknen.Vi pratar också om falska läkemedel på nätet och vad man ska tänka på som konsument för att undvika att råka köpa dem.Vår expert på pensioner, Mikael Nyman, svarar på lyssnarnas frågor.
2022-05-25
Länk till avsnitt

Agneta drabbades av vägglöss ? blev dyr historia

Vägglöss har blivit allt vanligare i Sverige. Men att bli av med dem när man väl fått in dem i sitt hem är inte så enkelt. För Agneta Kanold som drabbades blev det en dyr och långdragen process. Vad gäller egentligen för den som drabbas? Och hur brukar saneringar gå till? Vi reder ut med experter.

Att dryga ut en produkt eller att minska på ingrediensen i ett livsmedel är ett klassiskt sätt att smyghöja priset på en vara lyssna på reportaget om krympande förpackningar.Vi intervjuar också Anne Lagerqvist från Kemikaliecentrum vid Stockholm stad om vilka prylar i våra hem som kan innehålla skadliga ämnen och som man bör rensa ut.Vår expert på privatekonomi, Patrick Siegbahn, svarar på lyssnarnas frågor.
2022-05-18
Länk till avsnitt

Sara,18, nedringd av arga föräldrar efter id-kapningen

18-åriga Sara Berglund blev id-kapad av en bedragare som lade ut fejkannonser på köp-och säljappen Plick. Efter det ringde arga, bedragna köpare upp henne och hennes släktingar för att klaga. Nu är Sara besviken på Plick och på polisens motivering till varför de lade ner utredningen.

Vi intervjuar också Annette Tannerfeldt, från tjänsten Nix telefon, om varför det ringer telefonförsäljare trots att man spärrat sitt nummer. Och så sänder vi ett reportage om vad man ska tänka på när man köper cykelhjälm eller lås.Vår juridiska expert Margareta Brattström svarar på veckans lyssnarfrågor.
2022-05-11
Länk till avsnitt

Bilköpare drabbas av långa väntetider

De som köper ny bil idag får ofta räkna med flera månaders väntan innan den levereras. En av orsakerna är komponentbrist, men hur länge kommer den att vara? Och vilka rättigheter har bilägare om leveransdatumet skjuts upp gång på gång? Vi reder ut det med experter.

Nu har en ny konsumentköplag börjat gälla vi pratar med vår konsumentexpert Maria Wiezell om hur den stärker konsumenters rättigheter. Och så sänder vi ett reportage om proteinbars, vitaminberikat vingummi och annat sockerfritt godis: Hur nyttigt är det egentligen?Vår försäkringsexpert Anna-Karin Baltzari-Danfors svarar på veckans lyssnarfrågor.
2022-05-04
Länk till avsnitt

Svårt att få ersättning för bostadsköpare som upptäcker fel med lägenheten

De som köper en bostadsrätt har ett stort ansvar för att själv undersöka lägenheten, innan de skriver kontrakt och betalar. Men det finns fel som är svåra att upptäcka under en visning och om felet upptäcks först i efterhand då kan det bli dyrt för köparen.

Vi intervjuar också Johanna Leymann och Jennie Dahlén om deras bok Klä barnen, där de ger tips om vad föräldrar ska tänka på om de handlar begagnade barnkläder, och hur de kan lappa och laga dem. Vi sänder också ett reportage om menstrosor, tygbindor och andra hållbara mensskydd.Vår konsumentexpert Maria Wiezell svarar på veckans lyssnarfrågor.
2022-04-27
Länk till avsnitt

20 000 i månaden för vanlig villa ? så dyra kan räntekostnaderna bli

Flera storbanker har höjt räntorna och många experter tror att de kommer höjas ännu mer framöver. Så hur många fler tusenlappar i månaden skulle en räntehöjning på några procent innebära för en vanlig villa- eller bostadsrättsägare?

Vi intervjuar också ekonomijournalisten Andreas Cervenka om hans nya bok Girig-Sverige och så pratar vi vårens träningstrender med träningsexperten Sofia PT-Fia Ståhl.Vår teknikexpert Elin Häggberg svarar på veckans lyssnarfrågor.
2022-04-20
Länk till avsnitt

Myndigheters långa väntetider drabbar konsumenter

Resenärer som övernattar vid passutlämningsställen och jägare som missar hela jaktsäsongen i väntan på vapenlicenser det är två exempel där konsumenter drabbas av myndigheters långa väntetider. Men vad kan konsumenter göra om de är missnöjda med myndigheter?

Vi pratar också med Magnus Hjelmér, vardagsekonom på Ica-banken, om hur man ska tänka kring sin privatekonomi i tider av krig, inflation och höjda boräntor. Och så sänder vi ett reportage om ett nytt sätt att finansiera bostadsköp för unga köparen behöver endast betala halva köpesumman men det kan bli dyrt i längden.Vår pensionsexpert Mikael Nyman svarar på veckans lyssnarfrågor.
2022-04-13
Länk till avsnitt

Hyresgäster vågar inte skaffa elbil

Brist på laddplatser gör det svårt att använda elbil för den som bor i lägenhet. Vad krävs för att fler ska få möjlighet att ladda sin bil nära hemmet?

Mobiltelefon, streamingtjänster, matkassar, dagstidningar och biltvätt... I dag kan vi abonnera på det mesta och att teckna nya prenumerationer går på nolltid. Jonny upptäckte att han betalar 20 000 kronor om året för alla sina abonnemang.Och så använder svenska företag kriget i Ukraina för att tjäna mer pengar - hör mer om begreppet warwashing.Programledare: Pia Fridén Producent: Linda Aktén
2022-04-06
Länk till avsnitt

Hundratals kunder anmäler resebyrån Travellink

Hundratals konsumenter har anmält resebyrån Travellink till svenska myndigheter. Kunden Anders Rundkvist fick vänta över ett år på att få tillbaka pengar när hans resa blev inställd.

Fannys bostadsrättsförening gillrade en fälla för att avslöja att hon hyrde ut sin lägenhet via Airbnb - lyssna på reportaget om vad du ska tänka på om du vill hyra ut din bostad. Vi pratar också med vetenskapsjournalisten Ann Fernholm om hennes nya bok Fejkmaten.Vår juridiska expert Margareta Brattström svara på veckans lyssnarfrågor.
2022-03-30
Länk till avsnitt

Höga elpriser ? så kan du sänka kostnaderna för elen

Den senaste tidens höga elpriser har gjort att många fått en chock när elräkningen kommit. Enligt vissa är högre elkostnader något vi kommer behöva vänja oss vid. Vi pratar uppvärmning med drabbade husägare och får tips och råd från en energirådgivare om vad man kan göra för att sänka sina elkostnader.

Vi intervjuar också Stockholms Stadsmission och en försäkringsexpert om vad som är viktigt att tänka på om man som privatperson vill öppna upp sitt hem för flyktingar från Ukraina.Med jämna mellanrum kommer larmrapporter om utfiskning och rubbade ekosystem. Går det att äta fisk och skaldjur som inte skadar vår miljö? Lyssna på reportaget där experter tipsar om vad man bör titta efter i fiskdisken för den som vill göra mer hållbara val.Vår expert på konsumenträtt Maria Wiezell svarar på veckans lyssnarfrågor.Programledare: Pia Fridén Producent: Britta Kramsjö
2022-03-23
Länk till avsnitt

Så kan konsumenter drabbas av cyberkriget i Ukraina

Stridigheterna i Ukraina pågår inte bara i luften och på land. Det förs även ett krig i cyberrymden mellan länderna. Vi pratar med experter om hur svenska konsumenter skulle kunna drabbas om cyberkriget sprider sig till Sverige.

Privatekonomen Américo Fernández förklarar varför kronan är så svag och vad det innebär för svenska konsumenter. Lyssna också på reportaget om lurandets psykologi vilka mekanismer är det egentligen som gör att många går på bedragarnas lögner?Vår pensionsexpert Mikael Nyman svarar på veckans lyssnarfrågor.
2022-03-16
Länk till avsnitt

Så påverkar Ukrainakriget sommarens flygresor

Kriget i Ukraina har inneburit avstängda flygrutter och inställda avgångar vi pratar med experter och flygbolag om hur det påverkar svenska flygresenärer.

Vi intervjuar också MSB om vilka prylar du bör ha hemma för att vara förberedd på långvariga elavbrott eller andra kriser. Och så sänder vi ett reportage om att försäkringsbolag har ökat premierna med 40 procent eller mer för många som köpte "coronahundar" under pandemin.Vår försäkringsexpert Anna-Karin Baltzari Danfors svarar på veckans lyssnarfrågor.
2022-03-09
Länk till avsnitt

Så påverkar kriget i Ukraina din privatekonomi

Special om Ukrainakrigets konsekvenser för svenskarnas privatekonomi: Flera experter pratar om hur kriget påverkar fonder och bränslepriser, hur svenskarnas privatekonomi påverkats av tidigare krig och vad som är viktigt att tänka på för de som vill skänka pengar till krigets offer.

I EU finns det uppåt 30 000 kemikalier som är godkända att använda i schampo, hudvårdsprodukter och kosmetika lyssna på reportaget om Johanna som inte använt schampo på över fem år.Vår teknikexpert Elin Häggberg svarar på veckans lyssnarfrågor.
2022-03-02
Länk till avsnitt

Kunder kritiserar Klarnas samarbete med nätbutik: "Det var ett blufföretag"

Bo Lundvik beställde en trädgårdspall från nätbutiken Vincini men trots att pallen aldrig dök upp krävde nätbutiken att få betalt. Under flera månaders försökte han få betalföretaget Klarna att stryka fakturan men först efter en insändare i Dagens Nyheter gick Klarna med på det. Bo Lundvik, och många andra kunder i liknande situationer, anser att betaljätten samarbetar med oseriösa företag.

Lyssna också på intervjun med arkitekten och programledaren Gert Wingårdh om husdrömmar och svällande renoveringskostnader. Och så pratar vi med mathistorikern Richard Tellström om semlans utveckling från fastlagsbulle till semmelsmoothie.Vår privatekonomiska expert Patrick Siegbahn svarar på veckans lyssnarfrågor.
2022-02-23
Länk till avsnitt

Experterna: så kommer vi resa efter pandemin

Kommer vi återgå till gamla resvanor nu när restriktionerna släppt eller fortsätta nobba flyget och satsa på svemester? Hur har resebranschens stålbad påverkat biljettpriserna? Och vad är viktigt att tänka på om man ska köpa flygbiljett till länder där omikron rasar? Plånboken har bjudit in flera reseexperter för att svara på frågorna.

Lyssna också på intervjun med Erik Glans från Konjunkturinstitutet om hur den stigande inflationen påverkar oss konsumenter. Och så besöker vi en butik som säljer begagnade fönster, toaletter och andra byggvaror så att det inte ska hamna på soptippen.Vår juridiska expert Margareta Brattström svara på veckans lyssnarfrågor.
2022-02-17
Länk till avsnitt

Kunder rasar mot nya tv-jättens kundtjänst

Förra året gick Viasat ihop Canal digital och skapade storbolaget Allente som säljer tv-abonnemang och bredband. Men klagomålen mot bolagets kundtjänst väller in till Konsumentverket. Lyssna också på reportage om hur du ska tänka när du inreder och finansierar hemmakontoret. Och så ger Sofie Jugård Löfgren på Friluftsfrämjandet sin bästa köptips om begagnade skidor. Vår expert på pensionsfrågor Mikael Nyman svarar på veckans lyssnarfrågor.

2022-02-09
Länk till avsnitt

Så skyddar du dig mot bluffsamtal

Många konsumenter känner nog igen situationen: Det ringer på mobilen och på skärmen visas ett okänt, utländskt nummer. Men vad händer om man svarar eller ringer tillbaka? Och hur skyddar man sig från att bli lurad?

Intresset för att handla med aktier ökar. Och de digitala tjänsterna gör det lättare än någonsin att köpa och sälja värdepapper. Men det finns en del regler på aktiemarknaden som många inte känner till. Ett aktietips i sociala medier kan till exempel i vissa fall räknas som marknadsmanipulation. Denna vecka är det 15 år sedan Plånboken sände sitt första program i Sveriges Radio. Det uppmärksammar vi genom ett samtal om hur konsumtionen och de privatekonomiska förutsättningarna förändrats under denna period.Programledare: Pia Fridén Producent: Erik Laquist
2022-02-02
Länk till avsnitt

Hög andrahandshyra tillåten i storstäderna

Att hyra en bostadsrätt i andra hand är dyrt, särskilt i storstäderna. Annika betalar 12 500 kronor i månaden för en liten tvåa i Stockholm. Men de höga andrahandshyrorna är lagliga.

Gamla mobiler, värmepumpar och larm kommer inte att fungera när de 2G- och 3G-näten släcks ner.Allt vanligare att smarta digitala robotar, chattbottar, sköter kundkontakterna.Plånbokens expert Patrick Siegbahn på lyssnarnas frågor om privatekonomi.Programledare: Pia Fridén Producent: Erik Laquist
2022-01-26
Länk till avsnitt

Kritik mot Hemfints leveranser

Hemfint är en stor aktör på nätet när det gäller varor som friggebodar, utomhusspabad och duschväggar. Men många kunder vittnar om kraftigt försenade leveranstider, trasiga eller saknade delar när produkten kommit fram och svårigheter att få hjälp av kundtjänsten.

Föreningen Äkta vara presenterar nu de nominerade till Årets matbluff. Men vad spelar det egentligen för roll om jordgubbsbitarna i påsen innehåller mer äpple än jordgubbar? Det är många som längtar efter ett nytt och fräscht badrum. Vilka knep finns det för att komma billigare undan med badrumsrenoveringen?Programledare: Pia Fridén. Producent: Erik Laquist.
2022-01-19
Länk till avsnitt

Allt dyrare att gå till veterinären

Våra husdjur har blivit alltmer som familjemedlemmar. Men om de skadar sig eller blir sjuka kan det bli dyrt. I takt med att djursjukvården blivit mer avancerad har priserna för veterinärbesök stigit kraftigt.

I veckans Plånboken frågar vi oss också vid vilken ålder som det är lämpligt att börja med privat pensionssparande. Vi besöker en plastfri butik. Och så svarar vår expert Anna-Karin Baltzari Danfors på lyssnarnas frågor om försäkringar. Programledare: Pia Fridén Producent: Erik Laquist
2022-01-13
Länk till avsnitt

74-åriga Laila säljer handledsvärmare för att klara ekonomin

300 000 svenska pensionärer har en pension på under 13 100 kronor i månaden efter skatt. Många måste vända på slantarna för att få dem att räcka. I detta specialprogram om pensioner följer vi Laila Wahl och Nils Junior Lundh som berättar hur de får ekonomin att gå runt. De har ca 12 000 kronor i månaden efter skatt. I programmet intervjuas Ole Settergren, chef för Pensionsmyndighetens analysavdelning om hur det svenska pensionssystemet är utformat. Reporter Anna Berg och Elias Krantz

2022-01-05
Länk till avsnitt

Plånbokens årskrönika 2021

I Plånbokens årskrönika blickar vi tillbaka på konsumentåret 2021 med ett antal gäster.

2021-12-29
Länk till avsnitt

Julspecial ? tips på filmer, böcker, och billig julmat

Veckans Plånboken är ett välmatat julspecial: Etikettexperten Sofia Larsson berättar hur du undviker att trampa i klaveret när du ger bort julklappar, kända svenskar ger tips på filmer, böcker och poddar med ekonomianknytning, författarna Hanna Olvenmark och Isabelle McAllister ger tips på billig julmat och pyssel inför nyårsfesten och så pratar vi med Kronofogden om konsumtionslån i julhandeln.

Vi sänder också tredje delen av vår serie om hur kändisar påverkat vår konsumtion genom tiderna: från filmstjärnor till influencers.Vår juridiska expert Margareta Brattström svarar på veckan lyssnarfrågor.
2021-12-22
Länk till avsnitt

Chockhöjda hyror och prostitution ? kritik mot hotellägenheter

Antalet hyresrätter som omvandlats till dyra hotellägenheter har ökat kraftigt. En kassako för hyresvärdarna men hyresgäster klagar på otrygghet, prostitution och färre hyresrätter på marknaden. Vi pratar också med polisen Jan Friberg om bedragarnas nya knep för att lura av dig julklappspengarna. Och så sänder vi andra delen i vår serie om hur kändisar påverkat vår konsumtion: från filmstjärnor till influencers. Vår privatekonomiska expert Patrick Siegbahn svarar på veckans lyssnarfrågor.

2021-12-15
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.