Sveriges 100 mest populära podcasts

Människor och tro

Människor och tro

Människor och tro är P1:s livsåskådningsprogram om religion, identitet och politik. Ansvarig utgivare: Karin Lindblom

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

sverigesradio.se/manniskorochtro

Avsnitt

Så märks det lutherska arvet idag, 500 år efter det att Sverige blev ett lutherskt land

Om vilka spår som den lutherska kyrkan satt och som man fortfarande kan se i dagens Sverige

Reformationen i Sverige gick stegvis men resultatet blev att svenskarna gick från att vara katoliker till att bli medlemmar i den svenska lutherska kyrkan.
Vilka avtryck har det gjort och hur hade Sverige sett ut om vi behållit den katolska traditionen?

Hör Magdalena Dahlborg från den katolska tidningen Signum, Jonas Eek, opinionschef på Kyrkans Tidning, Martin Berntson, professor i religionsvetenskap och Mustafa Panshiri, samhällsdebattör och tidigare polis. Även David Thurfjell, professor i religionsvetenskap vid Södertörns högskola, medverkar.

programledare: Åsa Furuhagen
producent: Anders Diamant

2023-05-31
Länk till avsnitt

Om religionens plats i det turkiska valet

På söndag genomförs den andra valomgången i Turkiet, ett val som beskrivits som en folkomröstning om demokratin.

Vid sidan om de politiska diskussionerna pågår en ideologisk kamp om vilket land Turkiet ska vara och hur landet ska orientera sig mellan väst och öst, mellan Europa och Asien och mellan islam och sekularism.

Åsa Furuhagen har besökt den stora moskén Hagia Sofia, men också en helt nybyggd syrisk-ortodox kyrka i Istanbul.
"Att en kristen minoritet får bygga en ny kyrka i ett muslimsk land, det är unikt" säger projektledaren Kenan Gürdal.

Åsa har också besökt Hrant Dink Foundation, där projektledaren Asli Yolcu visar hur de vill värna yttrandefriheten i Turkiet och berättar om hur de bland annat arbetar med att övervaka hatretorik i turkisk media.

Olof Heilo, föreståndare för Svenska forskningsinstitutet i Istanbul medverkar i programmet, på plats från Turkiet.

programledare: Åsa Furuhagen

producent: Anders Diamant

2023-05-24
Länk till avsnitt

Som fan läser Bibeln: Spikljuden i Jesus Christ Superstar + Guds deal med Satan

Jesusfilmen gav Annika Lantz både barndomstrauma och karriär. Lollo hejar på Job mot Gud. Thomas tungotalar i sömnen.

DEL 12

*Mellanrummet mellan det nakna spikandet och mammas handflata mot min blick  - Annika Lantz, komiker och radiopratare, såg Jesus Christ Superstar på bio som femåring. Men när Jesus soldaterna skulle börja spika upp Jesus på korset satte mamma sina händer för Annikas ögon. Det bildlösa ljudet av soldaternas hamrande fick fantasin att skena. 

*Den helige ande - ett grodlikt, slemmigt spöke i liten storlek - Annika fascineras av andebegreppet och väljer texten om pingstundret ur Apostlagärningarna. Lollo ber Thella berätta om hur hon föreställde sig anden som barn.

 *Tungotala i sömnen - kan alla tala i tungor? Ja, enligt Thomas som säger sig ha upplevt denna mänskliga förmåga till okontrollerat, obegripligt tal i ögonblicket då han somnar eller vaknar.

*Stackars Job, modiga Job - Lollo hejar på den rättrådige Job som blir fråntagen allt, men vägrar köpa det som gud och vännerna påstår - att han har sig själv att skylla.

Bonusämne:
*Hur är det möjligt att Maria och Josef GLÖMMER sitt barn Jesus i Jerusalem?! Annika låter den hispiga curlingföräldern i henne uppröras ordentligt.

Bibelavsnitt: Luk 2:41, Luk 2:1, Ap 2:1, Joh 3:6, 1 Kor 14, Job

Filmcitat ur
På heder och Samvete (A Few Good Men) och The Handmaid's Tale

Musikcitat i avsnittet:
Kanye West - Jesus Walks
Madonna - Like A Prayer
Prince - God (Love Theme From Purple Rain)

Medverkande i avsnittet:
Annika Lantz, komiker, programledare
Thomas Kazen, professor i bibelvetenskap vid Enskilda Högskolan Stockholm, pastor i Equmeniakyrkan

Programledare: Thella Johnson
Bisittare: Lollo Collmar
Ljudtekniker: Monica Bergmark, Jakob Laler

2023-05-18
Länk till avsnitt

Kvinnors rättigheter utmanas i det turkiska valet

Valet i Turkiet på söndag beskrivs som ett ödesval för demokratin. Åsa Furuhagen har besökt Istanbul och tagit tempen på yttrandefriheten och kvinnors rättigheter i landet.

Hör Gökçe Gökçen, vice ordförande för det stora oppositionspartiet CHP som vill återaktivera den så kallade Istanbulkonventionen, vars syfta är att skydda alla kvinnor mot våld, en konvention som Erdo?an valde att lämna. Hör ?ükran Kaya från det islamistiska partiet Hüda Par, som president Erdo?an samarbetar med, om varför hon inte vill ha Istanbulkonventionen och hur hon ser på mäns våld mot kvinnor.

Rumeysa Camderele är muslimsk feminist och berättar om den mobilisering som hon just nu ser inom kvinnorörelsen i Turkiet.

Asli Yolcu, projektledare på Hrant Dink Foundation, vill slå vakt om yttrandefriheten i Turkiet och berättar om hur de arbetar med att övervaka hatretorik i turkisk media.

Bitte Hammargren som länge bevakat Turkiet är gäst i studion. Hon kom nyligen ut med boken Turkiet 100 år - Drama utan slut, som hon gjort tillsammans med fotografen Stefan Bladh.

Programledare: Åsa Furuhagen

2023-05-10
Länk till avsnitt

"Det är så lite som krävs för att man ska göra varandra glada i vardagen" Hör lyssnarnas berättelser om att ge och om att få

Ett telefonväkteri som samlar upp reaktioner efter våra program om att ge och att få där lyssnarna får möjligheten att berätta om sina erfarenheter.

Vad händer med dig när du ger något till någon?
Blir du besviken om någon använder pengar som du gett till hen till något onyttigt eller är det villkorslöst? Ger du anonymt eller vill du att din generositet ska synas?
Efter våra två program om att ge och om att få var det många som hörde av sig och idag kan du som vill vara med och berätta om dina egna erfarenheter.

I studion finns också Frederic Brusi, doktor i religionshistoria som arbetar på Myndigheten för stöd till trossamfund.

programledare: Lollo Collmar
reporter: Carla Sanchez
producent: Anders Diamant

2023-05-04
Länk till avsnitt

Känslan av att få: "Jag känner ingen skam, men jag vill hellre ge än att ta emot"

Det är skönt att ge, men hur är det att vara den som får?

Anders och Lollo åker till Centrumkyrkan i Farsta för att ta reda på hur det känns att ta del av andras givmildhet. Hit kommer människor för att få gratis lunch. Volontären Ann älskar att hjälpa till, Klaus hatar att gå hit men är tvungen, och Liljana är egentligen inte hungrig, bara ensam.  

Vad händer när viljan att dela med sig blir för stark och man utsätts för så kallat godhetsknarkande? Hör Matilda som inte alls ville ha fortsatt hjälp, men som blev fortsatt utsatt för den goda viljan. Hör också Anette Kyhlström, diakon och verksamhetschef för Hela Människan i Stockholms län.

När vi ser människor tigga på svenska gator får vi social ångest. Det säger forskaren Erik Hansson, som undersökt saken i en avhandling med titeln: ?Det känns fel?. Konstnären Cecilia Parsberg hanterade sin egen ångest med att sätta upp ett körverk med de som tigger och de som ger.

Reporter och producent: Lollo Collmar och Anders Diamant.

Har du egna tankar om att ge eller att få ta emot? Mejla gärna: [email protected] eller ring till vår telefonsvarare: 08 784 15 30

2023-04-26
Länk till avsnitt

Om varför vi ger: "Vissa dagar ger jag en slant, då är det för att jag själv ska bli på gott humör"

Vilka känslor får de som ger och vad är det som styr vem som delar med sig?

Inom nästan alla religioner finns givandet med som en integrerad del. Det är en god gärning att dela med sig i formen av en allmosa och i vissa fall är det också en plikt.
Hör olika röster om vad man känner när man ger pengar eller mat till någon som vill ha, i en tid när mångas plånböcker har blivit tunnare.

Begreppet "den varma känslan av välbehag" används av forskarna för att beskriva vad som händer med den som ger. Hör Daniel Västfjäll, professor på institutionen för beteendevetenskap vid Linköpings universitet.
Nyligen kom ett tips om att ge bort det elprisstöd som delats ut om man inte tyckte att man behövde det, för att dela med sig i sämre tider. Hör Susanne Nyström, ledarskribent på Dagens Nyheter

Avtar den här sköna känslan ju längre bort från personen man själv kommer, om man inte ser vem som får det man ger? Värderar vi givandet på olika sätt om den som ger har mycket eller om den har lite? Befäster man hierarkier genom att ge?

Vi talar också om det villkorade givandet; om att man kan bli irriterad när någon som en gång har fått vill ha mer; och om det anonyma givandet, med bland andra Anna Nachman, begravningsansvarig vid Judiska församlingen i Stockholm.

reporter och producent: Lollo Collmar och Anders Diamant

Har du egna tankar i ämnet eller vill tycka om programmet:
mejla: [email protected] eller ring vår telefonsvarare 08 784 1530

2023-04-19
Länk till avsnitt

Som fan läser Bibeln: Händelser vid vatten + Beethoven vs Kiss

En annorlunda bokcirkel med Thella Johnson och Lollo Collmar. Gäster: David Thurfjell, religionshistoriker och Thomas Kazen, bibelvetare

DEL 11

*Bibeln vs kitsch - Thella har alltid trott att berättelsen om fotspåren i sanden kommer från Bibeln. Ända tills inspelningen av detta avsnitt . . .

*Beethoven vs Kiss - Religionshistorikern och författaren David Thurfjell, aktuell med boken En lockton i ödemarken, har tagit med sig texten om lärjungarna på väg till Emmaus som möter den uppståndne Jesus men inte känner igen honom - och funderar på vad som egentligen fick honom intresserad av den berättelsen från första början. En fundering som leder in i ett samtal om Beethoven vs Kiss och Bibeln vs kitsch. Och om vad tro egentligen är för något.

*Varför ska Bibeln tåla hårdare faktagranskning än en autofiktiv roman?
Bibelvetaren Thomas Kazen tycker att vi borde kunna läsa Bibeln som den litteratur den är. Religionshistorikern David Thurfjell tror att kristendomen vunnit mark på att alltid dribbla mellan mysterium och historiska fakta.

*Händelser vid vatten, 1:a mosebok och elaka bröder
Lollo såg serien Händelser vid vatten och började tänka på Josefs drömmar. Och det gjorde Kerstin Ekman också, efter att hon börjat skriva sin blivande romanklassiker och insett varifrån hon inspirerats till scenen med Johan och hans elaka bröder vid brunnen. Svar: Bibelns 1:a Mosebok såklart!

Bibelavsnitt: Luk 24:13, 1 Mos 37

I avsnittet refereras även till böckerna Händelser vid vatten av Kerstin Ekman och En lockton i ödemarken av David Thurfjell

Filmcitat ur
På heder och Samvete (A Few Good Men)

Musikcitat i avsnittet:
Kanye West - Jesus Walks
Madonna - Like A Prayer
Prince - God (Love Theme From Purple Rain)
Beethoven Sonat för piano nr 8 Op 13 - framförd av Angela Hewitt
Kiss - Great Expectations

Medverkande i avsnittet:
David Thurfjell, professor i religionvetenskap vid Södertörns Högskola
Thomas Kazen, professor i bibelvetenskap vid Enskilda Högskolan Stockholm, pastor i Equmeniakyrkan

Programledare: Thella Johnson
Bisittare: Lollo Collmar
Ljudtekniker: Jakob Laler, Adam Alvin

2023-04-13
Länk till avsnitt

Kloster som gömmer flyktingar och kloster som erbjuder retreat - finns det några gränser för Svenska kyrkans klosterverksamhet?

Idag finns flera olika kloster som sorterar under Svenska kyrkan med många olika inriktningar. Hör ärkebiskopen Martin Modéus om hans tankar kring deras innehåll.

Det finns en handfull kloster som sorterar under Svenska kyrkan idag.
"Kloster är platser där man lyder Gud mer än människor" säger syster Karin i Alsike kloster, ett kloster som sen 1970-talet sett sig som en fristad för alla som vill komma dit.
Hör även syster Therése Olsson från Linköpings kloster, det nyaste klostret i nom Svenska kyrkan, där man erbjuder ett avbrott från stadens stress.
Hör ärkebiskopen Martin Modéus om hur han ser på klosterlivet under Svenska kyrkans vingar, finns det några begränsningar för vad ett kloster kan erbjuda?
Vi talar också om klostrens historia i vårt land med Martin Berntsson, professor i religionsvetenskap, som bland annat skrivit om upplösningen av de svenska klostren i samband med reformationen.

programledare: Åsa Furuhagen
reporter: Johanna Sjövall
producent: Anders Diamant

2023-04-06
Länk till avsnitt

Blir man en bättre människa av att fasta? - Hör vårt telefonväkteri

Ramadan sammanfaller med den kristna fastan i år. Vad gör fastan med dig? Hör några lyssnares erfarenheter av att fasta.

I studion finns Saadia Hussain, konstnär och praktiserande muslim och
Are Norrhava, präst i Katarina församling i Stockholm.
Hör även en krönika om fastan signerad Cecilia Uddén.

programledare: Åsa Furuhagen
producent: Anders Diamant

2023-03-30
Länk till avsnitt

GLAPPET - del 3: Så vill socialtjänstministern göra för att minska glappet mellan föräldrar och socialtjänsten

Socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M) om tidsbristen och behovet av tolkar inom socialtjänsten.

Efter förra årets desinformationskampanj har glappet ökat mellan socialtjänsten och många föräldrar med utomeuropisk bakgrund. I vår serie om det här glappet talar vi idag om hur socialtjänsten kan förbättra sin verksamhet.

Det kan finnas saker i socialtjänstens organisation som idag riskerar att leda till diskriminering, det menar Birgitta Persdotter, lektor i socialt arbete vid Karlstads universitet. Hon har på uppdrag av Diskrimineringsombudsmannen intervjuat socialsekreterare om varför föräldrar med utomeuropeisk bakgrund i högre utsträckning tackar nej till frivilliga insatser från socialtjänsten. Socialtjänstministern Camilla Waltersson Grönvall (M) är gäst i studion.

Hör även Trifa Abdullah som 1999 omhändertogs av socialtjänsten tillsammans med sina syskon och som har gjort en dokumentär om sin familjs öde. Hur ser hon på sitt möte med socialtjänsten då och vad ser hon för utmaningar för dagens socialtjänst?

programledare: Åsa Furuhagen
producent: Anders Diamant
reporter: Johanna Sjövall

2023-03-22
Länk till avsnitt

GLAPPET - del 2: De ska minska förtroendeglappet mellan föräldrar och socialtjänsten

En kulturtolk från moskén och två samhällsvägledare är brobyggare mellan socialtjänsten och rädda föräldrar i Uppsala.

I kölvattnet till desinformationskampanjen mot socialtjänsten förra året har rädslan för socialtjänsten spridit sig bland många föräldrar. På flera platser i landet görs olika försök för att minska glappet. I Uppsala har socialtjänsten nyligen anställt Yaser Abu Jheisheh som kulturtolk som också arbetar i moskén. Kommunen håller på att anställa ytterligare tre kulturtolkar från andra delar av civilsamhället och sen några månader tillbaka arbetar även Basem Al-Nabulsi och Evin Bider som samhällsvägledare med att öka förståelsen för socialtjänsten bland de som bor i stadsdelen Gottsunda.

Hör även Mouse Yusuf, distriktschef för studieförbundet Ibn Rushd, om hur de arbetar med föräldrautbildning och Maria H Andersson på Myndigheten för familjerätt och föräldraskapsstöd om hur de ser på föräldrautbildningar.

programledare: Åsa Furuhagen
producent: Anders Diamant
reporter: Johanna Sjövall

2023-03-15
Länk till avsnitt

GLAPPET - del 1: Så påverkades relationen mellan socialtjänsten och föräldrar av desinformationskampanjen kring LVU

Vad kan göras för att glappet mellan föräldrar och socialtjänsten ska minska? Hur ska rädslan och fördomarna ersättas av tilltro?

Rädslan för socialtjänsten har lett till ett förtroendeglapp som gör att många föräldrar som behöver stöd inte söker hjälp i tid. En del föräldrar har svårt att sätta gränser för sina barn av rädsla för att få en orosanmälan från socialtjänsten, en rädsla som spätts på av den så kallade desinformationskampanjen.

Hör Dagan, Day och Nasouma, tre mammor i Lövgärdet i Göteborg om sin rädsla.
Hör även socialarbetaren Bettan Byvald om utmaningarna för socialtjänsten och hör Bodil Frey, Ubah Abdisamad och Rafif Saleh, som alla jobbar i föreningen Tidigt föräldrastöd om vad en kulturtolk kan göra för skillnad.
Även Linda Corsvall kommunikationsdirektör på Socialstyrelsen är med och talar om deras kampanj på social medier för sajten koll på soc, som ett svar på desinformationskampanjen.

I studion finns Veronica Magnusson, förbundsordförande Vision, ett fackförbund som organiserar många socialsekreterare, och Mustafa Setkic, imam i Bosniska islamiska föreningen.

programledare: Åsa Furuhagen
reporter: Johanna Sjövall
producent: Anders Diamant

2023-03-08
Länk till avsnitt

Som fan läser Bibeln: Handmaid's Tale och Hesekiel: den seriösa uppföljningen

En annorlunda bokcirkel med Thella Johnson och Lollo Collmar. Gäster: Magnus William-Olsson, poet och Thomas Kazen, professor i bibelvetenskap.

DEL 10

Välsignad vare frukten och må Herren öppna ditt sköte - Thella inleder sitt uppdrag att gå till botten med bibelreferenserna i The Handmaid's Tale. Författaren Margaret Atwood har skapat odödliga repliker i sin bok och tv-serie om Offred/June och de andra tillfångatagna kvinnorna i den religiösa polisstaten Gilead.
Exempelvis denna vanliga hälsningsfras mellan två tjänarinnor:

- Blessed be the fruit.
- May the lord open.

Men var i Bibeln står detta - och vad menas? Var ligger det ursprungliga Gilead? Vem är Isebel som givit upphov till benämningen Jezebels om kvinnorna som arbetar i Gileads bordeller? Välkomna med på resan in i Atwood-land och Bibel-land!

Hesekiel: den seriösa uppföljningen - Ja, vi har snuddat vid profeten Hesekiel tidigare, men det är en lång och betydelsefull bok och han fick inte bara "käka bokrulle och ligga på ena sidan i fyrtio nätter". Som tur är har vi poeten och Hesekiel-kännaren Magnus William-Olsson i studion, som jämför Hesekiels författarskap med den samtida poeten Sapfos och berättar hur exilen och förlusten av det egna landet föder ett nytt behov av minne och symbolik.

Det inre, det yttre och det verkliga - Likt tidigare gäster bjuder Magnus William-Olsson på en övning i filosofiskt tänkande, och menar att profeten Hesekiel var med och skapade den moderna västerländska människan och hennes sätt att förstå sig själv och världen.

Utopier, att tala till de döda och de ännu ofödda - Magnus William-Olsson tycker att det just nu är svårt att tro på framtiden. Thomas Kazen slår ett slag för den goda utopin, som inte är möjlig att förverkliga men som ger människor tillräcklig inspiration för att vilja försöka.

Bibelavsnitt: Luk 1:42, Hes 1, Hes 40-48, Luk 10:38, Höga v 4:1, 2 Kung 9

I avsnittet reciteras även ur böckerna:

Sapfo: dikterna och fragmenten; översättning, kommentarer och efterord av Vasilis Papageorgiou och Magnus William-Olsson

Eremitkräftans sånger av Magnus William-Olsson

Filmcitat ur
På heder och Samvete (A Few Good Men) och The Handmaid's Tale

Musikcitat i avsnittet:
Kanye West - Jesus Walks
Madonna - Like A Prayer
Prince - God (Love Theme From Purple Rain)

Medverkande i avsnittet:
Magnus William-Olsson, poet och översättare
Thomas Kazen, professor i bibelvetenskap vid Enskilda Högskolan Stockholm, pastor i Equmeniakyrkan

Programledare: Thella Johnson
Bisittare: Lollo Collmar
Ljudtekniker: Jocke Persson

2023-03-02
Länk till avsnitt

Så påverkas människorna och tron av kriget i Ukraina

Hundratals kyrkor har bombats sen Rysslands anfallskrig mot Ukraina inleddes för ett år sen. Vilken roll har kyrkan kommit att få för stridsmoralen? Hur påverkas människorna och tron av kriget?

I veckan höll Rysslands president Vladimir Putin sitt årliga tal till nationen, ett tal som bland annat handlade om landets existentiella kamp mot väst.

Hör Fredrik Wadström, Ekots utsände på plats i Kiev och Maria Persson Löfgren, Ekots korrespondent på plats i Moskva.

Hör journalisten och författaren Lisa Bjurwald, som skrivit boken "Slava Ukarini!" där hon talat med kvinnor i Ukraina om deras motstånd under Rysslands krig.

Även Agnes Hellström, f d ordförande för Svenska Freds medverkar och talar om hur deras motstånd mot svensk vapenexport till Ukraina har väckt rejäl kritik och om den svåra konsten att hålla tron på fred levande.

Vi besöker även en pingstkyrka i Sollentuna dit några flyktingar från Ukraina kommer för att få vara med i en gemenskap, långt hemifrån.

programledare: Åsa Furuhagen
producent: Anders Diamant

2023-02-22
Länk till avsnitt

Som fan läser Bibeln: Uppståndelse: rond 2 (och Paulus igen)

En annorlunda bokcirkel med Thella Johnson och Lollo Collmar. Gäst: Thomas Kazen, professor i bibelvetenskap. I avsnittet hörs också tidigare medverkande Patrik Svensson och Sara Parkman.

DEL 9

Jag v e t att det inte går att återuppstå - Författaren Patrik Svensson väckte många lyssnarreaktioner då han i vårt premiäravsnitt sa att han inte bara tror, utan vet att ingen kan uppstå från de döda. Nu svarar vi med Uppståndelse: rond 2! Vad står egentligen om uppståndelsen i bibeltexterna?

Paulus och kropparna igen - det har blivit en följetong. Men snart, snart, kommer vi kanske att begripa hur aposteln Paulus och stoikerna tänkte kring ande, materia och alla olika kroppar. Vi passar även på att lyssna på ett klipp ur vårt avsnitt 2 där artisten Sara Parkman klädde vår undran i kloka, vackra ord.

Tomas tvivlaren och hans eget evangelium - Lyssnaren Birgitta vill höra om Tomasevangeliet, texten som hon tycker ger en annan bild av Jesus än de fyra evangelierna i Nya Testamentet.

Har vi en pastor eller en professor i studion? Thella och Lollo undrar ibland från vilket perspektiv Thomas angriper texterna.

Filmcitat ur På heder och Samvete (A Few Good Men)

Musikcitat i avsnittet:
Kanye West - Jesus Walks
Madonna - Like A Prayer
Prince - God (Love Theme From Purple Rain)

Medverkande i avsnittet:
Thomas Kazen, professor i bibelvetenskap vid Enskilda Högskolan Stockholm, pastor i Equmeniakyrkan

Programledare: Thella Johnson
Bisittare: Lollo Collmar
Ljudtekniker: Monica Bergmark

2023-02-15
Länk till avsnitt

Det muslimska Jerusalem - en helig stad i kläm

Tre religioner samsas i den heliga staden Jerusalem, på olika villkor. I den här delen hör du röster från några muslimska palestinier som beskriver sin verklighet.

"När jag känner mig nere eller stressad kommer jag hit till Haram al-Sharif med mina barnbarn. Det är en plats där jag återfinner mitt lugn - en plats för muslimer" säger Iman.

"Tempelberget (Haram al-Sharif) är den mest potenta brännpunkten i den här konflikten, det är en plats som kan rycka med personer på helt andra platser i världen" säger Nathan Shachar, journalist och författare som länge bott i Jerusalem.

Bashar Murad, palestinsk artist: "Jerusalem har skurits av från övriga Palestina genom checkpoints och murar. Förr var staden även allas kulturhubb."

"Trots att jag bor i Betlehem som är en 20 minuters biltur härifrån, går jag upp klockan halv fyra på morgonen och kommer inte hem förrän klockan tio på kvällen", säger Munir vid en checkpoint på väg in till Jerusalem.

programledare: Åsa Furuhagen
reporter: Edgar Mannheimer
producent: Anders Diamant

2023-02-08
Länk till avsnitt

Det kristna Jerusalem - en helig stad i kläm

Turisterna och pilgrimerna som är på tillfälligt besök ser inte lika tydligt konflikterna som de kristna som bor i Jerusalem, där tre olika religioner ständigt korsar varandras vägar.

"I det kristna Jerusalem så är faktiskt väldigt många av pilgrimsmålen påhittade för att möta ett tidigt behov när det blev en stor business" säger Nathan Shachar, författare och journalist som bott länge i Jerusalem.

Bland de kristna som bor i Jerusalem märks den pågående konflikten mellan Israel och Palestina tydligt, en av dom är Hania Kassisieh Persekian: "Unga palestinska kristna lämnar Jerusalem om dom kan för att undvika de svåra villkoren som ockupationen utgör."

I det armeniska kvarteret bor Hagop Djernazian som inte förstår varför patriarken som är gruppens ledare har gjort sig av med deras parkeringsplats: "Våra fastigheter är ju en del av vår identitet."

Jack Munayer är kristen palestinier och arbetar för det Ekumeniska följeslagarprogrammet i Jerusalem: "Om våldet blir värre och man inte längre kan garantera följeslagarnas säkerhet så måste vi avbryta verksamheten."

programledare: Åsa Furuhagen
producent: Anders Diamant
reporter: Edgar Mannheimer

2023-02-02
Länk till avsnitt

Det judiska Jerusalem - en helig stad i kläm

I Jerusalem korsar tre religioner varandra, i det här avsnittet fokuserar vi på det judiska i staden där både yttre och inre konflikter i gruppen blir tydliga.

"Jerusalem är en krutdurk, det krävs inte mycket för att det ska ta eld" säger Nathan Shachar, korrespondent och författare som länge bott i staden.
Följ med honom ned från Scopusberget in i Jerusalems gamla gränder, fram till Hurvatorget och Västra muren.
Hör även Jerusalembon Gilli Edvardson som söker efter en identitet som sekulär jude i ett Israel hon inte alltid känner igen sig i: "Den israeliska ockupationen av Palestina korrumperar själen hos de människor som bor här."

David Kanter är ortodox jude och bor också i Jerusalem: "Det viktigaste för mig är Torahn och lagarna, jag vill bli den den bästa juden jag kan vara."

Sara Bernstein, vd för Rossing center for education and dialogue: "Vi har sett en ökad polarisering i skolorna de senaste åren, något vi försöker ändra på."

Adi Marer studerar vid universitetet i Jerusalem och har deltagit i organiserade möten mellan israeler och palestinier: "Det känns knäppt att säga att jag inte har mött palestinier förr, vi bor ju nära varandra, men det blev första gången som jag fick palestinska vänner."

programledare: Åsa Furuhagen
producent: Anders Diamant
reporter: Edgar Mannheimer

2023-01-25
Länk till avsnitt

Jerusalem - helig stad i kläm

I Jerusalem korsar tre religioner varandra i en tid då den nya israeliska politiken nu håller på att förändra spelplanen - vem har makten över heligheten?

Hur påverkas den sköra balansen i Jerusalems gamla stad av den israeliska politiken som blivit alltmer nationalistisk och religiös? Människor och tro har begett sig till den heliga staden i en tid då högerextrema partier sätter tonen i den nya regeringen.

Vi följer med den judiska aktivisten Michael Miller upp på Tempelberget som utmanar ordningen: "Det här är bara muslimernas tredje heliga plats, det är judarnas heligaste plats och det är mitt land!"
Vi talar också med Michael Marmur från föreningen Rabbis för human rights som nu får höra att hans organisation utgör ett existentiellt hot mot landet Israel. "Det var inte så längesen som vi belönades för vårt arbete av parlamentet Knesset och vi har inte förändrats."

Hör Isabell Schierenbeck, professor i statsvetenskap vid Institutionen för globala studier (IGS) och gästprofessor vid Institutionen för kommunikation, Ben-Gurion University in the Negev, Israel.

programledare: Åsa Furuhagen
producent: Anders Diamant
reporter: Edgar Mannheimer

2023-01-18
Länk till avsnitt

Sagan om Södertälje - del 3 (repris)

Ett halvt sekel har gått sen de första kristna från Mellanöstern kom till Sverige - vilka frågor är centrala i Södertälje idag?

Om Seyfo, folkmordet 1915, som förenar assyrier/syrianer i Södertälje. Följ med på fotbollsderby. Om kriminaliteten som splittrar och om nya identiteter och konservativa värderingar.

programledare: Åsa Furuhagen
reportrar: Paloma Vangpreecha, Anders Diamant och Märta Kero.

2023-01-11
Länk till avsnitt

Sagan om Södertälje - del 2 (repris)

Om normbrytare och traditionsbärare bland den stora gruppen kristna som kommit till Södertälje från Mellanöstern.

För 55 år sen kom de första assyrierna till Södertälje, idag har en ny generation vuxit upp.
Hur viktigt det är behålla traditionerna och hur känns det att bryta mot de konservativa normer som finns i den syriskortodoxa kyrkan? Forskaren Svante Lundgren, vid Centrum för Mellanösternstudier, Lunds Universitet, berättar om olika utmaningar som assyrier/syrianer mött i det sekulära Sverige. Hur mycket den så kallade namnkonflikten skadat folkgruppen? Vad betyder de påkostade bröllopen i Södertälje, staden som kallas för Sveriges nya Jerusalem?

Programledare: Åsa Furuhagen
Reportrar: Paloma Vangpreecha, Märta Kero, Anders Diamant

2023-01-04
Länk till avsnitt

Årskrönika - Människor och tro väljer från 2022

Hör några valda delar ur 2022 års program.

2022 var året då kriget åter kom till Europa. Roman Horbeck befann sig hos sin familj i närhet Kiev när Ryssland anföll Ukraina: "Den Roman som fanns före den 24:e februari har dött på något sätt."

Hör även om utmaningarna för den ortodoxa fältprästen Sergej Dmitrijev som befann sig vid fronten i Donetsk under krigets första månad.

Vi hör även icke-våldsförespråkaren Yurii Sheliatjenko i Kiev om en kamp i rejäl motvind och om Jonny i Valdemarsvik som precis i början av kriget ville hjälpa till med evakueringen genom att själv köra ner med en buss.

Hör även om ett påbörjat moskébygge i Skärholmen, en nyvald ärkebiskop och om frågan om samkönade par ska få gifta sig i svenska frikyrkor.

programledare: Åsa Furuhagen

producent: Anders Diamant

2022-12-29
Länk till avsnitt

Som fan läser Bibeln: Best Of

En annorlunda bokcirkel med Thella Johnson och Lollo Collmar. Best Of-avsnitt med höjdpunkter från säsong 1. Gäster: Thomas Kazen, Björn Wiman, Sara Parkman, Sara Abdollahi, Robert Fux.

DEL 8 - BEST OF säsong 1

*Hon ska heta maninna - ty av man är hon tagen. Thella återupplever ett tonårsminne av skapelseberättelsen och dess historia om hur Gud skapar Eva av ett av Adams revben. Men vad står det egentligen i den ursprungliga texten?

*Normativt, Formativt eller So What - olika sätt att läsa Bibeln. Lollo och Thella vill närläsa och utgå från det som faktiskt står skrivet på sidorna. Pastorn och bibelvetaren Thomas Kazen komplicerar bilden och ger exempel på olika vanliga läsningar.

*Varför finns det inga katter i Bibeln? Författaren Ola Larsmo har sökt svar men är inte nöjd med de förklaringar han fått.

*Noas ark. Björn Wiman, kulturchef på Dagens Nyheter, tycker att vi ska fråga oss vad Noa hade gjort med vetskapen om dagens klimathot.

*Gudar som tröttnat på de jobbiga människorna. Berättelser om Den Stora Floden florerade redan flera tusen år före Bibelns tillkomst. Bibelvetaren Thomas Kazen berättar om föregångarna till historien om Noa och syndafloden.

*Inget är nytt under solen! Folkmusikern och artisten Sara Parkman älskar Predikaren. Men är Predikaren optimist eller cyniker? Och var det verkligen kung Salomo som skrev texten? Thomas Kazen, professor i bibelvetenskap, reder ut.

*Mörkret är ljus, ljus är mörker. Sara Abdollahi, skribent och litteraturkritiker, väljer ut några av de många ljus- och mörkertexterna ur Bibeln och uppmanar oss att se ljus och mörker mer som två komplement i en helhet och mindre som motsatser. Och mindre som att det ena är gott och det andra ont.

*Hej apokalyps! Skådespelaren och dragshowartisten Robert Fux älskar dramat när basunerna ljuder och världen går under i Uppenbarelseboken.

Bibelavsnitt: 1 Mosebok 6, Predikaren 1, Matteus 6:1, Jesaja 16:3, Uppenbarelseboken 8, 1 Mosebok 2

Citat ur filmerna På heder och Samvete (A Few Good Men) och Det sjunde inseglet och tv-serien Girls, S1E7, "Welcome to Bushwick a.k.a. the Crackcident"

Musikcitat i avsnittet:
Kanye West - Jesus Walks
Madonna - Like A Prayer
Prince - God (Love Theme From Purple Rain)

Medverkande i avsnittet:
Thomas Kazen, Björn Wiman, Sara Parkman, Sara Abdollahi, Robert Fux

Programledare: Thella Johnson
Bisittare: Lollo Collmar
Ljudtekniker: Monica Bergmark, Lisa Abrahamsson, Susanne Martinsson

2022-12-22
Länk till avsnitt

Sagan om Södertälje - del 1 (REPRIS)

Sagan om Södertälje är berättelsen om när Mellanösterns kristna kom till Sverige och till Södertälje. En serie i tre delar om en av Sveriges största invandrargrupper.

Södertälje är unikt eftersom där finns hela kartan av Mellanösterns kyrkor. Många kristna från Mellanöstern har inte så god kännedom om Sverige men man känner absolut till Södertälje.
Vad är förklaringen och hur har detta kommit att prägla staden?

"Sagan om Södertälje" är en serie i tre delar.

Programledare: Åsa Furuhagen
Producent: Anders Diamant
Reporter: Paloma Vangpreecha

2022-12-14
Länk till avsnitt

Som fan läser Bibeln: What Would Jesus Do?

En annorlunda bokcirkel med Thella Johnson och Lollo Collmar. Gäster: Nuri Kino, journalist och människorättsaktivist och Thomas Kazen, professor i bibelvetenskap.

DEL 7

*Jag läser Bibeln. Jaha. Och? Vad gör du av det sen då? Nuri Kino, journalist och människorättsaktivist, tror mer på handling än på ord.

*Släkt med Maria i rakt nedstigande led? Född i staden med världens äldsta kloster? Kysst stenarna på Jesu verkliga grav? Thella undrar varför så många tycker det är viktigt att försöka bevisa en relation med Bibelns historiska personer och skeenden.

*What Would Jesus Do? Nuri Kino ser Jesus som en dåtidens biståndsarbetare, och en förebild.

*Från Södertälje till Vita Huset - om när USA:s president Barack Obama lovade att hjälpa Mellanösterns förföljda folkgrupper undan IS terror.

*Hagar, Ismael och en säck med vatten - att vara på flykt med sitt barn. Lollo fortsätter intressera sig för Abrahams familj och fastnar för berättelsen om tjänsteflickan Hagar och sonen Ismael som fördrivs ut i öknen. Nuri minns mödrar och barn han mötte vid gränsen mellan Ukraina och Polen.

*Bara prästerna fick läsa. Hur formas man av att inte få lära sig läsa, eller gå i skola på sitt modersmål. Och hur är det att vara kristen men inte få läsa Bibeln? Nuri Kino om hur Bibelns berättelser förmedlades i hans familj.

Bibelstycken: Matteus 25:35, 1 Mosebok 16:1, 1 Mosebok 16:7, 1 Mosebok 21:8

Filmcitat ur På heder och Samvete (A Few Good Men)

Musikcitat i avsnittet:
Kanye West - Jesus Walks
Madonna - Like A Prayer
Prince - God (Love Theme From Purple Rain)

Medverkande i avsnittet:
Nuri Kino, journalist och människorättsaktivist
Thomas Kazen, professor i bibelvetenskap vid Enskilda Högskolan Stockholm, pastor i Equmeniakyrkan

Programledare: Thella Johnson
Bisittare: Lollo Collmar
Ljudtekniker: Brady Juvier

2022-12-08
Länk till avsnitt

Imamen som jobbar på anstalt: "Det behövs fler imamer i svenska fängelser"

Vilken roll har den andliga vården som fängelseimamer och fängelsepräster ger när straffen blir längre och fängelserna trängre?

Med sin tystnadsplikt har fängelseprästerna och fängelseimamerna blivit viktiga samtalspartners och gudstjänsten en möjlighet till paus ifrån fängelselivet. Vilken roll spelar den andliga vården på fängelset och behöver Kriminalvården utöka antalet själavårdare i takt med att antalet intagna ökar?

Vi besöker Österåkeranstalten och fängelsepastorn Bengt Ekelund. Hör även Abdallah Salah som jobbar som fängelseimam på flera anstalter och Viktor Sysojev, engagerad i Unga KRIS.

Hör även Birgitta Winberg som är fängelsepräst och som nyligen kommit ut med boken: "Präst bakom galler" och Per Björkgren, regionchef Region Väst Kriminalvården.


programledare: Åsa Furuhagen
reportrar: Johanna Sjövall och Tara Rezai Lindorm
producent: Anders Diamant

2022-11-30
Länk till avsnitt

Protester mot bidrag till Järfällamoské med påstådda kopplingar till den iranska regimen

Nu växer kritiken mot en svensk shiamoské som anklagas för att ha koppling till regimen i Iran. Hör även om några uppmärksammade förslag till kyrkomötet i Svenska kyrkan som avslutades i veckan.

I Sverige har flera riksdagsledamöter under den senaste tiden hävdat att den shiamuslimska moskén i Järfälla styrs av regimen i Iran och krävt att de bidrag som församlingen får från svenska staten ska dras in. En av dom är Ardalan Shekarabi, socialdemokraternas rättspolitiska talesperson.
Hör även Alireza Akhondi (C) riksdagsledamot och Akil Zahiri som är talesperson för Imam Ali Islamic Center.
Vilka är möjligheterna att dra in stödet med dagens lagstiftning?
Isak Reichel på Myndigheten för statligt stöd till trossamfund svarar.

----?

I veckan avslutades Svenska kyrkans högsta beslutande organ, kyrkomötet, sin årliga sammankomst. Hör om vilka frågor som man beslutade och och vilka det blev mycket debatt kring. Jonas Eek, opinionschef på Kyrkans tidning var på plats och ger sin bild.

---?

Många hörde av sig till vårt telefonväkteri om ifall barn är meningen med livet. Vi ringde upp några av all de röster som inte fick plats då.

programledare: Åsa Furuhagen
reportrar: Johanna Sjövall och Tara Rezai Lindorm
producent: Anders Diamant

2022-11-23
Länk till avsnitt

Diakoner i Svenska kyrkan larmar om ökad fattigdom

"Det är nya grupper som aldrig har hört av sig till oss tidigare" säger diakoner i Svenska kyrkan.

Mycket har redan blivit dyrare och det väntar ännu tuffare tider varnar finansministern för. Detta har lett till att fler utsatta grupper söker stöd från Svenska kyrkan enligt några av deras diakoner.
Ska kyrkans diakoner komplettera det offentliga eller ska de istället ersätta det som andra instanser inte erbjuder?
Hör röster från flera diakoner och en diskussion om hur man kan se på en möjlig förändrad arbetsbeskrivning.
Hör Tove Lifvendahl, politisk chefredaktör på Svenska Dagbladet och Linda Johansson från Socialdemokrater för tro och solidaritet.
Även Anna Moilanen som utbildar framtidens diakoner medverkar.

Hur politisk ska kyrkan få vara? Fredrik Modéus som är biskop i Växjö stift har i en debattartikel i Expressen tydligt tagit ställning mot Sverigedemokraternas politik som han tycker "går emot värden som kännetecknar kristen idétradition." Hör honom i en debatt med Daniel Engström, gruppledare i Kyrkomötet för Sverigedemokraterna.

----?

Filmen Boy från heaven är en thriller som utspelar sig på lärosätet Al-Azhar i Kairo, som är en auktoritet i den sunnimuslimska världen. Hör den prisbelönte regissören och manusförfattaren Tarik Saleh om filmen som har premiär i veckan.

Programledare: Åsa Furuhagen
Reportrar: Johanna Sjövall och Tara Rezai Lindorm
Producent: Anders Diamant

2022-11-16
Länk till avsnitt

Som fan läser Bibeln: Katter, fanatiker och Adams revben (eller: Paulus, en kille vi gillar!)

En annorlunda bokcirkel med Thella Johnson och Lollo Collmar. Gäster: Ola Larsmo, författare och Thomas Kazen, professor i bibelvetenskap.

DEL 6

*Varför finns det inga katter i Bibeln? Författaren Ola Larsmo har sökt svar men är inte nöjd med de förklaringar han fått.

*Går det att tyda sin mammas gamla understrykningar och sidoanteckningar? Ola Larsmo ärvde sin mors tummade exemplar av Nya Testamentet, och grubblar över vad hon kan ha tänkt om det hon läst.

*Normativt, Formativt eller So What - olika sätt att läsa Bibeln. Lollo och Thella vill närläsa och utgå från det som faktiskt står skrivet på sidorna. Pastorn och bibelvetaren Thomas Kazen komplicerar bilden och ger exempel på olika vanliga läsningar.

*Kan en fanatiker tänka om? Ola Larsmo rekommenderar alla att läsa Apostlagärningarna som en rafflande, actionfylld roman och särskilt begrunda berättelsen om aposteln Paulus omvändelse på vägen till Damaskus.

*Hon ska heta maninna - ty av man är hon tagen. Thella återupplever ett tonårsminne av skapelseberättelsen och dess historia om hur Gud skapar Eva av ett av Adams revben. Men vad står det egentligen i den ursprungliga texten?

Bibelstycken: Apostlagärningarna, i synnerhet kap 2 samt 7-10 och 1 Mosebok 2, i synnerhet 2:18

I avsnittet citeras och refereras även följande böcker:

Northrop Frye - The Great Code: The Bible and Literature
Krister Stendahl -The Apostle Paul and the Introspective Conscience of the West
Platon - Symposium
Bereishit Rabbah (Genesis Rabbah) - antologi av rabbinska texter om 1 Mosebok
Eva Reimers - 8E

Citat ur filmen På heder och Samvete (A Few Good Men) och tv-serien Girls, S1E7, "Welcome to Bushwick a.k.a. the Crackcident"

Musikcitat i avsnittet:
Kanye West - Jesus Walks
Madonna - Like A Prayer
Prince - God (Love Theme From Purple Rain)

Medverkande i avsnittet:
Ola Larsmo, författare
Thomas Kazen, professor i bibelvetenskap vid Enskilda Högskolan Stockholm, pastor i Equmeniakyrkan

Programledare: Thella Johnson
Bisittare: Lollo Collmar
Ljudtekniker: Monica Bergmark

2022-11-09
Länk till avsnitt

Som fan läser Bibeln: En första introduktion? Nej! Men vi är snälla och trevliga

En annorlunda bokcirkel med Thella Johnson och Lollo Collmar. Magnus Viktorin intervjuar Thella och Lollo om idén och arbetet bakom podden. Extraavsnitt.

EXTRAAVSNITT

En första introduktion? Nej!

Som fan läser Bibeln är en annorlunda bokcirkel om en av världens mest inflytelserika böcker. I detta extramaterial intervjuas programledarna Thella Johnson och Lollo Collmar av P1-presentatören Magnus Viktorin om idén och arbetet bakom programserien och podden.

Magnus: "Om man, som jag, känner att man kan för lite om Bibeln . . . ger ert första avsnitt en bra introduktion till den här podden eller till Bibeln?"

Thella och Lollo: "Nej!"

Thella: "Tyvärr inte. Vi går rakt in i förvirring! Men vi är snälla och trevliga, och försöker vara det mot alla, såväl våra gäster som vår publik. Det verkar göra att människor vill lyssna och engagera sig."

Lollo: "Och vi är också relativt okunniga. Det gör oss till en ställföreträdande lyssnare som kanske undrar något men inte vågar fråga. Man måste få ställa frågor och vara nyfiken även om man inte kan allt. Vi har läst Bibelns texter och känt saker. Vi reagerar på det vi läst. Sedan har vi vår eminenta bibelvetare Thomas Kazen som håller koll på fakta och tolkningstraditioner."

Magnus: Hur föddes idén till programmet?

Thella: "Jag hade länge känt att det saknas kunskaper om Bibeln i svensk offentlighet, och om religiösa texter överhuvudtaget. Inte minst gäller detta oss i media. Så jag bestämde mig för att göra något åt saken. Bibeln är ett gemensamt kulturarv vi har. Oavsett om vi är troende eller inte, oavsett om vi är judar, kristna eller muslimer eller något annat, så har vår värld och våra kulturer påverkats av denna bok. Då måste alla ha rätt att tänka fritt och resonera kring dessa texter."

Medverkande:
Thella Johnson, programledare Som fan läser Bibeln
Lollo Collmar, bisittare Som fan läser Bibeln
Intervju av Magnus Viktorin

2022-11-07
Länk till avsnitt

Om att skaffa barn eller att vara barnfri: "Barn är inte meningen med livet!"

Telefonväkteri: Att skaffa barn eller inte skaffa barn, det är frågan. Har barnfrihet blivit mer accepterat?

Människor och tro idag om en laddad fråga - är barn och föräldraskap verkligen livets höjdpunkt och det mest meningsfulla i livet? Hur provocerande är det att välja bort barn idag, att vara barnfri?

Idag är det lyssnarna som får komma med sina tankar.
I studion finns Shahab Ahmadian, ordförande för organisationen Män för jämställdhet och
Jenny Berglund, religionsvetare vid Stockholms universitet som intresserat sig för barn och religion ur olika synvinklar.

programledare: Åsa Furuhagen
producent: Anders Diamant

2022-11-03
Länk till avsnitt

Som fan läser Bibeln: Mörkret är ljus, ljus är mörker

En annorlunda bokcirkel med Thella Johnson och Lollo Collmar. Gäster: Sara Abdollahi, skribent och litteraturkritiker och Thomas Kazen, professor i bibelvetenskap

DEL 5

*Oh Captain, my Captain. Är Robin Williams lärarroll i filmen Döda Poeters sällskap lite som den utsatta kvinnan i berättelsen om att kasta första stenen? Och är Ethan Hawkes elev Jesus?

*Hon får inte begravas i vigd jord, men himlens klockor ringer för henne. Filmregissören Lars von Trier som skildrare av kvinnliga profeter.

*Snälla berätta nu, vad gjorde Hesekiel?! Lollo har läst om profeten Hesekiels vedermödor och undrar vilka plågor han utsatte sig för. Bibelvetaren Thomas Kazen reder ut.

*Mörkret är ljus, ljus är mörker ? Sara Abdollahi, skribent och litteraturkritiker, väljer ut några av de många ljus- och mörkertexterna ur Bibeln och uppmanar oss att se ljus och mörker mer som två komplement i en helhet och mindre som motsatser. Och mindre som att det ena är gott och det andra ont.

*Gå nu, och synda inte mer - Thella får en fysisk reaktion av slutet på berättelsen om Jesus och äktenskapsbryterskan.

Bibelstycken: 1 Johannesbrevet 1:5, Psaltaren 1 Psalm139, Matteus 6:1, Jesaja 16:3, Johannes 7:53

I avsnittet citeras även följande böcker och texter:

Sara Abdollahi - Sonetten om sömnlösheten - essä publicerad i Litteraturbanken

Lars Norén - Dagbok augusti ? oktober 1975 (dikter)

Andrzej Tichy - Eländet

Birgitta Trotzig ? De utsatta

Filmcitat ur filmen Döda poeters sällskap

Musikcitat i avsnittet:

Gnossienne nr. 1 av Erik Satie, framförd av Jean-Yves Thibaudet

Medverkande i avsnittet:
Sara Abdollahi, skribent och litteraturkritiker
Thomas Kazen, professor i bibelvetenskap vid Enskilda Högskolan Stockholm, pastor i Equmeniakyrkan

Programledare: Thella Johnson
Bisittare: Lollo Collmar
Studioteknik: Andreas Aldervi
Slutmix: Tobias Carlsson

2022-10-26
Länk till avsnitt

"Varför ska jag lämna kyrkan, jag har inte gjort något fel."

Samkönade äktenskap splittrar kyrkor i flera länder. HBTQI-frågan i bland andra Englands och Brasiliens kyrkor har lett till stor debatt och har även blivit en symbolfråga i politiken.

I veckan utsågs Jakob Forssmed (KD) till ny socialminister i den nya regeringen, han har även ansvar för trossamfundsfrågorna. Vi talar med honom, bland annat om hans egen tro, om de religiösa samfundens ansvar för social omsorg i svåra tider och om alla trossamfund bör viga samkönade par.

Den engelska statskyrkan, Church of England menar att sex mellan personer av samma kön strider mot Bibeln. Samtidigt erbjuder kyrkan registrerade partnerskap, även för sina egna präster om de avstår från sex och lever i celibat. Men debatten om det här är livlig. Frilansjournalisten Natacha López har träffat två homosexuella anglikaner som har helt olika synsätt och lever därefter.

I Brasilien är det tillåtet med samkönade äktenskap men i debatten inför den andra omgången av presidentvalet har HBTQ-frågorna blivit en viktig del i retoriken. Den nuvarande presidenten Jair Messias Bolsonaro tar tydligt ställning i frågan och utmanas av veteranen Lula da Silva. Hör radions korrespondent Ivan Garcia.

Hör även Levi Karvonen, som bevakar internationella frågor för RFSL (riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners, queeras och intersexpersoners rättigheter).

programledare: Åsa Furuhagen
reporter: Natacha López
producent: Anders Diamant

2022-10-19
Länk till avsnitt

Samkönade äktenskap - en känslig fråga i många svenska frikyrkor

- I Johanneskyrkan i Linköping diskuterar man frågan om homoäktenskap i "trygga rum". - Hör också om de fortsatta protesterna i Iran och hur de som bär slöja i Sverige blir bemötta.

I veckan fattade Immanuelskyrkan i Örebro ett beslut om att börja viga samkönade par. I och med det så blev de den första församlingen inom Evangeliska frikyrkan, EFK, att tillåta det. I många andra frikyrkor pågår det fortfarande processer där församlingens medlemmar ska få tycka till i frågan. Vi besöker Johanneskyrkan i Linköping som också tillhör EFK för att höra hur diskussionen låter. Hör Erik Lindfelt, journalist och författare, om vad det är som gör att besluten tar sån tid.

Protesterna i Iran fortsätter efter det att Mahsa Jina Amini dog i moralpolisens förvar. Många bränner sina slöjor för att visa sitt motstånd mot regimen, även de som bor i andra länder. Men hur ser de som ändå vill ha på sig sin slöja i Sverige på det som händer nu? Hör tre svenska kvinnor som fortsätter att bära sin slöja och om de upplever att protesterna har fått några konsekvenser.
David Thurfjell, professor i religionsvetenskap vid Södertörns högskola, medverkar.

programledare: Åsa Furuhagen
reportrar: Johanna Sjövall och David Nilsson Hamne
producent: Anders Diamant

2022-10-12
Länk till avsnitt

Protester i Iran, ett inlett kyrkomöte, en ny bok om prästerna och en färsk skiva av Sara Parkman

- Demonstrationerna i Iran. / Svenska kyrkans "riksdag" samlades i veckan. / Ny bok om prästens roll i svensk historia av Gunnar Wetterberg. / Folkmusikern Sara Parkmans senaste skiva om kärlek.

Protesterna i Iran har nu pågått i tre veckor efter att 22-åriga Mahsa Jina Amini dog i moralpolisens förvar, dit hon hade förts för att hon inte bar sin hijab korrekt.
Hör Mohammad Fazlhashemi, författare och professor i islamisk teologi och filosofi om vad som kan bli konsekvenserna.

Den här veckan sammanträder kyrkomötet som är Svenska kyrkans högsta beslutande organ och i Uppsala samlas 251 ledamöter plus landets biskopar för att bereda motioner och diskutera Svenska kyrkans framtid.
Hör Jonas Eek, opinionschef på Kyrkans tidning om vilka motioner som kan vålla debatt.

En nyutkommen bok tar sig an de svenska prästerna med ett långt tillbakablickande perspektiv.
"Prästernas samspel med människorna i församlingen har gjort så mycket genom tusen år för att forma oss till de vi är" säger författaren Gunnar Wetterberg.

"På min gravsten ska det stå - som hon har älskat" sjunger folkmusikern och tonsättaren Sara Parkman på sin nya skiva om kärlek. Hör en intervju med henne om skivan Eros Agape Filia.

programledare: Åsa Furuhagen
producent: Anders Diamant

2022-10-05
Länk till avsnitt

Om antisemitismens långa historia i Sverige

Intresset för och forskning om den judiska minoriteten i Sverige har ökat. Hör om ny forskning kring den tidiga antisemitismen i Sverige och vilken roll Sverige spelade under och efter förintelsen.

I samband med Rysslands mobiliseringsorder förra veckan så flyr nu många ryska män landet.
Många judar söker sig till Israel som också försöker underlätta för de som vill komma dit.
Hör Johan-Mathias Sommarström, ekots Mellanösternkorrespondent om denna pågående flykt från Ryssland.

Vi talar sen om det tilltagande intresset för att forska om den judiska historien i vårt land.
Carl Henrik Carlsson, historiker och författare, som skrivit "Judarnas historia i Sverige" berättar om utmaningarna för de som kom hit redan i slutet av 1700-talet.
Hör även Cordelia Hess, professor i nordisk historia vid universitetet i Greifswald, som intresserat sig för antisemitismens tidiga historia i Sverige.
Hör också Pontus Rudberg, historiker vi Hugo Valentin centrum i Uppsala som forskat om mottagandet av judiska flyktingar i Sverige i krigets slutskede och Samuel Wenell, doktorand i missionshistoria vid Uppsala universitet som fördjupat sig i missionären Greta Andréns gärning i Wien när hon arbetade för Svensk Israelsmission och såg till att många judar kunde lämna det ockuperade landet.

programledare: Åsa Furuhagen
producent: Anders Diamant

2022-09-28
Länk till avsnitt

Så välkommen är en ny moské i Sverige idag

Om svenska moskéer - drömmar, finansiering och motstånd

Just nu pågår bygget av en moské i Skärholmen efter många års planering.
Samtidigt ställs frågor om hur moskéer i Sverige finansieras och det finns hos vissa en oro kring att utländska krafter ska påverka genom sina donationer. I Danmark har man antagit en lag som förbjuder antidemokratiska donationer till moskéer, vad har den lagen fått för konsekvenser?

Hör bland andra:
Simon Sorgenfrei, professor i religionshistoria med inriktning på islam, Södertörns högskola
Talha Okur, presstalesman för moskébygget i Skärholmen
Gabriel Kroon, gruppledare (SD) i Region Stockholm, snart gruppledare (SD) i Stockholms stad
Mikail Yüksel, partiledare Nyans
Samuel Larsson, Danmarkskorrespondent

programledare: Åsa Furuhagen
reporter: Liza Youhanan
producent: Anders Diamant

2022-09-21
Länk till avsnitt

Som fan läser Bibeln: Barbapapa och Elon Musk bygger en ark

En annorlunda bokcirkel med Thella Johnson och Lollo Collmar. Gäster: Björn Wiman, kulturchef på DN och aktuell med boken I en sal på lasarettet; Thomas Kazen, professor i bibelvetenskap.

DEL 4.

*Än idag ser vi på vissa sjukdomar som gudarnas straff - Björn Wiman, kulturchef på DN och författare, skriver i nya boken I en sal på lasarettet om tuberkulosbehandlingens historia och om sin mamma som lades in på sanatorium som barn.

*Varför skyddar Gud mördaren Kain? Thella och Lollo är fängslade av historien om bröderna Kain och Abel.

*Om vår klimatstrategi är en ark tar den in enorma mängder vatten - FN:s klimattoppmöten, de uppsatta klimatmålen. Men vad händer sen i praktiken? Björn Wiman tycker att vi ska fråga oss vad Noa hade gjort med vetskapen om dagens klimathot.

*Gudar som tröttnat på de jobbiga människorna. Berättelser om Den Stora Floden florerade redan flera tusen år före Bibelns tillkomst. Bibelvetaren Thomas Kazen berättar om föregångarna till historien om Noa och syndafloden.

Bibelstycken: 1 Mosebok 6, 1 Mosebok 4.

Filmcitat ur På heder och Samvete (A Few Good Men) och Evan Almighty

Citat ur boken I en sal på lasarettet av Björn Wiman

Musikcitat i avsnittet:

Bruce Springsteen - Adam Raised A Cain

Medverkande i avsnittet:
Björn Wiman, författare och kulturchef DN
Thomas Kazen, professor i bibelvetenskap vid Enskilda Högskolan Stockholm, pastor i Equmeniakyrkan

Programledare: Thella Johnson
Bisittare: Lollo Collmar
Ljudtekniker: Lisa Abrahamsson

2022-09-14
Länk till avsnitt

Debatt om religiösa friskolor, bistånd och asylrätten

Om utvisningar till Afghanistan, det svenska biståndet och om de konfessionella friskolorna ska få vara kvar.

Förra veckan talade S, KD, C och L om de religiösa friskolorna i vårt program.
Idag hör vi de andra fyra partierna.

Hör riksdagsledamöterna Ida Gabrielsson (V), Patrick Reslow (SD), Annika Hirvonen (MP) och Kristina Axén Olin (M)

programledare: Åsa Furuhagen
producent: Anders Diamant

2022-09-07
Länk till avsnitt

Debatt om religiösa friskolor i Sverige

Borde religiösa friskolor förbjudas? Hör argumenten för och emot ett stopp för statligt finansierade skolor med konfessionell inriktning.

I tjugofem år har det varit tillåtet att driva friskolor med konfessionell inriktning i Sverige. Debatten kring de religiösa friskolorna har varit livlig och nu höjs röster för ett etableringsstopp eller ett totalförbud. Vad säger politikerna och vad säger eleverna och föräldrarna?

Hör röster från Johannesskolan med kristen inriktning i Norrköping och en förälder med barn i Cordoba International School i Akalla, en skola med muslimsk inriktning.

Medverkande riksdagsledamöter:
Linus Sköld (S)
Linda Modig (C)
Christian Carlsson (KD)
Fredrik Malm (L)

I nästa veckas program medverkar de fyra andra riksdagspartierna.

programledare: Åsa Furuhagen
reportrar: Liza Youhanan och Katarina Helmerson, skolreporter på Ekot
producent: Anders Diamant

2022-09-01
Länk till avsnitt

"Idag är många stolta över att de är barnfria"

Att välja bort barn bryter enligt många mot normen. Samtidigt finns det en hel del idag som inte vill skaffa barn. Hör bland andra Anna och Dino som är barnfria för klimatets skull.

Är barn meningen med livet?

"Hur många barn får jag när jag blir stor?" Många minns säkert ramsan som barn rabblade på skolgården samtidigt som de försökte fånga stenar som de kastat upp i luften.
Rabblas den alls idag? Är det mindre självklart idag än då att skaffa barn?

Hör Maja Bodin, barnmorska som forskar om tankar och förväntningar kring föräldraskap vid centrum för medicinsk humaniora vid Uppsala universitet,
Göran Larsson, religionshistoriker vid Göteborgs universitet och
Gustav Westberg, docent i Svenska språket vid Örebro universitet.

programledare: Åsa Furuhagen
producent: Anders Diamant
reporter: Catharina Ericson Ulfves

2022-08-24
Länk till avsnitt

Som fan läser Bibeln: Satansverserna - extrapodd om hädelse

En annorlunda bokcirkel med Thella Johnson och Lollo Collmar. Gäster: Ola Larsmo, författare, Thomas Kazen, professor i bibelvetenskap.

EXTRAPODD MED ANLEDNING AV ATTACKEN MOT SALMAN RUSHDIE.

Thella Johnson, Lollo Collmar, Thomas Kazen och Ola Larsmo i ett samtal om hädelse i konsten, och vad hädelse är för olika människor i olika tider.

I detta avnitt samtalar vi undantagsvis kring en annan bok än Bibeln.

Citat ur:
Satansverserna av Salman Rushdie
Joseph Anton av Salman Rushdie
Midnattsbarnen av Salman Rushdie
Mullvaden (Tinker, Tailor, Soldier, Spy) av John Le Carré
Michael Kohlhaas av Heinrich von Kleist

Filmcitat ur På heder och Samvete (A Few Good Men)

Musikcitat i avsnittet:

Kanye West - Jesus Walks
Madonna - Like A Prayer
Prince - God (Love Theme From Purple Rain)

Medverkande i avsnittet:
Ola Larsmo, författare
Thomas Kazen, professor i bibelvetenskap vid Enskilda Högskolan Stockholm, pastor i Equmeniakyrkan

Programledare: Thella Johnson
Bisittare: Lollo Collmar
Ljudtekniker: Monica Bergmark

2022-08-24
Länk till avsnitt

Ring in: Var hittar du hoppet i en hopplös tid?

Telefonväkteri om vad man kan göra för att bli mindre dyster inför framtiden.

Direktsändes 19/8 med gästerna:
Patrik Hagman, författare och teolog knuten till Svenska kyrkan, medverkar i Läsarpodden
Pella Thiel, ekolog och grundare av föreningen Omställningsnätverket

programledare: Åsa Furuhagen
producent: Anders Diamant

2022-08-19
Länk till avsnitt

Som fan läser Bibeln: 666, apokalyps och stackars Isak

En annorlunda bokcirkel med Thella Johnson och Lollo Collmar. Gäster: Robert Fux, skådespelare och dragshowartist och Thomas Kazen, professor i bibelvetenskap.

DEL 3.

*Stackars Isak! Pappa Abraham är på väg att offra honom, men Gud ändrar sig i sista stund. Lollo fortsätter med människor i Bibeln det är synd om.

*Hej apokalyps! Skådespelaren och dragshowartisten Robert Fux älskar dramat när basunerna ljuder och världen går under i Uppenbarelseboken, och han använder den i sin senaste föreställning Dragshow - En nära döden-upplevelse. Men han har också svåra personliga erfarenheter kopplade till texten.

*Måste man äta svamp och hallucinera för att skriva apokalyptiskt? Thomas Kazen, professor i Bibelvetenskap, reder ut.

*BONUSÄMNE! Vad betyder egentligen 666, vilddjurets tal? Thomas förklarar med hjälp av Hjalmar Gullbergs poesi

Bibelstycken: 1 Mosebok 22, Uppenbarelseboken 8

Filmcitat ur På heder och Samvete (A Few Good Men) och Det sjunde inseglet

Musikcitat i avsnittet:

Kanye West - Jesus Walks
Madonna - Like A Prayer
Prince - God (Love Theme From Purple Rain)
Robert Fux - Det är jag som är Döden ur föreställningen Dragshow: En nära döden-upplevelse
Nina Simone - Sinnerman
Bob Dylan - Highway 61 Revisited

Medverkande i avsnittet:
Robert Fux, skådespelare och dragshowartist
Thomas Kazen, professor i bibelvetenskap vid Enskilda Högskolan Stockholm, pastor i Equmeniakyrkan

Programledare: Thella Johnson
Bisittare: Lollo Collmar
Ljudtekniker: Monica Bergmark

2022-08-12
Länk till avsnitt

Svensk mission, del 4: Missionen och den svenska demokratin (repris)

Hur har missionen satt sin prägel på samhällsbygget Sverige? Programmet sändes första gången i december 2021.

Missionen har engagerat hundratusentals svenskar och har varit en stark folkrörelse i Sverige.
I de svenska missionshusen samlade man in mycket pengar, inte minst genom alla syföreningar.
Mer än 12 000 svenska kvinnor och män sändes ut till över hundra länder och på många platser finns idag kyrkor grundade av svenska missionärer, men vad har missionen betytt för det svenska samhällsbygget?
Vilken roll spelade missionen och frikyrkorna när Sverige så småningom blev en demokrati?

Hör bland andra Joel Halldorf, professor i kyrkohistoria vid Enskilda Högskolan Stockholm,
Håkan A Bengsston, ledarskribent Dagens Arena, redaktör för boken Demokratins genombrott,
Catarina Lundström, litteraturutvecklare som skrivit boken "Den goda viljan" om missionärer,
Rwothomio Gabriel Kabandole, organisationen No white saviors och
Åsa Widell, generalsekreterare UNHCR för Sverige.

Programledare: Åsa Furuhagen
Producent: Anders Diamant
Reporter: Johanna Thunstedt

2021-12-22
Länk till avsnitt

Svensk mission, del 3: Mission i retur (repris)

I 150 år har det pågått svensk mission i andra länder, men nu kommer det missionärer hit till oss, missionen går i retur. Programmet sändes första gången i december 2021.


Hur mottagliga är de sekulära svenskarna för budskapet från missionärerna och varför bedrivs mycket av missionen i de mångreligiösa områdena?

Hör bland andra:
Josef Nsumbu, församlingsföreståndare i Equmeniakyrkan i Eskilstuna,
Kajsa Ahlstrand, professor i missionsvetenskap och global kristendom,
Robert och Tiffany Davis, mormonmissionärer i Sverige,
Bertil Engkvist, missionär i Sverige för organisationen OM.

Programledare: Åsa Furuhagen
Producent: Anders Diamant
Reporter: Edgar Mannheimer

2021-12-15
Länk till avsnitt

Svensk mission, del 2: Mission i kolonialvåldets skugga (repris)

Missionsarbetet i östra Kongo genomförs i ett konfliktdrabbat område

Om hur Kongo blev det största svenska missionsprojektet och om det numera kan betraktas som ett samarbete mellan två länder. Avsnittet sändes första gången i november 2021.

Hör om hur det hela tog sin början för 150 år sen. 
Kajsa Ahlstrand, professor i missionsvetenskap och global kristendom,
Linnea Halldorf, pingstmissionär som kom till Kongo på 1920-talet,
Maria Eriksson Baaz, professor i statsvetenskap Uppsala universitet,
Dag Bohlin, säkerhetsansvarig PMU, Pingstmissionens Utvecklingssamarbete,
Aymar Nyenyezi Bisoka, professor i statsvetenskap univ Mons i Belgien
Joseph Kafuka, exiljournalist från Bukavu i Östra Kongo,
Simon Larsson, socialantropolog Göteborgs universitet och
Daniel Alm, föreståndare för pingströrelsen medverkar.

Programledare: Åsa Furuhagen
Producent: Anders Diamant
Reporter: Johanna Thunstedt

2021-11-25
Länk till avsnitt

Svensk mission, del 1: Mission idag och igår (repris)

Missionärer och svensk mission under lupp

Missionärer har i över 150 år rest iväg med Bibeln i hand för att föra ut evangeliet men också för att bekämpa fattigdom och arbeta med mänskliga rättigheter. Hör om hur svenska missionärer arbetar och om hur svensk mission har förändrats. Programmet sändes första gången i november 2021.

Hör det svenska missionärsparet Filip Lidström och Magdalena Waern, 
Kajsa Ahlstrand, professor i missionsvetenskap och global kristendom,  Svante Lundgren, docent vid centrum för mellanösternstudier i Lund om missionären Alma Johansson som verkade för 100 år sen, 
Maria Karlsson, lärare på Akademi för ledarskap och teologi, som drivs av evangeliska frikyrkan EFK, svenska alliansmissionen och pingströrelsen,
Anders Carlsson, nationell ledare för Youth with a mission och
Erik Lysén, chef för Act Svenska kyrkan.

Programledare: Åsa Furuhagen
Producent: Anders Diamant
Reporter: Lollo Collmar

2021-11-17
Länk till avsnitt

Om att ge hopp när framtiden känns hopplös

Hur kan man gå från förtvivlan till hopp när många saker pekar i fel riktning?

Klimathot, krig, hungersnöd, flyktingkris, stigande räntor och minskat värde på pengarna.
Vad kan få oss att lyfta blicken och se hoppfullt på framtiden?

Förutom historikern och författaren Sverker Sörlin hörs röster från Almedalen där många seminarier handlade just om hopp och hopplöshet.
Hör bland andra: Pella Thiel, ekolog och grundare av föreningen Omställningsnätverket
David Orlic, f d rådgivare till Socialdemokraterna i tidigare valrörelser, företagsledare och katolik
Felicia Ferreira, chefredaktör för den kristna tidningen Dagen
Antje Jackelén, ärkebiskop

programledare: Åsa Furuhagen
producent. Anders Diamant

2022-07-07
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.