Kultureliten har i alla tider strävat efter att hitta nya trender men vad händer när alla får tillgång till deras hack?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Användningen av diabetesläkemedel som påverkar hur vi äter och går ner i vikt ökar, något som försvårar utbudet för människor som behöver dem av medicinska skäl, till exempel om man lider av diabetes eller fetma. Men hur påverkar diabetesmedicin för att bli smal och optimera sig själv vår kultur, hur vi äter och hur vi umgås?
De som använder GLP-1-läkemedel för att gå ner i vikt tillhör ofta det man kallar för kultureliten och eftersom journalisten Erik Galli undersökt marknaden för Ozempic och inte ännu godkända läkemedel som säljs på svarta marknaden för SVTs Uppdrag Granskning bjöd vi in honom för en diskussion om framtidens skönhetsideal.
Vi pratar med mathistorikern Richard Tellström om hur läkemedel påverkar vår matkultur och amerikanska influencern Shallon Lester som separerar sig själv från människor som gillar att äta och dricka på ett, enligt henne, ohälsosamt sätt. Men vad är skillnaden på hälsosam livsstil och att vara ätstörd? Och är rådande hälsotrender ett tecken på en post-pandemisk värld?
Programledare: Ahmet Yaraman, Caisa Ederyd
Reporter: Erik Galli
Medverkande: Shallon Lester, Richard Tellström
Producenter: Moa Hamner, Caisa Ederyd
Klipp: Moa Hamner
Musik: Ludvig Jansson
Ljudklippen i avsnittet är hämtade från SVT:s Uppdrag Granskning: Jakten på Ozempic, youtube-kanalen Entertainment Tonight, youtube-kanalen ShallonLester, youtube-kanalen Vogue France och The Hunger Games.
Hit kan du vända dig om du eller någon i din närhet har en ätstörning:
1177
Frisk och fri
Kunskapscentrum för ätstörningar