53 avsnitt • Längd: 65 min • Månadsvis
Fritid • Hobbies • Så gör man • Utbildning
Häng med på en kul och engagerande vinsodyssé i högt tempo med Hanif Sabzevari! Här provas alltifrån ikoniska kultviner till billigare pärlor! Det ges även praktiska tips om hur man bäst lagrar, öppnar, luftar och dricker vin!
Get bonus content on Patreon
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
The podcast Rötjut! is created by Hanif Sabzevari. The podcast and the artwork on this page are embedded on this page using the public podcast feed (RSS).
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I det tredje och sista avsnittet av vår Champagne-trilogi med MW-studenten och sommelieren Lars Trogen tar vi oss an tre flaskor från producenten Vincen't d'Astrée. Huset ligger i Pierry och jobbar med druvorna Pinot Noir, Pinot Meunier och Chardonnay. Vi pratar om vintage kontra non-vintage och varför single vineyard-filosofin inte tillhör vanligheterna i Champagne. Vi går igenom olika Champagne-typer (non-vintage, vintage, Prestigecuvé etc.) och diskuterar sockerhalt, jäst, serveringstemperatur och mycket därtill. Sedan ger vi oss på en provning av de tre vinerna. Det blir en härlig provning där vi halkar in på ämnen såsom Pinot Meunier som druva och fördomarna kring den, småbönder kontra stora hus och svårigheterna för de små producenterna att överleva i världens kanske tuffaste vinregion, prisvärdhet som faktor baserat på hela den kedja som krävs för produktionen av varje flaska, etikettbokstävernas betydelse (NM, RM, CM, RC, SR etc.) och mycket mer. Lars förklarar också vad en Champagne-visp är samt innebörden av omvänd osmos, Spinning Cone Column och vakuumdestillering. Vi avslutar sedan hela avsnittet med att diskutera lite tandvård och hur man bäst tar hand om sina tänder när man provar mycket vin. De viner som provas i avsnittet är:
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I det andra avsnittet i vår Champagne-trilogi gör vi en vertikalprovning av tre årgångar av Gisèle Devavry, nämligen 2012, 1998 och 1989. Med oss har vi åter MW-studenten och sommelieren Lars Trogen som vägleder oss genom provningen. Vi återkopplar till ämnen som vi diskuterade i det första avsnittet men fokuserar främst på vätskorna i glasen. Vi vänder upp och ner på doft- och smaknoter och avhandlar även många andra relaterade ämnen såsom val av glas, årgångar, Champagne och mat, skillnaden mellan bubblor och mousse, sockerhalt i Champagne osv. De viner som provas är:
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I det här avsnittet beger vi oss till Lombardiet och Valtellina. Valtellina är känd för sin produktion av röda viner framställda på Nebbiolo, eller som druvan heter lokalt: Chiavennasca. Valtellina ligger i provinsen Sondrio och är det enda italienska vinodlingsområdet med två samexisterande DOCG: Sforzato di Valtellina och Valtellina Superiore. Vi gör en vertikalprovning av producenten Cantina Menegolas två viner Rupestre Valtellina Superiore Sassella (årgång 2016 och 2019) och Sassella Riserva (årgång 2013, 2015 och 2016). Familjen Menegola har arbetat med vin sedan 1700-talet. På 1800-talet köpte de sina första egna vingårdar och till en början sålde de vidare sitt vin till större producenter i området. Men sedan 2006 har de buteljerat och sålt vin under eget namn. Idag producerar de vin från 5 hektar vingårdar, varav 3 hektar tillhör familjen. Vingårdarna sköts enligt ekologiska principer men är inte certifierade. De viner som provas i avsnittet är följande:
- 2016 Rupestre Valtellina Superiore Sassella, 229kr, slutsåld
- 2019 Rupestre Valtellina Superiore Sassella, 227kr, Systembolagets artikelnummer: 90596
- 2013 Valtellina Superiore Sassella Riserva, 349kr, slutsåld
- 2015 Valtellina Superiore Sassella Riserva, 349kr, slutsåld
- 2016 Valtellina Superiore Sassella Riserva, 344kr, Systembolagets artikelnummer: 90266
Get bonus content on PatreonHosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I det här avsnittet tar vi oss an Chile tillsammans med Remi Marin och Wena Wines som är en portfölj och ett varumärke under hans bolag Remilio AB. Chile är ett av världens längsta länder och enbart cirka 18 mil brett. Den avlånga ytan gör landet till ett smörgåsbord av olika klimatzoner, från halvöken till bördigt och fuktigt. Dessutom påverkas vinodlingarna av huruvida de ligger nära kusten eller uppe i bergen. Detta och mycket mer diskuterar vi med Marin utifrån en provning av hans viner i Wena Wines-portföljen. De viner som provas är följande:
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I det här avsnittet ska vi prova och tipsa om viner för olika former av dejting! Till vår hjälp har vi tagit in poddens återkommande gäster Wineloosers och tillsammans presenterar vi sammanlagt 6 förslag på viner för olika dejtingtillfällen. Vi tipsar inledningsvis även om ett par andra viner och som en extra krydda blindar vi varandra på några av flaskorna. Fullständig lista över samtliga viner som nämns finns nedan. Häng med på ett fantastiskt roligt avsnitt med djupdykning i dofter och smaker, många skratt och lika många härliga vintips!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I den andra delen av vår djupdykning i Bordeaux tar vi oss an den högra stranden! Lars Trogen vägleder oss åter genom ett vinlandskap i förändring. Vi diskuterar klimatet och hur några portugisiska druvor, såsom Touriga Nacional, har godkänts i Bordeaux för att kunna stå emot det alltmer varma och torra klimatet. På högra stranden dominerar Merlot-druvan och lerigare jordar även om altitud och kalkigare jordmån är betydande faktorer för att framställa elegantare viner för de mer ansedda producenterna. Klassificeringarna och appellationerna är både friare och mer komplicerade än på andra sidan floden. Vi bjuder in lyssnarna till att höra av sig till oss om de vill vara med och dela på en flaska Château Pétrus varpå vi provar fyra viner (listade nedan). Vi diskuterar eko-certifiering, högra kontra vänstra stranden, Merlot i Bordeaux kontra andra delar av världen, flaskvariation, druvors mognad och övermognad och mycket mer. Avslutningsvis provar vi en 1976 Château Coutet som får oss att fullständigt tappa talförmågan. Vinerna som provas i avsnittet är följande:
2016 Château du Cauze, Saint-Emilion Grand Cru, 199kr, Systembolagets artikelnummer: 2491 (annan årgång)
2016 Château La Grâce Fonrazade, Saint-Emilion Grand Cru, 399kr, Systembolagets artikelnummer: 90623
2015 Château Plince Pomerol, 445kr, Systembolagets artikelnummer: 2402 (annan årgång)
1976 Château Coutet, Barsac Premier Cru, 1100kr
Get bonus content on PatreonHosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I det här avsnittet tar vi oss an vinvärldens kanske allra heligaste distrikt: Bordeaux! Fokus ligger på den vänstra stranden. Till vår hjälp har vi det stora nöjet att välkomna tillbaka Lars Trogen till podden. Han vägleder oss genom det här avsnittet som består av tre delar: 1) introduktion till hela distriktet, dess historia och terroir; 2) genomgång av vänstra stranden, dess terroir, historia och appellationer; 3) provning av två röda och två vita viner (listade nedan). Vi för även ett långt och djupt samtal om vad terroir är, varför det är ett viktigt begrepp när man bedömer vin, vilka olika uppfattningar som finns kring det samt om det finns någon liknande term som skulle kunna vara lämpligare. Vinerna som provas är följande:
2020 Château Pierre de Montignac Médoc Cru Bourgeois Supérieur, 159kr, Systembolagets artikelnummer: 2593
2016 Château Tronquoy-Lalande Saint-Estèphe, 449kr, Systembolagets artikelnummer: 92451
2021 Château Bonnet Entre-Deux-Mers, 109kr, Systembolagets artikelnummer: 4151
2019 Château Chasse-Spleen, 326kr, Systembolagets artikelnummer: 95514
Get bonus content on PatreonHosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I det här avsnittet bekantar vi oss med vinimportören Liège Wines som drivs av Dennis Ullén och hans pappa. Deras fokus ligger i huvudsak på kvalitativ Champagne från småskaliga vinbönder. Ullén tar oss med på sin resa som vinimportör fram till idag och presenterar de producenter som Liège representerar i Sverige. Bland annat får vi reda på hur stor roll poddens tidigare gäst, Stanley Wong och Svenska Dryckesmässor, har haft för Lièges verksamhet samt vilka utmaningar som finns för en liten vinimportör. Avsnittets senare hälft består av en provning av fyra imponerande Champagner från producenten Vincent D'Astrée. De flaskorna som provas är följande:
(Observera att Systembolagets priser har ändrats en aning sedan avsnittet spelades in)
Get bonus content on PatreonHosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I det här avsnittet har vi den stora äran att prova vin med MW-studenten Lars Trogen! Här får vi en nära inblick i mycket av det som han pratade om i förra avsnittet, nämligen hur en MW ser på vin och hur varje flaska sätts in i ett mycket större sammanhang än enbart vätskan i glaset. Vi passar även på att avhandla ett antal spännande frågor, däribland: hur mycket vin ska man egentligen hälla upp i ett glas i samband med en provning? Varför ska man titta på ett vin rakt uppifrån och varför ska man luta glaset? Hur ska man bedöma vinets färg och vilken information får man egentligen av den? Vad säger tårarna om ett vin? Hur ska man dofta på ett vin? Ska man alltid snurra på glaset? Är klassificeringar och appellationer positivt eller negativt? De frågorna och många fler vävs in i en detaljerad provning av följande viner:
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I det här avsnittet djupdyker vi ner i Lombardiets bubbliga guld, Franciacorta! Efter en snabb introduktion kastar vi oss rakt in i en provning av fyra olika flaskor (listas nedan) tillsammans med poddens återkommande gäst Siavash Habibi. Det blir en härlig provning där vi vänder och vrider på varje liten doft- och smaknot. Samtliga viner håller väldigt hög nivå men ett av vinerna får oss att fullständigt jubla! Vi diskuterar även för- och nackdelar med att jämföra Franciacorta och andra bubbel med Champagne. Vinerna som provas i det här avsnittet är:
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I det här avsnittet provar vi ett riktigt kultvin från Australien, nämligen en Penfolds Grange (Bin 95) från 1982! 1982 var också året då avsnittets och poddens återkommande gäst Pierre Grubbström föddes! Mot Grange ställer vi två andra australiensiska Shiraz-viner (se nedan). Det blir en helt fantastisk provning som inte bara övertygar oss om stilen och druvan, utan även innehåller en hel del skratt och intressanta sidospår. Vi diskuterar exempelvis huruvida Lohmanders verkligen kan klassas som en bearnaisesås, vi tar en tur till Österrike på vandringsresa bland bergstoppar och en vinprovning på Salzburger Hof Bad Gastein, vi tokdissar drinken Gröna hissen, diskuterar vin med ålder och mycket mer! Vi avslutar med en fråga till lyssnarna och hoppas att vi får in bra tips framöver! Vinerna som provas i det här avsnittet är:
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I det här avsnittet fördjupar vi oss i svenskt vin tillsammans med den återkommande Wineloosers-duon Katrine och Patrik! Vi provar sammanlagt åtta viner; fyra mousserande och fyra stilla vita viner. Efter en inledning där alltifrån turkiskt vin till vingårdsbesök i Sverige avhandlas sätter vi igång med själva provningen som visar sig befästa vårt gemensamma intryck av Sverige som en fantastisk vinnation på stark frammarsch! Ett långt och härligt avsnitt med otroliga viner och många härliga skratt! Vinerna som provas är:
- 2019 Flädie Ebba Renässans Brut, Systembolagets artikelnummer: 37441, 319kr
- 2019 Kullabergs Vingård Josefinelust, Systembolagets Tillfälliga Sortiment, 299kr
- Arilds Vingård Bubbel Bronze, Systembolagets artikelnummer: 33346, 198kr
- SAV Sparkling, Systembolagets artikelnummer: 33692, 197kr
- 2019 Kullabergs Vingård Immelen, Systembolagets Tillfälliga Sortiment, 449kr
- 2020 Arilds Vingård Solaris Barrique, Systembolagets artikelnummer: 32551, 254kr
- 2018 Flädie Aniara Barrique, Systembolagets artikelnummer: 34454, 269kr
- 2016 Vingården i Klagshamn One, Systembolagets artikelnummer: 37406, 549kr
Get bonus content on PatreonHosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I det här avsnittet har vi den stora äran att få en Champagne Master Class med Fredrik Schelin! Vi provar fem flaskor från olika producenter. Det är ett avsnitt packat med information och handfasta tips. Här diskuteras bland annat champagneglas, korkar, champagnemetoden, jäst, Champagne och mat, stoppers, hur och hur länge Champagne bör lagras, årgångar, klimatets påverkan, Champagne kontra andra typer av bubbel etc. Flaskorna som provas håller mycket hög nivå och provningen avslutas med en riktig gåshudsupplevelse! Flaskorna som provas listas nedan.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I det här avsnittet fortsätter vi vår resa i Armenien genom att prova fyra röda viner från Systembolagets beställningssortiment tillsammans med Jan Möller. Samtliga fyra viner importeras av Möllers bolag Argoria och vi får väldigt intressant information om vingårdarna och vinmakarna. Det är en mycket spännande provning med många överraskningar och överlag imponerande kvalitet! De fyra viner som provas är följande:
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I det här avsnittet djupdyker vi ner i trendbomben Nerello Mascalese från Etna! Tillsammans med poddens tidigare gäst Sarah Lindstrand Mboge tar vi oss an tre viner från Marco de Grazias Le Vigne di Eli: 2014 Le Vigne di Eli San Lorenzo, 2014 Le Vigne di Eli Moganazzi Volta Sciara och 2014 Le Vigne di Eli Pignatuni. En mycket spännande provning som uppenbarar stora skillnader mellan olika vingårdslägen från samma årgång och producent. Vidare hyllar vi Frank Cornelissen, söker jobb åt Rudy Kurniawan och frågar oss varför Nerello Mascalese från Etna har blivit så populärt. För första gången i podden händer det också att vi avslutar avsnittet men känner att vi måste spela in en liten epilog där ett av vinerna får upprättelse. Häng med på ett fantastiskt roligt avsnitt med många skratt och nördiga analyser av doft- och smaknoter!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.