En teologipodd för dig som gillar tolkande samtal och för dig som vill få inspiration i predikoförberedelsen.
The podcast Tolkning pågår is created by Tolkning pågår. The podcast and the artwork on this page are embedded on this page using the public podcast feed (RSS).
Så är den sista dagen på kyrkoåret här då texterna uppmanar oss att blicka inåt för att rannsaka våra egna handlingar gentemot andra människor. Det får Katarina Herbert och Ida Wreland att få lite skuldkänslor. Utifrån dessa känslor fortsätter samtalet om förväntan, krav, faran i att se människor som siffror, det äkta mötet, upprättelse och det egna ansvaret. Och trots en på många sett deppig tid, försöker de inte gräva ner sig allt för djupt i det svåra och kämpiga utan också öppna upp för att se ljusglimtarna i allt elände.
Vad fastnar vi för i den kända psaltarpsalmen 139? Hur är det att vara yrkeskristen? Vad betyder sekundbe? Rannsakan, rening och spegling mynnar ut i gudsbild. Hur ber vi och vad kan vi ha för böneämnen? Hur blir det när man lägger till önskningar i bönen och kan man önska precis vad som helst? Vi talar om väntan och om att hålla tyst. Och går inte vägen till förtroende genom skrattet och leken? Har man lekt ihop så kan man gråta ihop.
Tolkar för veckans avsnitt är församlingspedagogen Johan Reftel och sjukhusprästen Jessica Nordqvist
Boktips: Johan Reftel ”Låt ditt ansikte lysa över mig” och Ewan Kelly ”Personhood and presence”
Internettips: @nakedpastor på insta
Vi närmar oss så sakteligen kyrkoårets slut och inför kommande söndag, med temat "Den yttersta tiden" blickar vi bakåt till 2018 när Jonas Persson och Linnéa Jönsson poddade tillsammans. Såhär beskrivs avsnittet:
"Det blir ett samtal om att kunna och våga känna igen Jesus. Och vad är det egentligen för gudsbild som kommer fram i den här texten? Kan vi få ihop den? Eller kan det till och med vara så att en sådan här text kan göra mer skada än nytta om den får stå okommenterad?"
Den envisa kärlekens helg. Så beskriver prästen Tove af Geijerstam den allhelgonahelg som ligger framför oss. Men ljus som brinner för levande och döda - och Jesus som förstår och bekräftar att vi kan vara rädda. Ja Jesus säger till och med att vi _ska_ vara rädda. Och sen, direkt efteråt, att vi _inte_ ska vara rädda. Hur går det ihop?
Om detta och mer pratar Jenny och Tove om inför Alla själars dag. I avsnittet nämns boken ”Stanna alla klockor”, redaktör Anna Ekman.
Vid inspelningen har en liten del av läsningen av texten i början fallit bort. Kika gärna på texten (Lukasevangeliet 12:4-7) för att få med alla ord.
Om sorg och tröst. Om vad som menas med att vara salig. Om ens goda handlingar och frukterna av dem. Om vad döden kan lära oss om livet. Om detta och mycket mer när Sven Hillert och Ida Wreland pratar om Alla helgons dag. Och så försöker de reda ut hur det egentligen står till med helgonen i den protestantiska kyrkan.
Detta avsnitt är det första för allhelgonahelgen. På söndag kommer ett avsnitt för Alla själars dag.
Avsnittet utgår från årgång 1.
300. Tjugoandra söndagen efter trefaldighet (årg. 1)
Den här veckan firar Tolkning pågår 300 avsnitt! Det uppmärksammar vi inte bara genom ett nytt utseende på våra inlägg, utan också med att hela redaktionen samtalar med Clara Nystrand. Hon är anledningen till varför Tolkning pågår finns från första början. Tack alla lyssnare som hängt med hittills och att ni fortsätter att lyssna. Sista tiden har ni blivit fler och fler, vilket vi tycker är så roligt. Utan er hade det inte blivit någon podd. Så tack för att ni vill lyssna när vi vrider och vänder på Bibelns texter. Nu fortsätter vi!
Veckans avsnitt handlar om världens nöd. Om att stänga av eller våga möta alla känslor som väcks i en när nöden drabbar en. Om lyssnande. Om det viktiga hoppet och vilka handlingar det bär med sig. Och såklart om den målande bilden av Jesus som en hönsmamma. Detta och mycket mer i avsnittet om 22:a söndagen efter trefaldighet.
I veckans avsnitt kastar sig Stefan Gummesson och Ida Wreland rätt in i spänningsfältet religion och pengar. Därifrån tar de sig vidare till vikten av att ha kunskap och förståelse om de bibliska sammanhangen och vilka förödande konsekvenser bibeltolkning kan få när den kunskapen saknas. De pratar vidare om att vara en profetisk röst i samhället, om att göra världen hel, om människors helande och mycket mer.
Vad händer i gränslandet? Tio spetälska blir friska - men bara en av dem kommer tillbaka till Jesus och säger tack? Vad betyder det för vår förståelse av tacksamhet? Vad gör det med Jesus - och vad gör det med oss?
I veckans avsnitt av Tolkning pågår möts prästerna Linnea de Verdier och Jenny Grimbeck i ett samtal om Guds mission, om lovsångens alla olika toner och vad som kan hända när vi förvånas, förundras och överraskas.
Att inte missa skogen för alla träd. Att finna trygghet i dramatiska berättelser om ont och gott istället för att skrämmas med dem. Att hoppas åt varandra när vi inte orkar själva. Om barn och deras relation till änglar. Har barn lättare att ta till sig av Uppenbarelsebokens budskap som en saga om gott och ont istället att ta det som en bruksanvisning i detaljform? Och om att fika Mikaelidagen med stil.
Om detta och mycket mer pratar Henrik Holmqvist och Ida Wreland när de pratar om Den helige Mikaels dag. Och så får vi film- och serietips på temat änglar. Det vill du inte missa!
Man kan inte tjäna både Gud och mammon, säger Jesus i texten. Hur tas det budskapet emot i vår samtid som på många sätt drivs av att vi ska tjäna pengar? Vad gör rikedom med oss? Är mer bättre? Skapar rikedom girighet eller kan jag finna en väg där min rikedom inte blir det som driver mig? Vad gör egentligen girigheten med oss? Vad krävs för att bryta idealen för vad rikedom och framgång är? Och vad svarar du om någon frågar dig om vad som har gjort dig lycklig när du ser tillbaka på ditt liv?
17:e söndagen efter trefaldighet väcker många frågor hos Magnus Lilja och Ida Wreland.
Hur ter sig tiden i stunder av död? Vad är det som skakar om Jesus inre? Och till vilken frihet är det Lasaros kallas när han kliver ut ur gravens grotta och in i livet igen?
I veckans avsnitt samtalar prästerna Jessica Nordqvist och Jenny Grimbeck om döden och livet utifrån berättelsen om Marta och Maria, Jesus och Lasaros. Dödens faktiskhet - och hoppet och löftet.
Vari ligger skillnaden mellan att oroa sig och bekymra sig? Oroa dig inte så mycket, har vi hört från välmenande människor, men kanske att det blir mer provocerande än något som hjälper? Vad betyder bekymmerslöshet? Och vad betyder bekymmerslöshetspärlan? Var hittar vi bekymmerslöhet? Sök Guds rike, säger Jesus, men finns det tillfällen då vi inte har kapacitet att göra det? Vi talar om hjärnans begränsningar och hur den påverkas av psykofarmaka. Tolkar för detta avsnitt är Victor Svensson och Jessica G Nordqvist.
I dagens text står det att vi ska leva värdigt vår kallelse, alltid vara ödmjuka och milda, ha tålamod och kärlek och bevara enheten. Är detta ens möjligt? Det undrar Rickard Thörn och Ida Wreland när de talar om söndagen som har temat "Enheten i Kristus". Hur får vi in alla olika tolkningar av Bibeln och tron med enheten? Om det står att vi ska vara milda betyder det att man aldrig ska bli arg? Eller är helig vrede en frukt av kärleken och ödmjukheten? Om detta och mycket mer handlar samtalet om 14 söndagen efter trefaldighet.
Liknelsen om den barmhärtige samariern används ofta i konfirmandsammanhang. Sensmoralen tycks vara enkel att förstå: Vi ska ta hand om vår medmänniska. Hur kan vi då tänka kring att vi inte ser eller uppmärksammar människor i nöd? Vi talar om experimentet som gjordes på präststuderande på Princeton. Hör du vad själv predikar? frågar Frida Mannerfeldt som är veckans tolk. Vi talar om Clara Nystrands krux, om att ”Gud är kärlek” och om att nåd och barmhärtighet hänger ihop.
Boktips från Frida: The Godless crusade av Tobias Cremer
Ny vecka! Nytt avsnitt! Jenny möter i veckans avsnitt Sophie Blommé – prästkandidat för Göteborgs stift – för ett samtal om att ha en röst, om vad vi berättar, vad gränsen gör för friheten och vad friheten gör för gränsen.
Vad är det att vara ödmjuk? Och går det att vara ödmjuk mot alla människor? Varför är det så svårt att erkänna sina fel, trots att det är så befriande efteråt?! Vad är rättfärdighet och vad innebär det att vara rättfärdig? Kanske får vi vända oss till ordets motsatser för att förstå det eller kan liknelsen med farisén och tullindrivaren ge oss svar? Och kan berättelsen hjälpa oss att förstå i hjärtat att vi är älskade och värdefulla precis som vi är? Om allt detta och lite mer pratar Gunilla Pålsson och Ida Wreland utifrån evangelietexten för 11:e söndagen efter trefaldighet.
Maria Ottensten och Jessica G Nordqvist står för veckans avsnitt. Mission from the margins, från marginalerna så kommer det viktiga! Hur kan vi tänka kring kroppen? Hur rör vi oss? Hur gör vi med våra armar och ben i kyrkorummet? Förr hette denna söndag ”förspillda tillfällen”. Vad innebär temaändringen? Vad betyder ordet nåd? Och vad betyder ordet nåd för någon som inte är troende? Vi talar om att vara predikant och att bejaka sina skuggsidor. Varför är det svårare att predika kring de fina och glada texterna än de svåra och provocerande texterna? Vad är the metaforical twist, och hur kan vi använda oss av det? Maria funderar kring att vi ibland vill kontrollera nåden och att vi inte tar emot det som ges. Det finns en underbar liknelse om dahlior som säger mycket om hur vi människor är och att vi ibland missar hela poängen.
Teologer och författare som nämns: Mary Catherine Hilkert (Naming grace) och Clara Nystrand (Teologisering i predikan)
På Bibelns allra första sida, står det att människan skapades till Guds avbild och ska härska över jorden. Vad betyder det? Och hur mycket elände kan det där lilla ordet ”härska” egentligen ställa till med? Betyder det att vi kan göra vad vi vill med Guds skapelse och att den bara är människans scenografi? Eller betyder det något annat? Är det vi människor som äger jorden eller är jorden lika mycket biets och kaprifolens? Kan filmen Avatar lära oss något om döden, livet och värnandet om Skapelsen? Och hur får vi in Jesus liknelse om talenterna mitt i allt detta? Om detta och mycket mer pratar Sara Nodmar och Ida Wreland utifrån texterna för 9:e söndagen efter trefaldighet.
Vad berättar de olika bilderna i veckans evangelietext – om vargar i fårakläder, den bra och den dåliga frukten? Finns det en risk med att dra bilderna för långt? Finns det verkligen träd som bara ger god frukt? Och var finns tystnaden - där vi kan lära känna oss själva, vår magkänsla och omvärldsblick?
I veckans avsnitt möter Jenny Grimbeck prästen Sara Wrige för ett samtal om andlig klarsyn och bibelläsning. I avsnittet nämns metoden ”Ordet på bordet” som är ett sätt att läsa bibeln tillsammans i en grupp. Metoden kommer ursprungligen från Danmark och du hittar mer information om du söker på ”Kirke på vej”. I avsnittet nämns också ett citat från Eva Dahlgrens ”Hjärta av guld”: Lyckan i att begära
Det jag vill
Men inget mer
Om Jesus hade vandrat på jorden idag och sänt ut ett gäng lärjungar att följa honom, hade han då valt ett EPA-gäng, i brist på fiskare? Ja säkert! I alla fall om du ska tro Rickard Bonnevier och Ida Wreland när de samtalar om Apostladagen. Det blir ett fortsatt samtal om att ge ansvar och visa förtroende, att ens CV inte alltid är så viktigt, om vikten att vara närvarande, att ta människor på allvar och att vara ordets görare. Och så ställs frågan vad det egentligen betyder att följa Jesus.
Midsommarhelgen närmar sig och på midsommardagen är temat skapelsen.
Jenny och Ida utgår från bibelns allra första verser - när jorden är öde och tom - och läser om Guds skapelsehandling. Vad betyder det för oss att världen är skapad? Berättar texten om hur, varför - eller kanske snarare att - Gud skapar världen? Vad berättas om vilan i skapandet av världen?
Nåden, nåden, nåden. Förstår vi hur stort det är med Guds nåd? Nåden som drabbar en när man upplever Guds närvaro och omsorg. Där börjar samtalet mellan Cristina Grenholm, präst och kyrkosekreterare, och Ida Wreland. Och det är där hela samtalet fortsätter. Vad händer med oss när vi inser att Gud ger nåden på nytt och på nytt och på nytt? Och samtidigt, varför kan den kunskapen vara så svår att ta till sig? Vågar vi tro att nåden även gäller när vi är giriga och dömande? Hur kommer det sig att Jesus berättar om en ganska korkad herde? Och vad är det som får Cristinas ögon att glöda?
Om detta och mycket mer i avsnittet om tredje söndagen efter trefaldighet.
”Du får inte komma på mitt kalas!” Texten låter tankarna gå till ett barn som blir ledset på sin kompis och drar tillbaka sin kalasinbjudan. Kan man skriva en barnmusikal med inspiration av denna text? I texten vill mannen att man ska gå ut på gator och torg för att samla in folk till festen, hur kan vi tänka om det idag? Kan vi gå ut i sociala medier och hämta folk och bjuda in till festen? Det blir ett roligt samtal om liknelser!
Linda Gustafsson arbetar på kommunikationsenheten Svenska kyrkan Helsingborg, och gästar denna veckas avsnitt. På fritiden skriver hon barnmusikaler som satts upp runt om i landet. Linda och Jessica talar om 1:a årgångens evangelietext till andra söndagen efter trefaldighet, Luk 14:15:24. Temat är ”Kallelsen till Gud rike”.
Hur närmar man sig det heliga som en 4-åring när man är en lärd vuxen? Har barn en ursprunglig lärdom om vad det är att tro och hur hittar i så fall vi tillbaka till den? Vågar vi släppa på orden och det intellektuella för att istället våga erfarenheten ta plats? Och hur kan upplevelsen av treenigheten hjälpa en människa i hennes lidande?
I veckans avsnitt som handlar Heliga trefaldighets dag pratar Ulf Lindgren, domkyrkokaplan i Stockholm, och Ida Wreland om barnets öppenhet för det heliga, om det gudomliga som gått in i livet, om Gud på en sjukhusbrits och mycket mer.
Vad vill pingstens budskap säga till oss i dag? Vad är det som lockar människorna att bygga tornet som sträcker sig upp mot himlen? Och vilka "Babels torn" bygger vi idag? Hur skapar vi platser för många och alla språk att höras - och hur övar vi oss i att lägga undan den hemtama dialekten eller språket när det krävs av oss?
I veckans avsnitt möts Fredrik Ivarsson, stiftsprost i Göteborg, och Jenny Grimbeck i ett samtal om pingst, Guds heliga Ande, kyrkans födelsedag och gudsvindens kraft och konsekvenser.
Vad är sanning? Finns det en sanning eller flera? Och hur förhåller vi oss till begreppet sanning?
Texten om "sanningens ande" väcker många tankar och funderingar hos Jo Halldin och Ida Wreland. Det är en brutal sanning som Jesus berättar för lärjungarna. Vad betyder det för oss idag?
Kan det finnas en tröst i det brutala och vad menar Jesus när han säger att vi ska vittna?
Temat för söndagen: Hjälparen kommer
Text för samtalet: Johannesevangeliet 15:26-27, 16:1-4
Inför Kristi himmelsfärds dag lyfter vi fram ett samtal från vårt stora arkiv. Det är prästen Ola Fornling som samtalar med teologen Johannes Jörgensen. Det blir ett samtal om ett gränslöst ansvar som ges oss att "ta hand om varje vovve", om förundran istället för maktanspråk och att inte bara stå och glo upp mot himlen.
Varför hamnar vi alltid i bönesvarets vara eller icke vara när vi pratar om bön? I den frågan börjar samtalet mellan Johan Wikström och Ida Wreland om Bönsöndagen. Kan vi låta bara bön vara bön och inte fokusera så mycket på vad vi ska få ut av bönen? Det blir ett samtal där Johan och Ida vrider och vänder på begrepp och perspektiv och försöker förstå vad evangelietexten egentligen vill säga oss. Vad är det är tro? Vad är det att be? Vad är det att längta och vad handlar vår längtan om? Och har bön alltid funnits?
Ingen frågar vart jag går, säger Jesus. Vad betyder det? Vad betyder det att Jesus lämnar lärjungarna för deras egen skull? Kan vi hitta svaret i en tidigare bibelöversättning där man använder ordet ”nyttigt”? Vi talar om ledare som uppmuntrar människor att tro på sig själva. Och vi talar om att Gud har älskat oss först, därför kan vi älska varandra och Gud.
I veckans avsnitt hörs Lennart Hamark och Jessica G Nordqvist samtala om evangelietexten, Joh 16:5-11.
I veckans avsnitt krokar vi arm med lärjungarna och alla deras frågor. De frågar sig vad Jesus menar med att han ska vara ifrån dem en kort tid - vad menar han med det? Och hur lång är en kort tid? Handlar det om sekunder, timmar, dagar eller år?
Välkommen att lyssna till ett avsnitt om känslor, kroppen och vägen till livet - som kanske går mitt genom livet.
Söndagens tema är den gode herden, vilket är en väl etablerad och ofta använd bild av Jesus. Men i evangelietexten vi möter för 3:e sön i påsktiden pratar Jesus om sig själv som grinden in till fårfållan. Det är där samtalet mellan Elin Lockneus, stiftsadjunkt i Härnösands stift och Ida Wreland, präst i Svedala börjar. Hur ska vi förstå bilden av herden och grinden när vi idag har tappat förståelsen för hur det var att vara fåraherde för 2000 år sedan? Elin har undersökt saken och kommer med en helt ny insikt om fåraherdar som sätter söndagens evangelietext och tema i ett nytt ljus och djup.
Det blir ett samtal om skydd, trygghet, mod, kraftsamling och tillsammans söker Elin och Ida efter nya bilder av vad en god herde idag kan vara.
Stilla veckan har precis inletts och vi förbereder oss för kristendomens största berättelse och händelse - påsken. Då vill vi lyfta upp förra årets specialavsnitt om påsken där Antje Jackelén och Ida Wreland pratar om påskens alla texter och dagar. Vi i Tolkning pågår vill önska er alla en fin påskvecka och en glad påsk när den till slut kommer. Efter påsk kommer vi med nya avsnitt igen.
Buller och bång - det är palmsöndag! Varför lägger man kvistar och löv på marken där Jesus rider in? Är det skillnad på den Jesus som rider in vid advent och den som rider in vid påsk? Evangelietexten är laddad med metaforer och referenser, hur ska man göra berättelsen tillgänglig för åhörarna i kyrkbänken? Vad är vårt hosianna i dag? Ingrid Dahlström och Jessica G Nordqvist talar om perspektiv, förväntningar och om livets palmsöndag.
Varför handlar texterna om Maria i vårt kyrkoår bara om befruktningen eller tiden precis efter? I den frågan börjar samtalet mellan Jessica G Nordqvist och Ida Wreland när återigen Maria står i fokus. Och varför fastnar vi ofta i frågan om varför det var just Maria som valdes ut att föda Guds son? Maria väcker något i oss - nyfikenhet, beundran, förundran, frågor... Hur mycket spelade Maria roll för att Jesus var som han var? Hur mycket är arv, miljö och det gudomligt nedlagda? Om detta och mycket mer pratar Jessica och Ida utifrån evangelietexten för Jungfru Marie bebådelsedag.
Vad var det egentligen de 5000 männen (plus (!) kvinnor, barn och andra) väntade sig där uppe på berget? Att se Jesus bota sjuka? Eller att få bli mätta allihopa? Var det nån som blev besviken – eller fick de mer än de trott från början? Vad berättar brödundret om nattvardens mysterium och om församlingens gemenskap? Hur kan vi dela så att det blir mer – och mer och mer och mer?
I veckans avsnitt möts Maria Öst och Jenny Grimbeck inför midfastosöndagen och berättelsen om brödundret står i centrum. Om att dela ut Jesus till alla i en ringlande kö till nattvarden, om viljan att hjälpa varandra och om en Gud som vill oss – alla delar.
I tredje söndagen i fastan kämpar vi mot det onda och Jesus talar om demonernas furste Beelsebul. Men vem är egentligen det och hur ska vi förstå pratet om demoner? Där börjar samtalet mellan Victor Samuelsson och Ida Wreland. Vilka demoner kämpar vi emot i våra liv? Står människan på antingen den goda eller onda sidan? Och vad händer när vi vågar använda oss av vår smärta och våra sår som ett redskap och hjälp för oss – istället för att ha det "städat och snyggt", som det står i texten? Om detta och mycket mer i veckans avsnitt.
Varför är Jesus först så tyst i veckans evangelietext? Och när liknar vi lärjungarna – ivriga att tysta? Vad driver den kanaaneiska kvinnan – mitt i kampen för sin dotters liv?
I ett avsnitt om kamp och tro och befrielse möts prästerna Jenny Grimbeck och Ida Mattson. Vi rör oss framåt i fastetiden inför andra söndagen i fastan och temat är "Den kämpande tron".
Ida inleder lite skämtsamt och frågar sig om Jesus blev hungrig först efter 40 dagar! Jessica ser berättelsen filmiskt och associerar till ”Kristi sista frestelse”. Djävulen får svar på tal när han ställer Jesus till svars. Hur kan vi se på den retoriska dialog som sker? Kan man bli lite provocerad av det? Kan vi se något föredömligt i det? Hur hjälper denna berättelse oss idag när vi själva står inför frestelser och prövningar? Hur vet vilken väg som är den rätta vägen? Och vad händer med oss när vi blir hungriga? Vad är kloka beslut? Allt detta i veckans avsnitt med Ida Wreland och Jessica Nordqvist.
”Vad vill du jag ska göra för dig?” frågar Jesus den blinde mannen i fastlagssöndagens evangelietext. Anders Sjöstedt och Ida Wreland börjar samtalet i just denna fråga. Frågan som vi också får ställa oss och bära med oss in i fastan. Och vad händer om vi ställer samma fråga till andra utan att utgå från att vi tror att vi vet vad andra människor behöver? Det blir ett fortsatt samtal om att ta människor i anspråk, att den utstötte får vara den som bär hoppet och tron, att vila i att det är så mycket vi inte förstår och att hålla fast vid hoppet i en orolig värld.
Varför förvandlar egentligen Jesus vatten till vin på den där bröllopsfesten i Kana? Ja, den frågan ställer sig Torgny Wirén och Ida Wreland i samtalet om andra söndagen efter trettondedagen. Kan det vara för att Jesus vill visa oss på det viktiga att umgås och ha roligt tillsammans? Eller finns det en djupare innebörd? Det blir ett fortsatt samtal om tecken kontra bevis, tvivel, livets kontraster, pauser, vardagens glädje och att Gud alltid är större.
I evangelietexten för söndagen efter jul möter vi Josef som får ett budskap om att han måste fly med sin lilla familj. Det är i Josefs stora tillit till Gud och hans omsorg om Maria och Jesus som samtalet mellan Fredrik Gällentoft och Ida Wreland tar sin avstamp. Det blir också ett samtal om vilken syn vi har på människor som tvingas fly, hur det hade varit om berättelsen om flykten till Egypten hade ägt rum idag, om vikten av att bekräfta att det man varit med om verkligen är sant och mycket mer.
Johannes sitter i fängelse och skickar iväg sina lärjungar för att ta reda på om Jesus är den de väntat på – eller ska de vänta på någon annan. Hur har Johannes det där i fängelset? Kan vi människor kämpa för det vi aldrig kommer få del av, eller behöver vi "lön för mödan"? Kan Johannes inspirera oss i arbetet för klimatet? Och vad innebär det för oss här idag att leva i adventstid – i förberedelse inför det som ska komma.
Inför tredje söndagen i advent samtalar prästerna Sofie Söderin och Jenny Grimbeck om hopp, besvikelse och om en annalkande julstämning. Sofie är präst i Svenska kyrkan i Skärholmens församling i Stockholm och en av grundarna till närverket Skapelse och existens. Jenny Grimbeck är präst Älvsborgs församling i Göteborg. #skapelseochexistens #jesus #predikan #hopp #johannesdöparen #advent #tredjeadvent #banavägförherren #klimat
I veckans avsnitt har Hans Pettersson bjudits in av Jessica Nordqvist. Hans har varit på gymmet och berättar om en förvånansvärd upptäkt kring musiken som spelas där. “Världen håller på att rasa samman, och det jag känner är kärlek", är låttexten till musiken som pumpas ur högtalarna. Vad betyder befrielse för var och en av oss? Vi talar om eudaimonia (lite fel uttalat kanske) och livsnöjdhet. Och vad betyder alla tecken på himlen som vi ser? Betyder de att slutet är nära?
Så är det återigen tid att sjunga Hosianna och ta emot Jesus på åsnan. Mats Uddin och Ida Wreland pratar om förväntningar, maktanspråk och tvärtom-perspektiv. Det blir såklart också ett samtal om åsnan och att Jesus kanske inte alls är särskilt ödmjuk när han väljer just detta djur att rida in i Jerusalem på. Och så lyckas Ida med konststycket att jämföra Jesus med Jean Claude van Damme! Det vill du inte missa!
Gott nytt kyrkoår önskar vi på Tolkning pågår er alla!
I detta dubbelavsnitt för både Söndagen före domsöndagen och Domsöndagen pratar Embla Trygg och Ida Wreland om den yttersta tiden. Det blir ett samtal om texter som talar lite för sant in i vår tid, om att peka åt olika håll, trösten i Guds bestående, att vända sig emot rådande normer och om Jesus skulle komma tillbaka - vart skulle han gå då?
Anna Ballan och Jessica G Nordqvist talar om förlåtelse utan gräns.
Att be sitt hjärtas bön eller att rabbla en bön? Anna ger perspektivet kring den fritt formulerade bönen. Vi frågar oss varför ville Jesus ge oss just de här orden för att be med? Det är något befriande med att Jesus ger oss facit lite då och då.
Kan man förlåta allt? Anna berättar om ett Amish comunity som praktiserade förlåtelsen på ett radikalt och tydligt sätt.
Inleda, leda och utsätta, är olika verb för Guds handlande när de kommer till prövning och frestelse. Hur kan vi tänka kring det? Till slut hamnar samtalet kring ödmjukhet. Och vi tänker lite olika kring Jesu ödmjuket.
När vi spelade in detta avsnittet visste vi inte mycket om kriget mellan Israel och Hamas. Det som hörs i avsnittet är hur osäkerheten, hjälplösheten och rådvillheten som lyser fram.
I veckans avsnitt tar vi oss an kommande helg - allhelgonahelgen - med dess teman och texter. Jenny Grimbeck möter VT Carlheim – präst, andlig vägledare och nyligen aktuell med boken "Smaka på Guds ord" – för ett samtal om hopp, ljus och längtan. Om vad vi predikar mitt i sorgen, om rättvisan och upprättelsen och om vad det gör med våra liv att ha en "deadline" att för hålla oss till.
Hur tar sig vår tro till handling och görande? Om detta handlar samtalet mellan diakonen Ninni Smedberg och prästen Ida Wreland när de utgår från söndagen som har temat "samhällsansvar". Ninni och Ida fastnar för episteltexten som väcker många tankar om maktobalans, rättvisa, jämvikt, möjliggörande, förtryck och befrielse. Och så ställer de den viktiga frågan: hur tar gudstjänstens liturgi och predikan kropp utanför kyrkans väggar?
Vem vill lyssna på en präst som är felfri? Den frågan ställer sig prästen och författaren Olle Carlsson och Ida Wreland i veckans avsnitt. Texten handlar om den lame mannen som hissas ner genom ett tak för att komma till Jesus. Berättelsen väcker ett samtal om befrielse, handling, kollektiv tro, skam, helande och att använda sig av sin egen brist för att hjälpa andra till upprättelse och befrielse. Dessutom vågar sig Olle och Ida på frågan hur man vågar öppna dörren till sitt eget inre.
Detta är en tillbakablick till ett samtal inför Tacksägelsedagen år 2020. Rikard Honnér talar tillsammans med Jessica G Nordqvist om stenar som ropar och om definitionen av förnöjsamhet.
I veckans avsnitt är rubriken "Änglarna". Vilka är de? Var finns de? Och vad är deras funktion - i vår tro och i bibeltexten? Guds utsträckta hand i världen kanske, en öppning mellan himmel och jord.
Prästerna Johanna Wikberg och Jenny Grimbeck närmar sig änglarna genom söndagens evangelietext och gammaltestamentliga text. Vad är fikonträdets symbolik i Bibeln? Vad finns det för oss att hämta i dess skugga? Vad är det som gör Natanael så skeptisk och vad hittar Jakob i flykten ut i natten?
Talita koum! Vad betyder dödens gräns? Vad gör det med oss att Jesus har makt över döden? Varför skrattar man åt Jesus bland de sörjande? Och varför ska man inte blicka tillbaka? Jessica G Nordqvist har bjudit in Björn Kjellström för att tolka söndagens text.
Så dyker Marta och Maria upp i kyrkoåret igen. Den ena ordnar och fixar medan den andra sitter vid Jesus och lyssnar. Ida Wreland och hennes praktikanter Anne Brage och Isak Jäghagen identifierar sig på olika sätt med systrarna. Det blir ett samtal om vad som är viktigt, om valen vi ställs inför, om mål och mening, om att vara buren av sin tro och mycket mer.
Veckans avsnitt spelas in digitalt av redaktionen: Ida, Jessica och Jenny. Vi tar avstamp i söndagens gammaltestamentliga text hämtad från profeten Amos bok. Vad gör det med oss att Gud murar? Att allt en gång ska bli helt? Att detta löfte kommer in i vår tid, till vår värld och omvärld?
Vi pratar också en del om redesign - att göra nytt av gammalt - och om gamla tekniker som gör vackert av det som varit trasigt och fult.
Väcks en tanke hos dig? Eller fick du som ska predika en idé utifrån vårt samtal? Kommentera gärna på vårt instagramkonto (@tolkning_pagar) så fortsätter vi samtalet där.
Ska Höga visan ses som ett feministiskt fredsmanifest eller en bild av relationen mellan Kristus och kyrkan? Eller både och? Eller är Höga visan helt enkelt bara vanlig kärlekspoesi som berättar om människors längtan och åtrå till varandra? I sommarens sista specialavsnitt grottar vi ner oss i denna omdiskuterade bibelbok, som i sommarens tidigare specialavsnitt nämnts i förbifarten. Därför tycker vi att det var dags att fördjupa oss mer i Höga visan som det finns så mycket åsikter om, men som forskningen faktiskt inte vet så mycket om. Ida Wreland har tagit hjälp av prästen Kent Wisti att reda i hur vi ska tolka och förstå Höga visan. Det blir ett samtal om könsmaktsordningar, kyrkans samtal om sexualitet, samtycke, porrens påverkan, Gudsbilder, människosyn och mycket mer.
Redan i skapelseberättelsen beskrivs människan som en sexuell varelse. Vad innebär egentligen det? Finns det en biblisk syn på människans sexualitet? Och hur har den synen sett ut genom årtusenden i den kristna traditionen? I sommarens andra specialavsnitt gräver Leif Carlsson, Hanna Möllås och Ida Wreland sig djupare i detta omfattande och laddade ämne.
Hanna Möllås är bl a barnmorska, klinisk sexolog samt samtalsterapeut och Leif Carlsson är bl a teol dr, pastor, författare och religionshistoriker. Tillsammans driver de podden Lustpodden och har skrivit boken "Med hela ditt liv - Sexualitet i Bibeln och kyrkan".
Juni månad är Pridemonth. Vi är många kyrkor som deltar i våra städers olika pridefirande och parader med banderoller med olika bibelcitat om att Gud inte gör skillnad på människor eller att störst av allt är kärleken. Om detta handlar sommarens första specialavsnitt; om inkluderande bibeltolkning utifrån hbtqi-frågor och -erfarenheter. Vad är egentligen inkluderande bibeltolkning? Går det att vara bibeltrogen fullt ut eller plockar alla russinen ur kakan? Hur förklarar vi Bibelord som skaver? Och vad är egentligen Bibels kärna och stjärna? För att bena ut i allt detta samtalar Frida Ohlsson Sandahl, präst i Jönköping, med Ida Wreland, präst i Svedala.
Vad innebär kallelse? Vem får en kallelse? Vad är Guds rike? Hur kommer det sig att fredens Gud kallar Gideon till krigare? Och vad säger det deuteronomistiska historieverket om människans litenhet, Guds storhet, och ondskan i världen?
Johan Hylander och Theodor Helleberg samtalar inför andra söndagen efter trefaldighet, med temat Kallelsen till Guds rike.
#gudsrike #kallelse #predikan #trefaldighet #jesus #trefaldighetstiden
Ibland är det inte lätt att få ihop text, tema och namnet på dagen. Men Marica Källner och Ida Wreland gör ändå ett försök och det blir ett samtal om att få anklaga Jesus och klaga på Gud. Om det är nu på året som vi får möjlighet att landa i växandet, tron och undret? Om livet som återskapas hela tiden. Om mänskligheten som en enda kropp och vad som händer när en kroppsdel lider. Och om det befriande i dåliga serier på Netflix.
Veckans avsnitt? Jo, om vad, hur och varför ett ekoteologiskt perspektiv platsar in i pingstens budskap – ja egentligen kanske alltid.
I detta specialavsnitt om pingsten och ekoteologi(er) möter Jenny Grimbeck prästerna Cathrine Fernlöf och Lisa Westberg. Cathrine och Lisa finns (bland annat) med i nätverket Skapelse och existens är ett ekumeniskt nätverk och en mötesplats för kristna med engagemang i klimat- & hållbarhetsfrågor. I avsnittet nämns bland annat Walk for Future - se mer på hemsidan www.walkforfuture.se.
Lisa Westberg arbetar som pilgrimspräst i Masthuggs församling, Cathrine Fernlöf är präst i Styrsö församling och Jenny Grimbeck i Älvsborgs församling.
Vad betyder det att växa i tro? Cantate! Vad betyder sången och musiken kopplat till söndagen text? Vilka är vi och vilka är ”dem”? Finns altruism? Vad menar Jesus med att vara i denna världen? Inför 5:e söndagen i påsk samlas redaktionen för ett tolkande samtal. Vi är Jenny Grimbeck, Ida Wreland och Jessica G Nordqvist.
Att ta tron på allvar. Där tar samtalet om tredje söndagen i påsktiden avstamp mellan Anders Rosengren, läkare och professor i molekylär medicin och Ida Wreland, präst. Det är ett tema som också präglar hela fortsatta samtalet. Det blir också ett samtal om att ha tid för döden för att inte missa livet, om Jesus som kallar på oss, om den närvarande Guden och mycket mer.
Tyvärr är Anders ljud lite dåligt, men det är värt att lyssna koncentrerat för att höra allt som sägs. Anders är också författare och har skrivit boken Hela livet - en läkares erfarenheter om hälsa, forskning och vardagens utmaningar.
Dikten Ida pratar om i samtalet heter Innan ditt rike blev kartlagt och är skriven av Nils Ferlin.
Vad betyder det kroppsliga? Bjuder texten in till det sensoriska? Kan vi känna med alla sinnena? Vad är det att få kunskap om något? Hur kan vi förstå att Jesus har uppstått? Hur känner vi igen Jesus? Hur kan vi tänka om Jesu fullkomnande utifrån ett Queerperspektiv?
Och vem är Tomas egentligen tvilling med?
Det är ett händelserikt avsnitt med hunden Lukasevangelium(smeknamn Lukas) och grannbarn som knackar på dörren.
Om nattvard, dop, väntan, gudsnärvaro, upplevelsen av gudsfrånvaro, uppståndelse, brinnande hjärtan och om en Gud som bär sår. Under påskens drama ställs allt på sin spets och berättelserna omfamnar hela livet och tron. I detta specialavsnitt om påsken går Antje Jackelén och Ida Wreland igenom dag för dag och pratar om vad påskens olika händelser får för konsekvenser för oss, våra liv och vår tro.
Vem är Maria i en svenskkyrklig tradition? Saknar vi henne? Känner vi henne? På vilket sätt flätas sorg och glädje samman i våra liv? Och går det att sörja det man aldrig haft?
I veckans avsnitt av podden möts prästerna Ludvig Lindelöf och Jenny Grimbeck i ett samtal med avstamp i berättelsen om ängelns besök hos Maria, det livsförändrande beskedet och Marias lovsång. Ett samtal om födelse och död, glädje och sorg – och om helgonens betydelse.
Ludvig arbetar som präst i Carl Johans församling i Göteborg, är krönikör i Kyrkans tidning och poddare i podden "Ingen hinner fram". Jenny arbetar som präst i Älvsborgs församling.
Vad är ondska egentligen? Vad innebär det att kämpa mot ondskan i Sverige idag? Och hur kan vi idag ta till oss den gammaltestamentliga läsningen (1 Kung 18:26-29,36-39), där ”hjälten” Elia framstår som allt annat än heroisk?
Pastorsadjunkterna Johan Hylander och Theodor Helleberg samtalar inför tredje söndagen i fastan och berör både dess tema, ”Kampen mot ondskan”, och dess texter.
Hur ska vi använda våra pengar så att de kommer till sin rätt? Vad får kosta i kyrkan? På vilket sätt gör vi mest nytta för människor? Och kan vi leva utan att sätta "nyttiga" och "onyttiga" handlingar mot varandra? Texten om kvinnan som upprör genom att slösa sin dyrbara balsam till Jesus väcker många tankar och frågor hos Jonas Wollin och Ida Wreland. Har lärjungarna rätt när de klagar på kvinnans handling? Och är Jesus osympatisk i sin reaktion?
Lyssnartips! Kolla gärna in podden vi pratar om i början av samtalet som Jonas är med och håller i. Den heter Profilerna och du hittar den på Spotify och där poddar finns.
Det haglar tätt mellan avsnitten denna vecka. Här kommer ettavsnitt som handlar om askonsdagens text.
Vad är ”det nya”? Kan man omdefiniera sin relation till Gud?Kan man göra slut med Gud? Hur hittar man en balans i sitt fastelöfte? Vad innebärdet att frigöra tid för Gud? Att börja om från början kan vara något befriande.Men finns det tillfällen när det inte känns så bra att börja om från ruta ett? Vadbetyder ordet ”omvändelse”? Jessica G Nordqvist har bjudit in Ingrid Dahlströmtill tolkning. De talar om tillit och anknytningsmönster, om trampoliner ochglädje, om skräck och förtjusning.
I veckans avsnitt ställer sig prästerna Stina Tysk och Jenny Grimbeck frågan om vad som händer ute i öknen, när Markus är så kortfattad i sin beskrivning. Vad finns det för likheter mellan Eva och Adams erfarenhet av att äta frukten och Jesus i öknen i 40 dagar? Vad får vi syn på i tillvarons ytterkant? Vad är egentligen skillnaden mellan skuld och skam? Och hur pratar vi om lidande och befrielse på samma gång?
Hur kan vi tänka om ledarskap och hierarkier i sammanhangetav kärlekens väg? Lidande och kärlek, hör de verkligen ihop? Har Guds kärleknågon gräns? Har lidandet någon plats i vårt samhälle idag? Hur gör vi närandras lidande känns övermäktigt och tystar oss? Vad är evangelium när andra människorslidande tar över och gör oss passiva? Lisa Svensson och Jessica G Nordqvistsamtalar om att inte ha råd med glasögon, om krig och om gnäll.
Boktipset från Lisa är: ”Guds rike är nära!” av Anna Runesson
Dikt: Stig Dagerman
Vad är det för outhärdligt Jesus pratar om som får folk attgå därifrån? Hur ska vi tolka när Jesus säger att han är livets bröd? Därbörjar samtalet om texterna för sexagesima som verkligen utmanar Rebecka HedénJudt och Ida Wreland. Det blir ett samtal om profeter, moralisering, mod,äkthet, födslovärkar, kroppen kontra anden och mycket mer.
Vet Hanna och Symeon vad de väntat på i alla dessa år? Vad händer med Maria när hon får reda på att ett svärd ska gå genom hennes själ? Och det här med att Symeon är blind – hur kan det påverka vår läsning?
I veckans avsnitt möts Jenny Grimbeck och Tove af Geijerstam digitalt, för att prata om Hanna och Symeon, om väntan, om den lilla bebisen Jesus, om när brännpunkter inträffar i våra liv – och på vilket sätt Gud inte är en ojobbig Gud. Välkommen att lyssna där du lyssnar på poddar!
I dagens evangelietext kommer Jesus vandrande till oss påvattnet mitt ibland de höga vågorna och skrämmer slag på lärjungarna. Är Jesustaskig som gör detta utan att de är beredda på det? Är det ett sätt att testaderas tro, eller vad vill han egentligen med den nattliga vattenpromenaden? JosefineStegeland och Ida Wreland börjar i dessa frågor för att försöka förstå texten.Samtalet fortsätter att handla om tro, tvivel och svårigheten i att prata omunder. Dessutom identifierar sig både Josefine och Ida med Petrus i texten, menpå helt olika sätt.
I samtalet tipsas om Selma Lagerlöfs bok Jerusalem samt filmatiseringenmed samma namn som finns på SVT Play. Huvudpersonen heter Gertrud och spelas avMaria Bonnevie och inget annat. /hälsar Ida som har lite svårt att få ihop allanamn 😊
Vad betyder parenteser i tiden? Vad är det som händer undernatten? Är natten lugn och fridfull eller är natten den tiden då farorna lurar?Kan man se Maria som någon som bryter normer? Vi frågar oss också vilken baksidadet finns med traditioner. Varför blir det så svårt när vi ska fira jul, trotsatt vi har julens budskap så tydligt för oss? Det får bli som det blir. Är detså fel att äta pizza på julafton?
Detta avsnitt är en julspecial där TP-redaktionen göravsnittet tillsammans. Det är Jenny Grimbeck, Ida Wreland och Jessica GNordqvist.
Ps. Givetvis är det Ingmar Bergman som myntade vargtimmanoch inte Strindberg.
Varför ska vi ägna Maria en söndag i adventstid? Finns det något vi kan lära av henne? Är det egentligen så viktigt med hennes "ja"?
I fjärde söndagen i advent möter vi Maria och Elisabeth. Är det inte litet spännande att tänka kring dem och vilken relation de hade? Samtalet rör sig kring det andliga och det kroppsliga, om liv och död, om vishet och envishet. Att vara kvinna - i alla dess definitioner - och att vara människa.
Psalmnörden Sofija Pedersen Videke har bjudits in av Jessica G Nordqvist. Här får vi tips om dikter och givietvis psalmer.
Utanför Lunds domkyrka står Skyddsmantelmadonnan
Bild: Lena Lervik
Det är en slagkraftig text som möter oss andra advent. Jesus är kort och koncis när han pratar om att Guds rike är nära och att vi ska omvända oss. Vad betyder egentligen det? Vad menar han med nära? Och vad ska vi omvända oss ifrån? Lars Johansson och Ida Wreland fastnar vid Gudsriket och var vi egentligen ska söka det? Är gudsriket inom oss eller utanför oss? Och hur kan barn lära oss om Guds rike?
I veckans avsnitt konstaterar Petter och Jenny att det återigen är dags att möta åsnan och fundera över vad åsnan berättar och förmedlar för oss, när det nu är dags för nytt kyrkoår.
Finns det likheter mellan komammor och åsnemammor? På vilket sätt är vi i relationer beroende av varandra? Är vi beroende av Gud - och är Gud beroende av oss människor? Och på vilket sätt är åsnan en förebild?
Text för samtalet: Matteusevangeliet 21:1-9 Temat för söndagen: Ett nådens år
Tolkare i avsnittet är Petter Bäckman och Jenny Grimbeck – då prästkandidater, idag pastorsadjunkter i Växjö respektive Göteborgs stift.
Vad betyder det att de döda ska resa sig? Vad betyder det att tolka texter inifrån själen? Vad är det att dö? Vi talar om den fysiska döden och att dö ur ett existentiellt perspektiv.
Jessica G Nordqvist har bjudit in Lars Björklund som är sjukhuspräst, författare och föreläsare.
I veckans text pratar Jesus om att vi ska vara beredda. Men vad är det vi ska vara beredda? Handlar kanske beredskapen mer om att vara vaksam än att vara redo? Där börjar samtalet för söndagen före Domsöndagen med Santal Sjöblom Timstedt och Ida Wreland. Samtalet fortsätter om att våga vrida och vända på perspektiven, om hur Jesus vill påminna oss om sin ständiga närvaro, om allt det där svåra i livet som vi inte vill se, om vad det egentligen betyder att människosonen ska komma när vi minst väntar det och om Gud med virknål, vävstol, varm choklad och kanelbullar.
Inför allhelgona helgen möts pastorsadjukterna Johan Hylander och Jenny Grimbeck och samtalar om helgen som stundar – både lördagen och söndagen med dess stora teman. Vi samtalar om ljuständning, hopp, det eviga livet och gemenskap.
Vad kan vi egentligen säga om evigheten? Är himlen en plats där ingenting någonsin händer? Och vad kan vi ge för svar på Jobs stora frågor?
Vi borrar i episteltextens etik och konstaterar att den ger ett viktigt korrektiv till samhällets utveckling där vi ibland generaliserar bort människovärdet. Pilgrimsvandring kan vara ett annat sätt att återupprätta både vår självbild och hur vi ser på andra människor. Sedan rör vi oss förvirrat in i evangelietexten för att till slut erövra en viss klarhet kring Jesu motiv. Tolkare är Ola Fornling tillsammans med gästen pilgrimspräst Magnus Malmgren.
I texten möter Jesus en blind man och gör honom frisk genom att göra en deg av sitt spott och jord som han sedan stryker på mannens ögon. Det är en text med många bottnar och Fredrik Beverhjelm och Ida Wreland konstaterar att den är rätt bökig för oss idag. Texten mynnar ut i ett samtal om synd, befrielse, hur Jesus vänder på perspektiv, vad vi ska kämpa för, att saker inte är som vi tror och mycket mer.
Ett tips till dig som lyssnar är att ha texten framför dig när du lyssnar eftersom det är svårt att hänga med i dialogen och vem som säger vad.
Jesus pratar om pengar och rikedom - men hur och varför ska detta appliceras i våra egna liv och i kyrkans liv? Är det lätt att hamna i tolkningar där vi istället dömer och tänker att Jesus talar till någon annan? Eller är det just radikaliteten i Jesu ord som får oss att inser hur radikal Guds kärlek och nåd är?
I avsnitt 224 av Tolkning pågår samtalar pastorsadjukt Jenny Grimbeck med Erik Boström, församlingsherde i Härlanda, om pengar, makt och att byta perspektiv.
Vi smyckar kyrkan med vad åkrarnas jord burit. Vi lovsjunger och tackar Gud på Tacksägelsedagen.
Men hur är det att vara tacksam över det man har när människor runtomkring en lever i nöd? Kanske är det litet då och då bra att stanna upp och tänka kring och tacka för det goda man har?
Evangelietexten låter tankarna gå till kroppen. Botar Jesus till den "normala" kroppen? Och hur kan man tänka kring kroppens upprättelse?
Tack och lov för goda samtal, säger Sophie Lovén (Eslövs församling) och Jessica G Nordqvist. Klicka här för att lyssna på samtalet223 - Tolkning pågår Text för samtalet: Matteusevangeliet 15:29-31 Temat för söndagen: Lovsång
Änglarna och söndagens tema inbjuder oss till att besöka nya världar, att använda andra språk och ord n
är vi tolkar våra liv - och framför allt - de påminner oss om att vi inte behöver vara rädda.
Sofia Stensby och Jenny Grimbeck arbetar båda två i Härlanda församling i Göteborg och är del av planeringen inför mässa med små och stora.
Vad är viktigt att tänka på?
Hur inkluderas församlingens digitala verksamheter i söndagens gudstjänst?
Vad får vi med oss utifrån Jesu ord i evangelietexten?
Och vilka är änglarna - egentligen?
Det går en ängel kring vårt hus hon bär två förgyllda ljus hon har en bok uti sin hand nu somnar vi i Jesu namn.
Vad innebär det att älska sin medmänniska? Är det ett krav eller en uppmaning? Eller är det kanske en möjlighet för oss att vara sårbara inför varandra?
Utifrån dessa frågor samtalar prästerna Ida Wreland och Jenny Grimbäck och konstaterar att dagen vi läser texten om att älska varandra infaller på själva valdagen. Hur skulle en valkampanj se ut om vi följde den här texten?
Är Jesus feminist? Behöver vi bli lite omskakade ibland?
Hur manifesterar vi Guds rike på jorden?
Marica Källner och Martin Wallén samtalar om gudsbild, Jesus och världen och att leva i världen. Om förändringar i livet och om tro som öppnar upp världen.
I detta avsnitt samtalar Johan Svedberg med Oskar Skäremo, teologisk samordnare för Svenska Kyrkans Unga.
De utgår från både Johannes evangelium och Apostlagärningarna och behandlar den existentiella längtan i texterna, om att dagens unga generation har kallats en "krisgeneration" och om vikten av att vi får möta en tydlig Kristus.
Inför Kristi himmelsfärds dag samtalar Ola Fornling med Johannes Jörgensen, teolog och projektledare, på Lunds stiftskansli.
Det blir ett samtal om ett gränslöst ansvar som ges oss att "ta hand om varje vovve", om förundran istället för maktanspråk och att inte bara stå och glo upp mot himlen.
I avsnittet inför femte söndagen i påsktiden utgår Martin Lindblad och Jenny Grimbeck från boken "Rehearsing Scripture: Discovering God's Word in Community" av Anna Carter Florence. En bok som vill uppmuntra till en kreativ och tillåtande läsning av bibeltexten, t.ex. genom att ta fasta på texternas verb.
I boken ges också ett antal frågor som öppnar upp för samtal kring texten och en kommande predikan.
- Vilket ställe i texten berör, rör eller upprör dig? Var fastnar du?
- Varför fastnar du just här?
- Vad lär du dig om Gud i denna passage av texten?
- Varför behöver din församling och ditt sammanhang höra detta idag? Varför är det viktigt att berätta för dem?
- Vad vill du säga? Formulera budskapet som en proklamation.
- Vad hoppas du att dessa ord kommer att göra? Vad är textens funktion?
Martin och Jenny arbetar båda som präster i Härlanda församling i Göteborg.
Hur lever vi med det allvarsamma djupet i den glada påsktiden?
Kerstin Hellemarck, Maria Flink och Martin Wallén samtalar om livets karta och kompass. Om vägar, sanning och livet. Om stora beslut, reflektion och meditation. Och om att vara andlig vägledare.
Vi får också höra hur en ignatiansk bibelmeditation går till.
Hur lever vi i annandagens tid - som kyrka, kristna och människor?
Vad är det vi behöver rustas inför och klarnar bilden om vi tänker oss rustningen som en nedrustning?
Hur lever vi med och i identitet av att vara älskad?
Och vad är egentligen skillnad mellan hopp och löfte?
I avsnittet inför annandag påsk samtalar Sofia Stensby och Jenny Grimbeck.
De arbetar i Härlanda församling, Örgryte pastorat i Göteborg. Sofia arbetar som församlingspedagog och tycker om att tänka utanför den traditionella boxen i sitt arbete med barn och unga. Jenny arbetar som präst och är pastorsadjunkt i församlingen.
Kan uppståndelsen hjälpa oss att våga hoppa ut i tron, utan att veta vad som kommer att hända?
Berättelsen om kvinnorna vid graven hjälper oss att inse att vi inte kan förstå allting utan att det också går att finna vila i allt det där vi inte vet något om.
Diakonen Stefan Kamensky och prästen Ida Wreland samtalar om det befriande att inte veta allt, att tillåta sig själv att bara vara i tron och att vi med Petrus som förebild får våga springa ut i det okända.
Vad berättar palmsöndagens evangelietext om mellanmänskliga och sociala mekanismer?
Hur känns det att dras med i jublande folkhop?
Ryms glädjen i sorgen och ryms sorgen i glädjen?
Var kan vi mötas för att samtala - när omvärlden ibland känns lite väl svart eller vit?
Och vad ropar stenarna idag?
Nina Konnebäck och Jenny Grimbeck möts för att samtala om mantlar, förväntningar och förhoppningar utifrån palmsöndagens evangelietext. Nina är prästkandidat för Göteborgs stift och läser just nu slutåret på Svenska Kyrkans Utbildningsinstitut. Jenny är pastorsadjunkt i Härlanda församling.
Vad gör vi med vår naiva bild av världsfred och försoning?
Och vad händer om vi öppnar upp istället för att mura in?
Fredrik Kjellman, socionom, och Martin Wallén, präst, samtalar inför femte söndagen i fastan som kretsar kring Jesus liknelse om arrendatorerna och vingården.
Är veckans evangelietext ett 2000 år gammalt feministiskt manifest?
Ja, berättelsen om kvinnan som smorde Jesus fötter med sina tårar och torkade dem med sitt hår väcker många tankar i veckans avsnitt. Var det modigt av kvinnan att kliva in i huset som Jesus gästade trots att hon visste hur alla redan hade dömt henne?
Och vem är förlåtelsen egentligen riktad till i den här texten?
Vad lär Jesus oss idag genom det han berättar?
Det här och mycket mer pratar Ida Gynning och Ida Wreland om i avsnittet som handlar om andra söndagen i fastan.
- Människa, kom ihåg att du är stoft. Omvänd dig och tro evangelium.
De orden uttalas på Askonsdagen i våra kyrkor. Paula Dubbink, komminister i St Andreas gästar podden.
Det blir ett samtal som startar i Olas löfte till sin son inför fastan för att sedan handla om Jesus radikalitet, gemenskapens betydelse och vikten av att leva med begränsningar.
Det talas om vetekorn och potatis. Att kärlekens väg inte är den lätta vägen, utan den som är snårig och svår. Och så talas det om varför det är så svårt med förändring.
Psykologerna är Karolina Isberg och Camilla von Below, prästen är Jessica G. Nordqvist.
Vad har vi för ansvar när vi predikar för att inkludera alla?
Marica Källner och Martin Wallén samtalar om Sexagesimas evangelietext om Messias-förväntningen och känner igen sig i Nikodemus känsla av osäkerhet. Det blir också prat om helande-berättelser, funktionshinder och vad som anses vara normalt.
Nu firar podden Tolkning pågår 200 avsnitt! Tack till alla er som följt - och följer - oss genom åren. Detta firar vi med ett jubileumsavsnitt där Jessica G. Nordqvist, Martin Wallén, Ola Fornling och Jenny Grimbeck samtalar om mötet mellan Jesus och den samariska kvinnan.
Ser vi behoven omkring oss?
Vad är mer nödvändigt än mat?
Hur är det att vävas in i något som är större än en själv?
Mats Zielke och Martin Wallén samtalar om jul och gemenskap, ljus och mörker. Om hoppet vi bär tillsammans och om lugnet och friden som infinner sig efter kaoset.
Julnattens evangelium börjar i det stora perspektivet med kejsar Augustus men här ägnas det mest tid åt det lilla och nära perspektivet. Johan Svedberg samtalar med komministern och vägledaren Per Axel Pettersson, Örebro.
Vi kan känna igen oss i den vardagliga strävan som präglar familjen på väg till Betlehem.
I deras liv föddes Kristus. Även i våra liv tar Kristus plats och lever med oss. Detta får vi fira på julnatten och varje dag.
Vi vet något om senapskornet. Det är ett litet frö som växer till något så stort.
Vi vet något om surdegen. Den som jäser och växer.
Men kan vi egentligen veta något mer än så?
Vi kan också se hur goda handlingar sprider sig. Är det en bild av himmelriket?
Hur stort är egentligen vårt bidrag till himmelriket?
Och är det bästa om de goda handlingarna lyckas bli en del av autopiloten?
En återblick till 2018 när Jonas Persson och Olof Månsson samtalar med varandra om himmelriket och om det goda.
I veckans avsnitt konstaterar Petter och Jenny att det återigen är dags att möta åsnan och fundera över vad åsnan berättar och förmedlar för oss, när det nu är dags för nytt kyrkoår.
Finns det likheter mellan komammor och åsnemammor?
På vilket sätt är vi i relationer beroende av varandra?
Är vi beroende av Gud - och är Gud beroende av oss människor?
Kompassriktningen ligger klar och jorden är i fokus, konstaterar stiftsadjunkt Marie Körner inledningsvis.
Ola Fornling och Marie följer riktningen i ett samtal om internationellt arbete och glädjen som kan uppstå när man rör sig ut från sin egen bekvämlighet.
På slutet blir det lite ekoteologi och vikten av att förvänta det oväntade.
Vad är det som provocerar oss i det Jesus säger till oss om skatter och mammon?
Talar han om medel för att köpa mat och kläder?
Eller vill Jesus markera mot något annat - en grundläggande konflikt i människan?
Är skapelsen något som går att samla och hålla fast vid?
Och hur kan vi förhålla oss till förgängligheten?
I veckans avsnitt samtalar Johannes Witkowsky och Jenny Grimbeck om skillnaden mellan den grumlade och den ogrumlade blicken - handlar det om övning eller om att uppleva de monumentala stunderna av klarhet?
Utgångspunkten för samtalet är bland annat det arbete som pågått under våren på Svenska kyrkans utbildningsinstitut inom ramarna för Skapelsetid. Skapelsetid - eller Season of Creation - är ett internationellt ekumeniskt intiativ som inleddes 1 september och pågår fram till 4 oktober. 2021 är temat "A Home för all? Renewing the oikos of God" (på svenska: "Ett hem för alla? Att förnya Guds värld").
"Livet blir aldrig mer levande eller tydligt som i dödens närhet."
Veckans avsnitt handlar om den sorg vi möter när vi är med om en anhörigs död.
Vad gör sorgen med oss?
Hur visar vi vår sorg?
Och vad händer när sorgen inte blir förlöst?
Texten om när Jesu väcker Lasaros från det döda väcker många tankar om sorgebearbetning och gränslandet mellan döden och livet hos Peter Englund och Ida Wreland.
Gör er inga bekymmer säger Jesus till oss i dagens text. Ja det är lättare sagt än gjort, konstaterar Ulrika Lindeberg och Ida Wreland.
Hur släpper vi kontrollen och bara vilar i det som är här och nu när kalendern ofta är det som styr vår dag? Jesus ord utmanar nutidens inrutade människor.
Orden är sanna och viktiga, men finns det en risk att Jesus uppmuntran blir kravfylld för oss istället för befriande?
Nikodemos söker upp Jesus mitt i natten för att säga till honom att han nu vet vem Jesus är. Svaret Nikodemos får av Jesus är nog inte riktigt det han hade förväntat sig. Det är där som samtalet mellan Alexander Ronquist och Ida Wreland tar vid - i besvikelsen över Jesus svar.
Det blir ett samtal om dopet, Guds rike, ande, kött och obekväma kramar.
Kommande söndag har två rubriker: "Heliga trefaldighets dag" eller "Missionsdagen". Men hur hänger treenigheten ihop med mission?
Det blir den inledande frågan i ett samtal som bland annat handlar om hur relationen med Jesus Kristus fördjupas över tid.
Vi stället också frågan om hur tydlighet kan kombineras med öppenhet. Kanske anar vi ett svar.
Någonstans under resans gång sägs det att allt börjar vid altaret. Vi tolkar mission som en rörelse och får syn på att Matteustexten står i ett sammanhang där den föregås av profetiska verop och följs upp av en djup och inbjudande omsorg.
Vilka verb talar till oss i annandagens evangelietext?
Vad innebär det att bli dragen?
Har Gud lärjungar?
Vad betyder det att lyssna och att lära - men att inte ännu se?
Och hur förhåller vi oss till att alla ska bli Guds lärjungar - vad innebär det?
I ett samtal om annandag pingst utgår Jenny Grimbeck och Tove av Geijerstam utifrån ett antal frågor från boken: "Rehearsing Scripture: Discovering God's Word in Community" av Anna Carter Florence.
Vad är sanning? Finns det en sanning eller flera? Och hur förhåller vi oss till begreppet sanning?
Texten om "sanningens ande" väcker många tankar och funderingar hos Jo Halldin och Ida Wreland. Det är en brutal sanning som Jesus berättar för lärjungarna. Vad betyder det för oss idag?
Kan det finnas en tröst i det brutala och vad menar Jesus när han säger att vi ska vittna?
Vad är det för skillnad mellan att döpa med vatten och helig Ande?
Hur påverkar himmelsfärden dopet och vår relation till Gud?
Hur vittnar vi om evangeliet i vår vardag?
Och var hittar vi drivet att vara kyrka - i känslan av tomhet?
I ett frejdigt, intensivt, samtal pratar Martin Wallén och Simon Årnes om Kristi himmelsfärd, traditionen med gökotta, naturen och pilgrimsrörelsen samt hur missionen kallar oss ut i världen att sprida evangelium.
Jenny Grimbeck och Fredrik Borglin möts för att samtala om bön. Jenny är prästkandidat för Göteborgs stift och läser just nu slutåret på Svenska Kyrkans Utbildningsinstitut. Fredrik arbetar som präst i Kungsbacka-Hanhals församling och driver bland annat "Bibelstudiepodden".
Gud är kärlek. Okej. Men vad är kärlek? (Och vad är egentligen romantik?)Och letar vi människor efter kärlek på rätt ställen?
Om Gud är kärlek, kan vi då vända oss bort från Gud, kärlekens källa? Eller är vi alltid i kärleken?
Och är det verkligen en kärleksfull Gud som offrar sin egen son? Är det så kärlek ser ut?
Och får vi lov att ifrågasätta de där bilderna som är så centrala? Om de nu verkligen är så centrala..?
I en återblick från 2018 ger sig Clara Nystrand och Ida Wreland ut på både tunn is och djupt vatten. De talar om kärlek och romantik, men också om försoningsteologi och om varför Jesus måste dö.
I samtalet nämner Clara att hon kollat upp vad Marcus J Borg skriver om långfredagen och försoning och om varför Jesus måste dö. Den som vill läsa mer om det kan titta i boken "The Last Week" av Marcus J Borg.
Vad menar Johannes med sitt exempel där en kvinna glömmer sin smärta efter att barnet är fött?
Johan Svedberg och Anders Lennartsson, församlingsherdarna från Örebro, samtalar om de livsmönster som evangelisten Johannes vill dra oss in i. Att det trots allt finns vägar genom sorg till liv.
Samtalet hinner också beröra klimatförnekare, morföräldrar och det väl valda temat för söndagen: "Vägen till livet"
Vilka bilder ger Jesus av ledarskap och hur kan de bilderna hjälpa oss att vara goda ledare?
Ola Fornling samtalar om ledarskap med Erik Sjöberg-Sund utifrån söndagens text i Johannesevangeliet.
Samtalet rör sig frimodigt mellan olika bibeltexter och vardagserfarenheter av församlingsarbete. Dag Hammarskjöld, den Kanaaneiska kvinnan och Jesus i templet är några hållpunkter.
Idag får vi höra ett samtal mellan Johan Svedberg och Lena-Marie Keber från Örebro och Olaus Petri församling.
Det talas om tappat hopp, vilken kropp Jesus visar sig med och om den tidiga Jesusrörelsen. Men mest om vilka lärjungarna var och den kraft de återfår i mötet med den uppståndne.
Vad finns det för ekoteologiska tolkningsmöjligheter i påskdagens budskap? Vad är det för skillnad mellan hopp och tillit? Hur skiljer sig vår tolkning idag från förra året - och hur påverkar pandemin vår förståelse av uppståndelsen? Vad är relationen mellan fakta och tro? Och varför gör vi oss problem innan vi sett dem med egna ögon?
Jenny Grimbeck och Stina Tysk, som båda är prästkandidater för Göteborgs stift och läser just nu slutåret på Svenska Kyrkans Utbildningsinstitut, möts för att samtala om påskdagen.
Hur kan man förankra påskens budskap? Var finns de öppna gravarna i vårt samhälle? Kan lärjungarnas situation och oro säga något om vår pandemi-tid?
Luka Vestergaard och Mattias Haglund är kvar i påsknattens frågor när de samtalar om gravens tomhet eller öppenhet, sjukhusclowner och den digitala Guden. Och så får vi höra tolkningar av texten genom medeltidens klassiska fyrfaldiga tolkningsmodell.
Är Guds övergivenhet det värsta som kan hända? Vilka ideal lägger vi in i korset? Och har vi ett samtal om det i kyrkan idag? Vad har vi haft för relation till döden genom historien? Och finns det någon mening med lidande och död egentligen?
Pauline Färdow, Emma Jansson & Martin Wallén samtalar bl.a. om långfredagens mörker, om död och sorg och om betydelsen av att "bära sitt kors".
Boken som Emma nämner under samtalet heter "Proverbs of Ashes" skriven av Rita Nakashima Brock och Rebecca Ann Parker.
När vi läser texten om när Jesus förbereder inför påskmåltiden kanske vi kan prova att läsa på ett annat sätt än vi är vana vid. Karin menar att dialekt hjälper oss att komma närmre texten.
I avsnittet som handlar om Skärtorsdagen, talas det om Jesu mänsklighet, om judas, om nattvarden och om hoppet.
Jessica G Nordqvist, studentpräst samtalar med Karin Mannesson, präst i Norra Billings pastorat.
Palmsöndagens evangelium kan tolkas som att Jesus utmanar den världsliga makten för att visa oss ett helt annat sätt att vara kung på och ett helt annat sätt att vara människa på.
Det kan tolkas som att Jesus vill göra upp med en världsordning i vilken status, pengar, makt och våld fått styra alltför mycket.
Och om vi läser texten på det sättet, då innebär den också en utmaning för oss: vilken väg väljer jag i livet?
Om detta samtalade Clara Nystrand och Frida Mannerfelt i en återblick till ett tidigare avsnitt.
Det blir också ett samtal om vad staden Jerusalem spelar för roll i sammanhanget och vi frågar oss om det går att predika för barn om att göra upp med den världsliga makten.
Helt klart är i alla fall att texten handlar om så mycket mer än om att Jesus är ödmjuk för att han rider på en åsna. Så det så.
Både Marie bebådelse och Jesu korsfästelse tvingar oss att röra oss utanför vår rationella komfortzon" konstaterar Ola Fornling och Anja Moqvist i ett samtal som rör sig kring Maria.
Det talas om kroppens teologi och om att Josefs "ja" också behövs. Dessutom talar vi om att det lätt glöms bort vilken tradition hon befann sig i.
När samtalet når sitt slut landar det i hoppet, så häng med hela vägen!
Hur blir det när man har varit i årslång fasta? Vilket är det mest hatade djuret? Och är det så att Jesus är litet trött vid den här tiden?
I detta avsnitt talar Ulrika Ekström, präst i Järfälla församling och Jessica G Nordqvist, studentpräst vid Lunds universitet i Helsingborg, tillsammans. De är båda psykoterapeutstudenter och experimenterar med att applicera psykoterapeutiska begrepp för att tolka bibeltexten.
Hur kan vi tänka kring fastan i en period av isolering och karantärsliknande tillvaro?
Finns det verkligen villkor för våra böner?
Eller är det snarare vår egen misstro som hindrar oss?
Och vilken riktning har fastan för oss - inåt eller utåt?
Vad händer om vi lyfter blicken och möter varandra och oss själva - och ser Gud i ögonhöjd?
Jenny Grimbeck, Henrik Sjöblom och Christina Wormbs möts för att samtala om askonsdagens texter och tema. Alla är de engagerade i den kristna och feministiska studentföreningen Debora.
Den djupaste mänskliga längtan är att bli sedd och bekräftad. Denna vecka möter vi den blinde mannens längtan att få se och bli sedd. Tobias Dannstedt och Martin Wallén samtalar om möten i ögonhöjd, kyrkans uppdrag i en ny tid och hur vi kan se genom en blind persons perspektiv.
Hur orkar man höra och lyssna i öknens hetta utanför Jeriko?
Vad är det jag inte ser eller hör?
Vilka rop finns i vårt samhälle idag? Och ser vi dem? Hör vi dem?
Denna vecka avhandlas texten om när Jesus bärs fram i templet och där vi får lära känna Hanna och Symeon.
Luka Vestergaard och Mattias Haglund samtalar om uppenbarelse och tron som urkraft.
Hur ser en uppenbarelse ut?
Vad är predikans och trons kraft?
Kan vi se liknelser mellan det judiska folkets
och samernas erfarenheter?
Vad kan vi lära av, och se, i mötet mellan generationer?
Kan texten också visa på gudstjänstens delar?
Och så får vi höra Symeons lovsång på latin. Det ni! Klicka här för att lyssna på samtalet: 165 - Tolkning pågår Temat för söndagen: Uppenbarelsens ljus Text för samtalet: Lukasevangeliet 2:22-40
Denna vecka gör vi en återblick till hur Marcus Nylander & Lisa Vinsander samtalar om vingårdsägaren som behandlade alla lika. Det talas om prestation, privilegier och om den yttersta domen går att förhandla. Det blir spännande mot slutet (enligt Lisa) så stanna kvar alla 28 minuter!
Erik Horner och Jessica G Nordqvist samtalar om tro genom en queerfeministisk översättning av Matteusevangeliet. Evangelietexten väcker tankar om tro som bara är sådär självklar, tro i desperation, tro som gåva och tro som prestation. Det talas om fötternas bekännelse, att vara luthersk och att låta andras tro bära en själv.
Vad händer med julevangeliet när vi läser det och försöker leva oss in i det med alla våra sinnen? Får vi nya perspektiv trots att vi läser texten år efter år?
Martin Wallén och Ida Wreland utmanar sig själva att finns nya vägar att närma sig berättelsen om Jesu födelse. Det blir ett samtal om hur både stort och smått ryms i Gud, om ouppnåeliga ideal och om vikten av att stanna upp, låta saker ta tid och mogna.
Lagom i advent, när vi försöker skapa mys, kommer texterna om Johannes.
Och det finns inte så mycket mysigt med Johannes.
Lisa Svensson och Jessica G Nordqvist frågar sig om vi ibland talar om Jesus-figurer i vår tid, när vi egentligen menar Johannes-figurer.
Och vad vore Jesus utan Johannes?
Har vi några tydliga Johannesar i dag?
Vilka är våra vägröjare?
Som gått före och möjliggjort?
Och vad har karaktären Gollum i "Sagan om ringen" gemensamt med filosofen Martin Hägglund?
När det rämnar finns det en som är kvar.
Därför finns en befrielse från det som är kaos.
Under tiden får vi stå stilla i tillit
och krama vårt träd.
Men var fäster vi blicken? På här och nu? Eller på sedan, i en annan tid? Varifrån kommer hoppet?
Och vad gör vi med vår väntan när vi faktiskt måste vänta?
Clara Nystrand och Ebba Älverbrandt tar sig an en text som både kan sägas handla om en tid för länge sedan, om en tid som kommer och om en tid som är just nu.
Vi kan förstå de där orden som en uppdragsbeskrivning från Jesus. Gör så här, säger han:
Frambär ett glädjebud för de fattiga!
Förkunna frihet för de fångna!
Ge de förtryckta frihet!
Förkunna ett nådens år från Herren.
Orden som är så starka öppnar för så mycket tankar.
Om försoning som verkligen är ett krävande arbete.
Om fångenskap i för snäva normer.
Om skuld, ansvarstagande och söndaglig skuldsanering.
Om Gud som upprättar och ser med en kärleksfull blick.
Om att synliggöra maktens blinda fläckar.
Om Gud som kan vara både rättvis och nådefull, eller?
Om att höra de där utmanande orden. Och bli glad. Eller arg. Utmanad och provocerad.
Om modet att säga det där som det är dags att säga. Hur det än landar.
Det här bonusavsnittet kom till för att både Clara Nystrand och Ebba Älverbrandt så gärna ville få prata om just den här texten från Lukasevangeliet. Den hör till första advent, men är en av de alternativa texterna man kan använda istället för den traditionella Matteustexten. Och den är så bra!
Pandemin lägger sig som en blöt filt över glädjen att fira ett nytt nådens år. Just därför blir denna berättelse om Jesus som tågar in i Jerusalem extra stark.
Eller liknar berättelsen egentligen en Disney-film? Och vad finns kvar när vi plockar isär den bilden? Var alla verkligen så himla glada? Och varför var de det i så fall? Vad händer efter intåget? Klarar vi att ta emot det här och vad betyder det för oss?
Emma Jansson, Fredrik Leo Sandberg & Martin Wallén samtalar om adventstidens betydelse, om en helt ny värld och om Jesus som väntar vid dörren när en kommer hem. Och om att våga öppna sitt hjärta.
Där börjar samtalet.Men ska vi förklara bort? Vi kanske ska ha panik? Och ångest? Ibland måste man gå in i verkligheten först, i det svarta, för att ta det på allvar. Vi kan inte alltid hoppa direkt till hoppet eller sätta på skygglappar för att slippa se.
Vägen till uppståndelsen går via korset, det vet vi ju. Det upprepar vi ofta. Men ändå.
Lisa Svensson och Magnus Malmgren försöker att stå ut med en text som är svår att stå ut med. De söker efter pedagogen Jesus bortom de brinnande ugnarna.
I 1 Mosebok skiljer Gud ljuset från mörkret. Skapade Gud mörkret? Eller är mörkret en frånvaro av ljus? Och vad gör det med oss och vår tillvaro i så fall när Jesus säger ”Ännu en kort tid är ljuset bland er. Vandra medan ni har ljuset, så att mörkret inte övervinner er. Den som vandrar i mörkret vet inte vart han går.”?
Martin Wallén och Per Reinholdsson samtalar om frälsning, ljus & mörker, immanens & transcendens och livets möjligheter. Som människa räcker vi aldrig till, men det betyder inte att vi ger upp. Vi letar efter befrielsen och nåden i texterna (och i livet). Jesus och frälsningen finns i utandningen, tror vi. Och så lite teodicé-problem på det.
Ibland lämnar vi sammanhang och växer ifrån dem, blir någon annan.
Vad händer då när vi återvänder?
Kan vi behålla vårt nya jag?
Eller glider vi tillbaka in i det gamla?
Är detta vad som händer Jesus i texten?
Är detta evangelietexten för den som lämnat sin småstad och sedan återvänder såå mycket coolare?
Är detta klassresenärens evangelium?
Eller är detta evangelium för alla oss som kan vara ganska små människor ibland?
Som vill få känna oss nära den Gud som också är mänsklig?
Sann Gud och sann människa.
Lisa Svensson och Katja Slonawski samtalar om Jesus som tar sig tiden för att åka tillbaka till sin hemstad. Det blir inte helt bra. Men han gör det. Och så får det också lov att vara. Människor är ju ändå rätt krångliga.
Texten för samtalet: Matt 13:53-57
Temat för söndagen: Att leva tillsammans
I samtalet använder Lisa och Katja en särskild modell för samtal utifrån bibeltexter. Modellen är lånad från Anna Carter Florence bok Preaching as Testimony. Frågorna i denna modell är i korthet:
1. What is the moment in the text that gets you? (That is, fascinates you, bothers you, troubles you, thrills you, haunts you, disturbs you, interests you, or otherwise jumps up to meet you?)
2. Why does this moment in the text get you? Name this for yourself. Be honest.
3. Now change the subject from yourself to God: What do you know about God from this moment in the text that gets you? What do you believe?
4. Now move to the community: Why is it important for the community to hear this? Or think of it this way: A sermon is a gift you offer your community. What do you want to give them right now?
Några som inte kommer fram i trängseln bestämmer sig för att klättra upp på taket för att ta sig in den vägen.
De står inte snällt i kö.
De väntar inte på sin tur.
De gör ett rejält hål i någon annans tak.
Och bär upp en lam man på taket?!
Vem gör så?
Och vad säger Jesus om det hela?
Lite too much, kanske?
Nej, Jesus tycker det är bra!
Gött med sådan tro, menar han.
- Härligt engagemang! tycks Jesus säga.
Martin Wessbrandt och Ola Fornling försöker se på en välkänd text med nya ögon. De hittar bland mycket annat ett gemensamt bärande av tro, tro som handling och ett punkigt Markusevangelium.
Når Gud oss bäst när Gud verkar genom våra vänner och människor i vår omgivning?
Skulle vi lyssna på en främling,
sänd till oss från Gud?
Skulle vi ta emot en ängel?
Kan vi vara änglalika?
När är vi det?
Och när gör vi egentligen det som är ont?
Vi är ju inte alltid så himla bra.
Vi är både onda och goda.
Hur mycket vågar vi egentligen prata om det?
Vågar vi beröra ondskan inom oss?
Martin Wallén samtalar med Maria Jönsson om änglar och om kampen mellan ont och gott. Klicka här för att lyssna på samtalet: 153 - Tolkning pågår Temat för söndagen: Änglarna Texten för samtalet: Joh 1:47-51
Det lilla ordet ”också” öppnar upp för nya dimensioner till förståelsen av texten om Marta, Maria och Jesus för veckans tolkar Olof Boman och Ida Wreland. Det blir ett samtal om vårt hjärtas längtan, om vad som händer när vi får ett motstånd och om de där livsavgörande ögonblicken. Dessutom vågar Olof och Ida sig på att byta perspektiv på berättelsen och istället för att tänka att Jesus pratar till individen så pratar han till hela kyrkan. Vad sysslar vi som kyrka med som hindrar oss från att sitta vid Jesus fötter och lyssna till hans ord?
Din uppgift: att behandla alla människor som människor
Att behandla alla lika.
Det är nog så svårt.
Det räcker som uppgift.
Gud säger: Tag inte rätten i egna händer.
Gud säger: Min är hämnden.
Befriande!
Jag behöver inte döma. Tycka.
Varken tycka om eller tycka illa.
Bara göra min uppgift: se människan.
Gud säger: Min är hämnden.
Befriande?
Eller skrämmande?
Vilket tonfall ska vi läsa i?
För att tolka måste vi veta vilken Gud vi talar om.
Äntligen är Tolkning pågår tillbaka efter sommaren! Och vi går ut starkt med ett spännande samtal mellan Lisa Svensson och Ulrica Fritzson. Det blir försoning, dom, raseri och fred.
För Johannes döparen var människans omvändelse viktig, inte bara för den enskilda personen utan för hela samhället. Hur ser vi på omvändelse idag? Är det något som bara hör till de stora känslorna när hela livet förvandlas eller omvänds en människa lite varje dag?
Johannes Rydinger och Ida Wreland samtalar om den enskilda människans och samhällets omvändelse. Hur det lilla och det stora hänger ihop och att samhällets sinnesändring, som Johannes döparen ville åt, börjar i vårt eget hjärta.
Ilska över den Jesus som verkar vara lite okänslig i sorgens svåraste stund. Ilska över Jesus som tar lite väl god tid på sig att hjälpa sina vänner i nöd.
Sedan fortsätter det med skratt och förvirring. Vem är egentligen tokan i de bibliska berättelserna? Är det Marta? Eller Petrus? Och vem är du egentligen? Marta, Maria eller Petrus?
Och vad har allt det här med heliga trefaldighet att göra?
Sorgen får också rum i samtalet.
Och efter ilskan, sorgen, skratten och förvirringen kommer de smärtsamma funderingarna över känslan och erfarenheten av att vara oönskad.
Men också önskad.
Av den Fader som bär oss genom livet.
Jessica G Nordqvist samtalar med Sophie Lovén och alla möjliga känslor får rum!
Söndagens tema: Gud - Fader, Son och Ande Texten för samtalet: Joh 11:18-27 PS. Trots att avsnittet läggs ut sent så spelades det in tidigt! Därför nämns inte den senaste veckans fokus på Black Lives Matter!
Sanningen, ja, men kanske inte hela sanningen. Inte på en gång. Inte nu. Det kan vara skönt att också lita på att vägledning kommer längs vägen. Lita på att det bär.
Martin Wallén, Torbjörn Ram och Jens Sjögren samtalar också om förberedelsen inför att kunna ta emot Anden. Att kanske behöva släppa på rutiner och det vanliga för att öppna sig för något nytt och oväntat. Ibland kan det vara något så enkelt som lite vanlig toalettnyfikenhet (ni förstår när ni lyssnar)!
Det handlar om bönen och om hjärtats innersta längtan. Det handlar också om den kravfyllda bönen och när samtalet med Gud snarare handlar om prestation istället för en personlig dialog.
I texten pratar Jesus om att när vi ber ska vi gå in i vår kammare och be i det fördolda och inte göra som hycklarna som rabblar tomma ord. I tider av pandemi där vi ska hålla avstånd till varandra är detta det enda sättet för oss att be för tillfället, ensamma i vår kammare. För tillfället har många av oss inte möjlighet att be tillsammans med andra i en gudstjänst. Vad gör det med oss? Hur ska vi förhålla oss till relationen mellan den privata och offentliga bönen? Om detta pratar Julia Åberg och Ida Wreland.
Sedan kommer bilden upp om en dystopisk framtid, där böner inte längre hörs och det existentiella samtalet inte längre förs. Hur berättar vi då om vad bön egentligen är?
Samtalet får börja där.
I bönen.
I att någon ber för oss.
I att få lov att be för någon annan.
Det finns en kraft i det som är svår att förklara.
Men stark att erfara.
Det finns också en stor utmaning i det Jesus ber om: att vi ska vara en enhet.
Att vi ska hålla ihop.
Hur gör vi det?
Hur gör vi det när vi tycker olika om det som betyder mest för oss?
Filip Dagerklint och Clara Nystrand samtalar om Ordet och om att möta det Ord som lyfter oss ut ur vardagen, men som också kan tvinga oss till självrannsakan.
Temat är den gode herden så Clara Nystrand letade upp en erfaren kyrkoherde: Jim Tullgren i Höllviken.
Tillsammans pratar de om hur herdeskapet kan se ut i Coronatider. Men också om Jesus som en provocerande pedagog. Det är när vi processar hans provocerande ord som tilltalet når oss i processen, menar Jim.
Det blir också ett samtal om att all tro måste innehålla ett mått av ödmjukhet samt funderingar om resultatorientering i kyrkan. Går det för en kyrka att tänka resultatorienterat? Och vad är i så fall ett gott resultat? Går det att mäta?
Vad är det som gör att Tomas vill se och själv känna på Jesus sår för att tro på det som skett?
Hur skulle vi själva förhålla oss?
Och vad är det att leva med uppståndelsen?
Vad är det att släppa taget?
Vad är det att se påskens mönster i livet?
Och vad innebär det i just den märkliga tid som är nu?
Jessica G Nordqvist och Ellen Jakobsson samtalar inför andra söndagen i påsktiden.
I mötet med den uppståndne möts lärjungarna av frid och förlåtelse. Bara några dagar innan hade dem svikit och förnekat honom, de hade lämnat honom när han behövde dem som mest. Men när han kommer till dem kommer han inte med anklagelser utan med förlåtelse. Det är som om han vill säga: ”Det är ok”. Jesus vill inte att vi ska vara bundna utan förlåtna och fria. Så, vad gör vi av den här erfarenheten? Hur lever vi som kristna och som kyrka efter det här? Om vi rannsakar oss själva, tar vi emot människor med en ickedömande, öppen och förlåtande famn? Maya Salmon och Ida Wreland samtalar om förlåtelse och försoning utifrån texten om Annandag påsk.
Vill Jesus synas? Hyllas? Är han redan förtvivlad över vad som väntar? Eller kan han njuta av stunden?
Det är också fascinerande att lärjungarna har så stor tillit till Jesus i den här stunden. Att de är beredda att ta en åsna. Tänk om Jesus hade sagt åt oss att sno en bil...?
Och hur kan vi förstå kontrasten mellan folkhopen på palmsöndagen och folkhopen på långfredagen? Hur ser den kontrasten ut i våra liv? Finns en kontrast mellan söndagen och resten av veckan?
Sebastian Becke och Martin Wallén funderar tillsammans kring många olika perspektiv på berättelsen om när Jesus rider in i Jerusalem!
Och vad är det att leva i sanning?
Och vad är det att istället gömma sig som människa?
Vad är det att få liv av Gud?
Vad är det att ha liv?
Vilka födsloverkar behöver vi ta oss igenom för att nå dit?
Vår nya redaktionsmedlem Jessica G Nordqvist har tillsammans med Cecilia Södertun ett väldigt ärligt och nära samtal om sanning, liv och kärlek.
Tillsammans kommer de också in på hur vi i den rådande situationen kan finnas där för andra människor. Hur kan vi vara där för någon utan att rent fysiskt "vara där"?
Och vad är egentligen mission?
Ibland behöver vi tänka till lite extra kring ett tema eller en särskild fråga.
Inte minst den som kanske vill ta upp det där temat i en predikan!
Nu har ju de senaste veckorna handlat helt och hållet om Covid-19, men under hela den krisen finns ju fortfarande den stora frågan om vårt klimat och om jordens framtid. Och på många sätt finns det paralleller!
I det här specialavsnittet djupdyker Lisa Svensson och Karin Olofsdotter i några av bibelns texter för att se vad de hittar för teologi om människans relation till skapelsen och naturen.
Tillsammans ger dig sig ut på jakt efter begrepp som hopp, försoning och nåd utan att ducka för det svåra ordet skuld.
Vid en första anblick kan vi få bilden av att Maria bara gör som hon blir tillsagd. Som att hon bara ger upp och lyder!?
Men vid en närmare titt ser vi att Maria faktiskt formulerar sina invändningar.
Maria säger först "stopp, min kropp!"
Och vi kan beundra både Marias ifrågasättande och hennes lydnad.
För så svårt det kan vara att där och då, i stunden att sätta ord på sin tvekan, sin magkänsla och kräva svar på sina frågor innan man är redo att ge sitt ja.
Men Gud kan både komma med en stor plan och ta lite mothugg från en kvinna och ta sig tid för samtal. Utan att trycka ner henne på något sätt. Det finns rum för ifrågasättande. Det finns rum att säga emot. Gud kan till och med ändra sig!
Och Maria tycks inte alls vara så underdånig som vår tradition gärna gör henne. Hon är också den som visar oss vägen från rädsla till mod.
Lisa Svensson och Karin Olofsdotter samtalar om Maria inför Jungfru Maria bebådelsedag
Texten för samtalet: Lukas 1:26-38 Temat för söndagen: Guds mäktiga verk
I samtalet följer Lisa och Karin sex frågor från en mycket spännande bok av Anna Carter Florence. Boken heter Preaching as Testimony och frågorna är ungefär såhär:
1. What is the moment in the text that gets you? (That is, fascinates you, bothers you, troubles you, thrills you, haunts you, disturbs you, interests you, or otherwise jumps up to meet you?)
2. Why does this moment in the text get you? Name this for yourself. Be honest.
3. Now change the subject from yourself to God: What do you know about God from this moment in the text that gets you? What do you believe?
4. Now move to the community: Why is it important for the community to hear this? Or think of it this way: A sermon is a gift you offer your community. What do you want to give them right now?
I en text i Markusevangeliet möter vi en tydligt mänsklig Jesus, som blir frustrerad på sina ännu mer mänskliga lärjungar. Men också en Jesus som strider för livet.
Textens olika trådar och stötestenar leder Elisabeth Gerle och Clara Nystrand in på ett samtal om striden mellan liv och död.
Om svårigheten att tro när livet är som svårast. Om tvärsäkerheten som kan bli dödande för själva livet.
Om vad det egentligen betyder att Gud är allsmäktig.
Om befrielsen i att lärjungarna är så ofullkomliga.
Om bönens makt
Om att bryta vanmakten genom att kämpa tillsammans.
Och om var kampen mot ondskan står idag.
Det finns många sätt att närma sig en bibeltext. Lisa Svensson och Kristina Nielsen-Jerneck undersöker en modell som Anna Carter Florence beskriver i boken "Preaching as Testimony". Det är en modell som med sex enkla frågor undersöker både den egna relationen till texten och vad texten säger oss om Gud.
Med just den här texten, vid det här tillfället, blir det för Lisa och Kristina ett samtal om en kvinna som inte ber om ursäkt för sig och om att vilja ha henne i sig.
Det handlar också om att kunna vara i flödet, att slösa med sig själv och att slösa med Gud, om man kan säga så. Med själva gudsrörelsen inom sig.
Texten för samtalet: Mark 14:3-9 Tema för söndagen: Den kämpande tron
Frågorna i Anna Carter Florence bok är ungefär såhär:
1. What is the moment in the text that gets you? (That is, fascinates you, bothers you, troubles you, thrills you, haunts you, disturbs you, interests you, or otherwise jumps up to meet you?)
2. Why does this moment in the text get you? Name this for yourself. Be honest.
3. Now change the subject from yourself to God: What do you know about God from this moment in the text that gets you? What do you believe?
4. Now move to the community: Why is it important for the community to hear this? Or think of it this way: A sermon is a gift you offer your community. What do you want to give them right now?
Var kommer prövningar ifrån? Från Gud, Satan eller någon annan makt? Det är en av de första frågorna som samtalet stannar vid. Nicole Ridegård som är med i Svenska kyrkas Ungas styrelse och går på en bibellinje samtalar med Ola Fornling utifrån den korta texten från Markusevangeliet. Det blir ett samtal om vilka prövningar unga människor står i idag, om Satans makt och metoder, om bönen som motkraft och hur tacksamhet över det man har kan hjälpa när tvivlet ansätter ens tankar. ”Det slutar bra” är också en återkommande mening som känns bärande.
De känner en viss bävan.
Och just det där är väl egentligen en bra bild för hela livet?
I varje ögonblick är vi på väg mot något okänt.
Med viss bävan.
Men oftast låtsas vi inte om det förstås.
Vi fyller våra kalendrar och låtsas att vi har koll på läget.
Men nu börjar fastan.
En tid för eftertanke.
Kanske är just nu en bra tid för att stanna upp och granska sina rädslor.
Vilka ska få styra över mig och vilka behöver jag försöka styra över?
Lisa Svensson samtalar med Kristina Nielsen-Jerneck inför fastlagssöndagen.
I samtalet använder Lisa och Kristina en särskild modell för samtal utifrån bibeltexter. Modellen är lånad från Anna Carter Florence bok Preaching as Testimony.
Frågorna i denna modell är i korthet:
1. What is the moment in the text that gets you? (That is, fascinates you, bothers you, troubles you, thrills you, haunts you, disturbs you, interests you, or otherwise jumps up to meet you?)
2. Why does this moment in the text get you? Name this for yourself. Be honest.
3. Now change the subject from yourself to God: What do you know about God from this moment in the text that gets you? What do you believe?
4. Now move to the community: Why is it important for the community to hear this? Or think of it this way: A sermon is a gift you offer your community. What do you want to give them right now?
5. What do you want to say in your sermon?
6. What do you hope your sermon will do?
Texten för samtalet: Mark 10:32-45 Temat för söndagen: Kärlekens väg
Det är ett folk i mörkret.
Det är ett kollektiv i mörkret.
Ett vi.
Som fortsätter vandra.
I uthållighet.
Ett vi som också får möta ljuset som strålar fram.
Ett vi som får se soluppgången.
Ljuset i mörkret.
Där börjar samtalet mellan Clara Nystrand och Anders Blomquist. Sedan tar det vägen om Jerusalem kampen för ett hopp och så landar det så småningom i funderingar om gudsbilderna härskare, furste, fader och hjälte. Hur klingar de namnen för oss idag?
Eller lyssna som vanligt direkt i din telefon med Acast eller Podcaster.
Med det här avsnittet tackar vi också fantastiska Anders Blomquist för över tre år av flitigt, kreativt och inspirerande tolkande! Nu ska Anders få ägna sig till 120% åt sin nya tjänst som lärare i liturgi. Men vi välkomnar dig tillbaka för alla slags gästspel när du vill Anders!
Texten för samtalet: Jesaja 9:2-7 Tema för dagen: Den heliga natten/Jesu födelse
Strax före jul nås vi av en radikal uppmaning att dela med oss. Av det vi har. Av vårt överflöd. Kanske av den där andra vinterjackan som hänger på kroken utan att bli använd?
Johannes budskap är på många sätt mer aktuellt än någonsin när hela klimatet är hotat av vårt sätt att leva.
Men hur gör vi för att förkunna ett så radikalt budskap? Utan att det blir skenheligt? Eller tomt på hopp?
Ola Fornling samtalar med diakonen Elinn Leo Sandberg om Johannes, om överflöd, om trovärdighet, om kyrkan som en motkraft och om vilka möjligheter det finns i vårt samhälle att få börja om och få en ny chans när vi behöver det.
Omvänd er.
Jesus kommer med ett kort och kärnfullt budskap till oss på andra advent.
Orden kan låta både uppmanande och inbjudande.
För vad lägger vi egentligen i orden han säger? Vad menar Jesus när han talar om Guds rike? Vad menar vi när vi talar om Guds rike?
Maria Isberg och Ida Wreland vrider och vänder på begreppen.
Det blir ett samtal om normer, nåd, ansvar, tro, omvändelse och mycket mer.
Hosianna - ett rop som är en hyllning, men som också bär ett stråk av sin ursprungliga betydelse "rädda oss". Det ropar människorna när Jesus kommer ridande. Men vad är det vi ska räddas ifrån?
En sak som är till befrielse är att Jesus är normbrytande, inte som andra, inte som väntat. Kan det hjälpa oss att befrias från betungande normer om hur vi borde vara? Som män? Som kvinnor? Som människor?
Idag har vi för fjärde gången den här terminen lämnat mikrofonen i händerna på Debora, en kristen feministisk studentförening i Lund. Ett stort tack till er för att ni tolkat åt oss fyra veckor i rad!!
Och just i det här avsnittet hör vi Henrik Sjöblom, Astrid Karabová Bäckström och Agge Angusson.
Vad hände här? Är det våra gärningar som räknas ändå, enligt den här texten? Vad skulle Luther säga om det? Vad hände med Gud som en kärleksfull förälder?
Det kan vara både jobbigt och svårt med domssöndag. Men det är också en dag för tacksamhet, eftertanke och riktning.
Och kanske behövs de där dagarna, där det allvarliga får plats. För att vi behöver utmanas av flera olika bilder av Gud. Och ibland behöver vi kanske till och med en "känga i skallen" för att vakna upp och förstå något. Ett bryskt uppvaknande som i längden leder till något gott?
Men när har vi egentligen rätt att döma varandra? Och när är domen något mellan individen och Gud? Hur kan en dom bli något som befriar?
För tredje veckan i rad gästas Tolkning pågår av den kristna studentföreningen Debora. Idag är det Pauline Färdow, Martin Wallén och Hanna Månsson som tolkar och bidrar med kloka funderingar och perspektiv. Vi är väldigt tacksamma för att vi får ta del av era tankar och samtal!! Grymt spännande att lyssna också den här veckan!
Var beredda!
Lev nu! Gud är inte bara i framtiden. Gud är nu.
Det är nu Gud ser varje människa. Och befriar.
Men hur lever man egentligen i väntan på att Jesus ska komma tillbaka?
Och vad är det vi går och väntar på just nu?
Ett erkännande av vad vi faktiskt gör mot vår jord och vårt klimat? Eller frid? Vad hoppas vi på?
För andra veckan i rad gästas tolkning pågår av den kristna feministiska föreningen Debora. Idag är det Jenny Grimbeck, Felicia Åstrand och Jon Tallefors som tolkar. Vi är såå glada för detta gästspel!
- en kristen, feministisk studentförening!Under fyra veckor är det Debora som i olika konstellationer tar över mikrofonerna och sköter tolkandet här i podden. Vi andra spänner öronen och lyssnar med stort intresse på tolkningarna.
Just idag har vi glädjen att få lyssna på Theresia Båvenby och Jenny Grimbeck som samtalar om barnslig nyfikenhet, om längtan och om mötet som gör att man kan bli sig själv. Och lite om att klättra i träd!
Jesus är klar och tydlig i sitt budskap i evangelietexten för 18:e sön ef trefaldighet – sälj allt du äger, ge åt de fattiga och följ mig. Orden träffar Maria Bergius och Ida Wreland vilket mynnar ut i ett samtal om ägande och offrande, om risken att välja den enklaste vägen och därför missa målet och om vad vi skulle välja om vi, precis som den rike mannen i texten, var tvungna att prioritera.
Så avslutas många av de bibliska berättelserna och det kan tyckas som en oväsentlig del av historien. Men så kanske det inte är.
Det kanske är jätteviktigt att stanna upp emellanåt och vända blicken bakåt och se att en del saker faktiskt gått bra. Och att då också lyfta sitt tack.
Men det är svårt att tala om tacksamhet.
Att känna sig tvingad att vara tacksam blir liksom aldrig bra.
Man vill bli inspirerad till tacksamhet, inte pressad till det.
Kanske kan vi lära oss av befrielseteologins hjul: se, analysera, handla, fira!
Också det sista momentet behövs för balansen och för att hitta riktningen framåt.
Lisa Svensson och Clara Nystrand samtalar inför Tacksägelsedagen om det viktiga i att kunna känna tacksamhet.
Vad händer med oss människor när vi inte vill se livet i vitögat? Vilka sår lämnar det hos oss? Och hur lever vi med dessa sår? Jesus är stenhård i evangelietexten för Den heliga Mikaels dag. Samtalet mellan Anne Ruponen och Ida Wreland handlar inte så mycket om änglar, utan landar istället i frågor som rör våra mänskliga sår, skuld, ansvar och Greta Thunberg. Klicka här för att lyssna på samtalet:122 - Tolkning pågår
Eller lyssna som vanligt direkt i din telefon med Acast eller Podcaster.
Texten för samtalet: Matt 18:7-10 Söndagens tema: Änglarna
Med oss är det annorlunda.
Är det så?
Vi ska, tydligen, inte sträva efter att vara störst.
Vi ska sträva efter att tjäna varandra.
Och visst finns det en glädje i tjänandet!
Och visst kan det finnas en djup känsla av mening i att få vara den som hjälper.
Och visst kan det vara till befrielse att få höra att det räcker så. Oavsett vad andra tycker!
Men det är inte okomplicerat att hjälpa.
För hur långt är det meningen att man ska hjälpa?
Och när ska man få fylla på själv?
Vi ska väl inte heller vara dörrmattor?
Å andra sidan kan det ju inte alltid vara roligt. Ibland ska man ju bara göra't ändå!
Men hur får man till den där balansen?
Och när får man, rent av, ta plats själv?
(Får man ens tänka det?!)
Clara Nystrand samtalar med Stefan Kamensky och Charlotte Engström om det svåra och lite märkliga ordet "tjäna".
I bibelns släktberättelser framstår det ofta som att det är fäder som föder söner. Men här är det en mor, Elisabet, som träder fram.
Berättelsen lyfter också frågor som är känsliga och stora ända in i vår tid: frågor som rör vår reproduktion. Om barnlöshet och om barn. Frågor som var omgärdade av skam på bibelns tid men märkligt nog också kan vara det i våra dagar.
Det är också en berättelse om när livet vänder.
Om när Gud överraskar.
Och om hur det avgörande nya här kommer med ett barn.
Eller med två barn.
Cristina Grenholm och Clara Nystrand samtalar inför den helige Johannes Döparens dag, Och det blir ett samtal om
Gud som kommer med vändpunkter i livet. Men också om att predikans uppgift kan vara att hjälpa varandra i det alldeles vardagliga livet.
Tyvärr måste vi beklaga att ljudet inte blev bra den här gången. Ibland har man bara inte tekniken med sig. Eller helt enkelt inte tillräckligt med is i magen!
Ska vi människor, med alla våra brister, verkligen försöka påverka Gud?
Eller är det mest Gud som påverkar oss i bönen?
Handlar vår bön kanske om att kalibrera riktningen i livet?
Eller om att få sopa undan världen för en stund och lägga handen mot den tunna hinnan?
Och hur gör vi för att få till den där rutinen så att bönen faktiskt blir av? Och varför ska det vara så svårt?
Clara Nystrand träffar Joel Hultdin i Umeå stadskyrka och samtalar om bön. Det blir också en ingång till en av trons svåraste frågor: den om hur aktiv Gud egentligen är i våra liv? Botar Gud den som är sjuk och ber om helande? Eller hur hjälper oss Gud egentligen?
Samuel Byrskog och Lisa Svensson undersöker vilka Gudsbilder som används idag. Om det så är det bibliska som offerlammet och den gode herden eller Kevin Costner i Bodyguard och låten Me and Bobby McGee av Janis Joplin?
Och vad betyder frihet egentligen, när känner vi oss fria?
Rädslan som låser och begränsar.
Nu är det lärjungarna som är rädda.
Och det kanske inte är så konstigt.
För vad är det som händer egentligen?
Vad då uppstått? Whaat?
Och ideligen kommer Gud med nåd och frid.
Albin Tanke samtalar med Ewa-Sofia Gudmundsson om evangelietexten för annandag påsk.
I samtalet kommer de också in på kroppens roll berättelsen och i vår tro på uppståndelsen.
Och så kommer de in på svårigheten att se det gudomliga fastän det är mitt framför en.
Jonas Persson, präst, samtalar med Anna Nilsson, teologstudent med erfarenhet av psykiatri och arbete med ätstörningar och självskadebeteende.
Det blir då ett samtal om vad påskdagens hopp betyder för den som lever med ätstörningar eller självskadebeteende. Vad är uppståndelsen i det mörkret?
Det blir också ett samtal om svårigheten att känna igen den uppståndne Jesus. Ser han inte ut som han tidigare gjort? Kanske möter vi Jesus många gånger. Utan att förstå det?
Och så kommer samtalet in på Hunger Games och om att offra sig själv för någon annan. Eller att bara sträcka ut en hand till den som just nu är i sin långfredag.
Att vända på maktstrukturer.
Vem tvättar fötterna på vem?
Vad skulle hända om Trump och Putin emellanåt fick tvätta fötterna på andra?
Eller kanske på varandra?
När Jesus instiftade nattvarden sa han att detta skulle vi göra till hans åminnelse.
Och vi gör så med glädje!
När Jesus har tvättat sina lärjungars fötter säger han åt oss att göra likadant.
Men...vad hände med det?
Hur ofta tvättar vi någon annans fötter?
Och varför kallar vi inte dessa Jesusord för "missionsbefallningen"?
Och låter den definiera vårt uppdrag?
Det skulle vi kunna göra.
Vad skulle i så fall hända med vår tro, teologi och kyrka?
Och vad är det för renhet och orenhet det talas om i texten?
Bär vi alla på en Judas inom oss?
Hur hanterar vi det i så fall?
Anders Blomquist och Åsa Egnér samtalar inför skärtorsdagen.
Vi kan ha olika tolkningar av våra bibeltexter. Det ingår. Och vi som ägnar oss åt den här podden omfamnar detta. Det ska vara så. Tolkningen är öppen. Men så finns det också lägen när vi behöver sätta ner foten och säga att något helt enkelt är dålig teologi. I vårt samtal med Jesper Svartvik om några av påskens tunga texter så öppnar Svartvik upp för flera tänkbara tolkningar. Men han drar också en tydlig gräns när tolkningen blir sådan att den riskerar att föda antisemitism. Det är viktigt att också säga detta.
Att lyssna till Jesper Svartvik inför en påskvecka med Johannesevangeliet anbefalles varmt! Jag önskar att det här samtalet fick höras av många! Samtidigt är det ju typiskt att just det här viktiga samtalet drabbas av så mycket teknikstrul. Så tyvärr är ljudkvalitén under all kritik. Det kräver bra hörlurar i ett tyst rum. Ändå vågar jag påstå att just det här samtalet är värt att lyssnas till, trots ljudbilden! Särskilt om du bär ansvaret att predika över de här texterna nu i påsk!
Samtalet är inspelat inför publik i St Johannes kyrka i Malmö och de som samtalar är Jesper Svartvik, Ola Fornling och Clara Nystrand.
Klicka här för att lyssna på samtalet: Specialavsnitt påsken 2019 (För dig som vill hoppa till texten om påskdagen: börja nånstans efter 41 minuter.)
Och som vanligt går det att lyssna på avsnittet direkt i din telefon med appen Acast eller Podcaster.
Lisa Svensson och dominikanerbroder Björn Engdahl tar sig an några av de svåraste texterna vi har i vår tradition.
Jesus ger oss en liknelse med mycket våld och det är svårt att sympatisera med vare sig Gud eller människor.
Det blir ett samtal om vart begären för oss. Och om att försöka göra sig fri från begär för att kunna lämna plats för Gud.
Samtalet kommer också att handla om ett raseri över världens tillstånd. Björn lyfter fram att Jesus attackerar allt av våld och orättvisa och särskilt det som sker i hyckleriets tjänst. Men hur kan den rättfärdiga vreden användas till något positivt? Hur låter vi raseriet ge oss energi att ta tag i orättvisor, utan att vi själva blir våldsamma?
Kanske är Jesus så dramatisk i sin liknelse för att vi inte ska kunna komma undan att se hur saker verkligen står till. Kanske behöver vi först se hur saker egentligen är för att sedan kunna påbörja vägen framåt.
Jesus säger att han är livets bröd och samtalet kommer att handla om att ta vår hunger på allvar. Vad är det jag behöver just nu? Kan kroppen hjälpa mig att förstå vilken som är min brist?
Vår hunger kan se så olika ut.
Vi samtalar också om den hundlika kärleken. Den som är gränslös och för mycket. Kan hundkärleken lära oss något om Gud?
Och så säger vi några ord om växtplatsen. Där himmel och jord möts.
Clara Nystrand, Susanne Dahl och Åsa Bergius samtalar om Livets bröd.
Nu är det återigen dags att närma sig Maria. Jonas Persson hittar en ovanlig ingång i ett samtal med Cajsa Hallgren, textilkonservator. De samtalar om färg, symbolik och färgspråk. Också i färgval finns teologi!
Marias färg är blå. När hon gavs den färgen var det den mest exklusiva och mystiska färgen. Inte ens i naturen fanns det på den tiden så mycket blått som det gör idag. Blått var framförallt himmel och hav och Maria var den himmelska drottningen.
Änglar, då? Är de vita? Eller röda? Hur har det religiösa bildspråket ändrats?
En annan viktig Mariasymbol är den vita liljan. Den finns ofta med på bilder av bebådelsen. Den är då en symbol för renheten, kyskheten. Jonas och Cajsa reder ut symbolerna runt Maria.
Är texten vi läser på andra söndagen i fastan en tvåtusenårig feministisk manifestation?
Kvinnan som tvättar Jesus fötter med sina tårar är så självklar i sitt handlande, trots att människorna runt omkring henne dömer henne. Hon tar sin plats ändå och bara gör det som hon kom för att göra.
Texten drabbar både Marie Wetterlin och Ida Wreland och det blir ett samtal om förlåtelse, upprättelse, att bryta normer, kvinnors kraft, rättvisa, mänsklighet och mycket mer.
Gud som kör med härskartekniker. Och snålar med välsignelser.
Vad är det här? Det här stämmer ju inte!
Handlar det om offergåvor? Eller egentligen om en sänkt blick? Om skam? Och rädsla?
Och vad händer i Kain när han samlar på sig sin ilska?
Och vad händer i den som inte känner skam? Som aldrig verkar sänka blicken?
Sen kommer vi in på förlossningar. Om att stå inför den svåraste och otäckaste uppgiften och om att kräva rätt stöd i det läget. Är det så vi ska förstå Jesus när han närmar sig sin yttersta stund?
Lisa Svensson samtalar öppet och ärligt med Jessica Gunnarsson Nordqvist om prövningens stund.
I begynnelsen var ordet.
I princip.
Det levande ordet, det tolkade ordet.
Eller kanske snarare: Ordet.
Vi lever i en kyrkotradition som fäster stor vikt vid Ordet, ordet och orden. Vad får det för betydelse när vi tolkar texter? Eller när vi lever vår tro?
Idag samtalar Ola Fornling med Lars Rydbäck som är docent i Nya Testamentets filologi. Lars kan mycket om ord! Samtalet ger oss en djupare inblick i hur man kan ta in den grekiska grundtexten i tolkningen. Och hur man kan jämföra olika bibelställen som innehåller samma grekiska ordform. Om du inte varit teologinörd innan det här avsnittet kanske du blir det nu!
Men det blir också ett samtal om auktoritet. Om att ta fasta på om Jesus så att säga har rätt papper, istället för att fokusera på innehållet i det han säger.
Och så kommer de in på att Jesus död ingår i kristendomens födelse.
Vi börjar med att samtala om kallelsen. För att den är ett av flera uppenbara teman i Jonatexten som vi utgår ifrån.
Vi pratar om vår egen kallelse och om inre och yttre kallelse. Jag tror inte att vi nämner det i samtalet, men när jag lyssnar funderar jag över om kallelsen främst handlar om uppgifter eller egentligen främst om att vara kallad till en relation med Gud?
Vi pratar också om Jona som en självcentrerad antihjälte. Som får lära sig att han är en liten del av en större berättelse.
Och så pratar vi om att detta kan vara teologins uppdrag i samtalen vi för om vår miljö och vårt klimat: att också inkludera den större berättelse som bär på ett hopp.
Prästerna Clara Nystrand och Tobias Berg sitter bakom mikrofonerna den här gången.
Det passar bra med ett ekumeniskt avsnitt just till den här texten. Prästen Lisa Svensson från Svenska kyrkan och pastor Karin Olofsdotter från Equmeniakyrkan samtalar om våra olika sätt att närma oss Gud och tala om Gud.
"Vild och i tusen släktled omöjlig att tämja" skriver teologen Walter Brueggemann om Gud.
Det kräver lite ödmjukhet och öppenhet av oss.
Vi har liksom inte alltid rätt.
Eller va?! Kan det verkligen vara så?
Hur öppna är vi själva för andras sätt och för deras vägar? Hur tillåtande är vi? Vågar vi släppa på kontrollen?
Handlar det om vår egen grundtrygghet?
En annan skördar.
Men vi får glädja oss tillsammans.
I samtalet mellan Maria Bergius, Patrik Ahlmark och Clara Nystrand blir detta en fin bild för kyrkan:
Ibland bidrar vi.
Ibland tar vi emot.
Glädjen delar vi.
En text som består av flera olika delar ger upphov till ett samtal på flera olika teman. Det får handla både om kvinnor, om kyrkan, om mission som ett samtal, om lärjungarna som bara tänker på fisk och om att lyfta blicken och byta perspektiv.
Eld. En stark symbolik som ofta återkommer i Nya testamentet. I söndagens evangelietext läser vi att Jesus ska döpa med ande och eld. Vad betyder det egentligen? Emma Stene Jernqvist och Ida Wreland vrider och vänder på elden som symbolik för tron, dopet och livet. Och ju mer de fördjupar sig i elden, desto mer brinner deras hjärtan för elden som symbolik.
Psalmen de nämner i slutet av samtalet är 646 i Svenska psalmboken, med text av Pia Perkiö:
Grip mig du heliga Ande
Drabba mig låga klar
Visa vägens riktning
Ge mina frågor svar
I ett samtal med Karin Ekblom introducerar Anders Blomquist julskriket för oss. Vi får höra ett litet barns rop. Det är inkarnationens ljud: ropet av ett barn som behöver vår hjälp.
I resten av evangelierna är det Jesus som hjälper andra, men just i julevangeliet är det Jesus som är liten och behövande.
Det är också talande för vad det är att vara människa. Att vara mänsklig är att behöva andras hjälp.
"Gör som Gud: bli människa" säger Anders.
Så dyker hon upp igen i kyrkoåret: Maria. Jesus mamma. Guds moder. Och enligt den här veckans tolkar använder vi oss av Maria alldeles för sällan i den lutherska kyrkan. Både Jakob Olofsgård och Ida Wreland är rörande överens om att Maria är en förebild för många av oss. Hennes kaxighet när hon är tveksam till Guds uppdrag utmanar. Hennes mod när hon säger ja inspirerar. Men så är det det här med jungfrufödseln. Hur ska vi tänka kring den egentligen? Meningarna går isär, vilket leder till vidgade perspektiv och förståelse för olika tolkningar.
Vi vurmar ofta för balans.
Vi vill ofta balansera i mitten.
Vara lite av det ena och lite av det andra.
Så verkar det inte vara med Jesus och Johannes, konstaterar Lisa Svensson och Benjamin Ekman.
Istället verkar det som att det Johannes och Jesus har gemensamt är att de inte kompromissar.
Men de är olika.
Och det får vi också vara.
Vi kan söka Gud i det kontemplativa.
Och vi kan söka Gud mitt i världen.
Och vi behöver inte välja.
Samtalet kommer också in på Visheten.
Den som inte är en mänsklig egenskap bland andra,
utan om Visheten som en levande kraft.
Som världen behöver vara mottaglig för.
Men hur?
Benjamin och Lisa talar också om att se sanningen.
Och om att den egentligen kan vara ganska enkel ibland. Om än svår att leva.
100 avsnitt precis i tid till första advent! Då vill vi också passa på att framföra ett stort tack till alla er som lyssnat och till er som hjälpt oss att tolka!
TACK!!
I detta vårt hundrade avsnitt har vi lyckats samla nästan hela redaktionen (utom stackars Jonas som fastnade på ett tåg!)
Vi samtalar om vad det är för bild av Jesus som möter oss i berättelsen om när han rider in i Jerusalem. Är han så ödmjuk som vi ofta säger? Eller är han mest slug och pillemarisk? Eller kanske teatralisk?
Vi pratar om Hosianna-ropets olika samtidiga bottnar: i jubel och i ropet på hjälp.
Och så kommer vi förstås in på det där med åsnan också. Vilken roll spelar den i det hela? Och vilken roll har den spelat i kampen för kvinnliga präster i Sverige?
I detta avsnitt: Ola Fornling, Lisa Svensson, Ida Wreland, Albin Tanke, Anders Blomquist och Clara Nystrand.
Klicka här för att lyssna på samtalet:100 - Tolkning pågår
Eller lyssna som vanligt direkt i din telefon med Acast eller Podcaster.
En del av de där texterna som kommer mot slutet av kyrkoåret tvingar oss att ta tag i flera av de riktigt stora frågorna på samma gång: tiden, domen, skulden, ansvaret, makten och (förstås!) nåden.
Anders Blomquist samtalar med Johan Svedberg, församlingsherde i Örebro, inför domssöndagen.
De talar om tiden, som kanske inte alltid enbart är en linje utan också en cirkel. Som dessutom står i något slags relation till evigheten!
De talar om domen och om att dömas i en nådelös tid. Och om att det allra viktigaste i det här fallet är VEM som dömer.
De talar också om skulden, som vi alltför ofta gör till en individuell skuld också i de fall den borde bäras mer kollektivt.
Jonas Persson och Linnéa Jönsson samtalar om en text som de tycker är ganska otäck. Det handlar om den yttersta tiden. Är det den vi ser i de klimatförändringar vi ser?
Det blir också ett samtal om att kunna och våga känna igen Jesus.
Och vad är det egentligen för gudsbild som kommer fram i den här texten? Kan vi få ihop den? Eller kan det till och med vara så att en sådan här text kan göra mer skada än nytta om den får stå okommenterad?
I spänningsfältet mellan makt och omsorg börjar vårt samtal. Kanske i spänningsfältet mellan vad Gud har möjlighet att göra och vad Gud vill göra. Makten är inte lika skrämmande om den förvaltas av den Gud som värdesätter varenda liten sparv och som räknat hårstråna på våra huvuden. Men det där pratar vi egentligen inte så mycket om,
för sedan vindlar samtalet vidare. Vi kommer in på martyrskap och frågar oss när vi behöver betala ett pris för vår tro.
När behöver jag vara modig? Som kristen? Som människa?
Texten uppmanar oss lite provokativt att tänka "Vad är det värsta som kan hända?" och vi kommer in på att det finns en kraft i acceptansen av förgängligheten. När vi kan sluta klamra oss fast i formerna öppnas dörren för att kunna tänka något annat. Kanske till och med något nytt.
Vi uppmuntras till mod. Men kanske mest till modet att våga vara rädd.
Följ med mig, Clara Nystrand, och Kent Wisti på ett vindlande samtal!
Hänger vårt uppdrag som kyrka på byggnaden? Texten om när Jesus i Matt 23:37-24:2 talar om att allt ska brytas ner, sten för sten, får Albin Tanke och Ida Wreland att fundera på vad hans ord gör med oss. Och kan tanken om att allt kan rasa vara till befrielse?
Vad är vi som människor skyldiga Gud?
Äger vi egentligen någonting som vi kan ge bort?
Ola Fornling och Teresa Callewaert samtalar om Jesus som en trickster som slingrar sig undan frågor och därigenom utmanar oss att tänka själva och att tänka vidare.
Samtalet kommer också in på vårt samhällsansvar. Och hur vår teologi hänger ihop med vår roll i världen. Därmed blir det också en del Luther. Och lite befrielseteologi. Och den stora frågan om vad man egentligen gör, när man tror att man gör ingenting.
Där möter han människor som han skickar in mot centrum.
Han synliggör den som varit osynlig.
Och väcker frågan: När är jag i osynligheten?
Jesus botar människor.
En av dem vänder i tacksamhet tillbaka och ropar ut sitt tack.
Att veta vart vi ska vända vår lovsång. Det är stort.
Att veta vart vi ska vända oss när vi behöver ropa i förtvivlan, det är också stort.
Anders Ekhem samtalar med Clara Nystrand inför Tacksägelsedagen. Avsnittet är en repris från 2015. Det innehåller utöver ett samtal om veckans text också några mycket goda tankar om predikan!
En text som handlar om en änka som ger bort det allra sista hon har att leva av.
Eller. En text som handlar om hur Jesus kritiserar den kultur och det system som får en stackars änka att ge bort det sista hon har att leva av.
En text som vill få oss alla att ge av det vi har.
Eller. En text som vill få oss att se att också en liten gåva kan vara stor.
Eller är det en text som på många sätt är "både och"? Kan det vara så att Jesus här på en och samma text både vill utmana oss att dela med oss OCH bekräfta att det vi gör är stort nog?
Catarina Liljeberg samtalar med Clara Nystrand om svårigheten i att ge och svårigheten i att känna att man gjort tillräckligt.
Satan, Satan, Satan. Det är där samtalet utifrån evangelietexten på Heliga Mikaels dag mellan Tina Sjögren och Ida Wreland börjar. Och fortsätter. Är Satan ett samlingsbegrepp för det onda eller är det för luddigt att tolka så? Är vi rädda för att tala om och beröra det onda i kyrkan? Det blir ett samtal som stannar kvar i det som många gånger är så svårt att prata om, om enkla tolkningar och att försöka reda ut lite i det där besvärliga Teodicéproblemet.
PS. Vill du höra ett samtal om Uppenbarelsebokens text som läses varje gång under Heliga Mikaels dag så finns det ett avsnitt om den texten från förra året här.
Är den som kräver något bara till besvär? Eller är hen också en gåva från Gud? Hur gör man för att komma ihåg att varje människa är ett potentiellt gudsmöte?
Gör jag, förresten, något som hindrar mig själv från att möta Gud? Utan att jag tänker på det?
Ingen vill väl ha ett så späckat schema att vi inte hinner ta hand om varandra. Och ändå... Hur blir det så? Behöver vi prata mer om att vi gör sådant som vi inte vill?
Behöver vi skapa mellanrum? Eller kommer de om vi bara tar bort annat? Om vi bara slutar att skrolla? Kan du sluta skrolla?
Ola Fornling och Adina Wirdemo samtalar om flera av de stora frågorna. OCH om att bygga sin trygghet i julskinka.
Vågar vi göra oss fria?
Eller är det lättare att befria någon annan?
Kanske ädlare?
Vad är det att vara fri?
Eller att leva?
Och varför är det så svårt att byta perspektiv i livet?
Och varför gör det så ont med förändring?
Elisabet Hartman och Clara Nystrand samtalar om liv och död. Och om att snudda vid döden.
Vaddå "Gör er inga bekymmer för morgondagen"?! Ska vi inte ansvar, ska vi inte bry oss?
Inför valet samtalar Lisa Vinsander och Magnus Malmgren om denna text ur Matteusevangeliet och märker ganska snabbt att den är som balsam för en orolig tid.
En enhet som söker över gränser och går bortom.
En enhet i den kärlek som Jesus visat och visar.
En enhet som börjar i ett tvättande av fötter och ett mötande av blickar.
Kan du behålla dina åsikter om den människa vars fötter du får böja dig ner för att tvätta?
Anders Blomquist samtalar med Åsa Egnér om de ord Jesus väljer att säga när han vet att han snart ska dö. Då när han ber för vår enhet.
När Jesus sätter ribban högt, betyder det att vi måste klara av att hoppa över den? Berättelsen om den barmhärtige samariern ställer en hel del krav på oss människor. Krav som egentligen är en självklar medmänsklig handling, men som ändå slutar med att församlingspedagog Anna Pettersson och Ida Wreland hamnar i en smärtsam självrannsakan. För att hjälpa är kanske inte alltid det som är självklart för oss att göra?
"Jesus behöver oss och vi behöver honom." Där börjar samtalet mellan Johanna Öhman och konfirmandledare John Andersson.
De kommer sedan in på att sprida ett budskap, om att vara rakt på sak i sin kommunikation, om texten som ett startskott och om att vilja ducka för det som känns lite för stort.
Charlotte Frycklund är Sveriges enda nätpräst. Hon är van vid att finnas bland människors svåra frågor, de där frågorna som vi kanske inte vågar ställa till församlingsprästen. I det här samtalet pratar hon med Clara Nystrand om Johannes döparen. Det blir både svåra frågor och en hel del hopp!
Det handlar bland annat...
...om att vara tonårsförälder till någon som kallar människor för huggormsyngel.
...om den underbara tanken på att vart vi än går, så är Gud redan där.
...om barnlängtan och barnlöshet och om att inte kunna bestämma över livet.
...om svårigheten i att ta emot hopp när rädslan för besvikelse är för stor.
...om att våra svar byggs under livet. Vi kan inte serveras färdiga svar av någon annan.
Och ändå en.
En teologisk konstruktion?
Eller ren mystik?
Matematik som visar att Gud är större än matematik!
Och hur talar vi egentligen om Gud?
Hur kan vi låta Gud utmana oss? Och våra bilder av Gud?
Vi är fångade i orden.
Försöker ändå ge bilder åt det obeskrivbara.
Till slut landar vi: i tallriksmodellen.
Clara Nystrand och Lena Löwendahl samtalar inför Heliga Trefaldighets dag.
Känn ingen oro och tappa inte modet, säger Jesus till oss i Pingstdagens evangelietext. Och det är kanske lätt för honom att säga, men desto svårare för oss som lyssnar att ta till oss av!
Vad gör oro och rädslan med oss? Rädsla som ofta används som ett billigt knep för att få människor med sig på sin sida. I detta tar samtalet mellan Sofia Tunebro och Ida Wreland sitt avstamp. Det blir också ett samtal om att prata om tro genom T-shirtslogans och hur en gör för att inte fastna i matematiken när en pratar om Treenigheten.
Varje andetag som vittnar om den som skapat. Andas in och andas ut. Andedräkten som den vackraste dräkten.
Anders Blomquist och Cecilia Dahlgren samtalar om Anden. Men också om modet att dela liv med varandra. Och om att be om hjälp och påfyllnad. Och om den där känslan att det är något som inte stämmer.
Vad menar Jesus med berättelsen om den tjatiga änkan? Och vad har liknelsen med bön att göra egentligen? Liknelsen om änkan och domaren sätter lite huvudbry hos diakonen Eva Blomdell och Ida Wreland. Till slut mynnar tankarna kring liknelsen ut i ett samtal om bönesvar och att det många gånger är svårt att prata om det.
Gud är kärlek. Okej. Men vad är kärlek? (Och vad är egentligen romantik?)
Och letar vi människor efter kärlek på rätt ställen?
Om Gud är kärlek, kan vi då vända oss bort från Gud, kärlekens källa? Eller är vi alltid i kärleken?
Och är det verkligen en kärleksfull Gud som offrar sin egen son? Är det så kärlek ser ut?
Och får vi lov att ifrågasätta de där bilderna som är så centrala? Om de nu verkligen är så centrala..?
Clara Nystrand och Ida Wreland ger sig ut på både tunn is och djupt vatten. De talar om kärlek och romantik, men också om försoningsteologi och om varför Jesus måste dö.
Eller lyssna som vanligt direkt i din telefon med Acast eller Podcaster.
I samtalet nämner Clara att hon kollat upp vad Marcus J Borg skriver om långfredagen och försoning och om varför Jesus måste dö. Den som vill läsa mer om det kan titta i boken "The Last Week" av Marcus J Borg.
Likt lärjungarna har vi svårt att förstå men vi ger inte upp utan talar om tidens relativitet. Om vad Jesus lämnar kvar när han går till fadern, kan det vara det djupt mänskliga inom var och en av oss? Stanna kvar till sista skälvande minuten så får du höra om hur vi ska inspireras av gässen när de flyger i flock!
Två herdar, ett lamm och en öppning till det trygga rummet!
I detta samtal mellan Anders Blomquist och Olof Bråliden står herdeskapet i centrum. Det visar sig att Olof har egen praktisk erfarenhet av att ta hand om får!
Tyvärr är ljudkvalitén inte den bästa. Den här gången kan du nog inte lyssna medan du diskar eller kör bil. Den här gången får du lyssna sittandes i ett lugnt rum. Då går det bra att höra!
I den totala förvirringen och osäkerheten är det lätt att ta till det välkända och välbekanta. För lärjungarna innebär det att gå tillbaka till sitt fiske såhär kort efter påskens skeende. Men det verkar inte riktigt fungera. Istället kommer deras kall ifatt dem.
Ola Fornling och Johannes Bengtsson samtalar om påskdramat, livets skeenden, om det fortsatta bråkandet och om uppståndelsens utmaning för makten.
Det är inte i undervisningen de känner igen honom.
Det är när brödet bryts som ögonen öppnas för dem.
Gemenskapen runt bordet är det centrala. I mötet med varandra finns också gudsmötet.
Att få gå bredvid någon en liten bit. Det kan vi också välja att göra. Och då är det inte självklart vem som följer vem eller vem som liksom tar Jesus-rollen i följet.
Johanna Öhman och Erica Svensson samtalar inför annandag påsk.
Vad betyder Jesus uppståndelse för dig personligen? Samtalet om påskdagens text mellan Johan Christensson och Ida Wreland stannar just i den frågan. Vad händer när vi blir personligt berörda av påskens händelser och de inte bara stannar vid att bli till den där berättelsen vi läser en gång om året och som vi sliter vårt hår för att hitta en ny tvist i predikan? Uppståndelsen som är grunden för den kristna tron. Vad betyder det för dig?
När drevet går hör vi bara det snabba. Men det riktiga lidandet ligger under detta. Och det går långsamt. Det hör och ser alla som står där länge.
Anders Blomquist samtalar med Åsa Egnér om långfredagen och de frågar sig också hur drevet mår på vägen hem? Är de glada? Eller sörjer de? Upplever de en tomhet när de är kvar med resultatet av vad de gjort?
Dessutom samtalar de om den trosvisshet som Jesus ger uttryck för på korset. Mitt i det svåraste är han så fast i sin övertygelse.
Och så kommer de in på den Gud som river sina kläder i sorg. Och som kanske gör så varje gång någon lider och dör.
Ett avstånd tas bort. En närhet tar vid. Det gudomliga blir jordiskt.
I skärtorsdagens måltid knyts en hel del trådar ihop. En tråd handlar om hur central måltiden är för Jesus, den inkluderande måltiden där alla får vara med.
En annan tråd handlar om det rättvisa delandet av bröd.
En tredje tråd knyter bakåt i tiden till uttåget ur Egypten, berättelsen om befrielse.
En fjärde tråd knyter framåt mot det som just ska hända: korset och den tomma graven.
Karen Holm från Visby domkyrkoförsamling och Clara Nystrand samtalar om alla dessa trådar och några till!
Vilka anspråk gör Jesus egentligen när han rider in i Jerusalem?
Och vilket är mitt eget svar på de anspråk som görs?
Hur stor del av palmsöndagens och påskens skeenden är Jesus med och regisserar?
Detta med att tysta någon annans bön - det fungerade inte på Jesus tid. Så varför skulle det fungera idag? Och vad är det vi är så rädda för?
Ola Fornling och Clara Nystrand samtalar inför Palmsöndagen och kommer möjligen med fler frågor än svar.
Klicka här för att lyssna på samtalet:072 - Tolkning pågår
Eller lyssna som vanligt direkt i din telefon med Acast eller Podcaster.
Tolkning pågår har fått en bonuspoddare för våren 2018. Hon heter Johanna Öhman och är präst i Uppåkra församling. Tillsammans med Christian Backe läser hon texten om när Maria får veta att hon ska föda ett barn och tillsammans reflekterar de över föräldraskap och barndom, över Josef och Maria som personer och över varför vi aldrig ser ikoner av Jesus, Maria och en nässug?
Sedan länge har vi insett att det inte går att göra sig en bild av Gud. Och samtidigt har vi insett att vi behöver försöka.
Men hur är det med vår syn på ondskan? Vad har vi för bilder där? I texten för det här avsnittet förekommer det demoner. Clara Nystrand och Marie-Louise Norozi utforskar vad det kan betyda för oss idag. Vilka demoner bär vi på, i någon sorts överförd bemärkelse? Och kan vi använda ordet demoner för att bättre förstå vad det är vi kämpar emot i livet?
Den kämpande tron är temat, texten handlar om kvinnan som sprang och ropade efter Jesus.
Samtalet lyfter frågor som: Vad gör det med mig om Jesus kan ändra sig? Kan Jesus synda eller är han i sin natur fri från synd? Och hur har vi det egentligen med demonerna?!
Vad sker i gudstjänsten? Varför går vi dit söndag efter söndag?
Ola Fornling samtalar med Jette Bendixen Rønkilde, som vill göra oss uppmärksamma på allt vad vi gör i gudstjänsten, med kropp, sinnen och ord.
Jette vill att vi funderar över och samtalar om vad som är det viktigaste för mig i gudstjänsten. Kan vi ta det som vi tycker är viktigast och så lyfta in det i centrum? Kan vi på så sätt skapa “öppna dörrar och ett starkt centrum”?
Jette lyfter också fram gudstjänsten som det enda rummet i vårt samhälle där vi kan sitta tillsammans och dela en stunds tystnad. Och förhoppningsvis dela upplevelsen av att någon mer är närvarande i rummet.
I samtalet kommer Ola och Jette också in på ordens betydelse. Hur får vi alla orden att bli levande? Jette talar om predikan som ett rum i rummet. Där är predikantens uppgift att öppna upp bibeltexten bilder och inte att servera en kladdig Jesus-remoulad!
Vi får också lära oss något om att gå baklänges in i trosbekännelsen och treenigheten. Och om att bygga med lego. Bygga mellanrum.
Vad gör livets prövningar med oss? Är det en mening med dem eller är det vi som får skapa meningen när vi klarat oss igenom dem?
I samtalet om texten då Jesus frestas av djävulen i öknen stannar Stina Hagman och Ida Wreland i livets utmaningar en stund. För det är precis vad de konstaterar också, att det är viktigt att våga vara kvar i det svåra, i livets mörker, för att kunna visa på hoppet.
För mig, personligen, kan detta har varit det viktigaste poddavsnittet jag hittills har gjort. Med en ängels tålamod beskriver Marcus Andersson hur det varit för honom att förlora sin syn och att i detta förhålla sig till en bibeltext om hur Jesus botar en blind.
Jag vill inte skriva mer, för jag har så svårt att ge rättvisa åt de tankar Marcus delar. Jag bara hoppas att du lyssnar på det här avsnittet, för det är så viktigt och så bra!
Eller lyssna som vanligt direkt i din telefon med Acast eller Podcaster.
//Clara Nystrand
PS. Precis i avsnittets inledning säger jag "berätta om dig själv" när jag menar "berätta om din funktionsnedsättning". Det smärtar mig att höra det efteråt. Så skulle Jesus aldrig ha sagt.
Först säger oss texten ingenting. Ibland gör texter inte det. Och det i sig kan väcka en frustration.
Sedan gräver vi, Clara Nystrand och Karin Rosvall, var för sig och lite tillsammans och finner att texten överraskar oss med hur mycket den vill säga.
Vi talar om att Gud kanske behöver skava i oss. Gud håller ju inte med om allt vi gör. Det goda i livet har ofta en udd.
Vi talar om vilka förväntningar som ställs på ett barn. Och om den oro föräldraskapet för med sig.
Vi talar om förundran. Hur ska vi göra för att fortsätta förundras trots att vi redan sett och upplevt så mycket?
Vi frågar oss om människor var med om större saker på bibelns tid. Är vi sämre på att lyssna in Gud idag?
Och så talar vi om kroppen. Vi har idag inga lagar om att offra turturduvor för att vara rena, men innebär det verkligen att vi har lyckats få en skön och avspänd inställning till våra kroppar?
Till slut konstaterar vi att det är gott att få samtala om bibeltexter. De blir bättre då.
Tyvärr låter det genom heela samtalet som att vi sitter i en burk och pratar! Jag ber så väldigt mycket om ursäkt för det störiga ljudet i just det här avsnittet!
Den här veckan handlar Tolkning pågår om Vingårdsägaren som behandlade alla lika. Marcus Nylander, biskopens kaplan i Lund och Lisa Vinsander talar om prestation, privilegier och om den yttersta domen går att förhandla. Det blir spännande mot slutet (enligt Lisa) så stanna kvar alla 28 minuter!
Varje under i evangeliet är en variation på Jesu uppståndelse! Det är en slutsats som dras av den starka berättelsen om hur Jesus botar den romerske officerens tjänare. Vi hinner också samtala om att tro skapas av Gud när vi gör våra ögon känsliga för vad som sker. I vår värld behövs sådana berättelser. Sedan landar allt i ett citat av Kirkegaard.
Ola Fornling samtalar med Gunilla Renöfelt, predikolärare vid Svenska kyrkans utbildningsinstitut.
Det finns en linje mellan våra olika upplevelser av Gud, en sorts gemensam botten. Kanske kan vi till och med dra en linje mellan den upplevelse Jesus har i texten, där och då, till de upplevelser vi själva haft här och nyss. Att dra de linjerna ger nytt liv åt texten.
Clara Nystrand och Åsa Bergius samtalar också om mellanrum och kreativitet som mötesplatser med Gud, om att vara rustad för sin ökenvandring, om lycka och om att snarare vara en skog än ett träd.
Börja det nya året med detta avsnitt som präglas så av glädje och nyfikenhet!
Josef får i en dröm veta vad han och familjen behöver göra.
Ibland kommer berättelsen, texten, så nära vår egen verklighet.
Det går inte att tala om flykten då utan att tala om den flykt som sker nu.
Johanna Öhman och Anders Blomquist samtalar om flykt,
om trygghet
om tiden som cyklisk eller linjär
och om den stora frågan vad Gud just nu säger åt just oss att göra.
Hur gestaltar vi evangeliet så att det blir till mer än en saga för den som lyssnar?
Vad finns det för andra berättelser som kan ge liv åt berättelsen om födelsen i stallet den där första julnatten?
Och vad finns det för särskilda utmaningar vi behöver ha i åtanke när vi tar oss an texten om Jesus födelse?
En präst och två pedagoger, Clara Nystrand, Elisabeth Hansson och Mikaela Almberg, slår sina kloka huvuden ihop och utbyter erfarenheter av att gestalta julevangeliet.
Vem var Johannes döparen? Och varför behövde Johannes få bekräftat vem Jesus var? Visste han inte det?
Är Johannes besvärlig för oss med sina hårda krav och lite moralistiska stil? Eller är det befriande att någon vågar vara just så radikal som han är? Är Johannes en inspiration till att gå "all in" när vi så gärna vill få nöja oss med lite halvmesyrer?
Och hur vore det om inte Johannes balanserades upp av Jesus?
Inför tredje söndagen i advent samtalar Ola Fornling med Karin Ekblom om Johannes döparen och om det svåra i att vara människa.
En text som sätter fingret på hur det är att vara höstdeppig eller en varning för jordens undergång? Där tar samtalet om evangelietexten för andra advent mellan Moa Karlsson och Ida Wreland avstamp och fortsätter med jordbävningar, domedag, fikonträd, tolkningstraditioner och #metoo.
Och så ställs frågan: är det ok att inte vara konsekvent i sin tolkning av Bibeln? Eller går det ens att vara det?
Ola Fornling och Gunnel Rask beger sig till stranden där Jesus ger bilden av fiskaren som sorterar fisk i två högar. Det är en illustration av domens dag. Hur förhåller vi oss till det? Vi samtalar om behovet av att våga se verkligheten som den är och att söka inåt för att skapa insikt. Sedan blir det lite Luther och Ignatius av Loyola. Tillsammans försöker vi hitta olika förhållningssätt till en text som aldrig slutar att utmana oss.
Är det kanske att våga ta det första steget i tro? Ett första steg på vägen mot frihet?
Eller är frälsning att bli fri från något? Befriad. Från smärta. Eller beroende. Eller rädsla.
Eller har alltihop bara med dopet att göra?
Frälsning är ett av våra storord. I det här avsnittet samtalar Anders Blomquist med Lotta Rosman Nissen utifrån evangeliet för den tjugoandra söndagen efter trefaldighet och utifrån temat frälsningen.
Många människor tycker att det är skrämmande att stå och tala inför andra människor.
Många präster tycker att det är lite besvärligt att predika inför andra präster.
De allra flesta präster försöker undvika att behöva predika oförberedd.
Och jag vågar påstå att de flesta människor jag känner skulle tycka att det vore otäckt - minst sagt! - att hålla en oförberedd predikan i ett rum fullt av präster, blivande präster och andra predikoentusiaster. Men så finns det ett fåtal, åtminstone en, som vågar. Anna Norrby är en sådan modig kvinna. Jag och Ida Wreland mötte henne på teologifestivalen i Uppsala i våras. Där genomförde vi, tillsammans med homiletiklärare Anders Göranzon, ett experiment för att undersöka hur bibelsamtal och predikan kan hjälpas åt. Experimentet gick till som följer: Jag och Ida fick helt oförberedda en bibeltext i knäet. Den samtalade vi utifrån i 15 minuter inför en liten publik. I publiken satt också Anna Norrby och lyssnade fokuserat. Efter de 15 minuternas samtal fick Anna ytterligare några få minuter på sig att skissa fram sin predikan. Därefter predikade hon inför oss allihop. Och det blev lysande! Ett ganska rörigt och trevande samtal blir en predikan om att Jesus kan spränga gränser och göra allting möjligt.
Nu har vi samlat detta experiment till ett 21 minuter långt specialavsnitt där du får höra text, samtal och predikan. Jag tycker att det är något vackert över det här avsnittet. Det speglar sårbarheten i predikosituationen, men också kraften i den och samarbetets potential även för denna uppgift.
Maria Ottensten och Tina Johansson har båda två stor erfarenhet av att arbeta med predikan - både teoretiskt, pedagogiskt och praktiskt! De har tillsammans skrivit boken Predikan växer fram.
När Tolkning pågår möter dem på teologifestivalen i Uppsala blir det ett samtal om det viktiga skrivbordsarbetet bakom varje predikan.
Det blir också ett samtal om jagets plats i predikan. Hur vi talar om oss själva får en stor betydelse för hur predikan tas emot.
Dessutom avslöjar Tina och Maria vilka punkter de brinner för när det gäller predikan. Kort och tänkvärt samtal!
Åsa Rockberg är rörelseterapeut och danskonstnär och håller kurser inom Svenska kyrkan om kropp och gudstjänst. Tillsammans med Ida Wreland samtalar hon här om kroppens lust att uttrycka sig och om hur vi gestaltar gudstjänsten i ord och Handling. Hela människan- kropp och sinne - upplever ju mässan, vare sig vi är medvetna om det eller inte. Så hur väljer vi då att förmedla det som sker i rummet?
Samtalet är inspelat under teologifestivalen i Uppsala 2017.
Tolkning pågår vill gärna uppmärksamma att vi i år, och särskilt den här veckan, firar reformationens grundtankar och idéer. Mycket av det som den här podcasten står för, har ju sina rötter just där, i reformationens idéer!
Vi har därför samlat ett antal specialavsnitt med särskilt intressanta personer på tema tolkning och predikan.
Först ut är Bengt Kristensson Uggla som tillsammans med Clara Nystrand resonerar om tolkning i ett sekulariserat samhälle, om gränspassager, om att använda våra erfarenheter av främlingsskap, om att ha en kritisk udd mot sin egen tradition och om att teologi är svårt. Det blir ett samtal som framförallt inspirerar till mod i en värld som alltid befinner sig i förändring.
Avsnittet är inspelat under teologifestivalen i Uppsala 2017.
Vad innebär döden rent praktiskt?
Vad vet vi om evigheten?
Hur påverkar vår syn på evigheten det liv vi lever här idag?
Och det här hoppet som är så centralt i kristendomen, vad innebär det egentligen, rent konkret för oss?
Och varför pratar vi så lite om det här?
Inför alla själars dag har Lisa Vinsander och Johanna Lundin ett samtal om döden.
Är Jesus lite bitter när han säger att en profet bara blir ringaktad i sin hemstad?
Är det jantelagen som spökar när de andra ifrågasätter Jesus legitimitet att säga och göra det han gör?
Utifrån temat ”Att leva tillsammans” och texten ur Matteusevangeliet samtalar Agge Angusson och Ida Wreland om när det främmande kan upplevas som ett hot, men också hur andras perspektiv kan bli en skatt.
Idag poddar Anders Blomquist med Tomas Dahlberg från bönegruppen i Oxie.
De samtalar om tro, om att vara på "andra sidan korset", om att vara "online" med Gud - och om hur det kan vara när wifi inte funkar! De talar om hur vi alla kan drabbas av olika sorters förlamning och de talar om upprättelse.
Jag lyssnar och inser att jag och Tomas använder delvis olika språktraditioner när vi talar om tro, men den iver Tomas talar med slår an en iver som finns där inom mig. Och något, som jag skulle vilja kalla för inspiration, bubblar försiktigt fram.
//Clara
Det är stora ord och starka känslor i Uppenbarelsebokens text om ängeln Mikael och hans kamp med den stora draken. Är det provocerande eller öppnar det upp för nya dimensioner? I veckans avsnitt råder det lite delade meningar om det där. Det blir ett samtal om mod att öppna sig för Guds och människors närvaro, om bokmärkesänglar och om kampen mellan det onda och det goda inom varje människa.
Och det visar sig att prästerna Jessica Menzinsky och Ida Wreland har vitt skilda åsikter om och känslor kring Uppenbarelseboken.
Är det bättre att sitta och lyssna än att springa och fixa i köket?
Är kontemplation viktigare än diakoni?
Är det viktigare att be än att hjälpa den behövande?
Eller handlar det om olika sidor som hänger ihop och berör varandra?
I ett samhälle som högt värderar aktivitet och prestation välkomnar vi idag en bibeltext som pekar på vikten av att också stanna upp, lyssna, reflektera och samtala.
Vi funderar över aktivitet och passivitet och Tobias introducerar Jonna Bornemarks begrepp paktivitet. I det medvetet passiva kan något aktivt ske...
I detta avsnitt av Tolkning pågår samtalar Clara Nystrand med Tobias Blomberg, präst i St Johannes kyrka i Malmö och engagerad medlem i Killans bönegård.
Klicka här för att lyssna på samtalet: 051 - Tolkning pågår
Eller lyssna som vanligt direkt i din telefon med Acast eller Podcaster.
SPECIALAVSNITT: Om predikan med Veronica Helm Andréasson
Den här veckan blir det lite av ett meta-avsnitt. Istället för att vi bearbetar veckans text tillsammans i podden, så blir det ett samtal mellan Lisa Vinsander och Veronica Helm Andréasson om hur en på egen hand kan leka med texten och bearbeta den. Vi hoppas att detta avsnitt kan inspirera den som ska förbereda sin predikan och till alla icke-predikanter som lyssnar kan avsnittet ge en spännande inblick i allt det arbete som sker, eller kan ske, inför söndagens predikan.
Predikans vad och hur diskuteras, liksom predikans ärende.
Veronica har 40 års erfarenhet som predikant och har även undervisat i predikokonst.
Allt det vi vill att människorna ska göra för oss, det ska vi också göra för dem.
Så enkelt och så svårt.
Grundläggande.
Men ingen etik står på egna ben.
Först kommer gudsrelationen.
Bara gudsrelationen ger oss hopp om att alls kunna simma mot strömmen.
Rörelsen inåt behövs för rörelsen utåt.
Och varje söndag i trefaldighet är också en söndag efter påsk.
Lisa Vinsander samtalar med Lars Eric Axelsson inför 13:e söndagen efter trefaldighet.
Vad är hederligt? Och vad är gott? Och när är det rätt med civil olydnad?
Är det ibland rätt att göra fel?
Och vad gör våra pengar med oss? Vi behöver dem. Men är det jag som äger pengarna eller äger pengarna mig?
Vad är egentligen viktigt? Hur gör vi för att behålla fokus på det som är viktigt?
Eller handlar berättelsen inte alls om pengar och det materiella? Handlar det om att få ta emot kärlek, oförtjänt, och sedan ge den vidare? Att slösa av det vi får så att det kommer andra till del?
Prästerna Clara Nystrand och Maria Eriksson har vänt och vridit på Gud och mammon.
Klicka här för att lyssna på samtalet: 049 - Tolkning pågår
Eller lyssna som vanligt direkt i din telefon med appen Acast eller Podcaster.
Prästkandidaterna Martin Wallén och Pauline Färdow samtalar om bergspredikans avslut som handlar om en trång port och en bred port. Det är enkelt att relatera till sitt eget liv med en motorväg av livsval och beslut, tycker vi. Men finns det problem i texten? Är den inte lite svart/vit och exkluderande? Vad är det som leder till livet och vad leder till fördärvet?
Vi filosoferar kring vägar i livet, civilkurage och grupptryck. Att relationen till Gud inte bara går en väg, utan att det är en tvåvägs-kommunikation mellan människa och Gud.
Samt att vårt liv i den rika delen av världen är inte alltid densamma för alla. Det finns något som tilltalar alla människor i texten, men som kan se väldigt olika ut för människor från andra delar av samhället och världen.
Vad finns på andra sidan porten? Vad vill Gud att vi ska göra här egentligen?
Clara Nystrand och prästkandidat Martin Wallén samtalar om att lämna allt det där i våra liv som hindrar oss från att leva helt, från att finna Guds rike just här och nu.
Det blir också ett samtal om Jesus som sätter ribban högt för oss och frågan väcks:
Är Jesus provocerande hård och drastisk i texten eller är han befriande ärlig?
Dessutom kommer Bonhoeffer in lite med sina tankar om dyr och billig nåd och Clara frågar sig hur vi bäst kan prata om om efterföljelse och nåd på samma gång.
Och förresten - vad är det att följa Jesus? Hur gör man det? Det måste väl ändå kunna se väldigt olika ut? Och hur gör vi för att våga? För att bejaka?
Clara läser också ett långt citat, hämtat från Wikiedia, som i sin tur hämtat det från Bonhoeffers bok Efterföljelse. För den som vill läsa det kommer det här:
“Billig nåd är rättfärdiggörelse av synden, inte av syndaren. Eftersom nåden ändå uträttar allt, kan allt fortsätta som förut. Billig nåd är nåd utan efterföljelse, nåd utan korset, nåd utan den levande Jesus Kristus, han som blev människa. Dyr nåd är det evangelium som alltid måste sökas på nytt, gåvan vi måste be om, dörren som vi måste knacka på för att den ska öppnas. Den är dyr därför att den kallar till efterföljelse, den är nåd därför att det är Jesus Kristus som kallar oss att följa. Den är dyr därför att den fördömer synden, och den är nåd därför att den rättfärdiggör syndaren.”
Malin Thoresdotter Jonsson som är komminister i Värby församling gästar podden och vi talar om svårigheten att finna sin uppgift i livet. Vi tror att apostladagen utmanar den individualistiska kulturen och att Jesus alltid sätter in oss i ett sammanhang. Vi stannar också upp inför det svindlande perspektivet bakåt till apostlarna, att vår tro har en kontinuitet bakåt genom åren till den här texten.
När man googlar efter synonymer på ordet barmhärtig så får man fram en lång rad med olika ord, bland annat ordet mänsklig. Där tar veckans samtal sitt avstamp mellan Jerk Elmén och Ida Wreland, som tillsammans driver den interreligiösa verksamheten på Tillsammans för Sverige i Malmö.
När Anders Blomquist samtalar med prästen Per Kristiansson och Imran Rezai från V Skrävlinge bibelgrupp om den förlorade sonen så dyker det upp flera personliga berättelser om hur det kan vara att förlora någon och sedan finna den saknade igen. Den där känslan, när det sker, är svår att sätta ord på! Och hoppet om att det ska ske, med dem vi just nu saknar, är så viktigt för oss.
Samtalet leder också in på hur det kan vara när vi ibland inser att nu måste något ske, något ändras. Nu står jag, som människa, inte ut längre.
Dessutom berörs den ömsesidiga längtan mellan Gud och människa, det eventuellt orättvisa i nåden och tanken på att vi alltid är både och.
Imran Rezai, som deltar i samtalet, har flytt från Afganistan, via Pakistan, Turkiet, Grekland och Norge. Just nu bor han i Malmö och väntar på besked om han får stanna eller inte. I Malmö är han aktiv i V Skrävling kyrka, där Per Kristiansson är präst.
Temat för söndagen är ”Den högstes profet” och utifrån Sakarias lovsång talar Lisa Vinsander och Magnus Malmgren om hoppet och hur underligt det är att mänskligheten trots allt inte ger upp utan fortsätter att hoppas. De talar också om behovet av lovsång när världen ser ut som den gör.
Vad betyder det för mig att vara döpt?
Hur kan vi tala om dopets betydelse för de döpta utan att det blir alltför exkluderande?
Vad händer i marginalerna och vad händer i centrum?
Vilka röster behöver vi lyssna till?
Vad gör vi av vår känsla av ovärdighet?
Hur var det för Johannes att mot slutet av sitt liv betvivla sig själv?
En text om dopet ger upphov till ett spännande samtal mellan Lisa Vinsander och Veronica Helm Andréasson. Och vi uppmuntras alla att fundera vidare över vad dopet betyder för oss.
Inför heliga trefaldighets dag samtalar Jonas Persson med Carina Innings om treenigheten. Det blir också ett samtal om Jesus snällhet, om att höra texten i ljuset av en egen förlust och om bilden av Gud som Fader.
Och så den stora frågan: Varför gör Gud inte mer??
”Anden låter sig inte fångas så lätt. Så fort vi försöker med det så misslyckas vi ju.”
Det säger Andreas Wessman, pastor i Malmö pingstförsamling. Samtalet mellan honom och Ida Wreland tar sitt avstamp i varför man började prata olika språk egentligen där på den första pingstdagen och vad har den händelsen för betydelse för oss idag.
"Då ser jag Svenska kyrkans medarbetare som gerillasoldater som för ut ett kärleksbudskap i varenda bortglömd håla i vårt land.”
Så sa Petra Carlsson när jag i våras fick chansen att samtala med henne under teologifestivalen i Uppsala. Petra deltog i den del av festivalen som handlade om trovärdig kyrka och det är just det vårt samtal handlar om:
Om vad kyrkan är och vad kyrkan ska vara. Om vad som ger trovärdighet i vår tid. Om skillnaden mellan godhet och snällhet. Och om vad som händer när vi pekar på vår egen godhet. För vem vill vara objekt för andras godhet?
P G Hansson menar att tron är en färskvara. Denna insikt kommer fram en bit in i samtalet där vi vänder och vrider på det vi kallar den Helige Ande. Vi talar om hur man kan göra sig mottaglig för Anden men inte styra den. Vittna om dess verk men inte förklara den. Och att den kan komma till oss när vi sänker garden, även i en vanlig gudstjänst i Svenska kyrkan.
Såhär såg det ut och såhär lät det 2015 när Clara Nystrand och Ida Wreland samtalade om episteltexten för Kristi himmelsfärd!
Det blev ett samtal om förlegade gudsbilder om religionsdialog och om Gustav Wingrens bild av hur olika religioner relaterar till varandra.
Anders Blomquist samtalar med Staffan Gerdmar, diakon i S:t Thomas katolska församling i Lund. Det blir ett samtal om bönens olika rum, om att vara både hycklare och sanningssägare och om Wilfrid Stinissens ord "att bedja är som att andas".
St Pauli kyrkas bibelgrupp en helt vanlig tisdagkväll.
Tillsammans med Clara Nystrand, prästen Maria Eriksson och med bibelgruppen, som just denna kväll består av Margaretha, Hubert, Stig och Cecilia, blir det ett samtal om splittring och enhet.
- I det stora och i det lilla: hur ska vi kunna bli ett?
Det blir ett mycket givande samtal där en kan höra hur vi i tur och ordning får små aha-upplevelser. Precis som det ska vara när vi får mötas och samtala om texten och om livet!
Hur undervisar man i predikan? Hur blir man medveten om sina personliga tolkningsnycklar? Är det viktigt med humor när man predikar? Och varför är det så läskigt att predika inför andra teologer? Under Teologifestivalen i Uppsala som gick av stapeln i slutet av februari haffade Ida Wreland Anders Göranzon, lärare på Utbildningsinstitutet i Uppsala och samtalade om tolkning och predikan utifrån olika infallsvinklar och kulturer.
Att leva av tro.
Att låta erfarenheten av Gud bära genom livet.
Har du någon gång de senaste 24 timmarna upplevt en stund av nåd?
Hur såg den stunden ut?
Låt dina tvivel få plats i gemenskapen.
De blir mindre skrämmande där.
Låt din tro få plats i genemskapen.
Den kan bära någon annan där.
Och någon annan kan bära dig.
Om detta pratar Clara Nystrand och Maya Salmon utifrån söndagens text.
Inför långfredagen samtalar Jonas Persson och Clara Sjöberg om att våga stanna upp i mörkret innan vi skyndar till hoppet. Det blir också ett samtal om att Gud både delar våra erfarenheter OCH är radikalt annorlunda oss. Och om att långfredagen inte enbart handlar om Kristus som lider för oss, det är också en dag som ger oss möjligheten att försöka förstå Kristus och genom honom världens lidanden.
Mot slutet av samtalet får vi också en musikalisk beskrivning av långfredagen.
Innan vi försöker ta in och förstå uppståndelsen kan vi behöva ägna en stund åt att ta in döden.
Anders Blomquist samtalar med begravningsentreprenör Birger Signäs om att leva med döden som en verklighet. Hur kan jag leva mitt liv på ett sådant sätt att jag är redo för döden? Hur kan jag använda vissheten om döden för att lära mig leva? Och hur kan jag i allt detta vara en förmedlare av Hoppet?
Ett samtal om inkapslade känslor, rädsla, döden, livet och Hoppet. Alltihop utifrån evangelietexten för påsknatten.
Om krusiduller och att saker inte är antingen eller utan både och. Där gör samtalet mellan diakonen Maria Josefson och Ida Wreland sitt avstamp runt texterna för Skärtorsdagen, och fortsätter kring nattvard, diakoni och varför båda tycker att skärtorsdagen har en alldeles särskild magi.
Palmsöndagens evangelium kan tolkas som att Jesus utmanar den världsliga makten för att visa oss ett helt annat sätt att vara kung på och ett helt annat sätt att vara människa på. Det kan tolkas som att Jesus vill göra upp med en världsordning i vilken status, pengar, makt och våld fått styra alltför mycket. Och om vi läser texten på det sättet, då innebär den också en utmaning för oss: vilken väg väljer jag i livet? Om detta samtalar Clara Nystrand och Frida Mannerfelt.
Det blir också ett samtal om vad staden Jerusalem spelar för roll i sammanhanget och vi frågar oss om det går att predika för barn om att göra upp med den världsliga makten.
Helt klart är i alla fall att texten handlar om så mycket mer än om att Jesus är ödmjuk för att han rider på en åsna. Så det så.
Eller lyssna som vanligt direkt i din mobil med Acast eller iTunes.
Och här kommer texten från profeten Sakarja som vi nämner ett par gånger:
"Ropa ut din glädje, dotter Sion,
jubla, dotter Jerusalem!
Se, din konung kommer till dig.
Rättfärdig är han, seger är honom given.
I ringhet kommer han, ridande på en åsna,
på en ung åsnehingst.
Jag skall förinta alla stridsvagnar i Efraim,
alla hästar i Jerusalem.
Krigets vapen skall förintas.
Han skall förkunna fred för folken,
och hans välde skall nå från hav till hav,
från floden till världens ände."
Samtalet startar i en religiös kris hos Nathan Söderblom. Vi återvänder till begreppen "trots allt" och "just därför" och konstaterar att vi inte får släppa blicken från ondskan även om vi är rädda. Den insikten i kombination med textens starka bildspråk leder oss in på hur man kan bota ormfobi. Den röda tråden är att vi söker svar på frågan om hur Jesus kan hjälpa oss att försona oss med världen och oss själva.
Ola Fornling samtalar med Patrik Ahlmark, kyrkoherde i Skivarp.
Två gånger i kyrkoåret står hon i fokus, Maria, Jesus mamma – när hon blir gravid och när det är dags för henne att föda. Har hon bara sin identitet i att vara någons mamma, precis som så många andra kvinnor genom historien? Eller betyder hon något mer? I samtalet kring texterna på Jungfru Marie bebådelsedag rör sig Maria Isberg och Ida Wreland runt normer, oskuldsideal, kaxighet, jantelagen och mycket mer. Och som alltid när Maria är i fokus ställs frågan: vem var hon egentligen, Maria?
Utifrån temat "Kampen mot ondskan" drar samtalet iväg till hjältar och vårt behov av hjältar. Den utmanande frågan ställs: är det okej att se filmer om krig, titta på nyheter och sedan bara gå vidare utan att göra något? Hur lever vi med att veta så mycket och samtidigt göra så lite? Eller annorlunda uttryckt: Hur lever vi med vårt obegränsade ansvar och vår begränsade förmåga?
Kan vi kanske vara hjältar genom att våga säga stopp när vi själva ser orättvisor i vår vardag?
Eller är det egentligen så bra med hjältar? Är det inte bättre med en miljö där vi alla griper in och gör lite?
Anders Blomquist samtalar med Mattias Nilsson, musikproducent, DJ och kreatör.
Vad är kärlek och hur tar man egentligen emot den? Mitt i kampen behöver vi människor livets guldkorn. Och är inte bibeln lite för tunn egentligen? Vi hade behövt lite mer information!
I det här avsnittet samtalar Lisa Vinsander med Gunilla Kristensson, barnmorska i Malmö.
Gud som curlingförläder?I söndagens bibeltext skriver Markus om att Jesus plötsligt drivs ut i öknen. Åtminstone om man går till grundtexten. Och är det inte så med våra ökentider i livet också - att de plötsligt bara är där? Plötsligt har vi sand upp till knäna och undrar vad som hände här.
När Jonas Persson och Elisabeth Nord samtalar om söndagens text handlar det mycket om prövningar och om öken.
Elisabeth, som är doktorand i Gamla testamentets exegetik, ger oss också andra bilder och berättelser från gamla testamentet som kan ge lite nya infallsvinklar till tolkningen.
Dessutom diskuteras änglarna i texten. Hur ska vi förstå dem? Är Gud lite curlingförälder?
Grabbig förväntan om makt och berömmelse krockar med det tjänande perspektivet i texten för fastlagssöndagen. Petrus Lilja, som jobbar på Hyllie park Folkhögskola och Akademi för Ledarskap och Teologi (ALT), och jag försöker tolka vad det kan innebära att leva i Jesu efterföljelse. Vi frågar oss hur vi använder vår frihet och vad fastan kan handla om i vår tid. När samtalet är slut står vi fortfarande kvar i ambivalensen, men innan dess hinner vi vända och vrida på en hel del halvfärdiga tankar. Häng med på ett samtal inför kyrkoårets mest spännande tid! /Ola
Inför Reformationsdagen (Sexagesima) samtalar jag med Sinikka Neuhaus som är teologie doktor i kyrkohistoria, utbildningschef och biträdande prefekt vid institutionen för utbildningsvetenskap vid Lunds universitet. Vi tar avstamp från den föreläsning Sinikka höll vid Lunds stifts teologdag i förra veckan: ”Reformationens broar till vår tid – om minnen, mening och handlingsmöjligheter”.
Följ med i ett samtal som handlar om evangelisk frihet, om varför det kan vara livsbejakande att underkasta sig knastertorra texter. Vi samtalar om utbildning som ett vidgat begrepp och om hur vi står inför en pedagogisk utmaning där vi kan hämta inspiration från jazzmusikern och den konstnärliga improvisatören. Vi talar om glädjen av att vara nära en människa som upptäckt något – någon som lever med erfarenheter av mysteriet och livets djupa hemligheter...
Albin Tanke Klicka här för att lyssna på samtalet: 025 - Tolkning pågår Eller lyssna som vanligt direkt i din mobil med appen Acast eller Podcaster.
Bonusavsnitt med Cecilia Nahnfeldt om Luther och tanken att vi alla är kallade
Jag samtalar med docenten och chefen för Svenska kyrkans forskningsenhet, Cecilia Nahnfeldt som är aktuell som en av huvudföreläsarna vid Lunds stifts Teologdag. Vi utgår från Cecilias bok Luthersk kallelse – handlingskraft och barmhärtighet. Följ med i ett samtal som handlar om kallelsebegreppets olika perspektiv, om nåden som grund för allt i livet, om att ge och att bära, om att få och bli buren i frihet och ansvar för varandra. Vi samtalar även om hur vi kan leva mitt i livets alla vedermödor och vikten av att provtänka och utvecklas tillsammans med andra. Vi berör demokrati, jämlikhet och genusperspektiv. Kallelse är inte en individualistiskt förmån utan ett mänskligt uppdrag: Att möta andra.
Det blir ett samtal om oro och om att försöka att inte oroa sig. Perspektiven växlar mellan här och nu och framtiden. Varför ska vi göra det goda? För att få en belöning sedan? Eller för att andra mår bra av att det här och nu? Eller för att vi själva mår bra av det? Vilka krav ställer Gud på oss? Ställer Gud krav?
Senare i samtalet ställer Robin allting i ljuset av påsken och då lättar oron.
Såhär skriver Ida: Ibland behövs det en lång transportsträcka för att komma fram till målet. Lite den känslan fick jag efter att jag och gymnasieeleven och konfirmandledaren Robin Uddin pratat kring evangelietexten för Septuagesima. Vi trevar och provtänker, vi vrider och vänder, vi frågar och försöker reda ut eller förstå. Och till slut når vi fram till själva kärnan. Orden tar kropp och vi landar i nåden (trots att vi inte någon gång nämner ordet nåd). Och när jag lyssnar på vårt samtal och på det som jag nästan upplever som en omväg för att komma fram till kärnan så kommer jag att tänka på Karin Boyes dikt I rörelse och strofen: Nog finns det mål och mening i vår färd - men det är vägen, som är mödan värd. Den där transtportsträckan är många gånger nödvändig för att vi överhuvudtaget ska kunna landa rätt. I alla fall var det så för mig i det här samtalet. //Ida
Det kräver mod att stå för sin tro och övertygelse när världen runtomkring kanske tror och tycker annorlunda. Kyndelsmässodagens evangelietext bjuder prästerna Lennart Hamark och Albin Tanke på en mängd olika associationer och samtalsämnen: Om att våga ta språnget till den djupa tilliten, om föräldraskap, om de hemligheter vi kan skymta i ett litet nyfött barns ögon. Lyssna till ett samtal om kärlekens och den djupa bekräftelsens enormt stora roll för vår mänsklighet och vår möjlighet till utveckling.
Tänk vad kul det är att få tolka bibeltext, när vi satte oss ner vid mixerbordet var vi ganska trötta men så kom vi igång och fick en massa ny energi av själva samtalet. Hoppas ni lyssnare får samma upplevelse. Vi talar utifrån söndagens evangelietext, Matt 14:22-33 och samtalet kretsar kring: Att Gud ger oss de hjärnor vi behöver, att Jesus är som en kattmamma som tar oss i nackaskinnet och så blir det så klart en massa om båtar och vatten och allt vad det innebär i våra liv!
Tillsammans med Marco Aldén har jag samtalat om tro.
Tro som ibland är ett rop i desperation, ibland en strimma hopp och ibland den där övertygelsen och glädjen som gör att man övertygar hela sitt hushåll om att Jesus är grejen.
Tro som kan vara helt opolerad. Som den kan vara hos de människor i evangelierna som söker Jesus utan att ta någon kölapp.
Tro som måste ha sitt fäste i något utanför mig själv. Att tro på min egen tro blir inte så stort. Att tro på Jesus är större.
Tro som ibland gränsar till dumhet. Och var går egentligen den gränsen?
Sen hann vi inte alls prata om mission, som också finns som ett tema i texten. Hur berättar vi om våra egna möten med Gud? Om de där viktiga tillfällena som bär oss i livet OCH om de där små, små beröringspunkterna när Gud blivit särskilt levande för oss? Hur berättar vi om det? Och vad händer om vi INTE berättar?
PS. I skrivande stund finns fortfarande ett exemplar av boken Stororden på Bokbörsen. Om det är någon som blir sugen på den efter att ha hört vårt samtal.
Anders skickade över podden till mig för att jag skulle lägga ut den. Samtidigt antydde han att han inte var fullt nöjd med sin egen insats. Men när jag lyssnar på Anders Blomquist och Anna Nilsson så bubblar inspirationen i mig. De rör vid så mycket som är centralt. Jag som håller på att studera homiletik läste just idag om vittnandets roll i predikan. Ricouer, om man är intresserad av honom, har en hel teori om hur vittnandet är hela grunden för kristendomen.
Andra menar att just nu, i en tid då människor inte lyssnar på auktoriteter, är vittnesbördet viktigare än någonsin. Präster kan inte komma som självutnämnda experter, menar homileterna, men de kan berätta om vad de sett och hört. Och då inte främst om storslagna underverk, utan om just det som Anders och Anna talar om: att vittna om vem Jesus är för mig. Hur är Gud livets källa? På vilket sätt märks det i mitt liv? Kan jag berätta om det i predikan? Vågar jag vara sårbar i min berättelse?
Och så nämner Anna och Anders kontrasten mot FB, där vi ständigt vittnar om oss själva. Bara det ger en hel del att fundera över.
Dessutom: om det är så, att vittnandet är så viktigt, vad menar då Jesus när han säger till olika personer han möter att de inte ska berätta? Vad handlar det om?
Anders och Anna, jag önskar att vi kunde fortsätta det här samtalet! Jag är inte färdig ;)
//Clara
Prästen Jonas Persson samtalar med Martin Garlöv, kommunikationsansvarig i Lunds pastorat.
Det blir ett samtal om dop och tro. Dopet som en startpunkt, inte slutpunkt. Dopet som bärs av kyrkan, inte av den enskilda. Dopet som gärna skulle få betyda mer. Och dopet som vi kanske har lite för dålig koll på..? Vilken är kopplingen mellan dopet och kyrkan?
Kan vi vara bundna till utan att vara bundna av?
Samtalet kommer också in på treenigheten, Anden och Visheten.
Och att man inte kan tillhöra Jesus lite. Därmed kan ingen säga sig vara mer kristen än någon annan.
Samtalet landar i en enda mening:
"På knä i en ström för att bli upprättad."
Alla var där! Runt krubban finns hela världen samlad, människor från när och fjärran, rika och fattiga, de jordnära och de konungsliga. Himmelriket och änglarna är närvarande och djuren kring stallet representerar hela skapelsen – alla som förundras, firar och upprättar livet denna natt när ett nytt rike etableras i världen. Detta samtal med tillträdande kyrkoherden i Jönköping, Ann Aldén och Albin Tanke som är präst och leg. psykoterapeut i Malmö handlar om mission, om berättelsens kraft och om att våga ge sig ut på andra vägar än de vi kanske redan är vana vid.
Julens budskap om frid och fred på jorden får sig en ordentlig törn när annandagen gör entré med Jesus som pratar om att han minsann inte kommit med fred utan med svärd och splittring. Det är precis som om när vi är som mest dästa på rödkål, knäck och julmust så är det dags att skakas om lite av Jesus som helt plötsligt klivit upp ur krubban, blivit vuxen och skäggig över en natt och kommer med ett budskap som lämnar efter sig många, stora frågetecken. I alla fall hos församlingspedagogen Tina Sjögren och mig.
Första halvan av samtalet har vi lite svårt att släppa vad Jesus menar egentligen. Vi försöker finna vägar ut ur det snåriga och det är som om vi trevar runt i mörkret efter ytterdörren och ljuset utanför. Och hittar vi till slut ut då? Avgör själva. Min egna slutsats är att vi inte alltid behöver hitta den där utgången alla gånger utan det kan också vara befriande att vara kvar i frågan. Vad menar Jesus egentligen?!
I samtalet mellan mig och Alexandra Cimbritz hittar vi en utmaning för oss som ska predika över julevangeliet: Att predikan talar till våra sinnen och landar i kroppen. Kan vi skapa en predikan som doftar och smakar? Samtalet rör sig mellan samtid och dåtid, mellan text och verklighet. Julevangeliet läses mitt i en värld av flyktingströmmar och krig. Hur färgar det vår predikan? Välkommen till ett samtal som tar sin utgångspunkt i juldagens evangelium.
Då blir inte ljudkvalitén som vi hoppats.
Så är det med det här avsnittet, där Anders hörs mycket svagt.
Därför: om du vill lyssna medan du diskar eller cyklar, så får du välja ett annat avsnitt den här veckan. Eller en annan podd.
Men om du har sådan tur att du har möjlighet att sitta i en lugn vrå och lyssna en stund, då är detta ett underbart inspirerande samtal mellan Anders Blomquist och Kerstin Wimmer, som bland annat vågar tala om föräldraskap, den besvärliga Maria, om alla välbehövda Elisabethar och Josefar i världen och om välsingel.
Samtalet kommer flera gånger in på den bild av Maria och Elisabeth som finns på klostret i Taizé och som syns här till höger. Tittar man noga, ser man barnen i deras magar.
Anders påpekar förresten i efterhand att hans röst hörs så svagt i just det här avsnittet, nästan som om han talade inifrån en livmoder. Det går att göra pedagogik (och teologi?) också av tekniska missöden!
På väg till glöggfesten blir vi plötsligt kallade för
huggormsyngel!
Det är ord och inga visor konstaterar Albin Tanke och Maria Bergius som samtalar kring faran för gärningslära, om att inte fnysa åt vanlig enkel snällhet och vikten av att våga göra sig tydlig med sig själv inför andra. I samtalet associeras bland annat till Michelle Obamas ord: When they go low, we go high.
Lena Maria Hagensen och Ola Fornling samtalar kring en kortfattade och kärnfull text. Det blir tankar om tid, rannsakan och Guds rike. Kanske är texten en uppmaning, eller inbjudan, att se världen på ett nytt sätt!
Bilden är tagen från Värby församlings julspelskuliss där barnen kommer att få julens berättelse gestaltad. Men först får vi vandra vidare in i advent.
Välkommen till ett samtal kring den andra söndagen.
För det här samtalet har prästen Anders Blomquist samlat fyra ungdomar i Oxie kyrka i Malmö pastorat. Tre av dem tillhör Svenska kyrkan, den fjärde är katolik. Alla fyra har de nyligen varit på ett läger för protestanter och katoliker där de förberett påvens besök i Sverige och tillsammans arbetat med det dokument som togs fram inför besöket:
Från konflikt till gemenskap.
I det här samtalet fortsätter deras möte, deras fredsarbete på lokal nivå, då de tillsammans pratar om texten där Jesus rider in i Jerusalem.
Fokus riktas både mot åsnan, lärjungarna, lydnaden, folket som tar emot Jesus och mot Jesus förstås.
Anders passar också på att fråga ungdomarna om hur en predikan ska vara och till svar får han flera goda råd.
På bilden ovan: Teresa Gomez
På bilden till vänster: Evelina Lundgren, Fredrik Hinton, Anton Hansson och Anders Blomquist
I samtalet nämns ett par gånger de fem ekumeniska imperativen som det talades om under påvens besök och som både katoliker och lutheraner förpliktat sig till att arbeta med. För den som inte känner till dem så är de som följer:
Katoliker och lutheraner bör alltid börja i enhetens perspektiv och inte i splittringens, för att stärka det gemensamma även om det är lättare att se och erfara skillnaderna.
Lutheraner och katoliker bör ständigt låta sig själva förändras genom mötet med den andre och genom det ömsesidiga trosvittnesbördet.
Katoliker och lutheraner bör på nytt förpliktiga sig till att söka synlig enhet, till att tillsammans utveckla närmare vad detta betyder i form av konkreta steg, och till att oupphörligt sträva mot detta mål.
Lutheraner och katoliker bör gemensamt återupptäcka kraften i evangeliet om Jesus Kristus för vår tid.
Katoliker och lutheraner bör vittna tillsammans om Guds barmhärtighet genom att förkunna och att tjäna världen.
Jonas Persson och Olof Månsson brottas med texten inför domssöndagen.
Det blir en brottning med det som väcks i oss när vi hör ordet "dom" eller när det talas om att dela upp människor i onda och goda. Men det blir också ett samtal om rättvisa och orättvisa, om en befriande dom, om en benådande Gud och om Ljuset som inte övervinns av mörkret.
Ett samtal som inbjuder till många fortsatta samtal!
Vad kul det är när ett samtal tar en helt annan form än vad en hade förväntat sig från början. Det är just det som det här avsnittet med Ingamay Hörnberg gjorde. Jag trodde att vi skulle fastna mer vid det snåriga och det som kan vara svårt att förstå i texten, men snabbt kom vi in på hoppet och nåden och man riktigt hör min iver över vart samtalet för oss.
På ett sätt kommer den här texten med ett stort hopp, men samtidigt kommer den med en smärta, säger Lisa Vinsander när hon samtalar med Elin Sundelin, präst i Växjö.
Det blir också ett samtal om dopets betydelse, om att se på djupet och om vad som händer om döden inte finns.
Förlåtelse utan gräns är temat för söndagen. Det slog mig att jag skulle kunna ringa författaren till den bok om förlåtelse jag just läst. Så jag gjorde det. Jag ringde Magnus Abrahamsson, som också är fängelsepräst i Borås och tillsammans pratade vi om bibeltexten, men också om den bok han skrivit (Brott och förlåtelse) och de tankar han har om förlåtelse.
Det blev ett vindlande samtal där vi lyfte på en rad olika stenar och försökte att trassla oss genom delar av det komplex som är förlåtelse.
En liten bonus den här veckan är att en av mina favoritteologer har skrivit en riktigt bra text utifrån veckans bibeltext. Om man vill läsa vad David Lose skriver så kan man klicka här.
Är du frälst? Den frågan har jag fått några gånger och känt mig lite obekväm. Men på söndag utgör ordet ”Frälsningen” temat för gudstjänsten. Vad kan frälsning innebära i våra liv? Och hur förhåller sig det ordet till evangelietextens lite gåtfulla berättelse? Det försöker jag och Katarina Vaarning, församlingsherde i Husie, reda ut. Det blir ett samtal om växt i relation till prestation och om att leva i ett löfte. Samtalet rör sig också kring storordens betydelse för fördjupning samt skillnaden mellan den 11:e och 12:e timmen.
Idag samtalar Lisa Vinsander med diakonen Peter Juhlin. Såhär skriver Lisa:
Vad var det som fick Sackaios att ta språnget upp i Sykomoren den där dagen då Jesus kom?
Och vad var det som hände med honom är han mötte Jesus blick?
Vi talar om skam och befrielse.
Om omvändelse och tro i praktik.
Om välgörenhetsdiakoni vs "av var och en efter förmåga till var och en efter behov".
Vi kan lära oss att tacka. Vi kan öva oss i att se det som är gott i livet, det vi har och det vi är. För det finns väl nästan alltid något att tacka för..?
Men det får inte bli ett krav att tacka.
Det finns stunder, dagar, perioder i livet, då vi inte orkar tacka.
Men om du inte orkar tacka, så kanske jag i alla fall kan tacka för att du finns?
Kanske kan vi bära fram varandra? Bära varandra upp till det berg, där Jesus möter i dagens text, för ett helande?
Om detta och mycket mer samtalar Anders Blomquist och Karin Pålsson Sundmark i avsnitt 4 av Tolkning pågår.
Eller lyssna direkt i mobilen med hjälp av gratisappen Acast.
PS. Anders nämner en tackbön som Olov Hartmann har skrivit. Den lyder såhär: "Gud, du som blev ett svar på vår bön, ett bröd för vår hunger. Hjälp oss nu att vara ditt svar till dem som saknar vad vi äger i överflöd. Hjälp oss att höra det rop som du har hört, förstå den nöd som du har förstått, tjäna den mänsklighet som du har tjänat. Uppenbara för oss ditt bords hemlighet: Ett enda bröd och en enda mänsklighet."
Tillsammans med prästkandidat Mathilda Magnusson vrider och vänder Jonas Persson på söndagens text. Det blir bland mycket annat en brottning med gudsbilder. Är gudsbilden i den här texten svår att hitta? Eller är den svår att leva med?
Det blir också ett samtal om förförelser. Förförelser finns överallt, menar Mathilda, men är det alltid negativt? Eller finns det också "prova-livet-förförelser"?
Jonas frågar sig också vilken ton texten har. Ska den läsas argt? Är det en arg text? Eller finns där en omsorg om man läser texten i en annan ton?
Och sist men inte minst: hur hugger man av det som kommer inifrån?
Tänk vad mycket det fanns att säga om en text som jag först kände att jag inte alls visste vad jag skulle säga om. Första gångerna jag läste texten om den rike mannen som uppmanas att sälja allt han äger och bilden av en kamel som tar sig genom ett nålsöga så stod det still. Vad säger en för klokt om det här egentligen?! Men i mötet med diakonen Christina Ohlsson så ville samtalet aldrig ta slut. Vi pratade om vad som binder oss, att Jesus är rätt knepig i texten, om ägodelar, personliga möten, självrannsakan och mycket mer. Trots alla tankar och infallsvinklar kunde jag dock inte släppa tanken att Jesus fortfarande är lite knepig och nästan vresig, då Christina alldeles i slutet när vi egentligen avslutat samtalet, kommer med ytterligare en twist till berättelsen. När mikrofonerna sedan stängts av fortsatte vi att samtala. Hoppas du också vill fortsätta!
Tolkning pågår vill vara en teologipodd som låter samtalet ta plats. Som låter brottningen med bibeltexten ta plats. Som inte vill förenkla eller hoppa över eller komma med färdiga svar. Den här podden vill att allt ska vara tillåtet. Ofärdiga tankar är tillåtna. Uttalanden som vi vill ta tillbaka imorgon är tillåtna. "Blott i det öppna har du en möjlighet", som det står i psalmen, jag har glömt vilket nummer.
Men i detta första avsnitt av Tolkning pågår är det inte brottningen som vill ta plats. Det är glädjen. Och det känns symboliskt. För det har jag inte ens tänkt på. Av alla saker som måste få lov att ta plats, menar jag. Såklart måste också glädjen få ta plats. Ibland är man bara himla glad att man har en tro i sitt liv. Ibland är det inte krångligare än så. Och ibland är det just den glädjen som har svårt att hitta sitt forum, sitt utrymme. Jag hoppas att den enkla glädjen också kan få hitta ett hem i våra pågående samtal.
Klicka här för att lyssna på samtalet: 001 - Tolkning pågår
Det går också bra att lyssna med hjälp av Acast (en app, som är gratis) direkt i din mobil!