346 avsnitt • Längd: 30 min • Månadsvis
En teologipodd för dig som gillar tolkande samtal och för dig som vill få inspiration i predikoförberedelsen.
The podcast Tolkning pågår is created by Tolkning pågår. The podcast and the artwork on this page are embedded on this page using the public podcast feed (RSS).
Den här veckan omfattar vi hela påsken i ett och samma avsnitt med prästen och biskop emeritus Jan-Olof Johanson och Ida Wreland. Det blir ett samtal om tro som måste bli till handling, kärlek, gemenskap, mänsklighet, kroppslighet, ropet efter Gud, hjärteblod, rädsla, glädje, smärta, äkthet, det livsviktiga hoppet och mycket mer. Det vill du inte missa!
Palmsöndagens evangelium kan tolkas som att Jesus utmanar den världsliga makten för att visa oss ett helt annat sätt att vara kung på och ett helt annat sätt att vara människa på. Det kan tolkas som att Jesus vill göra upp med en världsordning i vilken status, pengar, makt och våld fått styra alltför mycket. Och om vi läser texten på det sättet, då innebär den också en utmaning för oss: vilken väg väljer jag i livet?
Om detta samtalade Clara Nystrand och Frida Mannerfelt i veckans avsnitt - en återblick till ett tidigare avsnitt. Det blir också ett samtal om vad staden Jerusalem spelar för roll i sammanhanget och vi frågar oss om det går att predika för barn om att göra upp med den världsliga makten. Helt klart är i alla fall att texten handlar om så mycket mer än om att Jesus är ödmjuk för att han rider på en åsna. Så det så.
Ond bråd död. Det är så man kan sammanfatta dagens evangelietext. Men tolkarna Jessica Nordqvist och Ida Wreland försöker att komma vidare från allt dödande i texten. Det blir ett samtal om maktbegär och habegär, att förvalta ett förtroende, att inte bli medberoende med verkligheten och vad den där hörnstenen texten pratar om egentligen är. Trots samtalet om död och elände så landar samtalet till slut i att trots att världen just nu känns rätt dyster så finns det överallt massor av bevis på hoppet.
När det är dags för midfastosöndag möts Piteå och Helsingborg! Vi talar om hur viktigt det är att släppa evangelieboken och läsa direkt ur bibeln för att få helhetsperspektivet. Jesus vill borra ned på djupet, vill komma åt det som finns i människors inre. Det är svårt för oss människor att göra det och Jesus hade en tuff uppgift. Hur kan vi tänka om under? Inte ens under mättar på djupet. De kan dra oss till Kristus, men de mättar inte i evighet. Under är fantastiskt, när Gud griper in, med undret är inte lösningen. I nattvarden kommer vi så nära vi någonsin kan komma den andliga friden. Vi talar om bullshitfilter och om livet som tar olika vändningar. Tolkar är Simon Jonsson och Jessica G Nordqvist.
Är allt redan sagt om Maria? Varför måste vi trycka in Maria i någon form av fack? Och vad låg egentligen i hennes skyndsamma steg på vägen till Elisabeth? Om dessa frågor pratar Anders Facks och Ida Wreland. Det blir ett fortsatta samtal om hur Maria gjorde det som var hjälpsamt för henne i den situationen hon var i, om Elisabeths spontana glada och icke dömande reaktion på Marias graviditet och vad det betyder att vi gjort Maria till ”vår fru”. Och så frågar de sig varför Maria verkar vara särskilt viktig bland så kallade machomän.
Denna vecka blickar vi tillbaka i tiden och får ta del av ett återblicksavsnitt. Veckans avsnitt ställer frågor som: Är veckans evangelietext ett 2000 år gammalt feministiskt manifest? Var det modigt av kvinnan att kliva in i huset som Jesus gästade - trots att hon visste hur alla redan hade dömt henne? Och vem är förlåtelsen riktad till?
Det är Ida Gynning och Ida Wreland samtalar om andra söndagen i fastan och texten är hämtad från Lukasevangeliet 7:36-8:1-3.
#tolkningpågår #denkämpandetron #fasta
Vad betyder det att ha begär till något eller någon? Är det mänskliga begäret alltid av ondo? Där börjar samtalet mellan Hanna Stark och Ida Wreland och de ser starka kopplingar till världsläget i vår tid i episteltexten. De fortsätter att prata om ansvar, befrielsen när man avstår något, om lidande, skam och teologin som går ut på att legitimera sitt begär till rikedom och makt. Och så pratar de om det viktiga att hålla fast och kvar i det som är mest centralt i den kristna tron. Men frågan är hur man vet vad som är det rätta.
Om detta och mycket mer i avsnittet för första söndagen i fastan.
John Perry och Jessica Nordqvist är veckans tolkar som talar om ”Kärlekens väg”. Fastlagen är karnevalens tid och innebär att allt ställs upp och ned, bak och fram. Så är det ju ofta med Jesus när han talar. Hur kan man gestalta detta? Vad betyder det att hedningarna vill SE Jesus? Associationerna går till rockstjärnor som man vill komma nära och se live. Guds röst tolkas som ett åskmuller eller en ängels röst. Men hade det inte varit skönt om alla verkligen hörde Guds röst, att alla hörde samma sak?.Ett citat från filmen ”Konklaven” just gällande önskan om bergsäkerhet, ger ett annat perspektiv på texten. Kanske tvärsäkerhet inte är så eftersträvansvärt trots allt?
Texten om tempelvakterna som inte ville gripa Jesus eftersom hans budskap berörde deras hjärtan ger ett eko rakt in i vår tid. Vem har egentligen rätt kristet budskap och vem är en falsk profet? Jessica G Nordqvist och Ida Wreland pratar om att stå upp för det man tror på och riskerna med det. Det blir ett fortsatt samtal om att ta reda på hur saker verkligen ligger till innan vi dömer varandra och om vi människor alltid har hållit på att döma varandra utifrån varifrån vi kommer. De ställer sig också frågan hur en alien hade sett på oss människor om den hade landat på jorden. Och så försöker de göra sitt bästa med att reda ut vad Sexagesima egentligen står för.
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.