Bra podcast

Sveriges 100 mest populära podcasts

Lagom Kondition

Lagom Kondition

Följ en genomsnittlig medelsvenssons väg till sitt första Vasalopp. Supermänniskan Erik Wickström hjälper Niklas Bergh att optimera sin träning och testa olika träningsformer så att du slipper det. Den perfekta kompanjonen i förberedelserna och nästan allt om konditionsträning och längdskidåkning.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

vasaloppet.se/bloggar/lagom/

Avsnitt

78. Motivationsdoktorn

Ett extra lyxigt avsnitt där vi får ta reda på vad som händer under doktorshatten på motivationsexperten Karin Weman Josefsson. Avsnittet presenteras av Rullskidscenter.se tipsar om sina förmånliga rullskidspaket för både klassisk åkning och skate samt x-hips skyddsbyxor. Använd rabattkoden: lagom . Löplabbet fortsätter också att erbjuda 20% på mycket i butiken med koden LAGKOND2019. Lagom Kondition görs i samarbete med www.racefox.se och Vasaloppet.

2019-06-18
Länk till avsnitt

77. Träning och föräldraskap

Hur fan gör man för att få sina djupt egoistiska mål uppnådda utan att barnen glömmer bort vad man heter och ens partner inte klappar ihop. Med stöd av www.loplabbet.se som ger 20% med koden LAGKOND2019. Glöm inte #lagomutmaningen och spring ett lopp på midsommar. Du får hitta på ett eget, det gills också.

 

PS. Förlåt om vi låter självgoda och pompösa. Vi menar väl.

2019-06-11
Länk till avsnitt

76. Löparskor

Allt om löparskor! Avsnittet presenteras av www.rullskidcenter.se som tipsar om Skike. Löplabbet förgyller avsnittet med kunskap och förlänger rabattkoden "LAGKOND2019" för 20% rabatt. 

2019-06-03
Länk till avsnitt

75. Cykelvasan. Träning och utrustning.

Med Niklas äntligen i sadeln kan vi börja praktisera MTB-cykling. Detta gör vi med hjälp av Meridas expert Nicklas Hansson. Passa också på att anmäla er till www.wickstromcoaching.com . Lagom Kondition görs med stöd av www.Racefox.se och Vasaloppet. 

2019-05-28
Länk till avsnitt

74. Puls

Okej, nu blir det lite krångligt, men ack så viktigt. Puls, pulszoner, pulsträning och allt det där. www.Rullskidcenter.se ger 100kr rabatt på slangväskor och rekomenderar Silvas Distance Free /Salomons s/race / Coxa R2 eller R5. Kod ?lagom?. Dessutom pratar vi löparklockor med Löplabbet som fortfarande bjuder på 20% rabbat på skor och kläder med koden LAGKOND, både på nätet och i butik. Dock inte på klockorna. Tipsade klockor: Polar m430 / Garmin Forerunner 45 / Suunto Spartant Trainer

2019-05-21
Länk till avsnitt

73. MTB med Ella Holmegård

Med hjälp av vår yngsta expert hittills gräver vi lite djupare i MTB-cykling. Avsnittet sponsras av Löplabbet som bjuder på friska 20% rabatt med koden ?LAGKOND2019? både på nätet och i butik. Lagom Kondition görs med stöd av www.racefox.se och Vasaloppet.

2019-05-15
Länk till avsnitt

72. Löpekonomi med Fredrik Zillén

En riktig rysare som presenteras av Rullskidcenter som ger 20% rabatt med koden ?lagom? på www.rullskidcenter.se/diamantbryne. Sponsras också av Löplabbet som bjuder på friska 20% rabatt med koden ?LAGKOND2019? både på nätet och i butik. Veckans ämne: 27 minuter in. Lagom Kondition görs med stöd av www.racefox.se och Vasaloppet.

2019-05-09
Länk till avsnitt

71. MTB

Ny vecka ny sport. Idag gläntar vi på dörren till mountainbikens värld i väntant på Cykelvasan. Varför ska man cykla MTB, en lista i 10 punkter. Sponsras av Löplabbet som bjuder på friska 20% rabatt med koden ?LAGKOND2019? både på nätet och i butik.

Veckans ämne: 32 minuter in.

Lagom Kondition görs med stöd av www.racefox.se och Vasaloppet.

2019-04-29
Länk till avsnitt

70. Frågespecial Löpning

Allt du velat veta om löpning och som någon annan vågat fråga. Presenteras av www.rullskidcenter.se och sponsrat av www.loplabbet.se med stöd av www.racefox.se och Vasaloppet. 

2019-04-26
Länk till avsnitt

69. Om Phil Maffetone?s träningsteori feat. Colting.

Gästspel av Jonas Colting och snack om Phil Maffetones idéer kring lågpulsträning, MAF-test och så lite kuppat inspel om periodisk fasta. Lagom Kondition görs i samarbete med www.racefox.se och Vasaloppet.

2019-04-17
Länk till avsnitt

68. Löparskador (och att inte få dom)

Löpning kan vara världens farligaste sport. Om man räknar att få lite ont som farligt alltså. Med hjälp av Bernard, löpguru på Racefox, går vi igenom de viktigaste faktorerna. Avsnittet presenteras stolt av www.rullskidcenter.se med stöd av www.racefox.se och Vasaloppet.

2019-04-08
Länk till avsnitt

67. Kvalitetsträning

Ett avsnitt om det som kanske borde kallas för högintensiv träning, men som oftast beskrivs som kvalitet. 7 högst kvalitativa tips på pass dessutom. Avsnittet presenteras av www.rullskidcenter.se och görs med stöd av www.racefox.se samt Vasaloppet. 

 

Ämnet börjar cirka 30 minuter in. 

2019-04-02
Länk till avsnitt

66. Ultraspecial. Att springa riktigt långt.

Inför stundande Ultravasan 90 snackar vi igenom hur man tränar och förbereder sig för att springa riktigt långt. Dessutom introduceras #lagomutmaningen för april. Avsnittet presenteras av www.rillskidcenter.se med stöd av www.racefox.se och Vasaloppet.

 

Show Notes:

 

Ann Ekeberg För sverige på tiden: en exposé över ungdomskulturen.

 

Namndroppade ultralöpare:

Johan Stene (så hette han), Jonas Buud, Emelie Forsberg, Ida Nilsson, Mimmi Kotka, Rickey Gates och Linus Wirén.

 

Filmerna som nämndes:

Barkley Marathon

https://vodeville.se/film/the-barkley-marathons-the-race-that-eats-its-young-290093

 

Where Dreams Come to Die

https://www.youtube.com/watch?v=NDZdsqbcGTU

 

Sökvänliga ord: träning, kondition, längdskidor, längdskidåkning, konditionsträning, vasaloppet, ultravasan, cykelvasan, dubbel hawaii

2019-03-25
Länk till avsnitt

65. Ett år till Vasaloppet

Nu knyter vi i ihop Vasaloppssäcken genom att gå igenom hur man lägger upp sin träning för nästa års första söndag i mars. Avsnittet presenteras av www.rullskidcenter.se.

Nu också med veckans pass. 

Veckans ämne 25:30 in.

Podcasten görs med stöd av www.racefox.se och Vasaloppet.

Sökvänliga ord: träning, kondition, längdskidor, längdskidåkning, konditionsträning, vasaloppet, ultravasan, cykelvasan, dubbel hawaii

2019-03-21
Länk till avsnitt

64. Vasaloppet ? så gick det (inte)

Allt om 2019 års Vasalopp i ett extra tjockt specialavsnitt.

Presenteras av www.rullskidcenter.se och görs med stöd av www.racefox.se samt Vasaloppet.

 

Veckans ämne börjar circa 30 minuter in.

2019-03-12
Länk till avsnitt

63. Sistaminutentips

Det finns inte mycket kvar att göra innan Vasaloppet med träningen, men en hel del fel. Vi dig undvika dom. Dessutom 2 race-rapporter, Racefox-analys och allt det vanliga. 

Sponsorer som rekommenderas helhjärtat.

www.vitaminmanager.com
Första beställningen för 25kr och 20% därefter med koden "lagom".

Med stöd av www.racefox.se och Vasaloppet. 

2019-02-26
Länk till avsnitt

62. Vasaloppets anatomi

Den ultimata mentala indelningen av ett Vasalopp. Obligatorisk lyssning. Med ovärderligt stöd av www.vitaminmanager.com / www.goingoutdoor.se / www.racefox.se och Vasaloppet. 

 

Testa Vitamin Manager med rabattkoden "lagom" och få första leveransen för 25 kronor och 20% rabatt därefter.

 

Köp pannlampa hos Going Outdoor med rabatt med koden "lagom" eller kanske ett par neoprenestrumpor med koden "niklas".

 

Tack för att just du lyssnar!

2019-02-20
Länk till avsnitt

61. Frågespecial

Alla svar på alla frågor plus Racereports från Holmenkollmarsjen och Bravura Ski Marathon. Stolt sponsrat av www.goingoutdoor.se. 10% rabatt på nattvasanpannlampor med koden ?lagom? och nu även neoprene-strumpor från Oak Socks. Med stöd av Vasaloppet och www.racefox.se .

2019-02-15
Länk till avsnitt

60. Köldspecial

Stolt sponsrat av www.goingoutdoor.se. 10% rabatt på nattvasanpannlampor med koden ?lagom?.

Med stöd av Vasaloppet och www.racefox.se .

 

Veckans ämne: 34 minuter in ungefär.

 

Nina Simone. Lyssna på basens introduktion runt 3:20

https://open.spotify.com/track/1ScBZROkALrHEBtDvbFKSx?si=jX3xxGJuSQ2p0DhjOoN4YA

 

Ha det fint!

2019-02-08
Länk till avsnitt

59. Nystakarspecial

Presenteras av www.Rullskidcenter.se

Med stöd av Vasaloppet och www.Racefox.se

Eriks skidkurser här: https://erikwickstrom.se/2018/10/23/skidkurser-i-boras-vintern-2019/

 

2019-01-30
Länk till avsnitt

58. Kost utan flum

2 timmar kvalitetslyssning med kostkunskap samt upplysningar om vilka djur vi inte är från genierna bakom boken Frisk utan flum. Presenteras av specialistbutiken www.rullskidcenter.se.

 

Producerad med stöd av www.racefox.se och Vasaloppet.

 

Mer av Maria och Jessica hittar du på www.fortasana.se och deras pod finns på https://itunes.apple.com/se/podcast/frisk-utan-flum-podden/id1444785326?mt=2

 

Ämnet börjar 28 minuter in.

 

2019-01-21
Länk till avsnitt

57. Vasaloppet för nybörjare

Allt för er som står inför ert första Vasalopp.

Presenteras av www.rullskidscenter.se och gästat av Stephan Wilson, Anna och Sara på glid samt Anders Szalkai. Missa inte heller www.kampoloppet.se .

 

Veckans ämne 26:30

 

Anna och Sara på Glid

https://blogg.mittmedia.se/sara-och-anna-pa-glid/

 

Stephans länkar.

www.facebook.com/stephanwilson.se

www.instagram.com/minklassiker

www.minklassiker.se

2019-01-16
Länk till avsnitt

56. Seedning

Presenteras av www.rullskidcenter.se. Allt om hur du hamnar i rätt led, eller fel. Kolla även in vår långa intervju med Johanna Larsson i avsnitt 14 om du vill veta allt från grunden.

 

Bästa listan på seedningslopp: https://www.race.se/lopp?sport_id=5&view=grid

2019-01-09
Länk till avsnitt

55. Fråga Erik-special

VI avslutar höstterminen med ett frågespecial i extralångt utförande. Avsnittet presenteras av www.rullskidcenter.se som är sydligaste Sveriges enda expertbutik på längdgrejer. God jul!

2018-12-18
Länk till avsnitt

54. Målsättning

Kanske det starkaste avsnittet av Lagom Kondition någonsin. Hur sätter man mål? Varför det inte räcker med ett mål och några väl valda lyssnarfrågor. Dessutom en Erik som är tagen efter läsning av Petter Northugs biografi "Min Historia".  

2018-12-10
Länk till avsnitt

53. Längdskidshyffs

Idag bjussar vi på tolv budord om hyffs och uppförande i längdskidspåret. Samt frågor om tävlingsdräkter, poängen med jämna intervalltider, stakmaskinsplatåer och ljumskmuskler. Och artikeln vi pratade om som behandlar det eviga ämnet om kadens. https://runnersworld.se/lopskolning-del-1-180-steg-i-minuten-ar-inte-optimalt/

2018-12-04
Länk till avsnitt

52. Teknikavsnittet

Vi återbesöker den klassiska skidåkningens växlar diagonalåkning, stakskjut och stakning. För mer grundläggande genomgång, se avsnitt 8 och 9. 

2018-11-26
Länk till avsnitt

51. Valla, valla och valla

En djupdykning i vallan. För lite mer grundläggande genomgång se avsnitt 13. Nu blir det en djupdykning av rang. Med gästspel av Skidpropaganda och Lotta Västberg (stavning).

2018-11-23
Länk till avsnitt

Mittimellanavsnitt: Löparknä

Mittimellanavsnitt om löparknä. Tack vare en utmärkt artikel av Fredrik Zillen -> www.fredrikzillen.se/bot-mot-loparkna/ och generöst delande av expertis från Richard Bäckström på www.napraidrott.se/ i Göteborg. Specialvinjett av det eminenta och lite bakåtsträvande instagramkontot www.instagram.com/skidpropaganda/ . 

2018-11-19
Länk till avsnitt

50. Jubileumsspecial

När man firar 50 avsnitt släpper man viktiga nyheter. Mer säger vi inte.

2018-11-13
Länk till avsnitt

49. Hårdvara

Alltså skidor, stavar, bindningar och pjäxor. För en fullständig genomgång från grunden hänvisar vi till avsnitt 10 och 11 från förra hösten. Tack för alla frågor och boken som nämndes heter The Incomplete Book of Running av Peter Sagal. www.lagompod.com

2018-11-06
Länk till avsnitt

48. Styrka och stavgång

Ett oväntat positivt avsnitt om styrka för längdskidåkare strösslat med stavgång och oväsentligheter som vanligt.

2018-10-31
Länk till avsnitt

47. Allt om rullskidåking.

Det är inget att sticka under stolen med, vi gillar rullskidor. Här försöker vi gå igenom allt. Från hur man tar sina första stapplande steg till träningstips för den inbitna och en hel del snack om hjul o sånt. Genom våra vänner påConcept erbjuder vi dig som lyssnare möjligheten att hyra en SkiErg med 100:- rabatt i månaden på www.concept.se/skierg-hyra .

2018-10-23
Länk till avsnitt

46. Älska stakmaskin!

Vi återbesöker stakmaskinen. Världens kanske både minst och mest älskade maskin. Genom våra vänner påConcept erbjuder vi dig som lyssnare möjligheten att hyra en SkiErg med 100:- rabatt i månaden på www.concept.se/skierg-hyra. Dessutom finns 10 rabatterade platser till Red Bull Nordenskiöldsloppet med koden ?Lagom2019?, först till kvarn.

2018-10-15
Länk till avsnitt

45. Vasaloppet kickoff - 7 livsviktiga tips

Sju livsviktiga tips att ta med sig på vägen mot Vasaloppet. Men vi reder också ut vem som kan klara nio mil i dalaskogarna (nästan alla) samt betygsätter prylar efter deras nödvändighet. Med stöd från Destination Jokkmokk där Nordenskiöldsloppet går, www.racefox.se och Concept som bjussar lyssnarna på rabatt på SkiErg-hyra här -> www.concept.se/skierg-hyra

2018-10-08
Länk till avsnitt

44. Racereport: Lidingöloppet

Exakt såhär gick det i Lidingöloppet, en lärdomsfylld eftermiddag i september. Och en massa annat kvalitetsprat. Med oförglömligt stöd av den digitala löp och skidcoachen www.racefox.se.

2018-10-02
Länk till avsnitt

43. Lidingöloppet, sista förberedelserna.

Med bara en handfull dagishämtningar mellan nu och startskottet på Lidingö tar vi oss igenom de sista förberedelserna. Erik förutspår Niklas tid och besvarar en hel del frågor. Med ovärderligt stöd av www.racefox.se.

2018-09-24
Länk till avsnitt

42. Frågespecial

Med lidingöloppet mindre än två veckor bort passar vi på att svara på lyssnarnas frågor. Motivation, håll och återigen lite om kadens. Stolt sponsrat av www.racefox.se. Shownotes på www.lagompod.com

2018-09-17
Länk till avsnitt

41. Lidingöloppsbanan

I avsnitt 41 skärskådar vi Lidingöloppsbanan meter för meter med hjälp av Malin Ewerlöf. Givetvis hamnar Erik i klinch med Malins teori om jämna milsplittar, vem litar du på mest? Med stöd av @racefox.se

2018-09-12
Länk till avsnitt

40. Löpprylar.

Löpning är en av de få sporterna man kan utföra i födelsedagskostymen men det går ändå att lägga flera månadslöner på utrustning. Vi får hjälp av Eva Alksten på Löplabbet för att reda ut vad man behöver eller inte.

2018-09-04
Länk till avsnitt

39. Löpteknik

Det perfekta löpstegets magi, eller ännu mer prat om kadens. Dessutom briljant gästspel av Magnus Bergman, Lidingöloppets mesta rekordhållare och med stöd av geniföretaget Racefox ? din digitala löpcoach. Sprid ordet.

2018-08-28
Länk till avsnitt

38. Styrketräning eller inte?

Hur ska en löpare tänka? Ska man lägga tid på att lyfta gymskrot eller lägga tiden på att springa istället? Dessutom en hel massa prat om kadens. God lyssning.

2018-08-21
Länk till avsnitt

37. 10 tips för Lidingöloppet

Lagom Kondition är tillbaka med besked. Nu är det fullt fokus på Lidingöloppet 30 km och vi bjuder på 10 tips du inte får missa. Dessutom gästspel av världens bästa Carina Hammarstrand. Lyssna noga!

2018-08-17
Länk till avsnitt

36. Racereport: Vansbrosimningen och 100km

Med del tre i en Svensk Klassiker, Vansbrosimmet, avklarad passar Erik även på att springa 100km i Helsingborg (sundets pärla). Exakt hur det gick för oss går vi igenom här. Avsnittet kan innehålla spår av dubbel-hawaii.

2018-07-18
Länk till avsnitt

35. Semesterpodden

Ett tillbakalutat avsnitt inför Vansbrosimningen och Eriks vansinniga försök att bli svensk mästare i 100 km. Buenas noches. 

2018-07-02
Länk till avsnitt

34. Vättern: Så gick det.

Race report från Vätternrundan med lagom många sidospår. Shownotes på www.lagompod.com/blog/34

2018-06-20
Länk till avsnitt

33. Vätternrundan, sista förberedelserna.

Med timmar kvar till första start i Motala går vi igenom de sista förberedelserna för Vätternrundan ? vår andra del i En Svensk Klassiker. Gästmedverkan av Podniklas och Raymond Bergemark. Lycka till nu! Shownotes på: www.lagompod.com/blog/33

2018-06-13
Länk till avsnitt

32. En Svensk Klassiker: Vansbrospecial

Nu är det dags att dyka i Vanån snart och för att göra Vansbrosimningen rättvisa har vi tagit hjälp av Klassikerns kanske flitigaste deltagare, Carina Hammarstrand. Matnyttiga tips om framförallt Vansbro men även mycket cykelsnack inför Vättern. Show notes -> www.lagompod.com/blog/32

2018-06-05
Länk till avsnitt

31. Vätternrundan: Bansträckningen

16 dagar kvar till Vätternrundan och vi guidar hela vägen genom sjön med hjälp av Matz Ekman. Från Motala till Motala i ett mastodontavsnitt. Dessutom lite simning, kryddat med oundvikligt prat om Vasaloppet och andra sidospår. Shownotes på www.lagompod.com/blog/31

2018-05-29
Länk till avsnitt

30. Simning

Vi kliver ett steg närmare Vansbro och börjar försöka lära oss att simma, närmare bestämt crawla. Erik bjuder på det mesta man behöver veta och Niklas ignorerar eller misslyckas med det Erik säge. Allt är som vanligt, fast i vatten. Resan mot en Svensk Klassiker går vidare.

2018-05-23
Länk till avsnitt
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.