Sveriges största podcast om stress
The podcast Stresspodden is created by Petra & Maria. The podcast and the artwork on this page are embedded on this page using the public podcast feed (RSS).
Svartsjuka. Något som kan vara väldigt stressande för den som känner svartsjuka men även för den som blir utsatt för svartsjukan. I det här avsnittet försöker vi fånga saker som kan vara hjälpsamt för båda parter men också vad den som blir utsatt för svartsjuka ska vara vaksam på när det kommer till en själv och det egna måendet.
Vi lyfter rädslor, skam och bristande ansvar och som vanligt ger vi några konkreta tips till den som vill ha.
Inlägget 109. Svartsjuka dök först upp på Stresspodden.
I det här avsnittet undersöker vi nyfiket vad det kan innebära att ha ett mer cykliskt förhållningssätt till livet. Hur det kan bidra till att vara mer i nuet än när vi ser på tiden mer linjärt. Vi tipsar om hur du som lyssnar och blir nyfiken kanske kan börja utmana dina egna tankemönster.
Inlägget 108. Att leva mer cykliskt dök först upp på Stresspodden.
Vi lever ett liv som många gånger skapar obalanser i kroppen. Inte minst bland hormoner. I det här avsnittet fortsätter vi prata med Malin Bengtsson och Anders Lönedal för att försöka förstå hur det här påverkar kvinnors hälsa, inte minst under klimakteriet. Lyssna gärna på avsnitt 106 innan du tar del av detta avsnitt som är en direkt fortsättning på det tidigare.
Inlägget 107. kvinnor, hälsa och stress del 2 dök först upp på Stresspodden.
Vi lever ett liv som många gånger skapar obalanser i kroppen. Inte minst bland hormoner. I det här avsnittet träffar vi Malin Bengtsson och Anders Lönedal för att försöka förstå hur det här påverkar kvinnors hälsa, inte minst under klimakteriet. Det här avsnittet är det första av två med våra gäster.
Inlägget 106. Kvinnor, hälsa och stress dök först upp på Stresspodden.
Trumman har en lång historia och har en betydelsefull plats i många kulturer och sammanhang. Gemenskap, energihöjande, jordande… Lasse Ström är trumbyggare och trummare och ser trumman som ett multi-tool. Trumljudet kan nämligen hjälpa oss med en rad olika tillstånd, inte minst att sänka stress och som hjälp i meditation. Allt beroende på hur trumman används. Har du en egen trumma kan du frigöra känslor genom att trumma ut det som just du behöver. Stresspodden tar nyfiket reda på mer om hur trumman kan främja vårt mående.
Inlägget 105. Trumman dök först upp på Stresspodden.
Det finns många saker som kan framkalla känslan av stress. En av dem är normstress. Stressen att befinna sig utanför det som är den rådande normen i det aktuella sammanhanget. I det här avsnittet lyfter vi några av de saker det kan handla om som att välja bort barn, omskola sig vid 55, leva utanför heteronormen och en del annat. Självklart finns det så mycket mer att lyfta och återkomma till men vi lyfter på locket och skickar med några tips på hur förhålla sig till detta om det skapar stress.
Inlägget 104. Normstress dök först upp på Stresspodden.
Ilska är en av våra grundkänslor och kan uttryckas på flera olika sätt. När vi är stressade stänger vi av många av våra känslor men just ilska är kvar eftersom den drivs på av våra stresshormoner. Den är en av de känslor som är kopplad till vårt hot- och försvarssystem, det system vi befinner oss i vid stress. Alla våra känslor ska få plats men vi behöver ta ansvar för hur vi agerar på dem. Det gäller ilska i allra högsta grad och kanske är det därför det ibland är svårt att prata om just ilska för vi lätt tänker att det handlar om oacceptabla beteenden och handlingar som aggressivitet. I det här avsnittet får känslan ilska ta plats.
Inlägget 103. Ilska dök först upp på Stresspodden.
Är du nyfiken på hur ett överskott av fria radikaler och ett underskott av elektroner påverkar din kropp och din energi? Då är det här avsnittet för dig. Trots att vi nog alla vet att vi är gjorda för att leva nära naturen tänker de flesta av oss inte på konsekvenserna som kan bli när vi inte gör det. När vi isolerar oss från jorden med gummisulor på skorna, när vi alltför sällan sätter oss på marken eller klippan. I det här avsnittet pratar vi om vad som händer i kroppen och vad vi kan göra åt det.
Inlägget 102. Jorda dök först upp på Stresspodden.
Att vara sann mot sig själv är en process som alltid pågår eftersom utveckling och förändring alltid är möjligt. Genom att vara sann mot sig själv möjliggör vi den utveckling som vi själva önskar och inte utifrån andras förväntningar. I ett liv med för mycket stress är det lätt att “allt bara rullar på”. Kanske för länge för att det ska vara bra för oss. I det här avsnitt försöker vi reda ut vad det innebär att vara sann mot sig själv men också hur vi kan börja närma oss just det när vi under lång tid levt livet lite långt ifrån oss själva. Tankeväckande avsnitt med konkreta tips för att “hitta in”.
Inlägget 101. Sann mot dig själv dök först upp på Stresspodden.
Tillit är något som kan beskrivas inom olika nivåer. Det kan handla om tillit till myndigheter eller till privata relationer men också om tilliten till sig själv – självtillit. Det är också den sist nämnda som vi fokuserar på i det här avsnittet. Hur påverkar den oss och vad kan hända om självtilliten är låg? Vad händer med vår inre stress och vår oro? Som alltid i Stresspodden får du konkreta tips på hur du kan stärka tilliten till dig själv.
Inlägget 100. Tillit dök först upp på Stresspodden.
Att inte orka, att inte ha energi, lust, motivation. Att överreagera, vara hudlös eller stänga av känslor. Det är exempel på vad som händer vid långvarig stress. En uppenbar konsekvens är att det påverkar våra relationer. Relationen till vänner, din familj och relationen till dig själv. I det här avsnittet har vi fokus på relationen till dig själv och till din partner. Så in och lyssna vare sig du är en partner som vill stötta eller om du är den i utmattning som behöver förståelse och stöd av och för dig själv och/ eller en partner.
Inlägget 99. Stress och relationer dök först upp på Stresspodden.
Vi hör att det fortfarande finns okunskap kring den långvariga stressens konsekvenser, som utmattningssyndrom. Att det går att skärpa sig, att det handlar om att inte vara “stark” nog. Att det finns okunskap kring att vara sjukskriven då det likställs med “att vara ledig” när det handlar om rehabilitering. Det är tyvärr så att många fortfarande upplever skam när de orkat för länge och blir sjuka. I det här avsnittet fyller vi på med lite kunskap med hopp om att bidra till en mer accepterande och förstående inställning om oss själva och i samhället.
Inlägget 98. Det handlar inte om att skärpa sig dök först upp på Stresspodden.
Vi är inte en variant av huvudfotingar. Vi behöver se på oss själva som en helhet där allt hänger ihop. Tankar, känslor, organ, nervsystem, det vi upplever som vår fysiska kropp …Hälsa är mer än frånvaro av sjukdom anser vi och resonerar om vår syn på helheten.
Inlägget 97. Helhetssyn på hälsa dök först upp på Stresspodden.
Vissa jublar och andra får ångest. Att det är fritt fram att umgås i stora sällskap, gå på mingel, AW och åka på konferens väcker känslor som är utmanande hos många. Vi resonerar kring hur pandemin kan ha byggt eller förstärkt hinder men också om vilka bakomliggande upplevelser det kan finnas. Och vad kan vi göra om vi vill förändra det här.
Inlägget 96. Har pandemin gjort dig osocial? dök först upp på Stresspodden.
Stresspodden är tillbaka efter ett uppehåll. Trots att vi älskar att podda blev det en av de saker vi valde bort när stressen blev för hög. Även vi som arbetar med stress och hälsa kan nämligen hamna i det berömda stressträsket. Vi berättar mer om det i detta avsnitt..
Inlägget 95. Stressträsket dök först upp på Stresspodden.
Intuition, magkänsla, föraning … Alla har vi väl haft den där känslan i magen både att nåt är helt rätt eller helt fel. Ibland går vi emot den och ibland lyssnar vi. Men det händer också att vi tappar bort den helt. Det är inte ovanligt vid stress och stressar vi under längre tid vet vi till slut inte vad vi verkligen vill. Vi navigerar bara utifrån och känslan av att ha tappat bort sig själv eller bara jaga på framåt infinner sig. Vi pratar om magkänslan i det här avsnittet och hur vi kan öva på att “vända örat inåt”.
Inlägget 94. Styrketräna magkänslan dök först upp på Stresspodden.
Det är näringen i kosten som är byggstenar till kroppen. I ett aktivt och stressat liv är det bra att ha extra koll så att kroppen får tillräckligt med byggstenar. Inälvsmat är superfood på riktigt! Men varför? Vi träffar hälsoexperten Malin Bengtsson från Pigga Butiken som berättar och förklarar.
Vi har aktivt valt att samarbeta med Nordic Kings i detta avsnitt för deras höga krav på kvalité, djurhållning, etik. Läs mer på www.nordickings.se
Inlägget 93. Behöver vi inälvsmat? dök först upp på Stresspodden.
Oro är en känsla som kan kidnappa oss. Var kommer den ifrån och hur kan vi hantera oro som hindrar oss från att leva livet på det sätt som vi önskar? Välkommen till ett avsnitt om oro och om arbetet med att öka tilliten till dig själv.
Inlägget 92. Oro dök först upp på Stresspodden.
Tid. Detta lilla ord som påverkar oss så mycket. Upplevelsen av tidsbrist skapar stress hos många. Vi resonerar, och kanske framför allt filosoferar, över begreppet och hur vi påverkas av tiden och hur tiden påverkar oss. Kan vi förhålla oss till tiden på ett så att vi har en sund relation till den? Och hur kan vi värdesätta tiden som en gåva lite mer än vad vi kanske gör?
Inlägget 91. Tid dök först upp på Stresspodden.
Stresspodden uppfinner ordet vardagsmanipulation och resonerar kring var gränsen går mellan att styra någon och att vara hjälpsam. Att känna sig manipulerad kan skapa en stor stress, då känslan av att inte bli respekterad och lyssnad på, skapar oro. Hur kan vi hitta den mentala stopp-knappen?
Inlägget 90. Nej till manipulation dök först upp på Stresspodden.
När vi stressar tappar vi bort att lyssna på våra behov och vi blir spända och stela i kroppen. Yinyoga är en lugn och skonsam yogaform som hjälper oss att komma i balans, ger oss tillfälle att lyssna in kroppen men också för att mjuka upp vår viktiga fascia. Maria är Yinyoga-lärare och Petra är nyfiken på denna lugna yogaform.
Inlägget 89. Yinyoga dök först upp på Stresspodden.
Att avsluta någonting kan väcka många olika känslor och vägen dit kan vara olika lång och snårig. Vissa avslut är inte heller sådana vi valt själva. Hur kan vi hantera avslut och hur kan vi göra när vi upplever att vi sitter fast i något som vi vill avsluta?
Inlägget 88. Avslut dök först upp på Stresspodden.
Det finns felaktiga föreställningar om vad hypnos är. Som att du tappar kontrollen och gör saker du inte vill. Inget kunde vara mer fel. Hypnos kan däremot hjälpa dig att ta kontrollen över, och bryta, oönskade mönster, tankar och beteenden och minska saker som skapar stress inom dig. Vi dyker ner på djupet i det här avsnittet.
Inlägget 87. Hypnos dök först upp på Stresspodden.
Självmedkänsla är oerhört viktigt. Det kan ses som en strategi för att klara av att möta nya saker, svårigheter och utmaningar. I det här avsnittet pratar vi om hur vi utvecklar vår självmedkänsla och hur det påverkar vår självkänsla positivt. Det är dags att skruva ner ljudet från vår inre kritiker och öka det som gynnar och stärker oss för ett mer hållbart och rikare liv.
Inlägget 86. Självmedkänsla dök först upp på Stresspodden.
Vi fortsätter vårt samtal med Ole Saxe för att ta reda på vilken typ av stress som kan vara typisk för oss beroende på stjärntecken. Nu har vi kommit fram till luft- och vattentecken. Men lyssna gärna på del 1 först för att få kunskap om att ett horoskop är mer än vårt soltecken.
Inlägget 85. Stjärntecken och stress del 2 dök först upp på Stresspodden.
Det vi brukar benämna som vårt stjärntecken är egentligen bara en del av vårt horoskop. Vi har alla fler stjärntecken som påverkar. Vi träffar Ole Saxe för att ta reda på vilken typ av stress som kan vara typisk för oss beroende på just stjärntecken. Med medvetenhet får vi möjlighet till förändring.
Inlägget 84. Stjärntecken och stress dök först upp på Stresspodden.
Vi kikar nyfiket på våra olika chakra i kroppen. De områden som ibland också benämns som energicenter. Vad är det och hur vet vi om vi har energibrist eller överskottsenergi i ett av dem? Och vad kan vi göra åt det? För att vi ska vara helt tillfreds så behöver vi vara i balans.
Inlägget 83- Chakran – våra energicenter dök först upp på Stresspodden.
Att må bra emotionellt är oerhört viktigt för hälsan och även för tillfrisknande från sjukdom. Vi pratar om saker som kan stressa oss emotionellt. Och om sådant som vi kanske till och med förträngt och hur vi kan hitta dessa sår och läka dem.
Inlägget 82. Emotionell läkning dök först upp på Stresspodden.
Sommar betyder sol, bad och barfota. Vi bläddrar nyfiket i boken Medvetet barfota och häpnas över hälsovinsten med att låta fötterna få ha kontakt med jorden. Vi snackar också om vanor som kan tillföras under sommaren som kan komma till glädje i höst. Sista avsnittet innan sommaruppehållet så vi spårar ur lite. Häng med!
Inlägget 81. Barfota dök först upp på Stresspodden.
Vi pratar med Johanna Warrén som är psykoterapeut och som möter människor som hamnat i utmattningssyndrom. Hur kan vi göra när vi hamnat där? Och hur gör vi sedan för att hitta balans och inte hamna där igen? Dessutom avlivar vi återigen myten om att det går att vila sig ur en utmattning.
Inlägget 80. Utmattning dök först upp på Stresspodden.
Relationer kan vara en källa för stress men också för återhämtning. Stresspodden reflekterar över vad som kan vara orsaker till att vi upplever stress i en relation och hur vi kan göra för att inte hamna där. Vi funderar också på relationen som en utvecklingsmöjlighet. Om vi törs.
Inlägget 79. Relationer dök först upp på Stresspodden.
Hjärntrötthet. Något som tyvärr fler och fler drabbas av som en konsekvens av långvarig stress. Vi pratar med Beatrice Ammer som först blev utbränd och sedan drabbades av en hjärntumör som lyckligtvis gick att operera. Men sedan blev hennes man allvarligt sjuk … Beatrice berättar om sorg, förlust och om att klara föräldraskapet som ensamstående med hjärntröttheten. Konsten att lyssna på sig själv för att hitta balans och vikten av att kunna be om, och ta emot, hjälp.
Inlägget 78. Hjärntrött dök först upp på Stresspodden.
Vad ger dig energi och vad får dig att tappa energi? Stresspodden snackar om några av de saker som tömmer många på energi.
Inlägget 77. Energi dök först upp på Stresspodden.
Hur kommer det sig att en ung person som lever sunt kan få en trött lever? Vi träffar Anna Hallén och kollar hur stressen påverkar levern.
Inlägget 76. Stress och levern dök först upp på Stresspodden.
Det är ingen idé att oroa sig för morgondagen, för var dag har nog av sitt. Orden är högst aktuella i dagens samhälle men finns nedskrivna även i Bibeln berättar kyrkoherde Yvonne Hallin. Vi har tydligen alltid behövt hjälp för att leva mer i nuet. Hur arbetar kyrkan idag för att hjälpa människor med hög stress och psykisk ohälsa?
Inlägget 75. Prästen om stress dök först upp på Stresspodden.
Precis som ett äpple blir brunt av syre eller att en spik rostar så sker en liknande process i vår kropp genom fria radikaler. Stress är en av flera saker som ökar dessa och då gäller det att vi har ett gott antioxidantförsvar. Vi har träffat näringsforskare Magnus Nylander som kan allt om den oxidativa stress som kroppen utsätts för när vi har en obalans mellan antioxidanter och fria radikaler.
Inlägget 74. Antioxidanter dök först upp på Stresspodden.
I Japan är skogsbad (shinrin yoku) en av hörnstenarna i folkhälsoarbetet och förra året kunde vi se trenden växa i Sverige. Skogsbada blev även ett nyord 2017. Men vad innebär det att skogsbada och vilka hälsofördelar finns det?
Inlägget 73. Skogsbada dök först upp på Stresspodden.
Vi träffar Anki Lindström som arbetar med glädje! Skrattet har otroligt många hälsofrämjande effekter och är ett effektivt sätt att stresshantera. Dessutom hjälper skrattet till att skapa en bättre arbetsplats. In och lyssna. Varning för höga skratt.
Boka en vårboosten i Östersund. Ange Stresspodden i bokningen så får du en goodoebag på ditt rum värd 500 kronor!
Nyfiken på C8 olja som ett fantastiskt energitillskott? Stresspodden gillar!
Inlägget 72. Skrattet dök först upp på Stresspodden.
Stresspodden testar ljusterapi i saltrum. Att vi behöver lite solljus för att må bra vet vi nog men saltets hälsoeffekter pratar vi inte så mycket om i Sverige. Snabb avslappning och underverk för bihålor och luftvägar var några av de positiva och märkbara effekterna.
Inlägget 71. Vi testar – Salt & sol dök först upp på Stresspodden.
Att vara förälder väcker många känslor. Även sådana vi helst inte vill kännas vid. Många hör av sig till oss om stressen de upplever i rollen som förälder. Vi pratar med föräldrarådgivaren Ingegerd Gavelin om det här med kraven och förväntningarna vi upplever och får tips om hur vi kan underlätta för oss själva.
Inlägget 70. Föräldrarstress dök först upp på Stresspodden.
Det är många som är stressade över att vara stressade. Vi tycker att det är viktigt att bidra till att minska just den, oftast väldigt onödiga stressen. Vi går igenom det här med stress och vad det egentligen är. Hur kan vi tänka och förhålla oss till perioder av hög stress? Hur kan vi tänka långsiktigt?
Inlägget 69. Stresspanik dök först upp på Stresspodden.
Vi söker nyfiket vidare bland alternativa behandlingar föt att minska stress och öka välmående och avslappning. Vi hamnar på MariCare och träffar Mari Mohlén som bland annat är klangterapeut. Vi testar klangterapi för att se vad det är och om det funkar. Vackra klangljud och skålarnas vibrationer visar sig påverka mer än vad vi kunnat ana.
Inlägget 68. Klangterapi dök först upp på Stresspodden.
Oro och ångest är naturliga känslor och reaktioner. Men allt fler beskriver att de drabbas av ångest som blir ett hinder i vardagen. Ångest kan kännas olika starkt och komma av olika anledningar. Men för många personer har ångesten kommit som en konsekvens av hög, och ofta långvarig stress. Men det finns saker att göra. På vår facebook hittar du dessutom en övning som kan vara en god hjälp på vägen.
Inlägget 67. Ångest dök först upp på Stresspodden.
Vi träffar Marie Boris Möller från Drömmen om det goda. Hon är en av dem som har engagerat sig i många år för att förebygga stress och psykisk ohälsa i skolan. Metoderna de lär ut är enkla och väldigt effektiva. De skolor och förskolor som tar sig den här stunden märker att de vunnit massor i slutet av dagen. Ökat fokus på lektionen ökar självklart inlärningen. Det är också tydligt att alla mår så mycket bättre. Både lärare och elever.
Inlägget 66. Stress i skolan dök först upp på Stresspodden.
Har du svårt att säga nej? Hamnar i saker som du egentligen inte vill? Visst är det okej att det händer någon gång ibland att vi säger ja när vi egentligen vill säga nej. Men om vi gör det för jämnan kommer vi ta slut på kraft och energi och tiden kommer inte räcka till det som är bra för just dig. Vi behöver öva på nej, också som ett sätt att stresshantera.
Inlägget 65. Nej dök först upp på Stresspodden.
Stresspodden träffar Yolanda Hedberg från Sveriges förening för högkänsliga för att ta reda på vad HSP är och reda ut vanliga missförstånd. Högkänslighet är ett medfött personlighetsdrag som finns hos cirka 20 procent av den globala befolkningen – jämt fördelat mellan kvinnor och män – liksom hos de flesta djurarter. Högkänsliga personer är extra mottagliga för intryck och bearbetar allt på en djupare nivå. Det gäller alltså att anpassa livet för att inte bli överstimulerad och kanske sjuk av stress. Den vetenskapliga termen för högkänslighet är “sensory processig sensitivity” (sensotisk bearbetsningskänslighet).
Inlägget 64. HSP dök först upp på Stresspodden.
Maria Helander och Anna Hallén har skrivit boken Viktfällan – Sluta banta och börja leva. En bok som bland annat hjälper dig att sluta fred med din kropp och maten du äter genom ACT (Acceptance and Commitment Therapy). Att stressa över kroppen och kanske vågen är ofta att leva självkritiskt. Dags att öva självmedkänsla.
Inlägget 63. Kroppsfred dök först upp på Stresspodden.
Minskad eller obefintlig sexlust är ett väldigt vanligt stressymptom. I en relation kan det bli svårt att prata om det då det ofta är förenat med skuldkänslor. Vi möter Kärlekskrigaren Charlotte Cronquist som är aktuell med boken Lekfull tantra. Hon vidgar sexperspektivet och berättar hur tantra inbjuder till kravlös beröring där orgasm inte är ett mål. Här handlar det om andning, närvaro och om att släppa taget. Ren stresshantering! Det funkar också utan partner.
Inlägget 62.Tantrasex dök först upp på Stresspodden.
Stresspodden reflekterar över ämnet energitjuvar! Hur upptäcker vi dem? Hur hanterar vi dem? Och hur vet vi om vi själva ständigt tjuvar på andras energi? Och kanske det svåraste av allt: Hur gör vi på jobbet om det finns en person som har förmågan att sänka energin för en hel grupp?
Inlägget 61. Energitjuvar dök först upp på Stresspodden.
Petra & Maria tittar i backspegeln och reflekterar över alla avsnitt som producerats under 2018. Vad har vi lärt oss och vad har ni som lyssnar hört av er om. Och finns det en röd tråd igenom alla olika ämnen vi lyft när det kommer till stresshanteringstips? En röd tråd leder iallafall mot julhelgen och Stresspodden gör ett uppehåll med podd, och snart också på sociala medier. Vi hörs igen den 7 januari. Allt gott och tack för 2018.
Inlägget 60. Backspegel & God jul dök först upp på Stresspodden.
Vi är många som reser bort för att vi är stressade. kanske till och med utbrända. Vi vill komma ifrån krav, rutiner och ramar. Tyvärr kan det bli så att vi mår sämre när vi väl är på resande fot. Det nya och fria kan faktiskt öka stresspåslaget, rejält. UD har märkt en ökning bland resenärer som söker hjälp för vård, eller kanske till och med för att komma hem, på grund av psykisk ohälsa. En hjälp som faktiskt inte UD kan bistå med. Stresspodden träffar UD:s presschef Patric Nilsson som reder ut och tipsar om ett tryggare resande.
Inlägget 59. Stress på resan dök först upp på Stresspodden.
Svullen mage, pruttig. förstoppning eller diarré … ja, väldigt många har mer eller mindre problem med magen idag. Vi till och med normaliserar det. Stresspodden pratar med Helene Kjellin som är expert på mag- och tarmhälsa och på avgiftning. Visste du till exempel att vi kan bli deppiga, trötta och energilösa på grund av att magen inte funkar som den ska? Som stressymptom. Det bästa är att det går att göra något åt det.
Inlägget 58. Mage och tarm dök först upp på Stresspodden.
Svullen i armar, ben och ansikte? Ofta sjuk? Smärta i nacke och rygg? Yrsel, huvudvärk eller sömnsvårigheter? Lymfsystemet är en viktig men ofta bortglömd del av kroppens cirkulation och immunförsvar och kan ge oss en hel del besvär om det inte funkar bra. Det finns olika anledningar till att systemet blir trögt. Stress är en av dem. Lina Engman Adevik, Diplomerad Lymfterapeut, förklarar och tipsar.
Inlägget 57. Lymfsystemet dök först upp på Stresspodden.
Stresspodden möter Nina Moqvist som fick ett allvarligt cancerbesked för drygt ett år sedan. Nina berättar hur hon arbetat mentalt för att hantera stressen men också hur hon genom att ändra förhållningssätt gått från att vara ett offer för sjukdomen till att bli en inspirationskälla för andra.
Inlägget 56. Att ha cancer dök först upp på Stresspodden.
Att vara medberoende är oerhört stressande. Det är som att vara i ett ständigt beredskapsläge. Det kan handla om att vara nära någon som missbrukar men det kan lika gärna handla om att vara nära någon med psykisk ohälsa eller att vara i en destruktiv relation. Hur får vi syn på medberoendet och vad kan vi göra.
Inlägget 55. Medberoende dök först upp på Stresspodden.
Vi sitter stilla för mycket och vi har ofta en konstant stressbelastning på kroppen. Stresspodden kikar på hur vi kan få in återhämtning samtidigt som vi får till de viktigaste och mest grundläggande övningarna för kroppens rörelsefunktion.
Inlägget 54. Återhämtande rörelse dök först upp på Stresspodden.
Glass, pizza och läsk. Det var vad Anders kropp och hjärna skrek efter när han i forskningssyfte andades enbart med munnen under 10 dagar. Stresspodden snackar med Sveriges andningsexpert, Anders Olsson, för att fördjupa oss i det här med hur andning påverkar hälsa. Och som Anders upplevde i forskningsprojektet, hur fel andning skapar ohälsa på några få dagar.
Inlägget 53. Andas dig frisk dök först upp på Stresspodden.
Vi kan stressa kroppen genom att välja hud- och hårvårdsprodukter med många kroppsfrämmande tillsatser. Stresspodden har träffat Emma Kronborg som berättar vad som händer i kroppen och vad vi kan välja istället. Hon berättar också hur eteriska oljor kan påverka stress och välmående.
Inlägget 52. Naturens apotek dök först upp på Stresspodden.
Vad har överviktsoperationen med stress att göra? Vi möter författaren och föreläsaren Camilla Näslund. Hon var själv nära att dö av de näringsbrister som är konsekvensen av en sådan operation. Idag arbetar hon för att visa den andra sidan än den som vi oftast ser. Camilla berättar om stressen att vara stor och att försöka passa in i en kroppsnorm. Om ett matbeteende som bottnar i att döva känslor och hur den mentala stressen flyttas till en biokemisk stress efter en operation.
Få boken om den sjuka sanningen om överviktsoperationer innan den kommer i butik: Beställ boken Stympad redan nu
Inlägget 51. Överviktsopererad dök först upp på Stresspodden.
Vi pratar ofta om att stress kan ge smärta. Men är det så? Vad är smärta egentligen? Ja, det är betydligt mer komplicerat än vad vi oftast tror. Lyssna på intervjun med smärtforskaren Rikard Wicksell som jobbar för att smärta inte ska få styra livet.
Inlägget 50. Smärta dök först upp på Stresspodden.
Vad säger egentligen lagen om stress som en arbetsmiljöfråga? Gunnar Söderberg hjälper oss att reda ut arbetstagarens rättigheter och arbetsgivarens skyldigheter. Sådant båda parter måste ta ansvar för om vi ska få ner sjukskrivningarna och må bra även på jobbet,
Inlägget 49. Stress på arbetet dök först upp på Stresspodden.
Vi vet att vi sover sämre när vi är stressade och många blir oroliga och stressade över sin sömn. Hur farligt är det och vad kan vi göra? Stresspodden träffar Göran Kecklund, professor vid Stressforskningsinstitutet.
Inlägget 48. Sömn och stress dök först upp på Stresspodden.
Sjukskrivningarna för stressrelaterad ohälsa fortsätter att öka. “Vi kan inte hålla på och plåstra om en människa i taget, när våra arbetsmiljöer och hemmamiljöer behöver ett jättestort bandage”, säger psykologen Sandra Lindström. Stresspodden reder ut vad den ojämställda stressen beror på och hur vi kan göra för att få en mer jämställd vardag.
Inlägget 46. Jämställdhet i vardagen dök först upp på Stresspodden.
Hur ska jag hantera mitt kontrollbehov som skapar en enorm stress i vardagen men som samtidigt känns skön? Jag går under av min prestationsångest men kan inte sluta prestera? Frågorna är många från er lyssnare och det uppskattar vi enormt. I det här avsnittet lyfter vi ett par ämnen som brukar återkomma i mejlfrågorna.
Inlägget 45. Fråga Stresspodden dök först upp på Stresspodden.
Andningen är det mest kraftfulla verktyg vi har i stresshantering. Det är enkelt, gratis och något vi har med oss var vi än är. Kanske är det därför som många suckar och ber oss som stresscoacher om andra tips. För att det är för enkelt. I det här avsnittet pratar vi om andning och börjar reda ut varför det fungerar.
Inlägget 44. Att andas dök först upp på Stresspodden.
Stresspodden är tillbaka. Hur har ni det efter sommaren? Har vardagsångesten gjort sig påmind eller känns det skönt att komma in i rutiner igen? I det här avsnittet tipsar vi om hur du kan göra för att behålla lite av den känsla som ledighet och sommar förhopphoppningsvis haft med sig.
Inlägget 43. Vardagsångest dök först upp på Stresspodden.
Symptom till följd av stress utan återhämtning drabbar allt yngre. Redan i förskolan ser personal att barnen har stressymptom. Vi pratar med Maria-Pia Gottberg som arbetar med att utbilda och föreläsa om det viktiga förebyggande arbetet. Hon tipsar om hur vi som vuxna ska kunna hjälpa barnen genom att hjälpa oss själva. Vi kan inte låta fler gå sönder av stress.
Inlägget 42. Barn och stress dök först upp på Stresspodden.
Vad händer i kroppen och sinnet när du stänger av världen utanför helt och hållet i 10 dagar? Petra har varit på tyst meditation i 10 dagar och Maria får ett lätt tryck över bröstet när hon pratar om vad det innebär att lämna ifrån sig mobil, papper och penna, nycklar och böcker. Hur kan det som låter som ett fängelse visa sig vara en plats för frihet?
Inlägget 41. Mental tystnad dök först upp på Stresspodden.
Vi behöver hitta vårt ”nolläge”. Inte minst för det oftast är då vi kan komma fram till vad vi egentligen vill. När vi är i stressläge hamnar vi oftast i att sträva mot det vi tror vi vill och det blir tyvärr så att vi nästan checkar av dagarna istället för att leva dem. Gita Bolt är bland annat Mental tränare och hon berättar om just mental träning som ett sätt till återhämtning och att komma närmare de egna livsvärderingarna. Hon har också gjort en minikurs för Stresspoddens lyssnare som du hittar här: The Boltcode
Inlägget 40. Mental träning dök först upp på Stresspodden.
Det finns många olika anledningar till varför vi kan känna semesterstress. Det kan handla om allt som ska vara klart på jobbet innan semestern. Det kan också handla om allt som ska hinnas med under semestern, om dålig ekonomi, om att umgås med människor vi kanske egentligen inte vill spendera tid med, om att få ihop barnens långa sommarlov eller kanske om hur alla ska bli nöjda. Stresspodden tar ett snack om semestern. Handlar det om dessa 5 veckor eller handlar det egentligen om de andra 47? Dessutom avslöjar Maria vilka förväntningar hon har på Petra i sommar. In och lyssna och låt solen värma dig under tiden.
Inlägget 39. Semesterstress dök först upp på Stresspodden.
Naturen är läkande. Så pass mycket att den kan vara avgörande för att komma ur långvarig stress och till och med utbrändhet. Stresspodden intervjuar Pernilla som arbetar med rehabilitering för människor som hamnat i utbrändhet. Hon berättar om hur naturen hjälper oss att hitta balans, bland annat genom att uppleva den med alla våra sinnen.
Inlägget 38. Hitta din egen trädgård dök först upp på Stresspodden.
Det är en norm att vara extrovert i det samhälle vi lever i här. Därför kan det bli väldigt jobbigt för den som har en mer introvert personlighet. Många vet inte ens att de har sådana personlighetsdrag eftersom de strävat efter att ”vara som andra”. Det är lätt att tappa bort sina egna behov när vi är ”låtsas-extroverta”. Stresspodden lyfter ämnet och passar på att sticka hål på några myter.
Inlägget 37. Introvert eller extrovert dök först upp på Stresspodden.
Prokrastinera. Att alltid skjuta upp saker trots att du vet att det får negativa konsekvenser skapar ofta stress och ångest. I stället för att ta tag i det som är viktigast gör du andra saker. Ibland sånt som också ska göras men som inte har så hög prio. Eller så kanske du fastnar i surfande eller dagdrömmande fast du borde jobba. Varför blir det så här och går det att göra något för att sluta skjuta upp allt till sista stund?
Inlägget 36. Att prokrastinera dök först upp på Stresspodden.
”Så får du bikinikroppen” – ”Så går du ner 5 kilo till midsommar” Ja, nu börjar kilohetsen igen. På löpsedlar, i din mejl och på sociala medier. En stress som kan få vem som helst att få kroppskomplex. Stresspodden har fått nog! Inte en sommar till när vi står och tänker taskigt om oss själva istället för att njuta sol, bad och av vår korta sommar.
Inlägget 35. Bikinistress dök först upp på Stresspodden.
”Vad hände? Jag har ju bara haft kul!” Det går att bli sjuk av stress även om allt vi gör är superkul. Maria-Pia Gottberg berättar om hur hon ”dansade in i väggen.” Trots alla kunskaper hon har om stress och om kroppen, inte minst efter tidigare utbrändhet. Balans är en utmaning.
Inlägget 34. Dansa in i väggen dök först upp på Stresspodden.
Den väger inte mer än ett brev och ser ut som en liten fjäril. Men den påverkar allt i vår kropp och gillar inte när vi stressar. Vi pratar om sköldkörteln med Nadja Öström för att reda ut vad som händer med den vid långvarig stress och vad vi kan göra för att hjälpa oss själva.
Inlägget 33. Sköldkörteln dök först upp på Stresspodden.
Döden är något som vi kämpar med, mer eller mindre, att förhålla oss till. Och ofta så innebär tanken på den rädsla och stress. Vissa försöker fly den och andra närmar sig den. Stresspodden samtalar med Susanna som valt att forska om den.
Inlägget 32. Döden dök först upp på Stresspodden.
Länge har Multitasking hyllats och vi kan känna att vi är på topp just när vi håller på med många saker samtidigt. Men forskning visar att vi får mindre gjort och att vi snabbt kör slut på hjärnans energi när vi hoppar mellan olika saker. Känslan när vi går från jobbet är att vi är mentalt utmattade och ändå inte fått det gjort som vi tänkt. Stresspodden snackar om monotasking och hur vi kan träna upp den förmågan.
Inlägget 31. Träna Fokusmuskeln dök först upp på Stresspodden.
Visste du att vi kan ha blockeringar i kroppen så att energin i oss inte kan flöda som den ska? Stresspodden träffar schamanen Lina Lanestrand. Hon kan frigöra dessa blockeringar som ofta ger oss känslomässiga, fysiska och mentala symptom. Som all stress gör. Vi tittar nyfiket närmare på en alternativ metod för att hantera stress och nå balans.
Inlägget 30. Schamanen om stress dök först upp på Stresspodden.
Vill du få en lugnare matsmältning och kanske en mage som fungerar bättre? Lära dig skilja på om du är hungrig eller bara sugen och kanske lära dig att tycka mer om din kropp? I det här avsnittet pratar vi om mindful eating med Veronika Ryd. Dags att öva på att äta med närvaro och med självmedkänsla.
Inlägget 29. Mindful eating dök först upp på Stresspodden.
Visste du att vi kan dra igång våra stresshormoner genom saker som vi stoppar i munnen? Det som är så bra är att vi med hjälp av kosten också kan minska stressen. Vi kanske inte kan välja chef eller ett lugnare liv så där på en gång. men vad vi lägger på tallriken kan vi välja redan i dag. Stresspodden snackar mat med Anna Hallén.
Inlägget 28. Kost som stressar dök först upp på Stresspodden.
Händer det att du går från jobbet med en känsla av vanmakt för att du inte hunnit med det du hade tänkt? Huvudet är fullt med alla halvfärdiga saker som du tänker att du ska klara av imorgon – förutom morgondagens redan fulla ”att göra-lista”? Lugn, det finns strategier. I det här avsnittet pratar vi om hur hjärnan fungerar och hur din hjärna kan arbeta på ett mer energismart sätt.
Inlägget 27. Energismart på jobbet dök först upp på Stresspodden.
Kroppen är gjord för ett stenåldersliv, med daglig rörelse och fysisk påfrestning. Att stressa och sitta stilla skapar problem med smärta och stelhet. Stresspodden har träffat Ole Saxe som varje dag möter människor med smärta som stressen har skapat. Hur ska vi göra för att ta hand om vår kropp?
Inlägget 26. Stressad stenålderskropp dök först upp på Stresspodden.
En av de vanligaste och första symptom på stress är minskad sexlust. De flesta av oss tänker att det är naturligt att lusten försvinner med åren och vet inte att den kommer tillbaka när vi mår bättre. Stresspodden pratar i veckans avsnitt om varför vi inte vill ha sex när vi är stressade och vad vi kan göra åt det.
Inlägget 25. Stress och sex dök först upp på Stresspodden.
Ena dagen var han chefen och fyrbarnspappan som klarade allt. Nästa dag klarade han inte av att handla mat i affären själv. Stresspodden har mött David, som mitt i livet drabbades av utbrändhet och torgskräck. Ta del av hans gripande berättelse om vad som händer när man plötsligt förlorar kontrollen över kropp och tankar och hur han kunde ta sig tillbaka.
Inlägget 24. Utbränd dök först upp på Stresspodden.
Barns känslor som skuld och skam
Vi fick många lyssnarbrev efter förra avsnittet om skam och skuld, från föräldrar som oroade sig över sina barns skamkänslor. I detta avsnitt kliver vi in i barnens värld och funderar hur du som förälder kan stötta ditt barn att hantera jobbiga känslor som skam och skuld.
Inlägget 23. Barns skamkänslor dök först upp på Stresspodden.
Stresspodden gör ett djupdyk i ”skamträsket”. Känslor som skuld och skam har en viktig funktion, men om vi bär på för mycket av dessa skapar det stress. Vad kan vi göra för att minska våra skamkänslor och kan vi ha dessa utan att veta om det?
Inlägget 22. Skuld och skam dök först upp på Stresspodden.
Vi mäts, vägs och jämförs när vi föds. Sen fortsätter vi att få en jämförbar siffra på allt vi gör genom hela livet. Vi mäter tiden, vår puls, kalorier vi äter, sömnen och till och med hur stressade vi är. Gör vi det för att må bättre eller blir vi bara mer stressade av att göra allting mätbart?
Inlägget 21. Allt är mätbart dök först upp på Stresspodden.
Stresspodden granskar de 10 mest väldokumenterade metoderna för att hantera stress. Låt dig inspireras och hitta den metod, eller de metoder, som passar just dig och din kropp.
Inlägget 20. Tio i topp dök först upp på Stresspodden.
Idag synar Stresspodden träningen i sömmarna. Varför säger alla att det är så nyttigt att träna som stresshantering? Hur ska vi hinna träna när vi redan är så stressade? Och hur motiverar vi oss till att träna?
Inlägget 19. Träning och stress dök först upp på Stresspodden.
I avsnitt 18 tittar vi närmare på hälsostressen. Överallt i januari möts vi av löpsedlar om att tappa vikt på kort tid. Att inte känna att vi duger som vi är på grund av hur vi ser ut skapar en stor stress. Stresspodden vill att vi ska fokusera mer på att #gillahullet och acceptera oss själva som vi är. Är det möjligt och hur gör man?
Inlägget 18. Hälsostress eller #gillahullet dök först upp på Stresspodden.
Den 1:a januari tar vi tag i våra liv och sätter igång att träna och äta rätt. Vad är det med oss och nyårslöften? Många känner sig idag stressade över att de inte lever som de känner att de borde och försöker därför ta itu med sina vanor som en nystart. Stresspodden tittar närmare på nyårslöften och hälsostress.
Inlägget 17. Gott nytt nyårslöfte dök först upp på Stresspodden.
När det börjar lacka till jul, plockar Stresspodden fram era frågor som ni skickat in. Hur ska jag hinna med återhämtning när jag har små barn? Hur får du saker gjort på jobbet? Vad ska man prioritera – återhämtning eller rörelse?
Inlägget 16. Lyssnarfrågor dök först upp på Stresspodden.
December som ska vara en en månad av väntan, tända ljus och lugn – visar enligt alla undersökningar att det är årets mest stressade månad. Många stressar sig igenom pepparkaksbak, julklappsköp och allt som ska bli färdigt innan jul. Stresspodden funderar hur det kommer sig och ger dig värdefulla råd för din julefrid.
Inlägget 15. Julstress dök först upp på Stresspodden.
I Stresspodden idag pratar vi stresshantering med hjälp av självmedkänsla. Visste du att du mår bättre, har färre stressymptom och lättare att nå dina mål om du visar dig själv självmedkänsla? Men vad är självmedkänsla och hur gör man för att ge sig själv det?
Inlägget 14. Självmedkänsla dök först upp på Stresspodden.
Stresspodden har besökt neuropsykologen Åke Pålshammar för att ta reda på vad stressen gör med vår hjärna. Är det sant att hjärnan krymper vid långvarig stress och att hjärncellerna dör? Och i så fall – vad kan man göra åt det? Går det att få tillbaka minne och stresstålighet även efter utbrändhet? Åke sätter in oss i den senaste forskningen kring stress i hjärnan.
Inlägget 13. Den stressade hjärnan dök först upp på Stresspodden.
Idag pratar vi jobbiga tankar och känslor på Stresspodden. De som skapar mycket stress inom oss. ACT eller acceptance and commitment theraphy är ett psykologiskt verktyg som används allt oftare för att hjälpa människor att hantera sin stress. I detta avsnitt får du konkreta verktyg att hantera din egen stress och jobbiga tankar.
Inlägget 12. Jobbiga tankar dök först upp på Stresspodden.
Stressproblematiken går nedåt i åldrarna. Stresspodden har intervjuat livsstilspedagogen Anna Nygren om barn och ungdomars stress och vad vi kan göra åt den.
Inlägget 11. Unga och stress dök först upp på Stresspodden.
Stresspodden åker till Nerja och besöker blivande stresscoacherna Åse och Malin. Båda jobbar med att blogga och är kända i Sverige som influencer. Hur är det att jobba med sociala medier och hur stressande är det att känna ansvar att lägga ut texter till sina läsare? Hur kan de kombinera jobb som stresscoach och bloggare?
Inlägget 10. Att jobba som influencer dök först upp på Stresspodden.
Hur gör man som nära anhörig till någon som stressar? Hur många aktiviteter efter skolan ska ett barn ha? När är det dags att sjukskriva sig för stress? Det är några av de lyssnarfrågor Stresspodden besvarar under avsnitt nio.
Inlägget 9. Fråga Stresspodden dök först upp på Stresspodden.
Oavsett om du är man eller kvinna, yngre eller äldre – våra könshormoner påverkas på ett eller annat sätt av stress. Stresspodden intervjuar hormonexperten Therese Renåker.
Inlägget 8. Hormoner dök först upp på Stresspodden.
Visste du att en förlust är den största stress en människa kan utsättas för. Idag får du en personlig beskrivning av Maria Helander om vad en separation kan göra med kroppen. Vi tittar också på hur det kommer sig att det är så och hur du gör för att gå vidare.
Inlägget 7. Förluster dök först upp på Stresspodden.
I Stresspoddens avsnitt 6 fortsätter vår intervju med biokemiexperten Anna Hallén. Nu berättar hon för oss vad man kan göra för att inte kroppen ska gå sönder. Hon berättar även om hur du utbildar dig till framtidens jobb – Stresscoach.
Inlägget 6. Lediga tankar dök först upp på Stresspodden.
Stresspodden har varit i Skåne och besökt Anna Hallén. Hon förklarar vad det egentligen är som händer i kroppen vid stress och att allting hör ihop – tankar, andning – till minsta cell.
Inlägget 5. Kroppens biokemi dök först upp på Stresspodden.
Hur mår du egentligen? Hur mår din kollega? Stresspodden kikar in på våra arbetsplatser idag och funderar över hur vi hanterar jobbstressen. Vad kan du göra åt din stress och vad kan, och måste, din chef göra?
Inlägget 4. Stress på jobbet dök först upp på Stresspodden.
I Stresspoddens andra avsnitt diskuterar vi det faktum att vi sällan kan vila oss friska efter en utbrändhet eller stresskollaps. Dags att prata meningen-med-livet-hormoner.
Inlägget 3. Meningen med livet hormoner dök först upp på Stresspodden.
Är mindfulness flum eller finns det en anledning till att alla tjatar om att det är så bra mot stress? Vad säger forskningen? Och hur gör man när man är mindful. Stresspoddarna Petra Sundqvist och Maria Helander avlivar myter kring mindfulness och ger dig tips hur du kan göra mindfulness till en del av din vardag.
Inlägget 2. Är mindfulness flum? dök först upp på Stresspodden.
Välkommen till Stresspoddens första avsnitt. Vi pratar om vad stress är, hur det påverkar kroppen och ger dig råden som hjälper dig att skapa större balans i livet.
Inlägget 1. Vad är stress? dök först upp på Stresspodden.
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.