270 avsnitt • Längd: 105 min • Veckovis: Onsdag
Elitlöparen John ”Jesus” Kingstedt och den ambitiöse nybörjaren Manne Forssberg djupdyker varje vecka i allt som handlar om löpning. Och försöker bli snäppet snabbare.
Music – I Was Running by Alpaca Sports
The podcast Spring Snyggt – med Jesus och Manne is created by Jesus och Manne. The podcast and the artwork on this page are embedded on this page using the public podcast feed (RSS).
Mängdmonster. Volymvärstingar. Distansdårar.
Vi har träffat två motionärer som springer mer än de flesta. 36-årige Zoran Zorić från Motala har sprungit 15 979 kilometer i år. Det är i snitt 52 kilometer per dag. På sistone har han växlat upp och de senaste fyra veckorna har han snittat 75 kilometer. DAGLIGEN! Hur håller han sig skadefri och vad driver honom att springa över 50 timmar i veckan?
2017 åkte den då 49-årige Västeråsaren Ronny Norrström akut in till sjukhus med problem relaterade till sin övervikt. Han vägde då 116 kilo med en BMI på 37,9 och behövde ta fem olika mediciner för att hålla hjärtproblemen under kontroll. Ronny bestämde sig för att lägga om sitt liv. Nu är han 57 år gammal och springer över 10 000 kilometer per år, tävlar på ultradistanser och har halverat sin vikt. Hur gick den resan till?
John har vunnit sprintdistansen på Kullamannen och fått hästeskort av en riddare. Manne har träffat en lappuggla och tränat som om det fortfarande var 1982.
Jörgen Lindh som är inköpsansvarig på Löpabbet och Sveriges mest skokunnige man är med och berättar allt om mellansulornas historia. Från klistrade gummisulor, via EVA till TPU och PEBA.
Sponsorer: Löplabbet och Saucony.
Jesper Sandberg lade fotbollsskorna på hyllan för ett år sedan, en duktig kantspelare som utmärkte sig för sin fina löpförmåga. Vid hemkomsten till Sverige efter studier i USA där han samtidigt spelade fotboll valde han att se vad löptalangen skulle ta honom om han inte behövde jaga en boll. Ett år senare har han nyligen blivit krönt svensk mästare i terräng i M22-klassen, hunnit med att ta sig till SM-final på 1500m och raskt etablerat sig som ett riktigt framtidsnamn. I veckans avsnitt får vi möta Jesper, som verkligen är en kille att hålla ögonen på för framtiden. Manne har perfektionerat läggningslunken och seglat upp som favoriten när sonen Adrian ska sova. John bjuder på en lopprapport från SM i Jönköping och laddar upp för skånsk terrängdebut.
Veckans sponsorer: Lumonite, Coldzyme och Flowlife
Bli Patreon och få tillgång till träningsprogram, bonusavsnitt och andra erbjudanden - Patreon
Miguel Palm slog igenom stort 2022 med SM-brons på 10 kilometer och en riktigt fin tid på 5000m vid Sollentuna GP (13.47). Efter ett bakslag 2023 valde Miguel att ta tjänstledigt från sitt jobb vid Sveriges riksdag och satsa helhjärtat på löpningen. Med ambitionen att kvala till OS i Los Angeles 2028 har Miguel genom en stor social media-närvaro engagerat och delat med sig av sin träning. Satsningen är total, försök till perfekt optimering, träning, återhämtning och kost. I veckans avsnitt berättar Miguel om sin ambitiösa satsning, svårigheterna med att dela med sig av allt han gör i termer av träning för en bred publik och vad som ska kanta de nästkommande tre åren för att nå sitt mål om att få delta i ett OS. John har gjort en allt annat än habil insats vid Täljemilen i Södertälje. Manne har sprungit nått tvåsiffrigt i veckovolym igen!
Veckans Sponsorer: Löplabbet, Lumonite och Saucony
Viktor Brännmark och Lovisa Modig är två framstående skidåkare som på senare tid har lagt skidorna åt sidan och istället inlett ambitiösa löpsatsningar. På kort tid har Lovisa lyckats springa milen under 34 minuter (och tagit SM-guld) och Viktor har efter debuten i Stockholm Marathon 2023 nyligen förbättrat personbästat ned till 2.23 efter en långt ifrån optimal uppladdning. I veckans avsnitt pratar vi med dessa två konditionsfenomen om hur det är att halvera träningstimmar och ändå förbättra sig, vad den största utmaningen med löpningen har varit och vad de tycker att elitlöpare kan lära från skidåkarna.
John har funnit ny glädje på löpbandet tack vare sin nya sport-bh och Manne har haft en toppenvecka där skenbenet börjar ge med sig.
Veckans Sponsorer: Lumonite och Löplabbet (missa inte löplabbets träningsgrupper och event, info här event och träningsgrupper)
Bli Patreon och stötta Spring Snyggt! Träningsprogram, bonusavsnitt och exklusivt material. Info hittar ni här - Patreon
Roliga nyheter! Bli Patreon och få tillgång till extramaterial samt träningsprogram och hjälp av Jesus och Manne!
Lidingöloppet är för många höstens stora mål och det 60e loppet i ordningen blev en fin tillställning för många av våra bästa löpare. Manne var på plats vid Grönsta gärde och fångade upp Carolina Wickström som slog banrekord, Oscar Claesson som tog sig under 100 minuter för första gången samt Elov Olsson, Molle Olsson och Jesper Lundberg som alla slog banrekord. John har satt sig ned med Linus Rosdal som tog Lidingöloppet som ett led i träningen mot Valencia Marathon i december. Med 1.38.40 placerar han sig som en av de snabbaste svenskarna någonsin och han ger sin syn på hur man löper det perfekta loppet. Vi får också höra om Linus träning in mot Valencia, hur han förbättrat sig i zon 1 och hans målsättning om under 2.10 på maratondistansen.
Manne har varit på fintur på sin dyra cykel, sprungit backe och återfunnit träningsglädjen efter förra veckans maghelvete. John är inne i fullskalig tröskelträning och börjar bli en relativt disciplinerad träningsman.
Veckans Sponsorer: Saucony, Coldzyme och Lumonite. Anmäl er till vårt event i Gömmarskogen tillsammans med Lumonite anmälan 17/10
Med koden springsnyggt24 blir det stor rabatt på Lumonite Vector Valostore
Sara Christiansson är en av våra främsta löpare med en rad fina prestationer de senaste tio åren. Med NM-guld, flertalet SM-medaljer och tider som för in henne i toppskiktet av de svenska genomtiderna-listorna så är det ingen fråga om att Sara en talang som kan fortsätta många år till. Men hösten 2023 började Sara känna att löpningen inte var så rolig som hon tyckt och våren 2024 tog det stopp, på gränsen till utmattning valde Sara att ta två helt träningsfria månader för att se om löpglädjen skulle komma tillbaka. Som tur väl var så gjorde den det och nu är Sara redo för en nystart med ett nytt perspektiv på elitlöpning och satsningen. I veckans avsnitt berättar Sara om hur hon framgent kommer att lägga upp träningen, hur rigida mönster som elitlöpning innebär kan vara påfrestande över tid och hur hon med denna nytändning ämnar att förbättra en redan ytterst habil persstege.
Manne har också intervjuvat Sigve Borlaug, ekonomistudenten från Oslo som tar betalat för att springa åt andra människor så att det dyker upp på Strava!
Spring Snyggt har anordnat ett 5000m-lopp på Gudarnas IP (tack alla som kom!), John har agerat löpande speaker och Manne har haft ett av livets bästa pass följt av en oläglig magsjuka. Veckans Sponsorer: Löplabbet (Testa Skor) (Event) Saucony Missa inte vår rabattkod hos Valostore Springsnyggt24, på alla Lumoniteprodukter!
Andreas Almgren stod för några av svensk löpnings största och mest minnesvärda prestationer någonsin under 2024. Svenska rekord på 3000, 5000, 10000m, 10k och halvmaraton och det med råge på samtliga sträckor. Den nya nivån fick många att tro på att väldigt framskjuten placering på OS i Paris var möjlig. Tyvärr så kom skadan vid sämsta möjliga tillfälle och Andreas missade allt tävlande efter EM i Rom den 12 juni. En befarad stressfraktur i skenbenet gjorde OS-start omöjlig och istället fick Andreas ställa om fokuset mot sommaren 2025. I veckans avsnitt berättar Andreas om vad som föranledde skadan, hur han tar med sig lärdomar inför nya mål och vad som väntar nu när träningen går in i grundfas igen. Manne har börjat springa mer igen men predikar detta till trots rullskidornas storhet. John har fått tuppjuck i Älvsjöskogen. Veckans Sponsorer: Coldzyme, Pölder sport samt Lumonite (använd vår rabattkod: Springsnyggt24 vid utcheckning hos valostore.se)
Ebba Tulu Chala är ett väletablerat namn i den svenska löparsfären sedan länge. Redan 2020 slog den då 24 år gamla Ebba till med 2.11 vid Sevilla Marathon. Sedan dess har Ebba stått för en rad fina prestationer. I år har dock ett stort lyft skett och Ebba har förbättrat sig ned till 2.09.06 på distansen, den tredje bästa tiden av en svensk någonsin. I år har Ebba hunnit vinna två stycken SM-guld, maraton vid Stockholm Marathon och så sent som den gågna helgen totalsegrare och SM-etta vid Stockholm halvmarathon. Ebba berättar i avsnitt om problemen med foten som saktade ned utvecklingen, det tuffa schemat med jobb sju dagar i veckan och drömmen om att en dag springa maraton på 2.05.
En annan som löpt fort den gågna helgen är Leo Magnusson. Leo var tidigare med i podden i början av sommaren och berättade om det stora lyftet på distansen 3000 meter hinder. Efter debaklet med OS revanscherade sig Leo stort när han nere i Zagreb löpte sträckan på 8.13. Den tredje snabbaste tiden någonsin bakom Mustafa Mohamed och Anders Gärderud. Hör Leos tankar om sommaren och fullträffen i Kroatien. John har varit i Skåne och löpt halvmaran. En gedigen lopprapport följer och användningen av ordet "orgie" diskuteras. Manne kämpar på med kassa skenben men har bestämt sig för att fortsätta springa!
Veckans Sponsorer: Saucony (spring Djurgårdsvarvet - anmälan), Lumonite (fantastiska Compass R kan man beställa här - Valostore) och Löplabbet (missa inte senaste upplagan av terrängskoguiden - terrängskoguiden)
Tobias Christensson är "Head of nutrition" vid Maurten. I denna roll åker han runt i världen och testar några av världens främsta konditionsidrottare för att vägleda och ge dem rätt förutsättningar för att kunna kombinera hård träning med rätt energi och kosttillskottsplan. Det senaste som har tagit löparvärlden med storm är prospektet på att tillföra bikarbonat till uppladdningen för maxprestation. Vid OS i Paris sågs många av världens bästa löpare med Maurtens nya bicarb-system inför försök och finaler. Tobias berättar hur bikarbonat verkar för att minska tröttheten vid maxansträngning, vilka som kan dra nytta av detta och hur det är att vägleda flera av de största konditionsnamnen i världen. Manne har funnit lugnet på en tre timmars crosstrainer-session. Trots skadan i skenbenet börjar även skiergformen att återvända. John har haft en fin träningsvecka och börjar återfå träningsmotivationen, men vänder sig mot föräldrar som springer med på barnlopp med sina barn.
Veckans sponsorer: Saucony och Lumonite.
Det har varit veteran-VM i friidrott i Göteborg. Bland många extremt duktiga veteraner var det en löpare som stod lite extra i centrum, Mustafa Mohamed. Den 45-åriga Hällelöparen är en av våra främsta genom alla tider med flertalet finalplatser i internationella mästerskap, svenska rekord och sm-medaljer. I år har han slagit världsrekord på 10 000m i M45-klassen och lämnade du VM-tävlingarna med tre guldmedaljer i bagaget. Vi pratar med "Musse" om hur han förblir så konkurrenskraftig, ambitionerna framåt och hur han har kommit tillbaka från en period där snabba tider inte var helt självklara. Vi får också lite inblick i livet som expertkommentator från sändningarna från OS i Paris.
John har kommit till insikten att lägre mål kan vara precis det man behöver för att få igång löpningen. Manne funderar på att amputera benen för att bli av med skenbensproblematik.
50 kronor rabatt på anmälan till vårt lopp Spring Snyggt 5000m med koden jaglyssnar på Race ID (gäller endast 28/8)
Veckans Sponsorer: Löplabbet - anmäl er till event med Löplabbet och Saucony genom att följa länken - anmälan
Saucony - Vi tävlar ut två par Ride 17 Lidingöloppet-edition på vårt instagramkonto
Sommarveckan för Vasaloppet har ägt rum med distanser från 10 kilometer stig hela vägen upp till huvudprovet på 90 kilometer. En av de som ställde upp på den längsta sträckan var poddens alldeles egna Manne Forssberg. Efter en period med gedigen träning och mycket möda gav sig Manne iväg på vad som är karriärens hittills längsta lopp. Hur det gick får ni veta i veckans avsnitt. Han var inte ensam på startlinjen, tusentals löpare löpte någon av de fyra sträckorna och vi har lyckats fånga några som utmärkte sig lite extra, Olle Meijer, Jesper Lundberg, Malin Starfelt, Alfons Enell, Erica Lech, Jenny Björnberg och Laila Kveli stod alla för mycket imponerande insatser. I detta avsnitt får ni höra från dessa direkt efter målgång och en fördjupande inblick i varför folk lockas till att springa så fantastiskt långt i skogarna mellan Sälen och Mora.
Nathalie Blomqvist har imponerat stort på oss och den löpintresserade publiken denna säsong. Den unga finskan startade året med ett pers på 5000m som var 15.21, nu med en bit kvar på säsongen lyder det 14.44. Inte nog med det så har hon sänkt det finska rekordet på 3000m ned till 8.32 och har tagit sig till final och slutat på en meriterande 13e plats vid OS i Paris. Denna finska löperska har med andra ord sprungit rakt in i världseliten denna säsong. I veckans avsnitt berättar Nathalie om det stora klivet, hur det är att snöra på sig skorna bredvid Faith Kipyegon och vad hon vill uppnå med sin träning. Finlands sak är vår!
John har återhämtat sig från sönderbrända fötter och lyckats skrapa ihop något som sånär kan kallas en habil vecka. Manne går in i tävlingsvecka med skräckblandad förtjusning. Vi listar också våra favoriter från OS i Paris!
Veckans Sponsorer: Saucony och Löplabbet
Den 13 augusti drar veteran-VM i friidrott igång på Slottskogsvallen i Göteborg. Tusentals deltagare från hela världen ska under nästan två veckor slåss om medaljer på allt från sprint till långdistans. En av ambassadörerna, BG Nilensjö är med oss och berättar om varför veteranfriidrotten är så viktig och hur stort det är att Sverige arrangerar detta VM. BG är själv en duktig veteranlöpare och driver bland annat tidningen Spring samt är stark man för löpningen i Skåne där han bland annat startat upp löpsektionen i IS Göta. Vid Veteran-VM kommer vi bland annat få se Mustafa Mohammed som nyligen slog veteranrekord i M45 på 10 000m. .
Manne är i slutfasen av sin Ultravasa-satsning och har bland annat genomfört sitt längsta pass i uppladdningen. Han är i bra slag och ser ut att gå ett fint lopp till mötes. John har varit en idiot på ett kortare löppass. Veckans Sponsor: Saucony
Sebastian Lörstad, 16-åringen som tävlar för IFK Lidingö Friidrott, har denna säsong gått från klarhet till klarhet. För några veckor sedan tog han ett U18-EM brons på 3000m med nya svenska U18-rekordet 8.11.72. Den gångna veckan ställde han upp på Kalmarmilen och sprang som 16-åring en inte helt lätt 10 kilometersbana under 30 minuter (29.51). I veckans intervju får vi träffa Sebastian och tränare Daniel Nilsson och höra hur det är möjligt, hur träningen ser ut och vad Sebastian vill med löpningen. Vi får också veta att han är en minst lika dukig på cello, en wünderkind helt enkelt.
John har haft en ganska kass vecka med en kropp som varit allmänt trött. Han gläds dock över att ha fått uppleva metropolen Tyringe. Manne har levererat ytterligare en mängdvecka och ligger perfekt i fas inför Ultravasan 90k.
Veckans Sponsorer: Saucony och Löplabbet.
Evelina Elmgren har figurerat flitigt i våra liv de senaste åren som kiropraktorn som både behandlar och fastställer diagnos när vi skadar oss. I veckans avsnitt får ni höra Evelina, som själv är löpare, berätta om vissa tidiga varningssignaler för de flesta löparskadorna. Hur bör man agera? När man ska avlasta? Och hur ska man behandla? Evelina talar också om vikten av total belastning, allt är inte träning, kost och återhämtning. Utan även parametrar som att klara totalbelastningen som livet ibland innebär.
Manne är i Spanien och bedriver värmeträning på hög nivå, belöningen är kall läsk vid hemkomst från passen. John har tyvärr förlorat sin bästa träningskamrat, topp tre kompis och konfidant. Seamus löper vidare i hundhimlen
RIP Seamus - 2020-01-14 - 2024-07-19
Fjällöperskan Fanny Borgström slog igenom redan när hon tog silver på sitt allra första lopp för tio år sedan. Från det ögonblicket tävlade hon på den allra högsta nivån och framgångarna kom omedelbart. Bland annat EM-silver i skyrunning, två segrar på Kia Fjällmaraton och topp 5 i Golden trail series. Sedan över tre år kämpar Fanny med segdragna skadeproblem. Hur är det att leva av och för löpning, men inte kunna springa? Varför tränade hon 1000 timmar om året? Varför är träningsdrogen så stark? Hur hanterar man en lång skadeperiod? Och hur tar man sig tillbaka?
John har åkt till Frankrike och börjar äntligen få fason på sin ljumske. Han springer i berg och har funnit sin inre Gerard Depardieu.
Manne har haft sin största och bästa löparvecka någonsin. Han har dessutom för första gången under sina 41 år hamnat på en prispall och fått pokal. Det bjuds på fyllig rapport från Jordgubbsloppet i Jättendal.
Sponsorer:
Löplabbet och Saucony
OS i Paris är väldigt nära och de flesta Olympierna är i sista förberedningsfasen inför att få prestera på den största idrottsarenan som finns. Tyvärr blir så inte fallet för åtta friidrottare som trots inbjudan från IOK och tillräckligt hög världsranking får stanna hemma. Sveriges uttagningsprocess sägs vara bland de hårdaste i världen, allt som oftast väljer ledningen att fälla snarare än fria när det kommer till idrottare som kanske inte har med den absoluta medaljstriden att göra. I veckans avsnitt pratar vi med Elmar Engholm och Lovisa Lindh. Elmar har satt sig in i SOKs uttagningskriterier, deras budget och hjälper oss förstå hur vi kunde landa här. Lovisa var själv aktuell för OS i Tokyo 2021 och var inkvalad på ranking, men nekades då plats på samma sätt som flera av årets löpare. Hon berättar vad det gör för en idrottare att få det beskedet.
Manne har börjat sin Ultravasan-fas och levererar långpass på löpande band. John börjar sakta se ljuset i slutet på skadetunneln.
I Uddevalla gick den gångna helgen SM i friidrott. I många grenar fanns solklara favoriter som på pappret skulle ta hem vinst i olika grenar. Men utfallet blev inte alltid vad man förväntade sig. Två som stod för rejäla skrällar var juniorerna Elsa Sundqvist och Karl Ottfalk. Trots EM-löpare i båda fälten lyckades Elsa knipa ett silver i damernas 5000m på nya svenska juniorrekordet 15.46.12. På herrarnas 5000m spurtade Karl ned motståndet de sista 100 meterna och knep karriärens först SM-guld. I veckans avsnitt snackar vi med dessa superjuniorerna som spås en mycket god framtiden på tartanen.
Manne har också ringt upp Janne Hofgren Patala som kanske stod för mästerskapets mest omtalade start när han som ambitiös motionär ställde upp i herrarnas 5000m.
John har pajat ljumsken men håller sig vid gott mod genom Tour De France-tittande och hoppas att det inte ska bli en allt för lång frånvaro från löpningen. Manne har tävlat vid Trosa Stadslopp och bjuder på en lopprapport. Veckans Sponsorer: Saucony och Löplabbet
Emil Danielsson slog under 2023 åtta stycken pers under bansäsongen och etablerade sig som en löpare i absoluta toppskiktet i Europa. Med 13.13 och 3.34 på 5000m respektive 1500m är han tvåa och trea någonsin i den svenska rankingen. Att bygga vidare på ett sådant år ställer sina krav, och under hösten och vintern har Emil brottats med en del problem som gjort att detta år inte har gått lika käpprakt uppåt som han hade hoppats. Detta till trots så imponerade han stort vid EM i Rom när han knep en 12e plats på 5000m med en riktigt snabb avslutning. I avsnittet berättar Emil om känslan när man sätter enstaka pass men inte får den kontinuitet som man hoppas på, om vilken typ av träning han bedriver för att komma tillbaka till sin absoluta topp och om hur övergången från studielivet till yrkeslivet satt sina krav på elitsatsningen.
John har tävlat, sprungit ett habilt pass och fått en känning i ljumsken. Manne har tränat, sprungit ett habilt pass och fått en känning i röven.
Veckans Sponsorer: Löplabbet (anmälan och information om Coach Ahlsens "Marathon Queens" - Anmälan)
Saucony (anmälan och information om Saucony Bamm - Anmälan)
Linn Söderholm kom till EM i Rom rankad som 28a i Europa på distansen 3000 meter hinder, långt från en självklarhet att hon skulle ta sig vidare till final. Men genom karriärens hittills bästa lopp i försöken och ett åtta sekunder stort personbästa avancerade hon klart till final. Tiden - 9.34.62 för upp henne som trea någonsin i den svenska statistiken. Linn är med och berättar om både försök och finalloppet, hur avancemang på enbart placering fick henne att släppa på alla andra referenser. Vi får också veta hur stämningen varit bland svenskarna nere på EM.
Manne är glad i hågen då hans fot mirakulöst blivit bättre på kort tid, kanske får vi se honom i tävling redan denna vecka! John är också glad, även fast veckans lopp inte gick som det skulle.
Veckans sponsor är Saucony som nyligen lanserat Echelon 9 - skon för alla med problemfötter.
Det har varit Diamond League-gala på Stockholms Olympiska stadion och flertalet intressanta svenska löparprofiler samt internationella stjärnor stod för en rad fina prestationer. Manne har varit på plats med inspelningsapparaten i högsta hugg och fångat upp flera av de som levererade på högsta nivå. Hör intervjuer med Jonathan Grahn, Samuel Pihlström, Yolanda Ngrambe, Luis Grijalva, Narve Gilje Nordås, Andreas Almgren, Leo Magnusson, Simon Sundström , Emil Blomberg och Andreas Kramer.
Vi svarar också på flertalet av de funderingar och frågor som inkommit till podden på senaste tiden. Hur kan man översätta ett personbästa på löpband till prestation utomhus? Och hur skulle John egentligen träna Manne, om han själv fick bestämma.
Vi har varit på Stockholm marathon intervjuat spännande profiler.
Det blir ädla medaljer, oväntade comebacker, värme, bonkar, dumtristiga satsningar, muskelmän, duktiga nybörjare och oväntade triumfer.
Dessutom intervju med Andreas Almgren dagen efter hans 12.50,84 på Bislett games.
Intervjuer med Ebba Tulu Chala, Linus Rosdahl, Archie Casteel, Hanna Lindholm, Malin Starfelt, Carolina Wikström, Christian Ahlsén, Fanny Schulstad, David Nilsson, Fred Grönwall, Frej Ersa Engberg, Hannes Bjernhagen, ISABELLAH ANDERSSON (!!), Johan Forsstedt, Rebecka Axelsson och Simon Frääs.
Sponsorer:
Kalle Berglund gästar oss äntligen igen. Den svenska världslöparen som i VM-finalen 2019 löpte in på en nionde plats och tog svensk medeldistanslöpning till en ny nivå med tiden 3.33.70. Kalle har gjort mycket i sin karriär, som ser ut att vara på uppåtgående igen efter några år borta från elitlöpningen. En av de sakerna som han till mångt och mycket är ansvarig för är att introducera den norska metoden för en bredare skara löpare i Sverige. Inför säsongen 2019 lade Kalle om träningen och började implementera ett koncept som mer efterliknande det som bröderna Ingebrigtsen gjort under flera år. I avsnittet berättar Kalle om hur det gick till, varför Gjert Ingebrigtsen blev sur och hur man bättre ska förstå några av staplarna i upplägget. John har tävlat ännu en gång, denna vecka i fina Bromma och fantastiska Tolvanloppet. Mannes fot strular fortfarande men han har ändå fått uppleva många Ernst-stunder tillsammans med sonen i vagn och på rullskidsarenan längs E4:an.
Veckans Sponsorer: Saucony samt Maratongruppen
Anmäl er till det nya loppet STHLM Streets den 13 juni. Med koden STREETS20 erhåller ni 20% rabatt. Anmälan via länk - Anmälan
Julia Nielsen har haft en fantastisk inledning på säsongen borta i USA. Örgrytelöparen som studerar vid Bradley University, i Illinois, har denna säsong sänkt personbästat på 800m med nästan tre sekunder och är med tiden 2.00.99 vår åttonde snabbaste svenska genom tiderna. Julia som drömmer om OS i Paris berättar i intervjun om kontinuiteten som gett framgångar och om hur hon och duktiga systern Wilma har haft hjälp av varandra genom respektive karriär. Vi tar också ett extra grepp om förmågan att lida, att pressa sig själv, något som Julia som 800m-löpare har stor erfarenhet av. I ljuset av detta reflekterar vi också om Central Govenor-teorin, hur hjärnan kan sätta stopp för förmågan att ta ut sig fullt. Manne har haft en mycket fin träningsvecka och har bland annat sprungit tusingar uppe i Hudiksvall. En lite argsint fot är dock ett orosmoment. John har tävlat mot tioåringar och åkt till Lettland för att springa 10 kilometer. Veckans sponsorer: Löplabbet och Saucony
Bonusavsnitt. Vi har varit på ett kokande Stadion och bevittnat Almgrens historiska lopp och många andra mäktiga prestationer. Analyser och intervjuer.
Elin Brink, Sebastian Lörstad, Karl Ottfalk, Oliver Löfqvist, Emil Danielsson och Andreas Almgren är med. Intervjun med Andreas börjar 24.15 in i avsnittet.
Markus Torgeby har levt ett minst sagt händelserikt liv. En elitsatsande löpare som spenderade flera vintrar i en kåta i de djupaste snöfyllda skogar. Han tränade ett antal somrar i Tanzania och fick där ett förhållningssätt till löpningen som eventuellt var lite före sin tid. Han skaffade tidigt en laktatmätare efter att ha lyssnat på Marius Bakken och trots ett liv som kanske inte var helt anpassat för en elitsatsning så lyckades han blanda en jakt på frihet med ett vetenskapligt förhållningssätt till löpningen. I veckans intervju så berättar Markus om hur han tränade, ibland alldeles för hårt, vad han lärde sig av Tanzanianerna och varför han värderar löpningen högre än någon annan sport.
(Missa inte Markus nya bok - "En plats på jorden")
John har återhämtat sig från debaklet i Norge och Manne har kallat på Stockholms löpare för gemensamt pass.
Veckans Sponsorer
Löplabbet och Saucony
Nina Chydenius är finskan som i år har tagit ett stort kliv i utvecklingen. Under 33 minuter på 10 000m och snabba 15.34 på fem kilometer gata. Vi bokade samtal för att prata om hennes fina utveckling men samtalet blev så mycket mer. Löpningen har varit en resa som varit allt annat än självklar för Nina, den har kantats av skador men framförallt en problematik kring ätstörningar som höll på att sätta stopp för allt. En historia om riktigt finskt sisu och hur passionen för löpning ibland kan övervinna allt. Killarna bjuder på rapport från Norge. En resa som innefattade två riktigt dåliga prestationer på ett annars fint lopp (Grue Halvmaraton). Men också svimningar, missade flyg, dyra taxiresor och mycket mer.
Veckans Sponsorer: Saucony och Coldzyme
Olle Meijer gjorde debut på 100 kilometer vid gågna helgens SM. På förhand såg det ut som att det på pappret skulle stå mellan Anton Gustafsson och Mikael Ekvall men 26 åringen ifrån Hälle IF stod när dagen var över som solklar segrare. Inte nog med att han kammade hem karriärens första SM-guld, han raderade också ut Jonas Buuds nio gamla svenska rekord när han förbättrade tiden med nästan två minuter. Olle gjorde starkt intryck på oss, en ung man som äter från hela löpningens buffébord och räds inte att springa allt från 3000m upp till 100k (Med flera pers på samtliga sträckor det gågna året). Hör Olle om loppet, framtidsplanerna och om han hellre springer 10k under 30' eller har svenskt rekord på 100k.
Killarna gör sig redo för Grue Halvmaraton och 10 kilometer. Osäkra på tidsmålen men förhoppningsfulla för resan till väst siar de om vad resultaten kan tänkas bli.
Veckans Sponsorer: Coldzyme och Saucony
Malin Sundström och LG-Skoog är två profilerade tränare med gedigen erfarenhet av att träna och utveckla konditionsidrottare. Malin driver projektet Cursus Elit, en grupp med flertalet duktiga elitlöpare (bland annat Simon Sundström, en av landets absolut bästa löpare). LG-Skoog är föredetta yrkesmilitär och elitlöpare som verkat som fystränare för flertalet elitlag inom fotbollen. I ett långt samtal diskuteras vilka krav som ställs på en tränare, hur man ska jobba för att få fram de bästa i sina atleter och hur ändmålet ska vara att löparen själv ska förstå sin egna kropp. Vi får också en inblick i att träna män och kvinnor och hur de kan skilja sig åt.
Manne tycker inte att han kan bjuda på en så inspirerande träningsvecka även fast han satt några fina pass. John har gjort debut i ett stiglopp.
Veckans Sponsorer: Löplabbet och Saucony
Att springa i varma förhållanden är för de allra flesta synonymt med sämre tider och en utdragen plåga. Men det finns tydliga fördelar med att förbereda sig för att kunna prestera om solen skulle vara framme under loppet. Ny forskning visar till och med att det kan ge direkta fysiologiska fördelar om det görs på rätt sätt. Mikael Flockhart är doktor i idrottsvetenskap vid Umeå Universitet och har en hel del fakta att delge om hur man ska göra för att förbereda kroppen på bästa sätt. Mikael berättar om varför fokuset ska ligga på core-temperatur, hur det påverkar kroppen och hur man faktiskt kan likna korrekt utförd värmeträning med att träna på hög höjd. En som har börjat använda sig av värmeträning är ultralöparen Ida Nilsson som inför säsongen har börjat bedriva en hel del löpning iklädd underställ, dunjacka och regnkläder. Inomhus! Hör Ida om hennes tankar kring varför värmeträning är bra. John som aktivt undviker all typ av värme har trots konstant bar överkropp fått till en fin träningsvecka och bland annat harat en adept till nytt personbästa på 10 000m. Manne har gjort nya tester på Aktivitus men är ganska likgiltlig inför resultaten. Veckans sponsor: Coldzyme
Det vankas Spring Snyggt 10 000m. För att försäkra oss om att löparna (och alla som vill prestera sitt bästa på sträckan) ska få de bästa råden har vi med en gäst som vet allt som finns att veta om distansen, Jonny Danielsson. Jonny hade det svenska rekordet på 10 000m från 1989 tills att Andreas Almgren nyligen förbättrade tiden detta år. 27.55 gör honom fortfarande till den näst snabbaste svensken någonsin men i intervjun berättar Jonny att det egentligen inte är den prestation han är mest nöjd med. Vi diskuterar uppladdning, disponering av loppet och vad som krävs för att löpa en riktigt bra tid. En intervju med en av våra bästa löpare någonsin. Manne har återvänt till den bejublade Långbro-loopen och gjort ett pass med kontroll, men han förvånas fortfarande över hur obekvämt det känns att springa ute. John har blivit påkörd av två pensionärer men hans kollega börja ana att det är John som egentligen är problemet i trafiken.
Veckans Sponsorer: Saucony, Coldzyme och STC (Pröva en månads gratis träning tillsammans med STC - En månads träning )
Med Andreas Almgrens framfart de senaste åren, med svenska rekord på löpande band, kan det upplevas som en självklarthet att vår just nu starkast skinande löparstjärna skulle nå världseliten. Med den senaste tidens prestationer har Sollentunasonen fört in svensk långdistanslöpning på en scen som den tidigare aldrig skådat. Det är därför lätt att glömma att vägen dit inte varit helt självklar. I en lång intervju berättar Andreas om sina mörka löparår. Tiden då skadorna avlöste varandra och vägen till världseliten inte alls var så spikrak som den har upplevts den senaste tiden. Missa inte detta fördjupande samtal som visar på en kämparglöd och en motivation som banat väg för allt som Andreas presterar idag.
John fortsätter sin turné av mindre svenska långlopp och har besökt Hallarydsloppet i djupaste Småland. Manne börjar finna formen på ett löpband i Härjedalen. Allt går som det ska!
Veckans Sponsorer: Löplabbet (missa inte den kommande temposkoguiden) samt Saucony.
Att förlora ett rekord, allt från ett familjerekord till ett nationellt rekord. För alla svider det nog ändå lite. Gästerna i dagens avsnitt har över 10 svenska rekord till sina namn och har alla fått erfara ett bli av med många av dem. Malin Ewerlöf, David Nilsson och Jonas Glans berättar öppenhjärtligt om hur det är att både slå men också att bli av med svenska rekord. Sporrar det eller blir man bara nedslagen? Det pratas om allt från rekordjakter till filosofiska frågor om vart man ska finna motivation för att fortsätta springa. Intervjuer ni inte vill missa. Manne visar på en ny nivå av skierg-form men oroar sig över att det inte överförs till löpningen. John har upplevt muskelvärk från helvetet. Veckans Sponsorer: Coldzyme, Saucony och STC (Missa inte chansen att få provträna gratis på STC, gå in på länken för att erhålla en månads fri provträning; En månads gratis provträning)
27 April går SM på 100 kilometer av stapeln i Växjö. På startlinjen står två ultragiganter som på förhand ser ut att vara de som gör upp om segern. Anton Gustafsson segrade förra året och har sedan dess också hunnit med en seger vid gågna helgens SM i ultratrail 80 kilometer. Anton är känd för att göra riktigt långa pass på löpbandet och ser ut att vara i karriärens hittills bästa form. På startlinjen kommer även Mikael Ekvall att finnas. Micke som har ett förflutet som landslagslöpare på 10 000 - maraton (bland annat med 2.11.37 på maraton) har sedan förlusten förra året hunnit med svenskt rekord på 6 timmars-löpning och sprang för några veckor sedan sju mil i 3.39 per kilometer-fart. Allt är med andra ord upplagt för en riktigt spännande duell. Hör killarna om sista tiden inför tävlingen och hur de visualiserar att bataljen ska gå till. Vi får också racerapport från det hetaste namnet i svensk idrott just nu, Andreas Almgren. Det har nu blivit en självklarhet att Andreas ska leverera när han ställer sig på startlinjen och den gågna helgen gjorde han verkligen ingen besviken. Med 26.52 på 10 000m sänkte han det svenska rekordet som stått i 35 år med över 60s. Andreas berättar om loppet och vad som är näst för vår absolut bästa löpare. John har snörat på sig tävlingsskorna vid dotterns loppdebut och passat på att springa Två Sjöar Runt i Sundbyberg. Manne har varit på träningsevent med Malin Ewerlöf och återfått löpformen. Veckans Sponsorer: Saucony, Löplabbet och Helsinki City Running Day (Ange SPRINGSNYGGT24 för 15% rabatt på alla sträckor - anmälan)
Dagens tema är talang och vad som definierar en löptalang. Med hos har vi Patrik Tjärdal, föredetta proffs-triatlet och numer tränare för några av Sveriges absolut bästa löpare. Patrik är även tränare vid Riksfriidrottsgymnasiet i Sollentuna och ansvarar för flera duktiga löpare där. Patrik som med sin gedigna erfarenhet av att träna både lovande unga löpare och elitlöpare hjälper oss att sålla igenom kravprofilerna för att bli en riktigt duktig löpare. Hur vet man om någon är en löpartalang och vad kan vi göra för att förvalta talang på bästa sätt. Vi pratar också om begreppet att vara en "träningsprodukt".
Manne har känt sig lite sliten efter fadäsen mellan Sälen och Mora och upplever att han har landets sämsta fysik i nuläget, John är dock positiv till att löparfjonget kommer att återvända i god tid innan Grue för Manne. John ger statusuppdatering kring sin personliga fadäs, "revbens-gate", men avrundar ändå veckan med lite framtidstro. I svensk löpning har vi fått se två fina resultat! Broder-Döv (Otto Kingstedt) slog världsrekord i Belgien och Jonas Glans gick direkt in som nia genom tiderna vid debuten på halvmaraton.
Veckans Sponsorer: Löplabbet, Saucony och STC. Missa inte att anmäla er till Spring Snyggt 10 000m på Källbrinks Idrottsplants 13/4, anmälan hittar man här - Anmälan
Halvmaraton är en sträcka som passar de flesta. För att lära oss mer om sträckan vänder vi oss till en av våra största auktoriteter på ämnet, Sarah Lahti. Den svenska rekordhållerskan som löpte sträckan på 1.08.19 i Valencia 2021 ger oss sina bästa tips för att lyckas på distansen. Sarah ligger förövrigt i träning inför en spännande start i Rotterdam Marathon om sex veckor. En led i målet mot ett spännande tävlingsår som förhoppningsvis innebär start vid både EM och OS.
Vi tar också en avstämning med Victor Smångs, huvudgästen från för några veckor sedan gjorde en fantastisk prestation vid Trafford 10k när han direkt i inledningen av säsongen gick under 29 minuter. 28.57 lyder det nya perset.
Killarna har inte lika roliga nyheter att dela. John har brutit revbenet på ett dop och har dessutom fått en matförgiftning från helvetet. Manne har tränat bra, men lyckades tyvärr inte leverera på Vasaloppet (men tog sig i mål!).
Veckans Sponsorer: Löplabbet, Saucony och Coldzyme.
Andreas Nygaard, den tvåfaldige vinnaren av Vasaloppet, världsrekordshållaren i maraton på skierg och vinnare i Ski Classics gästar oss för att ge sina bästa tips inför antågande Vasaloppet. Manne suger åt sig som en svamp. Men Andreas är inte bara med i egenskap av att vara en av världens bästa långloppsåkare, han är också en duktig löpare som trots en vikt på över 90kg sprungit 10 km på en bra bit under 33 minuter. Hör Andreas om uppladdningen för ett fysiskt prov som Vasaloppet, de bästa formtoppningstipsen samt hur han försöker få in löpningen i träningsregimen.
Vi får också en lopprapport från allas vår Broder-Döv, Otto Kingstedt. Otto gjorde ett mycket fint lopp vid Terräng Mästerskapen för Europeiska klubblag nere i Albufeira, Portugal. Otto berättar också om träningen och hans ambition att slå världsrekordet för döva nere vid Ghent Halvmaraton.
Manne går in i slutfasen inför samma lopp, han tänker inte lätta upp för mycket på träningen och har visat på fin form på bandet! John fortsätter projekt comeback genom att lägga på en kvalité till i veckan, han grämer sig dock över att inte kan förmå sig att sluta äta glass och godis.
Veckans Sponsorer Löplabbet - anmälan och info om Löplabbets träningsgrupper Info
STC - Allt du behöver för löpningen och styrkan
Saucony - Missa inte nya Saucony Speed och Pro
Vett och etikett kopplat till löpningen. Hur ska man förhålla sig till att springa på banan? Vad bör man göra under lopp? Hur mycket ska man brodera ut passen på Strava? Vi går sakligt och (högst) objektivt igenom vett och etikett-regler för sporten vi alla älskar.
Det blir inte bara kotym dock. I helgen såg vi ytterligare en fantastisk dag för svensk löpning. Suldan Hassan debuterade på maratondistansen med att direkt slå svenskt rekord. 2.07.36 är till vår kännedom bland de snabbaste debuterna någonsin av en europé och tog honom med råge under kvalgränsen för stundande OS i Paris. I programmet ger Suldan en utförlig lopprapport och berättar om uppladdningen för Sevilla Marathon. Carolina Wikström gjorde även hon ett superlopp. Med tiden 2.24.30 satte hon ett stort personbästa och är även hon en given kandidat för OS-maran. Carolina berättar om det mentala spelet inför loppet, om känslan och hur träningen har fungerat. John är åter i full träning efter bronkit-gate och Manne laddar upp för tävlingslopp i Ågesta.
Veckans Sponsor: Södermalm Terapicenter (ange Springsnyggt vid bokning/betalning för 150 kr rabatt)
Kan det ha varit den bästa helgen i svensk löpning någonsin? Två svenska rekord och ett sverigebästa på medel och långdistans.
Vi börjar programmet med att reflektera över Andreas Almgrens fantastiska prestation. 59.23 på halvmaraton är inte bara svenskt rekord med närmare två minuter, det är nordiskt rekord och den näst snabbaste tiden av en icke-afrikan någonsin. Som tur är behöver vi inte enbart reflektera själva utan vi lyckas hugga Andreas innan han ska ta några välbehövliga lugna dagar inför uppladdningen för nästa stora delmål mot OS, 10 000m i USA om en månad.
Andreas var inte ensam om att imponera oss. Vid Millrose Games löpte Yolanda Ngarambe en engelsk mil på 4.23.68 och förbättrade sitt egna svenska rekord på distansen med närmare fem sekunder. Yolanda som hade en skadedrabbat 2023 har nu på kort tid visat att hon med effekt är tillbaka, på en högre nivå än någonsin tidigare. Vi får ett samtal med den nya rekordhållaren som nyligen bytt träningsupplägg. Vid tävlingar i Lieven springer förra veckans gäst Samuel Pihlström 2000m på 5.00.01, nytt Sverigebästa på distansen. Manne har haft en bra vecka och förankrat sin nivå som led två-åkare genom att köra ett seedningslopp i Bollnäs, en utförlig lopprapport ges. John har fått bronkit och hostar mest hela tiden. Veckans Sponsorer: Saucony och Coldzyme
Samuel Pihlström har inlett säsongen på absolut bästa sätt. Svenskt rekord vid säsongsdebuten i Ostrava, Tjeckien följdes upp med överlägsen seger vid Folksam Grand Prix. Med tiden 3.35.47 förbättrade han Kalle Berglunds svenska rekord från 2019 med en dryg sekund och visade att han under grundträningen tagit ännu ett kliv upp på löparstegen. Samuel som från början kommer från orienteeringen har visat sig vara en riktig taktiker under loppen, något som underlättas av hans makalösa spurtförmåga. Hans senaste lopp lär ha avslutats under 26 sekunder på de sista 200 meterna. Hur förvärvar man sådan snabbhet? Är det enbart gener eller kan man jobba på det också? Utöver att höra om hur Samuels senaste period har varit så pratar vi en hel del med honom om veckans huvudtema, snabbhet och hur man blir snabb. Vi får också insikter från duktiga 800m-löparna Wilma Nielsen och Maria Freij som ger sina analyser kring hur man blir snabb.
John har åkt på en oläglig bronkit som hindrar honom från att göra det efterlängtade loppet i Barcelona. Manne har tränat kopiösa mängder skidor. John ställer sig frågan - är han en bättre skidåkare än löpare?
Veckans Sponsor: Saucony, håll utkik efter nya Speed respektive Pro 4.
Vi träffar killarna från Breaking Marathon Limits, Sindre Buraas och Kristian Ulriksen. Vi diskuterar bandets storhet, hur man ska förhålla sig till fart på bandet och hur är det egentligen med den där lutningen? Vi går också igenom några av våra favoritpass på band och filosoferar kring om den norska modellen hade funnits om det inte vore för löpbandet. Ni hör våra norska vänner regelbundet i podden "Breaking Marathon Limits". I löparsverige har det hänt massor med roliga saker, bland annat ett svenskt rekord av Jonathan Grahn och en sub 9-tid av Tilda Månsson. Manne har kommit till insikten att han inte ska stressa tillbaka efter sjukdom och förundras över hur snabbt det går att komma tillbaka efter tre avstämningspass. John har tränat mycket med broder-Döv, något som både är berikande och frustrerande. Veckans Sponsor: Coldzyme
Victor Smångs har blivit ett väletablerat namn i den svenska löparsfären. Efter en raktutveckling från starten som löpare 2019 till snabba 29.30 vid Valencia 10k i januari 2023 så stagnerade utvecklingen något. Victors värden blev sämre och resultaten som man hade hoppats på uteblev. Efter en lugnare period startade Victor upp med ett nytt upplägg tillsammans med danska Mads Taersboel. Den nya träningen frångår det norska upplägg som Victor kört de senaste åren. Stort fokus på den lägre tröskeln under en längre period innan specifik fas som förhoppningsvis ska ge nya fina pers. Resultaten så här långt är mycket lovande. Hör Victor om det senaste året och om hur han ser på sin nya filosofi. John har besökt en inomhushall och har överlevt utan att något i kroppen exploderade. Manne har haft en ganska kass vecka efter sjukdomsfadäsen men går nu all-in mot Vasaloppet. Veckans Sponsorer: Saucony och Coldzyme
Vilken helg det blev för svensk löpning ner på den Iberiska halvön! I Valencia så noterades ett gäng personliga rekord, flera tider som kvalificerar sig som topp tio genom tiderna och inte minst ett nytt svenskt (och nordiskt) rekord! Vi har med oss tre av huvudpersonerna från 10k-loppet i Valencia - Andreas Almgren som med 27.20 fullkomligt krossade det svenska rekordet och placerar sig som trea i Europa på distansen genom tiderna. Oliver Löfqvist som med 28.34 seglar upp till en åttonde plats i den svenska statistiken och visar på att den nya nivån håller i sig. Carolina Johnsson som efter fina prestationer på Lidingöloppet och senast på halvmaraton nu slog till med 32.45 vilket för upp henne till sjua på den svenska genom tiderna-statistiken. Hör dessa tre om respektive lopp i Valencia samt vad som står på tur näst. Manne har missat träning i efterdyningarna av en elak influensa. John har börjat förbereda sig för den stundande halvmaran i Barcelona. Anmäl er till Grue 10k - med koden SPRINGSNYGGT30 erhåller ni 30% rabatt - Anmälan
Veckans sponsorer: Saucony och Coldzyme
Anders Österlund slog 2023 tre svenska rekord i M50. Trots att han hållit på med löpningen länge så lyckas han bibehålla en mycket hög nivå och blir i princip inte sämre. Hur är det möjligt? Jenny Hitchings sprang som 59-åring maraton på 2.45.27 och följde upp det med att några månader efter sin 60-årsdag springa på 2.49.43. Tider som är bättre än vad hon någonsin gjort trots att hon löpt seriöst sedan straxt innan hon fyllde 40. Dessa två superveteraner ger insikt i hur man ska anpassa träningen i takt med att man åldras och vilka fallgropar man bör undvika. John har äntligen tävlat och ger en lopprapport från ett kallt och snötäckt Vallentuna. Manne gör sig redo för avfärd till Thailand där han oroar sig över att tappa skidformen. Vi ger också lopprapporter från fina lopp i Dubai och Madrid samt spekulerar i vad Andreas Almgren ska mäkta med i Valencia (spoiler, det gick bra!) Veckans Sponsor: Coldzyme
Jenny Hitchings är amerikanskan som har sprungit maraton på 2.49. Som 60-åring!
Hon började satsa på löpning i 40-årsåldern och är lika bra nu som någonsin. Hur gör man för att prestera upp i åren?
Det här är en sneakpeak av Dom kallar oss veteraner 2, som skulle ha släppts idag. Manne är i Thailand och har drabbats av tekniska utmaningar som visat sig svårlösliga. Hela avsnittet släpps på måndag morgon. Vi ber om ursäkt för det!
Nytt år och nya loppmöjligheter. Men hur lägger man upp säsongen på bästa sätt för att kunna prestera bra lopp? Andreas Almgren, som går in i ett OS-år, vet allt om hur man ska sätta tävlingsschemat för att få till formtoppar för de viktigaste loppen. När ska man använda tävlingar som ett led i träningen, hur många tävlingar kan man vara i toppform för och måste man dra ned träningen för varje tävling? Andreas har svaren. Inte nog med att han hjälper oss med våra tävlingsfunderingar så aviserar han två väldigt intressanta starter på landsväg i början på säsongen. Gör ni inte redan det, så följ Andreas på Strava där han lägger upp mycket av sin träning.
Manne förbereder sig för resa till Thailand med lite extra kryddade pass och John laddar för årets första (och sista) tävling. De sammanfattar dessutom sina år och aviserar sina mål för 2024.
Veckans Sponsor: Petzl
Ännu ett år i löpningens tecken är avklarat, det är därför dags att dela ut priser i en rad prestigefyllda kategorier.
Vi möter också segraren i kategorin "Årets genombrott" för en längre intervju, Elsa Sundqvist. Elsa har under året gjort extremt stora framsteg och tagit klivet in i Sverige-eliten. Endast 18 år gammal och relativt ny inom löpningen har hon på kort tid fått göra många mästerskap och stått för riktigt fina tider och placeringar internationellt.
John är skjuter konstant på styrkan och Manne är missnöjd med mängden stakning i sin träningsvecka.
Veckans Sponsorer: Saucony och Coldzyme
I Gnosjö i djupaste Smålandsskogarna verkar Sveriges just nu bästa "traillöpare". Oscar Claesson med ett förflutet som mycket duktig ban och landsvägslöpare har de senaste åren sadlat om till att nästan uteslutande tävla på stigarna. 2022 utnämndes han till årets svenska "traillöpare" och han har 2023 fortsatt sina framgångar både i Sverige (b.la. tre segrar vid starter vid Fjällmaraton-veckan i Åre, samt vinst i Kullamannen 100k) samt utomlands. Hör Oscar om hur det är att sadla om, vad man bör veta om man vill testa livet på stigarna samt om hur 100k i Skåne är som att stå på ett löpband.
John är glad i hågen efter att ha haft ännu en vecka i positivitetens tecken. Manne har blivit av med knäsmärta, navigerat förkylningar och är åter stabil.
Veckans Sponsorer: Löplabbet, Saucony, Coldzyme samt Petzl Länk till reflexbanorna (tävling pågår till midnatt 31/12) linktr.ee/springsnyggtpodden
Vilket år Camilla Richardsson har haft! Personbästa på alla sträckor från 1500m till Maraton och däribland två nationsrekord för Finland. Efter helgens 2.24.38 vid Valencia Marathon var det på tiden att vi fick ett snack med Finlands just nu främsta kvinnliga löpare. Camilla som nu är klar för OS i Paris berättar om hur hon har stakat sin väg inom löpningen, en progressiv utveckling där hoppen har skett gradvis och om hur hennes träningsfilosofi skiljer sig en del från den norska modellen. Ett mycket trevligt och givande samtal med en fantastisk löpare (och person).
Manne har ovetandes levererat en högst voluminös vecka (med en hel del skidor) och John fortsätter resan tillbaka mot att förhoppningsvis bli en habil löpare igen. Veckans sponsorer: Löplabbet - Julklappstips - Merinobuff , Jacka, Vantar , Strumpor Presentkort
Saucony - Nya Ride 17. En ultimat sko!
Sanna Mustonen slog den gågna helgen till med ett dunderpers vid halvmaraton utanför Paris. Tiden 1.11.22 placerar henne som sjua genom tiderna bland svenska damer på distansen. Sanna som varit löpare i över 20 år sitter på mycket insikt vad gäller löpning. I avsnittet berättar hon om tränarbytet, insikten att livet utanför löpningen ska klaffa för att det ska gå att springa fort och om att ha mer kontroll på passen än någonsin. För killarna rullar det på. John är glad i hågen efter ännu en framgångsrik träningsvecka och Manne har lyckats navigera sin knäskada relativt väl.
Veckans Sponsor - Petzl
Bokstavligen! Hur tränar några av våra bästa löpare styrka? Vi möter Carolina Johnson, Kristofer Låås, Sara Christianson och superveteranen och f.d. världsorienteraren Håkan Eriksson. Dessa duktiga löpare berättar om sina styrkerutiner. Vilka är favoritövningarna och vad är centralt när man konstruerar ett styrkeprogram för att bli en bättre löpare?
John har återintroducerat kvalité och börjar känna sig som en löpare igen. Manne fortsätter att kämpa mot diverse kroppsliga symptom men har ändå fått till ganska fin träning. Veckans Sponsor: Petzl. Missa inte att anmäla er till vårt reflexbaneevent. Det blir god mat lagad av Billy White, roliga tävlingar, utprovning av pannlampor, löpning, goodiebags till alla (bland annat med Sauconytisha värd 400 kr).
Nackareservatet klockan 16-18 den 25/11. Det är gratis men finns bara 50 platser.
HÄR ANMÄLER MAN SIG Spring Snyggt!
Hur tar man sig ur en platå?
Äntligen är Suldan Hassan tillbaka. I podden men framförallt på löparbanan. Efter en rad fina prestationer på senaste tiden över 10k slog Suldan den gångna helgen till med 1.01.56 i debuten på halvmaraton. En tid som för in honom som fyra genom tiderna i den svenska statistiken.
Suldan har haft några prövande år med skador, post-covid och resultat långt under målsättningarna.
Hur gjorde han för att stå ut när kroppen svarade allt sämre på träning och tröskelfarten var nästan en halv minut långsammare per kilometer än vanligt? Hur tog han sig ur den långa ökenvandringen?
Avsnittstema är platåer och här får vi både Suldans och killarnas syn. Vad bör man göra för att komma över en platå? Är det alltid mer träning som är svaret? John har harat 10 kilometer vid testlopp i Långbro park. Manne har tyvärr åkt på en förkylning. men hunnit med två riktigt bra pass.
Beställ Spring Snyggt-kepsar HÄR
Låten i slutet är gjord av Team Popcorn
Veckans Sponsor: Petzl
Spring Snyggt har varit i Dalarna och bevakat Vasaloppets olika löplopp. En fantastisk helg fylld av fina prestationer och events. Vi möter flertalet löpare från klasserna 45 och 90k där många rekord slogs och hjältesagor skrevs (Kristofer Låås, Jesper Lundberg, Olle Meijer, Elov Olsson, Erica Lech, Barbro Fjällstedt Oljans, Ida Nilsson, Sofia Sundberg). Utöver detta så pratar vi om pågående VM i Budapest och imponeras av flera svenska framgångar. John närmar sig besked om vad som felas med kroppen men gläds över att cykelbenen levererar. Manne visar på fin form och verkar för första gången ha motat en skada i grind. Veckans Sponsor - Saucony
Carl-Fredrik Tohver är en operasångaren och tvåbarnspappan som aldrig tränat strukturerat, men gillar att ta ut sig. Idrottslivet har inte varit en central del av hans liv utan fokus har legat på karriären som operasångare. För elva månader sedan inledde han, 32 år gammal, en löparsatsning som bland annat tagit honom till 8.38 på 3000 meter och under 32 minuter på milen. Nu satsar han hårt och hoppas inom kort springa milen under 30 minuter. Mycket spännande profil.
John fortsätter planlöst i skärselden som är alternativträning och Manne har haft en gigantisk träningsvecka. Veckans Sponsor: Södermalm Terapicenter.
Arvid Öhrn har varit med och tampats i den svenska eliten under några år nu. I år har dock ett rejält kliv tagits och han har sänkt sina personbästan på allt från 1500m till 5000m. Bland de fina prestationerna märks 3.41 på 1500m och 13.53 på 5000m. Arvid är med och berättar om vad som har lagt grund för dessa fina prestationer och tipsar om ett tufft formtoppningspass.
Killarna är på semester. John har cyklat i Frankrike och blivit frälst av Tour De France, Manne har fått hem en skierg och håller på att bygga ut ett träningspark på altanen.
Veckans Sponsor: Saucony
Det har varit Bauhausgalan på Stockholm Stadion och Manne har fångat många löpare som stod för riktigt fina prestationer - Emil Danielsson, Andreas Almgren, Sarah Lahti, Hanna Hermansson och Luis Grijalva. Emil sticker kanske ut som kvällens stora sensation och han berättar om hur det var möjligt att kamma hem vinsten på superperset 7.39. Trots regn och rusk så blev det med andra ord riktigt fina tävlingar. Manne har börjat att löpa kvalité med barnvagn, John har blivit cykelfrälst. Veckans Sponsor - Södermalm Terapicenter (Ange Springsnyggt för 150kr rabatt vid bokning)
Lisa Nordén har inlett karriären som Ironman-triathlet på ett fantastiskt sätt. Efter debuten i New York 2021 följde en sjätte respektive en femte plats vid två VM 2022. Lisa som gått från att vara en av världens främsta triathleter på olympisk distans med OS-silvret från London som främsta merit, talar om utmaningarna med att sadla om till en distans som kräver så oerhört mycket av kroppen som Ironman gör. Hur ska hon bli bättre på att stå maratondistansen ut, hur kombinerar man timmar av cykling och simning med hård löpsatsning? Lisa berättar också om utmaningar hon ställts inför gällande kosten.
John har cyklat mer än han på förhand trodde han någonsin skulle göra. Manne har börjat köra kvalité på löpning igen. Veckans sponsor - Saucony
Narve Gilje Nordås har länge stått i skuggan av bröderna Ingebrigtsen. I år har trätt fram och gått från att vara en 3.36-löpare över 1500m till att vid Bislett Games springa in på 3.29.47. En fantastisk tid som gör honom till den 30e snabbaste löparen i världen någonsin, 10a i Europa och tvåa i Norge genom tiderna efter Jakob Ingebrigtsen. Hur har det varit möjligt? Narve berättar om träningen ledd av Gjert Ingebrigtsen, loppet på Bislett och målen framöver! En studie i norsk precision.
John har varit med om livets första cykelkrasch och Manne går in i en period av mer löpning.
Veckans Sponsor - Saucony
Henrik Skoog är en av våra främsta löpare någonsin. Efter en mycket framgångsrik karriär som innefattade SM-medaljer på allt från 1500m till halvmaraton (och terränglöpning) så la Henrik ner elitsatsningen vid 30 års ålder. Löpningen fortsatte att vara ett bestående inslag i livet och trots att han inte tränar i närheten av lika hårt som han gjorde under de aktiva åren så är Henrik fortfarande kapabel att löpa maraton under 2.30. Vid Stockholm Marathon sprang han sig så trött att han sick-sackade på upploppet, något som fick oss att fråga - hur kan man ta ut sig så? Hör Henrik om karriären och hur man pressar sig själv. För killarna så är löpningen inte vad de hoppats på, Manne har fortfarande ont i skenbenet och John har tvingats till cykling.
Sponsorer:
Hur långt upp i åren kan man utvecklas? Vilken fart är egentligen "lugn fart"? Hur tränar man bäst för halvmaraton? Hur tog sig Manne från 42.49 till 38.27 på milen? Hur håller man benhinnorna fina? Vem skulle vi podda med om vi inte fick podda med varandra?
Dessutom intervjuer med Linus Rosdahl och Monica Kinsgstedt från Hemmavasan Strängnäs.
Carolina Wikström, Hanna Lindholm , Malin Starfelt, Adam Stenman, Mikaela Arfwedsson, David Nilsson, Kristofer Låås, Archie Casteel, Samuel Tsegay, Henrik Zeffer, Wilhelm Bergentz, Ebba Tulu Chala, Elizabeth Karlsson, Robert Fälth, Erica Lech, Nichlas Niemi, Nelly Jansson, Martin Forssberg och Johannes Forssberg.
Vi pratar även om Florens Diamond League där vi är förkrossade över Andreas Almgrens fall med mindre än ett varv kvar. För killarna går träningen inte alls något bra. Mannes hosta vill inte släppa och John överväger att köpa en cykel. Veckans Sponsor - Marathongruppen Stockholm 10 tisdag 20 juni - läs mer och anmäld dig på https://marathongruppen.se/sthlm-10/Kjell-Erik Ståhl, svensk rekordhållare i maraton mellan 1983 till 2019 är med oss. Det finns nog ingen så rutinerad att prata maraton med i Sverige som Kjell-Erik. Kjell-Erik berättar om hur han lyckades hålla så hög nivå trots att han sprang maraton så pass ofta. 70 gånger var han under 2.20 med klassiska 2.10.38 från VM i Helsingfors som snabbaste tid. Kjell-Erik tipsar om träning, hur man ska förhålla sig till sista dagarna inför ett maraton och hur han lyckades bli så pass bra trots att han började med maratonlöpningen ganska så sent. Killarna redovisar för första gången på länge två stycken träningsveckor. John har sprungit över 10 mil och Manne har fått uppleva barnvagnslunkar och intervallpass.
Veckans Sponsorer - https://curaofsweden.com/se/ 25 % rabatt på hela sortimentet med koden Spring25
Saucony
Polar
Bonusavsnitt. Varför stagnerar man på en miltid kring 40 trots varierad och gedigen träning? Vad räknas som en kuperad mil? Hur lägger man upp sista veckan innan Stockholm Marathon. Hur långt bör man ha sprungit på träning för att klara en mara? Hur tränar man för att ta sig under 3.30 på maraton?
Hur fungerar det att springa när man mår dåligt? Simon Forsberg är psykoterapeut och är med oss och berättar om hur man kan använda sig av träning för att må bättre men också när träningen kan bli en börda för mycket. Vilka är de fysiologiska effekterna av ångest? När kan man nyttja löpningen för att må bättre? Vad bör man tänka på om man ligger i riskgruppen för att hamna i en ångestspiral? Simon svarar på våra frågor. Det är inte bara ångest. Sifan Hassan, Niklas Norman, Kristofer Låås, Axel Djurberg och Archie Casteel hörs i podden.
Mycket har hänt i löparvärlden. Kelvin Kiptum har gjort tidernas näst snabbaste mara (med den snabbaste andra halvan). Manne har brutit ett lopp på ett osannolikt dumt sätt.
Träningsrapport från en adept och från Manne.
Veckans sponsorer: Löplabbet, Saucony och Apohem.
Karoline Bjerkeli Grøvdal har dominerat norsk och till mångt och mycket skandinavisk löpning de senaste 10 åren. Norskan som har tagit medalj vid varenda Terräng-EM sedan 2015 och däribland två raka guldmedaljer är den som har tagit över det norska löparundret på damsidan sedan storhetstiden med Ingrid Kristiansen och Grete Waitz. Förra året slog Karoline det anrika norska rekordet på 5000m när hon löpte på 14.31.07 vid Bislett Games. Nu blickar Karoline fram mot nya rekord där rekorden på 1500, 3000m och 10 000m blir stora mål för den kommande säsongen. Hör Karoline i en trevlig intervju om löpträning, alternativträning och styrka.
Manne är rusig efter ett lyckats pass och John har varit i Gimo och brutit mot löparetiketten.
Cameron Levins last sat down with us after a tremendous run at the 2022 World Championship marathon in Eugene. The fourth place finish came as a suprise to many in the running community. Since then Cam has taken another step up the ladder and now holds the Area Record for North America in the marathon, having run 2.05.36 a few weeks back at the Tokyo Marathon.
Cam goes into detail as to how he has been able to progress to now being one of the premier runners in the world. His view on marathon training, strength training, altitude training and weight gain is all discussed in detail. If there is one interview you need to listen to in order to better yourself as a marathoner, this is the one.
Jonas Glans är med i podden igen. I vintras blev han första svensk under 28 minuter på 10 km landsväg när han förbättrade sitt eget personliga rekord vid två tillfällen. Han har precis släppt sin väldigt välskrivna och detaljerade träningsdagbok med de fyra träningsmånaderna som ledde fram till loppen i Paris och Valencia. I podden berättar han om den oortodoxa träningen och om träningsdagboken som konstform.
Är träningsdagboken utrotningshotad när alla loggar sin träning på Strava? Hur och varför ska man skriva träningsdagbok? Vad hände med Emil Blomberg på Påsksmällen 2006?
John har varit på Playitas och cyklat topless. Manne har sprungit och styrketränat mer än på väldigt länge.
Blir man snabbare utan intervaller?
För att få Jonas träningsdagbok: Swisha valfritt belopp till 0730594542 och skicka ett mail med titeln "Träningsdagbok" till [email protected]
Sponsorer: Saucony, Löplabbet och Marathongruppen
Jann Post driver tillsammans med Kristian Ulriksen succépodcasten "NRK I det lange lop". Utöver det är han också en av de mest frekventa sportjournalisterna och kommentatorerna för NRKs sändningar i bland annat friidrott och skidor. Jann visade på talang som orienterare som ung, men tappade löpningen i samband med att jobb och andra saker tog mera tid. För drygt 10 år sedan startade han upp träningen och visade snabbt på en fallenhet för framförallt maraton. Nu har han precis släppt boken "Et steg foran". I en lång intervju pratar vi med Jann om nyckeln till kontinuitet, om varför den norska modellen funkar och om det resande livet som sportkommentator.
Veckans Sponsorer - Polar, Cura samt Marathongruppen.
Ange Spring25 för 25% på hela sortimentet hos Cura www.curaofsweden.se
Ange SPRINGSNYGGT för 20% på stora delar av Polars sortiment www.polar.com
Köp Janns bok https://www.adlibris.com/se/bok/et-steg-foran-9788241952715
Wilma Nielsen har tagit stora kliv i utvecklingen de senaste åren. 2021 presenterade hon sig för en bredare publik med JEM-brons på 800m vid mästerskapen i Tallin. Sedan dess har hon lagt till två SM-guld till samlingen och är nyligen uttagen till att göra debut vid sitt första stora seniormästerskap vid kommande IEM i Turkiet. I avsnittet berättar Wilma om livet som student i USA, träningen hon bedriver och vad hon ska göra för att nå drömgränsen 2 minuter.
John har återupptagit träningen med 20' cykel och Manne gör succé på Egyptiska landsvägar.
Veckans Sponsorer - Löplabbet och nätapoteket Apohem.
Vilken prestation 26-årige Archie Casteel stod för när han vid Sevilla Marathon sänkte personbästat med närmare fem minuter. Med tiden 2.10.49 går han in som fyra genom alla tider i Sverige och är en stark kandidat till att hota om ännu snabbare tider. Vi får höra allt om Archies spännande uppbyggnad, en gedigen lopprapport samt om hur Archies träning skiljer sig något från andras. Archie vill vara en löpningens inspiratör och han lyckas!
Vi får också spännande nyheter genom Maratongruppens VD David Fridell och Fredrik Kjellberg, banansvarig för Stockholm Marathon.
Manne har sprungit mycket och John har inte rört sig alls.
Veckans Sponsor - Saucony
Andreas Kramer har haft en strålande inledning på inomhussäsongen. Han står fortfarande obesegrad trots tre lopp med tuff konkurrens. Andreas som är Sveriges bästa 800m-löpare någonsin innehar det svenska rekordet både inomhus och utomhus. I veckans avsnitt berättar han om hur säsongen lagts upp, vilka mål han har med 2023 och hur man egentligen ska mäta de fantastiska resultat som han presterar. Jonas Hedman är journalist och friidrottsstatistiker. Han driver sedan några år tillbaka hemsidan "friidrottaren.com" och ansvarar också för svensk friidrotts statistikdatabas. Med Jonas pratar vi om hur man ska tyda olika resultat över olika discipliner och sträckor. Hur fungerar egentligen det poängsystem som man använder för att skatta prestationer?
För killarna är det blandad kompott. Manne har gjort övertramp på skidtävling i Östergötland. John har varit i Oslo och blivit beordrad helvila.
Veckans sponsorer Saucony Sverige Marathongruppen CURA - Med koden "spring25" erhåller ni 25% rabatt på hela sortimentet.
Andreas Nygaard slog nyligen världsrekord på Skierg när han stakade maratondistansen på fantastiska 2.28.10. Andreas har också skördat många vinster på långloppscupen däribland seger i Vasaloppet. Andreas hjälper killarna med tekniktips, vad man ska ha för frekvens och hur man bör lägga upp träningen inför ett maxförsök på 5000m Skierg. Tilda Månsson slog i förra veckan det svenska juniorrekordet över 3000m när hon segrade vid Vinthundsvintern på snabba 9.08.84. Några dagar senare tilldelades hon Lilla Bragdguldet. Med stora steg förbättrar sig Tilda både i löpning och i favoritsporten Triathlon. Hör henne berätta om de kommande loppen!
John har fått två stressfrakturer i sacrum och Manne har skidat på stadion. Som uppgjort för en av poddens största aggressioner någonsin.
Sponsor: Saucony
Men inte bara tråkigheter! Leveranserna har avlöst varandra i löparsverige och det blir repotage från Vinthundsvintern där vi fick se både världsrekord och svenskt rekord. Vi har också fått in en orgie av frågor och vi gör vårt bästa i att svara på allt från viktnedgång till vilodagar. Trevlig lyssning!
Veckans Sponsorer
Polar - med koden SPRINGSNYGGT erhåller man 20% på stora delar av Polars sortiment (https://www.polar.com/sv)
Petzl - Håll utkik efter kommande event.
Filip Larsen är medicine doktor i fysiologi och forskar för närvarande vid Idrottshögskolan GIH i Stockholm (där han även undervisar). Med hjälp av Filips breda kunskap lär vi oss om kroppen signaler kopplat till träning. Hur ska man tyda puls? Vad gäller kring återkomst till träning efter COVID? Vad är egentligen tecken på överträning? Mycket matnyttig information och ett väldigt trevligt samtal!
Veckans Sponsorer:
CURA https://curaofsweden.com/se/ 25 % rabatt på hela sortimentet med koden Spring25 Saucony Sverige Apohem Apohem.se
Johanna Åström är ett konditionsfenomen som lever i symbios med naturen i norska Åndalsnes. En knapp månad efter debuten i Sky Running 2019 vann hon sitt första lopp på en av de mest tekniska banorna i Sky Running World Series. Sedan dess har leveranserna staplats på varandra och Johanna har etablerat sig som en av världens främsta bergslöpare. Hör henne om livet i Norge, träningen, bullarna och målen för säsongen.
Utöver detta - Manne är tillbaka i bra träningsslag och begrundar kommande skidlopp. John har lärt sig älska stakmaskinen. Veckans sponsorer: Saucony, Petzl och Södermalm Terapicenter.
Det är träningslägersbonanza i Santa Pola, Spanien. Över 80 svenska löpare är på plats och förbereder sig inför kommande tävlingar och säsong. En av dem är Alexander Nilsson, elitaktiv och dessutom tränare i Mölndals Aik. Alexander berättar om några av passen som har bedrivits på plats, vad läger gör för motivationen och vad hans egna mål är för den kommande säsongen. Ett mycket trevligt samtal!
Veckans sponsor: Saucony
2023 är här! Vi går igenom 2022 och blickar fram mot årets mål och tävlingar. Några profilstarka löpare sammanfattar också förra året, samt ger insikt i vad ambitionerna är för 2023 - Miguel Palm, Helena Bjälkemo, Karolin Ohlsson, Hanna Hermansson, Yolanda Ngramabe, Andreas Almgren och Karl Ottfalk.
Sponsorer - CURA, Polar samt Skidstudion.
Studien om tyngdtäckens påverkan på melatonin - https://www.uu.se/press/pressmeddelande/?id=6000&typ=pm&lang=sv
Den årliga Spring Snyggt-Galan!
Vi delar ut priser i många prestigefyllda kategorier och hör från två av de lyckliga vinnarna . Tack alla som har varit med oss detta år! Mot 2023!
Jörgen Sandberg är fysioterapeut för SOK. I sitt arbete träffar han några av våra bästa idrottare och guidar dem ofta tillbaka från skadebekymmer. I dagens avsnitt går vi igenom några av de vanligaste löparskadorna med Jörgen som berättar både hur man undviker och hur man tar sig ur skadeproblematiken. I början av avsnittet ringer vi också upp Jonas Glans, Blekingesonen har återigen levererat som nästan bara han kan, med 27.58 förbättrade han sitt eget svenska rekord på 10 kilometer landsväg och blev förste svensk på över 30 år under drömgränsen 28 minuter.
Veckans sponsorer - Petzl och Saucony Tillägg - Manne är sjuk och hade tyvärr inte tillgång till sin vanliga inspelningsapparat, han ber om ursäkt för något sämre ljud.
Vänskapspodd tillsammans med Breaking Marathon Limit's Andreas Grøgaards och Sindre Buraas. Vi pratar om det norska kontra det svenska perspektivet på löpning. Varför har den norska metoden fått så stort genomslag internationellt och hur har Norge varit som löparnation historiskt? Ni hör första delen av samtalet här, del två ligger hos Breaking Marathon Limits som öppet avsnitt.
Innan samtalet snackar vi mycket om Terräng EM och om våra dåliga träningsveckor. 15 procent rabatt hos Addnature https://www.addnature.com/ med koden : SNYGGTANC15 - Gäller till 21/12 (Gäller även rabatterade varor)
https://linktr.ee/springsnyggtpodden - Reflexbanor i samarbete med Petzl
25 procent rabatt hos Cura https://curaofsweden.com/se/ med koden : SPRINGJUL - Gäller även rabatterade varor
Alla har vi mött någon som stoltserat med en fantastisk löpprestation från en tid och plats långt, långt borta. Oavsett om det är kollegan som gjort runt 30 på milen eller släktingen som bänkade 250 kg i lumpen så finns det alltid idrottsliga prestationer som är lite extra kryddade med åren. Vi har kollat på några vanliga villfarelser när det kommer till löpning. Vad får man egentligen räkna som ett pers? Någon som inte behöver krydda sin egna prestation är Carolina Wikström. Vid Valencia Marathon förbättrade hon personbästat ner till 2.26.14 och befäste sin position som Sveriges just nu bästa kvinnliga maratonlöpare. Hör Carolina om loppet och om att ta sig över en platå.
Med koden SPRINGJUL får ni 25% rabatt på alla Curaprodukter - gäller även redan rabatterade varor - https://curaofsweden.com/se/
Det är dags för Valencia Marathon. Vintermaran på den Iberiska Halvön har på senare år blivit en hit både bland världslöpare och svensk elit. Fem av dem som kommer till start har fångats nu dagarna innan för att berätta vart de står - Kristofer Låås, Erica Lech, Linus Rosdahl, Helena Bjälkemo samt BG Nilensjö är gäster. Utöver det, John har blivit attackerad av sitt eget hus och Manne har fått betala flera gånger om för att han tidigare sagt att han aldrig blir sjuk.
Våra reflexbanor runtom i landet:
https://linktr.ee/springsnyggtpodden Bruce: Springsnyggt ger 50% för nya medlemmar på ett Black-medlemskap. Gäller till 4/12/22 https://www.bruce.app/sv/membershipHur gick det till när Sverige blev ett hälsofrämjande land som på kort tid började med motionsspår? Hur svepte "joggingen" in över nationen? Frågor som besvaras av vår favorit-historiker Björn Lundberg. Frågor som faktiskt till mångt och mycket kan besvaras med mycket av den träningslära vi praktiserar än idag.
Utöver detta, Manne är mitt i en laktatmätarpsykos och John har slagit tidsrekord på benen.
Koden - SNYGGT15BF för 15% på alla köp hos Addnature.com (Gäller till 28/11/22)
Koden - Springsnyggt ger 50% på första månaden av ett Bruce Black-medlemskap (Gäller nya medlemmar) (Gäller under Black Week) - https://www.bruce.app/sv/membership
Äntligen är det dags för Spring Snyggts stora laktatmätaravsnitt! Allt om hur man ska tänka för att styra träningen enligt de olika mmol-direktiven. Med oss har vi Andreas Almgren, svensk rekordhållare på 3000m och 5000m och en hängiven anhängare av kontrollerad träning genom laktatmätning. Att träna enligt denna devis kräver inte nödvändigtvis en laktatmätare, men teorierna bakom kan alla ha nytta av för att ta sin löpning till nästa nivå.
https://www.bruce.app/sv/membership - Ange Springsnyggt för 50% på en månads medlemskap av Bruce Black
https://linktr.ee/springsnyggtpodden - Länk till alla reflexbanor i samarbete med Petzl
https://bermellelectromedicina.com/en/product/lactate-pro-2/ - Billigaste stället att köpa laktatmätare
Barbro Näsström är barnmorskan från Dalarna som stått för en rad fina prestationer under 2022. Bland de mer uppmärksammade prestationerna märks segern och banrekordet vid Ultravasan 45. En av nycklarna till Barbros framfart har varit stor del träning, i ganska snabb fart, med barnvagn! Tillsammans med de två yngsta döttrarna kan Barbro ofta spanas flyga fram i 4.00-fart med en ackompanjerad av en tre-åring och en ett-åring.
Utöver intervjun med Barbro pratar vi om den senaste tidens ultraframgångar i Thailand, Kullamannen och om Mannes framtida nålningsplaner. Trevlig lyssning!
Anmälan Stadium Night Run - https://www.stadium.se/online-campaign/running/stadium-night-run
Hur många gånger har man inte legat vaken inför en viktig tävling, och stressat upp sig mer och mer över att man inte somnar och hur det kommer att påverka nästa dags prestation? Men vad stämmer egentligen när det gäller sömn och prestation? Vi frågar en av Sveriges mest framstående sömnforskare - Torbjörn Åkerstedt, professor i psykologi vid KI. Torbjörn svarar pedagogiskt och bra på alla våra frågor.
Utöver det, att nåla, måla eller mäta?
https://curaofsweden.com/se?utm_source=instagram&utm_medium=podd_se&utm_campaign=spring25 - Använd länken och ange SPRING25 för 25% på hela Curas sortiment (Gäller även redan rabatterade produkter)
The interview with Adharanand Finn begins at 52.50. Vi har Japan-special! Denna stora löparnation har producerat extremt många duktiga löpare. Med ett speciellt system för löpare där man oftast tävlar för ett universitet och sedmera ett företag liknar det ingen annan nation i världen. Med oss för att berätta allt om Japansk löparkultur och träning har vi Adharanand Finn, författare av boken "The Way of the Runner - A Journey into the obsessive world of Japanese running". Vi träffar också David Nilsson kort om hur hans tävlande i Japan har varit.
https://curaofsweden.com/se?utm_source=instagram&utm_medium=podd_se&utm_campaign=spring25 - Använd länken och ange SPRING25 för 25% på hela Curas sortiment (Gäller även redan rabatterade produkter)
https://www.spektrumsports.com/se/runclub - För anmälan till Mannes löpargrupp i samarbete med Spektrum och Lynk CO
- https://www.stadium.se/online-campaign/running/stadium-night-run - För anmälan och info om Stadium Night Run
Det är dags för Terräng-SM. Juniorer, Seniorer och Veteraner kommer att mötas i Grimsta för att avgöra vilka som är Sveriges bästa terränglöpare. Varför är terräng-säsongen så viktig och vad kan man lära av några av de bästa terränglöparna? Vi snackar med tävlingsledare Johan Engholm om banan och favoriterna samt med Max Peter Bejmer och Sara Christanssion, två riktigt duktiga terränglöpare.
Dessutom, Manne är i Grekland och kör en Nils Van Der Poel-vecka och John är vid gott mod inför kommande helgens tävlingar.
Info om Höstrusket - https://hostrusket.se
Info om Terräng SM - https://www.smfriidrott.se/sm-jsm-usm-vsm-terrang-2022/
Vi kommer alla ihåg löpbands-Benny (Benny Eriksson) som var en av de första gästerna i denna podd. Han har nu ett nytt projekt, samla alla gator i Stockholms Kommun. Benny har nu bara cirka 50 gator kvar innan han har fullbordat detta uppdrag, något som givetvis ska firas! Vi snackar också med Linnea Sennström som har varit en av låntagarna av cykel genom löparakuten från Trek. Utöver det, extrem träningsvecka från Manne och mycket laktatmätning av John.
Petter Engdahl har i år etablerat sig som en av världens bästa stiglöpare. Det stora genombrottet skedde under UTMB-veckan där Petter vann CCC-loppet på ny rekordtid och blev den första att klara av loppet under 10 timmar. En prestation som anses vara en av de bästa någonsin av en svensk på stigscenen. I en lång intervju berättar Petter om succéloppet, om träningen och om hur han ska utmana vidare.
Utöver detta - Manne är löpbar och har kört dubbelpass (LÖPNING!) och John summerar en fin vecka på Grekland.
Anmälan till Sthlm loop - https://sthlmchallenge.se/sthlm-x/
Anders Aukland har varit ett stående inslag på världsscenen för längdskidor sedan mitten av 90-talet. Trots att Anders precis fyllt 50 så gör han en sista säsong i långloppscupen den kommande vintern. Hur har det varit möjligt för Anders att prestera på så hög nivå trots åldrande? Anders är dessutom en duktig löpare som bland annat tagit två NM-titlar på 5000m och 10 000m (PB 13.57/29.45). Hör Anders tala om karriären, hur man behöver justera träningen när man blir äldre och vad framtiden har att bjuda på för honom.
Mannes löpargrupp - https://www.spektrumsports.com/se/runclub
Kristian Ulriksen, en av succémännen bakom podcasten "I det lange løp" gästar oss. Kristian som gör sig redo för Berlin Marathon om knappa fyra veckor och ett försök mot 2.20-barriären berättar allt om vad en perfekt maratonuppbyggnad ska innehålla. Extra fokus på hur den sista tiden ska vara och kan vanliga dödliga överföra Canovas tänk på sin egna satsning?
https://www.spektrumsports.com/se/runclub
- Info om Mannes löpargrupp https://www.barncancerfonden.se/event/run-of-hope/ - Info om Run of Hope för BarncancerfondenHenrik Zeffer och Erik Hellström är två män i sina bästa år som det senaste året kommit skjutna som ur en kanon och levererat superfina tider. Erik förbättrade milperset från 38.20 till 32.37 på 14 månader och Henrik sprang halvmaraton på 70 minuter efter några månaders seriös träning. Vad har dessa löpare gjort för att nå så stora framsteg så fort, finns det något att lära för en bredare publik? Vi pratar om detta med snabb utveckling och nämner en hel del snabba löpare som visat framfötterna den senaste tiden. Dessutom, liveinslag från Stadion där det har bjudits på 5000m. Lopprapport från John och intervju med Arvid Öhrn.
Joanna Swica har precis släppt boken "Alla mina steg". I avsnittet berättar hon om varför hon valt att skriva boken, sin syn på löpningen och hur hon ser på livets goda ting och hård träning.
Linus Rosdahl slutade på en meriterande 29:e plats vid EM-maran i München. Ett resultat som han varken är nöjd eller missnöjd med. Linus berättar om vad som krävs för att utmana längre fram, träningen inför kommande maror och ger en inblick kring hur maran utspelade sig.
Sindre Buraas är en gäst som vi alltid gillar att ha med. Inte nog med att han har varit en av världens bästa banlöpare. Han har också haft framgång i "motbakkelop" och har på senare år börjat en ambitiös stigsatsning. Stigen har varit med genom hela Sindres löparliv, i dagens avsnitt berättar han om varför man bör springa på stig, oavsett om man är banlöpare, landsvägslöpare eller stiglöpare. Han berättar också om den kravprofil som krävs för att bli en framstående stiglöpare. Oscar Claesson är löparen från IK Hakarpspojkarna som har sprungit milen på bana så snabbt som 29.21. Den senaste veckan skördade han stora framgångar i Åre. Vinst på Salomon 27k och en vecka senare vann han även KIA Fjällmaraton 45k. Hur har han på kort tid lyckats bli en av Sveriges bästa fjällöpare? Slutligen, lång lopprapport från John från gångna helgens SM i friidrott.
En person som tillhör våra absoluta favoriter är tillbaka! Jonas Glans, en av svensk löpnings allra största har på senaste tiden levererat storartade insatser. Den svenska löparpubliken kunde inte vara gladare. I en exklusiv intervju berättar Jonas om senaste tiden, resultaten och tankarna inför EM.
The interview with Cam Levins begins at 54.14 and ends at 134.17.
Cameron Levins slutade sensationellt fyra vid herrarnas VM-mara nyligen i Eugene. Cam som har varit en löpare av internationell topklass de senaste 10 åren har gjort sig känd som en löpare som springer väldigt mycket mil. I en lång intervju berättar den extremt sympatiska Kanadensaren om hur han ser på mängdträning, hur han har vävt in styrka i sin satsning och om hur mycket snabbhetsträning som krävs för att lyckas på maraton. En intervju ni inte vill missa.
Det är äntligen dags för Spring Snyggts stora kostspecial. Detta är ett avsnitt som vi har velat göra länge. Tillsammans med näringsfysiolog Anki Sundin, en av Sveriges mest framstående näringsfysiologer så pratar vi om allt som har med näring och konditionsidrott att göra. Hur mycket ska man egentligen äta? Är tallriksmodellen förlegad? Train low - Race High, hur funkar det egentligen? Anki svarar på våra frågor! Dessutom, inblick i senaste tidens löpresultat från VM i Oregon. Trevlig lyssning!
Mohammadreza Abootorabi kom till Sverige från Iran som 27-åring för att följa sin dröm att bli den bästa löpare han kan bli. Under flera år hade han tillhört den Iranska löpartoppen men känt att han inte fick ut det han visste att han hade på tävlingar. Sedan dess har Mohammadreza utvecklats enormt, i år har han bland annat sprungit 5000m på 13.30. Nyligen blev han svensk medborgare och siktar nu på att ta klivet till att få representera Sverige vid internationella mästerskap. I en lång intervju berättar Mohammadreza om livet som löpare i Iran, hur Sverige har hjälpt honom ta flera kliv som löpare och varför den mentala aspekten är nyckeln till snabbare tider. Missa ej!
Karolin Ohlsson har många strängar på sin lyra - en av världens bästa orienterare, silversmed och en riktigt underhållande intervju. Nyligen deltog hon vid VM i Danmark och ger en utförlig analys av loppet som ger en riktigt bra inblick i orienteringens kravprofil. Vid sidan av orienteringen är Karolina en duktig silversmed med egen ateljé. En högintressant person.
Utöver detta har Manne varit på Stadion under Bauhaus-Galan och träffat - Stewie McSweyn, Jonathan Grahn, Samuel Pihlström, Jacob Kiplimo, Sarah Lahti, Kalle Berglund och Keely Hodgkingson
Ett stjärnspäckat avsnitt! http://www.kohlsson.se/ - för att se och köpa Karolins verk.Patricia Strenius är nordisk rekordhållare, nybliven dubbel EM-guldmedaljör och Sveriges bästa tyngdlyftare någonsin. Dessutom är hon kiropraktor och smått besatt av löpning.
Hon berättar om sitt spännande idrottsliv, löpningen och om hur man som löpare kan träna styrka för att prestera bättre.
Boka henne som PT eller kiropraktor genom instagram: https://www.instagram.com/strenius/
Koden springsnyggt10 ger 10 procent rabatt hos vännerna på Addnature
Anastasia Denisova är hård som få - heltidsarbetande inom finans och har behövt hantera många skador. Detta till trots har hon de senaste två åren stått som segrare vid 10K vid landsvägs-SM. Med en längre träningsperiod med sig i bagaget går Anastasia som precis hunnit bli svensk medborgare mot en väldigt intressant sommar. I veckans intervju delar Anastasia med sig om allt från problematik kring kost till tankar om hur man ska hantera lopp för att inte bli så uppstressad.
Info och anmälan till Saucony Run Club - https://saucony.se/sauconyrunclub/
Info om Bill White's Ultralopp - https://raceid.com/en/races/8264/information
Samuel Pihlström är den den tidigare orienteraren som blott 21 år gammal har en fantastisk PB-stege på distanser från 800 meter till 10 km. Han har rivstartat säsongen med två 1500-meterslopp under 3.40 och berättar om träningen bakom resultaten.
Dessutom intervjuer från Söder Runt och Sollentuna Grand Prix.
Vi pratar med David Nilsson, Malin Starfelt, Nils Spetz, Emil Danielson, Jonathan Grahn, Miguel Palm, Lilly Selsborg, Bob Gold och Jacob Lapidus.
Vem tar de svenska rekorden på 10 000 och 5000 meter? Hur går man från 48 till sub 40 på milen? Och hur gör man för att inte vägga efter 35 kilometer på maran? Vi besvarar era frågor.
Bågar har spänts, strängar och brustit och legender har skapats på Stockholm Marathon.
Intervjuer med Jack Waitz, Mikaela Arfwedsson, Olle Walleräng, Daniel Lundgren, Samuel Russom, Jesper Lundberg, Archie Casteel, Elov Olsson, Adam Stenman, Victor Dahlgren, Hannes Bjernhagen, Hanna Lindholm, Louise Ringström, Magnus Högfeldt och Martin Forssberg.
Sponsorer: Polar, STHLM 10 och Addnature.
Daniel Lundgren har tillhört den svenska löpareliten i över 15 år. Med flertalet SM-medaljer, landslagsuppdrag och väldigt fina pers i bagaget så fortsätter han ändå att utvecklas. Daniel som snart fyller 37 gjorde för några veckor sedan under 28.58 på 10 000m, och veckan som kommer gör han debut på maratondistansen. Hör Daniel berätta om hur han får ihop träningen och fortsätter att utvecklas trots heltidsjobb och och småbarnspappa.
Med sina nio OS-medaljer är Charlotte Kalla Sveriges främsta kvinnliga olympier någonsin. Hon avslutade karriären på bästa sätt med ett sista SM-guld. Nu är hon nybliven pensionär men kommer inte leva ett stillasittande liv för den sakens skull. Hör Charlotte berätta om planerna efter skidkarriären, hur hon använde sig av löpningen och hur träningen kommer se ut framgent.
Konditionsidrottare drabbas tyvärr i större utsträckning utav diverse anomalier i hjärtmuskulaturen.
Andy Baddely är en av Storbritanniens bästa medeldistanslöpare någonsin. Under sitt bästa år 2008 nådde han både OS-final på 1500m och vann Drömmilen i Oslo. Andy gjorde allt detta trots att han vid en tidig ålder drabbades av en hjärtepisod. Hör Andy berätta om hur han hanterade det och hur han tränade för att nå världseliten.
En annan som har haft problem med arytmi är Anders Kingstedt. Anders som har varit en duktig löpare fick problem när han var ung och har fått hantera detta genom hela livet. Anders berättar om olika typer av problematik som finns, när man bör söka vård och vilka behandlingsalternativ som finns att tillgå.
Tilda Månsson presenterade sig för den svenska löparpubliken när hon hösten 2021 segrade i Hässelbyloppet på kanontiden 34.10. En högst gångbar tid, det som gör det ännu mer imponerande är att Tilda endast är 17 år gammal, och att löpningen inte är hennes huvudintresse! Tilda är nämligen Sveriges just nu mest lovande junior i triathlon. Den gågna helgen blev hon tvåa vid Kungsholmen Runt, hör henne berätta om den hårda träningen.
Svensk löpning ser ut att gå mot ett kanonår 2022. Två som har börjat året på bästa sätt är Emil Danielsson och Emil Blomberg. Båda har i säsongens första tävlingar visat att de har bästa möjlighet att kvalificera sig till sommarens mästerskap. Emil Danielsson sprang i säsongsdebuten 5000m på nya personbästat 13.25, medans Emil Blomberg sprungit två lopp bara sekunder över VM-kvalgränsen på favoritgrenen 3000mh. Hör dem berätta om hur träningen har sett ut i USA och vad som väntar resten av säsongen. På hemmaplan har Manne haft den bästa löparveckan på länge och John har levererat fina pulskurvor.
springsnyggt ger 30% rabatt hos dahlie.com
Vilka fina prestationer den gågna helgen bjöd på. I Växjö springer Erik Olofsson på nytt svenskt rekord över 24 timmars löpning när han vinner SM-Guld. Manne har träffat en lycklig Erik bara timmar efter målgång. I Hamburg springer Jonas Leandersson sin andra mara och förbättrar sig med nästan tre minuter när han går i mål på 2.13.58. Tiden är med marginal under den satta kvaltiden för sommarens Europamästerskap. John har snackat med Sveriges bästa transportlöpare.
Även en Manne som börjat springa intervaller och om fördelar med långsam löpning.
Favoriten Tommy Hughes från Irland gästar oss. 62-åriga Tommy fullständigt krossade världsrekordet för åldersklassen när han vid Manchester Marathon löpte på 2.30.05. Tommy som har som mål att springa under 2.30 fem decennier i rad kommer göra ett nytt försök om bara några veckor och berättar om träningen och loppet.
Sedan gästas vi av kulturgeografer Annika Strandin Pers och Maja Lagerqvist som har skrivit boken - Trail Running Sthlm - 50 löpvänliga stigar från Mörkö i söder till Märsta i norr. De berättar om allt man behöver veta för att tackla Stockholmsterrängen.
Erik Sjöqvist upptäcktes som 26 åring vid Midnattsloppet 1998. Trots att han var sen in i sporten så lyckades han under sin karriär vinna 18 SM-guld. Han representerade Sverige både vid EM och VM och var nära de svenska rekorden både på 3000m inomhus och på 5000m utomhus. Hör Erik berätta om hur karriären började, och hur han kunde bli så bra på så kort tid.
APH20 ger 20 % rabatt vid anmälan till Premiärhalvan - https://www.stockholmmarathon.se/premiarhalvan/
Perseus Karlström, världens kanske just nu absolut bästa gångare gästar oss! Perseus vann nyligen Lag-VM över 35km i Oman och ger oss en väldigt intressant överblick av gångsporten. Varför gång? Hur skiljer det sig från löpningen? Hur är det möjligt att gå 10km på 38 minuter? Missa inte en lärorik intervju som ger en introduktion till gångsporten!
Vi kollar också läget med Spårvägens Victor Smångs som nyligen säsongsdebuterade vid Premiärmilen och knep en meriterande andra plats!
Vi slår rekord i intervjulängd. Det är 66 minuter visdom om allt från mental uppladdning till formtoppningspass med allas våran favorit-norrman - Sindre Buraas. Ska ni bara höra en intervju om löpning så är det denna ni ska välja!
Info om löparveckan med Stadium
https://www.stadium.se/online-campaign/running/loparveckan
Anmälan till Saucony Run Club
Vi mötte Anna Carlsson för första gången i avsnitt 61. Då hade hon nyligen blivit utsedd till 2020 års ultralöpare. Sedan dess har framgångarna duggat tätt med segrar i internationella lopp och FKT på Bergsslagsleden. Nyligen startade hon vid Barkley Marathons, och även fast det inte slutade precis som hon ville så har hon en mycket spännande historia att berätta om. Det bjuds också på lopprapport från 10k i Berlin med gästinspel av David Nilsson. SPRINGSNYGGT2022 för 15% hos polar.com
Andreas Kramer är en efterlängtad gäst. Under flera år har han varit Sveriges absolut bästa 800m-löpare och är också svensk rekordhållare både utomhus och inomhus. Hans 1.44.47 på 800m är ett resultat av absoluta världsklass och det löprekord som slagit högst på IAAFs resultatrankning. I avsnittet berättar Andreas om den specifika 800m-träningen, vad han ska göra för att komma ner på ännu snabbare tider och bjuder även på ett riktigt syrarikt pass!
APM20 ger 20% rabatt på anmäland till Adidas Premiärmilen 26 Mars.
https://www.vitaminwell.com/sv/runners/ för anmälan till Vitamin Well Runners 2022
Yolanda Ngarambe är en efterlängtad gäst. Hon har på senare år etablerat sig som en av Sveriges bästa löpare, genom hård träning har hon stadigt utvecklats år efter år. Det stora lyftet kom 2019 då hon tog sig till VM-semifinal på 1500m och vann Lag-EM. I helgen vann hon ISM 1500m och verkar gå mot ännu en fin säsong! Vi checkar också in hos Suldan Hassan, en av ambassadörerna för Vitamin Well Runners.
Två superlöpare gästar oss. Jonathan Grahn är 17-åringen från Mölndal som denna säsong har tagit jätteklivet in i den absoluta senioreliten. Tre helger i rad har han slagit svenska junior rekord, det sista i samband med seniordebuten vid Nordenkampen på 3000m. Vi träffar också favoriten Andreas Almgren, Andreas som alltid är en en favorit hos oss och lyssnarna sprang vid inomhusgalan i Liéven på makalösa 7.34.31. Svenskt rekord med över sju sekunder och för in honom som sexa genom alla tider i Europa. Bland det mäktigaste vi sett!
Vid OS i Turin 2006 står Björn Lind för två prestationer som har etsat sig fast på näthinnan för alla som såg det. Han vinner både lag-sprinten och den individuella sprinten och lämnar Italien som dubbel OS-guldmedaljör. I avsnittet får vi höra hur träningen som ledde upp till succén såg ut, varför allt klaffade då och hur Björn förhåller sig till löpningen idag. Mycket trevlig intervju!
Den 16 Januari 2022 sprang 37 åriga Keira D'Amato från Richmond, VA, sitt livs lopp vid Houston Marathon. Keira som efter många år borta från sporten gjorde comeback igen 2016 har sedan dess stadigt utvecklas. Från 3.14 på debutmaran till fullträffen i Houston - 2.19.12 och nytt amerikanskt rekord. En makalös historia som inte verkar vara slut än, Keira vill mer! Hör intervjun med Keira, en av de mest inspirerande personer vi träffat!
- The interview with Keira D'Amato starts at 49.25
Vi fortsätter vår två-delade serie om harning med att intervjuva Fredrik Uhrbom. Fredrik som har en lång och gedigen elitkarriär bakom sig har på senare år utkristalliserat sig som en av de mest kompetenta hararna på svensk mark. Fredrik berättar om hur han la av med elitsatsningen i två omgångar men ändå lyckades prestera på nästan lika hög nivå som innan. Sen bjuder han på ett mycket roligt veckans pass och berättar allt ni behöver veta om just harning.
Historikern Björn Lundberg gästar oss. Björn som har skrivit succéboken Frontlöparen om Gunder Hägg talar om hur hararna fick sitt genombrott i medel och långdistanslöpningen. Numer är harning en central del av riktigt snabb löpning och vi talar med Björn om hur det har sett ut och vart vi är påväg. Dessutom, Manne har tränat som aldrig förr och John har sprungit tungt syrapass.
Sarah Lahti har precis slagit nytt svenskt rekord på 10 kilometer väg. Tillsammans med Meraf Bahta flyttar hon nu fram gränserna för svensk löpning. Hon gästar oss och berättar om loppet och vad ett svenskt rekord betyder. Martin Enholm hade det svenska rekordet på 800m inomhus mellan 1992 till 2021. Vid tillfället var Martins 1.45.91 den nionde bästa tiden någonsin. Martin tar oss igenom en fantastisk karriär och siar om de svenska rekorden på andra sträckor.
Vidar Johansson! Äntligen är han med i podden. Efter OS-debuten i somras har träningen onekligen rullat på bra, den gågna helgen slog han till med 28.40 på 10k i Valencia. Personligt rekord med närmare två minuter. Vidar som är mest känd som hinderlöpare bjuder på god insikt i vad som har givit honom det stora lyftet, om distanser i 3.40 per kilometer och om träningen tillsammans med gruppen och Per Skoog. Trevlig lyssning!
Vi firar in det nya året genom att på ett extremt självcentrerat vis gå igenom mål och ambitioner för 2022. Som tur är får vi hjälp av några av Sveriges mest framstående löpare som svarat på enkäter.
Året som kommer tror vi kommer bjuda på fina resultat i löparsverige. Häng på!
Vi utser vinnare i sex prestigefulla kategorier. Vi får också med oss två pristagare som berättar om året som varit och om hur framtiden ser ut. Sen går vi igenom löparåret 2021, vad stack ut och vad har vi att se fram emot nästa år? Vi tackar alla lyssnare som har varit med oss det gågna året, mot 2022!
Manne står inför sista delen av sin klassiker, Vasaloppet. Tur då att han har en av de främsta skidåkarna någonsin till sitt förfogande - Johan Olsson. Johan berättar om löpläget sedan vi mötte honom senast och ger sina bästa tips för att kombinera de två sporterna. Det diskuteras också en hel del löpband och en gammal gäst har nått ett årsmål!
Meraf Bahta gjorde en heroisk insats vid Terräng-EM i Dublin. Hon tog kommando direkt och sprang i princip sönder fältet. Till slut blev Meraf tvåa. I avsnittet berättar Meraf om sin nya inställning till löpningen, en som innebär att hon ska vara mer aggressiv från start.
Vi har också gästrepotage från Molle Olsson som har varit nere vid Malaga Marathon. Ett fullspäckat avsnitt!
springsnyggt2021 för rabatt hos - https://www.polar.com/sv
Vår gästreporter Johannes Forssberg har fångat flera av huvudpersonerna från helgens Valencia Marathon. Överlag en bra svensk-dag där vi möter Linus Rosdahl (2.13), Kristofer Låås (2.16), Johanna Salminen (2.38) och Johan Forsstedt (2.47). Dessutom får vi höra allt om Mannes inte helt habila dag.
springvista ger 25% rabatt hos https://www.jaybirdsport.com/sv-se
Charlotte Andersson har gjort en fantastisk terrängsäsong. Efter brons och silver vid TSM i Höganäs så följde en andra plats vid TNM i Tullinge vilket resulterade i en uttagning till stundande TEM i Dublin. Charlotte som bara sprungit målinriktat i cirka fem år har på kort tid i etablerat sig i den svenska löpartoppen. Vi möter också John Börjesson vid ett habilt pass i Glömsta och tar pulsen på Manne inför Valencia Marathon.
Reflexbanor från Petzl - http://linktr.ee/springsnyggtpodden SPRINGSNYGGT2021 för rabatt hos www.polar.com/sv
Vi möter Noah Droddy, Amerikanen som i slutet av 2020 slog till med 2.09.09 på maraton (och som har löparvärldens bästa mustache). Noah har inte haft en spikrak väg till framgång utan har vid flertalet tillfällen begrundat sin plats i löparvärlden. Hur vänder man motgång till framgång? Och hur kommer man tillbaka från dåliga resultat? En mycket trevlig intervju.
Dessutom inslag från Strängnäs halvmaraton med Niklas Mylfalk, Victor Smångs och Kristofer Låås.
Springvista för 25% rabatt på Jaybird Vista 2 - https://www.jaybirdsport.com/sv-se
Reflexbanor från Petzl - http://linktr.ee/springsnyggtpodden
Vi kollar läget med en av Sveriges absolut bästa löpare, Suldan Hassan. Suldan som var i sitt livs form senaste gången vi pratade åkte tyvärr på flera skador under våren, nu är han dock tillbaka och trots lite träning sprang han 3000m på 7.44 i sensomras. Vi pratar om målen nästa år och vad han ska göra för att bättra på det svenska rekorden på 5000 och 10 000m. Vi träffar också längdhopparen Peter Häggström som berättar om trendiga YMR Track Club
YMR20 för 20 % rabatt hos https://ymrtrackclub.com/se/
Singleflow22 och få 22% rabatt hos https://www.flowlife.com/se/
Första gången. Maratondebuten! Hur gör man för att komma så förberedd som möjligt och maxa ut sin potential trots begränsad erfarenhet? Sarah Lahti, som nyligen gjorde 1.08.19 på halva debuterar i december på fulla distansen. Hör henne om målen!
Nisse Edwall debuterade i helgen. Hur sätter man lagom hårda mål?
SPRINGSNYGGT2021 för 15/10% hos Polar
https://www.polar.com/sv/
springvista för 25% på Jaybird Vista 2
https://www.jaybirdsport.com/sv-se/vista2.985-000934.html
Vi firar 100 avsnitt! Så roligt att ni är så många som lyssnar och följer oss! Det tackar vi innerligt för. I detta jubileums-avsnitt pratar vi om vad som kännetecknar ett bra träningsprogram. Manne har varit hemma hos Janne Holmén som har skrivit en bok på temat. Många gedigna tips ges.
https://www.jaybirdsport.com/sv-se 25% rabatt på Jaybird Vista genom koden - springvista
Få behandling hos https://joylife.se/ - ange Spring Snyggt vid betalning, 35% på första besöket och 15% på restrerande besök.
Vi svarar på lyssnarfrågor!
Fullspäckat mega-avsnitt där vi träffar världsrekordhållaren Nils Van Der Poel. Vi pratar om hans spännande förhållningssätt till konditionsbyggande träning och hur man på bästa sätt skaffar sig en gedigen grund - ett aerobt hus. Utöver detta så möter vi också flertalet intressanta profiler från den gågna helgens Terräng SM.
Koden springsnyggt2021 ger 15 procent rabatt på www.addnature.com (även på reavaror) Koden springvista ger 25 procent rabatt på Jaybird Vista på www.jaybirdsport.comVi har haft live-podd på Löplabbet tillsammans med stjärn-tränaren Malin Sundström. Hur lägger man upp taktiken, finns det mentala knep och hur förbereder Malin sina adepters säsong?
Manne har träffat Mustafa Mohammed live i Göteborg och pratat energi.
Missa inte våra sponsorer -
Stadium Night Run: https://www.stadium.se/online-campaign/running/stadium-night-run
Rabattkoden VIZIPRO ger 20 procent rabatt på hela Saucony-sortimentet på https://www.loplabbet.se/saucony till och med den 31/10
Folkfest på Stockholms gator! Stockholm Marathon har arrangerats och givetvis har vi mycket material från loppets återkomst. Vi har fångat tre deltagare i kortare intervjuer. Sen får vi snabbt besök av Sindre Buraas som tipsar om veckans pass.
Mannes löparevent med Spektrum och Lynk i Gbg: https://www.spektrumsports.com/se/runclub
Spring Snyggts event med Saucony på Löplabbet: https://www.loplabbet.se/landningsida/saucony-vizipro
Jaybird Vista med 25 procent rabatt genom koden: springvista
Vi gästas av Kristian Ulriksen, ambitiös och duktig löpare som driver den norska succépodden - I det lange lop, tillsammans med NRKs Jan Post. Utöver att vara en duktig löpare och poddare så har Kristian dessutom precis axlat rollen som tränare för en av Europas absolut bästa löpare - Sondre Norstad Moen. Kristian svarar på alla frågor en kan tänkas ha kring maraton, och ger dessutom fin inblick i en världslöpares vardag.
Manne har satt ett fint pass och John är tillbaka efter säsongsvila och sjukdom.
Fullspäckat avsnitt! Tyskland, Lidingö, Olympier, EM-vinnare, män från Småland som dubblar på Lidingöloppet. Det händer onekligen grejer, vi har träffat Jared Ward, Jo Pavey och Oscar Claesson. Alla duktiga löpare och intressanta profiler som bidrar med matnyttig information om allt från kost till hur man ska tackla terrängspåren. Missa inte. Sen har John sprungit kass i Tyskland och Manne sprungit relativt bra på Lidingö.
Mustafa Mohammed är en av poddens bästa vänner och en löpare som vi alltid önskar väl. Om några veckor ställer han upp i Stockholm Marathon och är en av favoriterna till medalj. Hur har "Musses" uppbyggnad sett ut och vilka är nyckelpassen? Hälle-löparen ger svaren i en lång intervju.
Lidingöloppsveckan är här också och Manne har levererat stordåd i träningsväg. John gör sig redo för spexevent i Essen.
Med mindre än två veckor kvar till Lidingöloppet gästas vi av en riktig tungviktare i Lidingöloppsammanhang. Malin Ewerlöf, en av Sveriges genom tiderna bästa löpare vars meriter sträcker sig från EM-silver på 800m till JVM-guld vid Terräng EM 1989. Malin har tränat på Lidingöloppets bana otaliga mil och har dessutom vunnit loppet tre gånger. I veckans avsnitt ger Malin sina bästa tips för att göra ett kalaslopp på tävlingsdagen.
Det har hänt grejer den gågna veckan, Manne har cyklat Vättern och bjuder på en gedigen lopprapport, John har sprungit mest mil sedan skadan men framförallt har veckans gäst, Andreas Almgren, totalt dominerat Finnkampen. Med 13.29 slog han legendaren Lasse Virens Finnkamps-rekord och bjöd på löpning av världsklass. I en mycket trevlig intervju berättar Andreas om målen framöver, den nya approachen till träning och ger en inblick i galet pass.
Mycket snack om helgens SM i friidrott vid Ryavallen i Borås. Många fina resultat och prestationer men någon som stack ut lite extra var Olle Ahlberg från Hälle IF. Som urskjuten ur en kanon kom han sista 150m och knep till slut en silvermedalj. Hör Olle berätta om loppet och om nyckeln bakom årets framgångar. Dessutom, en Manne som laddar upp för Vättern och John om sitt lopp. Trevlig lyssning!
Jonas Buud har en fallenhet för att springa långt. Han har dessutom blivit en mästare på att göra det i 3.50-4.00 per kilometer. Inte nog med dessa bedrifter, han lyckas dessutom involvera familjen i aktiviteterna! Hör den flerfaldiga ultramästaren (VM-guld 100km, många segrar i Swiss Alpine) berätta om hur det blev ultra och hur han lägger upp träningen.
Det har varit tävling igen, denna gång när Kungsholmen Runt gick av stapeln. Första större loppet i Stockholm sedan pandemin. Folkfest skulle vissa kalla det. Manne är poddens representant på banan för dagen och berättar ingående om sitt lopp. Dessutom intervjuer med flera duktiga deltagare som gjorde fina prestationer.
Killarna är på bra humör efter att ha genomfört två framgångsrika lopp den gågna veckan. Det blir inte mindre positivt av att de gästas av två sympatiska och duktiga OS-löpare i Thijs Nijhuis från Danmark och Carolina Wikström från Sverige. Båda gjorde starka insatser i Sapporo i minst sagt tuffa förhållanden. Thijs berättar om vikten av att få klara besked från sitt förbund för att på bästa sätt förbereda sig och Carolina berättar om sitt taktiska mästerverk. Dessutom Carolinas tränare, Christian Mundt .
Ida Nilsson har gjort comeback i terrängvärlden och vunnit direkt. Ida som har en lång bakgrund som banlöpare talar om vikten av att blanda olika underlag och hur man implementerar stiglöpning till ett mångsidigt träningsprogram. Det blir en rapport från Salomon 27k och en lång utblick över den gångna veckans fina löpresultat.
Manne ska cykla Vätternrundan och vill försäkra sig om att han kan ha någon nytta av all den cykling han har gjort. För att reda ut cyklingens samspel med löpningen bjuder vi in en riktig expert i Lisa Nordén. Lisa som utöver OS-silvret 2012 nu också kan titulera sig Ironman segrare. Dessutom gör Arvid Öhrn, Linnea Sennström och Johan Levin inspel.
Linus Rosdal har tagit ett jättekliv detta år. Tillsammans med tränare Sindre Buraas har hård och målinriktad träning gett resultat och han hotar nu i den absoluta Sverige-toppen. I en lång intervju berättar Linus om den hårda träningen, det mentala och mål. Dessutom, Manne i löparslag och Hässleholm.
Det är dags för SM 10k och podden har deltagare på plats i form av John. Där är också en uppsjö av mycket snabba löpare och några av dem lyckas fångas för intervju. Manne har varit i Åre och cyklat men framförallt sprungit! Race-rapport, intervjuer och hård aggression i veckans avsnitt!
Att träna hårt är inte alltid helt lätt, det är inte säkert att kroppen svarar som man vill och ibland går man över tröskeln. Sanna Mustonen har haft en mycket fin utveckling de senaste åren, mycket handlar om att hon lärt känna kroppen och hur hårt hon kan pressa. Men hur lär man sig det? I en lång intervju berättar Sanna om träningen, hårda pass, återhämtning och distans. God lyssning!
Janne Holmén är tillbaka. Sedan senaste avsnittet han var med i har har han publicerat tre nya böcker som vi varmt kan rekommendera. Han ger oss också sin syn på värdet av olika typer av vila kopplat till intervall. Mycket fina lärdomar! Dessutom om senaste veckans träningsprogression med bland annat Mannes 320 kilometer cykling.
Mikael Ekvall har en lång och framgångsrik långdistanskarriär bakom sig. Från 13.51 på 5000m till 2.11.37 på maraton så har han varit i fronten i den svenska löpareliten det senaste decenniet. Mikael har inte pensionerat sig från ban och maratonlöpningen men har i år valt att testa på livet som ultralöpare och gör vid Ultravasan sin debut i disciplinen. Hör Mikael resonera om skillnaderna mellan de olika grenarna och vad målen är framåt.
Parker Stinson är amerikanen som har gjort sig känd som en "front runner". Ofta går han till spets för att försöka diktera loppet från tät. I en lång intervju berättar Parker om idén bakom att styra lopp, den hårda träningen och hur han ska bli den snabbaste Saucony-löparen någonsin. Han ger dessutom bra tips som vem som helst kan dra nytta av!
The interview with Parker Stinson starts at the 52.10 mark.
Clara Henry är programledaren, författern och bloggerskan som nyligen tagit till sig löpningen. Men istället för att börja med kortare distanser har hon hoppat direkt på ultratåget. I veckans avsnitt berättar hon om hur ultralöpningen är prestationsbefriad för henne och hur det kan vara skönt att springa långsamt för att tillgodose sig träningen.
Emi Blomberg slog till med 8.29.68 i årsdebuten på 3000 meter hinder. En tid som gör honom till den tionde snabbaste svensken någonsin. Hur är det att springa hinder, vad utmärker en bra hinderlöpare? Dessutom undrar killarna om det här med spänst och löpning, blir man tvunget ospänstig av att springa mycket?
3000m är en distans som man kan lyckas väldigt bra med från olika håll. Både medeldistansare och långdistanslöpare har sprungit fort på just 3000m och ofta är det en distans där löpare från olika discipliner möts. En som lyckats väldigt bra på just 3000m är den före detta världsmästaren i orieteering, Jonas Leandersson. Jonas har lagt orienteringen på hyllan och har på kort tid etablerat sig i det absoluta toppskicket i svensk löpning. Jonas berättar om sin satsning och det senaste årets träning.
Vi pratar med två löpare från helgens halvmara/mara i Jordbro, Stockholm. Linnea Sennström och Molle Olson gjorde båda kanonlopp och har dessutom gått framåt mycket på kort tid. Manne är också tillbaka i full träning och har gjort fint pass! Dessutom om Johaugs 10 000m och svenskt avund.
Road to Tokyo har arrangerats på Stockholm Stadion och killarna har givetvis varit på plats för att träffa några av våra bästa löpare, och för att springa. Action-repotage utlovas!
Sarah Lahti har en av landets bästa "pers-stegar" och har fortfarande många år kvar att förbättra den. 26-åringen från Klippan i Skåne berättar för killarna om träningen, uppladdningen för en andra OS-start och det nysatta svenska rekordet på fem kilometer väg. Vi blickar också fram emot nästa veckas 25 laps to Tokyo och får en inblick i ett aggressivt möte i Gömmarskogen.
Vi svarar på era frågor!
Över ett år av pandemi och för de allra flesta har detta inneburit att chansen att tävla i princip varit obefintlig. Vi ringer upp David Fridell, marknadschef på Marathongruppen för att se hur framtiden ser ut för de större motionsloppen. Spoiler alert! Det ser lovande ut! Utöver detta är det gästrepotage signerat Elmar Engholm från Kalle Berglunds fem-kilometerslopp och en snabb intervju med nyligen OS-klara Carolina Wikström!
Stig Wiklund, den fantastiska mentala coachen som hjälpt flera världsstjärnor, är tillbaka i podden och svarar på många lyssnarfrågor. Med Stigs hjälp tar vi lärdom kring hur man ska hantera motgångar och motivationsdippar. Vi pratar också om aktuella händelser i löparvärlden och bjuds på fin gäst-aggression.
Pollen! Ingen har någonsin blivit glad av pollen. Cirka 30% av befolkningen lider av pollenallergi och ofta drabbar det löpare hårt. Vilka är de processer som sker i kroppen och hur är det att träna hårt påverkad av höga pollenhalter? Med oss har vi elitlöparen Louise Wiker och läkaren Caroline Rönnlund som beskriver känslan och vetenskapen bakom pollenproblematik.
Kalle Berglund blir inte stressad av lite skador. Han vet hur man gör för att hålla kroppen igång och kan med fin precision säga när han ska göra vad under ett löpuppehåll. Med Kalles hjälp kollar killarna på hur man ska sköta träningen om man drabbas av skada. Manne träffar också CT-drottningen Josefin Auer, som kan detta med crosstrainer.
Stor Dresden-special. Allt om brödernas försök till habila tider på maratondistansen. Flertalet intervjuer med deltagare från loppet, bland annat Sondre Norstad Moen. Fin lyssning!
Att vara i toppform och sedan förvalta den. Ett väldigt stort ansvar som om man sköter det rätt kan leda till stordåd, gör man det fel så kan det bli pannkaka. Charlotta Fougberg är i toppform, tyvärr blev hennes maraton i Schweiz inställt. Hur ska hon förvalta formen och hur gör hon de sista veckorna inför ett lopp?
John är också i toppform och nojjar inför Dresden. Manne är inte i dålig form men han har ett elakt lår.
Att träna med någon som är bättre än vad man själv är kan lyfta löpningen till nya höjder. Vi snackar med Suldan Hassan som trots att han är en av landets bästa löpare alltid söker bra träningssällskap, även om det innebär att han måste åka till Kenya. Hur ska man lägga upp passen om man är bättre/sämre och ska träna ihop?
Dessutom, uppladdningen för Dresden har börjat och Manne har spenderat oroväckande lång tid på crosstrainern.
Tommy Hughes, bland de hårdaste män vi stött på. Tommy är Irländaren som vid 61-års ålder springer snabbare än vad de flesta 20-åringar gör. Han slår årligen nya åldersrekord och gjorde bland annat 1.11.09 på halvmaraton vid 60-års ålder. Tommy berättar om hur det är att åldras som löpare och träningen han bedriver för att vara så bra som han är.
Två svenska rekordhållare gästar oss - Johan Rogestedt och Lovisa Lindh. Båda har mött motgångar i sina karriärer men båda har också kommit tillbaka och är nu klara för EM. Vad är den mentala komponenten i en "comeback" och hur tränar dessa snabba medeldistans-ess? Allt detta i två fördjupande intervjuer. Dessutom, allt om helgens 45k-bonanza!
Kalle Zackari Wahlström är programledaren som har bytt förortslivet mot ett liv på en bondgård. Kalle är redan superstark men vill under året jobba ännu mer på konditionen. Vi snackar med Kalle om hur man definerar att vara vältränad och om han hellre tar 300 kg i mark eller gör under 14 minuter på 5000m.
Dessutom, snack om den senaste tidens svenskleveranser.
Killarna har varit och kört skidor med Erik Wickström som bland annat är ena häflten i podden "Lagom Kondition" och skidlärare i Borås. Erik pratar om hur man kommer igång med skidorna och varför han tror att det är ett bra komplement till löpning. Häng på!
Fullspäckat avsnitt. Vi pratar kyla med Anna Carlsson från Abisko, 2020-års ultrakvinna i Sverige. Hur ska man resonera kring löpning och riktigt kalla tempraturer? Sen pratar vi med Sveriges just nu hetaste löpare, Andreas Almgren, som i helgen slog till med världstiden 7.41. på 3000m, en riktigt fin intervju med en av våra bästa löpare!
Vi svarar på era frågor igen!
Tove Alexandersson, vinnare av Jerringpriset och Svenska Dagbladets guldmedalj, har titeln idrottare om man googlar henne. Och detta stämmer ganska så bra, hon är nämligen världsledande i en rad olika konditionsidrotter. Även fast hon har gjort sig mest känd som orienterare så har hon på senare år även etablerat sig inom skidorientering och Sky Running. I intervjun med Tove så får vi lära oss om träningen som tagit henne till toppen!
4.05 Johns träning 17.10 Mannes träning 52.38 TOVE ALEXANDERSSON!
Vi får besök av Mannes favoritperson i hela världen - Sindre Buraas. Sindre som är en av Nordens bästa löpare någonsin, med ett PB på 13.11 på 5000m, delar med sig av sin träningsfilosofi och tankar kring varför han blev så bra. Tema för avsnittet är löpband, där Sindre även ger förslag på bra pass att köra på bandet.
Emil Danielsson är den superduktiga löparen från Dala-Järna som är son till den gamla stor-löparen Jonny Danielsson. Han är ikapp farsan på 1500m och går nu för familjerekorden på 5000m och 10 000m. Hör Emil berätta om värdet av kontinuitet i löpningen och att skynda sakta. Utöver detta så bjuder vi på den längsta aggressionen i poddens historia!
Det är 2021 och vi presenterar våra mål för året och gör en redovisning av vad vi lyckades och misslyckades med 2020. Ett oerhört narcissistiskt som lyckligtvis bryts upp av att vi får hälsningar av ett gäng trevliga löpare som berättar om sina år. Dessutom genomgång av löparhygien.
Vi delar ut priser i kategorierna Årets Leverans, Årets Ernst, Årets Dam, Årets Man, Årets PB-stege och Årets inspiratör. Två hemliga vinnare gästar och tar emot dessa ärofyllda priser. Lattjo avsnitt med två riktigt trevliga gäster!
En av sveriges mest folkkära sportjournalister, Jacob Hård, gästar oss. Jacob berättar om sin egna löparkarriär och om hur han fick sin start som sportjournalist på radio och tv. Med Jacob ställer vi frågan - hur kan man lyfta löpning mer? Ett mycket intressant samtal med 2020 års mottagare av Stora Journalistpriset.
Lång race report från Mannes äventyr på Huddingeleden. Hör hur mannen i den yngre medelåldern navigerade stock och sten och sprang sin längsta distans någonsin. Det leder som väntant till en något laddad diskussion om prestationen i fråga. Dessutom har vi med David Nilsson som ger en recap av sitt lopp i Valencia och vad han siktar på härnäst.
Det har gått en mara i Valencia precis. Många habila prestationer minst sagt. Vi har med oss en av huvudrollsinnehavarna ur ett svenskt perspektiv, vän av podden - Carolina Wikström. Med tiden 2.26.42 är Carolina nu den näst snabbaste svenska maratonlöperskan i historien, och dessutom fyra genom alla tider i Norden. Hon berättar om loppet och de kommande målen. Vi tittar också till Mannes uppladdning inför den kommande ultran och John har problem med gubbar som glor.
Ett år av Spring Snyggt! Killarna firar genom att ha med Johan Steene, deras favorit ultra-man som vet precis allt om att springa riktigt långt. Han är med och ger Manne tips som han kan använda inför sitt kommande Huddingeleden-projekt. John som är skeptiskt till allt som har med ultra att göra charmas som vanligt av Johan, men ställer sig ändå lite frågande till varför. Som vanligt - Ernst, aggression och veckans pass!
Vi svarar på era frågor!
Grundträning, kort och gott där man lägger grunden för framtida framgång. Med oss för att prata om detta har vi en av Sveriges genom tiderna bästa löpare - Mats Erixon. Under 1980-talet deltog Mats i flera stora mästerskap och lyckades leverera på sträckor mellan 800m upp till maraton. Mycket av dessa framgångar las under hårda grundträningsperioder. En rolig och mycket givande intervju!
Det har varit testdags hos Jeff på Aktivitus igen. Nya värden att bena ut och nya zoner att ta i beaktande. Men hur ska man förhålla sig till puls och intensitet, ska fart vara överordnad känsla? Vi tar hjälp av pulsmästaren Elmar Engholm för att lära oss hur en av landets bästa 1500m-löpare använder sig av pulsbaserad träning. Nördigt men informativt!
Jonas Glans (F.d. Leanderson) är Blekingesonen som haft en brokig skadehistorik men som när han får vara hel kan prestera bättre än vad de flesta av oss bara kan drömma om. Jonas slog nyligen svenskt rekord på 10 km och berättar om den långa vägen till rekordet, definitionen av talang och hur han ser på framtiden. En mycket fin intervju! Utöver detta så bjuds det på dubbelaggression och trevliga pass.
Som bekant är det maratonfokus för poddparet. Manne är den som ska ge sig ut först och har tankar på detta med taktik. Hur ska man lägga upp loppet för att få ut så mycket som möjligt? Carolina Wikström är drottningen av negativa splits och berättar om hur hon tänker inför uppgiften. Abraham Adhanom gör ofta tvärtom och spänner bågen hårt. Vad är egentligen bäst? Något slags svar ges!
Jonatan Fridolfsson är landslagslöparen som dessutom är doktorand i kost och idrottsvetenskap. Han är med och berättar dels om sin egen träning på västkusten men framförallt förklarar han allt ni behöver veta för att lägga upp energiplanen för ett maraton. Allt ifrån kolhydrater per timme till koffein avhandlas av denna lärda snabblöpande man. Killarna har en bra vecka i bagaget och berättar om superpass och leveranser på SM! Fint avsnitt!
Charlotta Fougberg har precis sprungit VM i halvmaraton och gjort det väldigt bra - 70.19 och den tredje snabbaste svenska tiden genom tiderna. Hon är med och berättar om hur man gör övergången från kortare distanser till de längre sträckorna. Hon berättar också om en plats som kallas "avenyn". Killarna springer på, är generellt positiva och blickar fram mot kommande tävlingar.
Jim Walmsley springer snyggt, han springer långt och han springer även fort. Och inte bara för att vara en ultralöpare, han springer fort punkt. I en lång intervju berättar han om löparlivet i Flagstaff och ger sina bästa tips på att öka mängden för att mäkta med de längre distanserna. Vi snackar också med Wilhelm Bergentz , en skönlöpande yngling som vann B-Heatet vid SM . Dessutom, en John som visar obehagliga Manne-tendenser mot naturen och en Manne som visar obehagliga John-tendenser mot sociala medier.
Lisa Nordén, Sveriges genom tiderna bästa triatlet gästar Spring Snyggt. Hur tränar egentligen en av världens bästa triatleter? Vad sliter mest och hur ser löpupplägget ut? Dessutom lyckas John nestla sig in på resan till Kona! Dessutom, Forssbergklanens just nu starkast lysande löpstjärna, Johannes, är med och berättar för sin bror om hur han lyckats stega mängden genom längdskidåkning! Ett mustigt (mastigt?) avsnitt!
Att underprestera, att leverera på pass efter pass men sen när det väl kommer till tävling så springer man med huvudet under armen. Varför är det så ibland? Johns senaste lopp var ett klassiskt exempel av psyklopp som inte alls gick bra. Tur är det då att det finns eminenta mentala coacher som Stig Wiklund som kan komma och berätta hur man ska bemöta motgångar och tänka för att leverera på tävling. Stig ger flertalet konkreta tips på hur du gör för att förebereda dig på bästa sätt för tävling.
Johan (Olsson), Nisse (Edwall) och Otto (Kingstedt) ska alla tre debutera på maraton i en nära framtid. De kommer till distansen med olika förutsättningar men förenas i det där lite läskiga, förväntansfulla som maraton drar fram ur en. Varför är det så spännande med maraton, hör de tre männen resonera om sina mål och tankar. Dessutom en inblick i potens och en dikt om September.
Killarna tar på sig doktorshattarna och försöker reda ut det här med styrketräning och löpning. Behövs styrketräning verkligen för att bli en bättre löpare eller kan man satsa varje träningsminut på att springa? Först intervjuvar de Josef Eriksson, bänkpressaren som tar 220kg men samtidigt springer 21 kilometer i habil fart. Sen snackar de med Tommy Lundberg, adjunkt på KI som forskar på muskeltillväxt och konditionsidrott. Ett lärorikt avsnitt!
Att ha en dålig dag, det är något som både John och Manne har erfarenhet av. Frida Karlsson, skidundret från Sollefteå har också haft en del dåliga dagar, men det har gått bra för henne ändå. VM-guldmedaljören berättar om hur hon nyligen slog rekord i den beryktade Hallstabacken, hur hon får in löpning i sin hårda skidsatsning och om hur hon övervinner dåliga dagar. Dessutom, John om sin senast dåliga dag (Maraton-SM) och Manne om säsongsvila. Victor Dahlgren berättar om helgens Svenska framgångar.
Långpasset! Veckans heligaste pass ska vara givet för alla löpare, oavsett om man siktar på korta eller långa lopp. Vi pratar vikten och behovet av ett gediget långpass. Mustafa "Musse" Mohammed (Svensk rekordhållare på maraton och 3000mh) berättar om hur han löper långpassen beroende på säsong och satsning. Sen ringer vi upp Emil Millán De Oliva som precis har gjort bland de mest makalösa prestationer vi har sett på 5000m.
Vi snackar maraton, marathon eller maran som den också kallas. Hur ska man träna för att på bästa sätt leverera på denna distansernas distans? Med oss har vi Hanna Lindholm, Sveriges bästa marathon-löperska de senaste åren. Hanna berättar om sin spännande resa från över 4 timmar till 2.28.59 nu senast i Sevilla. Dessutom, om Mannes nerviga sub 37-försök. Missa inte!
Vi snackar spurt! Två eminenta spurtare är med oss - Emil Millán De Oliva och Hanna Hermansson, båda SM-guldmedaljörer. Emil och Hanna vann båda två sina SM-medaljer med otroligt fina spurter. Hur ska man lägga upp träningen för att kunna avsluta riktigt bra? Emil och Hanna ger sina bästa tips! Dessutom - Inför Mannes sub 37-försök och John om sitt 10 000m-lopp på SM där han åt mer tartan än någon annan!
Diagnostiska pass, toppningspass, förutspående pass - kalla det vad du vill! Vilka är passen som behövs för att säga hur fort du ska springa på tävlingsdagen? EM-mästaren i marathon från 2002, Janne Holmén, berättar vilka nyckelpass du ska använda dig av! Dessutom, Kalle Berglund om succén på Sollentuna GP med nytt svenskt rekord på 2000m, Michael Lemmel om Ö till Ö och swimrun samt intensiv diskussion om de nya skoreglerna som presenterats i dagarna (Man kan få tuppjuck för mindre). Skoj!
Möt Lars Drageryd! Killen som egentligen inte gillar ultra och som heller inte titulerar sig "ultralöpare" men som ändå bestämde sig för att springa Bergslagsleden på 43 timmar och 58 minuter. Lars berättar om känslorna under loppen, kroppen och den totala utmattning han upplevde. Avsnittsspecial är just utmattning, hur viktigt är det för prestation att kunna ta ut kroppen till max? John och Manne resonerar om när de har tagit ut sig fullkomligt, dessutom om Johns senaste loppinsats i Hallsberg, NÄRKE!
Killarna resonerar om att spänna den metaforiska bågen, finns det ett värde i att prova att gå ut hårt eller att satsa över sin kapacitet? John berättar också om sitt misslyckande i Västerås och Manne, som har blivit en skärgårdsman, berättar om livet på ön och prövningen det innebär för löpningen.
Killarna resonerar om att tävla, måste man tävla bara för att man springer mycket och tränar hårt? Två oerhört duktiga och sympatiska löpare gästar; Maria Akraka, en av Sveriges genom tiderna bästa medeldistanslöpare som fortfarande innehar det svenska rekordet på 800m inomhus, Maria berättar om hur hon förhöll sig till tävlandet. Markus Torgeby, ungdomstalangen som slutade tävla vid 18 års ålder och flyttade till skogen, hör Markus berätta om hur han testade sig själv på andra sätt än att tävla.
Ska man injicera lite äventyr i löppassen. Manne njuter av tanken på löparäventyr, att springa på någon Ernstig led och mysa i en hängmatta är ett mindre himmelrike för honom. John är mer skeptisk till att inte har mer kontroll över sin omgivning. Han vill på förhand veta var han ska sätta ner foten när han ger sig ut. Killarna tar hjälp av superstarka Fanny Ahlfors (Fanny_Josefine) och mannen med Sveriges bästa mustasch och tillika erfarna äventyrslöparen Rune Larsson för att lära sig mer om äventyret.
Manne brottades tidigare i livet med alkohol och drogberoende, han har nu varit nykter i 12 år men märker att han behöver något som stillar hans beroendeprofil. Har löpningen blivit substitutet som stärker honom eller kan man även gå överstyr med generellt hälsosamma saker om man har nära till beroende. Killarna resonerar med författaren Gunnar Ardelius som även han tog fram löparskorna när han blev nykter. Dessutom, Ernst, Aggression och en snoppstickande geting.
30 avsnitt! Killarna firar detta med att svara på era viktigaste frågor. Hur ska man lägga upp träningsveckan? Vilka är killarnas största löparförebilder? Mannes bästa tips för att inte dö på crosstrainern? Men framförallt, blir man snabbare med mustache (Svaret är ja!). Dessutom, Manne om sitt 5000m-pers.
Vad önskar man att man visste när man började springa? Killarna granskar sina karriärer och tar en titt bakåt på saker som det gjort fel och som de önskar att de hade vetat innan de sprang alla mil. En som också gjort några fel men som lyckats ganska bra ändå är Kalle Berglund, han är VM-9a och Svensk rekordhållare på 1500m. Killarna grillar Kalle på träningsmetoder och hans framtida ambitioner. God lyssning!
5000m-bonanza med inslag från årets första 5000m på Sollentunavallen. 5 kilometer som sträckan också är känd som, är lite av en bortglömd distans för flera. Men oj vad lattjo den kan vara. Vi träffar två erfarna 5000m-rävar som ger tips på både pass inför loppet samt hur det ska kännas under, Sara Christiansson och Suldan Hassan. Båda är bland de bästa 5000m-löpare vi någonsin haft och har höga ambitioner för distansen. Med dessa nya tips i bagaget laddar Manne upp för ett sub 18 försök.2
Vilka tradiga jäklar John och Manne är. De tjatas om tröskel och allt var det innebär varje vecka, kan man inte få slippa skiten någon gång? NEJ! Denna vecka dessutom ett helt avsnitt vikt åt tröskeln och dess storhet, vad finns det för olika trösklar? Måste man mäta laktat eller kan man gå på känsla eller puls också? Killarna gör sitt bästa för att svara och har dessutom med skönlöpande Simon Sundström som berättar om hur han ser på tröskelträningen. Tröskeltjatet bryts av med lite Ernst och aggression.
Killarna är och gör tester hos Jeff på Aktivitus. Manne är full av förväntan och längtar efter att få se hans framsteg i pränt. John som är sargad av ett liv av löpning tror att testet snarare har förmågan att vara nedslående än upplyftande. Som tur väl är har båda gått framåt så hela dagen blev en succé! Hör Jeff berätta om varför det kan vara bra att göra tester, och hur man kan använda sig av resultaten i sin träning. Dessutom, inslag från testtävling med intervjuer! Extra nördigt avsnitt!
En intervju med historikern Björn Lundberg som har skrivit biografin Frontlöparen om Gunder Hägg. Björn berättar om Gunders träningsfilosofi och andra tidstypiska träningsfilosofier. En intervju som är så intressant att John tvingas ge kudos direkt i anslutande till intervjun. Missa inte! Killarna kollar också in hos Elov Olsson som nyligen sprang 24-timmars och endast var några kilometer från det svenska rekordet. Elov berättar om hur man tvingar sig igenom 24 timmars löpning.
Killarna snackar med William Valkeaoja som skrivit boken Spring Mer - bli en bättre löpare. William har koll på den senaste forskningen för konditionsidrott, han berättar b.la. om en metod där man kör ökningar i intervallen för att förbättra syreupptagningen. Mycket intressant! Manne och John har haft några prövningar veckan som gått och John börjar bli rynkig. Annars är allt på topp!
Det stor stigavsnittet! Killarna är s.k. fan av stiglöpning. Manne för att det tillåter hans inre Ernst att bli ett med naturen, John för att det tvingar ner farten mellan de hårda passen. Skogen och stigarna är som ett smörjande medel för psyket. En som har gjort resan från banlöpare av yttersta eliten till en av världens främsta traillöpare är Ida Nilsson, hon berättar om sin träning, att springa upp och ned för berg samt hur man ska tänka för att våga springa snabbt på de mest utmanande av stigar.
Manne drabbas hårt av fenomenet "intevallångest". Han förlorar sömn och blir nästintill apatisk inför hårda pass. John gottar sig delvis i att han för en gångs skull är den mest mentalt stabila i rummet, samtidigt så är han orolig för sin vän. Hjälpen finns dock nära i form av en tvåfaldig OS-guldmedaljör som vet allt om att förbereda sig mentalt inför hårda pass: Johan Olsson gästar podden! Johan berättar om hur han tränade under karriären samt om hur man kan överföra skidåkning på löpning. Übergäst!
Killarna är i extas efter en rad leveranser som har lämnat dem i ett stadie av hybris. Manne smider planer för sub 37. Begreppet form diskuteras, John menar på att han är i sitt livs form men en lyssnare undrar hur detta kan komma sig? Han har ju inga magrutor. Detta leder killarna in i frågan kring vikt och löparkroppen. Hur ser en löparkropp ut, hur mycket spelar vikten roll, hur gör man avvägningen styrka kontra vikt. Sarah Edsberger från Hälle If är med på telefonen och hjälper till i resonemanget.
Killarna firar 20 avsnitt med att som vanligt tillbringa alldeles för lång tid med veckans träning och dessutom en lista med "svåra" ord som distraherar. Som tur är har de med sig den sympatiske ultramannen Johan Steene som dels berättar om mål och ambitioner och hur det kommer sig att han blivit så bra på att springa långt, men också om veckans tema: Transportlöpning. Hur effektiviserar man löpningen på bästa sätt och vilka pass bör man få in när man en tidig morgon kränger sig iväg till kontoret.
Manne har återigen tagit rygg på John och levererat kanske sin bästa tröskel hittills. Han är dock lite störd över att John inte bemöter hans kommunikationsstön. Detta ger upphov till kanske den märkligaste sex-liknelsen någonsin. Utöver konstiga sex-metaforer så bjuds det på matnyttig info om backträning med stjärncoachen L-G Skoog, när ska man köra backe och varför? Som alltid veckans Ernst, aggression och dessutom info om Johns nya stjärnadept. Missa inte!
John har gjort ett av karriärens hittills bästa lopp när han krånglade sig under 30' på 10k vid Spåretmilen. Ett någorlunda festligt reportage från loppet finns också med! Manne har även han en framgångsrik vecka bakom sig där han båda kunnat springa mer och relativt snabbt. Oron över skada finns dock alltid där så killarna passar på att avhandla upptrappning efter skada tillsammans med Idrottssveriges mest deffade idrottsfysiolog - Olof Södergård. En problematiserad Ernst och aggression signerad Manne.
Killarna berättar om Spring Snyggt-loppet. En djupgående analys av deltagarna, som alla verkade vara extremt propra människor, men som när startskottet gick förvandlandes till dreglandes konditionsmaskiner. Under loppet så uppdagades också att en av de snabbare deltagarna sprang med musik, UNDER LOPPET! Killarna försöker reda ut musikens påverkan på löpningen tillsammans med Carolina Wikström. De intervjuar också supermorsan Jessie Ross Skärvad, som underskattade sin förmåga något kopiöst.
Manne är tillbaka! Efter nästan två månader i djävulens instrument, cykeln och crosstrainer, har höften äntligen valt att börja samarbeta. John har fått ett nytt träningsprogram som innefattar att han ska stanna två till tre gånger under sina distansrundor, en rejäl prövning. Killarna pratar med Lovisa Lindh och Elmar Engholm, två supersnabba och syratåliga löpare. De berättar om saker man kan göra för att bli snabbare och tipsar om pass som skapar syra över öronen. Snygg-Emil avhandlas snabbt också.
En hel löparvår rakt ner i toaletten. Manne sitter dessutom i karantän och får inte träna. John som är i kalasform får inte tävla. Tur då att grabbarna tar saken i egna händer och arrangerar ett eget lopp! Vi möter Yoie Bohlin som många anser är den hårdast tränande kvinnan i Sverige. David Nilsson berättar om hur han förhåller sig till att inte få tävla och lite kring hur tankarna går inför kommande lopp. Trots Corona så är det ändå ganska munter stämning. Ernst och aggression förgyller som vanligt.
Killarna pratar psykisk ohälsa och löpning. Lockar löpningen människor med olika hälsoproblem just för att den är ångestdämpande? En intressant intervju med Jimmy Lindberg som springer över tre mil om dagen, delvis för att dämpa ångest. John berättar om hur löpningen hjälpt honom. Allt är inte ångest, killarna pratar också med löparen och löparinfluencern Josefine Svärm om hur hennes löparliv ser ut. Som alltid träning, aggressioner och en extra Ernstig Ernst,
Debatten kring Vaporfly är explosionsartad. Är skodopning en förklaring till varför vi vittnar de största framgångarna i svensk långlöpning på länge? Killarna försöker reda ut begrepp och vara objektiva i sina analyser. John som förespråkar sympatiska löpare är inte helt nöjd med Kjell-Erik Ståhls senaste utlåtanden. Gäst är Mikael Ekvall, en hårding utan dess like som satsar stenhårt mot att bli första man under 2.10. Gud vad seriöst detta blev.
Högkvalitativt avsnitt! Killarna har lyckats locka både den färska svenska rekordinnehavaren på maraton Mustafa "Musse" Mohammed samt OS-tvåan på 1500m vid OS i London 2012, Leo Manzano till programmet. Vad kan dessa två ödmjuka och extremt framgångsrika löpare lära oss om den mentala biten av löpning? Svaret är mycket. Under ett extremlångt avsnitt får ni höra om hur man ska tänka för att lyckas både under och före ett lopp. Dessutom, Manne och en obskyr fransk pepplåt samt John och KBT-knep.
Det går dåligt för killarna. John som har varit obehagligt positiv de senaste veckorna är sur igen efter att en förkylning hindrat honom från att ställa upp i Austin Half Marathon. Manne är fortfarande skadad och faller djupare och djupare in i en cross trainer-psykos. Några som inte är sura eller i psykos är Carolina Wikström, Archie Casteel och Joakim Lantz, de har sprungit jättebra vid Barcelona Halvmaraton. Tema för veckan är halvmaraton, tips, trix och pass. Så informativt att det slår över.
Killarna firar 10 avsnitt med ett träningslägersspecial. Manne är på plats i Hudiksvall och John är i Austin. En annan som är på träningsläger är supertalangen Emil Millán De La Oliva som är i Kenya och lever ett bra mycket mer spartanskt liv än vad Manne och John gör. Men de är ju som bekant gråterskor. Emil berättar om livet på lägret och sin hårda satsning.
Dessutom, Mannes bror börjar bli bra, något som oroar. John har en del värdefulla tips om bror-aggression. Dessutom bidrar John med EXTREMT goda råd om träningsläger för gemene man, tips som förtjänar en egen artikel i Amelia (eller är det Amalia?).
Internationell upplaga! John är på träningsläger i Austin och lever jet-set liv med dubbeltrösklar och fint väder. Manne är skadad och har utvecklat en schziofren relation till cykel. Med Mannes krämpor i åtanke så avhandlar killarna alternativträning. Vilket sätt, hur länge, hur ofta? Så många frågor. De får hjälp av trefaldige SM-guld medaljören Mikaela Larsson som länge kombinerat alternativträning med löpning. Utöver detta så reds begreppet gråterska ut.
John sätter ner foten en gång för alla mot den enorma laktatmätarhets som dragit in över landet. Manne är skadad men uppskattar sin förmåga att bli trött på diverse alternativa träningsmaskiner. John försöker få Manne att skaffa sig en löparnemesis för att förbättra prestation. Killarna pratar progression och platåer tillsammans med Lisa Havell som hade en sju år lång platå innan hon bröt igenom och blev en av landets bästa löpare.
John levererar pass på löpande band och Manne är med på cykeln i reflexväst. Reflexvästens storhet diskuteras. Killarna pratar dessutom om att springa på diverse röklukter. I kölvattnet av Mannes mastodontvecka så talas det mängdträning. Aeroba hus, Lydiard, Canova - nörderiet når inga gränser. Gäster är den legendariska mustachklädda ultralöparen Rune Larsson samt den mängdgalna löparen från Maratonlabbet Erik Olofsson.
Killarna har spelat in ett avsnitt som tyvärr försvunnit upp i rymden. Men, John är 42 procent mer karismatiskt i det nya avsnittet än i det försvunna. Manne har länge gömt sig bakom sin nybörjarstatus men får svårare att göra det efter att ha pratat med supernybörjaren Victor Smångs. Avsnittet avhandlar nybörjare. Dessutom har Manne följt med John på ett pass och kallat honom för en sjuk jävel.
Manne har blivit en respekterad gymlöpare och rider en "high" efter att äldre män i Hudiksvall berömt hans löpning. John å andra sidan har stulit en äldre mans kalsonger. Killarna diskuterar målsättningar och träning med träningsgurun LG Skoog och elitlöparen Johan Larsson. De högt satta målen för 2020 presenteras också.
Manne har naken blickat ut över Årstaviken och funnit löpglädje i det värsta av väder. John lever under hot från ett par som närsomhelst kan komma att attackera honom om han springer för fort på Huddinges villavägar. Killarna summerar löparåret 2019 på ett väldigt självcentrerat vis. Som tur är får vi också höra från sympatiska gäster. Gott nytt år!
Manne är skadad men lyckas likt förbannat att hitta något positivt i tillvaron. John har startat upp inför nästa mål men har eventuellt fallit offer för crossfit-hypnos och funderar på att gå all-in för marklyft. Avsnittsspecial är löpband, killarna försöker reda ut hur ofta, hur mycket och helt enkelt hur man ska nyttja löpbandet. Gäster är Sveriges mest skönlöpande löpare Alexander Holmblad, mannen som springer mer än 600 mil om året på löpband Benny Eriksson samt triathleten och influencern Joanna Swica.
Är det skön löpning eller skönlöpning? John och Manne vet inte varför podden egentligen heter spring snyggt, ingen av dem springer ju särskilt snyggt. Manne kommer ut som löpningens Ernst vilket testar relationen något. Huvudtema är distans och allt vad det innebär. Gäster: Den supersympatiska elitlöparen Sara Christiansson (Saucony), den extremt trendige Filip Strömbäck samt Sveriges mest deffade löpfysiolog Olof Södergård.
John och Manne berättar om sina lopp i Valencia och försöker sälja idén kring denna podd. Killarna från Maratonpodden är laddade. Den rykande färska svenska rekordhållaren David Nilsson i intervju. Utöver allt detta: Säsongsvila, fribajsande och en tanig tysk.
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.