Sveriges 100 mest populära podcasts

Spring Snyggt - med Jesus och Manne

Spring Snyggt - med Jesus och Manne

Elitlöparen John "Jesus" Kingstedt och den ambitiöse nybörjaren Manne Forssberg djupdyker varje vecka i allt som handlar om löpning. Och försöker bli snäppet snabbare. Music - I Was Running by Alpaca Sports

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

springsnyggt.libsyn.com/website

Avsnitt

181. Så blir man bra på 10 000 meter

Carolina Wikström har gått in i 2023 med målet att bli ännu snabbare på 10 kilometer och halvmaraton. I förlängningen ska det innebära ännu snabbare tider på favoritdistansen maraton, där Carolina är våra andra bästa kvinna genom tiderna. Den gågna helgen persade hon vid "The night of 10 000m PBs" i London, tiden 32.31 innebär att hon klättrar till femte plats på genomtiderna-listan. Hon bjuder på färska rapporter från fronten. 25 varv och 10 000 mörka tankar.     Kent Claesson var svensk rekordhållare över 3000m inomhus i över 20 år, efter den framgångsrika elitkarriären som aktiv har Kent axlat rollen som huvudtränare inom medel och långdistanslöpning för Spårvägen FK. Kent berättar om hur den specifika träningen för just 10 000m har ändrats över åren. Hör Kent om hur han tränar några av Sveriges främsta löpare för att prestera på 10 000m, och vad man som motionär kan lära av tröskeltänket. 
Vi får även intervjuer från Hoka Spåret 5000m. Tilda Månsson slog juniorrekord och Emil Danielsson persade, men missade familjerekordet med en ynka tiondels sekund.    John har börjat springa men har förstått att han börjar på botten. Manne har ett skenben som inte lirar men han blir ändå glad av att springa.   Mannes löpargrupp   Boka test på Aktivitus för 1790 kr istället för 2390 med koden springsnyggt  
2023-05-24
Länk till avsnitt

Frågespecial 6.

Bonusavsnitt. Varför stagnerar man på en miltid kring 40 trots varierad och gedigen träning? Vad räknas som en kuperad mil? Hur lägger man upp sista veckan innan Stockholm Marathon. Hur långt bör man ha sprungit på träning för att klara en mara? Hur tränar man för att ta sig under 3.30 på maraton?

2023-05-19
Länk till avsnitt

180. Ultra för skeptiker

Mikael Ekvall har haft en lång och bejublad elitkarriär som långdistansare. I över ett decennium har han varit en av Sveriges bästa löpare på distanser från 5000 meter till maraton. De senaste åren har han satsat på ultralöpning. I helgen tog Micke SM-silver i debuten på 100 kilometer. Hur kommer det sog att Aleksandr Sorokin som har ett maraton-personbästa på 2.25 är nästan 50 minuter snabbare på 100 km än Micke som gjort 2.11 på maraton? Hur är det egentligen att springa ultra om man kommer från kortare distanser? Kan vem som helst som har gjort fina prestationer på kortare sträckor ta steget in i ultrans värld? Micke svarar på våra frågor och berättar om ambitionerna att hota svenska rekord på de längre sträckorna i framtiden. 

Vi träffar också Monica Kingstedt, den snart 62 år gamla tantaluringen, tillika Johns mamma, som stod för en fantastisk prestation när hon vid Kungsholmen Runt sprang 10 kilometer på 43.29. Monica som har SM-guld från 80-talet berättar om hur hon nu ser på löpningen och jobbet med att "bromsa förfallet" som hon uttrycker det. Hon lovar också att göra sitt bästa för att kanske bli ännu lite bättre när pensionen startar.    Manne har fortsatt ont i skenbenet men har vågat sig på ett backpass. John har tvingats springa till flertalet verkstäder och har på så sätt samlat mil på första gången på länge.  
2023-05-17
Länk till avsnitt

179. Modig löparsatsning

Lovisa Modig presenterade sig för den svenska löparpubliken med två SM-medaljer vid friidrotts-SM i Norrköping 2022. Lovisa har fram till för några veckor sedan satsat helhjärtat på skidåkningen med både världscupsstarter och SM-medaljer i bagaget. Nu väljer 30-åringen att sadla om och med hjälp av löparlegendaren Lars-Erik Nilsson så har Lovisa högt ställda mål. Hör Lovisa om vad som driver henne, ambitionerna och träningen. 

Manne har fortsatt instabila skenben och John ett instabilt psyke men stämningen är ändå relativt god. Vi får höra om en adepts träning och förundras återigen av Andreas Almgrens fantastiska framfart.    Veckans Sponsorer:    Passa på att göra tester hos Aktivitus - med koden springsnyggt erbjuds avancerat test +  vo2maxtest för 1790 kr istället för ordinarie priset 2390.  https://www.aktivitus.se/boka/   CURA - Håll utkik efter stor tävling på poddens Instagram @springsnyggtpodden    Saucony - Gudarnas sko rekommenderas till alla. 
2023-05-10
Länk till avsnitt

178. Den bitvis trevliga färden mot en mycket mörk plats

Torbjörn Gyllebring slog till med nytt svenskt rekord vid SM i 24-timmarslöpning i Växjö den gångna helgen. 272 km. Snittfart 5.17 per kilometer. I ett dygn! Torbjörn är en fascinerande profil på den svenska ultrahimlen. Han springer betydligt mindre än konkurrenterna. Oftast 8-10 mil i veckan i väldigt beskedlig fart. Utöver detta kör han en hel del marklyft. Han berättar om den mörka platsen som han kom fram till i slutet av loppet, om hur hungrig man är några dagar efter ett 24-timmarslopp, om hur han hittade löpningen sent och upptäckte att han hade fallenhet för att springa väldigt, väldigt långt.

Dessutom, Manne har varit i Bålsta och tävlat vid Bålsta Stadslopp. Spoiler alert: Han bröt inte! En ingående lopprapport där skildringar kring löparens psyke står i centrum. John har sprungit och vi går igenom en adepts träningsvecka. 


Veckans Sponsorer. 

Polar 
Saucony  Hemmavasan - https://hemmavasanstrangnas.se/ (Årets nya lopp, Nationaldagen i Strängnäs) 
2023-05-03
Länk till avsnitt

177. Ångest - återbesöket

Hur fungerar det att springa när man mår dåligt? Simon Forsberg är psykoterapeut och är med oss och berättar om hur man kan använda sig av träning för att må bättre men också när träningen kan bli en börda för mycket. Vilka är de fysiologiska effekterna av ångest? När kan man nyttja löpningen för att må bättre? Vad bör man tänka på om man ligger i riskgruppen för att hamna i en ångestspiral? Simon svarar på våra frågor. 

Det är inte bara ångest. Sifan Hassan, Niklas Norman, Kristofer Låås, Axel Djurberg och Archie Casteel hörs i podden. 

Mycket har hänt i löparvärlden. Kelvin Kiptum har gjort tidernas näst snabbaste mara (med den snabbaste andra halvan). Manne har brutit ett lopp på ett osannolikt dumt sätt. 

Träningsrapport från en adept och från Manne. 

Veckans sponsorer: Löplabbet, Saucony och Apohem. 

2023-04-26
Länk till avsnitt

176. Ottfalk mot OS

Karl Ottfalk är den unge talangen som anlänt på den svenska löparscenen likt en komet. Förra året så tog sig den då blott 16 åriga Karl till SM-final på 1500m. Den skönlöpande talangen har höga ambitioner, och alla indikationer pekar på att han är på god väg. Hör Karl om träningen och målen framöver.  Vi får även tips på hur man kan gå till grundträning till tävlingssäsong på ett så bra sätt som möjligt.    "En Kille", Jesper Lundberg har sprungit maraton i Rotterdam. Jesper lyckades med bedriften att kapa över tre minuter på maratonperset när han kom i mål på 2.14.53, den 18e bästa tiden någonsin i Sverige.    Manne har ont i skenbenet men har ändå tränat på bra, något som inte kan sägas för John. Men en adept bjuder på fin träningsvecka. 

Sponsorer: CURA, Saucony och Maratongruppen    Mannes löparevent: https://www.spektrumsports.com/se/runclub   Sthlm trail run   Med koden Spring25 får ni 25% rabatt på hela sortimentet från Cura
2023-04-19
Länk till avsnitt

175. Karoline Bjerkeli Grøvdal mot nya rekord

Karoline Bjerkeli Grøvdal har dominerat norsk och till mångt och mycket skandinavisk löpning de senaste 10 åren. Norskan som har tagit medalj vid varenda Terräng-EM sedan 2015 och däribland två raka guldmedaljer är den som har tagit över det norska löparundret på damsidan sedan storhetstiden med Ingrid Kristiansen och Grete Waitz. Förra året slog Karoline det anrika norska rekordet på 5000m när hon löpte på 14.31.07 vid Bislett Games. Nu blickar Karoline fram mot nya rekord där rekorden på 1500, 3000m och 10 000m blir stora mål för den kommande säsongen. Hör Karoline i en trevlig intervju om löpträning, alternativträning och styrka. 

Manne är rusig efter ett lyckats pass och John har varit i Gimo och brutit mot löparetiketten. 

2023-04-12
Länk till avsnitt

174. När löpningen går förlorad

Hur är det att älska löpning men tvingas sluta på grund utav skada? Det fick Tove Langseth erfara. För Tove blev löpningen snabbt en stor del av hennes vardag, hon sprang till möten, till sociala sammanställningar och hon sprang snabbt på tävling. En höftskada ledde till att Tove fick beskedet att hon aldrig skulle få springa igen. Nu, flera år senare har hon genom operation fått återuppta löpningen. I en lång intervju berättar Tove om den känslomässiga bergochdalbanan.    För killarna går det alltjämt bra. Manne har levererat ännu en 100km-vecka och John har utan bakslag trappat upp löpningen till 8 kilometer per dag. En adept får sin vecka presenterad och det bjuds på en "aggro-Ernst".    Veckans Sponsorer - Saucony samt Helsingborg Marathon. 
2023-04-05
Länk till avsnitt

173. "I am not the red cross"

Förra veckan slog radiodokumentärserien "Löparkriget" ner med stor kraft i löparvärlden. Journalisten Emelie Rosén har grävt i elitlöpningens baksidor i ett år och berättar om mord, sexuella övergrepp, dopning och expolatering av unga desperata atleter.    För killarna har den gångna veckan inneburit ganska fin träning. John som startar från noll har äntligen fått springa några korta kilometer. Manne, har återigen levererat bra volym. 
Veckans Sponsorer - CURA (Spring25 ger 25% på hela sortimentet), Marathongruppen, Saucony och nätapoteket Apohem. 
2023-03-29
Länk till avsnitt

The Cam Levins Special - "The liftin' makes the body"

Cameron Levins last sat down with us after a tremendous run at the 2022 World Championship marathon in Eugene. The fourth place finish came as a suprise to many in the running community. Since then Cam has taken another step up the ladder and now holds the Area Record for North America in the marathon, having run 2.05.36 a few weeks back at the Tokyo Marathon. 

Cam goes into detail as to how he has been able to progress to now being one of the premier runners in the world. His view on marathon training, strength training, altitude training and weight gain is all discussed in detail. If there is one interview you need to listen to in order to better yourself as a marathoner, this is the one. 

2023-03-27
Länk till avsnitt

172. Så klarar du sub 28 på milen

Jonas Glans är med i podden igen. I vintras blev han första svensk under 28 minuter på 10 km landsväg när han förbättrade sitt eget personliga rekord vid två tillfällen. Han har precis släppt sin väldigt välskrivna och detaljerade träningsdagbok med de fyra träningsmånaderna som ledde fram till loppen i Paris och Valencia. I podden berättar han om den oortodoxa träningen och om träningsdagboken som konstform. 

Är träningsdagboken utrotningshotad när alla loggar sin träning på Strava? Hur och varför ska man skriva träningsdagbok? Vad hände med Emil Blomberg på Påsksmällen 2006?

John har varit på Playitas och cyklat topless. Manne har sprungit och styrketränat mer än på väldigt länge. 

Blir man snabbare utan intervaller?

För att få Jonas träningsdagbok: Swisha valfritt belopp till 0730594542 och skicka ett mail med titeln "Träningsdagbok" till [email protected]

Sponsorer: Saucony, Löplabbet och Marathongruppen 

 

2023-03-21
Länk till avsnitt

171. Världens största löpfluencer kommer ut

The Runners Nerd är ett av de största löpinspirationskontona på Instagram med 155 000 följare och över fem miljoner visningar på vissa inlägg. Mannen bakom succékontot är svensk men har förblivit anonym fram till att han i dagens avsnitt medverkar i podden och avslöjar vem han är. I en gedigen intervju med Manne berättar den duktiga löparen som driver kontot om hur han knutit kontakter som tillåter honom att ge exklusiv insikt i världslöpares träning, hur löpning tas emot på Instagram och vad planerna är framöver.  Avsnittstemat är löparinspiration. Vem inspirerar inspiratören Runners Nerd? Vad inspirerar Jesus och Manne?
Vid sidan av detta så är John och trycker watt på Playitas Fuertuventura och Manne har haft en gedigen träningsvecka. Veckans Sponsorer - 

Löplabbets löparträffar: https://www.loplabbet.se/landningsida/kom-i-gang-med-lopning  
Saucony - Ride 16 är ute nu!
CURA - Med koden Spring25 erhåller ni 25% rabatt på hela sortimentet.  https://curaofsweden.com/se/  

2023-03-15
Länk till avsnitt

170. Nyckeln till kontinuitet med Jann Post

Jann Post driver tillsammans med Kristian Ulriksen succépodcasten "NRK I det lange lop". Utöver det är han också en av de mest frekventa sportjournalisterna och kommentatorerna för NRKs sändningar i bland annat friidrott och skidor. Jann visade på talang som orienterare som ung, men tappade löpningen i samband med att jobb och andra saker tog mera tid. För drygt 10 år sedan startade han upp träningen och visade snabbt på en fallenhet för framförallt maraton. Nu har han precis släppt boken "Et steg foran". I en lång intervju pratar vi med Jann om nyckeln till kontinuitet, om varför den norska modellen funkar och om det resande livet som sportkommentator. 

 

Veckans Sponsorer - Polar, Cura samt Marathongruppen. 

Ange Spring25 för 25% på hela sortimentet hos Cura www.curaofsweden.se

Ange SPRINGSNYGGT för 20% på stora delar av Polars sortiment www.polar.com 

Köp Janns bok https://www.adlibris.com/se/bok/et-steg-foran-9788241952715

 

2023-03-08
Länk till avsnitt

169. Wilma mot sub 2!

Wilma Nielsen har tagit stora kliv i utvecklingen de senaste åren. 2021 presenterade hon sig för en bredare publik med JEM-brons på 800m vid mästerskapen i Tallin. Sedan dess har hon lagt till två SM-guld till samlingen och är nyligen uttagen till att göra debut vid sitt första stora seniormästerskap vid kommande IEM i Turkiet. I avsnittet berättar Wilma om livet som student i USA, träningen hon bedriver och vad hon ska göra för att nå drömgränsen 2 minuter. 

John har återupptagit träningen med 20' cykel och Manne gör succé på Egyptiska landsvägar. 

Veckans Sponsorer - Löplabbet och nätapoteket Apohem. 

 

 

 

2023-03-01
Länk till avsnitt

168. Archies nya Silja Line-fart i Sevilla

Vilken prestation 26-årige Archie Casteel stod för när han vid Sevilla Marathon sänkte personbästat med närmare fem minuter. Med tiden 2.10.49 går han in som fyra genom alla tider i Sverige och är en stark kandidat till att hota om ännu snabbare tider. Vi får höra allt om Archies spännande uppbyggnad, en gedigen lopprapport samt om hur Archies träning skiljer sig något från andras. Archie vill vara en löpningens inspiratör och han lyckas! 

 

 

 

Vi får också spännande nyheter genom Maratongruppens VD David Fridell och Fredrik Kjellberg, banansvarig för Stockholm Marathon. 

 

 

 

Manne har sprungit mycket och John har inte rört sig alls. 

 

 

 

 

 

 

 

Veckans Sponsor - Saucony

 

 

 

 

 

 

 

2023-02-22
Länk till avsnitt

167. Östergötlands mest hatade man

Andreas Kramer har haft en strålande inledning på inomhussäsongen. Han står fortfarande obesegrad trots tre lopp med tuff konkurrens. Andreas som är Sveriges bästa 800m-löpare någonsin innehar det svenska rekordet både inomhus och utomhus. I veckans avsnitt berättar han om hur säsongen lagts upp, vilka mål han har med 2023 och hur man egentligen ska mäta de fantastiska resultat som han presterar. 

Jonas Hedman är journalist och friidrottsstatistiker. Han driver sedan några år tillbaka hemsidan "friidrottaren.com" och ansvarar också för svensk friidrotts statistikdatabas. Med Jonas pratar vi om hur man ska tyda olika resultat över olika discipliner och sträckor. Hur fungerar egentligen det poängsystem som man använder för att skatta prestationer? 

För killarna är det blandad kompott. Manne har gjort övertramp på skidtävling i Östergötland. John har varit i Oslo och blivit beordrad helvila. 

Veckans sponsorer 
Saucony Sverige 
Marathongruppen
CURA -  Med koden "spring25" erhåller ni 25% rabatt på hela sortimentet.

 

2023-02-15
Länk till avsnitt

166. Den stora duellen!

Andreas Nygaard slog nyligen världsrekord på Skierg när han stakade maratondistansen på fantastiska 2.28.10. Andreas har också skördat många vinster på långloppscupen däribland seger i Vasaloppet. Andreas hjälper killarna med tekniktips, vad man ska ha för frekvens och hur man bör lägga upp träningen inför ett maxförsök på 5000m Skierg. 

Tilda Månsson slog i förra veckan det svenska juniorrekordet över 3000m när hon segrade vid Vinthundsvintern på snabba 9.08.84. Några dagar senare tilldelades hon Lilla Bragdguldet. Med stora steg förbättrar sig Tilda både i löpning och i favoritsporten Triathlon. Hör henne berätta om de kommande loppen! 

John har fått två stressfrakturer i sacrum och Manne har skidat på stadion. Som uppgjort för en av poddens största aggressioner någonsin. 

Sponsor: Saucony

2023-02-08
Länk till avsnitt

165. Jämna plågor

Men inte bara tråkigheter! Leveranserna har avlöst varandra i löparsverige och det blir repotage från Vinthundsvintern där vi fick se både världsrekord och svenskt rekord. Vi har också fått in en orgie av frågor och vi gör vårt bästa i att svara på allt från viktnedgång till vilodagar.  Trevlig lyssning! 


Veckans Sponsorer 

Polar - med koden SPRINGSNYGGT erhåller man 20% på stora delar av Polars sortiment (https://www.polar.com/sv

Petzl - Håll utkik efter kommande event. 

2023-02-01
Länk till avsnitt

164. Kroppens signaler

Filip Larsen är medicine doktor i fysiologi och forskar för närvarande vid Idrottshögskolan GIH i Stockholm (där han även undervisar). Med hjälp av Filips breda kunskap lär vi oss om kroppen signaler kopplat till träning. Hur ska man tyda puls? Vad gäller kring återkomst till träning efter COVID? Vad är egentligen tecken på överträning? Mycket matnyttig information och ett väldigt trevligt samtal! 

 

Veckans Sponsorer:

CURA https://curaofsweden.com/se/  25 % rabatt på hela sortimentet med koden Spring25
Saucony Sverige 

Apohem Apohem.se 

 

 

2023-01-25
Länk till avsnitt

163. Johanna lever Ernst-livet i Norge

Johanna Åström är ett konditionsfenomen som lever i symbios med naturen i norska Åndalsnes. En knapp månad efter debuten i Sky Running 2019 vann hon sitt första lopp på en av de mest tekniska banorna i Sky Running World Series. Sedan dess har leveranserna staplats på varandra och Johanna har etablerat sig som en av världens främsta bergslöpare. Hör henne om livet i Norge, träningen, bullarna och målen för säsongen. 


Utöver detta - Manne är tillbaka i bra träningsslag och begrundar kommande skidlopp. John har lärt sig älska stakmaskinen. 


Veckans sponsorer: Saucony, Petzl och Södermalm Terapicenter. 


2023-01-18
Länk till avsnitt

162. Kan det komma 10 000 svenska löpare till Santa Pola?

Det är träningslägersbonanza i Santa Pola, Spanien. Över 80 svenska löpare är på plats och förbereder sig inför kommande tävlingar och säsong. En av dem är Alexander Nilsson, elitaktiv och dessutom tränare i Mölndals Aik. Alexander berättar om några av passen som har bedrivits på plats, vad läger gör för motivationen och vad hans egna mål är för den kommande säsongen. Ett mycket trevligt samtal! 

 

Veckans sponsor: Saucony 

2023-01-11
Länk till avsnitt

161. Nytt år, nya möjligheter

2023 är här! Vi går igenom 2022 och blickar fram mot årets mål och tävlingar. Några profilstarka löpare sammanfattar också förra året, samt ger insikt i vad ambitionerna är för 2023 - Miguel Palm, Helena Bjälkemo, Karolin Ohlsson, Hanna Hermansson, Yolanda Ngramabe, Andreas Almgren och Karl Ottfalk.

Sponsorer - CURA, Polar samt Skidstudion.

Studien om tyngdtäckens påverkan på melatonin -  https://www.uu.se/press/pressmeddelande/?id=6000&typ=pm&lang=sv

2023-01-04
Länk till avsnitt

160. Spring Snyggt-Galan 2022

Den årliga Spring Snyggt-Galan! 

Vi delar ut priser i många prestigefyllda kategorier och hör från två av de lyckliga vinnarna . Tack alla som har varit med oss detta år! Mot 2023! 

2022-12-28
Länk till avsnitt

159. Skadeakuten (Men en frisk Jonas Glans!)

Jörgen Sandberg är fysioterapeut för SOK. I sitt arbete träffar han några av våra bästa idrottare och guidar dem ofta tillbaka från skadebekymmer. I dagens avsnitt går vi igenom några av de vanligaste löparskadorna med Jörgen som berättar både hur man undviker och hur man tar sig ur skadeproblematiken. 

I början av avsnittet ringer vi också upp Jonas Glans, Blekingesonen har återigen levererat som nästan bara han kan, med 27.58 förbättrade han sitt eget svenska rekord på 10 kilometer landsväg och blev förste svensk på över 30 år under drömgränsen 28 minuter. 

 

Veckans sponsorer - Petzl och Saucony 

Tillägg - Manne är sjuk och hade tyvärr inte tillgång till sin vanliga inspelningsapparat, han ber om ursäkt för något sämre ljud. 

2022-12-21
Länk till avsnitt

158. Unionen återuppstår

Vänskapspodd tillsammans med Breaking Marathon Limit's Andreas Grøgaards och Sindre Buraas. Vi pratar om det norska kontra det svenska perspektivet på löpning. Varför har den norska metoden fått så stort genomslag internationellt och hur har Norge varit som löparnation historiskt? Ni hör första delen av samtalet här, del två ligger hos Breaking Marathon Limits som öppet avsnitt. 

Innan samtalet snackar vi mycket om Terräng EM och om våra dåliga träningsveckor. 

15 procent rabatt hos Addnature https://www.addnature.com/ med koden : SNYGGTANC15 - Gäller till 21/12 (Gäller även rabatterade varor)

 https://linktr.ee/springsnyggtpodden  - Reflexbanor i samarbete med Petzl 

25 procent rabatt hos Cura https://curaofsweden.com/se/ med koden : SPRINGJUL - Gäller även rabatterade varor

 

 

2022-12-14
Länk till avsnitt

157. I fablernas värld

Alla har vi mött någon som stoltserat med en fantastisk löpprestation från en tid och plats långt, långt borta. Oavsett om det är kollegan som gjort runt 30 på milen eller släktingen som bänkade 250 kg i lumpen så finns det alltid idrottsliga prestationer som är lite extra kryddade med åren. Vi har kollat på några vanliga villfarelser när det kommer till löpning. Vad får man egentligen räkna som ett pers? 

Någon som inte behöver krydda sin egna prestation är Carolina Wikström. Vid Valencia Marathon förbättrade hon personbästat ner till 2.26.14 och befäste sin position som Sveriges just nu bästa kvinnliga maratonlöpare. Hör Carolina om loppet och om att ta sig över en platå. 

 

Med koden SPRINGJUL får ni 25% rabatt på alla Curaprodukter - gäller även redan rabatterade varor - https://curaofsweden.com/se/

2022-12-07
Länk till avsnitt

156. ¡Iberisk fiesta!

Det är dags för Valencia Marathon. Vintermaran på den Iberiska Halvön har på senare år blivit en hit både bland världslöpare och svensk elit. Fem av dem som kommer till start har fångats nu dagarna innan för att berätta vart de står - Kristofer Låås, Erica Lech, Linus Rosdahl, Helena Bjälkemo samt BG Nilensjö är gäster. 

Utöver det, John har blivit attackerad av sitt eget hus och Manne har fått betala flera gånger om för att han tidigare sagt att han aldrig blir sjuk. 

 

Våra reflexbanor runtom i landet:

https://linktr.ee/springsnyggtpodden   Bruce: Springsnyggt ger 50% för nya medlemmar på ett Black-medlemskap. Gäller till 4/12/22 https://www.bruce.app/sv/membership
2022-11-30
Länk till avsnitt

155. Den stora motionsvågen

Hur gick det till när Sverige blev ett hälsofrämjande land som på kort tid började med motionsspår? Hur svepte "joggingen" in över nationen? Frågor som besvaras av vår favorit-historiker Björn Lundberg. Frågor som faktiskt till mångt och mycket kan besvaras med mycket av den träningslära vi praktiserar än idag. 

Utöver detta, Manne är mitt i en laktatmätarpsykos och John har slagit tidsrekord på benen. 

 

Koden -  SNYGGT15BF för 15% på alla köp hos Addnature.com (Gäller till 28/11/22) 

Koden - Springsnyggt ger 50% på första månaden av ett Bruce Black-medlemskap (Gäller nya medlemmar) (Gäller under Black Week) - https://www.bruce.app/sv/membership

 

 

2022-11-23
Länk till avsnitt

154. Laktatgosplet med Almgren

Äntligen är det dags för Spring Snyggts stora laktatmätaravsnitt! Allt om hur man ska tänka för att styra träningen enligt de olika mmol-direktiven. Med oss har vi Andreas Almgren, svensk rekordhållare på 3000m och 5000m och en hängiven anhängare av kontrollerad träning genom laktatmätning. Att träna enligt denna devis kräver inte nödvändigtvis en laktatmätare, men teorierna bakom kan alla ha nytta av för att ta sin löpning till nästa nivå. 

https://www.bruce.app/sv/membership - Ange Springsnyggt för 50% på en månads medlemskap av Bruce Black

https://linktr.ee/springsnyggtpodden - Länk till alla reflexbanor i samarbete med Petzl 

https://bermellelectromedicina.com/en/product/lactate-pro-2/ - Billigaste stället att köpa laktatmätare 

2022-11-16
Länk till avsnitt

153. Med vagnen som vapen

Barbro Näsström är barnmorskan från Dalarna som stått för en rad fina prestationer under 2022. Bland de mer uppmärksammade prestationerna märks segern och banrekordet vid Ultravasan 45. En av nycklarna till Barbros framfart har varit stor del träning, i ganska snabb fart, med barnvagn! Tillsammans med de två yngsta döttrarna kan Barbro ofta spanas flyga fram i 4.00-fart med en ackompanjerad av en tre-åring och en ett-åring. 

 

Utöver intervjun med Barbro pratar vi om den senaste tidens ultraframgångar i Thailand, Kullamannen och om Mannes framtida nålningsplaner. 
Trevlig lyssning! 

 

Anmälan Stadium Night Run - https://www.stadium.se/online-campaign/running/stadium-night-run

2022-11-09
Länk till avsnitt

152. Sömnens betydelse

Hur många gånger har man inte legat vaken inför en viktig tävling, och stressat upp sig mer och mer över att man inte somnar och hur det kommer att påverka nästa dags prestation? Men vad stämmer egentligen när det gäller sömn och prestation? Vi frågar en av Sveriges mest framstående sömnforskare - Torbjörn Åkerstedt, professor i psykologi vid KI. Torbjörn svarar pedagogiskt och bra på alla våra frågor. 


Utöver det, att nåla, måla eller mäta? 

https://curaofsweden.com/se?utm_source=instagram&utm_medium=podd_se&utm_campaign=spring25  - Använd länken och ange SPRING25 för 25% på hela Curas sortiment (Gäller även redan rabatterade produkter) 

2022-11-02
Länk till avsnitt

151. Japaner, japaner, japaner!

The interview with Adharanand Finn begins at 52.50. 

Vi har Japan-special! Denna stora löparnation har producerat extremt många duktiga löpare. Med ett speciellt system för löpare där man oftast tävlar för ett universitet och sedmera ett företag liknar det ingen annan nation i världen. Med oss för att berätta allt om Japansk löparkultur och träning har vi Adharanand Finn, författare av boken "The Way of the Runner - A Journey into the obsessive world of Japanese running".

Vi träffar också David Nilsson kort om hur hans tävlande i Japan har varit. 

 

https://curaofsweden.com/se?utm_source=instagram&utm_medium=podd_se&utm_campaign=spring25  - Använd länken och ange SPRING25 för 25% på hela Curas sortiment (Gäller även redan rabatterade produkter) 

 https://www.spektrumsports.com/se/runclub
- För anmälan till Mannes löpargrupp i samarbete med Spektrum och Lynk CO 

- https://www.stadium.se/online-campaign/running/stadium-night-run - För anmälan och info om Stadium Night Run 

 

2022-10-26
Länk till avsnitt

150. Ode till terrängen

Det är dags för Terräng-SM. Juniorer, Seniorer och Veteraner kommer att mötas i Grimsta för att avgöra vilka som är Sveriges bästa terränglöpare. Varför är terräng-säsongen så viktig och vad kan man lära av några av de bästa terränglöparna? Vi snackar med tävlingsledare Johan Engholm om banan och favoriterna samt med Max Peter Bejmer och Sara Christanssion, två riktigt duktiga terränglöpare. 

Dessutom, Manne är i Grekland och kör en Nils Van Der Poel-vecka och John är vid gott mod inför kommande helgens tävlingar. 

Info om Höstrusket - https://hostrusket.se

Info om Terräng SM - https://www.smfriidrott.se/sm-jsm-usm-vsm-terrang-2022/

 

2022-10-19
Länk till avsnitt

149. Gatujakts-Benny

Vi kommer alla ihåg löpbands-Benny (Benny Eriksson) som var en av de första gästerna i denna podd. Han har nu ett nytt projekt, samla alla gator i Stockholms Kommun. Benny har nu bara cirka 50 gator kvar innan han har fullbordat detta uppdrag, något som givetvis ska firas! 

Vi snackar också med Linnea Sennström som har varit en av låntagarna av cykel genom löparakuten från Trek. 

Utöver det, extrem träningsvecka från Manne och mycket laktatmätning av John. 

 

2022-10-12
Länk till avsnitt

148. Petter på berget

Petter Engdahl har i år etablerat sig som en av världens bästa stiglöpare. Det stora genombrottet skedde under UTMB-veckan där Petter vann CCC-loppet på ny rekordtid och blev den första att klara av loppet under 10 timmar. En prestation som anses vara en av de bästa någonsin av en svensk på stigscenen. I en lång intervju berättar Petter om succéloppet, om träningen och om hur han ska utmana vidare. 

Utöver detta - Manne är löpbar och har kört dubbelpass (LÖPNING!) och John summerar en fin vecka på Grekland. 

Anmälan till Sthlm loop - https://sthlmchallenge.se/sthlm-x/

 

 

 

2022-10-05
Länk till avsnitt

147. Schnell in Berlin!

Det har gått fort i Berlin den gågna helgen. Två svenskar som tog tillfället i akt att slå personbästa var Jesper Lundberg och Olivia Lindh. Jesper som har tagit ett stort kliv in på den svenska maratonscenen de senaste åren sänkte sitt distriktsrekord för Dalarna ner till 2.17.54. Nu satsar den sympatiska dalmasen på att göra en attack mot EM-standarden. Olivia har ett förflutet som medeldistansare, när hon kände att pressen kring tävling och träning blev för stor så la hon av, endast 17 år gammal. Nu har hon på två maratonlopp betat av både sub 3 och sub 2.50. Hör henne om att göra löpningen glädjefylld och kravlös.    Utöver detta så snackar vi en hel del om Eliud Kipchoges fantastiska världsrekord, om Tigrit Assefas 2.15-tid och om fina svenska prestationer vid Lidingöloppet.    Anmälan till Mannes löpargrupp med Spektrum, Saucony och Lynk:  https://www.spektrumsports.com/se/runclub  
2022-09-28
Länk till avsnitt

146. Världens mest vältränade 50-åring

Anders Aukland har varit ett stående inslag på världsscenen för längdskidor sedan mitten av 90-talet. Trots att Anders precis fyllt 50 så gör han en sista säsong i långloppscupen den kommande vintern. Hur har det varit möjligt för Anders att prestera på så hög nivå trots åldrande? Anders är dessutom en duktig löpare som bland annat tagit två NM-titlar på 5000m och 10 000m (PB 13.57/29.45). Hör Anders tala om karriären, hur man behöver justera träningen när man blir äldre och vad framtiden har att bjuda på för honom. 

 

Mannes löpargrupp - https://www.spektrumsports.com/se/runclub

 

2022-09-21
Länk till avsnitt

145. Från dalen till toppen med Emelie Forsberg

Emelie Forsberg är vår kanske mest meriterade bergslöpare. Tillsammans med flertalet andra framstående löpare inom skyrunning, bergslöpning och skidalpinism bor hon i den lilla orten Måndalen, Norge. Emelie har visat på en otroligt bred kapacitet när det gäller löpningen, springa uppför, utmanande terräng och platt. Senaste åren har dock kantats av uppehåll från löpningen i samband med pandemi och graviditet. Men nu är Emelie på väg tillbaka och har satt nya mål. Hör Emelie berätta om kravprofilen för bergen, att komma tillbaka från graviditet och om projekten som hon driver vid sidan av löpningen.     Vid sidan av detta har John fyllt 30 och genomgått en minikris.  Manne har börjat springa allt mer och vill kanske springa en halvmara ganska så snart.    Trek x Spring Snyggt Ride of Hope: https://www.strava.com/clubs/653448/group_events/1244508   Stockholm Halvmarathon: Koden RSHM ger 20 procent rabatt på anmälningsavgiften till och med torsdag 15/9 https://www.stockholmhalvmarathon.se/
2022-09-14
Länk till avsnitt

144. Svenskt rekord!

Andreas Almgren gjorde äntligen det som ingen svensk herre har gjort på 46 år, han slog svenskt rekord på 5000m. Vid Diamond League-tävlingen i Bryssel den 2/9/22 korsade Andreas mållinjen på 13.01.70, knappa 16 sekunder under Anders Gärderuds tidigare rekord på distansen. I veckans avsnitt berättar Andreas om tiden innan rekordet, träningen, kontinuiteten, precisionen på trösklarna. Och tar oss sedan steg för steg igenom vad som kan vara en av de största konditionsprestationerna någonsin.    Manne har också varit i Helsingborg för att vara del i festligheterna kring Helsingborg Marathon. En snabb intervju med vinnaren "en kille" Jesper Lundberg bjuds det på.    Slutligen, Sarah Sjöström, en av våra största idrottare någonsin är med och berättar om sitt ambassadörskap för Vitamin Well och Barncancerfondens arrangemang Run of Hope https://www.barncancerfonden.se/event/run-of-hope/. Dessutom får vi en inblick i hur Sarah använt sig av löpningen och hur man tar sig igenom en monoton simregim.
2022-09-06
Länk till avsnitt

143. Maraton-fest med Ulriksen

Kristian Ulriksen, en av succémännen bakom podcasten "I det lange løp" gästar oss. Kristian som gör sig redo för Berlin Marathon om knappa fyra veckor och ett försök mot 2.20-barriären berättar allt om vad en perfekt maratonuppbyggnad ska innehålla. Extra fokus på hur den sista tiden ska vara och kan vanliga dödliga överföra Canovas tänk på sin egna satsning? 

https://www.spektrumsports.com/se/runclub

- Info om Mannes löpargrupp   https://www.barncancerfonden.se/event/run-of-hope/   - Info om Run of Hope för Barncancerfonden
2022-08-31
Länk till avsnitt

142. Att bli snabb, snabbt!

Henrik Zeffer och Erik Hellström är två män i sina bästa år som det senaste året kommit skjutna som ur en kanon och levererat superfina tider. Erik förbättrade milperset från 38.20 till 32.37 på 14 månader och Henrik sprang halvmaraton på 70 minuter efter några månaders seriös träning. Vad har dessa löpare gjort för att nå så stora framsteg så fort, finns det något att lära för en bredare publik? Vi pratar om detta med snabb utveckling och nämner en hel del snabba löpare som visat framfötterna den senaste tiden. 

Dessutom, liveinslag från Stadion där det har bjudits på 5000m. Lopprapport från John och intervju med Arvid Öhrn. 

2022-08-24
Länk till avsnitt

141. Swicas steg och Rosdahls maraton.

Joanna Swica har precis släppt boken "Alla mina steg". I avsnittet berättar hon om varför hon valt att skriva boken, sin syn på löpningen och hur hon ser på livets goda ting och hård träning.

Linus Rosdahl slutade på en meriterande 29:e plats vid EM-maran i München. Ett resultat som han varken är nöjd eller missnöjd med. Linus berättar om vad som krävs för att utmana längre fram, träningen inför kommande maror och ger en inblick kring hur maran utspelade sig. 

2022-08-17
Länk till avsnitt

140. Sindres stigevangelium

Sindre Buraas är en gäst som vi alltid gillar att ha med. Inte nog med att han har varit en av världens bästa banlöpare. Han har också haft framgång i "motbakkelop" och har på senare år börjat en ambitiös stigsatsning. Stigen har varit med genom hela Sindres löparliv, i dagens avsnitt berättar han om varför man bör springa på stig, oavsett om man är banlöpare, landsvägslöpare eller stiglöpare. Han berättar också om den kravprofil som krävs för att bli en framstående stiglöpare. 

Oscar Claesson är löparen från IK Hakarpspojkarna som har sprungit milen på bana så snabbt som 29.21. Den senaste veckan skördade han stora framgångar i Åre. Vinst på Salomon 27k och en vecka senare vann han även KIA Fjällmaraton 45k. Hur har han på kort tid lyckats bli en av Sveriges bästa fjällöpare? 

Slutligen, lång lopprapport från John från gångna helgens SM i friidrott. 

2022-08-10
Länk till avsnitt

139. Jonas Glans är tillbaka!

En person som tillhör våra absoluta favoriter är tillbaka! Jonas Glans, en av svensk löpnings allra största har på senaste tiden levererat storartade insatser. Den svenska löparpubliken kunde inte vara gladare. I en exklusiv intervju berättar Jonas om senaste tiden, resultaten och tankarna inför EM.

2022-08-03
Länk till avsnitt

138. Cam Levins - the mileage makes the man!

The interview with Cam Levins begins at 54.14 and ends at 134.17. 

Cameron Levins slutade sensationellt fyra vid herrarnas VM-mara nyligen i Eugene. Cam som har varit en löpare av internationell topklass de senaste 10 åren har gjort sig känd som en löpare som springer väldigt mycket mil. I en lång intervju berättar den extremt sympatiska Kanadensaren om hur han ser på mängdträning, hur han har vävt in styrka i sin satsning och om hur mycket snabbhetsträning som krävs för att lyckas på maraton. En intervju ni inte vill missa.

2022-07-27
Länk till avsnitt

137. Kostspecial med Anki Sundin

Det är äntligen dags för Spring Snyggts stora kostspecial. Detta är ett avsnitt som vi har velat göra länge. Tillsammans med näringsfysiolog Anki Sundin, en av Sveriges mest framstående näringsfysiologer så pratar vi om allt som har med näring och konditionsidrott att göra. Hur mycket ska man egentligen äta? Är tallriksmodellen förlegad? Train low - Race High, hur funkar det egentligen? Anki svarar på våra frågor! 

Dessutom, inblick i senaste tidens löpresultat från VM i Oregon. 

Trevlig lyssning! 

2022-07-20
Länk till avsnitt

136. Mohammadreza Abootorabi - det mentala är nyckeln

Mohammadreza Abootorabi kom till Sverige från Iran som 27-åring för att följa sin dröm att bli den bästa löpare han kan bli. Under flera år hade han tillhört den Iranska löpartoppen men känt att han inte fick ut det han visste att han hade på tävlingar. Sedan dess har Mohammadreza utvecklats enormt, i år har han bland annat sprungit 5000m på 13.30. Nyligen blev han svensk medborgare och siktar nu på att ta klivet till att få representera Sverige vid internationella mästerskap. I en lång intervju berättar Mohammadreza om livet som löpare i Iran, hur Sverige har hjälpt honom ta flera kliv som löpare och varför den mentala aspekten är nyckeln till snabbare tider. Missa ej! 

 

 

2022-07-13
Länk till avsnitt

135. Karolin Ohlsson - världens snabbaste silversmed

Karolin Ohlsson har många strängar på sin lyra - en av världens bästa orienterare, silversmed och en riktigt underhållande intervju. Nyligen deltog hon vid VM i Danmark och ger en utförlig analys av loppet som ger en riktigt bra inblick i orienteringens kravprofil. Vid sidan av orienteringen är Karolina en duktig silversmed med egen ateljé. En högintressant person. 

Utöver detta har Manne varit på Stadion under Bauhaus-Galan och träffat -
Stewie McSweyn, Jonathan Grahn, Samuel Pihlström, Jacob Kiplimo, Sarah Lahti, Kalle Berglund och Keely Hodgkingson

Ett stjärnspäckat avsnitt!    http://www.kohlsson.se/ - för att se och köpa Karolins verk. 
2022-07-06
Länk till avsnitt

134. EM-vinnaren avslöjar: Så blir man snabb, hållfast och stark

Patricia Strenius är nordisk rekordhållare, nybliven dubbel EM-guldmedaljör och Sveriges bästa tyngdlyftare någonsin. Dessutom är hon kiropraktor och smått besatt av löpning. 

Hon berättar om sitt spännande idrottsliv, löpningen och om hur man som löpare kan träna styrka för att prestera bättre.

Boka henne som PT eller kiropraktor genom instagram: https://www.instagram.com/strenius/

Koden springsnyggt10 ger 10 procent rabatt hos vännerna på Addnature

 

 

 

2022-06-29
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.