Sveriges 100 mest populära podcasts

Spring Snyggt - med Jesus och Manne

Spring Snyggt - med Jesus och Manne

Elitlöparen John "Jesus" Kingstedt och den ambitiöse nybörjaren Manne Forssberg djupdyker varje vecka i allt som handlar om löpning. Och försöker bli snäppet snabbare. Music - I Was Running by Alpaca Sports

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

springsnyggt.libsyn.com/website

Avsnitt

155. Den stora motionsvågen

Hur gick det till när Sverige blev ett hälsofrämjande land som på kort tid började med motionsspår? Hur svepte "joggingen" in över nationen? Frågor som besvaras av vår favorit-historiker Björn Lundberg. Frågor som faktiskt till mångt och mycket kan besvaras med mycket av den träningslära vi praktiserar än idag. 

Utöver detta, Manne är mitt i en laktatmätarpsykos och John har slagit tidsrekord på benen. 

 

Koden -  SNYGGT15BF för 15% på alla köp hos Addnature.com (Gäller till 28/11/22) 

Koden - Springsnyggt ger 50% på första månaden av ett Bruce Black-medlemskap (Gäller nya medlemmar) (Gäller under Black Week) - https://www.bruce.app/sv/membership

 

 

2022-11-23
Länk till avsnitt

154. Laktatgosplet med Almgren

Äntligen är det dags för Spring Snyggts stora laktatmätaravsnitt! Allt om hur man ska tänka för att styra träningen enligt de olika mmol-direktiven. Med oss har vi Andreas Almgren, svensk rekordhållare på 3000m och 5000m och en hängiven anhängare av kontrollerad träning genom laktatmätning. Att träna enligt denna devis kräver inte nödvändigtvis en laktatmätare, men teorierna bakom kan alla ha nytta av för att ta sin löpning till nästa nivå. 

https://www.bruce.app/sv/membership - Ange Springsnyggt för 50% på en månads medlemskap av Bruce Black

https://linktr.ee/springsnyggtpodden - Länk till alla reflexbanor i samarbete med Petzl 

https://bermellelectromedicina.com/en/product/lactate-pro-2/ - Billigaste stället att köpa laktatmätare 

2022-11-16
Länk till avsnitt

153. Med vagnen som vapen

Barbro Näsström är barnmorskan från Dalarna som stått för en rad fina prestationer under 2022. Bland de mer uppmärksammade prestationerna märks segern och banrekordet vid Ultravasan 45. En av nycklarna till Barbros framfart har varit stor del träning, i ganska snabb fart, med barnvagn! Tillsammans med de två yngsta döttrarna kan Barbro ofta spanas flyga fram i 4.00-fart med en ackompanjerad av en tre-åring och en ett-åring. 

 

Utöver intervjun med Barbro pratar vi om den senaste tidens ultraframgångar i Thailand, Kullamannen och om Mannes framtida nålningsplaner. 
Trevlig lyssning! 

 

Anmälan Stadium Night Run - https://www.stadium.se/online-campaign/running/stadium-night-run

2022-11-09
Länk till avsnitt

152. Sömnens betydelse

Hur många gånger har man inte legat vaken inför en viktig tävling, och stressat upp sig mer och mer över att man inte somnar och hur det kommer att påverka nästa dags prestation? Men vad stämmer egentligen när det gäller sömn och prestation? Vi frågar en av Sveriges mest framstående sömnforskare - Torbjörn Åkerstedt, professor i psykologi vid KI. Torbjörn svarar pedagogiskt och bra på alla våra frågor. 


Utöver det, att nåla, måla eller mäta? 

https://curaofsweden.com/se?utm_source=instagram&utm_medium=podd_se&utm_campaign=spring25  - Använd länken och ange SPRING25 för 25% på hela Curas sortiment (Gäller även redan rabatterade produkter) 

2022-11-02
Länk till avsnitt

151. Japaner, japaner, japaner!

The interview with Adharanand Finn begins at 52.50. 

Vi har Japan-special! Denna stora löparnation har producerat extremt många duktiga löpare. Med ett speciellt system för löpare där man oftast tävlar för ett universitet och sedmera ett företag liknar det ingen annan nation i världen. Med oss för att berätta allt om Japansk löparkultur och träning har vi Adharanand Finn, författare av boken "The Way of the Runner - A Journey into the obsessive world of Japanese running".

Vi träffar också David Nilsson kort om hur hans tävlande i Japan har varit. 

 

https://curaofsweden.com/se?utm_source=instagram&utm_medium=podd_se&utm_campaign=spring25  - Använd länken och ange SPRING25 för 25% på hela Curas sortiment (Gäller även redan rabatterade produkter) 

 https://www.spektrumsports.com/se/runclub
- För anmälan till Mannes löpargrupp i samarbete med Spektrum och Lynk CO 

- https://www.stadium.se/online-campaign/running/stadium-night-run - För anmälan och info om Stadium Night Run 

 

2022-10-26
Länk till avsnitt

150. Ode till terrängen

Det är dags för Terräng-SM. Juniorer, Seniorer och Veteraner kommer att mötas i Grimsta för att avgöra vilka som är Sveriges bästa terränglöpare. Varför är terräng-säsongen så viktig och vad kan man lära av några av de bästa terränglöparna? Vi snackar med tävlingsledare Johan Engholm om banan och favoriterna samt med Max Peter Bejmer och Sara Christanssion, två riktigt duktiga terränglöpare. 

Dessutom, Manne är i Grekland och kör en Nils Van Der Poel-vecka och John är vid gott mod inför kommande helgens tävlingar. 

Info om Höstrusket - https://hostrusket.se

Info om Terräng SM - https://www.smfriidrott.se/sm-jsm-usm-vsm-terrang-2022/

 

2022-10-19
Länk till avsnitt

149. Gatujakts-Benny

Vi kommer alla ihåg löpbands-Benny (Benny Eriksson) som var en av de första gästerna i denna podd. Han har nu ett nytt projekt, samla alla gator i Stockholms Kommun. Benny har nu bara cirka 50 gator kvar innan han har fullbordat detta uppdrag, något som givetvis ska firas! 

Vi snackar också med Linnea Sennström som har varit en av låntagarna av cykel genom löparakuten från Trek. 

Utöver det, extrem träningsvecka från Manne och mycket laktatmätning av John. 

 

2022-10-12
Länk till avsnitt

148. Petter på berget

Petter Engdahl har i år etablerat sig som en av världens bästa stiglöpare. Det stora genombrottet skedde under UTMB-veckan där Petter vann CCC-loppet på ny rekordtid och blev den första att klara av loppet under 10 timmar. En prestation som anses vara en av de bästa någonsin av en svensk på stigscenen. I en lång intervju berättar Petter om succéloppet, om träningen och om hur han ska utmana vidare. 

Utöver detta - Manne är löpbar och har kört dubbelpass (LÖPNING!) och John summerar en fin vecka på Grekland. 

Anmälan till Sthlm loop - https://sthlmchallenge.se/sthlm-x/

 

 

 

2022-10-05
Länk till avsnitt

147. Schnell in Berlin!

Det har gått fort i Berlin den gågna helgen. Två svenskar som tog tillfället i akt att slå personbästa var Jesper Lundberg och Olivia Lindh. Jesper som har tagit ett stort kliv in på den svenska maratonscenen de senaste åren sänkte sitt distriktsrekord för Dalarna ner till 2.17.54. Nu satsar den sympatiska dalmasen på att göra en attack mot EM-standarden. Olivia har ett förflutet som medeldistansare, när hon kände att pressen kring tävling och träning blev för stor så la hon av, endast 17 år gammal. Nu har hon på två maratonlopp betat av både sub 3 och sub 2.50. Hör henne om att göra löpningen glädjefylld och kravlös.    Utöver detta så snackar vi en hel del om Eliud Kipchoges fantastiska världsrekord, om Tigrit Assefas 2.15-tid och om fina svenska prestationer vid Lidingöloppet.    Anmälan till Mannes löpargrupp med Spektrum, Saucony och Lynk:  https://www.spektrumsports.com/se/runclub  
2022-09-28
Länk till avsnitt

146. Världens mest vältränade 50-åring

Anders Aukland har varit ett stående inslag på världsscenen för längdskidor sedan mitten av 90-talet. Trots att Anders precis fyllt 50 så gör han en sista säsong i långloppscupen den kommande vintern. Hur har det varit möjligt för Anders att prestera på så hög nivå trots åldrande? Anders är dessutom en duktig löpare som bland annat tagit två NM-titlar på 5000m och 10 000m (PB 13.57/29.45). Hör Anders tala om karriären, hur man behöver justera träningen när man blir äldre och vad framtiden har att bjuda på för honom. 

 

Mannes löpargrupp - https://www.spektrumsports.com/se/runclub

 

2022-09-21
Länk till avsnitt

145. Från dalen till toppen med Emelie Forsberg

Emelie Forsberg är vår kanske mest meriterade bergslöpare. Tillsammans med flertalet andra framstående löpare inom skyrunning, bergslöpning och skidalpinism bor hon i den lilla orten Måndalen, Norge. Emelie har visat på en otroligt bred kapacitet när det gäller löpningen, springa uppför, utmanande terräng och platt. Senaste åren har dock kantats av uppehåll från löpningen i samband med pandemi och graviditet. Men nu är Emelie på väg tillbaka och har satt nya mål. Hör Emelie berätta om kravprofilen för bergen, att komma tillbaka från graviditet och om projekten som hon driver vid sidan av löpningen.     Vid sidan av detta har John fyllt 30 och genomgått en minikris.  Manne har börjat springa allt mer och vill kanske springa en halvmara ganska så snart.    Trek x Spring Snyggt Ride of Hope: https://www.strava.com/clubs/653448/group_events/1244508   Stockholm Halvmarathon: Koden RSHM ger 20 procent rabatt på anmälningsavgiften till och med torsdag 15/9 https://www.stockholmhalvmarathon.se/
2022-09-14
Länk till avsnitt

144. Svenskt rekord!

Andreas Almgren gjorde äntligen det som ingen svensk herre har gjort på 46 år, han slog svenskt rekord på 5000m. Vid Diamond League-tävlingen i Bryssel den 2/9/22 korsade Andreas mållinjen på 13.01.70, knappa 16 sekunder under Anders Gärderuds tidigare rekord på distansen. I veckans avsnitt berättar Andreas om tiden innan rekordet, träningen, kontinuiteten, precisionen på trösklarna. Och tar oss sedan steg för steg igenom vad som kan vara en av de största konditionsprestationerna någonsin.    Manne har också varit i Helsingborg för att vara del i festligheterna kring Helsingborg Marathon. En snabb intervju med vinnaren "en kille" Jesper Lundberg bjuds det på.    Slutligen, Sarah Sjöström, en av våra största idrottare någonsin är med och berättar om sitt ambassadörskap för Vitamin Well och Barncancerfondens arrangemang Run of Hope https://www.barncancerfonden.se/event/run-of-hope/. Dessutom får vi en inblick i hur Sarah använt sig av löpningen och hur man tar sig igenom en monoton simregim.
2022-09-06
Länk till avsnitt

143. Maraton-fest med Ulriksen

Kristian Ulriksen, en av succémännen bakom podcasten "I det lange løp" gästar oss. Kristian som gör sig redo för Berlin Marathon om knappa fyra veckor och ett försök mot 2.20-barriären berättar allt om vad en perfekt maratonuppbyggnad ska innehålla. Extra fokus på hur den sista tiden ska vara och kan vanliga dödliga överföra Canovas tänk på sin egna satsning? 

https://www.spektrumsports.com/se/runclub

- Info om Mannes löpargrupp   https://www.barncancerfonden.se/event/run-of-hope/   - Info om Run of Hope för Barncancerfonden
2022-08-31
Länk till avsnitt

142. Att bli snabb, snabbt!

Henrik Zeffer och Erik Hellström är två män i sina bästa år som det senaste året kommit skjutna som ur en kanon och levererat superfina tider. Erik förbättrade milperset från 38.20 till 32.37 på 14 månader och Henrik sprang halvmaraton på 70 minuter efter några månaders seriös träning. Vad har dessa löpare gjort för att nå så stora framsteg så fort, finns det något att lära för en bredare publik? Vi pratar om detta med snabb utveckling och nämner en hel del snabba löpare som visat framfötterna den senaste tiden. 

Dessutom, liveinslag från Stadion där det har bjudits på 5000m. Lopprapport från John och intervju med Arvid Öhrn. 

2022-08-24
Länk till avsnitt

141. Swicas steg och Rosdahls maraton.

Joanna Swica har precis släppt boken "Alla mina steg". I avsnittet berättar hon om varför hon valt att skriva boken, sin syn på löpningen och hur hon ser på livets goda ting och hård träning.

Linus Rosdahl slutade på en meriterande 29:e plats vid EM-maran i München. Ett resultat som han varken är nöjd eller missnöjd med. Linus berättar om vad som krävs för att utmana längre fram, träningen inför kommande maror och ger en inblick kring hur maran utspelade sig. 

2022-08-17
Länk till avsnitt

140. Sindres stigevangelium

Sindre Buraas är en gäst som vi alltid gillar att ha med. Inte nog med att han har varit en av världens bästa banlöpare. Han har också haft framgång i "motbakkelop" och har på senare år börjat en ambitiös stigsatsning. Stigen har varit med genom hela Sindres löparliv, i dagens avsnitt berättar han om varför man bör springa på stig, oavsett om man är banlöpare, landsvägslöpare eller stiglöpare. Han berättar också om den kravprofil som krävs för att bli en framstående stiglöpare. 

Oscar Claesson är löparen från IK Hakarpspojkarna som har sprungit milen på bana så snabbt som 29.21. Den senaste veckan skördade han stora framgångar i Åre. Vinst på Salomon 27k och en vecka senare vann han även KIA Fjällmaraton 45k. Hur har han på kort tid lyckats bli en av Sveriges bästa fjällöpare? 

Slutligen, lång lopprapport från John från gångna helgens SM i friidrott. 

2022-08-10
Länk till avsnitt

139. Jonas Glans är tillbaka!

En person som tillhör våra absoluta favoriter är tillbaka! Jonas Glans, en av svensk löpnings allra största har på senaste tiden levererat storartade insatser. Den svenska löparpubliken kunde inte vara gladare. I en exklusiv intervju berättar Jonas om senaste tiden, resultaten och tankarna inför EM.

2022-08-03
Länk till avsnitt

138. Cam Levins - the mileage makes the man!

The interview with Cam Levins begins at 54.14 and ends at 134.17. 

Cameron Levins slutade sensationellt fyra vid herrarnas VM-mara nyligen i Eugene. Cam som har varit en löpare av internationell topklass de senaste 10 åren har gjort sig känd som en löpare som springer väldigt mycket mil. I en lång intervju berättar den extremt sympatiska Kanadensaren om hur han ser på mängdträning, hur han har vävt in styrka i sin satsning och om hur mycket snabbhetsträning som krävs för att lyckas på maraton. En intervju ni inte vill missa.

2022-07-27
Länk till avsnitt

137. Kostspecial med Anki Sundin

Det är äntligen dags för Spring Snyggts stora kostspecial. Detta är ett avsnitt som vi har velat göra länge. Tillsammans med näringsfysiolog Anki Sundin, en av Sveriges mest framstående näringsfysiologer så pratar vi om allt som har med näring och konditionsidrott att göra. Hur mycket ska man egentligen äta? Är tallriksmodellen förlegad? Train low - Race High, hur funkar det egentligen? Anki svarar på våra frågor! 

Dessutom, inblick i senaste tidens löpresultat från VM i Oregon. 

Trevlig lyssning! 

2022-07-20
Länk till avsnitt

136. Mohammadreza Abootorabi - det mentala är nyckeln

Mohammadreza Abootorabi kom till Sverige från Iran som 27-åring för att följa sin dröm att bli den bästa löpare han kan bli. Under flera år hade han tillhört den Iranska löpartoppen men känt att han inte fick ut det han visste att han hade på tävlingar. Sedan dess har Mohammadreza utvecklats enormt, i år har han bland annat sprungit 5000m på 13.30. Nyligen blev han svensk medborgare och siktar nu på att ta klivet till att få representera Sverige vid internationella mästerskap. I en lång intervju berättar Mohammadreza om livet som löpare i Iran, hur Sverige har hjälpt honom ta flera kliv som löpare och varför den mentala aspekten är nyckeln till snabbare tider. Missa ej! 

 

 

2022-07-13
Länk till avsnitt

135. Karolin Ohlsson - världens snabbaste silversmed

Karolin Ohlsson har många strängar på sin lyra - en av världens bästa orienterare, silversmed och en riktigt underhållande intervju. Nyligen deltog hon vid VM i Danmark och ger en utförlig analys av loppet som ger en riktigt bra inblick i orienteringens kravprofil. Vid sidan av orienteringen är Karolina en duktig silversmed med egen ateljé. En högintressant person. 

Utöver detta har Manne varit på Stadion under Bauhaus-Galan och träffat -
Stewie McSweyn, Jonathan Grahn, Samuel Pihlström, Jacob Kiplimo, Sarah Lahti, Kalle Berglund och Keely Hodgkingson

Ett stjärnspäckat avsnitt!    http://www.kohlsson.se/ - för att se och köpa Karolins verk. 
2022-07-06
Länk till avsnitt

134. EM-vinnaren avslöjar: Så blir man snabb, hållfast och stark

Patricia Strenius är nordisk rekordhållare, nybliven dubbel EM-guldmedaljör och Sveriges bästa tyngdlyftare någonsin. Dessutom är hon kiropraktor och smått besatt av löpning. 

Hon berättar om sitt spännande idrottsliv, löpningen och om hur man som löpare kan träna styrka för att prestera bättre.

Boka henne som PT eller kiropraktor genom instagram: https://www.instagram.com/strenius/

Koden springsnyggt10 ger 10 procent rabatt hos vännerna på Addnature

 

 

 

2022-06-29
Länk till avsnitt

133. Anastasia Denisova - Leende på startlinjen.

Anastasia Denisova är hård som få - heltidsarbetande inom finans och har behövt hantera många skador. Detta till trots har hon de senaste två åren stått som segrare vid 10K vid landsvägs-SM. Med en längre träningsperiod med sig i bagaget går Anastasia som precis hunnit bli svensk medborgare mot en väldigt intressant sommar. I veckans intervju delar Anastasia med sig om allt från problematik kring kost till tankar om hur man ska hantera lopp för att inte bli så uppstressad. 

Info och anmälan till Saucony Run Club - https://saucony.se/sauconyrunclub/

Info om Bill White's Ultralopp - https://raceid.com/en/races/8264/information

2022-06-22
Länk till avsnitt

132. Pihlen mitt i prick

Samuel Pihlström är den den tidigare orienteraren som blott 21 år gammal har en fantastisk PB-stege på distanser från 800 meter till 10 km. Han har rivstartat säsongen med två 1500-meterslopp under 3.40 och berättar om träningen bakom resultaten. 

Dessutom intervjuer från Söder Runt och Sollentuna Grand Prix. 

Vi pratar med David Nilsson, Malin Starfelt, Nils Spetz, Emil Danielson, Jonathan Grahn, Miguel Palm, Lilly Selsborg, Bob Gold och Jacob Lapidus. 

2022-06-15
Länk till avsnitt

Frågespecial 5.

Vem tar de svenska rekorden på 10 000 och 5000 meter? Hur går man från 48 till sub 40 på milen? Och hur gör man för att inte vägga efter 35 kilometer på maran? Vi besvarar era frågor. 

2022-06-08
Länk till avsnitt

131. Spyor, sensationer och SM på Stockholm Marathon

Bågar har spänts, strängar och brustit och legender har skapats på Stockholm Marathon.

Intervjuer med Jack Waitz, Mikaela Arfwedsson, Olle Walleräng, Daniel Lundgren, Samuel Russom, Jesper Lundberg, Archie Casteel, Elov Olsson, Adam Stenman, Victor Dahlgren, Hannes Bjernhagen, Hanna Lindholm, Louise Ringström, Magnus Högfeldt och Martin Forssberg. 

Sponsorer: Polar, STHLM 10 och Addnature.

2022-06-05
Länk till avsnitt

130. Småbarn och stora pers!

Daniel Lundgren har tillhört den svenska löpareliten i över 15 år. Med flertalet SM-medaljer, landslagsuppdrag och väldigt fina pers i bagaget så fortsätter han ändå att utvecklas. Daniel som snart fyller 37 gjorde för några veckor sedan under 28.58 på 10 000m, och veckan som kommer gör han debut på maratondistansen. Hör Daniel berätta om hur han får ihop träningen och fortsätter att utvecklas trots heltidsjobb och och småbarnspappa. 

2022-06-01
Länk till avsnitt

129. Charlotte Kalla om livet efter skidorna

Med sina nio OS-medaljer är Charlotte Kalla Sveriges främsta kvinnliga olympier någonsin. Hon avslutade karriären på bästa sätt med ett sista SM-guld. Nu är hon nybliven pensionär men kommer inte leva ett stillasittande liv för den sakens skull. Hör Charlotte berätta om planerna efter skidkarriären, hur hon använde sig av löpningen och hur träningen kommer se ut framgent. 

2022-05-25
Länk till avsnitt

Bonusavsnitt. Spåret5000 och Johns frisyr

Rapport från 5000m-loppet på Stadion. Sammanfattning av höjdpunkterna, intervjuer med Emil Danielsson och Archie Casteel samt lopprapport från John. Hur långt är hans hår idag?
2022-05-22
Länk till avsnitt

128. Löparhjärtat - med Andy Baddely och pappa Kingstedt

Konditionsidrottare drabbas tyvärr i större utsträckning utav diverse anomalier i hjärtmuskulaturen. 

Andy Baddely är en av Storbritanniens bästa medeldistanslöpare någonsin. Under sitt bästa år 2008 nådde han både OS-final på 1500m och vann Drömmilen i Oslo. Andy gjorde allt detta trots att han vid en tidig ålder drabbades av en hjärtepisod. Hör Andy berätta om hur han hanterade det och hur han tränade för att nå världseliten. 

En annan som har haft problem med arytmi är Anders Kingstedt. Anders som har varit en duktig löpare fick problem när han var ung och har fått hantera detta genom hela livet. Anders berättar om olika typer av problematik som finns, när man bör söka vård och vilka behandlingsalternativ som finns att tillgå. 

 

2022-05-18
Länk till avsnitt

127. Sveriges nästa triathlon-stjärna, Tilda Månsson

Tilda Månsson presenterade sig för den svenska löparpubliken när hon hösten 2021 segrade i Hässelbyloppet på kanontiden 34.10. En högst gångbar tid, det som gör det ännu mer imponerande är att Tilda endast är 17 år gammal, och att löpningen inte är hennes huvudintresse! Tilda är nämligen Sveriges just nu mest lovande junior i triathlon. Den gågna helgen blev hon tvåa vid Kungsholmen Runt, hör henne berätta om den hårda träningen. 


2022-05-11
Länk till avsnitt

126. Return of the Emils'

Svensk löpning ser ut att gå mot ett kanonår 2022. Två som har börjat året på bästa sätt är Emil Danielsson och Emil Blomberg. Båda har i säsongens första tävlingar visat att de har bästa möjlighet att kvalificera sig till sommarens mästerskap. Emil Danielsson sprang i säsongsdebuten 5000m på nya personbästat 13.25, medans Emil Blomberg sprungit två lopp bara sekunder över VM-kvalgränsen på favoritgrenen 3000mh. Hör dem berätta om hur träningen har sett ut i USA och vad som väntar resten av säsongen. 

På hemmaplan har Manne haft den bästa löparveckan på länge och John har levererat fina pulskurvor. 

springsnyggt ger 30% rabatt hos dahlie.com 

2022-05-04
Länk till avsnitt

125. Från Växjö till Hamburg!

Vilka fina prestationer den gågna helgen bjöd på. 

I Växjö springer Erik Olofsson på nytt svenskt rekord över 24 timmars löpning när han vinner SM-Guld. Manne har träffat en lycklig Erik bara timmar efter målgång. 

I Hamburg springer Jonas Leandersson sin andra mara och förbättrar sig med nästan tre minuter när han går i mål på 2.13.58. Tiden är med marginal under den satta kvaltiden för sommarens Europamästerskap. John har snackat med Sveriges bästa transportlöpare. 

 

2022-04-27
Länk till avsnitt

124. Norsk fest!

Norge-bonanza! 

Alldeles för lång lopprapport från John om 10 000m på Bislett i Oslo. Som tur är även med snabba Norrmän i intervju - Narve Gilje Nordås,  Per Svela, Björnar Lillefosse, Filip och Henrik Ingebrigtsen! 

Även en Manne som börjat springa intervaller och om fördelar med långsam löpning. 

2022-04-20
Länk till avsnitt

123. Tommy Hughes, Kulturgeografer och Stockholms stigar!

Favoriten Tommy Hughes från Irland gästar oss. 62-åriga Tommy fullständigt krossade världsrekordet för åldersklassen när han vid Manchester Marathon löpte på 2.30.05. Tommy som har som mål att springa under 2.30 fem decennier i rad kommer göra ett nytt försök om bara några veckor och berättar om träningen och loppet. 

Sedan gästas vi av kulturgeografer Annika Strandin Pers och Maja Lagerqvist som har skrivit boken - Trail Running Sthlm - 50 löpvänliga stigar från Mörkö i söder till Märsta i norr. De berättar om allt man behöver veta för att tackla Stockholmsterrängen. 

2022-04-13
Länk till avsnitt

122. Erik Sjöqvist - en riktig hårding

Erik Sjöqvist upptäcktes som 26 åring vid Midnattsloppet 1998. Trots att han var sen in i sporten så lyckades han under sin karriär vinna 18 SM-guld. Han representerade Sverige både vid EM och VM och var nära de svenska rekorden både på 3000m inomhus och på 5000m utomhus. Hör Erik berätta om hur karriären började, och hur han kunde bli så bra på så kort tid. 

 

APH20 ger 20 % rabatt vid anmälan till Premiärhalvan - https://www.stockholmmarathon.se/premiarhalvan/

 

2022-04-06
Länk till avsnitt

121. License to walk in lane one!

Perseus Karlström, världens kanske just nu absolut bästa gångare gästar oss! Perseus vann nyligen Lag-VM över 35km i Oman och ger oss en väldigt intressant överblick av gångsporten. Varför gång? Hur skiljer det sig från löpningen? Hur är det möjligt att gå 10km på 38 minuter? Missa inte en lärorik intervju som ger en introduktion till gångsporten! 

Vi kollar också läget med Spårvägens Victor Smångs som nyligen säsongsdebuterade vid Premiärmilen och knep en meriterande andra plats! 

https://www.stadium.se/online-campaign/running/loparveckan

2022-03-30
Länk till avsnitt

120. Formtoppningspass med Sindre Buraas

Vi slår rekord i intervjulängd. Det är 66 minuter visdom om allt från mental uppladdning till formtoppningspass med allas våran favorit-norrman - Sindre Buraas. Ska ni bara höra en intervju om löpning så är det denna ni ska välja! 

 

Info om löparveckan med Stadium

https://www.stadium.se/online-campaign/running/loparveckan

Anmälan till Saucony Run Club

https://saucony.se/sauconyrunclub/

2022-03-23
Länk till avsnitt

119. Anna Carlsson - Fortsätter att ultraleverera!

Vi mötte Anna Carlsson för första gången i avsnitt 61. Då hade hon nyligen blivit utsedd till 2020 års ultralöpare. Sedan dess har framgångarna duggat tätt med segrar i internationella lopp och FKT på Bergsslagsleden. Nyligen startade hon vid Barkley Marathons, och även fast det inte slutade precis som hon ville så har hon en mycket spännande historia att berätta om. 

Det bjuds också på lopprapport från 10k i Berlin med gästinspel av David Nilsson. 

SPRINGSNYGGT2022 för 15% hos polar.com

2022-03-16
Länk till avsnitt

118. Kramer vs. Kramer - Ensam mot nya svenska rekord.

Andreas Kramer är en efterlängtad gäst. Under flera år har han varit Sveriges absolut bästa 800m-löpare och är också svensk rekordhållare både utomhus och inomhus. Hans 1.44.47 på 800m är ett resultat av absoluta världsklass och det löprekord som slagit högst på IAAFs resultatrankning. I avsnittet berättar Andreas om den specifika 800m-träningen, vad han ska göra för att komma ner på ännu snabbare tider och bjuder även på ett riktigt syrarikt pass! 

APM20 ger 20% rabatt på anmäland till Adidas Premiärmilen 26 Mars. 

https://www.vitaminwell.com/sv/runners/ för anmälan till Vitamin Well Runners 2022

 

 

2022-03-09
Länk till avsnitt

117. Hellre mycket smärta snabbt än lite smärta länge - Yolanda Ngarambe

Yolanda Ngarambe är en efterlängtad gäst. Hon har på senare år etablerat sig som en av Sveriges bästa löpare, genom hård träning har hon stadigt utvecklats år efter år. Det stora lyftet kom 2019 då hon tog sig till VM-semifinal på 1500m och vann Lag-EM. I helgen vann hon ISM 1500m och verkar gå mot ännu en fin säsong! 

Vi checkar också in hos Suldan Hassan, en av ambassadörerna för Vitamin Well Runners. 

2022-03-02
Länk till avsnitt

116. Jonathans 22 dagar

Två superlöpare gästar oss. Jonathan Grahn är 17-åringen från Mölndal som denna säsong har tagit jätteklivet in i den absoluta senioreliten. Tre helger i rad har han slagit svenska junior rekord, det sista i samband med seniordebuten vid Nordenkampen på 3000m. 

Vi träffar också favoriten Andreas Almgren, Andreas som alltid är en en favorit hos oss och lyssnarna sprang vid inomhusgalan i Liéven på makalösa 7.34.31. Svenskt rekord med över sju sekunder och för in honom som sexa genom alla tider i Europa. Bland det mäktigaste vi sett! 

2022-02-23
Länk till avsnitt

115. Björn Lind - Dubbla OS-guld och känguruhopp!

Vid OS i Turin 2006 står Björn Lind för två prestationer som har etsat sig fast på näthinnan för alla som såg det. Han vinner både lag-sprinten och den individuella sprinten och lämnar Italien som dubbel OS-guldmedaljör. I avsnittet får vi höra hur träningen som ledde upp till succén såg ut, varför allt klaffade då och hur Björn förhåller sig till löpningen idag. Mycket trevlig intervju! 

2022-02-16
Länk till avsnitt

114. Keira D'Amato

Den 16 Januari 2022 sprang 37 åriga Keira D'Amato från Richmond, VA, sitt livs lopp vid Houston Marathon. Keira som efter många år borta från sporten gjorde comeback igen 2016 har sedan dess stadigt utvecklas. Från 3.14 på debutmaran till fullträffen i Houston - 2.19.12 och nytt amerikanskt rekord. En makalös historia som inte verkar vara slut än, Keira vill mer! Hör intervjun med Keira, en av de mest inspirerande personer vi träffat! 

- The interview with Keira D'Amato starts at 49.25 

2022-02-09
Länk till avsnitt

113. Mästerharen Uhrbom

Vi fortsätter vår två-delade serie om harning med att intervjuva Fredrik Uhrbom. Fredrik som har en lång och gedigen elitkarriär bakom sig har på senare år utkristalliserat sig som en av de mest kompetenta hararna på svensk mark. Fredrik berättar om hur han la av med elitsatsningen i två omgångar men ändå lyckades prestera på nästan lika hög nivå som innan. Sen bjuder han på ett mycket roligt veckans pass och berättar allt ni behöver veta om just harning. 

2022-02-02
Länk till avsnitt

112. Hararnas historia

Historikern Björn Lundberg gästar oss. Björn som har skrivit succéboken Frontlöparen om Gunder Hägg talar om hur hararna fick sitt genombrott i medel och långdistanslöpningen. Numer är harning en central del av riktigt snabb löpning och vi talar med Björn om hur det har sett ut och vart vi är påväg. 

Dessutom, Manne har tränat som aldrig förr och John har sprungit tungt syrapass. 

2022-01-26
Länk till avsnitt

111. Svenska rekord

Sarah Lahti har precis slagit nytt svenskt rekord på 10 kilometer väg. Tillsammans med Meraf Bahta flyttar hon nu fram gränserna för svensk löpning. Hon gästar oss och berättar om loppet och vad ett svenskt rekord betyder. 

Martin Enholm hade det svenska rekordet på 800m inomhus mellan 1992 till 2021. Vid tillfället var Martins 1.45.91 den nionde bästa tiden någonsin. Martin tar oss igenom en fantastisk karriär och siar om de svenska rekorden på andra sträckor. 

2022-01-19
Länk till avsnitt

110. Vidar persar vidare!

Vidar Johansson! Äntligen är han med i podden. Efter OS-debuten i somras har träningen onekligen rullat på bra, den gågna helgen slog han till med 28.40 på 10k i Valencia. Personligt rekord med närmare två minuter. Vidar som är mest känd som hinderlöpare bjuder på god insikt i vad som har givit honom det stora lyftet, om distanser i 3.40 per kilometer och om träningen tillsammans med gruppen och Per Skoog. Trevlig lyssning! 

2022-01-12
Länk till avsnitt

109. Hård Reflektion och Nyårsmål

Vi firar in det nya året genom att på ett extremt självcentrerat vis gå igenom mål och ambitioner för 2022. Som tur är får vi hjälp av några av Sveriges mest framstående löpare som svarat på enkäter. 

Året som kommer tror vi kommer bjuda på fina resultat i löparsverige. Häng på! 2022-01-05
Länk till avsnitt

108. Spring Snyggt-Galan 2021

Vi utser vinnare i sex prestigefulla kategorier. Vi får också med oss två pristagare som berättar om året som varit och om hur framtiden ser ut. 

Sen går vi igenom löparåret 2021, vad stack ut och vad har vi att se fram emot nästa år? 

Vi tackar alla lyssnare som har varit med oss det gågna året, mot 2022! 

2021-12-29
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.