310 avsnitt • Längd: 35 min • Månadsvis
Möt några av Sveriges främsta digitala influencers som på olika sätt dagligen driver digitaliseringen framåt på ett föredömligt sätt inom sina respektive områden i öppna, inspirerande samtal med Consids vd Peter Hellgren. Temat? Digitalisering.
The podcast Digitala influencer-podden is created by Consid AB. The podcast and the artwork on this page are embedded on this page using the public podcast feed (RSS).
Linda Hörnfeldt är nominerad till utmärkelsen Årets digitala stjärnskott vid Consid Awards 2024. Priset uppmärksammar en individ eller initiativ som kommit att betyda mycket för den digitala utvecklingen framåt. I en poddserie i Digitala influencer-podden intervjuas samtliga nominerade och det är även där vinnarna kommer avslöjas. Linda Hörnfeldt är den fjärde gästen.
Cissi Nilsson tillsammans med sin app Safety by Cilia är nominerad till utmärkelsen Årets eQualizer vid Consid Awards 2024. Priset hedrar initiativ som på ett föredömligt sätt drivit jämställdhetsfrågor inom näringslivet och bidragit till en positiv förändring. I en poddserie i Digitala influencer-podden intervjuas samtliga nominerade och det är även där vinnarna kommer avslöjas. Cissi Nilsson är den tredje gästen.
Trigger Warning (TW): en del av avsnittet beskriver en traumatisk händelse relaterad till drogning och bortförande.
Fertilitetsappen Bumpy, och dess två grundare Elin Øyre och Andrea Olsson, är nominerad till utmärkelsen Årets eQualizer vid Consid Awards 2024. Priset hedrar initiativ som på ett föredömligt sätt drivit jämställdhetsfrågor inom näringslivet och bidragit till en positiv förändring. I en poddserie i Digitala influencer-podden intervjuas samtliga nominerade och det är även där vinnarna kommer att avslöjas. Elin Øyre är den andra gästen.
Caroline Farberger, en av Sveriges mest framstående företagsledare och tech-investerare, har nominerats till den prestigefyllda utmärkelsen Årets eQualizer vid Consid Awards 2024. Priset hedrar individer som på ett föredömligt sätt drivit jämställdhetsfrågor inom näringslivet och bidragit till en positiv förändring. Under en poddserie i Digitala influencer-podden intervjuas samtliga nominerade och det är även där vinnarna kommer att avslöjas. Caroline Farberger är den första gästen.
Julia Franzén har gjort en imponerande resa i den svenska tv- och influencerbranschen. Hon kickstartade sin karriär på Cirkus Magaluf 2016, men slog igenom med sitt deltagande i Robinson 2020 där hon tog sig hela vägen till finalveckan. Med sin målmedvetna och positiva inställning blev hon snabbt en favorit bland tittarna. Idag är hon en välkänd tv-personlighet och influencer i Sverige, med ett stort följe på sociala medier. När hon var liten var hennes största dröm att bli programledare, idag är hon 34 år och har varit programledare för ett av TV4s mest påkostade program: Love Island. Hon har även en egen realityserie tillsammans med sin fästman Bingo Rimér, där både kärlek och vardagsutmaningar skildras med humor och öppenhet.
Med ett brinnande intresse för politik sedan barnsben har han tagit sig från iakttagare av politiska debatter, till en av huvudtalarna. Han är Sveriges första civilminister med ett samlat ansvar över digitaliseringsfrågorna och är en av landets mest inflytelserika personer inom just digitalisering. Med en tydlig vision för framtidens digitala samhälle leder han svenskarna genom den digitala transformationen och strävar efter att placera Sverige som en ledande digital nation.
Han har en lång och framgångsrik karriär inom IT och digitalisering med ledande roller på bland annat H&M och ICA Gruppen. Idag leder han den digitala transformationen på MAX Burgers, Sveriges äldsta burgarkedja.
Han är en passionerad entreprenör med en stark drivkraft för digital marknadsföring och en expert på hur man bygger framgångsrika varumärken på sociala medier. Genom sin egen byrå, Bright Mind Agency, har han omdefinierat hur företag kommunicerar med sina målgrupper på plattformar som Tiktok och Instagram.
Han har styrt innehållet i några av Sveriges största tidningar, som reporter och redaktionschef har han haft en hand med i den svenska journalistiken länge. Efter en omskolning till psykolog är han nu en inspirationskälla för många. Med föreläsningar, böcker och poddar hjälper han svenskarna att förstå sin hjärna.
Medielandskapet är i ständig förändring, inte minst på grund av digitaliseringen. Hon har lång erfarenhet av media, kommunikation och marknadsföring, och är idag vd för ett av Sveriges största mediehus. Genom sitt arbete har hon inte bara lyckats skapa en stark närvaro för Aller Media, utan även blivit en aktiv förespråkare för kvinnors röster inom medievärlden.
Dagens gäst är ingen mindre än Lotta Cederbom!
Han har en imponerande bakgrund med utbildning från flera internationella universitet. Från att ha startat sin karriär inom säkerhet, till att idag vara Nordic AI Lead på en av världens största restaurangkedjor. Med en stadig grund att stå på och stor drivkraft hjälper han till att forma Sveriges digitala utveckling.
Med önskan om en härlig sommar släpper vi fram till augusti reprisavsnitt för er att njuta av i hängmattan!
Med önskan om en härlig sommar släpper vi fram till augusti reprisavsnitt för er att njuta av i hängmattan!
Med önskan om en härlig sommar släpper vi fram till augusti reprisavsnitt för er att njuta av i hängmattan!
Med önskan om en härlig sommar släpper vi fram till augusti reprisavsnitt för er att njuta av i hängmattan!
Med önskan om en härlig sommar släpper vi fram till augusti reprisavsnitt för er att njuta av i hängmattan!
Med önskan om en härlig sommar släpper vi fram till augusti reprisavsnitt för er att njuta av i hängmattan!
1993 klev han in på Saab, han var med under de mest förändrande åren i företagets historia och sitter nu som Head of Operations Live Training på Saab Security and Defense System. Med det världsläget som råder framstår Saab som ett av Sveriges just nu mest intressanta företag.
Med lång erfarenhet som CIO på flera företag och myndigheter i offentlig sektor är han expert på att förvandla organisationers affärsbehov och strategier till effektiva IT-lösningar som kan driva tillväxt, innovation och konkurrenskraft. Han har bidragit till digitaliseringen av offentlig sektor i Sverige och är en framstående digital influencer.
Molntjänster, artificiell intelligens och IoT utgör just nu högaktuella områden inom teknikbranschen. Som vd i Sverige för ett av världens ledande techföretag har hon intentionen att driva digitaliseringen framåt och skapa nya möjligheter på den svenska marknaden. Hon är en framstående ledare inom den svenska techsfären och en förebild för techkvinnor.
Digitaliseringen påverkar alla företag, stora som små, och skogsindustrin är inget undantag. Genom implementeringen av nya digitala tjänster har de effektiviserat arbetsprocesser och aktivt bidragit till digitaliseringen inom industrin. I sina roller som IT-chef och marknadschef samarbetar de för att driva utvecklingen framåt inom skogsindustrin i Sverige.
AI-nestorn Fredrik Heintz, professor vid Institutionen för Datavetenskap vid Linköpings universitet, har över 20 års erfarenhet inom AI och autonoma system. Hans resa inom AI började med att bygga självkörande helikoptrar, en pionjärinsats som har lagt grunden för dagens avancerade autonoma teknologier.
Idag ansvarar Fredrik för EU:s projekt TAILOR (Trustworthy AI: Integrating Learning, Optimization and Reasoning), som syftar till att utveckla tillitsfull AI. TAILOR är ett omfattande forskningsinitiativ som strävar efter att kombinera olika kommunikationsformer som bild, film och text för att skapa mer intelligenta, responsiva och pålitliga system. Projektet fokuserar på att säkerställa att AI-system kan fatta beslut som är både effektiva och etiskt försvarbara.
I detta avsnitt diskuterar vi hur tillitsfull AI kan revolutionera vårt sätt att använda teknologi, med särskilt fokus på utvecklingen av säkra och pålitliga drönare. Fredrik delar med sig av sin expertis om hur vi kan skapa AI-system som inte bara fungerar tekniskt, utan som vi också kan lita på i komplexa och kritiska situationer.
Vi utforskar även framtiden för AI-utveckling och hur integrationen av olika kommunikationsformer kan öppna upp för nya möjligheter och utmaningar inom området. Fredrik ger oss en unik inblick i de senaste forskningsframstegen och de etiska överväganden som följer med utvecklingen av AI.
Vet du vad mukbangs och contouring är? Inte det? Lyssna på Laila Högfeldt, VD och grundare av det otroligt populära skönhetsmärket Lenoites, med över 200 000 följare på TikTok, Instagram och Youtube. Hon är en av Sveriges främsta digitala influencers och har tidigare drivit en av Sveriges populäraste skönhets- och livsstilsbloggar. I detta avsnitt av Digitala influencer-podden diskuterar hon entreprenörskap och influencerbranschen.
Laila Högfeldt, framstående entreprenör och inflytelserik influencer med över 200 000 följare drivs av sin passion för smak och skönhet.
Men hennes karriär började som revisor. Med en magisterexamen i företagsekonomi från Högskolan i Borås, specialiserad på extern redovisning, arbetade hon först på Skatteverket för att sedan gå över till Aronsson & Co. Revisionsbyrå i Borås. Trots en lovande karriär inom revision valde hon 2017 att följa sin passion och satsa fullt ut på sina sociala medier som influencer. Tre år senare, 2020, grundade hon skönhetsföretaget Lenoites, där hon idag är vd.
Laila har samarbetat med stora namn inom skönhetsindustrin som Armani Beauty, YSL Beauty och Lancôme på sina sociala medier. Hennes Instagramkonto har 99,8k följare och på TikTok har hon imponerande 108,7k följare. Även om hennes YouTube-kanal med 4,220 prenumeranter inte är lika aktiv idag, visar det på hennes breda räckvidd och engagemang.
Hon bor kvar i Borås, med sin man och deras tre söner. Hennes passion för smink och skönhet har varit en konstant drivkraft, och mellan 2008 och 2012 drev hon en av Sveriges mest populära skönhets- och livsstilsbloggar.
Lenoites
Laila Högfeldt grundade Lenoites 2021 och skönhetsmärket har fått en flygande start. Lenoites erbjuder ett brett utbud av smink, hud- och hårvårdsprodukter, samt ett mindre sortiment av accessoarer som smycken och kimonos. Företagets produkter finns tillgängliga hos stora återförsäljare som LYKO och Cocopanda och säljs internationellt.
Laila Högfeldt är en sann förebild inom entreprenörskap och sociala medier, och hennes framgångshistoria inspirerar många både inom och utanför skönhetsbranschen.
Under de senaste 13 åren har han varit en ledande kraft bakom digitaliseringen av förpackningsbranschen. Med erfarenhet som systemutvecklare, CIO och VD på flera stora svenska företag har han varit en framträdande aktör i främjandet av digital transformation i Sverige.
Teknikföretagen har över 4 500 medlemmar som tillsammans utgör en tredjedel av Sveriges export. Hon leder den näringspolitiska avdelningen med målet att göra det svenska näringslivet mer konkurrenskraftigt. Genom sitt engagemang inom näringspolitik arbetar hon för att stärka svenska it- och teknikföretag och främja en hållbar tillväxt inom det svenska näringslivet.
Som CIO på ett ledande företag inom utveckling och tillverkning av avancerade rostfria stål och specialregleringar, är han en av dem som driver digitaliseringen inom industrivärlden framåt. Med lång erfarenhet på flera stora svenska företag inom it-processutveckling, och i olika ledarroller, är han en av Sveriges digitala influencers.
I avsnitt 254 träffar vi Yasmine Sherif som med över 30 års erfarenhet inom FN och andra icke-statliga organisationer är en av Sveriges mest framträdande röster inom internationellt humanitärt arbete och global utbildning. Idag är hon verkställande direktör på den globala fonden Education Cannot Wait, som sammanlagt har nått ut till 8,8 miljoner barn världen över som befinner sig i nödsituationer eller kriser.
Mitt i den digitala transformationen är det lätt att tappa bort sig, i avsnitt 253 träffar vi Arash Gilan som varit en ledande drivkraft för de personer och företag som försöker navigera sig i det digitala landskapet. Som 26 åring blev han vd för Viva och kammade hem utmärkelsen som Årets inspirerande ledarskap. Med många strängar på sin lyra fortsätter han att vara en av Sveriges ledande digitala influencers.
I avsnitt 252 träffar vi Michaela Berglund, som vd för Feminvest leder hon kampen för ett mer jämställt samhälle, med en jämlik fördelning av kapital mellan kvinnor och män. Nu har hon även startat Nordens första fond där majoriteten av bolagen ägs av kvinnor. Genom att hjälpa andra kvinnor i investeringsbranschen utmärker hon sig som en viktig digital influencer och en förebild för kvinnor.
Charlotte Svensson är anställd hos SAS, Scandinavian Airlines, sedan 2020 som Executive Vice President och CIO. Hennes främsta uppgift har varit att övervaka digital och it-avdelningen på SAS, samt att utveckla och driva kundfokuserade digitala lösningar i en operationell verksamhet.
I avsnitt 250 möter vi igen Michelle Kadir, som senast gästade år 2019 och avsnitt 35 och då jobbade Michelle på Sony Music. Genom sitt engagemang och driv har hon förändrat branschen och varit en del av den digitala revolutionen som har gjort att 94 procent av musikförsäljningen i Sverige idag sker digitalt. På stora musikbolag som Sony Music, Spotify och Universal Music, har hon drivit förändringen framåt och haft en avgörande roll i digitaliseringen av musikindustrin i Sverige. Sedan två år tillbaka har hon klivit in på Youtubes arena som Sverigechef.
Meela är en digital plattform där man matchas med rätt psykolog eller psykoterapeut och terapeutmetod, utifrån sina behov och preferenser– helt kostnadsfritt. Denna automatiserade variant av psykologmatchning föddes till liv då varje individ har olika behov. Sedan företaget startades har det fortsatt att växa och gång på gång slått sina finansiella prognoser.
Från början var Meela ett initiativ för att hjälpa kvinnor med psykisk ohälsa (självklart hjälper de även män och icke-binära). De valde att fokusera på just kvinnor till en början eftersom kvinnor är överrepresenterade inom psykisk ohälsa och är dubbelt så benägna att betala för terapi än män.
Linda Pimmeshofer har arbetat i tio år på Microsoft i olika roller. Nu har hon lämnat Microsoft för att starta sitt eget företag: Change Retail, ett konsultföretag inom digitalisering och detaljhandel. I företaget är hon vd och Elena Berg Österdahl styrelsesuppleant. Företaget har sin bas i Täby. Förutom sitt eget företag håller Linda även i föreläsningar och är en stor inspirationskälla inom IT-världen i Sverige.
Tilda Eriksson är en svensk digital designer som med innovation och kreativitet skapar kläder och kollektioner i digital form. 2023 startade Tilda företaget TEONE. Företaget har två huvudinriktningar, det ena är att skapa egna kollektioner, och det andra att vara konsult till andra företag för att dela med sig av kunskap och bidra med inspiration. I nuläget jobbar Tilda med sin första kollektion ”The Four Seasons” som är inspirerad av de fyra elementen.
Tilda Eriksson är övertygad om att digitalt mode är framtiden och har med TEONE påbörjat sin resa som digital designer i Sverige.
De jobbar för att få in programmerare och gamers i biståndsbranschen och ser digitalisering som en nyckelfråga för att uppnå de globala hållbarhetsmålen. Läkarmissionen är biståndsorganisationen som vågar pröva nya vägar i kampen för en bättre värld.
Han är författare, föreläsare och mentor med 27 års erfarenhet av företagande, e-handel och digitalisering. Karl Lillrud är multientreprenören som nyligen kom ut med sin andra bok om AI – som gratis julklapp till resten av världen. I det här avsnittet av Digitala influencerpodden hör ni Karl ge exempel på användbara AI-verktyg för både privatpersoner och företag, avslöja knep för hur vi kan tämja Chat GPT och förklara hur AI kan bli din andra hjärna. Dessutom funderar han kring AI som används med onda avsikter och förfasas över försöken att begränsa AI-användningen i skolan.
Tidskoder och citat
2.55 Så presenterar Karl sig.
5.03 Därför skrev Karl sin senaste bok om AI.
6.37 Detta handlar boken om.
7.57 Därför heter boken AI – your second brain.
10.03 Därför förändrade ChatGPT vår syn på AI så fundamentalt.
12.04 Så kan man använda ChatGPT i sin vardag.
14.19 Så får man med sig hela arbetsplatsen på AI-tåget.
17.09 Detta AI-verktyg bör du som privatperson prova.
21.04 Dessa verktyg bör man lära känna som företag.
22.08 Om den dystopiska sidan av AI.
24.50 Borde varje elev ha en egen chatbot som extra lärare?
25.59 Om försöken att begränsa barnens användning av AI i skolan.
27.45 Om tanken bakom undertiteln ”utvecklas eller utrotas”, som Karl har på sin bok.
30.17 Om risken för att det digitala utanförskapet ökar, med AI.
32:32 Om risken för okontrollerad utveckling av AI.
36:00 Om debatten runt en AI-utvecklingspaus för att låta etiken komma ikapp.
37.31 Om ChatGPT och GDPR.
37.31 Karl Lillrud rekommenderar ett ämne för kommande poddar.
39.55 Detta ska du hålla utkik efter runt Karl Lillrud framöver.
Under natten mellan den 19 och 20 januari inträffade en omfattande ransomware-attack när den ryska hackargruppen Akira riktade in sig på ett av it-företaget Tietoevrys svenska datacenter. Effekterna av attacken spreds snabbt och drabbade flera svenska företag, kommuner och universitet.
Tietoevry inledde omedelbart krisarbetet för att begränsa skadorna och åtgärda de problem som skapats.
Idag har vi Andreas Jarskog, säkerhetschef på Consid, på plats för att diskutera cybersäkerhet och hur vi skyddar oss mot ransomeware.
Han är tech-veteranen som ledsnade på övervakningen och försökte lämna sociala medier. Han vill reglera AI, fördomssäkra algoritmerna och förespråkar omtänksamhet när vi tar fram nya tjänster och produkter. Idag har vi med oss Per Axbom i podden för att prata om digital etik i ett tidevarv då allt bara snurrar fortare. Hör hans tankar kring exploatering som grund för tekniken, om upphovsrätt som en kommande stridsfråga och varför AI är mer än bara en hammare. Desstuom förklarar han varför chat GPT borde sluta be om ursäkt.
Tidskoder och citat
2.32 Per om det han jobbar med.
3.16 Så fastnade Per för digital etik.
5.59 Per om verklig fara, relaterat till AI.
6.47 Per om inbillad fara, i relation till AI.
8.24 Om faran i att se AI som ”bara” ett verktyg, som en hammare.
9.06 Om risken att bygga in västerländsk bias i AI.
11.32 Om New York Times stämning mot Open AI.
14.36 Hänger lagstiftningen med i den snabba utvecklingen?
15.31 Kommer stater ta ledningen över AI-utvecklingen mer framöver?
17.58 Om att vår data används för att träna de nya AI-verktygen.
18.53 Om riskerna med att dagens generativa AI härmar mänskliga uttryckssätt och empati.
21.24 Kommer chatbottar komplettera lärarledda lektioner?
22.25 Om vikten av kontrollerad testning av AI, innan man implementerar det i sina system.
23.43 Här finns de största möjligheterna med AI.
Per sätter sig i Heta stolen.
Därför lämnade Per sociala medier.
Per rekommenderar ett ämne att ta upp i podden.
Detta händer framåt runt Per Axbom.
https://axbom.com/info/
Med rötter i 1800-talet har Carnegie Investment Bank starka traditioner och en lång historia att luta sig tillbaka på. Samtidigt gäller det att snabbt kunna ställa om när tekniksprången avlöser varandra. I det här avsnittet av Digitala influencerpodden hör ni Carnegies CDO, Emma Trygger, berätta om hur Carnegie rensat upp i spaghettiparken för att kunna dra nytta av de fintech-produkter som spottas ut på marknaden, om den kulturförflyttning som hon tror att AI kommer att kräva av medarbetare och chefer och om ett ökat fokus på cybersäkerhet. Dessutom bjuder hon på ett hack för den som hackar lök.
Tidskoder
1.44 Detta är Carnegie.
2.55 Detta gör Emmas avdelning.
4.20 Så har Carnegie hanterat legacy-frågan när det kommer till system.
5.59 Därför har bank och finans legat lite efter i digitaliseringen.
7.17 Emma om en kommande satsning på Carnegie.
8.28 Så ser Emma på AI-utvecklingen.
9.50 Så jobbar Carnegie med AI just nu.
11.38 Om den kulturförflyttning som krävs i och med AI.
14.06 Så märker Carnegie av ett större cybersäkerhetshot.
15.19 Om penningtvätt och kraven på bra system.
16.30 Så påverkades Emmas avdelning av senaste uppköpet av Penser.
17.52. Emma Trygger tar plats i Heta stolen
21.53 Emma om hur hon hamnade där hon är idag.
23.35 Om Carnegies hållbarhetsarbete med Social Initiative.
25.52 Emma rekommenderar en gäst eller ett ämne för kommande poddar.
27.13 Detta händer runt Carnegie framåt.
De är redan störst i Europa och siktar på att bli universums mest använda app. Vi talar såklart om Easypark – parkingtechbolaget som med data som verktyg vill göra våra städer mer beboeliga. I det här avsnittet av Digitala influencerpodden, berättar Easyparks tidigare vd, numera seniora rådgivare, Johan Birgersson om hur en digital plånbok blev en världsomspännande parkeringstjänst, varför man valt uppköp som modell och hur parkeringsdata bidrar till bättre städer. Dessutom avslöjar han varför det är så trevligt att parkera i Barcelona.
Tidskoder och citat
1.27 Detta är Easypark
2.30 Detta gör Johan Birgersson som senior rådgivare.
2.55 Så började sagan om Easypark.
5.45 Så mådde Easypark när Johan Birgersson tillträdde som vd.
6.16 Om Easyparks plattformsbyte som en milstolpe.
9.08 Därför köpte Easypark upp ParkNow.
9.29 Detta menar Easypark med uttrycket ”more liveable cities”.
10.52 Så nyttjar Easypark den data de samlar in.
12.58 Finns det en motsättning mellan hållbarhet och att göra bilkörning enklare med bättre parkering?
14.40 Så samlar Easypark in data ihop med städerna.
15.57 Denna teknik kommer göra skillnad för Easyparks tjänster framöver.
17.30 Dessa förvärv har varit viktigast för Easypark.
18.24 Så tänker Johan Birgersson runt förvärv.
19.43 Därför har förvärv varit så viktigt för Easypark.
22.36 Johan Birgersson sätter sig i Heta stolen.
26.13 Kör vi bil i framtidens beboeliga stad?
26.42 John Birgersson rekommenderar en gäst till kommande poddar.
27.39 Detta händer framöver för Johan.
Sveriges bondgårdar har gått online och Mamma Mu har kopplat upp sig. Med hjälp av robotar, sensorer och AI kan vi idag analysera djurens mående ned på spen-nivå – och mitt i detta massiva teknikskifte står anrika industriföretaget DeLaval. I det här avsnittet av Digitala influencerpodden slår sig DeLavals CIO Jonny Engel ned i gästfåtöljen för att prata om kossor med smartwatch, automatiska ryggkliare och hur allt detta hänger ihop med global djurhälsa och hållbarhet.
Tidskoder
1.42 Detta är DeLaval.
2.31 Så kan en produkt från DeLaval se ut.
4.06 Behöver en kossa dresseras för att använda sig av mjölkroboten?
4.45 Om den uppkopplade gården.
6.06 Så ligger svenska bondgårdar till, digitaliseringsmässigt, jämfört med omvärlden.
7.14 Dessa är DeLavals största marknader idag.
8.35 Så jobbar DeLaval med AI.
9.42 Om DeLavals testgård.
10.52 Så hanterar DeLaval de stora mängder data som man får in.
11.44 Så resonerar DeLaval runt hållbarhet.
12.53 Så syns de tuffa tiderna i jordbruket, i Sverige och globalt.
14.34 Så jobbar DeLaval på innovation och samarbeten.
16.00 Så märker DeLaval av ett ökat tryck på cybersäkerhet.
17.59 Jonny Engel sätter sig i Heta stolen.
21.04 Så har DeLaval lyckats bibehålla den innovationskraft som präglade bolaget under grundaren Gustafs tid.
23.59 Så var det för Jonny att komma ny till DeLaval.
25.37 Så håller man ihop bolaget och bygger en gemensam kultur, trots geografisk spridning.
26.38 Därför är IT-avdelningen så geografiskt spridd som den är.
27.16 Jonny Engel rekommenderar en gäst till kommande poddar.
27.45 Detta ska vi hålla utkik efter, runt DeLaval framöver.
28.29 Så blir den nya, utbyggda DeLaval-gården i Tumba.
1.47 Ett exempel på nybyggaranda i tuffa tider är Kärnfull next – bolaget som bestämde sig för att bygga nya kärnkraftverk i miniformat i Nyköping. Vd och grundare Christian Sjölander berättar om en galen idé som föddes 2018, och plötsligt kändes ganska rimlig, 2023.
”Är det kanske inte galna idéer som i slutändan kanske behövs för att göra stor påverkan på saker och ting? Att ständigt välja det mest riskminimerade alternativet tror jag inte är det som får stora skiften att hända i samhället.”
3.59 Under året hade vi också besök av Jonas Nyvang från Stilride, företaget som tagit patent på ett helt nytt sätt att vika stål som kan minska klimatpåverkan rejält. Deras första vikta produkt är en eldriven motorcykel som väckt uppmärksamhet över hela världen.
”Hela processen börjar med att vi skär ut de optimala bitarna från en platt plåt med en laserskärare. Sedan använder vi robotar för att föra in plåtdelarna i vikmaskinen och vika till dem”.
6.59 Innovation sker dock inte bara hos uppstickarna – även hos de mer traditionstyngda spelarna händer det grejer. Robert Hafredal, CIO på Husqvarna, gästade oss för att prata om den digitala trädgården. ”Du som trädgårdsägare kan designa din trädgård i en app som heter MyGarden. Du kan installera sensorer i marken som mäter fukt i luften, fukt i jorden och vet vilket väder det ska bli. Vi har plantdatabaser där du kan se att just din planta behöver så här mycket eller lite vatten – och roboten då, som också styrs av allt detta.” 8.26 Årets stora snackis var ändå ChatGPT. När 2023 inleddes hade Open AI:s banbrytande tjänst just fyllt en månad och plötsligt var kraften i artificiell intelligens inte längre ett diffust framtidsscenario – utan ett faktum. Lindex CDO, Annika Elfström, gästade podden för att berätta om deras projekt Lindex Copilot.
”Det är en AI-tjänst, eller en produkt kan man kalla det, som integrerar ChatGPT i Lindex egna Azure-infrastruktur, med tillgång till Lindex-data. Syftet med tjänsten är att vi ska kunna erbjuda vår butikspersonal hjälp med vilka frågor som än kan komma upp under ett arbetspass.”
13.09 Men som med alla stora skiften, väckte den blixtsnabba utvecklingen också oro. I mars publicerades ett öppet brev som skrivits under av över 1 300 forskare och chefer inom AI-fältet – en matematikprofessorn Olle Häggström. Där uppmanade de till en sex månaders paus av utvecklingen av dom mest avancerade formerna av AI, för att lagstiftningen skulle få en chans att komma ikapp. Olle Häggström gästade också denna podden för att förklara varför han anser att AI-utvecklingen är bortom all kontroll.
”Det finns en kapplöpningsdynamik här där OpenAI å ena sidan, och Google å andra sidan, tävlar om marknadsdominans. Det är liksom enorma summor på spel – det skapar osunda marknadsincitament som gör att de rusar framåt okontrollerat.” 16.58 Ja, vem ska vi ställa till svars när självlärande maskiner löper amok? Det var något som Maja Fjaestad, docent i teknopolitik, tog upp när hon slog sig ner sig i gästfåtöljen. Hon har föreslagit att offentlighetsprincipen ska utökas till att också gälla de algoritmer som används för att fatta beslut i offentlig verksamhet.
”Ett exempel, som min kollega Charlotta Kronblad skrivit om, är ju hur barn i Göteborg blev placerade av en skolalgoritm som inte skilde på fågelvägen och gångvägen – så väldigt många barn fick skolplaceringar som var helt uppåt väggarna. Då kunde man inte få ut skälen till det – man kunde inte begära ut algoritmen.” 20.10 Oroligheterna i världen aktualiserade också frågan om cybersäkerhet och robusta system i samhällsviktig verksamhet. En av de senaste som gästade podden för att prata om just det, var Bjørn Ivar Moen, vd på Telenor Sverige.
”Vi ser att kunderna har en förväntning på oss som operatör att vi hjälper till med säkerhetsfrågan. För det första måste vi ha kontroll på vårt eget nät, men sedan tror vi att det är naturligt att vi också erbjuder säkerhetsprodukter.”
En sak är säker: det går snabbt nu, och det är kanske först i efterhand vi ser vad som var en hype och vad som blev en beständig förändring. Här i podden hade vi besök av Isabella Löwengrip, bloggaren och serieentreprenören som kraschade både affärsmässigt och privat, och nu satsar på en roll som ängelinvesterare i stället.
”Mycket av den tech som händer just nu – man pratar alltifrån web3 till NFT:er – och man tänker ’kommer det att stanna eller är det borta om ett par år’? Det där flyga-tänket är livsfarligt(…)det kan innebära att man gör investeringar som blir katastrof, men jag tror att de som kommer lyckas är de som vågar satsa på den nya tekniken. ”
En av dem som dragit samma slutsats – genom praktisk erfarenhet – är låtskrivaren och musikproducenten Andreas Carlsson. Runt millennieskiftet var han minst sagt nöjd med livet, när han fick ett jobbigt besök.
”All positiv förändring sker just när det skaver. När det inte skaver, det är just då man blir lite så där ’fat and happy’ och det är då man slutar vara framåtlutad. Jag tror att musikbranschen kanske behövde förändringen, människan förändras hela tiden och man måste följa med de förändringarna och ibland till och med leda dem.”
Och med dessa insikter vill Consid önska alla ett fredligare och ännu mer innovativt 2024! Gott nytt år!
I det här avsnittet av Digitala influencerpodden hör ni Oatlys Fredrik Frimodig berätta om en digitaliseringsresa som brutit mot alla hastighetsbegränsningar, om vikten av att få koll på organisationens data, om de nya möjligheterna med generativ AI och om att gå till jobbet och göra skillnad – varje dag.
Tidskoder och citat 1.39 Detta är Oatly
2.24 Så viktigt är ett hållbarhetsfokus för ett företag i dag. 3.32 Så miljömedveten är konsumenten i dag. 4.57 Fredrik om sin roll som CIO på Oatly. 6.27 Så såg det ut på Oatly när Fredrik tillträdde som CIO. 8.00 Dessa frågor tog Fredrik tag i när han började. 8.40 Detta har varit svårast på den snabba digitaliseringsresan. 10.50 Så ser Fredrik på CIO-rollen. 12.30 Så ser den geografiska distributionen av personal ut på Oatly idag. 13.57 Detta har varit roligast på resan, så här långt. 15.02 Så har Oatly kunnat expandera till 20-tal marknader på bara ett par år. 16.43 Så långt har Oatly kommit när det gäller att arbeta datadrivet. 19.36 Så ser Fredrik på att använda generativ AI i Oatlys processer. 23.48 Har Oatly en särskild innovationsavdelning idag? 26.55 Fredrik Frimodig sätter sig i Heta stolen! 29.51 Fredrik rekommenderar en gäst till kommande poddar. 30.28 Detta ska vi hålla utkik efter när det gäller Oatly framöver.
I det här avsnittet av Digitala influencerpodden avslöjar Bjørn Ivar sitt tillväxtrecept, tar tempen på svensk cybersäkerhet och förklarar varför vi behöver förändra vårt sätt att tänka kring samhällskritisk infrastruktur när vi går med i Nato. Dessutom ger han en inblick i hur Telenor lyckats sänka sina utsläpp med 90 procent sedan 2010.
Tidskoder och citat
1.47 Så var det för Bjørn Ivar att tillträda vd-posten 2021.
2.03 Så mådde Telenor Sverige då.
2.31 Så var det att göra den kursändringen under pandemin.
3.51 Så ser rekommendationerna ut i dag på Telenor Sverige vad gäller att vara på plats på kontoret.
5.18 Detta fokuserade Bjørn Ivar på för att vända Telenor till tillväxt.
6.51 Därför har Sverige länge haft sämst 5G-täckning i Europa.
7.32 Så ligger vi till nu.
8.02 Dessa förändringar kan vi förvänta oss med 5G.
8.59 Därför gick Telenor ut tillsammans med de andra operatörerna och kritiserade Försvarsmakten.
9.50 Så påverkas säkerhetsdiskussionen av det stundande Nato-medlemskapet.
11.16 Är det inte bra att ha samhällskritiska funktioner, som personalfunktioner runt 5G, på svensk mark i oroliga tider?
13.00 Så märker Telenor av det ökade säkerhetsfokuset hos företagen.
13.46 Så bra är svenska företag på cybersäkerhet.
14.45 Så rättar vi till det problemet.
15.08 Detta är telenor Safe Zone.
16.25 Så viktigt är det för Telenor som varumärke att kunna leverera den här typen av tjänster.
17.13 Så ser kopplingen ut mellan digitalisering och kamp för klimatet.
18.18 Saknas det politisk initiativförmåga inom tech i Sverige?
18.54 Lyssnar politiker och myndigheter på branschen?
19.56 Ställer kunderna stora krav på tydligt hållbarhetsarbete idag?
21.52 Så har Telenor jobbat med sina egna utsläpp.
23.06 Bjørn Ivar Moen sätter sig i Heta stolen!
25.01 Bjørn Ivar om sina lärdomar från en tid som flickfotbollstränare.
25.56 Bjørn Ivar rekommenderar en gäst till kommande poddar.
26.21 Så ser Bjørn på AI-revolutionen.
Detta händer på Telenor framöver.
I denna podcast om digitalisering möter du ett urval av Sveriges främsta digitala influencers som på olika sätt dagligen driver digitaliseringen framåt på ett föredömligt sätt inom sina respektive områden i öppna, inspirerande samtal med Consids vd Peter Hellgren. Temat? Digitalisering.
En podcast om digitala språng och ekonomisk vinst från hållbarhet.
Tidskoder och citat
1.44 Detta är Mestro.
2.31 Så funkar tjänsten rent praktiskt.
3.40 Förstår fastighetsägare idag att det är nödvändigt att samla in data?
4.32 Så ser en typisk Mestro-kund ut.
5.05 Så använder sig Mestro av AI idag.
6.08 Om olika digitala språng som fastighetsbranschen har tagit.
7.42 Påverkar de tuffa tiderna intresset för energieffektivisering i branschen?
9.14 Med anledning av Mestros samarbete med SBC: Så bra är bostadsrättsföreningar på att följa upp sin energianvändning.
10.23 Detta menar Kristin med att det altruistiska hållbarhetstänket står i vägen för omställningen.
10.53 Detta betyder greenwashing.
11.19 Därför är kvinnlig representation i techbolag inte fråga om att vara schysst.
12.10 Så lever Kristin som hon lär på Mestro.
12.38 Därför är det så svårt att få in kvinnor i techbranschen14.34 Är det lättare att rekrytera som arbetsgivare med ett uttalat hållbarhets- och jämställdhetssyfte?
15.15 Så bygger Mestro företagskultur.
16.31 Dessa marknader finns Mestro på idag.
16.59 Så väljer Mestro vilka länder man går in i.
17.43 Därför gör Mestro en förstudie i USA just nu.
19.34 Kristin Berg sätter sig i heta stolen!
22.51 Så kommer AI förändra fastighetsbranschen.
24.42 Kristin rekommenderar en gäst till kommande poddavsnitt.
25.34 Det här ska vi hålla utkik efter runt Kristin och Mestro framöver.
Live från Elmia tech arena
Med deras nya tjänst ska företag kunna koppla upp sina produkter snabbare, för att sedan koppla av. Telenor IoT hanterar redan 21 miljoner uppkopplade prylar i världen och fler ska det bli. Det här avsnittet av Digitala influencerpodden spelades in live på Elmiamässan, med ingen mindre än Telenor IoT:s chef Niklas Agerhem i gästfåtöljen.
Tidskoder och citat
1.14 Detta är Telenor IoT.
2.05 Detta är Telenor IoT:s största marknad.
2.29 Detta är IoT Complete.
3.42 Detta är skillnaden mot bolagets andra tjänst, IoT Connect.
5.31 Därför går det trögt för bolag att komma i gång med sina IoT-satsningar.
6.42 Niklas tips till det företag som överväger att sjösätta en IoT-satsning.
7.49 Detta visar Telenor IoT i sin monter, tillsammans med Malva Forest.
9.27 Så har utvecklingstakten mot uppkopplade prylar sett ut.
9.57 Detta står i vägen för en IoT-revolution.
10.57 Dessa branscher driver utvecklingen inom IoT.
11.30 Här kommer hållbarhetsfrågorna in när det kommer till IoT.
12.28 Så viktig är 5G-utbyggnaden för IoT.
13.37 Så kan IoT påverkas av AI-utvecklingen.
14.39 Då skrotar vi ordet IoT.
15.19 Niklas Agerhem sätter sig i Heta stolen.
16.36 Detta tog Niklas med sig från Atlas Copco till Telenor.
18.21 Niklas bästa råd till den som är på väg ut i karriären.
19.17 Har Telenor IoT svårt att rekrytera kvinnor, som i resten av branschen?
20.37 Niklas Agerhem rekommenderar ett ämne eller en gäst till kommande poddar.
21.09 Detta ska vi hålla utkik efter runt Telenor IoT.
Han har skrivit monsterhits åt Britney Spears och Backstreet Boys, levererat hårda omdömen från Idol-juryn, startat skolor och komponerat musik för Broadway. Ja, Andreas Carlsson är låtskrivar-legenden som aldrig vilar och nu är han aktuell med en ny techsatsning där musikskapandet blir ett demokratiskt legobygge. I det här avsnittet av Digitala influencerpodden utvecklar Andreas Carlsson sin syn på framtidens musik, förklarar varför AI inte är vägen framåt och blickar tillbaka på en analog chokladfabrik som gjorde honom fat and happy – tills digitaliseringen rullade in.
Tidskoder och citat
1.52 Så beskriver Andreas sig själv.
2.41 Så analogt var musikskapandet på 90-talet, när Andreas inledde karriären i Cheiron-studion.
3.36 Så hamnade Andreas på Cheironstudion.
6.13 Andreas om ett teknikskifte han minns.
7.56 Så hanterade Andreas det teknikskifte som mp3 innebar.
9.16 Så kommer musikbranschen förändras framåt, om Andreas får sia.
11.58 Har digitaliseringen bara varit positiv för musiken?
14.30 Detta är Hyph.
17.27 Därför använder sig Hyph inte av AI.
19.27 Detta krävs av användaren för att kunna skapa i Hyph.
20.15 Därför lanseras Hyph i USA först.
20.56 Andreas Carlsson sätter sig i heta stolen.
24.33 Andreas om att ha skrivit en låt som röstats fram till en av de tio bästa genom tiderna.
25.46 Om nutiden, där en artist kan bli känd med en 15 sekunder lång låt på TikTok.
27.06 Så har marknadsföringen förändrats.
28.08 Andreas Carlsson rekommenderar en gäst till podden.
28.52 Detta bör man hålla utkik efter runt Andreas Carlsson framöver.
Efter sju år som IT- och digitaliseringschef på Riksbyggen kastade sig Amir Chizari ut i det okända, med målet att revolutionera fastighetsbranschen. Nu är den här – plattformen Advicy – som med datainsamling och kraftfull AI ska bli fastighetsägarens bästa vän. I det här avsnittet av Digitala influencerpodden beskriver Amir Chizari en bransch som älskar pdf:er och excel, hur kontroll över data är avgörande för att överleva på en allt tuffare fastighetsmarknad och hur AI kommer att förändra branschen framåt. Dessutom avslöjar han varför siktet är inställt på skyskraporna i Dubai.
1.51 Så gick det till när Amir bestämde sig för att starta eget.
3.32 Så uppstod idén till Advicy.
4.24 Så funkar Advicy rent praktiskt.
8.06 Detta är Advicys målgrupp.
9.35 Så ser Advicys affärsmodell ut.
11.23 Så bra är fastighetsägare och förvaltare på att samla in data.
12.24 Så drabbas fastighetsbranschens digitalisering av det höga ränteläget.
13.10 Därför kan Advicy ändå vara en bra satsning i ett dåligt marknadsläge.
14.37 Så tog Amir tempen på branschen innan han drog i gång arbetet med plattformen.
15.55 Så har responsen varit på Advicy.
16.41 Kan man använda Advicy inom andra branscher också?
17.30 Denna bransch ligger närmast till hands att utöka Advicy till.
18.19 Dessa teknologier kommer ha störst påverkan på branschen den närmaste tiden.
19.22 Så står sig Sverige mot andra länder när det gäller digitalisering av fastighetsbranschen.
20.09 Finns även internationella planer för Advicy?
21.12 Finns det några konkurrenter där ute?
21.58 Amir Chizari sätter sig i heta stolen.
24.22 Detta är största skillnaden mellan att driva eget och ingå i en så stor organisation som Riksbyggen.
25.33 Amirs bästa tips till den som överväger att göra samma resa.
26.19 Amir rekommenderar en gäst till kommande poddar.
27.50 Detta ska ni hålla utkik efter när det kommer till Advicy framöver.
29.06 Därför är Amir sugen på att lansera i Dubai.
Självkörande bilar, fjärrstyrda lyftkranar och mobil videovård – med 5G-utbyggnaden öppnas en värld av möjligheter. I centrum för det teknikskifte som är i färd med att göra framtid till nutid, finns Telia. I det här avsnittet av Digitala influencerpodden berättar Telias strategi- och innovationschef Magnus Leonhardt om den massiva 5G-utbyggnad som snart är klar, om alla de möjligheter som öppnas med snabbare och smartare nät och om innovationssamarbeten med kraft att revolutionera vårt samhälle. Dessutom avslöjar han varför en mobilbild på bottenfärg gör honom varm i hjärtat.
Tidskoder 1.31 Detta gör Telias strategi- och innovationschef.
2.14 Magnus ger exempel på innovationsprojekt som Telia har varit inblandade i.
3.04 Så går 5G-utbyggnaden.
3.34 Detta är revolutionerande med 5G.
4.20 Detta menar Magnus med ”säkerhet”.
5.59 Om 5G vs fiber och 4G.
7.05 Så ser prioriteringsordningen för 5G-utbyggnaden ut.
7.57 Därför förbättrar man 4G-nätet samtidigt som 5G-utbyggnaden pågår.
9.26 Detta är Northstar.
10.10 Om de 5G-transportkorridorer som Telia tillsammans med Northstar bygger på flera håll i Sverige.
11.04 Så nära är vi självkörande fordon.
12.10 Därför intresserar sig Telia för fjärrstyrda fordon. 14.29 Så går det till när Telia väljer ut samarbeten.
15.40 Så hänger hållbarhetsfrågan ihop med digitaliseringen.
16.23 Så står sig offentlig verksamhet när det kommer till digitalisering och innovation.
Tidskoder
1.49 Detta är Mellanskog.
2.08 Detta gör man som chef för Mellanskogs utvecklingsavdelning.
2.30 Därför har Mellanskog separerat utvecklingsavdelningen från övrig verksamhet.
3.30 Så får man in nya idéer.
4.46 Så står sig Sverige när det kommer till att digitalisera skogen.
5.15 Så uppkopplad är skogen i dag.
5.54 Så har skogsägaren förändrats de senaste tio åren.
6.13 Så påverkar detta nya segment av skogsägare Mellanskogs digitalisering.
6.36 Dessa digitala verktyg har störst potential att förändra förutsättningarna för skogsbruket.
7.22 Om framtagandet av Mellanskogs app.
8.05 Om problemen med dålig täckning i skogen.
8.33 Detta är fältstödet.
9.07 Om begreppet ”Min industri”.
10.26 I dessa lägen har man användning för drönare.
11.07 Detta identifierar du med en drönare idag.
12.28 Om hanteringen av skogsdata.
14.01 Så ser Mellanskog att man kan komma att nyttja AI framöver.
14.38 Detta betyder begreppet rotlager.
16.41 Om utmaningen i att bygga ihop datakällor.
17.15 Så kommer det se ut på Mellanskog om ett par år, om Henrik får välja.
18.04 Detta är den största utmaningen för Mellanskog idag.
19.45 Henrik Boström sätter sig i heta stolen.
22.02 Så viktig är digitaliseringen för ett hållbart skogsbruk.
22.48 Dessa länder kikar man på när det kommer digitaliseringen av skogen.
23.09 Denna teknik kan komma att revolutionera skogsbruket, utöver AI.
23.48 Henrik Boström rekommenderar en gäst till kommande poddar.
24.20 Detta ska du hålla utkik efter när det kommer till Mellanskog, framöver.
De producerar fyrahundra miljoner liter dryck om året från några av våra mest älskade varumärken och satsar på att nå nettonollutsläpp med hjälp av innovationer och smart teknik. Det är alltså knappast någon slump att Coca-Cola Sverige är årets medarrangör i Considition – världens viktigaste hackaton. I det här avsnittet av Digitala influencerpodden hör ni Björn Hellqvist, Head of digital på Coca-Cola Europacific Partners (CCEP), berätta om hur konsumtionen av något så fysiskt som dryck påverkas av digitaliseringen, hur VR och AR kan dra konsumenter till butik och om en användning av data som är i sin linda. Dessutom förklarar Björn varför CCEP valde att bli medarrangör till Considition och hur algoritmerna kan hjälpa till att lösa en hållbarhetsutmaning.
Tidskoder och citat 1.37 Detta är CCEP.
2.35 Om rollen ”head of digital”.
3.15 Om det digitala i något så fysiskt som dryck.
4.40 Detta är utmaningen för CCEP när det kommer till digitalisering i en traditionell bransch.
6.23 Om nätshopping och dryck.
8.38 Om begreppet ”kanalglidning”.
10.03 Om användningen av kunders data i framtiden.
11.04 Denna teknik har mest potential att förändra dryckesbranschen framåt.
12.26 Björn Hellqvist sätter sig i Heta stolen.
13.46 Så ska Coca-Cola jobba för att nå nettonollutsläpp i hela värdekedjan till 2040.
15.21 Därför är Coca-Cola medarrangör till årets Considition.
15.53 Detta handlar årets Considition om.
16.51 Detta vore best possible outcome av Considition, för CCEP.
Läs mer och anmäl dig: https://www.considition.com/
En podcast om hur du charmar algoritmerna i varumärkets tjänst
Hon är bara 24 år och nybliven egenföretagare, men har redan hunnit jobba med varumärken som Caia Cosmetics och Netflix. Ofelia Vistedt är marknadsföringsgeniet som förstått kraften i TikTok och brinner för att hjälpa andra att gräva guld med hjälp av algoritmerna. I det här avsnittet av Digitala influencerpodden hör ni Ofelia Vistedt förklara varför alla behöver vara på TikTok, hur man bygger varumärke på sociala medier och vilka knep som får dig att tränga igenom flödet. Dessutom avslöjar hon hur hon själv lyckats landa så tunga varumärken som kunder – utan ett enda säljsamtal.
Tidskoder och citat
1.32 Så gick det till när Ofelia startade eget.
3.07 Så marknadsförde Ofelia sitt nya bolag.
4.16 Så får Ofelia kunder.
4.23 Därför satsade Ofelia på just TikTok.
5.01 Därför har det funkat så bra.
6.33 Därför funkar TikTok så bra för marknadsföring.
7.10 Så lyckas du på TikTok.
8.25 Finns det en risk med att satsa så mycket på en plattform, om algoritmerna sedan plötsligt förändras?
9.20 Hur vet man vilken plattform man ska satsa på?
11.36 Så funkar algoritmerna bakom TikTok.
13.40 Så låter du algoritmerna jobba för dig.
14.34 Dessa trender inom marknadsföring på sociala medier ser Ofelia.
15.44 Så många följare har Ofelia idag.
16.17 Så ofta publicerar Ofelia innehåll på sin TikTok.
16.47 Ofelia Vistedt sätter sig i heta stolen.
19.10 Så här har Ofelias pojkvän, som själv är egenföretagare, hjälpt henne på bolagsresan, och vice versa.
21.19 Om Ofelias podd Top of mind.
22.17 Efter ett år som entreprenör – detta skulle Ofelia gjort annorlunda idag.
23.19 Så tänker Ofelia kring kunder.
24.43 Detta är Ofelias bästa tips till den som vill starta eget.
25.25 Om nomineringen till Consids pris Årets stjärnskott.
26.18 Ofelia rekommenderar ett ämne eller gäst till podden.
26.43 Detta händer framåt för Ofelia.
Uthängningar, näthat, sharenting eller hämndporr – har du hängt med i debatten om brott på nätet har du garanterat också stött på Ängla Pändel. Hon är advokaten och folkbildaren som ständigt rör sig i skärningspunkten mellan yttrandefrihet och integritet – och outtröttligt är där och petar i hålen i vår analoga lagstiftning. I det här avsnittet av Digitala influencerpodden hör ni henne berätta om digital brottsbekämpning, gränslösa influencerföräldrar, AI-utvecklingen och lagar som alltid skvalpar i bakvattnet av teknikutvecklingen. Dessutom avslöjar hon sin senaste googling.
Tidskoder
2.01 Så hamnade fokus på internetjuridik under studietiden.
2.52 Dessa personer fick Ängla på rätt spår.
3.19 Om hur lagstiftningen alltid släpar efter.
4.51 Så är det att jobba med frågor där det ännu inte finns praxis.
5.55 Om kvinnan som tog en boll av ett par småpojkar och hängdes ut på nätet.
7.25 Detta är definitionen av förtal.
7.56 Har förtalsbegreppet blivit mer känt hos gemene man de senaste åren?
8.27 Har vi blivit känsligare av internet?
10.20 Så stor är kunskapen om gränser mellan yttrandefrihet och brottslighet idag.
11.28 Handlar koranbränningarna om yttrandefrihet, eller är det hets mot folkgrupp?
13.52 Här befinner sig peneln mellan yttrandefrihet och personlig integritet idag.
14.55 Så mycket efter ligger juridiken när tekniken gör stora språng.
16.06 Om tydliga hål i lagstiftningen som behövt täppas igen.
19.04 Om den snabba AI-utvecklingen och utmaningarna för juridiken.
20.25 Därför är det svårt med en global reglering av AI.
21.18 Dessa andra områden kommer skapa huvudbry hos landets jurister den närmaste tiden.
22.11 Ängla sätter sig i heta stolen.
23.45 Detta är sharenting.
24.18 Exempel på sharenting.
26.10 Här går gränsen för när det blir olagligt.
27.43 Gäller annan lagstiftning om du är en publik person?
29.04 Ängla rekommenderar en gäst eller ett ämne för kommande poddavsnitt.
29.28 Det här ska ni hålla utkik efter när det gäller Ängla Pändel framöver.
Hon är en av Sveriges största influencers och hennes följare har fått hänga med genom två graviditeter – in i livet som småbarnsmamma och techentreprenör. Med appen Baby Journey har Michaela Forni varit med om att skapa en digital bebisbubbla värderad till över 300 miljoner, som sopar banan med konkurrenterna. I det här avsnittet av Digitala influencerpodden hör ni Michaela berätta om en idé som föddes bland kolik och vaknätter, om att driva bolag med brorsan och maken och om hur Baby Journey lyckats vinna de blivande föräldrarnas förtroende. Dessutom får ni ta del av Michaela Fornis allra bästa mom hack.
Tidskoder
1.45 Så är nya livet som tvåbarnsmamma.
3.45 Om att starta bolag samtidigt som man blir förälder.
5.10 Så uppkom idén till Baby Journey.
6.33 Så mycket energi har man lagt på den tekniska utvecklingen av appen.
7.40 Här står Baby Journey idag.
8.11 Så många användare har Baby Journey.
8.54 Detta är framgångsreceptet.
10.08 Så har man byggt medvetenhet om Baby Journey.
11.44 Om att Baby Journey idag är en hel byrå.
13.27 Därför fortsätter Michaela att kalla sig influencer.
15.11 Så är det att jobba med sin man och bror.
18.04 Om att fira framgång.
18.34 Hade bolaget funnits utan Michaelas bakgrund som influencer?
19.39 Därför fungerar influencer marketing så bra.
21.45 Om boken Jag är inte perfekt, tyvärr.
26.31 Om näthatet som många offentliga personer utsätts för.
27.17 Detta leder näthatet till.
28.32 Om bloggen som form.
29.33 Michaela Forni rekommenderar en gäst eller ett ämne för kommande poddar.
30.11 Detta händer härnäst för Baby Journey och Michaela.
En podcast om en galen idé som ska rädda klimatet
Ny kärnkraft i mini-format inom bara ett par år – så vill Kärnfull Next säkra eltillförseln och rädda klimatet. Med såväl en svensk samhällsbyggare som en dansk klimatfond i ryggen, har det svenska clean-tech-bolaget väckt uppmärksamhet redan från starten. I det här avsnittet av Digitala influencerpodden berättar vd och grundare Christian Sjölander om en galen idé med stormaktsambitioner, om små prefab-reaktorer som kan komma igång på bara ett par år och om Nyköping som kärnkraftens vagga. Dessutom avslöjar han var Sveriges egen Atomic Beach ligger.
Tidskoder och citat
1.52 Detta är Kärnfull Next.
2.28 Så uppstod idén.
3.35 Så började allt.
3.52 Så kontroversiellt var det att starta kärnkraftsbolag 2019.
5.07 Så ser Christian på bra idéer.
5.36 Så ser opinionen runt kärnkraft ut idag.
5.54 Detta är skillnaden mellan små modulära reaktorer och till exempel Forsmark.
8.33 Dessa kunder har visat intresse
9.14 Då byggs första småskaliga kärnkraftverket i Sverige.
9.49 Dessa lagändringar krävs för att komma i gång.
11.48 Så har debatten i samhället förändrats de senaste åren.
13.28 Så viktigt var beslutet om slutförvar av kärnavfall i Sverige.
14.49 Så kostsamt är det att bygga den här sortens mindre kärnkraftverk.
16.15 Dessa ska driva de små kärnkraftverken.
16.57 Här finns små reaktorer idag.
17.36 Om risken för att intressenterna backar från sitt ja till kärnkraft när det blir dags för en reaktor i egna kommunen.
19.07 Så snabbt kommer det gå att få upp nya, mindre kärnkraftverk när man väl har gjort det ett par gånger.
20.40 Om riskerna med kärnkraft.
22.11 Christian Sjölanders Fem snabba favoriter.
24.09 Så gick det till när Kärnfull bland andra fick med sig en dansk klimatfond som investerare.
26.51 Detta händer next för Kärnfull Next.
2711 Därför blev det Nyköping.
29.31 Så går förstudien till och då är den klar.
Deras nya AI-verktyg bygger på Chat GPT, deras designers jobbar i 3D och på det nya, klimatsmarta omnilagret som de bygger kommer det mesta skötas av robotar. Lindex är helt enkelt klädkedjan med stolt tradition – mitt i en digital transformation. I det här avsnittet av Digitala influencerpodden berättar Lindex CDO Annika Elfström om de största teknikinvesteringarna i bolagets historia, hur hon får med sig medarbetarna på resan och om AI som hjälpande hand i butiken. Dessutom ger hon ett boktips till den som vill bli bättre på att förutspå framtiden.
Tidskoder och citat
1.44 Detta ryms i rollen som CDO.
3.43 Så långt har Lindex kommit på digitaliseringsresan.
7.08 Om Lindex Copilot.
9.14 Så uppstod idén.
10.03 Har det kommit upp nya idéer på hur man kan använda AI inom Lindex?
11.27 Finns en oro bland medarbetarna för att AI ska ta jobben?
12.53 Så jobbar Lindex med data.
14.01 Om att jobba med 3D-design i produktutvecklingen.
15.14 Detta är RFID.
16.24 Så har RFID gett resultat.
17.17 Så tänker Lindex kring fast-fashion-begreppet.
19.58 Så påverkades Lindex av pandemin.
21.03 Annika Elfströms Fem snabba favoriter.
24.47 Så får du till en lyckad transformation i ett traditionstyngt bolag.
27.53 Om Annikas självuppfunna begrepp ”fashion tech”.
28.36 Annika Elfström rekommenderar en gäst till kommande program.
29.11 Här ska du hålla utkik om du vill följa Lindex fortsatta digitala resa.
Med sin unika vikteknik, inspirerad av japansk origami, har svenska Stilride dragit världens blickar åt sig redan innan deras första elmotorcykel lanserats. Med en digitaliserad tillverkningsprocess, återvunnet stål och lokal produktion, siktar Stilride bokstavligen mot stjärnorna. I det här avsnittet av Digitala influencerpodden hör ni Stilrides medgrundare och vd, Jonas Nyvang, berätta om idén som gick från pappersflygplan till stål, om marknadsföring som fick egna vingar och kurvornas naturliga skönhet.
Tidskoder och citat
2.01 Detta är Stilride.
2.26 Så uppstod idén.
3.54 Så gick det till när den första elmotorcykelkampanjen blev viral.
4.49 Detta är det som får världen att höja på ögonbrynen.
5.38 Så går det till i Stilride-fabriken.
7.22 Detta är unikt med Stilrides vikprocess.
7.51 Så uppstod namnet Stilride.
8.23 Här är man i processen i nuläget.
9.36 Så mycket kostar en Stilride1.
11.30 Så hinner de med allt.
11.51 Om den patenterade tekniken.
13.25 Därför tilltalar kurvor oss människor så mycket.
13:48 Dessa hållbarhetsmässiga fördelar har Stilfold-tekniken.
15.18 Så viktigt är det att ha en hållbar produkt när man går ut på marknaden idag.
16.33 Om skillnaden mellan en vanlig elscooter och en Stilride.
17.41 Så har man valt vilka som får köpa de första exemplaren av Stilride.
19.19 Har det varit svårt att få loss kapital?
19.58 Detta vore dröminvesteraren.
20.20 Jonas Nyvangs Fem snabba favoriter.
22.12 Detta står närmast på tur efter motorcyklarna för Stilride och Nyvang.
23.02 Om möjligheterna med AI.
23.40 Om planerna på att komma ut i rymden med Stilfold.
24.24 Så stor är Stilrides organisation.
25.21 Jonas Nyvang rekommenderar en gäst eller ett ämne till kommande poddar.
25.46 Så följer du Stilride och Jonas fortsatta framfart.
Hon vill få oss att nå in, inte bara ut, med vårt budskap – både analogt och digitalt. Elaine Eksvärd är föreläsare, författare och poddare, men kanske framför allt en av Sveriges mest älskade retorikexperter. I sina sociala kanaler bjuder Elaine frikostigt på både vardag och jobb, och drar sig inte för att ta avstamp i sina egna misslyckanden, när hon lär oss hur vi ska snacka snyggare med varandra. Hör henne förklara varför vissa kan fängsla en publik i timmar, när andra får oss att gäspa efter ett par minuter, om algoritmbubblorna som för oss längre från varandra och om vikten av att be om ursäkt. Dessutom ger hon alla föräldrar sina bästa tips när det kommer till något svårt – att förebygga övergrepp mot barn på nätet.
Tidscoder och citat
2.13 Elaine om att vara tillbaka från semestern.
2.54 Detta fick Elaine att fastna för retorik
4.02 Om den digitala retoriken.
4.45 Elaine om varför hon har avföljt alla sina vänner på sociala medier.
6.24 Så skulle Elaine beskriva samtalsklimatet på nätet.
7.11 Elaine om varför hon gillar Joe Rogan.
11.05 Detta är ”cancel culture” enligt Elaine.
13.15 Så skulle Elaine vilja se den politiska retoriken förändras.
14.45 Om kritiken mot Ulf Christersson för att han valde att kommunicera det svenska säkerhetsläget på Instagram.
15.54 Om David – Goliat-syndromet.
17.17 Därför verkar vissa komma undan med att säga nästan vad som helst.
19.28 Därför lyckas Joe Rogan hålla folks uppmärksamhet i tre timmar.
21.59 Därför semestrade Elaine med en osmart Nokiatelefon.
22.47 Elaine om hur arg hon var efter att ha skrivit boken ”Medan han lever”, om de sexuella övergrepp som hon säger sig ha blivit utsatt för som barn.
26.26 Elaine ger sina tips på hur vuxna kan skydda barn mot sexuella övergrepp.
28.26 Elaine Eksvärds Fem snabba favoriter.
30.51 Elaine ger sina bästa retoriktips till den som kanske har ett övervägande digitalt ledarskap.
31.48 Därför föredrar Elaine Linkedin framför andra sociala medier.
En podcast om att göra företagslån mer demokratiska Med smarta analysverktyg och en genomdigitaliserad ansökningsprocess vill man utmana storbankerna och demokratisera marknaden för företagslån. På bara ett par år har fintech-uppstickaren Froda hjälpt över 50 000 företag med finansiering, etablerat sig i fem länder och uppnått miljardvärdering. I det här avsnittet av Digitala influencerpodden berättar Frodas vd och medgrundare Olle Lundin om hur idén om att utmana storbankerna uppstod, hur han vill demokratisera marknaden för företagslån och varför det är en fördel att lämna över kreditbedömningen till en robot. Dessutom ger han sina bästa tips till den som vill ge sig ut på en liknande resa.
Tidskoder och citat
1.52 Detta är Froda.
2.00 Härifrån kommer namnet.
2.20 Så uppstod den djärva idén till Froda.
3.23 Därför riktar Froda sig mot småföretag.
5.15 Därför anser Froda att marknaden för företagslån är odemokratisk i dag.
6.26 Så gör Froda sina kreditprövningar.
7.27 Fångar Froda också upp individuella egenskaper hos den som söker lån?
8.10 Olle om etiketten ”fintechbolag”.
9.12 Detta skiljer Frodas process mot den hos en traditionell storbank.
10.27 Är det alltid bra att det går snabbt att låna pengar?
11.50 Kan man ompröva AI:ns bedömning av ens kreditvärdighet?
12.27 Om Frodas mål om att erbjuda bättre villkor än storbankerna.
13.42 Märker Froda av de sämre tiderna bland sina kunder?
14.36 Om nya satsningen Froda Embedded.
15.56 Här finns Froda idag.
20.19 Så ser strategin ut när man går in på en ny marknad.
17.03 Så går det för Froda.
18.53 Så många kunder har Froda idag.
20.19 Så ser konkurrenssituationen ut för Froda.
21.16 Så har responsen från storbankerna varit på Frodas intåg.
21.36 Olle Lundins Fem snabba favoriter.
23.21 Därför sadlade Olle om från jurist till entreprenör.
24.06 Så fick Froda med sig så många tunga investerare.
24.51 Olles bästa tips till den som funderar på att göra en liknande resa.
27.03 Olle rekommenderar en gäst eller ett ämne till kommande poddar.
27.37 Så får du veta mer om Olle och Froda.
En podcast om vår tids stora förändring och behovet av att ställa om
Med femtio procent fler platser på fem år har Yrkeshögskolan expanderat i raketfart under generaldirektör Thomas Perssons ledning. Och det är inte slut än – expandera mera är hans önskan, när digitalisering, automation och grön omställning förändrar arbetsmarknaden i grunden. I det här avsnittet av Digitala influencerpodden berättar Thomas Persson om en världsunik utbildningsmodell med stor träffsäkerhet, om bristyrken och snabba skiften. Dessutom förklarar han vad data och it-branschen kan ha att lära av byggsektorn när det kommer till att få in fler kvinnor.
Tidskoder och citat.
1.51 Detta gör MYH.
2.37 Därför har yrkeshögskolan ökat antalet utbildningsplatser så snabbt.
3.25 Så bibehåller man kvaliteten när man står inför en så kraftig utbyggnad.
4.54 Borde utbildningsväsendet titta mer på hur yrkeshögskolan gör?
6.00 Om det faktum att många som idag pluggar kommer att jobba med jobb som idag ännu inte finns.
6.54 Så många får jobb efter avslutad YH-utbildning.
7.27 Därför vill Thomas att MYH ska expandera ännu mer.
9.35 Här råder det kompetensbrist på arbetsmarknaden.
11.27 Så gör man för att snabbt anpassa utbildningarna efter behoven på arbetsmarknaden.
13.40 Här skulle ordinarie utbildningsväsende kunna ha något att lära av MYH.
15.26 Så ser det ut med avhopp från IT-utbildningarna på MYH.
17.11 Så har andra branscher jobbat, som liksom data och it haft svårt att få in kvinnor.
19.13. Så ser kännedomen om YH som möjlighet ut.
20.56 Thomas om omställningsstudiestödet som finns sedan 2022.
22.35 Thomas Perssons Fem snabba favoriter.
25.14 Så påverkas yrkeshögskolan av AI-utvecklingen.
27.02 Om försöken att stoppa studenter från att använda AI.
28.04 Thomas Persson rekommenderar en gäst till kommande poddar.
28.59 Så följer du Thomas och MYH:s fortsatta expansion.
29.54 Det här ska Thomas göra när han stigit av sitt uppdrag i höst.
En podcast om att ta kontroll över tekniken
Hon vill göra algoritmerna bakom myndighetsbeslut till offentlig handling och efterlyser en mer aktiv politik där människan tar kontroll över teknikutvecklingen. Maja Fjaestad är forskaren och samhällsdebattören som fattat att AI-utvecklarna är vår tids verkliga makthavare. I det här avsnittet av Digitala influencerpodden hör ni Maja Fjaestad reflektera kring hur AI både kan hota demokratin och bidra till ett mer demokratiskt samhälle, beroende på hur vi hanterar den. Hon ger exempel på hur politiken abdikerat för algoritmerna och skissar på en sjukvård där data delas och AI hittar sambanden vi människor missat.
En podcast om att våga tänka nytt – först.
Han uppfann swipe-teknologin i början av millenniet – långt före Apple – och förändrade sättet vi handskas med telefoner och läsplattor i grunden. Nu satsar han på att revolutionera mobilmarknaden igen – den här gången med en unik teknologi som låter oss streama appar i stället för att ladda ner dem. I det här avsnittet av Digitala influencerpodden hör ni Thomas Eriksson, vd och grundare av UXStream, berätta om hur han ska ge våra smarta prylar serverkraft i fickformat, varför vi kommer att fortsätta använda mobiler och smarta klockor ett bra tag framöver och hur streaming kan vara ekologisk. Dessutom berättar han hur det gick till när han och kollegorna uppfann swipe-teknologin i början av 2000-talet, vars patent nu kan visa sig vara värda miljarder.
Chat GPT slog ner som en bomb och plötsligt är AI högst på agendan. Men hur stort är tekniksprånget egentligen, hur drar vi nytta av den fulla AI-potentialen och hur oroliga bör vi vara för en stundande AI-apokalyps? De här frågorna är Conny Svensson, head of AI transformation på AI Sweden i Digitala influencerpodden för att svara på. Dessutom berättar han om arbetet med en svensk Chat GPT och ger sina bästa råd till den som känner att den hamnat på efterkälken.
Behåll datorn längre, koda klimatsmart och banta datacentrens energianvändning – ja Niklas Sundberg är IT-chefen som vill ge hållbarhet samma prioritet som cybersäkerhet i IT-branschen. Han har skrivit handboken som han själv hade behövt som nybliven CIO, och i det här avsnittet av Digitala influencerpodden förklarar Niklas exakt hur vansinnig dagens produktion av e-skrot är, lanserar begreppet ”streamingskam” och skåpar ut idén om molnet som den självklara lösningen på IT-utsläppen. Samtidigt ger han också handfasta tips och råd till den som vill vara med och bygga en mer hållbar IT-bransch.
Han tog över ratten på Transportstyrelsen mitt under en brinnande it-skandal som fällde två ministrar – samtidigt hade han ett regeringsuppdrag att utreda framtiden för självkörande bilar. Dagens poddgäst är en man som inte duckar för en utmaning – eller fem. I det här avsnittet av Digitala influencerpodden hör ni generaldirektör Jonas Bjelfvenstam förklara vad som krävs för att vi ska få ut helautomatiserade fordon på svenska vägar, vem som ska ha ansvaret om den självkörande bilen kör på någon och hur Transportstyrelsen förändrat sin verksamhet efter it-säkerhetskalabaliken.
Den pågående AI-kapprustningen kan utgöra ett hot mot mänskligheten. Det anser i alla fall matematikprofessorn Olle Häggström. Han är en av undertecknarna bakom ett upprop som kräver en sex månaders forskningspaus inom avancerad AI, för att etiken ska få en chans att komma ikapp. I det här avsnittet av Digitala influencerpodden hör ni Olle förklara vad han finner så fascinerande – och skräckinjagande – med AI-explosionen, om hur vi riskerar att manipuleras av vår egen skapelse och varför AI alignment är ett så viktigt forskningsområde. Dessutom berättar Olle Häggström AI-schackspelaren som golvade honom totalt.
De lanserade världens första robotgräsklippare, sålde app-styrda verktyg innan Internet of things var en grej – och gör den uppkopplade trädgården till ett faktum. Trots en trehundraårig historia har Husqvarna group gång på gång hamnat rätt, när samhället automatiserar, digitaliserar och ställer om. I det här avsnittet av Digitala influencerpodden, berättar Husqvarnas acting CIO Robert Hafredal om högteknologisk trädgårdsskötsel, cybersäkerhet hos gräsklippare och artificiell intelligens i trädgården. Dessutom förklarar han varför Husqvarna satellitövervakar grönområden i världens städer.
Med uppkopplade gruvmaskiner, digitala tvillingar och AI-lösningar, har Sandvikkoncernen tagit världstäten i racet mot industri 4.0 – och mitt i stormens öga sitter nytillträdda digitaliseringschefen Sofia Sirvell. I det här avsnittet av Digitala influencerpodden berättar hon om hur it gått från supportfunktion till kärnverksamhet på Sandvik, om obemannade nattskift och om målet att ersätta alla jobb under mark med robotar. Dessutom avslöjar hon var du kan se en helt omöjlig staty.
Med över två decennier i ledande roller inom bemanningsbranschen har Mikael Jansson fått uppleva digitaliseringen av arbetslivet från första parkett. Det är han som vet vilka branscher som skriker efter kompetens, hur artificiell intelligens kan användas i snabba rekryteringsprocesser och när Manpower börjar hyra ut robotar i stället för människor. I det här avsnittet av Digitala influencerpodden hör ni Manpower Groups vd Mikael Jansson reflektera över framtidens arbetskraft, kompetensbrist kontra arbetslöshet och säkra jobb där ingen kommer att gå sysslolös de närmaste åren.
Med 28 år i techbranschen och erfarenhet från såväl storbolag som startups, har Eva Fors varit med om molnrevolutionen från start. Idag är hon Nordenchef på Google Cloud och laddar för att en ny molnregion i Sverige ska lyfta. I det här avsnittet av Digitala influencerpodden hör ni Eva Fors tankar om de möjligheter som ryms i molnet, om de branscher som ligger i framkant i transitionen och om det massiva teknikskifte som väntar när molnet paras med artificiell intelligens.
Medan räntorna stiger och husbyggandet tvärnitar, plöjer Obos Sverige ner över en miljard i fabriker och robotar. Med 100 år på nacken och en framtidsvision som sträcker sig lika många år framåt, vill byggbolaget satsa sig ur krisen. I det här avsnittet av Digitala influencerpodden resonerar Obos Sveriges vd, Joakim Henriksson, om framtidens boende, livet mellan husen när vi blir allt digitalare och om möjligheterna att tänka långsiktigt när det är medlemmarna som äger bolaget.
Hon är överläkaren och forskaren som lämnade den offentliga vården för techbranschen. Med erfarenhet från såväl Kry, Mindler och nu Microsoft, vill Nasim Farrokhnia bygga broar mellan techvärlden och vården och nyttja modern teknik för att frigöra mer tid och resurser till patienterna. I det här avsnittet av Digitala influencerpodden resonerar Nasim om möjligheterna som ryms inom AI och data när det kommer till att förutspå och förebygga sjukdom – och vad som ligger i vägen för att nyttja teknikens fulla potential.
I över 100 år har svenskarna handlat prylar till hemmafixet från Clas Ohlson. Det som började som ett postorderföretag i Dalarna, är idag ett av våra kändaste varumärken med över 200 fysiska butiker i tre länder och en växande handel online. Peder Apelgren är den som är ansvarig för att äktenskapet mellan digitale Clas och fysiska Ohlson blir lyckligt, och i det här avsnittet av Digitala influencerpodden berättar han om en resa som kom i gång sent men blev en maxad omnikanalupplevelse. Han förklarar hur butiker och e-handel kan leva i symbios och varför det har blivit irrelevant att fundera över onlinehandelns del av den totala försäljningen. Dessutom avslöjar han hur man med teknikens hjälp får det perfekta riset.
Hon startade 11 bolag på 11 år, kröntes till Sveriges mäktigaste näringslivskvinna som 28-åring och deklarerade i nationell radio att skulle bli den mäktigaste kvinnan i världen – sen körde hon rakt in i väggen. Efter 3 års paus (med hennes mått mätt), en självbiografi och många timmar terapi, är Isabella Löwengrip tillbaka. Den här gången är det främst som investerare, och i botten ligger som alltid en kärlek för allting digitalt. I det här avsnittet av Digitala Influencerpodden, berättar hon om en tid av storhetsvansinne, ett plågsamt fall och om att bygga något hållbart i lagom takt. Dessutom förklarar hon varför influencer ändå är världens bästa karriär – för den som verkligen vill.
Från pandemi och e-handelsexplosion till lågkonjunktur och inflation – tvära kast och blixtsnabb omställning har präglat svensk handel de senaste åren. Så, är det ens relevant att särskilja fysisk och digital handel längre? Vilka e-handlare överlever när kunden håller hårdare i plånboken – och stämmer det verkligen att nöden är uppfinningarnas moder? Det här, och mycket mer, får svensk handels innovationschef Per Ljungberg svara på i det här avsnittet av Digitala Influencerpodden. Dessutom avslöjar han vilka e-handelsbolag som står starka när inga gamla sanningar längre gäller.
Branschen skriker efter kompetens och unga konsumerar digitalt innehåll dygnets alla vakna timmar – ändå är techbranschen en värld som många unga har svårt att se sig själva i. Detta satsar Space Academy på att förändra. Genom inspirationsföreläsningar, korta kodarkurser och snabba bootcamps i programmering, hoppas de kunna väcka intresse för tech och locka fler ur underrepresenterade grupper in i branschen. I det här avsnittet av Digitala influencerpodden berättar Nastaran Baleng-Soultani, Space Academys chef och medgrundare, om satsningen som fått över 2 600 ungdomar att prova att koda. Hon reflekterar över de hinder som fortfarande finns för stora grupper när det gäller tillgången till tech och hur hon och hennes team jobbar för att överbrygga dessa.
Det som han inte vet om internet är inte värt att veta. Patrik Fältström är Sveriges mesta internetpionjär – säkerhetsansvarig för en del av den svenska internetinfrastrukturen och rådgivare åt såväl regeringar som fredsbevarande institutioner. Han är också Sveriges lagledare i Natoövningen Locked Shields, där deltagarna försvarar ett land mot ett massivt cyberangrepp. I det här avsnittet av Digitala influencerpodden förklarar Patrik hur en Natoövning i cybersäkerhet går till, hur Sverige står sig i internationell jämförelse och varför vi aldrig ska acceptera ens att restauranghemsidan ligger nere. Dessutom tar han oss med till det glada 90-talet, då han var med och byggde Sveriges internet.
Hon övervakar övervakarna så att de inte övervakar för mycket, och räds inte att utfärda böter i mångmiljonklassen när företag som Klarna och Google slarvar. Som chef för Integritetsskyddsmyndigheten leder Lena Lindgren Schelin arbetet med att se till att våra personuppgifter skyddas från klåfingriga företag, stater och individer – och att vi inte tummar på den personliga integriteten när digitaliseringen går allt snabbare. I det här avsnittet av Digitala influencerpodden hör vi Lena förklara vad de irriterande cookie-förfrågningarna ska vara bra för, varför integritetsskydd är nödvändigt för en hållbar digitalisering och hur skydd av personlig data och cybersäkerhet hänger ihop. Dessutom förklarar hon varför vi inte får lov att skicka personlig data till USA.
Med hjälp av vatten, gravitation och ny teknik skulle nedlagda gruvor kunna användas för att lagra energi. I den allt snabbare omställningen till ett fossilfritt samhälle tror sig svenska bolaget Mine Storage ha hittat en ny guldgruva. I det här avsnittet av Digitala influencerpodden förklarar Christopher Engman, grundare av Mine Storage, varför en gruva är bättre än ett batteri, hur gamla gruvor kan hjälpa till att minska kaoset på elmarknaden och om egen mjukvara som vägen till framgång. Dessutom förklarar han varför vår elkonsumtion kan jämföras med en anka.
I snart fem års tid har vi skildrat det digitala Sverige genom spännande möten och samtal i den här podden. När vi nu firar vårt tvåhundrade avsnitt är det i en orolig tid – präglad av Rysslands krig i Ukraina, knackiga Natoförhandlingar, koranbränningar och cyberattacker –en tid då säkerhetsfrågorna har seglat upp i topp på agendan. Med anledning av det har vi besök av Therese Naess i det här avsnittet. Med en bakgrund som mordutredare, Säpoagent och säkerhetschef på Migrationsverket, är det hon som har fått i uppdrag att bygga upp ett nationellt cybersäkerhetscenter och se till att myndigheter och näringsliv samarbetar för att förebygga, upptäcka och stoppa cyberattacker mot Sverige. Hör henne berätta om en hektisk tid på jobbet och om hur hoten mot Sverige ser ut och kan stoppas med gemensamma krafter.
Medan det fattas tiotusentals hjärnor i techbranschen råder det oproportionerligt stort underskott på kvinnor och ickebinära. Det här sliter föreningen DataTjej för att ändra på, och med över 4000 medlemmar i landet visar de att det knappast är intresset för tech som saknas. I det här avsnittet av Digitala Influencerpodden berättar Gabriella Norman, styrelsemedlem och poddskapare hos DataTjej, om det arbete de gör för att locka in och behålla kvinnor och ickebinära i branschen. Hon berättar också om sin ambition att lyfta fram fler förebilder än superhjältarna i sin podd, om hur tjejer kodar utan att själva fatta det och hur hon själv funnit sitt kall inom medicinska mjukvaror, efter att motvilligt ha tvingats ta en kurs i programmering.
Med över 80 000 poddar i stallet ser de till att miljontals människor stoppar lurarna i öronen varje månad – och att kreatörerna får betalt för mödan. Med sitt öppna ekosystem för poddar på världens alla plattformar är Acast branschens kanske bäst bevarade hemlighet. I det här avsnittet av Digitala influencerpodden beskriver Acasts innehållschef Josephine Forssjö hur poddbranschen gått från gör-det-själv-anda till professionalism, hur man tjänar pengar på poddar och varför Acast med berått mod slaktade sin egen app. Dessutom avslöjar hon de hemliga ingredienserna i en riktigt framgångsrik podd.
Hacka dig själv – innan skurkarna gör det. Så resonerar Telenor, som de senaste åren satsat på så kallade etiska hackare. I en orolig värld där samhällskritisk infrastruktur utsätts för allt mer sofistikerade hot, gäller det att ligga steget före de kriminella. I det här avsnittet av Digitala influencerpodden hör ni Telenors säkerhetsexpert Marcus Lundblad beskriva hotbilden mot samhällskritisk infrastruktur, förklara hur etiska hackare kan skydda företag och vilka länder som är mest intresserade av att spionera på svenska företag. Dessutom ger han sina bästa tips till det företag som behöver stärka upp sitt säkerhetsarbete.
Han har kallats en rockstjärna inom legal tech och grundade landets största juridiska webbplats, Lawline, redan 2005. Med åtskilliga förlorade timdebiteringar på sitt samvete, har Joel Wickman nu bestämt sig för att riva murarna runt affärsjuridiken, med nya bolaget Legalbuddy. I det här avsnittet av Digitala influencerpodden berättar Joel Wickman hur det gick till när han och ett gäng kursare drog i gång Lawline i ren frustration över juristutbildningen. Han förklarar varför juridik är den perfekta branschen att digitalisera, hur gratis kunskap lockar betalande kunder och avslöjar varför han ändå tycker att de flesta byråer borde avstå AI den närmaste tiden.
Rätt vård, i rätt tid, för alla, oavsett modersmål. Det vill grundarna bakom sajten Bashi åstadkomma. Med nya miljoner i ryggen och en smartare plattform än 1177, vill man förbättra patientflöden och korta vårdköerna. I det här avsnittet av Digitala Influencerpodden berättar vd och medgrundare Shina Hagh om idén som kom till henne i duschen efter ett frustrerande arbetspass på akuten, om varför kommunikationsproblem mellan patient och vårdgivare är ett problem som angår alla och hur man kan leda patienter till rätt vård på mindre än en minut. Dessutom avslöjar Shina vad som döljer sig bakom namnet Bashi.
De säger sig ha skapat världens första digitala gruva för batteriråvaror och är laddade för att lösa en av elektrifieringens mest akuta utmaningar: kretsloppet. Cling Systems är startupbolaget som fått Klarnagrundarens stiftelse Norrsken på fall och tunga investerare i ryggen, i sin strävan efter att bygga en cirkulärekonomi för framtidens eldrivna fordonsflotta. I det här avsnittet av Digitala influencerpodden hör ni vd:n och grundaren William Bergh berätta om en värld som just har slutat elda upp uttjänta batterier för att i stället explodera i nya lösningar. Han berättar om Clings unika databas som kartlägger råvaruinnehållet i tusentals batterier och hur den hänger ihop med målet om att sluta bryta metaller ur marken. Dessutom avslöjar William hur han som 26-åring charmade Norrsken.
Han gjorde succé med personliga studentmössor och lyckades få världens kändisar och bloggare att frivilligt visa upp sig i mysoverall. Nu driver Babak Faramarzian Sveriges ledande byrå för influencer marketing, som med hjälp av AI och mångårig expertis ser till att några av världens största varumärken blir ett naturligt inslag i våra flöden. I det här avsnittet av Digitala influencerpodden berättar Babak Faramarzian om hur han upptäckte kraften i influencer marketing, varför Cure hellre satsar på microinfluencers än de stora namnen och vikten av att bygga långsiktiga strategier.
För dig som vill veta ännu mer om kraften i influencer marketing, tipsar Babak om att lyssna på Cure Medias podd Influencer Marketing talks.
Med över 15 års erfarenhet i allt från startups till miljardbolag, beslöt sig Wala Loubani för att bygga den tjänst hon själv alltid saknat. Tillsammans med några av Sveriges skarpaste hjärnor med bakgrund hos Google har hon tagit fram en skalbar robotcoach som ska hjälpa såväl ledare som anställda att nå sin fulla potential. I detta avsnitt av Digitala Influencerpodden berättar Coachendos grundare och vd, Wala Loubani, om hur en sjukhusinläggning fick henne att söka svaret på varför människor mår så dåligt på jobbet. Hör henne förklara varför det blir allt viktigare för företagen att erbjuda sina anställda möjlighet till coachning, varför många föredrar att coachas av en robot och hur hon fick med sig sitt dreamteam på resan.
2022 går mot sitt slut och det har blivit dags att blicka tillbaka på det som har varit. Det blev inte det där året av grönbete och framtidstro efter pandemin som vi hade hoppats på. I stället överskuggades det mesta av Rysslands folkrättsvidriga invasion av Ukraina, energikris och stigande matpriser. I de över 50 avsnitt av Digitala influencer-podden som vi har släppt under året, har de frågorna varit närvarande, samtidigt som vi också försökt blicka framåt. Digitaliseringen avstannar nämligen inte för att den fysiska världen går på sparlåga – det är en kraft som varken krig eller inflation kan stoppa. I det här avsnittet summerar Consids vd Peter Hellgren året som har gått och väljer ut några av de bästa bitarna ur de intervjuer han har gjort. Hör bland andra Anders Borg om digitaliseringens betydelse för Sveriges ställning under pandemin, drönarpiloten från Ukraina som ägnar sig åt psykologisk krigsföring och Pernilla Nyrensten om att lära Facebook hur man annonserar på Facebook. Dessutom bjuder vi på årets kärleksfullaste blooper.
Gott nytt år!
Han grundade hörlurs- och livsstilsföretaget Zound Industries, ökade intäkterna med 11 000 procent – och fick sparken. Han är mannen som tog takräcken till Nya Zeeland, wakeboard till Sverige och båtarnas Tesla ut på världshaven. Ja, Konrad Bergström är serieentreprenören som bara flyter med strömmen om den råkar vara elektrisk. I det här avsnittet av Digitala influencerpodden hör ni honom berätta om den galna tillväxtresan som slutade med frontalkrasch, skenmanövern som blev en monstersuccé och livet som kostade honom både hus och familj. Dessutom berättar han om kärleken till bergen och havet, och om den gången han steg ner från en bergstopp i Himalaya, lite osäker på om han just hade blivit pappa.
När svensk industri digitaliseras och kraven på hållbarhet ökar, måste landets ingenjörer tillbaka till skolbänken igen. I det unika projektet Ingenjör 4.0 gör svenska högskolor och universitet gemensam sak för att säkra kompetensutvecklingen och stärka Sverige som digital industrination. I det här avsnittet av Digitala influencerpodden, som spelades in under Elmias underleverantörsmässa i Jönköping, berättar doktorand Greta Braun om sin forskning kring ”skill gaps”, hur Ingenjör 4.0 kan bidra till kompetensutveckling inom deep tech och hur man motiverar människor till ett livslångt lärande.
Musikhjälpen drar varje år in åttasiffriga belopp till bortglömda humanitära katastrofer. Det är insamlingseventet där det fysiska och digitala sömlöst smälter samman för att göra världen lite bättre. I år handlar det om att ge barn på flykt ett tryggare liv, och i det här avsnittet av Digitala influencer-podden berättar projektledarna Karl-Johan Paulsson och Simon Rosenqvist om tankarna bakom temat, evenemangets utveckling genom åren, den ständiga jakten på tekniska lösningar för att engagera fler och om den enorma apparat som finns bakom glasburen som du ser i rutan. Dessutom avslöjar de vilken låt som önskats mest genom tiderna och förklarar åkomman Post production blues. Vi på Consid har såklart en egen Musikhjälpsbössa. När du bidrar med en peng för att hjälpa barn på flykt från krig, har du också möjlighet att vara med och tävla om en programmeringsutbildning åt en skolklass i Sverige. Läs mer om programmeringsutbildningen på våra tävlingsinlägg på Instagram, LinkedIn eller Facebook.
Deras helt eldrivna motorbåtar beskrivs som havets Teslor. Med uppkopplade båtar, en toppfart på 30 tysta knop och ett hängivet team vid rodret, har det svenska bolaget X Shore tagit världen med storm. I detta avsnitt av Digitala Influencerpodden, som är en liveinspelning från Elmia Subtractor, hör ni X Shores Chief Sustainability & Strategy Officer Helena Fagraeus Lundström. Hon berättar om båten som inspirerats av en ål, en ny elektrifierad bransch som får draghjälp elbilsboomen och om målet om en helt fossilfri båtproduktion.
Karin Zingmark är konsulten, författaren och inspiratören som vill maxa snacket för att bygga tillit på jobbet. När digitaliseringen får allt att rusa snabbare och världen runt omkring oss skakar, menar hon att kommunikation är nyckeln till harmoni. I detta avsnitt av Digitala Influencerpodden förklarar Karin hur vi får till en förändringsbenägen organisation trots att det är så fruktansvärt jobbigt, varför det är passé att separera intern och extern kommunikation och varför det är livsviktigt för en modern ledare att verka i sociala medier. Dessutom får Consids vd Peter Hellgren råd om hur personlig han bör vara online och om han måste dansa in på TikTok.
Som ett Google för influencer marketing. Så vill svenska Collabs marknadsföra sin unika sökmotor som analyserar miljontals konton världen över på bara ett par sekunder. Med hjälp av AI, smarta verktyg och stora mängder data, vill Collabs skriva om spelreglerna för en hel bransch. I detta avsnitt av Digitala influencerpodden berättar vd Fredrik Grufvisare om tekniken bakom influencer-söket, varför influencer marketing är smartare än en helsida i Aftonbladet och hur man med digitala verktyg kan samarbeta med kreatörer på andra sidan jorden, utan gemensamt språk.
Hon är superentreprenören från Tensta som vill demokratisera tillgången till tech och bygga broar mellan människor. Med driv, passion och en okuvlig tro på att världen går att förändra till det bättre, har hon bidragit till att tiotusentals unga fått lära sig att koda. Binette Seck är i år en av de nominerade till Consids pris Årets digitala stjärnskott och en mycket efterlängtad gäst i den här podden. I det här avsnittet avslöjar hon hur man lyckas locka kvinnor och unga med utomnordisk bakgrund in i techbranschen, vad förebilder har med saken att göra och hur man får människor att tro på att de förtjänar ett bättre liv.
När andra drar i nödbromsen trycker de gasen i botten. Med friktionsfria betalningsprocesser vill fintech-bolaget Billogram skrota pappersfakturan en gång för alla och ta världen med storm. I det här avsnittet av Digitala influencerpodden, hör ni Billograms vice vd Carl Lindberg förklara hur man bygger goda kundrelationer med hjälp av något så osexigt som en faktura, hur ett EU-direktiv varit avgörande för företagets framgångar och varför Billogram växer stadigt medan andra vacklar i snålblåsten.
Metaverse är här nu, och det kommer att förändra våra liv. Det menar i alla fall föreläsaren och futuristen Linda U Johansson, som är på väg att sjösätta Sveriges första metaverse-certifiering. Spänn fast säkerhetsbältet och dra på VR-glasögonen, så åker vi! I detta avsnittet av Digitala Influencerpodden förklarar Linda U Johansson vad metaverse är, varför vi vill vara där, hur det kommer att se ut om ett par år och vem som riskerar att halka efter. Dessutom förklarar hon varför vi inte ska stirra oss blinda på tekniken vi har på huvudet.
Med Ukrainakrig, elprischocker, inflation och räntehöjningar har SVT:s ekonomikommentator Alexander Norén bråda dagar på nya jobbet, men vi fick låna honom till det här avsnittet av Digitala influencerpodden, för att hjälpa oss förstå krisen för techbolagen. Är det en ny IT-bubbla som är på väg att spricka? Har svenska techbolag varit övervärderade? Vems fel är det, och vilka överlever stålbadet?
Med en lättillgänglig spelplattform och snabba frågequiz utbildas hundratusentals fabriksarbetare och chefer världen över i mänskliga rättigheter. När ny EU-lagstiftning ställer krav på företags sociala ansvarstagande, växer svenska edTech-undret Quizrr så att det knakar. I det här avsnittet av Digitala Influencer-podden hör ni Quizrrs vd Erika Wennerström förklara hur man får en knappt läskunnig kvinna i Bangladesh att ta föräldraledigt, hur man övertalar fabrikschefer i låglöneländer att utbilda sina arbetare i mänskliga rättigheter och hur man lyckas träna 5000 arbetare i månaden med hjälp av en digital plattform. Dessutom avslöjar Erika varför hon just kommit hem från en 48-timmars resa till Seattle.
Spårbarhet är ordet på allas läppar, när vi försöker komma till rätta med produktion som miljömässigt har spårat ur. En aktör som jobbar med just detta är Axfoundation, där Amelie Silfverstolpe ansvarar för hållbar innovation. Hon har tidigare fått nyanlända och etablerade svenskar att mötas och skapa jobbnätverk – nu ska hon i stället få konkurrerande företag att mötas och nätverka för ett hållbarare samhälle. Hör Amelie berätta om de kommande EU-kraven på digitala produktpass som kommer få GDPR att kännas som en fis i rymden, hur man motverkar kompetensbristen i it-branschen genom möten och hur fluglarver och den utskällda fisken braxen kan minska vårt köttätande. Dessutom slår Amelie tillsammans med Consids vd Peter Hellgren ett slag för årets viktigaste hackaton, Considition.
Hon har tävlat i såväl Talang i TV4 som VM med sina robotar, och forskar på hur robothusdjur kan gynna demenspatienter. Kognitionsvetaren och robotutvecklaren Sofia Thunberg brinner för de mänskliga maskinernas plats i samhället och vill lindra vår kulturella robotskräck. I det här avsnittet av Digitala influencerpodden hör ni Sofia Thunberg berätta om kärleken mellan människa och robot, varför det är så svårt att skapa empatiska maskiner och hur exoskelett kan användas för att både vårda och mörda. Dessutom funderar vi över om det är Terminatorfilmernas fel att vi är så oroliga för mänskliga maskiner.
Deras elmotorcyklar sätter dit tjuvjägare i Afrika, samlar designpriser på hög och körs av kändisar som Pharrell Williams och Kanye West. När hela världen snabbt ska ställa om till fossilfritt befinner sig svenska moped- och motorcykeltillverkaren CAKE mitt i stormens öga. Vid rodret sitter grundaren och designgurun Stefan Ytterborn – mannen som egentligen aldrig har gillat motorcyklar. I det här avsnittet av Digitala Influencer-podden hör ni Stefan Ytterborn förklara varför hans motorcyklar syns oftare på outdoor-evenemang än motormässor, varför det är bra att kunna göra en dubbelpflipp med en pendelhoj och hur man servar en motorcykel i Los Angeles från Stockholm. Dessutom förklarar han hur fransk politik kommer göra ett CAKE-köp till årets bästa affär.
SVT, BBC, Al Jazeera – i början av året hamnade svenska techbolaget Everdrone plötsligt i världspressen när deras drönare bidrog till att rädda livet på en man i Trollhättan. Det var första gången i historien som en autonom drönare levererade en hjärtstartare i skarpt läge, och nu vill alla följa efter. I detta avsnitt av Digitala Influencerpodden berättar Everdrones vd Mats Sällström om ett bolag som fick flygfart av en fascination för ny teknik, hur Everdrones teknik gjort Sverige först i världen med drönarlevererade hjärtstartare och varför varje minut räknas när det handlar om just hjärtan. Dessutom berättar Mats om hur det är att navigera i regionpolitiken med teknologi som är så ny den saknar en egen budgetpost.
Med data i molnet och klimatneutrala datacenter vill IT-jätten Microsoft bidra till en hållbar samhällsutveckling. Och bäst i världen på grön digitalisering – det ska Sverige vara, menar Microsofts Sverige-vd Tomas Frimmel. Digitala Influencerpodden har som första podd fått äran att ta pulsen på Tomas Frimmel sedan han tillträdde före sommaren. I det här avsnittet pratar vi om varför Microsoft valde just Sverige för sin hittills största datasatsning, borrar djupare i hur en flytt till molnet kan vara en viktig insats för miljön samt hur man ska få de anställda att vilja komma tillbaka till jobbet efter pandemin. Dessutom förklarar Tomas vilka likheter som finns mellan att leda en IT-jätte och ett landslag.
Den svenska spelindustrin har blivit en exportsuccé, och i ett par avsnitt har vi mött profiler som haft en viktig del i den utvecklingen. I det här avsnittet skiftar vi nu perspektiv, och tittar på storspelarna i andra änden – för även inom e-sporten är Sverige en gaming-stormakt. Hör gamingprofilerna Fredrik Jaegarn "Kempf" och Tilde "7licious" Byström berätta om livet som proffsspelare och den enorma utveckling inom e-sporten som skett på bara ett par år. De pratar föräldraengagemang och inkludering, Fredrik avslöjar vad han letar efter när han tar ut ett landslag i Counterstrike och Tilde pratar om hur det är att vara kapten för världens första damlandslag i e-sport. Dessutom får de Consids vd att överväga att byta karriär.
Svensk demokultur och en blöt kväll i en sommarstuga i Blekinge – det var två viktiga ingredienser i receptet för exportsuccéer som Pinball Dreams och Battlefield. I det här specialavsnittet om Sveriges väg mot att bli en gaming-stormakt berättar vi historien om speljätten DICE, och i gästfåtöljen har vi en av grundarna. Hör Fredrik Liljegren berätta om första hemdatorn, demogrupperna Explorers och The Silence, en galen tur till England och känslan första gången han såg sina spel på butikshyllorna på en annan kontinent. Dessutom funderar han kring faktorerna som har möjliggjort DICE framgångar.
Det historiska klippet i programmet kommer från TV4, 1994, där Fredrik och de andra medlemmarna i DICE intervjuas.
Från en föreningslokal i Malung på 90-talet till världens största lan-party – DreamHacks resa från hobbyprojekt till imperium är en bit svensk nutidshistoria som får många andra framgångar att blekna. I det här andra specialavsnittet om Sveriges väg mot att bli en gaming-stormakt har vi med två av DreamHacks verkliga nyckelspelare: Martin Öjes och Tomas Lyckedal. Hör om lanandets gryningstid, om dataspelande som revolt mot vuxenvärlden, hur man gick från datafestival till att ta plats som en av e-sportens viktigaste arenor och varför DreamHack kommer att överleva minst 20 år till.
Sverige är i dag ett land som levererar spelsuccé efter spelsuccé i en global mångmiljardindustri. Men Space action, Sveriges första dataspel på export, utvecklades faktiskt i ett garage utanför Landskrona, av en skoltrött kille som egentligen helst hade ägt en filmkamera. Arne Fernlund har en självskriven plats i det här första specialavsnittet om Sveriges väg mot att bli en gaming-stormakt. Hör honom berätta om en tid då man satte människor på månen, programmerade sina egna spel på pojkrummet och fick lönen utbetald i kontanter.
Så här tänker partierna kring digitaliseringen. En genomlysning som Consid har gjort visar att intresset för digitalisering och AI är ljummet i de politiska partiernas program inför valet. Vi samtalar kring resultatet av genomlysningen och analyserar varför det är så.
Medverkande:
Ett nytt Sverige håller på att ta form. Pandemin tryckte bara på fast-forwardknappen i en utveckling som redan var i full gång. Vilka är de viktigaste trenderna och hur ser Sverige ut om 50 år?
Medverkande:
Oleksandr Radzikhavskyi var drönarpilot för ukrainska försvarsmakten under de tre första månaderna av Ukrainakriget. Hans uppdrag var att samla in information om de ryska styrkornas rörelser. Till vardags bor han i London och arbetar som senior utvecklare för elbiltillverkaren YASA. Oleksandr Radzikhavskyi samtalar med rysslandsexperten Martin Kragh om tech-kriget i Ukraina. (Samtalet sker på engelska).
Medverkande:
Arbetsmarknaden har redan påverkats avsevärt av digitaliseringen, men ännu har vi bara sett början till en enorm transformation. Arbetsförmedlingen gör i en av sina senaste rapporter uppskattningen att 21 procent av dagens arbetade timmar i Sverige kommer att automatiseras de närmaste tio åren, vilket motsvarar drygt en miljon jobb. Samtidigt förväntas automatisering och ett antal samhällstrender leda till att 1,3 miljoner nya jobb skapas fram till år 2030. Enligt experterna gynnar teknikutvecklingen både det vi idag beskriver som låg- och det som vi beskriver som högkvalificerade jobb. Det är jobben däremellan som kommer att försvinna – medelklassens levebröd.
Medverkande:
Tre av fyra svenska arbetsgivare, 76 procent, upplever att det är svårt att hitta rätt kompetens – trots hög arbetslöshet. På global nivå är motsvarande siffra 69 procent, vilket är den högsta siffran på 15 år. En tydlig utmaning består i att tillgången på efterfrågade kompetenser inte motsvarar de kompetenskrav som finns på arbetsmarknaden. Samtidigt bidrar automatiseringen, digitaliseringen och den gröna omställningen till att behovet av kompetenser förändras kontinuerligt. Det riskerar att ytterligare öka obalanserna och försvåra matchningsläget på arbetsmarknaden. Bristen på kompetens är det största hotet mot ekonomisk tillväxt, dessutom hämmar bristen innovation, entreprenörskap och forskning. I Jönköping anger 73 procent av de företag i länet som letar personal att de har svårt att rekrytera. Hur löser vi krisen?
Medverkande:
Pandemin tryckte på digitaliseringens snabbspolningsknapp. Nu när vi är ute på andra sidan vet vi att inte bara samhället är förändrat. Vi är förändrade: hur vi lever, hur vi äter, hur vi umgås och hur vi jobbar. Om detta och den framtid som vi står mitt i, handlar boken Folkhemmet 4.0, som är skriven av Consids vd och grundare Peter Hellgren. Den utmärkta sommarläsningen dyker vi ner i, i det här avsnittet av Digitala influencer-podden. Consids kommunikationschef Nathalie Besèr har skickat över Peter till gästfåtöljen och sköter utfrågningen.
Med över en halv miljon användare, e-legitimation och fysiskt leg i appen, är Freja eID den uppstickare som på allvar utmanar BankID:s monopolstatus. Nu tar bolaget dessutom klivet ut i världen, och är första svenska e-legitimation att godkännas för legitimering inom EU. I detta avsnitt av Digitala influencer-podden berättar Freja eID:s vd och grundare Johan Henrikson om tjänsterna som ska locka över användarna från BankID, om kampen mot digitalt utanförskap och varför det skapar förtroende att ge sig i lag med Skatteverket.
Inför biometriska id-kontroller, slopa sekretessen mellan svenska myndigheter och tillåt samkörning av register med hjälp av AI. Det är några av de förändringar som Skatteverket vill se för att komma åt välfärdsfusket. Men var går gränsen mellan effektivitet och integritet? Och hur skyddar vi skattebetalarna mot elak AI? Det är frågor som Johan Schauman, chef för digital samutveckling på Skatteverket, brottas med på jobbet och som han utvecklar sina tankar kring i det här avsnittet av Digitala influencer-podden.
Var fiskades räkan, hur kördes den till fabriken, vem skalade den och hur hamnade den på din macka? De frågorna och många fler vill Lidköpingsföretaget Foodchain by Blockchain att du ska kunna få svar på med deras världsunika blockkedjeteknik. I det här avsnittet av Digitala influencer-podden berättar vd:n och grundaren Cecilia Ryegård om tekniken som motverkar matfusk, svinn och spårar smitta. Hon förklarar också hur hon får lantbrukare att med glädje logga allt i appen och avslöjar varför hon aldrig kommer att ha kontor på Stureplan.
Med yoga, kärlek och vänlighet har instagramfenomenet Yoga Girl byggt ett eget imperium både fysiskt och online. Men nu har solhälsningar på Arubas vita stränder bytts mot vinterbad och trädkramar i de uppländska skogarna. I det här avsnittet av Digitala influencer-podden, pratar allas vår Yoga Girl om första gången hon förstod att hon höll på att skapa något stort, om den förändrade relationen till följarna, strålningsrädslan och varför hon inte vill kalla sig en influencer.
De drabbade samman på debattsidorna tidigare i år, då förbundsordföranden för Sveriges Ingenjörer, Ulrika Lindstrand, kallade talet om ingenjörsbrist för överdrivet. Oförskämt, tyckte Consids vd Peter Hellgren, som tvingas parera den skriande bristen på IT-kompetens varje dag. I det här avsnittet av Digitala influencer-podden möts de, utan boxningshandskar, för att diskutera vidare kring bristen på it-kompetens, ansvaret för det livslånga lärandet och hur risig matteundervisning i lågstadiet hänger ihop med avhoppen från ingenjörsutbildningarna.
Fler ska kunna komma åt och dra nytta av den guldgruva som offentlig sektor sitter på i form av data – det är tanken bakom förslaget till ny datalag som nyligen lades fram. I första ledet för att detta ska bli verklighet går DIGG – Myndigheten för digital förvaltning – som ska se till att Sverige ställer om till ett digitalare samhälle. I detta avsnitt av Digitala influencerpodden rätar DIGG:s strateg Kristine Ulander ut alla frågetecken kring den kommande datalagen, förklarar hur datadelning skapar tillväxt och varför svenska myndigheter fortfarande inte har kastat ut faxen.
Med ett par knapptryckningar är dina grovsopor snart på väg till tippen, och inom ett par minuter körs din gamla soffa hem till sin nya ägare. Som ett slags Uber för skräp och prylar har appen Tiptapp tagit Sverige med storm – även om den som bryter ny mark inte alltid har vinden i ryggen. I det här avsnittet av Digitala influencer-podden berättar Tiptapps vd och grundare Tim Bjelkstam om succéappen som kom ut ur garderoben 2015, om hur återbrukandet har fått en boost av alla tiptappare och om en tjänst så ny att både Stockholms stad och Arbetsmiljöverket kände sig nödgade att dra den genom domstol för att veta hur den skulle hanteras.
Med sensorer, artificell intelligens och molnanslutna lägenheter vill fastighetsbolaget Heimstaden ta våra bostäder in i framtiden och göra hemmet smart på riktigt. Som nytillträdd IoT-chef på Heimstaden är Pär Wallin en viktig kugge i det digitala maskineriet. I detta avsnitt av Digitala Influencer-podden berättar Pär Wallin om smarta hem-projektet i Arlöv där vattenskador förebyggs med sensorer, om hur en boendeapp kan rymma en hel liten revolution och varför fastighetsbranschen har haft så svårt att komma till skott på den digitala spelplanen.
De har plöjt ned över en miljard i sitt hypermoderna robotlager för livsmedel i Stockholm, öppnar butiker utan kassapersonal och levererar snart matkassen med drönare i Stockholms skärgård. På ICA pågår nu arbetet för fullt med att ta dagligvaruhandeln in i framtiden. I detta avsnitt av Digitala Influencer-podden hör ni ICA Gruppens vd Per Strömberg berätta om beslutet att bygga framtidens superlager, om hur landsbygden gynnas av digitaliseringen och om den innovationshubb som kläckt några av de briljantaste idéerna.
Han var med och grundade världens första neobank på nätet redan på 90-talet och har varit med om att ta fram allt från betalsystem till sökmotorer. Nu är siktet inställt på bolånemarknaden. Med molnbaserade plattformslösningar och egna fintechbolaget Näktergal vill vd Erik Bennerhult ge en trögrörlig bransch ny luft under vingarna. I det här avsnittet av Digitala Influencer-podden berättar Erik om hur en ny lag lade grunden för Näktergals affärsidé, hur han vill demokratisera bolåneprocessen och om vikten av hybris när du försöker tänka nytt i en av världens mest svårdigitaliserade branscher.
De räddar livet på hundratusentals elektronikprylar varje år och ser till att mobiltelefoner, datorer och surfplattor används under hela sin livslängd. Efter över två decennier i branschen står it-återanvändarna Inrego plötsligt i centrum för två globala megatrender, när digitalisering och hållbarhet seglar upp som vår tids ödesfrågor. I det här avsnittet av Digitala Influencer-podden förklarar Inregos grundare, Henrik Nilsson, varför han inte ägnar sig åt återvinning, rätar ut frågetecknen kring cirkulär och linjär ekonomi och förklarar hur Sverige kan bli ett återanvändningens Silicon Valley.
Förra året sprängde möbelföretaget Mio:s e-handel miljardvallen. Med en omnikanalstrategi och en unik lösning där e-handel och butiker slipper konkurrera, har vd Björn Lindblad varit med om att möblera om rejält i en traditionstyngd bransch. I detta avsnitt av Digitala influencer-podden hör ni Björn Lindblad avslöja hur man får fysiska butiksägare att älska e-handel, hur kriget i Ukraina påverkar möbelbranschen och varför det är så viktigt att bygga ihop de digitala och fysiska kanalerna när man säljer soffor.
Är medelklassjobben på väg att ersättas av robotar och artificiell intelligens? Och hur hänger det i sådant fall ihop med Trumps väg till makten? Ja, det och mycket annat skriver nationalekonomen Jonas Grafström om, i boken Moderna tider 4.0 – Från kugge i maskineriet till vinnare bland algoritmerna. I det här avsnittet av Digitala Influencer-podden hör du honom filosofera kring vinnarna – och förlorarna – på en allt mer digitaliserad arbetsmarknad, och ett arbetsliv i ständig förändring. Dessutom förklarar han varför en robot aldrig kommer att kunna få bukt med hans bebis.
Så gott som alla bilburna stadsbor har redan deras app i telefonen som skydd mot svidande P-böter. Ja, det handlar naturligtvis om EasyPark – en av Europas största parkeringsappar. Med hjälp av trafikflödesdata och artificiell intelligens vill bolaget vara med och göra världens städer lite smartare. I det här avsnittet av Digitala Influencer-podden gästas vi av Sverigechefen Anders Bäck, som berättar om hur EasyParks nya Find-tjänst både underlättar parkeringsjakten och minskar utsläppen. Han tar oss också med till Easyparks småbarnsår, då kunden fick ringa talsvar för att kunna parkera, och avslöjar vilken som är världens smartaste stad.
Hennes vassa tunga gjorde henne till en av Sveriges största bloggare i början av 2000-talet. Idag säljer hon hälsosam mat för miljoner och driver en av Sveriges populäraste poddar om relationer – ihop med exmaken. I detta avsnitt av Digitala influencer-podden berättar Katrin Zytomierska om oortodoxa knep för att bli Sveriges mest lästa blogg, hur möjligheten att bygga ett kändisskap på nätet har förändrats under hennes tid i rampljuset och om en resa som började med bantning och slutade med en helt egen livsmedelsfabrik i Polen.
Hon är den första kvinnan någonsin i Sverige som grundat ett bolag och tagit det hela vägen till Stockholmsbörsen. Med onlineförsäljning av outdoor-kläder i glada färger har vd Pernilla Nyrensten sprängt såväl glastaket som miljardvallen med sitt RevolutionRace, och tagit sig från pappas garage till över 30 länder. I det här avsnittet av Digitala influencer-podden berättar Pernilla om hur hon har lyckats bygga ett miljardbolag med hjälp av skakig iphonekamera och sociala medier, hur hon vet vad kunden faktiskt vill ha, och om sin önskan om att inspirera andra att göra storverk. Dessutom bjuder hon på berättelsen om byxkampanjen som smällde Facebooks experter på fingrarna så att det ekade hela vägen till Silicon Valley.
En vecka har gått sedan Ryssland anföll Ukraina. Det är människor av kött och blod som dör och skadas vid den fysiska fronten, samtidigt pågår också ett fullskaligt cyberkrig. Därför har vi bjudit in Mattias Wåhlén från cybersäkerhetsföretaget Truesec, för att prata om krig och säkerhet på nätet. Hur har cyberkrigföringen mot Ukraina sett ut de senaste åren? Hur har den förändrats de senaste veckorna? Ligger Sverige i skottlinjen, kan vi skydda oss? De frågorna, och många fler, svarar Mattias Wåhlén på i det här specialavsnittet av Digitala influencer-podden.
Han började sälja bildelar på nätet redan som 16-åring och kröntes därefter till kung över e-handeln med klockor. Pelle Pettersson har kallats en svensk e-handels-ninja och driver idag egna konsultbyrån Omniarch, som hjälper flera av Sveriges största företag att växa både på och utanför nätet. I detta avsnitt av Digitala Influencerpodden snackar Pelle Pettersson bland annat om vikten av att skapa en likartad upplevelse i alla kanaler, kommenterar Amazons inträde på den svenska marknaden och förklarar varför det är en synd i e-handelssammanhang att skicka dyra byxor i en brun pappkartong.
Han hade världspolitikens kändaste hästsvans, styrde Sverige genom finanskrisen och utsågs 2011 till Europas bästa finansminister av Financial Times. Idag är han styrelseproffs, investerare och rådgivare, med ett knivskarpt fokus på teknik och digitalisering. I detta avsnitt av Digitala Influencer-podden gästas Consids vd Peter Hellgren av ingen mindre än Anders Borg, som ger sin syn på hur Sverige står sig i den globala digitala kapprustningen, siar om tekniken som kommer spela huvudrollen i en nära framtid och funderar på om NFT:er skulle kunna stoppa ryssarna från att stjäla hans frus poplåtar.
Hon blev Gynning med svenska folket när hon vann reality-serien Big Brother 2004, i en tid då linjär-tv fortfarande var norm och tidningarnas löpsedlar satte dagordningen. Sedan dess har smartphones, streamingtjänster och sociala medier tagit vid, och tusenkonstnären Carolina har flyttat efter. Idag driver hon youtube-kanal, podd och instagramkonton och säljer egendesignade smycken, tavlor och inredning – bland annat. I det här avsnittet av Digitala Influencer-podden filosoferar Carolina Gynning kring ett digitaliserat kändisskap, berättar om måleriet som kickade igång entreprenörshjärnan och avslöjar hur det gick till när hon åkte för att köpa sushi men kom hem med en hund.
Från legoprojekt till bilbanor i naturlig storlek – Lundabolaget Elonroad har gjort en raketresa i sin satsning på att elektrifiera de svenska vägarna. Med laddningsskenor i marken och 5G-teknik vill man bygga bort batteristressen och bidra till en fossilfri fordonsflotta. I det här avsnittet av Digitala influencer-podden berättar vd Karin Ebbinghaus om en företagsidé som föddes i snömodden på en väg i Skåne och om att strömma el som man strömmar musik, i en framtid där både vägen och bilen är uppkopplade.
Han är stjärnförvaltaren som brinner för ny teknik och tidigt såg spelvärldens potential. Med egna fondbolaget TIN investerar Carl Armfelt i framtidens techbolag. I detta avsnitt av Digitala Influencer-podden rätar han ut frågetecknen kring sådant som metaverse, Non-Fungible Tokens och varför människor betalar miljoner för att äga lite kod. Han avslöjar dessutom vilket som är hans favoritspel och förklarar varför han inte tror att Facebook kommer att regera web 3.0.
Deras världsunika programvara upptäcker och blockerar övergreppsmaterial med barn på över en miljon företagsdatorer och mobiler världen över. NetClean Technologies är Göteborgsföretaget som tagit cybersäkerheten till nästa nivå och gör skillnad där det behövs som mest. I det här avsnittet av Digitala influencer-podden berättar vd Anna Borgström om bolagets världsunika programvara, hur övergreppsmaterial hänger ihop med cyberhot och om hur det var att ställa sig i talarstolen i FN.
Över sextusen startups ingår i det svenska tech-ekosystemet, och med bootcamps och matchmaking ska Startup Sweden hjälpa fler att erövra världen. I detta avsnitt av Digitala Influencer-podden gästas vi av programansvarige Arash Sangari, som berättar om träningsläger för entreprenörer, tech-ekosystemet och varför Sverige lyckats fostra så många framgångsrika startups. Han ger också sina bästa råd till den som vill etablera sig utanför rikets gränser och avslöjar varför han älskar sin radiostyrda badanka.
2021 går mot sitt slut – och vilket år det har varit. Vi tog första, andra – ja vissa tog till och med en tredje dos vaccin. Vi arbetade hemifrån, bet ihop och upptäckte nya värden. Klimat och hållbarhet tog sig in på dagordningen i så väl styrelserum som på globala toppmöten. Digitaliseringen ökade i en takt vi aldrig hade trott vara möjlig. Och här i Digitala Influencerpodden, kan vi blicka tillbaka på ett år där Consids vd Peter Hellgren hunnit möta över fyrtio olika gäster, som alla på ett eller annat sätt varit med om att ta Sverige in i framtiden.
Med bank-id, e-recept och en global pandemi som draghjälp har marknaden för nätapotek formligen exploderat. Utan fysiska butiker, men med ett brett utbud och blixtsnabba leveranser, har Meds seglat upp som ett av Sveriges snabbast växande nätapotek. I detta avsnitt av Digitala Influencerpodden hör ni Meds vd och medgrundare Björn Thorngren berätta om en bransch som saknar både konjunktur och säsong, spritköp från Turkiet och varför svenskar är bäst i världen på att shoppa medicin på nätet.
Han var med och startade Sveriges första bitcoingruva, där man under en period producerade var tredje bitcoin i världen. Men – högriskprojektens tid är förbi. I dag är Andreas Kennemar COO på kryptomäklaren Safello, där han ska vara med och göra handeln med kryptovalutor både trygg och tråkig. Följ med på ett avsnitt av Digitala Influencer-podden där vi borrar ner oss i vad kryptovalutor är, hur de funkar, varför de uppstod och om de är värda att köpa. Hör också Andreas berätta om sin tid som gruvbolagschef och förklara varför han tycker att bitcoin är bättre än julpynt.
Du kommer ut från jobbet och upptäcker att cykeln har blivit stulen. Men bara några minuter senare finns försäkringspengarna på kontot. Med hjälp av AI och en helt ny affärsmodell vill försäkringsbolaget Hedvig skaka om en traditionstyngd bransch. John Ardelius är CTO och medgrundare på Hedvig. I det här avsnittet av Digitala influencer-podden pratar han om varför försäkringsbolagen halkat efter i digitaliseringen, hur artificiell intelligens kan förändra hela branschen och varför du inte ska satsa på en framtid som fotomodell.
Framgångsföretag som Voi, Klarna och Budbee har alla tagit sina första babysteg i startup-inkubatorn på Stockholms Handelshögskola. Med egen erfarenhet av att inkuberas och driva företag ska vd Julia Delin se till att mångfalden säkras bland nya entreprenörer och att morgondagens enhörningar får det stöd de behöver på vägen. I det här avsnittet av Digitala influencer-podden pratar hon om vad vi kan göra för att få fler kvinnliga grundare bland svenska techbolag, hur man navigerar förbi könsstereotypa investerarfrågor och hur AI kan hjälpa till att identifiera ett vinnande team.
Han är ekonomiprofessorn med rockstjärnestatus som fångar både vår samtid och framtid i sin forskning och sina böcker. Hur har pandemin förändrat oss och samhället vi lever i? Är robotarna här för att ta våra jobb? Och vad gör det med oss när allt kan omvandlas till data? Allt det här, och mycket mer, svarar Micael Dahlen på i det här avsnittet av Digitala Influencerpodden. Han bjuder dessutom på sitt bästa tips för att finna meningen med livet, och förpassar åttatimmarsdagen till historiens skräphög.
Han är den före detta vd:n för hockeyallsvenskan som har bytt is-sport mot e-sport. I oktober tog Stephan Guiance plats som ny generalsekreterare för e-sportsförbundet SESF och ska se till att idrotten får den status som den förtjänar. I det här avsnittet av Digitala Influencer-podden pratar han om e-sportens kamp för erkännande, varför stadsplanerarna måste börja skissa på gamingcenters och varför föräldrar ska sluta banka på dörren till tonårsrummet när det är match.
Det är i skärningspunkten mellan artificiell intelligens, stat och kapital som vi hittar Aurore Belfrage – affärsängeln och techdiplomaten som låtit klimatångesten bli en drivkraft. I sitt arbete vill hon förklara och lyfta fram den teknologi som kan hjälpa oss att ställa om till ett hållbart samhälle. I det här avsnittet av Digitala Influencerpodden pratar hon med Peter Hellgren om att välja omställning före tillväxt, varför hon, sin titel till trots, inte är teknikoptimist, och om hur artificiell intelligens skakar om hela geopolitiken.
Digitaliseringen slog ner som en bomb i den svenska postverksamheten. När Annemarie Gardshol tillträdde som vd 2018 gick PostNord med storförlust och var ett av Sveriges mest utskällda bolag. Idag har man lyckats vända utvecklingen och utforskar nya smarta lösningar för framtidens leveranser. I det här avsnittet av Digitala Influencerpodden berättar hon om en bransch som faktiskt fixade omställningen under pandemin, om att vara ett vinstdrivande bolag med samhällsansvar och om teknikutvecklingen som på ett ögonblick förändrade hela spelplanen för ett fyrahundraårigt yrke.
2021 har utnämnts till supermiljöåret, då många viktiga globala beslut ska tas kring klimatet och den biologiska mångfalden. Bland dem som satt ljuset på de här frågorna allra längst finns Världsnaturfonden Sverige, som fyller 50 år i år. Pandor, fjällrävar och regnskog har räddats i kampanjer som på senare år blivit digitala framgångssagor. I det här avsnittet av Digitala Influencerpodden berättar WWF:s kommunikationschef Lisbeth Larsson om hur man kommunicerar sambandet mellan pandemi och brist på biologisk mångfald, om matapparna som förändrar en hel bransch och om varför hon drömmer om fler medelålders manliga influencers.
Gullspång Invest är det familjeägda riskkapitalbolaget som vill vara med och bygga en bättre värld – samtidigt som man tjänar pengar. Med miljarder från lyckade företagsförsäljningar i ryggen vill bröderna Brandberg göra investeringar som kan bidra till hållbara matsystem och en fossilfri framtid. I det här avsnittet av Digitala Influencerpodden hör du en av grundarna – Gustaf Brandberg – berätta om beslutet att fokusera på energi och hållbara matsystem, om jakten på teknologin som kan leda till systemskifte och varför han inte vill investera i fitbits för kor. Dessutom avslöjar han vilken sorts bolag han är beredd att ösa pengar över. Missa inte det!
När pandemin svepte in över världen och delar av samhället lamslogs, tvingades andra delar växla upp: Ett vaccin skulle tas fram i raketfart, tillgången på mediciner säkras, biverkningar registreras. I centrum stod Läkemedelsverket, och på myndighetens IT-avdelning befann sig chefen Pelle Persson på första parkett när digitaliseringen plötsligt fick en superinjektion. I det här avsnittet av Digitala Influencerpodden berättar han om hur svenska Läkemedelsverket tog huvudansvaret för det första vaccingodkännandet i EU, om att göra flera månaders arbete på några veckor och hur man reglerar läkemedelsmarknaden utan att för den skull strypa innovationskraften.
Ett specialavsnitt med allt du behöver veta om 2021 års upplaga av Considition – när, var, och varför – men kanske framför allt: hur du tävlar och vinner.
Läs mer och anmäl dig på: considition.com
Nu kickar träningsperioden igång inför det världsomspännande hackathonet Considition den 14 oktober, där den som tävlar är med och hackar för en grönare värld. I år ligger fokus på att utveckla en smart packningsalgoritm för e-handeln. Hör Axel Möller, CTO på vår samarbetspartner Budbee, berätta varför bolaget har valt att hoppa på Considiton, vad han hoppas få hjälp med av de tävlande och ge sina bästa tips till den som vill knipa förstaplatsen. Hör också Considutvecklarna och Considitions egna programledare, Simon Zachrisson och Tobias Dahlgren, riva av alla viktiga fakta som en tävlande kan behöva ha koll på, blicka tillbaka på tidigare års hackaton och avslöja vilka nojor som håller dem vakna om nätterna inför livesändningen den 14 oktober.
Med uppkopplade byggarbetsplatser, elektroniska ritningar, smarta sensorer och artificiell intelligens, vill Lotta Wibeck vara med och ruska om en av våra minst digitaliserade branscher. Som digitalization project lead på Skanska har hon i uppdrag att hitta lösningarna som kan öka byggtakten, skona miljön och skapa säkrare arbetsplatser. I detta avsnitt av Digitala Influencerpodden pratar hon om byggbranschens behov av att någon pekar med hela den digitala handen, om hur AI kan revolutionera projektplaneringen och om varför data inte är det nya guldet. Trevlig lyssning!
Studentprojektet på Harvard blev till världsherravälde – nästan tre miljarder människor världen över använder idag Facebook, liksom åtta av tio svenskar. Med över ett decennium på företaget har Sverigechefen Sam Rihani varit med på merparten av den resan, trots att han själv först var lite osäker på om plattformen ens skulle slå igenom. I det här avsnittet av Digitala Influencerpodden pratar han om utvecklingen från startup till global maktspelare, om lärorika dataskandaler, hackerkultur som framgångsfaktor och omvälvande beslut som fattas över en natt.
I december 2020 – ganska precis ett år efter att det första fallet av Covid-19 upptäckts i Kina – var Pfizer-Biontech först i världen med att få ett vaccin mot sjukdomen godkänt för nödbruk. Det var förhoppningsvis början till slutet på den globala pandemin, och i stormens öga stod Pfizers Sverige-vd, Malin Parkler. I det här avsnittet av Digitala Influencerpodden berättar hon om det massiva arbete som låg bakom vaccinframgången, om vikten av att dela data i realtid och om hur mycket snabbare vi kommer att kunna ta fram nya vaccin i framtiden. Trevlig lyssning!
Från att ha jobbat i byråbranschen under den turbulenta IT-boomen i början av 2000-talet, är Stefan Lundin idag svensk PR- och kommunikationschef för ett av världens snabbast växande företag – kinesiska Geely. Öst möter väst, Hangzhou möter Göteborg, fossilt ska bli förnybart, analogt ska bli digitalt – och mitt i alltihop står alltså Stefan Lundin, med uppdrag att hjälpa alla att förstå varandra. I detta avsnitt av Digitala Influencer-podden pratar han om vikten av att tänka snabbt och stort, om kopplingen mellan bilar och danska fintech-tjänster och om varför Göteborg är Nordeuropas Silicon Valley. Trevlig lyssning!
Med artificiell intelligens, ständig betygsättning och leveranser på kundens villkor vill VD Fredrik Hamilton revolutionera logistikbranschen. Han startade sitt bolag parallellt med studierna på Handels 2015. Sex år senare är logtech-bolaget Budbee värderat till 2,7 miljarder. I det här avsnittet pratar han om hur man kan använda AI för att förutspå leveranstid, om kunden som idéspruta och varför Budbees bud aldrig råkar väcka en sovande bebis. Trevlig lyssning!
Vi står inför en jätteutmaning som måste lösas akut. De närmaste åren fattas tiotusentals ingenjörer. Samtidigt har antalet kvinnor som jobbar inom tech MINSKAT stadigt, sedan 2006. Matematiken går inte ihop, och det finns ingen anledning att skönmåla: För oss är detta en fråga om överlevnad. Vi måste få in kvinnorna i techbranschen, annars har vi inte tillräckligt med personal. Men det handlar såklart om mer än att fylla stolar. Vi måste bygga företag som speglar det samhälle vi verkar i, om vi vill förbli relevanta.
För oss på Consid är detta en oerhört viktig fråga som vi haft glädjen att samtala med några av Sveriges smartaste hjärnor om, i den här podden. I det här avsnittet har vi samlat ihop ett antal röster för att försöka svara på varför det ser ut som det gör, vem som har det yttersta ansvaret för att lösa problemet och hur vi ska gå tillväga. Trevlig lyssning!
Hans Skruvfors är mannen som tänker så mycket på spökbutiker att han har svårt att sova om nätterna. Med blixtsnabba leveranser, virtuella kök och självkörande robotar vill han utmana så väl matvarubutikerna som e-handelsjätten Amazon. I en tid då svenskarna har tagit online-shoppandet till en ny nivå, har han tagit över vd-posten för hela Foodora-koncernen. I detta avsnitt hör du hans tankar om en e-handel som redan är på väg att bli passé, hur Foodora lyckas leverera en pocketbok på femton minuter och om hur fula hyllor med produkter huller om buller kommer att revolutionera hela matvaruhandeln.
I det här avsnittet av Digitala influencer-podden gästas vi av Vahid Zohali. Han kom som ensam tonåring från Iran till Sverige och fick börja från noll med allt. Idag har han över 25 år inom IT-branschen på meritlistan, varav många av dessa som hyllad och prisad chef. Förra hösten, samtidigt som pandemin lamslog stora delar av samhället, tog han över vd-posten på IBM Sverige. I dagens avsnitt hör ni hans tankar om pandemin som möjlighet för Sverige att ta täten i det globala hållbarhetsarbetet, hur mångfald bygger framgångsrika team och om företagsfesten som ledde till ett världsunikt jämställdhetsarbete.
Podcast med digitalstrategen Johan Öbrink, om IT-säkerhet i pandemins tidevarv, hur vi ska få in fler kvinnor i IT-branschen och om appen som får Stockholms stads jurister att se rött.
Värmlänningen Maria Hedengren har över tjugo års erfarenhet i ledande roller inom finansvärlden och tog över vd-posten på Readly våren 2019. Där vill hon elda på digitaliseringen av magasinsbranschen och bygga ett förlagens Spotify. I det här avsnittet pratar hon om det teknikskifte som ännu är i sin linda, berättar vad man kan göra med 35 miljarder datapunkter och avslöjar vem som egentligen läser serietidningar och bröllopsmagasin. Trevlig lyssning!
I detta avsnitt av Digitala influencerpodden möter vi Susanne Bergh, chef för kund- och kanal på Länsförsäkringar. Med över 30 år i bolaget har Susanne Bergh varit med hela vägen på Länsförsäkringars resa från analogt till digitalt. Hon snickrade ihop en av företagets första hemsidor i en tid då det bara fanns en enda internetansluten dator på kontoret. 2016 stod hon med sitt team på scenen och tog emot pris för Sveriges bästa bankapp. Hör Susannes tankar om kraften i att våga släppa taget och lita på medarbetarna, om en framtid där försäkringsbolagens erbjudande kanske inte ens är försäkringar och om resan från lokalt bondesamarbete till digitala möten och smarta appar. Trevlig lyssning!
I detta avsnitt av podden gästas vi av Åsa Johansen. Hon är en av krafterna bakom Nordens största tech-konferens för kvinnor. Som kommunikationschef för Women in Tech vill hon inspirera kvinnor till en framtid i branschen och arbeta för att behålla dem vi redan har. Hör henne berätta om varför biljetterna till Women In Tech tar slut på ett par sekunder, varför det är affärskritiskt att få in kvinnor i tech-branschen och varför vi behöver en helt ny typ av ingenjörer.
Podcast med Ann-Sofie Borg, innehållschef på Ica, om svenskarnas nya matvanor under pandemin, om hur nätet underlättar samtalet med kunderna och om hur Ica-Stig präglat en hel generation.
I detta avsnitt av Digitala influencer-podden möter vi Ann-Sofie Borg, innehållschef/chef content digital på Ica Gruppen. Hon har varit med om att koka ihop ett riktigt framgångsrecept för Ica:s digitala kommunikation och har en bakgrund på såväl SVT som Viacom.
Hör henne berätta om receptens vikt för Ica.se, hur kunddata gör det lättare att ta fram innehåll och kommunicera med kunderna, vilka matmässiga beteendeförändringar som hon har kunnat utläsa under pandemin och hur man stoppar stressade kunder från att bunkra när det känns som att apokalypsen är nära.
Ann-Sofie delar också med sig av sina bästa digitaliseringstips och pekar ut en teknikutveckling som kommer att skaka om hela branschen.
I detta avsnitt av podden gästas vi av ingen mindre än Bingo Rimér. Han ville bli Sveriges Hugh Hefner, grundade Moore magazine och var med om att göra bland andra Victoria Silvstedt till en världskändis. Idag har han slutat plåta nakna tjejer och driver istället produktionsbolag, skapar konst och ger oortodoxa relationsråd i poddformat. Hör honom berätta om det medvetna byggandet av varumärket Bingo Rimér, varför han bytte Hugh Hefner mot Richard Branson och om hur han ställt om när tiderna förändrats och digitaliserats, utan att någonsin tycka att något är jobbigt.
Johan Grundin på Google Sverige, gästar podden i det 112:e avsnittet. Med en bakgrund på såväl Volvo som Electrolux, Husqvarna och Samsung, mönstrade han på Google Sverige bara några veckor innan pandemin kopplade greppet om världen. Sedan dess har han varit med om att dra igång en jättesatsning för att stärka de svenska företagens digitala utveckling under krisen. Ta del av Johans tankar om vardagslärande, vår svajiga digitala kompetens och trenderna kring hälsa och utbildning som är här för att stanna.
I detta avsnitt av podden gästas vi av Therése Lindgren. Hon började filma och klippa ihop egna sminktutorials i spåren av en sjukskrivning för utbrändhet 2013. Sex år senare var hon den första svenskspråkiga vloggaren med en miljon prenumeranter på Youtube. Therése berättar om hur vloggen utvecklats med henne själv – från sminktips till veganism, och hur viktigt det är att ha ett samtal med sina följare. Hon ger också sina bästa tips till den som själv drömmer om att bli en influencer och till företag som går i influencer marketing-tankar.
Podcast med IT-pionjären Johan Staël von Holstein, om ett Sverige där ordet ”entreprenör” knappt förekom på ekonomiutbildningarna, om när han tog Icon Medialab till börsen alldeles för tidigt och varför han skulle ha investerat i tulpanlökar i 1600-talets Holland.
I denna special av Digitala Influencerpodden möter vi tre av de största profilerna från millennieskiftets IT-boom, då svenskarna kopplade upp sig på allvar, dotcom-bolagen växte som svampar ur jorden och bolagsvärderingarna sprängde miljardvallar – innan många av dem gick in för kraschlandning.
Johan Staël von Holsteins är sist ut – mannen vars blekta kalufs kom att bli synonym med den svenska IT-boomen. Som en av grundarna till Icon Medialab syntes han ofta och mycket i medierna. 1998 var Icon det första svenska internetkonsultföretaget att börsnoteras och expansionen var explosionsartad. I det här avsnittet kommer han att bjuda på minnen och anekdoter att dra lärdom av, från den galna IT-yran vid millennieskiftet.
Om Johan Staël von HolsteinJohan grundade IT-konsultbolaget Icon Medialab 1996, som gick från 4,5 miljoner i omsättning första året till 1,7 miljarder år 2000, innan IT-bubblan sprack. Johan gjorde sig känd för kaxiga medieuttalanden och befann sig i ständigt blåsväder. Han är fortfarande en färgstark multientreprenör och är just nu i färd med att ta, den för Sverige nya, sporten padel till Asien.
Podcast med IT-pionjären Jonas Birgersson, om hur rollspelandet blev inkörsporten till internet, om shortsen som chockade Vita huset och hur han blev Bredbands-Jesus med svenska folket.
I denna special av Digitala Influencerpodden möter vi tre av de största profilerna från millennieskiftets IT-boom, då svenskarna kopplade upp sig på allvar, dotcom-bolagen växte som svampar ur jorden och bolagsvärderingarna sprängde miljardvallar – innan många av dem gick in för kraschlandning.
Jonas Birgersson får mikrofonen i avsnitt nummer två – mannen som blev känd som Bredbands-Jesus för sitt sätt att sprida internets gospel till svenskarna. Han kommer att berätta om kopplingen mellan järnväg och bredband, om när han som teknisk expert misstogs för ett barn och varför han inte gillar uttrycket ”IT-bubbla”.
Del 1 av 3 i poddserien “Från IT-krasch till insikt”
I denna special av Digitala influencer-podden möter vi tre av de största profilerna från millennieskiftets IT-boom, då svenskarna kopplade upp sig på allvar, dotcom-bolagen växte som svampar ur jorden och bolagsvärderingarna sprängde miljardvallar – innan många av dem gick in för kraschlandning.
Först ut är Christer Sturmark, IT-pionjären som blev förlagschef. Han kommer att berätta om hur han såg till att svenskarna shoppade billiga datorer i drivor, om en stadsvandring i Prag med en Carl Bildt på högvarv och om den intellektuellt torftiga IT-branschen som till sist tvingade honom att sadla om.
Om Christer Sturmark
Som självlärd programmeringsnörd hade han sin första e-postadress redan på 80-talet, stod bakom den svenska hem-PC-reformen och drev ett av IT-boomens snabbast växande bolag – Cell Networks. I dag har han bytt spår och är vd för bokförlaget Fri tanke.
I detta avsnitt av podden gästas vi av Martin Althén, CIO på Securitas. Han ska se till att Securitas går i bräschen för den digitala omvandlingen av säkerhetsbranschen, bland annat genom att dra nytta av de enorma mängder data som hundratusentals medarbetare samlar in. Han delar också med sig av sina bästa digitaliseringstips och förklarar varför han tror att 5G-utbyggnaden kommer att revolutionera hela säkerhetsbranschen.
Podcast med Fredrik Palm, VD på posterföretaget Desenio, om hur man intar nya marknader med hjälp av sociala medier, hur man får draghjälp av influencers och hjälper kunden att hitta rätt bland över 6000 konstmotiv.
I detta avsnitt av podden gästas vi av Fredrik Palm, VD på posterföretaget Desenio. Efter tio år i branschen delar han med sig av sina kunskaper kring e-handel, hur man tar sig in på nya marknader och varför sociala medier och influencer marketing är så viktigt.
Om Fredrik PalmFredrik Palm är före detta proffs-surfare och e-handelsveteran med bakgrund på bland annat Tretti, Rum21 och Lekmer. Som vd har han tagit poster-företaget Desenio till börsen och över sin första miljard genom att sälja affischer och ramar till över 35 länder. När Fredrik tog över vd-posten för fem år sedan var man bara 8 personer på Desenio och omsatte 28 miljoner kronor. Idag har företaget hela 250 medarbetare och över en miljard i omsättning.
I detta avsnitt gästas podden av Joachim Frykberg, VD på hemmafixarkedjan Jula. Han kommer att prata om när Jula faktiskt valde att pausa sin e-handel, för att nu vara tillbaka starkare än någonsin. Dessutom hör vi om Julas hållbarhetsarbete med såväl egna tåg som vindkraftverk. Trevlig lyssning!
Vem är Joachim Frykberg?Med en kandidatexamen i marknadsföring från Karlstads universitet började Joachim Frykberg som trainee på Lithells där han senare blev biträdande produktchef. Sedan dess har han bland annat hunnit arbeta som produktchef på Stafford Miller och på en rad olika poster inom Axfood-koncernen. 2002 började Joachim som marknadschef på Jula och 2011 tog han över som VD.
I det här avsnittet av podden får lyssnarna stifta bekantskap med Hans Ohlsson, VD på Ellos Group. Han kommer att berätta om det förändringsarbete som organisationen gjort de senaste åren, för att gå från traditionellt katalogföretag till att bli en e-handelsgigant inom mode och heminredning i Norden. Han kommer också bjuda på digitaliseringstips och ge sin syn på vikten av hållbarhetstänk inom modeindustrin. Trevlig lyssning!
I detta avsnitt gästar Arba Kokalari, Europaparlamentariker, podden. Arba har fått förtroendet av EU-parlamentets största partigrupp (EPP) att förhandla om de nya Internetlagarana (Digital Services Act) – EU:s lagar som ska sätta spelreglerna för de digitala plattformarna och innehåll på sociala medier. Arba är därmed den enda svenska EU-parlamentarikern i förhandlingarna.
Vad handlar då dessa lagar om? De nya lagarna, som på engelska heter Digital Services Act, är en av EU:s viktigaste lagstiftningar i närtid. De kommer avgöra förutsättningarna för sociala mediers, internets, e-handelns och den digitala ekonomins framtid under en lång tid framöver. Enligt EU ska de nya lagarna bland annat bidra till större utbud och bättre priser för privatpersoner och företag, göra det lättare för leverantörer att starta och utöka sin verksamhet i Europa samt bidra till större demokratisk kontroll och överblick över systemviktiga plattformar.
Vem är Arba Kokalari?Arba Kokalari är sedan 2019 Europaparlamentariker där hon representerar Moderaterna i EPP-gruppen. Hon fokuserar på hållbar handel och cirkulärekonomi, digitalisering, stoppa kvinnovåldet och promotar demokrati.
Innan tiden som Europaparlamentariker har Arba bland annat jobbat med kommunikation på Resumé, frilansat som fotograf, varit rådgivare till Carl Bildt och varit PR-chef på både telekombolaget 3 och Electrolux.
Arbas politiska engagemang går långt tillbaka då hon bland annat varit förtroendevald på flera olika positioner inom Stockholms Läns Landsting, Stockholms Stads Fullmäktige och Polismyndigheten.
I dagens avsnitt gästar Charlotte Ljung, grundare och vd på Endbright – Sveriges första digitala skilsmässoplaneringstjänst. Endbright erbjuder stöd inför, under och efter din skilsmässa och hjälper dig att skiljas schysst, helt enkelt. Charlotte kommer i dagens samtal bland annat att berätta om sina erfarenheter som entreprenör i Sverige, hur man utvecklar och expanderar sitt eget företag och hur rådande pandemi har påverkat våra svenska kärleksrelationer. Trevlig lyssning!
Höjdpunkter från avsnittet:
[01:20] - Charlotte Ljung startade sin karriär med att studera interiördesign i New York. Här berättar hon mer om sin koppling till New York och USA.
[03:05] - Därför valde Charlotte att bli egenföretagare.
[04:30] - Från interiördesign i New York till att starta Sveriges första digitala skilsmässotjänst - Endbright. Här berättar Charlotte mer om varför hon startade Endbright.
[05:55] - Vilka är Endbright?
[08:40] - Så här går du tillväga om du vill ta del av Endbrights tjänster.
[11:15] - Så här har statistiken kring skilsmässor påverkats av pandemi.
[14:20] - Vilka är de största skillnaderna mellan att vara vd på ett företag och att driva ett egenstartat företag?
[18:05] - Charlotte presenterar sina viktigaste lärdomar från att driva företag.
[21:00] - Varför är försäljning så viktigt när man driver företag?
[25:35] - Tips till dem som vill expandera sin befintliga verksamhet.
[28:55] - Fem snabba favorit-frågor med Charlotte Ljung.
[30:45] - Charlotte delar med sig av sina hetaste digitaliseringstips.
[34:00] - Så här gör du om du veta mer om Endbright och Charlotte Ljung.
I dagens avsnitt gästar ingen mindre än Pia Rosin som är kommunikationschef på Telenor. Hon kommer att bjuda på intressanta insikter gällande hur du och ditt företag kan använda er av smart kommunikation och PR för att nå ut i det ständigt växande mediebruset. Hur gör man egentligen för att skapa bra PR? Och vad krävs för att skapa trovärdighet på nätet? Dessa frågor och många fler svarar Pia på i dagens samtal. Trevlig lyssning!
Höjdpunkter från avsnittet:
[04:10] - Pia har flera spännande uppdrag i bagaget på bland annat företag som Betsson och SAAB. Här berättar hon om sina viktigaste lärdomar från dessa två erfarenheter.
[04:55] - Så här kan en vardag se ut i rollen som kommunikationschef på Telenor.
[05:40] - Hur hanterar Telenor sin interna kommunikation under rådande pandemi?
[07:45] - Så här arbetar Telenor med kommunikation PR
[10:10] - Så här har kommunikation förändrats de senaste 10 åren
[12:35] - Hur sticker man ut som företag i dagens mediabrus?
[14:10] - Så här skiljer du på personliga åsikter och faktabaserad information på nätet
[18:25] - Dessa är de hetaste kommunikationskompetenserna 2021
[20:05] - Fem snabba favorit-frågor med Pia Rosin
[22:00] - Pia berättar om sitt intresse för basket och hur hon engagerar sig för att utveckla unga tjejer inom sporten.
[25:40] - Pia ger sina tips till studenter och framtida yrkesverksamma.
[29:55] - Så här gör du om du vill veta mer om Pia Rosin och Telenor
Från tidningsbud som nyexaminerad programmerare under it-kraschen till digital chef för Coop. Amer Mohammeds resa är minst sagt fascinerande. Idag berättar han bland annat om Coops digitala visioner, hur framtiden kommer att se ut inom livsmedelsindustrin och hur han ska gå tillväga för att skapa digitala kundupplevelser i världsklass i Coops livsmedelsbutiker. Trevlig lyssning!
Höjdpunkter från avsnittet:
[01:15] - Amer inleder samtalet med att berätta om Coops nya app - Scan & Pay som ska låta kunderna skanna och betala alla livsmedelsvaror direkt i mobilen.
[03:15] - Amer tog sin masterexamen inom inbyggda system samma år som IT-bubblan sprack år 2001. Detta innebar att Amer fick börja sin karriär med att dela ut tidningar. Här berättar han mer om detta!
[07:00] - Amer ansvarar för den nya, digitala avdelningen på Coop. Här berättar han om vad Coop vill uppnå med denna digitala enheten.
[09:45] - Så här tror Amer att livsmedelsbranschen kommer att se ut framgent
[18:30] - Coop öppnade nyligen sin allra första obemannade och kassalösa butik i Gävle, Coop mini. Här berättar Amer mer om detta!
[21:30] - Hur står sig Sveriges livsmedelsindustri i digitaliseringsfrågan jämfört med andra länder i världen?
[24:50] - Så här tror Amer att livsmedelsbranschen kommer att se ut om 10 år
[29:10] - Fem snabba favoritfrågor
[30:35] - Amer bjuder på sitt allra hetaste digitaliseringstips
[32:10] - Amer bjuder på tips till studenter och framtida yrkesverksamma
[33:45] - Så här går du tillväga om du vill veta mer om Coop och Amer Mohammed
I dagens avsnitt av Digitala Influencer-podden gästar ingen mindre än Thomas Ekman som är vd på Dustin. Thomas kommer bjuda på intressanta insikter kring hur man som bolag kan accelerera i pandemitider, hur man bäst integrerar nyförvärv till den befintliga organisationen och vilka digitala trender vi kan förvänta oss att se mer av framgent. Trevlig lyssning!
Höjdpunkter från avsnittet:
[01:40] - Så här har Dustin påverkats av rådande pandemi
[05:50] - Vilka är Dustin?
[08:50] - När pandemin slog till så tog väldigt många aktiekurser stryk - även Dustins. Kursen bottnade omkring 45 kr, men idag är uppe på cirka det dubbla. Thomas berättar hur han som vd hanterade denna aktienedgång.
[10:40] - Thomas gick in som vd på Dustin 2018. Här berättar han mer om hans mål som vd på bolaget.
[13:10] - Så här ser expansionsplanerna ut för Dustin
[15:00] - Dustin förvärvade nyligen ett bolag som heter Exato. Här berättar Thomas mer om detta nyförvärv.
[16:30] - Hur integrerar man bäst ett nyförvärv till den befintliga organisationen?
[22:00] - Dessa digitala trender tror Thomas kommer slå hårdast framgent
[23:45] - Är trenden här för att stanna eller inte? - Vi lyfter några trender som på ett eller annat sätt varit aktuella i och med pandemin. Thomas väljer om dessa trender är här för att stanna eller inte.
[31:10] - Hur arbetar Dustin med hållbarhet?
[33:45] - Hur förändras IT-branschen för att skapa ett bättre samhälle?
[39:15] - Fem snabba favoritfrågor
[42:20] - Thomas bjuder på sina hetaste digitaliseringstips
[43:05] - Så här går du tillväga om du vill veta mer om Thomas Ekman och Dustin
Niclas Carlsson, grundare och vd på Founders Alliance – ett nätverk och forum för entreprenörer, gästar Digitala influencer-podden. Vi djupdyker i entreprenörskap där Niclas bjuder på en mängd tips baserat på sin egen karriär som entreprenör. Varför är det så viktigt med möten mellan människor? Hur står sig den svenska startup-scenen i en internationell kontext? Och varför lyckas de svenska techbolagen så bra? Niclas svarar på dessa och många andra frågor i avsnittet.
Höjdpunkter från avsnittet:
[00:40] - Detta är Founders Alliance
[02:15] - Här berättar Niclas mer om sitt intresse för entreprenörskap
[03:05] - Niclas berättar om hur han har lyckats samla ihop 750 erfarna entreprenörer till sitt samverkansforum.
[06:35] - Därför är misstag så viktigt för entreprenörer
[10:00] - Så här har medlemmarna i Founders Alliance tacklat pandemin
[12:20] - När kan man som entreprenör ansöka som medlem till Founders Alliance?
[15:15] - Så här definierar Niclas ett hållbart entreprenörskap
[18:30] - Hur fungerar ett nätverk för entreprenörer?
[20:25] - Så här står sig det svenska entreprenörskapet i en global kontext
[23:30] - Varför är det viktigt med ett bra samarbete mellan människor?
[24:30] - Därför lyckas svenska tech-företag så bra
[26:30] - Niclas delar ut heta tips till blivande entreprenörer
[33:25] - Fem snabba favoritfrågor
[36:05] - Niclas ger sina hetaste digitaliseringtips
[36:30] - Så här går du tillväga om du vill veta mer om Niclas och Founders Alliance
Digitala Influencer-podden firar 100 avsnitt! Vi har samlat några av de allra bästa höjdpunkterna från resans gång. Möt Sveriges främsta digitala profiler och ta del av intressanta insikter som berör allt från e-handel och live-shopping till 5G och framtidens självkörande bilar. Vilka är egentligen framgångsfaktorerna för en bra e-handel? Och hur kommer näringslivet se ut efter pandemin? Varför går det så långsamt med utvecklingen av 5G? Och på vilket sätt sätter juridiken käppar i hjulet för utvecklingen av självkörande fordon? Svar på dessa frågor och många fler får du i avsnitt 100 av Digitala Influencer-podden. Trevlig lyssning!
Tidstämplar:
[01:00] –Så här kan det svenska näringslivet komma att se ut efter pandemin | Kjell A. Nordström.
[03:30] – Så här arbetar Spotifys globala HR-chef under pandemin | Katarina Berg, Spotify
[05:10] – Därför har NetOnNet frodats under Covid-19 | Susanne Holmström, NetOnNet
[07:30] – Så här har Lyko påverkats av pandemin | Rickard Lyko, Lyko
[08:45] – Dessa är de allra viktigaste faktorerna för en lyckad e-handel | Rickard Lyko, Lyko
[10:15] – Därför ska man använda live-marknadsföring | Maryam Ghahremani, Bambuser
[13:00] – Grundaren av NA-KD tycker till om live-marknadsföring | Jarno Vanhatapio, NA-KD
[14:35] – Så här går utvecklingen av 5G-nätet | Erik Ekudden, Ericsson
[16:05] – Självkörande bilar och långsam utveckling av lagstiftning | Robert Falck, Einride
[19:45] – Så här står sig Sverige i digitaliseringsfrågan i en global kontext | Hélène Barnekow, Microsoft
[22:25] – Så här säger forskningen om den digitala utvecklingen | Johan Magnusson, SCDI
[27:10] – Hur ligger skolsystemet till i digitaliseringsfrågan? | Johan Magnusson, SCDI
[30:30] – Tips till studenter och framtidens yrkesverksamma | Alexander Pärleros
[32:20] – Tips till unga som vill hitta rätt i sitt yrkesliv | Isabella Löwengrip
[34:20] – Så här kan du använda Google för att utöka dina digitala kunskaper | Anna Wikland, Google
[36:10] – De hjälper dig att starta, utveckla och driva företag | Gunther Mårder, Företagarna
[38:30] – Så här arbetar Klarna för att behålla startup-känslan | Joakim Lundberg, Klarna.
[40:30] – Så här ligger Sverige till med digitala betalningslösningar i en global kontext | Anna-Lena Wretman, Swish
[42:45] – Kivra och deras påverkan på digitalt utanförskap | Anna Bäck, Kivra
[45:25] – Så här blev SJ Europas mest digitala resebolag | Claes Lindholtz, SJ
[47:45] – Så här använder man sig av data i fastighetsbranschen | Amir Chizari, Riksbyggen
[49:15] – Framtiden är gjord av trä | Christian Brolin, Södra
[50:45] – Jämställdhet i IT-branschen | Frida Boisen
Den digitala strategen, föreläsaren, författaren och entreprenören Judith Wolst – gästar idag Digitala Influencer-podden. Vi kommer att djupdyka i 2020-talets digitala trender och prata både samtid och framtid inom digital teknik. Hur kommer digitala fenomen som AI, Deep Fake och Blockchain utvecklas framgent? Varför kommer betygsättning och plattformifiering bli en ny standard för företag? Och när släpper Judith egentligen sin nya bok? Dessa frågor och många fler besvaras i dagens samtal med Judith. Trevlig lyssning!
Höjdpunkter från avsnittet:
[01:55] – Vem är Judith Wolst – och vad gör hon?
[02:55] - Judith Wolst släppte år 2018 en bok som heter Digital Panik. Här berättar hon om denna bok.
[05:10] - Här berättar Judith om sitt nästkommande boksläpp
[07:50] - När pandemin spred sig över världen så startade Judith bolaget Sustecable. Här berättar hon mer om detta företag.
[09:00] - 20 digitala trender för 20-talet. Första trenden är ”Artificiell intelligens för alla”. Här berättar hon mer om denna trend.
[10:35] - Vad betyder Deep Fake? Och hur kan detta påverka framtida mediakonsumtion och nyhetsspridning?
[12:05] - Vad betyder Plattformifiering?
[14:15] - Hur ser Sveriges digitala självbild egentligen ut?
[18:00] - Vad kommer vi se för digitala utvecklingar framöver? Judith spekulerar.
[19:35] - Hur ser framtiden ut för Blockchain?
[23:25] - ”Made in China” får en ny innebörd. Vad menar Judith med detta?
[26:25] - Vart kommer digitaliseringen leda oss i framtiden?
[27:10] - Fem snabba favoritfrågor med Judith Wolst
[29:50] - Judith delar med sig av sitt hetaste digitaliseringstips!
Jonas Leijonhufvud, journalist på Dagens Industri - DI Digital gästar idag podden. Jonas är medförfattare till boken Spotify Inifrån och har en gedigen karriärbakgrund inom journalistik, radio och TV. Spotify Inifrån gavs ut i maj 2019 och har översatts till över ett dussin språk. Tv-rättigheterna såldes samma år till Netflix som utvecklar en miniserie om Spotify. I januari 2021 gavs en amerikansk version av boken ut med titeln The Spotify Play. Men vad var det egentligen som gjorde att Spotify lyckades besegra Apple, Amazon och Google? Och vad kan vi förvänta oss från företaget framgent? Dessa frågor plus många fler besvaras i dagens samtal med Jonas. Trevlig lyssning!
Höjdpunkter från avsnittet:
[02:10] - Varför lyckades Spotify? Jonas spekulerar kring bolagets främsta framgångsfaktorer.
[03:15] - Därför var Sverige en bra förutsättning för att Spotify skulle kunna bli framgångsrika.
[04:40] - Var föddes idén om Spotify?
[07:45] - Jonas berättar om några av Spotifys tuffaste utmaningar genom åren.
[11:30] - Hur kommer det egentligen sig att Spotify klarat sig igenom alla tuffa utmaningar?
[12:55] - Så här ser konkurrensen ut mellan Apple och Spotify
[17:55] - Så här har boken om Spotify mottagits av internationella länder
[19:10] - Varför är Stockholm en av de hetaste städerna i Europa för uppstartsbolag?
[23:20] - Dessa företag kommer att vara heta på marknaden år 2021!
[27:45] - Dessa musik-företag kan bli de nya Spotify.
[29:35] - Därför ska du hålla ett öga på den nya applikationen Clubhouse.
[31:40] - Hur kommer Spotify expandera sitt ljud-erbjudande i framtiden, enligt Jonas?
[33:20] - Jonas intervjuade Amazons grundare, Jeff Bezos för några år sedan. Här är Jonas tankar om honom.
[34:15] - Vilka är de främsta utmaningarna i rollen som tech-reporter?
[37:05] - Fem snabba favoritfrågor med Jonas Leijonhufvud!
[42:05] - Jonas delar med sig av sina hetaste digitaliseringstips!
Hur fungerar egentligen börsen? Vad händer när man klickar på ”köp” i sin börsapplikation? Och vad är Nasdaqs roll i det hela? Fredrik Ekström, vd på Nasdaq Stockholm, gästar idag podden för att reda ut frågor som dessa och även diskutera andra intressanta frågor så som möjligheten att köra börsen på molntjänster och vilken roll tech-bolagen kommer ha på börsen i framtiden. Trevlig lyssning!
Höjdpunkter från avsnittet:
[01:40] - Det här är Nasdaq
[04:25] – Så här jobbar Nasdaq med digitalisering
[05:30] - Nasdaq finns på 6 kontinenter i världen. I Europa äger och driver dem 8 börser. Här berättar Fredrik mer om dessa börser.
[07:10] - Så här ser en ”vanlig dag” ut för Fredrik som vd på Nasdaq Stockholm
[08:45] - Fem snabba favoritfrågor
[10:00] - Hur har Nasdaq påverkats av Covid-19?
[12:00] - Det tillkommer ständigt nya bolag på börsen. Det här är Nasdaqs roll vid dessa nya introduktioner.
[13:25] - Det här ska man som företag tänka på inför en börsintroduktion
[14:30] - Så här ser teknologi-branschen ut i Sverige just nu
[24:55] - Hur påverkar frågan om hållbarhet börsen i stort?
[25:50] - Så här jobbar Nasdaq med social hållbarhet
[30:15] - Därför ska du som bolag börja klimatrapportera
[33:25] - Fredrik delar med sig av sina hetaste digitaliseringstips
[34:40] - Så här går du tillväga om du vill veta mer om Fredrik Ekström och Nasdaq!
Vad har ISO-certifieringar, digital transformation och hållbara energikällor gemensamt? Jo, dagens gäst har nämligen stenkoll på alla tre. Idag gästar Klas Bendrik, ansvarig för den digitala transformationen på det globala risk och kvalitetssäkringsbolaget DNV GL, podden. Han delar bland annat med sig av hur framtidens digitala samhälle kommer se ut, vilka hållbara energikällor vi kommer se mer av och hur en ISO-certifiering egentligen blir till. Trevlig lyssning!
Höjdpunkter från avsnittet:
[01:55] - Det här är DNV GL
[05:35] - Klas berättar om ”flytande vind”
[06:50] - Hur har Covid-19 påverkat DNV GL?
[08:15] - Så här ser en ”vanlig dag” ut på jobbet för Klas Bendrik i rollen som CDTO på DNV GL.
[11:45] - Klas berättar om sin karriärresa
[14:15] - Här berättar Klas om den gången han genomförde en svensk klassiker där man ska fullfölja fyra långlopp under en period av 12 månader.
[15:25] - Fem snabba favoritfrågor
[17:25] - Klas berättar om sina erfarenheter inom digital transformation
[22:45] - Så här tar du som organisation till dig världens digitala möjligheter
[25:55] - Vilken roll har IT I organisationer idag?
[31:05] - Så här kommer förnybara energikällor utvecklas framgent
[35:55] - Så här jobbar DNV GL med artificiell intelligens
[40:20] - Klas tankar om 5G och 6G
[43:55] - Det här är Klas hetaste digitaliseringstips till företag idag.
[46:35] - Klas tips till studenter och framtida yrkesverksamma
[50:00] - Så här går du tillväga om du vill veta mer om Klas Bendrik och DNV GL
Visste du att en svensk bil står parkerad 95% av tiden? Privat bildelning är ett sätt att utnyttja resurserna bättre. M – Volvo Car Mobilitys bildelningstjänst är först i Sverige med att lansera digital nyckeldelning, en ny funktion som gör det möjligt att skicka över bilnyckeln med ett par knapptryckningar i appen och på så sätt ge en annan person tillgång till bilen. Anders Erlandsson, CMO på M, gästar idag podden. Vi pratar om framtidens bildelningstjänster och smarta infrastrukturer som ska bana väg för en mer hållbar framtid. Trevlig lyssning!
Höjdpunkter från avsnittet:
[01:50] - Här berättar han mer om hur hans karriär har sett ut.
[04:15] - Fem snabba favoritfrågor
[06:40] – Anders berättar ingående vilka M är och vad de gör.
[09:45] - Därför ska man använda M framför andra hyrbilstjänster
[12:50] - Hur ser en ”vanlig” dag ut i rollen som CMO på M?
[15:35] - Hur kommer delningsekonomi utvecklas framgent?
[18:20] - Hur har Covid-19 påverkat M?
[19:20] - Så här arbetar M med artificiell intelligens och data
[20:30] - Så här marknadsför man en ny digital tjänst
[21:25] - Därför är hållbarhet så viktigt för M
[24:00] - Så här kommer M påverka samhällsutvecklingen framgent
[27:05] - Anders ger sina hetaste marknadsföringstips
[28:15] - Anders ger sina tips till studenter och framtida yrkesverksamma!
[30:50] - Så här gör du om du vill veta mer om Anders Erlandsson och M!
Byggbranschen benämns ofta som den bransch som ligger längst efter digitaliseringsmässigt. Detta måste förändras! I avsnitt 94 av Digitala influencer-podden möter vi Dan Friberg, vd på Infobric – en nordisk digitaliseringspartner som driver på den tekniska utvecklingen inom byggsektorn. Med Infobrics tjänster blir administrationen smidigare, så att säkerheten och effektiviteten kan öka. Hur? Det får du veta i dagens samtal mellan Peter och Dan. Trevlig lyssning.
Höjdpunkter från avsnittet:
[01:30] - 2004 grundades bolaget SafeTool (nuvarande Infobric) i källaren på inkubatorn Science Park i Jönköping. Här berättar Dan mer om bolaget Infobric och deras historia.
[05:20] - Vad gör en vd på Infobric om dagarna?
[05:55] - Här berättar Dan mer om sin karriärresa
[08:50] - Hur gör Infobric för att attrahera nya talanger?
[09:55] - Hur ser ett samarbete ut med Infobric?
[14:55] - Hur ser framtidsvisionen ut för Infobric?
[18:15] - Hur ser strategin för tillväxt ut för Infobric?
[21:40] - Fem snabba favoritfrågor
[24:15] - Digitalisering i byggbranschen. Hur fungerar det egentligen?
[32:20] - Vi pratar hållbarhet i byggsektorn! Vilka är de främsta utmaningarna och möjligheterna?
[35:05] - Hur ser byggsektorn ut om 5 - 10 år?
[36:05] – Hur ser planerna ut för Infobric framgent?
[37:20] - Vilket är Dans hetaste digitaliseringtips?
[38:20] - Dans tips till studenter och framtida yrkesverksamma
[40:25] - Så här gör du om du vill veta mer om Dan Friberg och Infobric!
Michael Björn som är forskningsagendaansvarig på Ericsson Industry & ConsumerLab gästar idag podden. I dagens avsnitt pratar vi om ”Sinnenas Internet” och tekniken som i framtiden låter dig smaka, känna och dofta över nätet. Ericssons framtidsspanare menar att vi år 2030 kommer att kunna uppleva internet med alla våra sinnen och sammansmälta digital och fysisk verklighet mer än någonsin. Missa inte detta! Trevlig lyssning.
Höjdpunkter från avsnittet:
[01:40] - Michael berättar om sin roll på Ericsson
[02:55] - Hur kan 5G låsa upp en ny värld av digitala möjligheter?
[06:30] - Hur kommer det fysiska mötet påverkas av 5G och internet?
[08:45] - Vi tittare närmare på forskningsrapporten som grundas på tesen att ”2030 kommer vi att kunna uppleva internet med alla våra sinnen”.
[10:20] - Framtidens framtidsparadigm: Vi använder vår tankekraft för att byta geografisk lokation.
[13:35] - Kommer man kunna lukta och smaka på produkter via internet i framtiden?
[19:45] - Hur rimligt är det att denna teknik kommer fungera inom snar framtid?
[21:30] - Vilka säkerhetsrisker kan uppstå i takt med den digitala utvecklingen?
[28:45] - Hur kan sinnenas internet bidra till en ökad hållbarhet för företag?
[31:50] - Framtiden och fake news, påhittade avatarer och falska sinnesintryck.
[35:10] - När kan man förvänta sig en total sammansmält verklighet?
[37:30] - Michaels egna tankar om sammanställt verklighet
[43:30] - Fem snabba favoritfrågor
[45:45] - Michaels råd till studenter och framtida yrkesverksamma!
[50:45] -Så här gör du om du vill veta mer om Michael Björn och Ericsson digitala utveckling
I avsnitt 92 av Digitala influencer-podden möter vi inga mindre än Consids egna grundare, Henrik Sandell och Peter Hellgren för att få en djupare inblick i bolagets historia, kultur och framtidsvisioner. Peter och Henrik kommer bjuda på anekdoter från tidigt 2000-tal samt berätta om några riktigt spännande uppdrag som format Consid till vad det är idag. En resa genom såväl tuffa som glädjerika stunder. Trevlig lyssning!
Höjdpunkter från avsnittet:
[01:35] - Hur har Consid påverkats av Covid-19?
[03:50] - Consids roll i samhället under rådande pandemi.
[08:25] - Dessa områden inom Consid har påverkats mest av rådande pandemi.
[11:15] - Hur ser samhället ut efter rådande pandemi?
[12:15] - Största utmaningarna med distansarbete
[14:40] - Vilka är de viktigaste lärdomarna från rådande pandemi och digitalisering.
[16:20] - Vilka digitala tjänster kommer ha gjort allra störst avtryck på samhället framgent?
[17:45] - Digitaliseringstakten för offentlig sektor i Sverige är inte alls lika snabb som andra länder i Europa. Vad beror detta på och vad kan vi göra?
[20:10] - Vilka är Consid?
[30:55] - Henrik Sandell beskriver Peter Hellgren
[31:10] - Peter Hellgren beskriver Henrik Sandell
[35:25] - När man ser tillbaka på Consids resa i retrospekt, vad skulle Peter och Henrik kunnat göra annorlunda för att undvika fallgropar?
[37:40] - Varför finns inte Consid på börsen?
[40:25] - Så här gick det till när Consid startade.
[54:40] - Här berättar Peter och Henrik om den utmanande tiden år 2001.
[59:00] - Det här är framgångsreceptet för Consid.
[1:03:55] - Här berättar Henrik om ett av hans favorituppdrag på Consid genom tiderna.
[1:06:45] - Var är Consid om 3 år?
[1:11:25] - Var kom kärleken till vackra kontor ifrån?
[1:13:05] - Var ifrån kommer namnet Consid?
[1:13:45] - Här berättas en spännande anekdot från Hannover, Tyskland från tidigt 2000-tal.
Konstantin Irina, marknadschef på Arbetsförmedlingen, gästar idag podden! Konstantin har i huvuduppdrag att flytta fysiska kundmöten till Arbetsförmedlingens digitala tjänster som erbjuder självservice inom rekryterings- och karriärsprocesser. Då Arbetsförmedlingen.se har hela 10 miljoner besök i månaden så är detta minst sagt ett utmanande och spännande projekt. Låt dig inspireras av Konstantins professionella insikter kring digital transformation och digital marknadsföring. Trevlig lyssning!
Höjdpunkter från avsnittet:
[01:25] - Konstantin är marknadschef på Arbetsförmedlingen och berättar här hur det är att arbeta digitalt på distans.
[02:35] - Vad är egentligen Arbetsförmedlingens huvuduppdrag?
[04:20] - Konstantin berättar om sin roll som marknadschef på Arbetsförmedlingen.
[05:45] - Hur arbetar Arbetsförmedlingen med marknadsföring?
[08:45] - Hur anmäler man sig till arbetsförmedlingen?
[12:25] - Vilka är de största skillnaderna mellan digital och traditionell marknadsföring?
[16:15] - Är det svårt för juridiken att hänga med i den digitala utvecklingen?
[17:30] - Hur bär man sig åt för att bemöta alla olika typer av målgrupper som vill ha hjälp från Arbetsförmedlingen?
[19:35] - Hur har den digitala utvecklingen påverkats av Covid-19?
[23:20] - Hur arbetar man med digital marknadsföring på en myndighet som arbetar med människor?
[28:10] - Vad besitter Konstantin för erfarenheter som han tagit med sig in till Arbetsförmedlingen?
[29:40] - Hur etablerar man en helt ny roll på ett företag?
[30:55] - Hur digitaliserar man marknad, kommunikation och sälj i symbios?
[32:20] - Vilket digitalt verktyg har gjort störst nytta för Arbetsförmedlingen?
[33:40] - Hur bär man sig åt för att nyttja Arbetsförmedlingens tjänster på bästa möjliga sätt?
[35:30] - Konstantin ger sina bästa råd till studenter och framtida yrkesverksamma
[37:20] - Hur blir man riktigt bra på digital marknadsföring?
[40:45] - Fem snabba favoritfrågor!
[43:35] - Konstantin delar med sig av sina hetaste digitaliseringstips
[46:45] - Så här går du tillväga om du veta mer om Arbetsförmedlingen och Konstantin Irina.
Pär Svärdson, grundaren av Adlibris och Apotea, gästar podden. 1997 grundade Pär Adlibris som senare kom att blev Sveriges största internetbokhandel. År 2012 lanserade han nätapoteket Apotea som varit en framgångssaga sedan dess. Vad är det egentligen som gör att Pär lyckats så bra med sin e-handel? Detta får du veta i dagens avsnitt av digitala Influencer-podden. Trevlig lyssning!
Magdalena Gerger som är vd på Systembolaget gästar podden. Systembolaget är det unika monopolet som från staten fått i uppdrag att med ansvar och god service, sälja alkoholdrycker och att informera Sveriges befolkning om alkoholens skadeverkningar. Inte nog med att Systembolaget blivit utnämnt till Sveriges mest förtroendeingivande organisation, de har också utsetts till den organisation som levererar bäst kundservice i Sverige, hela fem år i följd. Magdalena bjuder i detta samtal på intressanta insikter kring Systembolaget och hur de arbetar för att skapa ett bättre och ett mer hållbart Sverige. Trevlig lyssning!
Nedan följer avsnittets höjdpunkter i tidsstämplar.
[01:25] - Hur ser en vanlig dag ut i rollen som vd på Systembolaget?
[02:45] - Hur är det att vara vd för ett statligt bolag som dessutom är ett monopol?
[06:50] - Magdalena är även ordförande för IVA:s näringslivsråd. Här berättar hon mer om sitt uppdrag där.
[07:40] - Hur ser Magdalenas fritid ut?
[08:20] - Vad är Systembolagets uppdrag i Sverige?
[09:55] - Systembolaget är Sveriges mest förtroendeingivande organisation. Här berättar Magdalena hur detta har gått till.
[14:10] - Systembolaget har också blivit utsedda som den organisation med bäst kundservice, hela fem år i följd. Här berättar Magdalena om hur de uppnått detta.
[18:55] - Hur har Covid-19 påverkat Systembolaget?
[22:55] - Givet pandemin, hur har Systembolaget fått tänka om kring sitt fysiska ledarskap?
[26:10] - Hur mycket har Systembolagets e-handel påverkats av pandemin?
[27:05] - Hur jobbar Systembolaget med sin service online?
[30:05] - Magdalena ger sina tips till företag som vill erbjuda bättre service!
[31:35] - Hur har pandemin påverkat Systembolagets interna kommunikationsrutiner?
[33:30] - Hur blir man en bättre digital ledare?
[36:45] - Fem snabba favoritfrågor!
[38:30] - Magdalena delar med sig av sina hetaste digitaliseringtips!
[40:55] - Magdalena delar med sig av sina tips till studenter och framtida yrkesverksamma!
Katarina Berg som är global HR-chef på Spotify – världens populäraste tjänst för musikstreaming, gästar idag podden. Idag lägger vi vårt fokus på frågor som berör employer branding, HR och rekrytering. Hur hanterar man egentligen 55,000 ansökningshandlingar i månaden? Och hur går man tillväga för att få jobb på Spotify? Dessa frågor och många fler besvaras av Katarina i dagens avsnitt. Trevlig lyssning.
Nedan följer avsnittets höjdpunkter i tidsstämplar.
[01:15] - Hur är läget på Spotify under dessa corona-tider?
[03:10] - Hur arbetar Katarina i rollen som HR-chef nu under rådande omständigheter?
[04:25] - Hur arbetar Spotify med sin organisationskultur?
[12:45] - Hur har Katarinas resa på Spotify sett ut?
[15:30] - Vad är receptet för Spotifys framgång?
[20:05] - Katarina berättar om Spotifys utmaningar.
[24:45] - Hur ser Katarinas team ut på Spotifys HR-avdelning?
[27:05] - Hur arbetar Spotify med rekrytering och automation?
[29:25] - Katarina ger sina bästa rekryteringstips!
[30:35] - Hur gör man för att få jobb på Spotify?
[33:05] - Katarina pratar om kompetensutvisning och internationell rekrytering.
[37:45] - Vad kan politiken göra för att skapa bättre förutsättningar för framtidens digitala generation?
[40:50] - Fem snabba favoritfrågor
[44:05] - Katarina delar med sig av tips till studenter och framtida yrkesverksamma.
[45:40] - Så här gör du om du vill veta mer om Katarina Berg och Spotify.
I avsnitt 87 av Digitala influencer-podden möter vi Rickard Lyko som är grundare och vd på Lyko – Sveriges ledande hår- och skönhetsspecialist med marknadens bredaste sortiment online, integrerade butiker och salonger runt om i norden. Vi kommer i detta avsnitt att prata om Lyko och deras resa från att vara en liten familjeägd frisörsalong i Dala-Järna till att bli en av ett av Sveriges mest framgångsrika varumärke. Rickard kommer också berätta hur man bedriver en e-handel i världsklass, hur man bygger en bra organisationskultur och hur man på bästa sätt kompletterar digitala upplevelser med fysisk service för optimala resultat! Trevlig lyssning.
Nedan följer avsnittets höjdpunkter i tidsstämplar.
[01:35] - 2008 satte Rickard sig själv som vd på den familjeägda frisörsalongen Hår & Skägg i Dala-Järna. Här berättar Rickard om hur karriärresan sett ut sedan dess.
[03:50] - Hur ser en ”normal” dag ut för Rickard i rollen som vd på Lyko?
[04:25] - Fem snabba favoritfrågor.
[06:45] - Lyko är idag en av Sveriges ledande hårvård- och skönhetsspecialister med marknadens bredaste sortiment online. De har också integrerade butiker och fysiska salonger runt om i norden. Här besvarar Rickard varför Lyko väljer att komplettera digitala närvaro med fysisk service?
[10:10] - Hur ser Lykos strategi inför Black Friday ut?
[13:40] - Covid-19 har påverkat alla företag på ett eller annat sätt. Hur har pandemin påverkat Lyko?
[15:05] - Amazons lansering i Sverige blev ju kritiserad för sitt slarviga första intryck. Hur ställer sig Lyko till Amazons etablering i Sverige.
[16:20] - Vad är det egentligen som gjort Lyko så framgångsrikt?
[17:05] - Hur ser logistiken ut på Lyko?
[17:50] - Vilka är de viktigaste faktorerna för en lyckad e-handel idag?
[19:00] - Hur bygger man ett starkt varumärke?
[21:40] - Hur jobbar Lyko med influencer-marketing?
[22:05] - Hur arbetar Lyko med live-shopping?
[26:15] - Rickard beskriver vad en god ledare är för honom.
[29:35] -Hur arbetar Lyko när de etablerar sig i nya länder?
[31:25] - Hur ser framtidens ledare ut?
[35:40] - Hur jobbar Lyko med deras organisationskultur för att hålla sig attraktiva på marknaden?
[36:45] - Hur arbetar Lyko med data?
[38:35] - Var befinner sig Lyko om 3–5 år?
[40:30] - Rickard delar med sig av sina hetaste digitaliseringtips
[41:30] - Rickard ger sina tips till studenter och framtida yrkesverksamma
[43:15] - Så här gör du om du vill veta mer om Lyko och deras framfart.
Bonusavsnitt!
Vi har samlat ihop våra gäster tankar kring digitalisering. Här bjuder de på sina bästa tips!
Nedan hittar du vilka gäster som medverkar.
[00:20] - Erik Ekudden, Ericsson
[00:45] - Günther Mårder, Företagarna
[02:00] - Anna Nordlander, Amazonexpert
[02:35] - Peyman Vahedi, rektor
[03:40] - Emilia Liljeström, Martin & Servera
[04:05] - Hugo Wernhoff, Kognity
[04:25] - Kjell A. Nordström
[05:35] - Jesper Åström, digital taktiker
[06:45] - Robert Arvidsson, Liseberg
[07:45] - Anna Bäck, Kivra
[08:15] - Henric Smolak, Strossle
[09:15] - Jenny Larsson, ABB
Susanne Holmström som är vd på NetOnNet gästar detta avsnitt. I denna intervju tar vi reda på vad det är som gör NetOnNet till det framgångsrika elektronik-imperium det är idag och hur bolaget arbetar med en kombination av digital och fysisk närvaro för att optimera sina kundupplevelser. Hur viktigt är det egentligen med en fysisk närvaro idag? Denna fråga och många fler svarar Susanne på i dagens avsnitt. Trevlig lyssning!
Nedan följer avsnittets höjdpunkter i tidsstämplar.
[02:40] - Tele 2, Bubbleroom och Trygghansa är tre av flertalet stora bolag som Susanne jobbat på. Här berättar hon om sin karriärresa och sin erfarenhet inom ledarskap.
[05:50] - Hur ser en dag ut i rollen som vd på NetOnNet?
[07:30] - Vilka är NetOnNet? Susanne beskriver företagets verksamhet.
[10:35] - Hur arbetar NetOnNet med sina kundupplevelser?
[12:05] - NetOnNet har ökat omsättningen under Covid-pandemin. Här berättar Susanne mer om hur pandemin påverkat bolaget.
[15:50] - Hur viktigt är det med en fysisk kontra en digital närvaro idag?
[18:25] - NetOnNet har mer än trettio lagershoppar, varav ingen av dessa inkluderar några säljare. Här berättar Susanne om deras affärsidé med dessa fysiska varuhus.
[23:25] - Hur skiljer sig NetOnNets affärsidé från marknadens konkurrenter?
[25:00] - Susanne blickar framåt och pratar om hur NetOnNet kan se ut om 5–10 år.
[27:25] - Hur arbetar NetOnNet med att skapa en attraktiv organisationskultur för sina anställda?
[31:00] - Hur jobbar NetOnNet med engagemang och delaktighet för sina anställda under rådande omständigheter?
[34:55] - Hur arbetar NetOnNet med datainsamling och datahantering?
[39:05] - Hur jobbar NetOnNet med AI (Artificiell Intelligens)?
[43:25] - Fem snabba favoritfrågor!
[50:30] - Så här gör du om du vill veta mer om Susanne Holmström och NetOnNet.
Günther Mårder, vd på Företagarna – Sveriges största företagsorganisation som hjälper fler än 60 000 företagare att starta, driva, utveckla och äga företag, gästar idag podden. Vi pratar om hur Sveriges företagarklimat mår just nu, vilken vision Företagarna har och hur man som företagare kan parera samtidens utmaningar och nå framgång - oavsett hur du som företagare definierar framgång. Günther berättar också mer om sin ekonomiska livsfilosofi, en filosofi som gjort honom till den ekonomiskt oberoende man han är idag. Något som vi alla bör reflektera mer kring. Trevlig lyssning
Nedan följer avsnittets höjdpunkter i tidsstämplar.
[02:05] - Hur mår Sveriges företagarklimat just nu?
[03:10] - Günther är vd på Företagarna - en organisation som erbjuder nätverk, kunskap och praktisk hjälp samt driver utvecklingen för ett bättre företagarklimat, så att företagare får rätt förutsättningar att bli framgångsrika, avsett hur företagaren definierar framgång! Här berättar Günther hur hans dagar ser ut.
[05:15] - Var kommer Günthers intresse för ekonomi ifrån?
[06:20] - Günther kröntes till ”Sveriges snålaste person” av Youtube-kanalen Uppdrag Mat. Här berättar Günther om sin ekonomiska livsfilosofi.
[08:40] - Måste man som företag vilja vara med och göra skillnad i samhället idag för att lyckas?
[10:05] - Utöver Günthers roll på Företagarna bedriver han två andra projekt: Kunskapsgruppen och Lundqvist Trävaru. Här berättar han mer om dessa.
[12:40] - Varför är det så viktigt med ett livslångt lärande?
[14:40] - Vilka är Företagarna och vad är deras vision?
[16:35] - vilken roll har politiken för företagandet i Sverige?
[22:05] - Vad behöver politiken göra annorlunda?
[24:20] - Hur mycket har den digitala transformationen påskyndats av Covid-19?
[31:10] - Vilka länder är det som driver den digitala arenan?
[33:10] - Hur kan pandemin fortsatt påverka utvecklingen av det digitala arbetsklimatet?
[42:00] - Fem snabba favoritfrågor!
[45:10] - Günther delar med sig av sina hetaste digitaliseringtips.
[46:35] - Günther delar med sig av tips till studenter och framtida yrkesverksamma!
[49:10] - Hur viktigt är det med förebilder idag?
[50:45] - Så här gör du om du vill veta mer om Günther Mårder och Företagarna!
I denna podcast om digitalisering möter du ett urval av Sveriges främsta digitala influencers som på olika sätt dagligen driver digitaliseringen framåt på ett föredömligt sätt inom sina respektive områden i öppna, inspirerande samtal med Consids vd Peter Hellgren. Temat? Digitalisering.
Anna Svahn som är vd och portfolio manager på Antiloop Hedge, gästar idag podden. Antiloop Hedge är en nystartad, multistrategisk hedgefond som investerar i tillgångsslag som finansbranschen tidigare förbisett. I detta samtal kommer vi att fördjupa oss i begreppet hedgefond och ta del av intressanta insikter kring hur man bäst bör investera för maximal avkastning. Anna kommer också berätta mer om sina två böcker som båda blivit populära bland det svenska folket. Trevlig lyssning!
Nedan följer avsnittets höjdpunkter i tidsstämplar.
[01:35] - Hur ser Annas dagar ut?
02:25[] - Vilka är Antiloop Hedge?
[03:20] - Hur ser investeringstrategierna ut på Antiloop Hedge ut?
[04:05] - Vad är skillnaden mellan en vanlig fond och en hedgefond?
[05:05] - Varför blandar man in råvaror i en investeringsportfolio?
[06:10] - Vad är Annas råd till ungdomar som vill börja placera och förvalta sitt eget kapital?
[09:20] - Hur har Covid-19 påverkat starten av Antiloop Hedge?
[10:15] - Hur arbetar Antiloop med att bygga en god arbetskultur under rådande omständigheter?
[12:35] - Anna är författare till böckerna ”investeringsguiden” och ”Nätverka”. Här berättar hon mer om dessa två.
[16:35] - Vad var det som gjorde Anna så intresserad av penningpolitik?
[18:00] - Hur tror Anna att inflationsmålen kommer se ut framgent?
[19:25] - Hur ska man bäst investera sina pengar under rådande omständigheter (covid-19)?
[22:05] - Hur tajmar man bäst marknaden?
[23:55] - Lär grundskolan ut tillräckligt med ekonomi i skolan idag?
[25:35] - Fem snabba favoritfrågor
[27:00] - Anna delar med sig av sina hetaste digitaliseringstips.
[27:30] - Anna delar med sig av tips till studenter och framtida yrkesverksamma.
[28:40] - Så här går du tillväga om du vill veta mer om Anna Svahn och Antiloop Hedge.
Anna Nordlander som är expert på Amazon-plattformen gästar dagens avsnitt. Hon har själv bedrivit verksamhet där sedan 2012 och är utöver detta också föreläsare, amazon-coach och utbildad jurist. I detta avsnitt kommer Anna dela med sig av en rad olika tips och råd till svenska företagare som vill utnyttja plattformen på bästa sätt och förstå hur deras affärsidé fungerar. Hur mycket kommer Amazon påverka den svenska e-handeln egentligen? Denna fråga plus många fler kommer besvaras i dagens intervju med Anna Nordlander. Trevlig lyssning!
Nedan följer avsnittets höjdpunkter i tidsstämplar.
[01:55] - Hur har Sverige reagerat på nyheten om Amazons intåg?
[02:30] - Hur blir man en vinnare på Amazon?
[03:25] - Anna delar med sig av några generiska tips för den som vill hoppa på Amazon-tåget.
[03:50] - Hur går man tillväga för att vara med i resan från start, rent konkret?
[04:30] - Anna har blivit handplockad som en av Amazons fjorton officiella coacher för deras tyska program: framtidens kvinnliga entreprenörer. Här berättar hon mer om detta.
[06:05] - Vad är det som lägger grunden för den snedfördelade könsbalansen i IT-branschen? Och hur ska vi råda bot på denna problematik.
[08:10] - På vilka sätt kan man som företag använda Amazon för att maximera sin e-försäljning?
[10:15] - Vilken position kommer Amazon besitta på den svenska marknaden inom ett par år?
[13:00] - Hur kan man som företag bäst förbereda sig inför detta intåg?
[13:50] - Hur kommer det sig att Amazon etablerar sig relativt sent på den svenska marknaden?
[14:35] - Vad är det som gjort att Anna blivit så intresserad av Amazon?
[15:55] - Varför är Amazon så viktigt för Annas sätt att bedriva e-handel?
[16:50] - Hur har rådande pandemi påverkat Annas olika projekt?
[18:10] - Hur kommer framtida arbetssätt påverkas av rådande pandemi?
[19:55] - Fem snabba favoritfrågor!
[22:15] - Anna delar med sig av sina hetaste digitaliseringtips.
[22:55] - Anna tipsar om intressanta profiler till kommande podd-avsnitt.
[23:55] - Anna delar med sig av tips till studenter och framtida yrkesverksamma.
[24:40] - Anna listar 3 saker du bör tänka på innan du går med i Amazon.
[25:30] - Så här går du tillväga om du vill veta mer om Anna Nordlander och Amazons intåg i Sverige.
Per Håkan Börjesson, grundare och vd på Investment Spiltan AB gästar podden! Han kommer i detta avsnitt dela med sig av intressanta tips, råd och insikter kring aktie- och aktiefondinvesteringar, digitaliseringens påverkan på aktiemarknaden och potentiella framtida trender inom investering. Per kommer utöver berätta om historien bakom Spiltan och hur de gick från att vara en liten aktieklubb till att bli ett av Sveriges främste investmentbolag. Trevlig lyssning!
Nedan följer avsnittets höjdpunkter i tidsstämplar:
[01:55] - Vilka är Spiltan? Per H Börjesson, bolagets VD, förklarar.
[02:45] - Hur har historian bakom Spiltan sett ut?
[04:00] - Per H Börjesson har skrivit inte mindre än fem böcker, varav flera har blivit nationella toppsäljare. Här berättar han mer om dessa böcker.
[05:40] - Spiltan fond har tagit emot flertalet prestigefyllda utmärkelser. Vad är det som gör att Spiltan är så framgångsrika?
[08:55] - Per H Börjesson förklarar sitt tidigare uttalande ”fondbranschen är så ängslig, vi måste våga mer”.
[10:50] - Vilka affärsmöjligheter har dagens tekniska förutsättningar gett upphov till.
[14:25] - Kan man se några tydliga trender som tagit fart som ett resultat av rådande pandemi?
[16:20] - Hur har Spiltans arbetssätt förändrats i och med rådande pandemi?
[17:10] - Vilken påverkan hade PPM på Spiltan?
[19:45] - Hur tror Per att digitaliseringen kommer fortsätta utvecklas?
[20:40] - Hur jobbar Spiltan internt för att fånga upp innovation och nya idéer?
[24:50] - Fem snabba favoritfrågor!
[27:10] - Vilken är Per H Börjessons hetaste investeringstips?
[28:15] - Vilket är Per H Börjessons hetaste digitaliseringstips?
[29:00] - Per delar med sig av tips till studenter och framtida yrkesverksamma!
[32:40] - Vilka är Per H Börjessons förebilder?
[33:30] - Så här går du tillväga om du vill veta mer om Per H Börjesson och Spiltan.
Peyman Vahedi som tidigare i sin karriär jobbade som IT-konsult och som senare valde att skola om till lärare och sedermera gymnasierektor för att öka de digitala förutsättningarna i skolan, gästar idag podden. Peyman delar med sig av intressanta insikter kring digitaliseringens möjligheter i utbildningsväsendet, hur ungdomar på ett säkrare sätt kan surfa på internet och på vilka sätt de digitala systemen måste förändras för en hållbar utveckling. Trevlig lyssning!
Tidstämplar:
[01:50] - Hur hanterar en rektor för en gymnasieskola en coronakris?
[03:05] - Hur har inlärningen för elever påverkats nu när digitala verktyg har ersatt den fysiska miljön i undervisning?
[04:45] - Digitaliseringen har tagit ett så kallat ”leapfrog” vad gäller utvecklingstempot. Vilka digitala rutiner tror Peyman att vi kommer ta med oss efter rådande pandemi?
[06:10] - Peyman delar med sig av sina tips och råd till lärare och rektorer som vill snabba på digitaliseringstempot i sin organisation?
[08:15] - Vilka system måste implementeras i skolsystemet för en hållbar utveckling?
[10:20] - Varför går skolans digitaliseringstempo så långsamt?
[11:40] - Är samtidens läromedel tillräckligt digitala?
[13:40] - Hur använder man internet på ett säkert sätt?
[15:50] - Vilka effekter tror Peyman att vi kommer få se efter rådande pandemi?
[19:30] - Vad är det som kommer att vara viktigast hos en arbetsgivare framgent?
[21:30] - Vilken roll spelar den svenska politiken i skolans utveckling?
[23:20] - Hur använder man artificiell intelligens inom skolsystemet idag? Och hur kan man gå tillväga för att använda detta på bästa möjliga sätt?
[26:40] - Vad kan vi göra för att nå en balanserad könsfördelning inom IT-branschen?
[31:00] - Hur viktigt är det med bra förebilder i skolan idag?
[32:55] - Fem snabba favoritfrågor!
[35:45] - Peyman delar med sig av sina hetaste digitalisering-tips
[37:45] - Peyman delar med sig av tips till studenter och framtida yrkesverksamma.
[40:30] - Så här går du tillväga om du vill veta mer om Peyman Vahedi och Ådalsskolans digitala utveckling.
Jesper Åström som har över 40,000 timmars erfarenhet av att hjälpa företag bygga en stark närvaro på nätet, gästar dagens avsnitt. Jesper kommer i detta avsnitt bjuda på intressanta insikter kring hur man optimerar sin digitala tillväxt med hjälp av growth marketing, hur man driver ett starkt engagemang på nätet och hur man använder sig bäst av data och nätverksanalys för att förstå sina användares beteenden och konsumtionsvanor. Jesper är en driven och mycket slipad expert inom området vars tips och råd du inte vill missa. Trevlig lyssning!
Henrik von Sydow som är omvärldsstrateg på Carnegie – Nordens ledande investment- och privatbank, gästar avsnitt 78 av podden. I dagens intervju kommer Henrik att dela sig av intressanta insikter kring hur börsutvecklingen påverkats av rådande pandemi, hur man ska tänka kring sitt redan placerade kapital och hur pandemier tidigare har påverkat investeringsklimatet utifrån ett historiskt perspektiv. Henrik kommer också ge sina bästa tips till studenter och framtida yrkesverksamma som vill förbättra sina förutsättningar i arbetslivet. Trevlig lyssning!
Karin Nygårds – programmeringsentusiasten som utbildar barn i programmering, modern teknik och digitalisering genom lekfulla projekt, gästar avsnitt 77 av podden. Några av dessa projekt är Youtubekanalen ”Hackerskolan”, barnprogrammet ”Programmera mera” och teknikgruppen ”Geek girl mini”. I dagens samtal belyser vi vikten av tidig digital undervisning och låter Karin dela med sig av viktiga och intressanta insikter om varför just detta kommer att spela en avgörande roll för barnen i framtiden. Trevlig lyssning!
Erik Ekudden, Group CTO på Ericsson gästar avsnitt 76 av podden i ett specialavsnitt för Digital@Idag. I samtalet pratar vi om utvecklingen och etableringen av 5G-nätet såväl i världen som i Sverige. Hur långt har man egentligen kommit med 5G-nätet i Sverige? Vad kommer 5G möjliggöra för telefonanvändarna? Hur kommer det påverka infrastrukturen i näringslivet och industrin? Och hur långt har man redan nu kommit med 6G? Dessa frågor och många fler kommer vi beröra i dagens samtal med Erik. Trevlig lyssning!
Peter Book, IT-direktör på Transportstyrelsen, gästar avsnitt 75 av podden. Peter har en gedigen arbetslivserfarenhet inom såväl privat som offentlig sektor och kommer i detta avsnitt att dela med sig av intressanta insikter rörande samtidens digitala utveckling. Vi kommer utöver detta få insikter i hur transportstyrelsen arbetar för att uppnå optimala resultat gällande miljö, säkerhet och hälsa inom deras myndighet. Peter delar givetvis med sig av sina hetaste digitaliseringstips. Trevlig lyssning!
Jenny Larsson som är vd på Hitachi ABB Power Grids Sweden – det världsledande affärsområdet inom Hitachi ABB som levererar kraft- och automationsprodukter, system- och servicelösningar för att möjliggöra ett starkare, smartare och grönare elnät runt om i världen gästar avsnitt 74 av podden. Vi pratar bland annat om hur kraftgenerering kan komma att se ut i framtiden, hur man bäst tar till sig innovationsidéer och hur vi tillsammans kan råda bot på samtidens och framtidens kompetensbrist. Trevlig lyssning!
Henric Smolak, vd på Strossle – medieplattformen som hjälper publicister och annonsörer att distribuera sitt innehåll samt driva trafik med hjälp av content marketing, gästar avsnitt 73. Henric är också hjärnan bakom Under Femton - en podcast med syftet att demokratisera kunskap under femton minuter. I dagens avsnitt bryter vi ned begreppet content marketing samt pratar om framtiden för podcasts och trender inom marknadsföring. Trevlig lyssning!
Jonas Hernborg, vd på Elitfönster – Sveriges ledande fönstertillverkare, gästar avsnitt 72. I detta samtal kommer Jonas få berätta hur Elitfönster har påverkats av covid-19, hur bolaget har implementerat digitala verktyg för att kunna upprätthålla en hållbar affärsplan efter rådande pandemi och hur viktigt det faktiskt är med intern kommunikation i dessa tider. Utöver detta kommer Jonas dela med sig av sina hetaste digitaliseringstips till företag och entreprenörer. Trevlig lyssning!
Johanna Snickars, kommunikations- och varumärkeschef på Alight – solenergibolaget som hjälper stora företag att uppnå deras hållbarhetsmål, gästar oss i avsnitt 72. Johanna är proffskommunikatören som bland annat blivit listad som en av framtidens kvinnliga ledare av Ledarna samt blivit högt rangordnad i Resumés listade superkommunikatörer.
I dagens samtal kommer vi att prata om framtiden för solenergi, framtida externa kommunikationsstrategier, internkommunikation och digitala innovationer och lösningar.
Trevlig lyssning!
Niclas Sandin, vd för Bookbeat – tjänsten som erbjuder ljudböcker och e-böcker via prenumeration, gästar avsnitt 70. I dagens samtal kommer vi bland annat prata om hur företaget, trots omständigheterna, lyckats fördubbla sina inkomster, hur Bookbeat skiljer sig från sina konkurrenter och hur det gick till när de valde att lansera tjänsten i 24 länder samtidigt. Utöver detta kommer Niclas dela med sig av insikter kring digitalisering i stort, artificiell intelligens och hur vi ska kunna råda bot på samtidens kompetensbrist. Trevlig lyssning!
Emilia Liljeström, chef för digitalisering och innovation på Martin & Servera – Sveriges ledande restaurang- och storköksspecialist, gästar avsnitt 69.
I dagens samtal pratar vi om allt från vilken betydelse Martin & Servera har för restaurangbranschen, hur Covid-19 har påverkat branschen till hur man bäst kompletterar sin befintliga verksamhet med en experimentell del för att utveckla sitt företag på bästa sätt. Utöver detta kommer Emilia introducera oss för boten Anna – Martin & Serveras nya chatbot.
Markus Gustafsson, grundare, VD och chefredaktör på Omni – nyhetsapplikationen som erbjuder samtliga mediers nyheter och perspektiv på ett och samma ställe, gästar avsnitt 68.
I dagens samtal kommer vi prata om hur idén föddes, hur man gick från idé till färdig produkt, Omnis nya och förbättrade applikation, hur rådande pandemi har påverkat Sveriges nyhetskonsumtion, hur framtidens nyhetskonsumtion kan komma att se ut och hur sociala mediers påverkar dagens journalistik och nyhetsrapportering.
I avsnitt 67 gästar Kjell A. Nordström, den innovativa doktorn i internationellt företagande och författaren till bland annat Funky Business – boken som berättar för oss att den nya världen är annorlunda och att du kan glömma allt du visste igår. Boken har sålt mer än en kvarts miljon kopior och översatts till över 30 språk. I dagens samtal med Kjell får vi ta del av djupa insikter kring framtidens näringsliv, E-valuta, AI och F.A.A.N.G-bolagen (Facebook, Amazon, Apple, Netflix och Google).
Johanna Staaf som är ansvarig för Ahlsell Labs – innovationslabbet som jobbar med att ta fram morgondagens digitala upplevelser, gästar avsnitt 66.
I dagens samtal pratar vi bland annat om digital innovation, konsumentbeteenden och framtida trender. Vi pratar också om hur man som ett 150 år gammalt bolag kan lyckas bli lika innovativa som ett ungt startup-bolag med hjälp av ett innovationslabb. Trevlig lyssning!
Johan Pihl och Mathias Wikström som är grundare av Doconomy – startupen med ambitioner att bidra till positiv klimatförändring genom ökad konsumtionsmedvetenhet gästar avsnitt 65. Med hjälp av bolagets mobiltjänst kan du som konsument mäta din dagliga klimatpåverkan och miljökompensera för de klimatutsläpp du inte har möjligheten att minska.
Dagens avsnitt ger dig som lyssnar spännande insikter kring Doconomys framtidsvisioner samt hur du själv kan hjälpa till att bidra till en bättre värld. Trevlig lyssning!
Hannes Hasselrot är e-handelschef på Kronans Apotek – Sveriges tredje största apotekskedja. I dagens avsnitt kommer vi prata om hur man med hjälp av SEO och Google-optimering kan effektivisera sin E-handel och till och med fördubbla sina intäkter. Hannes kommer ge dig som lyssnare insikter kring hur man skapar lojalitet på webben, vilka Google-verktyg man kan använda sig av och hur man bäst annonserar på Sociala medier. Trevlig lyssning!
Vad har Coronaviruset, Fingerprints vd och avhuggna fingrar gemensamt? I dagens avsnitt samtalar jag med Christian Fredrikson, vd på Fingerprints, bland annat om hur Coronaviruset ställer nya krav på kontaktlöshet, hur Fingerprints påverkats av krisen och myterna kring fingeravtrycksavläsning. Christian brinner verkligen för digitalisering och personlig säkerhet och med en bakgrund på antivirusbolag har han många insikter att bjuda på kring cybersäkerhet i dessa tider av hemmaarbete.
Peter Fornstam är vd på Svenska Bio. Med 38 biografer i Sverige har man stor insikt i hur Coronakrisen slagit mot underhållnings- och kulturbranschen, vilket Peter berättar mer om i detta avsnitt. Han berättar också om framtidens bioupplevelse, hur digitaliseringen och streamingbolagen påverkar biobranschen och när vi kan vänta oss att man kan gå på bio igen. Till avsnittet med Peter, trevlig lyssning!
I avsnitt 63 av Digitala influencer-podden gästar Camilla Björkman, vd på Breakit – nyhetssajten inriktad på teknik, innovation och det nya näringslivet. Vi samtalar bland annat om hur rådande omständigheter har påverkat nyhetssajters journalistik och hur branschen kan komma att se ut efter denna världspandemi. Vi kommer utöver detta diskutera hur man etablerar ett starkt varumärke i dagens digitala medielandskap. Trevlig lyssning!
Mustafa Alfredji, grundare och VD på Mysocial – ett verktyg för att göra bättre kampanjer på sociala medier. Kreatörer och influencers påverkas, precis som alla andra, av Coronakrisen. Hur dessa påverkas och vad en plattform som Mysocial kan bidra med i dessa tuffare tider berättar Mustafa mer om i detta avsnitt. Trevlig lyssning!
Johan Tysk är matematikprofessor och vicerektor för teknik och naturvetenskap på Uppsala Universitet - och berättar i detta avsnitt om hur hans och Uppsala Universitets vardag förändrats i och med Coronapandemin. Johan berättar bland annat om hur man försöker svara på behovet av kompetensutveckling bland permitterade ingenjörer och även matcha de behov som finns hos företag nu, och vad universitetsvärlden kommer ta med sig permanent efter Corona. Trevlig lyssning!
I princip alla svenskar vet idag vad Löfbergs är. Men hur kommer det sig att Löfbergs blivit en så pass framgångsrik aktör inom livsmedelsbranschen? Och hur jobbar ett traditionellt bolag med över 110 års historia med sin digitala transformation? Lars Appelqvist, vd på Löfbergs, berättar i detta avsnitt om hur pandemin slagit till mitt skördeperioden för leverantörerna, hur Löfbergs tacklat Coronakrisen och hur Coronakrisen leder till att hela livsmedelsindustrin kommer se annorlunda ut framledes.
IT&Telekomföretagen är branschorganisationen som samlar arbetsgivare med totalt 100,000 medarbetare i Sverige. Åsa Zetterberg, som är förbundsdirektör för organisationen, berättar i detta avsnitt om hur IT-branschen mår, hur den påverkats av Coronakrisen och vad som behövs framöver. De flesta jobben i Sverige skapas idag inom IT-sektorn, och enligt Åsa måste vi därför fokusera mer på just IT i Sverige.
I detta avsnitt har vi med oss cykelhjälmbolaget Hövdings vd, Fredrik Carling, som berättar om hur Corona påverkat bolagets verksamhet och dess digitala arbetsplatskultur. Fredrik delar med sig av sina insikter kring e-handel och digitalisering, och berättar om Hövdings framtid med siktet inställt på bland annat Storbritannien. Han bjuder även på ledarskapstips i dessa alltmer digitala tider.
Blockethjälpen, Blocket hjälper sjukvården, Talanger sökes och talanger finnes, och samarbete med hotellkedjan Elite Hotels. Blocket har tagit en uppsjö initiativ för att hjälpa sjukvården, individer i riskgrupp, utsatta bolag och restaurangnäringen. I detta avsnitt berättar Pernilla Nissler, vd på Blocket, om deras initiativ och hur Corona påverkat deras dagliga verksamhet.
I avsnitt 62 av Digitala influencer-podden gästar Jessica Nordlander som är COO på Thoughtexchange – crowdsourcing-verktyget som låter ledargrupper lösa komplexa problem.
Vi kommer i dagens samtal prata om Jessicas karriärresa från Umeå universitet till att axla roller som exempelvis Managing Director på Meltwater, Head of Business Development för de nordiska länderna på Google, och inte minst COO på Thoughtexchange. 2019 blev hon Årets mest innovativa ledare. Trevlig lyssning!
I avsnitt 61 av Digitala influencer-podden gästar Hanna Johansson som är Partnership Manager Nordics på FinTech-bolaget Revolut. Temat för dagens avsnitt berör framtidens Mobilbanker och FinTech-bolag.
Vi kommer i synnerhet prata om företaget Revolut och deras resa från 0 till 10 miljoner användare på fem år. Hanna kommer dela med sig av intressanta insikter och lärorika tips till företag som vill lyckas bättre med sin digitaliseringsresa. Trevlig lyssning!
I avsnitt 60 av Digitala influencer-podden gästar Disa Jernudd som är Generalsekreterare på Kodcentrum. Temat för dagens avsnitt är utbildning och programmering för unga. Vi kommer prata om varför det är viktigt att introducera barn till programmering och digitalt skapande redan i ung ålder, vilka utmaningar och möjligheter framtidens lärare står inför och hur man på bästa sätt inspirerar sitt barn till att lära sig mer om digitalisering.
Vi kommer också få ta del av Disas karriärresa från det att hon studerade lingvistik i Australien till att hon nu sitter som Generalsekreterare på Kodcentrum. Trevlig lyssning!
I avsnitt 59 av Digitala influencer-podden gästar Claes Lindholtz, Chef för affärsutveckling och digital transformation på SJ - Europas mest digitala reseföretag. Vi kommer i detta avsnitt prata om allt från Claes karriärresa till hur den digitala transformationen ser ut i resebranschen.
Claes kommer berätta om hur man ligger i framkant med digitala innovationer, hur man gör för att främja idéer från 4,500 anställda, hållbarhet och hur man gör för att bli utsedd till Europas mest digitala reseföretag. Trevlig lyssning!
I avsnitt 58 av Digitala influencer-podden gästar Agnes Hammarstrand, Partner och Advokat på Advokatfirman Delphi. Agnes är blev utsedd till årets advokat såväl 2018 som 2019 och har också tagit emot den prestigefyllda utmärkelsen som Årets Justitia för hennes betydande insatser för jämställdheten i Juridikbranschen.
I detta avsnitt pratar vi om allt från Agnes karriärsresa till hur IT- och techbolag kan jobba smartare med hjälp av juridik. Trevlig lyssning!
Sveriges Radio och public service har ett stort ansvar i att rapportera om samhällsviktig information under Coronakrisen. Vi fick möjligheten att prata med Klas Wolf-Watz, chef för Ekot på Sveriges Radio, kring public service roll i krisen och hur man på Ekot jobbar för att se till att svenska folket har tillgång till all viktig information kring covid-19 som behövs.
I detta avsnitt har vi med oss nätapoteket Apoteas marknadschef, Emmelie Johansson, som berättar om hur apoteken, e-handeln och samhället påverkas av den rådande pandemin. Emmelie delar även med sig av hur de lånat in personal från hårt drabbade branscher för att bemöta den ökade efterfrågan på läkemedel och hur hon tror samhället kommer se ut efter Corona.
Hack the Crisis samlade över 7000 svenskar för att hacka fram digitala lösningar på Coronakrisens negativa effekter. Med flest deltagare av alla motsvarande hackathon i Europa togs revolutionerande digitala lösningar fram, något Ann Molin, projektledare för Hack the Crisis berättar mer om i detta avsnitt. Lösningen på Coronakrisen är digital, något Ann verkligen understryker i detta avsnitt.
I avsnitt 57 av Digitala influencer-podden gästar Robert Arvidsson, Marknadschef på Nordens största nöjespark, Liseberg.
INSPELNINGSDATUM: 14 JANUARI 2020Vi kommer i dagens avsnitt prata om hur man kan förstärka en analog upplevelse med hjälp av digitala verktyg, hur framtida lanseringar ser ut på Liseberg och hur nöjesparken arbetar med digital kommunikation. Trevlig lyssning!
Emanuel Karlsten, journalist och sociala medier-expert, har stenkoll på hur media påverkats av Coronapandemin. Han delar i detta avsnitt med sig av massvis av insikter kring hur medierna världen över rapporterar och påverkas, hur sociala mediers användande har förändrats och hur Sveriges medier skiljer sig mot resten av världen. Ett intressant samtal om ett samhälle i stor förändring.
Aftonbladet har som inforamtionsspridare en samhällsviktig roll under Coronakrisen. Man har den senaste tiden sett en fördubbling av besökare på sajten men har trots detta påverkats negativt av Corona. Eric Rosén, biträdande redaktör på Aftonbladet, berättar om hur medierna påverkas, hur mediekonsumtionen förändras och informationens roll i en pandemi.
Jarno Vanhatapio grundade 2003 Nelly.com för att 2015 grunda NA-KD, som skulle bli en storsuccé där man 2019 ökade sin omsättning med 67 % till hela 1,3 miljarder. Corona påverkar alla bolag, men NA-KD ser en ökning i sin försäljning under april på över 100 % jämfört med samma månad 2019. Vad är det som gör att NA-KD sticker ut? Hur påverkas e-handeln i stort? Och varför är det bra att vara paranoid? Jarno har svar på frågorna.
Claes Hemberg, finansexpert med 20 år som sparekonom på Avanza i bagaget, delar med sig av sina insikter kring hur börsen mår och hur Coronakrisen kommer utvecklas framåt. Att digitala bolag har en fördel råder det inget tvivel om - men vilka bolag ska man satsa på som investerare idag? Claes bjuder även på tips kring digitalt ledarskap i en tid av social distansering.
I avsnitt 56 av Digitala influencer-podden gästar Hugo Wernhoff, VD och medgrundare på Kognity - företaget som erbjuder interaktiva och digitala läroböcker. Vi kommer i dagens samtal prata om digitala läromedel, framtiden för utbildningsystemet och hur man kan möjliggöra ett mer effektivt utbildningsklimat för utvecklingsländer med hjälp av digitala lösningar. Trevlig lyssning!
I avsnitt 55 av Digitala influencer-podden gästar Alok Alström som är VD och grundare på Appjobs – världens största marknadsplats för gig-jobb. I detta samtal kommer vi prata om hur gig-ekonomi fungerar och vilka möjligheter detta ger upphov till. Alok kommer att berätta om sin tidigare roll som Sverigechef på Uber och hur denna tjänst la grunden till idén bakom Appjobs. Detta och givetvis mycket mer. Trevlig lyssning!
Podden spelades in innan Coronautbrottet, den 11/3.
I avsnitt 54 av Digitala influencer-podden gästar Joakim Lundberg, Sverigechef på Klarna. Vi pratar om Klarnas resa från 30 till 3000 anställda, om hur man formar ett framgångsrikt företagsrecept och varför det är så viktigt att tänka utanför boxen när man vill etablera sitt varumärke. Joakim kommer dessutom berätta om samarbetet med Snoop Dogg och Lady Gaga, och även om den nya tjänsten ”Klarna Shipping Service” som kommer ta Klarnas service till en helt ny nivå. Trevlig lyssning!
I avsnitt 53 av Digitala influencer-podden gästar Elsa Bernadotte, medgrundare av Karma – applikationen som hjälper livsmedelsbranschen att minimera sitt matsvinn. Vi pratar bland annat om Karma, The Zero Food Waste Generation och gången då Barack Obama bjöd in Elsa till ett rundabordetsamtal för att prata om hållbarhet och entreprenörskap. Trevlig lyssning!
I avsnitt 52 av Digitala influencer-podden gästar Tove Larsson, General Partner på Norrsken. I detta samtal kommer vi prata om allt från Toves karriärsresa från och med det att hon praktiserade på ett av världens största företag inom management, till att dyka djupt ner i ekosystemet, Norrsken, stiftelsen som idag hjälper flertalet företag med samhällsförbättrande affärsidéer att etableras på marknaden. Trevlig lyssning!
Inspelad: 10 januari 2020
I avsnitt 51 av Digitala influencer-podden gästar Anna bäck, VD på den digitala brevlådan Kivra.
Vi kommer prata om allt från Annas karriärsresa på Glocalnet och Veryday/McKinsey Design till hur man på bästa sätt bygger ett hållbart varumärke.
Vi kommer givetvis dyka djupare i Kivra och prata allt om deras affärsidé, varför de lyckats så bra och hur deras framtidsvisioner ser ut.
Trevlig lyssning!
I avsnitt 50 av Digitala influencer-podden gästar Anna-Lena Wretman, VD på den mobila betalningstjänsten Swish. Vi pratar om allt från hennes tid som rådgivare på Sveriges riksbank till hur det är att jobba som VD på landets mest populära betalningstjänst, Swish. Vi kommer också få ta del av Anna-Lenas glödheta digitalisering- och effektiviseringstips! Trevlig lyssning!
I avsnitt 49 av Digitala influencer-podden gästar Maria Rosendahl från Teknikföretagen. Vi kommer prata om allt från Marias tid som affärsområdeschef på Ericsson till hur hennes nuvarande position på Teknikföretagen ser ut. Vi kommer också diskutera cybersäkerhet, Kickstart Digitalisering och hur vi ska göra för att motverka samtidens kompetensbrist. Trevlig lyssning!
I avsnitt 48 av Digitala influencer-podden gästar Rikard Josefson som är VD på nätbanken Avanza. Vi pratar om allt från Rikards tidigare roll som VD på både SEB Finans och Länsförsäkringar till hur man bedriver ett digitalt banksystem i världsklass. Rikard kommer givetvis också ge ut sina bästa spartips. Trevlig lyssning!
I avsnitt 47 av Digitala influencer-podden gästar Anders Johanson, CTO på Husqvarna Group och adjungerad Professor KTH. Anders berättar om sin resa från sin tid som Fallskärmsjägare till Chalmers Tekniska Högskola där han var med och startade den biotekniska grenen av entreprenörsskolan, till att idag leda teknikutvecklingen på det globalt ledande bolaget inom utomhusprodukter för grönyteskötsel. Trevlig lyssning!
I avsnitt 46 av Digitala influencer-podden gästar ingen mindre än Miyako Soeda Thornton. Vi pratar om allt från hennes tid på Facebook då de satt i en källarlokal och pratade i Blackberry-telefoner till hur dagens digitala utvecklingsarbete ser ut i fordonsbranschen. Vi kommer också diskutera hur det är att jobba för en stor internationell drake som Volkswagen Group och hur ett omvänt mentorskap kan vara lösningen på ett mer jämställt och innovativt arbetsklimat. Trevlig lyssning!
I avsnitt 45 av Digitala influencer-podden gästar Robert Falck, grundare och vd på det autonoma transportbolaget Einride. Vi pratar om allt från Roberts erfarenhet som sergeant på Försvarsmakten till hur framtiden ser ut för autonoma, förarlösa fordon. Han kommer utöver detta dela med sig av några av Einrides mest minnesvärda höjdpunkter och hur en taskig pitch på Stockholm Tech kan leda till något väldigt positivt. Trevlig lyssning!
LÄNGRE VERSION. I avsnitt 44 av Digitala influencer-podden gästar Aron Levin, marknadschef på Influencer Marketing-företaget Relatable. Vi pratar om allt från hur man lyckas bäst som säljare, varför influencer marketing är så kraftfullt och hur Relatable, endast med hjälp utav Influencer Marketing, totalt överträffade allas förväntningar på Youtube Musics nordiska lanseringskampanj. Trevlig lyssning!
Detta är den längre versionen av avsnitt 44 - det finns även en kortare version.
KORTARE VERSION. I avsnitt 44 av Digitala influencer-podden gästar Aron Levin, marknadschef på Influencer Marketing-företaget Relatable. Vi pratar om allt från hur man lyckas bäst som säljare, varför influencer marketing är så kraftfullt och hur Relatable, endast med hjälp utav Influencer Marketing, totalt överträffade allas förväntningar på Youtube Musics nordiska lanseringskampanj. Trevlig lyssning!
Detta är den längre versionen av avsnitt 44 - det finns även en kortare version.
I avsnitt 43 av Digitala influencer-podden gästar Simon Strindberg, CCO på den digitala hemleveranstjänsten Budbee. Vi kommer prata om allt ifrån hur han var med när Henrik Lundqvist signades som ansikte för Head & Shoulders till hur han idag på Budbee samarbetar med eminenta varumärken som H&M, XXL, Asos och Stadium. Vi får också veta hur de gjort för att uppnå ett häpnadsväckande kundbetyg på 4,89/5. Trevlig lyssning!
Frågor? Du når oss på [email protected]!
Jonas Arvidsson, en av grundarna till det digitala passersystemet Parakey, gästar oss i avsnitt 42 av podden. Vi pratar om allt från framtidens mobila nycklar och digitala passersystem till IT-säkerhet och hur man går tillväga för att utveckla en riktigt bra hiss-pitch inför sökning av riskkapital. Jonas berättar utöver detta vilka möjligheter ett mobilt passersystem som Parakey ger upphov till och på vilka sätt denna lösning kan förenkla vardagen för såväl små företag som stora organisationer.
Hur digitaliserar man egentligen en hel hotellbransch? I avsnitt 41 av Digitala influencer-podden gästar Lisa Farrar, CDO för Nordic Choice Hotels samt chef för digitala utvecklingsbolaget eBerry. I detta avsnitt berättar Lisa vilka möjligheter digitaliseringen har gett upphov till, varför fönsterlösa hotellrum kommer bli nästa svit-upplevelse och hur framtidens hotellreception kommer se ut. Ett otroligt spännande avsnitt. Missa inte!
Hur lätt är det egentligen att digitalisera en myndighet inom havs- och vattenindustrin? Och hur samarbetar länder inom EU för att rädda Östersjön? I detta avsnitt av Digitala influencer-podden pratar Magnus Petzäll, CDO och avdelningschef för digital utveckling på Havs- och Vattenmyndigheten, om hur dagens myndigheter måste överge sitt tekniska arv för att ta vara på dagens digitala kapacitet. Trevlig lyssning!
Hur förändras livsmedelsbranschen? Hur kommer den teknologiska utvecklingen främja hållbarhet i hela matkedjan? Kommer vi kunna förändra våra matvanor med hjälp av ett blodprov i framtiden? Dessa frågor, och mycket annat, reder Måns Danielsson, en av grundarna bakom Mat.se, ut i avsnitt 39 av Digitala influencer-podden!
Glöm inte att prenumerera på podden för att aldrig missa ett nytt avsnitt.
Har du tips på gäst du tycker skulle vara intressant att höra intervjuas i podden? Tveka inte – skicka ett mail till [email protected].
Vad handlar egentligen influencer marketing om? Hur ska man tänka som företag? Vilka influencers ska man samarbeta med? Vilka sociala kanaler ska man satsa på? Dessa frågor, med många fler, besvarar Natalie Tideström Heidmark, vd på influencernätverket United Screens i avsnitt 38 av Digitala influencer-podden.
Hur ser framtiden för livevideo och e-handel ut? Varför ökar man så väl konverteringar som engagemang med livesändningar? Hur stor är denna trend egentligen i världen? Och varför kopierar väst Asien nu för tiden och inte tvärtom? Dessa frågor, och mycket annat, reds ut när är Maryam Ghahremani, vd på livevideobolaget Bambuser, gästar avsnitt 37 av Digitala influencer-podden!
Joakim Järrebring är riksdagsledamoten som började karriären som butiksbiträde på Mathuset i Falun. Idag sitter han i civilutskottet och brinner för digitaliserings- och bostadsfrågor. Ta del av samtalet och lär dig mer om hur riksdagen arbetar med digitalisering, vad Sveriges fem delmål för ett hållbart digitaliserat Sverige handlar om och hur den digitala utvecklingen ser ut framöver. Trevlig lyssning!
Sony Musics Vice President for Artist Services, Michelle Kadir, gästar poddens 35:e avsnitt. Hon var den första kvinnan på Spotifys produkt- och teknikteam och driver idag artisttjänsterna på Sony Music. Hon delar med sig av sin expertis inom musikbranschens digitala transformation, hur man jobbar med digitalisering på Sony Music, tiden på Spotify, mötena och middagarna med Mark Zuckerberg och hur vi kan råda bot på kompetensbristen genom att ge nyanlända chansen. Trevlig lyssning!
Riksbyggens CIO och CDO Amir Chizari gästar podden i det 34:e avsnittet. Med en bakgrund som tandtekniker valde han att rikta in sig mot utveckling och IT med det tydliga målet att en dag bli CIO. Ta del av Amirs resa dit, hur Riksbyggen jobbar med digitalisering, hur den digitala transformationen påverkar traditionella branscher så som bostadsbranschen och hur vi råder bot på kompetensbristen inom IT. Trevlig lyssning!
Magnus Edvardsson är Consids e-handelsansvarige som i avsnitt 33 delar med sig av framtidsspaningar inom e-handel, tips på hur man som bolag kan öka sina konverteringar och hur viktigt det är att bygga en helhet och ett varumärke. Magnus delar även med sig av sina bästa tips för karriären och webbshoppen. Trevlig lyssning!
Höjdpunkter:00:40 Välkommen Magnus! 01:00 Om magnus karriär och rollen som e-handelsansvarig. 05:45 Magnus första träff med e-handel. 08:50 Är e-handel en nödvändighet idag? 10:30 Framtiden inom e-handel. 15:50 Hur startar man en e-handel och vad ska man tänka på? 19:50 Hur skapar man en bra shoppingupplevelse? 25:30 Tekniska aspekter av e-handel. 28:20 Magnus tips till lyssnarna.
I avsnitt 32 träffar Peter Hellgren, vd på Consid, Cristian Brolin, CDO på Södra – Sveriges största skogsägarförening. I avsnittet berörs frågor så som hur en skogsägarförening kan använda sig av en mjukvarurobot, huruvida man kan styra timmerlevererande lastbilar från distans och hur digitaliseringen påverkar traditionella industrier. Trevlig lyssning!
Höjdpunkter: 00:40 Välkommen till podden, Christian Brolin! 04:25 Christian om digitala influencers 07:30 Om resande, jobb & fotografi 10:45 Om Södra & digitalisering i skogsindustrin 15:15 Södras syn på data & hållbarhet 19:10 Framtiden inom skogsindustrin 24:50 Södras digitala möjligheter 26:50 Christians syn på samtidens akademi & vikten av praktisk erfarenhet 30:10 Förebilder och allmänna tips till den nya generationen
Susanne Birgersdotter är serieentreprenören, talaren, författaren, företagskonsulten och startupmentorn som delar med sig av sin resa från att hoppa av gymnasiet till att bli en framgångsrik serieentreprenör inom app-branschen. Entreprenörskap, apputveckling, hennes initiativ för jämställdhet och karriärstips är bara några av de ämnen som diskuteras i avsnittet. Trevlig lyssning!
Höjdpunkter:
00:30 Välkommen Susanne Birgersdotter!
01:00 Från gymnasie-drop out till app-utvecklare.
06:25 Vad är en digital influencer?
11:25 Susannes karriär som talare.
16:00 Mentorskap inom digital business.
19:00 Hur bygger man ett bra team? Och hur gör man med investerare?
27:35 Sverige och innovation.
32:35 Susanne om kompetensbristen i Sverige.
37:55 World Women Network & kvinnor i IT-branschen.
47:25 Tips från Susanne.
I avsnitt 30 träffar Peter Hellgren, vd på Consid, Anne-Marie Eklund Löwinder, säkerhetschef på Internetstiftelsen, ledamot i regeringens Digitaliseringsråd samt första svensk att bli invald i Internet Hall of Fame. I avsnittet diskuteras bland annat hur Internetstiftelsen arbetar med informations- och internetsäkerhet och hur vi ska få en mer jämställd IT-bransch. Trevlig lyssning!
Höjdpunkter:
01:00 Vem är Anne-Marie?
15:00 Vad är Internetstiftelsen?
23:20 Internetstiftelsens arbete för en digital ung generation
30:30 Internetsäkerhet i Sverige
41:20 Dataläckor genom åren
51:55 Minskade digitala klyftor med DigidelCenter
55:20 Anne-Maries karriärstips
I det 29:e avsnittet av Digitala influencer-podden samtalar Consids vd Peter Hellgren med Hélène Barnekow, vd för Microsoft Sverige, bland annat om framtiden för Microsoft i Sverige, var den digitala transformationen är på väg, hur vi kan nå en mer jämställd IT-bransch och hur hennes resa från Lunds Universitet till rollen som vd på Microsoft Sverige har sett ut. Trevlig lyssning!
I det 28:e avsnittet av Digitala influencer-podden samtalar Consids vd Peter Hellgren Leila Karchaoui, medgrundare av Bygg Broar, bland annat hur Sverige mår, hur viktig den sociala och humana hållbarheten är samt hur man som organisation kan jobba för att främja den. Trevlig lyssning!
I det 27:e avsnittet av Digitala influencer-podden samtalar Peter Hellgren, vd på Consid, med Mårten Bokedal, nordisk marknadschef på Episerver, bland annat om att bryta silos, hur digitaliseringen påverkar samhället, butiksdöden och framtidens CMS-lösningar.
I det 26:e avsnittet av Digitala influencer-podden samtalar Peter Hellgren, vd på Consid, med Thommy Sundström, Senior Sales Executive på Sitecore, bland annat om framtidens CMS-lösningar, hur man ökar sina konverteringar, vikten av rätt typ av marknadsföring och hur man som e-handlare bör tänka kring sin närvaro online. Trevlig lyssning!
I det 25:e avsnittet av Digitala influencer-podden samtalar Consids vd Peter Hellgren och Karl Eklöf, innovationschef och medgrundare av SiteVision, bland annat om framtiden för CMS-lösningar, hur resan från anställd till att starta eget gick till och hur det är att driva innovationsdelen på ett av landets främsta CMS-företag.
I det 24:e avsnittet av Digitala influencer-podden samtalar Consids vd Peter Hellgren och Carolin Solskär, innovationschef på Nordic Tech House, bland annat om resan från vardagen som kock och sjöman till att idag vara innovationschef på startupacceleratorn Nordic Tech House. Spaningar kring framtidens hetaste startups, innovationstips för såväl det lilla som stora bolaget och bakgrunden till hennes initiativtagande i #metoo-rörelsen är ytterligare områden som berörs. Trevlig lyssning!
I det 23:e avsnittet av Digitala influencer-podden samtalar Consids vd, Peter Hellgren, och Linda Palmgren, vd på Starcom, bland annat om hur dagens byråklimat ser ut och hur digitaliseringen påverkar branschen. Linda delar även med sig av erfarenheter och insikter kring digital kommunikation som människor älskar och ett par karriärtips. Trevlig lyssning!
I det 22:a avsnittet av Digitala influencer-podden samtalar Consids vd Peter Hellgren och Josefin Landgård, medgrundare till Kry, bland annat om hur det var att grunda den digitala vårdappen och hur tiden sedan dess sett ut. Josefin delar även med sig av sina framtidsspaningar vad gäller den svenska healthtech-scenen och sina egna framtidsplaner. Trevlig lyssning!
I det 21:a avsnittet av Digitala influencer-podden samtalar Consids vd Peter Hellgren och Joel Hellermark, grundare och vd på Sana Labs, bland annat om hur han som 13-åring började programmera, som 16-åring startade sitt första bolag för att som 20-åring grunda AI-bolaget Sana Labs. Smarta algortimer, skolans digitalisering och framtiden för AI är ytterligare teman som diskuteras. Inspelat i Almedalen. Trevlig lyssning!
I det 20:e avsnittet av Digitala influencer-podden samtalar Consids vd Peter Hellgren och Anna Wikland, Sverigechef på Google, bland annat om hur vardagen som nationell chef på ett av världens främsta bolag ser ut, hur man jobbar med innovation på Google i Sverige, hur den digitala utvecklingen ser ut i Sverige idag och framöver, varför hållbarhet är så viktigt för Google och hur vi når en mer jämställd it-bransch. Trevlig lyssning!
I 19:e avsnittet av Digitala influencer-podden samtalar Consids vd Peter Hellgren och Anna Martinkari, Head of Digital på telia, bland annat om hur man jobbar med innovation på Telia, vad den nya kundlojaliteten är och hur man bemöter den, hur 5G kommer att bana väg för teknologisk utveckling, hur vi ska komma till bukt med kompetensbristen i branschen och mycket annat. Trevlig lyssning!
Demokratin och välfärden i digitaliseringens tidsålder var ämnet för det tredje och sista seminariet i Sveriges Riksdag, vilket hölls den 9 maj. Paneldeltagarna var Andreas Ekström, journalist och årets talare, Anne-Marie Eklund Löwinder, CISO vid Internetstiftelsen, Carl Heath, chef för Professional Education samt Digitalisering och Lärande och av regeringen utsedd utredare som ska värna om det demokratiska samtalet, samt Nils Hertzberg, Kanslichef på Digitaliseringsrådet. Moderator för samtalet var Nathalie Beser.
I 18:e avsnittet av Digitala influencer-podden samtalar Consids vd Peter Hellgren och Daniel Weilar, medgrundare och styrelseordförande på Primetime, bland annat om hur den populära frågesportappen gått från noll till över en miljon spelare på bara ett år, vad den digitala erans lägereldar är, hur legacy-bolag borde samarbeta med mindre startup-bolag för att skapa synergier och vilka marknadsföringstrender vi kommer se framöver. Trevlig lyssning!
I det andra av tre specialavsnitt från Sveriges Riksdag diskuteras IT-säkerhet för en ny värld där allt från personlig integritet, hur data blivit den digitala erans olja, data inom sjukvården och hur vi bör handskas med data och säkerhetsfrågan i framtiden.
Paneldeltagarna var Rose-Mhari Åhlfeldt, biträdande professor HIS, expert på informationssäkerhet inom hälso- och sjukvården, Jonas Hallberg, enhetschef FOI, Informationssäkerhet och IT-arkitektur, Sonja Buchegger, professor KTH, expert på integritet i sociala medier, Peter Pomerantsev, författare till boken Ingenting är sant och allting är möjligt, med på länk från LSE och Peter Hellgren, vd för IT-konsultbolaget Consid. Moderator för samtalet var Nathalie Beser.
I 17:e avsnittet av Digitala influencer-podden samtalar Consids vd Peter Hellgren och Peter Fellman, chefredaktör på Dagns industri, bland annat om mediehusens framtid i en alltmer digital värld, integritet kontra teknisk utveckling, hur svenska företag måste satsa på en meningsfull affärsmodell för att lyckas och mycket annat.
Läs mer om podden och dess syfte på: consid.se/digitala-influencer-podden
I det första av tre specialavsnitt från Sveriges Riksdag diskuteras Sveriges framtid i den bästa och sämsta av världar, där allt från självkörande bilars, dataanvändningens, digitalt utanförskaps och artificiell intelligens inverkan på samhället diskuteras.
Paneldeltagarna var Gustav Arrhenius, vd för Institutet för framtidsstudier, Jan Gulliksen, professor i människa-datorinteraktion och vicerektor för digitalisering vid KTH, Åsa Zetterberg, förbundsdirektör för IT & Telekomföretagen och Peter Hellgren, vd för IT-konsultbolaget Consid. Moderator för samtalet var Nathalie Beser.
I 16:e avsnittet av Digitala influencer-podden samtalar Consids vd Peter Hellgren och Anna Felländer, medgrundare av AI Sustainability Center, bland annat om framtiden för artificiell intelligens, de etiska dilemman som AI står inför, Annas förebilder och hur vi kan nå en mer jämställd bransch.
Läs mer om podden och dess syfte på: consid.se/digitala-influencer-podden
I 15:e avsnittet av Digitala influencer-podden samtalar Consids vd Peter Hellgren och Peter Kjellberg, marknadschef på Dometic, bland annat om hur man bör jobba tvärfunktionellt med IT för att hänga med i den digitala revolutionen, hur man bör jobba med sociala medier samt hur man skräddarsyr sin marknadsföring till olika marknader.
I 14:e avsnittet av Digitala influencer-podden samtalar Consids vd Peter Hellgren och Jan ”Gulan” Gulliksen, professor och vice rektor för digitalisering på KTH, bland annat om Jans forskning inom människa-datorinteraktion, hur digitaliseringen skiljer sig från datoriseringen, hur det digitala Sverige står sig internationellt och vikten av livslångt lärande.
I 13:e avsnittet av Digitala influencer-podden samtalar Consids vd Peter Hellgren och Johan Mångsén, Brand Manager på Saab, bland annat om annat digitaliseringen och den teknologiska utvecklingen, hur det är att jobba på in- respektive utsidan, sociala mediers makt i ett snabbfotat digitalt samhälle och vikten av att rekrytera nyckelpersoner.
I tolfte avsnittet av Digitala Influencer-podden samtalar Consids vd Peter Hellgren och Lisa Gunnarsson, Nordenchef på LinkedIn, bland annat om artificiell intelligens, människans bästa vän (vilket ej är hunden!), framtidens sociala nätverk, gigekonomin, sociala mediers utveckling i världen, hur vuxna ska lära av sina barn och digitaliseringen som ingen kommer undan.
I elfte avsnittet av Digitala Influencer-podden samtalar Consids vd Peter Hellgren och två av de sju initiativtagarna till #teknisktfel, Linda Sandberg och Julia Ekholm, bland annat om bakgrunden till uppropet, hur det har tagits emot och hur vi ska få förändring i såväl teknikbranschen som samhället i stort.
Läs mer om #teknisktfel här.
I tionde avsnittet av Digitala Influencer-podden samtalar Consids vd Peter Hellgren och Helena Samsioe, vd och grundare på GLOBHE Drones, bland annat om drönarens framtid, Afrika som innovationskontinent, hur det är att driva ett tech-startupbolag som ung kvinna samt hur drönarutvecklingen ska ta fart i Kista inom kort.
Läs mer om Helena och GLOBHE här.
I nionde avsnittet av Digitala Influencer-podden samtalar Consids vd Peter Hellgren och Johan Magnusson, medföreståndare för Swedish Center for Digital Innovation, om innovation i en digital era, digitalisering, datasäkerhet och blockchain-teknologi, från såväl forskningens som näringslivets perspektiv.
Läs mer om Johan här.
I åttonde avsnittet av Digitala Influencer-podden samtalar Consids vd Peter Hellgren och Ann Hellenius om mångfald som en förutsättning för innovation, digitaliseringens påverkan på samhället idag och i framtiden samt de utmaningar som digitaliseringen genererar, med mycket mer.
I sjunde avsnittet av Digitala Influencer-podden samtalar Consids vd Peter Hellgren och författaren och journalisten Per Grankvist om fenomenet filterbubblor, algoritmer, digitaliseringens påverkan på vår omvärld med mycket mer.
Digitalisering är ett ämne som ligger på de flestas tungspets, så också på Joacim Damgard, vice president för sales, marketing & operations för Central & Eastern Europe på Microsoft och Consids vd, Peter Hellgrens. I sjätte avsnittet samtalar Joacim och Peter bland annat om AI:s påverkan på vården, moderna arbetsplatser och omvänt mentorskap i en digital era.
I det femte avsnittet möter Peter Hellgren, vd på Consid, Alexander Pärleros som är en öppensinnad entreprenör, influencer och föreläsare. Han började sin karriär som röjdykare inom försvaret, började som 20-åring sälja radioreklam och utsågs kort därefter till Årets bästa mediasäljare i Bonnier Awards. Därefter har en lysande entreprenörskarriär tagit fart och idag känns han främst igen som medgrundare till Pensionera, ett företag som jämför pensioner på nätet, samt som grundare till Framgångspodden, Nordens största inspirationspodd med omkring 1,5 miljoner lyssningar per månad. Vidare har Alexander utsetts till Årets supertalang 2017 och släpper under våren boken "Framgångsboken - Mina nycklar till ett rikare och lyckligare liv". Trevlig lyssning!
Digital influencer. Digital entreprenör. I det fjärde avsnittet av Digitala influencer-podden möter Peter Hellgren, vd på Consid, Isabella Löwengrip - en av de yngsta och mest inflytelserika sociala medie-personligheterna i Norden. Hon arbetar ständigt för att stärka kvinnligt entreprenörskap och inspirera andra kvinnor att följa sina drömmar och visioner. Hennes resa börjar när hon som 14-åring flyttade hemifrån och skapade sin blogg. Som pionjär byggde hon upp det som idag är nordens största plattform med 1,5 miljoner följare världen över. Isabella är dessutom en mycket framgångsrik entreprenör som bland annat driver Sveriges snabbast växande skönhetsföretag. Idag har hon 50 anställda och en total omsättning på 100 miljoner kronor inom de olika bolag hon är verksam i. Trevlig lyssning!
Frida Boisen utmanar och lyfter digitaliseringsfrågan i många sammanhang, inte minst genom hennes roll som digital chef på ett av Sveriges ledande mediebolag och genom de många föreläsningar hon håller landet över. När hon inte agerar sociala medier-expert i SVT:s Gomorron Sverige, leder Lyxfällan på TV3 eller skriver för Expressen och Dagens Industri jobbar hon aktivt för att driva frågan om jämställdhet och skolvärldens utvecklig. Hon är en sann digital inspiratör och ledare och hon navigerar på ett säkert sätt den stora massan genom den digitala världens möjligheter.
Sofie och Peter pratar om entreprenörskap, att bygga bolag och inte minst om det som blivit Sofies största fokus genom sitt yrkesliv – innovation. Hon delar med sig av sin syn på innovationens betydelse i dagens bolag och på vilket sätt ideation360, bolaget som hon verkar som vd för, arbetar med att hjälpa företag vidare på sin innovationsresa. Hon berättar också om hur det är att vara tjej i dagens mansdominerade IT-bransch, hur hon valt att se på problematiken – och att det faktiskt går att göra "den här ingenjörsgrejen" på sitt sätt. Lyssna till deras inspirerande samtal.
Per Holknekt är föreläsaren, entreprenören och livscoachen som med kända märken som Odd Molly och Svea i sin varumärkesryggsäck skapat 31 företag och varumärkesresor genom åren, där somliga gått hela vägen till Nasdaq. Per visar på ett föredömligt sätt med sin inställning och passion hur man på ett framgångsrikt sätt nyttjar digitala kanaler för att förmedla en upplevelse och ett budskap som tränger vilket varumärke som helst genom bruset. Idag dominerar han LinkedIn-scenen och berör Sverige med ämnen som entreprenörskap, inspiration, ledarskap och att vända på livet.
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.