En cookalong-podcast med Siri Barje och Kristoffer Triumf! Lyssna och laga eller lyssna och laga sen, du väljer själv! Vi finns också på instagram: tack.fm.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
The podcast Tack för maten! is created by Kristoffer Triumf & Siri Barje. The podcast and the artwork on this page are embedded on this page using the public podcast feed (RSS).
Vad ska man egentligen göra med ett helt vitkålshuvud och vem lämnar egentligen skeden i såsen? Kristoffer ger ett helt okej alkoholfritt drinktips och tipsar om senap på korv. Siri förklarar vad en "buppa" är och hyllar små knivar!
Följ oss på instagram: @tack.fm
Tack för maten görs av Siri Barje, Karl Birgersson, Kristoffer Triumf och distribueras av Acast. För förfrågningar om samarbeten: [email protected]
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Sista avsnittet för året och det vankas LYXIG toast som blir en perfekt förrätt på till exempel nyårsafton! Kristoffer hallucinerar att det hälls olja i stekpannan (det hälls absolut inte olja i pannan). Siri sjunger och sen så freestylar hon som vanligt med låga trösklar! GOTT NYTT ÅR!
Det här behöver du för denna OTROLIGA MACKA:
4 skivor vitt lantbröd
250 g champinjoner
1 vitlöksklyfta
1 burk tångrom
1 litet knippe gräslök
1 Ask krasse
2 msk majonnäs
1 dl creme fraiche
1 msk rapsolja
1 knippe rädisor
Och såhär gör du:
1.Skär svampen i mindre bitar och stek den gyllne i oljan, salta och peppra.
2.Hacka vitlök fint och blanda ned k svampen, ta från plattan och låt svalna.
3.Bred majonnäs på båda sidorna av alla skivor med bröd och stek dem gyllne i en het panna.
4.Låt dem svalna något innan du brer ett lager creme fraiche på ena sidan på bröden.
5.Skiva rädisorna tunt.
6.Fördela svampen på mackorna.
7.Finhacka gräslök.
8.Dekorera toasten med rädisor, gräslök och krasse. Fördela små skedar med tångrom runt om.
9.Toppa med lite extra svartpeppar.
10.Servera!
Följ oss på instagram: @tack.fm
Tack för maten görs av Siri Barje, Karl Birgersson, Kristoffer Triumf och distribueras av Acast. För förfrågningar om samarbeten: [email protected]
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Barje hackar, steker och mixar samtidigt som Triumf reder ut vilka det är som skrivit och tutar i saxofonen på temalåten till Karl-Bertil Jonssons julafton. Det blir en vegetarisk pastej i den här sista julspecialen. Man kan till exempel ha den till allt möjligt och den är förjävla god. GOD JUL!
Det här behöver du:
250 g skogschampinjon
1 bananschalottenlök
1 förpackning kidneybönor
50 g smör
1 dl vispgrädde
1 msk ljus soja
1 msk dijonsenap
Ev 2 msk cognac
Och såhär gör du:
1.Hacka svamp och lök, stek i lite av smöret tills gyllene, salta peppra och tillsätt senap och soja ev cognac. Låt koka ihop.
2.Häll på grädden och låt det koka ihop.
3.Vänd ned kidneybönor.
4.Ta från plattan Låt svalna.
5.Mixa sedan allt och putta i smör lite åt gången tills det blir slätt.
6.Klart!
Följ oss på instagram: @tack.fm
Tack för maten görs av Siri Barje, Karl Birgersson, Kristoffer Triumf och distribueras av Acast. För förfrågningar om samarbeten: [email protected]
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Den tredje julspecialen är här, också kallat "Det stora kålåket". Siri avslöjar att hon tittar på Kalle på julafton, sen så lär hon oss saker om kål såklart. Kan vi få nog av kål? NEJ. Kristoffer läser lite på wikipedia om kål, rätt in i podden. Sen så lagas det kål också, kål från Bryssel och kål med färg (grön).
Hur du gör och vad du behöver kommer HÄR:
Gräddkokt grönkål
1 paket grönkål ca 200 g
2 dl vispgrädde
25-50 g smör
Salt
1.Riv kålen i mindre bitar och hacka upp stammen.
2.Stek den i smöret och häll på grädden, låt det koka ihop snabbt tills krämigt ca 5 min, salta!
Sojastekt brysselkål
1 nät brysselkål
50 g smör
2 tsk soja
Rostade sesamfrön till servering
1.Dela brysselkålen i två och ta bort fula blad
2.Stek den mycket snabbt i en panna med smör. Ca 1 min på hög värme.
3.Häll på soja och låt det koka in ca 30 sek.
4.Lägg på ett fat och toppa med sesamfrön
Följ oss på instagram: @tack.fm
Tack för maten görs av Siri Barje, Karl Birgersson, Kristoffer Triumf och distribueras av Acast. För förfrågningar om samarbeten: [email protected]
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Det här är julavsnitt nummer två och Barje avslöjar sin stora kärlek för alla olika former av kål. Kristoffer berättar allt han vet om forskningen på äggstockstumörer och ingefära (lite wikipedia). Skedbråket fortsätter precis som vanligt. Tradition, jul, HÄRLIGT! Kör vi bräserad rödkål? JA! Var den god? JA! Juljazz? Jepp.
Det här behöver du:
1/2 huvud rödkål
2 schalottenlökar
1-2 äpplen
1 liten bit ingefära
50 g smör
1 msk rödvinsvinäger
Och såhär gör du:
1.Strimla kålen.
2.Skiva lök och äpple, riv ingefära.
3.Stek kålen på hög värme i smöret, putta i resten av ingredienserna efter 4 min.
4.Häll på vinäger, salta och peppra.
5.Stek ca 10 min totalt eller tills kålen är mjuk men med en liten kärna.
6.Servera!
Följ oss på instagram: @tack.fm
Tack för maten görs av Siri Barje, Karl Birgersson, Kristoffer Triumf och distribueras av Acast. För förfrågningar om samarbeten: [email protected]
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Det första av fyra julavsnitt är här! Kristoffer efterlyser riskkapitalister till sin sillkrog och berättar lite om vad han absolut kan klara sig utan på julbordet. Siri meckar ihop två sillar som är helt sjuka i huvudet och ger lutfisken en känga.
Pepparrot och gräslökssill
1 förpackning 5 min sill hela filéer
2 dl creme fraiche
1 stor bit pepparrot
1 schalottenlök
Några droppar citronsaft
1 dl gräslök
Salt
Och såhär gör du:
1.Riv pepparrot fint, finhacka gräslök. Finhacka löken.
2.Blanda med creme fraiche, citron och salt, rör runt.
3.Skär sillen i mindre bitar. Blanda ned i såsen, låt stå i minst 1 h i kylen.
Senaps och mandarinsill
1 mandarin
1/2 dl grov sötstark senap
1/2 dl dijonsenap
2 msk vanlig senap
1-2 mandariner
1 tsk vinäger
3 msk creme fraiche
1 paket 5 min sill hela filéer
Och så här gör du:
1.Blanda all senap med creme fraiche och vinäger.
2.Riv ned skalet från mandarinen och lite av saften, salta och rör runt.
3.Skär sillen i mindre bitar. Blanda ned i såsen, låt stå i minst 1 h i kylen
Följ oss på instagram: @tack.fm
Tack för maten görs av Siri Barje, Karl Birgersson, Kristoffer Triumf och distribueras av Acast. För förfrågningar om samarbeten: [email protected]
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Idag åker vi till Buffalo eller den amerikanska södern. Det verkar lite oklart så man får välja själv helt enkelt. Det vispas, rivs och mixas. Siri friterar blomkål i en stekpanna, det görs fördelaktigt med en hålslev tydligen. Kristoffer berättar om när han var i New Orleans med farbror Roland samt sörjer för god ventilation i samband med matlagning.
OTROLIGT goda Buffalo cauliflower med blue cheese dip för 4 pers:
1 huvud blomkål
2 dl vete mjöl
2,5 dl vatten, gärna kolsyrat
1 tsk salt
5-6 dl rapsolja
3 msk smör
3 msk ketchup
2 msk stark chilisås typ tabasco
1 vitlöksklyfta
Några droppar vinäger
140 g ädelost
2 msk vatten
1 dl creme fraiche
Lite rostade sesamfrön
Hackad gräslök och krasse till servering
Och så här gör du:
1.Vispa ihop mjöl, vatten och salt till en smet.
2.Dela blomkålen i mindre buketter
3.Värm oljan till 180 g i en kastrull eller gryta med lock.
4.Doppa blomkålen i smeten och sedan ned i den heta oljan, fritera ca 5 min och lägg sedan på papper eller galler.
5.Värm en stekpanna och smält smör, tillsätt ketchup, chilisås, riv ned vitlöken och låt den puttra på låg värme. Ha ned vinäger och lite salt. Om den skär sig, häll på lite vatten, rör runt och låt koka.
6.Mixa ädelost med vatten och 1 msk av creme fraichen. Mixa helt slätt och vänd sedan med resterande creme fraiche utan att mixa, lägg i en fin skål.
7.Fritera all blomkål och vänd sedan med allt i såsen rör runt så att allt täcks.
8.Höj ev värmen rejält och låt det steka lite så blomkålen får tillbaka lite av sin krispiga yta.
9.Lägg upp på ett fat och servera dippen till. Strö över hackad gräslök och krasse
Följ oss på instagram: @tack.fm
Tack för maten görs av Siri Barje, Karl Birgersson, Kristoffer Triumf och distribueras av Acast. För förfrågningar om samarbeten: [email protected]
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Vi är tillbaka en sväng i vårt ursprungskök! Kristoffer rensar musselskägg med tänderna och berättar historier från Frankrike. Siri avslöjar som vanligt lite tricks samtidigt som hon freestylar i köket. MUSSLOR, otroliga. Lyssna och laga!
För 4 pers:
1 nät musslor
4 bananschalottenlökar
6 vitlöksklyftor
1 msk smör
1 msk rapsolja
2,5 dl grädde
2,5 dl vin
Salt
1 knippe persilja
Några droppar Tabasco
Och så här gör du:
1.Tvätta och skrubba musslorna ordentligt och släng trasiga skal.
2.Skiva lök och vitlök tunt.
3.Stek lök och vitlök i smör och olja tills lätt gyllene.
4.Häll på vin och grädde, låt koka upp ordentligt.
5.Lägg ned musslorna och lägg på locket.
6.Låt dem ånga i ca 4-5 min.
7.Hacka persiljan.
8.Ta av musslorna från spisen.
9.Servera med hackad persilja och stänk över Tabasco!
Följ oss på instagram: @tack.fm
Tack för maten görs av Siri Barje, Karl Birgersson, Kristoffer Triumf och distribueras av Acast. För förfrågningar om samarbeten: [email protected]
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Kristoffer gör dumplings för första gången och det är faktiskt inte SÅ avancerat, förutom solfjädertaktiken som bara Siri behärskar om vi ska vara ärliga. Hon höftar ner lite gammal blomkål i fyllningen. Man kan ta lite vad man vill verkar det som, en kylskåpsrensare! Gott? undrar du. Ja! Svarar vi. Lyssna! Ät!
Dumplings för 4 pers:
300 g vegofärs
1 purjolök
4 stjälkar svartkål eller grönkål
4 vitlöksklyftor
4 cm färsk ingefära
3 msk ljus soja
2-3 msk kinesiskt risvin eller sherry
1 paket gyozaskinn, finns i frysdisken
Vitpeppar
Salt
Kinesisk risvinäger
Rapsolja till stekning
Och såhär gör du:
1.Ta ut gyozaskinnen ur frysen och låt dem tina i sin förpackning.
2.Tina färsen.
3.Finhacka purjo och svartkål och blanda med färsen.
4.Riv ned vitlök och ingefära, smaka av med soja, vitpeppar och risvin. Blanda ihop ordentligt och låt stå en stund så att smakerna gifter sig.
5.Ta ut de tinade gyozaarken ut sin förpackning.
6.Ha en skål med varmt vatten på sidan.
7.Lägg ett gyozaark i din handflata, ta vatten och lägg som lim runt hela kanten. Ta en tsk av fyllningen och lägg i mitten, vik över och forma ett mönster eller bara platta till den så att fyllningen är säkrad där inne, eventuellt tryck ut lite luft, det viktiga är att den är tät och fyllningen inte åker ut, inte hur det ser ut.
8.Upprepa tills arken är slut.
9.Sätt en non stickpanna på hög värme som du har ett lock till, värm oljan och lägg ned dumplings som en solfjäder.
10.Stek tills de har fin färg på ena sidan, häll då på ca 1/2-1 dl vatten och lägg på locket. Låt dem ånga ca 3 min.
11.Bland 1 del risvinäger med 2 delar ljus soja till en dipp.
12.Servera med dumplings samt ev chiliolja!
Följ oss på instagram: @tack.fm
Tack för maten görs av Siri Barje, Karl Birgersson, Kristoffer Triumf och distribueras av Acast. För förfrågningar om samarbeten: [email protected]
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Vår första frågepodd, så himla mysigt! Hur gör man egentligen den bästa vegetariska bolognesen, var börjar och slutar egentligen den orientaliska regionen, vad skulle Siri och Kristoffer välja som sista måltid om de satt på death row OCH mycket mycket (okej, ganska mycket) mer!
Följ oss på instagram: @tack.fm
Tack för maten görs av Siri Barje, Karl Birgersson, Kristoffer Triumf och distribueras av Acast. För förfrågningar om samarbeten: [email protected]
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Kristoffer läser LÖST om halloweens ursprung på wikipedia och berättar en ganska rolig anekdot om att köpa en dyr mortel. Siri avslöjar hemligheter om zucchinin, till exempel att den nästan är en pumpa. Den otroliga pajen bränns men lyckligtvis går den att rädda.
Zucchini och fetaostpaj för 4 pers:
2 färdiga pajdeg
3 dl tinad vegofärs
2 små rödlök
2 salladslökar
1 zucchini
2 vitlöksklyftor
1 paket fetaost
2 msk rapsolja
Salt och peppar
2 ägg
2 dl mjölk
1/2 dl rostade pinjenötter
2 dl creme fraiche
1 vitlöksklyfta
1 msk olivolja
1 knippe rädisor
Och såhär går det till:
1.Sätt ugnen på 200 grader.
2.Hacka rödlök och salladslök.
3.Stek färsen i oljan tills gyllene.
4. Riv zucchinin och stek med färsen.
5.Ha i löken och stek med färsen tills mjuk. Salta och peppra.
6.Lägg ena pajskalet i en form och förgrädda i ugnen tills lätt gyllene.
7.Smula ned fetaost och pinjenötter i färgblandningen.
8.Fyll pajskalet med färsen.
9.Vispa ihop ägg och mjölk, toppa pajen med stamningen.
10.Sköt ut ett pumpaansikte med en kvin i det andra pajskalet, lägg det på pajen.
11.Grädda i ugnen i ca 30 min.
12.Riv ned vitlök i Creme fraichen och stoppa på olivolja.
13.Bränn inte pajen som jag gjorde!!!
14. Servera pajen med creme fraiche och rädisor.
Följ oss på instagram: @tack.fm
Tack för maten görs av Siri Barje, Karl Birgersson, Kristoffer Triumf och distribueras av Acast. För förfrågningar om samarbeten: [email protected]
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Idag åker vi till Italien och lagar kanske den vackraste, roligaste och godaste rätten i poddens historia. Siri plockar fram pastamaskinen så att Kristoffer får testa att göra hemmagjord pasta för första gången, han blir väldigt stolt. Och tröskeln till hemmagjord pasta? Den visar sig vara lägre än man trott.
För 4 pers:
3 dl tipo mjöl
3 ägg
100-150 g smör
1 kruka salvia
Salt och parmesan till servering
Och såhär gör du:
1.Lägg upp mjölet på en ren arbetsbänk och gör ett hål i mitten.
2.Knäck ned äggen i hålet och vispa försiktigt ihop dem med en gaffel och skyffla hela tiden med lite mjöl samtidigt som du vispar äggen.
3.När mjölet och äggen är någorlunda ihopmixade kan du börja knåda!
4.Knåda i ca 6-7 min tills du har en homogen, gul lätt elastisk deg.
5.Kör på tjockaste delen på en pastamaskin och tunna långsamt ut den.
6.Gör spagetti.
7.Bryn smör och ha i salvia på slutet, ev fritera den för maximalt krisp.
8.Koka pastan i välsaltat vatten kort kanske 3 min.
9.Bland smed smör, salvia och lite salt, riv över parmesan!
Följ oss på instagram: @tack.fm
Tack för maten görs av Siri Barje, Karl Birgersson, Kristoffer Triumf och distribueras av Acast. För förfrågningar om samarbeten: [email protected]
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Vi är tillbaka i Frankrike! Siri glömmer citronen som vanligt och vitlöksdosen gör man lite som man vill med såklart. Kristoffer testar sitt gehör (sådär) mot Jean-Michel Jarres otroliga Oxygene, Pt. 4.
Dipp diplomatique, auberginekaviar, eller provensalsk dipp... Kalla det vad du vill, det här behöver du:
2 små el en stor aubergine
4 msk olivolja
1 stor kruka persilja
2 vitlöksklyftor
Salt
Citron
Och så här gör du:
1.Sätt ugnen på högsta grill.
2.Baka auberginen i ugnen och snurra den så den blir helt bränd runt om.
3.Lägg i en skål och täck med plastfolie eller i en stor burk med lock. Låt vila i minst 10 min.
4.Koka vitlöken någon minut, skiva den sedan.
5.Skala auberginen och mixa den slät med persilja, vitlök och olivolja.
6.Smaka av med citronsaft och salt!
Följ oss på instagram: @tack.fm
Tack för maten görs av Siri Barje, Karl Birgersson, Kristoffer Triumf och distribueras av Acast. För förfrågningar om samarbeten: [email protected]
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Kristoffer har en lite speciell utläggning om hur han tycker att man ska göra ifall man inte kan dyka upp på en fest. Berguven bränner av en kort trudelutt. Siri gör virvlar i vattnet och sänker tröskeln till en OTROLIG Eggs Florentine.
För 4 pers:
1 msk ättika el vitvinsvinäger
400 g spenat
1 msk smör
2 tsk rapsolja
1-2 burkar färdig hollandaisesås
2 hamburgerbröd, gärna brioche
4 rädisor
1/2 citron
Rostade sesamfrön
Gochugaru (koreanska chiliflakes) eller en nypa cayennepeppar
Och såhär gör du:
1.Lägg såsen i en skål och smaka upp den med citronsaft, chili och salt. Ställ åt sidan.
2.Värm en stekpanna och smöra bröden på alla fyra snittytor.
3.Förbered vatten och is i en skål, mandolina rädisorna så tunt du kan och lägg dem i isvattnet.
4.Stek dem snabbt gyllene i pannan.
5.Lägg dem på fyra tallrikar
6.Koka upp ca 2 l vatten i en vid kastrull, ha ned ättikan.
7.Stek spenaten i smör i stekpannan och låt puttra på låg värme, håll varmt.
8.Håll vattnet sjudande, Knäck äggen i en liten kopp, ta en slev och gör en virvel i den vida kastrullen, stjälp försiktigt ned ägget i virveln, rör det ej.
9.Upprepa med alla ägg, vill du vara försiktig, pochera två i taget.
10.Pochera i ca 3 min, ta upp och lägg på papper och låt rinna av.
11.Fördela spenaten på alla fyra bröden, toppa med ett ägg och skeda över sås.
12.Dekorera med rädisor, rostade sesamfrön och mer gochugaru.
13.Servera!
Följ oss på instagram: @tack.fm
Tack för maten görs av Siri Barje, Karl Birgersson, Kristoffer Triumf och distribueras av Acast. För förfrågningar om samarbeten: [email protected]
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Den snabbaste och långsammaste maträtten i poddens historia. Siri kokar en hel morot och räknar pepparkorn.
Kristoffer lär oss att räkna till en mild kokning och någon killgissar och läser friskt från wikipedia.
Det blir ärtsoppa!!
För 4 pers:
4 dl gula ärter blötlagda i minst 8 timmar
1 gul lök
1 morot
1 tsk torkad timjan
1 grönsaksbuljongtärning
20 st svartpepparkorn
Salt
Persilja och skånsk senap till servering
Och såhär gör du:
1.Dela löken i två och skala den. Skala morot.
2.Häll på vatten så det täcker ärterna, ha i lök och moroten hel.
3.Tillsätt timjan, svartpepparkorn och buljong.
4.Koka upp försiktigt och låt sjuda i ca 1,5 h eller tills ärterna är mjuka.
5.Plocka bort löken om det går, fiska upp svartpepparkornen och moroten, den kan du hacka med i soppan igen om du vill. Salta.
6.Servera med hackad persilja och skånsk senap!
Följ oss på instagram: @tack.fm
Tack för maten görs av Siri Barje, Karl Birgersson, Kristoffer Triumf och distribueras av Acast. För förfrågningar om samarbeten: [email protected]
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Här är där man är och där är där man inte är. Vi är i alla fall i Siris kök och hon har lämnat iväg sitt kreditkortsnummer för att få lyssna på Fläskkorv. Kristoffer snackar om Asien och funderar på att stoppa en kudde med inkråmet från baguetten. Det byggs en bánh mì och den är svingod!
För 2 stora mackor:
1 baguette
Rapsolja till stekning
1 paket tofu a 200 g
1/2 dl ljus soja
2 morötter
6 rädisor
3 dl vatten
1 dl socker
1 dl ljus vinäger
3 msk majonnäs
1/2 gurka
1 jalapeno
Några nypor chilipulver
Och såhär gör du:
1.Skiva tofun och stek den gyllene på båda sidorna.
2.Häll upp sojan på ett fat och lägg ned de varma tofuskivorna, vänd dem då och då.
3.Vispa ihop vatten socker och vinäger.
4.Skala och skiva morot tunt, skär dem sedan i tändsticksform.
5.Skiva rädisorna.
6.Lägg ned morot och rädisor i lagen och rör runt ordentligt, få allt under ytan.
7.Dela baguetten på mitten. Skär sedan er snitt och vik upp dem. Ta ut innankråmet på bröden och spara till något annat.
8.Skiva gurkan. Skiva jalapeno tunt.
9.Stryk majonnäs på botten av brödet.
10.Lägg på gurka omlott.
11.Toppa med tofu, lägg sedan på morot och rädisa.
12.Lägg på mycket koriander och tillsist jalapeno och en nypa chilipulver. Tryck ihop och ät!
Följ oss på instagram: @tack.fm
Tack för maten görs av Siri Barje, Karl Birgersson, Kristoffer Triumf och distribueras av Acast. För förfrågningar om samarbeten: [email protected]
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Siri känner sig lite trött och lämnar över rodret, typ. Kristoffer ställer frågor, lagar mat och agerar matstylist.
Det blir råraka. Otroligt gott, kul och enkelt.
För 4 pers:
4 stora potatisar
2 stora morötter
2 dl frysta lingon
1-2 msk strösocker
200 g ostronskivling
1-2 tsk ljus soja
1 liten rödlök
Smör och olja till stekning
Salt
Och såhär gör du:
1.Riv potatisen och lägg i en bunke, ställ åt sidan.
2.Blanda lingon med socker och låt stå i rumstemperatur.
3.Riv morot grovt. Skär löken i tunna klyftor.
4.Riv svampen i bitar och stek i olja tills fin färg, häll på sojan och låt koka in.
5.Ha i löken och stek tills glansig.
6.Värm en stekpanna med smör och olja, lägg i en näve riven potatis, platta ut den och stek den gyllene på båda sidorna. Upprepa med all potatis.
7.Servera rårakorna med lingon, svamp och riven morot.
Följ oss på instagram: @tack.fm
Tack för maten görs av Siri Barje, Karl Birgersson, Kristoffer Triumf och distribueras av Acast. För förfrågningar om samarbeten: [email protected]
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Siri och Kristoffer spånar lite i hur tillverkningen av tändstickor går till, what's the deal med dill och vad har de egentligen för munkänsla i Masthugget? Samtidigt slängs det ihop en magisk morotssallad med koriander och sesamfrön.
För 4pers:
4 stora morötter
2 msk olivolja
1 tsk sesamolja
1 tsk flytande honung
Saften från en halv citron
Salt
1 kruka koriander
Till servering:
Rostade sesamfrön
Gochugaru
Och såhär gör du:
1.Skala moroten. Skiva den på en mandolin.
2.Skär tunna långa stavar av moroten och lägg på ett stort fat.
3.Vispa ihop olivolja, sesamolja, honung, citron och salt.
4.Plocka koriandern från bladen. Finhacka stjälkarna.
5.Blanda med stjälkarna med moroten, häll på dressingen och blanda.
6.Toppa med rostade sesamfrön, guchugaru samt den sparade koriandern!
Följ oss på instagram: @tack.fm
Tack för maten görs av Siri Barje, Karl Birgersson, Kristoffer Triumf och distribueras av Acast. För förfrågningar om samarbeten: [email protected]
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
PUR-YOO!
Kristoffers farbror Roland har tappat bort sig i svampskogen. Det är TYP höst och Siri mixar ihop en superhärlig champinjonsoppa med vitlöksbröd!
För 4 pers:
600 färska champinjoner
50 g smör
1 purjolök
1 morot
1 l vatten
2,5 dl vispgrädde
1 grönsaksbuljongtärning
1 msk japansk soja
Vitlöksbröd
4 stor skivor bröd
150 g rumsvarmt smör
2/3 kruka persilja
4 vitlöksklyftor
Salt
Och såhär gör du:
1.Skiva champinjonerna grovt.
2.Lägg en klick smör i en stor gryta och stek champinjonerna tills de släppt all vätska och börjat få färg.
3.Skala och finhacka morot under tiden.
4.Dela purjolöken på längden och skiva tunt, skölj bort ev. grus.
5.Tillsätt mer smör samt purjo och morot till svampen. Stek tills de är lätt gyllene.
6.Tillsätt resten av smöret och stek i 5 min till.
7.Häll på vatten och låt det koka upp.
8.I med grädde, buljong och soja. Salta efter smak. Låt koka utan lock i ca 10 min. Lägg sedan på locket och låt småkoka.
9.Finhacka persiljan och Gaffla ihop med smöret plus riven vitlök till ett vitlökssmör. Salta efter smak.
10.Bred på smöret på bröden som du har lagt på en plåt med bakplåtspapper.
11.Ställ in i ugn och sätt på högsta grillvärme.
12.Låt gå i ca 7 min eller tills de är lätt gyllene i kanterna.
13.Mixa soppan slät med en stavmixer, tillsätt ev lite mer vatten för rätt konsistens.
14.Servera med olivolja, peppar och vitlöksbröd!
Följ oss på instagram: @tack.fm
Tack för maten görs av Siri Barje, Karl Birgersson, Kristoffer Triumf och distribueras av Acast. För förfrågningar om samarbeten: [email protected]
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
NY LOCATION! Vi spelar in hemma hos Siri B och hon berättar om det lilla lökbråket på Öland. Kristoffer har sträckt sig men givetvis på ett coolt sätt och drar en svajig skröna om marmelad. Det lagas en helt fantastisk pannbiff med gräddsås, blancherad svartkål och persiljemorötter.
För 4 pers:
850 g formbar vegofärs
1,5 st gul lök
1 msk dijonsenap
4 msk ljus soja
2-3 msk rapsolja
50 g smör
3 dl vispgrädde
2 msk flytande svampfond på flaska
500 g morötter
1 kruka persilja
300 g svartkål
2 klickar smör
Kokt potatis och ev lingon till servering
Och såhär gör du:
1.Tina färsen och blanda med dijon, 2 msk soja och salt.
2.Riv löken och blanda runt. Peppra och forma platta pannbiffar.
3.Skala morot och skiva på snedden, lägg i en liten kastrull med vatten som knappt täcker plus en klick smör.
4.Koka potatisen och låt den stå att ånga av.
5.Ta bort bladnerven i mitten på svartkålen och blanchera den sedan i saltat vatten. Låt ånga av.
6.Stek pannbiffarna gyllene i rapsolja och smör för fina färg på båda sidorna. Håll varma i ugnen.
7.Stormkoka moroten tills allt vatten försvinner, salta och hacka persiljan.
8.Ha i allt smör i pannan du stekte biffarna i för nu ska vi göra sås!
9.Häll på grädden. Häll på svampfond och soja och låt koka upp, småkoka till en trevlig konsistens, späd ev med vatten.
10.Stek svartkålen snabbt i en klick smör.
11.Vänd ned persiljan i morötterna.
12.Servera pannbiffarna med sås, potatis, morot och svartkål!
Följ oss på instagram: @tack.fm
Tack för maten görs av Siri Barje, Karl Birgersson, Kristoffer Triumf och distribueras av Acast. För förfrågningar om samarbeten: [email protected]
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Idag är det Kristoffer som styr och ställer i köket, Siri får agera slarv(!) och det finns absolut funderingar kring hur man uttalar "guanciale".
Det blir en OTROLIG halloumi carbonara signerad Triumfen. LAGA DEN BARA!
För 4 pers:
500 gram valfri pasta
2 paket halloumi
Fyra äggulor*
En rejäl vitlöksklyfta
Massa riven parmesan
Färskriven svartpeppar
(Eventuellt en gul zucchinin)
(Eventuellt salt, förmodligen inte)
(Eventuellt persilja, förmodligen!)
Och såhär gör du:
1. Koka upp vatten i en stor jävla kastrull.
2. Tärna halloumi, sikta på rätt små bitar.
3. Preppa äggulorna i en skål, riv ner vitlök och låt dem gosa ihop sig.
4. Koka pastan enligt instruktion på förpackningen.
5. Stek upp halloumin i lite olja, i omgångar om stekpannan är liten. Halloumin ska ha FÄRG, helst runt om. Ta av från värmen när den är klar.
6. Skala zucchinin, skiva den halvtunt. Stek! Kanske med halloumin.
7. Ta vara på lite pastavatten, en kopp typ.
8. Blanda ägg, riven vitlök och svartpeppar.
9. Pastan -> durkslag -> kastrull!
10. När pastavattnet svalnat något, blanda ner lite av det i äggröran, sen blandar du pasta, halloumi, äggröra och parmesan. Rör mycket så att äggulorna inte koagulerar för snabbt!
11. Servera med extra svartpeppar och parmesan. Och det eventuella saltet! (Sältan från halloumi och parmesan brukar räcka.)
*Spara vitan och gör maräng, lova?
Följ oss på instagram: @tack.fm
Tack för maten görs av Siri Barje, Karl Birgersson, Kristoffer Triumf och distribueras av Acast. För förfrågningar om samarbeten: [email protected]
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Kristoffer berättar om sina reklamidéer som involverar Thåströms gamla låtar, Siri förklarar vad softpeaks är när det handlar om vispad grädde och någon är besviken på att det inte blev hemmagjord sockerkaka.
Det meckas en underbar efterrätt som byggs i ett vinglas!
Sommartrifle för 4 pers:
2,5 dl vispgrädde
1,5 dl kesella
400 g jordgubbar
Några skivor sockerkaka
3 msk rabarbersaft
En nypa salt
1,5 msk socker
1 citron
1 mynta
Såhär gör du:
1.Vispa grädden mjuk, blanda med kesella.
2.Skiva jordgubbar och riv ned citronskal, citronjuice och socker samt en nypa salt. Rör runt och låt stå.
3.Bryt sockerkakan i mindre bitar och droppa över rabarbersaft.
4.Skiva myntan fint.
5.Lägg sockerkaka i botten på ett fint glas, varva med kesellablandningen, jordgubbar plus lite av saften de ligger i. Toppa med mynta. Upprepa till glaset är fyllt. Ställ svalt om du inte ska servera direkt!
Följ oss på instagram: @tack.fm
Tack för maten görs av Siri Barje, Karl Birgersson, Kristoffer Triumf och distribueras av Acast. För förfrågningar om samarbeten: [email protected]
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Tack för maten är tillbaka efter sommaruppehållet! Kristoffer pratar tiden innan vitlökssmör med honung uppfanns och bränner sig gånger två, men han gör ingen grej av de. Det fräser stillsamt i pannan, jazzen ligger där i bakgrunden och Siri reclaimar potatisgratängen utan tillbehör.
Potatisgratäng för 4 pers:
1 kg potatis
2 st purjolökar
2 dl mjölk
3 dl grädde
1 dl riven ost
2 msk smör
4 vitlöksklyftor
1 dl riven ost
1,5 tsk Salt
Peppar
Och såhär gör du:
1.Sätt ugnen på 225 grader
2.Skala potatisen
3.Skiva potatisen tunt med en mandolin eller en kniv
4.Skiva purjolök även det gröna och skölj den noggrant i ett durkslag
5.Värm en stor stekpanna eller kastrull och smält 1 msk smör
6.Tillsätt purjon och stek den mjuk, riv ned vitlöken
7.Tillsätt potatis samt mjölk och grädde. Tillsätt salt
8.Låt koka ihop i 6 minuter
9.Smörj en gratängform med resterande smör
10. Häll ned potatisen i formen och platta till. Riv över osten
11.Peppra
12.Grädda i 15 min eller tills den är gyllene
Följ oss på instagram: @tack.fm
Tack för maten görs av Siri Barje, Karl Birgersson, Kristoffer Triumf och distribueras av Acast. För förfrågningar om samarbeten: [email protected]
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I det här avsnittet så demonstreras en hemmabyggd äggpickare. Det pratas om England och deras märkliga maträtter. Siri meckar ihop en otrolig ägg och krassemacka med sina bara händer.. Okej, hon använder några redskap. Och Kristoffer han pickar på!
Ägg- och krassemacka för fyra pers:
6 ägg
8 skivor bröd
2 msk majonnäs
1 tsk dijon
1/2 tsk sambal el pecorino
1 näve persilja
1 ask krasse
Salt
Peppar
Så här gör du:
1.Koka äggen i 7-8 min.
2.Spola kalla och skala.
3.Separera äggulan från vitan.
4.Hacka vitan och gulan.
5.Blanda majonnäs med dijon, sambal olek, salt och peppar.
6.Vänd ned ägget och rör runt, smaka av!
7.Vänd ned all krasse och lägg sedan upp röran mellan två bröd.
8.Skiva på mitten innan servering.
Följ oss på instagram: @tack.fm
Tack för maten görs av Siri Barje, Karl Birgersson, Kristoffer Triumf och distribueras av Acast. För förfrågningar om samarbeten: [email protected]
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Kristoffer kommer med två starka avslöjanden: Sitt bästa trick med sparris samt vilken demonproducent som har gjort Tack för maten-vinjetten! Siri har läst gamla kokböcker och bestämt sig för att reclaima räkcocktailen, den klassiska förrätten från 70-talet. Otroligt.
För 4 pers:
1 kg frysta räkor med skal
1/2 gurka
4 rädisor
4 cocktailtomater
1 huvud hjärtsallad
12 gröna sparrisar
Gräslök
Sås:
4 msk creme fraiche
4 majonnäs
1,5 tsk japansk soja
1/2 tsk tomatpuré
Saften från en 1/2 citron samt lite zest
1 riven vitlöksklyfta
Salt och peppar
Såhär gör du:
1. Tina räkorna och skala dem.
2. Blanda alla i ingredienser till såsen och låt stå.
3. Koka sparrisen i ca 1-2 min. Kyl dem i KALLT vatten.
4. Dela sparrisen i trevliga bitar.
5. Kvarta rädisor och tomater. Hacka gräslöken.
6. Dela salladen. Skär gurkan i trevliga bitar.
7. Lägg sås i botten på ett glas eller skål.
8. Fyll på med alla grönsaker.
9.Lägg en näve räkor som en hög i varje skål. Toppa med gräslök och svartpeppar.
Följ oss på instagram: @tack.fm
Tack för maten görs av Siri Barje, Karl Birgersson, Kristoffer Triumf och distribueras av Acast. För förfrågningar om samarbeten: [email protected]
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Nu avslöjar Siri ÄNTLIGEN hur hon gör sin otroligt goda och enkla krämiga pasta med majs som hon flashat med på instagram. Sen pratas lite om gluten och hur man kan uttala det om man vill eller om man heter Kristoffer och är xx år gammal men skit i det nu, börja laga istället!
För 4 pers:
400 g makaroner
500 g fryst majs
100 g smör
1 gul lök
2-4 vitlöksklyftor
2,5 dl matlagningsgrädde
Gräslök
Salt och peppar
Såhär gör du:
1. Stek majsen gyllene i smöret.
2. Hacka lök och vitlök, rör ned i majsen.
3. Koka pastan och spara pastavatten.
4. Häll på grädden på majsen och rör runt, låt småputtra.
5. Häll i pastan och lite pastavatten, låt pastan koka klart i såsen.
6. Salta och peppar.
7. Hacka gräslök och vänd ned!
Följ oss på instagram: @tack.fm
Tack för maten görs av Siri Barje, Karl Birgersson, Kristoffer Triumf och distribueras av Acast. För förfrågningar om samarbeten: [email protected]
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I detta härliga avsnittet berättar Kristoffer van der Loek om sitt bästa kebabminne och pratar om sin gamla pepparkvarn. Ostronskivlingens vita riddare Siri Barje sätter ihop en KANONRÄTT som rullas ihop som något slags taco och med fördel äts ute i en härlig park! Servett medtages. Svampkebab helt enkelt, snabbt och otroligt gott.
För 4 pers:
1 tsk paprikapulver
2 tsk spiskummin
300 g ostronskivling
380 g svarta bönor, väl sköljda
2 msk rapsolja
1 msk japansk soja
2 dl creme fraiche
1 salladshuvud
2 tomater
1 rödlök
1 lime
4 vitlöksklyftor
Ajvar Relish
Pita- eller libabröd
Såhär gör du:
1.Riv svampen i mindre bitar och stek den gyllene i oljan.
2.Tillsätt kryddor och soja samt bönorna. Stek i 3 min.
3.Rör ihop creme fraiche med riven vitlök, lime, salt och peppar.
4.Skiva tomat, rödlök och hacka salladen.
5.Lägg upp svamp och bönröran på brödet, toppa med sås och grönsaker, rulla ihop!
Följ oss på instagram: @tack.fm
Tack för maten görs av Siri Barje, Karl Birgersson, Saga Markkula och Kristoffer Triumf och distribueras av Acast. För förfrågningar om samarbeten: [email protected]
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Det här avsnittet innehåller tips på vad man kan tröstköpa ifall man blivit dumpad. Kristoffer håller en kort men lärorik lektion i svenska medan Siri försöker fokusera på maten: JOLLOF RICE! En västafrikansk rätt som är så himla god att hälften hade varit Nobelpris i smak.
För 4 pers:
5 dl basmatiris
10l vatten
4 tomater
4 vitlöksklyftor
2 spetspaprikor
3 gula lökar
1/2 dl olja
1 chili
2 tsk curry
2 tsk torkad timjan
2 lagerblad
Salt
2 buljongtärningar
Persilja
Lime
Såhär gör du!
1. Skala lök och vitlök och skär grovt.
2. Dela tomaterna och paprikan samt chilin.
3. Mixa grönsakerna till en grov röra med salt.
4. Värm oljan i en stor gryta, stek curry och timjan någon minut. Tillsätt sedan tomatpuré och stek ytterligare 1 min.
5. Häll på den mixade grönsaksblandningen.
6. Stek någon minut och häll sedan på ris och vatten.
7. Smula ner buljong och ha i lagerblad.
8. Koka tills riset är klart och rör om då och då.
9. Servera med lime och persilja.
Följ oss på instagram: @tack.fm
Tack för maten görs av Siri Barje, Karl Birgersson, Saga Markkula och Kristoffer Triumf och distribueras av Acast. För förfrågningar om samarbeten: [email protected]
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I det här avsnittet gråter Kristoffer ganska mycket, men för en gångs skull inte pga löken. Det är jazz, Tore Wretman och lite om Shanti Roneys gamla boots. Men framförallt är det en otroligt fin grön ärtsoppa som toppas med pepparrotskräm!
Crème Ninon för 4 pers:
500 g frysta ärtor
2 gula lökar
1 vitlöksklyfta
2,5 dl matlagningsgrädde
1 msk rapsolja
1 l grönsaksbuljong
1 msk vitvinsvinäger
Salt
Pepparrotskräm:
2 dl creme fraiche
1 riven pepparrot
Till servering:
Gräslök
Olivolja
1. Hacka lök och vitlök
2. Stek mjuka i rapsolja.
3. Häll på vatten och buljong, låt koka upp.
4. Häll i ärter och koka i nån minut.
5. Tillsätt grädde och vitvinsvinäger.
6. Mixa slätt och smaka av med salt
7. Rör ihop creme fraiche och pepparrot, salta.
8. Hacka gräslök fint.
9. Servera Sösoppan med krämen, gräslök och en liten liten skvätt olivolja!
Följ oss på instagram: @tack.fm
Tack för maten görs av Siri Barje, Karl Birgersson, Saga Markkula och Kristoffer Triumf och distribueras av Acast. För förfrågningar om samarbeten: [email protected]
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Kristoffer får ÄNTLIGEN användning för sin enda köksglosa på franska, medan Siri bjuder på en koreansk och tiktok-inspirerad snabbmatsrätt. Snabbt, enkelt, fint att titta på.
Gott då? OM det var!
Koreanska snabbnudlar för 2 pers:
2 paket snabbnudlar
4 salladslökar
250 g tofu
2 st morötter
1 msk sesamfrön
4 skivor cheddar
1 stor rödlök
2 vitlöksklyftor
2 msk soja
1 tsk sambal olek
1 msk misopasta
2 buljongtärningar
Vatten
Såhär gör du!
1. Riv vitlöken och stek den mjuk i lite rapsolja i en stor stekpanna.
2. Häll på soja, sambal olek och miso, rör runt.
3. Häll på vatten, nudlar, buljong och buljongtärningar. Låt koka upp.
4. Skala och skär morot i tunna stavar. Skiva löken och salladslöken. Spara det gröna på salladslöken till servering.
5. Tärna tofun.
6. Lägg ut grönsakerna och tofun runt nudlarna, låt koka någon minut.
7. Lägg sedan på osten på nudlarna och ånga någon minut till.
8. Toppa med sesamfrön och det gröna på salladslöken.
Följ oss på instagram: @tack.fm
Tack för maten görs av Siri Barje, Karl Birgersson, Saga Markkula och Kristoffer Triumf och distribueras av Acast. För förfrågningar om samarbeten: [email protected]
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I veckans avsnitt av Tack för maten meckas det hummus. Siri tror att man lättast gör den magiska kikärtsröran med stavmixer, vi får se hur det går! Det enda man med säkerhet vet med hemmagjord hummus är att det blir VÄLDIGT gott!
För 4 pers (8 om det serveras som snacks):
2 burkar kikärtor
1/2 dl tahini
Vatten
1/2 dl rapsolja
1 tsk spiskummin
2 vitlöksklyftor
1 citron
Till servering:
Hjärtsallad
Rädisor
Gurka
Morot
Endivesallad
Selleri
Sockerärtor el ärtor, bara de kommer i skida!
Pitabröd
Olivolja
Sesamfrön
Och såhär gör du:
1. Skölj kikärterna noga.
2. Vispa ihop tahini och vatten till en slät och lätt rinnig konsistens
3. Mixa kikärtor, tahini med spiskummin, riven vitlök, olja och salt
4. Mixa mixa mixa länge så att hummusen blir helt slät. Du kanske behöver tillsätta en skvätt vatten. Smaka av med salt och citronsaft.
5. Skär upp och arrangera grönsakerna på ett (gärna) trevligt fat.
6. Lägg upp hummus i en låg skål, droppa på olivolja och sesamfrön.
7. Servera med grönsakerna.
Följ oss på instagram: @tack.fm
Tack för maten görs av Siri Barje, Karl Birgersson, Saga Markkula och Kristoffer Triumf och distribueras av Acast. För förfrågningar om samarbeten: [email protected]
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Det är glatt som fan, det bakas äntligen lite bröd! Det kan vara första gången i poddens historia som Siri faktiskt blir imponerad av Kristoffers färdigheter vid köksbänken.
Proffsbubblor, frieri och piadina – nästan enklare än att koka pasta.
Piadina för 4 pers:
7 dl mjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk grovsalt eller 1½ vanligt
½ dl olivolja
3 dl vatten
Topping:
2 st mozzarella
2 tomater
2 msk (eller tsk) pesto
1 knippe basilika
2 nävar ruccola
Salt och peppar
Och såhär gör du:
1. Blanda ihop alla torra ingredienser till degen, rör sedan ned olja och sist vatten. Rör till en smidig deg men överarbeta inte.
2. Skiva mozzarella och tomat tunt.
3. Dela degen i fyra delar och kavla ut tunt.
4. Stek i en torr varm panna, vänd när den har fått fin färg.
5. Bred på pesto på halva delen av gräddade sidan, lägg på mozzarella, tomat, ruccola, basilika, salt och peppar.
6. Vänd över den ofyllda sidan över fyllningen. Servera varm!
Följ oss på instagram: @tack.fm
Tack för maten görs av Siri Barje, Karl Birgersson, Saga Markkula och Kristoffer Triumf och distribueras av Acast. För förfrågningar om samarbeten: [email protected]
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Kristoffer får sin skalle sprängd av ytterligare ett kökshack signerat Siri. I köket arrangeras en rätt som påminner om midsommartårta, fast med äggulor istället för jordgubbar och potatisbädd istället för sockerkaka till exempel.
Silltallrik med brynt smör serveras med tårtspade. Svingott och så himla enkelt.
För silltallrik till fyra pers:
900 g potatis
3 ägg
2 burkar à 200 g sill
1 rödlök
10 rädisor
150 g smör
3 dl gräddfil
1 knippe gräslök
1 knippe dill
Och såhär gör du:
1. Koka potatisen mjuk.
2. Koka äggen i 8 min i samma kastrull som potatisen, spola dem kalla.
3. Häll av potatisen och låt den ånga av.
4. Skär sillen i två längre bitar.
5. Skiva rädisan och hacka löken fint.
6. Hacka örterna och blanda ihop.
7. Skala äggen, dela på två och plocka ut äggulan. Hacka äggvitan.
8. Bryn smöret tills det är gyllene och doftar nötigt.
9. Ta ett stort fat: dela potatis i skivor och bred ut över hela fatet. Toppa med äggvita, sill, rödlök, rädisor, gräddfil, brynt smör, örter och bryt över äggulan på slutet.
10. Avsluta med salt och peppar.
Följ oss på instagram: @tack.fm
Tack för maten görs av Siri Barje, Karl Birgersson, Saga Markkula och Kristoffer Triumf och distribueras av Acast. För förfrågningar om samarbeten: [email protected]
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
LIVE-avsnitt från Sveriges radios Poddfest nonstop! Kristoffer babblar om lite olika Caesar-människor och kommer med ett otroligt avslöjande från 1920. Siri är lugn som en filbunke trots live och tight tidsram.
Caesarsallad för 4 pers:
1 paket hjärtsallad
1 huvud romansallad
1 påse färdiga brödkrutonger
4 svartkålsblad
1 parmesanost
Dressing:
2 dl (Hellmans) majonnäs
1 msk dijonsenap
3 vitlöksklyftor
4-5 sardeller
1 tsk worstershiresauce
1 tsk citronsaft
Några droppar tabasco
Salt och peppar
1. Mortla sardeller och vitlök till en pasta med salt.
2. Finriv hälften av parmesanosten.
3. Blanda alla ingredienser till dressingen plus vitlök och sardellerna och den finrivna parmesanen. Smaka av och ställ åt sidan.
4. Riv svartkål i små bitar och droppa på lite citron och salt. Krama kålen ordentligt.
5. Bryt hjärtsallad i trevliga bitar.
6. Bryt även romansalladen.
7. Lägg sallad och kål i en skål.
8. Toppa med lite dressing och mata sedan salladen med dressing till önskad smak.
9. Toppa med brödkrutonger samt parmesan i flagor.
Följ oss på instagram: @tack.fm
Tack för maten görs av Siri Barje, Karl Birgersson, Saga Markkula och Kristoffer Triumf och distribueras av Acast. För förfrågningar om samarbeten: [email protected]
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I köket puttrar det tomatsås och doftar spiskummin. Kristoffer befinner sig mentalt främst i Mexico medan Siri Barje skapar TFM:s mest brunch- och instagramvänliga maträtt hittills. Ungefär när Triumf tror att han kan se in i framtiden i de pocherade äggen är den klar:
Ta och gotta dig i - HUEVOS RANCHEROS!
För 4 pers behöver du:
1 gul lök
3 msk rapsolja
3 vitlöksklyftor
1 röd chili
1 röd paprika
1 tsk spiskummin
400 g skalade tomater
Ca 10 färska plommontomater
4 ägg
Salt och peppar
1 knippe koriander
Tortillabröd
Och såhär går det till:
Följ oss på instagram: @tack.fm
Tack för maten görs av Siri Barje, Karl Birgersson, Saga Markkula och Kristoffer Triumf och distribueras av Acast. För förfrågningar om samarbeten: [email protected]
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Triumfen håller en kort men informativ presentation om domherren och Siri vevar ihop den fetaste bakisrätten i poddens historia till ett sargat produktionsgäng. I dagens Moff-A-Long: MAC'N CHEESE!!
Till 4 pers:
150 g cheddar
150 g präst
150 g gul cheddar
50 g mozzarella
75 g smör
2 msk mjöl
5 dl mjölk
500 g makaroner
1 tsk cayenne
1 tsk vitlökspulver
1 tsk salt
Persilja
Rädisor
Ungefär så här går det till:
1.Sätt ugnen på 200 grader.
2.Koka makaronerna 3 min kortare än vad det står på paketet och låt svalna.
3.Smält smör i en stor kastrull och tillsätt mjölet, stek i någon minut. Häll på mjölken och låt det koka ihop tills det räcker baksidan av en sked.
4.Smaka av såsen med cayenne, vitlökspulver och salt.
5.Vänd ned all ost förutom mozzarellan i såsen. Rör runt.
6.Vänd ned alla makaroner och rör runt.
7.Häll över makaronerna i en låg form och toppa med mozzarellan.
8.Baka i ugnen i ca 15 min till krispig yta.
9.Servera med rädisor och persilja.
Följ oss på instagram: @tack.fm
Tack för maten görs av Siri Barje, Karl Birgersson, Saga Markkula och Kristoffer Triumf och distribueras av Acast. För förfrågningar om samarbeten: [email protected]
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Vad gör Siri Barje med sina påskägg? Aioli så klart!
Kristus (Kristoffer) springer runt och delar ut bubbel tills det inte längre finns något kvar till soppan.
Tack för matens påskavsnitt är en rykande fisksoppa toppad med aioli och dill.
Fisksoppa för 4 pers:
400 g kolja el torsk
300 g lax
1 purjolök
1 stor fänkål gärna med dill
8 potatisar
4 vitlöksklyftor
3 msk rapsolja
1 msk tomatpuré
3 dl vitt vin
1 burk passerade tomater
1 l vatten
3 msk hummerfond
Ev 3 dl matlagningsgrädde
1 paket saffran
Salt och peppar
Till aiolin:
2 äggulor
2 tsk dijonsenap
3 dl rapsolja
3 vitlöksklyftor
1 citron
Och såhär gör du:
1.Tärna fisken
2.Skriva fänkål, purjolök och vitlök, stek genomskinlig i 3 msk rapsolja.
3.Tärna potatis och tillsätt till grytan, rör runt.
4.På med tomatpuré och saffran, stek lite till. Salta och peppra.
5.Tillsätt vin och låt det koka någon minut.
6.Häll på passerade tomater, hummerfond och vatten. Låt koka tills potatisen är mjuk. Späd med matlagningsgrädde.
7.Gör aioli under tiden! Vispa äggulorna med lite dijonsenap, droppa med oljan samtidigt som du vispar. Vispa tills du har en blank tjock sås.
8.Smaka av med riven vitlök och citron.
9.Vänd ned fisken i soppan precis i slutet och dra grytan från värmen.
10.Smaka av soppan med lite citron, toppa med dill.
11.Servera med aioli och baguette.
Följ oss på instagram: @tack.fm
Tack för maten görs av Siri Barje, Karl Birgersson, Saga Markkula och Kristoffer Triumf och distribueras av Acast. För förfrågningar om samarbeten: [email protected]
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Kristoffer begraver sin stekspade från 1922 och har folkparksturné-planer. Siri chockar Kristoffer med hur man lättast skalar den där buckliga jävla ingefäran. Det puttrar, det fräser, det lagas Halloumi tikka masala.
För 4 pers:
400 g halloumi
5+3 msk rapsolja
2 gula lökar
6 vitlöksklyftor
6 cm stor ingefärsbit
1 röd chili
2 msk tomatpuré
35 g tikka masala kryddmix
2 burkar kokosmjölk à 400 g
Till servering
1 dl delad mandel eller mandelspån
1 kruka färsk koriander
1 påse mâchesallad
8 tortillas
Följ oss på instagram: @tack.fm
Tack för maten görs av Siri Barje, Karl Birgersson, Saga Markkula och Kristoffer Triumf och distribueras av Acast. För förfrågningar om samarbeten: [email protected]
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Siri lär oss vad en mirepoix är och har fortfarande svårt att sätta igång spisen. Kristoffer jazzar runt, är tillförordnad potatischef och hjälper till efter bästa förmåga.
För att laga fransk böngryta med tryffelmos behöver du:
3 gula lökar
5 mellanstora morötter
1/4 rotselleri
3+2 msk rapsolja
3 stjälkar selleri
1 hel vitlök
1 msk tomatpuré
2 dl vitt vin
1 grönsaksbuljongtärning
2 burkar skalade tomater à 400 g
2 burkar eller tetror vita bönor
1 dl panko
Salt och peppar
1 kg mjölig potatis
150 g smör
2 dl mjölk
2 tsk tryffelolja
1 kruka timjan
1 kruka dragon
1 citron
Följ oss på instagram: @tack.fm
Tack för maten görs av Siri Barje, Karl Birgersson, Saga Markkula och Kristoffer Triumf och distribueras av Acast. För förfrågningar om samarbeten: [email protected]
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Kristoffer tror att han uppfunnit något och hur får man egentligen tofu att smaka något? Vi lagar en one pot med marinerad tofu och ingefärsris. Serveras med jordnötssås, gurka, koriander och lime. OTROLIG!
För att göra one pot för 4 pers behöver du:
3 dl basmatiris
1 paket tofu, 400 g
3+1 msk rapsolja
1 dl japansk soja
5 cm ingefära
4 vitlöksklyftor
4 salladslökar
1/2 buljongtärning
1 dl chunky jordnötssmör
ca 4 msk vatten
1/2 chili
2 lime
1 gurka
1 kruka koriander
Följ oss på instagram: tack.fm
Tack för maten görs av Siri Barje, Karl Birgersson, Saga Markkula och Kristoffer Triumf och distribueras av Acast.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Siri litar inte på Kristoffers stekpanne-förråd. Ska Kristoffer verkligen sadla om till sportkommentator? Och så lagar vi omelett med syrlig sallad.
Ingredienser (för 2 pers):
6 ägg
50 g parmesan
4 msk vispgrädde
50 g smör
1 paket krasse el 1 knippe gräslök
1 salladshuvud
1-2 små schalottenlökar
3 msk rapsolja
1 msk vitvinsvinäger
1 msk dijonsenap
Salt och peppar
Följ oss på instagram: tack.fm
Tack för maten görs av Siri Barje, Karl Birgersson, Saga Markkula och Kristoffer Triumf och distribueras av Acast.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Vad är det för fel på skol-stroganoffen egentligen och varför är fett så viktigt när man lagar vego-mat? Kristoffer och Siri reder ut det samtidigt som de lagar en vegetarisk variant av den klassiska ryska rätten!
Till svamp stroganoff för fyra pers behöver du:
400 g ostronskivling
50 g smör
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2,5 dl matlagningsgrädde
1 msk dijonsenap!
1 dl kokta gröna eller svarta linser
1 knippe färsk persilja
1 dl créme fraîche
4 hela små saltgurkor
salt & peppar
Ris till servering
Följ oss på instagram: tack.fm
Tack för maten görs av Siri Barje, Karl Birgersson, Saga Markkula och Kristoffer Triumf och distribueras av Acast.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
VÄRLDSPREMIÄR! I det allra första Tack för maten får vi veta varför Siri kokar pasta som andra kokar ris, och vad som krävs för att Kristoffer ska freebejsa vitlök! Och så lagar vi bakad rigatoni:
(För fyra pers):
500 g rigatoni-pasta
6 vitlöksklyftor
2 burkar hela, skalade tomater
4 msk olivolja
2-3 st mozzarella (sån stor i påse, du vet!)
2 krukor färsk basilika
salt och peppar
Följ oss på instagram: tack.fm
Tack för maten görs av Siri Barje, Karl Birgersson, Saga Markkula och Kristoffer Triumf och distribueras av Acast.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.