Bra podcast

Sveriges 100 mest populära podcasts

Naturmorgon

Naturmorgon

Tar upp alla aspekter av naturen, från njutning till forskning. Ansvarig utgivare: Marcus Sjöholm

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

sverigesradio.se/naturmorgon

Avsnitt

Fäbodar, fjällkor och framtiden

Naturmorgons sänder från Norra Risbergets fäbod i västra Dalarna. Är fäbodarna kanske en bruksanvisning för morgondagens hållbara sätt att få mat på bordet? Programledare är Mats Ottosson.

Fäbodar och fjällkor. Där har ni ämnet när Naturmorgon åker till Norra Risberget i västra Dalarna. Samt ett tredje F.  F som i framtiden. Fäbodarna är nämligen inte ett bortklingande kulturarv utan en bruksanvisning för morgondagens hållbara sätt att få mat på bordet, menar våra gäster. Förutom Perjos Lars Halvarsson och Anna Fredriksson som driver Norra Risbergets fäbod deltar snickaren och fäbodbrukaren Malin Johansson samt landsbygdsvisionären Thorsten Laxvik. Dessutom tar naturvårdsexperten Jan Bengtsson med oss på en vandring i artrika, betade utmarksskogar och Jennie Tiderman-Österberg prov-kular landskapet runt Norra Risberget. För vallmusik är en duett med själva terrängen, menar hon. Mats Ottosson är programledare, och Maria Viklands fältreporter.
2019-07-27
Länk till avsnitt

Outforskat myller och gotländsk blivande nationalnatur

Vi sänder från Bästeträsk på norra Gotland där arbetet med att bilda en nationalpark nu ska påbörjas. Och så riktar vi blicken mot småkrypens fascinerande värld. Programledare är Mats Ottosson.

Området kring sjön Bästeträsk på Gotland i allmänhet, och Ojnareskogen i synnerhet, har fått mycket uppmärksamhet det senaste decenniet. Till slut vann naturvärdena över industriintressena. Nu inleds arbetet med att bilda en nationalpark i området. Men vad är det för slags natur som döljer sig bakom rubrikerna? Naturmorgons fältreporter Jonatan Martinsson åker till Bästeträsk för att titta på vad det är som gör området skyddsvärt. Tillsammans med Magnus Martinsson från länsstyrelsen, Karolina Johansson från skogsstyrelsen och fjärilsexperten Håkan Elmqvist besöker vi de alvarmarker, tallskogar och kalkstränder som omger sjön. Och så uppmärksammar vi att det surras alldeles ovanligt mycket om insekter denna sommar. Aldrig har det väl pratats så mycket som nu om fjärilsflyttning och bihotell och en massa annat spännande som har med småkryp att göra. Vi ansluter oss till insektsyran bland annat genom att hänga med när forskare på Öland med visst besvär försöker spionera på det svårstuderade insektsmyllret sjutton meter upp i trädkronorna. Bivarg, ekoxe och ett knippe osedvanligt sprattliga larver står också på dagordningen. Programledare är Mats Ottosson.
2019-07-20
Länk till avsnitt

Återuppväckt skärgårdsnatur och gladans återkomst

Vi sänder från ön Lacka i Sörmland där ett gammalt skärgårdsjordbruk har återuppstått. Och så ägnar vi uppmärksamhet åt både den röda och den bruna gladan. Programledare är Mats Ottosson.

Ön Lacka, längst ut i Sörmlands skärgård, där det öppna havet tar vid, ja det är där Naturmorgons fältreporter Lena Näslund befinner sig denna lördagsmorgon. Här har ett gammalt skärgårdsjordbruk återuppstått. Markerna har restaurerats, ängar slås och mular betar. Vi får träffa Pierre Stålnäbb, yrkesfiskaren som blev naturvårdsbonde på Lacka och Jan Wijkmark, en botaniskt kunnig sommarboende som har djupa släktrötter på ön. Och så vittjar vi näten och ser om det blivit någon fisk. Det är långtifrån säkert, nu för tiden. Vi ägnar oss också mycket åt glador i programmet, de dansanta rovfåglarna som det verkar gå så bra för numera. Naturmorgons Jonatan Martinsson har beskådat röd glada i Skåne tillsammans med ett gäng fågelskådare från nätverket Rapphönorna. Och så ringer vi upp Berth-Ove Lindström i Norrbotten som har koll på den bruna gladans lite mer smygande erövring av landet. Dessutom uppmärksammar vi ett nytt digitalt hjälpmedel för alla som vill lägga lite semestertid på att artbestämma musselskalen på havsstranden. Och så frågar vi fågelexperten Susanne Åkesson vad det betyder att luftledningarna för el och teletrafik grävs ner och svalorna förlorar sina favoritsittplatser. Programledare är Mats Ottosson.
2019-07-13
Länk till avsnitt

Mikael Niemi & co om Lars Levi Laestadius som botaniker

Med hjälp av bland andra författaren Mikael Niemi sätter vi strålkastaren på prästen och botanikern Lars Levi Laestadius. Vi sänder från Pajala. Programledare: Joacim Lindwall.

En av Sveriges mest kända präster Lars Levi Laestadius var inte bara den som startade en vidsträckt väckelserörelse bland samer och bondebefolkning på Nordkalotten, han var också en lysande botaniker. Lördagen den 6 juli sänder Naturmorgon direkt från Pajala, där Laestadius var kyrkoherde i mitten av 1800-talet. Han brann för botaniken, utforskade Nordkalottens flora, namngav ett antal växter och deltog i den tidens hetsiga debatt om namngivningen av arter. Med sitt bohemiska liv tog han också avstånd från sina akademiska vänners överdådiga liv med lyx, njutning och överflöd och sökte sig till det enkla i naturen. Var han rentav en tidig miljöaktivist? Författaren Mikael Niemi är en av dem som fascinerats av Laestadius botaniska kunskaper, och i sin senaste bok Koka björn lät han väckelsepredikanten lösa ett mord i sann Sherlock Holmes-stil. Mikael Niemi medverkar i direktsändningen från Pajala. Det gör även botanikerna Lennart Stenberg och Frida Snell. Tillsammans med programledaren Joacim Lindwall och fältreportern Thomas Öberg tecknar de ett porträtt av Lars Levi Laestadius som botaniker.
2019-07-06
Länk till avsnitt

Orkidéernas Orrböle och ett BB för fladdermöss

Vi besöker ett BB för fladdermöss hemma hos biologen Jeroen van der Kooij utanför Oslo, och sänder från en orkidérik gammelgranskog i Västerbotten. Programledare: Joacim Lindwall.

Vår fältreporter Maria Viklands finns i Orrböle, en gammal granskog i Vännäs kommun. Här letar hon orkidéer tillsammans med biologen Jonas Grahn och markägaren Ulf Eriksson. Ståtlig guckusko och pytteliten spindelblomster, och kanske något blad som vittnar om att nornan brukar blomma här. Och så får vi följa med till ett fladdermus-BB! Biologen Jeroen van der Kooij har två speciella holkar i sin trädgård utanför Oslo. Hit flyger ett gäng fladdermushonor flyger varje vår för att föda sina ungar. De är nämligen själva födda här en gång i tiden, och återvänder därför hit. Att de får värme, mjölmask och omsorg gör inte saken sämre. Vi får möta en alldeles nyfödd unge av nordfladdermus, Olof, och två lite äldre: Eckart och Wilfrid. Det är många som har ett bihotell i trädgården. Men hur ska man egentligen sköta om det, varför ska man ha det och hur funkar det? Frågorna är många och vi låter entomologen Björn Cederberg svara på några av dem. Och vad var det för konstig boll som Björn Stenholm la märke till på den röda panelen på fritidshuset? Den delade upp sig i miljoner små små spindlar. Vi ber spindelexperten Kajsa Mellbrand förklara. I veckans kråkvinkel av Jenny Berntson Djurvall hyllas humledrottningen - denna urmoder. Programledare är Joacim Lindwall.
2019-06-29
Länk till avsnitt

Vilse i Tiveden och kentska tärnan inpå livet

Vi sänder från gammelskogen i Tiveden där vi går vilse och lär oss hitta rätt igen. Dessutom bekantar vi oss med den kentska tärnan och lyssnar på grodkonsert. Programledare är Jenny Berntson Djurvall.

På lördag går vi vilse i Tiveden. Tillsammans med naturguiden David Tverling och överlevnadsexperten Katja Beck ska Naturmorgons fältreporter Jonatan Martinsson bege sig ut i nationalparkens stiglösa gammelskog - och förhoppningsvis hitta ut igen. Det ska dels handla om vad man ska göra när man tappat bort sig i skogen, men också om att det ibland kanske kan vara bra att gå lite vilse för att uppleva naturen på ett nytt sätt. Och så ska vi träffa den kentska tärnan en ganska stor och i Sverige ovanlig tärna. Som med hjälp av konstgjorda vettar lockats att häcka igen på Falsterbonäset efter 70 års bortovaro. Vi träffar tärnorna också på Skånes östkust, där zoologen Åke Andersson följt dem på nära håll i fem års tid. I Lund kan man höra vackra grodkonserter mitt i stan, i juni. Vad är det för groda och varför trivs den i sydvästra Skåne? Vi ringer upp grodexperten Claes Andrén. Och på syrénen i Kaarina Kasurinens trädgård satt det en dag en fjärilshumlegeting. Hon undrar vad det är och det ska entomologen Linda Strand hjälpa oss att reda ut. Så här när många går på semester skickar Joacim Lindwall med lite handfasta tips, till biologiska samlingar runt om i Sverige. Högst på hans egen önskelista står en utställning av 8 000 slemsvampar. Programledare är Jenny Berntson Djurvall.
2019-06-22
Länk till avsnitt

Blommande ängar och blommande bostadsområden

Vi sänder från blommande gräsmarker på Öland och besöker ett projekt för att öka den biologiska mångfalden i Gävles bostadsområden. Och pratar flyttande tistelfjärilar. Programledare är Mats Ottosson.

Vi söker oss till blommande marker den här lördagen. Dels finns vår direktsändande fältreporter Lisa Henkow på Jordtorpsåsen på Öland. Här har betesdjur och liar format floran i nära tusen år. Och tidsfaktorn är avgörande för varför just de här gräsmarkerna är så artrika, förklarar forskaren Honor Prentice. Dels berättar vi om ett nytt projekt i Gävle, där det kommunala bostadsföretaget vill öka den biologiska mångfalden i bostadsområdena. Det som i dag är ganska torftiga innergårdar ska bli blommande oaser som lockar bin och fjärilar. Och så till en av försommarens stora snackisar: invasionen av flyttande tistelfjärilar. Ny forskning visar att de övervintrar söder om Sahara. Men varför flyttar de och hur funkar deras flyttning? Vi pratar med ekologen Lars Pettersson. I veckans kråkvinkel möter vi en purpurprunkande men ack så klibbig blomma - tjärblomstret. Årets stora blomning får Helena Söderlundh att gå i barndom. Och så en uppmaning - ut i de ljusa nätterna och lyssna. Kanske hör du det genomträngande lätet från hungriga hornuggleungar? Programledare är Mats Ottosson.
2019-06-15
Länk till avsnitt

Båven - storlommarnas, ekarnas och de stora malarnas sjö

Vi sänder från den sörmländska sjön Båven där den stora fisken malen står i centrum. Men vi ägnar också uppmärksamhet åt både storlom och ek. Programledare är Mats Ottosson

Den hemlighetsfulla och stundom enormt stora fisken mal står i centrum när Naturmorgon sänder från sjön Båven i Sörmland på lördag. Fältreporter Lena Näslund hänger på när malexperterna Rickard Gustafsson (Sportfiskarna) och Henrik Jeuthe (SLU) samt Helena Herngren från Länsstyrelsen letar efter mal med ultraljudskamera för undervattensbruk samt pejlar sändarförsedda fiskar. En annan av sjöns karaktärsarter är storlommen. De är inte bara många, de har också mystiska saker för sig. Varje kväll under sensommaren överger de sjön och beger sig till en annan, närbelägen sjö för att övernatta där. Ingen vet med säkerhet varför, men det finns en rafflande teori. Ett annat särdrag för Båven är alla de artrika ek-marker som omger sjön. Programledaren Mats Ottosson finns i en av dem, i naturreservatet Sparreholms ekhagar, tillsammans med naturreservatsskötaren Hans Sandberg och småkrypsexperten Kajsa Mellbrand, som har lovat att ta med sig ekhagarnas signaturdoft i en liten burk för provluktning.
2019-06-08
Länk till avsnitt

Rutiga liljor och lekande kustharr

Vi sänder från kungsängsliljornas Uppsala och vi letar efter kustharrens rom i Bottenviken. Reder ut hur sävsångare och rörsångare sjunger och besöker Kvilleken. Programledare Jenny Berntson Djurvall.

Lördagens huvudperson är klockformad, karminröd och rutmönstrad. Vi pratar kungsängslilja - Upplands landskapsblomma. Vår fältreporter Lena Näslund sänder från det mest klassiska kungsängsliljestället i Sverige - Kungsängen i Uppsala, där blommorna upptäcktes första gången 1742. De här historiska fodermarkerna var ett viktigt mål på Carl von Linnés Danmarksvandring. Vi möter Anja Rautenberg som jobbar med Linnés historiska landskap och botanisten Sebastian Sundberg som också tar oss med längs Fyrisån. Redan som tioåring cyklade han hit, då mest för att titta på fåglar. Har vi tur hittar han den gnistrande kungsfiskaren. Och så drar reporter Thomas Öberg på sig vadarbyxorna och beger sig tillsammans med två fiskebiologer till en av de yttersta öarna i Luleå skärgård. Uppdraget är att ta reda på var och hur harren leker i havet. Svårt att skilja på rörsångare och sävsångare? En ny fågelsånglektion kastar ljus över de raspiga rösterna i vassen. Naturen är lätt att älska, men i trädgårdslandet kan relationen till växtligheten bli allt mer komplicerad. Mats Ottosson förhandlar med ogräsen i veckans kråkvinkel. Och så besöker vi Sveriges kanske äldsta ek, Kvilleken, vars gener ser ut att kunna leva vidare in i framtiden. Programledare är Jenny Berntson Djurvall.
2019-06-01
Länk till avsnitt

Kristi Himmelsfärdsmorgon i P1: Må bra i naturen

På Kristi Himmelsfärdsdag gör Naturmorgon ett specialprogram i P1 om hur vi människor mår bra av att vara i naturen - av att höra på fågelsång eller att lägga sig i en hängmatta ute i skogen.

På Kristi himmelsfärdsdag sänder Naturmorgon ett specialprogram om att må bra i naturen. Allt mer forskning visar att vi känner oss mindre stressade när vi vistas i naturen. Det behöver inte vara en gammelskog långt bort utan det räcker ofta med en stadsnära skog, eller ett grönområde. När försommaren är som mest skir då luften är fylld med fågelsång och surr har Naturmorgon stämt träff med biologen och ekologen Marcus Hedblom som forskar om hur fågelsång påverkar oss. Han och hans kollegor har bland annat kunnat visa att fågelsång gör oss mindre stressade. Det behöver inte vara några exklusiva arter utan det räcker gott med lövsångare och koltrast. Men ju fler arter vi kan höra desto bättre. Förutom att lyssna efter fågelsång kommer vi också att få pröva ett skogsbad, enligt japansk modell, där hängmattan har en viss betydelse. Författaren, föreläsaren och naturhälsovägledaren Åsa Ottosson förklarar. Programmet sänds direkt från Uppsala. Tiden är 8.05-9.30. Programledare är Joacim Lindwall.
2019-05-30
Länk till avsnitt

Koll på fladdermöss - hur de flyttar, snackar, jagar och sover

Vi sänder från Göholm i Blekinge. Här finns en ny fladdermusstation, som likt en ringmärkningsstation för fåglar håller koll på vilka fladdermöss som finns här och hur deras flyttningsmönster ser ut.

Vi sänder hela programmet från Göhalvön sydost om Ronneby i Blekinge. Vid Göholms gods finns projektet Batlife Swedens station som sedan förra året följer fladdermössen dygnet runt. På så sätt hoppas forskarna få fram ny kunskap om fladdermössen - som när de går i dvala och hur mycket de flyttar, till exempel. Söder om Göholm ligger Gö naturreservat, ett eklandskap med hög artrikedom. Här trivs fladdermöss och många andra växter och djur. I programmet medverkar fladdermusexperterna Lara Millon och Alexander Eriksson, samt Maria Strand från Länsstyrelsen Blekinge. Reporter är Josefin Nilsson och programledare Jenny Berntson Djurvall.
2019-05-25
Länk till avsnitt

En hotad apa med stor näsa - och fågelparadiset Lamburträsk

Vi sänder från Lamburträsk som lockar både som rastplats och häckningsplats. Här trivs salskrake, trana och brushane. Och så möter vi den säregna näsapan på Borneo. Programledare Mats Ottosson.

Vi sänder från ett nordligt fågelparadis - Lamburträsk i Lappland. Den fiskrika sjön sänktes för 140 år sedan och blev till slåttermark. Numera är den populär fågelrastplats för flyttfåglar på väg mot fjällen, men också häckningsplats för bland annat sångsvan, trana, salskrake och brushane. Vår fältreporter Thomas Öberg finns på plats vid Lamburträsk tillsammans med fågelskådaren och naturfotograf Peter Rolén. Även arkeologen Ingela Bergman medverkar och ger perspektiv på odlingens historia i Lappland. Från Lamburträsk tar vi oss till nordöstra Borneo där den starkt hotade näsapan lever. Ingrid Engstedt Edfast och Anna Torgnysdotter följer med ut på Kinabatanganfloden för att möta den karismatiska apan. Nu börjar det laddas inför Biologiska mångfaldens dag 22 maj. Sverige fylls av aktiviteter redan nu. Bland annat kan man ta Naturfalken på många olika ställen - ett slags simborgarmärke, fast i artkunskap i stället för simkunskap. Eva Lindberg på Naturskyddsföreningen berättar mer. Vi har grävt fram flera spännande lyssnarfrågor i vår mejlkorg. Några verkar ha med svamp att göra - så vi ringer upp svampexperten Patrick Björck. Och så har vi fått en bild på en vacker fjäril - vad är det? Nytt liv spirar överallt på våren. Men runt hörnet finns döden. I Jenny Berntson Djurvalls kråkvinkel går livet och döden tätt ihop. Programledare är Mats Ottosson.
2019-05-18
Länk till avsnitt

Smäckra skärfläckor och hemliga lökgrodor

Vi sänder från skärfläckornas paradis på Landgrens holme i Skanör, och lyssnar efter lökgrodor i Ljungavången. Vi följer upp rapporten om biologisk mångfald. Programledare: Mats Ottosson.

På lördag hittar vi vår fältreporter Lisa Henkow 18 meter upp i luften, i en skylift i skånska Skanör. Därifrån har hon utsikt över Landgrens holme där Sveriges största koloni av den svartvita vadarfågeln skärfläckan med sin uppåtböjda näbb finns. Här har nämligen filmaren Mikael Kristersson varit med och skapat en frizon för ett antal strandängsfåglar, däribland skärfläckan. Och just den här helgen är det dags att inventera fåglarna, och den räkningen görs från nämnda skylift. I sändningen får vi reda på mer om skärfläckan och hur man gjort för att en liten holme ska bli rovdjurssäker och lockande för fåglar. Om skärfläckan är iögonfallande är lökgrodan desto mer hemlig. Den lever sitt liv nergrävd i sand, eller på botten av en vattensamling. Där under vattnet sitter den och spelar för att locka till sig en hona. Vår reporter Jonatan Martinsson följde med lökgrodeentusiasten Petter Albinsson till Ljungavångens naturreservat för att leta efter den mystiska grodan. I veckan kom IPBES-rapporten om att läget ser dystert ut för den biologiska mångfalden. Den pekar också på att det som behövs är en omställning av människans sätt att leva. Vi pratar om det med ekologen Pella Thiel, som just nu är på en konferens om naturens rättigheter. Åsa hörde konstiga ljud i väggen i sommarstugan. Vi spelar upp ljudet för en forskare som kan reda ut vad det är vi hör. Programledare är Mats Ottosson.
2019-05-11
Länk till avsnitt

Hoppkräftornas märkliga dofter och den sällsynta nipsippan

Vår fältreporter kollar in hoppkräftornas märkliga dofter som påverkar växtplankton att sända ut ljus eller bilda gift. Och så möter vi den sällsynta nipsippan. Programledare: Jenny Berntson Djurvall.

På lördag ägnar vi oss åt världens sannolikt vanligaste djur: den lilla hoppkräftan. Trots att den bara är runt millimetern stor påverkar den livet över hela haven genom att släppa ut speciella kemikalier. Växtplankton känner av kemikalierna som en slags lukt, och i rädsla för att bli uppätna av hoppkräftorna försvarar de sig. En del gör det genom att producera ljus - mareld - som skrämmer hoppkräftorna så att de lämnar planktonen i fred. Andra producerar gift eller krymper i storlek. Varför gör hoppkräftorna så här? Troligtvis är det helt ofrivilligt. Det här har Erik Selander, forskare i marina vetenskaper, och Jenny Lindström, forskningsrådgivare på Göteborgs universitet, tittat på. Vår fältreporter Anneli Megner Arn håvar hoppkräftor tillsammans med dem i sändningen på lördag, på plats vid Nya varvet i Göteborg. Och så möter vi en exklusiv skönhet - nipsippan. Botanisten Gun Ingmansson visar Sveriges bästa plats för den ludna och lila sippan - File Hajdar på Gotland. Undrar du över meningen med livet? Lisa Henkow har ett svar i veckans kråkvinkel. Och så ringer vi upp Kerstin Andersson som såg två huggormar i ett märkligt, flygande möte. Ormexperten Claes Andrén förklarar vad det handlar om. Programledare är Jenny Berntson Djurvall.
2019-05-04
Länk till avsnitt

Högsäsong på Landsorts fågelstation - och om den lilla storspiggen som hotar den mycket större gäddan

Fältreporter Lena Näslund sänder från ringmärkningen på Landsorts fågelstation. Vi möter forskaren som visar att den lilla spiggen hotar den betydligt större gäddan. Programledare är Joacim Lindwall.

På Landsorts fågelstation är det bråda dagar. Det är nu som den stora mängden flyttfåglar kommer söderifrån - bland annat de olika sångarna. Vår fältreporter Lena Näslund har stämt träff med Emma Karlsson, som jobbar med ringmärkning och ser till att skolelever får lära sig mer om flyttfåglar. Landsort är en smal tunga från norr till söder, en sydgräns för Stockholms skärgård. Och så får vi höra om hur den lilla storspiggen kan vara ett hot mot den mycket större rovfisken gäddan. Jenny Berntson Djurvall möter forskaren Petter Tibblin i ett reportage om hur storspiggens jakt på gäddyngel kan vara ett svar på varför gäddan inte återhämtar sig i Östersjön. Varför är det fler backsippor vissa år och färre andra? Den lyssnarfrågan svarar botanisten Sofie Olofsson på. Programledare är Joacim Lindwall.
2019-04-27
Länk till avsnitt

Trädväsen och fågelpysslingar i Trollskogen ? och gäddan i konsten

Vi förhandstittar på naturum Trollskogen på Öland samt går på jakt efter brandkronade kungsfåglar. I en helt annan skog visar en konstnär sin uppblåsbara gädda. Programledare är Mats Ottosson.

I påskhelgen är det dags för ett nytt naturum att slå upp portarna: vid naturreservatet Trollskogen på nordligaste Öland. Vår fältreporter Josefin Nilsson tar en förhandstitt på naturum Trollskogens utställningar och ger sig sedan ut för att bese själva skogen, dess skruvade martallar och murgrönelianer. Med sig har hon vikarierande föreståndaren Stina Nilsson och guiden Johan Petersson. Det ska letas lite extra efter en nykomling i den svenska fågelvärlden, den brandkronade kungsfågeln. Den har på kort tid etablerat sig över hela Sydsverige. Ett annat djur som får lite extra fokus i dagens sändning är gäddan. Det har varit alldeles för skralt med den varan, tycker konstnären Tobias Wassberg som visar sin uppblåsbara kreation i en skog i Gästrikland. Vi frågar också myrexperten Katja Bargum om den formliga lavaström som lyssnarna Marco och Frida såg välla ut ur en myrstack. Och så pratar vi flörtande duvor med Alice i Spånga och fågelexperten Susanne Åkesson. Apropå Trollskogens skruvade sagoträd avslöjar Joacim Lindwall i veckans kråkvinkel att han vill bli en martall i sitt nästa liv. Programledare är Mats Ottosson.
2019-04-20
Länk till avsnitt

Poetisk natur och naturlig poesi - och när naturen flyttar in på äldreboendet

I en skog i Bergslagen samtalar poeten Jonas Gren med Mats Ottosson om vad naturen spelar för roll i poesin. Vi besöker äldreboendet när naturen flyttar in. Programledare är Jenny Berntson Djurvall.

Som en avslutning på Litteraturveckan i P1 tillbringar vår fältreporter Mats Ottosson morgonen i en skog utanför Grängesberg tillsammans med poeten Jonas Gren. Vad spelar naturen för roll i poesi och annan litteratur? Och går det att hitta poesi även i en fackbok om blommor eller fåglar? Jonas Grens senaste diktsamling heter Dälden, där de blommar och han är också aktuell i Riksteaterns föreställning Nationalparken. Och poesin finns kanske också på en gammal trädstam där insekter gnagt fram en trasslig, ålderdomlig skrivstil. Poeten och konstnären Maria Westerberg står för veckans kråkvinkel - om att få fatt i orden som sliter sig loss ur naturen. Ulrik Alm gör lite tvärtom. Han tar helt handfast tag i naturen och tar den med in på olika äldreboenden. I ett reportage av Sanna Ekstedt Larsson följer vi med till Kungshults vårdboende dit Ulrik Alm plockat med både videung och en levande mask. Vi pratar med biologen och konstnären Emma Tinnert om vilka dagfjärilar man kan ha chans att se så här tidigt på våren. Och får koll på vad regeringens vårändringsbudget betyder för naturen.  Programledare är Jenny Berntson Djurvall.
2019-04-13
Länk till avsnitt

Vårmorgon på Halle- och Hunneberg - och vad innebär begreppet ekopark?

Vi sänder hela programmet från västgötska Halle- och Hunneberg. Vi letar vårväxter och åretruntsvampar. Området är en av Sveaskogs ekoparker - vad innebär det? Programledare Jenny Berntson Djurvall.

Vi sänder hela programmet från Halle- och Hunneberg - de västgötska platåbergen vid Vänerns södra strand. Både från skogen uppe på platåerna, och från lundarna som ringar in bergen. Här letar vi vårväxter och åretruntsvampar, och lyssnar på aprilfågelsången. I direktsändningen medverkar Christer Johansson från Birdlife Sverige, Kurt-Anders Johansson, Rolf-Göran Carlsson och Anita Stridvall från Västgötabergens svampklubb samt Peter Post från Länsstyrelsen i Västra Götaland. Sedan 2004 är området en av statliga Sveaskogs 37 ekoparker. Där ska ekologi gå före ekonomi och minst 50 procent av ytan sparas för naturvård. Hur fungerar det i praktiken? Vi möter företrädare för Naturskyddsföreningen och för Sveaskog. Reporter är Lisa Henkow, och programledare Jenny Berntson Djurvall.
2019-04-06
Länk till avsnitt

Store Mosses vidder, den nordligaste tranan och koll på berguven

Vi sänder från det vidsträckta myrområdet Store Mosse, utser Sveriges nordligaste trana och följer med på den rikstäckande berguvsinventeringen. Programledare är Joacim Lindwall.

Vi sänder från södra Sveriges största myrområde - Store Mosse nationalpark. Vidderna för tankarna till Norrland fast att vi befinner oss mitt i Småland. Här har vitmossan byggt en högmosse under åtminstone 8 000 år tillbaka. Vår fältreporter Helena Söderlundh finns på plats denna vårmorgon tillsammans med Carina Härlin, naturumföreståndare, Sofie von Knorring, nationalparksguide, Kent Öhrn från Värnamo fågelklubb och Lennart Fritz från Föreningen Store Mosse nationalpark. Våtmarker som denna är viktiga på många sätt. För grundvattnet, för att minska övergödningen, för att hålla kvar kol i marken och inte minst för den biologiska mångfalden. Och mitt i nationalparken ligger Kävsjön, en fågelsjö som det finns stora restaureringsplaner för. Från fågeltornet vid sjön spanar vi på tranor, sångsvanar och tofsvipor - och kanske har mossens karaktärsfågel storspov hunnit anlända. På tal om tranor - denna morgon tar vi på oss uppdraget att utse Sveriges just nu nordligaste trana. Hur långt norrut har den mytomspunna flyttfågeln hunnit så här sista helgen i mars? En annan mytomspunnen fågel är en av världens största ugglor - berguven. De senaste åren har en minskning märkts av och nu genomförs en riksomfattande inventering. Vi har följt med inventerarna ut. I Lisa Henkows kråkvinkel möter vi ett vanligt djur, men ganska ovanligt i Naturmorgon: gosedjuret. Programledare är Joacim Lindwall.
2019-03-30
Länk till avsnitt

Ekoskådning - och om människans långvariga påverkan på de andra arterna

Vi skådar fågel på miljövänligt sätt i Sörmland. Och möter den hotade indrin vars släktingar utrotats, ett exempel på människans stora påverkan på stora däggdjur.Programledare Jenny Berntson Djurvall.

Det kallas ekoskådning - att titta på fåglar utan att använda bil eller flyg. Ja, utan motorhjälpmedel över huvud taget. Det här har förstås funnits länge, men nu går det att skönja en ekoskådningstrend. Vi hänger på, och skickar ut vår fältreporter Lena Näslund för att undersöka hur mycket fåglar och vårtecken det går att hitta per cykel. Ciceron är Lennart Wahlén, vinnare av fågelföreningen Tärnans miljöskådarlista de två senaste åren. De rör sig runt i Marsvikens varierande fågelmarker i södra Sörmland. Och så möter vi indrin, världens största lemur. Det har funnits ytterligare 15 större lemurarter på Madagaskar, men alla utom indrin har utrotats efter att människan kom till ön för ett par tusen år sedan. Indrin är i dag starkt hotad. I ett reportage av Lisa Henkow tar vi del av ny forskning som visar att människan framför allt genom jakt påverkat stora däggdjur inte bara i modern tid, utan under lång tid tillbaka. I veckans kråkvinkel konstaterar Thomas Öberg att det finns väldigt många olika varianter av "vackert väder".  Programledare är Jenny Berntson Djurvall.
2019-03-23
Länk till avsnitt

Vårtecken vid bäcken - och mystiskt stjärnsnor

Vi sänder från Sularpsbäcken i Södra Sandby som fick nytt liv genom projektet Bäcken i byn. Och så söker vi svar på vad de mystiska geléklumparna i naturen är. Programledare: Jenny Berntson Djurvall.

Vi är fortsatt vårhungriga och förflyttar hela programmet till en porlande bäck i sydligaste Sverige Sularpsbäcken i Södra Sandby i Skåne. Efter ett medborgarförslag har bäcken nämligen fått nytt liv. Den har blivit mer tillgänglig för både människor och djur. Till exempel har vandringshinder för öring tagits bort. Projektet kallas Bäcken i byn och våra guider till bäcken och till vårtecknen vi hoppas hitta är Marie Sager från Naturum Skrylle och botanisten Lennart Engstrand. Och så söker vi svaret på ett evigt mysterium: konstiga geléklumpar i naturen. Carina och Kenneth Hedlund hör till de många lyssnare som undrat vad det kan vara. Joacim Lindwall träffar dem, och ber jourhavande biolog Didrik Vanhoenacker lösa upp gåtan. Det är då vi landar i det fantastiska ordet stjärnsnor. Det blir mer sånt man nästan inte tror finns som självlysande mossa. Den heter lysmossa, men har också kallats för drakguld. Mossan finns även i veckans kråkvinkel. Mats Ottosson önskar att han hunnit träffa sin avlägsna släkting den anspråkslösa mossexperten Judith Christoffersson från Tutaryd i Småland. Programledare på plats vid Sularpsbäcken är Jenny Berntson Djurvall.
2019-03-16
Länk till avsnitt

Hornborgasjön bortom trandansen - och en tur till Kretas tulpaner

Vi sänder från Hornborgasjön men tranorna spelar inte huvudrollen den här gången. Och så möter vi vildväxande tulpaner på Kreta. Programledare är Mats Ottosson.

På lördag sänder vi direkt från Hornborgasjön. Men det ska inte handla om tranor. Hornborgasjön är så mycket mer än så. Fältreporter Joacim Lindwall följer med naturfotografen Torbjörn Skogedal, som nyligen skrivit en bok om Hornborgasjön, till hans favoritplatser runt den drygt en mil långa sjön. Bland annat kommer vi besöka Hångers udde där heta strider står mellan nykomlingen sångsvan och gamlingen knölsvan. Tulpanen är en älskad blomma i Sverige - vi köper faktiskt flest tulpaner i världen. På Kreta finns fyra arter vildväxande tulpaner, varav två bara finns just där. I ett reportage av Hjalmar Dahm får vi möta de vilda tulpanerna. Artkunskap är viktigt. Men måste det hänga ihop med att kunna alla artnamn? I veckans kråkvinkel funderar Jenny Berntson Djurvall på vad som händer om vi avnamnar alla djur. Och så pratar vi med Gunnel Broström från Danmark som undrar varför mariehönsen samlats på hennes trappa. Hennes fråga ska också få ett svar i programmet. Vi uppmärksammar också att Rapphönan - det fristående nätverket för fågelskådande tjejer - fyller tio år. Dessutom får vi reda på hur ugglornas ljudlösa fjädrar egentligen är konstruerade. Programledare är Mats Ottosson.
2019-03-09
Länk till avsnitt

Grodorna flyttar in hos Naturpanelen

Experterna Sofie Olofsson, Mikael Sörensson och Claes Andrén svarar på lyssnarnas naturfrågor. Extra fokus på grod- och kräldjur - men alla frågor är välkomna. Programledare: Jenny Berntson Djurvall.

Första lördagen i mars samlas Naturpanelen igen - för sista gången den här säsongen. Uppdraget är som vanligt att svara på lyssnarnas naturfrågor. Och platsen det tropiska växthuset i Lunds botaniska trädgård. Experterna som svarar är botanist Sofie Olofsson och entomolog Mikael Sörensson, tillsammans med en specialinbjuden gästexpert: Claes Andrén, professor i bevarandebiologi med groddjur och kräldjur som specialitet. De tre svarar i direktsändning på frågor om grodor som kramas, om kopparödlan som flyttade in i äppellådan, om vad det gula på högstubben är för något och vad den vackra afrikanska insekten kan tänkas heta. Och många fler frågor - kanske just den som du ställer. Fråga på naturmorgon@sverigesradio.se eller kontakta oss på sociala medier. Under programmet på lördag morgon går det också bra att ringa telefonnumret 046-222 77 37. Programledare är Jenny Berntson Djurvall.
2019-03-02
Länk till avsnitt

Nära storstadsnatur och mäktiga albatrosser

Vi sänder från Nackareservatet tillsammans med Erik Hansson från natursidan.se. Och så möter vi en av världens största havsfåglar, den nordliga kungsalbatrossen. Programledare är Mats Ottosson.

Naturen är närmare än vi kanske tror till och med för den som bor mitt i Stockholm. En som tagit fasta på att guida till naturpärlorna i Stockholmsområdet är Erik Hansson. Han är en av författarna till boken Upplevelser i Stockholms natur och han driver också sedan sex år tillbaka natursidan.se. På lördag finns han, tillsammans med fältreporter Lena Näslund, vid en av sina fågelmatningar i just Stockholms närnatur Nackareservatet. De besöker också Råstasjön i Solna. Det kommer att handla om hur vi hittar naturen nära oss, men också om Erik Hanssons naturengagemang. Till exempel är han en av initiativtagarna till Biologiska mångfaldens dag, och han kallar sig med egna ord för en riktig naturnörd. Och så möter vi en av världens största havsfåglar den nordliga kungsalbatrossen med mer än tre meter mellan vingspetsarna. Efter att den sträckt ut vingarna och lyft för första gången tar det fem år innan den sätter simfötterna på fast mark igen. Det är då det är dags att häcka, exempelvis på Nya Zeeland där vår reporter mötte denna fascinerande fågel. Odlaren och filmaren Tina-Marie Qwiberg står för veckans kråkvinkel. Och så ringer vi upp fågelskådaren Henrik Lerner som går mot strömmen och sätter fokus inte på de mest sällsynta fåglarna, utan de vanligaste. Under ett år har han varje dag antecknat vilka fåglar han mött i sin vardag. Det blir en hyllning till skatan, kråkan och talgoxen. Kan en pollinationsplan vara ett sätt att hejda insektsminskningen? Södertälje kommun har en sådan på gång. Vi kollar upp vad det är för något. Programledare är Mats Ottosson.
2019-02-23
Länk till avsnitt

Fantastiska fjädrar och fiskarnas Vättern

Fältreporter Jenny Berntson Djurvall möter fiskarna i sjön Vättern - med hjälp av de som fiskar. Och så letar vi fjädrar på Öland. Programledare är Mats Ottosson.

Fiskarna i Sveriges näst största sjö spelar huvudrollen i Naturmorgon på lördag. Och då menar vi fiskarna som simmar. Men vi möter dem med hjälp av de som fiskar: Jonas Neth, Mikael Hedin och Carl-Axel Fall. Den sistnämnde är också författare till boken "Vättern: fiskar och fiskare". Sjön är Vättern - djup och ovanligt rik på värdefulla fiskarter. Röding, öring, abborre och sik. Och harr! I Vättern finns vårt sydligaste bestånd av denna insektsätande fisk. Här finns också inplanterad lax, från Vänern. Hur påverkar den ekosystemet? Fältreporter Jenny Berntson Djurvall finns på plats i Hästholmen nära Omberg på sjöns östra sida. Och så letar vi fjädrar på Öland tillsammans med fjädersamlaren Janne Åkerman. Han kan konsten att pussla ihop fjädrarna han hittar - och räkna ut till vilken fågel den hör. Allt fler rapporter visar att insekterna minskar. En orsak som nämns är är neonikotinoider - ett bekämpningsmedel inom jordbruket. Det har nyss förbjudits men nu har Kemikalieinspektionen gett dispens för användning i Sverige. Hur kan humlor och bin drabbas av detta? Vi ringer upp bland andra forskaren Maj Rundlöf och författaren och humleexperten Dave Goulson. Veckans kråkvinkel av Helena Söderlundh utspelar sig i mellanrummet mellan en töad snödriva och en stolt gammal ek. Och så ringer vi upp Jeroen van der Kooij - han har nämligen det drömyrke som många önskar sig på vår facebooksida. Hasselmusforskare!         Programledare är Mats Ottosson.
2019-02-16
Länk till avsnitt

Återkommande uppfinningar i naturen - och om varför bältdjuret blev en countrysymbol

Vingar har utvecklats fyra gånger under evolutionens gång. Hur kommer det sig? Och så reder vi ut hur bältdjuret - armadillon - tog sig till Country music hall of fame. Programledare: Joacim Lindwall.

Vissa uppfinningar i naturen är populärare än andra. Vingar har till exempel utvecklats inte mindre än fyra gånger under evolutionens gång, medan till exempel luftballonger och helikoptrar lyser med sin frånvaro. Varför är det så? Och hur är det med andra funktioner och företeelser som uppkommit flera gånger, som fenor, hjärnor, saliv och ögon? Det här reder fältreporter Anneli Megner Arn ut tillsammans med biologen Rasmus Hovmöller. De sänder från Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm. Och så stiftar vi bekantskap med ett udda men charmigt däggdjur - bältdjuret, eller the armadillo på engelska. För det är till USA vi ska, till Austin, där det niobandade bältdjuret på 1970-talet kom att bli en symbol för en hel musikscen. Ja, hur kom det sig att bältdjuret blev ärkecountryhippien nummer ett? Mats Ottosson frågar konstnären Jim Franklin som målat bältdjuren från 1970-talet och framåt - ändå till en ny utställning på Country Music Hall of Fame i Nashville. I veckans kråkvinkel tittar Maria Westerberg ut på sitt snöbeklädda och vildvuxna äppelträd och lovar att aldrig beskära det. Programledare är Joacim Lindwall.
2019-02-09
Länk till avsnitt

Naturnjut vid lägerelden - och hur naturvården påverkas av nya budgeten

Vår fältreporter finns vid en lägereld i Arjeplog i ett samtal om varför man blir naturnjutare. Vi kollar upp vad den nya statsbudgeten betyder för naturen. Programledare: Jenny Berntson Djurvall.

Vad formade vårt naturintresse? Den frågan ställer vår fältreporter Thomas Öberg vid lägerelden vid sjön Uddjaur, utanför Arjeplog, på lördag morgon. Till sig själv, och till naturnjutarna Göran Wallin och Maria Söderberg. Båda är fotografer och skribenter med stort intresse för naturen - och för att locka med sig andra ut. Tillsammans söker de tre i sin uppväxt, i böckerna, i berättelserna och förstås i naturupplevelserna. Och så kollar vi upp vad den nya statsbudgeten betyder för naturen. Mindre pengar för skydd och skötsel av värdefull natur, stoppad nationell nyckelbiotopsinventering men mer pengar till havet. Vi ger oss ut i ett kommande naturreservat utanför Gävle där det nu är oklart hur pengarna till skötsel ska räcka till, och vi intervjuar bland annat generaldirektörerna för Naturvårdsverket och Skogsstyrelsen. I veckans kråkvinkel märker Lisa Henkow ord - är skaldjur verkligen rätt ord att använda i biologiska sammanhang? Nu i februari är det dags att börja spetsa öronen igen - några få fåglar är igång och sjunger och är lätta att urskilja. Som blåmesen, till exempel. Programledare är Jenny Berntson Djurvall.
2019-02-02
Länk till avsnitt

Naturpanelen om trummande spindlar och märklig blåeld

Naturpanelen samlas i Lunds botaniska trädgård för att svara på lyssnarnas naturfrågor. Dagens gästexpert är spindelexperten Lars Jonsson. Programledare är Mats Ottosson.

Naturen väcker ständigt nya undringar och förundringar. Därför sammankallar Naturmorgon fyra gånger om året en expertpanel för att svara på lyssnarnas naturfrågor. På lördags sammanträder Naturpanelen igen i det tropiska växthuset i Lunds botaniska trädgård. Den här gången har vi bjudit in en gästexpert, Lars Jonsson från Högskolan i Kristianstad, som svarar på frågor om spindlar. Vid sin sida har han två ordinarie medlemmar i Naturpanelen - botanisten Sofie Olofsson och ekologiprofessorn Susanne Åkesson. Trion svarar i direktsändning på lyssnarnas frågor om trummande spindlar, hur talgoxen så snabbt kan hitta till talgbollen som hängts upp utanför köksfönstret på höghuset, vem som gjort tassavtrycken i sanden, varför blåelden såg så konstig ut och vad spindeln i badkaret egentligen åt - när den inte matades med flugor och getingar av badkarets ägare, vill säga.  Och mycket mer. Kanske det som just du hör av dig om! Ställ din fråga på naturmorgon@sverigesradio.se eller kontakta oss på sociala medier. Under programmet på lördag morgon går det också bra att ringa telefonnumret 046-222 77 37. Programledare är Mats Ottosson.
2019-01-26
Länk till avsnitt

Jenny inspirerar barnen vid Emån - och en tur till Nordre älv

Vi sänder från Emåns ekomuseum med årets mest inspirerande naturvägledare, Jenny Carlsson. Hur väcker hon barns intresse för naturen? Vi intervjuar Dave Goulson. Programledare Jenny Berntson Djurvall.

På lördag finns vår fältreporter Helena Söderlundh i Bodafors i Småland i området där Emån har sina källor. Emån är ett av Europas artrikaste flodområden, och ån står i centrum för Emåns ekomuseum som drivs av en ideell förening sedan mer än 25 år tillbaka. Till museet hör numera en naturskola. Sagor, elden och livet i vattnet är några teman som naturpedagogen Jenny Carlsson utgår ifrån när hon möter barngrupperna. Och för sitt arbete belönades hon nyligen med priset Årets mest inspirerande naturvägledare. Hur gör hon för att väcka barnens naturintresse? Det är en av de frågor vi tar upp i sändningen från Bodafors på lördag. Förutom Jenny Carlsson medverkar också Nils Erik Eriksson från Emåns ekomuseum, och några av de barn som besökt naturskolan. Och så träffar Mats Ottosson humleprofessorn och författaren Dave Goulson - på samma tema. Han oroar sig nämligen över att barn får för lite tid att upptäcka naturen i dag. Inte minst den tid som är på egen hand, utan föräldrarnas kontroll. Ett estuarium är ett område där sött vatten möter salt - som där Nordre älv rinner ut i havet, strax norr om Göteborg. En miljö där många arter trivs. Men för att de små växterna ska överleva på salta strandängar och hedar behövs djur som betar. Reporter Sanna Ekstedt Larsson träffar hästar och kor som utför detta naturvårdsarbete. Vi ringer också upp entomologen Ruth Hobro för att få tips om vad man ska göra när nyckelpigan flyttat in mitt i vintern. Rödhakens pepparkornsögon kan liva upp vilken håglös januarivardag som helst. Om det berättar pastorn och författaren Tomas Sjödin i veckans kråkvinkel. Programledare är Jenny Berntson Djurvall.
2019-01-19
Länk till avsnitt

Groddjur under hot - och nära möten med vitvalar i Vita havet

Vi möter hotade groddjur på Nordens Ark och kommer nära vitvalarna vid Solovetskijöarna i Vita havet. Programledare är Mats Ottosson.

Den grönfläckiga paddan hör till våra mest hotade groddjur. På Nordens Ark i Bohuslän föder man därför upp grönfläckiga paddor, för att sedan plantera ut dem. Morgonens fältreporter Lena Näslund hälsar på hos dem. Hur funkar deras övervintring, och hur löser man det i en djurpark? Det blir också möten med andra groddjur, som en av världens största grodarter - kycklinggrodan. Den balanserar på gränsen till utrotning på de två karibiska öar där den finns kvar. Vår ciceron på Nordens Ark är Kristofer Försäter. Och så far vi till Solovetskijöarna i Vita havet. Här trivs de arktiska vitvalarna - kritvita valar utan ryggfena. I det grunda vattnet vid Belugaudden föder honorna sina kalvar och här gnuggar sig valhannarna mot sanden för att hetsa upp sig inför parningen. Runt om i Sverige finns många projekt för att gynna den biologiska mångfalden. Nu drar Natursidan igång en satsning för att uppmärksamma dem. Vi ringer upp Erik Hansson för att få veta mer. I veckans kråkvinkel tar Helena Söderlundh oss tillbaka till en het sommarmorgon på Gotland då korparna cirklade över skogen. En ung kungsörnshona låg nämligen död längs med skogsvägen. Och så tar vi upp frågan om det är okej att åka ofta och långt med bil eller flyg för att se en ovanlig fågel. Här finns olika åsikter. Vi ringer upp bland andra Lotta Berg, ordförande för Birdlife Sverige. Programledare är Mats Ottosson.
2019-01-12
Länk till avsnitt

Sexbenta stjärnorienterare och hembesök i hasselmusholken

Vi besöker laboratoriet där man studerar dyngbaggar och andra djur som använder stjärnhimlen för att hitta rätt. Och så lyfter vi på locket till holkarna där hasselmössen ligger i vinterdvala. Programledare: Joacim Lindwall.

Zoologiprofessorn Marie Dacke i Lund studerar djurens inre kompasser. Tillsammans med Naturmorgons fältreporter riktar hon blicken mot stjärnhimlen, där finns nämligen förklaringen till att dyngbaggarna, hennes favoritstudieobjekt, klarar av att orientera sig i tillvaron. Uttrycket "sov sött" får ett ansikte när Jenny Berntson Djurvall tar rygg på hasselmusforskarna Julie Dahl Möller och Jeroen van der Kooij. I en kraftledningsgata i Blekinge kikar de in i både hasselmusens egna bon och i de hasselmusholkar som forskarna erbjuder de vintersovande mössen. Jaså, du är ute och fågelskådar du? I veckans kråkvinkel förklarar Mats Ottosson varför både ja och nej känns som fel svar på den frågan. Och så ringer vi familjen Öhman i Skutskär och frågar hur det känns att få 1500 oplanerade och raritetssugna gäster under julhelgen. Programledare är Joacim Lindwall.
2019-01-05
Länk till avsnitt

Naturmorgonåret 2018

Vi bjuder på ljudpraliner från året som gått. Havsbortsmasken guldmus, riksspelmannen som sjunger om silvertärnan och fiskhannarna som själva försöker höras! Programledare: Jenny Berntson Djurvall

Vi återbesöker Varangerhalvön tillsammans med Joacim Lindwall och Thomas Öberg när havsörnarna får tusentals tretåiga måsar att lyfta från fågelberget. Av de tusentals havsborstmaskar som koloniserar havets bottnar kikar vi på guldmusen, ett märkligt rovdjur med gyllene borst. Tillsammans med entomologen Dave Karlsson lär vi känna bålgetingens samhälle där individerna har olika uppgifter. En del håller vakt och andra arbetar som levande fläktar. Reporter Lisa Henkow. Och så återupplever vi den stora fladdermuskolonin i amerikanska Austin tillsammans med reporter Maria Viklands. Varma kvällar, mellan mitten på mars och november, samlas hundratals människor för att se när fladdermössen lämnar bron och flyger ut för att hitta mat. Och mycket mer! Programledare är Jenny Berntson Djurvall.
2018-12-29
Länk till avsnitt

Älgarna och snön - och en vresig Bohuskust

Vi sänder från en snöig skog utanför Umeå. Hur klarar älgarna först en snörik vinter och sedan en varm sommar? Vi träffar också naturfilmaren Svante Lysén. Programledare: Mats Ottosson.

Snön har kommit - i alla fall till norra Sverige. Vår fältreporter Maria Viklands finns på plats i snön, i en skog utanför Umeå. Hur drar olika djur nytta av snön, och hur anpassar de sig till att leva i vinterlandskap? Varför är älgarna i norr större än älgarna i söder, och hur har älgarna påverkats av först en snörik vinter förra året och sedan en extremt varm och torr sommar? Det är frågor som vi reder ut tillsammans med älgforskaren Göran Ericsson, professor vid Sveriges lantbruksuniversitet. Och så träffar vi naturfilmaren Svante Lysén i hans favoritmiljö - den blåsiga Bohuskusten. Den har han nämligen skildrat i en ny film. Lisa Henkow står för veckans kråkvinkel - om farorna som lurar i skogen. Vi rapporterar också om vad den nya budgeten för miljö- och naturvård kan komma att innebära. Programledare är Mats Ottosson.
2018-12-22
Länk till avsnitt

Naturmorgon och Jessika Berglund om 2018 års naturböcker

Naturmorgons redaktion samtalar om godbitarna ur årets naturbokutgivning tillsammans med författaren och tecknaren Jessika Berglund. Programledare är Jenny Berntson Djurvall.

Ett säkert jultecken är Naturmorgons bokprat. Det är då redaktionen samlas för att tipsa om naturböcker som kommit ut under året. Lördag 15 december är det dags igen. Årets specialinbjudna gäst heter Jessika Berglund, författare och tecknare. Som vanligt är bokfloden både bred och djup. Här hittar vi bland annat en ny, flera kilo tung flora, sida vid sida med en serie nätta essäböcker om kråkor, sill, vargar och fjärilar. Och vi har läst böcker om fåglars och växters intelligens, och i andra böcker finns handfasta tips till den som vill vara mer i naturen. I programmet medverkar Mats Ottosson, Joacim Lindwall, Helena Söderlundh, Jessika Berglund samt programledaren Jenny Berntson Djurvall.
2018-12-15
Länk till avsnitt

Naturpanelen om röd gelé i havet och hur snabbt en korp kan flyga

Naturpanelen samlas i Lunds botaniska trädgård för att svara på lyssnarfrågor. Dagens gästexpert är marinbiologprofessorn Kerstin Johannesson. Programledare är Joacim Lindwall.

Så här i decembermörkret sammanträder Naturpanelen igen i det tropiska växthuset i Lunds botaniska trädgård. Den här gången har vi bjudit in en gästexpert för att svara på allt som handlar om havet - Kerstin Johannesson, professor i marin ekologi vid Göteborgs universitet. Vid sin sida har hon två ordinarie medlemmar i Naturpanelen - entomolog Mikael Sörensson och ekologiprofessor Susanne Åkesson. De svarar i direktsändning på frågor om märklig röd gelé på stranden på Sydkoster och hur snabbt en korp egentligen kan flyga, och vilken gås i en gåsplog som bestämmer farten? Och varför fåglars bajs är vitt medan andras är brunt, och vad det var för udda nyckelpiga som trädgårdsanläggaren Nils hittade på jobbet. Och mycket mer. Kanske det som just du hör av dig om! Ställ din fråga på naturmorgon@sverigesradio.se eller kontakta oss på sociala medier. Under programmet på lördag morgon går det också bra att ringa telefonnumret 046-222 77 37. Programledare är Joacim Lindwall.
2018-12-08
Länk till avsnitt

Skäggigt i adventsskogen och möte med urban naturkonstnär

Å ena sidan en skog i Gästrikland där vi tittar på levande juldekorationer: hänglavar. Å andra sidan besöks en fågelskådande konstnär mitt i Stockholm. Dessutom: en urban uv. Programledare: Mats Ottosson.

Naturmorgons fältreporter Joacim Lindwall finns denna lördagsmorgon i adventstid i en gammelskog på Kårsberget i Gästriklands inre tillsammans med lavexperten Nicklas Gustavsson. Tanken är att skapa mesta möjliga adventsstämning genom att ägna sig åt hänglavar av olika slag tagellavar, garnlavar och skägglavar dessa levande motsvarigheter till våra julgransdekorationer. Dessutom ska vi  två gånger om  ägna uppmärksamhet åt stadens natur. Dels genom att smyga på en berguvshane som har parkerat sig i centrala Växjö där han jagar kajor och ropar efter honor. En begivenhet som lockar både fågelskådare och andra att stanna upp inför det mäktiga, dova ropet mitt i stadsbruset. Dels genom att sällskapa med konstnären Mattias Bäcklin när han vardagsumgås med fåglarna i det industriområde i Solna där han har sin atelje, och där han skapar konst som otydliggör gränsen mellan stad och natur. I veckans kråkvinkel funderar Lisa Henkow över vad som egentligen är skräp. Programledare är Mats Ottosson.
2018-12-01
Länk till avsnitt

Spillkråkemorgon och ett nytt sätt att inventera nyckelbiotoper

Vi spanar efter spillkråka vid Raslången i Skåne tillsammans med fågelskådaren Ulrika Tollgren. Och så kollar vi upp den nya metoden för att inventera nyckelbiotoper. Programledare: Mats Ottosson.

Morgonens fältreporter Helena Söderlundh finns i gränslandet mellan Skåne och Blekinge, i Ekopark Raslången, tillsammans med en inbiten fågelskådare: Ulrika Tollgren. Hon har utsetts till Årets silvertärna av Birdlife Sverige i år och hennes favoritfågel är spillkråkan. Vi letar spår efter den svartröda, stora hackspetten och laddar också upp inför vintern - vilka fåglar kan vi följa när de flesta andra lämnat landet? Och så ger vi oss åter in i nyckelbiotopernas värld. Alltså skogar med höga naturvärden som kan innehålla ovanliga och hotade arter. Ända sedan Skogsstyrelsens generaldirektör Herman Sundqvist stoppade inventeringen av nyckelbiotoper i nordvästra Sverige i mars förra året har det varit ett hett debattämne, både bland skogsägare och naturvårdare. En ny metod har utarbetats för att utföra de så kallade nyckelbiotopsinventeringarna i nordvästra Sverige. Vår reporter Joacim Lindwall har åkt till en skog i kanten av Bydalsfjällen i Jämtland för att se hur den nya metoden funkar. I veckans kråkvinkel gläds författaren Mikael Niemi åt en nyfunnen vän i Pajala. Och så följer vi upp sommarens anstormning av blåglänsande sälgskimmerfjärilar, där det också skulle kunna finnas en och annan aspskimmerfjäril. En sån hittade Lotti Uhrnell och vi ringer upp henne. Programledare är Mats Ottosson.
2018-11-24
Länk till avsnitt

Montenegros mäktiga natur

Naturmorgons reporter Joacim Lindwall och programledare Jenny Berntson Djurvall tar oss med på en resa till det lilla landet med den rika naturen - Montenegro på Balkanhalvön.

På lördag reser Naturmorgon till Montenegro på Balkanhalvön för att möta allt från den gröna spelande skadargrodan och krushuvade pelikaner till rena alpina miljöer. Däremellan bokskogar med blommande ramslök på 1 000 meters höjd! Det lilla bergiga landet, som inte är större än halva Småland till ytan, har både ett medelhavsklimat och ett alpint klimat - därav den stora mångfalden.   Det står till och med i landets konstitution att det är en ekologisk stat. Reporter Joacim Lindwall slingrar sig fram på smala serpentinvägar och svindlande broar och träffar både människor och natur. Programledare är Jenny Berntson Djurvall.
2018-11-17
Länk till avsnitt

Naturpanelen om flugor som gnuggar händerna och bokar som växt ihop

Naturpanelen - Mikael Sörensson, Sofie Olofsson och Susanne Åkesson - samlas i Lunds botaniska trädgård för att svara på lyssnarfrågor. Programledare är Jenny Berntson Djurvall.

Nu är det dags för säsongens första program där experterna i Naturpanelen sammanträder för att ge svar på lyssnarnas naturfrågor. Vi hälsar en ny expert välkommen i panelen - botanisten Sofie Olofsson, intendent på Botaniska trädgården vid Lunds universitet. Vid sin sida har hon entomolog Mikael Sörensson och ekologiprofessor Susanne Åkesson. Denna trio svarar i direktsändning på frågor om var fåglarna sover på vintern, varför flugorna gnuggar sina framben mot varandra och hur det kommer sig att två bokars grenar växt in i varandra. Och mycket mer. Kanske det som just du hör av dig om! Ställ din fråga på naturmorgon@sverigesradio.se eller kontakta oss på sociala medier. Under programmet på lördag morgon går det också bra att ringa telefonnumret 046-222 77 37. Programledare är Jenny Berntson Djurvall.
2018-11-10
Länk till avsnitt

Sötnosmaskar och den mytomspunna göktytan

Vår fältreporter sänder från Tjärnö i Bohuslän och ämnet är havsborstmaskar - som har namn som sötnosmaskar och vampyrmaskar. Vi är också med på ringmärkning av göktytor. Programledare: Mats Ottosson.

I dag handlar Naturmorgon om en djurgrupp med 14 000 kända arter. De heter saker som sötnosmaskar och vampyrmaskar vi pratar om havsborstmaskar och de har förunderliga egenskaper. De flesta av oss har sett spåren efter sandmaskar i grunda havsvikar. Fältreporter Jenny Berntson Djurvall finns på Tjärnölabbet i Bohuslän tillsammans med Felicia Ulltin som gör sitt examensarbete i biologi om just havsborstmaskar. Och så får vi möta en märklig och mytomspunnen fågel göktytan. Den låter speciellt och har en ovanligt rörlig nacke, ja den kan röra nästan ormliknande på sitt huvud. Erik Arbinger har följt göktytan i Sörmland i över femton år och vår reporter Jonatan Martinsson följde med honom på ringmärkning. I det allra sista avsnittet av podden Svampgalen konstaterar svampexperten Patrick Björck att säsongen inte är över det finns svampar året om! I veckans kråkvinkel hyllar Lisa Henkow växterna och deras fotosyntes, som inte alls får den uppmärksamhet de förtjänar, tycker hon. Programledare är Mats Ottosson.
2018-11-03
Länk till avsnitt

Vi reser till ormbunkarnas storhetstid och till den samiska fjällgården Geunja

Fältreportern reser 350 år tillbaka i tiden tillsammans med ormbunksforskaren Petra Korall. Vi reser också till den samiska fjällgården Geunja. Programledare är Joacim Lindwall.

På lördag gör vi en tidsresa i ormbunkarnas värld. Fältreporter Lena Näslund följer med forskaren Petra Korall 350 miljoner år tillbaka i tiden, till karbons fuktiga skogar där ormbunkar, fräken och lummerväxter dominerar. Sedan arbetar de sig framåt till en av dagens skogar i Uppsala. Petra Korall är botaniker vid Uppsala universitet och har en särskild känsla för trädormbunkar. Och så reser vi med träbåt hela vägen hem till Mikael Vinka, till hans samiska fjällgård Geunja. Den ligger i Vindelfjällen, Sveriges största naturreservat. Många ser det säkert som vildmark. Men för Mikael Vinka är det här hemma. Han är granne med bäver och blåhake och vet vilken mossa som garanterar att källans vatten är friskt. Mikael Vinka har gjort det till sin livsuppgift att bevara den samiska kulturen och med den urfolkets relation till naturen. I veckans kråkvinkel tipsar filmaren och odlaren Tina-Marie Qwiberg om en relation som inte kräver parterapi - den med naturen. Vi ringer också upp marinekologen Linda Eggertsen som nyss kommit tillbaka till Brasilien från en forskningsresa till Ilha da Trindade - en ö mitt ute Sydatlanten där just trädormbunkarna växer sig höga och djurlivet är rikt.  Programledare är Joacim Lindwall.
2018-10-27
Länk till avsnitt

Underjordiska samspel och dörrvakten i bålgetingboet

Vi undersöker samspelet i jorden mellan rötterna och mykorrhizasvamparna. Och kikar in i bålgetingboet som är som ett eget samhälle med dörrvakt och allt. Programledare: Mats Ottosson.

Naturen är full av samspel och samarbeten. På lördag dyker vår fältreporter Joacim Lindwall ner under jorden där mykorrhizasvamparnas trådar bildar en väv, ja nästan så att jorden i sig blir som en levande organism. Detta är Anna Roslings specialområde hon forskar vid Uppsala universitet om hur svamparna i jorden samspelar med varandra. Hon medverkar i sändningen från Kungsängen i Uppsala. Och även i bålgetingarnas samhälle är samspel och samarbete av yttersta vikt. Lisa Henkow har träffat entomolog Dave Karlsson vid en trädstam, där en bålgeting håller vakt och en annan har som uppgift att fläkta in luft till arbetarna och drottningen som finns inne i boet. Måste man älska lusflugor i hårbotten och kunna arta en knepig mossa för att få kalla sig naturälskare? Det undrar Helena Söderlundh i veckans kråkvinkel. Vår podd Svampgalen har nu kommit fram till avsnitt åtta. Under hösten har vi fått in många lyssnarfrågor om svamp. Vi ber svampkännaren Patrick Björck svara på några av dem bland annat hur det kom sig att det en salamander följde med hem i svampkorgen! Och hur är det egentligen med bananflugorna som dras till vin och öl gillar de att bli berusade? Det där reder vi ut. Programledare är Mats Ottosson.
2018-10-20
Länk till avsnitt

Bland ekollon i Sörmland och möte med naturnära jobbare

Vi sänder från en sörmländsk ekhage i drivor av ekollon. Hur har växter och svampar påverkats av extrem värme och torka? Och så möter vi några i satsningen naturnära jobb. Programledare: Mats Ottosson

Vi hittar vår fältreporter Lena Näslund i en sörmländsk ekhage, i drivor av ekollon, på spaning efter sommaren som gått. Hur har växter och svampar påverkats av extrem värme och torka? Vi tittar på tickor på ekbjässarna, funderar över förloraren fältgentiana och beundrar den bedårande blåklockeblomningen. Ciceron på Västerängen vid Tullgarns slott är botanisten Hans Rydberg - som också berättar mer om ett av sitt livs fynd. Smaka på namnet: doftknölfoting. Och så åker vi till Färnebofjärdens nationalpark för att möta några av de 1 500 personer som fått arbete genom satsningen naturnära jobb. Det här arbetslaget röjer fram gränsen mellan nationalparken och den övriga skogen. I veckans kråkvinkel drömmer Jenny Berntson Djurvall om att forska om delfiner - eller kanske ännu hellre stövsländor eller papegojskivlingar. På tal om svamp reder vi ut hur det kommer sig att lavskrikor klarar av att äta röd flugsvamp. Och i podden Svampgalens sjunde avsnitt ger sig Patrick Björck och Mats Ottosson ut på skattjakt, där högsta vinsten är sällsynta fynd som visar på höga naturvärden. Programledare är Mats Ottosson.
2018-10-13
Länk till avsnitt

Fågelhöst på Stora Fjäderägg och ovanliga fiskar utanför Lysekil

Hösten är en fin tid för skattjakt! Vi märker fåglar på ön Stora Fjäderägg utanför Umeå och dyker efter sydliga fiskar i Västerhavet. Programledare är Jenny Berntson Djurvall.

På lördag besöker vår fältreporter Thomas Öberg ön Stora Fjäderägg utanför Umeå. Det är en karg fyrplats - men den älskas av flyttfåglar på väg söderut. Vid den här tiden på året kan det också dyka upp en del ovanligheter och vi tittar lite extra efter dem förstås. I sändningen medverkar bland andra ringmärkarna Andreas Garpebring, Anna Hallmén och Maja Agnemo, och Fjäderäggskännaren Åke Sandström. Det är inte bara fågelskådare som letar rariteter på hösten. Det är även en bra tid för att få syn på ovanliga fiskar. Reporter Sanna Ekstedt Larsson dyker ner vid Släggö i Lysekil tillsammans med marinbiologen och dykaren Anders Salesjö för att spana efter färgglada fiskar som är på tillfälligt besök. Som till exempel mullen, en liten silverfärgad fisk med markerade röda streck längs med sidorna. Det går också finfint att leta arter precis just där man är. Som Mats Ottosson gör i veckans kråkvinkel. Han har bestämt sig för att göra en lista över precis varenda art han kan hitta vid sin stuga - en vuxenlek som gör att världen växer. Och förra lördagen flög en större beckasinsnäppa in över Halland. Jenny Berntson Djurvall fick in den i kikaren och pratade med några av de lyckliga som kryssat den. Ja, skattjakten löper som en röd tråd genom programmet. Och många är de som letar efter guldkornen i svampskogen. I sjätte avsnittet av vår podd Svampgalen handlar det om svampar som den kräsne experten Patrick Björck faktiskt gillar att äta. Programledare är Jenny Berntson Djurvall.
2018-10-06
Länk till avsnitt

Våtmarker värda att värna, och den svarta rödstjärtens svaghet för ruiner

Vi sänder från en återskapad våtmark i Halland. Våtmarker är viktiga för både grundvatten och biologisk mångfald. Vi möter Reino som följt den svarta rödstjärten i 40 år.Programledare Joacim Lindwall.

Efter två torra somrar är vatten i vårt medvetande. Hur får vi vattnet att stanna kvar i markerna? Lyckas vi med det nyskapas grundvatten men vi får också ett rikare ekosystem och mindre övergödning. Sumpskogar, strandängar och mader ska restaureras och nyskapas. Morgonens fältreporter Jenny Berntson Djurvall finns vid Stjärnarps våtmark utanför Halmstad tillsammans med Magnus Redegard från Länsstyrelsen i Halland, biologistudenten Moa Pettersson och John Strand från Hushållningssällskapet. 1978 flög en liten diamant framför loket som Reino Andersson körde, i Sannegårdshamnen i Göteborg. Diamanten var en svart rödstjärt - för många en ganska okänd fågel. Sedan den dagen har Reino haft en relation till den svarta rödstjärten, och kartlagt den in i detalj. Hur dess historia hänger ihop med andra världskrigets ruiner får vi höra i ett reportage av Mats Ottosson. I vår poddserie Svampgalen har vi hunnit fram till avsnitt nummer fem. Och nu börjar det bli giftigt. Men vad är egentligen ett svampgift? Vi möter bland annat en av Sveriges farligaste svampar - gifthätting. Och vad är det för levande varelser som en humla och en skalbagge har på ryggen - är det deras ungar eller något helt annat? Vi ringer upp en expert. I veckans kråkvinkel vill poeten och konstnären Maria Westerberg att det ska vara okej att sörja en förlorad skog. Programledare är Joacim Lindwall.
2018-09-29
Länk till avsnitt

En egen bro för djuren och Sveriges tuffaste uggla

Vi sänder från en ny ekodukt som ska hjälpa små och stora djur över motorvägen norr om Kungsbacka. Och så följer vi med på ringmärkning av slagugglan - en riktig tuffing. Programledare Mats Ottosson.

Vi sänder från en 32 meter bred nybyggd bro över E6:an, strax norr om Kungsbacka. Bron kallas för ekodukt och är ett sätt att leda ett helt ekosystem över den hårda barriär som en motorväg innebär. Ekodukten ska underlätta livet för älgar, rådjur och rävar, men också för mindre djur som hasselmöss, sandödlor och bin. Och den ser inte ut som en "vanlig" bro, utan är utformad som en fortsättning på det torra hedlandskapet i naturreservatet Sandsjöbacka som ligger strax intill motorvägen. Allt för att få ekosystemen att hänga ihop och bindas samman. För hur påverkas djur i dag av att vårt landskap är så fragmenterat? Och hur mycket kan enstaka ekodukter eller faunapassager påverka det? Och, förstås, hur får man djuren att använda den nya bron? I sändningen medverkar Mats Lindqvist, ekolog och miljöspecialist på Trafikverket. Vi träffar också Willow Lindsay, biolog vid Göteborgs universitet. Hon forskar om sandödlan, en av de arter som är tänkt att gynnas av ekodukten. Och så ger vi oss ut för att ringmärka slaguggleungar. Hur gulliga och ulliga de än är är det ett jobb som kräver kraftiga handskar och hjälm med visir. Slagugglan är nog Sveriges tuffaste uggla. I veckans kråkvinkel tycker Joacim Lindwall att naturen är snygg - och alldeles särskilt en lingontuvas djupröda bär och mörkgröna blad mot grå lav och berg. I avsnitt fyra av vår podd Svampgalen kliver vi med dofternas hjälp in i svampkännaren Patrick Björcks farmors kök. Programledare är Mats Ottosson.
2018-09-22
Länk till avsnitt

Skogsbränderna, gräshoppor och röster i natten

Vi sänder från brandområdet i Ljusdal. Hur ser det ut där nu? Och hur skiljer sig en naturvårdsbränning från sommarens bränder? Vi träffar också den skärrande gräshoppan. Programledare: Mats Ottosson.

Den extremtorra sommaren 2018 blev begreppet skogsbrand lika med okontrollerbar katastrof. Kanske en illavarslande föraning om ett framtida normaltillstånd, med tanke på att klimatet blir allt varmare. När det var som värst i somras härjade över 50 skogsbränder samtidigt. På lördag finns vår fältreporter Anneli Megner Arn på plats vid ett av de största brandområdena vid Kårböle i norra Hälsingland. Hur ser det ut där nu, sedan glöden slocknat? Vi vet att så småningom kommer arter som blåbär, sotsvart praktbagge och tretåig hackspett gå vinnande ur lågorna, medan kungsfågel och gran hör till förlorarna. Ja - många arter gynnas av brand. Och bränder används ju också som ett verktyg i naturvårdsarbetet för att höja den biologiska mångfalden. Så hur ska vi se på skogsbränder egentligen - när är de av ondo och när är de av godo? I sändningen medverkar skogsbrandsexperten Anders Granström, SLU, naturvårdsbrännaren Andreas Wedman, Länsstyrelsen i Gävleborg, och Marco och Aafke Hassoldt som har en camping i det drabbade området. Och så träffar vi en riktigt ovanlig gräshoppa, den skärrande gräshoppan. I norra Europa finns den bara på ett enda ställe, på den nordligaste spetsen av Öland. När den gnider vingarna mot varandra låter det lite som när nålen raspar mot en vinylskiva. Vi tar oss vidare in i gräshopps- och vårtbitarvärlden. De kan vara svåra att skilja åt på utseendet, men då kan lätet vara till hjälp. Och många av dem spelar för fullt nu i septembernatten. Och det blir fler röster i natten! Vi ringer upp Rose Widerström som spelat in ett ljud som skrämde henne. Vad är det för något och vad kan man höra för djur låta i natten nu? Jenny Berntson Djurvall står för veckans kråkvinkel, om hur svampskogen plockar fram det bästa - och sämsta - hos människan. Programledare är Mats Ottosson.
2018-09-15
Länk till avsnitt

Träden efter torkan och en passion för dyngbaggar

Den torra sommaren fick många björkar att gulna redan i juli. Hur klarade träden torkan och vad händer nu? Och så träffar vi Moa Pettersson som älskar dyngbaggar.Programledare Jenny Berntson Djurvall.

Den extremt torra sommaren tvingade många träd att fälla sina löv. Trodde de att det var höst mitt i sommaren? Och varför klarade sig vissa träd bättre än andra? Och går träden in i en extra vår nu, när det äntligen kommit regn och det ändå inte är så kallt? Sällan har så många frågor om träd väckts. Morgonens fältreporter Martin Emtenäs letar svaren tillsammans med Annelie Carlsbecker, fysiologisk botaniker på Uppsala universitet.  Vi letar också efter den perfekta komockan. Den som är kletig i mitten och knaprig på ytan. För i dem finns dyngbaggarna, som är biologistudenten Moa Petterssons passion. Den som tittar nära ser de snygga antennerna - de liknar lösögonfransar. Sedan fortsätter vi ut i svampskogen för del två i vår podd Svampgalen. Patrick Björck ger oss en lektion i artbestämning, och ett viktigt tips är att ha en aktuell svampbok. I veckans kråkvinkel är Helena Söderlundh avundsjuk på nördarna. Programledare är Jenny Berntson Djurvall.
2018-09-08
Länk till avsnitt

Inför valet del 2: Skogen

Vad gör politikerna för den biologiska mångfalden i skogen? Vi ger oss ut i en nyckelbiotop och det blir direktsänd debatt. Programledare är Jenny Berntson Djurvall.

Vi fortsätter med vår undersökning av vad politikerna gör för att hejda förlusten av biologisk mångfald. Den 25 augusti stod havet i fokus, och nu på lördag är det skogens tur. Vår reporter Lena Pettersson har kollat upp vad politikerna gjort i riksdag och regering de senaste fyra åren, och vad de vill framöver. I skogen möts olika synsätt på hur mycket skog som ska skyddas, hur viktig äganderätten är, hur artskyddsförordningen fungerar och vad vi människor ska använda skogen till. I en direktsänd debatt möts Moderaternas Johan Hultberg och Vänsterpartiets Jens Holm. Dessutom är det premiär för vår nya podd Svampgalen. I första avsnittet får vi med svampkännaren Patrick Björcks hjälp reda på vad en svamp egentligen är. Och så möter vi återigen matkreatören Eva Gunnare i vår serie Naturens smaker. Den här gången är det tall som bjuder på mat, doft och smak. Programledare är Jenny Berntson Djurvall.
2018-09-01
Länk till avsnitt

Inför valet del 1: Havet

Vad gör politikerna för den biologiska mångfalden i havet? Det blir direktsänd debatt. Vi sänder hela programmet från Tjörn i Bohuslän. Programledare är Jenny Berntson Djurvall.

De två närmaste lördagarna blir lite annorlunda i Naturmorgon. Inför valet den 9 september fokuserar vi på vad politikerna gör för att hejda förlusten av biologisk mångfald. Vi börjar med hur läget ser ut i havet och vi sänder hela programmet från Björholmen på Tjörn i Bohuslän. Vår reporter Lena Pettersson har kollat upp vad politikerna gjort i riksdag och regering de senaste fyra åren, och vad de vill framöver. Havet är viktigt för alla partier, men det finns olika synsätt på vad som bör göras. Ett exempel är den akut hotade ålen, som alla vill rädda men på olika sätt. Är det genom jakt på säl och skarv eller genom att helt sluta med ålfisket? Det blir direktsänd debatt mellan Centerpartiets Kristina Yngwe och Miljöpartiets Emma Nohrén. I programmet möter vi också Niclas Åberg, projektledare för 8-fjordar, ett projekt för att förbättra miljön i fjordarna innanför Tjörn och Orust. Dessutom medverkar Kerstin Johannesson, professor i marinbiologi vid Göteborgs universitet. Programledare är Jenny Berntson Djurvall och fältreporter är Joacim Lindwall.
2018-08-25
Länk till avsnitt
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.