Bra podcast

Sveriges 100 mest populära podcasts

Kaliber

Kaliber

P1:s program för grävande journalistik. Vi granskar missförhållanden och samhällsfenomen. Ansvarig utgivare: Hanna Toll

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

sverigesradio.se/kaliber

Avsnitt

Säsongsavslutning: Hur gick det sedan?

Kaliber följer upp några av våra tidigare program. Bland annat om mutmisstankar, ett svenskt vårdföretag utomlands, luftfakturor och ett tragiskt dödsfall på en arbetsplats.

2019-05-27
Länk till avsnitt

Den sista milen ? leverans till dörren

Kaliber om bristande säkerhet och dåliga arbetsvillkor inom "sista milen-leveranser" snabba leveranser av paket och matvaror hem till dörren.

2019-05-20
Länk till avsnitt

JC-härvan ? vad hände sedan?

JC har gått i konkurs - klädkedjan som klätt generationer svenskar i jeans och varit en plantskola för designers. Kaliber har granskat JC i en serie program. Vi följer upp den senaste granskningen.

2019-05-13
Länk till avsnitt

Tvingad till äktenskap del 2: Hotet mot Nadja

Nadja polisanmäler att hon tvingats till äktenskap med en man i ett land långt borta. Kaliber om hot och bristande skydd under rättsprocesserna.

2019-05-06
Länk till avsnitt

Tvingad till äktenskap del 1: Jasmine och flyktplanerna

Jasmine gifts bort och lämnas i ett land långt hemifrån. Hon är ett av många anmälda fall av tvångsgifte. Kaliber granskar hur det har gått sedan Sverige fick en lag mot äktenskapstvång för fem år sedan.

2019-04-29
Länk till avsnitt

Det olämpliga familjehemmet

Vi uppmärksammar P4 Sörmlands och P4 Östergötlands granskning av ett familjehem, som bedömts vara olämpligt. De handlar bl a om dömda familjemedlemmar. Trots det placerade flera kommuner barn där.

2019-04-22
Länk till avsnitt

Striden om skogen

Just nu rasar en strid om vilka värden som är viktigast i den svenska skogen. Det handlar om ekonomin och naturvärdena.

2019-04-15
Länk till avsnitt

Det oskyddade dricksvattnet del 2: Konflikterna

Del två i Kalibers granskning av skyddet av vårt dricksvatten om konflikterna kring vattenskyddsområden.

2019-04-08
Länk till avsnitt

Det oskyddade dricksvattnet del 1

Del ett i Kalibers granskning av bristerna i skyddet av vårt viktigaste livsmedel - dricksvattnet.

2019-04-01
Länk till avsnitt

Nyförlöst och fängslad del 2

Kaliber om konsekvenserna av Förenade Arabemiratens lagstiftning om ogifta, gravida kvinnor. Vi söker en kvinna i södra Filippinerna. Hon berättar vad som hände henne.

2019-03-25
Länk till avsnitt

Nyförlöst och fängslad del 1

Kaliber: om landet som fängslar kvinnor vars enda brott är att de är ogifta och har haft sex. Och om hur det här hanteras av ett vårdföretag från Göteborg.

2019-03-18
Länk till avsnitt

Felplacerad i särskolan

Kaliber uppmärksammar P4 Västernorrlands granskning om barn som nekats rätten till en vanlig skolgång när de felaktigt blivit placerade i särskolan. Granskningen vann Guldspaden 2019.

2019-03-11
Länk till avsnitt

Kreditkriget

Kronofogden reagerade 2016 på att skulder de drev in till ett antal bolag tycktes sakna verklig grund. De tror att en och samma man står bakom bolagen och att hundratals personer kan ha drabbats.

2019-03-04
Länk till avsnitt

Flickan som försvann

Ett barn tvingades att tigga i nästan två år utanför olika matbutiker. Trots larm till myndigheter från förbipasserande händer inget tills hon försvinner.

2019-02-25
Länk till avsnitt

De svenska tjuvjägarna

Sverige ska ha en livskraftig rovdjursstam. Men rovdjur väcker starka känslor. En del går så långt att de tar lagen i egna händer för att stoppa djuren. Vilka är det?

2019-02-18
Länk till avsnitt

JC-härvan ? sista striden

Kaliber följer upp granskningen av klädkedjan JC och turerna kring den nya ägaren.

2019-02-11
Länk till avsnitt

Säsongsavslutning: Slarvande asyljurister och en kritiserad skola. Vad hände sedan?

Stimpirater och funny money, en kritiserad friskola och juridik är några av uppföljningarna i Kalibers säsongsavslutning.

2018-12-17
Länk till avsnitt

Julia, LKAB och säkerheten del 2

Redan innan Julias dödsolycka fick LKAB kritik för sitt arbetsmiljöarbete bland annat i samband med en annan, allvarlig fallolycka flera år tidigare. Den olyckan handlade också om rostiga golv.

2018-12-10
Länk till avsnitt

Julia, LKAB och säkerheten del 1

Julia Markström hade några dagar kvar på jobbet som elektriker då golvet gav vika under hennes fötter i den statliga gruvjätten LKAB:s pelletsverk. Det här hände trots att det fanns varningssignaler.

2018-12-03
Länk till avsnitt

Hjärtstopp inom idrotten

Kaliber om vältränade hjärtan som slutar att slå, och arbetet för att motverka hjärtstoppen inom idrotten.

2018-11-26
Länk till avsnitt

Snusmiljonerna del 2: Den ryska lasten

Affärsidén var enkel. Snus. Riktigt starkt snus. Svenska GN Tobacco lyckades erövra Ryssland. Men det finns frågetecken. Om skattepengar, en rysk TV-kanal och prillor med en egendomlig prislapp.

2018-11-19
Länk till avsnitt

Snusmiljonerna del 1: Den gränslösa handeln

De började småskaligt på en liten ort i Jämtland. Idag finns deras produkter att köpa världen över. Kaliber granskar en uppstickare som erövrar nya marknader med sitt ovanligt starka snus.

2018-11-12
Länk till avsnitt

Klimatresan

Går det att åka på en solsemester till Medelhavet på ett miljövänligt sätt? P3 Nyheters reportrar provar att ta landvägen till Mallorca.

2018-11-05
Länk till avsnitt

Den okända laxdöden

Vad är det som händer med laxen i våra älvar och åar? Som plötsligt blir sjuka och dör. Från Torne älv i norr till Mörrumsån i söder. Kaliber om jakten på orsaken och hur situationen ser ut just nu.

2018-10-29
Länk till avsnitt

Fotbollsdrömmar och luftfakturor

Om Östersunds Fotbollsklubb och byggboomen i Östersund. I februari mötte fotbollslaget Arsenal på bortaplan. Några månader senare anhålls klubbens ordförande, misstänkt för ekonomisk brottslighet.

2018-10-22
Länk till avsnitt

De religiösa entreprenörerna

Kaliber granskar en stor fristående skola. Vi upptäcker ett nätverk av skolor, skattepengar som gått till fastighetsaffärer i mångmiljonklassen och vi hittar ett ägaravtal som väcker frågor.

2018-10-15
Länk till avsnitt

Sverigebilden

Rapporteringen om Sverige i utländska medier ökade under valspurten 2018 jämfört med valet 2014. Två skilda bilder av landet växte fram under perioden mellan valen.

2018-10-08
Länk till avsnitt

Överdosdöden och motgiftet

Ett läkemedel som använts länge inom vården och som kan häva en överdos finns nu i en ny form som får delas ut till missbrukare själva. Men motgiftet delas idag bara ut i tre av 25 svenska landsting.

2018-10-01
Länk till avsnitt

Kroppar till salu del 1: Sabinas resa. Reportaget är nominerat till Prix Europa och sänds därför i repris.

Prix Europa-nominerat reportage. Prostituerade Sabina vill sätta fast en sexförbrytare och gillrar en fälla. Om sexköp, hallickar och en kvinna som bryter med dem som sålt henne.

2018-09-24
Länk till avsnitt

Säsongspremiär: Arbetsskada bakom Anders dödsfall

Kaliber följer upp reportaget Saab och dödsfallen. Dessutom om en vägledande dom gällande svettbehandlingar i andra EU-länder.

2018-09-17
Länk till avsnitt

Amandine ? nio år senare

19-åriga Amandine led av svåra tvång. Hon kunde till exempel inte äta utan sondmatade sig själv. Kaliber granskade Amandines situation för snart nio år sen. Hur mår hon idag?

2018-05-28
Länk till avsnitt

Vetenskapspoliserna - om fusk i forskarvärlden

Forskare ska hålla sig till sanningen. Det är självklart på alla högskolor och universitet. Men vad händer när nån fuskar?

2018-05-21
Länk till avsnitt

Saab och dödsfallen

Anders dog utomlands när han var på tjänsteresa för Saab. Familjen tycker inte att de får tillfredsställande svar från företaget om vad som hände när han tog sitt liv. Och Kaliber hittar fler dödsfall.

2018-05-14
Länk till avsnitt

Inifrån bordellerna

Det är förbjudet att köpa sex i Sverige. Ett land som svenskar istället åker till är Tyskland, som blivit ett centrum i Europa för prostitution. Kaliber har tagit sig dit för att granska verksamheten.

2018-05-07
Länk till avsnitt

Den stora omvandlingen av Karolinska ? hur gick det?

Hösten 2016 granskade Kaliber den stora omorganisationen på Nya Karolinska. Åsikterna gick isär: briljant ingenjörskonst eller vettlöst krångel? Nu har vi återvänt för att se hur det fungerar.

2018-04-30
Länk till avsnitt

Jeanskungen del 2: Jakten

Jakten på jeansleverantören i Hongkong går vidare ett företag som spelade en avgörande roll när JC:s rekonstruktion gick igenom. Vad är det för företag? Och vem står bakom?

2018-04-23
Länk till avsnitt

Jeanskungen del 1: Räddningen

Kaliber granskar butikskedjan JC som satt jeans på flera generationer ungdomar. Från gulddagarna till hur företaget till slut hamnade i ekonomisk kris och räddades genom en företagsrekonstruktion.

2018-04-16
Länk till avsnitt

Skidtunneln som delar Bräcke

Tanken var världens längsta skidtunnel i naturberg ett bygge i samarbete med näringslivet. Men när tunneln stod klar hade en infekterad debatt uppstått och kommunen fått gräva mest ur egen ficka.

2018-04-09
Länk till avsnitt

Juristerna, brotten och den svarta listan

Migrationsverket ska se till att lämpliga personer blir biträden åt asylsökande. Men fungerar kontrollerna? Hur kriminellt belastad kan man vara om man ska jobba med juridik på en svensk myndighet?

2018-04-02
Länk till avsnitt

Den emiratiska partnern del 2

Luftfartsverkets personal i Förenade Arabemiraten ska bara jobba civilt. Men nu berättar personer från insidan att de dagligen flyglett militärplan. Även till krig.

2018-03-26
Länk till avsnitt

Den emiratiska partnern del 1

Luftfartsverket samarbetar med ett bolag i Förenade Arabemiraten om civil flygledning, ett samarbete som myndigheten lovprisat. Men vad gör de egentligen? Och vem är samarbetspartnern?

2018-03-19
Länk till avsnitt

Bombattentaten, säkerhetspolisen och nazisterna

Kaliber sänder del tre i P1 Dokumentärs serie om bombattentaten i Göteborg. I ett av dåden räcker inte bevisen och de åtalade nazisterna frias i hovrätten. Men fick rätten se alla bevis?

2018-03-12
Länk till avsnitt

Den dyra jakten på Ronaldo

Kaliber sänder P3 Nyheters granskning om tv-spelet FIFA. Genom att slumpvis köpa spelare kan du bygga ditt drömlag i spelet. Men det kan bli dyrt och vissa menar att de fastnat i ett beroende.

2018-03-05
Länk till avsnitt

Cirkusen och våldtäkten

Det här är historien om Robyn, som hade en dröm om att stå på den stora cirkusscenen. Men där allt gick i kras när hon blev våldtagen. Och hennes arbetsgivare, den hyllade cirkusen, svek henne.

2018-02-26
Länk till avsnitt

Asyljuristerna, slarvet och Alis förlorade chans

Advokaten slarvade. Hon glömde bort att skicka Alis överklagan. Nu ska han utvisas - utan att han fått berätta det han vill för Migrationsdomstolen.

2018-02-19
Länk till avsnitt

Säsongspremiär: Chauffören och övergreppen

Den färdtjänstchaufför som ska köra Anne-Marie tränger sig in i hennes hem. Dessutom undersöks vad hänt med försvarsmaktens hundar, SOS Alarms svarstider och relationerna inom konstnärsnämnden.

2018-02-12
Länk till avsnitt

Striden om statens skogar

Statens eget skogsbolag Sveaskog har lovat att avsätta en femtedel av sin skog till naturvård - och flaggskeppen i satsningen kallas ekoparker. Men lever man upp till sina löften?

2017-12-18
Länk till avsnitt

Kroppar till salu del 2: I hallickarnas spår

Tre män dömdes till fängelse för att ha sålt kvinnor i Stockholm. Men vilka var de? Kaliber har åkt till Rumänien för leta efter männen bakom en prostitutionshärva.

2017-12-11
Länk till avsnitt

Kaliber Kroppar till salu 2017-12-04 kl. 10.03

En man som köper hennes kropp visar sig vara pedofil. Hon gillrar en fälla tillsammans med polisen. Om sexköp, hallickar och en kvinna som bryter med de som sålt henne. Reportrar: Maria Ridderstedt och Christian Ströberg. Producent: Markus Alfredsson

2017-12-04
Länk till avsnitt

Färdtjänsten och förarna del 2: Brotten

Misshandel, grov kvinnofridskränkning, sexuellt ofredande. Kaliber fortsätter granskningen av färdtjänsten och förarna. Kan man lita på att den som kör inte är dömd för något brott?

2017-11-27
Länk till avsnitt
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.