Bra podcast

Sveriges 100 mest populära podcasts

Kaliber

Kaliber

P1:s program för grävande journalistik. Vi granskar missförhållanden och samhällsfenomen. Ansvarig utgivare: Hanna Toll

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

sverigesradio.se/kaliber

Avsnitt

Nyförlöst och fängslad - del 1

Kaliber: om landet som fängslar kvinnor vars enda brott är att de är ogifta och har haft sex. Och om hur det här hanteras av ett vårdföretag från Göteborg.

2019-03-18
Länk till avsnitt

Felplacerad i särskolan

Kaliber uppmärksammar P4 Västernorrlands granskning om barn som nekats rätten till en vanlig skolgång när de felaktigt blivit placerade i särskolan. Granskningen är nominerad till Guldspaden.

2019-03-11
Länk till avsnitt

Kreditkriget

Kronofogden reagerade 2016 på att skulder de drev in till ett antal bolag tycktes sakna verklig grund. De tror att en och samma man står bakom bolagen och att hundratals personer kan ha drabbats.

2019-03-04
Länk till avsnitt

Flickan som försvann

Ett barn tvingades att tigga i nästan två år utanför olika matbutiker. Trots larm till myndigheter från förbipasserande händer inget tills hon försvinner.

2019-02-25
Länk till avsnitt

De svenska tjuvjägarna

Sverige ska ha en livskraftig rovdjursstam. Men rovdjur väcker starka känslor. En del går så långt att de tar lagen i egna händer för att stoppa djuren. Vilka är det?

2019-02-18
Länk till avsnitt

JC-härvan ? sista striden

Kaliber följer upp granskningen av klädkedjan JC och turerna kring den nya ägaren.

2019-02-11
Länk till avsnitt

Säsongsavslutning: Slarvande asyljurister och en kritiserad skola. Vad hände sedan?

Stimpirater och funny money, en kritiserad friskola och juridik är några av uppföljningarna i Kalibers säsongsavslutning.

2018-12-17
Länk till avsnitt

Julia, LKAB och säkerheten del 2

Redan innan Julias dödsolycka fick LKAB kritik för sitt arbetsmiljöarbete bland annat i samband med en annan, allvarlig fallolycka flera år tidigare. Den olyckan handlade också om rostiga golv.

2018-12-10
Länk till avsnitt

Julia, LKAB och säkerheten del 1

Julia Markström hade några dagar kvar på jobbet som elektriker då golvet gav vika under hennes fötter i den statliga gruvjätten LKAB:s pelletsverk. Det här hände trots att det fanns varningssignaler.

2018-12-03
Länk till avsnitt

Hjärtstopp inom idrotten

Kaliber om vältränade hjärtan som slutar att slå, och arbetet för att motverka hjärtstoppen inom idrotten.

2018-11-26
Länk till avsnitt

Snusmiljonerna del 2: Den ryska lasten

Affärsidén var enkel. Snus. Riktigt starkt snus. Svenska GN Tobacco lyckades erövra Ryssland. Men det finns frågetecken. Om skattepengar, en rysk TV-kanal och prillor med en egendomlig prislapp.

2018-11-19
Länk till avsnitt

Snusmiljonerna del 1: Den gränslösa handeln

De började småskaligt på en liten ort i Jämtland. Idag finns deras produkter att köpa världen över. Kaliber granskar en uppstickare som erövrar nya marknader med sitt ovanligt starka snus.

2018-11-12
Länk till avsnitt

Klimatresan

Går det att åka på en solsemester till Medelhavet på ett miljövänligt sätt? P3 Nyheters reportrar provar att ta landvägen till Mallorca.

2018-11-05
Länk till avsnitt

Den okända laxdöden

Vad är det som händer med laxen i våra älvar och åar? Som plötsligt blir sjuka och dör. Från Torne älv i norr till Mörrumsån i söder. Kaliber om jakten på orsaken och hur situationen ser ut just nu.

2018-10-29
Länk till avsnitt

Fotbollsdrömmar och luftfakturor

Om Östersunds Fotbollsklubb och byggboomen i Östersund. I februari mötte fotbollslaget Arsenal på bortaplan. Några månader senare anhålls klubbens ordförande, misstänkt för ekonomisk brottslighet.

2018-10-22
Länk till avsnitt

De religiösa entreprenörerna

Kaliber granskar en stor fristående skola. Vi upptäcker ett nätverk av skolor, skattepengar som gått till fastighetsaffärer i mångmiljonklassen och vi hittar ett ägaravtal som väcker frågor.

2018-10-15
Länk till avsnitt

Sverigebilden

Rapporteringen om Sverige i utländska medier ökade under valspurten 2018 jämfört med valet 2014. Två skilda bilder av landet växte fram under perioden mellan valen.

2018-10-08
Länk till avsnitt

Överdosdöden och motgiftet

Ett läkemedel som använts länge inom vården och som kan häva en överdos finns nu i en ny form som får delas ut till missbrukare själva. Men motgiftet delas idag bara ut i tre av 25 svenska landsting.

2018-10-01
Länk till avsnitt

Kroppar till salu del 1: Sabinas resa. Reportaget är nominerat till Prix Europa och sänds därför i repris.

Prix Europa-nominerat reportage. Prostituerade Sabina vill sätta fast en sexförbrytare och gillrar en fälla. Om sexköp, hallickar och en kvinna som bryter med dem som sålt henne.

2018-09-24
Länk till avsnitt

Säsongspremiär: Arbetsskada bakom Anders dödsfall

Kaliber följer upp reportaget Saab och dödsfallen. Dessutom om en vägledande dom gällande svettbehandlingar i andra EU-länder.

2018-09-17
Länk till avsnitt

Amandine ? nio år senare

19-åriga Amandine led av svåra tvång. Hon kunde till exempel inte äta utan sondmatade sig själv. Kaliber granskade Amandines situation för snart nio år sen. Hur mår hon idag?

2018-05-28
Länk till avsnitt

Vetenskapspoliserna - om fusk i forskarvärlden

Forskare ska hålla sig till sanningen. Det är självklart på alla högskolor och universitet. Men vad händer när nån fuskar?

2018-05-21
Länk till avsnitt

Saab och dödsfallen

Anders dog utomlands när han var på tjänsteresa för Saab. Familjen tycker inte att de får tillfredsställande svar från företaget om vad som hände när han tog sitt liv. Och Kaliber hittar fler dödsfall.

2018-05-14
Länk till avsnitt

Inifrån bordellerna

Det är förbjudet att köpa sex i Sverige. Ett land som svenskar istället åker till är Tyskland, som blivit ett centrum i Europa för prostitution. Kaliber har tagit sig dit för att granska verksamheten.

2018-05-07
Länk till avsnitt

Den stora omvandlingen av Karolinska ? hur gick det?

Hösten 2016 granskade Kaliber den stora omorganisationen på Nya Karolinska. Åsikterna gick isär: briljant ingenjörskonst eller vettlöst krångel? Nu har vi återvänt för att se hur det fungerar.

2018-04-30
Länk till avsnitt

Jeanskungen del 2: Jakten

Jakten på jeansleverantören i Hongkong går vidare ett företag som spelade en avgörande roll när JC:s rekonstruktion gick igenom. Vad är det för företag? Och vem står bakom?

2018-04-23
Länk till avsnitt

Jeanskungen del 1: Räddningen

Kaliber granskar butikskedjan JC som satt jeans på flera generationer ungdomar. Från gulddagarna till hur företaget till slut hamnade i ekonomisk kris och räddades genom en företagsrekonstruktion.

2018-04-16
Länk till avsnitt

Skidtunneln som delar Bräcke

Tanken var världens längsta skidtunnel i naturberg ett bygge i samarbete med näringslivet. Men när tunneln stod klar hade en infekterad debatt uppstått och kommunen fått gräva mest ur egen ficka.

2018-04-09
Länk till avsnitt

Juristerna, brotten och den svarta listan

Migrationsverket ska se till att lämpliga personer blir biträden åt asylsökande. Men fungerar kontrollerna? Hur kriminellt belastad kan man vara om man ska jobba med juridik på en svensk myndighet?

2018-04-02
Länk till avsnitt

Den emiratiska partnern del 2

Luftfartsverkets personal i Förenade Arabemiraten ska bara jobba civilt. Men nu berättar personer från insidan att de dagligen flyglett militärplan. Även till krig.

2018-03-26
Länk till avsnitt

Den emiratiska partnern del 1

Luftfartsverket samarbetar med ett bolag i Förenade Arabemiraten om civil flygledning, ett samarbete som myndigheten lovprisat. Men vad gör de egentligen? Och vem är samarbetspartnern?

2018-03-19
Länk till avsnitt

Bombattentaten, säkerhetspolisen och nazisterna

Kaliber sänder del tre i P1 Dokumentärs serie om bombattentaten i Göteborg. I ett av dåden räcker inte bevisen och de åtalade nazisterna frias i hovrätten. Men fick rätten se alla bevis?

2018-03-12
Länk till avsnitt

Den dyra jakten på Ronaldo

Kaliber sänder P3 Nyheters granskning om tv-spelet FIFA. Genom att slumpvis köpa spelare kan du bygga ditt drömlag i spelet. Men det kan bli dyrt och vissa menar att de fastnat i ett beroende.

2018-03-05
Länk till avsnitt

Cirkusen och våldtäkten

Det här är historien om Robyn, som hade en dröm om att stå på den stora cirkusscenen. Men där allt gick i kras när hon blev våldtagen. Och hennes arbetsgivare, den hyllade cirkusen, svek henne.

2018-02-26
Länk till avsnitt

Asyljuristerna, slarvet och Alis förlorade chans

Advokaten slarvade. Hon glömde bort att skicka Alis överklagan. Nu ska han utvisas - utan att han fått berätta det han vill för Migrationsdomstolen.

2018-02-19
Länk till avsnitt

Säsongspremiär: Chauffören och övergreppen

Den färdtjänstchaufför som ska köra Anne-Marie tränger sig in i hennes hem. Dessutom undersöks vad hänt med försvarsmaktens hundar, SOS Alarms svarstider och relationerna inom konstnärsnämnden.

2018-02-12
Länk till avsnitt

Striden om statens skogar

Statens eget skogsbolag Sveaskog har lovat att avsätta en femtedel av sin skog till naturvård - och flaggskeppen i satsningen kallas ekoparker. Men lever man upp till sina löften?

2017-12-18
Länk till avsnitt

Kroppar till salu del 2: I hallickarnas spår

Tre män dömdes till fängelse för att ha sålt kvinnor i Stockholm. Men vilka var de? Kaliber har åkt till Rumänien för leta efter männen bakom en prostitutionshärva.

2017-12-11
Länk till avsnitt

Kaliber Kroppar till salu 2017-12-04 kl. 10.03

En man som köper hennes kropp visar sig vara pedofil. Hon gillrar en fälla tillsammans med polisen. Om sexköp, hallickar och en kvinna som bryter med de som sålt henne. Reportrar: Maria Ridderstedt och Christian Ströberg. Producent: Markus Alfredsson

2017-12-04
Länk till avsnitt

Färdtjänsten och förarna del 2: Brotten

Misshandel, grov kvinnofridskränkning, sexuellt ofredande. Kaliber fortsätter granskningen av färdtjänsten och förarna. Kan man lita på att den som kör inte är dömd för något brott?

2017-11-27
Länk till avsnitt

Färdtjänsten och förarna del 1: Varningarna

Kristina utsattes för ett övergrepp. Hur långt kan det gå innan en avstängning och kan kommuner erbjuda säkerhet utan att veta vem som kör? Om färdtjänstförare som sexuellt ofredar resenärer.

2017-11-20
Länk till avsnitt

Hundfabriken: Försvarsmakten reagerar

Efter alla avsnitt kommenterar nu Försvarsmakten centralt hela granskningen.

Pressektreterare Jesper Tengroth vid Försvarsmaktens Högkvarter svarar på Kalibers frågor om granskningen.
2017-11-13
Länk till avsnitt

Hundfabriken del 5: Hundkompisar

Hur såg de personliga kopplingarna ut när Försvarsmakten köpte in schäferhundar till sitt avelsprogram? Fanns det risk för jäv? Idag sänds den femte och sista delen: Hundkompisar.

2017-11-13
Länk till avsnitt

Hundfabriken del 4: Mellanhanden

Försvarsmakten köpte hundar för över 200 000 kronor styck till sitt avelsprogram. Men vad kostade hundarna i tidigare led, innan de kom till Sverige? Spåren leder oss till Danmark och Tyskland.

2017-11-02
Länk till avsnitt

Hundfabriken del 3: Blodslinjerna

Försvarsmakten köpte in avelshundar för i snitt över 200 000 kronor styck. Men hur bra var de framavlade hundarna? Tredje delen av fem i den granskande serien Hundfabriken: Blodslinjerna.

2017-10-25
Länk till avsnitt

Hundfabriken del 2: Pengarna

Andra delen i serien om Försvarsmaktens hundar. Varför har Försvarsmaktens hundtjänstenhet köpt schäfrar för tio gånger mer än vad experter anser som normalt? Och har man följt lagen?

2017-10-23
Länk till avsnitt

Hundfabriken del 1: Bråket

För över tio år sedan fick Försvarsmakten ett unikt uppdrag från regeringen: att bygga upp ett statligt avelsprogram för schäferhundar. Kaliber granskar verksamheten i en serie. Första delen: Bråket.

2017-10-16
Länk till avsnitt

Ensam inför döden

"Ingen ska behöva dö ensam". Det har gått snart 20 år sedan Riksdagen satte upp målet. Men hur ser det ut i Sverige 2017?

2017-10-09
Länk till avsnitt

Hur är det att bli granskad?

"Avslöjandet är det bästa som hänt oss." Hör Karin Hagman, kommunikationschef på Kommunal i panelsamtal med grävande journalister om hur det är att stå på andra sidan.

Hela kvällen finns tillgänglig för lyssning på Medieormen. På scen under kvällen: "Så gör vi när vi gräver" - i panelen: Markus Alfredsson - producent/reporter, Kaliber, Sveriges Radio Karin Mattisson - reporter/programledare, Uppdrag granskning, SVT  Camilla Ziedorn - reporter, Kalla fakta, TV4  Daniel Velasco - reporter, Ekot, Sveriges Radio "Hur är det att bli granskad" med Karin Hagman, kommunikationschef på Kommunal - i panelen:  Nils Hanson, ansvarig utgivare, Uppdrag granskning, SVT Camilla Ziedorn - reporter, Kalla fakta, TV4 Lisa Helgesson - chef undersökande journalistik, Ekot, Sveriges Radio Dan Josefsson, frilansjournalist "Fake news - så påverkas den grävande journalistiken" - i panelen: Ida Lundqvist - producent P3 Nyheter  Karin Mattisson - reporter/programledare, Uppdrag granskning, SVT  Lisa Helgesson - chef undersökande journalistik, Ekot, Sveriges Radio Nils Hanson, ansvarig utgivare, Uppdrag granskning, SVT Dessutom: Dan Josefsson, frilansjournalist, Dokument inifrån på SVT berättar om sin högaktuella granskning av "Fallet Kevin". Daniel Velasco, reporter på Ekot Sveriges Radio, berättar om sin Prix Europa nominerade granskning "KGB-agenten och oljesmugglingen". Sofia Boo, reporter på Kaliber i P1, Sveriges Radio, berättar om sin Prix Europa-nominerade granskning "Fasthållen till döds Kriminalvårdens farliga grepp".
2017-10-02
Länk till avsnitt

De trasiga hästarna och den goda gärningen

Djurvänner i Sverige räddar hästar i andra länder från att fara illa. Men den till synes goda gärningen har i flera fall förvandlats till det motsatta.

Granskningsnämnden för radio och tv har fällt det här programmet för att det strider mot kravet på opartiskhet: Granskningsnämnden ansåg att det riktades kritik mot verksamheten och mot ordföranden i en namngiven förening. Ordföranden medverkade i programmet och bemötte delar av kritiken. När det gäller kritik avseende redovisningen av en insamling till en särskild häst framkom dock inte ordförandens närmare förklaring, trots att redaktionen hade tillgång till informationen. Programmet strider därför mot kravet på opartiskhet.
2017-09-25
Länk till avsnitt
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.