Bra podcast

Sveriges 100 mest populära podcasts

Kaliber

Kaliber

P1:s program för grävande journalistik. Vi granskar missförhållanden och samhällsfenomen. Ansvarig utgivare: Hanna Toll

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

sverigesradio.se/kaliber

Avsnitt

Vad hände sedan? Vi följer upp tidigare granskningar

Kaliber följer upp tidigare granskningar om bland annat smitta inom hemtjänsten, klädjätten JC:s konkurs och rättegången om det förgiftade vattnet i Kallinge.

2020-05-25
Länk till avsnitt

De underkända skyddsrummen

I Sverige finns över 64 000 skyddsrum. Platser som ska skydda dig och mig om det värsta händer. Kaliber om de svenska skyddsrummen. Kan vi lita på att de verkligen fungerar?

2020-05-18
Länk till avsnitt

Barnen och diagnoserna

Snabbutredningar av barn och felaktiga diagnoser. Hundratals barn utreddes av ett privat bolag när köerna till Barn- och ungdomspsykiatrin skulle kortas. Men flera utredningar höll inte måttet.

2020-05-11
Länk till avsnitt

Resorna till IT-jätten

Från Riksdagsförvaltningens IT-avdelning flyger varje år tjänstemän till IT-jätten Microsofts konferenser. Det trots att alla föreläsningar finns gratis tillgängliga på nätet.

2020-05-04
Länk till avsnitt

Birgits vädjan om demensvården i coronatider

Kaliber om hur anhöriga till äldre drabbas som en konsekvens av coronasmittan som tar allt mer tid och resurser i kommunerna.

2020-04-27
Länk till avsnitt

De dolda sexövergreppen ? förövaren är en kvinna

Kaliber granskar fenomenet med sexualbrottsdömda kvinnor. Polis och barnrättsorganisationer larmar om att de ser allt fler kvinnor i övergreppsmaterial som anmäls på nätet.

2020-04-20
Länk till avsnitt

Kina och de svenska systerstäderna

24 svenska kommuner har någon form av samarbetsavtal städer i Kina samtidigt har sju kommuner avslutat sina samarbeten på grund av bristerna för mänskliga rättigheter i Kina. Det visar nya siffror som Kaliber tagit fram. Hur kontroversiella är avtalen?

2020-04-13
Länk till avsnitt

Domen som friade Kultursverige

Julmiddagarna för kulturmakthavarna blev rättssak. Och efter fem år har nu Högsta domstolen satt punkt: Middagarna var inga mutor. Men hur tydlig vägledning ger domen framåt?

2020-04-06
Länk till avsnitt

De dolda sexövergreppen ? skadestånden som inte når fram

Kaliber granskar processen kring skadestånd till brottsoffer i andra länder, om hur det som bestäms i vårt svenska rättssystem krockar med andra länders system och om pengar som fastnar på svenska bankkonton.

2020-03-30
Länk till avsnitt

Guldspadenominerade: Den sista milen ? leverans till dörren

Förra våren sände Kaliber ett program som handlade om hur villkoren ser ut för de personer som kör ut alla våra nätköp ända till dörren. Det är nu nominerat till grävpriset Guldspaden. Lyssna igen.

2020-03-23
Länk till avsnitt

Vår älskade miljöbov

Flera expertmyndigheter anser att svenskarna behöver köra mindre bil för att klimatmålet som Sverige satt upp ska kunna nås. Men frågan delar både de politiska partierna och deras väljare.

2020-03-16
Länk till avsnitt

Identiteter till salu

Det säljs pass, körkort, utbildningsintyg och handlingar som behövs för att ta sig in i EU. Kaliber om industrin kring falska handlingar som vuxit i takt med de senaste årens flyktingkriser i Europa.

2020-03-09
Länk till avsnitt

Elfsborgs nya damlag ? så drevs satsningen fram

Allt fler allsvenska elitklubbar inom herrfotbollen satsar på damlag. Kaliber om elitklubbarnas satsning på damlag och om hur Boråsklubben Elfsborg efter många års påtryckningar nu säger ja till damer.

2020-03-02
Länk till avsnitt

Dragkampen om IS-kvinnorna

Kaliber om de kvinnor och barn, som anslutit sig till terrorsekten IS och nu sitter fast i al-Hol-lägret i Syrien. Ekot och Expressen har i varsin granskning tittat på de krafter som försöker påverka situationen.

2020-02-24
Länk till avsnitt

De ensamma läkarna

Kaliber handlar om de icke-legitimerade läkare som vikarierar på akutmottagningar, utan en erfaren kollega på plats. Inte säkert, sa Inspektionen för vård och omsorg redan 2015, ändå fortsätter det.

2020-02-17
Länk till avsnitt

PFAS ? kemiföretagen visste

Kaliber handlar om vad amerikanska kemiföretag visste om riskerna med PFAS-kemikalier. I USA har de här föroreningarna fått stor uppmärksamhet i domstolar, media och nyligen även i en biofilm.

2020-02-10
Länk till avsnitt

Männen som fortsätter slå

Hur effektiva är de behandlingar mot våld i nära relationer som finns idag och vad kan man göra åt de män som inte slutar slå?

Behöver du eller någon du känner hjälp och stöd när det gäller våld i nära relation kan du bland annat ringa Nationella kvinnofridslinjen på telefonnummer 020-50 50 50.
2019-12-16
Länk till avsnitt

När smittan fanns i hemtjänsten

Inlåst handsprit och dålig information - en granskning om hur hemtjänsten i Hedemora hanterade en situationen med multiresistent smitta och om den oro som spreds bland personalen.

2019-12-09
Länk till avsnitt

Hot och våld när lagen ska följas

Vi granskar arbetssituationen för landets alkoholhandläggare. Kalibers enkät visar att hot, våld och påtryckningar inte är ovanlig

Ansvarig utgivare för detta avsnitt: Gunilla Sax
2019-12-02
Länk till avsnitt

Vad hände sedan? Vi följer upp några av våra granskningar

Kaliber följer upp några av våra tidigare program. Bland annat Fiskets felaktiga fångster, De religiösa entreprenörerna och Fotbollsdrömmar och luftfakturor.

2019-11-25
Länk till avsnitt

Den svenska PFAS-skandalen

För sex år sedan uppdagades att de hälsofarliga kemikalierna PFAS hade spridits till dricksvattnet i Kallinge. Orsaken var ett brandsläckningsskum som använts vid Försvarets flygflottilj. Skummet hade använts i decennier. Varför tog det så lång tid innan föroreningarna hittades? Kaliber kan visa att varningssignalerna hade funnits i flera år.

2019-11-18
Länk till avsnitt

Skolans stora utmaningar

Besparingar och neddragning av personal. Så ser verkligheten ut i många svenska skolor. Det visar en granskning som Sveriges radios P4 kanaler gjorde tidigare i år. I veckans Kaliber ger vi helhetsbilden.

2019-11-11
Länk till avsnitt

De dolda sexövergreppen del 2: En växande epidemi

Vad driver en mamma att sälja övergrepp på sitt eget barn? Vi berättar om vilka de filippinska mammorna är som begår övergrepp på beställning av västerländska män.

Vi berättar också vad som händer på andra sidan jorden när de här brotten avslöjas. Vi vill varna för ett innehåll som kan vara obehagligt.
2019-11-04
Länk till avsnitt

De dolda sexövergreppen del 1: Mamma sålde mig på internet

Om livestreamade sexövergrepp på barn där förövarna sitter vid en datorskärm på var sin sida av jorden. Ett fenomen som bara ökar. Vi vill varna för ett innehåll som kan vara obehagligt.

2019-10-28
Länk till avsnitt

Drömjobbet som blev en mardröm

Distriktsveterinärerna är en del av Jordbruksverket och ska ansvara för djurskyddet i hela landet. Dygnet runt, året om. Men det är ett uppdrag som på flera håll är allt svårare att uppfylla.

Distriktsveterinärerna ska garantera tillgång till veterinär i hela landet. På så sätt ska de garantera djurskyddet. För inget djur ska behöva lida onödigt mycket eller onödigt länge. Men för Distriktsveterinärerna är villkoren ibland väldigt tuffa. Kaliber granskar arbetsmiljön för statliga veterinärer som ibland måste jobba in på småtimmarna och köra mil efter mil. Samtligt som djurägare får vänta i timmar med sina sjuka djur.
2019-10-21
Länk till avsnitt

Resenärer i kläm och föraren som vägrade köra

Kaliber om resenärer som skadats, om förare som känner sig pressade och om resultat från besiktningen som är så bra att myndigheten anat oråd.

Vi berättar om en granskning som P4 Göteborg har gjort.
2019-10-14
Länk till avsnitt

Misslyckandet i Hedemora

Kaliber om orosanmälningar som läggs på hög, dokument som försvinner och om personal som förgäves larmar i Hedemora kommun.

En granskning som Kaliber gjort visar att Inspektionen för vård och omsorg (IVO) kritiserat Hedemora kommun i flera ärenden där kommunen inte agerat eller agerat för långsamt. IVO har även inlett en särskild granskning av kommunens socialtjänst. Hans, som egentligen heter något annat, berättar för Kaliber om när hans 13-åriga dotter tog sitt liv när hon var omhändertagen enligt lagen om vård av unga. Hit kan du vända dig angående självmord eller om du mår dåligt: Vårdguiden 1177, ring telefonnummer 1177 om du behöver hjälp med var du kan söka vård. Hjälplinjen på telefon 0771-22 00 60 Jourhavande medmänniska 08 702 16 80 Bris Barnens rätt i samhället för dig under 18 år på telefonnummer 116 111 eller chatt: chat.mind.se
2019-10-07
Länk till avsnitt

Prix Europa-nominerade Nyförlöst och fängslad (R)

Programmet sändes i mars i år. Nu har det nominerats till Prix Europa, ett europeiskt radio- och tevepris. Därför sänder vi det igen. Kaliber har nominerats i radiokategorin för bästa granskande journalistik.

Programmet är en återutsändning från den 18 mars 2018.
2019-09-30
Länk till avsnitt

Gunni, assistenten och brottet

Gunni blev bestulen av sin personliga assistent som tidigare var dömd för flera brott. Hennes assistansbolag hade inte kollat mannens belastningsregister.

Gunni, assistenten och brottet handlar om hur dålig kontroll och oklara regler, gör att brottsdömda personer slipper igenom och kan jobba med de mest utsatta i samhället, och begå nya brott mot de som de ska hjälpa.
2019-09-23
Länk till avsnitt

Fiskets felaktiga fångster

Varannan svensk fisketrålare som kontrolleras i Danmark har uppgett fel mängd av den sill och skarpsill som tagits upp. Det kan leda till att beslut om fiskets framtid tas på fel grunder.

Det här visar en granskning som Kaliber har gjort.
2019-09-16
Länk till avsnitt

Säsongsavslutning: Hur gick det sedan?

Kaliber följer upp några av våra tidigare program. Bland annat om mutmisstankar, ett svenskt vårdföretag utomlands, luftfakturor och ett tragiskt dödsfall på en arbetsplats.

2019-05-27
Länk till avsnitt

Den sista milen ? leverans till dörren

Kaliber om bristande säkerhet och dåliga arbetsvillkor inom "sista milen-leveranser" snabba leveranser av paket och matvaror hem till dörren.

2019-05-20
Länk till avsnitt

JC-härvan ? vad hände sedan?

JC har gått i konkurs - klädkedjan som klätt generationer svenskar i jeans och varit en plantskola för designers. Kaliber har granskat JC i en serie program. Vi följer upp den senaste granskningen.

2019-05-13
Länk till avsnitt

Tvingad till äktenskap del 2: Hotet mot Nadja

Nadja polisanmäler att hon tvingats till äktenskap med en man i ett land långt borta. Kaliber om hot och bristande skydd under rättsprocesserna.

2019-05-06
Länk till avsnitt

Tvingad till äktenskap del 1: Jasmine och flyktplanerna

Jasmine gifts bort och lämnas i ett land långt hemifrån. Hon är ett av många anmälda fall av tvångsgifte. Kaliber granskar hur det har gått sedan Sverige fick en lag mot äktenskapstvång för fem år sedan.

2019-04-29
Länk till avsnitt

Det olämpliga familjehemmet

Vi uppmärksammar P4 Sörmlands och P4 Östergötlands granskning av ett familjehem, som bedömts vara olämpligt. De handlar bl a om dömda familjemedlemmar. Trots det placerade flera kommuner barn där.

2019-04-22
Länk till avsnitt

Striden om skogen

Just nu rasar en strid om vilka värden som är viktigast i den svenska skogen. Det handlar om ekonomin och naturvärdena.

2019-04-15
Länk till avsnitt

Det oskyddade dricksvattnet del 2: Konflikterna

Del två i Kalibers granskning av skyddet av vårt dricksvatten om konflikterna kring vattenskyddsområden.

2019-04-08
Länk till avsnitt

Det oskyddade dricksvattnet del 1

Del ett i Kalibers granskning av bristerna i skyddet av vårt viktigaste livsmedel - dricksvattnet.

2019-04-01
Länk till avsnitt

Nyförlöst och fängslad del 2

Kaliber om konsekvenserna av Förenade Arabemiratens lagstiftning om ogifta, gravida kvinnor. Vi söker en kvinna i södra Filippinerna. Hon berättar vad som hände henne.

2019-03-25
Länk till avsnitt

Nyförlöst och fängslad del 1

Kaliber: om landet som fängslar kvinnor vars enda brott är att de är ogifta och har haft sex. Och om hur det här hanteras av ett vårdföretag från Göteborg.

2019-03-18
Länk till avsnitt

Felplacerad i särskolan

Kaliber uppmärksammar P4 Västernorrlands granskning om barn som nekats rätten till en vanlig skolgång när de felaktigt blivit placerade i särskolan. Granskningen vann Guldspaden 2019.

2019-03-11
Länk till avsnitt

Kreditkriget

Kronofogden reagerade 2016 på att skulder de drev in till ett antal bolag tycktes sakna verklig grund. De tror att en och samma man står bakom bolagen och att hundratals personer kan ha drabbats.

2019-03-04
Länk till avsnitt

Flickan som försvann

Ett barn tvingades att tigga i nästan två år utanför olika matbutiker. Trots larm till myndigheter från förbipasserande händer inget tills hon försvinner.

2019-02-25
Länk till avsnitt

De svenska tjuvjägarna

Sverige ska ha en livskraftig rovdjursstam. Men rovdjur väcker starka känslor. En del går så långt att de tar lagen i egna händer för att stoppa djuren. Vilka är det?

2019-02-18
Länk till avsnitt

JC-härvan ? sista striden

Kaliber följer upp granskningen av klädkedjan JC och turerna kring den nya ägaren.

2019-02-11
Länk till avsnitt

Säsongsavslutning: Slarvande asyljurister och en kritiserad skola. Vad hände sedan?

Stimpirater och funny money, en kritiserad friskola och juridik är några av uppföljningarna i Kalibers säsongsavslutning.

2018-12-17
Länk till avsnitt

Julia, LKAB och säkerheten del 2

Redan innan Julias dödsolycka fick LKAB kritik för sitt arbetsmiljöarbete bland annat i samband med en annan, allvarlig fallolycka flera år tidigare. Den olyckan handlade också om rostiga golv.

2018-12-10
Länk till avsnitt

Julia, LKAB och säkerheten del 1

Julia Markström hade några dagar kvar på jobbet som elektriker då golvet gav vika under hennes fötter i den statliga gruvjätten LKAB:s pelletsverk. Det här hände trots att det fanns varningssignaler.

2018-12-03
Länk till avsnitt

Hjärtstopp inom idrotten

Kaliber om vältränade hjärtan som slutar att slå, och arbetet för att motverka hjärtstoppen inom idrotten.

2018-11-26
Länk till avsnitt
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.